Page 1

“KOM UIT JE KOT EN VRAAG RAAD WANT STUDEREN DOE JE NIET ALLEEN”

WAAG DE SPRONG NAAR VIVES EN …

De gouden raad van student Gilles

Magazine voor alle studenten van het zesde ­middelbaar ★ Vijfde editie ★ juni 2017

JE BENT JONG EN JE WIL WAT…

STUDEREN MET EEN PLAN

VERDIENEN Alles over bijklussen als jobstudent

OM AF TE GEVEN

Ma g go azin voo uden e vol r r (to ouder aad ek s stu omstigvan den ten e) De b van asis e carr lke ière

2

OUD STUD ENTE VAN N VI GETU VES IGEN

SUC CES DE ZE GEGA RA VIV N DOE ESSTU DEER NH D D ET ENTE : JE N VOO R

EEN O BLIK TOE P DE KOM ST Alle sw

stud at je Wat eren m en deoet wet Jum lees je arbe en ov voo p, hét allem idsm er r stu ma aa arkt j he den gazin l in j ee t wel en te n ? e j 0%n studie wee va n

j ze alcoh plan ma de stu ol, 10 dent ken, j … s stude nten 0% sm hoe be enjob over aa gin je er hun k aan? studie keuz e WAAG

DE SPRON G NAAR

Magazine middelba voor ar ★ alle Vierde studenten editie van het ★ decembe zesde r 2016

VIVES

EN …

KIE AD S ME VIE T S!

Deze bijlag e is ouder spe het s van stu ciaal voo den onder laatst r ten e jaa wijs van r sec het unda jonger en hoort bij Jum ir laatst enmag p, ejaars azine studen voor ten.

ONE IN VE DIG

EL op op m leidin ge aat va n stud n elke ent “MAC H ZI INES NIE JN FLEXT ZO IB AL EL MEN S SEN ”

OVERTUIG JE OUDERS VAN JE STUDIEKEUZE MET DEZE EXTRA BIJLAGE

5

slimme lifehacks voor op kot


INH UD Achter de s­ chermen

Tijdens de modeshoot (zie pagina 14) gaat het er vaak hilarisch aan toe. Heb je ook zin om eens model te staan? Stuur dan een mail naar hello@maus.be en wie weet sta jij in de volgende editie van Jump te blinken in een blitse outfit.

3 Het eerste woord is voor preses Gilles 4 Het laatste nieuws vanop de campus 8 Portret: het veld op met Jens, student agro- & biotechnologie 9 Lekker: 0% alcohol, 100% smaak 10 Dossier: het wel en wee van de studentenjob 14 Portret: het atelier in met Ward, student elektromechanica 15 Gespot: mooie mensen op de campus 16 Mode: summergroove 22 Portret: bij Axel, student verpleegkunde, ben je in goeie handen 23 Fun: handige lifehacks voor op kot 24 Praktisch: een studieplan maken, hoe begin je eraan? 27 Portret: Lauren, studente toerisme, loert naar het buitenland 28 Reizen: handige apps voor onderweg 30 Portret: Jennifer, studente sociaal werk, deed de switch 31 Portret: meester Jordi van het vijfde

STUDEREN! HOE BEGIN JE ERAAN? lees op pagina 22 hoe je een studieplan maakt dat werkt Jongeren en geld: het is altijd al een moeilijk huwelijk geweest. Gelukkig is er de studentenjob. Jump helpt je op weg en leert je er alles over op pagina 8.

Het mooiste gat in de lucht Fotografeer jezelf al springend met je gat in de lucht en bezorg ons je mooiste springfoto. Kijk nadien op www.jumpmag.be/sweater en maak kans op een van onze vele VIVES-sweaters of T-shirts.

EXTRA BIJLAGE

Jump is er ook voor je ouders. Geef ze het extra magazine in bijlage. Zo zijn ook zij ­perfect ­geïnformeerd over studeren in het hoger onderwijs.

COLOFON Jump is een magazine van VIVES. Het richt zich tot alle laatstejaarsstudenten van het secundair onderwijs en heeft als doel jongeren te informeren over studeren in het hoger onderwijs.

★ Verantwoordelijke uitgever: Larissa Deblauwe, VIVES ­Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk larissa.deblauwe@vives.be

★ Dit magazine is een realisatie van Maus Creations i.s.m. VIVES. Creative Director: Steven ­Depaemelaere Editorial Account: Silke Delatter Eindredactie: Stijn Vanbiervliet

Vormgeving: Steven Depaemelaere, Pieter Vanhoutte Illustraties: Pieter Vanhoutte, Freepik Foto’s: Efie De Grande, Joost Demuynck, David Samyn, Jan Vandierendonck Redactiemedewerkers: Larissa Deblauwe, Hannes Dedeurwaerder, Ivo Engelen, Sarah Roelstraete Drukkerij: Die Keure Accountmanager: Thierry Masschelein Met dank aan: alle enthousiaste studenten van VIVES die meewerkten aan de realisatie van dit magazine.

★ Volg ons op www.jumpmag.be en op al onze socials.

De redactie streeft ten volle naar de betrouwbaarheid van de gepu­bliceerde informatie. VIVES kan in geen geval ­verantwoordelijk gesteld worden voor mogelijke ­directe of indirecte schade aangericht door het gebruik van deze informatie. Dit met uitzondering van een ernstige fout of het bewust verspreiden van foutieve informatie.


Het eerste woord geven we aan student Gilles

s e k w o l l e H “Ik heb mij in het tweede jaar aangesloten bij studentenclub Animalis. De doop is in oktober en daarna ben je een heel jaar schacht. Je krijgt een meter die je overal mee helpt, maar je ook af en toe opdrachten geeft. Eind mei word je dan ontgroend. Daarna ben je officieel commilitoon en lid van de studentenclub. Lang heb ik niet getwijfeld om mij ­ kandidaat te stellen voor de functie van sport- en cultuurverantwoordelijke. Ik hou van sport en wilde ook graag wat verantwoordelijkheid opnemen. Ik heb al een paar toffe ideeën kunnen realiseren zoals een zwemtoernooi en paintball. Daarnaast hebben we e ­ en dropping en een voetbaltoernooi georganiseerd.

is natuurlijk geen grote studentenstad, maar je hebt hier wel ­gezellige cafés en de studentenclub organiseert geregeld fuiven. Dit is mijn advies aan alle nieuwe studenten: vraag raad aan iedereen. Durf uit je

“Durf uit je schelp komen en vraag raad aan iedereen”

Wie?

Gilles Paelinck (22) is fier dat hij sport- en cultuurverantwoordelijke is van studentenclub Animalis in campus Roeselare. Hij studeerde eerst twee jaar aan UGent voor hij de overstap maakte naar VIVES in Roeselare.

DIT ZIJN VOOR GILLES DE ­ABSOLUTE MUST HAVES OM TE OVERLEVEN ALS STUDENT:

De campus in Roeselare is kleinschalig en dat is echt gezellig. Iedereen kent je hier. Je bent hier geen nummer. Er zijn ook veel activiteiten van de studentenraad. Die zijn allemaal goed georganiseerd en op maat van iedereen. Roeselare

Plastieken bierpot Aiki Noodles

“Zorg voor een grote voorraad, want veel tijd om te koken heb je niet.“

Ne goeie velo

“Zonder degelijke fiets geraak je nergens.”

schelp komen en stel vragen aan je lectoren en je medestudenten. Blijf niet met dingen zitten. Iedereen wil je graag helpen. In de studentenclub vind je ook veel helpende zielen die je met raad en daad bijstaan. Dit Jump-magazine helpt je om je weg te vinden in het hoger onderwijs. Je maakt er kennis met het reilen en zeilen van de hogeschool VIVES, zodat je nu al kunt beginnen genieten van je toekomstige studententijd. Enjoy!”

“Je eigen bierpot is praktisch en een plastieken exemplaar gaat niet stuk. Voorraad koffie Met een paar stickers erop is je bierpot “Om de dag na de cantus weer op je helemaal af.” positieven te komen.”

Labojas

“Een absolute vereiste in alle opleidingen met wetenschappelijke vakken. Af en toe een wasbeurt geven.” jump I

3


New @ the campus: things to come

BOUW AAN JOUW TOEKOMST Wat met die razendsnel veranderende wereld? Kun je als onderwijsinstelling al die nieuwe technologieën wel bijbenen? Uiteraard, zeggen wij! Bij VIVES investeren we continu in de kennis van onze lectoren en rusten we de leslokalen en state-of-theart ­ateliers en -labo’s uit met de nieuwste technieken. Voor onze studenten autotechnologie bijvoorbeeld richtten we een werkplaats van 4600 m2 in, voorzien van alle moderne apparatuur en een uitgebreid voertuigenpark. Idem voor onze afdeling verpleegkunde: in de simulatiecentra zetten we een levensechte setting op, inclusief hoogtechnologische simulatie­poppen waarmee we zelfs een bevalling en allerlei mogelijke complicaties kunnen simuleren. Zo blijven we inspelen op de snelle evoluties in de markt. Maar er is meer. Veel meer. We geven je graag een update over onze wilde dromen die stilaan werkelijkheid worden, of dat al zijn.

KUNNEN WE HET MAKEN? JA EN OF! Het Maaklab is een experimenteerruimte op campus Kortrijk waar je als student, maar ook als (jonge) ondernemer en creatieveling samen kunt creëren met gelijkgestemde zielen. Je kunt er jouw ideeën laten groeien door ze te testen, te delen en prototypes te maken. Daarbij word je ondersteund door een professioneel netwerk en kan je gebruikmaken van een state-of-the-art machinempark. Bij Maaklab zetten we in op cocreatie, technische skills en innovatie. Je vindt er mensen, kennis en tools om je ideeën vorm te geven: 3D-printers, een lasercutter, een waterstraalsnijmachine en zelfs een 3D-metaalprinter. Kortom, alles wat je nodig hebt om in een unieke, uitdagende leeromgeving producten te ontwikkelen, geruggensteund door professionals.www.maaklab.be

4 I jump I powered by VIVES


Met je hoofd in the cloud Op 21 maart 2017 opende The Cloud officieel de deuren op campus Kortrijk. De nieuwe vleugel is de zesde in de rij voor het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde. In deze hypermoderne infrastructuur valt vooral de ruimte, de lichtinval, de perfecte akoestiek en het witte, strakke design op. Het onderwijs van de toekomst met onder andere blended learning, digitalisering en teamwork vraagt om flexibele ruimtes die in een handomdraai een andere werkmethode moeten garanderen. VIVES zorgde naast de flexstoolsystemen ook voor extra bijzondere faciliteiten in de lokalen en aula’s. Zo zijn er de huddle spaces waar je tijdens een spontane vergadering je computerscherm draadloos kunt delen op een groot scherm dat zich opsplitst volgens het aantal deelnemers. In de collaboration rooms worden verschillende huddle spaces bij elkaar gebracht in klasformaat. Alles bij elkaar telt The Cloud 35 grote displays en 240 computers. VIVES zorgde er ook voor dat de nieuwe lokalen gemakkelijk toekomstige applicaties kunnen opnemen. The Cloud is dus volledig klaar om studenten op te leiden tot de bedrijfsmedewerkers van morgen.

WELKOM IN DE VLASHOEVE In Kortrijk is De Vlas-

NIEUW!

hoeve in volle verbouwing. Hier komen

De opleiding elektromechanica

twee nieuwe projecten:

start met een traject duaal leren.

kantoren voor on-

Vanaf het eerste jaar loop je twaalf

derzoekers en jonge

weken lang een dag per week mee

starters en leslokalen

in een West-Vlaams bedrijf. Zo zie

en een heus leerbedrijf

je meteen hoe je lessen in de prak-

voor de opleiding

tijk worden toegepast. Een ideale

wellbeing- en

voorbereiding op je latere job!

vitaliteits­management. Beeld 4: Inkom Wellbeing- en Vitaliteitsmanagement

jump I 5


New @ the campus VIVES EN KU LEUVEN IN HARTJE BRUGGE Ook in Brugge wordt volop gebouwd. Op een boogscheut van het station verrijst momenteel een nieuwe technologiecampus. Vanaf september krijgen de opleidingen elektronica-ICT en elektromechanica er les in een gloednieuw gebouw, met de modernste hoogtechnologische voorzieningen van het Vlaamse hogeschoollandschap. Omdat deze campus vlak bij het station ligt, studeer je ook in het hart van Brugge, een studentenstad met eeuwenoude tradities, gezellige buurten en hypermoderne faciliteiten.

KEN JE HET ZORGLAB AL? Het Brugse Zorglab is een moderne leeromgeving voor de opleiding verpleegkunde. Het speelt in op het toenemende belang van interprofessioneel samenwerken bij de ondersteuning van (zorg)technologie in de woon- en leefomgeving. De klemtoon ligt op de ontwikkelingen in de thuiszorg, de langdurige zorg en de toepassing van innovatieve technologie. Het Zorglab is een plek waar studenten de kans krijgen om concrete vragen uit de praktijk te beantwoorden. Ze verleggen de grenzen van hun kennis en leren er de expertise van anderen beter kennen. Nota: - Deze renders zijn een impressie van de sfeer. Mogelijk zijn kleine afwijkingen van het plan mogelijk. - De plannen van het interieur moeten opnieuw gemeten en getekend worden

(GE)BOUW ON THE MOVE dmvA architecten

385 15 Zorglab Brugge I 17/11/16 I Impressies A3 I beeld

Het lijkt nog ver weg, maar in september 2018 krijgen de studenten van de bachelor in de bouw een nieuw dak boven hun hoofd. Ze laten het zicht op de zeedijk achter zich en verhuizen na de renovatie naar het voormalige postsorteercentrum van Oostende. De nieuwe locatie brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo staat de pendelende student in een vingerknip op de campus en over de middag of tijdens springuren is het centrum van de stad nooit veraf. Daarnaast is er veel ruimte voor nieuwe labo’s en samenwerking. Dat maakt onderzoeksprojecten en contact tussen studenten en bezoekers meer dan ooit mogelijk. En alsof dat nog niet genoeg is, komt er naast de campus ook een gloednieuwe studentenresidentie met zestig kamers. Who’s in?

6 I jump I powered by VIVES


NIEUWE STUDENTENRESIDENTIE Studeren, ontspannen en leven. Dat is waar de nieuwe studentenresidentie op campus Kortrijk voor staat. Het complex omvat 126 studentenkamers (met 12 kamers voor mindervalide studenten), een boekenwinkel, restaurant en polyvalente ruimte. Daarnaast zijn er ook twee cafés: het VIVES-café en d’n Bross. Met de nieuwe residentie wil VIVES voor haar studenten een aangename plek creëren waar ze hun studentikoze duivels kunnen ontbinden en een heerlijke studententijd kunnen beleven.

Stuvo-gebouw en evenementenhal VIVES laat op haar campus aan de Xaverianenstraat in Brugge binnenkort een

nieuwbouw optrekken als ontspannings- en ontmoetingsplaats voor de studenten. Je kunt het zo gek niet bedenken of deze polyvalente ruimte heeft het. Een overdekt terras, gezelschapsspellen, tafelvoetbal, een praktische keuken, tv … Via het I I.1

centrale, toegankelijke en ruime onthaal kom je op de bovenverdiepingen waar je terechtkan bij de medewerkers van de sociale dienst en de studentenpsychologen.

WIL JE DEZE ZOMER VIVES BETER LEREN KENNEN? Bezoek ons op: SUNBEAM – Diksmuide / vrijdag 23 juni www.facebook.com/sunbeamfestival TRIATLON VAN BRUGGE / zaterdag 24 juni www.triatlonbrugge.be HYPE-O-DREAM – Waregem / zaterdag 15 juli www.hype-o-dream.be

THE CUBE, MEER DAN EEN VIERKANT Onlangs werd op campus Kortrijk de meiboom geplaatst voor wat binnenkort The Cube moet worden. Dit nieuwe gebouw kadert in de stapsgewijze verhuis van de lerarenopleidingen

Ch e fes ck o ok t ww i w.j valt onz e um ips fes pm op tiv ag. be al /

kleuteronderwijs en lager onderwijs, alsook de bachelor in het buitengewoon onderwijs van Tielt naar Kortrijk. Die opleidingen krijgen tegen september 2018 een eigen onderkomen in The Cube, een nieuw en modern gebouw met lounge, studentenrestaurant, twee aula’s ...

DRANOUTER FESTIVAL / 4, 5 en 6 augustus www.festivaldranouter.be

Check hier hoe we misschien wel

LAND OF LOVE - Torhout / 26 en 27 augustus

jouw nieuwe aula klaarstomen:

www.landoflove.be

www.jumpmag.be/bouwwerken

jump I 7


Portret: het veld op met Jens “Ik kreeg al verschillende jobaanbiedingen” Jens koos in het middelbaar uit interesse voor de studierichting landbouw. Even twijfelde hij daarna om verder te studeren. Hij deed het toch en spijt heeft hij daarvan nog geen seconde gehad. “Ik ben vooral geïnteresseerd in landbouwmachines. Jammer dus dat ik de richting landbouwmechanisatie niet kon volgen. Die start pas volgend academiejaar in VIVES. In mijn huidige opleiding kon ik gelukkig toch ook veel over landbouwmachines leren. Mijn stage in Frankrijk bij New Holland was superinteressant. De lessen dierlijke productie liggen me minder, maar het hoort er natuurlijk ook bij. Je weet nooit op voorhand waar je later terechtkomt, dus een algemene opleiding in de landbouw is wel meegenomen. Ik zit niet in een studentenclub, maar ik amuseer me wel. Ik pendel vanuit Pittem zodat ik ook nog contact heb met mijn vrienden thuis en mij kan blijven inzetten bij de brandweer en in andere verenigingen. Mijn studententijd is voorbij gevlogen. Ik ben student-zelfstandige, maar ga me volgend jaar niet onmiddellijk als zelfstandige vestigen. Het lijkt me het verstandigste om

Jens Laethem (21)

eerst in een bedrijf te werken

★ student agro- & biotechnologie, afstudeerrich-

ting landbouw ★ hobby’s: vrijwillig brandweerman zone MidWest post Pittem, KLJ, bestuurslid jeugdbrandweer Pittem ★ al twee jaar verliefd op een boerendochter ★ zit liever op een machine op een erwtenveld dan tussen de koeien

en dan te zien wat het wordt. Ik kreeg al verschillende jobaanbiedingen. Binnenkort start ik als technisch en commercieel medewerker bij een verdeler van landbouwmachines: een job met veel toekomstperspectieven en doorgroeikansen.”

Leer de studenten van VIVES agro & biotechnologie en hun projecten kennen op Facebook en Instagram. Bezoek ook www.vives.be

8 I jump I powered by VIVES


Lekker: drink je gezond

NO ALCOHOL! WTF?! Je favoriete cocktail, maar dan zonder de kater en andere ongezonde bijwerkingen. Dat zijn mocktails. Lekkere smaakbommetjes van verse groentesappen, zelf­gemaakte limonades en siropen, onverwachte kruiden … Deze alcoholvrije alternatieven zijn sinds Tournée Minerale meer dan ooit hot en hip. Maar bovenal smaakvol. Ze zijn niet a ­ lleen leuk voor BOB, maar ook voor wie houdt van lekker gezond. In het boek ‘100 Mocktails’ legt Hilde ­Deweer, culinair redacteur en foodie, stap voor stap uit hoe je in no time een overheerlijke mocktail uit je blender kunt schudden. Dit boek staat boordevol verrassende en originele mocktails voor thuis of op kot. De recepten zijn netjes opgedeeld in rubrieken (sweet, sour, frozen, munch, veggie, bitter, spicy, creamy, hot stuff, beer, coffee en tea). Hiernaast vind je een voorproefje. Probeer het uit en verras vriend en vijand met deze overheerlijke mocktail.

WIN

Shake it baby

Heb je een eigen mocktailrecept? Deel het met ons en al jouw medestudenten op www.jumpmag.be/mocktail en maak kans op op een exemplaar van dit smakelijke boek.

Hilde Deweer, 100 Mocktails 160 pagina’s | € 19,99 | Paperback Uitgegeven bij M-Books ISBN 9789022333792

ORANGE IS ACK THE NEW BL BEREIDING

BENODIGDHEDEN VOOR 200 ml

n op • 3 à 4 abrikoze it blik) (lichte) siroop (u op van de • 6 eetlepels siro abrikozen rs • 30 à 40 ml ve

citroensap • ijsblokjes limonade • 100 ml koude l en met sinaasappe oorbeeld cranberry (bijv pel & Finley sinaasap cranberry)

TOOLS

ocessor of

• blender, foodpr mixer • barlepel

zen samen • Mix de abriko het met de siroop en ender. bl de citroensap in eel tu en ev • Proef en voeg nog wat siroop of

citroensap toe. or de helft • Vul het glas vo et de met ijsblokjes, gi l aan mix erover en vu met de Finley. op. • Roer en dien jes Werk af met stuk koos. ri ab of kakivrucht

TIP

e te

met mat Dit hoef je niet drinken!

jump I 9


Dossier: een appeltje voor de dorst

Je bent jong en je wil wat... verdienen

10 I jump I powered by VIVES


Studenten en geld: het is altijd al een moeilijk huwelijk geweest. Vaak dekt het budget van vader- en moederlief de weekbehoeften niet, en dan moet het weekend nog beginnen. Gelukkig is er de studentenjob en kun je vanaf je zestiende zelf een cent bijverdienen. Maar hoeveel precies? Wat zijn je rechten en plichten? En vooral: waar vind je in godsnaam die gedroomde job?

Akkoord, voor veel studenten staat studeren gelijk

dus de moeite om van een en ander op de hoogte

aan werken. Alleen verdienen ze er niets mee.

te zijn. Bijvoorbeeld van het feit dat sinds dit jaar

Integendeel, het kost alleen maar geld. In het beste

aangevatte contracten achteraf niet meer mogen

geval worden je studies (grotendeels) door je ouders

worden aangepast. Voortaan wordt dit als een

betaald, maar je wil natuurlijk zelf ook wat leven.

laattijdige aangifte geïnterpreteerd en verandert je

En goed kunnen eten. En uitgaan. En een cadeautje

statuut, met alle nadelige gevolgen van dien, voor

voor je lief kopen. Het goede nieuws is dat je als

beide partijen. De ultieme goede afspraak komt

student best wel wat betaalde uren mag kloppen:

natuurlijk in de vorm van de (voor één jaar gelden-

475 per jaar om precies te zijn. Vroeger lag de

de) studentenovereenkomst, waarin al je rechten en

drempel op vijftig dagen, maar dat systeem was

plichten worden opgesomd. Lees dit document dus

niet voor iedereen even gunstig. Werkte je slechts

grondig na, want de functiebeschrijving staat erin,

een paar uur op een dag, dan stond dat toch gelijk aan een volledige dag. Eerlijk? Niet echt. De huidige optelsom van de uren is een stuk evenwichtiger. Met die (werk)uren kun je bovendien naar hartenlust spelen: alles geconcentreerd in de zomermaanden? Liever het hele jaar door? Bij één of verschillende

Voor lezers met eurotekens in de ogen: mag je ook meer dan 475 uur werken? Ja, maar ...

werkgevers? Allemaal perfect mogelijk. Ondernemende lezers met eurotekens in de ogen stellen zich

de begin- en einddatum van de job, de arbeidsduur

nu misschien meteen de vraag of ze ook meer dan

en het loon. Of je die overeenkomst kunt verbreken?

475 uur mogen werken? Het antwoord is ‘ja, maar …’.

Jawel, maar bij een contract tot één maand geldt een

Als student mag je in principe zoveel uren kloppen

opzegtermijn van één dag, bij meer dan een maand

als je wil (binnen een studentenovereenkomst),

zijn dat er drie. De andere voorwaarden staan in de

maar vanaf 475 uur betaal je dezelfde sociale

overeenkomst zelf.

bijdragen als gewone werknemers: 13,07% in plaats van 2,71%. Vooral om die reden zal je moeilijk extra

Wat schuift dat?

uren kunnen scoren. Het is immers de werkgever die

Voor studentenwerk zou je in theorie evenveel

de sociale bijdragen afdraagt. Met andere woorden:

betaald moeten worden als je niet-studerende

je wordt duurder voor hen. Loop dus best niet te

collega’s. Maar in de praktijk ontvangen die op basis

hard van stapel als je ergens aan de slag wil.

van hun leeftijd en ervaring doorgaans een hoger brutoloon. In ieder geval ben je zeker van het wette-

Goede afspraken, goede vrienden

lijke minimumloon dat in de collectieve arbeidsover-

Als jobstudent ben je mee verantwoordelijk voor de

eenkomst van je sector wordt vastgelegd. Bestaat

goede verstandhouding met je werkgever. Het loont

zo’n CAO niet, dan wordt een gemiddeld minimum-

jump I 11


Dossier: een appeltje voor de dorst

maandloon berekend. Niet onbelangrijk: zullen je ouders meer belastingen betalen nu jij geld begint te verdienen? Zolang je ten laste valt van je ouders en je inkomsten een bepaalde grens niet overschrijden, luidt het antwoord volmondig ‘nee’. Op www.centenvoorstudenten.be kun je checken hoe hoog die grens momenteel ligt (want ze verandert nogal regelmatig). al zijn er niet meteen openstaande

Op zoek naar werk

Dat je wat geluk moet hebben met je

studentenjobs. Het is een cliché, maar

Misschien heb je al wel eens jaloers

studentenjob, zoveel is zeker. Want

net daarom klopt het: een ‘nee’ heb

zitten luisteren naar een medestudent

bevalt het werk je niet of is de band met

je, een ‘ja’ kan je krijgen. En je lef zal

met een (goedbetaalde) droomjob:

je collega’s niet optimaal, dan kan de

sowieso worden geapprecieerd. Je zal,

hij of zij staat achter de bar in een hip

dag je wel eindeloos lijken. Het goede

kortom, onthouden worden. Zorg er

café, werkt bij de groendienst van de

nieuws is dat de ellende later een bron

wel voor dat je enigszins presentabel

stad of rijdt rond als koerier, de zonne-

van hilarische herinneringen kan wor-

voor de dag komt op je sollicitatie.

bril stevig op de neus geplant. Dat wil

den. En wist je dat je via je studenten-

Kom je ongeschoren, geeuwend, met

jij uiteraard ook.

job zelfs de ware liefde kunt vinden?

het hemd uit de broek

Maar hoe vind je zo’n

en een walm van bier

job? Uiteraard is er

om je heen binnen als

altijd een dosis geluk

‘enthousiaste, gemo-

mee gemoeid, of moet

tiveerde jobstudent’,

je bepaalde connecties

dan scoor je hoogstens

hebben. Maar uitein-

een paar gefronste

delijk heb je het voor

wenkbrauwen, maar

een groot stuk zelf in

zeker geen contract.

de hand. Door op tijd te

En heel misschien een

beginnen zoeken onder

schouderklopje.

andere – tijdens de

Allemaal digitaal

krokus- of paasvakantie als je een studentenjob

Maak bij het zoeken naar

voor de zomer voor ogen hebt.

Daan werkte in 1996 als jobstudent in de

de gedroomde studenten- of vakan-

Waar je zoal kunt zoeken? Bij het

Sportbar van Sunparks, zijn vriend Phil

tiejob ook gebruik van de digitale

stadsbestuur bijvoorbeeld. Dat zoekt

kreeg de eer om de kleedhokjes proper te

mogelijkheden die studenten tien à

altijd volk voor de festivals en zomer-

maken. “Hij was elke dag om 16 uur klaar,

vijftien jaar geleden niet hadden. Stuur

activiteiten. Of misschien neemt je

ik pas rond middernacht. Op onze laatste

spontane mails uit naar bedrijven,

hogeschool wel studenten aan voor

werkdag besloot hij op mij te wachten,

lanceer een oproep op Facebook

onderhoudsklussen of taakjes in de

zodat we erna samen konden vieren. Helaas

(en vraag je vrienden die te delen),

bibliotheek of sporthal.

vulde Phil die acht uren met oeverloos

verkoop jezelf via een grappig filmpje

Wil je liever ‘s avonds of in het

drinken aan mijn toog en speelde hij

dat je op YouTube of je vlog zet, spreek

weekend werken? Schrijf je dan

het ene bordje kaas na het andere naar

organisaties aan op Twitter ... Het zijn

met dat specifieke doel in bij een

binnen. Gevolg: net toen ik alles netjes had

geen garanties dat het zal lukken, maar

uitzendkantoor. Of stap gewoon de

opgeruimd en klaar was om te vertrekken,

dergelijke initiatieven vergroten wél

zaak of het bedrijf binnen waar je

leegde hij zijn maaginhoud over de toog en

je kansen. Komt er geen reactie op je

een boontje voor hebt. Informeer er

op het tapijt. Nog nooit in mijn leven zoveel

mail? Beloofden ze toen je langsging

naar werk en laat je CV achter, zelfs

onverteerde kaas gezien ...”

om iets te laten weten, maar bleef het

12 I jump I powered by VIVES


Merk je dat de uren die je al werkend klopt, doorwegen op je schoolresultaten, dan wordt het misschien tijd om je studentenbaantje op te zeggen

Sara heeft het nooit getroffen met haar studentenjobs. “Ik heb ooit gewerkt in een beschutte werkplaats, en geloof het of niet, maar de ergste roddeltante daar was een mentaal gehandicapte vrouw. Of wat te denken van mijn job op de visafdeling van de Carrefour: letterlijk niemand wilde mij ’s avonds komen halen omdat ik te hard stonk. En dan was er nog mijn studentenjob op de administratie van een elektronicabedrijf, waar ze mij op een dag naar de ziekenboeg hebben gestuurd om mijn veel te zware kater te gaan verteren.”

stil? Trek dan je stoute schoenen aan en stuur een nieuwe mail, of stap nog eens binnen. Je hebt nu eenmaal niets te verliezen, en op die manier geef je aan dat je die studentenjob écht graag wil.

Werken en studeren De beste wijze raad houden we voor het laatst: besef dat je studieresultaten altijd op de eerste plaats komen. Merk je dat de uren die je al werkend klopt, doorwegen op je schoolresultaten, dan wordt het misschien tijd om je studentenjob op te zeggen. Want je wil toch niet dat je baantje je een bisjaar oplevert? Is dat echt het (sowieso vaak bescheiden)

Dat een studentenjob ook een happy end kan hebben, bewijst

studentenloon waard?

Jan, die 17 jaar geleden in Bellewaerde, achter de toog van Los Piratos Snack, zijn vrouw leerde kennen. “Er was een klik

TOT JE DIENST

vanaf dag één”, herinnert hij zich. “Een maand lang hebben we samengewerkt en lol getrapt. We hadden toen allebei een

Wil je weten hoe je werken en stu-

relatie, maar die sneuvelde in de loop van die maand. Op de

deren het best combineert? Krijg

fuif die Bellewaerde aan het einde van de vakantie voor alle

je graag advies over de mogelijke

studenten organiseerde, zijn we definitief met elkaar begon-

gevolgen van een studentenjob

nen. En we zijn nog altijd samen!”

voor je studies? Zoek je iemand die nog eens glashelder kan uitleggen hoeveel uren je nu precies mag werken en wat je maximaal mag verdienen? Klop dan gerust aan bij STUVO voor een persoonlijk gesprek. Alle voorwaarden rond studentenwerk vind je o.a. in de online brochure ‘Wegwijs in de Studentenarbeid’ van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Ook op www.centenvoorstudenten.be kan je heel wat te weten komen. Werk ze!

jump I 13


Portret: Lindsay, het mooiste meisje van de klas “Als ik langs een werf wandel, is het sterker dan mezelf. Ik stop even en neem een kijkje” Lindsay studeerde in het secundair Architecturale Vorming en merkte tijdens haar eindwerk dat ze het gebouw boeiender vond dan de interieurinrichting. “Toch wist ik niet wat ik wilde worden voor ik aan deze studies begon. Ik probeer graag nieuwe dingen uit en ontdek al doende wat ik graag wil doen. Als ik langs een werf wandel, is het sterker dan mezelf. Ik stop even en neem een kijkje. Ik leerde veel verschillende dingen tijdens mijn stages. Zo moest ik geregeld mee met de projectleider naar werven om er de arbeiders op weg te helpen, terwijl ik daarna even goed plannen kon tekenen op het bureau. Daarna liep ik stage als EPB-verslaggever maar ik miste de feeling met de werven. Daarom heb ik nu al een contract getekend voor de job van EPB-verslaggever én veiligheidsadviseur met een

Lindsay Lazeure (21)

goeie mix van werk en theorie.

★ studente bachelor in de bouw ★ hobby’s: haar eigen verbouwinqgen in goeie

diploma als dat van mij zijn

banen leiden ★ liefde: 5 jaar geleden op de liefde van haar

leven gebotst tijdens een feestje in hometown Poperinge

Mensen met een soortgelijk erg gewild op de arbeidsmarkt. Dat maakt de studiekeuze nog aantrekkelijker. Ik ben het enige meisje in mijn jaar en dat is niet altijd even makkelijk. Anderzijds vind ik het een realistische

weergave van het werkveld. Onze docenten zijn erg toegankelijk en behulpzaam. Dat vind ik één van de sterkste punten van deze school. Je wordt niet aan je lot overgelaten en men begeleidt je van begin tot einde. Dikke pluim voor de docenten!” Leer de studenten van VIVES bouw en hun projecten kennen op www.vives.be/bouw en op Facebook en Instagram.

14 I jump I powered by VIVES


Vitrine: schoon volk bij VIVES

GESPOT OP DE CAMPUS Wij hebben heel wat schoon volk gespot op de verschillende VIVEScampussen. Met plezier sloegen we een kort praatje met deze hotties om ze wat beter te leren kennen. Geïnteresseerd? Wij ook! Optimist Chloé kiest resoluut voor een halfvol glas om daarna stevig bij te tanken. Versiertrucs zijn niet

.” “People call me Shakira

aan haar besteed aangezien jongens spontaan bezwijken wanneer ze haar panterprintje spotten. Rauwtch!

“Met jou wil ik wel eens een soepje drinken!” Vrijgezel op rust Tijl is altijd te vinden voor een frisse Stella. Knappe hunk Sam verovert meiden

Hij trakteert je bovendien met

door ze spontaan aan het lachen te

plezier op een pintje “want

brengen - en het werkt! Deze ecotechneut

dan gaat alles ineens vanzelf”!

is zeker geen seut, want hij koos onlangs

Een paar jaar geleden leerde

voor een maandenlang avontuur in de

hij tijdens een uitwisseling een

Australische natuur. Toerke doen?

mondje Zuid-Afrikaans. ‘Mister Tale’ kreeg de bijnaam ‘Steirkie’ en droomt van een reünie on African ground.

“Ik zet VIVES in vuur en vlam.”

Jonkvrouw Eline is dolverliefd en kiest resoluut voor de ware liefde. Haar zachte karakter is de ultieme versiertruc en als dat niet werkt, gooit ze haar bakkunsten

“Sport is my true love.”

in de strijd. Eline wordt graag getrakteerd op een zomerse cocktail, maar je mag deze toeriste ook altijd meenemen op wereldreis.

TIP

Liep je op dat ene campusfeestje een verdomd knappe bink tegen het lijf, maar kan je je zijn naam niet meer herinneren? Heb je niet voldoende aan de FBI-opzoekskills van je vrienden? Raadpleeg dan de Spotted-pagina van VIVES op Facebook. Succes! jump I 15


Brain protection (C&A)

Mode Gepakt en gezakt door de stad (Springfield)

Belgian eyewear on the move (Komono)

This jeans is made for summer (Pepe Jeans)

City-trippin' T-shirt (JBC)

HELLO

Met dit shortje zijn je benen klaar voor wat zon! (JBC)

Lekker fietsen? Lekker fietsen! (Lekker Bikes)

Vakantie. Eindelijk. Hoog tijd om terug buiten te komen en stoom af te laten na de examenstress. Jump haalde een lekkere bro en een stoere sis voor de lens en f­ otografeerde ze tijdens hun favoriete ­vakantieontspanning.

Fris en licht op de trappers (Toms bij Torfs)


Goed rapport? Petje af! (Veritas)

Niet zomaar een bouwvakkershemdje (Zara)

Witte uitblinker (C&A)

Deze short is made for walking (Le Temps des Cerises)

Je proviand veilig opgeborgen, mmm! (Guess)

Geitenwollen sokjes (Falke) Mee onder de lakens? (Decathlon)

Wie de bottine past... (Aigle)

jump I 17


Mode

C'est chic! (Veritas)

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee dat is het niet. Het is een pull die je op z'n schouders ziet! (Brax)

Kortgemouwd, goedgebouwd (JBC)

A dress to impress (Ted Baker) Levenslang geriemd, levenslang gesjareld (JBC)

Always look on the dockside of life (Sebago bij Torfs)

Belle modelle? Check! (O'Ren)

Echte mannen dragen roze... of rood. (Le Temps des Cerises)

Klasse op hoge hakken (JBC)

18 I jump I powered by VIVES


Nutty teacher

Ladies, maar vooral gentlemen, mogen we je voorstellen aan cute boy Seppe (18). Toekomstig leerkracht lager onderwijs en totally ready to mingle! Met zijn eeuwige gigaglimlach flaneert hij door de straten van studentenstad Torrywood (Torhout). Meester Seppe is van alle markten thuis en zwijgt geen minuut. Hij vult elke ruimte met jeugdig enthousiasme en fun. Heel veel fun. Vlotte Seppe heeft dan ook een doos vol versiertrucs die hij met plezier bovenhaalt. Ooit liep hij een blauwtje toen bleek dat hij een hetero aan de haak probeerde te slaan. Oeps! Op zijn bucketlist staat een romantische tête-à-tête met Josh Hutcherson op een verlaten strand in Miami. Moeten wij Josh even bellen, Seppe?

Gratis petje! Gekregen van Marcelleke

(MI)AUWKES Een kater vermijd je het best door niet te veel alcohol te drinken. Wissel daarom elk glas alco-

Tweedehands, eerste klasse!

hol af met een glas water. Maar wat als de drankduivel toch als een gek met zijn hamertje in je hoofd staat te kloppen? ✖ Blijf iets langer dan normaal in bed liggen en laat zo je lichaam rustig herstellen. ✖ Leg je hoofd niet te rusten op een kussen. Zo stroomt het bloed sneller weg van je hersenen, waardoor die minder actief zijn en je de kater dus minder voelt. Het helpt ook tegen draaierigheid. ✖ Toch uit je bed gerold? Neem een

Superstrakke short

­verkwikkende, niet te warme douche en een stevig ontbijt. ✖ Kopje koffie glazenwasser? Dit kan eventjes helpen, maar het goeie gevoel is slechts van korte duur. ✖ Drink … water! Veel water. Zo vul je het vochttekort in je lichaam weer aan. ✖ Speel een eetlepel suiker naar binnen voor je je roes gaat uitslapen. Suiker wordt omgezet in energie waardoor je je de day after beter zal voelen. Het beperkt ook de hersenschade. ✖ Een glas fruitsap of nog beter een mocktail (zie p. 7) kan wonderen doen. Ze brengen de bloedsuikerspiegel en zuurgraad weer op peil. ✖ Doe de dagen na je kater een intensieve c­ardiotraining en zweet zo de afvalstoffen

Kan het nog hipper? (Decathlon)

Witte sokken in sandalen. Fout zei je? (adidas bij Torfs)

uit je lijf.

> Katervrije festivals? Check! Meer tips om de ­ festivals door te komen op www.vives.be/festival

jump I 19


Mode

Zonder kom je de zomer niet door (Zara)

Spierbundel gespot! (Decathlon)

Samen op het strand in Hawai, who's in? (Le Temps des Cerises)

3 TIPS VOOR EEN BEACHPROOF LICHAAM 1. Klinkt misschien wat saai, maar probeer genoeg te slapen. Als je slaapt, kun je niet eten! En als je overdag goed wakker bent en je fit voelt, heb je minder snel de neiging om naar een ongezonde knabbel te grijpen. 2. Zorg dat je enkel gezonde snacks in de buurt hebt liggen. Verstop ze in je bureau of rugzak. Je weet immers nooit hoe je dag verloopt en zo blijf je tenminste weg van de snoepautomaten. Voel het zand tussen je tenen (Superdry bij Torfs)

3. Doe elke dag motivational push-ups en les achteraf je dorst met een mocktail.

> Lachen, gieren, brullen! Op w ­ ww.vives.be/beachbody staat een leuke work-out.

20 I jump I powered by VIVES


Are we seeing things clearly? (H&M)

Als het maar goed zit! (Terre Bleue)

Basic door die herexamens (Filippa K)

Jawadde dadde

Belle modelle Maugane (17) is helemaal te vinden voor een zomerse cocktail op het strand. Voor je het weet, verdrink je in haar blauwe kijkers. Ze is dolverliefd en deed haar ware liefde binnen nadat ze eens heeeeeel diep in z’n ogen had gekeken. Deze knappe amazone vind je wekelijks terug in de manege. Of dartelend op de hooizolder met haar lief. Deze studente biotechniek in spe is stiekem verlegen, maar als het erop aankomt is ze niet op haar mondje gevallen. Rest haar enkel nog haar diploma van het middelbaar te halen. Wij duimen alvast en zullen je volgend schooljaar met open armen ontvangen op de campus in Roeselare.

Comfortabel chillen aan je bureau (H&M)

Geen koude teentjes tussen de boeken met deze cosy slofjes (Torfs)

jump I 21


Portret: bij Axel ben je in goeie handen “Er hangt hier een gemoedelijke sfeer” Axel wilde altijd al iets doen in de zorg. In het middelbaar studeerde hij gezondheidsen welzijnswetenschappen. De keuze voor verpleegkunde was dan ook snel gemaakt. “Ik heb nooit aan mijn studiekeuze getwijfeld, maar het heeft me wel verrast dat het werk als verpleegkundige veel meer inhoudt dan verzorging en het geven van medicatie. Je moet ook sterk zijn in organisatie en coördinatie en voortdurend anticiperen. De artsen rekenen erop dat wij echt met ze meedenken. Verpleegkunde is teamwork. Je moet als verpleegkundige ook best wel stressbestendig zijn, want er komt heel wat op je af. Je voelt wel dat je hierin groeit tijdens je opleiding. Elk jaar kan je ook meer en dat is wel een fijn gevoel. Het allerbelangrijkste is dat je een goed contact hebt met de patiënt. Ik heb een fantastische studententijd. Roeselare is dan wel geen echte studentenstad, maar ik amuseer me hier op en top. Ik ben lid van de studentenraad en van studentenclub ‘Moeder Brecht’. Iedereen kent iedereen en de lectoren kennen je bij naam. Er hangt hier een gemoedelijke sfeer. Later wil ik

Axel Vandecandelaere (20) ★ student verpleegkunde ★ hobby’s: uitgaan, de studentenclub en thuis

helpen op de boerderij ★ single ★ vindt werken met ouderen de max ★ heeft zijn eerste job al beet

graag in de geriatrie werken of als zelfstandig thuisverpleger. Ik kreeg al verschillende aanbiedingen en in juli begin ik aan mijn eerste job. Verpleegkunde is een mooi beroep. Je geeft veel aan de mensen, maar je krijgt er ook veel voor terug.”

Leer de studenten van VIVES verpleegkunde en hun projecten kennen op www.vives.be/verpleegkunde en op Facebook en Instagram.

22 I jump I powered by VIVES


Fun: hulpmiddeltjes voor elke student

LIFEHACKS

1.

Je kot is sinds dat laatste kotfeestje dringend toe aan een poetsbeurt, maar geen enkele emmer lijkt in de wastafel te passen. Plaats een vuilblik onder de kraan en het water loopt netjes in je emmer. Slim gezien!

VOOR OP KOT

2.

DE AFWAS DOEN, JE EIGEN POTJE KOKEN, TELKENS WEER DIE TREIN OP EN AF MET JE GIGANTISCHE VALIES. OMDAT HET KOT­ LEVEN ZO AL LASTIG GENOEG IS, GINGEN WIJ OP ZOEK NAAR VIJF PRAKTISCHE LIFE­ HACKS DIE HET LEVEN VAN DE STUDENT EEN STUK GEMAKKELIJKER MAKEN.

Alsof het leven op kot nog niet duur genoeg

3.

Met nagellak hou je ein-de-lijk al die sleu-

is, begeeft je telefoon-

tels uit elkaar. Voor de heren het perfecte

lader het keer op keer.

excuus om ook eens een potje nagellak in

Bescherm de kabel van

huis te halen.

jouw oplader door het veertje van een balpen. over de kabel van je oplader te schuiven. Zo voorkom je dat jouw kabel kapot gaat en gaat jouw oplader langer mee.

4.

5.

kurkentrekker te bespeuren. Herkenbaar? Ga dan op

dvd’s en boeken. In juni gapen er vooral leegtes:

zoek naar een hamer bij je klussende kotgenoten.

aan wie gaf je ook alweer wat mee? Zet je vrienden

Sla vervolgens een nagel in de kurk om je flesje in

daarom op de foto voor je ze je dierbare bezittingen

een handomdraai te ontkurken.

meegeeft. Smile!

Je hebt een flesje wijn gekocht, maar nergens is een

In september staat je kast mooi vol met leuke cd’s,

jump I 23


Praktisch: studieplanning

BLOKSTUFF Studeren, je leert het al met mondjesmaat in het middelbaar, maar in het hoger onderwijs wordt het pas echt menens. Met deze do’s en don’ts overleef je de ­examenstress en word je in no time een blokpro.

A

lles begint met structuur. Een goed gestructureerde cursus studeer je nu eenmaal veel vlotter in. En je krijgt sneller een overzicht en inzicht in het vak dat je aan het

studeren bent. Structuur scheppen verschilt van vak tot vak. De ene cursus heeft al een heel duidelijke indeling zodat je in een oogopslag ziet welke topics aan bod komen, terwijl een andere cursus veel minder overzichtelijk is. Het spreekt voor zich dat deze laatste categorie jouw extra aandacht verdient.

Hoe breng ik structuur aan in mijn cursus? Duid jij ook vooral aan wat ‘belangrijk’ is en ‘wat je moet kennen’? Fout! Uiteindelijk zorgt een goede structuur daar wel voor. Bij het structureren gaat het er vooral om dat je de opbouw van de tekst voor jezelf verduidelijkt. Zo zie je wat de kerngedachten in de tekst zijn, uit welke onderdelen die bestaan en hoe ze zich tegenover elkaar verhouden. Eenmaal je het geraamte van de tekst begrijpt, heb je veel sneller door waar het echt over gaat. Zien welke onderdelen in je cursus aan bod komen, is een eerste stap. Begrijpen waarom je cursus opgebouwd is zoals hij is, brengt je inzicht naar een volgend niveau. Je staat er wellicht niet bij stil, maar niets in je cursus is toevallig. De auteur of de lector heeft hem

Wat na het structureren?

op een bepaalde manier opgebouwd omdat de leerstof dan op een

Nu ben je klaar om schema’s te

logische manier op elkaar volgt. Eenmaal je die logica ziet, ben je

maken. De structuur die je in je

op de goede weg, want dat is een belangrijke stap naar inzichtelijk

cursus hebt aangebracht, helpt

studeren: begrijpen waarom de onderdelen van de cursus op elkaar

je om een correct, duidelijk en

volgen.

overzichtelijk schema te maken. Een goed schema moet je helpen

Studeren is geen eenrichtingsverkeer. Dat wil zeggen dat je niet

om na te vertellen wat er in je

alleen moet proberen te begrijpen en te onthouden wat er in je

cursus staat. Zo verplicht je jezelf

cursus staat, maar dat je vanuit je eigen inzicht ook iets aan je cur-

om los te komen van je tekst en

sus moet toevoegen. Studeren is geen papegaaienwerk. Nee, om

te controleren in welke mate je

goed te studeren moet je zelf actief met je cursus aan de slag. Heb

de leerstof beheerst.

je het gevoel dat je cursus na het structureren een betere cursus is dan ervoor, dan ben je goed bezig.

24 I jump I powered by VIVES


V Werk je met kleur in je cursus? Zorg dan

dat elke kleur een functie heeft. Rood voor de hoofdtitels, groen voor de ondertitels en

V

geel voor tekstpassages bijvoorbeeld.

Gebruik ook een balpen of een potlood om

V

Elke student weet dat het nuttig is om een studieplan op te maken. Slechts weinigen doen het effectief of pas achteraf. Niet dat je je plan

markeringen aan te brengen, onderdelen te

tussentijds niet mag bijsturen, integendeel, maar een goed studieplan

nummeren, pijlen te plaatsen, in de kantlijn

houdt je op koers en zorgt ervoor dat je niet kort voor de examens voor

te schrijven, enzovoort. Voeg dus persoonlij-

verrassingen komt te staan. Bovendien geeft een goed studieplan je

ke aantekeningen aan je cursus toe.

het gevoel dat je meer vrije tijd hebt. En als je goed hebt gewerkt, kan

Vraag je af of je met je markeringen de

Do's

Hoe maak ik een goed studieplan?

je ook beter van die vrije tijd genieten zonder je schuldig te voelen.

structuur van de cursus meer zichtbaar hebt gemaakt dan ervoor. Je aanduidingen

Vaste regelmaat helpt om dagelijks voldoende aan je bureau te zitten.

moeten het geraamte van de tekst duidelij-

Als je elke dag opnieuw moet beslissen wanneer en hoeveel je die dag

ker naar voor brengen.

wil werken, is de kans groot dat je het studeren af en toe uitstelt. Er zijn

V Verken eerst het volledige hoofdstuk of

immers zoveel andere dingen te doen die nuttiger, boeiender of leuker

het volledige onderdeel voor je begint met

lijken. Vooral in de periode voor de examens moet je dagelijks de juiste

markeren of aantekeningen maken. Je weet

prioriteiten stellen.

immers pas hoe de opbouw van de tekst in

V

elkaar zit als je ook het grotere geheel ziet.

Ga op zoek naar de opbouw van het hoofdstuk voor je je markeerstift bovenhaalt en vraag je af of de titels in de cursus wel

V

bijkomende markeringen nodig hebben.

Bestudeer de tekst een tweede keer en stel

Studeren is geen papegaaienwerk. Je moet actief met je cursus aan de slag gaan.

je bij elk onderdeel de vraag hoeveel topics er in dat onderdeel worden besproken en

V

hoe die met elkaar in verband staan.

Let op signaalwoorden en de opmaak van de tekst. Als er dingen in het vet of cursief staan, heeft dat een bepaalde reden. Vraag

Praktisch:

1

Stel een planning op zodat je weet wanneer je wil of kan studeren. Gebruik hiervoor enkele lege

je af waarom dat zo is.

weekroosters. Daarop kan je je lessen en vaste activiteiten aanduiden. Bereken vervolgens je studie-uren. Zo krijgt je een overzicht van het aantal uren dat je in die periode kunt studeren.

+ Maak geen kleurboek van je cursus. + ‘Overschilder’ volledige alinea’s en andere grote blokken tekst niet in felle kleuren.

Don’ts

+ Weet dat je je tijd in de les niet zinvol

2 Maak een lijst van alle vakken waar je examen van hebt.

3

Vraag je voor elk vak af hoeveel uren je denkt ­nodig te hebben om het in te studeren. Op

besteedt door met je stiften in aanslag alle

www.jumpmag.be/studiecoach vind je tips hoe

titeltjes te kleuren.

+

Kleur niet alles wat je ‘belangrijk’ vindt met één markeerstift.

je dit kan berekenen.

4

Tel alle uren op en controleer grondig of je

+ Gebruik niet de ene dag je gele markeerstift

voorzien. Voorzie indien nodig extra uren in je

en de andere dag een andere kleur voor dezelfde soort titels of tekst.

+ Denk niet dat je je cursus hebt ingestudeerd als je klaar bent met markeren.

voldoende uren in je weekoverzichten hebt weekplanning.

5

Vul nu je studieplanning in en bepaal wanneer je aan welke vakken wil werken en hoeveel tijd je eraan wil besteden.

jump I 25


Praktisch: studieplanning Een goed studieplan houdt je op koers en zorgt ervoor dat je kort voor de examens niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe voorkom je uitstelgedrag?

* Maak een duidelijk overzicht van wat je tegen

wanneer moet doen. Hoe concreter, hoe beter. Vage opdrachten leiden sneller tot uitstelgedrag.

*

Breng je doelen dichterbij. Zeg niet: “Ik moet

Handige planningstips:

>

Stel realistische en concrete doelen. Denk eraan dat je na

verdeel je cursus in hoofdstukken zodat het

een hele dag les niet meer zoveel energie hebt. Je kunt dan

telkens hapklare brokken worden. Een olifant

‘s avonds nog wel wat studeren, maar veel extra studietijd inplannen heeft geen zin.

>

Neem regelmatig een korte pauze. De boog kan niet altijd

Zorg voor voldoende ontspanning. Een half uurtje joggen

invliegen. Voorzie reservetijd in je planning. Zo heb je uitwijkmogelijkheden zonder dat je de rest van je planning overhoop moet gooien.

>

*

Slaap genoeg en bouw regelmaat in. Ga je over de limiet,

goed ziet zitten. Eenmaal je op dreef bent, ben je klaar voor het moeilijkere werk.

*

Laat je niet afleiden door allerlei ‘interessante-

duurt niet lang. Het is gezond voor lichaam en geest en maakt je hoofd eventjes leeg. En erna kan je er weer volop

>

eet je ook niet in één keer op. Begin met een vak of een onderdeel dat je

gespannen staan en je concentratie neemt sowieso af na ongeveer een uur geconcentreerd werken.

>

dat vak tegen die dag instuderen”, maar

re’ dingen. Leg je smartphone buiten je bereik en ruim je bureau op.

*

Beloon jezelf als je goed hebt gewerkt. Mission

*

completed!

Ga blokken in de bib. Samen studeren is de beste remedie tegen uitstelgedrag, want zien studeren doet studeren. Bovendien kan je elkaar over een dipje heen helpen.

dan heb je de dag(en) erna meestal een terugval. Nachtwerk levert bijna nooit iets op, integendeel. Het vermindert je concentratie en efficiëntie. Je hebt dan wel het gevoel dat je keihard aan het werk bent, maar schijn bedriegt. Door onregelmatig te studeren, ligt je rendement een stuk lager dan wanneer je elke dag hetzelfde studieritme aanhoudt.

>

Werk met inhoudelijke blokken. Spring niet van de hak op de

>

tak. Werk eerst een vak af voor je aan een ander begint.

Plan herhalingsblokken in. Herhalen doe je niet alleen de

>

MEER WETEN?

dag voor het examen. Voorzie er ook eerder in je studieplan-

Heb je vragen over studeren of vlot het niet zoals

ning tijd voor. Je vak slechts één keer vooraf instuderen, is

je dat zou willen? Weet dat je steeds terechtkan bij

meestal onvoldoende.

STUTRA, de dienst studie- en trajectbegeleiding van

Stuur je planning tijdig bij. Je kunt niet alles voorzien. Durf

VIVES. Deze dienst is volledig gratis en is er voor

dus bijsturen als iets niet loopt zoals je oorspronkelijk had

iedereen. Ook voor leerlingen uit het vijfde en zes-

voorzien. De gedachte ‘ik maak geen planning meer, want

de middelbaar. Voor al je vragen, hoe klein, groot,

ik kan me er toch niet aan houden’ brengt je nergens. Je

gênant of vreemd ook, bij STUTRA is er altijd iemand

planning tussentijds aanpassen mag zeker, zolang je maar op

die naar je luistert en helpt waar dat kan.

koers blijft.

studiecoach.vives.be

>

Breng iedereen op de hoogte. Breng de personen met wie je samenleeft op de hoogte van je planning zodat zij weten wanneer ze je met rust moeten laten.

26 I jump I powered by VIVES

www.teleblok.be


Portret: Lauren gidst je doorheen het land van de maïs “Ik ga eerst een paar jaar werken in het buitenland” Lauren amuseert zich in haar opleiding toerisme en recreatiemanagement. “Talen leren is gewoon leuk en de reiswereld is heel boeiend. Ik had wel niet verwacht dat de opleiding zo economisch gericht zou zijn. We hebben veel handelsvakken zoals bedrijfseconomie, marketing en boekhouden en dat is wel nodig. Talenkennis is natuurlijk ook cruciaal en daarnaast moet je goed op de hoogte zijn van wat er in de wereld gebeurt. Ten slotte wordt goed met mensen kunnen omgaan ook een belangrijk onderdeel van mijn job. Ik zit op kot en heb een heel fijne studententijd. Onze klas telt 35 studenten en dat is een heel toffe bende. Onlangs kregen we nog de kans om tien dagen naar China te gaan. Het is wel cool dat VIVES dat organiseert. Het smeedt banden. Hier op de campus in Brugge kan je het studentenleven en studeren prima combineren. We hebben een toffe studentenclub die leuke activiteiten organiseert. Mijn droomjob is om gids te

Lauren Vanmullem (19)

zijn in Yucatán in Mexico. Ik

★ studente toerisme en recreatiemanagement ★ hobby’s: musea, tekenen, schilderen, dansen,

was de max. Je hebt er alles:

werken in de horeca en reizen ★ verliefd op een jongen uit de klas ★ reist liever naar Latijns-Amerika dan naar Azië

ging er al op vakantie en dat cultuur, sport en toerisme. Vooral de Mayasites interesseren me. Na mijn opleiding wil ik eerst een paar jaar in het buitenland werken voor een

touroperator. In Spanje of Turkije om te beginnen, en daarna hopelijk ook buiten Europa. En het liefst van al in Mexico. Vamos!”

Leer de studenten van VIVES toerisme en recreatiemanagement en hun projecten kennen op www.vives.be/toerisme en op Facebook en Instagram.

jump I 27


Gadgets: upgrade je smartphone

IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE... 10 GRATIS APPS OM GOEDKOPER EN VLOTTER TE REIZEN Voor de koopjesjager Ticketspy

Goedkoop reizen begint met goedkoop transport. Deze ‘geheime’ ticketservice speurt voor jou naar de beste deals voor vliegtickets en vakanties. Elke dag ontvang je superscherpe tarieven waar zelfs reisagenten niet altijd van op de hoogte zijn.

Voor de wiskundeleek XE Currency App

Enig idee hoeveel euro 10.483 Hongaarse forint precies is? Of wat 752 Indische roepie precies waard is? Geen probleem, wij weten het ook niet, maar met de XE Currency App bereken je in een handomdraai welk prijskaartje er werkelijk aan je inkopen hangt. Downloaden die handel!

Voor de plantrekker AroundMe

Alle handige spots gebundeld in één enkele app. Vind met een paar tikjes op je smartphone de dichtstbijzijnde tankstations, banken, ziekenhuizen, supermarkten, taxistandplaatsen en nog zoveel meer praktische plekjes vlak bij je locatie.

Voor de talenknobbel Duolingo

Deze app leert je op een vlotte en speelse manier nieuwe talen aan. Je begint met de basis en elke dag gaat het niveau een trapje hoger. Heel handig als je je wil voorbereiden op diepgaande gesprekken met locals.

28 I jump I powered by VIVES

Wist je dat je bij VIVE S apps kan leren ontwikkelen? Check vives.be/ opleidingen/handelsw etenschappenen-bedrijfskunde/ap ps-gamification


Couchsurfing

Met de slogan ‘You have friends around the world, you just haven’t met them yet’ moedigt de Couchsurf-app je aan om te overnachten bij locals en die zo beter te leren kennen. Uiteraard een goedkope manier om als student rond te reizen in meer dan 230.000 steden en een onmisbare app voor de socialere avonturier!

Voor de social traveller

REISACCESSOIRES

Voor de lowbudget­ reiziger

Stokstaartlampje Dit campinglichtje kan je vergroten en verkleinen. Geen paniek, nooit een platte batterij met deze

Airbnb

Meerkat POWERplus. Met een beetje mankracht

Iets duurder dan couchsurfen, maar het biedt wel

brandt je lampje terug.

eerder unieke accommodaties. Sowieso een onvergetelijke manier van reizen en daarnaast ook een trucje om als verhuurder wat bij te verdienen terwijl je zelf de wereld rondreist.

Voor de internetfreak

Wiffinity

Geen wifi? Oké, je zal er ongetwijfeld niet van doodgaan. En toch is het altijd mooi meegenomen! Deze app bevat een lijst van wifinetwerken en -wachtwoorden die continu door gebruikers

Zuiver rietje

wordt bijgewerkt.

Is je geweten niet zuiver, dan is dit rietje het wel.

Voor de oldschoolhipster Touchnote

Geen proper water binnen handbereik? Met de producten van LifeStraw wordt het vuilste water in 1-2-3 gezuiverd.

Nieuwe technologie, allemaal goed en wel, maar je mooiste selfie op Facebook kan toch niet tippen aan een leuk postkaartje naar het thuisfront. Met Touchnote kan je je eigen afbeeldingen in een handomdraai versturen in de vorm van een echt postkaartje. Tekst en adres toevoegen en klaar is kees!

Voor de kleine blaasjes en rommelende darmen Flush Toilet Finder

Stel je voor, na maandenlang aftellen, ben je

Groene muziek

eindelijk op je droombestemming. Je wandelt

Ecovriendelijke noten door je boxen jagen. Klinkt als

op Thaise stranden of chilt in Indische hang-

muziek in de oren. Met deze gerecycleerde speakers

matjes, tot je plots gerommel in je darmen voelt

gaat je favoriete schijf altijd mee op reis.

opkomen … De gemakkelijkste en vooral snelste manier om het dichtste toilet te vinden? Open Flush en de app toont je waar je je behoefte kunt doen voor het te laat is.

jump I 29


Portret: Jennifer deed de switch naar sociaal werk “Ik hoop ooit leerlingbegeleider te kunnen worden” Jennifer zat op het einde van het middelbaar met verschillende studierichtingen in haar hoofd. Uiteindelijk ging ze voor de opleiding toegepaste psychologie, maar na het eerste jaar stapte ze over naar sociaal werk. Nu heeft ze echt haar draai gevonden. “Ik vind het heel positief dat er in onze opleiding een goed evenwicht is tussen theorie en praktijk. Je wordt echt goed voorbereid op je stage zodat je er zelfzeker kan aan beginnen. De lectoren kennen ons ook persoonlijk. Ze steunen ons in onze zoektocht naar wie we zijn en wie we willen worden. Ik heb al een heel grote evolutie doorgemaakt. En ik merk dat ik de dingen die ik in VIVES leer ook in andere situaties toepas. Ik pendel tussen Zwevegem en Kortrijk en dat is voor mij een prima systeem. Ik amuseer mij op de campus terwijl ik toch het contact met mijn vrienden thuis kan onderhouden. Ik vind het vooral fijn dat iedereen je accepteert en dat we op de campus één grote vriendengroep zijn. Ik ben al wat op zoek naar een job. Mijn stage heeft me echt zin doen krijgen om te werken. Ik hoop ooit leerlingbegeleider te kunnen worden

Jennifer Vande Woestyne (21) ★ studente sociaal werk ★ hobby’s: graag in gezelschap, sporten, Netflix ★ verliefd op een IT’er ★ kijkt uit naar haar eerste job

op een middelbare school. Dat is mijn droomjob: dicht bij jongeren staan en er zijn als ze me nodig hebben.”

Leer de studenten van VIVES sociaal werk en hun projecten kennen op www.vives.be/sociaal-agogisch-werk en op Facebook en Instagram.

30 I jump I powered by VIVES


Portret: meester Jordi van het vijfde (of het zesde) “Ik ga nu veel liever naar de les dan in het middelbaar ” Jordi heeft een grote droom: voetbalanalist worden. Daarom startte hij in september met de opleiding sportmanagement, maar na enkele weken had hij al door dat dat zijn ding niet was. Gelukkig was er nog een tweede optie: leraar lager onderwijs. “Ik volg de opleiding via werkplekleren. Op maandag en vrijdag heb ik les en op dinsdag en donderdag ga ik naar mijn werkplekschool. Dat is een supertof systeem. Het is fijn om al in het eerste jaar van de opleiding mee te kunnen draaien in een echte lagere school. Zo doe je snel ervaring op. Ik heb op enkele maanden al een flinke evolutie doorgemaakt. Als leraar lager onderwijs moet je heel polyvalent zijn. Lesgeven is immers maar een van je taken. Je moet leerlingen ook opvoeden en begeleiden. Ik heb een boeiende studententijd. De tijd vliegt hier. Omdat ik nu meer vrijheid heb, ga ik veel liever naar de les dan in het middelbaar. Campus Kortrijk is een mooie campus en het is hier best gezellig. Ik ben blij dat ik kan pendelen, want ik zie het niet zitten om elke dag voor

Jordi Callens (19)

mijn eten te moeten zorgen.

★ student lager onderwijs (via werkplekleren) ★ hobby’s: keeper bij Racing Waregem, joggen,

Later wil ik liefst meester

Playstation ★ verliefd op een meisje uit de klas ★ staat graag voor de klas, maar nog liever naast een voetbalveld ★ verkiest ‘hotel mama’ boven een kot

Geef mij maar ‘hotel mama’. worden in het vijfde of het zesde leerjaar. Ook de job van directeur spreekt me wel aan. Ik zou het fijn vinden om in de basisschool te kunnen werken waar ik zelf naar school ben geweest.”

Leer de studenten van VIVES onderwijs en hun projecten kennen op www.vives.be/onderwijs en op Facebook en Instagram.

jump I 31


hogeschool hogeschool design your your future future design BIOTECHNIEK BIOTECHNIEK bachelor bachelorininde deagroagro-en enbiotechnologie biotechnologie GEZONDHEIDSZORG GEZONDHEIDSZORG bachelor bachelorininde deergotherapie ergotherapie bachelor bachelorininde delogopedie logopedieen enaudiologie audiologie bachelor in de verpleegkunde bachelor in de verpleegkunde bachelor bachelorininde devoedingsvoedings-en endieetkunde dieetkunde bachelor in de vroedkunde bachelor in de vroedkunde bachelor in de zorgtechnologie bachelor in de zorgtechnologie HANDELSWETENSCHAPPEN EN BEDRIJFSKUNDE HANDELSWETENSCHAPPEN EN BEDRIJFSKUNDE bachelor in het bedrijfsmanagement bachelor in het bedrijfsmanagement bachelor in het bedrijfsmanagement met tri-diplomering bachelor in het bedrijfsmanagement met tri-diplomering bachelor in het hotelmanagement bachelorininhet hetoffice hotelmanagement bachelor management bachelor in het office management bachelor in de toegepaste informatica bachelorininhet de toerisme toegepaste bachelor en informatica recreatiemanagement bachelorininhet hetwellbeingtoerisme en bachelor enrecreatiemanagement vitaliteitsmanagement bachelor in het wellbeing- en vitaliteitsmanagement INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE INDUSTRIËLE bachelor in de WETENSCHAPPEN autotechnologie EN TECHNOLOGIE bachelor in de autotechnologie bachelor in de bouw bachelorininde deecotechnologie bouw bachelor bachelorininde deelektromechanica ecotechnologie bachelor bachelorininde deelektronica-ICT elektromechanica bachelor bachelorininde deenergietechnologie elektronica-ICT bachelor bachelorininde deluchtvaart energietechnologie bachelor bachelorininde deontwerpluchtvaart bachelor en productietechnologie bachelorininde dezorgtechnologie ontwerp- en productietechnologie bachelor bachelor in de zorgtechnologie ONDERWIJS ONDERWIJS bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs bachelor onderwijs bachelorininhet hetonderwijs: onderwijs:lager kleuteronderwijs bachelor onderwijs bachelorininhet hetonderwijs: onderwijs:secundair lager onderwijs bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs SOCIAAL-AGOGISCH WERK bachelor in de maatschappelijke veiligheid SOCIAAL-AGOGISCH WERK bachelor bachelorininde deorthopedagogie maatschappelijke veiligheid bachelor werk bachelorininhet de sociaal orthopedagogie bachelor in de toegepaste psychologie bachelor in het sociaal werk bachelor in de toegepaste psychologie

INFODAGEN INFODAGEN zaterdag 24 juni van 9-13u

zaterdag 24augustus juni vanvan 9-13u vrijdag 25 16-21u vrijdag 25 augustus van 16-21u

BRUGGE · KORTRIJK · OOSTENDE · ROESELARE · TORHOUT BRUGGE · KORTRIJK · OOSTENDE · ROESELARE · TORHOUT

JUMP 5_VIVES  

Jongerenmagazine voor Vives.