Page 1

Max van der Heijden 2193855 Davy Matthijssen 2192874 Simon Onbelet 2171981 CO2E Trendrapport


inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Big Brother Brands Coolhunts Hunch Theis Who Innovators Persona Trendstatus Why Where Three times Rule Extra Coolhunts When Mening van Experts Toekomst Scenario’s Future

1 2 3 4 5 6 7 8 9 9 10 11 11 12 13

Wrong Retro Futurism Coolhunts Hunch Theis Who Innovators Persona Trendstatus Why Where Three times Rule Extra Coolhunts When Mening van Experts Toekomst Scenario’s Future

15 17 19 21 23 23 23 24 25 27 27 29 30 30 30 31

Together More Coolhunts Hunch Theis Who Innovators Persona Trendstatus Why Where Three times Rule Extra Coolhunts When Mening van Experts Toekomst Scenario’s Future Bronvermeldingen

33 35 36 38 39 49 40 40 41 42 43 44 45 45 45 46 47


inleiding

Burger King is het door ons gekozen bedrijf. Het is al 50 jaar een van de meest succesvolle restaurantondernemingen ter wereld. De keten is verkoopt voornamelijk hamburgers, friet, verschillende snacks en frisdrank. De whopper is een van de populairste hamburgers van de Burger King. De grootste concurrent en marktleider van de Burger King is Mac Donalds, Burger King is de enige fastfoodketen die nog enigszins in staat is te concurreren met de Mac Donalds. In Nederland zijn er in totaal 55 vestigingen. Het concept van Burger King is als volgt: “Burger King serveert kwalitatief hoogwaardige producten, bereid uit de beste ingrediënten in een schone en aantrekkelijke omgeving. Betaalbaar, snel en ongecompliceerd”. Burger King biedt een prettige en leerzame omgeving met veel verantwoordelijkheid en ruimte voor ondernemerschap met daarnaast kansen om je carrière uit te bouwen. Persoonlijke coaching, training en opleidingen worden vanuit de organisatie aan te bieden. “We will prepare and sell quick service food to fulfill our guest’s needs more accurately, quickly, courteously, and in a cleaner environment than our competitors. We will conduct all our business affairs ethically, and with the best employees in the mid-south. We will continue to grow profitably and responsibly, and provide career advancement opportunities for every willing member of our organization.” Verantwoording Dit verslag is geschreven voor de Burger King. In totaal zijn er 3 trens in dit rapport terug te lezen. De eerste trend, Big Brother Brands, is gedaan door Simon Onbelet. De tweede trend, Wrong Retro Futurism is uitgewerkt door Max van der Heijden die ook de vormgeving van het gehele verslag heeft gedaan. De derde trend, Together More” is uitgewerkt door Davy Matthijssen. Iedere week zijn we meerdere malen bij elkaar gekomen om zo de voortgang te bespreken en elkaar verder op weg te helpen in het proces. Wekelijks keken we elkaars resultaten na en leverde voldoende feedback zodat we verder konden.


1


Big Brother Brands


1

C

N U

H L

O O

Incubate is een jaarlijks terugkomend festival (Incubate.nl, 2013). Het bijzondere aan dit festival is dat de organisatie alle informatie aan iedereen verstrekt. Het gaat dan niet enkel om de line-up, medewerkers en de datum, maar echt om bedrijfsplannen, concepten en communicatieplannen. Ook kan iedereen input geven aan de organisatie, je moet ze alleen even mailen. Door deze open en eerlijke houding heeft Incubate een hele trouwe fanbase opgebouwd.

S T

Mc Dondalds maakt reclame met het feit dat ze precies weten waar hun ingrediënten vandaan komen (Mcdonalds, 2013). Hiermee spelen ze in op de openheid. Ze beweren dat ze alleen goede producten produceren en geen genetisch gemodificeerde producten zoals iedereen altijd over Mc Donalds beweert. Ze willen van dat imago af en dat proberen ze door onder andere in te spelen op deze trend van openheid.

“Jokertjes jawoord” (RTL 5, mei 2013) is een programma over het vrijgezellenfeest van jokertje (bekend uit Oh, oh gerso). Het is Het is een programma over een speciale gebeurtenis waar normaal geen programma over gemaakt wordt. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer programma’s die ieder detail, van een bijzondere gebeurtenis uit iemands leven, vastleggen. Veelal bijzondere gebeurtenissen die normaal privé waren, worden nu het onderwerp van een Tv-programma.


2

HUNCH Wat ik in mijn coolhunts voor verband heb gezien, is dat steeds meer merken informatie vrij geven. Merken worden opener, eerlijker en transparanter. Informatie die normaal niet gedeeld zou worden met de consument ligt nu op straat en er wordt zelfs mee geadverteerd. Ook het tegenovergestelde is een feit, steeds meer merken die informatie achter houden komen in het nieuws met een schandaal.


3

THESIS

Big Brother Brands

Big Brother Brands is afgeleid van de naam van het bekende tv programma “Big Brother”. In het programma Big Brother zaten een aantal mensen in een huis waar overal camera’s hingen en waar ze iedere minuut van de dag gefilmd werden. De mensen hadden dus geen privacy en je wist alles van ze. Tegenwoordig laten bedrijven steeds meer van zichzelf zien en weet je alles van deze bedrijven. Aan de andere kant worden bedrijven ook steeds meer in de gaten gehouden. Dus behalve dat bedrijven steeds meer van zichzelf laten zien, zijn wij als consumenten ook steeds meer aan het monitoren wat bedrijven doen. Het is dus een beweging die twee kanten op gaat.


WHo WHy WHEre WHen future 4


WHO

Innovators?

Heel voordehand liggend maar toch verrassend is dat “see through” kleding steeds populairder wordt (Google Trends, 2013). See through kleding is kleding waar je doorheen kan kijken, kleding die dus transparant is. Ik denk dus dat de groep van innovators steeds meer see through kleding gaat dragen. Ook zie je in google trends een explosieve stijging van zoekfrequentie naar “kanten kleding”(Google Trends, 2013).

De innovators dragen dus steeds mee kleding die transparant is. Deze kleding verhuld dus vrij weinig en op deze manier is de groep innovators eerlijk over hun lichaam, ze verbergen hun lichaam niet meer onder een dichte laag stof.

5


Daarnaast is ze ook nog eens bezig met mode, dat gaat zo ver dat ze zelfs studeert aan de modeacademie. Mede daarom is ze zich erg bewust van de kleding die ze koopt. Ze geeft liever een paar euro meer uit als ze dan zeker weet dat er geen slavenhanden aan te pas zijn gekomen. Naomi is dus een erg bewust persoon.

Persona

Naomi 6 van de schans

Naomi is 26 jaar oud en is erg open en eerlijk. Je mag haar alles vragen, ze zal nooit boos worden. Als Naomi naar de supermarkt gaat is ze vaak lang bezig omdat ze bij ieder product wil weten wat erin zit. Dit is niet alleen het geval in de supermarkt, maar ook bij de energieleverancier of bij de internet provider. Ze wil eerst alles van het product of de dienst weten voor ze iets koopt. Ook is ze erg voorstander van biologisch en slaafvrij, als het kan koopt ze alles biologisch en slaafvrij. Op facebook is ze lid van pagina’s als “een beter milieu begint bij jezelf”.


TR

EN

7

DS

TA TU

Ik verwacht dat deze trend grote gevolgen gaat hebben voor de toekomst. Ik denk zelfs dat het zo ver gaat komen dat bedrijven die veel informatie achter houden zelfs failliet gaan. Mensen willen weten wat een bedrijf doet voor dat ze er mee in zee gaan. Momenteel denk ik dat de trend zich in de early adaptors fase bevindt. Er is al een duidelijke groep die mee doet maar nog niet iedereen doet mee. Ook zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk dan er momenteel gebruikt worden, waardoor ik verwacht dat het in de early adaptor fase zit. De trend is heel langzaam begonnen met onder andere interpolis die kwam met de slogan “glashelder�, maar door enkele gebeurtenissen als, het paardenvlees in de lasagne en shell die een olieramp in de doofpot stopt, is het in een stroomversnelling gekomen. Door deze gebeurtenissen zijn mensen zich namelijk bewuster geworden van de manier waarop bedrijven tewerk gaan. Bedrijven die heel open zijn worden daardoor steeds populairder en bedrijven die informatie verbergen worden de grond in geboord wanneer dit uitkomt.

S


WHY

Door de economische recessie hebben mensen minder uit te geven en daardoor gaan consumenten bewuster kopen. Daar gaan bedrijven op inspelen door consumenten ook de informatie te geven die ze willen hebben zodat mensen weten welke producten ze moeten kopen. Andere trenddrijvers zijn schandalen als het paardenvlees in de lasagne en shell die een olieramp in de doofpot stopt. Door dit soort gebeurtenissen eisen de consumenten eerlijkheid en openheid van merken, omdat ze geen producten meer willen kopen als ze niet weten of het wel eerlijk verkregen is. Als een product verkregen wordt door middel van slaafarbeid of dat er stoffen in zitten die slecht zijn voor de mens, willen consumenten deze niet meer. Het is daarom dus belangrijk dat merken open zijn naar hun consumenten. Ook leven we in een informatie maatschappij (Generatie Z, 2010) en is er tegenwoordig veel toegankelijkheid van informatie. Mensen hebben behoefte aan veel informatie van merken, maar door bijvoorbeeld het internet is het tegenwoordig ook mogelijk om die informatie te verkrijgen. Het is dus een combinatie van de vraag naar informatie en de mogelijkheid om deze ook daadwerkelijk te krijgen die er voor zorgen dat deze trend is ontstaan. Ook het web2.0 heeft meegeholpen met het ontstaan van deze trend, want dankzij heb web2.0 heeft bijna iedereen toegang tot het internet waardoor, zoals eerder vermeld, iedereen de mogelijkheid heeft om informatie op te zoeken.

8


WHERE three times rule Tony chocolonely is een bedrijf dat chocoladerepen verkoopt. Deze chocoladerepen zijn het toonbeeld van openheid en eerlijkheid. Wanneer je de verpakking open maakt staat er aan de binnenkant een verhaal waar de producten vandaan komen en hoe ze verkregen zijn. Als je kijkt naar de zoekfrequentie in google trends zie je dat er dit jaar een lichte stijging heeft plaatsgevonden (Google Trends, 2013). Tony chocolonely wordt dus populairder, een merk dat bekend staat om zijn eerlijkheid. Villa augustus is een restaurant in Dordrecht en wanneer je daar in een bepaalde periode komt eten , kun je in de tuin zien hoe je ingrediĂŤnten geplukt worden. Het restaurant is dus transparant over de herkomst van zijn producten en laat zelfs zien waar ze vandaan komen. Ook op google trends zie je dat er steeds meer naar gezocht wordt (Google Trends, 2013).

FO

OD

FOOD

9 FOOD

Er is gebleken dat er paardenvlees verwerkt zat in de lasagne bij onder andere de AH en de Ikea (Volkskrant, 13-2-2013). Dit is een soort anti-coolhunt. Het geval is namelijk dat er, in plaats van openheid, hier iets is verzwegen. Er is namelijk niet gezegd dat er paardenvlees in de lasagne zat. Hoewel dit waarschijnlijk ten allen tijde voor ophef gezorgd zou hebben, denk ik dat dit in de tijd van openheid en eerlijkheid voor nog meer ophef zorgt.


Een ander bekend programma is “barbies baby”, dit is een programma dat de weg van zwangerschap tot na de bevalling laat zien (RTL 5, Oktober 2012). Dit is een onderwerp waar normaal geen hele reality serie aan geweid zou worden, maar dat nu mateloos populair is. Zoals ook te zien is op google trends is dit programma in september 2012 enorm gehypet en is de zoekfrequentie enorm gestegen (Google Trends, 2013).

Jersey shore en geordie shore zijn programma’s van MTV. De programma’s gaan over een groep jongeren die uitgaan, ook dit zijn steeds populairdere programma’s (Google Trends, 2013). Deze programma’s gaan over onderwerpen die voorheen niet eens op tv uitgezonden werden maar nu mateloos populair worden.

10

techniek

n

entertainment

Polytron komt eind 2013 op de markt met de eerste volledig doorzichtige telefoon (NOS, 20-2-2013) . Het enige wat je nog wel ziet zitten zijn de accu, de SD-kaart en een chip. Met deze telefoon wordt transparantie wel heel letterlijk genomen, als je kijkt naar Polytron op google trends zie je wel dat mensen het steeds interessanter zijn gaan vinden (Google Trends, 2013).

Dit is een nieuwe design bank ontworpen door Christian Dorn (Behance, 16-2-2012). Wat opvalt is dat het een heel leeg frame is, het is geen massieve bank.. Alles wat er op of aan zit zie je. Dit is hoe transparantie wordt gebruikt in de design wereld. Geen verborgen frame of gesloten voor- of achterkant.

DESIGN

extra coolhunts


WHEN

meningen van experts Diane Martin is een professor op het gebied van duurzame marketing. Volgens haar zijn eerlijkheid en vriendschap de ‘key concepts’ van de 21ste eeuw (Diane Martin, Trend alert: honesty & friendshi,19-5-2013).

Jaap van Steen is een blogger op de site marketingmilkshake.nl. Hoewel hij er pas kort mee bezig is, ziet zelfs hij het belang van openheid en eerlijkheid al in. Volgens Jaap van Steen heeft iedereen door het web2.0 een “extra voelspriet voor bullshit” gekregen (Jaap van Steen, Eerlijkheid en transparantie, 8-6-2013). Gary Vaynerchuk is (video)blogger bij “The Daily|Business” en ook hij is van mening dat bedrijven die niet open en eerlijk zijn naar hun consumenten, het in deze tijd erg moeilijk te voorduren krijgen (Gary Vaynerchuk, You Fib, You Fail, 8-6-2012). Bart Boskaljon, werkzaam bij e-office, zegt ook dat hij merkt dat steeds meer klanten vragen om openheid en eerlijkheid. Doordat je niets achter de hand houdt ga je volgens Bart bewuster keuzes maken, wat tot gevolg heeft dat je ook betere keuzes gaat maken (Bart Boskaljon, Openheid zorgt voor eerlijkheid?, 28-5-2013). Volgense een trend rapport van MVO Nederland uit 2013 wordt transparantie een ’Fact of life’. Transparantie staat zelfs op de 2de plaats in de top 10 trends van 2013. Het nieuwe bedrijf wordt volgens MVO Nederland een spreekwoordelijk glazen huis waar iedereen naar binnen kan kijken (MVO Nederland, 2013). Ook is op Google trends te zien dat er veel wordt ge-Googled op ‘honesty’ (blauw) en ‘transparacy’ (rood). Hoewel de piek tussen 2004 en 2005 het hoogst was zie je, vooral bij ‘honesty’, weer een lichte stijging plaatsvinden (Google Trends 2013).

Maar vooral op ‘honesty policy’ is sinds 2004 veel meer ge-Googled (Google Trends, 2013). Honesty policy betekent ‘eerlijk beleid’. Consumenten zijn dus erg geïnteresseerd in een eerlijk beleid en dat sluit weer aan op openheid en eerlijkheid. Ook als je kijkt naar de prognose zie je een eerlijk beleid steeds belangrijker wordt.

11


toekomst scenario’s De trend is al merkbaar, maar nog in lichte maten, maar door de explosieve groei van deze trend verwacht ik dat binnen een jaar deze trend van een early adaptor fase zal doorgroeien naar een early majority fase. Mijn verwachtingen zijn daarom dat, tegen het eind van dit jaar, geen enkel bedrijf nog steeds een gesloten communicatie heeft. Scenario 1: Alle bedrijven weergeven alles wat ze doen en verbergen niks meer. Consumenten krijgen alles te weten, van bedrijfsplannen tot concepten, van uurlonen tot werktijden. Alles wat je maar wilt weten is te vinden. Grote conservatieve bedrijven zullen naar de achtergrond verdwijnen of zelfs failliet gaan. De grote conservatieve bedrijven zullen een groot deel van de markt moeten inleveren. Scenario 2: De markt wordt verdeeld in twee delen. Aan de ene kant heb je de open en eerlijke bedrijven voor zij die daar naar vragen. Aan de andere kant heb je de gesloten bedrijven die hun trouwe vaste klanten blijven behouden. Hierdoor zal er niet alleen concurrentie in de markt zelf zijn, maar ook tussen de markten onderling. Scenario 3: De bedrijven die informatie achterhouden beheersen nog steeds de markt door hun grote communicatie budgeten. Voor open en eerlijke bedrijven is de markt niet groot genoeg om door te groeien. Alleen echte fanaten kopen enkel bij open en eerlijke bedrijven, maar de meerderheid blijft trouw aan de grote bedrijven.

12


FUTURE

Wat ik in mijn hunch gevonden had was dat bedrijven steeds opener, eerlijker en transparanter worden. Dit is heel goed terug te zien in de entertainment branche door de vele reality series die er uitgezonden worden waarin onderwerpen die normaal vrij persoonlijk zijn, nu te zien zijn op nationale televisie. Ook experts als Diane Martin, Jaap van Steen, Gary Vaynerchuk, Bart Boskaljon en MVO Nederland bevestigen dit en ze zijn allemaal van mening dat bedrijven die hier niet in mee gaan een zware tijd tegemoet gaan. Advies De manier waarop de Burger King hier op in kan spelen is door bijvoorbeeld een documentaire te maken waarin het hele proces te zien is, vanaf de boer met zijn koeien tot aan het eindproduct. Een andere mogelijkheid is een doosje waarop staat waar de ingrediÍnten vandaan komen van het product wat er in zit. Dit zijn echter adviezen voor op kleine schaal. Op grote schaal adviseer ik om te gaan werken met crowd scourcing. Laat consumenten mee denken, niet alleen met het bedenken van nieuwe producten, maar ook met het bedenken van nieuwe campagnes. Behalve dat je, je consumenten met input laat komen, moet je, je consumenten ook laten weten wat bijvoorbeeld je budget is. Daarnaast zou je ook een tv kunnen plaatsen aan de andere kant van de kassa zodat de mensen die in de rij staat deze kunnen zien. Op deze tv’s is de Facebook/Twitter pagina van de persoon achter de kassa te zien. Ook adviseer ik om aan een muur in het restaurant een bord te hangen waar de totaal omzet van dat restaurant die dag te zien is en hoeveel er van ieder product die dag verkocht is. Zo weten de consumenten niet alleen alles van haar medewerkers maar ook van het bedrijf.

13


14


2


WRONG RETRO FUTURISM


17

S T N U LH

O O C

Dit kapsel kan makelijk de haircut van 2013 genoemd worden. De undercut, populair onder jonge subculturen die graag onderscheidend en anders willen zijn. Maar is dit kapsel daadwerkelijk wel zo nieuw, modern en hip als dat ze zelf beweren? Het antwoord is nee, het kapsel toont veel overeenkomsten met dat van Herman Brood om nog maar te zwijgen over de “Stray Cats�, rock en roll legendes.

lifes

gaming

tyle

De Onesie, een soort van Pyama die je eigenlijk voor iedere gelegenheid wel kan dragen. Vroeger onwijs populair onder de kleine kinderen in Amerika, rood wit gestreepte rennen ze richting de kerstboom. Tegenwoordig juist onder de oudere jeugd erg populair, je ziet ze tot nu toe eigenlijk alleen nog maar op de slaapkamer maar steeds vaker kom je ze ook gewoon op straat tegen. Celeberties begonnen ermee maar tegenwoordig zijn ze al bij de urbanoutfitters te koop.

g n i d e l k

Far Cry 3 Blood Dragon, een game met een ongelofelijk foute naam die dit jaar is uitgekomen. Alles wat vroeger verkeerd was aan computergames komt hierin terug, van dragen die lasers schieten tot een held met een robot oog en robot arm. Toch is er zelden een addon zo positief ontvangen als deze game. Humor en Nostalgie waren hier de sleutelwoorden.


kled

ing

en

nm

ai rt

te

en

k e i z u m

t

r en maa b b e h n ze iederee n waar e d il w e ee kind n zijn z re. Als e u t m u f o k e th ge back to en jaar zijn uit it te hebben. lm fi e d p ez it je enen u inds ze afgelo ig om in je b o zich in h c ie s d e ld s S e ik . e ip r r de ch gegenereerd sieke N s verkrijgbaa maar wel gew s o o la d k d e r D en ief wo om Exclus ze nerg uceerd e-raves, rand d o r p e waren le geworden. ritm die g b de algo muziek n ij it z b collecta r ute 8 a t zijn fo w dit ja kt. rwetse e u e m d ie u n n o e l , ts maa Sam maa ne bea Talent. . Al hele omputers ge t n o e veren. G Chiptu d o r in in e c v a v t e r it e b o r t do oy an B kers gameb uur en alleen edoet a vele Britse kij e m p ie er d van muziek derland hij de harten e N n e n, e eet roekma rere Keytar w B y t r a Ma oute n nog f e t fi t u o

COO

S T N U LH

18


19

hunch

Wat we in de coolhunts terug zien is een terugkeer van alle fouten dingen van vroeger. Schaamteloos is hier het codewoord. Wat in de jaren 80 al populair was keert nu terug maar dan in een nog extremere vorm. Innoverend steeds verder de grenzen opzoeken is wat we terugzien in de coolhunts.


trends

google

Daft Punk, is misschien wel het rolmodel/opinieleider binnen deze hunch. Zelf voeren ze deze hunch volledig door. Met het nieuwe album wat ze uit hebben gebracht combineren ze oude disco elementen met hedendaagse populaire elektronisch muziek, gecomponeerd en gecombineerd tot een waar meesterwerk.

Thrift store, hergebruik winkels worden steeds populairder. Je ziet een duidelijke stijging in de zoektocht hiernaar op google trends. De afgelopen jaren is het steeds populairder geworden en in Februari zie je al helemaal groot piekmoment. Mensen zijn duidelijk opzoek naar hergebruik. Daarnaast is de term “Unique Thrift Store” sinds 2009 opgedoken en kent ongeveer dezelfde groei als “Thrift Store”.

De term retro kent een langzaam stijgende lijn. Ieder jaar word er weer iets mer gezocht op de term retro. Van een duidelijke piek is er echter geen sprake. Hetzelfde geld voor de zoekterm vintage, alhoewel vintage wel een iets grotere stijging kent. En waar je de term Retro enigszins kunt zien stijgen en dalen , kun je zien dat de term vintage aan het stagneren is.

20


thesis wrong retro futurism

Wrong Retro Futurism staat voor de terugkeer van alles wat vroeger populair was en daar de terugkeer van. Schaamteloos omgaan met de dingen die je hergebruikt is het sleutelwoord. Hoe fouter, hoe beter, herleef je jeugd, maar het belangrijkste van alles is, geniet ervan.

21


WHo WHy WHEre WHen future 22


WHO

bart 23 van oorschot

Momenteel is Bart HBO student aan het Sint Joosten in Breda waar hij zich bezig houd met Fotografie. In zijn vrije tijd houd hij zich bezig met het maken en ontdekken van nieuwe muziek. Hij is opgegroeid in een tijd waarin de groei van technologie voorop stond. Hij heeft meegemaakt dat de telefooncel veranderde in een smartphone, de overgang van schriften naar laptop in de klaslokalen. Bart was in het bezit van de eerste game consoles en heeft in zijn jeugd vele jaren doorgebracht achter de Nintendo 64. Hij is zelf DJ en bezoekt zelf graag drum & bass feestjes. Samen mijn zijn vrienden staat hij graag te dansen op futuristische ritmes terwijl hij verdwaald raakt in het licht van de laser. Hij houd van alternatief, alles wat anders is, is goed. Hij schopt graag tegen alles wat hem niet aanstaat (figuurlijk) en laat zijn uitgesproken mening over bepaalde zaken graag horen. Bart is een typische early-adapter die in zijn omgeving veel omgaat met andere early-adatpers. Voor hem zijn zijn innovaters zijn rolmodelen, mensen zoals bijvoorbeeld zijn favoriete DJ of favoriete fotograaf.


TR

EN

DS

Mo Lan ment e Ste gzaa el be eds m m vin vak aar d de t er ber zeker rend z eik en word ich in de din gen tre de tre die nd s ndc te m teed urve ake s va tus n h ker sen ebb op d en gep e inn o me akt t “W doo vator ron r he s en g R t “m de e etr o F ainst arly utu rea ado rism m” pt ” h publ ers. et n iek ieu . ws .

TA TU

S

Mijn verwachtingen voor deze trend zijn dat het niet levens veranderd zal zijn en dat hij ook niet langer dan twee jaar aan zal houden. Wel zal het een hoop veranderingen met zich mee brengen. Producten van vroeger zullen hergebruikt worden en vernieuwt worden op een manier die voor het hedendaagse leven ingrijpend en verandert kunnen zijn.

24


why 25

Waarom gebeurt dit nu? Waarom doet de doelgroep dit? Deze vragen worden beantwoord in dit hoofdstuk. Om deze vragen te beantwoorden word er gekeken naar externe factoren met behulp van een DESTEP analyse. Als we naar huidige demografische factoren kijken zien we dat vergrijzing constant toeneemt. Dit betekent overal toenemende behoefte aan voor ouderen geschikte woningen. Daarnaast zien we dat de bevolking krimpt in de werkende leeftijd wat kan leiden tot arbeidstekorten. Uit onderzoek is gebleken dat in dunner bevolkte regio’s de bevolking krimpt terwijl dichtbevolkte regio’s alsmaar blijven groeien. Wat we zien is dat er juist in de krimpgebieden steeds meer tekorten ontstaan. (PBL, juni 2013) Uit cijfers die door het CBS zijn vrijgegeven zien we een grote stijging in het aantal huishoudens. Op de lange termijn zullen vooral de eenpersoonshuishoudens gaan groeien met als resultaat dat 44 procent van de huishoudens uit een persoon zal staan. Vooral het veranderende gedrag van de generatie speelt hier een belangrijke rol in, afgelopen decennia is het gebruikelijk geworden dat een jongere eerst liever alleen woont voordat hij samenwoont. (CBS, April 2013) De crisis is een belangrijke economische factor die invloed uitoefent op de eerste trend. Ondanks dat we tegenwoordig nog maar weinig horen over de economische crisis blijkt deze nog verre van over. De Europese economieën blijven krimpen, slechts binnen een beperkt aantal EU-Landen vind er een marginale groei plaats. (CBS, Mei 2013) Als resultaat van de kredietcrisis zien we vooral dat er een laag vertrouwen is bij de consumenten en er steeds minder geïnvesteerd word. Sinds het uitbreken van de crisis is er al lang een oplossing voor bedacht door een zogenoemd “anoniem genie”. Bitcoins, een open source project bedacht door Satoshi Nakamoto. Bitcoin is een volstrekt anonime munteenheid waarbij transacties plaats vinden zonder bankier als tussenpersoon. Vermoedelijk kent de Bitcoin geen inflatie en zal de komende jaren alleen maar in waarde blijven stijgen. (Sander Duivestein, 2013). Ondanks de econimscie criss blijve luxemerken het goed doen, “de gewone Europeean” wil ook luxe. Uit een artikaal in e standaard blijkt dat de consument niet kiest voor een nieuwe auto of exclusieve tas maar wel gaat voor de net iets betere koffie. Deze zogeheette kleine luxe moet echter wel meerwaarde bieden. Ze hebbe nbehoefte aan roducten met een emotionele waarde waarmee ze zichzelf verwennen en troosten. De consument gaat daarnaast vooral voor authenticiteit. (Foodlog, Maart 2013). Belangrijke trends voor het jaar die te maken hebben met sociaal culturele factoren zijn onder andere dat bedrijven in het jaar 2013 steeds meer de waarde van social Media in gaan zien. Online en social engagement blijven steeds meer goreien. Daarnaast zien we dat de consument steeds minder waarde hecht aan wat organisaties en merken over henzelf roepen en steeds meer waarde hechten aan eigen ervaringen en die van vrienden en familie. (Remco van Buren, 2013) Over technologische factoren kan eindeloos doorgegaan worden. Een belangrijke theorie die we niet mogen vergeten is de wet van Moore. Deze stelt dat “het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.” Waar dit in feite op neer komt is dat technologie als maar kleiner en sneller word. Een ander wet waar rekening mee gehouden moet worden is die Wirth, deze houd in dat software steeds langzamer word. Een computer van vroeger had slechts enkele secondes nodig om op te starten. (John Fuller, 2012)


26

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een grootte trend die de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden. Voor bedrijven word het steeds belangrijker om te laten zien welke verantwoordelijkheid je als bedrijf neemt voor mens, milieu en bedrijfsvoering. (Geert-Jan Grimberg, 2008). In landen waar de cris het hardste toestlaat zijn steeds meer meensen zuiniger met energie bezig. Dit blijkt it een onderzoek waar de landen Nederland, Groot-Brittannie, Frankrijk, Italie, Spanej, Belgie, Zweden en Griekenland aan mee deden. (Hans Blommaert, 2012) Conclusie We zien een grootte toename in het aantal ouderen maar tegelijkertijd in het aantal eenpersoonswoningen. Er heeft een verandering in het gedrag van de generatie plaatsgevonden, jongeren wonen liever eerst op zichzelf. Tegelijkertijd zitten we midden in een financiĂŤle crisis met als gevolg dat er erg duurzaam ondernomen word. Mensen hechten tegenwoordig meer waarde aan eigen ervaringen en authenticiteit, ze kopen eerder iets wat ze al kennen. Als je naar al deze verschillende factoren kijkt kun je bevestigen dat de Wrong Retro Futurism een logische trend is. Het hergebruik van artikelen en opnieuw uitvinden van oude spullen past perfect in het plaatje van alleenwonende jongeren die zich midden in een financiĂŤle crisis bevinden terwijl het aantal bejaarden alleen maar toeneemt.

mentaliteitstrend

Authenticiteit is belangrijk terwijl we tegelijkertijd veel waarde hechten aan producten en merken waar we al bekend mee zijn. Duurzaamheid staat voorop in de ciris, veel producten worden hergebruikt en mensen keren terug naar hun oude normen en waarden. (ANP, 2004)


WHERE

three times rule

od fo

d o fo d o fo

Mac Donalds Mac Donalds heeft in Januari 2013 een retro reclame op het youtube kanaal gegooid om zo de aandacht te trekken van de doelgroep. De commercial duurt ongeveer 0:21 secondes en hij is een verwijzing naar alles wat fout was aan reclames in de jaren 80. (david rogers, 2013)

Starbucks Met het concept: “Cold Cups, reinvented” speelt ook starbucks in op deze trend. Ouderwetse thermoskannen zijn opnieuw vormgegeven en worden door starbucks verkocht. Ze behouden de ouderwetse uitstraling nog wel maar zijn eigenlijk nog extremer vorm gegeven. (Starbucks, 2013)

Bowling & Bistro Merlijn Oosterhout De bistro van Merlijn heeft sinds kort een volledig nieuw concept. Een “All you can eat” menu met een top 100 van de beste gerechten de afgelopen 20 jaar alleen dan in kleinere versie. Na je bestelling verschijnen je gerechten binnen 5 minuten op tafel en je kan ervan genieten tot en met 23:00. (Merlijn, 2013)

27


Urban outfitters Deze winkelketen verkloopt kleding ongeveer gelijk aan de H&M. Dit jaar hebben ze echter een nieuw concept geintroduceerd waarbij ze vintage kleding opnieuw aanbieden en merken gespecialiseerd in 80’s en 90’s kleding op de voorgrond laten treden. (Urban Outfitters, 2013).

Comedy Central Tegenwoordig zijn er 80’s weekenden op televisie waarbij oude shows van vroeger voorbij komen en dan heel de dag lang aan een stuk door. Klassiekers als Beavis and Butthead komen voorbij maar ook de allereerste afleveringen van Southpark kunnen er opnieuw bekeken worden. (Comedy Central, 2013)

Q-Music Het foute uur is al langer erg populair. Het zijn allerlei ongelofefelijk foute nummers van vroeger die herbeleeft worden door de luisteraars. Vaak vinden hier momenten van nostalgie en herkenning plaats bij de luisteraar. (Q-Music, 2013)

28

fashi on

t n me

EN

n i a t r te

music


WHERE

trendimpact

Een patroon waarvan we zien dat overeenkomt met de coolhunts is vooral de jaren 80 en hier de terugkeer ervan. Als je kijkt naar de omgeving om je heen zie je dit op veel meer plaatsen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de record store Concerto waar het steeds maar beter gaat. (Concerto, 2013) Tegelijkertijd is ook de muziekindustrie weer aan het investeren gegaan in het uitbrengen van vinyl platen. Ook wanneer we kijken naar de three times rule zien we dat zowel binnen als buitende branche hergebruik en opnieuw gebruiken van producten populair is geworden.

29 Bolo tie, de Mexicaanse stropdas worden ze ook wel genoemd. Steeds vaker zie je ze en vooral in de alternatievere kledingwinkels. Verschillende celebraties zijn al gespot met dit item. (Megan Baldwin, 2009) Spacekees – Ocarina, Wie kent hem niet, het one hit rapwonder die met de track “Ik wil een meisje” in 2005 ongelofelijk populair werd. Na deze track werd er nog maar vrij weinig van hem vernomen tot aan 2013, hij bracht zijn nieuwe album uit Ocarina. Ocarina is een album gebouwd op beats die afkomstig zijn uit de legendarische zelda game Ocarina of Time die komt uit 1998. (Puna, 2012) Instagram De polariod camera opnieuw uitgevonden maar dan digitaal. Het maken van ouderwetse foto’s en deze vervolgens delen met je vrienden. Je goede kwaliteitfoto veranderen in een foto van slechtere kwaliteit. (instagram, 2013)

extra coolhunts


WHEN

meningen van experts Meningen van Experts Meg Jay vertelt in een toespraak op TED over de generatieverschuiving over de “20’somethings” (mensen met de leeftijd van 20 tot 30). Ze heeft het over dat tussen de 20 en de 30 de belangrijkste periode is uit het leven van een mens. In je twintigste begint je laatste groeispurt en persoonlijkheid. Wij als cultuur hebben er echter voor gezorgd dat dit helemaal geen belangrijke periode is in het leven. Ze heeft het hier over “realizing you can’t have that carreer you now want”. Wat we hieruit dus kunnen afleiden is alles waar de 20 something vroeger mee in aanraking zullen komen nu nog zullen herinneren. “new things come from our weak ties”. Hiermee bedoelt ze te zeggen dat nieuwe dingen ontstaan of bedacht worden door inspiratie van verre vrienden en vage herinneringen. Hetzelfde geld voor het ontmoeten van nieuwe mensen. (Meg Jay, 2013) “Briljant designs to fit more people in every city” is een toespraak van Kent Larson op Ted. Hij heeft het hier over hoe we de stedenbouw van vroeger opnieuw moeten gaan gebruiken maar dan in een nieuw jasje moeten steken. In deze toespraak past hij technieken van vroeger toe op de hedendaagse maatschappij om zo meer mensen in een stad te kunnen laten passen. “”ideas of the past have always inspired us” (Kent Larson, 2012) Danny Hillis: Back to the future is al een erg oude presentatie uit 1994. Danny Hillis heeft het hier over hoe technologie in de toekomst ons dagelijkse leven gaat beïnvloeden. Hij vertelt ons over hoe grootschalig disintermediatie en herintermediatie gaan plaatsvinden (het opnieuw uitvinden van producten of diensten maar dan digitaal, dit door de tussenpersoon te verwijderen). (Danny Hillis 1994) “Rapid technology evolvements has given us the ability to do everything in new ways” is een quote van Ian Golding die het op TED heeft over de potentie die snelle technologische ontwikkelingen hebben. (Ian Golding)

30


31

FUTURE

Over vijftig jaar zijn de grote steden opgesplitst in kleine gemeenschappen. Al deze “communitys’ zijn zelfvoorzienend. De snelle technologische ontwikkelingen hebben dit mogelijk gemaakt. Onderling staan deze community’s in contact met elkaar met het behulp van Social Media en het internet. Deze communities leven op oude technieken die in een nieuw jasje zijn gestoken. Jongeren zorgen voor de oudere en omdat er steeds meer waarde word gehecht aan ervaringen van vrienden en familie worden de jongeren geïnspireerd door ervaringen van ouderen. De volwassen van 20 tot en met 30 zijn de leiders van de generatie. Deze leeftijdsklasse maakt gebruik van ervaringen en producten van vroeger om zo duurzaam het dagelijkse leven te versimpelen. Les word gegeven via het internet aan jongeren, juist de volwassenen geven online veel toespraken (met bijvoorbeeld TED) en inspireren jongeren. Het leven in deze community’s draait vooral om duurzaamheid. Jongeren houden zich echter vooral bezig met mode en muziek van vroeger. De populairste bands bestaan uit keytar speleres die begeleid worden door visuals die gecreeerd worden door beelden van oude nintendo 64 games. Posters worden bewerkt met photoshop, nadat ze zijn geprint worden ze gecustomized en geverft met recycleb are verf van vroeger. Leven van de late majority Zodra de trend ook populair word onder de late majority is er geen stoppen meer aan. In een mum van tijd zullen we panterleggings terugzien bij artiesten, dj’s in diskotheken zullen met KISS schmicnk op hun gezichten rondlopen. Artiesten die akoestische met elektrische muziek weten te combineren zullen immens populair worden en er zal hoogstwaarschijnlijk een nieuwe woodstock plaatsvinden in 2018. Bladen als the rolling stone zullen weer steeds vaker gekocht worden. De late majority zal zich alsmaar vreemder en uitbundiger gaan kleden waarin we constant dingen van de 80’s terug zullen zien. Langzaam maar zeker zal deze trend weer uitfaden en plaats maken voor een nieuwe trend. Advies Uit het rapport kunnen een aantal zaken geconcludeerd worden. Het belangrijkste is, is dat de consumenten opzoek zijn naar authenticiteit eerlijkheid en openheid. Ze zoeken verbanden met vroeger en zijn opzoek naar dingen waar ze al bekend mee zijn. Ze willen herkennen en hergebruiken maar dan in extremere vormen. Burger King kan hier op verschillende manieren op inspelen. Het opnieuw invoeren van klassieke burgers maar deze opknappen zodat ze beter in deze tijd passen. Maar ook de inrichting van de burger kings kan op een wijze aangepast zodat hij herkenbaar word voor ook de oudere doelgroep. Het opnieuw invoeren van de oude doosjes en deze recyclebaar maken zou een slimme zet zijn voor de Burger King en dit dan ook duidelijk communiceren. Burger King zal hiermee bereiken dat de consument hen steeds meer als een merk zal gaan accepteren en ervaringen delen met de Burger King. Hiermee weet Burger King zich te onderscheiden van andere fastfood ketens door een persoonlijke band met de doelgroep te scheppen.


3


Together more


Peerby (2011) ‘Peerby’ is een online community van mensen die allen iets van spullen nodig hebben, maar verkopen/kopen niks! Het gaat allemaal over het onderling lenen van spullen. Je maakt gebruik van de goedheid van de mens en zorgt dat hetgeen wat je hebt geleend ook weer netjes bij de rechtmatige eigenaar terug komt! (Peerby, n.d.) Curiosity Cube (6-11-2012 t/m 26-5-2013) De “nieuwsgierigheids kubus” is een idee van Peter Molyneux (bekend van het produceren van games zoals de ‘Fable’franchise en ‘Black & White’). Deze enorme kubus bestond uit enorm veel kleinere kubusjes en in het midden zat een geheim. Iedereen kon een klein bedragje overmaken om een kubus te verwijderen en zo naar het midden te gaan van deze kubus. Eenmaal in het midden aangekomen bleek degene die het midden ontdekte de in-game God te zijn van Peter’s nieuwe game: Godus. (Nick Statt, 2013) Journey (13-3-2013) Journey is een online multiplayer videogame waarbij je niet krijgt te zien met wie je speelt, waar diegene vandaan komt en hoort. Je zal op basis van vertrouwen de game samen door moeten spelen en dit werkt goed. Je kan alleen communiceren door rare dansrituelen te doen met je poppetje om zo te zeggen wat je bedoelt. Aan het einde van deze korte game heb je een band met de andere speler, terwijl je niet eens weet wie diegene is, waar hij vandaan komt of hoe hij klinkt. (Wikipedia, 2012)

COOLHUNTS 35


HUNCH

Cocreatie en samenwerking tussen verschillende kampen is al een tijdje populair, maar wat opvalt is dat dit steeds op meer originele manieren gebruikt wordt. Of juist samenwerking wordt getriggerd door een leuke act achteraf (zoals bij CDZA) of door anoniem met andere spelers levels te voltooien (Journey). Ook wordt de samenwerking veelal gebruikt voor een goed doel en om de wereld een stukje mooier/leuker te maken (bij bijvoorbeeld Improv Everywhere, CDZA en Peerby). Wanneer er in een groep iets moois wordt weggezet, kan men als groep trots zijn en kan deze vreugde beter gedeeld worden. Men is als bedrijf genoodzaakt om qua crowdsourcing en eventueel crowdfunding boven de corrurenten en andere bedrijven uit te steken.

36


GOOGLE 37 trends g n i rc

u o ds

w o cr

u f wd

g n i d n

o r c

w o r r Bo


THESIS

38

together more Together More’ is de naam die gegeven wordt aan de trend die geconstateerd wordt door ons. Wanneer je een samenwerking aangaat tussen twee kampen kun je samen iets veel mooier en grootser maken, dan dat je alleen met je eigen kamp aan de slag gaat.

WHo WHy WHEre WHen future


39

WHO

persona

Janneke is een enorm creatieve en muzikale dame. Ze danst, zingt en speelt gitaar. Muziek is altijd al een grote hobby van haar geweest. Ze bespeelt al sinds haar 7de levensjaar de gitaar en doet dit nog steeds met enorm veel trots. Janneke vindt het altijd een gaaf gevoel om haar creatieve uitspattingen aan anderen te tonen. Zo speelt ze in een coverbandje genaamd ‘Playback’, waarin de band heftige nummers tot rustige relaxte nummers omzet. Buiten dit bandje schrijft Janneke ook zelf veel muziek en haar eigen teksten. Ze staat voor ieder creatief idee open en een echte teamplayer. Met haar band heeft ze al meerdere prijzen gewonnen en heeft al als voorprogramma gestaan voor grotere artiesten, die vaak nog een nummer met haar willen spelen en zingen wat leidt tot een prachtig eindresultaat.

janneke van delft


WHO

trendstatus

Dit is allereerst gezegd een erg belangrijke trend. Door deze trend bouw je als bedrijf sneller een persoonlijke band op met je eigen afnemers en dat is iets waar veel bedrijven nu van dromen. Door groter aan te pakken en zelfs samen te gaan werken met je eigen klanten (waar jij als bedrijf voor hoort te werken) iets wegzet om trots op te zijn, dan is er meteen een reden voor deze klanten om trots en respect te tonen voor het bedrijf zelf. Koper en verkoper komen dichter bij elkaar te staan dan in plaats van alleen het afrekenen bij elkaar. Ze bouwen een band op en dit zie je bij steeds meer bedrijven. Er is nog steeds een stijgende lijn in bedrijven die er mee bezig zijn, maar je ziet het bij lange na niet overal. Je zou kunnen zeggen dat deze trend zich bevind (als we spreken over de Bell Curve) in de Early Majority. Het duurt nog wel een tijd voordat ieder bedrijf zich ervan bewust is dat je klant niet koning is, maar een vriend die met meer kan komen dan alleen inkomsten.

40


WHY

Deze trend leeft met name, door een aantal verschillende factoren die hieronder aan de orde gaan komen. Het is geen toeval dat precies nu de bedrijven vragen aan de klanten of zij ook enige inbreng willen leveren.

Een mooi voorbeeld is te vinden op de NOS (8 juni, 2013) waarin wordt aangegeven dat de restaurants leeg lopen, maar dat kleine ondernemingen zoals Pollos: Kip it real (die op originele manier kip klaar maakt op een grote “bak”fiets) makkelijk geld kunnen Allereerst hebben we onze crisis. verdienen met slechts een vergunning om “Crisistijd is klantentijd”, volgens Klaas Meekin de stad ergens te gaan staan of op een ma (n.d.), omdat je dan precies kan aantonen festival. In het Zwitserse bergdorp Davos aan je klanten wat jou zo speciaal maakt. Je op het World Economic Forum (waar veel behoudt zo je allerbeste klanten en bouwt een staatslieden en CEO’s samen komen) werd band met ze op. Het is dan ook van enorm al vroeg geroepen:”We zijn niet in crisis, we belang om creatief te blijven en constant je zijn in creatie!” klanten te verassen. Door deze veranderingen (M. Christern, 2009). in de economie moeten medewerkers van een bepaald bedrijf ook stukken meer betrokken Ook hebben bedrijven de kans gekregen zijn.Maar nieuwe klanten naar je toetrekken met ingang van de wereld van social is moeilijker geworden. Bedrijven zijn gemedia om een complete sociale community noodzaakt dankzij de crisis creatief te gaan te vormen bestaand uit klanten waarin zij de ondernemen (nuzakelijk, 2013). klant makkelijk aan kunnen spreken (Tom Knevels, 2011). Hierdoor moeten bedrijven met originele content de klant in zijn community te krijgen. Wat ook enorm is gegroeid door de sociale media, is de interactie tussen bedrijf en klant. Je kan direct contact opnemen, foto’s en filmpjes versturen, evenementen aanmaken en ga zo maar door!

d n e r t s t i

e t i l enta

m

In tijden van crisis is het belangrijk creatief te blijven en vooruit te denken. Je moet je (potentiële) klanten meenemen in de beleving van een bedrijf en deze ook wellicht mee laten denken. Verras je klanten en onderneem creatief op authentieke wijze. Zorg dat de mensen zien wat een bedrijf zo speciaal maakt.

41


where

three times rule

d o fo

De bekendste burger – McDonalds (2012) McDonalds schreef in mei 2012 een wedstrijd uit waarbij ze heel Nederland uitdaagde om een nieuwe burger te verzinnen (Elsbeth Eilander, 2012). De slogan was “Verzin een nieuwe burger en wordt de Bekendste Burger van Nederland”. Door middel van een complete actiesite (www.debekensteburger.nl) konden de deelnemers hun burger bekend maken en in totaal waren er zo’n 114.000 inzendingen en werd er 744.000 keer gestemd op verschillende burgers. Uiteindelijk werd de winnaar van dit stukje cocreatie ook hoofdpersonage in de complete communicatie van de burger (James Zeelenberg). (McDonalds, 2012)

fo

Top This Contest – Pizza Hut (2011) De Pizza Hut maakte een nummer over hoeveel je terug krijgt voor 10 dollar bij de Pizza Hut. De muzikale consumenten van de Pizza Hut werden gevraagd om een eigenzinnige cover te maken van dit nummer. De beste van deze covers zal worden gebruikt in de nieuwe commercial van de Pizza Hut en zal voor het eerst getoond worden bij de Super Bowl. Prijzen waren ook bijvoorbeeld een samenwerking met populaire groep The Lonely Island. (Pete Prodoehl, n.d.)

42

od

My Starbucks Idea – Starbucks (2013) My Starbucks Idea is een site (http://mystarbucksidea.com) die fungeert als een soort forum waar werkelijk iedereen zijn concept, idée en/of plan voor starbucks kan plaatsen. Je ziet de meest recente ideeën, de meest populaire ideeën, ideeën gegroepeerd op product, service en ga zo maar door. Ook valt te zien met welke ideeën de Starbucks aan de slag is gegaan. Op deze manier kunnen de consumenten van Starbucks ook hetgeen dat zij nog missen bij een Starbucks benadrukken, waarna er door de complete community gestemd wordt. Ze (de consument en organisatie) bouwen als het ware samen aan de toekomst. (Starbucks, 2013)


where

three times rule

CDZA - The human jukebox (6-8-2012) CDZA bestaat uit 3 muzikanten die met op straat spelen op unieke wijze. In ‘the human jukebox’ staan 2 van de leden (cello en viool) op straat naast een tafel. Op deze tafel staan 6 grote jampotten met daarop labeltjes en op iedere fles staat iets anders. Op de 6 potten staat: ‘Michael Jackson’, ‘Lady Gaga’, ‘Bach’, ‘Acapella’, ‘Fast Forward’, ‘Slow Down’ en ‘?’. Zodra er geld wordt gegooid in 1 van de potten waar een artiest op staat schieten ze meteen over naar een andere nummer van de desbetreffende artiest, bij ‘Acapella’ beginnen ze de nummers zingend te doen en bij ‘Fast Forward’ en ‘Slow Down’ gaan ze plots sneller of langzamer spelen. Het ‘?’ staat voor een verassing in de vorm van een 3de muzikant die ineens onder de tafel vandaan komt. Het is in feite een simpele straatact, maar dan enorm origineel verzonnen. Het publiek bepaalt uiteindelijk zelf of de act langdradig wordt of niet! Het filmpje duurt 6 minuten en je moet het eigenlijk gezien hebben om te geloven. (CDZA, 2012) Improv Everywhere (2012) Improv Everywhere is een bekend youtubekanaal waarbij een enorm grote groep mensen andere mensen in war brengen. Deze enorme groep mensen verzamelen zich op een grote plaats (park of plein) en hebben allen een mp3 speler bij zich. De dag van te voren hebben ze een mp3tje gedownload vanaf de site van Improv Everywhere en deze spelen ze allemaal op hetzelfde tijdstip af. Het mp3tje speelt af en je hoort een stem die je allerlei aanwijzingen geeft wat je moet doen en plots begint deze enorme grote groep allemaal dezelfde dingen te doen. Ook wordt de dag van te voren aangegeven wat je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een lampje of een gekleurd shirt. Mensen staan raar te kijken wanneer er ineens een paar honderd mensen ineens op de grond vallen en opstaan. Er zijn al meerdere versies gedaan en altijd met groot succes. (Improv Everywhere, 2012)

43


where

44

Trendimpact

Hetgeen wat opvalt en wat een patroon vormt in de coolhunts is het feit dat samenwerking belangrijker wordt, met name in tijde van crisis. De relatie ‘afnemer – bedrijf’ vervalt lichtelijk en men gaat makkelijker met elkaar in zee en werkt dan ook samen. Enkele andere voorbeelden hiervan vallen hieronder te vinden:

I Love Crisis Dit is een website (www.ilovecrisis.nl) waarop je als ondernemer al je creatieve ideeën en uitspattingen kan delen met andere ondernemers. Je kan gaan brainstormen met andere ondernemers over bijvoorbeeld hoe je het beste klanten kan werven en hoe je jouw klanten het beste bij je kan houden. Nul concurrentie, 100% samenwerking tussen bedrijven en ondernemers (ilovecrisis, n.d.).

Photoshop Live – Adobe Adobe maakt van onbekenden ineens hun marketingcampagne. Na het installeren van een groot beeldscherm in een bushokje gaan ze de mensen photoshoppen die zij daar zien zitten op enorm gekke manieren. Wanneer ze eindelijk doorhebben dat zij zelf live worden gephotoshopt, schrikken ze zich kapot. Een erg creatieve manier om mensen (die willekeurig gaan zitten bij een bushoekje) te betrekken. (Adobe, 2013)

Stop Motion Mosaic - Joe Penne – Mystery Guitar Man Mystery Guitar Man is een youtubesensatie en weet op de meest bizarre manieren muziek te maken. In een filmpje van hem vraagt hij aan al zijn kijkers om een foto te maken van zichzelf met een stuk gekleurd papier voor hen gehouden. Vervolgens heeft hij al deze foto’s (volgens hem 8,2 GB aan foto’s, wat alles behalve weinig is) gebruikt om een stop motion te maken en de kleuren gebruikt om mosaic te maken. (Mystery Guitar Man, 2010)


45

WHEN

meningen van experts De experts aan het woord Als het aan Masjo (een bedrijf volledig gespecialiseerd in geven van advies en tips voor het gebruik van social media) ben je niks als bedrijf, wanneer je niet aanwezig bent op social media. Zij geven ook al aan dat de samenwerking tussen klant en bedrijf alleen al makkelijker kan lopen:” Waarom zou je je innovatie intern houden? Vraag consumenten of zij een goed idee hebben. De kans dat 1000 willekeurige mensen met een goed idee komen is misschien wel groter dan 2 doorgewinterde innovation managers (dit wordt crowdsourcing genoemd)”. Zij zeggen ook dat je als bedrijf je eigen klanten moet laten meedenken met wat er in je bedrijf omgaat. “Crowdsourcing is wikipedia, but with eveything”, zoals Jeff Howe (de grondleggervan crowdsourcing) zegt. “The technology is so good, that it has become easy for people to become good”, in deze zin meldt Howe dat iedereen toegevoegde waarde kan hebben voor een bedrijf en dat een bedrijf zeker de samenwerking op moet zoeken. (InnoChallenge, 2013)

toekomstscenario Het is belangrijk tijdens de crisis dat je blijft vragen naar meningen en ideeën van anderen zoals al vermeld is. Voordat de crisis is afgelopen, zullen steeds meer bedrijven naar meningen gaan vragen van hun klanten. Tot nu toe zit 4 van de 10 bedrijven in Nederland op social media volgens het CBS (2012). In de toekomst zal dit alleen maar meer worden. Er zullen ook steeds meer communities en stichtingen komen, waarin geprobeerd wordt elkaar te helpen. Een goed voorbeeld hiervan is de stichting “Uitgescholden, Bespuugd, Bedreigd” waar het wordt opgenomen wat de landelijke politie meemaakt (Dinjes, M., 2013).

The Late Majority De laatkomers zullen nog wel voordelen kunnen verwachten als het ze lukt nog potentiële klanten binnen te halen, maar niet erg meer. Degene die het eerst komen met een tof project, zullen sneller het vertrouwen winnen dan de laatkomers en zullen ook zo sneller eerder de vaste klanten weten te regelen. Wanneer de concurrent eerder is, zal hij de klanten hebben waarop een ander bedrijf hoopt.


s

o

FUTURE

De Burger King is al actief op social media, maar gaat vrijwel nooit een gesprek aan met de afnemer. Sterker nog, het zijn slechts reclameposters die zij op hun social media posten. Op hun website is dan ook het volgende te vinden: “Ongevraagde ingezonden marketingideeën Burger King® is een sterk merk. We begrijpen het daarom dat mensen zich met ons merk en onze producten bezig willen houden. Toch willen we je wijzen op het feit dat we op geen enkele wijze in zullen gaan op spontaan ingezonden marketingideeën en adviezen van technische en communicatieve aard. We doen dit om eventuele misverstanden op het gebied van auteursrechten etc. tegen te gaan. Daarnaast willen we niet afwijken van onze focus op onze centrale doelstelling: het verder ontwikkelen van ons aanbod zoals onze gasten van ons verwachten. We vragen je dus vriendelijk om ons geen ongevraagde marketingideeën met betrekking tot Burger King® te sturen. Hartelijk dank.” (Burger King, n.d.) De Burger King staat voor vrijwel niks open van hun eigen afnemers en gaan daarmee ook helemaal niet mee in deze trend. Er valt dus enorm veel nog te leren als het om Burger King gaat. Een goede tip is dan ook aan de Burger King om eens een wedstrijd te organiseren richting haar klanten waarin zij een opdracht geven iets van een nieuw concept te bedenken, speciaal voor de Burger King (in de trend van een reclamespotje, slogan, etc.), zodat de band tussen de klant en de Burger King groter wordt en de afstand kleiner.

46


bronvermelding - Bart Boskaljon (28-5-2013). Openheid zorgt voor eerlijkheid?, Artikel. geraadpleegd op: 12-6-2013 http://www.e-office.com/corporate/index/openheidzorgtvooreerlijkheid#.UbmNsZzDCSo - Behance(16-2-2012), New furniture collection by Christian Dorn, design bank geraadpleegd op: 13-6-2013 http://www.behance.net/gallery/New-furniture-collection-by-Christian-Dorn/3159902 - Diane Martin(19-5-2013), Trend alert: Honesty & Friendship, Artikel. Geraadpleegd op 10-6-2013 .http://www.amcham.fi/trend-alert-honesty-friendship/ - Generatie Z(2010), Artikel. gedownload op 5-6-2013 http://www.leadingtalent.nl/Generatie_Z.pdf - [Google Trends], Barbies Baby, Geraadpleegd op: 5-6-2013 http://www.google.nl/trends/explore?q=tony +chocolonely#q=barbies%20baby&date=1%2F2007%2077m&cmpt=q - [Google trend] Honesty, transparency, geraadpleegd op: 12-6-2013 http://www.google.com/trends/explore?q=honesty%2C+transparacy#q=honesty% 2C%20transparency&cmpt=q - [Google trends] Honesty policy , geraadpleegd op: 12-6-2013 http://www.google.com/trends/explore?q =honesty%2C+transparacy#q=honesty%20policy&cmpt=q - [Google Trends] Jersey shore/ Geordie shore, geraadpleegd op: 5-6-2013 http://www.google.nl/trends/explore?q=tony+chocolonely#q=geordie%20 shore%2C%20jersey%20shore&date=1%2F2007%2077m&cmpt=q - [Google Trends] Kanten kleding, geraadpleegd op 5-6-2013 http://www.google.nl/trends/explore?q=tony+chocolonely#q=kanten%20 kleding&date=1%2F2007%2077m&cmpt=q - [Google trends] Polytron, geraadpleegd op: 13-6-2013 http://www.google.com/trends/explore?q=honesty%2C+transparacy#q=polytron&cmpt =q - [Google Trends] See through, geraadpleegd op 5-6-2013 http://www.google.nl/trends/ explore?q=tony+chocolonely#q=see%20through&date=1%2F2007%2077m&cmpt=q - [Google Trends] Tony chocolonely, geraadpleegd op: 30-5-2013 http://www.google.nl/trends/explore?q=tony+chocolonely#q=tony%20 chocolonely&date=1%2F2007%2077m&cmpt=q - [Google Trends] Villa augustus, geraadpleegd op: 30-5-2013 http://www.google.nl/trends/explore?q=tony+chocolonely#q=villa%20 augustus&date=1%2F2007%2077m&cmpt=q - Incubate (2013), Evenement. geraadpleegd op: 30-5-2013 www.incubate.org - ISSUU MVO Nederland (2013), 10 MVO-trends in het Nederlandse bedrijfsleven, trendrapport. geraadpleegd op 13-6-2013 http://issuu.com/mvonederland/docs/trendrapport_2013?e=4185391/1158413#search


bronvermelding - Jaap van Steen, Grote Blog Schoonmaak – Eerlijkheid en transparantie, Artikel. geraadpleegd op: 8-6-2013 http://marketingmilkshake.nl/grote-blog-schoonmaak-eerlijkheid-en-transparantie/ - Mc Donalds (2013), meer weten, [campagne] geraadpleegd op: 30-5-2013 http://www.mcdonalds.nl/meerweten - NOS NOS.nl (20-2-2013). Doorzichtige mobiel is geen sciencefiction meer. [Videobestand] geraadpleegd op: 13-6-2013 http://nos.nl/video/476380-doorzichtige-mobiel-is-geen-science-fiction-meer.html - reality serie(oktober 2012). Barbies baby. RTL 5 [Tv-uitzending], Dinsdagavond, 20:30 - reality serie(mei 2013). Jokertje jawoord, RTL 5 [Tv-uitzending], Dinsdagavond, 20:30 - Simon Onbelet (8-6-2013), Doorschijnende kleding, Foto Jera on Air Ysselsteyn. - Volkskrant (13-2-2013), Ook paardenvles in lasagne Euroshopper AH, ANP http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3393413/2013/02/13/Ook-paardenvlees-in-lasagne-Euroshopper-AH.dhtml - Youtube Next Wave with Gary Vaynerchuk (4-5-2011) You Fib, You Fail.[Videobestand] geraadpleegd op: 8-6-2013 http://www.youtube.com/watch?v=4-SbnKLYYyQ&feature=player_embedded


bronvermelding

49

• ANP (04-2004) Jongeren willen terugkeer van oude normen en waarden. Geraadpleegd op 07-06-2013. http://www.rkk.nl/actualiteit/2004/detail_objectID265462_FJaar2004.html • Antonia Whyatt (7-5-2013). Onesie Fashion Trend. Geraapdpleegd op 12-52013 http://www.chatelaine.com/style/fashion/onesie-fashion-trend/ • Alex Wilhelm (11-05-2013). Algoraves get people together to dance to music generated in real time by algorithms. Geraadpleegd op 08-06-2013. http://thenextweb.com/shareables/2013/05/11/algoraves-get-people-together-todance-to-music-generated-in-real-time-by-algorithms/ • CBS (15-05-2013). Europese economie krimt verder. Geraadpleegd op 17-052013. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/dne/economischegroei/archief/2013/2013-15-05-02-ne-e.html • CBS (23-03-2013). Tot 2015 jaarlijks 50 000 huishoudens erbij. Geraadpleegd op 17-05-2013. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/ archief/2013/2013-3819-wm.htm • Comedy Central (2013). 80’s and 90’s. Geraadpleegd op 20-05-2013. http:// www.comedycentral.com/ • Concerto (2013). Index. Geraadpleegd op 08-06-2013. http://www.platomania. eu/etalage/list/id/337/CONCERTO • Danny Hillis (1994). Back to the future. Geraadpleegd op 11-6-2013 http://www. ted.com/talks/danny_hillis_back_to_the_future_of_1994.html • David Rogers (18-01-2013). Mc Donalds is going retro with their advertising. Geraadpleegd op 20-05-2013 http://www.awfuladvertisements.com/2013/january/mcdonald-s-is-going-retro-withtheir-advertising.html • Foodlog (2012). Luxe doet het juist goed in tijden van crisis. Geraadpleegd op 25-6-2013. http://www.foodlog.nl/artikel/luxe-doet-het-goed-juist-in-tijden-van-crisis/ • Geert Jan Grimberg. Internet en Duurzaamheid. Geraadpleegd op 30 september 2008. http://www.frankwatching.com/archive/2008/09/30/internet-en-duurzaamheid-zwijgenluisteren-of-praten-2/ • Google Trends, Daft Punk. Geraadpleegd op 5-06-2013. http://www.google.com/trends/explore#q=daft%20punk&cmpt=q • Google Trends, Thrift Store. Geraadpleegd op 5-06-2013. http://www.google.com/trends/explore#q=thrift%20store&cmpt=q • Google Trends, Retro. Geraadpleegd op 5-06-2013. http://www.google.com/trends/explore#q=retro&cmpt=q • Google Trends, Vintage. Geraadpleegd op 5-06-2013. http://www.google.com/trends/explore#q=vintage&cmpt=q • Hans Blommeart, (23-02-2013) Crisis Leid duurzaamheid. Geraadpleegd op 08-06-2013. http://www.nu.nl/lifestyle/3353239/crisis-leidt-duurzaamheid.html • Instagram (2013). Instagram. Geraadpleegd op 12-06-2013. http://instagram.com • John Fuller (2012) Wirht’s Law. Geraadpleegd op 05-06-2013. http://computer.howstuffworks.com/wirths-law1.htm • Kent Larson (09-2012) Briljant designs to fit more people in every city. Geraadpleegd op 12-06-20-13. http://www.ted.com/talks/kent_larson_brilliant_designs_to_fit_more_people_in_every_


bronvermelding

• Kimberly Dadds (1-06-2013). Maarty Broekman leads bizzarre acts. Geraadpleegd op 4-06-2013. http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2334459/Britains-Got-Talent-Simon-Cowell-left-unimpressed-Maarty-Broekman-leads-bizarre-acts-BGT-semi-final.html • Matt Jones (14-5-2013). Far Cry 3 Blood Dragon. Geraadpleegd op 17-5-2013 http://www.bit-tech.net/gaming/2013/05/14/far-cry-3-blood-dragon/1 • Mike Dunn (8-09-2011). Nike’s Back to the future shoe is official. Geraadpleegd op 28-05-2013. http://www.digitaltrends.com/lifestyle/nikes-back-to-the-future-shoe-isofficial-and-only-1500-will-be-sold-for-charity/ • Meg Jay (05-2013). Why 30 is not the new 20. Geraadpleegd op 10-06-2013 http://www.ted.com/talks/meg_jay_why_30_is_not_the_new_20.html • Megan Baldwin (28-04-2009) We predict bolo ties will be the next big thing next year. Geraadpleegd op 20-05-2013. http://www.refinery29.com/we-predict-bolo-ties-will-be-t) • Merlijn (2013). Magic Bites. Geraadpleegd op 20-05-2013. http://merlijn.com/nl/ bistro/magic-bites • Planbureau voor de Leefomgeving (2013) Demografische ontwikkelingen 2010 – 2040. Geraadpleegd op 18-05-2013. http://www.pbl.nl/publicaties/demografische-ontwikkelingen-2010-2040-ruimtelijkeeffecten-en-regionale-diversiteit • Puna (05-10-2013). Spacekees lanceert nieuwe E. Geraadpleegd op 06-062013. http://www.puna.nl/2012/10/05/ep-spacekees-ocarina/ • Remco van Buren (13-12-2012). Sociale trends voor 2013. Geraadpleegd op 06-06-2013. http://www.frankwatching.com/archive/2012/12/13/8-social-trends-voor-2013-de-opkomst-van-social-companies/ • Sander Duivestein (15-09-2009). Het nieuwe geld. Geraadpleegd op 08-052013 http://www.frankwatching.com/archive/2009/09/15/het-nieuwe-geld/ • Schwarzkopf (2013). Cool guys wear undercuts. Geraadpleegd op 13-5-2013 http://www.schwarzkopf.com/sk/en/home/trendy_looks/mens_hair_styles/trendymen_s-hair-styles/undercut-for-men.html • Starbucks (2013). Summer Drinkware. Geraadpleegd op 20-5-2013. http://www.starbucksstore.com/drinkware/summer-drinkware,default,sc.html?cm_ mmc=Sbuxcom-_-HP-_-SummerDrinkware-_-SummerFY13 • Urban Outfitters (2013). Urban Renewal. Geraadpleegd op 20-5-2013 http://www.urbanoutfitters.co.uk/urban-renewal/icat/mrenewal/ • Q-Music (2013). Het foute uur. Geraadpleegd op 20-05-2013. http://q-music.nl/het-foute-uur

50


bronvermelding

• Peerby (n.d.). Leen spullen van mensen van mensen in je buurt. Geraadpleegd via www.peerby.com • Statt, N (26-5-2013). Curiosity Cube Content Revealed: Winnter To Become An In-Game God. Geraadpleegd via http://readwrite.com/2013/05/26/contents-of-curiosity-cube-revealed-winner-becomesin-game-god#awesm=~o8FGKi6X4k3AlO • Wikipedia (n.d.). Journey the Videogame. Geraadpleegd via http://en.wikipedia. org/wiki/Journey_%282012_video_game%29 • McDonalds (2012). De bekendste burger. Geraadpleegd via http://www.mcdonalds.nl/debekendsteburger • Eilander, E (17-09-2012). De co-creatie burger van McDonalds: de McMood. Geraadpleegd via http://www.molblog.nl/bericht/de-co-creatie-burger-van-mcdonalds-de-mcmood/ • Prodoehl, P (n.d.). Pizza Hut Challenges Fans to ‘Top’ Their Efforts for Super Bowl Ad. Geraadpleegd via http://dailycrowdsource.com/20-resources/projects/909-pizza-hut-challenges-fans-totop-their-efforts-and-get-in-their-super-bowl-ad • Nu.nl (20-4-2013). Koningslied blijft hot item. Geraadpleegd via http://www.nu.nl/muziek/3402433/koningslied-blijft-hot-item.html • CDZA (6-8-2012). The Human Jukebox. Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=Pbdewwtm70w • ImprovEverywhere (30-6-2012). The Mp3 Experiment Nine. Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=Wwv_QLiDceg • Mystery Guitar Man (13-5-2010). Stop Motion Mosaic – Joe Penna. Geraadpleegd via http://www.youtube.com/watch?v=XCWkyjdt5wc • Innochallenge (2013). Crowdsourcing. Geraadpleegd via http://www.innochallenge.nl/Bedrijven/crowdsourcing • Nu.nl (11-4-2013). Crisis dwingt ondernemer tot creatief kiezen. Geraadpleegd via http://www.nuzakelijk.nl/mkb/3395268/crisis-dwingt-ondernemer-creatief-kiezen.html • Meekma, K (n.d.). Crisistijd is klantentijd. Geraadpleegd via http://www.alume.nl/nl/column/2232-crisistijd-is-klantentijd • Christern, M (14-3-2009). Creatief met Crisis. Geraadpleegd via http://nl.odemagazine.com/doc/0114/Creatief-met-crisis/ • NOS (8-6-2013). Creatief ondernemen in tijden van crisis. Geraadpleegd via http://nos.nl/video/515797-creatief-ondernemen-in-tijden-van-crisis.html • Knevels, T (2010). Sociale Media: Hoe kunnen bedrijven nog beter inspelen op sociale media? Geraadpleegd via http://www.tomknevels.be/opdrachten/rapportering/paper_sociale_media.pdf • CBS (2012). Vier op de tien bedrijven gebruiken sociale media. Geraadpleegd via http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bedrijven/publicaties/artikelen/ archief/2012/2012-3733-wm.htm • Dinjens, M (13-6-2013). Arthur van der Vlies. Metro 13-6-‘13, p5. • I Love Crisis (n.d.). Join us. Geraadpleegd via http://www.ilovecrisis.nl/join-us

51

Trendrapport maxdavysimon  
Trendrapport maxdavysimon  

Trendwatching Max van der Heijden Davy Matthijssen Simon Onbelet CO2E

Advertisement