a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Magasin nummer 1/2020 fra Maxbo Proff

Ikke glem lydisolering i nybygg og rehabiliteringer side 26

Riktig gulv riktig lagt side 12

Åtte leiligheter på én uke 06 Rockwool med stor miljøinvestering 10 Riktig gulv riktig lagt 12 Bransjeprofilen 18 Profftilbud mars 20 Håpets Katedral 22 Ikke glem lydisolering i nybygg og rehabiliteringer 26 Hva er lovpålagt miljødokumentasjon i Tek17? 32


CHELSEA EVOLUTION FOOTWEAR FRA HELLY HANSEN WORKWEAR Kjøp de revolusjonerende skoene hos MAXBO

CHELSEA EVOLUTION MID // 78262 EN ISO 20345 S3 SRC ESD / EN ISO 20345 / DGUV 112-191

2


Ortholite Sockliner med fukttransporterende egenskaper Tåbeskyttelse av komposittmateriale/ aluminium Helly Tech® Performance-membran Spikerbeskyttelse BOA® L6-lukkesystem (*)

(*)

CHELSEA EVOLUTION BOA WIDE // 78235 EN ISO 20345 S3 SRC ESD


GODT GJORT INNVENDIG Vår felles sluttkunde er opptatt av god bokvalitet. Det skal tas en rekke beslutninger for ulike produkter og løsninger, og her ligger det et stort potensial for verdiøkning ved å veilede kunden til å ta kloke valg. Samtidig vil økt kunnskap sikre en effektiv gjennomføring og et sluttresultat av høy kvalitet. To eksempler på områder med et slikt potensial er valg av gulv og riktig lydisolering. Dette er også to hovedtemaer i denne utgaven av Proffmagasinet.

KUNDESERVICE kundeservice@maxboproff.no Tlf. 21 93 76 25 Åpningstider: Man-fre 07.00–18.00 MAXBO PROFF Drammensveien 250 0277 Oslo

Et annet tema som vi vet mange er usikre på, er hva som egentlig kreves av miljødokumentasjon. Vår miljøsjef Heidi Lyngstad gir deg en gjennomgang av hva som er lovpålagt her. Til slutt vil jeg si at det er ekstra gledelig at vi nå «debuterer» med spalten Bransjeprofilen. Fremover vil du nå få høre fra sentrale bransjeaktører hva de mener om bransjen, og hva de er opptatt av. Det tror jeg kan bli både opplysende og engasjerende. Første profil er tidligere Glava-sjef Jon Karlsen. God lesning! PROFFMAGASINET Et kundemagasin fra Maxbo Proff

Sammen finner vi de beste løsningene for at alt skal bli godt gjort.

Christina Stautland Christina Stautland Direktør, Maxbo 4

Utgiver: Maxbo Proff / Løvenskiold Handel Opplag: 19 500 eksemplarer Redaksjon: Maxbo Proff / DRIVE McCANN Oslo Tekst, design og layout: DRIVE McCANN Oslo Foto: Thomas Ekström, Maxbo Proff, leverandører, Gettyimages Forsidebilde: Gettyimages Papir: Omslag: 200 gr. gloss, Materie: 90 gr. silk, Arctic matt Vi tar forbehold om trykkfeil og at enkelte varer kan være utsolgt. Vi tar ikke ansvar for skader eller tap som direkte eller indirekte kan av­ledes fra innholdet i magasinet eller fra produktene som omtales der.


INNHOLD 26

06

12

06 10 12

Åtte leiligheter på én uke

Rockwool med stor miljøinvestering

Riktig gulv riktig lagt

18 20 22

Bransjeprofilen

Profftilbud mars

Håpets Katedral

26 32

Ikke glem lydisolering i nybygg og rehabiliteringer

Hva er lovpålagt miljødokumentasjon i Tek17?

FOTO: Gettyimages, Thomas Ekström, Kährs, Tarkett, Maxbo Proff, Espen Solli, Håvard Wannebo og leverandører.

5


Elementbygging i Flå

Åtte leiligheter på én uke

6


Du trenger ikke å være stor for å bygge stort. Med grundig forarbeid og tett oppfølging er det meste mulig. I Flå har tømrer Bjørn Ola Ådnegard fått mersmak på elementbygging.

Stort prosjekt, men lite firma For mange mindre aktører i byggebransjen kan det virke avskrekkende å gå i gang med større prosjekter. Men tømrer Bjørn Ola Ådnegard visste råd. Han tok en prat med salgssjef i Maxbo Proff, Bjørn Erik Fossen, og sammen fant de ut at dette skulle gå bra. Det skulle i hvert fall ikke stå på oppfølging fra Maxbo. Prosjekteringen ble godt mottatt hos utbygger, og Ådnegard er nå i gang i Flå med å oppføre et leilighetskompleks med to bygg med 8 leiligheter i hvert bygg og tilhørende bod/lagerbygg. Hva er suksessformelen i dette byggepro­ sjektet? Når planen er god ... Ådnegard diskuterte prosjektet med sitt lokale Maxbo-varehus og salgs­ sjef Bjørn Erik Fossen. De fant ut at det var en god mulighet og leverte sammen et anbud til utbygger Olav Thon. De fikk kort tid etter klarsignal til å gjennomføre prosjektet og en tilbakemelding om at de sammen var svært konkurransedyktige. Fossen forteller at uten et grundig forarbeid ville ikke et sånt prosjekt latt seg gjennomføre: «Siden Ådnegard driver så å si for seg selv, var det viktig å koble på den kompetansen som trengs for å sikre leveransen. Maxbo Teknikk ble derfor involvert. De gjorde et kjempearbeid før Ådnegard og jeg tok over. Vi har fulgt deres plan element for element, og det har fungert helt strålende.»

Dag 1

At det har gått etter planen, er noe Ådnegard kan bekrefte: «Jeg er veldig godt fornøyd med oppfølgingen fra

Maxbo. Vi brukte, dvs. jeg og flinke innleide snekkere, bare én uke på å montere det første bygget med 8 leiligheter. Logistikken fungerte utmerket. Vi satte opp ferdige vegg­ elementer med isolasjon og vinduer i veggen. En smart logistikkløsning Ved elementbygging er det vanlig at kraning gjøres fortløpende fra lastebilene som kommer med elementene.

Vi er klare for å bidra med all den støtten som trengs Her gjorde Ådnegard en litt annen vri, som viste seg å fungere veldig godt for ham: «Jeg leide meg en egen kran som sto på byggeplass hele uka. Så slapp jeg opprigging og nedrigging. Jeg fikk produksjon hele tiden. Da lastebilene kom, lempet de bare av elementene og kjørte igjen. Da slapp vi å vente på at neste lastebil skulle rigge seg til, for det går nesten en time å få ut krana på en lastebil. Det ble dermed veldig effektiv jobbing. Jeg sparte inn mye på det.» Bygger gjerne mer med elementer Elementbygging har fungert godt for Ådnegard, og det har også samarbeidet med Maxbo:

7


Uten elementer kunne jeg ikke tatt på meg prosjektet

«Det har vært et godt samarbeid med Maxbo. De står på og er alltid fleksible og tilgjengelige. Det er jeg veldig fornøyd med. Fordelene med elementer og leilighetsbygg er at det er raskt å sette opp. Du sparer masse tid på byggeplass. Vi har jo jobbet i vinterhalvåret, og med elementbygging sparer du mye snømåking. Uten elementer kunne jeg ikke tatt på meg prosjektet. Jeg kunne ikke brukt så lang tid som det ville vært med vanlig plassbygging. Elementer gjør meg rett og slett mer konkurransedyktig. Jeg driver egentlig et enkeltmannsforetak – og hvis du skal gjennomføre et slikt prosjekt, er det ikke noe å lure på, du må bruke elementer og lene deg på den støtten jeg har fått fra Maxbo på byggeplass.» En annen måte å bygge på Hvis du ønsker å gå i gang med elementbygging, er det viktig å merke seg at den måten å bygge på innebærer litt mer planlegging før igangsetting. Det er også Ådnegards erfaring: «Med elementer er det viktig å tenke på alt og få med seg alt. For eksempel lempet vi inn all gipsen allerede nå tidlig i prosjektet. Det viktige er planleggingen og gjøre den best mulig. Å ha alt klart sånn at vi ikke må stå og vente. Det må være jevn flyt hele tiden. Og det må stemme i fremdriften. Ellers blir det krøll.» Fossen understreker også viktigheten av god planlegging: «Det er stadig større etterspørsel etter elementer. Vi rådgir våre kunder til å bruke det der det er riktig. Det kommer an på prosjektet. Noen ganger er precut

8

Dag 2 Fra elementer på kran til tørt bygg gikk det én uke.

mer riktig hvis for eksempel byggmester har mange folk i arbeid. Men det er klart – å bygge med elementer gjør deg mer konkurransedyktig. Du blir mer effektiv. Men det krever en litt annen måte å tenke på – så det må omstilles litt. Det er ikke bare å gyve løs som før og stole på erfaringen. Vi opplever imidlertid at proffen er nysgjerrig på dette og skjønner fordelene – vi er i hvert fall klare for å bidra med all den støtten som trengs, enten det er store eller små prosjekter eller store og små proffkunder.»

Dag 3


BY HiKOKI POWER TOOLS

BY HiKOKI POWER TOOLS BY HiKOKI POWER TOOLS

Markedets raskeste Markedets raskeste raskeste Markedets bajonettsag. bajonettsag. bajonettsag. 36V MULTI VOLT CR36DA. 36V MULTI VOLT CR36DA. 36V MULTI VOLT CR36DA.

””

Vi fikk nesten hakeslepp da vi så Hikoki-maskinen ta seg Vi fikk nesten hakeslepp stålbolten på 27 da mm Vigjennom fikk nesten hakeslepp da vi så Hikoki-maskinen ta seg på 4,5 sekunder. Det er rett vigjennom så Hikoki-maskinen ta27 segmm stålbolten på og slett fantastisk. gjennom stålbolten påer 27rett mm på 4,5 sekunder. Det på sekunder. Det er rett og4,5 slett fantastisk. og slett fantastisk. Testresultat proffmodeller 18V eller mer. Tabell og sitat (over) fra bajonettsag-test i Teknisk Ukeblad nov.2019. Proffmodeller 18 volt eller mer

1 meter med bladpendling

1 meter uten bladpendling

Kappe 27 mm stålstang

Kappe 48X192 med tre 6 mm herdede stålskruer

Maks slag/ min ubelastet

Slaglengde mm

Vekt u batteri i kg

Justerbart anlegg

Testresultat proffmodeller 18V eller mer. Tabell og sitat (over) fra bajonettsag-test i Teknisk Ukeblad nov.2019. Konkurrent 1 27 sek 27 sek 7,2 sek 9,3 sek 0 - 3000 28,5 4,02 Ja Tabell og sitat Testresultat proffmodeller 18V eller mer. Kappe 48X192 med(over) fra bajonettsag-test i Teknisk Ukeblad nov.2019. Proffmodeller 1 meter med 1 meter uten Kappe 27 mm Maks slag/ Slaglengde Vekt u Justerbart Hikoki 36V tre 8,3 6 mm 25 sek 34 sek 4,5 sek sekherdede 0 - 3000 32 3,92 Ja 18 volt eller mer bladpendling bladpendling stålstang Kappe 48X192 med min ubelastet mm batteri i kg anlegg CR36DA stålskruer Proffmodeller 1 meter med 1 meter uten Kappe 27 mm Maks slag/ Slaglengde Vekt u Justerbart tre 6 mm herdede Konkurrent 2 49 sek 54 sek 8,3 sek 10,2 sek - 2500 32 3,51i kg Ja 18 volt eller mer bladpendling bladpendling stålstang min 0ubelastet mm batteri anlegg Konkurrent 1 27 sek 27 sek 7,2 sek 9,3 sek 0 3000 28,5 4,02 Ja stålskruer Konkurrent 3 Har ikke 45 sek 10,4 sek 14,4 sek 0 - 3000 28,6 3,47 Ja Hikoki 36V Konkurrent 1 27 sek 27 sek 7,2 sek 9,3 sek 0 - 3000 28,5 4,02 Ja 25 sek 34 sek 4,5 sek 8,3 sek 0 - 3000 32 3,92 Ja CR36DA 4 Konkurrent Har ikke 55 sek 13,3 sek 20,0 sek 0 - 2900 28,6 2,27 Nei Hikoki 36V 25 sek 34 sek 4,5 sek 8,3 sek 0 - 3000 32 3,92 Ja Konkurrent Har 5054sek 6,4 10,3 seksek 0 -03000 32 32 3,163,51 Ja Ja Konkurrent52 49ikke sek sek 8,3sek sek 10,2 - 2500 CR36DA Konkurrent Konkurrent 2 3

49 Har sek ikke

45 sek 54 sek

8,3 10,4 sek sek

10,214,4 sek sek

0 - 3000 0 - 2500

32 28,6

3,513,47

Konkurrent Konkurrent 3 4

Har Har ikkeikke

55 sek 45 sek

10,413,3 sek sek

14,420,0 sek sek

0 - 2900 0 - 3000

28,628,6

3,472,27

Ja Nei

Konkurrent Konkurrent 4 5

Har Har ikkeikke

50 sek 55 sek

13,3 6,4 seksek

20,010,3 sek sek

0 - 3000 0 - 2900

28,6 32

2,273,16

Nei Ja

50 sek

6,4 sek

10,3 sek

0 - 3000

3,16

Ja

Konkurrent 5 Har ikke Bajonettsag CR36_210x297_trykk.indd 1

32

Ja Ja

Hitachi Power Tools er nå:

Hitachi Power Tools er nå: Hitachi Power Tools er nå:

31.01.2020 14:11:04


ROCKWOOL med stor miljøinvestering 10

En stor investering i miljøet Miljøhensyn får et stadig økende fokus i byggebransjen, og 70 % av verdens byer er allerede i dag påvirket av klima­ endringer. Bygninger står årlig for ca. 30 % av det totale energiforbruket og genererer 28 % av det totale karbon­ utslippet i verden. Som et ledd i ROCKWOOL-konsernet sin strategi om å lage bærekraftige produkter og foreta en avkarbonisering av fabrikkene investeres det nå 340 millioner kroner i ny elektrisk smelteovn ved fabrikken i Moss. Drøye 100 millioner kroner av dette er direkte støtte fra Enova. Dette er første gangen i konsernets historie at en så stor elektrisk ovn blir


ANNONSØRINNHOLD

Et godt inneklima er vesentlig for god komfort og velvære. Riktig isolering med steinull vil gi en god temperaturkontroll og redusere varme- og kjøleutgiftene dramatisk. ROCKWOOL isolasjon bidrar til å holde hjemmet ditt varmt om vinteren og svalt om sommeren. Det gir et behagelig inneklima gjennom hele året.

energi for å oppnå de svært høye temperaturene som kreves for å nå riktig smeltetemperatur. Ved å skifte fra dagens fossile energibærer koks til fornybar elektrisitet vil CO2- utslippet nå bli redusert med ca. 80 %. Det tilsvarer CO2-utslippet fra ca. 25 000 personbiler per år. Isolering generelt er også en av de mest kostnadseffektive klimaløsningene og en viktig bidragsyter for å oppnå Parisavtalens ambisiøse miljømål.

bygget, og erfaringene herfra vil senere bli benyttet i de andre fabrikkene for steinullproduksjon rundt omkring i verden. En bærekraftig ressursutnyttelse ROCKWOOL utnytter steinens 7 viktigste styrker til å skape steinullprodukter med høy kvalitet. Egenskapene bidrar til å løse noen av de største utfordringene vi står overfor i ønsket om en mer bærekraftig fremtid. For å lage steinull smeltes «naturlig stein» sammen. Det gir sluttprodukter med høy smeltetemp­eratur og gode brannreduserende egenskaper. Prosessen krever imidlertid mye

Resirkulering av ny og gammel steinull En annen positiv effekt er at ROCKWOOLs nye smelteovn gjør det mulig å resirkulere ny og gammel steinull. 97 % av ROCKWOOLs isolasjon består av stein og kan derfor resirkuleres om og om igjen. Byggebransjen får, som følge av større og større fokus på miljø, stadig strengere krav til avfallshåndtering, og det er et ønske om å gjenvinne så mye som mulig fra rivningsprosjekter. Fra 2021 skal ROCKWOOL kunne ta imot opptil 11 000 tonn brukt steinull (tilsvarende 300 000-400 000 m3 lettull) fra markedet. Men allerede nå begynner ROCKWOOL å ta inn rivningsavfall fra f.eks. regjeringskvartalet. For å oppnå en rasjonell innsamling av isolasjon fra byggeplasser slik at den ikke havner på deponi, er det inngått et samarbeid med Ragn-Sells, som vil stå for innsamling, kvalitetskontroll,

komprimering og transport av isola­ sjonen frem til ROCKWOOL-fabrikken i Moss. ROCKWOOL leverer uansett For å sikre full leveringssikkerhet under ombyggingen har ROCKWOOL leid et eksternt lager på hele 60 000 m2, tilsvarende arealet av nærmere ni fotballbaner. Allerede nå er lageret i ferd med å fylles opp slik at det garantert er nok isolasjon til markedet i sommermånedene 2020, hvor ombyg­ gingen vil skje. I tillegg er det også reservert kapasitet på ROCKWOOL sine danske fabrikker. Elektrisk er like bra Elektrisk smelte vil ikke ha noen direkte effekt på produktenes tekniske egenskaper slik at de fortsatt vil beholde steinens 7 unike egenskaper enten det er i forhold til termisk isolering, lydregulering, brannsikring, fukt­ kontroll, holdbarhet, resirkulering eller estetiske egenskaper.

CO2-utslippet vil nå bli redusert med 80 % 11


Riktig gulv riktig lagt Det blir ikke noe godt bygg uten riktig gulv. Her er en gjennomgang av ulike gulvtyper og hva du bør tenke på når du skal behandle dem og legge dem.

Kährs

Hvordan vet du at gulvet blir optimalt? Å velge og anbefale gulv krever at du vet en del om både ulike gulvtyper, trender, utførelser og hvilken effekt gulvet har på rommet. Men samtidig skal du også vite nok til å legge gulvet på en måte som er forskriftsmessig. Her får du en oversikt som hjelper deg i gang med dette.

12

Velg gulv etter rom Hvilket gulv du skal velge, er avhengig av rommet og bruken/brukerne. En tommelfingerregel er at et stort rom kler 1-stav godt, mens et mindre rom vil virke større hvis 3-stav legges. Utover det er det viktig å tenke på om gulvet skal tåle hard bruk eller vedvarende slitasje, slik som kjøkken


og barnerom. Kjæledyr påvirker også dette valget. Gang og arbeidsrom bør også ha et gulv som er lettstelt og tåler mye. Vær nøye med forarbeidet Undergulvet skal være tørt, rent, plant og fast. Er det teppe der, må det fjernes. Hvis parketten legges flytende, altså uten feste til underlaget, bør du bruke et egnet underlagsmateriale. Hvis ikke underlagsmaterialet er fuktsperre i seg selv, må fuktsperre også legges samtidig. Fuktsperre må alltid brukes hvis undergulvet er betong, eller hvis det også skal være gulvvarme integrert. Det finnes også egne underlag for laminat. Detaljene som gjør gulvet perfekt Det er ikke tvil om at forventningene fra kundene er store, og da er det viktig at sluttresultatet er perfekt og komplett. Det er her detaljene og tilbehøret blir avgjørende: Når du legger gulv på store flater, så må gulvet kanskje deles naturlig opp med en bevegelsesfuge som dekkes med en list. De ulike leverandørene har lister som er laget akkurat for dette formålet. Gulvlister brukes gjerne til å skjule bevegelsesfugene langs veggen og rundt faste installasjoner. Her finnes det et bredt utvalg av farger og

design som er skreddersydd til gulvet som du har lagt. Det er mulig å unngå spikring/skruing – da er klips et godt valg, men liming er også en mulighet. Lister brukes i tillegg ved overgang til andre gulv (som fliser, tepper). Til dette får du lister som matcher. Det finnes også lister som er tilpasset overgangen til trapp. I trappen kan du velge å bruke trappeneser som matcher parketten – det gir en moderne og stilig helhet. Klimautfordringer for parketten? En tilbakevendende kommentar fra flere utbyggere er «problemer» med parkett. De får klager på at parketten ikke holder seg like fin gjennom årstidene og sprekker opp. Hvorfor skjer dette stadig oftere? Ifølge gulvleveran­ døren Kährs er det viktig å erkjenne at parkett på lik linje med mange andre produkter har kvalitetsforskjeller. For å bli trygg på ditt valg bør du derfor ta noen grundige vurderinger av produktene/produsentene før du går til innkjøp. – Den ene vurderingen går på konstruksjon: Har parkettbordet en konstruksjon som minimaliserer treets bevegelse? Proffen bør bruke trekunnskapen sin til å sjekke at stammen består av furu/gran med stående årringer. Der er bevegelsen 50 % mindre enn ved liggende årringer. Har

produktet i tillegg sidelimte staver, begrenser man risikoen for oppsprekking i bordet! I tillegg er det viktig med en sterk sammenkobling. Kährs tilbyr Woodloc®5S, som tillater sammenhengende legging opp mot 25 meters bredde. Det bør gi god trygghet om at gulvet ikke sprekker opp! – Den andre viktige vurderingen er relativ luftfuktighet: Flere produsenter oppgir at den relative luftfuktigheten (RF) bør være på 40 % eller mer gjennom årstiden ved en temperatur på 20 °C. Men det har vist seg i praksis at lav RF er og vil bli en utfordring i boliger flere steder rundt om i landet, spesielt i vinterhalvåret. Da er konstruksjon kombinert med produsentens retningslinjer viktige. Rådet fra Kährs er da: Neste gang du skal velge parkett til byggeprosjektet, lønner det seg å sjekke produsentens spesifikasjoner og ta en grundig totalvurdering – det er ikke sikkert den laveste prisen blir det billigste på lang sikt! Kährs kan i hvert fall tilby et 15 mm parkettgulv tilpasset relativ luftfuktighet (RF) 20-60 %. Det er verdt å merke seg at de fleste grunnene til at det meldes om «problemer» med gulvet, handler om at leggeanvisningen og råd fra leverandørene ikke følges når gulvet legges. Så rådet er selvsagt å være svært nøye med dette.

Den relative luftfuktigheten (RF) bør være på 40 %

Tarkett Shade Oak Snow Flake Plank

13


Fiskebein og andre trendy mønstre Ofte hører man at «gulvet er den femte veggen», eller at «gulvet er det største møbelet». Det betyr i praksis at det er en veldig iøynefallende flate som i stor grad påvirker rommets og boligens uttrykk. Tradisjonelt er det 3-stavs lakkert parkett eller laminat som har utgjort størstedelen av salget, men stiler og trender skifter, så hva som er trendy og innovativt på gulvfronten nå, lurer du kanskje på? Gulvleverandøren Tarkett gir her noen eksempler på trendriktige gulv som er litt utenom det vanlige: En ny årgang av klassisk fiskeben I kolleksjonen Segno kombineres Tarketts høye produktkvalitet og -finish med et helt nytt designkonsept. Med Segno er det nemlig mulig å skape unike rom, med unike tregulv. Dette modulære gulvet kan både skreddersys i tradisjonelle mønster, som fiskeben, eller legges i helt nye og kreative uttrykk. Parketten passer ypperlig der hvor det er ønskelig med en elegant og nordisk stil. Ifølge Tarkett er det en helt tydelig tendens til at flere i større grad ønsker, og drømmer om, mønstergulv. Mønstergulv i ruter Tarkett har også kolleksjonen Noble. Det er modulære mønstergulv som er inspirerte av gamle, tradisjonsrike og klassiske parketter. Designet er nytolkninger av klassiske rutemønstre fra 1950-tallet. Den børstede og hardvoksoljede overflaten skaper mønsterbilder med dynamikk, og de ulike rutene gir en spennende og vakker effekt når lyset faller inn i rommet fra ulike vinkler. Fargesettingen av gulvene gir en eksklusiv og moderne følelse som er både tidløs og trendy. Hver eneste rute er tilpasset for hånd. Lamellene legges i ulike retninger, og gulvene får dermed en unik variasjon og eksklusivitet. Det er et gulv som burde være en fryd å legge for en proff, for dette er ekte håndverk.

14

Parkett

Parkett er førstevalget for veldig mange. Det gjelder både for de som skal bo i boligen, de som har tegnet eller prosjektert den, eller de som skal legge den. Parkett holder godt på varmen og er lunt og behagelig å gå på. Den er også et levende tremateriale og gir en ekte trefølelse. Men minst like viktig er det at parkett finnes i svært mange varianter, både når det gjelder design og overflatebehandling. Det gir en stor valgfrihet og mulighet for å finne en parkett som passer perfekt til stil, interiør og rom. Hva er parkett? Parkett er satt sammen av tre lag eller sjikt (eller lameller). Det øverste laget er slitelaget (eller toppsjiktet), og det er laget av treslaget som gir navnet til parketten. Ekte parkett har et slitelag som er minst 2,5 mm tykt. Neste lag er mellomlaget eller tverrsjiktet. Det er ofte laget av gran eller furu, og det er der for å minimere bevegelse i parketten. Det nederste laget (underlaget eller bunnsjiktet) er et stabiliserende lag. Til sammen gjør disse lagene parketten formstabil. De vanligste treslagene som brukes til parkett, er eik, ask, lønn, bjørk, bøk og valnøtt. Hardheten på alle tresorter er målt i noe som heter Brinelltesten: Jo høyere score på Brinell-skalaen, jo hardere og mer motstandsdyktig er treet. Dette kan være viktig å tenke på når det velges tresort ut fra forskjellige bruks­ områder. Bjørk ligger eksempelvis nederst med 2,6 og lønn øverst på 4,8. Den mest brukte tresorten til parkett, som er eik, ligger midt på med 3,7. Hva betyr 1-stavs eller 2-stavs? Toppsjiktet eller slitelaget kan i bredden deles inn i staver. 1-stavs dekker hele bredden og kalles ofte plank, og 2-stavs (eller 3-stavs) har to (eller tre) lameller ved siden av hverandre i toppsjiktet. Det gir et annerledes visuelt inntrykk.

Tarkett Segno Oak Limestone


Ekte parkett har et slitelag som er minst 2,5 mm tykt

7 gulvtabber du må unngå Det er kostbart å legge gulvet feil eller å måtte ta det opp igjen – eller risikere skjemmende arbeid og misfornøyde kunder. Her er fem tabber som du enkelt kan unngå når du legger (parkett)gulv: 1 Å bære inn og gyve løs med en gang. Akklimatisering er viktig når du legger parkett. Parketten skal tilpasse seg temperatur og luftfuktighet (se også neste punkt). Du skal ikke åpne pakk­ ene heller. Vent 24 timer sommerstid og 48 timer vinterstid. Ellers kan parketten vri seg og bli vanskelig å legge. 2 Å legge gulvet rett fra pakken. For å få et jevnt og pent gulv er det viktig å sortere plankene og fordele disse utover gulvet slik at det skaper et vakkert uttrykk. Ingen trær er like, så plankene kan ha ulikt med årer og kvist, og fargen kan variere fra planke til planke. Åpne et par pakker og legg utover før du legger gulvet.

Overflatebehandlingen Parketten er lakkert, oljet eller hardvoksoljet. Det er hardvoksolje som er den overflatebehandlingen som det nå er størst etterspørsel etter. Forskjellige typer lakk brukes også, matt lakk har for eksempel vært populært en stund, men nå ser vi de ultramatte overflatene komme mer og mer. Ultramatt gir ikke refleksjoner i overflaten, og det ser ut som nysaget tre. Generelt sett gir lakkering enklere renhold, mens oljing fremhever treets struktur bedre.

3 Ikke tenke på luftfuktigheten eller annet arbeid som gjøres samtidig. Å legge gulv krever koordinering og planlegging. Den relative luftfuktigheten skal være på mellom 30 og 60 %, og temperaturen må være på minst 18 °C før, under og etter installasjon. Det er også viktig at gulvet legges til slutt – at det er det det siste som gjøres i rommet. Hvis du for eksempel maler etter gulvlegging, kan det drastisk øke luftfuktigheten og få parketten til å svelle – og det kan føre til at parketten knirker. 4 Å installere kjøkkenøy, peisovner eller annet oppå gulvet til slutt. Det er ingen god ide siden det kan låse parketten og gjør at den ikke kan få bevege på seg. Noe som er normalt ved temperatursvingninger. Det kan føre til knirk og sprekker og til og med at gulvet hever seg. 5 Å droppe helliming når parketten legges over store flater. Parketten bør hellimes dersom den legges gjennomgående i flere rom, men fortsatt må du huske på avstanden til veggen på 8-10

mm. Terskler eller annet skal ikke limes/festes til parkettgulvet. 6 Å slå med for liten slagkloss eller mot toppsjikt. Riktig slagkloss sikrer et godt sluttresultat med skadefrie skjøter, og sørger for at kraften blir jevnt fordelt langs hele bordet. Hvis du slår mot toppsjiktet, er det vanskelig å gjøre noe hvis det blir ødelagt. Bruk aldri en avkappet bordbit som slagkloss ettersom det fører til oppflising av bordkanten. Husk også at skader som skyldes feil bruk av slagkloss, blir som regel ikke synlige før etter en stund. 7 Å slurve med riktig avstand. Tre er et levende materiale. Det påvirkes av klima og årstider. Det utvider seg og krymper, og derfor skal det være et mellomrom på 1,5 mm pr. breddemeter gulv og minst 8-10 mm mellom gulv og vegg rundt hele rommet. Dette gjelder også mot terskler, rør, trapper, stolper, peiser, steingulv, kjøkkeninnredning/ kjøkkenøy osv. Bevegelsesfugen kan du enkelt og elegant skjule med en list eller sokkel.

15


Parkett holder godt på varmen og er lunt og behagelig å gå på. Hardvoksoljede gulv har den fordelen at de er enklere å reparere dersom det skulle skje en skade på dem. For lakkerte gulv er det vanskeligere. Er uhellet ute, er det likevel flere reparasjonsprodukter som gir god effekt. Ta kontakt med parkettleverandøren for veiledning. Overflateeffekter Hvordan parketten ser ut, er også avhengig av hvordan det valgte treslaget ser ut. Det kan for eksempel ha et rolig utseende (lite kvist), et livlig utseende (mer kvist og variasjon i farge og struktur) og et uttrykksfullt

utseende (mer av alt, inkludert sprekker!). De ulike parkettene finnes også i en mengde fargenyanser, som enten er naturlige fra treets side, eller at det er påført farge eller lasur. Børsting av parketten gir også et eget uttrykk – så alt fra lett til dyp børsting er mulig. I tillegg er det også mulig å få parkett med sagmerker og trykkmerker – hvis en slik effekt ønskes. Hva med fasen? Fas er også en effekt som påføres gulvet. Fas er skråskjæring langs plankebordet og gir en enda mer markant følelse av «ekte og naturlig tre». Mikrofas, minifas og maksifas er de vanligste fasene, men fasen kan også være håndlaget. Fasen er som regel tosidig eller firesidig. Lengde, bredde og tykkelse på plankene Mange parketter tilbys nå også i lange, brede og tykke utgaver. Det gir et mer eksklusivt uttrykk (og det kan minne om herdet tregulv). Tarkett

Herdet tregulv

Gulvplanker av herdet tre – hva er det? Det er gulvbord som er lange, brede og svært solide samtidig som den ekte trefølelsen virkelig kommer frem. Det er en patentert teknikk kalt Woodura som gjør dette mulig: Hver planke består av fire lag: Det øverste tre-laget presses sammen under sterk varme med en fuktbestandig trefiberskive som er bestrøket med trepulverblanding. Tre-laget blir da komprimert samtidig som trepulveret trenger inn underfra. Det underste laget er et stabiliseringslag. Totalt blir da planken kun 11 mm tykk. Det øverste laget er enten hardvoks­ oljet eller mattlakkert. Treslaget som brukes, er eik. Lengden er 280 mm, og breddene er fra 223 til 276 mm. Herdet tre fås som plank (1-stav) eller 3-stavs. Herdet tregulv legges flytende uten at det spikres eller limes til underlaget. Herdet tregulv fås i mange forskjellige nyanser/stiler – så her det det mye å velge mellom.

16

har for eksempel parkett i bredder på 280 mm og lengder på 252 cm. Når det gjelder tykkelse, får du nå solide parketter opp i 22 mm tykkelse. Vanlig parkett derimot har mellom 13 og 16 mm. Det er selvsagt viktig å ta høyde for de ekstra millimeterne når du planlegger og legger gulvet.

Kährs Eik Horizon

Kährs Eik Johan


Vinyl og klikkvinyl

Vinylgulv har fått en ny renessanse, og nettopp dette slitesterke gulv­ belegget på rull lanseres stadig med oppdaterte design som passer til gjeldende interiørtrender. Dette er gulv som er lette å legge for alle. I et baderom er det vinyl som er det tetteste alternativet. Vinyl kommer også i plankeformat, og klikkes på plass på samme måte som parkett. Klikkvinyl er gulvet for den som ønsker et solid gulv som er enkelt å vedlikeholde. Starfloor Clickgulvene fra Tarkett for eksempel bidrar til et godt inneklima da de er helt uten ftalater, har svært lave emisjoner og legges uten lim. Den sterke komposittkjernen gjør at gulvene tåler store temperatur­ svingninger. Du kan legge det rett på eksisterende gulv så lenge det har en hard og jevn overflate. Des­ suten støver ikke dette vinylgulvet når du kapper bordene, og det bygger lite i høyden. Tarkett Starfloor Click 30 Cube 3D Grey

Laminat

Laminatgulv er flere sjikt med materialer som settes sammen gjennom en lamineringsprosess og gir et gulv som tåler veldig mye. Den indre kjernen består av en fiberplate med svært høy tetthet (HDF). Dekoren er et trykk som er en eksakt kopi av utseendet til tre, stein, betong eller andre materialer.

Tarkett Laminat Long Boards Garonne Oak

Laminat er mer slitesterkt og enkelt å vedlikeholde. Laminat finnes i svært mange varianter (utseende, lengde, bredde og tykkelse). Her har du like mange muligheter som for parkett. Høytrykkslaminat blir mer og mer populært og regnes for å være blant verdens sterkeste gulv. Det solide, holdbare overflatelaget presses separat og limes fast på kjerneplaten. Denne prosessen skaper et bord som er betydelig sterkere enn tradisjonelt laminat og gir en holdbar, slitasjebestandig overflate. Denne typen overflate

gjør gulvene i klasse 34/AC6 svært bestandige mot riper og flekker. Et høytrykkslaminat er tre ganger tykkere enn et vanlig direktelaminat og passer perfekt som gulv i boliger og på steder hvor det utsettes for stor trafikk eller belastning, som flyplasser, restauranter, kontorer, butikker og offentlige rom. Laminat leveres også med akustikkdempende baksider, og noen har et limfritt låsesystem. Flere leverandører gir dessuten livstidsgaranti på høy­ trykks­laminat i boliger.

17


I bransjeprofilen får du tanker og meninger fra sentrale aktører i byggebransjen: Jon Karlsen (64), sivil­ ingeniør fra Moss med flere lederstillinger innen industri før han kom til Glava. Karlsen ledet Glava i 13 år og var også leder for Saint Gobain byggevarer (Weber, Gyproc og salget av Leca). Han sluttet i Glava i august 2019 og jobber nå som selvstendig, bl.a. engasjert av BNL (Byggenæringens landsforening) og er styreleder i Bygg­ tjeneste (NOBB) og i HAB Construction og er med i styret i Glava.

Jon Karlsen Vår bransjeprofil i dette nummeret er Jon Karlsen. Han har lang erfaring fra bransjen, blant annet 13 år i Glava. Her forteller han hvorfor du bør være mer opptatt av «det industrielle tankesettet», og du får gode råd til hvordan du kan lykkes i denne konkurranseutsatte bransjen. 18


For de som kjenner deg, eller har hørt deg, så er den «industrielle tankegangen» noe som du hamrer inn når anledningen byr seg. Hvorfor er du så opptatt av den? Jeg er veldig opptatt av det industrielle tankesettet. Industriell betyr ikke at du skal lage det samme om og om igjen, at alt skal være standardisert. Det industrielle tankesettet er å utvikle og levere produkter og tjenester som kunden vil ha. At du aller helst gjør det riktig første gangen. Det er den riktige industrielle tankegangen. Der er det et stykke igjen i byggebransjen. For det er fortsatt mange omgjøringer og mye mangler og feil. At det fortsatt er sånn, er fordi man begynner ofte før alt er ordentlig planlagt og klart. De har ikke fullstendig klare tegninger og spesifikasjoner og gjør forandringer underveis. Det øker faren for at alt ikke blir riktig. Der har bransjen en lang vei å gå. Mange bedrifter i byggebransjen sliter med lønnsomheten. Det er en tøff bransje. Hva tror du er nøkkelen til at små og mellomstore proffer skal klare seg fremover? Det er ikke tvil om at vi har mange gode håndverkere, men bransjen bør lære seg å planlegge og beskrive mer før man bygger. Industrialisering og profesjonalisering er noe av svaret på hva som kan gi bedre lønnsomhet. På entreprenørsiden sier man ofte at de gode prosjektlederne klarer å få til lønnsomme prosjekter uansett. Det er fordi de er bedre til å planlegge, til å forberede jobbene. Jeg tror at proffen må bruke mer tid på å planlegge jobben før han setter den i gang, og dermed bygge raskere og riktigere. Den industrielle måten å jobbe på er et helt tankesett. Det handler om å skjønne og gi kunden de det vil ha og trenger. Du må lage deg noen systemer og rutiner som virkelig leverer det kunden vil ha, og sørge for at han

får det hver gang, og at det alltid blir riktig første gangen. De som skjønner det og virkelig tar det innover seg, de pleier å få det til. Du ble engasjert av Byggenæringens landsforening (BNL) til å lede arbeidet med å få til en felles digitalisering av byggenæringen. Hva går dette arbeidet ut på? Hva er status der? Vi jobber med å få til en felles digitalisering av byggebransjen. Det er viktig, for lønnsomheten er for dårlig i bransjen. Den eneste reelle måten vi kan konkurrere på i Norge i vår bransje, med et så høyt lønnsnivå, det er å ta i bruk ny teknologi og digitalisere. Å bruke det til å bli mer effektive. Det er den eneste måten vi kan konkurrere på. Det muliggjør mye innenfor grønnere bygg og bærekraft også. Det vi er veldig opptatt av for å få fart på dette, er at lederne i bransjen skal skjønne hva det står om. For det er ikke gitt. Foreløpig har det vært altfor mye konsulentgreier alt sammen som altfor få forstår, men nå er det viktig at vi hjelper lederne til å skjønne hva som må gjøres, og hva som er riktig å gjøre i bedriftene. Vi prøver å få fram hvilke felleskomponenter eller koblinger som må til for å få informa­ sjonen til å flyte mellom bedriftene. Og vi skal gi råd om hvordan de kan bruke bestillermakten sin til å få til flere digitale løsninger. Nå vil vi ha lederne på banen, og få dem engasjert. Og det gjelder lederne i hele verdikjeden i denne bransjen. De trenger hjelp. Et annet sentralt tema i byggebransjen er bærekraft og miljøansvar – hva er dine tanker om dette? Det er helt nødvendig at vi nå tar skikkelig ansvar for bærekraftige varer og løsninger. Heldigvis kan ny teknologi og digitale løsninger hjelpe oss med å få til det som vi ikke har fått til tidligere. Et eksempel er en byggevare. I prinsippet vet vi ikke i hvilket bygg den havner. Vi har ikke noe sporbarhet på den. Hvis vi skal

tenke gjenbruk, da må vi ha sporbarhet. Vi må vite hva som er i bygget. Hvis vi skal lage CO2-regnskap og gode bygg, så må vi ha egenskaper på produkter og digitale hjelpemidler, uten dette er det ikke mulig, for det er så komplekst. Men nå er det mulig å få til dette. Maxbo for eksempel krever at byggevarene er merket, at det er strekkoder på varene, at det er full sporbarhet hele veien ut på bygget. Det gjør jo at det blir bedre kvalitet og seriøsitet, det blir mer kvalitet over det hele. Det har mye å si at en så stor aktør krever dette. Du jobbet i Glava i 13 år. Det er en stor aktør som leverer etterspurte varer til byggevarehusene og proffen. Hvordan var samarbeidet mellom bygge­varehandelen og dere? Og kanskje du også har noen gode råd til Maxbo på veien videre?

Bransjen bør lære seg å planlegge og beskrive mer før man bygger Vi hadde et veldig godt samarbeid. Vi hadde felles interesser. Det var selvsagt tøffe forhandlinger, men i det daglige arbeidet var vi alltid opptatt av å få det til å flyte så godt som mulig. Jeg kjenner en del i Maxbo og synes det er veldig ålreite folk der. Det må jeg bare få si. Maxbo og Glava representerer på mange måter mye av det samme. Som å levere produkter og tjenester tilpasset for norske forhold. Jeg ser på Maxbo som en som kan norske forhold. Kanskje det er noe de kan bruke enda mer. Å virkelig kunne norske forhold, å bli god på det, å tilby produkter og tjenester som er optimalt tilpasset norske forhold. Det er et tankesett som jeg tror blir veldig viktig fremover.

19


PROFFTILBUD Mars 2020

Profftilbud

Før 1 832,ekskl. mva

1 699,-

ekskl. mva

2 123

75

inkl. mva

Gipstrekker

DCDF 620NT. Sterk børsteløs motor med 4400 o/min. Med LED arbeidslys

Profftilbud

Profftilbud

Før 1 992,-

Profftilbud

Før 1 752,-

Før 99920

ekskl. mva

ekskl. mva

ekskl. mva

1 699,-

699,-

1 299,-

Lader + batteri

Magasin

Bukk

ekskl. mva

2 123

75

inkl. mva

Batteri og ladersett, inkl. 2 x 5.0 Ah XR 18 V batteri og multilader DCB115. Lader fra 10,8 V- 18 V XR Li-Ion batterier

ekskl. mva

873

75

inkl. mva

DDCF6201. Forsats/magasin til DEWALT gipstrekker 18 V

ekskl. mva

1 623

75

inkl. mva

Kraftig proffbukk, aluminium, bred plattform på 30x60 cm


Profftilbud

Profftilbud

Før 1 679

Før 2 952,-

20

ekskl. mva

ekskl. mva

1 390,-

2 290,-

Sirkelsag

Sirkelsag

ekskl. mva

1 735

50

ekskl. mva

2 862

50

inkl. mva

C18DBL. Med ACS Power-modus og Silent-modus

inkl. mva

C3606DA. Børsteløs motor. Lavt lydnivå, power-/silent mode. Mykstart og elektrisk motorbrems

Profftilbud

Profftilbud

Profftilbud

Før 2 072,-

Før 5 992,-

Før 1 11920

ekskl. mva

ekskl. mva

ekskl. mva

1 490,-

3 990,-

790,-

Batteripakke

Kompressor

Spikerpistol

ekskl. mva

1 862

50

inkl. mva

36 V (2,5 Ah) 18 V (5,0 Ah), levetid ca. 1500 ladesykluser

ekskl. mva

4 987

50

inkl. mva

MFT2520SP. Oljefri kompressor, utstyrt med to kombikuplinger (Euro/Norsk)

ekskl. mva

987

50

inkl. mva

For bruk i myke materialer, tynne plater og til møbelreparasjoner

Tilbudene gjelder i perioden 1. - 31. mars 2020, og så langt beholdningen rekker. Vi tar forbehold om trykkfeil. Enkelte varer kan være bestillingsvarer.


Vernesko og arbeidstøy – hva har det med samhold, miljøengasjement og håndverk å gjøre?

Foto: Espen Solli

I det tradisjonsrike maritime miljøet på øya Isegran utenfor Fredrikstad reises det et 120 m2 stort byggverk på en tradisjonell pram av røtter. Det skal symbolisere at havet og håpet tilhører oss alle. 22

Å bygge en katedral av håp Prosjektet på Isegran kalles Håpets Katedral og er en dugnad som absolutt alle kan være med på. Oppføringen av Håpets Katedral er et flerreligiøst samarbeid for miljø, skaperverk og fred. Resultatet er på god vei til å bli et særpreget flytende byggverk i krysning mellom moderne kunst og verdensarv. Kirkelig arkitektur, plast drevet inn fra havet og rotekte tre­ virke vil sette sitt preg på bygget, som skal kunne romme cirka 50 mennesker. En av initiativtakerne, kunstner Solveig Egeland, som er kjent for miljøkunst­ prosjektet OceanHope, forteller:

– Håpets Katedral handler om å forvan­ dle vondt til noe godt, og vise at det skapes håp når vi samarbeider. Alle kan delta, uavhengig av religion, tro, alder, posisjon og nasjonalitet. Akkurat som havet skal denne katedralen binde oss mennesker sammen. Den skal bli et møtested for absolutt alle. Fundamentet Katedralen blir en krysning mellom moderne kunst og verdensarv. Reis­ verket er inspirert av stavkirkene, mens taket blir et storslagent plast­ maleri laget av laget av omformet drivplast fra havet. Hensikten er


fallende verdier som begge virksomhetene jobber for. Det var derfor helt naturlig å bidra med vernesko og arbeidstøy til dugnadsgjengen som arbeider med Håpets Katedral, alle under ledelse av erfarne båtbyggere på Maritimt Center. Arbeiderne består av én fast gruppe og av enkeltpersoner som bidrar mer sporadisk ut fra mulighet og behov. Den faste gjengen har fått sine egne antrekk, mens de øvrige låner når de er på jobb. Andreas Pagander, som er prosjektets byggeleder og båtbygger av yrke, er veldig fornøyd med at de er godt utrustet: – Vi har stor nytte av klærne. Helly Hansen har gitt oss tøy for å kunne jobbe uanstrengt uansett vær. De er brukt med stor tilfredshet både høst, vinter, vår og sommer.

Håpets katedral er et ønske om samarbeid og et initiativ som kommer fra Borg bispedømme: – Vi ønsker bred medvirkning på tvers av nasjonalitet, alder og tro – både til strandrydding og bygging. Skal vi redde havet, må vi gjøre det i felleskap.

blant annet å styrke og synliggjøre håpet om en bærekraftig og levende fremtid. Plasten er funnet under ryddeaksjoner i strandkanten. Under ledelse av dyktige kunstnere og håndverkere jobber alle med både snekring, treskjæring, plastbearbeiding, kunstarbeid, sortering, rydding og matlaging. Helly Hansen og havet Ikke mange milene fra Fredrikstad ligger Moss. Det var der Helly Hansen AS ble etablert i 1877 (Helly J. Hansens Oljeklædefabrik) og ble raskt kjent for kvalitetsprodukter som

oilskin-jakker, bukser, sydvester og presenninger. – Gjennom mer enn 100 år har det mari­time markedet vært viktig for oss. Og det er viktig fortsatt. Derfor er vi veldig glade for at Håpets Katedral retter et søkelys på hvilken verdi havet representerer for hele samfunnet, sier Christian Wilkens, som er nordisk marketing specialist I Helly Hansen Work Wear. Naturlig å bidra Wilkens poengterer at Håpets Katedral og Helly Hansen har en rekke sammen­

Ikke bare bruk og kast lenger Felles for Helly Hansen og Håpets Katedral er også begrepet gjenbruk. Helly Hansen satser på kvalitet med svært lang holdbarhetstid. Det er altså ikke nødvendig å kaste klærne, men heller la andre bruke dem videre hvis de har lyst til å bytte modell. Under byggingen har håndverkerne latt seg imponere av slitestyrken på klærne fra Helly Hansen, og gleder seg over holdbarheten som ivaretar miljøet ved at klærne kan brukes lenger enn de er vant til. Og en fin bonus er det dessuten at likt og solid arbeidstøy gir en egen fellesskapsfølelse. Wilkens er tydelig på at de nå har et stort ansvar for bærekraftige løsninger og produkter, men at de har en god plan for å bidra skikkelig: – Tekstiler slipper ut store mengder mikroplast, og bransjen har et stort fot­ avtrykk av karbonutslipp. Vi arbeider i dag aktivt med å redusere vår negative påvirkning på miljøet gjennom tett samarbeid med våre fabrikker og be­ visste materialvalg. Vi har flyttet deler av produksjonen til Europa for enklere å kunne kontrollere tredjepartsleveran­ dører. Dessuten har vi også, for å skåne miljøet, redusert mengden av vann brukt i produksjonen. Det er superviktig å bidra. Hver enkelt av oss kan gjøre en innsats til det beste for miljøet.

23


Hey’di AS gjør bruken av våre produkter bedre for din helse og bra for miljøet. HMS-begrepet er omfattende og i mange tilfeller komplisert i hverdagen. Det skal dekke helse, miljø og ikke sikkerhet i ett. Alt flyter over i hverandre av nødvendighet. Når vi i Hey’di jobber med produktutviklinge, er disse aspektene sentrale utover å lete etter bruksområder og forbedringer i egenskapene til våre varer.

24


ANNONSØRINNHOLD Ikke jobb i helseskadelige miljø om du kan velge det bort! Vi skal gjøre det enklere å velge, men også bruke produkter som er bedre for ditt arbeidsmiljø. I dag er det ikke lett for håndverkere å ta stilling til om det utgjør helseskader. Lange kompliserte tekster med liten skrift og stadig skiftende piktogrammer er vanskelig å forholde seg til. Hos Hey’di er dette utfordringer vi har erklært krig mot. Vi skal gjøre det enda enklere. Du skal ikke måtte stå i et arbeidsmiljø som er usunt, som avgir gasser, støver unødvendig eller bruke varer du ikke må få på huden din. Uten at du kan velge noe annet, men også at det fremkommer enkelt og tydelig at her kan du velge dette produktet isteden. Vi skal gjøre det relevant og enkelt å huske for deg når du skal kjøpe. Hey’di svanemerkede produkter. I vårt sortiment har vi som eneste leverandør i Norden svanemerkede produkter, som dermed i seg selv

Uten støvredusering

tilfredsstiller ekstremt høye krav. Vi har hele 21 produkter du kan velge av, de priset på linje med alternativene uten. Ved å velge et svanemerket produkt i ditt prosjekt, vil du verne miljøet, og ikke minst er det viktig at du forteller kunden at du har valgt eller at du kan gjennomføre prosjektet med svanemerkede produkter om de ønsker det. Hey’di Støvredusert med svanemerke Mikropartikler er ikke til å unngå når man skal blande sammen ulike typer støpe- og avrettingsmasser eller fliselim for å nevne et par eksempler. Vi anbefaler alltid at man bruker masker og følger nøye bruksanvisningene. Dog ser vi at mange ofte står i «tette» miljøer og bruker verne­ utstyret mens man blander, for å ta av seg masken når selve blandingen av produktene er gjort. Rommet er fremdeles rikt med mikropartikler som ikke er farlige i seg selv, men som det ikke er noe vits i å puste inn.

Derfor har vi i Hey’di en rekke produkter som er støvredusert. Som vil si at vi tilfører egenskaper inn i produkter som reduserer støvflyvingen med opptil 90 %. På denne måten gjør vi valget til våre håndverkere enklere i det daglige. Vi mener hos oss at dette er å kombinere to viktige mål i en og samme prosess. Vi må gjøre valget til en del av hverdagen. Her mener vi bestemt at vi kommuniserer på en effektiv måte «whats in it for me» til våre brukere.

Se etter Hey’di Støvredusert og svanemerket neste gang du handler! Bra for deg og bra for miljøet

Med støvredusering 25


Ikke glem lydisoleringen når du bygger nytt eller rehabiliterer

26

Ha en plan for lydiso­ ler­ing når du isolerer. Rockwool og Norgips gir deg her detaljkun­n­ skapen du trenger.

riktig produktløsning sammen med korrekt utførelse av helt avgjørende betydning. Du bør derfor rådføre deg med Maxbo Proff eller andre fagfolk som har oversikt over og kunnskap om dokumenterte konstruksjoner og løsninger som ivaretar en lydreduksjon. Det bør du gjøre enten det er en oppgradering eller kravene er gitt i en beskrivelse.

Riktig produkt og korrekt utførelse Støy, både utendørs og innendørs, utgjør en betydelig plage for flere hundre tusen nordmenn. Undersøkelser viser at lydisolasjonen er for dårlig i over 20 % av alle konstruksjoner som bygges – selv om gjeldende krav er oppfylt. For å oppnå et best mulig resultat på lydisoleringen mellom rom og etasjer er valg av

Den irriterende hverdagsstøyen Uønsket støy er, etter luftforurens­ ning, den største helseplagen for befolkningen i Europa. Det er ikke bare støy utenfra som kan være plagsom og irriterende i en vanlig bolig. Støy kan like godt komme fra personer i naborommet eller fra etasjen over eller under. Trinnlyd fra etasjen over, barneskrik eller musikk fra naborom-

met eller de som er nedenunder er ikke bare irriterende, men kan også være direkte helsefarlig. I tillegg er det også ønskelig å gjøre noe med sjenerende romklang og ekko. Kan du din Rw? Hvis du skal lydisolere, er det noen viktige begreper å passe på. Begreper som Rw og R’w er det viktig å skille mellom (Rw med og uten apostrof). Rw er et lydreduksjonstall, og det sier noe om støyisolasjonens evne til å redusere luftstøy (det måles i dB). Rw er tall fra laboratorium, mens R’w er tall fra ute i felt (i bygg, på byggeplass). Det samme gjelder for L’n,w og Ln,w som er betegnelsene for trinnlyd. Forskriftskravene tar utgangspunkt i R’w og L’n,w. For alle etasjeskillere er høye verdier for lydreduksjon gode verdier,


Riktig produkt og korrekt utførelse er avgjørende

mens det er omvendt for trinnlyd. Der skal tallet være så lavt som mulig. Minstekravet til lydreduksjon er 55 dB mellom boliger, og 60 dB mellom boenheter og næringsog servicevirksomhet, garasjeanlegg o.l. Dette gjelder for nye boliger ifølge Norsk Standard NS 8175:2012. Ved rehabilitering anbefales minst 50 og 55 dB. For trinnlyd er minstekravet 53 dB mellom boliger og 48 dB mellom nærings- og servicevirksomhet, takterrasse, garasjeanlegg o.l. Ta høyde for virkeligheten Norgips har i sin praksis oppgitt forventede feltverdier (R’W) til å være 4 dB lavere enn de laboratoriemålte RW-verdiene. Det har vært omtalt i bransjen som «at ved normal flanketransmisjon reduseres verdien fra laboratoriemålte verdier til feltmålte verdier med 3-5 dB». Hvorfor denne reduksjonen på 4 dB? Ifølge Norgips er det tatt høyde for forhold som kan oppstå under mon-

tering på byggeplass. God lydisolering kan ikke oppnås bare ved å etablere en lydisolerende vegg. For å unngå at lyden bærer gjennom gulv, tak eller flankerende vegger, må disse være av minst samme lydmessige kvalitet som veggen. Hvis det ikke er tilfellet, er det nødvendig å bryte de tilsluttende bygningsdeler. Alle tilslutninger må være tette For at den forventede lydisolering skal oppnås, må alle tilslutninger til andre bygningsdeler være lydtette. Ved tilslutning mot andre gipsplatekonstruksjoner vil forskriftsmessig sparkling etter Norgips-systemet normalt gi tilstrekkelig lydtetting. Mot andre materialer benyttes det tørr fugetetting, polyetenduk eller elastisk fugemasse. Så det er viktig å tenke på hva og hvor mye av ulike tekniske føringer som skal være inne i veggen. I en vegg med høyere krav til lydreduksjon

27


Ikke glem å isolere skilleveggen Hvordan lydisolere gulv og /eller tak Hvis du skal isolere for lyd som går fra etasjen over og ned (såkalt trinnlyd), må det gjøres noe med gulvet i etasjen over. Etasjeskiller av tre har som regel svært dårlig lydisolerende evne. Den beste løsningen er å bruke flytende gulv lagt på trinnlydplater. Flytende gulv gir en svært god trinnlyddempende effekt. En slik løsning reduserer lydgjennomgangen til ca. 1/4. Rockwool Trinnlydplater skal legges i kombinasjon med trykkfordelende sjikt i form av gips- og sponplatelag, eller avrettingsmasse eller påstøp. Det vil sammen gi gode lydisolerende egenskaper. anbefales ikke noen føringer i veggen som kan utgjøre en «punktering» slik at veggen ikke oppnår forventet lyd­ reduksjon. Eksempler på punktering kan være el-bryter, stikkontakt eller lignende. Skilleveggen er ofte et svakt punkt lydmessig Det er ingen krav til lydisolasjon i skillevegger i en og samme boenhet. Men det betyr ikke at du bør «glemme den» – for her er det nemlig store muligheter for å oppnå en god lydred­­ uk­sjon. Isolerer du skillevegger, investerer du ikke bare i bedre nattesøvn og familiefred, men også i form av forbedret innemiljø og ikke minst økt brannsikkerhet som en verdifull bonus. Ifølge Rockwool er det ikke bare type platekledning, antall platelag og stendertype som er avgjørende. For eksempel vil en skillevegg isolert med 70 mm Rockwool steinull redusere lydgjennomgangen med 6-8 dB i forhold til en uisolert vegg. Det vil oppfattes som nesten en halvering av støynivået. Det er en kjent sak at vanlige lettvegger med trepanel har dårlig lydisolerende evne, men det er flere måter

28

å forbedre den på. Selve veggen kan åpnes og isoleres med Rockwool Flexi A-Plate eller Lydplate, og deretter kles med ett eller to lag plater: f.eks. 13 mm gips på hver side. Hvordan lydisolere vegger Det er små marginer som gjør en konstruksjon god eller dårlig når det gjelder lydisolering. Derfor kan valg av riktig produktløsning sammen med korrekt utførelse være av helt avgjørende betydning. Det aller beste resultatet oppnås ved å bruke lydplate. Rockwool lydplate for eksempel er spesialutviklet for oppgaven og dimensjonert for både stålprofiler og trestendere. Lydplaten er tyngre og mer formfast enn vanlig lettull og vil derfor kunne redusere lydgjennomgangen mer. En annen måte, som også vil forbedre lydisolasjonen til betong- eller murvegger, er en tilleggsvegg utenpå den eksisterende veggen, enten utlektet eller frittstående. En frittstående vegg, som fylles opp med for eksempel Rockwool Flexi A-Plate mellom stenderne, og platekles med en eller to plater, er en god løsning.

Hvis det derimot er lyd fra etasjen under som er problemet, da er det snakk om luftlyd. Da er det taket under som må lydisoleres. I slike tilfeller vil en kombinasjon med lydbøyler og isolasjon være en anbefalt løsning. Lydbøyler er fjærende stålbøyler som du «henger» den nye himlingen opp i. Dette vil bidra til å dempe overføringen av lyd til etasjen over. For å tilfredsstille forskriftskravene mellom to boenheter må både luftog trinnlydkravene oppnås. Etterisoler etasjeskillere med løs isolasjon Skal du rehabilitere eldre hus, er metoden med å blåse inn løs isola­ sjon en god løsning. Arbeidet utføres raskt og enkelt og kan gjøres uten å rive eksisterende gulv eller himling. Innblåsingen kan utføres både fra innsiden og utsiden av huset ved etasjeskillet. For å oppnå større effekt kan eventuell gammel isolasjon, leire, flis eller lignende «suges» ut først. Denne måten å isolere på har svært gode lyddempende egenskaper i tillegg til at du selvsagt isolerer både mot kulde og varme og får økt brannsikkerhet.


Rockwool har smarte plater: Med Rockwool Flexi A-Plate går isoler­ ingsjobben raskt unna fordi platene har en fleksibel langside som gjør at den fjærer ut og gir svært god utfylling – selv om stenderavstanden varierer med opptil 20 mm. Dermed slipper du ekstra arbeid med tilskjæring og unødig spill og kapp. Ønsker du best mulig lyddemping, vil Rockwool Lydplate bidra til et bedre resultat. Lydplate finnes både til tre-og stål­ stendere. Ved trinnlyd-isolering brukes Rockwool Trinnlydplate med duk der du legger et flytende platelag over. Skal det brukes avrettingsmasse eller støp over, så benyttes Trinnlydplaten uten duk.

Norgips har ulike plater til ulike bruksområder: Norgips Standard er god til lydreduk­ sjon, og Ultra Board har endra bedre egenskaper på lydreduksjon. Her er det mulig å se på løsninger som gjør at konstruksjonens tykkelse blir slankere ved enten færre gipsplatelag eller annen bredde på stenderen. Har du virkelig utfordringer med å oppnå rett lydreduksjon, vil Norgips Silentboard være problemløseren. I tillegg vil produkter som DANOloft® og andre Danoline-produkter sikre optimal romakustikk og lydabsorpsjon over hele himlingen.

Gipsplate type A Standard 13 mm

Gipsplate type DFIR Ultra Board 15 mm

29


WEATHERGUARD WEATHERGUARD KONSTRUKSJONSFINÉR KONSTRUKSJONSFINÉR

IKKE SKYLD PÅ VÆRET!

WEATHERGUARD WEATHERGUARD

Ikke la norsk ruskevær hindre deg fra å gjøre jobben.

Ikke la norsk ruskevær hindre Ikke la norsk vær hindre deg fra å gjøre job- deg fra å gjøre jobben. WeatherGuard tåler regn i bygIkke din. la norsk vær hindrekonstruksjonsfinér deg fra å gjøre jobben WeatherGuard konstruksjonsfinér WeatherGuard konstruksjonsfinér tåler regn i bygben din. WeatherGuard konstruksjonsfinér tåler regn i byggeperioden (4-6Platene uker). Pla-er tilvirket av finsk gran, geperioden (4-6 uker). tåler regn i byggeperioden uker). Plageperioden (4-6 tene er tilvirket finsk uker). gran,(4-6 ogPlatene fås både i er tilvirket av finsk gran, og fås bådeav i helteneog erhalvformat. tilvirket av finsk og gran,halvformat. og fås både i helog fås både i hel- og halvformat. hel- og halvformat.

• •• •• •• •• •• •• •• •• •• •

Formstabil Formstabil Vannavstøtende Vannavstøtende Raskere montering grunnet lav vekt Raskere montering grunnet lav vekt Kort tørketid gir kortere byggeperiode Kort tørketid gir kortere byggeperiode Gir en mer effektiv arbeidsprosess Gir 12 en mer effektiv arbeidsprosess Fra til 40mm tykkelse TG2 og TG4 Fra 12 fuktopptak til 40mm tykkelse TG2plater og TG4 Lavere enn andre Lavere fuktopptak enn andre plater Dobbelt så sterk og halvparten så tung Dobbelt så sterk Ingen forskjell på og for-halvparten og baksideså tung Ingen forskjell på for- og bakside WBP-limt WBP-limt

XF GRAN TG4 III/III XF GRAN TG4 III/III

EASY EASYBoard Board EASYBoard EASY Board konstruksjonsfinér konstruksjonsfinér • LETT, ENKEL Å BÆRE. LITE SVINN. • LETT, ENKEL Å BÆRE. LITE SVINN. • GLIMRENDE FOR BÆRENDE KONSTRUKSJONER • GLIMRENDE FOR BÆRENDE KONSTRUKSJONER • BODER/SMÅ ROM, BAK TRAPP, GARASJE M.V. • BODER/SMÅ ROM, BAK TRAPP, GARASJE M.V. • 12, 15 OG 18MM - 2410X300MM • 12, 15 OG 18MM - 2410X300MM


ANNONSØRINNHOLD

Leverer fremtidens byggevarer Fritzøe Engros AS er Norges største leverandør av plateprodukter, men det stanser ikke med dét: – Vi er ledende på sertifiserte produkter, og jobber kontinuerlig med å legge til nye produkter, forteller teknisk sjef Jarle Anholt. Foto: Håvard Wannebo/Fritzøe Engros

Det er nå mange år siden Fritzøe Engros besluttet å fase ut alle produktene som kom fra områder som handler med regnskogprodukter. Virksomheten er nå både FSC- og PEFC-sertifisert. – For vår del var dette bare en begyn­ nelse; gjennom de siste årene har vi fokusert på hva vi kan bidra med i det grønne skiftet, og jobber hardt for å kunne tilby miljøvennlige, bærekraftige produkter. Og ikke minst har vi skolert egne selgere på hvilke produkter vi kan bidra med, forklarer Anholt. Fritzøe Engros er medlem av BREEAM og er med i blant annet Grønn Byggallianses materialforum. Dette er viktig for å kunne fremme og veilede de som skal prosjektere og beskrive bærekraftige materialvalg til miljøvennlige byggeprosjekter. Og det vi vet med sikkerhet, er at fremtiden vil kreve et betydelig fokus på miljø og bærekraft, forklarer Anholt. Fokus på ansvarlighet er påkrevd Det er viktig for Fritzøe Engros både å lagerføre en bredde og dybde i sortimentet med korte leveringstider. – Både Statsbygg og mange kommuner setter nå krav til bærekraftige materialvalg og miljøklassifisering av bygg. Det betyr at prosjekterende må sette seg inn i hvordan oppgaven skal løses, og om det finnes egnede produkter tilgjengelig på det norske markedet. Det er her Fritzøe Engros kommer inn; vi har over lang tid sett disse

Jobben går mye raskere med EASYBoard. Byggmester Trulsen AS i Larvik var blant de første i landet til å bruke EASYBoard: – Dette var plankekjøring! En stor fordel med EASYBoard kontra kryss­ finér eller spon er at man ikke trenger å treffe stendere, forklarer tømrer Jakob.

kravene komme, og sammen med myndighetene, bransjen og våre egne produsenter har vi lyktes med å tilrettelegge med de riktige produktene. Vi har per i dag mer enn 800 sertifiserte varelinjer, forteller Anholt. Når en arkitekt eller byggmester skal prosjektere et BREEAM-bygg, trengs produkter som innfrir visse kriterier. Dersom bygget for eksempel skal innfri HEA02, krav til inneklima, stilles for eksempel krav til avgasser, noe som igjen krever en emisjonstesting av produktene som skal brukes i bygget. – Vi fører en rekke M1-klassifiserte produkter som innfrir HEA02. BREEAM stiller også krav til andre kriterier, som for eksempel kan løses ved å bruke svanemerkede produkter. Også her har vi en betydelig produktbredde. Trekker frem to kindereggprodukter Anholt sier at kryssfinérproduktene WeatherGuard og EASYBoard utpeker

seg spesielt som fremtidsrettede produkter. – WeatherGuard til bruk som undertak har hatt en betydelig økning de siste årene, både fordi WeatherGuard tåler nedbør i byggeperioden og kan ligge udekket i 4-6 uker. Dermed slipper man å handle inn presenninger og bruke tid på tildekking i dårlig vær. Og EASYBoard er konstruksjonsfinérplater med målene 2410x310 mm og fås i 12, 15 og 18 mm. EASYBoard har raskt skutt fart, og gjør seg utmerket som underlagsplate for blant annet folie­ membran, eller som våtromsplater, i boder eller steder som er vanskelig å komme til. EASYBoard kan skjøtes mellom stendere, noe som reduserer svinnet til det minimale.Samtidig er EASYBoard M1-klassifisert. Ved å bruke WeatherGuard og EASYBoard økes effektiviteten, svinnet blir redusert og du har gode produkter som innfrir kravene til bærekraftig materialvalg, avslutter Anholt.

31


Hva er lovpålagt miljødokumentasjon i TEK 17?

Er du usikker på hva som er lovpålagt miljødokumentasjon for produkter som skal brukes i et byggverk? Miljøsjef Heidi Lyngstad i Maxbo gir her en oversikt. 32


Hva står i TEK 17? I Kapittel 3 i Teknisk forskrift (TEK 17) § 3-1 Dokumentasjon av produkter til byggverk står det følgende: – Før produkter bygges inn i bygg­ verk, skal det dokumenteres at produktene har de egenskapene som er nødvendige for at det ferdige byggverket skal tilfreds­ stille kravene i forskriften.

klar over at produktdokumentasjon i henhold til kravene i forskrift om omsetning og dokumentasjon av produkter til byggverk, herunder et CE-merke, ikke betyr at produktet dermed automatisk kan benyttes i et byggverk. Produktet må også ha egenskaper som gjør at byggverket

som helhet tilfredsstiller forskriftens krav. Det er tiltakshaver og de ansvarlige foretak i byggesaken som har ansvar for å velge produkter slik at byggverket som helhet tilfredsstiller de materielle kravene i forskriften.

særlig krav 3 og 7 som det er viktig å merke seg i denne sammenheng:

Egenskaper som er av vesentlig betydning for de grunnleggende kravene, skal dokumenteres. Dette gjøres i form av en ytelseserklæring (YTE) hvis byggevaren har krav til CE-merking. De byggevarer hvor det finnes en harmonisert standard, eller hvor produsenten har valgt å få utført en europeisk teknisk bedømmelse av produktet, har krav om CE-merking. En YTE skal være på norsk eller et skandinavisk språk. Eksempler på produktgrupper som har krav om CE-merkinger:

I veiledningen presiseres det følgende: Selv om produkter lovlig kan markedsføres og omsettes, er det viktig å være

1. Mekanisk motstandsevne og stabilitet 2. Brannsikring 3. Hygiene, helse og miljø 4. Sikkerhet og tilgjengelighet ved bruk 5. Vern mot støy 6. Energiøkonomisering og varmeisolering 7. Bærekraftig bruk av naturres­surser (nytt grunnleggende krav)

Syv grunnleggende krav til byggverk Det er i utgangspunktet syv grunnleggende krav som det må tas hensyn til ved oppføring av byggverk. Det er

TEK 17 viser til forskrift om omsetning og dokumentasjon av produkter til byggverk (DOK) for mer detaljert for­klaring på hva som skal dokument­ eres. Kapittel II i DOK om krav og regler for CE-merking gjennomfører EUs byggevareforordning ((EU) nr. 305/2011) i Norge.

Bærekraftig bruk av naturressurser Det vil si at byggverk skal konstrueres, oppføres og rives på en slik måte at bruken av naturressurser er bærekraftig. Det oppnås ved:

– bærende konstruksjoner som konstruksjonsvirke i tre og stålsøyler – membraner – isolasjonsmaterialer

– at byggverk og materialer kan brukes på nytt eller gjenvinnes etter rivning – at byggverket er robust og har lang levetid – at man bruker miljøvennlige materialer

Viktig om CE-merking Det er viktig å være oppmerksom på at CE-merking alene ikke sier noe om et produkts generelle kvalitet. Produktets brukskvaliteter stilles det ingen krav til i direktivet/forordningen, og CE-merking viser kun at visse

33


Miljøsertifiserte produkter har gjennomgått en 3. parts uavhengig vurdering og sertifisering

minstekrav med hensyn til helse, miljø og sikkerhet, er oppfylt. På nåværende tidspunkt er ikke de harmoniserte tekniske spesifikasjonene revidert for å ta hensyn til det nye grunn­­leggende kravet om bærekraftig bruk. Frem til dette er gjort, er det ikke aktuelt for produsentene å ta hensyn til det syvende grunnleggende kravet. Hvis det ikke er krav om CE-merking, må produsenten likevel dokumentere vesentlige egenskaper i den grad de er nødvendig for vurdering av byggevarens egnethet til bruk i byggverk. Minst én egenskap skal

alltid dokumenteres. Alle byggevarer har egenskaper som har innvirkning på grunnleggende krav til byggverk (vesentlige egenskaper). Lavemitterende overflatematerialer Reglene i forskriftens (TEK 17) kapittel 14 skal bidra til at bygninger som oppføres eller oppgraderes, har lavt energibehov. Ved bruk av lavemitterende overflatematerialer kan man ha en lavere luftutskifting og dermed redusere energibruken. Slike lavemitterende produkter dokumenters ved at de har M1-, EC1/EC1+-sertifisering eller har egenerklæringer som sier at de oppfyller BREEAM-kravene i emnet

«Bærekraftig bruk av naturressurser vil si at byggverk skal konstrueres, oppføres og rives på en slik måte at bruken av naturressurser er bærekraftig.»

«Minst én egenskap skal alltid doku­ menteres. Vesentlige egenskaper skal dokumenteres i den grad de er nød­ vendig for vurdering av byggevarens egnethet til bruk i byggverk.»

34


HEA02. Hvis du bruker miljøfiltrene til Maxbo, får du effektiv hjelp til å finne disse produktene. Krav til Sikkerhetsdatablad (SDS) I TEK 17 sin § 9-2 Helse- og miljø­ skadelige stoffer står det at man skal velge produkter uten eller med lavt innhold av helse- eller miljøskadelige stoffer. Dette kravet er blant annet koblet til REACH, som er en annen EU-forordning ((EU) nr. 1907/2006) som i Norge er gjennomført i forskrift om registrering, vurdering, autorisasjon og begrensning av kjemikalier (REACH-forskriften). Den trådte i kraft i Norge 30. mai 2008.

Denne forskriften sier at kjemikalier med innhold av «farlige» råstoff skal ha et sikkerhetsdatablad, som er et følgeskriv som skal inneholde informasjon om farlige egenskaper og anbefalte vernetiltak ved bruk av farlige kjemikalier. Et sikkerhets-­ datablad (SDS) skal være på norsk eller et skandinavisk språk.

Krav som ikke er lovpålagte, men kunde- og markedsdrevet Dette er først og fremst krav stilt av ambisiøse byggherrer, som oftest knyttet opp mot de mest brukte miljø­ sertifiseringsordningene for bygg, BREEAM-NOR eller Svanemerket. Kravene som må dokumenteres, kan være følgende:

Leverandører av kjemikalier har plikt til å stille sikkerhetsdatablad til rådighet for mottakerne, gratis på papir eller elektronisk. «Å stille til rådighet» skal være en aktiv handling. Det å legge sikkerhetsdatablader på en leverandørs hjemmeside eller i en database er ikke nok.

– Fravær av «problemkjemi» (bl.a. A20-listen) – dokumenteres ved hjelp av SDS, A20 egenerklæring, SINTEF Teknisk Godkjenning eller Svanemerke/EU-blomst – Beskrivelse av miljøprestasjoner i form av en EPD) – dokumenteres i standard format, EPD. – Vurdering av miljøprestasjoner ved bruk av verktøyet ECOproduct. For å gjøre en ECOproduct-vurdering må produktet ha en EPD. Dette dokumenteres i form av et eget dokument per produkt, en ECOproduct-vurdering.

Krav til treprodukter EU sin tømmerforordning, ofte referert til som EUTR, forbyr omsetning av tømmer og treprodukter som stammer fra ulovlig avvirkning. Forordningen trådte i kraft i Norge 1. mai 2015. Måten man dokumenterer dette på, er ved å fylle ut en egenerklæring eller ved å være PEFC- eller FSC-sertifisert. Skal man dokumentere sporbarhet (chain of custody, forkortet COC), gjøres dette ved at sertifikatnummer for den respektive sertifiseringsordningen er angitt på faktura eller følgeseddel.

Miljøsertifiserte produkter Det er produkter som har gjennomgått en 3. parts uavhengig vurdering og sertifisering. Den vanligste og mest helhetlige sertifiseringsordningen er Svanemerket (i Norge) eller EU-blomsten. Dette dokumenteres ved hjelp av leverandørens sertifikat, som lister hvilke spesifikke produkter som inngår i sertifiseringen.

Maxbo Proff gir deg kontroll på dokumentasjonen Det er en kjent sak for mange proffer, men i denne sammenheng passer det å minne på at kundene som handler gjennom Maxbo Proff, får all nødvendig dokumentasjon automatisk levert gjennom de digitale løsningene Byggdok (for de små til mellomstore byggmestere og entreprenører) og ProductXchange (som er i ferd med å gå over til å hete Collaborate) for de store entreprenørene. Ta kontakt med din Proff-selger, så får du vite mer og kommer kjapt i gang med dette.

35


Landet vårt er fullt av klassiske eneboliger som er så vanlige at de er lette å glemme. Men hvert eneste vanlige hus har potensialet til å bli et ordentlig drømmehus. Med enkle midler kan du gi huset ditt et løft. Et nytt platetak for eksempel eller hvorfor ikke en helt ny platefasade? La deg inspirere på plannja.no

Hele Nordens tak

Profile for Maxbo

Maxbo Proff nr. 1 - 2020