VERYVIVES

Page 1

JANUARI 2020 nr. 01

VERY VIVES Magazine voor studenten van het zesde middelbaar Vanaf volgend jaar ziet je (studenten)leven er helemaal anders uit. Waarschijnlijk sta je nu al te popelen om eraan te beginnen. Wij van onze kant kunnen niet wachten om je te leren kennen. Daarom dit magazine om je te tonen hoe het er op onze campussen aan toe gaat. Studeren doe je niet alleen. p. 22

KOM UIT JE KOT EN VRAAG RAAD

want de juiste opleiding kiezen is niet zo eenvoudig als het lijkt. ➜ Lees pagina 10

Een graduaatsopleiding is geen verkorte bachelor. Wat het wel is lees je op p. 16

Meer dan studeren. p. 36

DESIGN YOUR FUTURE

Studeren of stage lopen in het buitenland. p. 33

Studeren kan je leren. p. 28

EN VERDER ➜ alles over het leerkrediet getuigenis van een studentondernemer p. 07

➜ bijlage: opleidingsoverzicht ➜ het belang van de Studentenraad

#veryvives

➜…


INHOUD

13

04

10

03. Voorwoord: laatstejaarsstudent Bram krijgt het eerste woord 04 . Reportage: het Hoger Onderwijs. Ben jij er klaar voor? 07. Portret: een top-dj over studeren in combinatie met zijn carrière 08. Praktisch: zo ziet een academiejaar eruit 10. Interview: een ongewoon gesprek met de directeur 13. Goed om weten: het wel en wee van studiepunten 16. Versus: graduaat of bachelor? Wat is het verschil? 20. Interview: studeren doe je niet alleen 23. Portret: opnieuw op de schoolbanken 24. Becijferd: studeren aan VIVES 26. Studentenraad: naar ons wordt er écht geluisterd 28. Praktisch: tien tips om beter te studeren 30. Psycho: de grote stap naar het hoger onderwijs 32. Portret: Jarno over topsport en studeren aan het hoger onderwijs 33. Reportage: studeren in het buitenland 36. Fun: ken je onze studentenclubs al? 38. Advies: eerste hulp bij studeren 39. Innovatie: onderzoek van de bovenste plank 42. Portret: Gilles over zijn verrassende studiekeuze

16

33

PORTRETTEN 07

23

2

VERY VIVES

32

VERYVIVES is een uitgave van VIVES, Doornikse­ steenweg 145, 8500 Kortrijk. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk overgenomen of gekopieerd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toelating van de verantwoordelijke uitgever.


VOORWOORD

Bram is de naam “Net zoals jij zeg ik binnenkort vaarwel tegen het middelbaar. Ik ga afscheid nemen van een school die zo vertrouwd is dat ik geblinddoekt elk plekje herken. Eind juni sla ik de deuren van het middelbaar achter mij dicht en moet ik het vertrouwde pad loslaten. Afscheid nemen van vrienden, klasgenoten, leraren … het zal met gemengde gevoelens zijn denk ik.” “Ondertussen moet ik een belangrijke knoop doorhakken. Namelijk die met het oog op mijn toekomst. ‘Wat ga je na je zesde doen?’ is een vraag die ik ondertussen beu ben. Ga je naar de unief of naar de hogeschool en ga je op kot of wordt het Hotel Mama … In tegenstelling tot veel van mijn klasgenoten heb ik al een duidelijk beeld van wat ik graag zou doen. Maar af en toe breekt het koud zweet mij uit. Er is zoveel keuze waardoor ik soms het bos door de bomen niet zie. De zoektocht doorheen opleidingen, campussen … het is niet gemakkelijk. Sommige van mijn klasgenoten schuiven hun studiekeuze daarom op de lange baan. Maar ik niet. Ik maak echt werk van mijn toekomst en ga niet over één nacht ijs. Overal zoek ik naar informatie en leg mijn oor te luisteren bij

studenten die de opleiding van mijn voorkeur reeds volgen. Ook mijn oudere broer heb ik al aan de tand gevoeld. Zo hoop ik beter te kunnen inschatten wat een bepaalde opleiding precies inhoudt.” “Mijn grote droom is om bij het leger te gaan. Onderschat dit niet. Het is best zwaar en ik moet eerst slagen voor alle proeven. Daar maak ik mij wel wat zorgen over en daarom maak ik werk van een plan B. Vaak schuim ik ‘s avonds, net voor het slapen gaan, websites van hogescholen af op zoek naar alternatieven voor het geval dat … Ik ervaar ook veel steun van mijn ouders zonder dat ze mij in een bepaalde richting willen duwen. Het gaat tenslotte om mijn toekomst. Ik wil snel beslissen zodat ik mij kan focussen op de examens die er aankomen. Ik zie het hoger onderwijs helemaal zitten en heb er ‘goesting’ in. Ik kijk uit naar deze grote stap en de nieuwe vrienden die ik ga maken. Laat het hoger onderwijs maar komen. Ik ben er klaar voor.”

Bram

VERY VIVES

3


VIGNET

KLAAR VOOR HET HOGER ONDERWIJS?

R E A D Y ARE YOU

Naar het hoger onderwijs? Voor heel wat scholieren is het effectief de volgende fase. Maar – en daar hoeven we niet flauw over te doen – het is ook een overdonderende fase die veel vragen oproept. In dit artikel geven we je alvast enkele antwoorden.

4

VERY VIVES


BLIKOPENER

Wat na het middelbaar? Het juiste antwoord vinden op deze vraag is echt niet evident. Laat staan de juiste studierichting eruit pikken. Je zou kunnen beslissen om na het zesde meteen te gaan werken, maar weet dat je zonder diploma kwetsbaar bent. En stel dat je een job kiest die je niet leuk vindt, waar moet je dan zonder diploma heen? Op lange termijn is verder studeren dus een veiligere optie. En ook al is de stap naar het hoger onderwijs niet vanzelfsprekend, velen zijn je voorgegaan en zijn er beter van geworden. Waarom zou het jou dus niet lukken?

Zoek uit wat je écht wil doen Heb je al een specifieke droomjob en opleiding voor ogen? Of denk je eerder aan een brede studierichting waar je later alle kanten mee uit kan? Beide opties zijn even waardevol, zolang je maar passie voelt. De gedachte alleen al moet je energie geven. Energie die je ongetwijfeld zal nodig hebben om je door de theorie en praktijk te werken op weg

?

naar dat diploma. Heb je je passie al ontdekt, dan kan je alvast op verkenning gaan. Snuffel in opleidingsbrochures, bevraag oud-leerlingen van je secundaire school, of spreek iemand aan die het beroep van je dromen uitoefent. Wedden dat zij een heel interessante mening hebben over jouw studievoorkeur?

Wat als ik mijn passie nog niet heb gevonden? In dat geval is het misschien wat moeilijker om de studierichting te vinden die op je lijf geschreven is. Maar wees gerust: het is geen probleem. Het komt er dan wel op aan je grondig te informeren en een en ander uit te zoeken. De zogenaamde SID-ins zijn daarvoor de ideale gelegenheid. Deze studie-informatiedagen richten zich specifiek tot de laatstejaars secundair en worden in elke Vlaamse provincie georganiseerd. Hun grote voordeel is dat je er sowieso iets opsteekt. Heb je je al geïnformeerd, maar heb je nog geen flauw idee van wat je wil gaan

studeren? Twijfel je nog tussen enkele opleidingen? Weet je heel zeker welke opleiding je wil volgen, maar weet je nog niet waar? Op de SIDins vind je antwoorden op al deze vragen.

Is je studiekeuze nog één grote onbekende? Trek dan zeker naar een SID-in en verzamel er zoveel mogelijk opleidingsbrochures. Op de verschillende beursstanden kan je de medewerkers van het CLB, de docenten en de studenten ook de oren van het hoofd vragen. Heb je toch al een voorzichtige voorkeur of nieuwsgierigheid naar een bepaalde opleiding? Ga dan absoluut vragen stellen aan de vertegenwoordigers van die opleiding. Terug thuis zal je heel wat informatie hebben om te verwerken, maar van dat ‘flauw benul’ zal in elk geval geen sprake meer zijn. Zeker niet als je daarna de tools op ­­Onderwijskiezer.be gebruikt.

WITH A LITTLE HELP FROM THESE LINKS Ook online vind je heel wat hulp om de juiste studiekeuze te maken. Zo is er Onderwijskiezer.be, het studiekeuze-informatiepunt van de CLB’s waar je tonnen informatie vindt over alle mogelijke studierichtingen. Heel interessant op Onderwijskiezer.be is de Columbus-zelftest. Die naam is alvast goed gekozen, want ook de ontdekkingsreiziger begon destijds aan zijn beroemde zeereis zonder echt goed te weten waar hij uit zou komen. Vertoont verdacht veel gelijkenissen met een beginnende student, niet? Door je stapsgewijs meer inzicht te geven in je interesses, vaardigheden en capaciteiten helpt Columbus je studiekeuze­ proces versterken.

VERY VIVES

5


BLIKOPENER

Kom naar de openlesdag SID-ins zijn uiteraard niet de enige momenten waarop je informatie kan inwinnen over je studiekeuze. VIVES organiseert ook een openlesdag, waar je welkom bent om lessen en zelfs labo’s of practica mee te volgen. Volledig gratis, maar hou de datum in de gaten, want vooraf inschrijven is nodig. En dan zijn er nog de opendeurdagen en infodagen. Ze laten je kennismaken met de campus en de docenten, het lesmateriaal en de studietrajectbegeleiders. Wedden dat je buitenstapt met meer antwoorden dan je vragen had?

HOE MEER INFORMATIE, HOE STEVIGER JE IN JE SCHOENEN STAAT OM JE OPLEIDING TE STARTEN

Conclusie: begin bij jezelf

Twijfels? Twijfel je tussen enkele opleidingen? Ook dan is een SID-in dé kans om knopen door te hakken. Maak een concrete vragenlijst en stap ermee naar de vertegenwoordigers van de opleidingen in kwestie. Spreek ook met de studenten die op de SID-ins rondlopen. Misschien trekken hun weetjes over de campus, de studentenverenigingen en -activiteiten je wel helemaal over de streep. En jawel, ook als je heel zeker weet wat je verder wil studeren, kan een SID-in heel interessant zijn. Hoe meer informatie, hoe steviger je in je schoenen staat om je opleiding te starten. En wie weet ontdek je er een opleiding die nog beter bij je passies en interesses aansluit. Informeer je daarom steeds met een open blik en sta open voor andere inzichten.

Daarmee bedoelen we: het draait niet enkel om passie of carrièremogelijkheden, maar vooral om zelfkennis. Studeer je graag? Wat studeer je graag? Maakt de gedachte aan een drie- of vierjarige studierichting je vrolijk? Waar ben je echt graag mee bezig? Antwoord honderd procent eerlijk op dit soort vragen en toets je antwoorden ook af bij mensen die dicht bij jou staan. Ook je school, leraren en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) loodsen je door je vragen en twijfels heen (en ongetwijfeld komt het thema ‘studiekeuze’ nog aan bod in de lessen). Pas na deze grondige zelfevaluatie kan je echt weten of je de vraag of je er klaar voor bent met een krachtige ‘ja!’ kan beantwoorden. En die knik in de stem? Wees gerust, die is héél normaal …

VERKEERD GEKOZEN? GEEN PANIEK Er zijn zo veel studierichtingen dat de kans bestaat dat je iets kiest waarvan je enkele maanden later denkt: nee, dit is het toch niet. Dat hoeft geen reden tot paniek te zijn. Dankzij het systeem van leerkrediet en studiepunten (zie pagina 13) kan je je zonder kleerscheuren heroriënteren en een andere opleiding kiezen. Het komt er bij een verkeerde keuze wel op aan zo snel mogelijk te heroriënteren. Wat je hierbij kan doen? • Maak een lijstje van de punten die je in de eerst gekozen opleiding niet oké vond (te praktisch, te theoretisch, inhoudelijk niet aanleunend bij wat je in gedachten had …). Dit kan een handige leidraad zijn bij de keuze van een andere studierichting. • Maak een lijstje van de punten die wél oké waren. • Informeer je grondig over alternatieve opleidingen. • Vraag advies aan mensen die je goed kennen. • Kies geen richting omdat veel van je vrienden die gekozen hebben. Het gaat tenslotte om jouw toekomst. En onthoud vooral dat heroriënteren géén schande is, maar eerder een goed voorbeeld van durven kiezen.

Op www.vives.be/opleidingen vind je beslist de opleiding die bij je past. Nog niet helemaal overtuigd? Breng dan via zelftests je interessevelden en (studie) vaardigheden in kaart met de I-Prefer-test (belangstelling) en de I-Study-test (studiemethode) op www.onderwijskiezer.be. Het levert je een lijst met oplei­ dingen op die ­aansluiten bij jouw interesses, methode en motivatie.

6

VERY VIVES


PORTRET

“EEN CARRIÈRE ALS TOP-DJ COMBINEREN MET STUDEREN. HET KAN.” Maxim Vantrois leeft voor muziek. Letterlijk, want elk weekend draait hij als DJ AMAXXY op exclusieve privéfeestjes in binnen- en buiten­ land. Dat combineert hij met de bachelor eventmanagement. Dat ik mijn dj-carrière combineer met een opleiding aan Hogeschool VIVES is een bewuste keuze. Ik wil iets achter de hand houden voor als het niets wordt met mijn dj-carrière. Noem het een back-up-plan. Ik volg de opleiding in afstandsonderwijs omdat ik vaak aan de Côte d’Azur, meestal op privéfeestjes in hotels en beachbars, draai. Die sluiten doorgaans vrij vroeg: om één uur is het meestal al afgelopen. Dus kom ik niet doodmoe terug uit het weekend. Vorig jaar heb ik op vrijdag wel veel lessen gemist omdat ik het vliegtuig moest halen. En het

filmfestival van Cannes – mijn drukste periode als dj – viel net tijdens de blok. Ik studeerde toen in de voormiddag en draaide ’s middags en ’s avonds. Dat lukte wonderbaarlijk goed, want ik was geslaagd en had geen enkel herexamen! Meer nog, ik heb in januari in samenspraak met mijn trajectbegeleidster zelfs besloten om mijn drie jaar in twee jaar af te werken. In het tweede semester nam ik er zo meteen twee vakken bij. Bij eventmanagement helpt het natuurlijk dat ik als dj al volop in de evenementenwereld zit. Zo kan ik wat ik leer meteen toetsen aan de praktijk. VIVES staat dan ook helemaal achter mijn dj-avonturen. Daarom maak ik overal reclame voor de hogeschool, omdat ze mij zo goed ondersteunen en heel flexibel zijn. Echt chic!

Meer info? www.jongondernemerschap.be/ student-ondernemer-hoe-begin-eraan-en-moet-weten/ VERY VIVES

7


PRAKTISCH

21 september start academiejaar

SEPTEMBER

Een academiejaar in een notendop

krokusvakantie

In het hoger onderwijs noemen we een schooljaar een academiejaar. De lessen starten in de tweede helft van september en eindigen in mei. Tot eind juni zijn er examens. Pechvogels die niet slagen, leggen vanaf half augustus herexamens af, tijdens de zogenaamde tweede zit. Maar hoe ziet zo’n eerste academiejaar er nu echt uit? Afhankelijk van het type op­ leiding delen we een academiejaar in twee systemen in. De bacheloropleidingen werken met semesters die bestaan uit twee lesperiodes van ongeveer dertien weken met daarna telkens examens. De graduaatsopleidingen werken met een modulesysteem waarbij het jaar is opgedeeld in meerdere modules van meestal zes of zeven lesweken, telkens gevolgd door examens. Aan de hogeschool heb je in ieder geval minder les

dan in het secundair onderwijs. Hoeveel dat precies is, hangt af van de opleiding en varieert van 20 tot 25 lesuren per week. Een lessenrooster kan ook vrije uren of springuren bevatten. Dat betekent echter niet dat je bakken vrije tijd hebt. Er wordt verwacht dat je deze vrije uren aan je schoolwerk besteedt. In elke opleiding zijn er ook stages, bedrijfsbezoeken en studiereizen voorzien. Dit kan sterk verschillen naargelang de opleiding die je volgt.

FEB

7 & 8 maart opencampusdagen

MAART 17 augustus start herexamens 28 augustus infoavond

BLOKKOT

AUGU Meer info? Op www.stuvoloods.be vind je een overzicht van alle activiteiten. 8

VERY VIVES


herfstvakantie

OKTOBER

NOVEMBER 21 december Blokkot

lesvrije week

6 januari start examens

kerstvakantie

BLOKKOT

BRUARI

JANUARI

DECEMBER

29 april openlesdag meet and greet

15 mei laatste lesdag

paasvakantie

25 mei start examens

BLOKKOT

APRIL

USTUS

MEI 20 juni inhaalexamens 27 juni infomoment

BLOKKOT

JULI

JUNI

VERY VIVES

9


VIGNET

FLO KLAPT UIT DE BIECHT Hoe erg is het om een verkeerde studiekeuze te maken? Heb je in het hoger onderwijs nog tijd voor al je hobby’s? Als een gehaaide rechercheur legt laatstejaarsstudent Flo Degroote VIVES-directeur Joris Hindryckx het vuur aan de schenen. Wij noteerden zijn belangrijkste boodschappen.


INTERVIEW

en door. Bovendien zijn het mensen die je niet naar de mond praten en die je kunt vertrouwen. Maar het is zeker even belangrijk om je hart te volgen. Mijn advies: doe alleen dingen die jou aanspreken.”

N

ee, ook na haar gesprek met VIVES-directeur Joris Hindryckx blijft Flo Degroote bij haar besluit. Volgend jaar begint de studente humane wetenschappen uit het Kortrijkse Atheneum aan haar studies criminologie. Een opleiding die ze helaas niet aan VIVES kan volgen. Hoe dat komt, wil ze weten van Joris Hindryckx. “VIVES is een hogeschool, hier kan je professionele bacheloren ­graduaatsopleidingen volgen, die je voorbereiden op een beroep. Voor algemene vormingen moet je aan de universiteit zijn, de zogeheten academische bachelors. Vlaanderen is een kleine regio met 6 universiteiten en 13 hogescholen, logisch dat elke onderwijsinstelling zich specialiseert. Een wildgroei aan opleidingen zou een verspilling van middelen zijn.” Luister in de eerste plaats naar je ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen … Voor Flo was het zonneklaar: criminologie is haar op het lijf geschreven. Van kindsbeen af verslindt ze het ene misdaadverhaal na het andere en kijkt ze gefascineerd naar detectiveseries. Maar wat als je niet zo zeker bent van je stuk? “Neem het van me aan”, zegt Joris Hindryckx, “heel het leven is een zoektocht naar jezelf. Luister in de eerste plaats naar je ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen … Zij kennen je door

Mislukken is niet zo erg als je denkt: je doet ervaring op die ze je niet meer kunnen afpakken. Doen wat je graag doet is natuurlijk geen garantie op succes. Wat als het toch fout loopt, vraagt Flo zich af. Joris haalt berustend de schouders op. “Verkeerd kiezen hoort bij het leven, je kan keuzes nooit perfect inschatten. Ook al doe je de ene oriën­ tatieproef na de andere en loop je de opendeurdagen plat. Mislukken is niet zo erg als je denkt: je doet ervaring op die ze je niet meer kunnen afpakken. Letterlijk zelfs, want je krijgt credits voor de vakken die je met succes hebt afgelegd. Vraag je niet af of je iets aankunt of niet. Smijt je en ga ervoor! Soms is het eenvoudiger dan je denkt.” We zijn er echt niet op uit om jongeren te buizen, integendeel, we willen zo veel mogelijk studenten over de meet krijgen. Lage slaagcijfers en het gevoel een nummer te zijn … Over het hoger onderwijs doen veel clichés de ronde, vindt Flo. Joris Hindryckx wuift die

kritiek van tafel. “Bij de laatstejaarsstudenten leeft ten onrechte het idee dat de hogescholen er fameus in snoeien. Sorry, maar dat beeld klopt niet. We zijn er echt niet op uit om jongeren te buizen, integendeel, we willen zo veel mogelijk studenten over de meet krijgen. Weet je, ik volg de slaagcijfers op de voet. Als er maar 20% van onze studenten zou slagen, zou ik dat als een mislukking beschouwen. Onze docenten maken het verschil door hun hulpvaardigheid en hun vakkennis. De afstand tussen studenten en docenten is erg klein.Zeggen dat wij afstandelijk zijn, klopt gewoon niet. Onze studenten zijn supertevreden over de docenten, dat blijkt keer op keer uit onze bevragingen. Al gaan we je hier niet pamperen. Het gaat er hier een stuk volwassener aan toe dan in het middelbaar, laat dat duidelijk zijn.” Je hoeft heus niet constant met je neus in de boeken te zitten: stude­ ren is een én - én verhaal. “Studeren is meer dan leren”, antwoordt Joris Hindryckx ietwat filosofisch op Flo’s vraag over het evenwicht tussen hobby’s en leren. “Studenten hebben veel vrijheid. Je hebt meer vakantie dan in het middelbaar maar je moet ook meer leerstof verwerken. Je zal met andere woorden vol aan de bak moeten.

“VRAAG JE NIET TE VEEL AF OF JE IETS AANKUNT OF NIET. SMIJT JE EN GA ERVOOR.” VERY VIVES

11


INTERVIEW

Studenten met veel hobby’s zullen keuzes moeten maken. Je hoeft heus niet constant met je neus in de boeken te zitten: studeren is een én - én verhaal. Het gaat erom de juiste balans te vinden. Als student leer je en beleef je, het is een tijd die je altijd zal bijblijven. Wat ik vind van studentendopen? Prima, zo lang er sprake is van respect. Het moet ludiek blijven, studenten vernederen en dingen tegen hun zin laten doen, hoort daar voor alle duidelijkheid niet bij.” Sportieveling of culturo, in Kortrijk komt elke student aan zijn trekken Volgens Hindryckx is Kortrijk zich in no time aan het ontpoppen tot een heuse studentenstad. Al hoeft dat volgens hem niet noodzakelijk te betekenen dat je tot in de vroege uurtjes blijft pintelieren. “Kortrijk telt ruim 15.000 studenten, dat is niet niks. Sportieveling of culturo, in Kortrijk komt elke student aan zijn trekken. Zo heeft VIVES voordelige deals afgesloten met o.a. Kinepolis en sportcentrum de Lange Munte. Je kan hier een rijk studentenleven leiden, al hoeft dat niet noodzakelijk ’s nachts te zijn. De cafés zijn ook overdag open en je kan er ook een koffietje drinken. Heb je een paar uur vrij? Trek erop uit en leer eens wat mensen kennen. Je steekt er sowieso veel van op.”

12

“JE HOEFT HEUS NIET CONSTANT MET JE NEUS IN DE BOEKEN TE ZITTEN: STUDEREN IS EEN EN-EN-VERHAAL.” OP ZOEK NAAR EEN OPLEIDING DIE BIJ JE PAST? Erasmus gaat niet alleen om talen leren, je wordt er ook een beetje meer Europeaan door Flo staat nog aan de start van haar prille studentenleven, maar overweegt ooit een jaartje in het buitenland te studeren. Joris Hindryckx moedigt haar aan. “Een derde van de VIVESstudenten gaat op Erasmus. Ik vind dat een schitterend idee. Erasmus gaat niet alleen om talen leren, hé. Je wordt er ook een beetje meer Europeaan. Dankzij Erasmus kijk je door een andere bril naar diversiteit. Wat blijkt? Dat we overal in Europa met dezelfde problemen worstelen. Erg verrijkend, dat inzicht.” Studeren is een grondrecht, ook voor mensen met een beperking Flo, die zowel dyslexie als dyscalculie heeft, vraagt zich af of ze in het hoger onderwijs aan haar lot zal overgelaten worden. “Neen”, zegt Joris Hindryckx ferm. “Mensen met een beperking werden vroeger niet toegelaten omdat er eenvoudigweg geen middelen waren. Maar vandaag levert het hoger onderwijs veel inspanningen. Op onze campus bijvoorbeeld zijn er geleidelijnen en signalisatietegels voor slechtzienden. We hebben zelfs een speciale loopweide voor blindengeleidehonden. Voor VIVES is het duidelijk: studeren is een grondrecht, ook voor mensen met een beperking of leerstoornis. Wij laten geen mensen achter, zo veel is zeker!” VERY VIVES

Deze vijf stappen helpen je op weg. 1 Een studiekeuze maken doe je niet zomaar. Informeer je grondig. In de VIVESopleidingsbrochures vind je heel wat informatie. 2 Kom naar onze infomomenten. Je kan er bladeren in cursusmateriaal en de campussen ontdekken. Studenten, docenten en studietrajectbegeleiders staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. 3 Heb je meerdere opties voor ogen? Verdiep je dan in maximum vijf opleidingen. Lijst alle voor- en nadelen netjes op en vergelijk. 4 Lukt het niet om de knoop door te hakken? Kies dan voor de opleiding die je hart sneller doet slaan of vraag eens raad aan je leerkrachten. 5 De geknipte studierichting gevonden? Schrijf je in op www.vives.be/inschrijven.

Zit je ook met vragen? Op www.vives.be/over-vives/faq vind je alvast heel wat antwoorden. Vragen kan je steeds sturen naar vragen@vives.be of via www.vives.be/contact.


DOSSIER

Als (studie)puntje bij paaltje komt Dat het hoger onderwijs sterk verschilt van het ­secundair, is zeker. Een reden tot paniek is dat niet, maar je zorgt er wel best voor dat je van bepaalde zaken weet wat ze inhouden. Zoals het systeem van het leerkrediet bijvoorbeeld. Dat werd in het leven geroepen om bachelorstudenten te helpen, maar toch is het nuttig om het grondig onder de loep te nemen.

A

kkoord, je wordt aan het begin van je hogeschoolavontuur met nogal wat nieuwe termen om de oren geslagen. En dat kan soms overweldigend overkomen. Want wat bedoelen ze nu eigenlijk met dat leerkrediet? En wat is het verband met studiepunten? Waar en hoe kan ik ze vinden of verdienen? En kan ik studiepunten ook kwijtspelen? Op de volgende pagina’s vind je een antwoord op al deze vragen. Meteen al belangrijk om weten, het leerkrediet is niet van toepassing voor graduaatsstudenten.

VERY VIVES

13


We schrijven 2008. De Vlaamse overheid voert het leerkrediet in, met als expliciete bedoeling studenten in het hoger onderwijs te ondersteunen. Het leerkrediet wil studenten namelijk aanmoedigen om snel te heroriënteren als ze niet juist blijken te zitten. Daarnaast wil de overheid vermijden dat ‘studenttoeristen’ blijven veranderen van studierichting zonder ooit ergens af te studeren. Leerkrediet geraakt nu eenmaal ooit op.

Punten pakkeuh! Hoe werkt het? Elk opleidingsonderdeel binnenin een opleiding (voorheen ‘vak’) is goed voor een aantal studiepunten, waarbij elk punt staat voor het aantal uren dat je ervoor zal moeten studeren (25 à 30). Stel dat een opleidingsonderdeel 6 studiepunten telt, dan betekent dit dat je er 150 à 180 uur in zal moeten investeren (lessen volgen, blokken, taken uitvoeren, stage lopen …). In totaal telt een bacheloropleiding* 180 studiepunten. Als student volg je dus standaard elk jaar 60 studiepunten. De bacheloropleiding verpleegkunde vormt met 240 studiepunten de uitzondering.

“HET SYSTEEM VAN LEERKREDIET EN STUDIEPUNTEN WERD IN HET LEVEN GEROEPEN OM BACHELORSTUDENTEN TE HELPEN”

Het leerkrediet in een notendop Als je je secundair hebt afgemaakt en aan een ­bachelor wil beginnen in het hoger onderwijs, start je met een leerkrediet van 140 studiepunten. Daarvan zet je er in het eerste jaar in totaal 60 in, verdeeld over de verschillende opleidingsonderdelen. Slaag je voor een onderdeel dan verdien je die punten terug.

* meer info over het puntensysteem bij graduaats­opleidingen vind je op www.vives.be/ graduaat

14

VERY VIVES

Met andere woorden: als je het eerste jaar een vlekkeloos parcours aflegt, eindig je zoals je bent begonnen: met 140 punten. Zo’n prestatie vindt de Vlaamse overheid zo leuk dat ze de eerste 60 studiepunten die je ooit verwerft, verdubbelt.

Niet uit de boot vallen Maar wat als je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slaagt? Dan blijven de studiepunten die ze vertegenwoordigen afgetrokken. Maar het systeem van leerkrediet is vergevingsgezind en genereus: stel dat je in je eerste jaar voor alle vakken buist, dan hou je nog altijd 80 punten over en kan je nog één nieuwe poging doen. Dat is ook de reden waarom het systeem in het leven werd geroepen: als je in een volledig verkeerde richting blijkt te zitten of de stap naar hoger onderwijs toch iets te intensief of overweldigend is gebleken, val je niet uit de boot. Snelle heroriëntering wordt bijgevolg sterk aangemoedigd en beloond (zie kader). Iedereen kan immers al eens een foute studiekeuze maken, en dus verdient iedereen ook een tweede kans om zich opnieuw te oriënteren. Zo begrijp je ook hoe het leerkrediet studenttoeristen uit het hoger onderwijs houdt: tweemaal aan een opleiding starten en tweemaal op alles buizen, betekent dat je geen derde kans meer krijgt aangezien er in dat geval niet genoeg leerkrediet overblijft om nog een poging te wagen.


DOSSIER

Help, mijn leerkrediet is op.

Je staat er niet alleen voor

Ben je afgestudeerd met minder dan 60 studiepunten, maar wil je toch verder studeren? Of slaagde je niet en heb je niet de vereiste 60 punten om nogmaals te proberen? Dan kan je (eenmalig) sparen voor een nieuwe poging, want voor elk jaar dat je niet meer in het hoger onderwijs studeert, krijg je 10 studiepunten cadeau. Tot je aan het plafond van 60 punten zit. Dan heb je namelijk genoeg om nog één keer te proberen. Je bent dan wel verplicht om een perfect parcours af te leggen. Want er is geen marge meer.

Om even Spiderman te parafraseren: “with great leerkrediet comes great responsibility”. Anders gezegd: het systeem van leerkrediet en studiepunten maakt je grotendeels verantwoordelijk voor je eigen traject. Buis je het eerste jaar voor twee opleidingsonderdelen? Dan verlies je weliswaar die studiepunten, maar je kan ze het jaar daarna terugverdienen door wél te slagen en meteen ook een flink aantal vakken van het tweede jaar af te werken. Zo kan je probleemloos de opleiding van drie jaar in vier jaar afleggen. Die verantwoordelijkheid kan echter ook verlammend werken. Dat begrijpen we aan VIVES maar al te goed. Daarom zetten we keihard in op studie- en trajectbegeleiding. En daarnaast ben je ook bij STUVO, onze dienst studentenvoorzieningen, altijd welkom om over je onzekerheden te praten of vragen te stellen. Want wees gerust: VIVES leaves no (wo)man behind!

Afgestudeerd? Proficiat! Heb je je bachelordiploma behaald, met een mooi overschot aan leerkrediet? Proficiat! Zou je graag nog verder studeren? Dan neem je die studiepunten toch gewoon mee? Zo kan je het traject een stuk lichter en aangenamer maken. Besluit je om te gaan werken? Ook dan behoud je die studiepunten, zodat je ze kan inzetten als je besluit ooit een andere opleiding te volgen om je professionele kansen gaaf te houden of te vergroten. Anders gezegd: zolang er nog studiepunten in je rugzak zitten, mag je verder studeren.

Meer info … www.vives.be/student/ondersteuning/leerkrediet www.vives.be/student/ondersteuning/stb

VERKEERD GEKOZEN? Geen paniek, iedereen maakt wel eens een foute inschatting. Voor je studiepunten hoeft dit niet meteen slecht nieuws te zijn, op voorwaarde dat je tijdig beslist om te heroriënteren. Verander je voor 1 december van opleiding, dan krijg je het leerkrediet terug voor de opleidingsonderdelen waar je nog geen examen voor aflegde of waarvoor je geslaagd bent. De kans dat je op 1 december nog geen examens hebt

afgelegd, is reëel. Heroriënteren voor die datum speelt dus absoluut in je voordeel omdat je dan al je leerkrediet kan recupereren. Beslis je na 1 december om het over een andere boeg te gooien? Ook dan hoeft dat niet meteen een probleem te zijn, zolang je de keuze om te heroriënteren maakt voor 15 maart, want dan krijg je de studiepunten terug voor de opleidingsonderdelen in het tweede semester (doorgaans

de helft van de punten). Valt je beslissing na 15 maart? Dan krijg je alleen leerkrediet voor de leeronderdelen waar je examen voor aflegde én slaagde. Tijdig en regelmatig evalueren is dus de boodschap. Op www.studentenportaal.be kan je met je elektronische identiteitskaart of federaal token je inschrijvingen en resultaten op elk moment checken.

VERY VIVES

15


V EV R I GSNUES T

Anderhalf of drie jaar studeren? Focus op de praktijk of ook flink wat technische onderbouw? Het zijn vragen waar heel wat studenten mee worstelen bij het maken van hun studiekeuze. Daarom brachten we een bachelor- en graduaatstudent samen om hun beslissing toe te lichten.

Waarom hebben jullie respectievelijk voor een graduaat en een bachelor gekozen?

Julie (graduaatstudente voertuigtechnieken): “Ik volg het graduaat voertuigtechnieken in de eerste plaats omdat ik gefascineerd ben door auto’s en motoren. Ervoor had ik al een bewakingsopleiding gedaan en 2,5 jaar in die branche gewerkt, maar dat bleek mijn ding niet. Dus heb ik besloten om opnieuw te gaan studeren.” Andreas (bachelorstudent autotechnologie): “Momenteel zit ik in mijn derde en laatste jaar autotechnologie. Ik koos destijds voor deze bacheloropleiding vanuit een sterke interesse voor motorsport. En dit is gewoon de beste richting om daar alles over te kunnen leren.”

Waarom hebben jullie gekozen voor VIVES?

Julie: “Ik wilde vooral praktijk, daarom heb ik voor een graduaat gekozen. Ik had geen zin om drie jaar te studeren en wilde zo snel mogelijk ergens aan de slag. Zeker

16

VERY VIVES


Meer info? Een overzicht van alle ­graduaatsopleidingen vind je op www.vives.be/graduaat.

omdat ik intussen al 22 jaar ben. Ik heb bij verschillende instellingen voor dag- en avondonderwijs mijn licht opgestoken, om bij VIVES uit te komen. Of deze graduaatsopleiding aan mijn verwachtingen voldoet? Goh, voor mij mag er nog altijd meer praktijk zijn. (lacht) Maar voor de rest: geen klachten, zeker omdat mijn stage nu een en al praktijk is. Nog een pluspunt: naast de klassieke autotechnieken – een band vervangen, remblokjes steken … – leer ik ook van alles over netwerken, elektriciteit en elektronica. Een auto is vandaag toch ook een stukje digitale technologie. Een heel brede opleiding dus.” Andreas: “Ik wilde mijn bachelor sowieso aan VIVES doen, omdat ik wist dat de opleiding hier van een hoog niveau is. Nadat ik naar de opendeurdag was geweest, wist ik het helemaal zeker: niet alleen de autotheorie, maar ook de praktische vakken zouden top zijn. De graduaatsopleiding voertuigtechnieken heb ik nooit overwogen, want toen ik hier begon, bestond die nog niet.

(lacht) Maar los daarvan had ik met mezelf afgesproken om eerst te kijken of ik de uitdaging van een bachelor zou aankunnen. De theorie schrok mij zeker niet af, ik wilde er sowieso honderd procent voor gaan. En achteraf gezien viel dat heel goed mee: de docenten brachten alles op een heel fijne manier. Uiteindelijk zijn zij het vooral die bepalen of een vak en opleiding meevallen. Zelfs al had ik bepaalde vakken zoals chemie en mechanica in het middelbaar nooit gehad.”

Wat is jullie grote droom met dit diploma?

Julie: “Ik wil vooral sleutelen aan auto’s in een garage. Dat doe ik gewoon het liefst. Handen uit de mouwen!” Andreas: “Ik zou heel graag als race-ingenieur in de Formule 1 aan de slag gaan. Dat is misschien wel wat hoog gegrepen, maar als je ambities groot genoeg zijn, is geen enkele droom onhaalbaar. Ik geloof erin en ik zal er ook alles voor doen.”

VERY VIVES

17


VERSUS

2 jaar

GRADUAAT Bij zowel een graduaatsals bacheloropleiding staat VIVES garant voor ...

DUUR 2 of 3 x per semester

3 jaar*

flexibel instappen

* bachelor verpleegkunde is vier jaar

toegankelijke docenten

jobzekerheid

EVALUATIE

BACHELOR

1 x per semester

Wat als je na je opleiding wil verder studeren? MASTER NA MASTER

BACHELOR NA BACHELOR

GRADUAATSOPLEIDING

schakelprogramma

PROFESSIONEEL GERICHTE BACHELOR ACADEMISCH GERICHTE BACHELOR

MASTER

DOCTOR

18

VERY VIVES


zorgen ervoor dat je een jobopdracht perfect kan uitvoeren met kennis van zaken

vaktechnische kennis en vaardigheden

kleiner

groter

GROEPEN

INHOUD vakspecifieke en algemene competenties vormen het geheel van kennis, vaardigheden en attitudes en zorgen ervoor dat je kritisch kan meedenken en evolueren in je job

OPLEIDING praktijkgericht studeren en uitgebreide stage

MASTER

praktijkgerichte opleiding en werkplekleren

met een masterdiploma ben je professional in een vakgebied

JOB

opstap naar master

JOB

met een bachelordiploma ben je breed inzetbaar

opstap naar bachelor

VERY VIVES

19

met een graduaatsdiploma kan je starten met een specifiek beroep


STUDEREN DOE JE NIET

ALLEEN Intenser, sneller en spannender: vanaf volgend jaar speel je op een heel ander level. Het leven aan de hogeschool gaat hard. Tikkeltje bang? Nergens voor nodig. De teams van Carla Van Oost en Hans Dhondt staan voor je klaar.

S

tuderen is meer dan met je neus in de boeken zitten. Je hebt ook nood aan ontspanning, goede huisvesting, gezond eten én genoeg geld. Klopt het dat Hogeschool VIVES bij dat alles een handje toesteekt, Hans? Hans: “Zeker en vast. Bij STUVO, kort voor studentenvoorzieningen, zorgen we ervoor dat de omstandigheden goed zitten zodat studenten zich onbekommerd op hun studies kunnen toeleggen. Om te beginnen brengen wij hun zaken financieel op orde. Zo kunnen studenten bij ons terecht met hun aanvraag voor een studietoelage. Als ze het ondanks

20

een studiebeurs toch nog krap hebben, dan komen ze misschien in aanmerking voor een renteloze lening of zelfs een extra toelage.”

zorgen ook voor vlot vervoer. Zo kunnen studenten bij ons terecht voor een voordelige buspas en betaalbare huurfietsen.”

Naast geld is ook een betaalbare studentenkamer een absolute noodzaak. Komen jullie daar ook in tussen? Hans: “Ja. We hebben verspreid over onze campussen maar liefst 550 kamers in eigen beheer. Al staat het iedereen natuurlijk vrij om een kot te huren op de private markt. Problemen met de huisbaas? Dat studenten dan zeker bij ons aankloppen, zodat we voor hen kunnen bemiddelen. Tussen haakjes: we

Klinkt goed! Ik heb me laten vertel­ len dat STUVO ook studentenacti­ viteiten sponsort en zelfs lekker en gezond eten op het menu zet … Hans: “De boog kan niet altijd gespannen staan. Studenten moeten ook regelmatig ontspannen. Daarom organiseert STUVO allerlei activiteiten. Hebben studenten zelf een leuk idee, zoals een bowlingavond, mogen ze gerust eens langskomen. Misschien sponsoren we dat dan wel. Even cruciaal als ontspanning

VERY VIVES


INTERVIEW

“ONZE STUDIE- EN TRAJECTBEGELEIDERS ZORGEN ERVOOR DAT JE JE HIER IN DE EERSTE PLAATS GOED VOELT. JOUW WELBEVINDEN IS ONZE GROOTSTE PRIORITEIT.”

is gezond eten. Dankzij ons krijgen ze een gevarieerd en betaalbaar cateringaanbod voorgeschoteld. Soms voorzien we gratis fruit, er zijn vegetarische dagen, kortom, alles wat goed en gezond is voor hongerige studentenmagen.” Hans en zijn team ontfermen zich over de omstandigheden, jouw mensen helpen studenten vooral met het studeren zelf. Vatten we het zo goed samen, Carla? Carla: “Daar komt het inderdaad op neer. Wij richten ons meer op het inhoudelijke aspect van studeren en minder op de randvoorwaarden. Voor alle duidelijkheid: wie vragen

heeft over een cursus moet in de eerste plaats de docent aanspreken. Maar als het studeren op zich een probleem vormt, dan zijn studenten bij ons aan het juiste adres. Onze studie- en trajectbegeleiders zorgen ervoor dat ze zich hier in de eerste plaats goed voelen. Hun welbevinden is onze grootste prioriteit. Ons aanbod is erg groot. Zo geven we de studenten niet alleen studieadvies, we kunnen ook een aangepaste examenregeling voorzien of een individueel traject uitstippelen. We doen er alles aan opdat iedere VIVES-student zijn/haar studies vlot kan doorlopen. Ook topsporters, mantelzorgers, werkende studenten

VERY VIVES

en mensen met een beperking bieden we extra ondersteuning.” Stel: ik zie het in de loop van het jaar niet meer zitten. Hoe helpen jullie me verder? Carla: “Studieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een verkeerde studiemethode, je niet goed in je vel voelen, een studie die te hoog gegrepen is … Als student is het soms moeilijk om zelf de vinger op de wonde te leggen. Een eerste hulplijn is studiecoach.vives.be, een erg complete site boordevol studietips & tricks. Als dat niet helpt, gaan we samen uitzoeken wat er aan de hand is. Een goed gesprek kan wonderen

21


INTERVIEW

“HET KLINKT MISSCHIEN MELIG, MAAR ONZE DEUR STAAT ALTIJD VOOR JE OPEN.”

TOT JE DIENST Bij VIVES willen we dat je je goed voelt in de opleiding die je hebt gekozen en dat je een studietraject volgt dat op jouw maat is geschreven. Heb je een vraag of probleem? Hoe klein, groot, gênant of vreemd ook? Bij Stuvo (de dienst voor studentenvoorziening) en de dienst voor studie- en traject­bege­leiding kan je altijd terecht met de meest uiteenlopende vragen over sociale bijstand (advies bij financiële vragen), psychologische ondersteuning, huisvesting, studentenwerking (sport & cultuur), mobiliteit en catering, studiebegeleiding … En dat volledig gratis!

doen. Regelmatig komen studenten hun hart luchten bij ons en meestal werkt dat prima. Na een babbel kunnen ze er opnieuw tegenaan. Volstaat dat gesprek niet, dan krijgen ze persoonlijke begeleiding van een studie- en trajectbegeleider. Die gaat heel concreet na hoe hun planning eruitziet, op welke manier ze notities nemen …” Hans: “Mag ik erop wijzen dat onze diensten nauw samenwerken? Stuvo heeft psychologen die studenten ondersteunen wanneer ze bijvoorbeeld met faalangst kampen. Klinkt dat allemaal een beetje verwarrend? Geen probleem! Stel de vragen aan om het even wie en wij verwijzen door naar de juiste dienst.” Wat als een student een studie gekozen heeft die hij niet aankan? Hoe erg is dat? Carla: “Dat valt best mee, hoor. Beseffen dat je fout zit, is niet noodzakelijk slecht. Overstappen naar iets anders is geen schande. Leuk is het niet, maar het is wel een ervaring waar je iets van opsteekt. Keuzestress is trouwens helemaal niet zo vreemd: er zijn nu eenmaal enorm veel opleidingen. Van onze kant doen we er alles aan om studenten op het juiste spoor te zetten. Daarbij gaan we uit van de interesses, talenten en verwachtingen. We vragen ook welke beroepen de student interessant vindt. Zo kan hij nieuwe kansen ontdekken.”

MEER INFO ­www.stuvoloods.be www.vives.be/stb.

Hans Dhondt: “Voor alle duidelijkheid: we gaan studenten niet vertellen wat

22

VERY VIVES

ze moeten doen. Anderzijds komt er bij een switch veel administratie kijken. Daar kunnen we wel mee helpen, zodat de student zich kan concentreren op zijn nieuwe start.” Ouders durven zich wel eens bemoeien met de studies van hun oogappel. Hoe reageer je best op de ‘bemoeizucht’ van pa en ma? Carla: ”Probeer vooral begrip te hebben voor hun reactie. De overgang van secundair naar hoger onderwijs is groot, ook voor ouders. Het is normaal dat ze ook hun zegje willen hebben. Al moeten ze er wel rekening mee houden dat hun zoon of dochter zelfstandiger en verantwoordelijker wordt. Misschien kan je ze zeggen dat hun student er niet alleen voor staat, dat wij er voor hen zijn. Dat kan al veel ongerustheid wegnemen.” Hans: “De betrokkenheid van ouders is prima, al mogen ze niet overdrijven. Studeren is ook volwassen worden, toch?” Nog een ultiem advies voor de nieuwkomers? Hans: “Wacht niet tot het te laat is. Hoe goed we ook ons best doen, toveren kunnen we niet. Stel je vraag dus zo snel mogelijk.” Carla: “Het klinkt misschien melig, maar onze deur staat altijd open. Studenten kunnen hier discreet hun ei kwijt. Waar ze ook mee zitten, we bekijken samen hoe ze geholpen kunnen worden. Had ik trouwens al gezegd dat onze diensten gratis zijn? Bij deze!”


PORTRET

OPNIEUW OP DE SCHOOLBANKEN Yasmine Couffez rondde in 2015 haar studie journalistiek af. Maar nadat ze een tijd voor kranten had geschreven, kwam ze tot het besef dat dit toch niet helemaal haar ding was. En dus schreef ze zich opnieuw in aan de hogeschool. “In het tweede jaar journalistiek hadden we een magazine moeten maken rond de relatie tussen mens en dier. Daarvoor hadden we onder meer dierenverzorgers van de zoo van Antwerpen, hondentrainers en dierengedragstherapeuten geïnterviewd. Dat boeide mij enorm, maar plannen om daar ooit in verder te gaan, had ik toen zeker nog niet. Toen ik als afgestudeerde journalist voelde dat lokale verslaggeving mij niet echt voldoening gaf, raadde mijn mama me aan om weer te gaan studeren en deze keer iets met dieren te doen. Dat werd dus dierenzorg. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar en loop ik stage in een dierenartsenpraktijk. Mijn grote droom is om het beste van mijn twee opleidingen te combineren als journalist bij National Geographics. Nog mooier zou het zijn als ik dat zou kunnen aanvullen met mijn passie voor fotografie. Opnieuw gaan studeren was best wel een grote stap. Ik stond namelijk al met beide voeten in het werkveld. Maar als je verder wil en kan studeren, dan moet je dat gewoon doen. Het enige nadeel is misschien dat ik al 25 ben en nog altijd studeer. Toch lijkt mijn omgeving daar meer moeite mee te hebben dan ikzelf. Ik was echt niet van plan om de rest van mijn loopbaan een job uit te oefenen waar ik geen toekomst in zag.”

Meer info? www.vives.be/student/ondersteuning VERY VIVES

23


BECIJFERD

Het academiejaar is amper halverwege of we zijn hier al met harde feiten, verbazingwekkende statistieken en leuke wist-je-datjes over studeren en studenten. 1500 medewerkers 15% 26+ jaar 28% 21-25 jaar 22% 20 jaar

6 studiegebieden

1000 gastsprekers & experts uit het werkveld

19% 18 jaar 20% 19 jaar

15000 VIVESstudenten

Verschillende studierichtingen, keuzetrajecten en specialisaties 32 bacheloropleidingen

22 graduaatsopleidingen

292 buitenlandse studenten kwamen in VIVES studeren

567 VIVES-studenten studeerden vorig jaar in het buitenland

24

VERY VIVES


West-Vlaamse schoolverlaters hebben de beste kansen op de arbeidsmarkt, gevolgd door Vlaams-Brabant

98 studenten met een sportstatuut

96 % van alle afgestudeerde professionele bachelors of graduaatstudenten vinden binnen het jaar werk

1657 studenten startten bij VIVES met een graduaatsopleiding

99,2% van alle verpleegkundigen heeft één jaar na afstuderen werk gevonden

de gemiddelde kostprijs van een student hoger onderwijs is € 9500

varieert naargelang ... kotstudent

44 gebouwen 7 campussen

VERY VIVES

25


PORTRET VIGNET

“Naar ons advies wordt écht geluisterd” Josse Claerbout VOORZITTER

Yari Saelens

ONDERVOORZITTER

Als duizenden studenten aan een hogeschool studeren, is het niet meer dan logisch dat ze bij cruciale beslissingen betrokken worden. Maar hoe organiseer je dat? Heel eenvoudig: via studentenraden. Met een knipoog zou je ze de vakbonden van de studenten kunnen noemen. Josse Claerbout, voorzitter van de VIVES-studentenraad, verduidelijkt het belang van de studentenraden.

“Dankzij de verschillende studentenraden hebben studenten inspraak in wat bij VIVES wordt beslist. Dat kan gaan over heel lokale zaken als examenplanning en lessenroosters tot VIVES-brede thema’s die onder meer in de Academische Raad worden besproken en waarin de studenten even goed vertegenwoordigd zijn.”

Maar voor alle duidelijkheid: er is niet zoiets als dé studentenraad?

“WE KOMEN ECHT ALS VERTEGENWOORDIGER VAN ALLE STUDENTEN NAAR BUITEN.”

22 6

VERY A c a d eVIVES mie

“Nee, er zijn er meerdere, maar je kan ze allemaal onder de koepel ‘studentenparticipatie’ onderbrengen. Heel lokaal zijn er bijvoorbeeld themagroepen die werken rond cultuur of sport. Voor elke studierichting is er ook een specifieke studentenraad. Die behandelt vooral praktische zaken, zoals de plaatsing van een waterfontein. Daarnaast heb je het studentenforum en de Stuvoadviesraden. Leden uit al die raden kunnen voorgedragen worden om nog een stapje ‘hoger’ te zetten en VIVES-breed – dus over alle VIVES-vestigingen heen – deel uit te maken van de VIVES-studen­ten­ raad. Daar maken mo­ men­teel een honderd tal studenten deel van uit. Elke studierichting is er dus vertegenwoordigd.”


STUDENTENRAAD

“IK VIND HET BELANGRIJK DEEL UIT TE MAKEN VAN EEN SCHOOL DIE LUISTERT NAAR DE STUDENTEN EN MET HUN STEM AAN DE SLAG GAAT.”

Dat zijn heel wat raden en groepen … “Voor alle duidelijkheid: ze bestaan niet naast elkaar, maar communiceren onderling, zodat wij echt als vertegenwoordigers van de student naar buiten kunnen komen. Op die manier vormt de VIVESstudentenraad de perfecte brug tussen studenten, docenten en directie.”

De hogeschool wordt ook extern vertegenwoordigd? “Klopt, bijvoorbeeld bij overleg met andere hogescholen en universiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld voorgedragen worden voor de VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten. Dat geeft je de kans om de belangen van VIVES op Vlaams niveau te verdedigen.”

Kan je een concrete verwezenlijking van de VIVES-studentenraad noemen? “Nog niet zo lang geleden, in 2017, werd de bachelor verpleegkunde omgevormd van een drie- naar een vierjarige opleiding. De VIVES-studentenraad is toen heel nauw betrokken geweest bij die toch wel erg ingrijpende verandering. Er werd onder andere nagegaan wat de studenten zelf vonden van de nieuwe en volledig andere lessenroosters en er werd gepolst naar hun mening over de nieuwe stagemogelijkheden. Volgend academiejaar studeren de eerste verpleegkundigen van de vierjarige opleiding af. Dat kunnen we echt als een van onze verwezenlijkingen beschouwen.”

Is het gemakkelijk te combineren met je studies? “Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar voor mij is dat geen probleem. Zo komt de lokale studentenraad maximum één keer per maand samen, over de middag bovendien. Die vergaderingen zijn dus sowieso begrensd in tijd. Vergaderingen over VIVES-brede thema’s gaan ’s avonds door, doorgaans van 20u tot 21u, maar die kunnen wel eens uitlopen.”

Waarom heb je destijds voor studenten­ participatie gekozen? “Ik was in de eerste plaats nieuwsgierig naar wat de studentenraad precies deed voor studenten. Ruimer gezien vind ik het belangrijker deel uit te maken van een school die luistert naar de studenten en met hun stem aan de slag gaat. De student moet iets te zeggen kunnen hebben.”

Hoe of waar kan je de studentenraad bereiken? “Sinds dit academiejaar is op de website van VIVES een apart tabblad te vinden met alle mogelijke informatie over de verschillende studentenraden en hoe je die kan contacteren. Bovendien zijn de contactpersonen zelf duidelijk vermeld, mét foto, zodat ze gemakkelijker herkenbaar en aanspreekbaar zijn. In het begin van het jaar zijn we ook langsgegaan bij alle klassen met eerstejaarsstudenten om hen warm te maken voor de studentenraden en uit te leggen hoe ze ons kunnen contacteren.”

ZELF PARTICIPEREN? Ben je een geëngageerde student die de belangen van medestudenten graag wil verdedigen? Stroop je graag de mouwen op om een (nog) aangenamere hogeschoolomgeving te creëren? Dan is studentenparticipatie echt iets voor jou. “Het is daarbij wel een must om lokaal te beginnen”, verduidelijkt Josse. “Daar

leer je wat echt leeft en kom je ook te weten of studentenparticipatie wel echt je ding is. Vervolgens kan je afgevaardigd worden naar de VIVES-studentenraad en de Stuvo-raad. Iedereen heeft trouwens dat recht, want we werken heel democratisch: je zendt je kandidatuur in, waarna er bij meerderheid gestemd wordt.”

Meer info? Ook zin om te participeren als student? Op www.vives.be/ overlegorganen kun je zien waar inspraakmogelijkheid op verschillende niveaus binnen de hogeschool mogelijk is.

VERY VIVES

27


ADVIES

Studeren kan je leren

De ene student blokt beter in de voormiddag, de andere piekt ’s avonds. Uren aan een stuk studeren, vormt voor sommige studenten geen probleem, terwijl anderen dat concentratievermogen niet hebben. Jaloers zijn op de studiemethode van anderen heeft echter geen zin: iedereen heeft de zijne. Studietips die voor iedereen gelden, zijn er wel. Dit is onze top 10.

1 4 3 Neem op tijd pauze

Blok in blokken

De tip der tips: blijven doorblokken heeft geen zin. Het is wetenschappelijk bewezen dat je brein op een zeker moment gewoon ‘Stop!’ zegt en niets meer opneemt. Vanaf dat moment heeft verder studeren geen nut meer, de leerstof gaat er toch niet in. Las dus tijdens het studeren regelmatig een pauze in. Veel korte breaks zijn trouwens beter dan één lange pauze.

Chaotisch blokken, daar wordt geen student beter van. Maak een overzichtelijk schema in duidelijke, behapbare blokken. Werk blok per blok af, begin dus niet met het volgende als je het vorige nog niet verwerkt hebt. Op die manier behoud je het overzicht en studeer je heel efficiënt.

Voorzie voldoende reservetijd

Volg je planning niet als een heilige

Je schema of planning is je leidraad tijdens het blokken, maar niet de grondwet: je mag er dus van afwijken. Er kan nu eenmaal altijd iets onverwacht tussenkomen. Je planning bijsturen, is dan absoluut geen schande. Het belangrijkste is dat je op koers blijft om op tijd de eindmeet te halen.

28

VERY VIVES

Deze tip hangt samen met de vorige: reservetijd vormt een buffer tegen onvoorziene omstandigheden of studieobstakels. Maak je schema dus niet ongemeen strak, maar voorzie manoeuvreerruimte en bouw voldoende reserve-uren in. Op die manier hoef je niet meteen te panikeren wanneer de leerstof er moeilijker ingaat dan ingeschat. En blijf je toch op schema? Dan vul je die extra uren toch mooi in met ontspanning?


6

Neem ontspanning ernstig

Ken jezelf en wees realistisch

Ontspanning is zooo belangrijk. Een wandeling naar de winkel, een fietstocht met vrienden, een half uurtje intensief sporten: je lichaam zal je er zo dankbaar voor zijn dat het je beloont met een helder hoofd. Zorg er wel voor dat je ontspanning tijdens het studeren rond beweging draait: bij gamen of Netflixen is dat voor alle duidelijkheid niet het geval (alhoewel dat ook al eens mag natuurlijk).

Ben je een ochtendblokker? Plan de taaiste vakken dan vooraan in je dag, zodat je in de namiddag en avond alleen het lichtere werk hoeft te verteren. Piek je op een ander moment van de dag? Concentreer dan alles daarrond. Het komt er hier echt op aan jezelf te kennen, zodat je schema werkbaar blijft. Zo vermijd je dat je daags voor een examen een nachtje door moet studeren. Dat is trouwens gewoon zinloos en nooit aan te raden.

Blok samen If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. Aldus luidt een Engelse wijsheid. Anders gezegd: studeren in groep kan echt een zegen zijn, bijvoorbeeld wanneer je de motivatie moeilijk uit jezelf kan halen. Spreek dus af met vrienden om op een gemeenschappelijke plaats te studeren – er zijn er genoeg! – en spreek gezamenlijke pauzemomenten of leerdoelen af. Maar als op je eentje studeren je beter ligt dan ga je uiteraard daarvoor.

Blokkeer sociale media De vloek van veel studenten tijdens het blokken: sociale media (of de smartphone in het algemeen). Gelukkig bestaan er vandaag heel veel zogenaamde website blockers: je geeft de websites in die je gedurende enkele uren wil vermijden, waarna ze effectief geblokkeerd worden tot je klaar bent met studeren. De bekendste zijn Self Control, Freedom, Stayfocusd en WasteNoTime.

Beloon jezelf Heb je een vak onder de knie? Ben je verder geraakt dan je had gepland? Of verloopt alles gewoon volgens schema? Trakteer jezelf dan op een ijsje, binge twee afleveringen Friends op Netflix, doe een heerlijk dutje … Alles wat je blij maakt en waar je naartoe hebt gewerkt: dat is nu voor jou. Omdat je het verdiend hebt. Iedereen heeft nu eenmaal motivatie nodig, ook op korte termijn. Moeite met studeren? Bij VIVES kan je altijd aankloppen bij een studiecoach (www.vives.be/studiebegeleiding). En er is ook nog zoiets als de Studiewijzer op onderwijskiezer.be die je leert actief en zelfstandig werken.

Zorg voor wat druk Een beetje druk van buitenaf kan nooit kwaad om je doelen te bereiken. Vertel dus aan je vrienden, ouders, broers of zussen wat je aan het studeren bent en welke planning je daarvoor hebt opgemaakt. Dat brengt twee voordelen met zich mee. Ten eerste zullen ze (hopelijk) regelmatig polsen hoever je staat, zodat je dus maar beter de planning volgt. En ten tweede zullen ze je met rust laten wanneer het nodig is.

VERY VIVES

29


HOE VEROVER JE DE

BRAVE NEW WORLD VAN DE HOGESCHOOL? Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de stap naar het hoger onderwijs is niet evident. Weg zijn de vertrouwde lesdagen in de vertrouwde lokalen, de vriendengroep zwermt uit, Hotel Mama is alleen nog in het weekend open ... maar panikeren? Nergens voor nodig!

H

et perfecte studentenleven: goede studieresultaten, knappe liefjes, schuimend bier op nooit eindigende feestjes en makkers die je constant in een vriendschappelijke houdgreep pakken tot je niet meer bijkomt van het lachen. Sorry folks: dat perfecte studentenleven bestaat alleen op Instagram. Natuurlijk mag je als student fun hebben, maar je staat ook voor een berg uitdagingen. Een berg die soms zo steil en hoog lijkt dat je

30

het er bijna van in je broek doet. Je moet slagen, als het even kan met mooie cijfers. Je moet je stage met glans afwerken en liefst te horen krijgen dat je er na je studies terug welkom bent. Je moet je leven zelf structuur geven en een nieuw sociaal leven opbouwen. Dat wordt een student weleens te veel.

Alles kan, niets moet Ben je er niet helemaal gerust in om de stap naar het hoger onderwijs te

VERY VIVES

zetten? Troost je, dat is niet meer dan normaal. Je bent trouwens niet de enige met twijfels, integendeel. Dat is ook perfect logisch: je komt nu eenmaal uit een beschermende cocon, waar je zes jaar de tijd kreeg om je plaats te vinden. En nu moet je misschien naar een andere stad in een andere school waar je niet weet hoe het eraan toe zal gaan en waar je (bijna) niemand kent. Angst en drempelvrees overkomen de beste. Maar bij de pakken blijven zitten? Nee toch?


PSYCHO

VIJF TIPS VOOR EEN VLOTTE START AAN DE HOGESCHOOL

1

Eenzaamheid is een valkuil voor de beginnende student. Maak daarom van bij het begin werk van nieuwe vrienden. Ze halen je uit je isolement en hebben een gunstige invloed op je studies.

Bekijk het positief Je zou inderdaad kunnen focussen op alles wat op je afkomt: een campus waar je zal verdwalen en vervolgens verhongeren omdat je niemand durft aan te spreken. Leerstof waarvan je nog minder begrijpt dan van het gewauwel van je zatte nonkel op het laatste familiefeest … Een veel betere optie is de kansen en unieke voordelen te zien: eindelijk onder moeders vleugels vandaan om te tonen hoe zelfstandig en verantwoordelijk je wel bent. Nieuwe maten voor het leven, die voor de verandering eens niet van onder de kerktoren komen. Een oneindig aanbod aan activiteiten en vooral Freedoooooom! Want al snel zal je ervaren dat zelf je dag indelen en op tijd en stond een pintje gaan drinken wanneer je er zin in hebt veel aangenamer is dan de 9-to-5-mentaliteit van het middelbaar.

Laat je niet bang maken Zeg nu zelf: zo’n middelbare school is toch behoorlijk comfortabel? Lessen meestal in hetzelfde lokaal, dagen die altijd op hetzelfde uur beginnen en eindigen, ’s avonds wat blokken en voor de rest genieten van de catering van Hotel Mama. Dat wordt aan de hogeschool wel even anders: je moet er namelijk zelf gaan plannen en je dag indelen. Misschien kan je op voorhand al even oefenen want tussen het einde van het secundair en de start aan de hogeschool ligt

2

Studenten staan niet bepaald bekend om hun dikke portemonnee. Integendeel, vaak is het elke week krabbelen tot het vrijdag is. Vergeet daarom merken als je inkopen doet, witte producten zijn even goed én goedkoper.

3

Sommige studenten gaan er prat op dat ze met de regelmaat van de klok brossen. Kijk daar niet naar op. Zoek een buddy om samen mee naar de les te gaan of koop een wekker die wegrijdt wanneer hij afgaat. Zo kom je ’s ochtends zeker uit je bed.

4

De pakken leerstof die je aan de hogeschool moet verwerken zijn een stuk indrukwekkender dan in het middelbaar. Maak daarom werk van een studiemethode die je helemaal ligt. Een studie- of trajectbegeleider van VIVES geeft je zeker de nodige tips.

5

Wellicht de grootste uitdaging voor studenten: gezond blijven! Overal liggen valstrikken op de loer: frietjes, bier, pita … De gemiddelde student is na één jaar hoger onderwijs anderhalve kilo bijgekomen. Eet dus genoeg verse groenten en fruit en doe aan sport. Dit kan op de campus of in erkende sportclubs dankzij onze speciale studentenvoorwaarden.

VERY VIVES

SORRY FOLKS: HET PERFECTE STUDENTENLEVEN BESTAAT ALLEEN OP INSTAGRAM.

– hopelijk voor jou – een grote vakantie. Profiteer daarvan om wat verkennend en voorbereidend werk te doen. Zo kan je al eens surfen naar de website van de verschillende diensten van je hogeschool. Waar kan je straks terecht om materiaal te ontlenen, om je studie-uitdagingen aan te kaarten, voor financiële tips …? Ook de richting waarin je straks start, heeft ongetwijfeld een eigen website of Facebook-pagina. Daar vind je vast al wat informatie over activiteiten of kennismakingsmomenten. Die geven je meteen ook de kans om het gebouw te leren kennen, en wie weet misschien ook al enkele toekomstige studiegenoten en docenten?

Go for it! De meeste vragen van studenten die bij Teleblok binnenkomen, gaan niét over de grotere leerstofpakketten, maar wel over de grote veranderingen in het sociaal leven: het kotbestaan, de zelfstandigheid, nieuwe vrienden … Gelukkig zijn dat allemaal zaken waar je zelf al een en ander aan kunt doen. Luister eens naar hoe oud-studenten zijn omgegaan met de overgang naar het hoger onderwijs, zoek community’s op van studenten die ook de overstap naar het hoger onderwijs maken, ga al eens op bezoek in je toekomstige kot of stel een fictief lessen- en blokrooster op waarin ook je gebruikelijke weekendactiviteiten zijn opgenomen.

31


PORTRET

“VAN ZWEMMEN WORD JE NIET RIJK, EEN DIPLOMA IS DUS ERG BELANGRIJK.” Studeren combineren met topsport? Jarno Thierens speelt het klaar. Als paralympische zwemmer vertoeft hij heel vaak in binnen- en buitenlandse zwembaden, maar tege­ lijk richt hij zijn vizier ook op zijn bachelor elektro­ nica-ICT aan VIVES. “Gemiddeld lig ik zo’n twintig uur per week in het zwembad. Daarnaast zijn er wekelijks ook nog twee ‘droge’ trainingen en krachttrainingen, doorgaans lopen. Al die uren trainen combineren met studeren is ongelooflijk puzzelen, maar gelukkig heb ik een beroepstrainer die kan schuiven in zijn schema’s en zich aan mijn situatie aanpast. Daar komt nog bij dat ik op de VIVES-campus in Brugge zit en voor mijn trainingen naar Oostende moet. Ik zit momenteel in het tweede

jaar van de bachelor elektronica-ICT. Vorig jaar was ik er vrij vlot door, maar er komt veel planning en organisatie aan te pas. Daarom passeer ik regelmatig bij mijn studiebegeleider om samen te overleggen. VIVES steunt me erg goed in mijn situatie. Dat moet ook, want ik moet af en toe naar het buitenland voor stages en wedstrijden. Zo miste ik vorig jaar verschillende verplichte lessen en labo’s doordat ik een wereldbekerwedstrijd in Glasgow zwom. Gelukkig werd ik dan vrijgesteld. Ik heb sinds mijn veertiende een topsportstatuut. Toch vind ik het belangrijk om daarnaast een diploma te hebben, want van zwemmen word je niet rijk. En ik ben altijd al gefascineerd geweest door computers en elektronica. Het is dus een heel bewuste keuze.”

Ben je een topsporter? Wil je dit combineren met verder studeren aan het hoger onderwijs? Op www.vives.be/student/­ ondersteuning/topsporter ontdek je aan welke criteria je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen en welke voordelen je geniet. 32

VERY VIVES


Verleg je grenzen Een semester in het buitenland studeren of stage lopen? Laaiend enthousiast komt menig student na deze ervaring terug thuis. Ze hebben nieuwe vrienden voor het leven gemaakt, een andere cultuur leren kennen, een verfrissend taalbad genomen … Maar hoe begin je aan zo’n ingrijpend avontuur? Waar moet je zeker rekening mee houden? En hoeveel kost het?

E

en opleiding in het buitenland is een absolute verrijking. Dat vindt niet alleen VIVES, maar ook Europa. Wist je dat de Europese Unie in 2020 één op de vijf studenten uit het hoger onderwijs een buitenlandse ervaring wil laten opdoen? Vlaanderen is nog ambitieuzer en wil dat 33 procent van de Vlaamse studenten dit jaar zowel binnen of buiten Europa een opleiding volgt. Waarom overheden daar zo sterk op inzetten? Om studenten de kans te geven de nodige interculturele en internationale competenties te verwerven in de huidige geglobaliseerde wereld.

VERY VIVES

33


BUITENLAND

Liefde in het buitenland De échte reden is natuurlijk dat studenten die een buitenlandse ervaring opdoen rijker terugkomen, weliswaar enkel figuurlijk. Dat is logisch, want je wordt ondergedompeld in een andere cultuur en taal, je ontmoet tal van andere uitwisselingsstudenten en je leert op eigen benen staan. Het maakt je ook professioneel aantrekkelijker, want welke werkgever ziet nu niét graag op een CV dat de sollicitant een periode in het buitenland heeft gestudeerd? Dat bewijst namelijk dat je i nitiatief toont en niet bang bent voor het onbekende. Maar ook dat je openstaat voor interculturele contacten en toekomstgericht denkt. En over de toekomst gesproken: uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat maar liefst 27 procent van de Erasmussers zijn of haar toekomstige partner in het buitenland heeft ontmoet. Het creëert dus ook kansen op andere vlakken.

“IEDEREEN DIE IN HET BUITENLAND HEEFT GESTUDEERD OF STAGE HEEFT GELOPEN, ZAL ZEGGEN: ZEKER DOEN!”

In goeie handen Zijn er dan geen risico’s verbonden aan zo’n buitenlands avontuur? Natuurlijk, maar net door daarmee om te gaan, bewijs je hoezeer je je mannetje of vrouwtje kan staan. Bovendien valt het met die risico’s best mee. Dankzij de sociale media zijn eenzaamheid en heimwee niet langer een argument. Je kan skypen met je familie op het thuisfront, facetimen met je ouders en via WhatsApp je vrienden gifs en grappige memes blijven sturen. Bovendien zijn studenten in het buitenland snel geneigd onlinegroepen te maken om zich te verenigen, elkaar tips te geven en ontmoetingen te organiseren. Op die manier maak je heel snel nieuwe vrienden. En wat met verloren bagage, gestolen portefeuilles, zoekgeraakte smartphones, schade aan je kot …? Ten eerste loop je de meeste van die risico’s ook als je thuisblijft, en ten tweede zijn er nog altijd verzekeringen. Die zijn een absolute must, dus daar moet je echt wel werk van maken. Ongevallen-, hospitalisatie-, ziekte- en reisverzekering? Never leave home without it. Het grootste risico is nog het 34

VERY VIVES

op eigen benen staan zelf: het is nu aan jou om te bewijzen dat je, ver weg van Hotel Mama, succesvol kan studeren, je eigen potje kan koken, een mooi evenwicht kan vinden tussen feesten en timmeren aan je toekomst en problemen kan oplossen. Maar ook hier geldt dat die uitdagingen evengoed bestaan als je in Vlaanderen op kot gaat.

Hoe? Wat? Wanneer? Maar hoe begin je in godsnaam aan zo’n buitenlands avontuur? Het gemakkelijkste en meest voordelige systeem is een uitwisselingsprogramma. Het bekendste is Erasmus+, het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. Dankzij een budget van 14,7 miljard euro kunnen jaarlijks vier miljoen Europeanen in het buitenland studeren of als vrijwilliger actief zijn. Zo’n uitwisselingsprogramma heeft heel wat voordelen: · je betaalt geen inschrijvingsgeld aan de buitenlandse instelling waar je studeert · je ontvangt een Erasmusbeurs waarmee je een deel van je verblijfs- of reiskosten kan betalen · je sociale zekerheid en eventuele kinderbijslag blijven doorlopen en je behoudt je studietoelage · je studie of stage in het buitenland wordt erkend binnen je opleiding in Vlaanderen · aan het einde van de rit pronk je met een Vlaams diploma, aangezien de studiepunten die je in het buitenland behaalt, meetellen voor je diploma. Nog een voordeel is dat alle studierichtingen ervoor in aanmerking komen, net als alle landen van de Europese Unie (plus Noorwegen, IJsland, Liechten­ stein, Turkije, Servië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië). Daar­naast zijn er zelfs een aantal plaatsen voor uitwisselingen met landen buiten Europa en overzeese gebieden geassocieerd met de EU, zoals Curaçao, Aruba en Frans-Polynesië. En wat met het Verenigd Koninkrijk? Niet getreurd, ook na de Brexit blijven er mogelijkheden om in de UK te studeren of stage te lopen via andere beurzenstelsels. Zo ondersteunt de Provincie West-Vlaanderen bijvoorbeeld heel wat studenten die buiten de EU gaan studeren met een beurs. Er zijn ook nog tal van andere beurzenprogramma’s in Vlaanderen en België.


HOEVEEL KOST ZO’N BUITENLANDSE ERVARING? Onderwijsinstellingen en overheden dragen graag hun financiële steentje bij aan je buitenlandse avontuur. Maar toch blijft het een prijzige onderneming. Afhankelijk van het gastland en de specifieke verblijfplaats kost je als Erasmus-student maandelijks 750 tot 1250 euro. De huur van je kot, die wel sterk afhankelijk is van het gastland en van de locatie (centrum van de stad of

buitenwijk), is ongetwijfeld de grootste kostenpost. Denk ook aan meubilair en interieurspullen. Als je die niet ter plaatse koopt, komen er ook nog vervoerskosten bij. Eten en drinken moet je ook doen wanneer je in eigen land studeert, met dat verschil dat je dan in het weekend thuis de benen onder tafel kan schuiven. Ook je vervoer van en naar het gastland, of het nu met het

Moét je eigenlijk naar het buitenland? Om het met de woorden van de coördinator internationalisering van VIVES, Tine Ternest, te zeggen: “Iedereen vaart wel bij een internationale ervaring, al is het maar een groepsmobiliteit van twee of drie weken.” Het komt vooral neer op zelfkennis: vrees je dat je in het buitenland overmand zal worden door heimwee? Dan blijf je misschien beter in eigen land. Of misschien net niet, als een overwinning op jezelf. Maar als Mozes niet naar de berg wil, dan brengt VIVES de berg wel naar Mozes. Meer bepaald in de vorm van internationalisering@home: VIVES organiseert in dat kader internationale weken, waarbij buitenlandse sprekers op bezoek komen of de docent een deel van een vak in een vreemde taal geeft. Daarnaast profileert VIVES zich graag zelf als gastheer voor buitenlandse studenten, waar je uiteraard uitgebreid kennis kan mee maken.

Klaar … start? Ben je erop gebrand om een semester in het buitenland te studeren of stage te lopen? Mooi zo. Maar toch begin je er best niet onvoorbereid aan. Om een idee te krijgen van wat je te wachten staat, bezoek je best eens de websites van Euroguidance, Go Strange, Studeer in het Buitenland en Kamiel

vliegtuig, de trein of de Flixbus is, doet de rekening oplopen. En ter plaatse zijn je verplaatsingen (metro, bus, deelfiets …) ook niet gratis. Last but not least is er het levensonderhoud: de wasserette, toegangstickets voor musea of de bioscoop, nieuwe kledij, gsm- en internetabonnement, fotokopieën, uitstapjes, uitgaan … Maar geloof ons, het is elke eurocent dubbel en dik waard.

(dé paperassengids voor al je buitenlandplannen). Bespreek je eventuele keuze ook met je docent en coördinator internationalisering. Die weet als geen ander waar jouw persoonlijke verwachtingen zullen worden ingelost en met welke instelling je studieresultaten het beste matchen. Ook voor studenten die extra faciliteiten nodig hebben, zijn er heel wat mogelijkheden. Lijkt het je wel iets om in het buitenland te studeren, kom dan naar de verschillende VIVES-infosessies rond kostprijs, administratie, mogelijke beurzen, selectieprocedures en screenings. Ben je écht geïnteresseerd? Dan worden bij de volgende sessies, zij het niet in alle studiegebieden, ook je ouders uitgenodigd. Iedereen die in het buitenland heeft gestudeerd of stage heeft gelopen, zal zeggen: doen! Je doet een onvergetelijke ervaring op, je wordt ongelooflijk goed ondersteund en begeleid, en op het einde van de rit tellen je studiepunten volledig mee. Dus in plaats van de vraag te stellen waarom je in het buitenland zou moeten studeren, zou je je eigenlijk moeten afvragen: waarom niét?

#VIVESgloballyconnected VERY VIVES

35


FUN

ANIMALIS VIVES Roeselare BIO & GEZ ‘t Sjampetterke FB: Animalis

MOEDER BRECHT VIVES Roeselare BIO & GEZ De Vagant FB: hscmoederbrecht

ATHNIKÈ VIVES Torhout

EUROAVIA

OND 2Fish Bar & JH de Troubadour www.athniketorhout.be

VIVES Oostende VLOC luchtvaartopleidingen het VLOC euroavia-oostende.eu

JOIN DA CLUB Ze zijn jong, ambitieus en supersociaal. Ze zorgen voor sfeer en gezelligheid en maken je studententijd onvergetelijk. Wat en waar je ook gaat studeren, studentenverenigingen vind je overal. Uiteraard legt elke club zijn eigen accenten, maar altijd staan traditie, vriendschap en fun centraal. Maak kennis met de studentenclubs van VIVES.

SD’A VIVES Brugge + KU Leuven Ambiorix FB: SdaBrugge

DE ZWOANE VIVES Brugge alle VIVES-studenten Café De Kuppe FB: De Zwoane

36

VERY VIVES

LEGENDE BIO: biotechniek GEZ: gezondheidszorg HWB: handelswetenschappen en bedrijfskunde IWT: industriële wetenschappen en technologie OND: onderwijs SAW: sociaal-agogisch werk

DE ZWARTE KIELEN Oostende iedereen welkom Den Bubbles FB : Zwartekielen

SORHOMA VIVES Brugge hotelmanagement + LoReCa / FB: Sorhoma


DEN IPSOC VIVES Kortrijk SAW & OND ‘t Kanon FB: DenIpsoc

MERCURIUS

KERBERUS

VIVES Kortrijk HWB Den Chips FB: MercuriusK

RIVA ROCCI

VIVES Kortrijk IWT JH Reflex FB: Kerberus

VIVES Kortrijk GEZ Barsol rivarocci.be

WAAROM LID WORDEN VAN EEN STUDENTENCLUB? Is lid zijn van een studentenclub een grote meerwaarde of zijn al die verplichtingen een aanslag op je studietijd? Met die vraag trokken we naar de studenten van VIVES. Ze gaven ons tien redenen om niet langer te twijfelen.

1. Je leeft maar één keer

en je studententijd is de mooiste tijd van je leven.

2. Je maakt in no time

vrienden voor het leven.

3. Op tijd ontspannen

geeft je meer zin om te studeren.

4. Presidiumervaring staat.

5. Je leert organiseren en

KU Leuven Campus Brugge IWT La Casita www.kringbrugge.be

liefde van je leven tegen het lijf loopt.

6. Je krijgt kortingen op

10. Studentendopen zijn

heel wat fuiven, cantussen en cursussen.

lang niet zo vies als wordt verteld.

7. Je bouwt een groot

netwerk op voor later.

8. Tal van evenementen en

Kom langs naar onze open­ deurdagen of infomomenten en ontdek VIVES met je eigen ogen.

uitstapjes zorgen voor een spannende agenda.

mooi op je CV.

KRING BRUGGE

9. Veel kans dat je er de

pinten tappen.

MEDICCLESIA VIVES Oostende VLOC iedereen welkom De Klokke FB: medicclesia

DE BARSOL

DE KOUTER

Studenten in Kortrijk iedereen welkom Barsol FB: Studenten­clubDe-Barsol

VERY VIVES

37

VIVES Oostende VLOC IWT Café Twilight FB: DeKouterOostende


ADVIES

Meeting people is easy, zong de schuchtere frontman van Radiohead enkele jaren geleden met de nodige ironie. Want nieuwe vrienden maken is niet altijd evident en al zeker niet in een nieuwe omgeving. Met deze tips scoor je gegarandeerd nieuwe vrienden, misschien wel voor het leven.

D

e stap naar het hoger onderwijs brengt heel wat veranderingen met zich mee. Een volledig nieuw lessen- en blokritme, een compleet andere omgeving … Steun en schouders van vrienden kan je met andere woorden goed gebruiken. Maar wellicht hebben heel wat van die vrienden een andere hogeschool of universiteit gekozen. Hoe maak je dan nieuwe vrienden?

To kot or not to kot Kies je ervoor om op kot te gaan, dan is het zaak zo snel mogelijk contact te leggen met je kotgenoten. Het maakt daarbij niet uit of ze dezelfde richting volgen. Dit zijn gewoon de mensen die je nodig zal hebben wanneer je ’s avonds een luisterend oor zoekt, of iemand om een frisse pint mee te gaan drinken. Hoe je die eerste contacten legt? Door samen te koken, een kotavond te organiseren of gewoon aan te kloppen en die extra pizza­punt aan te bieden. Mogelijkheden genoeg om van je kotgenoten echte lotgenoten te maken!

38

Buddy’s voor het leven

Doe geen dingen tegen je zin

Elke (hoge)school heeft een systeem van peters en meters, studenten met al wat kilometers op de teller die een rookie op sleeptouw nemen en de kneepjes van het vak leren. Maak daar optimaal gebruik van. Stel hem of haar alle vragen die je hebt en ga samen naar enkele sociale activiteiten met studie­ genoten. Zo maak je in geen tijd nieuwe vrienden, niet in het minst je peter of meter zélf.

Ben je geen tafelspringer of gewoon minder sociaal aangelegd? Ook dat hoeft geen hindernis richting nieuwe vrienden te zijn, aangezien de hogeschool heel wat kennismakings­ activiteiten en ontmoetingsdagen voor eerstejaars organiseert. Verder kan je wekelijks samen gaan lopen, worden er filmavonden gehouden, kan je een cursus gezond koken volgen … Sowieso zijn er altijd wel sport-, muziek- of andere activiteiten die bij je interesses aanleunen.

Kom uit je kot Studeren doe je niet alleen. Probeer dus snel je studiegenoten te leren kennen. Neem deel aan de activiteiten die de studentenverenigingen organiseren, sla een praatje met de persoon naast jou in het leslokaal, of spreek af om in blokperiodes ergens samen te studeren of cursusmateriaal uit te wisselen. Dopen zijn overigens al lang niet meer zo gortig als vroeger, dus ook die bieden een laagdrempelige kans om m/v/x’en van je richting te leren kennen.

VERY VIVES

OPEN DEUR Het komt er in je (wellicht) volledig nieuwe omgeving in de eerste plaats op aan je te oriënteren. Daarvoor zoek je naar antwoorden op twee cruciale vragen: waar is alles en waar kan ik mensen leren kennen? Stuvo, de dienst voor studentenvoorzieningen, kan je hier zeker bij helpen. Hun deur staat altijd open voor extra informatie en tips!


K E N N I S & I N N O VAT I E

Mee op onderzoek Wist je dat hogeschool VIVES aan praktijkgericht onderzoek doet? Daarbij reiken we bedrijven en organisaties oplossingen aan voor diverse complexe vraagstukken. Zo houden we de vinger aan de pols van maatschappelijke trends en tendenzen. Vanuit zes expertisecentra bouwen experten, samen met studenten, kennis op rond actuele thema’s.

Design at School

Ambulance krijgt indrukwekkende make-over

Kinderen uit de lagere school ergeren zich het meest aan rondslingerende boekentassen. Dit is de opvallende vaststelling van Design at School, een project van het expertisecentrum onderwijsinnovatie van VIVES. Daarbij worden leerlingen uitgenodigd om problemen te signaleren waar ze elke dag in hun school tegenaan lopen. In de vrije basisschool Sint-Augustinus in Stasegem kregen jongeren een camera mee waarmee ze beelden moesten maken van dingen die hen dwars zaten. Naast rondslingerende boekentassen vormde ook het gebrek aan een stilteplek op de speelplaats een probleem. Problemen aankaarten is de eerste stap maar het is vooral de bedoeling om oplossingen te zoeken. Daarvoor haalt men de mosterd bij design thinking, een techniek die gebruikt wordt om snel ideeën te genereren. De leerlingen lieten hun fantasie de vrije loop en na een stemming bleek een boekentaskast de beste oplossing. Ook bij het ontwerp werden de jongeren nauw betrokken. Ze tekenden de kast uit, beslisten hoe groot die moest zijn en hoeveel planken daarvoor nodig zijn. Voor de stilteplek bedachten ze een rustbank, die gebouwd werd rond een boom. Dit project leidt tot echte oplossingen voor echte problemen. Bovendien leert het jongeren argumenteren en omgaan met feedback.

Het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge stelde een afgeschreven ziekenwagen ter beschikking van studenten autotechnologie met de vraag die om te toveren tot de ambulance van de toekomst. Ze bedachten ondermeer een intelligent voorraadsysteem voor de vele medische producten die in een ziekenwagen zitten en snel binnen handbereik moeten zijn. Omdat ziekenwagens geen seconde mogen verliezen werd de ambulance van de toekomst uitgerust met vierwielaandrijving. Zo kan die ook moeilijk bereikbare plaatsen probleemloos bereiken. Maar er is meer: drones met warmtecamera’s die slachtoffers kunnen opsporen en een eenvoudig maar geniaal anti-dodehoeksysteem. Dit laatste idee kwam van Joeri Verbeeck die in 2015 levensgevaarlijk gewond raakte bij een dodehoekongeval. Na jarenlange revalidatie bedacht hij, samen met zijn begeleider, dit levensreddende systeem. Voor de praktische uitwerking ervan, kwam Joeri aankloppen bij VIVES. Het systeem kan vandaag nog niet gebruikt worden: eerst moeten de verkeersregels aangepast worden. Daarvoor kijkt Joeri naar de politiek. De omgebouwde ambulance doet nu dienst als publiekstrekker op jobbeurzen. Met haar ingebouwde snufjes overtuigt de ambulance ongetwijfeld heel wat kandidaat-ambulanciers. VERY VIVES

39


K E N N I S & I N N O VAT I E

Entrepreneurship and Communication in Multicultural Teams

Interdisciplinair zorg dragen in het LiveLab maakt een wereld van verschil

Het ECMT+-project is een initiatief van handelswetenschappen en bedrijfskunde waarbij talenkennis centraal staat. ECMT staat voor Entrepreneurship and Communication in Multicultural Teams. Het door Europa gesponsorde programma stimuleert niet alleen ondernemerschap, maar benadrukt ook het belang van een goede communicatie. De belangrijkste boodschap? Succesvol zakendoen is niet alleen een kwestie van geniale ideeën, maar ook van helder communiceren. Het is een uitgesproken internationaal project met scholen uit Duitsland, Finland, Frankrijk, Polen, Schotland, Polen en België. Gedurende drie jaar trokken telkens zes VIVES-studenten naar een van deze landen voor een intensief programma van twee weken. Ze werkten er een innovatief businessidee uit in gemengde teams van zeven nationaliteiten. Daarnaast was er ook een train the trainer-driedaagse waarbij collega’s van de partnerscholen, externe lesgevers en praktijkmensen samenkwamen om van elkaar te leren. De docenten ontwikkelden samen lesmateriaal en maakten een blended module rond ondernemerschap en communicatie in multiculturele teams. Daarnaast was er onderzoek naar nieuwe praktijken en theorieën om ondernemerschap te stimuleren.

Draag jij graag zorg voor anderen? Dan kan je bij VIVES volop je hartje ophalen. Al tijdens je opleiding maak jij het verschil voor anderen. De meeste zorgbehoevenden blijven graag thuis wonen. Alleen is dat verre van evident. Kleine en grote kwalen kunnen je levenskwaliteit beperken. Het LiveLab-project van VIVES wil daar verandering in brengen. Hoe? Door interprofessionele teams samen te stellen die échte oplossingen uitdokteren voor échte mensen met échte zorgnoden. LiveLab brengt meer dan 600 studenten bij elkaar uit zes verschillende studiegebieden. Samen gaan ze langs bij in totaal 96 gezinnen uit Beernem, Blankenberge, Diksmuide, Gistel, Houthulst, Oostkamp, Roeselare en Wervik. Dit unieke project wil de zorgbenadering hertekenen en plaatst daarbij de zorgvraag centraal: het verhaal start bij de wensen van de bewoner. Die vraag is vaak zo complex dat er een verregaande samenwerking nodig is tussen verschillende disciplines. Verpleegkundigen, sociaal werkers, logopedisten, audiologen, maar ook vroed­vrouwen en zorgtechnologen slaan de handen in elkaar. Deze nieuwe onderwijsvorm vraagt een grote verantwoordelijkheidszin en interprofessionele samenwerking.

40

VERY VIVES


e-Society: vinger aan de pols van een maatschappij in volle transitie

Duurzaamheid loopt als een rode draad doorheen de opleiding agro- en biotechnologie

Artificiële intelligentie, nanotechnologie, big data, transhumanisme … Of we het nu graag hebben of niet, we snellen in ijltempo naar een e-society. Voor sommigen kan het allemaal niet vlug genoeg gaan maar doemdenkers waarschuwen voor een catastrofe. Eén ding staat als een paal boven water: al die nieuwe technologie zal ons doen en denken voor altijd veranderen. Je kop in het zand steken, heeft dus geen zin. Vandaar het belang van het vak e-­Society van sociaal-agogisch werk dat inzoomt op de potentiële gevolgen van de technologie op onze privacy, onze ethiek en ons consumentengedrag. Met een objectieve bril bekijken we de impact van alle innovaties. Zo zijn we uitermate kritisch voor ontwikkelingen die de democratie en de gelijkheid ondermijnen. Maar we zijn ook niet blind voor nieuwe opportuniteiten zoals e-business, e-health en e-governance. Die veranderingen zijn volop aan de gang en de gevolgen zijn groot. In de 19de eeuw lokte de industriële revolutie landbouwers naar de fabriek, meteen het startpunt van een nieuw tijdperk. Vandaag staan we voor een vergelijkbare ommekeer. Robots en artificiële intelligentie nemen geleidelijk aan ons werk over. Vraag is hoe we als mens met de nieuwe realiteit moeten omgaan? e-Society houdt de vinger aan de pols van een maatschappij in volle transitie.

Ooit al eens aan een yacon-ijsje gelikt? Waarschijnlijk niet, maar als het van de studenten agro- en biotechnologie afhangt, komt daar binnenkort verandering in. De opleiding buigt zich onder meer over de voeding van de toekomst. Wat blijkt? Yacon, een exotische wortelknol, is een prima suikervervanger die inuline, een stof die gunstig is voor mensen met suikerziekte, bevat. IJs op basis van yacon-pulp bevat maar liefst 85% minder suiker en 60% minder calorieën. Het is niet alleen gezond maar ook lekker. Het yacon-project is een schoolvoorbeeld van de multidisciplinaire aanpak van de opleiding agro- en biotechnologie. Duurzaamheid loopt als een rode draad door al onze onderzoeksdomeinen heen. Het yacon-verhaal begon bij de vaststelling dat landbouwers op zoek zijn naar diverse vormen van landbouwverbreding, zoals het telen van niet-alledaagse groenten. Daarop gingen onderzoekers op zoek naar alternatieve gewassen die optimaal gedijen in ons klimaat. Zo kwamen de onderzoekers uit bij yacon en bataat, deze laatste staat ook bekend als zoete aardappel. Het mooie is dat beide knolgewassen niet alleen gekweekt kunnen worden in onze streek, maar ook nog eens gezondheidsvoordelen blijken te hebben. Een klein beetje wereldverbeteraar zijn, is mooi meegenomen.

Meer onderzoek? Op www.vives.be/onderzoek vind je een beschrijving van al onze projecten en onderzoeken. Je vindt er tevens een overzicht van alle expertisecentra en experten. VERY VIVES

41


PORTRET

DROMEN WAARMAKEN BETEKENT DURVEN KEUZES MAKEN Een studiekeuze maken is niet gemakkelijk. Uiteindelijk moet je, ongeacht je vooropleiding, gewoon je hart volgen. Net zoals Gilles Danneels die het over een andere boeg gooit om zijn droom waar te maken.

“Ik zit in mijn eerste jaar toegepaste informatica en heb er een heuse ‘carrièreswitch’ op zitten: ik kom namelijk uit houtbewerking (lacht). Maar dat lag me niet, dus ben ik veranderd, met de nodige stress, want zou dit nu wel de juiste keuze zijn? Ik heb ook nog getwijfeld over conservatorium, aangezien ik ook muziek speel. Maar uiteindelijk werd het toegepaste informatica: ik vind het namelijk heel fascinerend hoe je van een wit blad kunt vertrekken om een volledige website op te bouwen. Ook ontdekken hoe alles in elkaar zit en wat er gebeurt als je op een bepaalde knop op je

42

VERY VIVES

computer drukt interesseert me mateloos. Wat ik van de opleiding vind? Elk vak is boeiend op zijn eigen manier en de materie wordt goed uitgelegd – wat voor iemand die uit houtbewerking komt en dus geen voorkennis heeft, een grote troef vormt (lacht). Ik heb elke dag het gevoel dat ik bijleer, en dat is een heel aangenaam gevoel. Intussen begint ook mijn toekomst duidelijk te worden: ik zou graag bedrijfsapplicaties developen en websites ontwikkelen – alles waar de eindgebruiker mee aan de slag kan. Ook de campus is top: alle benodigdheden zijn er, het eten en drinken is alomtegenwoordig en ik heb hier heel snel nieuwe vrienden gemaakt – daar had ik aanvankelijk stress voor, want ik kende echt niemand toen ik hier aankwam. Ik heb wel veel geluk met mijn groep: goede sfeer, veel samenhang …”


Vers van de pers Wat je bij VIVES allemaal kan studeren, vraag je je waarschijnlijk af. En wat vinden huidige studenten van hun opleiding? Of hoe zien de campussen eruit? Een antwoord op al deze en nog veel andere vragen vind je in onze vernieuwde opleidingsbrochures.

ST U D I E G E B I E D

B I OT E C H N I E K

ST U D I E G E B I E D

G E ZO N D H E I D S ZO R G

HANDELSWETENSCHAPPEN EN BEDRIJFSKUNDE

_

_

_

ST U D I E G E B I E D

ha ndel swetenscha ppen en bedrijfskunde

gezo ndheidszo rg

biotechniek

D E S I G N YO U R F U T U R E B AC H E LO R O P L E I D I N G E N bedrijfsmanagement bedrijfsmanagement tri-diplomering Business Management (English programme) hotelmanagement Hotel Management (English programme) Office Management toegepaste informatica toerisme en recreatiemanagement wellbeing- en vitaliteitsmanagement

D E S I G N YO U R F U T U R E B AC H E LO R O P L E I D I N G E N agro- en biotechnologie agro-industrie biotechnologie dierenzorg groenmanagement landbouw voedingstechnologie

D E S I G N YO U R F U T U R E

G R A D UA ATS O P L E I D I N G E N Accounting Administration HR-support logies-, restaurant- en cateringmanagement marketing marketing- en communicatiesupport programmeren systeem- en netwerkbeheer verkeerskunde en mobiliteit winkelmanagement

B AC H E LO R O P L E I D I N G E N ergotherapie logopedie en audiologie verpleegkunde voedings- en dieetkunde vroedkunde zorgtechnologie

G R A D UA ATS O P L E I D I N G productiebeheer land- en tuinbouw

ST U D I E G E B I E D

ST U D I E G E B I E D

I N D U ST R I Ă‹ L E WETENSCHAPPEN E N T E C H N O LO G I E _

ST U D I E G E B I E D

ONDERWIJS

S O C I A A L-AG O G I S C H WERK

_

_ s o ci aal-agog i sch wer k

o nde rw ijs

i ndustri ĂŤle wete ns cha ppe n e n tech n olo g ie

D E S I G N YO U R F U T U R E B AC H E LO R O P L E I D I N G E N autotechnologie bouw ecotechnologie elektromechanica elektronica-ICT energietechnologie luchtvaart ontwerp- en productietechnologie zorgtechnologie G R A D UA ATS O P L E I D I N G E N elektromechanische systemen hernieuwbare energiesystemen HVAC-systemen Internet of Things productiebeheer maakindustrie voertuigtechnieken

D E S I G N YO U R F U T U R E

D E S I G N YO U R F U T U R E

B AC H E LO R O P L E I D I N G E N maatschappelijke veiligheid orthopedagogie sociaal werk toegepaste psychologie

E D U CAT I E V E B AC H E LO R O P L E I D I N G E N kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs

G R A D UA ATS O P L E I D I N G E N maatschappelijk werk orthopedagogie sociaal-cultureel werk

Meer info? Uiteraard vind je Hogeschool VIVES ook online: www.vives.be #VERYVIVES


W E L KO M Voor meer info of om ons beter te leren kennen, kom langs op één van onze infomomenten:

MAART

APRIL

APRIL

7/8 23

29

OPEN CAMPUS

INFOAVOND OUDERS

OPENLESDAG

alle VIVES-campussen 13u - 17u

campus Brugge en Kortrijk 18u30 - 21u

alle VIVES-campussen 14u - 17u

APRIL

JUNI

AUGUSTUS

29

27

28

MEET & GREET

OPEN CAMPUS

OPEN CAMPUS

alle VIVES-campussen 17u - 20u

alle VIVES-campussen 10u - 17u

alle VIVES-campussen 16u - 21u

campus Brugge Xaverianenstraat Xaverianenstraat 10 050 30 51 00

campus Brugge Station Spoorwegstraat 12 050 40 59 00 campus.brugge@vives.be

campus Kortrijk Doorniksesteenweg 145 056 26 41 60 campus.kortrijk@vives.be

campus Oostende Station Lijndraaiersstraat 60 050 40 59 00

campus Oostende VLOC Nieuwpoortsesteenweg 945c 059 30 81 50 campus.oostende@vives.be

campus Roeselare Wilgenstraat 32 051 23 23 30 campus.roeselare@vives.be

campus Torhout St.-Jozefstraat 1 050 23 10 30 campus.torhout@vives.be

vives.be HOE INSCHRIJVEN? Je kunt je volledig online inschrijven op www.vives.be of ­langskomen op één van onze campussen. Indien je langskomt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker als je je vooraf online registreert.

volg ons op

en

#veryvives


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.