Page 1

Mayuri Paranthahan Selected Works


*Cover art adapted from Langarita Navarro Architects


“We felt the imprisonment of being a girl, the way it made your mind active and dreamy...� Jeffrey Eugenides | The Virgin Suicides


Work Experience

Skills

May - August 2017

Digital

Architectural Assistant \ KWY Lisbon, Portugal

Architectural Assistant \ Johnson Chou Inc. Toronto, Ontario

- Adobe Creative Suite Photoshop \ Illustrator \ InDesign - AutoCAD - Rhinoceros 3D - Vectorworks - Google SketchUp - V-Ray - Maxwell Render - Microsoft Office Word \ Excel \ PowerPoint - CNC Router - Laser Cutter - 3D Printer

May - August 2015

Analog

Design Intern \ Boko Inc. New Hamburg, Ontario

- Hand Drafting Graphite \ Ink - Physical Modelmaking Foam Core \ Museum Board \ Plexi \ Cardstock \ Bass Wood \ Millboard

Sept. - November 2016 Architectural Assistant \ Bovenbouw Architectuur Antwerp, Belgium January - April 2016

May - August 2015 Casual Library Clerk \ Musagetes Architecture Library Cambridge, Ontario Sept. 2014 - Aug. 2015 Editorial Director \ Bridge Centre for Architecture + Design Cambridge, Ontario

Sept. 2015, Sept. 2017

Education

Dec. 2014 - Present

Sept. 2014 - Present

Excellent Academic Standing University of Waterloo

University of Waterloo, Honours Architectural Studies Expected graduation: August 2019 Cambridge, Ontario

02

Awards

Curriculum Vitae

Toronto Urban Design Awards, Student Projects City of Toronto

Sept. 2014 President’s Scholarship University of Waterloo


Table of Contents Academic Work •

Piscine 2A | Design Studio

04

Tuileries Garden 2B | Design Studio

10

Mad Girl’s Love Song 2B | Design Studio

14

Professional Work Bovenbouw Architectuur Architectural Assistant Professiona • KWY Architectural Assistant

20

24

Installation •

Spring Pavilion Temporary Pavilion

28

Table of Contents

03


Piscine 2A \ Design Studio Individual Work \ Social Housing Supervisor \ Adrian Blackwell

A feminist response to the Josephine Baker House, an unbuilt project by Adolf Loos in which his erotic desires for the dancer are portrayed architecturally. Filtered into a domestic setting, this project challenges the sexualization of women through an all-female housing residence that embraces two contrasting environments: 1) one, surrounding the central courtyard, which encourages hygiene and care for the body in a communalized setting and 2) two, represented through the corridor and facade, displaying women getting ready (i.e. putting on makeup, styling hair, dressing and undressing). In a radical attempt to reclaim the body, the act of presenting women in this way becomes a statement in which ‘dressing’ no longer becomes shameful, hidden, or secretive but rather loud, visible, and powerful. Overall, the residence encourages women to reclaim rightful ownership of their body whilst allowing the female body to be both celebrated and liberated.

04

Piscine


Conceptual Collage

Piscine

05


^ N

Ground Floor Plan

06

Basement Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Fourth Floor Plan

Piscine


^ N

Site Plan

Site Analysis | Access, Sun & Views

Piscine

07


Elevations

Preliminary Sketches

08

Piscine


Conceptual Collages

Piscine

09


Tuileries Garden 2B \ Design Studio Individual Work \ Case Study Supervisor \ Scott Sorli

A series of axonometric drawings. Located in Paris, the Tuileries Garden is a public garden situated between the Louvre and the Place de la Concorde. The Tuileries Garden embodies characteristics of a typical French garden, from the ornamental parterres to the clipped trees and hedges. Through a series of axonometric drawings, this case study explores the different elements that the garden is comprised of, from the hard-, fluid-, and soft-scapes to the axial qualities and uses of the different areas within the garden.

10

Tuileries Garden


Overview Axonometric

Tuileries Garden

11


Exploded Axonometric

12

Tuileries Garden


Analytical Axonometric

Tuileries Garden

13


Mad Girl’s Love Song 2B \ Design Studio Individual Work \ Domestic Violence Shelter Supervisor \ Scott Sorli

This project proposes a domestic abuse/relationship violence shelter that strives to eliminate concepts of power, control, and gender roles that currently exist in homes and shelters by domesticating the landscape into an ungendered space. The shelter is located off the French River, situated within an existing cluster of trees surrounded by a ring road. In the open pockets between trees, a network of housing units, small libraries, communal kitchens, counselling services, and woodworking studios is formed. The seamless integration of programs encourages ungendered activity, while the housing units, adapted from Mies’s Farnsworth House, consists of an open program to allow for control and flexibility over one’s own space. Overall, the shelter attempts to liberate and encourage survivors of abuse to regain control.

14

Mad Girl’s Love Song


Mad Girl’s Love Song

15

Collage of Shared Kitchen

Mad Girl’s Love Song

15


Floor Plan with Site Context

16

Mad Girl’s Love Song


North-West Isometric 1:100 | North-West Isometric

Site Analysis | Vegetation, Circulation, Topography

Mad Girl’s Love Song

17


N

Detail of Floor Plan

18

Mad Girl’s Love Song


Collage of Library and Woodworking Area

Mad Girl’s Love Song

19


Bovenbouw Architectuur Co-op \ Architectural Assistant Supervisor \ Dirk Somers, Eva Wollaert Location \ Antwerp, Belgium

From September to November 2016, I was employed as an architectural assistant at Bovenbouw Architectuur in Antwerp, Belgium. During my time as an intern, I participated in several competitions covering a wide range of building typologies - from a container park, to a school, to the renovation of an old church/social housing project. At Bovenbouw, I had the opportunity to produce highly detailed physical models for various projects out of simple materials (mainly cardstock, cardboard, & foam core). These models were later photographed and submitted as 3D visualizations. In addition to model-making, my tasks included drawing diagrams and illustrations (both digitally and by hand), making collages, preparing presentations, and assembling project booklets.

20

Bovenbouw Architectuur


Physical Model of Flea Market (Social Housing Reseidence)

Bovenbouw Architectuur

21


Physical Model of Container Park

22

Bovenbouw Architectuur


05 | Mayuri Paranthahan

Physical Model of Children’s School

Bovenbouw Architectuur

23


KWY Co-op \ Architectural Assistant Supervisor \ Ricardo Gomes Location \ Lisbon, Portugal

From May to August 2017, I was employed as an architectural assistant at KWY in Lisbon, Portugal. During my internship, I worked on a variety of sculptures and installations that blended the boundaries between art & architecture. At KWY, I played an active role on the production team of ‘One, Two, Three, Swing!’ - an installation by Superflex at the Tate Modern’s Turbine Hall in London, UK. Additionally, I worked on the competition-winning project ‘Light Art Aarhus’, a series of sculptures in Denmark designed in collaboration with artist Nathaniel Rackowe. I also had the opportunity to be part of the curatorship & production of ‘Walk & Talk Azores’ - an art exhibition in São Miguel island. Here, I assisted textile artist Akane Moriyama with her piece, ‘Azorean Spectrum Range’.

24

KWY


Location Plan-Axo of Aarhus River in Denmark

KWY

25


Detail Axonometrics of Light Sculptures

26

KWY


Textile Installation for ‘Walk & Talk Azores’

KWY

27


Spring Pavilion Installation \ Temporary Pavilion Collaborative \ with Saadman Ahmed, Marco Chow, Roni Haravon, Lucy Lin, T.K. Justin Ng, Diana Si Supervisor \ Scott Sorli

The Spring Pavilion is part of a design-build studio project that calls for an 8ftx8ftx8ft temporary structure in which an activity can take place. The pavilion is located in the back courtyard of the University of Waterloo School of Architecture where there are beautiful views to the Grand River, the bridge, and the impressive buildings of downtown Galt. Drawing the eyes away from the existing lateral views, this pavilion focuses the attention on the ground and sky. One must remove their shoes to enter, ramping up the entrance and stepping down into the water-filled base. A collection of birdhouses strung above are removed one by one by each guest, slowly revealing the sky. This simple, playful act alters the temporal nature of the pavilion. When guests take home a birdhouse, the pavilion continues to exist, disassembled, throughout the season.

28

Spring Pavilion


8ftx8ftx8ft Temporary Pavilion

Spring Pavilion

29


Detail of Water-Filled Base

30

Spring Pavilion


Detail of Hanging Birdhouses and Screen

Spring Pavilion

31


e mayuriparanthahan@gmail.com t +1.647.889.6359

cargocollective.com/mayuriparanthahan

Mayuri Paranthahan Architecture & Design Portfolio 2017  
Mayuri Paranthahan Architecture & Design Portfolio 2017  
Advertisement