Page 1

Architectural Studies University of Illinois Urbana Champaign Class of 2020


max22pozen@gmail.com 1 (630) 200-1371 357 N Emroy Ave Elmhurst, IL 60126

EDUCATION

University of Illinois Urbana-Champaign B.S. Architectural Studies Escuela Técnica Superior de Arquitectura del Vallés UIUC Study Abroad Program

May 2020 August 2018 - May 2019

EXPERIENCE Site Consultant

El Fuego Del Sol Haiti Social-Eco Enterprise

Bartender

July 2019 - August 2019 August 2019 - Present

Illini Inn

Kitchen Assistant

September 2016 - Present

Alpha Omricon Pi Sorority House

Honor Caddie

May 2012 - August 2018

River Forest Country Club

ACHIEVEMENTS

-Earl Prize Award Honorable Mention

December 2019

-A Country Struggling: Mapping Haiti’s Current State and Architectural Relationships -Environmental Chair

December 2019

-Chick Evans Scholarship

SKILLS

January 2017 August 2016

Revit Architecture

SketchUP

Adobe Illustrator

Rhinoceros

Architectural Rendering

Adobe Indesign

AutoCAD

VR Rendering

Photography

Adobe Photoshop

Model Making

Sketching

HOBBIES

Travelling

Cooking

Volunteering

Hiking

Painting/Sketching

Golfing


Table of Contents The Aggregate: Boutique Hotel (Champaign, IL) Haitian Intervention: Roof and Storage Space (Port Au Prince, Haiti) Biblioteca Ildefons Cerda: Multifunctional Library (Barcelona, Spain) Split: Bridge (Granollers, Spain) Extension: Living + Working Apartment (Barcelona, Spain) Movement: Market Hall (Champaign, IL) Architectural Studies: Sketching + Photography (North America, Central America, + Europe)


THE AGGREGATE Fall 2019 (16 weeks) The aggregate is a boutique hotel designed to fit into the local context of downtown champaign and into the global context of a boutique hotel. Rather than fitting into the urban setting through building heights, materiality, and forms, I wanted the project to fit into the social, economical, political, and environmental relationships established in the city. The building itself is a contemporary design that stimulates the guests imagination and any possible needs that one could desire.

Populate

Integrate

Separate

Carve


LIGHT

STEEL TRUSSES

ENERGY

STEEL CABLES

TEMPERATURE

GLULAM COLUMNS PV WINDOWS

CLT SHEAR WALLS MATERIALITY

CLT FLOOR SLABS HVAC


Extensive roof garden 3’ of soil Water membrane Vapor barrier Garden drain moisture collector

HVAC duct 2’ drop ceiling Double-pane glass 2” batt insulation Timber brise soleil Three layer cross laminated timber Floors

1/8” Drainage slope


-1 PLAN -1 (Gym + Theatre)

1”=16’

0

8

16

20

36

N

GF (Exterior Amphitheater)

+1 (Cafe + Lobby)

Integrated Accessibility Amphitheater

Model

Lobby

Section Model


18’ 40’

TYPICAL ROOM (48 TOTAL)

Typical Guest Room

+3 (Restaurant)

+5

Corridor


+6 (Meditation Space)

Meditation Room

ROOF (Bar, Pool,+ Garden)

Roof

Roof Garden Section Sketch


Haitian Intervention Summer 2019 (4 weeks)

Port-Au-Prince, Haiti

This project is a modification to a pre-existing site located in Port-Au-Prince with the goal of building a roof and organizational system to keep incoming recycled materials dry and orderly. The company had recently been donated portable standing toilets that were not going to be used by anyone. I decided to use these scrap parts to design the roof that the company had been saving up for, thus providing a new roof and organizational system for the low cost of labor,

1. Dormitory 2. Storage 3. Dry Recyclable Storage 4. Water Tank 6. Kitchen 7. Composting Area 8. Chicken Farm 9. Chicken Yard 10. Stove Workshop 11. Briquette Workshop 12. Drainage Channel 13. Garden for Biodigestion 14. Rainwater Well

4

8 1

Haitian Roof Typologies

12

13

1

2

1

2 1

3

7 10 14

9

6

5

5

11 12

-

2

*El Fuego del Sol is a waste to energy company that I worked for over the summer. All the drawings seen were made by myself. The were designed by myself. The container storage unit has been built and the roof is expected to be completed by August 2020.


Re purposed Polyethylene

Pre-Existing Reinforced Concrete Structure

Origin of the Construction Materials

Re purposed HDPE Plastic Detail Render Pre-Existing Site

Materials Being Unused on the Site


5/16” Bolts 24” O.C.

2” x 2” Timber

Plastic Sheet #5

5/16” Bolt 24” O.C.

Plastic Sheet #8 trimmed 3”

Plastic Sheet #9 or #3

Pre-Existing Structure


Paper Storage

Sorting Table

Cardboard Storage

HDPE Plastic Storage

PET Plastic Storage

Styrofoam Storage

Backup Generator


iblioteca Sarria - Ildefons Cerda

Spring 2019 (10 weeks)

This project was a library and heart of Sarria, one of the oldest neighborhoods in Barcelona. We were told that social housing was to be built behind our site, so rather than to ignore the future developments, I chose to integrate the housing into my project. My goal was to create a cohesive architectonic intervention that looks towards the future development of the neighborhood while respecting the integrity of the plaza and church that neighbor the site. I used the language of the narrow streets of Sarria to create alleys that cut through my project. Inspired by drawings of Piranesi, I chose to bring the winding alleys to the verticality functions are not restricted to single volumes.


+1

+2

+3


Split

Spring 2019 (3 weeks) Group Project

This project is a pedestrian bridge located in a developing suburb of Barcelona. In order to properly decide exactly where the bridge landed, an in depth site analysis was necessary. We came to the conclusion that in order for the bridge to get maximum use we needed three landing points. One on the west and two on the East to provide easy access to the future industrial zones and to the newly constructed park. An ampitheatre was placed where the bridge splits in order to provide a smooth transition and improve functionality of the park. The design of the bridge contains a barrier that serves as the main structure, provides safety for bikers and pedestrians, and curves to allow for seating to look into the distance at the Montserrat mountain range.

*This project was collaborate on with Michael Ting and Leila El Erian. I was responsible for the plan drawings, the elevation, the amphitheater line drawing, and collaborated on the model.


North-East Landing Point

East Landing Point

West Landing Point


Handrail with Integrated lighting Steel Bridge Base

Flat Steel Railing

Welding

Wooden Deck

Steel Column

Steel Cable Integrated Deck Lighting Steel Column

Intermediate Layer

Bolts

Electric Cable Channel

Base Plate Grout Packing

Steel Tube Halved and Welded

Railing Connection Detail For Bike Lane

Concrete Foundation


Handrail with Integrated lighting

Flat Steel Railing Wooden Deck Steel Cable Integrated Deck Lighting Intermediate Layer Electric Cable Channel

Railing Connection Detail Pedestrian Lane

Steel Tube Halved and Welded


Extension Fall 2018 (12 weeks) Group Project

*This project was designed in collaboration with Eric Weber and Anthony Mendez. I was tasked with drawing the floor plans, sections, and the building of the model.


Working

Circulation

Living Ground Floor

Upper Floors (2-5)

This project was a living and working apartment, which has gained in popularity over the past few years in Europe. Our approach was to create a building that provides different experiences for working and living. With three different sized apartments, we wanted to make sure that each one felt as if it were floating in the street with the tribunes that allow for light, ventilation, and most importantly space in this dense neighborhood. Since Gracia is one of the oldest neighborhoods in the city, we chose not to make a flashy modernist facade, but to blend in to the surroundings through materials and proportions


Ground Floor

Lobby

Typical Work Space


Typical Floor (2-5)

Living Space


Movement

Spring 2018 (5 weeks)

This is the first building I ever designed. Looking back I often cringe at attempts my perhaps obvious mistakes, however I chose not to fix them and leave the project as delivered as a testament to how much my knowledge and skills have developed. The project is a market hall in downtown Champaign. My inspiration came from walking down the taste of Chicago. Its’ symmetrical design restricts one from not only going to buy the items, but to even see or smell them. Therefore, I created a winding path with sharp angles that will induce more movement throughout the hall. This movement celebrates the function of a market by forcing the customer to become more intimate with the colors, flavors, smells, sounds, and touch that each booth provides. This project showed early signs of the themes of light, circulation, function, and experiences that I would later develop and improve upon in my later works.


WASHINGTON STREET

A’

A MENS

OFFICE WOMENS MECHANICAL LOADING/UNLOADING STORAGE

Concept Model

Elevation

Section

Concept Model

Final Model

Floor Plan


Unity Temple Oak Park, IL


Maniace Castle Sicily, Italy


Port Au Prince, Haiti


Eurythmics Sports Center Alicante, Spain


Doge’s Palace Venice, Italy


El Mercat Valencia, Spain


L’Oceanografic Valencia, Spain


Maxxi Museum Rome, Italy


Thank You

Profile for max22pozen

Architecture Portfolio by Max Pozen  

Architecture Portfolio by Max Pozen  

Profile for maxpozen