Page 1

FO-byen Centrum for Netværk - Oplysning - Idéudvikling - Oplevelser

Nr. 1 /Januar-Marts 2017

www.fo-aarhus.dk

www.fo-byen.dk

GRATIS

VELKOMMEN I FO-BYEN GRØN BY Folkeoplysnings-byen omfatter adresserne Frederiksgade 78A, B og C, Frederiksgade 79 samt Folkeoplysningens Hus i Vester Alle 8, 8000 Aarhus C.

Her ses haven taget i brug under Aarhus Festuge 2015.

fobyen.dk/fo-guiden/

Find rundt i FO-byen Vi har lavet en guide, som er ganske enkel: 1: Gå ind på vores hjemmeside fo-byen.dk. 2: Vælg FO-guiden i menuen i venstre side. 3: Tryk på husnummeret, og du vil få et overblik over alle FO-byens faciliteter og deres placering.

InFO

Den hængende have Send miljøet en tanke fra vores hængende byhave, mens du nyder en hjemmelavet og 100% økologisk sandwich fra FO-byens foretrukne frokostkantine, ØkoGal. Et frø har fået lov til at spire i en betonlagt baggård, og det er blevet til et unikt anlæg til glæde for vores gæster, kursister, lejere og medarbejdere.

MINIPORTRÆT AF LEJER Ildsjæle med hjerte for seniorer

Hvem Hvad Hvor Hvornår

Hvor finder jeg jeres administration? Frederiksgade 78C, 8000 Aarhus C

Hvornår kan jeg kigge ind? Man.-tor. 10.00-16.00 Fre. 10.00-15.00

Forinden Kulturhovedstaden 2017 kan vi se frem til yderligere indretning og beplantning af haven. Hold dit foredrag i de inspirerende og levende omgivelser, se et teaterstykke eller læg øre til en stille koncert og meget andet!

Anna Anna på 23 år studerer på Aarhus Universitet. Hun har været frivillig hos Ældre Sagen siden hun startede på sit studie, fordi hun var tilflytter og savnede et netværk. Anna er ledsager og motionsven, hvilket betyder, at hun cirka en gang om ugen følger de ældre på en gåtur i naturen, til indkøbscenteret eller hjælper med at optræne balance som f.eks. at gå på trapper. Selvom hun oplever, at de ældre i starten kan være skeptiske over for hendes unge alder, viser det sig altid at være noget, som de bliver særligt glade for. Det giver et frisk pust og styrker sammenhængskraften mellem generationerne. Anna nyder den dybere mening, der hører med til at være ledsager. De ældre giver så meget varme og glæde igen, at det er det hele værd.

Gert Gert på 79 år har været flytteven for svage ældre, siden han stoppede på arbejdsmarkedet og fik lidt mere luft i kalenderen. Sammen med tre andre frivillige, hvoraf den ældste er fyldt 91, tager de ud og hjælper til med at sortere, pakke ned og smide ud i ejendele, sætte gardiner op eller tilslutte tv’et i den nye plejebolig. Gert synes, det er hyggeligt også at høre historien bag ejendelene, og tager sig god tid til netop det. Det samme er vigtigt, når det handler om, at den ældre får det trygt det nye sted, så der bliver skam også taget billeder af nipsgenstandes placering for at få det til at ligne. De ældre viser altid stor taknemmelighed, fordi de ellers mangler familie eller netværk til at magte opgaven.

Hvilket nummer træffes I på? 87 46 45 00 Man.-fre. 9.00-15.00

Hvis jeg får brug for praktisk hjælp hvem kan så hjælpe mig? I kælderen på Vester Alle 8 finder du FO-byens altid hjælpsomme pedeller.

Vil du være med? Gør en forskel og mærk forskellen. Få mere information på Ældre Sagens egen hjemmeside eller kom forbi Ældre Sagen i FO-byen, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C. Navnene er fiktive af hensyn til anonymiteten. Arkivfoto


FO-byen Centrum for Netværk - Oplysning - Idéudvikling - Oplevelser

Nr. 1 /Januar-Marts 2017

www.fo-aarhus.dk

Gratis Wifi: Navn: ”FOGUEST” Kode: ”FObyen100’’

www.fo-byen.dk

GRATIS

PRÆSENTATION AF LOKALE Fars værksted

HISTORISK SET Gys i gården

Udsmykning med fælge.

Middelalderkirkegård midt i Aarhus Takket være et spadestik til FO-byens nyeste undervisningsbygning væltede det op med skeletter fra en middelalderkirkegård midt i Aarhus.

Udsmykningen i vores klasselokaler er inspireret af FO-byens alternative læringsmiljø. Hvert lokale har sit eget tema, som består af humoristiske dekorationer og kreative ideer. Det er praktikanter, som er med i den kunstneriske udfoldelse af lokalerne i samarbejde med vores pedeller og Helle Gorm. I denne udgave viser vi ”Fars værksted” frem. Ideen har været at skabe et værksted med en rå stemning. Lokalet bliver ofte brugt til aftenskolens musikkurser, og fordi mange musikinstrumenter hurtigt giver uorden, er tanken bag, at lokalet indbyder til lidt ”rod”. Men uden at det hele går op i musik og noder. Væggene er udsmykket med fælge fra bildæk, som er sat op på en grå, ”støvet” væg.

Arkæologer fra Moesgård Museum har i 2013 fået mulighed for at sikre en del af historien fra området, før den blev jævnet med jorden, og fundet kom som lidt af en overraskelse for de garvede fagmænd. De fandt over 100 skeletter, alt fra spædbørn til unge, mænd og kvinder, og omridset af et kloster til tiggerordenen karmeliterne.

InFO

Mangler du et lokale i FO-byen ?

Har du en gruppe eller en aktivitet, så har vi et lokale? Vi tilbyder billigt tag over hovedet til dig og dine venner med noget på hjerte, til den store fødselsdagsfest, jeres band eller til mødregruppen og mange andre ting. Kom ind og spørg! Er du i tvivl om, hvordan du gør, så kan du se vores ”Lokalebooking”præsentation, som guider dig igennem fra start til slut. Find den her: FO-Aarhus.dk.

Opslagstavlen ser med dens optegninger af forskelligt værktøj ud som i din fars værksted. For at understrege den rette stemning har humoren fået frit løb i form af tegninger af pin-up piger på opslagstavlen og én stor oversavet pin-up, der på morsom vis er blevet integreret i væggen. Har du et utal af korkpropper til at ligge og flyde? Så vil vores pedeller gerne tage imod dem med kyshånd. De skal nemlig udgøre udsmykningen af et nyt lokale.

Social kapital på dagsordenen Hvad vil det sige, at FO-Aarhus er en socialøkonomisk virksomhed? Vores egen definition lyder, at vi som ”en socialøkonomisk virksomhed søger at omdanne de potentielle ressourcer gemt hos udsatte i samfundet til aktiv, social kapital”. Helt konkret betyder det, at vi skaber jobs inden for en lang række arbejdsområder på særlige vilkår til mennesker med for eksempel psykisk sårbarhed. Café ØkoGal, FO-byens kantine, bygger på et arbejdsfællesskab, som giver mennesker en reel chance for at blive en del af arbejdsmarkedet. Ligesom mange af vores undervisere på aftenskolens kurser er ansat i fleksjob gennem kommunen. Ansættelserne tager højde for nedsat arbejdsevne, giver stabile og strukturerede rammer og er baseret på en god tone og frem for alt tryghed.


FO-byen Centrum for Netværk - Oplysning - Idéudvikling - Oplevelser

Nr. 1 /Januar-Marts 2017

www.fo-aarhus.dk

www.fo-byen.dk

KURSUSTILBUD FOR ENHVER SMAG Er du på udkig efter et nytænkende læringsmiljø, som vender de normalt kendte konventioner på hovedet?

GRATIS GRATIS

FOrdbogen

Har du brug for positiv forstærkning i hverdagen? Find vores aktuelle udbud her: www.fo.dk/motion/ Et af kurserne i vores katalog er Iyengaryoga. Kurset er til dig, som gerne vil have en kraftfuld og aktiv form for yoga kombineret med en god portion egenomsorg. I yoga arbejder vi med at forene og skabe harmoni mellem krop og sind. Selvom du aldrig har lavet yoga før, kan du sagtens deltage. Vi tilpasser os dig – ikke omvendt.

Er du friluftsmenneske med stort F? Find vores aktuelle udbud her: www.fo.dk/udeliv/

”N.F.S. Grundtvig”

Til foråret 2017 udbyder vi Biavl for begyndere. Under kyndig vejledning fra erfarne biavlere gør kurset dig klar til at passe din egen lille bifamilie. Vi fører dig sikkert igennem biernes univers, indtil du til sidst kan høste din helt egen honning direkte fra bistadet. Og så er der kun tilbage at sige velbekomme til den søde tand.

Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) er en mastodont i Danmarks kulturhistorie og frontfigur i afskaffelsen af den sorte skole, som er kendt for at bestå af en streng og autoritær udenadslære frem for selvstændig tænkning. Grundtvig var initiativtager til folkehøjskolen, der bygger på hans højskoleide: - at skabe selvtillid og muligheder for kundskab, kompetence og handling. Da den første højskole blev grundlagt i 1844, var undervisningen med henblik på at gøre voksne mænd og kvinder til gode statsborgere. I dag er fokus mere på den personlige udvikling, men skolernes vægt på fællesskabet er forblevet præcis, som det var i sin tid. Al vores undervisning er i overensstemmelse med Grundtvigs folkeoplysningskoncept.

Er du gravid og vil du gerne forkæle dig selv? Find vores aktuelle udbud her: www.fo.dk/graviditet/ Når du er gravid, trænger du ekstra meget til at pleje din krop. Du kan derfor melde dig til vores kursus Varmtvandsmotion for gravide. Øvelserne er specielt valgt til gravide, og kommer omkring styrke, kondition, bækkenbund og afspænding. Du kan starte når som helst i din graviditet. ......................................................................................................................................................................................

Kan du svare ja på et eller flere af spørgsmålene, og vil du vide mere? Gå ind på vores hjemmeside fo.dk og læs den fulde beskrivelse af alle de kurser vi tilbyder på aftenskolen eller kom ind og besøg os!

BLIV OPDATERET PÅ VORES ONLINE-PLATFORME Kig forbi vores facebooksider og tryk ”synes godt om”, så er vi altid dér, hvor du er. Du kan finde os på FO-Aarhus og FO-byen. Følg fobyen på Instagram og kom med bag kulisserne. Brug selv hashtagget #foaarhus og #fobyen så kan vi samtidig følge med i dine oplevelser med os. Tjek os ud på YouTube og få fakta som du måske ikke kender til om både FO-Aarhus og FO-byen.

10% OFF

Vi giver 10% rabat på udvalgte kurser – tilmeld dig på nettet og abonner på vores nyhedsbrev

Aftenskolernes Pris 20 FO-Aarhus har vundet Aftenskolernes Pris for i særlig grad at stille skarpt på debatskabelse i 2015, og dermed synliggjort folkeoplysningens rolle i civilsamfundets aktive medborgerskab. Den debatskabende pris er en ud af 10 priskategorier. Aftenskolen er nok det vigtigste undervisningstilbud uden for det formelle uddannelsessystem, og priskategorierne hylder på forskellig vis de aftenskoler, der gør den folkeoplysende voksenundevisning i Danmark til noget helt særligt.

”Klovnefisken” Klovnefisken har en helt særlig evne – arten fødes altid som hunner, men kan, hvis der er behov for det, skifte køn. Klovnefisk-familien sikrer på den måde, at der altid er et passende antal hunner til hannerne, og det betyder, at de er godt rustet til livet i havets jungle. Ligesom fisk i havvandet hele tiden må være omstillingsparate over for nye vilkår, må vi mennesker det samme. Men i modsætning til klovnefisken sker det ikke per automatik. Vi er som oftest underlagt arvelige faktorer af både biologisk og miljømæssig arv, når vi træffer vores valg. FO-Aarhus er med til at gøre denne proces lettere ved at udvide den enkeltes kompetencer og således ruste dem (der har brug for det) til livet i et stadigt mere foranderligt samfund. Hos FO-Aarhus stræber vi også selv efter at være som klovnefisk-familien. Vores mål er hele tiden at være så godt rustet, at vi kan være som en fisk i vandet i den meget omskiftelige undervisningsverden, og det er netop derfor, den lægger navn til vores værdigrundlag.


FO-byen Centrum for Netværk - Oplysning - Idéudvikling - Oplevelser

Nr. 1 /Januar-Marts 2017

www.fo-aarhus.dk

www.fo-byen.dk

GRATIS

FO-byen billedligt talt

FOpskrift Ingredienser: 1 kg. tolerance over for anderledes tænkende 600 g. ærlighed og åbenhed over for dig selv og andre 450 g. ligefrem kommunikation 5 dl. gensidig tillid 3 spsk. indbyrdes samspil Pynt med en håndfuld trivsel

Fremgangsmåde: Bland alle ingredienserne sammen og pisk godt. Nydes med et væld af valgfrie aktiviteter og kulturelle tilbud samt i godt selskab i FO-byen.

FO-byen

Kundskabens træ Café ØkoGal Udover kantinedrift leverer ØkoGal mad og forplejning til både eksterne og interne arrangementer. Kontakt os ved møder og konferencer, der ønskes afholdt i FO-byen, eller større fester som konfirmationer og bryllupper inde såvel som udenfor huset.

I forlængelse af rødderne skyder en tyk træstamme i vejret. Helt inde i stammens centrum finder du FO-Aarhus administrationen og skoleleder, Torben Dreier, som henholdsvis bykvarterets base og tovholder.

Find os her: økogal.dk.

FO-Aarhus er stolt partner i Aarhus 2017 som Europæisk Kulturhovedstad i hele 2017. Som partner bidrager vi til at skabe og muliggøre kulturelle initiativer inden for kommunegrænsen. Vi stiller blandt andet lokaler gratis til rådighed til projekter, forberedelse eller lignende, der understøtter Kulturhovedstaden. Det inkluderer også et atelier til produktioner.

Tak Til

Fortællingen om kundskabens træ starter ved træets rødder. Som oplysningsforbund lader vi os dagligt inspirere af folkeoplysningens fader N.F.S. Grundtvig, når vi i undervisningen har fokus på, at der skal være dialog, frihed, motivation og engagement. Til forskel fra den sorte, autoritære terpeskole fra 1800-tallet foregår vores undervisning, som er frivillig, i en ligeværdighed mellem underviser og deltager.

Realdania for støtte til at bygge klimavenligt byhaveanlæg: FO-byens hængende have.

Direkte fra stammen gror træets egne grene. Det være sig Daghøjskolen Gimle, Idébutikken og FObyens projekter. Vores mål i FO-Aarhus er herigennem at udvikle alle menneskets kompetencer gennem hele livet, og vi mener, at mennesker på alle niveauer i samfundet har mulighed for netop det. Vi distancerer os fra de grundlæggende fag fra folkeskolen ved at have mere selvudvikling på programmet. Udover træets egne friske skud, formerer træet sig hele tiden yderligere ved hjælp af podninger på stammen. Det vil sige, at et skud, der før var fremmed, vok-

ser sammen med resten og bliver en del af trætoppen samtidig med, at de forbliver selvstændige organisationer. Indpodningerne repræsenterer FO-byens mange samarbejdspartnere og lejere, såsom Videnscenter for Folkeoplysning (Vifo), Aarhus Retshjælp, Børnehjælpsdagen og Ældre Sagen, der alle er at finde i FO-byen. Du kan kende træet på dets frugter. Æblerne lyser træet op med deres stærke røde eller grønne farve og sødlige aroma, som et tegn på, at det er et sundt og socialt bæredygtigt træ. Du kan plukke et æble efter eget valg og få del i lige netop den kundskab, inspiration, livslyst og trivsel, som du har brug for. Grenene er tætpakkede med blade, der har forskellige former og grønne farvenuancer, som symbol på FObyens mangfoldighed af muligheder og mennesker. Vi tilbyder en bred vifte af kulturelle og tværgående aktiviteter, uddannelse, oplevelser, debatter og foredrag. Tilsammen danner det en smuk, harmonisk trækrone. Kundskabens træ spreder sig således med dets tykke forgrenede arme ud mellem rum, mennesker og aktiviteter i det lille by-miljø, alt imens det oplyser og opliver os til at deltage i folkestyret.

Fra idé til virkelighed Realdanias uddeling af fondsmidler: FO-byens hængende have er blevet en realitet, fordi Realdanias kampagne Underværker valgte at støtte projektet om at bygge et klimavenligt byhaveanlæg midt i den velbesøgte men førhen noget anonyme baggård.

ANSV.: Torben Dreier / TEKST: Maria Bjerrum Sørensen / LAYOUT: Pixvision

Fo avis 130117  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you