Page 1

Cavalcade

Het nieuwsblad van het Hippisch Therapeutisch Centrum Prinses Mรกxima. Jaargang 16, nummer 3, december 2016.


Inhoud

Van het bestuur Rabobank Clubkas Campagne Manege Dagbesteding Reinaerde Open dag E-quine bij Annemarie van den Toorn (deel 1/2) Open dag E-quine bij Annemarie van den Toorn (deel 1/2) Huifbedrijden: bijna weer op de rails Overlijden Ineke Mol, koetsier/groom bij het huifbedrijden Even voorstellen: Babette de Bruijn en Caroline Lekkerkerker-Willemsen Vrijwilligers dag: presentatie en demonstratie rolstoelparcours Bodemverbetering op de manege, buiten en binnen Ruiter in Beeld: Sandra Groenveld Pannenkoeken op Hartendag, voor vrijwilligers PMM Paardennieuws Activiteiten in 2017 Openingstijden feestdagen in 2017 Kerst- en nieuwjaarsgroet Colofon Stichting Hippisch Therapeutisch Centrum Prinses Mรกxima

3 5 6 9 10 11 14 15 16 18 21 23 24 28 29 30 31 31

Cavalcade December 2016 - Pagina 2 van 31


Van het bestuur

Achter de schermen zijn wij iedere dag opnieuw voor onze 250 ruiters bezig. Vrijwilligers in nauwe samenwerking met de instructeurs. Want wist u dat er maar liefst 90 vrijwilligers en vijf betaalde krachten klaar staan om iedereen te laten genieten van het paardrijden en huifbedrijden? Iets waar men, vooral in deze tijd van het jaar, best eens bij stil mag staan. Voor sommigen onder ons betekent zelfs het van ‘s morgens tot ‘s avonds dag in dag uit bezig zijn met de manege en alles wat ermee samenhangt. Het jaar loopt weer ten einde. Een jaar met veel veranderingen voor onze manege. Met natuurlijk de komst en het vertrek van mensen en paarden. Maar vooral dit keer ook ingrijpende veranderingen op het gebied van automatisering: • Een nieuw lesprogramma met de facturering eraan gekoppeld. Een enorme hoeveelheid werk is hiervoor verzet, om uit verschillende bestanden en systemen proberen de juiste gegevens te filteren. Hier is maanden keihard aan gewerkt, ook nog eens tussen de normale werkzaamheden door. Nog niet vlekkeloos, maar wij zijn op de goede weg. Excuses aan hen die een foutieve factuur hebben ontvangen of er nog helemaal niet een hebben ontvangen. Mocht dat laatste het geval zijn, dan mag u dat overigens best melden. • Een nieuwe website die makkelijker te bewerken is en daarmee ook actueler wordt zal binnenkort de lucht in gaan. Maar ook grote investeringen hebben 2016 gekenmerkt. Hoe denkt u dat het komt dat er een reuze-investering van €60.000 gedaan kon worden in de vorm van drainagesysteem paddocks, een nieuwe bodem in de binnen- en buitenbak en een nieuwe besproeiingsinstallatie in de binnenbak? Hoe komt de manege aan dat geld? Nee, niet van het lesgeld, maar vooral omdat wij fantastische sponsors die het nut en de zin van paardrijden voor mensen met een beperking zien en die ons mede hierom hun geld toevertrouwen. U leest verderop hoe wij samen met u allen bezig zijn iets moois in stand te houden. Maar er staat nog veel meer te lezen in deze Cavalcade. Zo komt Jaco Rond, begeleider van de manegewerkploeg aan het woord. Bewoners van Reinaerde die zich inzetten om de stallen en het terrein netjes te houden en die zware kruiwagens vol mest, week in week uit, afvoeren, de stallen opstrooien, enz. Onze nieuwe dagcoördinatoren Babette en Caroline stellen zich aan u voor en vertellen over hun inzet en toewijding voor ruiters en paarden. Zij vertellen ook over de dagbesteding die zij aan het opzetten zijn en in januari zijn beslag krijgt. Begin 2017 zullen vrijwel alle halfuur lessen omgezet worden naar lessen van drie kwartier inclusief op- en afstappen. Binnenkort ontvangen de ruiters hier een brief over.

Cavalcade December 2016 - Pagina 3 van 31


Aan het einde van het jaar past een woord van dank: • aan onze sponsors, die wij meer dan dankbaar zijn voor alle giften die zij ons toevertrouwen en die het onze ruiters mogelijk maken van hun zo geliefde ruitersport te genieten • aan onze vrijwilligers, die wij uit het grond van ons hart bedanken, omdat zij altijd klaar staan om te helpen met paarden verzorgen, ruiters begeleiden en allerlei hand- en spandiensten te verrichten. Zonder jullie staat de manege stil. Het gehele team wens u allen prettige feestdagen en een goed 2017!

Cavalcade December 2016 - Pagina 4 van 31


Rabobank Clubkas Campagne

Bijdrage door Mariëtte Scheltens, vrijwilliger en bestuurslid. Op dinsdag 25 oktober jl. werd in de witte kerkzaal van de Broedergemeente aan het Zusterplein in Zeist de uitslag bekendgemaakt van de Rabo Clubkas Campagne Utrechtse Heuvelrug 2016. Tijdens deze feestelijke finaleavond waren er alleen maar winnaars. Dit jaar werd er € 100.000 verdeeld onder 137 deelnemende clubs. Leden van Rabobank Utrechtse Heuvelrug konden stemmen op deelnemende verenigingen die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen waren geld waard. Hoe meer stemmen een vereniging kreeg, hoe hoger het bedrag.

Dit geld is afkomstig uit het coöperatief dividend van de bank. Iedere deelnemende vereniging ging met een mooi bedrag naar huis. 122 stemmen verzamelde Hippisch Therapeutisch Centrum Prinses Máxima en zo lag er voor ons een cheque van €1705,43 klaar.

Cavalcade December 2016 - Pagina 5 van 31


Manege Dagbesteding Reinaerde

Bijdrage door Jaco Rond, begeleider managewerkploeg Reinaerde. Wij zijn van de Manege Dagbesteding Reinaerde en werken als de ‘manege werkploeg’ ook op de Prinses Máxima Manege. Sinds 2014 werken wij met deze huidige samenstelling en werkwijze. Verspreid over de week zijn er elf cliënten aanwezig en bestaat het team begeleiders uit drie mensen. Je kunt ons makkelijk herkennen aan ons uniform met ons eigen logo. De begeleiding is herkenbaar aan de rode jassen. We bieden ondersteuning bij alle werkzaamheden de er verricht worden, hierbij werken we nauw samen met de medewerkers van de Prinses Máxima Manege. Samen met de dagcoördinatoren blijven we kijken naar de mogelijkheden van werkzaamheden binnen de manege. Hierbij is het de uitdaging om een duidelijk voorspelbaar programma te maken dat toch voldoende afwisselend is.

Tristan Spiering en Laurens Reijtenbach

Bij ons staat centraal wat je wil, kunt en aankunt. Hierbij gaan wij uit van de ontwikkelingsmogelijkheden van ieder individu. Het uitgangspunt is dat je jezelf kunt zijn en plezier hebt in wat je doet. Werkzaamheden zijn onder meer stallen uitmesten, stallen opstrooien, paddocks en weiland schoonhouden, poetsen van zadels en tuig, paarden binnen zetten, paarden poetsen en kantinewerkzaamheden.

Gigi van Netten brengt Ellemieke binnen.

Cavalcade December 2016 - Pagina 6 van 31


Onze dag beginnen wij eerst rustig in de kantine, dan kunnen we eerst even met elkaar praten en samen koffie en thee drinken. Daarna mesten we de stallen uit. Gini doet al het voorbereidend werk, zodat wij gelijk aan de slag kunnen. We verdelen de taken, de één loopt heen en weer met de kruiwagen en de ander schept de stallen leeg. Daarna strooien we de stallen op en vullen we de hooitoys.

Laurens leegt de kruiwagen op de mesthoop

Daarna vegen we buiten en binnen. Na de lunch hebben we een wat meer afwisselend programma. Maar we beginnen elke middag na de gezamenlijke lunch met ons beroemde Poeprondje over het terrein van Dennendal. Dan ruimen we de paardenmest op die door de paarden van bijvoorbeeld het huifbed wordt achtergelaten. Dat klinkt niet echt leuk, maar we vinden dit wel fijn om te doen. Even lekker wandelen over het terrein. Meestal nemen we ook dan een paard mee. De ruiven in de paddocks vullen we met kuil en zo nodig wippen we er ook de drollen uit. Wij zijn erg blij dat de paddocks nu opgeknapt zijn, want in die blubber lopen met een kruiwagen vonden wij echt niet te doen. Dat was echt heel zwaar werk. Maar met een kruiwagen vol mest door het mulle zand valt ook nog lang niet mee.

Gigi wast de benen van Felix

Het leuke van werken op de manege zijn natuurlijk de paarden. Daar zijn wij graag mee bezig en de paarden helpen ons op hun beurt ook weer. Soms, wanneer één van ons geen goede dag heeft, is het heel fijn om even bij een paard te zijn. Vaak helpt een paard

Cavalcade December 2016 - Pagina 7 van 31


ons om rustig te worden. Daarom is het ook fijn om iets terug te doen voor de paarden. We proberen elke dag even met een paard (of pony natuurlijk) een stukje te lopen.

Kevin van Veenendaal tijdens het “poeprondje.�

Zoals u kunt lezen doen wij een heleboel om de stallen en daarbuiten netjes te houden. Schone stallen voor schone paarden. Naast het werken met paarden doen we nog tal van andere klussen. Zo onderhouden we ons gereedschap en helpen ook materiaal van de manege netjes te houden. We werken met de bladblazer en zelfs met de bosmaaier. Ook maken we met de hogedrukreiniger de vrachtwagen, trailer of oplegger schoon. Het liefste zouden wij nog meer met de paarden bezig willen zijn, want het fysieke werk is soms best veel en zwaar. Gelukkig kunnen we goed overleggen met onze begeleiding. Wat we het liefste zouden willen? Onze eigen exclusieve Shetlander die we kunnen inzetten bij onze klussen. Die bijvoorbeeld het poepkarretje trekt.

Hamid el Ghamarti rijdt weer een kruiwagen naar buiten

Cavalcade December 2016 - Pagina 8 van 31


We vinden het soms best wel druk op de manege, vaak zijn er een heleboel mensen tegelijk. Met mensen die we goed kennen van de manege maken we graag een praatje. Maar wanneer we iemand nog niet zo goed kennen vinden wij dat lastig. Het beste is dat wanneer u iets wilt vragen dat via de begeleiders te doen. Dan kunnen we heel goed samen vertellen over de paarden en helpen we graag een handje.

Open dag E-quine bij Annemarie van den Toorn (deel 1 / 2) Bijdragen door Anouk Boslooper vrijwilliger.

Op zondag 28 augustus zijn acht vrijwilligers van de Prinses Máxima Manege op bezoek geweest bij de Open Dag van E-quine, de organisatie van Annemarie van den Toorn die eerder dit jaar een workshop 'Hoe wordt je maatje van je paard' verzorgde bij ons.

Van links naar rechts 5 van de 8 deelnemers: Thera, Judith, Annemarie, Mariëtte, en Anouk. Judith is instructeur bij de Prinses Máxima Manege Naast een informatiemarkt en demonstraties kon je je ook inschrijven voor interessante workshops. Als vrijwilliger volgde ik de workshop 'loswerken'.

Cavalcade December 2016 - Pagina 9 van 31


In de bak is een grote cirkel afgezet met touw waarin je het paard loslaat en zelf in het midden gaat staan. Zodra het paard zelf een richting heeft gekozen begin je met 'drijven' - erachter lopen in een hoek van 45graden vanaf zijn billen op een afstand van zo'n vier meter. De natuurlijke reactie van het paard is dan dat hij gaat lopen. Om de gangen van het paard te vertragen of versnellen werk je met je lichaamshouding, je energie en je ademhaling. Als je het paard sneller wil laten lopen kun je je bijvoorbeeld groter maken en een stap naar voren doen. Wil je het paard van draf naar stap terug laten komen dan ga je heel rustig en langzaam ademhalen. Het is heel tof om te ervaren dat deze methode werkt.

Leuk ook om het detail te zien dat één oor van het paard vooruit staat, en één naar het midden gericht is naar jou, een teken dat hij oplet. En mijn persoonlijke favoriet was de laatste oefening; als je paard rustig in stap is, vanuit je middenpositie je rug naar je paard draaien. Hij komt dan vanzelf rustig achter je staan, en raakt zachtjes met zijn neus je arm aan. En als je vooruit loopt zal hij je volgen. Een teken dat het paard jou als leider heeft geaccepteerd. Ik vond het reuze interessant en hoop dat we op de manege verder kunnen (leren) werken met de methodes van Annemarie.

Open dag E-quine bij Annemarie van den Toorn (deel 2/2) Bijdrage door Mariëtte Scheltens, vrijwilliger en bestuurslid.

Als toeschouwer van een workshop ‘grondwerk’ tijdens de Open dag van Annemarie van der Toorn ziet het er zo simpel uit! Als deelnemer wordt het een beetje anders. Je neemt een paard losjes mee aan een halstertouwtje, hoofd bij jouw schouder. Je draait je om en ook het paard staat prompt stil. Een lichte druk op het touwtje richting paardenschouder is de aanwijzing om het paard achteruit te laten stappen, zo nodig ook de bocht om! Dan blijkt je lichaamstaal toch niet duidelijk genoeg. Je schouders en armen trek je nét iets te veel op. Te aarzelend draai je je om en je doet ook nog een stapje terug. Zelfs het braafste paard loopt dan door je heen! Wat extra

Cavalcade December 2016 - Pagina 10 van 31


praktijktraining is dus op zijn plaats. Gelukkig heeft de PMM genoeg oefenmateriaal voorhanden. Dan moet het op termijn toch gaan lukken.

Huifbedrijden: bijna weer op de rails

Bijdrage door Yvonne Wellink, vrijwilliger en huifbedkoetsier Huifbedrijden is een bijzondere activiteit van de manege, die door de ruiters en de begeleiders zeer gewaardeerd wordt. Helaas hebben we de afgelopen periode met wat tegenslagen te maken gehad. De problemen bij het huifbedrijden begonnen al snel na de paardenvakantie met de kreupelheid van Kildare, op dat moment onze rots in de branding.

Kildare en Morag

Morag had na de vakantie haar dik verdiende pensioen gekregen, na jaren van trouwe dienst en de jonge Boston was nog maar net begonnen aan zijn avontuur onder het huifbed met Kildare. Daar zaten we dan, letterlijk met de handen in het haar. Zonder Kildare was er geen span meer, dus geen huifbedrijden. Met pijn in het hart moesten de

Cavalcade December 2016 - Pagina 11 van 31


cliĂŤnten, die in de week rijden voorlopig worden afgezegd. Voor de weekenden heeft de Stichting Huifbedrijden Barneveld ons uit de brand geholpen door diverse malen met hun eigen paarden onze cliĂŤnten te rijden. Al een tijdje zag de mennersgroep de bui hangen, omdat er niet genoeg paarden beschikbaar waren voor het huifbed. Wel werd er al getraind in het enkel- of dubbelspan met Arenda, Boston, Graitz en later Bandit. Maar een geschikt span kwam er nog niet uit.

Morag geeft Arenda les in het lopen onder het huifbed

Bij het huifbedrijden is gelijke hoogte van het kruis van het grootste belang en om paarden van dezelfde maat te vinden die ook nog eens geschikt zijn voor het huifbed is immer een probleem. Vindt ze maar eens! Totdat de ruin Karel zich aandiende, het super brave paard waar we om zaten te springen. Hij was al beleerd voor de wagen, had de goede kruishoogte en vanaf het begin liep hij als een speer. Karel was echt de ontbrekende schakel in ons project. Een groot deel van de mennersgroep heeft zich vervolgens flink ingespannen om van het vijftal Boston, Arenda, Kildare, Karel en Graitz bruikbare setjes te maken voor het huifbedrijden. Met dank aan Bianca, die al in het voorjaar de training zeer enthousiast had opgepakt waarmee ze de mennergroep een boost gaf haar voorbeeld te volgen. Ik praat even voor mijzelf. Maandenlang zijn we op de dinsdag met 4 man (Tjerk, Tom, Jaap en Yvonne) in de weer geweest met trainen. Met een erevermelding voor Tjerk die ook nog op de woensdag samen met Paul zich heeft ingezet voor de training.

Cavalcade December 2016 - Pagina 12 van 31


Graitz en Karel onder huifbed met koetsiers Tjerk en Yvonne

Eerst in het dubbelspan om de paarden aan elkaar te laten wennen. Ook moesten de maten kloppen. Oefening baart kunst en sinds deze maand wordt er – met succes - getraind onder het huifbed. De eerste keren zonder gewicht, vervolgens met 1 of 2 voerzakken en sinds enige weken volledig belast. Mandy en Jaco, begeleiders van de Manege werkploeg, waren bereid om als proefpersonen een paar rondjes mee te draaien op het bed. Heerlijk ontspannend vonden ze het. De paarden waren ook zo braaf. Afgelopen weken zijn Boston, Bandit, Graitz en Karel onder behandeling geweest van een chiropractor om de nodige stijfheid en ongerechtigheden uit hun lijven glad te strijken en zoals het er nu uitziet kunnen we in december met 2 nieuwe spannen aan de bak. Hoog tijd want onze ‘klantjes’ zitten de springen om weer te mogen rijden. Kildare zit nog in de ziekenboeg, gaat langzaam vooruit, maar we hopen dat hij zich binnenkort weer kan aansluiten bij zijn huifbedmaatjes. Naschrift Bij het schrijven van dit artikel bereikte ons het droeve bericht dat Ineke Mol is overleden. Ze was jarenlang zeer betrokken bij het huifbedrijden als koetsier/groom. We wensen haar familie veel sterkte toe en zullen haar missen.

Overlijden Ineke Mol, koetsier/groom bij het huifbedrijden Bijdrage door Leon van Assem, vrijwilliger en koetsier/groom. Op 28 november jl. is Ineke Mol overleden. Ruim acht jaar is zij vrijwilliger huifbedrijden geweest op de zaterdagen. Na een wisselvallige ziekteperiode van drie jaar waarbij zij ondanks alles tussendoor toch kwam rijden, trok haar lichaam het niet meer. Ze is overleden op 70 jarige leeftijd. In de acht jaar dat zij met het huifbed heeft gereden ontstaat een band met de familie van je klanten. Je leert elkaar kennen en zij zien je als uitlaatklep omdat ze niet met iedereen over hun zorgbehoevende kunnen praten., terwijl die op het huifbed eindelijk de rust vindt die ze soms dagen niet hebben

Cavalcade December 2016 - Pagina 13 van 31


gehad. Dat is wat Ineke tot een week voor haar overlijden nog steeds enthousiast maakt. Zo heeft zij haar vaardigheid om met een tweespan te rijden voor de gemeenschap zinvol in praktijk kunnen brengen. Omdat haar eigen moeder in Friesland met paard en wagen is begraven wilde Ineke dat ook. En dat heeft ze vooraf tot in detail voorbereid. Alleen was haar begrafeniswagen niet zwart maar wit. De mooie bloemen die de Prinses MĂĄxima Manege heeft gegeven lagen daar ook bij. Wij zullen aan Ineke een consciĂŤntieuze, maatschappelijk betrokken maar ook humoristische en nuchtere collega gaan missen. Ineke is begraven in Rusthof te Leusden.

Cavalcade December 2016 - Pagina 14 van 31


Even voorstellen: dagcoördinatoren Babette de Bruijn en Caroline Lekkerkerker-Willemsen Bijdrage door Babette de Bruin en Caroline Lekkerkerker-Willemsen, dagcoördinatoren.

Sinds 1 september werken wij (Caroline en Babette) binnen de Prinses Máxima Manege als dagcoördinator. De functie begint duidelijke vormen aan te nemen. En de meesten van jullie weten dan nu ook dat wij een aanspreekpunt zijn. Onze taken zijn het begeleiden en coördineren van de vrijwilligers en stagiaires en het begeleiden van nog te werven cliënten dagbesteding. Met al deze mensen samen ondersteunen we de instructeurs om de lessen goed te laten verlopen. Verzorgen we de paarden en begeleiden onze ruiters. Tot het einde van dit jaar richten wij ons erop het dagelijkse reilen en zeilen van de manege in beeld te krijgen. En waar mogelijk dingen beter te doen. Natuurlijk in het belang van onze paarden en ruiters. Vanaf januari 2017 hopen we op te starten met de cliënten-dagbesteding. Wij zijn dan ook druk met het opzetten van deze dagbesteding. Dit doen wij naast de al bestaande vorm van dagbesteding (manegedagbesteding). Inmiddels kunnen we onze weg al aardig vinden binnen de manege, ik denk dat de meeste mensen ons al hebben gesproken en gezien. Ook is er een mail gestuurd door ons met een voorstel brief en een invullijst voor alle vrijwilligers, zodra wij alles hebben kunnen wij de informatie verwerken. Mochten jullie mensen weten die de brief niet hebben gehad horen wij dat graag terug! In een volgende Cavalcade kunnen wij hopelijk iets meer vertellen over de werkzaamheden binnen dit nieuwe project dagbesteding. Is er iets niet duidelijk of heb je vragen, bel of mail ons dan. Tot ziens op de manege! Babette de Bruijn Caroline Lekkerkerker-Willemsen Tel: 06-17464712 | Email: Tel 06-48312563 | Email: BdBruijn@reinaerde.nl CLekkerkerker@reinaerde.nl

Cavalcade December 2016 - Pagina 15 van 31


Vrijwilligers dag: presentatie en demonstratie rolstoelparcours door Kees-Jan Klooster: ‘Ik kan dat zelf wel’ Bijdrage door Saanaluna Stolk, ruiter. Kees-Jan van der Klooster gaf ons een cursus rolstoel rijden en gaf ons een presentatie over zichzelf. Hij is verlamd geraakt in zijn benen na een snowboard ongeluk. Wel is hij sindsdien nog altijd actief als snowboarder.

Hij vertelde heel open over zijn ervaring en vertelde over zijn manier van denken over dingen. Hij vertelde over het feit dat mensen zonder na te denken hulp bieden zodra ze iemand in een rolstoel zien terwijl dat soms niet eens nodig is. Hoe lief het ook bedoeld is. Het is echt vervelend om wéér een aardig iemand af te wijzen. Dat is wat hij duidelijk wilde maken in zijn presentatie en dat is denk ik goed gelukt. Kees-Jan vertelt dat hij een keer op de stoep naar achter gebalanceerd op twee wielen stond. In de ene hand zijn telefoon en met de andere hand had hij zijn wiel vast. Er kwam een vrouw naar hem toe vragend ‘’wil je naar de overkant? ‘Waarop Kees-Jan antwoordde ‘’ja waarom niet ?’’ Hij kon makkelijk zelf naar de overkant, maar hij liet de vrouw maar helpen. Ze waren eindelijk aan de overkant en Kees-Jan bedankte haar vriendelijk. Zij stak de straat weer over en hij deed hetzelfde. Hopend dat de vrouw daarna eens na zou denken. Want hij had geen hulp nodig. Hij kan dat prima zelf. Zijn conclusie was dat de meeste mensen meer kunnen dan je denkt. Wanneer mensen hulp nodig hebben zullen ze naar je toe komen om hulp te vragen. Nadat hij klaar was met zijn verhaal en een paar coole stunt filmpjes van zichzelf had laten zien, gingen we naar buiten.

Cavalcade December 2016 - Pagina 16 van 31


Daar stond een heel parcours van drempels. We mochten om de beurt in de rolstoel. ‘’Ga eerst maar eens heen en weer rijden’’ zei Kees-Jan, dus daar ging iedereen. ‘’Oké, probeer nu eens te kijken hoe ver je komt met een zwieper aan je wielen’’ en daar ging iedereen weer. Het was in het begin even wennen maar heel leuk, aan de gezichten te zien. Nu mochten we aan het parcours gaan beginnen. Één iemand in de rolstoel en één iemand achter de rolstoel voor de veiligheid. Hij legde uit hoe je een wheely moet maken en daar gingen ze allemaal over de drempels. Ontzettend leuk !

Ik denk dat er heel veel leermomenten zaten in deze cursus en enorm leuke ervaring die we mochten delen met zijn allen.

Cavalcade December 2016 - Pagina 17 van 31


Bodemverbetering op de manege, buiten en binnen Bijdrage door MariĂŤtte Scheltens, vrijwilliger en bestuurslid.

Wat waren we blij in 2005 toen ambtenaren van de gemeente Zeist op een dag met tien man sterk en groot materieel bij de PMM aankwamen om de opgroei te rooien, in wat wij nu kleine paddock noemen.

Tot die tijd was het usance ’s ochtends te beginnen met het spannen van schriklintjes in binnen- en buitenbak, hier en daar plukken hooi te leggen om vervolgens de paarden in groepjes tussen de lintjes te zetten. Voor mest en hooi opruimen, nadat de paarden weer op stal stonden, was simpelweg te weinig tijd. Lessen moesten beginnen. Geen wonder dat de bodem van de binnenbak verzadigd raakte van organische stoffen. Het ontbreken van buitenruimte voor de paarden op de PMM werd al sinds de opening als een groot gemis ervaren. Pogingen om een weiland in de directe omgeving van de manege te bemachtigen waren op niets uitgelopen.

Cavalcade December 2016 - Pagina 18 van 31


Reinaerde gaf toestemming om een stukje bos naast de buitenbak als paddock in te richten, mits de bomen niet dood zouden gaan. Stammen omwikkelen dus met jute en gaas was de instructie. De PMM stemde graag toe met wat voor voorwaarden dan ook. Dit was dé kans om de paarden in de ochtend lekker een paar uur echt paard te laten zijn in de kudde. Ze zouden daar bij toerbeurt hun hooi krijgen en zo de bodem van binnen- en buitenbak ontlasten want die rollende, hollende en mestende paarden in de rijbakken had zijn tol geëist. De paarden vonden de paddock helemaal geweldig en nadat in 2007 de binnenbak was gerenoveerd, creëerde de Rotary Club op Seyst nog een “grote paddock” met lint omheind waardoor alle paarden tegelijk naar buiten kunnen. Schriklintjes zijn in de loop van de tijd vervangen door een planken omheining; de jute bescherming van de stammen door kastanje hekwerk . Sommige bomen bleken toch niet bestand tegen staartschuren, van andere stammen was de schors te lekker. Het aantal loofbomen nam af. De afwatering van de humusrijke bosgrond was niet optimaal en verminderde door het intensieve gebruik. Na stevige buien bleven steeds grotere plassen staan. De paddocks veranderden in modderpoelen. Tijd dus voor groot onderhoud . Grote zorgen over de kwaliteit van de binnenbak waren er al langer: veel te hard en vol kuilen met rugklachten bij mensen en paarden als gevolg. En dan de buitenbak. Dat is altijd al een mulle zandbak geweest in de zomer. Nu is de grond vervuild en ondanks veel slepen niet meer glad te krijgen. Het is duidelijk dat bodem verbetering grote noodzaak is. Veel wensen bij de PMM, maar geen geld om ze te realiseren. Gelukkig zijn er een aantal subsidiërende fondsen die de manege een warm hart toedragen en die ons door de jaren heen telkens opnieuw een helpende hand reiken. Ook voor dit project kunnen we rekenen op financiële steun van o.a. het Kf Hein Fonds, Fonds ParaPaard, Stichting Dowilvo, Fundatie van Santheuvel, Sobbe, de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) en Stichting Old Grand Dad Club. Met de zeer aanzienlijke donatie van Stichting Kostverloren hadden we voldoende middelen om firma Agterberg opdracht te geven met de werkzaamheden te beginnen.

Cavalcade December 2016 - Pagina 19 van 31


Als eerste ging men in de laatste week van november aan de slag in de kleine paddock. Het meest urgente onderdeel van het project. Vier dagen lang werd door een tweetal graafwerktuigen heen en weer gereden om de modderige bovenlaag af te voeren, de ondergrond te egaliseren, een twee meter diepe grindbak aan te leggen en sleuven te graven voor de drainagebuizen die afgedekt werden met een laag grijs zand. Tot slot is er een laag prachtig wit zand neergelegd waarop een drietal verharde voerplaatsen zijn ingericht om vervuiling van de grond binnen de perken te houden. En de paarden ---- zij zijn binnen een mum van tijd gewend aan alle onrust., knabbelen rustig aan hun hooi in de buitenbak en volgen met gespitste oren de bedrijvigheid. Na de kleine paddock verplaatsen de graafmachines zich naar de grote paddock voor ongeveer eenzelfde routine van afgraven, egaliseren, sleuven trekken, buizen leggen, een nieuwe toplaag aanbrengen en weer glad strijken. Verbluffend met hoeveel vaart men behendig om de vele boomstammen stuurt met zo’n grote graafmachine. En dan moet de binnenbak anderhalve dag ontruimd zijn. Maandag 5 december lijkt een geschikte dag. De manege is op pakjesavond toch al gesloten waardoor minder lessen hoeven worden afgezegd. Wat ‘n zand ligt er in een bak van 20 x 60 meter!

In hoog tempo gaat alles eruit en een nieuwe hoeveelheid erin.

Cavalcade December 2016 - Pagina 20 van 31


Nauwelijks 24 uur later kan worden geëgaliseerd en een prachtige, veerkrachtige bak in gebruik worden genomen.

Ruiter in Beeld: Sandra Groenveld. ‘Werken op de Prinses Máxima manege: erg leuk, veel voldoening, maar soms ook moeilijk!’ Bijdrage door Sandra Groeneveld, ruiter en vrijwilliger.

Mijn naam is Sandra Groeneveld, 48 jaar en sinds oktober 2015 vrijwilliger op de prinses Máxima manege. Ik liep al een tijdje rond met het idee weer iets met paarden te willen doen. Van 1999 t/m 2008 heb ik onafgebroken deel uitgemaakt van het paralympisch dressuurkader. Heel veel internationale wedstrijden gereden, 2 WK's mee mogen rijden, maar door blessures van mijn paard helaas geen paralympics kunnen rijden. Daarna heb ik nog een aantal jaren met een ander paard geprobeerd mij te kwalificeren voor Londen 2012, maar dit is niet gelukt. In 2010 had ik mijn eigen paard al verkocht en in september 2011 besloten we ook te stoppen met de Fries waarmee ik de paralympics toch niet zou gaan halen. Na 4 jaar zonder paarden begon het te kriebelen. Weer rijden was niet direct mijn doel, maar gewoon weer paarden poetsen, zadelen, meelopen met de les (dit had ik vroeger bij Lis Hartel ook jaren gedaan) Dat leek me wel iets voor mij. Tijdens het uitlaten van mijn geleidehond Jones ontmoette ik mijn buurman Tom Odijk. Hij vertelde dat hij vrijwilliger was op de Prinses Máxima manege en ik gaf aan hier ook wel oren naar te hebben. Zo kwam het dat ik in september 2015 met hem meeging en op de manege Petra van den Ham tegen het lijf liep. Ik vertelde wat ik kwam doen, waarop ze zei: "Maar jij kan toch heel goed rijden??? Waarom ga je dan niet onze paarden bijrijden?" En zo kon het gebeuren dat ik niet naast, maar op de paarden aan het werk ging. Het begon met één middag per week, inmiddels ben ik ongeveer vijf dagdelen per week op de manege te vinden. Vanwege mijn jarenlange ervaring voel ik paarden goed aan, weet snel wat een paard nodig heeft. Ik voel goed aan als er iets niet helemaal lekker zit en ben in staat ze even lekker fysiek aan het werk te zetten, zodat ze hun koppie leeg kunnen maken. Ik leer ze ook om hun lichaam goed te gebruiken. Tijdens de lessen doen onze paarden veel stapwerk en in de gevorderde lessen ook wat draf en galop, maar een goede workout is zowel mentaal als fysiek echt belangrijk voor ze.

Cavalcade December 2016 - Pagina 21 van 31


Bij het rijden in de bak, doe ik gewoon lekker mijn ding en heb ik nauwelijks last van mijn handicap, ik ben volledig blind. Ik rijd de paarden ongeveer 45 minuten, waarbij ik veel draf en galopwerk doe en vooral veel overgangen rijd. Hierdoor gebruiken ze hun buikspieren goed en leren ze om hun rug en hals lekker te ontspannen.

Ook longeer ik regelmatig paarden. Bijvoorbeeld als er paarden behandeld zijn door de chiropractor. Na zo'n behandeling is het belangrijk om de paarden op de juiste manier weer op te bouwen. Eerst een paar dagen wandelen, dan longeren en daarna ook een paar dagen op de juiste manier rijden. Ik vind het echt geweldig dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan een goed herstel en hopelijk in de toekomst het voorkomen van blessures.

Tijdens het werk op stal, het van en naar de poetsplaatsen lopen, loop ik soms wel letterlijk tegen probleempjes aan. Ik zeg wel eens gekscherend: "ze kunnen hier met alle handicaps rekening houden, behalve met blinden!". Het gebeurt regelmatig dat er een stapel dekjes/dekens voor de wasmachine ligt, waar ik dan dus mijn nek over breek. Maar wat ik erger vind, is bv een kruiwagen op de wasplaats. Ik loop dan niets vermoedend met een paard de wasplaats op, waarbij een paard gevaarlijk met zijn/haar benen in de handvatten van die kruiwagen verstrikt kan raken. Gelukkig stoppen de paarden meestal en geven aan niet verder te kunnen. Ik heb geleerd hiernaar te luisteren en er vanuit te gaan dat er altijd een reden is waarom de paarden niet met me meelopen. Ik controleer dan de ruimte en dwing de paarden niet om door te lopen. Hierdoor ontstaan er gelukkig geen ongelukken, maar een beetje gevaarlijk blijft het wel. Dit zijn dingen waar ik, als volledig blinde, tegenaan loop, maar wat men duidelijk niet gewend is op de manege. Kruiwagens, krukjes, dekjes, ja zelfs mestvorken, je komt ze echt op de meest

Cavalcade December 2016 - Pagina 22 van 31


gekke plaatsen tegen... Ook aanschuiven van stoelen in de kantine is heel moeilijk. Op de manege weet ik inmiddels goed de weg en loop ik zonder stok. Gewoon omdat een stok en paarden niet handig werkt. Dan is het dus heel vervelend als er in het looppad allemaal stoelen schots en scheef in de weg staan of als er dekjes/dekens in het gangpad liggen. Maar ondanks al deze kleine puntjes van aandacht, heb ik het enorm naar mijn zin! geniet van het rijden, van de paarden die duidelijk blij worden van het werk met mij, de waardering van de instructrices en andere vrijwilligers die mij complimenten maken... Omdat ik niet alle paarden kan rijden, ben ik in september dit jaar ook begonnen met een cursus sportmassage paard. Dit wilde ik al heel lang. Iets met mijn gevoelige handen kunnen doen voor de paarden. Inmiddels module I afgerond en af en toe masseer ik ook al wat paardjes. Vooral de huifbedpaarden wil ik in de toekomst af en toe even verwennen met een lekkere massage. Ik geniet er enorm van dat ik nu al mijn vergaarde kennis kan gebruiken om het de paarden, die zulk ongelofelijk goed werk doen, zo fijn mogelijk naar de zin te maken en hoop dit nog heel lang te mogen blijven doen, want ik heb gewoon de leukste vrijwilligersbaan die er bestaat!

Pannenkoeken op Hartendag, voor vrijwilligers PMM Bijdrage door Marcel der Kuil, vrijwilliger, namens het bestuur.

Hoewel we allemaal middenin de kerstsfeer zitten, blikken we nu toch alvast een beetje vooruit...14 februari 2017 is het weer Valentijnsdag! Een dag voor geliefden en dus een dag waarop je laat weten hoe belangrijk een ander voor je is. De Prinses MĂĄxima Manege kan niet zonder jou, want iedere dag van het jaar ben jij of een van je collega-vrijwilligers voor ons bezig. Daarom ben jij ons heel dierbaar. Voor alle vrijwilligers organiseren we op de vooravond van Valentijn dan ook de PMM Hartendag. Je bent van harte welkom vanaf 17h00 voor een etentje in pannenkoekenrestaurant “De Tolboom" in Terschuur.

Dit omdat onze manege onlangs verkozen is als "het goede doel" van de Winter Fair die op het terrein van de Tolboom in Terschuur georganiseerd werd. Hierbij hebben Ludger van Zwetselaar, Sandra Meijer, Astrid Slegtenhorst, Manon Aben, Jolande Bernsen, Sandra Groeneveld, Carla Valkema en Marcel van der Kuil de manegestand bemand. De Tolboom heeft toen ook toegezegd om ons hele team vrijwilligers een gezellige avond aan te bieden met een drankje en hapje.

Cavalcade December 2016 - Pagina 23 van 31


Een mooie gelegenheid om bij te praten met collega's, elkaar beter te leren kennen en onze nieuwe voorzitter, Thomas Meyjes te ontmoeten en van hem en de andere bestuursleden meer te horen over onze plannen voor 2017. Zet de datum dus alvast in je agenda en laat ons ook even weten dat je komt, via Ludger (info@prinsesmaximamanege.nl) of via Mariette (mscheltens@kpnplanet.nl). We hopen van harte dat je die Hartendag met ons wilt doorbrengen! En natuurlijk nemen we deze gelegenheid te baat om je te danken voor je grote inzet in 2016 en je geweldige feestdagen toe te wensen!

Paardennieuws

Bijdrage door Carla Valkema, vrijwilliger en bestuurslid.

Paarden estafette Voor de valide ruiters zijn we al langere tijd op zoek naar grotere paarden. Door ongelukkige uitval, werd onze aandacht even verlegd naar de aanschaf van huifbedpaarden, maar in december zijn we gelukkig een eindspurt aan het maken zodat we op volle kracht 2017 in kunnen. Grote paarden Zo zijn er net twee nieuwe paarden. Nelson is een zeer grote zwarte ruin (circa 1.75m) die eerder in een manege gewerkt heeft en het klappen van de zweep kent. Dat blijkt wel uit zijn rustige doch grootse houding. Onze ruinenkudde telt een aantal pubers waardoor de paddock doorgaans meer weg heeft van een speeltuin. En in zo’n kudde , moet er natuurlijk altijd eentje de rust bewaren, logisch zou zijn dat dit Bandit is nu Gaga (vorige leider) vertrokken is. Orban protesteert echter nog regelmatig en brengt dan zijn vrienden mee. Maar ik denk dat we Nelson met al zijn jaren wijsheid niet moeten onderschatten. Zo vanuit de binnenbak had hou het grut al scherp in de gaten. Petty is een mooie grote merrie die eigenlijk bestemd was voor de jacht. De jacht is erg competitief wat van de paarden ook een zeer fanatieke houding vraagt. Petty is een beetje te braaf hiervoor. Dat vinden wij natuurlijk helemaal niet erg. Want bij ons hoeven ze geen jachtwedstrijden te lopen, maar een paard met vele mogelijkheden is een aanwinst in het bestand. Patty moet nog even wennen en wordt langzaam opgebouwd. Beide paarden worden langzaam opgebouwd om te zien of ze definitief geschikt zijn voor het werk bij ons op de manege.

Cavalcade December 2016 - Pagina 24 van 31


Nelson brengt ervaring en wijsheid naar de manege

De huifbedpaarden Kildare is nog niet volledig hersteld en daarom zijn we nieuwe spannen gaan vormen en trainen. En tot onze trots, heeft ons vrijwillige menteam een superresultaat geleverd. Onze topper Bandit loopt met Boston en Graits heeft in Karel een nieuw maatje gevonden. Karel moeten we nog even voorstellen. Via via kwamen we deze prachtige zwarte Parel op het spoor, een Merens. Hij was al betuigd, heeft dezelfde bloedlijnen als Nikki die het bij ons ook zo goed deed, en was supermak met kinderen. Een buitenkans, en dat bleek het ook. Karel is multi-inzetbaar.

Karel en Graits aan het werk onder het huifbed

Cavalcade December 2016 - Pagina 25 van 31


Afscheid Fanny, Gaga en Vigo Na jaren van hard werken, vinden we dat de paarden ook een tijd gegund is dat zij individuele aandacht verdienen. We gaan dan op zoek naar een passend adres. Voor Fanny hebben we dat gevonden in Zwolle bij een meisje van 11 jaar die lekker met haar aan de slag gaat. Ze gaat zomers de wei op en ’s winters in de paddock. Ze zijn heel blij met elkaar.

Fanny is verhuisd naar Zwolle Na een goed herstelde peesblessure, bleek dat Gaga een gevorderde ruiter nodig heeft om zijn lijf goed in bespiering en balans te houden. Dat kunnen wij hem niet bieden. Annemarije, voormalig instructrice, was geĂŻnteresseerd. Ze reed erop weg en onze mond viel open, we hadden Gaga nog nooit zo fijn zien bewegen. Dit kon niet misgaan, en dat bleek, Gaga staat nu in Ermelo op de wei met een maatje. Vigo had wederom pech. Deze allerliefste ruin treft het niet. Gelukkig waren er een aantal vrijwilligers die vonden dat hij elders moest herstellen. Inmiddels gaat het een stuk beter. Deze jongen verdient het echter om ergens aan huis het maatje voor het leven te worden wat veel mensen zoeken, want dat is hij. Super braaf, alleen cijfert hij zichzelf volledig weg. Hij laat zich alleen zien als je hem daartoe aanmoedigt en daarvoor moet je hem een beetje kennen. Als hij hersteld is, gaan we deze plek vinden, we zijn er bijna !

Op zoek naar een nieuw thuis voor Vigo

Cavalcade December 2016 - Pagina 26 van 31


Volgend jaar We gaan volgend jaar een nieuwe plek zoeken voor Neeltje, die dan 17 jaar wordt. En we zoeken nog naar een oudedagvoorziening voor ons huifbed-anker van de afgelopen 10 jaar, Morag. En waarschijnlijk, maar dat is echt vers van de pers.. krijgen we een tweede Bandit, qua maat, ook betuigd. Een leuke voorwaartse tinker die ons team gaat versterken. Als alles goed gaat, is deze er na de kerst. Dan gaan we in 2017 het leasen uitbreiden. Een selectief aantal paarden zal daar beschikbaar voor komen. Voor de ruiters die een stapje verder willen komen, is dit een ideale mogelijkheid. Je rijdt hetzelfde paard drie keer in de week, waarvan 1x in de les. Doordat je een band opbouwt, het paard beter leert kennen en vaker rijdt, stijgt het trainingsniveau. Wel de lusten en niet de lasten van een deeltijd-paard, zeg maar. Informeer eens naar de mogelijkheden. Aangepaste tuigage Voor veiligheid en comfort van onze, vooral gehandicapte, ruiters heeft de manege aangepast tuigage, denk daarbij aan klittenbandzadels, lussenteugels, ĂŠĂŠnhandsteugels en veiligheidsbeugels. Al deze materialen worden dagelijks gebruikt en slijten. Heel vervelend want voor vervanging van deze vrij dure zaken is vaak geen budget beschikbaar. We waren dan ook heel blij met de 5 nieuwe body protectors van Sir Lancelot Horse Sports en met de serie veiligheidscaps die ons werden geschonken door de Johan Cruyff Foundation. Met hulp van Sportfonds ParaPaard, konden wij ook toestoppers aanschaffen. Het is geweldig zoveel steun te krijgen.

Cavalcade December 2016 - Pagina 27 van 31


Activiteiten in 2017

14 januari

Nieuwjaar activiteit, programma is een verassing aanvang 19:30 13 februari Pannenkoekenfeest 5 maart Morgen: dressuur zelfstandige ruiter inschrijven vol=vol Middag: dressuurwedstrijd gehandicapte en beginners inschrijven vooraf vol=vol. 23 april Menwedstrijd 28 mei Spring en obstakel wedstrijd instructie bepaald niveau 23 juli Kampdag 20 augustus Open dag 17 september Kuur op muziek 22 oktober Snertrit 26 november Kerstmarkt / Open dag Elke eerste zondag van de maand bosrit, niet inruilen tegen inhaallessen, rit is ongeveer 1.5 uur en 35 euro. Vooraf inschrijven maximaal 4 personen, Indien vol dan kom je op de reserve lijst. LET OP alleen voor gevorderdere ruiters. Ruim van te voren zal op het prikbord van de kantine een formulier hangen met alle informatie en de inschrijflijsten.

Cavalcade December 2016 - Pagina 28 van 31


Openingstijden feestdagen in 2017

De manege is tijdens de feestdagen in 2016 gesloten of eerder gesloten.

Kerstavond 1e en 2e kerstdag Oudejaarsdag Nieuwsjaarsdag

24 december, gesloten vanaf 16:00 25 en 26 december 31 december 1 januari 2017

1e en 2e Paasdag Koningsdag Hemelvaart Pinksteren Paardenvakantie Kerstavond 1e en 2e kerstdag Oudejaarsdag

16 en 17 april 27 april 5 mei 4 en 5 juni 24 juli t/m 5 augustus 24 december, gesloten vanaf 16:00 25 en 26 december 31 december

De manege is tijdens de feestdagen in 2017 ook gesloten of eerder gesloten.

Cavalcade December 2016 - Pagina 29 van 31


Kerst- en nieuwjaarsgroet

Het bestuur, medewerkers, vrijwilligers en alle paarden wensen u fijne kerstdagen en een mooi 2017!

Cavalcade December 2016 - Pagina 30 van 31


Colofon Redactie Fotografie Vormgeving Contact

Mariëtte Scheltens en Marcel van der Kuil De foto’s zijn gemaakt en/of aangeleverd door de personen die de bijdrage hebben geleverd. Irma en Marcel van der Kuil, met hulp van Arthur van Aken Heb je nieuws, foto’s of andere bijdragen? Meld dit dan bij Mariëtte Scheltens (mscheltens@kpnplanet.nl) of Marcel van der Kuil (marcel@vanderkuil.com)

Stichting Hippisch Therapeutisch Centrum Prinses Máxima Bezoekadres Contact

Administratie

Boshutlaantje 14, Dolderseweg 170 3734 BP Den Dolder Telefoon: (030) 2291665 E-mail: info@prinsesmaximamanege.nl Website: www.prinsesmaximamanege.nl T.a.v. Karin Kaljee Boshutlaantje 14, Dolderseweg 170 3734 BP Den Dolder E-mail: administratie@prinsesmaximamanege.nl Bank: NL86 ABNA 0555 6661 31

Cavalcade December 2016 - Pagina 31 van 31

Cavalcade, jaargang 16, nummer 3  

Cavalcade Nieuwsblad van de Prinses Máxima Manege

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you