Page 13

u Japanu mi zavide m ovdje Takiguchi: Mislim da je sve krenulo u 90-ima. Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. smo bili u istoj grupi, i nažalost - izgubili od Hrvatske (smijeh). Onda smo se opet susreli u Njemačkoj 2006., ali smo tu bili malo bolji pa smo uspjeli izvući neriješeno protiv vašeg vrlo jakog tima. Da, mislim da je prijelomno vrijeme bilo krajem 90-ih i početkom novog stoljeća, i da su ključnu ulogu odigrala sportska natjecanja, tj. nogomet. Ne treba zaboraviti ni Mirka “Cro Copa” Filipovića koji je u Japanu legenda. Svi znaju za njega, jako je poznat. No, danas je situacija malo drugačija. U međuvremenu jako puno programa na japanskoj televiziji prikazuje reportaže o Hrvatskoj, o njenim prirodnim ljepotama, starim gradovima... Japanci su gledajući te reportaže uvidjeli da je Hrvatska predivna zemlja koju svakako treba posjetiti.

sam da će nakon toga biti i još više interesa za ulaganje. To je moj prvi izazov ovdje, moja misija koju želim ispuniti.

MM: Kada ste već spomenuli ulaganja. Tu je pitanje koje nas uvijek sve iznova muči - postoji li mogućnost da neki japanski proizvođač automobila ili motocikala otvori tvornicu u Hrvatskoj? Je li to pusti san ili realna opcija? Takiguchi: Hrvatska ima sjajnu geostratešku poziciju, osobito u okvirima jugoistočne Europe, i punopravna je članica EU. No, u isto vrijeme moramo se zapitati zašto do sada japanske kompanije nisu uložile u taj sektor.

Na temelju razgovora sa strukom došli smo do spoznaje da napredak koče neki zakonski propisi, kompleksnost poreznog sustava te poprilično skupa radna snaga u odnosu na zemlje u okruženju. Treba pronaći način kako riješiti te probleme pa sam siguran da će biti i ulaganja.

“Velebit i slapovi Krke su me očarali, uz naravno Dubrovnik čija je reputacija u Japanu iznimna“

MM: Rekli ste da vas čeka puno posla. Na čemu konkretno radite i gdje vidite priliku za Hrvatsku i Japan da osnaže odnose? Je li to turizam, ekonomija, kultura ili pak nešto četvrto? Takiguchi: U prvom redu, mislim da Hrvati općenito o Japanu znaju znatno manje no Japanci o Hrvatskoj. Nadalje, na ekonomskom planu ima prostora za velik napredak jer je naša trgovinska razmjena u najmanju ruku - skromna. U isto vrijeme, neke japanske kompanije su razmatrale o ulaganju u Hrvatsku, neke su još uvijek u fazi donošenja odluke, a neke su odustale. Općenito, jako je malo primjera uspješnog ulaganja japanskih kompanija u hrvatsku ekonomiju, stoga će Veleposlanstvo Japana u svakom slučaju podržati bilo kakve napore glede investicija. No, prije industrijskih aktivnosti tu su one turističke. Mislim da treba još više intenzivirati dolazak japanskih turista kako bi se uvjerili u ljepote Hrvatske. Siguran

“Hrvati općenito o Japanu znaju puno manje no Japanci o Hrvatskoj“ intervju, Keiji Takiguchi

 13

Mazda magazin 05/2016  

Mazda magazin 05/2016

Mazda magazin 05/2016  

Mazda magazin 05/2016

Advertisement