Page 1

PROOF PDF

TI41-001 19/09/12 11:05 Pagina 1

WED

STR

IJD

WIN

W I N T E R P R E T

I N

D E

D O L O M I E T E N

Meer dan skiën alleen

2

WINT VAKAN ERTIES

A P E R I T I V O B A R S

Eindig je dag in stijl

W I N T E R S

ZUID-TIROL


PROOF PDF

INTRO

WINTERSE MEERWAARDE Skiënd, zo daalde je vijfentwintig jaar geleden een berg af. De wintersporter van vandaag wil meer dan dat : hij is op zoek naar een totaalervaring, waarbij hij op meer dan één manier die besneeuwde bergflank kan trotseren, onderweg wat fijnproeversgenot meepikken en in stijl zijn dag afsluiten. En dat van het eerste tot het laatste uur van zijn vakantie. In Zuid-Tirol komt die winterse meerwaardezoeker zeker aan zijn trekken. Zowel de fervente skiër, de ecotoerist als de partyganger wordt er warm ontvangen, met de typische mengeling van Oostenrijkse Gemütlichkeit en Italiaans raffinement. Het skigebied in de Dolomieten wordt beheerst door bijna loodrecht uit het dal oprijzende toppen. Met meer dan 1200 kilometer skipistes daagt het beginnende en meer ervaren skiërs uit om de afdaling aan te vatten. Wie de skilatten beu is, kan zich wagen aan biatlon, sneeuwschoenwandelen of snowboarden. (p. 6) Avontuurlijke gastronomen kunnen tijdens de wijnskisafari in Alta Badia van de ene naar de andere berghut slalommen. Daar wordt wijn geproefd, geserveerd met heerlijke, lokale hapjes. (p. 12) Na een dag sporen trekken in de verse sneeuw, wachten ten slotte een bruisende après-ski of de ultieme verwennerij in een van de wellnesshotels. (p. 16) Zuid-Tirol boeit dan ook al decennialang. Keizerin Sissi genoot er van de thermen vol heilzame mineralen, Winston Churchill vertoefde regelmatig in het Grand Hotel Karersee en Agatha Christie deed er inspiratie op voor haar romans. Ook Europees president Herman Van Rompuy is de regio zeer genegen: hij trekt er met de hele familie elk jaar met de bus naartoe. Niks mondains, gewoon ontspannen, de familiebanden aanhalen en intens op de latten staan. Het is die harmonieuze verscheidenheid die van Zuid-Tirol een waar skiparadijs maakt.

Houd uw smartphone binnen handbereik: via de QR-codes nemen we u al een beetje mee op reis. Spectaculaire afdalingen in een verbluffende omgeving.

2


PROOF PDF

INHOUD

6

16 HIPPE APRÈS-SKI APERITIVOBARS

Vijf aperitivobars waar je het einde van de dag in stijl begint.

20 NATUURHOTELS GROENE LUXE

Lüsnerhof, ecofilosofie gecombineerd met zalige wellness & La Perla, authentiek luxehotel gerund door een groene filosoof.

Snowboarden: ben je goofy of regular?

4 MATTEO THUN INZICHT

Telg uit een Zuid-Tirools adelgeslacht over design, architectuur en zijn projecten in Zuid-Tirol.

6 ALTERNATIEVEN VOOR LATTEN WINTERSPORT

12

Na het skiën gezellig tafelen in Club Moritzino.

Skiën is lang niet de enige wintersport die je in ZuidTirol kunt beoefenen.

12 WIJN OP DE PISTE WINE SKI SAFARI

Proef wijn op de bergflanken van de Dolomieten, tussen het skiën door.

16 3


PROOF PDF

INZICHT

Matteo Thun ARCHITECT EN DESIGNER

DOOR PIERRE DARGE & FOTO FRANCESCA LOTTI

Een creatieve moeder is de ideale stimulans voor een jonge kerel. Ik groeide in Zuid-Tirol op, omringd door de prachtige natuur en de Dolomieten. Maar het is het oog van mijn moeder voor haar eigen creaties in keramiek dat mijn eigen esthetica heeft gevormd. Een goede school is geen noodzaak, een goede leraar wel. Mijn enige advies aan jongeren die willen starten en een oprechte wens koesteren om hogerop te geraken, is dat ze een goede leermeester moeten zoeken. Oscar Kokoschka opende mijn ogen. Hij leerde mij om echt naar een object of gezicht te kijken. Door die opleiding kon ik heel snel de essentie van een karakter of de afmetingen en de aard van een object vatten. Daar maak ik nog dagelijks gebruik van. Memphis ontstond uit frustratie. In de late jaren zeventig zat het productdesign op een dood spoor. We bewonderden de designers van het Bauhaus, maar voelden ons tegelijkertijd gevangen in hun dogma’s. Die frustratie zette ons ertoe aan een alternatief te zoeken en daaruit ontstond Memphis. Vooral Ettore Sottsass leerde mij om altijd voor nieuwe oplossingen te gaan en die optie houdt mij jong. Ik zie geen verschil tussen design en architectuur. Het Latijnse designare betekent ‘een teken zetten’. Dat doen zowel designers als architecten en mijn aanpak van objecten of gebouwen is in wezen dezelfde, alleen de afmetingen verschillen. Belangrijk is dat de eerste stap erin bestaat om de ziel van de plek of van het merk te respecteren.

Duurzaamheid is mijn grootste zorg. Ik wil producten ontwerpen die blijven, die op een elegante manier verouderen en waar mensen zich goed bij voelen. Voor mij betekent dat respect voor de omgeving. Daarom volg ik de filosofie van de drie Zero’s : Zero CO2 (CO2-neutrale productie van energie en constructie), Zero km (minder transport dankzij prefabricatie en gebruik van lokale materialen), en Zero Waste (door te werken met gebruikte en gerecycleerde materialen). Mijn klanten zijn op zoek naar harmonie. Ze willen een concept dat ecologie, economie, technologie en menselijkheid verenigt. Daarom ga ik op zoek naar een synthese van het bestaande, het landschap, de wensen van de klant en de ziel van de plek. Zonder architecturale wonden aan te brengen en door de juiste materialen te gebruiken. Oud betekent niet voorbijgestreefd. Als we weer zouden bouwen zoals de Walser de voorbije tweeduizend jaar bouwden in de Alpen, zouden we tachtig procent minder energie nodig hebben om de winter door te komen. De bergen van Zuid-Tirol hebben mijn zijn bepaald. Als kind uit de bergen hou ik meer van een helling dan van een plat vlak. Bouwen in de vallei van de Po houdt niet dezelfde uitdaging in als bouwen in de bergen. Een gebouw in de Alpen is moeilijker te realiseren, maar zoveel aantrekkelijker, omdat de vijfde gevel, het dak, zo dominant is. Bovendien heb ik als Zuid-Tiroler een intense band met de natuur en met zowel steen als hout, mijn favoriete materialen.

De Italiaan Matteo Thun (60) werd in Bolzano geboren en haalde zijn architectendiploma in Firenze. Hij was medestichter van de Memphis Groep en won talloze architectuur- en designprijzen.

4


PROOF PDF

5


PROOF PDF

Winterpret in het mooiste bouwwerk ter wereld WINTERSPORT

Een kwarteeuw geleden was skiÍn de enige manier om van een besneeuwde berg af te komen. Tegenwoordig ontbreekt het de wintersporter niet aan alternatieven. In het adembenemende decor van de Dolomieten in Zuid-Tirol kan je kiezen voor alle mogelijke wintersporten. TEKST & FOTO’S JO FRANSEN


PROOF PDF


PROOF PDF

SKIPLEZIER

T

Na de klim met de skilift lijkt La Villa, het gehucht op 1433 meter hoogte waar de kabelbaan vertrok, vanuit het bergstation een miniatuurdorp. Alta Badia, een van de twaalf skigebieden die deel uitmaken van het Dolomiti Superski-gebied, staat bekend voor zijn vele blauwe pistes. De zacht glooiende bergweides rond Piz La Villa en Piz Sorega boezemen vertrouwen in. Beginners kunnen hier bijna alle pistes af, behalve de Gran Risa, de moeilijkste afdaling van het gebied, waar wereldbekerwedstrijden reuzenslalom gehouden worden. Maar van die afdaling naar La Villa bestaat een lichtere variant. Met 1200 kilometer pistes is het Dolomiti Superski-gebied een van de grootste wintersportgebieden. De geprepareerde pistes in het gebied

en noorden van Bolzano/Bozen, de Poort van de Dolomieten, begint de lange klim naar Alta Badia. Rechts kleuren de besneeuwde toppen van de Rosengarten vuurrood in het avondlicht. Als een onneembaar fort waakt het legendarische, puntige massief over Bolzano. De bochtige rit over de SS48 wordt bekroond met duizelingwekkende panorama’s op de pieken van Puez-Gardenazza en Gruppo di Sella. Loodrechte wanden, spitse toppen en vulkanisch gesteente kleuren in het laatste daglicht robijnrood. Geen wonder dat dit kalksteengebergte in 2009 als Unesco-werelderfgoed erkend werd. Aan het einde van de haarspeldbochten ligt La Villa, een van de zes dorpen van het Alta Badia-skigebied, pal in het centrum van de Dolomieten.

Ook skiërs die minder voor kwantiteit, maar des te meer voor kwaliteit gaan, komen dankzij de adembenemende panorama’s in dit authentieke gebergte aan hun trekken. Le Corbusier noemde de Dolomieten het mooiste bouwwerk ter wereld. In de skilift, zwevend boven de verstilde boomtoppen en met de blik gericht op het te beklimmen massief, kan die natuurlijke architectuur in al haar pracht aanschouwd worden. www.dolomitisuperski.com

Sneeuwpret in Unesco-werelderfgoed.

GF

SKI

Zuid-Tirol, het Europese kruispunt bij uitstek, verenigt het beste uit de Duits-Oostenrijkse geschiedenis met de recente invloed uit Italië. Tot de Eerste Wereldoorlog hoorde de noordelijkste regio van Italië bij het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Na de oorlog werd Zuid-Tirol Italiaans. Om de streek te Italianiseren, liet Mussolini immigranten uit het zuiden naar de Duitstalige steden trekken.

zijn zo breed dat een beginner desnoods traag als een vallend blad kan afdalen. Voor de geoefende skiër is de legendarische Sella Ronda-skitoer, in het hart van het Dolomiti Superski-gebied, een must.

8


PROOF PDF

Schitterende panorama’s zorgen voor een adembenemende ski-ervaring.

DOLOMITI SUPERSKI

Het Dolomiti Superski-gebied biedt een netwerk van 1200 kilometer pistes en 450 liften, alle toegankelijk met één skipas. Het grootste deel van het gebied ligt boven 2000 meter, zodat er tot midden april sneeuwzekerheid is. Skiën kost er 40 tot 50 euro per dag, afhankelijk van het seizoen. Voor een zesdaagse skipas betaal je 193 tot 212 euro. www.dolomitisuperski.com ALTA PUSTERIA

Ingebed tussen de Pragser en de Sextner Dolomieten ligt Alta Pusteria/Hochpustertal . Het telt zeven grote skigebieden met pistes in elke moeilijkheidsgraad en is met meer dan 200 kilometer trekpistes vooral populair bij langlaufers. Toch hoeft het als skigebied niet onder te doen, want voor alpineskiërs en snowboarders draait

in het Alta Pusteria alles om de 2400 meter hoge skiberg Thurntaler, met zijn talloze afdalingsmogelijkheden. Het gebied telt 77 kilometer afdalingen en 31 moderne kabelbanen en liften. www.altapusteria.info KRONPLATZ

Met zijn 2275 meter is de Kronplatztop, de ideale skiberg. Brede, zonnige en perfect onderhouden pistes zorgen van eind november tot eind april voor onbegrensd skiplezier. De absolute sneeuwzekerheid en de uitstekende kwaliteit van de sneeuw zijn te danken aan de ideale ligging en de hypermoderne kunstmatige besneeuwing. De moderne liftinfrastructuur beperkt de wachttijden. Veertig gezellige berghutten bieden een boeiend après-ski-aanbod.  Ook Kronplatz maakt deel uit van het Dolomiti Superski-gebied. www.kronplatz.com

9

VALLE ISARCO

Valle Isarco of Eisacktal is een van de hoofddalen van Zuid-Tirol, tussen de bron op de Brennero/Brenner en Bolzano/Bozen. Dankzij het mediterrane klimaat is dit de noordelijkste wijnbouwstreek van Italië. Bressanone/Brixen, een aangename stad met zuiderse flair, is de grootste stad van de vallei en een ideale uitvalsbasis voor een verkenningstocht naar de dorpjes in het omliggende gebergte. De uitstekende lokale keuken biedt een rijk aanbod aan traditionele gerechten met Oostenrijks-Boheemse of mediterrane invloeden. Behalve het Alta Valle Isarco/Oberes Eisacktal behoren alle skigebieden tot de beroemde Dolomiti Superski, de volledige infrastructuur kan met één skipas gebruikt worden. www.valleisarco.info

Ontdek de brede, zonnige en perfect onderhouden skipistes van Kronplatz en Valle Isarco.


PROOF PDF

DE ALTERNATIEVEN

BIATLON

Sneeuw en sport is meer dan skiën alleen.

Vanuit de vallei van de Rienz loopt een doodlopende vallei naar het noorden. Achter de Zillertaler Alpen ligt Oostenrijk. Aan de Italiaanse kant loopt de weg dood in Anterselva/Antholz, een boerendorp ingesloten door een amfitheater van spierwitte bergkammen. Op de beboste hellingen rond het plaatselijke Biatlon Centrum, bekend van de World Cup, liggen dertig kilometer pittoreske langlaufpistes. Wanneer je doorgewinterde langlaufers aan het werk ziet, alsof ze op wolkjes glijden en met de elegantie van een balletdanser, lijkt deze discipline geen moeite te kosten. Beginners die op pad gaan met een instructeur die onverdroten aangeeft hoe het moet, lukt het langlaufen in het geprepareerde spoor best. Het is een volledig natuurlijke beweging: rechtervoet en linkerstok, afduwen en

met de armen swingen, linkervoet en rechterarm... Steeds je gewicht op het voorste been en beweging zoeken. Remmen doe je door te ploegen, zoals beginnende skiërs. Waar het bij biatlon echter écht om draait, is het schieten. Staand schieten biatleten op schijfjes met een diameter van 11,5 centimeter, liggend op schijfjes van 4,5 centimeter. Het valt best mee om de kleine bordjes vanop vijftig meter afstand met een lichte karabijn te raken. Zeker als je als beginner liggend op de grote doelwitten mag schieten. Om staand en zonder armsteun op de wedstrijddoelen te schieten, heb je echter meer nodig dan beginnersgeluk. Onder wedstrijdstress, tegen de klok en met een bikkelharde competitie, is het voor de schutter een grote uitdaging om de doelen te raken.

TOBOGAN

Zodra de winterse nacht valt, neemt marketingverantwoordelijke Alfred ‘Adrenaline’ Prenn van Alta Pusteria je op sleeptouw. Bijna letterlijk, want als een kwajongen trekt ieder een houten slee achter zich aan. Vanzelfsprekend kan je ook overdag met een slee de berg af, maar in Zuid-Tirol combineer je de sledetocht liefst met een copieus avondmaal in een berghut. Overgoten met lokale wijn, natuurlijk. Na het digestief gaat het in het schijnsel van een zaklamp de sneeuwwitte helling af. Pikdonker, doodstil, ontnuchterend. Geen geluid, behalve het gekraak van de sneeuw onder de slee en je ademhaling. De afdaling met de tobogan kan je ook overdag doen, maar ’s nachts heeft het zoveel meer sfeer.

www.biathlon-antholz.it

Bij biatlon gaat het vooral om het schieten.

10


PROOF PDF

Snowboarders van elk niveau kunnen hier hun hart ophalen.

SNEEUWSCHOEN-

SNOWBOARDEN

WANDELEN

Alle begin is moeilijk, en dat geldt ook voor snowboarden. Voor je op het board stapt, krijg je een raadselachtige vraag : goofy of regular ? Je moet weten of je links- of rechtsvoetig bent. Is je rechtervoet sterker, dan is je rechterbeen je achterbeen en komt je linkervoet als eerste de berg af. Ben je linksvoetig, dan ben je goofy en staat je lichaam omgekeerd, naar links. Een duwtje in de rug verduidelijkt veel. Het been waarmee je steun zoekt als je uit evenwicht wordt gebracht, is je sterkste been. Om naar de lift te glijden klik je alleen je zwakste (je voorste) voet vast, alsof je skateboard met je snowboard. Het echte werk begint bovenaan het roltapijt, op de beginnerspiste, waar blauwe

Wie weg wil van de piste, vindt in een wandeling op sneeuwschoenen een uitstekend alternatief. De moderne plastic platvoeten die je onder je schoenen klikt, lijken in niets meer op de oversized tennisrackets van weleer. Als je klimt kan je een hakje onder je hiel klikken om energie te besparen. Geen overbodige luxe op de steile hellingen, in de verstilde bossen en op ongerepte cols. Waar geen skiër hem voorging, gaat de sneeuwschoenwandelaar. Bij elke stap zakt de platvoet licht in de maagdelijke sneeuw. Afdalen door het diepe tapijt gaat met springerige reuzenstappen, als kinderen rennend van een duin.

11

derrières verdiend worden. Met beide voeten vastgegespt en de rug naar de berg brengt de beginnende snowboarder zijn gewicht nu eens naar links, dan weer naar rechts, zigzaggend de piste af. Niet de elegantste manier om een berg af te dalen, wel geruststellend traag zolang je nog geen echte bochten kan nemen. Voor jonge freestylers tussen 12 en 18 jaar organiseert Dolomiti Superski speciale drop- in freestyledagen in snowparken. De drop-in dagen vinden plaats in samenwerking met de 22 skien snowboardscholen in de skigebieden van het Dolomiti Superski-netwerk. Samen met gespecialiseerde freestyle-instructeurs kun je hier schaven aan technieken zoals jump, tailgrab, surf en twist. ◆

VERBLIJF

La Majun, een mooi berghotel in La Villa, aan de voet van de pistes van Alta Badia. www.lamajun.it

B&B Goldener Löwe, een gezellig en met zorg ingericht boerenerf in een gehucht nabij Freienfeld. www.goldener loewe.org

Meer praktische info: zie p.27


PROOF PDF

Wijnsafari op lange latten WIJNEVENEMENT

TEKST & BEELD JO FRANSEN

De Dolomieten vormen een sneeuwzeker en mooi gebergte, niet te ver en met een uitstekende keuken. Geen regio telt meer Michelinsterren per hoofd dan Zuid-Tirol. In de berghutten heerst een Bourgondische levensvreugde, gekruid met Italiaanse flair. Wijn proef je hier niet alleen in de wijnkelder, maar ook op de skipiste. 12


PROOF PDF Tijdens de Dé dl vin kan je wijn proeven tussen het skiën door.

13


PROOF PDF

nen handbereik, lijkt plots niet langer absurd. Dat er in een volgende hut andere ontdekkingen te doen zijn, motiveert om de brede piste te verkennen. Berghut Ütia I Tablá, slechts twee afdalingen, een dozijn bochten en een traverse verder, presenteert de vruchten van Valle dell’Adige. Lieveling is hier de Gewürztraminer, een druif die de wereld veroverde, afkomstig uit het kleine dorpje Tramin. De ZuidTiroolse Traminer smaakt echter minder zoet dan de Gewürztraminer uit de Elzas. Proeven van de plaatselijke wijnen.

SPECK EN ANDERE SMAKELIJKE KOST

A

Bijzondere wijnproeverij op 2000 m hoogte.

lta Badia. Met 350 pieken boven de 3000 meter is dit ontegensprekelijk een ruig bergland en een wintersportparadijs. In de valleien getuigen de wijngaarden echter van een mild klimaat. De Dolomieten beschermen het gebied tegen koude noordenwinden. Talloze wijnboeren en 300 dagen zonneschijn per jaar doen de rest. Wijnbouw zit de Zuid-Tirolers al sedert de oudheid in de genen, zo blijkt. Toen de Romeinen de regio veroverden, troffen ze tot hun verwondering een bloeiende wijnbouw aan. In Zuid-Tirol leerden ze dat wijn beter veroudert in eiken vaten dan in de terracotta amforen die ze in Rome gebruikten.

Eenmaal per jaar organiseren de toeristische dienst en de lokale wijnmakers een Wine Ski Safari, een Dag van de Wijn, Dé dl vin in het Ladinisch. Wijn proeven tussen het skiën door : het concept lijkt even origineel als halsbrekend. In Alta Badia stellen vier hutten boven de 2000 meter hun deuren open voor wijndegustaties op de piste. Op het terras van Club Moritzino, een chalet 2100 meter boven zeeniveau, wordt het smakenpallet van de vallei van de Oltradige/Überetsch verkend. Terwijl de sneeuw onder de skischoenen kraakt, wordt er genipt van typische, plaatselijke wijnen, zoals Vernatsch, Gewürztraminer en fluweelrode Lagrein, een endemisch druivenras dat alleen in het microklimaat van Zuid-Tirol gedijt. De Tramin doet het overal goed, maar alle pogingen om ook de Lagrein-druif buiten Zuid-Tirol te verbouwen, mislukten. Proeven op deze hoogte, niet in een vochtige kelder, maar in de frisse berglucht en met de toppen van de Marmolada (3342 m) en de Civetta (3218 m) haast bin-

14

Als hapje bij de wijn komt een assortiment plaatselijke lekkernijen op tafel : Brettl (krokant brood), hartige kaas en Speck Alto Adige PGI, een ham met een herkomstbescherming. Het Speck wordt eerst gezouten, een duidelijke invloed uit het zuiden. Na het pekelen wordt de ham 22 weken gerookt, een invloed uit het noorden. De ZuidTirolers combineren technologie uit de Alpen met mediterrane warmte.   De vermenging van Italiaanse, Tiroolse en Ladinische culturen weerspiegelt zich in een fusionkeuken avant la lettre. De berghutten serveren smakelijke kost, zoals Schlutzkrapfen (ravioli gevuld met spinazie en kaas), Sauerkraut, wildragout met polenta, Apfelstrudel of Knödel. Afwisseling is troef. Sinds een vijftal jaren wijdt Gault-Millau een speciale uitgave aan ZuidTirol, een waardering van de gastronomische rijkdom van de kleine regio. De Michelingids Italië bekroonde niet minder dan zeventien lokale restaurants met twintig sterren. Niet alleen op de Dag van de Wijn streven de berghutten


PROOF PDF

naar smakelijke ervaringen. Elke winter brengt A Taste for Skiing gastronomische menu’s van sterrenniveau naar elf traditionele berghutten, kunnen vroege vogels Ontbijten met Poedersneeuw en ontvangt de jaarlijkse Chef’s Cup Südtirol toonaangevende chefs uit de regio en uit de hele wereld. Bij Zin Senfter, de grootste Speckproducent van Zuid-Tirol, werden de gammele schuren verbouwd tot een elegant complex van winkels met een modern hotel bovenop. Het oude familiebedrijf, dat de traditie van ambachtelijk Speck al 150 jaar respecteert, bouwde aan de rand van de stad een nieuwe fabriek, state of the art en volgens strenge EU-richtlijnen verboden voor pottenkijkers. In het centrum van San Candido/Innichen zijn bezoekers wel welkom. De oude fabrieksgebouwen kregen een drastische facelift, met veel natuursteen en blank hout en in

Lokale lekkernijen als hapje bij de wijn.

het hotel een stralende houtkachel midden in de strakke suite. Centraal op het pleintje waarrond het hotel gebouwd werd, ligt de familiale delicatessenwinkel, met een enorm aanbod aan plaatselijke specialiteiten, waarbij uiteraard ook Speck van het huis. Wie er de tijd voor neemt, kan relaxen in de sauna met zicht op de Dolomiti di Sesto. WIJN VOOR ARCHITECTUURLIEFHEBBERS

In dit dramatische berglandschap kan wijn bergen verzetten, zo bewijst wijnhuis Manincor. Graaf Michael Goëss-Enzenberg schrijdt met de vanzelfsprekendheid eigen aan de adel van zijn vierhonderd jaar oude terracotta renaissancekasteel naar de moderne aanbouw, een glazen balk die oud en nieuw verbindt. De wijnkelder zit ondergronds, drie verdiepingen diep in een bunker van staal en beton. „Al eeuwen verbouwen we appelen en druiven. Vroeger verkochten we onze druiven in bulk, aan opkopers en de coöperatieve. In de jaren tachtig was kwantiteit belangrijker dan kwaliteit. Toen kwam het erop aan zo veel mogelijk te produceren, nu willen we een zo goed mogelijke wijn maken.” Sinds 1996 trekt de graaf zelf wijn op flessen. „Voor opslagruimtes en industriële gebouwen is in dit landschap geen ruimte. Dus groeven we een heuvel langs het kasteel af en bouwden een reusachtige betonnen kelder, met daarop een aanplanting nieuwe wijnranken. Het landschap bleef ongeschonden.” De tasting room, het glazen oog van de nieuwbouw, kijkt uit over de wijngaarden die glooien tot aan de Kalterer See : 120 hectaren appelboomgaarden en druivenstokken, met op

15

een heuvel boven het meer een kasteelruïne. „Er was zoveel potentieel om onze eigen wijn te creëren. Een historisch kasteel, prima wijngaarden... De Kalterer See, het warmste meer van de Alpen, zorgt voor een uniek microklimaat. Van de oude bomen rond de ruïne maken we onze eigen vaten, zodat we meer terroir aan onze wijn toevoegen. Bij ons geen gekochte eiken vaten zoals in andere wijnhuizen, maar vaten van eik gegroeid op onze grond.”

PRAKTISCH

Dé dl vin, Wine Ski safari in Alta Badia, midden maart. www.altoadige wines.com

Verblijf Zin Senfter, elegant verbouwd Speckfabriekje annex winkelgalerij (boetieks en delicatessen) gelegen in de Alta Pusteriaregio. www.zinsenfter.com

Tussen zijn wijnranken begraaft de graaf tot poeder vermalen kwartskristallen, afkomstig uit de oude kopermijn die de familie al eeuwen in haar bezit heeft. „De vermalen kwartskristallen versterken de planten, net als kamillethee of brandnetelgier.” De biodynamische zienswijzen van de wijnmaker hebben een zeker geitenwollensokkengehalte, maar zijn hypermoderne wijnhuis functioneert uitsluitend volgens de wetten van de zwaartekracht. „Het is de oudste en eenvoudigste manier. Wanneer de maan afneemt, zakt het residu in de wijn. De maanstanden hebben net zo goed invloed op wijn in een vat als op de waterstanden in de oceaan. We pompen de wijn niet op, maar verzamelen hem in de vaten een verdieping lager. Omdat we niet pompen, hebben we minder kosten en verbeteren we onze productie, want er komt minder zuurstof bij de wijn.” De kelder trekt wijn- en architectuurliefhebbers naar de oevers van de Kalterer See. In het glazen proeflokaal komt als aperitiefwijn een Moscato in het glas, dan een lichtrode Vernatsch, geknipt voor bij een lichte lunch, gevolgd door een complexe Cassiano.

Wijnhuizen www.manincor.com

in België verkocht door www.wijnmakelaars unie.be

Ook Kellerei Nals Margreid combineert traditie en vernieuwing in de architectuur met een schitterende nieuwbouw, die eruitziet als een houten wijnkist. www.kellerei.it

in België verkocht door www.awineaffair.be

Niet minder dan zeventien lokale restaurants kregen één of meer Michelinsterren.


PROOF PDF

Na het skiĂŤn gezellig tafelen met zicht op de bergen.


PROOF PDF

De kunst van het aperitieven In Zuid-Tirol zijn er nog zekerheden. Na het werk of een dagje skiën, tussen zes en acht, wordt er verzameld in een van de vele aperitivobars om er het einde van de dag in stijl in te zetten. Jong en oud komen er bijpraten voor ze thuis of op restaurant dineren. Logisch dus dat je een flink aantal van die aperitivobars in Merano en Bolzano vindt, maar ook hoog in de bergen liggen er te blinken. Deze vijf aperitivobars mag je niet missen. TEKST SOPHIE ALLEGAERT & FOTO’S VERNE

JETSETTEN OP 2100 METER

Er zijn clubs en er is Club Moritzino, een club die zijn gelijke niet kent. Al was het maar omdat deze partyplek zich op meer dan 2000 meter hoogte bevindt. Alleen al skiënd of met de kabelbaan te bereiken, maar dat kon de vele celebrities die hier passeerden niet tegenhouden. Van Prins Albert over Monica Belluci tot en met tientallen Italiaanse acteurs, ze hebben allemaal met eigenaar Mauritz gefeest. Club Moritzino is dé vip-spot bij uitstek. Verwacht geen hippe trendtent, wel een chalet met rood-wit geblokte kantgordijntjes, langharige dierenvellen, veel te veel Gucci en Vuitton en dikke rijke Russen die zich gulzig op hun kreeft storten. Want ook dat maakt Moritzino zo bijzonder: je eet hier Sint-Jakobsnoten met zwarte truffel en pasta

17

met kreeft of pasta vongole. Een menukaart is er niet, de vijf voor- en hoofdgerechten wisselen dagelijks en dat rijtje wordt door een van de dolgedraaide obers aan tafel opgesomd. Vanaf ’s middags is er op het terras, in de sneeuw, een dj aan de slag en rond een uur of drie is er geen houden meer aan. Op dinsdag, donderdag en zaterdag wordt er écht gefeest. En na dat festijn kun je voorzichtig naar beneden slalommen, handig bijgelicht door de sneeuwtruck die al die feestvierders netjes begeleidt. Club Moritzino, te bereiken via de kabelbaan Piz La Ila van La Villa, www.moritzino.it


PROOF PDF

FASHION WEEK IN ZUID-TIROL

Genieten van het bergmassief in de Rifugio Emilio Comici.

Rossini is zonder discussie de beroemdste aperitivobar in Merano/Meran. En dat wil wat zeggen in een stad die het aperitieven lijkt te hebben uitgevonden. Zowel in de zomer als in de winter is het hier drummen voor een plaatsje. Vanaf maart wordt er op het verwarmde terras verzameld en palmt al wie geen zitje vond de helft van de straat in. De rest van de tijd wordt er gehangen in een van de lederen clubzetels of in de smokerroom, compleet met smokerbar. Geen bezemhok, maar al net zo hip als zijn grote broer, voorzien van indirect fluolicht, een imposante toog en industriële elementen die het geheel een stoere look geven. De cocktailkaart telt 80 suggesties, er zijn 8 soorten Spritz te verkrijgen en een resem champagnes. Wie graag op veilig speelt, opteert voor een kleine hap, genre Bauerntoast (salami, spek en kaas) of Piccante Napoli (ciabatta met pikante salami). Laat je niet misleiden door die stevige boerenkost, zelfs op een doordeweekse donderdag is iedereen hier dressed to kill. Verschijnen in een bezwete ski-outfit is absoluut not done, tijd om die moonboots in te ruilen voor een stel stiletto’s. Rossini Cocktailbar, Freiheitsstrasse 19, Merano, www.rossini-bar.it

► GENIETEN OP HOOG NIVEAU

In Val Gardena/Gröden, het zuidelijkste stukje Tirol, geliefd om haar onbegrensde wintersportmogelijkheden, opende Gianni Marzola in 1955 zijn Rifugio Emilio Comici met zicht op het adembenemende Sassolungo-massief. De onberispelijke bediening, de gemoedelijkheid en de hoogstaande culinaire eisen hebben er de place to be van gemaakt wat je merkt aan de talrijke foto’s die aan de muur hangen. Rifugio Comici mocht er al veel hoogstaand bezoek verwelkomen, je spot er Michaël Schumacher en Prins Albert van Monaco aan de muur. Gasten strijken neer op het zonovergoten terras, genieten van het bergmassief met de obligate Spritz, Hugo of Veneziano en de heerlijke visknabbels. Aperitieven op 2.153m hoogte, het is redelijk indrukwekkend. In de keuken inspireerde de chef zich op de geuren van het dal en verschillende gerechten worden op smaak gebracht met een eigen kruidenmix wat resulteert in een keuken met heerlijke gerechten zoals carpaccio van tonijn met pesto van wilde kruiden en risotto met wilde look en ossenhaas. Ook de ravioli met gegrilde kreeft – een van hun bekendste visspecialiteiten – is om duimen en vingers bij af te likken. De dag sluit je af in schoonheid met een capuccini of grappa, een mens kan hier uren blijven plakken. Rifugio Emilio Comici, Plan de Gralba 24, Val Gardena, www.rifugiocomici.com

Bij Rossini wordt er met evenveel enthousiasme buiten als binnen geaperitiefd.

18


PROOF PDF

DE RIVIERA IN DE BERGEN

In Obereggen, een pittoresk dorpje gelegen in de Val d’Ega/Eggental, liggen de hutten en trendy bars vlakbij de skipistes waar het onmiddellijk na sluiting van de skigebieden lekker vertoeven is. Aan de top van de kabelbaan Predazzo-Gardoné vind je Baita Gardoné, een hippe berghut met een bijzondere sfeer, een ‘rivièra lounge’ en zelfs palmen. De heerlijke oplaadplek op 1700m hoogte is voorzien van een luxueus loungeterras waar je ongestoord kan genieten van de zon. Het terras dat met windzeilen is afgeschermd, de palmbomen en comfortabele zonnebedden, geven je al snel het gevoel dat je op een zeilschip zit. Een gevoel dat extra aangewakkerd wordt wanneer de wind in de zeilen zit en je uitkijkt op de Lagorai-bergketen. Baita Gardoné heeft die leuke mix van lokale traditie en modern loungen. Het innovatieve concept combineert fijne gastronomie met design en lifestyle. Men serveert er heerlijke Zuid-Tiroolse gerechten maar je kan er even makkelijk een gegrilde hotdog nuttigen, of gewoonweg wat chillen met vrienden bij het nuttigen van een soft drink, aperitief, lekkere cocktail of goed glas wijn. Wie de de latten voor de rest van de dag laat voor wat ze zijn, blijft voor een leuke après-ski party. Er zijn regelmatig muziekevenementen met DJ en live bands. Even die skibenen losgooien op de dansvloer. De Mountain Riviera is er voor iedereen die wil nagenieten van een intens dagje wintersport. Baita Gardoné, Obereggen, www.baitagardone.com

Lekker loungen op het zonneterras van Baita Gardoné.

Party animals vinden blindelings de weg naar de toog van L' Murin.

SHAKE THAT BOOTY

Pal tegenover het eigenzinnige luxehotel La Perla ligt L’Murin, gerund door Mathias Costa, de broer van de hoteleigenaar. ’s Zomers wordt dit houten chalet omringd door bloemenweides, groene bergtoppen en een strak buitenbad en fungeert L’ Murin als osteria. ’s Winters ziet het plaatje er compleet anders uit. Door metersdikke pakken sneeuw wordt dan een weggetje gebeeldhouwd dat naar deze befaamde skibar leidt. Een skibar zo populair dat zelfs zijn drie stevige etages niet genoeg zijn om de feestende skiërs te herbergen. Het is er drummen geblazen en schouder tegen schouder dansen. Dit is dan ook de coolste nightspot van Zuid-Tirol, de plek waar iedereen wil zijn. Geopend vanaf een uur of tien ’s morgens tot diep in de nacht. In het midden van dat authentieke en opengewerkte chalet pronkt een kronkeltoog, waar geregeld op gedanst wordt, op donderdag zelfs door gogogirls. L’Murin is het soort skibar waar je uren later dan voorzien weer buiten strompelt omdat die aanstekelijke ambiance je elke notie van tijd deed vergeten. En toch kan de bar zowel jong als minder jong, man als vrouw bekoren. Sterker nog: heel wat gasten van het viersterrenhotel aan de overkant hoppen geregeld heen en weer. In L’Murin komen vele werelden samen. L’Murin, Col Alt 105 strasse, Corvara, www.hotel-laperla.it

19


PROOF PDF

OVERNACHTEN TWEE BIJZONDERE ECOHOTELS IN ZUID-TIROL

NATUURHOTEL AAN HET EIND VAN DE WEG De reis naar Naturhotel Lüsnerhof is even interessant als de bestemming zelf. Vanaf Bressanone/Brixen stijgt de weg, met links de rivier beneden in het ravijn, rechts de loodrecht oprijzende bergwand, in een opwindende opeenvolging van korte, rechte stukken en zigzaggende haarspeldbochten, tot het plateau, waar de lucht ijler wordt. De vroege zon werpt lange schaduwen op de velden, het belgerinkel van een kudde koeien kondigt een dorp aan. Huizen in pasteltinten staan er schouder aan schouder rond de kerktoren, verderop liggen boerenhoven als gigantische chalets met ragfijn houtsnijwerk op de balkons. Verheven boven het dorp en aan het einde van het dal ligt natuurhotel Lüsnerhof. Bij de bouw werden alleen hout uit de omringende bossen en kalksteen uit de Dolomieten gebruikt. Wat stroomafwaarts een kolkende bergrivier wordt, is hier slechts een kabbelend beekje, waarin het zalig afkoelen is na een stomende sauna in de wellness van het Lüsnerhof. Op een zonovergoten plek, omgeven door dichte naaldbossen en met een panorama op de vallei en de spitse toppen van de Dolomieten, ligt het hotel ideaal om van het buitenleven te genieten. Het heeft zijn roots in de boerendokterdynastie van dokter Ragginer, een arts die meer dan 130 lokale planten als

geneesmiddel gebruikte. Oud hout en steen van het historische Gargithof werden gebruikt bij de bouw van het badhuis en de wellnessruimtes, een riante blokhut aan een zwemvijver. Dolce far niente, pendelend tussen de hitte van het badhuis en het smeltwater uit het hooggebergte, zou hier kunnen volstaan. De natuurlijke elementen vuur, licht en water komen niet alleen in de architectuur op een zuivere manier samen, maar ook in de Silberquarzit-Ursteinmassage. Na een weldoende behandeling met gladde hete stenen, een halfuurtje dat tegelijkertijd een eeuwigheid en een seconde lijkt te duren, zorgt een frisse duik in de bergbeek ervoor dat je je als herboren voelt. Alleen maar zalig nietsdoen zou hier zonde zijn. In de duurzame ecofilosofie van het natuurhotel passen een keuken met lokale landbouwproducten en een goed gevulde activiteitenkalender. In de winter is dit de ideale uitvalsbasis voor sneeuwschoenwandelingen. Elke dag staat een andere tocht gepland, drie tot vier uur stappen, waarbij 400 tot 700 meter geklommen wordt. Na de inspanning wacht weer de wellness. Naturhotel Lüsnerhof, Rungerstrasse 20, Luson. +39 0472 413633, www.naturhotel.it TEKST & FOTO’S JO FRANSEN

20


PROOF PDF

OVERNACHTEN TWEE BIJZONDERE ECOHOTELS IN ZUID-TIROL

AUTHENTIEKE LUXE ZONDER NASMAAK Een hotel dat zijn personeel correct behandelt, met streekproducten werkt en zijn ecologische voetafdruk in het oog houdt: welkom in Hotel La Perla, dat échte luxe combineert met een gerust gemoed. Pal in Corvara, omringd door de imposante Dolomieten, ligt op precies 1580 meter hoogte Hotel La Perla te blinken zoals alleen een viersterrenhotel dat kan. En dat op hoop en al 30 meter van de skipistes. Toch is dit geen standaard luxehotel, integendeel. Vloeken is hier officieel verboden (creëert te veel negatieve energie), net als gsm’s. Een telefonerende gast wordt door de eigenzinnige eigenaar zacht maar kordaat terechtgewezen. Hotel La Perla is een gsm-vrije zone en daar worden geen uitzonderingen op gemaakt. Michil Costa, zoon van de stichter, groene jongen en meer filosoof dan hotelbaas, is niet bang om resoluut zijn eigen koers te varen. Hier primeert authenticiteit en die bewaakt hij met man en macht en een occasioneel Spinoza-citaat. In de stemmige hotelbar geen Ibizadeuntjes, wel degelijke jazz-standards. In de Michelinkeuken

geen ingevlogen luxe, wel biologische streekproducten. En al wat toch ingevoerd moest worden, is fair trade. In de zalige wellness alleen ecoproducten uit de Badiavallei, kwestie van écht te kunnen genieten van dat wijnbad of die honingmassage. Het groene gedachtegoed zit in het dagelijkse hotelleven verweven. Van de maïsrietjes en de gerecycleerde servetten over de elektrobussen tot en met de boomhut waar je een diner voor twee kunt laten serveren. En Michil Costa mag dan wel de rechtmatige eigenaar zijn, hij heeft de democratie in zijn hart gesloten. Alle medewerkers worden vertegenwoordigd door tien afgevaardigden en die nemen, samen met de filosofische hotelpatron, alle beslissingen. „Ik houd van transparantie, iedereen weet wat ik verdien en wat de anderen verdienen. Geheimen zorgen alleen maar voor ballast.” Of hoe een hotel je soms lessen kan leren. Hotel La Perla, Corvara, Alta Badia, Italië, +39 0471 831000, www.hotel-laperla.it. TEKST SOPHIE ALLEGAERT & FOTO’S VERNE

21


PROOF PDF

WEDSTRIJD

WIN TWEE GEZINSVAKANTIES IN ZUID-TIROL Ervaar en geniet met al uw zintuigen van de natuur in Zuid-Tirol : de bergen en alpenweiden zijn een echte schatkamer, die klaarligt om ontdekt te worden. Playstation en iPod zijn overbodig : de Familienhotels in ZuidTirol zijn specialisten in het organiseren van opwindende vakanties voor de hele familie in het verbluffende, door de Unesco beschermde berglandschap. De 28 zorgvuldig geselecteerde familiehotels bevinden zich tussen de Dolomiti Superski en de Ortler Ski Arena en beantwoorden aan welomlijnde kwaliteitscriteria voor familievakanties. Ze werken nauw samen met de plaatselijke skischolen, gespecialiseerd in lesgeven aan kinderen. De kleine skiĂŤrs worden door de instructeurs opgepikt en na de les weer afgezet aan het hotel, waar ze door ervaren kinderanimatoren worden opgevangen. De animatoren brengen hen op een speelse en leerrijke manier kennis bij over de natuur. Ze gaan samen spoorzoeken in de verse sneeuw of doen aan Formule 1-sneeuwbalwerpen. Treken ontdekkingstochten, lachen en plezier maken : de animatoren bezorgen uw kinderen onvergetelijke vakantiemomenten. Ouders en grootouders mogen de kinderen vergezellen, of genieten van wat luxe, een romantisch diner of een exclusief wellness-arrangement. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden en bezorgt jong en oud dat zaligmakende vakantiegevoel.

WAT KAN U WINNEN ?

Een van de twee autovakanties voor twee volwassenen en twee kinderen, voor 7 nachten in volpension in een van de 28 Familienhotels. (*) (*) De reis naar de bestemming is niet inbegrepen en moet door de winnaar zelf georganiseerd worden. De winnende families geven een datum van voorkeur door tussen februari en half april 2013, waarop Zuid-Tirol Marketing met Familienhotels een arrangement regelt. De gegevens van het hotel worden tijdig aan de winnaar doorgegeven. Deelnemen kan tot en met 09/11/2012 via onze Facebookpagina Weekend.be.

SĂœDTIROL / ALTO ADIGE

www.familienhotels.com

26


PROOF PDF

PRAKTISCH

VERVOER MET DE WAGEN

DUITSLAND

Zuid-Tirol is makkelijk met de wagen bereikbaar: de hoofdstad Bolzano/Bozen ligt op nauwelijks 125 km van het Oostenrijkse Innsbruck en op 280 km van München. Reken vanuit Brussel op een 900 km, hoofdzakelijk via autowegen.

OOSTENRIJK 4

ZWITSERLAND

2

3

1

5

6

Zuid Tirol

ITALIË

1. Bolzano 2. Merano

3. Valle Isarco 4. Kronplatz

Adriatische Zee

MET HET VLIEGTUIG

5. Alta Badia 6. Alta Pusteria

Het enige vliegveld van Zuid-Tirol ligt bij de provinciehoofdstad Bolzano/Bozen. De dichtstbijzijnde luchthavens buiten ZuidTirol zijn Innsbruck in het noorden en Verona in het zuiden. De Italiaanse luchthavens Bergamo, Treviso en Venetië en de Duitse luchthaven München liggen op 200 km afstand of ca. 4 uur reizen per trein.

INFO

Zuid-Tirol ligt in het noorden van Italië, op de grens met Oostenrijk. De levensvreugde van de inwoners van het Middellandse Zeegebied verzoent zich hier met de frisse berglucht van de Dolomieten. Culinaire tradities uit het zuiden én uit het noorden garanderen gastronomische geneugten en de menukaart is altijd op zijn minst in het Italiaans en het Duits opgesteld. De regio telt nog geen half miljoen inwoners en kent drie officiële talen. Slechts een kwart van de bewoners spreekt Italiaans, vijf procent kent nog Ladinisch, een Reto-Romaanse taal die wortelt in het Latijn. Op het platteland spreekt de meerderheid van de bevolking Duits.

NUTTIGE INFO www.suedtirol.info www.dolomitisuperski.com www.altabadia.org www.altapusteria.info www.kronplatz.com www.valleisarco.info

Vlucht over de Dolomieten.

27


PROOF PDF

bo

de

ns

d

ee

a ch 4

Bolzano Bozen

Welkom in perfecte poedersneeuw op zonovergoten hellingen, met de adembenemende bergtoppen van de Dolomieten op de achtergrond. Welkom in een betoverende streek vol contrasten, waar de Alpen baden in een mediterrane sfeer. Je proeft hier het beste van twee werelden. Welkom in Zuid-Tirol, het andere ItaliĂŤ.

www.suedtirol.info | www.facebook.com/beleefzuidtirol 12/18/11 4:46 PM

07.indd 1

1/4/12 10:29 AM

Weekend Knack Zuid-Tirol Winter  

In Zuid-Tirol komt die winterse meerwaardezoeker zeker aan zijn trekken. Zowel de fervente skiër, de ecotoerist als de partyganger wordt er...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you