Page 1

Digitaal Werkboek

Mauke Rodermond Brand Design

Cre a t e Y o u r O w n A d v e n tu re


Inhoud

3 Personal DNA Google Personal Search 4 10 antwoorden op 100 vragen

10 Persoonsmerkanalyse 11 Lezing Jildou van der Bijl 12 5 vormen van typografie 13 5 logo’s 15 5 covers 17 5 magazine spreads 19 5 visitekaartjes 21 Moodboard 22 Typografie in het Wild 23 Mindmap

6 Black Boxes 7 Lezing Ruud Boer 8 Brandstimeline 9 Merkanalyse

2

3


Google Personal Search

Personal DNA

Zo, de eerste opdracht: www.google.com, Mauke Rodermond, Enter. Ik ben benieuwd…

Onze volgende opdracht was om een test te doen op www.personaldna.com en de uitslag op deze blog te plaatsen:

De eerste link is, niet geheel verrassend, een link naar mijn Twitter-account. Vervolgens staat hieronder een link naar mijn Youtube account, wat me ook niet veel doet. De derde link is van VV. De Bataven, mijn oude voetbalclub. Waarschijnlijk is deze site gewoon een beetje verwaarloosd, want ik ben al ruim een jaar gestopt met voetballen. Onder deze drie resultaten, komen meer links naar voren van websites die ik niet ken. Krabl, Topsy en Netlog zijn sites waar ik nog nooit van gehoord heb. Ik wil dus ook wel even zien wat er over mij op deze sites staat. Gelukkig, niks verontrustends. Op Krabl en Netlog staat niet meer dan mijn naam, op Topsy vind ik al mijn retweets en tweets met een link die ik geplaatst heb. Dit vind ik eigenlijk wel leuk, zo kan ik lekker makkelijk eens door mijn tweets bladeren. Verder vind ik niet veel bijzonders, onderaan vind ik nog een enkele link naar Twitter, maar vanaf pagina 2 gaat het al snel over andere mensen met de naam Mauke of Rodermond. Dus, Google zoeken heeft niks verontrustends over mij online staan en ook op Google afbeeldingen vind ik slechts een paar foto’s van Facebook en Twitter. Niks om me zorgen over te maken!

4

You are a CREATOR how you relate To others: You are ANIMATED Als ik de bovenstaande uitslag lees, kan ik mezelf er makkelijk in herkennen. Open, avontuurlijk, een dromer, extravert en niet snel gestrest? Jep dat ben ik! Het enige punt wat volgens mij niet klopt, is dat ik nog wel eens snel een conclusie over dingen trek, waar in de test staat dat ik dit juist niet doe! Maar al met al vind ik het maar bijzonder dat er zoveel (juiste) oordelen over je gemaakt kunnen worden door slechts een test van 5 minuten in te vullen.

10 antwoorden op 100 vragen 100 vragen: Hoe heet je? Hoe oud ben je? Waar woon je? Heb je een huisdier? Wat doe je het liefst in je vrije tijd? Waar werk je? Kom je uit Nederland? Heb je broertjes of zusjes? Heb je een relatie? Zit je op school? Hoeveel opa’s en oma’s heb je nog? Wat is je lievelingseten? Wat drink je het liefst? Wat is je lievelingskleur? Wat is je favoriete sport? Wat vind je het mooiste land? Wat is het mooiste land waar je ooit geweest bent? Wie is je favoriete artiest? Wat is je lievelingsfilm? Wie is je favoriete acteur/actrice? Wat is je favoriete voetbalclub? Wat is je favoriete kledingmerk? Wat is je favoriete radiozender? Welk eten lust je niet? Welk drinken lust je niet? Heb je een tatoeage? Heb je een piercing? Wat is je levensmotto? Waar ga je het liefst uit? Rook je?Welke social media gebruik je? Wat is je favoriete serie? Wat is je twitter bio? Hou je van je werk? Doe je wel eens vrijwilligerswerk? Steun je goede doelen? Lieg je vaak? Heb je een brommer? Heb je een auto? Heb je wel eens dronken gereden? Heb je wel eens een misdrijf gepleegd? Heb je wel eens iets gebroken? Heb je wel eens iemand geslagen?

Heb je wel eens een snoepje gestolen bij de etos? Spotify of Itunes? Welke muziek vind je verschrikkelijk? Wat is je favoriete uitspraak? Ben je heteroseksueel? Messi of Ronaldo? Hou je van auto’s? Wat is je vooropleiding? Op welke basisschool zat je? Wat studeer je nu? Ben je wel eens onzeker? Ben je sociaal sterk? Waar ben je het meest trots op bij jezelf? Als je terug in de tijd kon, wat zou je als eerst doen? Hoe zou je jezelf beschrijven in 5 woorden? Heb je een leuke vriendengroep? Heb je veel geheimen? Schaam je je vaak? Als je iets aan jezelf mocht veranderen, wat zou dat zijn? Heb je een gekke hobby? Denk je vaak na over hoe andere mensen naar jou kijken? Was je lastig als puber? Heb je wel eens gepest? Ben je wel eens gepest? Heb je wel eens iemand aan het huilen gemaakt? Hoe vaak douche je per week? Hoe vaak poets jij je tanden per dag? Heb je wel eens hard drugs geprobeerd? Heb je wel eens moeten overgeven van drank? Heb je wel eens iets expres kapot gemaakt? Wanneer heb je voor het laatst gehuild? Wat is het laatste wat je op google hebt opgezocht? Heb je ooit wel eens enorm geblunderd? Heb je jezelf wel eens expres pijn gedaan? Wat zou je niet kunnen missen in je leven? Wat is de meest bizarre foto waar je opstaat? Ben je verslaafd aan drank of drugs? Wat is je favoriete telefoonmerk? Zou je wel eens een dubbelganger willen hebben? Waar mag je jou altijd voor wakker maken? Ben je gelukkig? Wat vind je het mooiste aan je lichaam? Wat is de meest vreemde vraag die je ooit gesteld is? Zou je van leven willen ruilen met een van je vrienden? Met welk persoon zou je wel een dagje willen ruilen? Welke bekende persoon vind je echt belachelijk? Is er iemand in de wereld die van jou eigenlijk wel dood mag?

5


Black Boxes Wat is je favoriete spelletje? Wat is het laatste liedje dat je geluisterd hebt? Ben je wel eens op tv geweest? Waar knap je echt op af bij vrouwen? Ben je ergens echt heel goed in? Lees je wel eens boeken? Als je met iemand op een onbewoond eiland zou stranden, wie zou dat zijn? Wat is je favoriete stad? Wat is voor jou een droombaan? 10 antwoorden: Wat is het laatste wat je op google hebt opgezocht?

Zou je wel eens een dubbelganger willen hebben? Nee, ik zou nooit het risico willen lopen iets mis te lopen wat ik voor geen goud had willen missen. Zou je van leven willen ruilen met een van je vrienden? Ik ben heel gelukkig met mijn eigen leven. Natuurlijk is het niet altijd perfect, maar ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik definitief in de schoenen van een van mijn vrienden zou willen staan. Als je iets aan jezelf mocht veranderen, wat zou dat zijn?

Ik was zojuist op zoek naar een album van Pete MurIk kan echt heel erg onzorgvuldig en ongestructureerd ray, dus zijn naam heb ik als laatste ingetikt op Google. zijn. Mijn leven zou een stuk makkelijker en georganiseerder zijn als ik daar wat sterker in was. Wat is voor jou een droombaan? Met welk persoon zou je wel een dagje willen ruilen? Ik zou het liefste DJ zijn, duizenden mensen kippenvel bezorgen in de mooiste clubs met de beste platen en Afrojack. Die komt op zo veel mooie en indrukwekkende ondertussen ook nog eens betaald krijgen. Iets mooplekken. En daarnaast heeft hij van zijn hobby zijn beroep iers kan ik zo niet bedenken. kunnen maken. Waar knap je echt op af bij vrouwen?

Wat zou je niet kunnen missen in je leven?

Vrouwen die ordinair zijn. Nickelson jasjes, Air Max of Uggs gaan er bij mij echt niet in. Als iemand zich gedraagt als iemand zonder enige vorm van klasse ben ik er snel op uitgekeken.

Ik hou heel erg van muziek. Bij vrijwel alles wat ik doe heb ik muziek opstaan. Als ik mijn kamer moet opruimen, huiswerk maak of ik ben zo’n twee uur op reis, heb ik daar helemaal geen problemen mee zolang ik muziek heb. Zodra ik geen muziek heb vind ik dit soort dingen verschrikkelijk.

Hoe zou je jezelf beschrijven in 5 woorden? Sociaal, zelfverzekerd, sportief, enthousiast en open. Wat is je levensmotto? If it ain’t about a dream, then it ain’t about me

6

7


Lezing Ruud Boer

Brandstimeline

Tijdens de lezing die Ruud Boer gaf, kwamen 7 punten aan bod: brand design, merkinnerlijk, merkuiterlijk, merkgedrag, brand activation, de praktijk en tot slot personal branding. Zo vertelde hij eigenlijk de hele opbouw van een merk en wat daar allemaal wel niet bij komt kijken. Bij brand design legde Boer uit dat marketing de basis is van een succesvol product of merk. Verder vertelde hij wat nog meer van belang is om een product te doen slagen. Merkinnerlijk was gericht op het innerlijk van het merk. Wat is de inhoud van het merk en hoe breng ik dat goed over naar de consument. Er zijn 6 elementen die hier op inspelen: de visie, de missie, waarden, persoonlijkheid, belofte en het kernconcept. Punt 3, het merkuiterlijk, ging over hoe het merk gezien wordt door consumenten. Hierbij spelen de 5 zintuigen, de taal en de iconen de belangrijkste rol. Merkgedrag kon onderverdeeld worden in 4 merkuitingen. Producten & diensten, externe communicatie, interne communicatie en de onderneming zelf. Het volgende punt ging over de daadwerkelijke activatie van een merk, vervolgens werd de praktijk ook nog even behandeld om uiteindelijk op personal branding uit te komen. Na dit punt werd er nog een vragenronde gedaan en ontving de student met de beste vraag het boek ‘als jij een merk zou zijn’. Wat ik erg interessant vond, waren de 6 elementen die inspelen om je merkinnerlijk. Terwijl Ruud Boer deze elementen uitlegde, vergeleek ik dit onbewust met bestaande merken. Sommige waren makkelijk te herkennen zoals een goede slagzin (de belofte), andere elementen wist je wat minder snel, bijvoorbeeld de missie. Verder waren eigenlijk alle voorbeelden die tijdens de lezing gebruikt werden erg helder voor mij. Het hielp goed om de stof te gebruiken en zorgde er bovendien voor dat ik geĂŻnteresseerd bleef. De hele presentatie heb ik met plezier gekeken, ik vond de inhoud erg interessant en vind het dan ook erg moeilijk om te benoemen wat ik minder interessant vond. Uiteindelijk denk ik dat het vierde punt, het merkgedrag, het minst interessant vond. Dit was naar mijn mening een wat eentonig onderwerp, maar eigenlijk vond ik ook dit onderwerp leuk om naar te luisteren. Al met al denk ik dat deze presentatie mij geleerd heeft hoeveel er wel niet komt kijken bij het opzetten van een nieuw merk. Het klinkt misschien simpel, opzetten en runnen, maar er komt nog vanalles bij wat je snel over het hoofd ziet. Dus voordat je de markt opzoekt is het belangrijk dat je merk klopt. Weet wie je doelgroep is, wat je wilt en hoe je ze wilt bereiken. Zorg er daarnaast voor dat je merkkernconcept duidelijk en goed is. Heb je dit allemaal voor elkaar, waag dan een poging op de markt, en als het goed is, kom je dan niet voor vervelende verrassingen te staan.

8

9


Merkanalyse: Albert Heijn Inleiding

Merkpositionering

Albert Heijn sr. komt uit de Oostzaanse familie Heijn. Hij nam in 1887 van zijn vader Jan Heijn diens kruidenierszaak in de Kerkbuurt van Oostzaan over. Acht jaar later opende hij een filiaal in Purmerend, waar al spoedig een kleine huisindustrie ontstond: er werd eigen koek gebakken en koffie gebrand. In 1920 werd de Maatschappij tot Exploitatie der Fabrieken en Handelszaken opgericht. Anton Jurgens van Anton Jurgens' Margarinefabrieken N.V., een van de voorlopers van Unilever, kocht de helft van het gewone aandelenkapitaal (die hij overigens na onenigheid met de heer Heijn in 1927 weer verkocht).[4] In datzelfde jaar namen schoonzoon Johan Hille en zoons Jan en Gerrit Heijn de leiding over. Zeven jaar later, in 1927, bestond de winkelketen 40 jaar. Het bedrijf telde inmiddels 107 filialen en kreeg het predicaat hofleverancier. Anton Jurgens werd uitgekocht.

De Albert Heijn valt onder supermarktketens en staat bekend om het gemak waarmee de klant geholpen wordt. Zo kan er tegenwoordig ook al online gewinkeld worden en is het personeel uiterst behulpzaam. De winkels zien er altijd fris en netjes verzorgd uit en ieder huishouden kan vinden waar hij naar zoekt. De Albert Heijn mag zichzelf de grootste en meest succesvolle Nederlandse supermarkt noemen met meer dan 850 filialen verspreid over Nederland, Duitsland, BelgĂ­ĂŤ en zelfs Curacao.

Merk Doelgroep Albert Heijn richt zich op vrijwel alle mensen tussen de 20 en 50 die een gezin onderhouden. AH heeft zoveel verschillende producten met prijzen die nog wel eens flink van elkaar verschillen, dat zowel de rijkere als de armere klant de producten kan vinden die hij zoekt.

10

11


Merk innerlijk

Merk uiterlijk

Merk gedrag

Visie, missie en credo Het alledaagse betaalbaar, het bijzondere bereikbaar

Zien Albert Heijn ziet er aantrekkelijk uit. De producten staan altijd zo ver mogelijk naar voren, netjes geordend op een logische volgorde. Daarnaast is de winkel altijd verzorgd en spreekt het je aan. Bij acties krijgen de filialen een ware transformatie. Ook past AH zich aan bij feestdagen of seizoenen.

Producten en Diensten Naast de fysieke winkels heeft Albert Heijn dus ook een webwinkel. In 1987/1988 begon Ahold al te experimenteren met het thuisbezorgen van de boodschappen onder de naam James Telesuper. In welgestelde, dichtbevolkte, maar goed bereikbare delen van de Randstad kon men per telefoon of fax boodschappen bestellen en laten thuisbezorgen. Niet lang daarna kon dat via een speciale applicatie, die op de computer van de klant moest worden geïnstalleerd. Iedere keer moesten de meest actuele prijzen en aanbiedingen worden gedownload alvorens de boodschappen konden worden besteld. Anno 2011 is de dienst als webwinkel beschikbaar. Er kunnen tegelijkertijd producten van meerdere Aholdformules (Albert Heijn, Etos en Gall&Gall) besteld worden. De webwinkel kent dezelfde prijzen en hetzelfde assortiment als de gemiddelde Albert Heijn-winkel maar rekent wel bezorgkosten, tevens dient een minimum bestelbedrag aangehouden te worden. Albert.nl bestond als webwinkel van 2001 tot en met 2007. Tot 2001 was de naam “Albert Heijn Thuisservice”. In november 2007 werd Albert.nl omgevormd tot distributiebedrijf voor Albert Heijn, Etos en Gall & Gall.

Waarden Een verzorgde winkel waarin de producten op een aantrekkelijke manier aangetoond worden, er veel keuze is in de producten zelf en waar de meeste van deze producten voor iedereen betaalbaar zijn. Shoppen moet zo makkelijk mogelijk zijn voor de consument en moet op verschillende manieren kunnen. Merkpersoonlijkheid Door de hoeveelheid in producten en de verschillen in kwaliteit heeft de Albert Heijn een ontzettend breed publiek. Klantvriendelijkheid en hygiene staan op nummer 1.

Voelen De producten van de Albert Heijn, en dan met name fruit, kaas, brood, vlees en groenten, voelen vers en verzorgd aan. De kwaliteit van de producten is goed. Ruiken De filialen van deze grote supermarktketen hebben allemaal een frisse geur. De winkel wordt zo schoon mogelijk gehouden, regelmatig gepoetst en behoudt zo haar aangename geur. Taal Als buitenlander kun je ook altijd terecht in een Albert Heijn. In het Engels kun je goed communiceren met de werknemers, in andere talen zal dit wat moeilijker zijn. Alsnog kun je je dan makkelijk redden aangezien de informatie op producten in verschillende talen staat aangegeven en men elkaar al snel begrijpt aan de kassa.

In 2002, begon Albert Heijn met het toepassen van verschillende winkelformules. Er kwamen AH to go-winkels, kleine winkels die gesitueerd zijn op stations en in drukke stadscentra. Ook werden de eerste AH XL-winkels geopend in Arnhem, Eindhoven, Alkmaar, Leeuwarden en Maastricht, met een groter assortiment, ook in de non-food producten, zoals cd’s en dvd’s. Externe Communicatie Website, advertenties en folders Interne Communicatie Hoofdkantoor Zaandam Onderneming Albert Heijn is de grootste supermarktketen met meer dan 850 filialen verspreid door Nederland, Duitsland, België en Curacao. Albert Heijn heeft voor ieder huishouden het juiste assortiment en kenmerkt zich door de goede prijzen en vele leuke acties.

Bronnen http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Heijn_(supermarkt)#cite_note-1 http://www.ah.nl/artikel?trg=albertheijn/article.missie http://www.coolpolitics.nl/internationale-samenwerking/leren-van-albert-heijn/

12

13


Persoonsmerkanalyse

Lezing Jildou van der Bijl

Merk innerlijk

Merk uiterlijk

Jouw visie Na mijn studie wil ik gaan reizen, waarschijnlijk voor een jaartje. Mijn droom is dat dit een prachtige ervaring zal worden en als ik thuiskom ik kan beginnen met het opbouwen van een succesvolle carrière in de mediawereld. Daarnaast wil ik geen dingen doen, of iets overkomen waarvan ik ongelukkig word.

Zien Lengte: 1.92 Gewicht: 75 kilo Haar: Donkerblond, scheiding Lichaamsbouw: Slank Kleding: Sportief en klassiek Houding: Open, vriendelijk

Jouw missie Ik wil mijn huidige studie succesvol afronden en veel ervaring opdoen. Jouw waarden Ik ben een sociale, belangstellende jongen die het heel belangrijk vind om later de juiste keuzes te maken. Geluk gaat immers boven een titel. Jouw (merk-)persoonlijkheid Adidas, Humör, Scotch and Soda Jouw belofte/credo If it ain’t about a dream, it ain’t about me. Jouw kernconcept Optimistisch & avontuurlijk.

Horen Stemgebruik: Vrolijk, vriendelijk, hard Overige geluiden: Soms zingen Voelen Ik vind het belangrijk dat mensen zich goed voelen bij mij. Daarom ben ik altijd open en vriendelijk en probeer ik mensen op hun gemak te stellen. Daarnaast ben ik wat betrefd letterlijke aanrakingen normaal, misschien een beetje aantastelijk, maar niet zodanig dat mensen er last van hebben. Ruiken Ik zorg ervoor dat ik altijd fris en verzorgd ruik, omdat ik het belangrijk vind dat zowel ik zelf als andere mensen mij lekker vinden ruiken. Mijn favoriete luchtje is Hugo Boss Orange. Taal Naast Nederlands spreek ik ook Engels, een beetje Frans en enkele woorden in het Spaans. In het Nederlands praat ik zonder accent, meestal met de harde ‘g’. Personen Mijn vrienden hebben met afstand de meeste invloed op wie ik ben. Iedereen die ik graag mag beïnvloed mijn innerlijk, mensen met een goede of opvallende stijl hebben invloed op mijn uiterlijk.

14

Op 12 september 2012 gaf hoofdredactrice van het modeblad Linda, Jildou van der Bijl, een lezing. Hierin vertelde ze ons onder andere hoe is het is om voor een magazine te werken, hoe je een magazine opzet en hoe je een magazine ook daadwerkelijk gaat verkopen. Daar kwam ontzettend veel bij kijken. Linda is heel slim begonnen door samen te werken met Linda de Mol, een echte modevrouw, waar het hele magazine eigenlijk op gericht is. Hierdoor zijn mensen al snel geïnteresseerd in het blad. Maar wat ontzettend moeilijk is, is om iedere week weer een onderwerp te vinden en dit ook te kunnen linken aan mode. Van der Bijl liet ons erg veel voorbeelden zien van onderwerpen die in eerste instantie weinig te maken hadden met mode, maar door creatief te denken lukte het Linda toch iedere keer weer om een link te leggen met mode. Verder kregen wij wat voorbeelden te zien van speciale nummers en nummers die erg succesvol waren. Ze vertelde niet alleen over het succes van Linda, ook vertelde ze wat er mis kon gaan en gaf ze hier voorbeelden bij. Sommigen van deze voorbeelden waren erg grappig. Het meest interessant vond ik de voorbeelden die ze gaf. In deze voorbeelden kwam goed naar voren hoe belangrijk het is om creatief te zijn. Zo kun je iedere week weer een succesvol nummer uitbrengen en wordt het een stuk gemakkelijker om problemen van het blad op te lossen. Daarnaast waren veel voorbeelden ook heel grappig of juist schokkend. Je krijgt meteen een goede indruk van het blad. Ik vond het stuk waarin Van der Bijl het blad Linda een korte inleiding gaf minder interessant. Het was wel erg belangrijk, maar het is een vrouwenblad dat voornamelijk over mode gaat, wat mij niet bepaald aangrijpt. Uiteindelijk denk ik dat ik een stuk meer weet over hoe het nou echt is om een magazine te ontwerpen en deze op de markt te zetten. Er komt heel erg veel bij kijken. Ik wist al wel het een en ander over de opzet van een magazine, maar het is toch weer heel anders om het uit de mond van een hoofdredactrice te horen.

15


5 vormen van typografie

Lettertype 1 OCR A Std

Twitter is een programma dat razendsnel opgekomen is en nog steeds groeit. Voor een programma dat zo snel belangrijk wordt is een goed logo van groot belang. Het moet simpel zijn, maar wel duidelijk maken wat de bedoeling van het programma is.

Dit lettertype vind ik mooi en gebruik ik ook in de kopjes van mijn werkboek. Het is niet overdreven, maar wel een lettertype dat je niet vaak ziet. De letters staan vrij ver uit elkaar en het doet mij een beetje denken aan de letters van een typmachine.

Lettertype 2 JoeHand 2

Bij JoeHand2 lijkt het wel alsof het met de hand geschreven is, natuurlijk zie je wel dat het gewoon een lettertype op de computer is. Enkele mooie bogen en lijnen maken het een elegant lettertype.

Lettertype 3 Home Remedy

Als ik dit lettertype zie denk ik eigenlijk automatisch aan de tijd van romeinen. Die hadden ook altijd grote rechte letters, vaak ook met dunne lijnen die de letters doorkruisen. Het lijkt wel alsof die lijnen gebruikt zijn om de letters precies recht te krijgen.

Lettertype 4 Korean Calligraphy mM

Een beetje koreaans vind ik dit lettert wel, maar toch is het een duidelijk en vrij rechte vorm van typografie. Ik vind het erg mooi dat sommige lijnen van een letter heel dun zijn, maar dat het steeds dikker wordt.

Lettertype 5 Dekers

Dit lettertype stond onder het kopje Techno en dat is ook wel te begrijpen. De letters zijn groot, rond en doen je al snel denken aan de letters die je ziet op een bord van een nachtclub. Misschien is het ook wel omdat ik daar deze letters mee associeer, dat ik het een mooi lettertype vind.

16

5 Logo’s

Het logo van Twitter klopt perfect met de bedoeling van het programma. Het vogeltje staat voor snelheid en kwebbelen. De lichtblauwe kleur staat voor vrolijk en vlot. Oftwel, een programma waarmee je razendsnel snel allerlei soorten informatie met elkaar kan delen.

Met hard rock heb ik niks, maar dan ook echt helemaal niks. Dit logo vond ik echter wel ontzettend gaaf omdat het simpel, maar ook heel erg duidelijk is. Het logo bestaat eigenlijk gewoon uit vier strepen. Wit op zwart. Maar toch assocĂŻeer je er direct een hand bij die op een manier wordt gehouden als veel liefhebbers van hard rock hun handen houden. Dat vind ik heel erg origineel. Daarnaast vind ik het ook mooi dat ze het hierbij gelaten hebben. Een duidelijke typografie, maar geen overbodig gebruik van kleuren of vormen. En dat hoeft ook niet, want het logo zegt wat het zeggen moet. Vividways is het meest aparte merk dat ik gevonden heb. Het is namelijk een website die mensen bezoeken die het gevoel hebben in een sleur te zitten. Vividways geeft dan onder andere tips om je leven wat meer kleur te geven. Colorful living is daarom ook de slogan van Vividways. Het logo laat dit ook eigenlijk meteen zien. Enkele aan elkaar verbonden bogen met vrolijke, mooie kleuren die goed in elkaar overlopen. Het geeft mij het gevoel dat de bogen een soort levensloop voorstelt aangezien het leven uit ups and downs bestaat. Het logo en de typografie zijn simpel gehouden, maar spreken toch aan.

17


5 Covers Het WNF (Wereld Natuur Fonds) is een van de grootste natuurbeschermings organisaties ter wereld en is naar mijn mening een ontzettende belangrijke organisatie. De milieuvervuiling is immers een van de meest besproken onderwerpen op dit moment.

Een hond met een pistool tegen zijn kop gedrukt. Opvallend is het in ieder geval, een beetje beangstigend misschien ook wel. Vooral als je de tekst leest die naast de hond staat. Persoonlijk moest ik er om lachen, ik vind het humoristisch en voor mij zou het ook een reden zijn om in ieder geval even door het blad te bladeren om te kijke nof het misschien iets is. De aandacht wordt ook echt op de hond gericht, weinig tekst eromheen en een simpele achtergrond. Alleen is het logo van het tijdschrift wel opvallend, maar dat vind ik ook alleen maar goed, omdat het natuurlijk heel belangrijk is dat de naam goed opvalt.

Het is dus heel belangrijk dat het logo van zo’n grote organisatie goed is. Volgens mij is dit goed gelukt. Je ziet meteen dat het een pandabeer voorstelt, een bedreigd diersoort. Maar toch is het heel simpel gebleven door sommige lijnen weg te laten en eigenlijk van willekeurige vlakken zwart een pandabeer te vormen.

Tot slot vond ik ook Nescafé een erg goed logo hebben. Nescafé is een koffiemerk dat onder andere in reclames en advertenties laat zien een merk met klasse te zijn. Het logo bestaat slechts uit letters, geen vormen of overbodige lijnen, alleen letters. De letters zijn duidelijk, tonen status aan, maar blijven bescheiden. Details, zoals bij de É of de N, maken van slechts simpele letters een logo.

Deze voorkant is schokkend, verwarrend en interessant. Schokkend omdat er een man staat met meerdere geweren in zijn mond, verwarrend omdat de foto bewerkt is en niet klopt, interessant omdat je wilt weten waarom dit op de cover staat. Onder het gezicht van de man staat wat tekst dat eigenlijk niet zoveel zegt. Bovenaan staat de naam van het tijdschrift, gewoon in eigen stijl. Geen opvallende dingen verder, alle aandacht gaat uit naar de foto. Mij lijkt dat terecht aangezien ik erg nieuwschierig geworden ben naar wat het verhaal achter deze cover is.

Een cover van The Londen Times. Overduidelijk dat dit nummer over de olympische spelen gaat. De renbaan en de vijf ringen erboven maken dat duidelijk, de stoel zegt eigenlijk: Ga er maar eens goed voor zitten, wij vertellen je alles wat je moet weten over de spelen. Alle aandacht gaat naar de stoel en de renbaan. Heel klein onderin de cover staan enkele namen. Juist doordat de cover simpel en helder is, vind ik hem heel erg goed.

18

19


5 magazine spreads Ook bij deze cover ben ik benieuwd naar het verhaal achter de opdruk. Het gaat over de vietnam oorlog, iets wat ik sowieso al erg interessant vind, maar de cover is ook erg duidelijk. Foto en logo overheersen, rest is klein en onopvallend. De foto geeft meteen de indruk dat het een ernstig nummer is.

Deze cover is wat drukker, meer verschillende vormen van typografie en ook een afbeelding die mij interesseerd. Het vrijheidsbeeld is eigenlijk het eerste waar je aan denkt bij de Verenigde Staten. Het valt ook meteen op dat dit het vrijheidsbeeld niet is, of dat er iets aan veranderd is. Het geeft overduidelijk een probleem weer, overgewicht. Een vrijheidsbeeld met overgewicht vind ik persoonlijk heel komisch, ik denk dat er namelijk veel Amerikanen zijn die dit grapje niet kunnen waarderen. Maar het geeft wel de realiteit weer, er staat ook groot ‘FAT Nation’ op de cover wat aangeeft dat er veel te veel mensen zijn met overgewicht. De aandacht gaat uit naar de dik gedrukte letters, de foto en het zwarte vlak waar ander nieuws weergeven staat.

Door deze mooie actiefoto ben ik direct geïnteresseerd in de inhoud van de tekst. De foto overheerst, de tekst staat in een hoekje. Gewoon in het wit en een onopvallend lettertype. Dat vind ik ook goed want het is een prachtige foto die goed afgebeeld moet worden.

Deze toch wat onheilspellende foto zorgt er ook voor dat ik nieuwschierig word naar de inhoud van deze spread. Je ziet een gespierde man die mij meteen doet denken aan 50 cent en overkomt als een gangster of in ieder geval iemand uit de onderwereld. Zijn gezicht is niet zichtbaar, wat mij ook benieuwd maakt naar het verhaal achter deze persoon. De kop is ook groot afgebeeld en de rest van de tekst of kleurgebruik valt niet bijzonder op.

Deze spread heeft vanalles wat, kleur, een foto en een opvallende typografie. De foto, van de arctic monkeys, is helemaal zwart wit. De letters grotendeels ook, maar soms lopen de letters plotseling over in oranje. Je ziet twee bandleden op de foto en boven deze personen staat een flinke kop in een dik lettertype. Een opvallende pagina is het dus zeker, zelf vind ik het ook een interessante pagina die ik zeker zou lezen.

20

21


5 visitekaartjes Eigenlijk zegt dit mij nog helemaal niks. Ik weet niet wie Justin Walters is en zie niet wat de tekening betekend. Toch ben ik benieuwd naar de inhoud van de tekst. Dat komt doordat de tekening opvalt, maar niet te overheersend is. Het lettertype met het rode uitroepteken valt ook op. De spread zegt eigenlijk helemaal niet zo veel, maar doordat het er wel mooi uiziet, interesseerd het mij al snel.

Revenge of the Nerds, in een lettertype dat sterk overheerst. Een personage uit de serie Chuck op de voorgrond, met daarachter iets wat alleen echte nerds begrijpen. Een hele duidelijke spread, je krijgt meteen een idee waar de tekst over kan gaan. Of het is een interview met de acteur op de foto, of het is een informatief stuk. De foto is erg opvallend en de typografie ook, wat mensen snel aanspreekt om dit stuk te lezen.

22

Dit visitekaartje van de Head2Head shop vind ik erg komisch. Naast dat het informatief is, is het ook nog eens praktisch aangezien het kaartje uit meerdere vloeitjes bestaat. Ik denkt dat drugsgebruikers dit ook leuk vinden en een stimulans is om voor de Head2Head shop te kiezen.

Dit rubberen kaartje van een personal trainer vind ik ook origineel. Door het kaartje uit elkaar te trekken lees je wat er op staat. Ik denk dat het je wel wat kracht kost, want dat is immers de bedoeling van zo’n personal trainer. Ik denk wel dat ze wat creatiever met kleur en typografie hadden kunnen omgaan. Het is een beetje saai zo.

23


Moodboards Het is mij meteen duidelijk van wie dit kaartje is. Van een fitnesstrainer. Het kaartje is ontzettend origineel. Je ziet een soort ‘before - after’ afbeelding op het kaartje staan. Verder is er niet veel aan toegevoegd, wat volgens mij ook helemaal niet nodig is. het plakplaatje vind ik erg creatief bedacht.

Dit kaartje is niet heel erg opvallend, maar wel hoe visitekaartjes er in de toekomst zullen uitzien. De 2D barcode, die door telefoons ontcijfert kunnen worden, wordt al ontzettend veel gebruitk door bedrijven, dus waarom dit niet op een kaartje zetten? Het kaartje is verder niet bijzonder en spreekt mijj weinig aan.

Ten slotte het visitekaartje van Scott. Ik ken het bedrijf niet, maar dit kaartje vond ik erg mooi. Juist doordat het simpel en bescheiden gehouden is, valt het op. De verschillende kleuren letters en natuurlijk de mogelijkheid van het in/uitklappen van het kaartje is orogineel. Het geeft de indruk dat het bedrijf een bedrijf met klasse is.

24

25


Typografie in het wild

26

Mindmap

27


Excursie

Grid

Op dinsdag 25 september heb ik een bezoekje gebracht aan het zojuist geopende Stedelijk Museum in Amsterdam. Ik was erg nieuwsgierig aangezien het 9 jaar dicht geweest is. Eenmaal binnen vond ik het erg leuk om schilderijen van grote schilders als Picasso en Van Gogh te zien. Maar ook schilderijen van schilders die ik niet ken waren soms erg mooi. Aan de andere kant heb ik ook een paar abstracte schilderijen gezien die mij helemaal niet inspireerden. Bijvoorbeeld een leeg schilderij met twee strakke verticale strepen aan de linkerkant. Wat ik het leukste vond was een blok dat in het midden van een kamer stond. Volgens mij was het van metaal of glas gemaakt. Het opvallende was dat het moeilijk te zien was of het blok nou spiegelde of dat je er doorheen keek. Ik heb toen een kort testje gedaan en ben erachter gekomen dat je in eerste instantie jezelf zag, maar als je goed keek ook door het blok heen kon kijken. Ik vond het een apart kunstwerk, maar baalde een beetje dat ik geen tekstplaatje kon vinden dat hier wat meer over vertelde. Al met al vond ik het een geslaagde excursie! Picasso spotten #amsterdamhttp://yfrog.com/esrbkyej

25 september 12 om 3:16 ‘s middags ·

28

29


Merkstijl Document

Logo Ik begon mijn logo met mijn eigen naam Mauke Rodermond, ofwel MR. Maar dit vond ik niet helemaal bij mij aansluiten. Ik wilde een naam voor een logo dat krachtig en motiverend was. Zo ben ik op ‘Jump’ gekomen. Ik wist direct wat ik wilde en begon te tekenen. de letters alle vier even groot, maar de U boven de andere letters, alsof hij er boven springt. Uiteindelijk heb ik de letters nog wat dichter op elkaar gezet zodat het lijkt dat de U naar boven gedrukt wordt door de J en de M. De letters moesten groot en stabiel staan, zodat het een stevige maar avontuurlijke indruk achter zou laten. Toen ik dit in Indesign heb uitgewerkt, was de eerste schets direct goed. Precies wat ik wilde en dus klaar om op de voorkant van mijn magazine gezet te worden. Kleur Ik wilde geen gekke kleuren gaan gebruiken voor mijn logo. De letters heb ik gewoon wit gelaten met een dun zwart randje om de letters heen. Eerst heb ik nog een schaduw onder de U gebruikt, deze in het bordeauxrood, maar deze heb ik uiteindelijk toch weggehaald omdat het een beetje overbodig was. De statige letters hebben een krachtige vorm en hebben geen opvallende kleuren nodig om indruk te maken. In de rest van mijn magazine wil ik wel veel kleur gaan gebruiken. Het magazine moet krachtig zijn, maar ook vrolijk. Mijn bedoeling is dat je na het lezen van mijn magazine uit je stoel springt en je grenzen te verleggen. Typografie Simpelweg ben ik op dafont.com op zoek gegaan naar een juist lettertype. Wil ik een sierlijk, merkwaardig of een indrukwekkend lettertype. Uiteindelijk vond ik dat bij Jump een niet te overdreven typografie zou passen, maar dat deze wel kracht zou moeten aantonen. Dus dikke letters, niet te veel krullen en andere friemels, die stevig staan en de impressie geven dat je een blad openslaat dat je motiveert om de wereld te ontdekken en uit het dagelijks leven te springen. Voor de Jump letters heb ik het lettertype ‘Beton’ gebruikt. Een statig lettertype. Voor de titels gebruikte ik dit lettertype ook, de subkopjes zijn met ‘OCR A STUD’ geschreven. Mijn lettertype voor de teksten was ‘Raavi’ en de quotes hadden het lettertype ‘Myriad Hebrew’. Verder had ik ook een quote op de voorkant met het lettertype JoeHand2. Helaas bleek uiteindelijk dat er iets mis gegaan was en het lettertype niet goed op mijn magazine is verschenen. Naast dat ik dit lettertype op de voorkant gebruikt heb, staat het ook in een ‘reclame’. Beeld Ik wilde in mijn magazine veel gebruik maken van fotografie. Maar omdat mijn magazine inspirerend en avontuurlijk moet zijn, waren dit eigenlijk allemaal foto’s die ik zelf niet kon maken. Foto’s van mooie plekken op aarde of actiefoto’s van iemand die een salto maakt, kon ik helaas niet zelf maken. Deze heb ik van internet gehaald en bewerkt. Het idee is dat als je de foto’s ziet, het gevoel krijgt dat jij daar ook wilt zijn of dat jij dat ook wilt kunnen. Daarnaast heb ik in deze foto’s quotes gezet van uitspraken die mij en hopelijk ook anderen inspireren.

30

31

Digitaal Werkboek  
Digitaal Werkboek  

Werkboek BrandDesign

Advertisement