Page 1

FO-byen Centrum for Netværk - Oplysning - Idéudvikling - Oplevelser

Nr. 1 - Januar/Marts 2017

www.fo-aarhus.dk

www.fo-byen.dk

GRATIS

VELKOMMEN I FO-BYEN GRØN BY Folkeoplysnings-byen omfatter adresserne Frederiksgade 78 A, B og C, Frederiksgade 79 samt Folkeoplysningens Hus i Vester Alle 8, 8000 Aarhus C.

Her ses haven taget i brug under Aarhus Festuge 2015.

fobyen.dk/fo-guiden/

Find rundt i FO-byen Vi har lavet en guide, som er ganske enkel: 1: Gå ind på vores hjemmeside fo-byen.dk 2: Vælg FO-guiden i menuen i venstre side 3 Tryk på husnummeret, og du vil få et overblik over alle FO-byens faciliteter og deres placering.

InFO

Den hængende have Send miljøet en tanke fra vores hængende byhave, mens du nyder en hjemmelavet og 100 % økologisk sandwich fra FO-byens foretrukne frokostkantine, ØKOgal. Et frø har fået lov til at spire i en betonlagt baggård, og det er blevet til et unikt anlæg til glæde for vores gæster, kursister, lejere og medarbejdere.

MINIPORTRÆT AF LEJER Ildsjæle med hjerte for seniorer

Peter

Peter på 26 år studerer på Aarhus Universitet. Inden Peter blev frivillig hos Ældre Sagen, savnede han mere mening i hverdagen og til gengæld mindre tidsfordriv. I dag er Peter flytteven for svage ældre, som mangler familie eller netværk til at magte opgaven. Peter nyder den dybere mening, der er med flyttearbejdet, og samtidig giver det ham en god fysik, som blot er en ekstra bonus.

Hvor finder jeg jeres administration?

PC-Hjælper

Frederiksgade 78C, 8000 Aarhus C

Fornylig er Peter også begyndt at yde PC-hjælp for foreningens medlemmer, og det gør en enorm forskel, når det handler om at få byens ældre ”upto-date”. Peter har selv mistet sine bedsteforældre og er overrasket over, hvor meget samværet med de ældre er kommet til at betyde for ham.

Hvornår kan jeg kigge ind? Man-tor 10.00-16.00 Fre 10.00-15.00

Marta

Hvilket nummer træffes I på?

Marta på 39 år følte, hun havde ekstra tid og overskud, efter hun var blevet alene. Hun opsøgte derfor Ældre Sagen, fordi hun syntes, det passede godt til sin lyttende og omsorgsfulde måde at være på.

87 46 45 00. Man-fre 9.00-15.00

Hvis jeg fårbrug for praktsik hjælp hvem kan så hjælpe mig ?

Besøgs- og motionsven

I dag er hun både besøgs- og motionsven for flere medlemmer et par gange om ugen. Selvom det er meget lidt, der skal til, f.eks. en hyggesnak over en kop kaffe med en omgang brætspil eller en gåtur i naturen, betyder det alverden til forskel. De ældre giver så meget varme og glæde igen, som gør, at det er det hele værd.

I kælderen på Vester Alle 8 finder du FO-byens altid hjælpsomme pedeller.

Tak Til

Hold dit foredrag i de inspirerende og levende omgivelser, se et teaterstykke eller læg øre til en stille koncert og meget andet!

Flytteven

Hvem Hvad Hvor Hvornår

Realdania for støtte til ideen om at bygge et klimavenligt byhaveanlæg FO-byens hængende have.

Forinden Kulturhovedstaden 2017 kan vi se frem til yderligere indretning og beplantning af haven.

Vil du være med? Peter og Marta

Få mere information på Ældre Sagens egen hjemmeside eller kom forbi Ældre Sagen i FO-byen.


FO-byen Centrum for Netværk - Oplysning - Idéudvikling - Oplevelser

Nr. 1 - Januar/Marts 2017

Gratis Wifi: Navn: ”FOGUEST” Kode: ”FObyen100’’

www.fo-aarhus.dk

www.fo-byen.dk

GRATIS

PRÆSENTATION AF LOKALE Fars værksted

HISTORISK SET Gys i gården

Udsmykning med fælge

Middelalderkirkegård midt i Aarhus. Takket være et spadestik til FO-byens nyeste undervisningsbygning væltede det op med skeletter fra en middelalderkirkegård midt i Aarhus.

Udsmykningen i vores klasselokaler er inspireret af FO-byens alternative læringsmiljø. Hvert lokale har sit eget tema, som består af humoristiske dekorationer og kreative ideer. Det er praktikanter, som er med i den kunstneri ske udfoldelse af lokalerne i samarbejde med vores pedeller. I denne udgave viser vi ”Fars værksted” frem. Ideen har været at skabe et værksted med en rå stemning. Lokalet bliver ofte brugt til aftenskolens musikkurser, og fordi mange musikinstrumenter hurtigt giver uorden, er tanken bag, at lokalet indbyder til lidt ”rod”. Men uden at det hele går op i musik og noder. Væggene er udsmykket med fælge fra bildæk, som er sat op på en grå, ”støvet” væg.

Arkæologer fra Moesgård Museum har i 2013 fåetmulighed for at sikre en del af historien fra området, før den blev jævnet med jorden, og fundet kom som lidt af en overraskelse for de garvede fagmænd. De fandt over 100 skeletter, alt fra spædbørn til unge, mænd og kvinder, og omridset af et kloster til tiggerordenen karmeliterne. Opslagstavlen ser med dens optegninger af forskelligt værktøj ud som i din fars værksted. For at understrege den rette stemning har humoren fået frit løb i form af tegninger af pin-up piger på opslagstavlen og én stor oversavet pin-up, der på morsom vis er blevet integreret i væggen.

Social kapital på dagsordenen

Hvad vil det sige, at FO-Aarhus er en socialøkonomisk virksomhed? Vores egen definition lyder, at vi som ”en socialøkonomisk virksomhed søger at omdanne de potentielle ressourcer gemt hos udsatte i samfundet til aktiv, social kapital”. Helt konkret betyder det, at vi skaber jobs inden for en lang række arbejdsområder på særlige vilkår til mennesker med for eksempel psykisk sårbarhed. Cafe ØKOgal, FO-byens kantine, bygger på et arbejdsfællesskab, som giver mennesker en reel chance for at blive en del af arbejdsmarkedet. Ligesom mange af vores undervisere på aftenskolens kurser er ansat i fleksjob gennem kommunen. Ansættelserne tager højde for nedsat arbejdsevne, giver stabile og strukturerede rammer og er baseret på en god tone og frem for alt tryghed.


FO-byen Centrum for Netværk - Oplysning - Idéudvikling - Oplevelser

Nr. 1 - Januar/Marts 2017

www.fo-aarhus.dk

www.fo-byen.dk

KURSUSTILBUD FOR ENHVER SMAG

GRATIS

FORDBOGEN

Er du på udkig efter et nytænkende læringsmiljø, som vender de normalt kendte konventioner på hovedet?

Har du brug for positiv forstærkning i hverdagen ? Find vores aktuelle udbud her: www.fo.dk/motion/

Et af kurserne i vores katalog er Iyengaryoga. Kurset er til dig, som gerne vil have en kraftfuld og aktiv form for yoga kombineret med en god portion egenomsorg. I yoga arbejder vi med at forene og skabe harmoni mellem krop og sind. Selvom du aldrig har lavet yoga før, kan du sagtens deltage. Vi tilpasser os dig – ikke omvendt.

Er du friluftsmenneske med stort F ? Find vores aktuelle udbud her: www.fo.dk/udeliv/

Til foråret 2017 udbyder vi Biavl for begyndere. Under kyndig vejledning fra erfarne biavlere gør kurset dig klar til at passe din egen lille bifamilie. Vi fører dig sikkert igennem biernes univers, indtil du til sidst kan høste din helt egen honning direkte fra bistedet. Og så er der kun tilbage at sige velbekomme til den søde tand.

Er du gravid og vil du gerne forkæle dig selv ?

”N.F.S. Grundtvig”

(1783-1872) En mastodont i Danmarks kulturhistorie og frontfigur i afskaffelsen af den sorte skole, som er kendt for at bestå af en streng og autoritær udenadslære frem for selvstændig tænkning. I vores daglige arbejde lader vi os inspirere af folkeoplysningens fader.

”Klovnefisken”

Find vores aktuelle udbud her: www.fo.dk/graviditet/

Klovnefisken har en helt særlig evne - arten fødes altid som hunner, men kan, hvis der er behov for det, skifte køn.

Når du er gravid, trænger du ekstra meget til at pleje din krop. Du kan derfor melde dig til vores kursus Varmtvandsmotion for gravide. Øvelserne er specielt valgt til gravide, og kommer omkring styrke, kondition, bækkenbund og afspænding. Du kan starte når som helst i din graviditet

Klovnefisk familien sikrer på den måde, at der altid er et passende antal hunner til hannerne. Ligesom fisk i havvandet hele tiden må være omstillingsparate overfor nye vilkår, må vi mennesker det samme.

......................................................................................................................................................................................

Kan du svare ja på et eller flere af spørgsmålene, og vil du vide mere? Gå ind på vores hjemmeside fo.dk og læs den fulde beskrivelse af alle de kurser vi tilbyder på aftenskolen eller kom ind og besøg os!

Hvis ikke, kan det være vanskeligt at holde sig oven vande i et samfund, som det ene øjeblik byder på små og store bølger, det næste øjeblik hurtige og langsomme bølger og pludselig periodiske eller sågar eksotiske bølger. Vi bliver båret af sted af bølgerne en rum tid, indtil bølgetoppe støder sammen, og snart slukker bølgen med et enormt plask.

BLIV OPDATERET PÅ VORES ONLINE-PLATFORME Kig forbi vores facebooksider og tryk ”synes godt om”, så er vi altid dér, hvor du er. Du kan finde os på FO-Aarhus og FO-byen.

Hos FO-Aarhus stræber vi efter at være som klovnefisk familien, og det er netop derfor, den ligger navn til vores værdigrundlag

Følg fobyen på Instagram og kom med bag kulisserne. Brug selv hashtagget #foaarhus og #fobyen så kan vi samtidig følge med i dine oplevelser med os. Tjek os ud på YouTube og få fakta som du måske ikke kender til om både FO-Aarhus og FO-byen.

10% OFF

Et brugt mantra for mange virksomheder. Det, der er unikt ved Den Lærende Organisation, er ideen om den kontinuerlige læringsproces. Hos FO holder vi meget af vidensudveksling, og med encyklopædien giver vi vores læsere mulighed for at lære noget nyt om vores begrebsverden.

Vi giver 10 % rabat på udvalgte kurser – tilmeld dig på nettet og abonner på vores nyhedsbrev

Aftenskolernes Pris 2015 FO-Aarhus har vundet Aftenskolernes Pris for i særlig grad at stille skarpt på debatskabelse i 2015, og dermed synliggjort folkeoplysningens rolle i civilsamfundets aktive medborgerskab. Den debatskabende pris er en ud af 10 priskategorier. Aftenskolen er nok det vigtigste undervisningstilbud udenfor det formelle uddannelsessystem, og priskategorierne hylder på forskellig vis de aftenskoler, der gør den folkeoplysende voksenundervisning i Danmark til noget helt særligt.

”Den lærende organisation”

”Folkeoplysningen”

Folkeoplysningen er en måde at leve på. Den opstår af lyst og engagement i et ligeværdigt møde mellem frie individer. Det betyder med andre ord, at dine holdninger kan være lige så gode som mine, fordi folkeoplysningen klæder dig på til at træde i karakter som menneske i et demokratisk samfund og i dit eget liv. Det var Grundtvig som for flere hundrede år tilbage introducerede begrebet.


FO-byen Centrum for Netværk - Oplysning - Idéudvikling - Oplevelser

Nr. 1 - Januar/Marts 2017

www.fo-aarhus.dk

www.fo-byen.dk

GRATIS

FO-BYEN BILLEDLIGT TALT

FOPSKRIFT Ingredienser:

1 kg. tolerance over for anderledes tænkende 600 g. ærlighed og åbenhed over for dig selv og andre 450 g. ligefrem kommunikation 5 dl. gensidig tillid 3 spsk. indbyrdes samspil Pynt med en håndfuld trivsel

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienserne sammen og pisk godt. Nydes med et væld af valgfrie aktiviteter og kulturelle tilbud samt i godt selskab i FO-byen.

FO-byen Cafe ØkoGal

Udover kantinedrift leverer ØKOgal mad og forplejning til både eksterne og interne ar-rangementer. Kontakt os ved møder og konferencer afholdt i FO-byen eller større fester som konfirmationer og bryllupper inde såvel som udenfor huset Find os her: økogal.dk

InFO

Brug for lokale i FO-byen ?

Har du en gruppe eller en aktivitet, så har vi et lokale? Vi tilbyder billigt tag over hovedet til dig og dine venner med noget på hjerte, til den store fødselsdagsfest, jeres band eller til mødregruppen og mange andre. Kom ind og spørg! Er du i tvivl om, hvordan du gør, så kan du se vores ”Lokalebooking” -præsentation, som guider dig igennem fra start til slut. Find den her: FO-Aarhus.dk.

Kundskabens træ Fortællingen om kundskabens træ starter ved træets rødder. Som oplysningsforbund lader vi os dagligt inspirere af folkeoplysningens fader N.F.S. Grundtvig, når vi i undervisningen har fokus på, at der skal være dialog, frihed, motivation og engagement. Til forskel fra den sorte, autoritære terpeskole fra 1800-tallet foregår vores undervisning, som er frivillig, i en ligeværdighed mellem underviser og deltager.

sig hele tiden yderligere ved hjælp af podninger på stammen. Det vil sige, at et skud, der før var fremmed, vokser sammen med resten og bliver en del af trætoppen samtidig med, at de forbliver selvstændige organisationer. Indpodningerne repræsenterer FO-byens mange samarbejdspartnere og lejere, såsom Videnscenter for Folkeoplysning (Vifo), Aarhus Retshjælp, Børnehjælpsdagen og Ældre Sagen, der alle er at finde i FO-byen.

I forlængelse af rødderne skyder en tyk træstamme i vejret. Helt inde i stammens centrum finder du FO-Aarhus administrationen og skoleleder, Torben Dreier, som henholdsvis bykvarterets base og tovholder.

Du kan kende træet på dets frugter. Æblerne lyser træet op med deres stærke røde eller grønne farve og sødlige aroma, som et tegn på, at det er et sundt og socialt bæredygtigt træ. Du kan plukke et æble efter eget valg og få del i lige netop den kundskab, inspiration, livslyst og trivsel, som du har brug for.

Direkte fra stammen gror træets egne grene. Det være sig Daghøjskolen Gimle, Idébutikken og FObyens projekter. Vores mål i FO-Aarhus er herigennem at udvikle alle menneskets kompetencer gennem hele livet, og vi mener, at mennesker på alle niveauer i samfundet har mulighed for netop det. Vi distancerer os fra de grundlæggende fag fra folkeskolen ved at have mere selvudvikling på programmet. Udover træets egne friske skud, formerer træet

Grenene er tætpakkede med blade, der har forskellige former og grønne farvenuancer, som symbol på FO-byens mangfoldighed af muligheder og mennesker. Vi tilbyder en bred vifte af kulturelle og tværgående aktiviteter, uddannelse, oplevelser, debatter og foredrag. Tilsammen danner det en smuk, harmonisk trækrone. Kundskabens træ spreder sig således med dets tykke forgrenede arme ud mellem rum, mennesker og aktiviteter i det lille by-miljø, alt imens det oplyser og opliver os til at deltage i folkestyret.

ANSV.: Torben Dreier / TEKST: Maria Bjerrum Sørensen / LAYOUT: Pixvision

Fo avis 021216  
Fo avis 021216  
Advertisement