Page 1

Portfolio

Maya Kobayashi mayakobayashi@gmail.com


Maya Kobayashi

Internship

08/2007 - 03/2008

Schmidt Hammer Lassen Architects Ă…rhus, Denmark

Via Settala 82, 20124 Milano (Italy) +39 3664504308 mayakobayashi@gmail.com Japanese Born 13/8/1982 in Mexico City, grew up in Australia, Poland, Japan, and the United States

Internship through Vulcanus in Europe, a program organized by EU-Japan Centre for Industrial Cooperation -Participated in all phases of competitions, the initial propositions, architectural drawings, presentations, model construction -Projects: Competition for Viborg town hall, Denmark Competition for Middelfart town hall and fire station, Denmark Competition for the requalification of a part of the harbor of Ă…rhus, Denmark Research for the requalification of an ex industrial zone in Fredericia, Denmark Renovation of an icehouse into a house for artistic activities, Barking, London

Work experiences during university years

4/2004 - 10/2004

Nishimori Architect Tokyo, Japan Projects: Competition for a high-rise commercial building in central Tokyo Renovation of a residence to a multi-use building, Tokyo

4/2003 - 4/2004

Takenaka Corporation, Architectural Design Section Tokyo, Japan -Examples of projects: A structurally novel hotel under the railway near Tokyo Disney Resort A high-rise office building with a showroom of an automobile company, Tokyo

10/2002 - 07/2003

Pelli Clarke Pelli Architects Japan, Inc. Tokyo,Japan -Examples of projects: Jewels of Aoyama, a complex of boutiques in Omotesando, Tokyo A residential complex in Minamisuna, Tokyo

2


Education

4/2006 - 9/2010

Languages

Tokyo Institute of Technology Graduate School of Decision Science and Technology, Master in Engineering, Environmental Design Program Laboratory of Urban Design, Prof. Yosuke Mano Main project of the laboratory. Collaboration with the city of Iiyama, in Nagano, Japan for the planning of the area of the new station for the high speed train line, the relocation process of houses present in the zone for the new station, and the area designated for the relocation, with regard to heavy snowfall, workshops with residents, the revitalization of the commercial zone near the old station Masters thesis: The Study on the Background and Design of Museums in Historical Buildings in Italy from the Post-War to the 1950’s- A Case Study on Museums by Franco Albini

3/2008 - 3/2010

Politecnico di Milano, School of Civil Architecture, Milan, Italy Bilateral exchange program Courses on architectural planning, interior and open space design, photography of architecture

Japanese: English: Italian: Danish: French:

Fluent, native Fluent, TOEIC 990/990, TOEFL CBT 293/300, The STEP Test 1st level with certificate of excellence Proficient, CILS tre C1 Proficient, Prøve i Dansk 3 Basic, APEF niveau 2

Software

Proficiency in Autocad, Photoshop, InDesign, Vector Works, Microsoft Word, Excel, Powerpoint Basic knowledge of 3DStudio Max

Other activities

High school Women’s Ensemble (a cappella), Chorus, Field Hockey, PATH Leader (student counselor) University Perspective Laboratory (an inter-collegiate organization for the study of architecture) Jazz Club of Tokyo Institute of Technology (saxophone, flute) Female a cappella group of the language school in Denmark Present Cooking, playing music, traveling, trekking

4/2002 - 3/2006

Tokyo Institute of Technology Faculty of Architecture Tokyo, Japan Bachelor of engineering, architecture major History, structure, material, laws, architectural design

9/2000 - 6/2001

University of Pennsylvania (College of Arts and Sciences) Philadelphia, United States Architectural design, writing on art, history of jazz

9/1997 - 6/2000 The Mercersburg Academy Mercersburg, Pennsylvania, United States Honors: Cum Laude, High Honors, President's Award for Academic Excellence

Curriculum Vitae


Having lived in 7 countries, I have always noted that physical environments affect the character of a person to a great deal. I am attracted to architectural design because it possesses the possibility to brighten up the lives of many. Humans are constantly surrounded by architecture, and to be able to partake in the creation of an every-day environment gives me a high motivation. In architectural design, I consider fulfilling the needs of the client essential. It is also important to make full use of the characteristic of the site- for example, the vegetation, the ground levels, its orientation toward the sun, the surrounding structures and infrastructure, the culture and habits of the people who inhabit the area, the climate and the material suited for it. However basic functions and conditions are not the only ingredients for architectural design. I am interested in architectural design that considers what the user would see and feel in every moment and every spot he is when inside or near the architecture. I am also conscious of how the passers-by would feel, having the architecture take part in their environment. A good design does not come solely from logic, so an architect must strive to choose the best form, material, and detail from all the possibilities by testing and simulating with images and models. An imagination of how the scenery would evolve, as one walks around the architecture, as a day passes, as the seasons change, and as decades pass, plays a vital role in the decisions of architectural design. A sincerity of this sort is the principle of good architectural design.

Presentation 4


Selected Projects

Caravaggio in Raffaello’s Workshop

p.7

A House for Contemplation

p.25

View Tree Full

p.33

Gateway

p.41

Projects from my internship at Schmidt Hammer Lassen

p.49


6


Savouring antiquity

Program: Site:

Exhibition space The workshop of Giovanni Santi, House of Raffaello, Urbino

Caravaggio in Raffaello’s Workshop


Site

Facade and couryard

Surrounding rooms

Michelangelo Merisi da Caravaggio was influenced by the chiaroscuro effects of Raffaello, who started his career in this workshop of Giovanni Santi. I chose to exhibit three of his paintings of which the directions of light correspond to the openings of the windows of the assigned space.

Exhibition space 8


The works of Caravaggio are usually seen in museums and churches. In a museum, people who are standing have priority over those sitting. In churches the paintings are found in chapels where they are placed in angles that are difficult to see.

This small space is utilized to bring the visitor closer ser to the ngles. The works of art. I would like to create many viewing angles. cause I asvisitor drinks wine while he looking at the photo, because sociate the image of Caravaggio strongly with red wine.

directional lighting

pendant lighting

The pavement will be covered with tatami units. A tatami has the softness to walk and to sit on, and spilt wine will not be absorbed immediately. The visitor takes off his shoes on entering the space so that in on viewing the pictures one can sit wherever he pleases.

position of beams and illumination


aa’ section

bb’ section

10


dd’ section

b

a’

cc’ section

e’

f’

f

c’

e

d

c

a

ff’ section

b’

ee’ section

d’


The varied floor levels make it easy for visitors who have difficulty sitting on a flat surface. 12


aa’ section


14


aa’ section with illumination


In the cosy space between the two exhibition areas one finds a wine bar. 16


bb’ section


18


bb’ section bb i with i h ill illumination i i


sezione cc’con illuminazione

cc’ section The variety of floor levels also gives diverse points of view. 20

dd’ section


ee’ section

ff’ section


model of exhibition space


model of the bar


24


Far from the city, amidst the woods, one longs for a space for contemplation

Program: Site:

A house where a young couple who own an IT company in Tokyo can work, relax, and invite guests to stay. A plot of land in Karuizawa, a wooded area renowned as a summer and winter retreat, 150km from Tokyo.

A House for Contemplation


Acknowledging the significance of the trees which characterise the site, the house is situated in a way that no trees are cut. 26


The living dining kitchen and the library are visually connected, thus the sense of space is shared.


The workplace and the library faces the red pine forest in the north. The reflecting pool accentuates the serenity of the forest.


The red pine trees in the north and the two monumental fir trees are seen from two sides, from two parts of the house, so that they make an essential presence in the daily life.


30


southern elevation


32


Creating a favorite on-campus space for every student

Program: Site:

A space where students can stay in their free time. Tokyo. A site that connects two areas of our university campus and two stations.

View Tree Full


+10000 level

+6000 level

At the entrance there is a cafĂŠ. The student buys a cup of coffee or borrows a book of his choice, and goes off to his favorite spot. Two side wings are each dedicated to the viewing of the two main groups of trees, one in the south west and one in the center of the site. Terraces allow for casual access to the outside.

+3000 level 344


The site is surrounded by trains passing on two levels of height, public pedestrian path, research buildings, road lined with magnificent Gingko trees. Various types of trees grow in the site itself. The site thereby has distinct characteristics in various heights. This project was designed so that from diverse locations, angles, and heights, the view of each of these aspects that make the site so dynamic can be appreciated to its fullest.


366


northern elevation

eastern elevation

The northern side faces the magnificent row of Gingko trees. The floor of the first floor is raised to 1800mm so that one can enjoy the view of the leaves instead of bare trunks.


The split-level throughout the house creates a continuous flow. One can have a sense of how others are passing their time as they please.

3388


B

A’ A

BB’ section

B’

AA’ section

details


40


Slopes and curved streets create the dynamic landscape of Daikanyama. A cinema complex in which one can savour the characteristic of this area.

Program: Cinema complex with shops and galleries Site: Daikanyama, a refined commercial and residential quarter in Tokyo

Gateway


Arriv Arriving from the station, one is led through the site to various directions in the city. vario Thus this project exists as a gateway to Daikanyama. gatew Streets approach the site at Stree the 4 corners. The different levels at the corners are exleve tend tended to the center of the site, creating a dramatic canyon-like atrium. yon-

4422


level 0

level 1

Cinemas are placed on the three different ground levels where they can be seen from the atrium. In this manner the site’s elevation differences are emphasized.

level 2


northern elevation

In addition to the main entrances, the east and west elevations’ shop entrances make the facade porous toward the surroundings. 44


western elevation

eastern elevation


While the outer facade blends in with the refined nature of the Daikanyama neighborhood, inside the site one is immersed in a dramatic landscape.

46 46


AA’ section

B A’

A B’

BB’ section


48


Main projects from my internship at Schmidt Hammer Lassen, Århus Denmark

Viborg Rådhus

Competition for the townhall of Viborg, Denmark

Vestgrunden

Proposal for the development of Vestgrunden, Århus harbor, Denmark


Viborg Rüdhus Competition for Viborg’s town hall, Denmark The aim of the project is to create a town hall which realizes the idea of democracy. It is positioned so that citizens can enjoy the maximum amount of the land as a public park. The town hall is a combination of two volumes. The first volume has its focus on the encounter between citizens and the municipal staff, and houses a spacious atrium which creates a welcoming atmosphere. The other volume houses the administration offices. The open plan of this part of the complex makes possible a fluid communication among the various administrative sections. This volume surrounds a tranquil green couryard which contributes to a pleasant work environment.

50


Vestgrunden Proposal for the development of Vestgrunden, Ă…rhus harbor, Denmark

The project site is a part of the harbor of Ă…rhus which the comune plans to develop in the coming years. The north and west side of the site face the sea. On the west side many marine sports activities are present. Urban structures will be developed in the east side of the site and a large promenade arrives to this side from the center of the city. In the project, on the west bank of the sea, a sports high school will be situated. Next to it there will be a large plaza where outdoor public events can take place. Buildings will be placed in the western part of the site close to the urban part of the harbor. The complex consists of two volumes. Between the two a passage connects the marine activity area to the urban area. 52

The ground floor of the complex has functions that are open to the public, such as shops, restaurants, conference hall, and sports recreation center.


O the On th floors above, b th the volume l tto th the north th ffacing i th the sea hhouses a hotel for athletes and guests who come for business or recreation.

In the other volume, the floors above are comprised of offices and a kindergarten. The rooftop is used as a playground.

Both volumes rise in height as it draws back from the sea, and gives a sense of connection between the sea and the urban setting.

Portfolio (English)  

My projects from universities in Milan and Tokyo, and from my internship in Denmark's schmidt hammer lassen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you