Issuu on Google+

1

|MAYARA C. A. BET | Undergraduate student majoring in Architecture & Urbanism

PORTFOLIO


ARCHITECTURE 03 Bio 05 Kitchen: Interior Design 06 Vionnet Restaurant 08 Studend Housing of UnB Urban & Building Apartment

|CONTENTS|

Interior: Acessible bathroom

12 Uberaba’s Airport 14 Millenium Building 16 Rooftop Garden 18 Correctional Centre of DF 21 Arniqueiras’ Square

OTHER 24 Seashell 25 Paper things


3

Mayara Cristina Alencar Bet

mayarabet1@gmail.com | +55 61 8115 3674

AOS 1, Bloco B - Octogonal - Brasília - BRAZIL

birth January 1st, 1992 | Brasília - Brazil

march/2010 - june/2011

Undergratuate course: Architecture and

Urbanism | Federal Technological University of

Paraná

|BIO|

july/2011 - (in course)

Undergratuate course: Architecture and

Urbanism | University of Brasília

3


|ARCHITECTURE|


5 The kitchen was designed in a 9m² area, rationally allocating tools in a way of promote a functional and integrated space. Ergonomic measures ensure

comfort for users. The aesthetics proposal follows an idea of simplicity and horizontality, with neutral colors constrasting with punctual elements of liveliness.

PROJECT OF ARCHITECTURE 1 Orientor: Isabel Maria Melo Borba Date: April/2011 SOLO WORK

RESIDENCIAL

|KITCHEN| INTERIOR DESIGN

VIRTUAL MODEL

HANDMADE PERSPECTIVE MARKERS AND NANQUIM

PLAN

5


RESTAURANT

|VIONNET| INTERIOR DESIGN

PROJECT OF ARCHITECTURE 2 LANGUAGE AND EXPRESSION Orientor: Neander Furtado Date: October/2011 SOLO WORK Theme: DECONSTRUTIVISM

6


7 In this studio we’re supposed to design a small building - restaurant - based on a strong symbolic content and using deconstrutivism as theme.

The designing process was made by a research about restaurants and snack bars and then the deconstruction of a rectangular prism. The prism

was sectioned in small parts, and the right angles turned into acute and obtuse ones. The restaurant counts with a 15 linear metre stand, a 6 square

meters resorvoir, a 16m² kitchen, a 50m² saloon, female and male toilets and an accessible toilet, totaling 100m². Virtual model made on FORM-Z.

VIONNET RESTAURANT

KITCHEN

RESERVOIR

TOILET (FEMALE) TOILET (MALE) SCHEMATIC PLAN

SALOON

7


STUDENT

|HOUSING| PROJECT OF ARCHITECTURE 3 DWELLING

Orientors: Aleixo Furtado Christiane Guin창ncio Date: September/2012 GROUP WORK +Felipe Marcelino +Mariana Torres Theme: STUDENT HOUSING

8


9 The Student Housing is located in one of University of Brasilia’s campus. The project includes an urban planning for the area and the buildings deEach building contains:

sign itself, which will attend to 640 students. Using pilotis and organizing the buildings in the same orientation of the neighborhood, we create a identity with

the was ed byt

Brasília’s urban typology. The buildings shape based on prefabricatstructures and inspired the brutalist architecture.

4 floors + pilotis | 16 apartments | 2 shared laundry rooms | 2 shared study rooms

1 1 8 0 m ²

Technical drawing made on AutoCAD and virtual model on Sketchup PRO.

STUDENT HOUSING UnB

ROOF PLAN SCALE 1:250

1st and 3rd FLOOR PLAN (GARDEN) SCALE 1:250

2nd AND 4th FLOOR PLAN (LAUNDRY AND STUDY ROOMS ALTERNATED) SCALE 1:250

DOWNSTAIRS PLAN (PILOTIS) SCALE 1:250

SITE PLAN

LEGEND 1 - Elevated pedestrian crossing 2 - Reserved area for dustbins

3 - Bicycle path 4 - Parking spots for disabled persons 5 - Bus stop

LEGEND 1 - Water tank - 4000L 2 - Reserved area for dustbins 3 - Garden

4 - Study room/Laundry room 5 - Circulation 6 - Storage of Cleaning Supplies 7 - Bathroom for employee

9


Each apartment was designed to lodge 4 students, disabled ones included. The sense of community is encouraged by shared spaces, such as

APARTMENT PLAN

10

the collective bedroom, living room, kitchen and service area. The apartments were designed to facilitate the flow and create a functional space.

Sunlight ilumination and natural ventilation were the main elements in the project. With openings in opposite facades, the thermal comfort

was much improved. In addition, the main rooms have very good ilumination all day long. Model made on laminated wood.

STUDENT HOUSING UnB


11 Once the apartments are shared by four students, the bathroom was divided in three independent spaces: shower, washbasin and toilet.

This is a special bathroom projected based on an universal design, to accomodate students with disabillties. Grab bars were disposed in suitable

height, and the furniture as well. Furthermore , a non-slip flooring surfare is used and all the fixtures have manoeuvring spaces around to allow the use

of walkers and wheelchairs.

ACESSIBLE BATHROOM

STUDENT HOUSING UnB

SOLO WORK

ARCHITECTURAL PROJECT 3 DWELLING

Orientors: Aleixo Furtado Christiane Guin창ncio Date: July/2011 SOLO WORK Theme: Acessibility

BATHROOM PLAN

11


UBERLÂNDIA’S

|AIRPORT| PROJECT OF ARCHITECTURE 4 GREAT SPANS Orientors: Christian Scheil Ivan do Valle Date: February/2013 GROUP WORK +Débora Canuto +Luisa Reis] Theme: AIRPORT

12


13 The Airport of Uberlândia has the capacity to park 6 airplanes at the same time, with almost 23000m² distributed through 3 floors.

The 1st floor is destinated for the process of landing, the 2nd floor for check in and boarding and the 3rd floor for food hall and an observatory .

+

The main proposal of this studio is create a large building using a great span. In this airport design we use a mixed structure of reinforced concret and

metalic trusses to support the covering. The biggest span has 30m between pillars, and the beams (trusses) are 1,5m tall.

AIRPORT

OF

UBERLÂNDIA

TERÇAS

TELHAS

RELIÇ

SITE PLAN

SECTION AA SECTION AA

13


|MILLENIUM| BUILDING

PROJECT OF ARCHITECTURE 5 HIGH BUILDINGS Orientors: Juliana Garrocho Maribel Aliaga Date: July/2013 GROUP WORK +Ana C. Azevedo +Iasmin Dias Theme: COMERCIAL BUILDING

14


15 The Millenium Building is a tower located in a commercial area in Brasilia’s centre. The typology follows the strict building code of the area:

a big platform, which occupies 100% of the builgind sit and a tower, which should occupy only 30% of the platform area. The guiding conceopt

was based in a orthogonal and simple shape, with recoils to improve the natural ventilation and ilumination. The shape was complemented with a appar-

ent metalic element to reinforce the structure, which also became a aesthetics factor.

MILLENIUM BUILDING

Final shape: Tower maximium size (30m X 30m)

Cutouts in opposites vertices

Rotated reference pavement

PLATFORM - 1st FLOOR PLAN

TOILET SCULLERY OFFICES RECEPTION MEETING ROOM CIRCULATION

PLATFORM - 2st FLOOR PLAN

BALCONY

GARAGE - UNDERGROUND

TOWER - REFERENCE FLOOR PLAN

15


|ROOFTOP| GARDEN

PROJECT OF ARCHITECTURE 5 HIGH BUILDINGS Orientors: Juliana Garrocho Maribel Aliaga Date: July/2013 SOLO WORK Theme: OASIS

16


17 turned into a humble garden mon space for all building’s PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT with little fruitfull trees, colusers, the garden works as a orful plants and grass-plot, public observatory of the city. combined with restaurants The garden’s shape was and cafes. Acting as a com- inspired by the building’s

The main idea of this space is create a refuge of all the stress present in an urban work life. The Millenium Building’s Rooftop was

straight lines and hallows, contrasting with an organic and curvilinear elements.

ROOFTOP GARDEN LANDSCAPING

Concrete planter 1. ELEVADOR SOCIAL 2. ELEVADOR DE SERVIÇO 3. ESCADA ENCLAUSURADA 4. ANTICAMARA 5. DUTOS DE VENTILAÇÃO DA ESCDA DE INCÊNDIO 6. SHAFTS DE VENTILAÇÃO DOS SANITÁRIOS 6. ESCADA

4,35

2,31

FLOREIRA MOLDADA IN LOCO ALVENARIA

0,85

BANCO DE MADEIRA CUMARU

Wooden Bench 3,44

5

5,15

WC MASCULINO 21,32m²

4,35

8

DEPÓSITO/ SERVIÇO

a a a

a b a

a b a

13,28m²

Reception desk

SERVIÇOS / RECURSOS

ADMINISTRAÇÃO 51,04m²

42,62m²

1

1

BALCÃO DE RECEPÇÃO

14,09

12,35

1,26

CATRACAS - BALIZA TRIPODE ALIANZA

Baffle gate

2,72

CLARABOIA - VIDRO LAMINADO E ESQUADRIAS DE ALUMÍNIO

2

5

13,95

1

Skylight

ABERTURA PARA PESSOAS COM NECESSIADDES ESPECIAIS 1

Disabled person gate

1,85

1

1

1

10,15 1,2

a b c

3

6,47

43,87 m²

31

a b a

3

HALL DE ELEVADORES RECEPÇÃO

5

5

5

5

6,5

13,95 1

2

3

4

5

8,65

PRAÇA DE ALIMENTAÇÃO ABERTA

Open Food court

13,75

4,32

a b c

BANCADA DE PREPARAÇÃO

HALL/CIRCULAÇÃO

RESTAURANTE 1

403,43m²

12,65

RESTAURANTE 2

0,8

a a a

3,4

5

50,61m²

a b c

4,35

Concrete planter

RESTAURANTE 3

48,37 m²

COZINHA 38,34m²

SALÃO 86,28m²

a b c

a a a

1,5

FLOREIRA MOLDADA IN LOCO ALVENARIA

BANCADA DE ATENDIMENTO

15,5

124,62 m²

a a a

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

b b a

3,0

WC FEMININO 21,96m²

a a a

2,6

5

5

4,85

0,8

13,95

1,5

2,25

FLOREIRA MOLDADA IN LOCO ALVENARIA

15,55 31

4,35

4,35

Concrete planter

FLOOR PLAN

PlantaTerraço - Mobiliário Fixo ESC. 1:200

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

5

REVESTIMENTOS a - Porcelanato Portobello Botticelli Bianco 60x60 POL, acabamento brilhante ou similar b - Porcelanato especificado em (a) até altura de 1,6m do piso; tinta coral branco acabamento semi-brilhante na parte superior; c - Forro de gesso pintado com tinta especificada em (e) d - Piso vinílico Paviflex Sixty Danúbio ref. 9116129 e - Tinta coral branco acabamento semi-brilhante na parte superior;

1,55

6

6

5

17


|CORRECTIONAL| CENTER

OF

DISTRITO FEDERAL

PROJECT OF ARCHITECTURE 6 COMPLEX FUNCTIONS Orientors: Raquel Blumenschein Augusto Esteca Date: December/2013 SOLO WORK Theme: RECOVERY

18


19

The Distrito Federal’s prisonal system has a deficit of nearly 5000 vacancies . In a way of meet this demand, the Correctional Center of DF was create to lodge 600 prisoners.

Based on a concept of recovery, the Centre has 150 collective cells and a complete group of support buildings, such as sports, educational, factory,

FLOOR PLAN

healthcare and administration. The shape was developt based on a topological diagram, overlaying a areas chart and considering the natural ventilation

and ilumination of all rooms. A modular system was used in the structure, in a way of decrease the costs, speed up the construction and facilitate the security mechanisms.

CORRECTIONAL CENTER OF DISTRITO FEDERAL

19


The cell was created to house four men, with a collective washbasin and a toilet. The cell counts with safe furnishing and use a soft color to convey peace.

Ventilation and ilumination are warrented for all prisoners, ensuring the welfare in search of recovery.

CORRECTIONAL CENTER OF DISTRITO FEDERAL

WINDOW AUTOMATE DOOR

WASHBASIN TOILET

STUDY DESK

BERTH WINDOW

20


21

|ARNIQUEIRAS’| SQUARE

PROJECT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE 1 Orientors: Vicente Barcellos Maria da Assunção Date: November/2013 SOLO WORK Theme: REGENERATION

21


The Arniqueiras’ Square is located in front of the Arniqueiras subway station. Nowadays this square is totally abandoned, without any urban equipment,

CURRENT SITE VIEW Secondary flow Main flow

22

VEGETATION PLAN

being only a transit space. This design intend to convert this space into a recreation area for the community. Considering the main flows and the user

demand, the square is set with triangular shapes, creating special spaces for children, elderly, teenagers and also pets. A bike path and a bike

RECONFIGURATION

rack were implemented at strategic locations to induze the use of bicycles.

ARNIQUEIRAS’S SQUARE


23

|OTHER|


This activity is called ‘geometrization’ and is based in a deep observation and analysis about the shape of something in nature - in this case, a seashell. The study of the

element allows the construction of geometrical shapes (bidimensional and tridimensional), which can be a base for architectural construction.

THE’S

|SEASHELL| CONSTRUCTIVE GEOMETRY Orientors: Neusa Cavalcante Eliel Santana Date: December/2011 SOLO WORK Theme: NATURE

Collage made with coloured paper.

24

Model made with metalic profiles (square section) painted in yellow.


25

STUDY OF FORM Orientor: Toshiyuko Sawada Date: September/2010 SOLO WORK Theme: PRISM Using a rectangular piece of paper and making cuts, creases and folds, this activitie proposed create a complex volum from a plane.

STUDY OF FORM Orientor: Toshiyuko Sawada Date: September/2010 GROUP WORK + Desiree Dias + Guilherme NIederauer +Miriam Gimenez + Thiago Sรกvio

STUDY OF FORM Orientor: Toshiyuko Sawada Date: September/2010 SOLO WORK

Theme: NEGATIVE AND POSITIVE Based on a module (quarter circle shape), we glued pieces of cardboar creating different levels to form a volumetric panel.

Theme: COMPOSITION This activitie intend to practise the creativity, cutting, folding and pasting paper to form a volumetric and harmonic modulation.

25


March/2013


Architecture and Urbanism | Undergraduate Portfolio | Mayara Bet