Issuu on Google+

MATT WILHELMSEN PORTFOLIO OF ARCHITECTURAL AND CREATIVE WORK


CONTENTS ARCHITECTURE

OTHER CREATIVE WORK

04

HOOPER RETREAT

READING CHAIR

26

10

HOME AND STUDIO FOR A VIDEO ARTIST

PHONE HOLDER

28

16

ADU FOR A FUTURE HOME

SELECTED PHOTOGRAPHY

30

20

MASS TIMBER OFFICE BUILDING

22

ENVIRONMENTAL OUTLOOK

I believe architecture can bring a dignified existence to all who inhabit it and the space around it, and can exist in harmony with the unique qualities of the place it occupies. I believe the near future will be a defining moment for the field of architecture, the built environment, and the impact of humanity on our environment in general. My interests in architecture include designing and building that is environmentally responsible and regionally sensitive, while exploring how the built environment can influence human psychology and interactions both with others and the natural environment. I am ever intent on working toward a better architecture through teamwork, ingenuity, undying curiosity, and communication with clients and fellow architects. Personal interests include architectural theory and history, political science, general history, reading, sketching, photography, and travel. BACKGROUND: 2-POINT PERSPECTIVE OF MOUNTLAKE TERRACE HALL, EDMONDS COMMUNITY COLLEGE / SPRING 2013 / GRAPHITE ON PAPER


EXPERIENCE TREASURER American Institute of Architecture Students - UW Chapter

August 2015 - August 2016

Managed financial matters for chapter, including managing spreadsheets and keeping financial records. Also helped plan and coordinate chapter meetings and outreach across campus and with local firms, in addition to being chapter representative to BECU

CANVASSER Citizens to Elect Rick Larsen

June 2014 - September 2014

Canvassed voters door-to-door and over the phone for U.S. Congressman Rick Larsen during his 2014 reelection campaign. Also engaged in outreach with state legislative districts and other political entities, in addition to handling clerical and office duties

MATT WILHELMSEN CONTACT PHONE (425) 299-9014 EMAIL mattwilhelmsen@hotmail.com ADDRESS 9102 9th Ave SE Everett, WA 98208 LINKEDIN www.linkedin.com/ in/matt-wilhelmsen

INTERN Washington United for Marriage

August 2012 - November 2012

Yes on Referendum 74 Campaign. Participated in and assisted in running volunteer phone banks, conducted voter pursuasion and volunteer recruitment calls, and engaged in voter outreach on local college campuses

EDUCATION UNIVERSITY OF WASHINGTON Bachelor of Arts (B.A.) in Architectural Design

September 2013 - June 2016

-5 quarters of architecture studio, 1 quarter of furniture studio -5 quarters on Dean's List, including 2015-2016 Annual Dean's List -Finished with a 3.51 cumulative GPA -Travelled to Denmark in March 2016 as part of Spring 2016 Furniture Studio

SKILLS SOFTWARE Revit Sketchup AutoCAD Rhinoceros InDesign

PERSONAL Illustrator Photoshop Rendering/ Post-Production Excel

Teamwork Leadership Creative Problem Solving Presentation Communication Writing


HOOPER RETREAT

STUDIO 4 - GROUND / FALL 2015 ROBERT HUTCHISON, PROFESSOR Project for a student retreat and center of learning in Hooper, Washington, a small town in the heart of the Palouse. The project includes a dormitory, dining hall, kitchen, sauna, library, and horse stable. The spaces were organized around a courtyard, creating an inward focus conducive to an atmosphere of gathering while also affording panoramic views of the Palouse River and rolling hills beyond. The structural concept follows the idea of a series of basalt outcroppings, supposedly predating manmade construction, that are then appropriated by the built work to serve as retaining and building walls. These walls are then capped off with a wood post-and-beam assembly to form the interior spaces. This idea serves to tie the built work into the ground and its surroundings, forming an interweaving relationship evoking closeness to the land.

4


SITE PLAN

HORSE BARN

COURT

U LO PA

R

IVE

R SE

5


LOWER COURT

BATH

BED

LEVEL 1

KITCHEN M

W

DINING HALL

SAUNA

UPPER COURT

LEVEL 2

6


LIBRARY

LEVEL 3

PLANS

“ No house should ever be on a hill or anything. It should be of the hill. Belonging to it. Hill and house should live together each the happier for the other. ” -Frank Lloyd Wright DORMITORY

LIBRARY

UPPER COURT LOOKING TOWARD DINING HALL

7


SECTION WALKTHROUGH - NORTH TO SOUTH In keeping with the theme of a strong connection to the land, the program spaces’ foundational relationships to the ground they rest on are dictated by the inherent intimacy of the program each space serves. The horse barn is a short term space that one visits and uses but does not rest in, and so sits just above the ground, coming in contact but not intimately so. The dining hall is slightly burrowed into the ground, reflecting its use as a medium-to-long term use public space. The dormitories and sauna are burrowed deeply into the ground, reflecting their use as private and intimate spaces.

8


SITE WALLS - BASALT

ARCHITECTURAL WALLS - WOOD

STRUCTURAL HIERARCHY

RAFTERS, BEAMS, AND COLUMNS - WOOD

ROOFS

9


RENDERING BY WENWEI WU

BEHIND THE CURTAIN STUDIO 2 / WINTER 2015 / ANJALI GRANT and TOM MAUL, PROFESSORS WENWEI WU and KURNIATI KANDIAWAN, GROUP MEMBERS

10


HOME AND STUDIO FOR AN ARTIST IN FREMONT, SEATTLE Group project for a video artist colony in a compact urban setting. The colony consists of homes/studios/galleries for three artists; the site plan was developed in partnership with two groupmates, the homes were developed individually. The site is arranged in a configuration similar to a Medieval European town, making the small site feel large and fostering a sense of adventure amongst visitors and patrons to the artists. Visitors wind through the site and arrive at a central courtyard, surrounded by walls onto which the artists project their work. The winding and undulating paths leading to the court obsure it until the last moment, similar to a courtyard or square in a medieval town. An important aspect of video art is immersion - being physically immersed in the art fosters the emotional response the artist seeks. Thus the intent of this artist colony: physical immersion. The central court is bounded by projection walls for the three resident artists. Behind these walls are the artists’ galleries and studios; the walls act as curtains, ones that viewers can step behind to see the artists at work. The concept is akin to Louis Kahn‘s idea of “served and servant” spaces, with “creation and presentation” in their stead. The projection walls are visually seperated from the rest of their respective structures by narrow bands of glass - window walls - to further the curtain concept and promote passage behind and around the “curtains.” The design for my artist’s residence sought to resolve multiple challenges, specifically, how to preserve the artist’s privacy while drawing the outdoors in to allow maximum natural light within the cramped urban lot, and how to balance the need for the artist’s home, studio, and public gallery space.

PROJECTION WALLS

ALBION PL N

WOODLAND PARK AVE N

PUBLIC COURT

SITE PLAN

110 ft

ELEVATION

90 ft

11


“ We should attempt to bring nature, houses, and human beings together into a higher unity. ”

-Ludwig Mies van der Rohe

PROJECTION WALL (REVERSE SIDE) SLEEPING LOFT

STUDIO LIVING / KITCHEN BATH / CLOSET STORAGE

PUBLIC COURT

GALLERY

GALLERY

12

LIVING

STUDIO

SERVICE

CIRCULATION


PUBLIC COURT

GALLERY

STORAGE

GROUND FLOOR

A

A B

B

STUDIO

LIVING

C

C KITCHEN

DARKROOM

BED

SECOND FLOOR

OPEN BELOW

LOFT

13


SECTION A

SECTION B

14

SECTION C


GALLERY

LIVING SPACE

STUDIO

15


21ST AVE

PROPOSED FUTURE HOME

ADU FOR A FUTURE HOME RESIDENTIAL ARCHITECTURAL PRACTICE / WINTER 2016 / WILLIAM ZIMMERMAN, PROFESSOR

16

CENTRAL DISTRICT, SEATTLE


Project for a home conforming to Seattle code as an Accessory Dwelling Unit (ADU) for a future single-family home in Seattle’s Central District. The design accomodates both the initial client, an elderly women and possible future live-in caretaker, as well as a future couple who will rent out the main house. Design challenges included preserving privacy on a small lot surrounded by single-family homes while also bringing in maximum daylight and making a 1000 s.f. home (the maximum allowable square footage for an ADU in Seattle) feel open and spacious. The design revolves around a central outdoor court, surrounded by the ADU and future home. The walls adjacent to the court are dominated by windows and glass doors, allowing the space to become a part of the home and admit ample light into it. The massing and windows are designed to admit eastern morning light into the kitchen, providing a welcome atmosphere for breakfast, while midday sun streams into the living space and courtyard. The home feels at once light and open, while intimately and private.

D

C

BED 1

CLERESTORY ABOVE

BED 2

LIVING

A

A

B

B

OPEN BELOW

DINING

COURT

PROPOSED FUTURE HOME

KITCHEN

D

FIRST FLOOR PLAN

C

SECOND FLOOR PLAN

17


NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION

18

WEST ELEVATION

EAST ELEVATION


SECTION A

SECTION B

SECTION C

SECTION D

19


MASS TIMBER HIGH-PERFORMANCE OFFICE BUILDING INTEGRATED AEC STUDIO / WINTER 2016 / ANN MARIE BORYS, KATE SIMONEN, AND CARRIE DOSSICK, PROFESSORS

Group project for a high-performance timber-frame office building in Seattle’s Fremont neighborhood. The groups were composed of architecture students, construction management students, and students specializing in logistics, engineering, and sustainabilty, all working together to design a hypothetical timber-frame replacement for an existing concrete-frame building adhering to Seattle’s Deep Green Pilot Program. The program called for a five floor office building with retail space on the ground floor to be built in a neighborhood transitioning from industrial use to residential/commercial mixed-use.

LOOKING NORTHEAST FROM STONE WAY N AND N 34TH ST

I served as the Project Architect on an eight-person group, and assisted in every facet of the design process. Late in the project, I was charged with creating details for the exterior facades of the building, which consisted of alternating sections of fiber cement panels and green walls. This was my first project creating original details and adapting common assemblies for a specific use. The green wall assembly uses the GSky Pro Wall system, adapted for use on our project.

LOOKING SOUTHEAST ALONG STONE WAY N

3/8” FIBER CEMENT PANEL PLANTER BOX FURRING STRIPS STRUCTURLAM SLT5 CLT 7” RIGID INSULATION

FLOOR PLATE

VAPOR BARRIER

LOOKING NORTH THROUGH ATRIUM FLOOR PEDESTAL

WOOD PURLIN @ 6’ O.C. TYP

STRUCTURLAM SLT7 CLT

10x10 TIMBER COLUMN

20

TYPICAL WALL SECTION @ OFFICE FLOOR

TYPICAL WALL SECTION @ ROOF

TYPICAL OFFICE SPACE, LOOKING NORTHEAST


GROUND FLOOR PLAN ALLEY

RETAIL SPACE

N 34TH ST

N 35TH

ST

RAMP TO UNDERGROUND PARKING

OFFICE LOBBY RETAIL SPACE

RETAIL SPACE

STONE WAY N

GREEN WALL PANEL* SS FRAME* 3/4” PLYWOOD* IRRIGATION DRIP LINE* CONCRETE PAVER TYP.

ROOF TERRACE DRAIN

GRAVEL DRAINAGE BED DRAIN PIPE

CMU

*PER GSky PRO WALL SYSTEM

GREEN WALL SECTION @ 2ND FLOOR

GREEN WALL SECTION @ 5TH FLOOR

TYPICAL WALL SECTION

21


ENVIRONMENTAL OUTLOOK

SPRING 2014 / DESIGN DRAWING II / JAMES THOMPSON AND PHILIP SYVERTSEN, INSTRUCTORS

22


FINAL MODEL, FEATURED IN UW COLLEGE OF BUILT ENVIRONMENTS 2014 END OF YEAR SHOW

A VISUAL HISTORY OF GASWORKS PARK Project for an observation outlook highlighting the environmental history of Gasworks Park, a onetime gasification plant converted into a public park along Seattle’s Lake Union. The recent story of Gasworks Park is one of a triumph of nature over a history of suffocating industry. The environmental outlook seeks to visualize this history and express the power of nature as it grows from the shell of what once overpowered it. This concept is expressed as the shell of an abandoned gas tank (similar to many purposefully left behind by the park’s designer) that has been repurposed as an observation tower overflowing with foliage - the triumph of nature. As visitors climb the stairway inside the tower, they pass a series of framed views, ordered to visually tell the story of the park - the first framing a view of the surviving gasworks, a stark reminder of the park’s past, and the second framing a view of Kite Hill and the green pastures of what the site has become. The journey ends at the top of the tower, offering panoramic views of the park, Lake Union, and downtown Seattle beyond.

23


CONCEPT / A VISUAL HISTORY OF GASWORKS PARK

GAS STORAGE TANK

24

ADAPTIVE REUSE AS OBSERVATION TOWER

ABANDONED AND DILAPIDATED

SECTION A

SECTION B


GROUND LEVEL

SECOND LEVEL

A

B

B

A

THIRD LEVEL

PLANS

TOP LEVEL

25


READING CHAIR FURNITURE STUDIO / SPRING 2016 / STEVE WITHYCOMBE, PENNY MAULDEN, AND TINA CHRISTENSEN, PROFESSORS Project for a piece of furniture inspired by and rooted in the Scandinavian design tradition. A chair with a built-in shelf for books, designed for reading and relaxation. Materials used are Eastern Maple finished with beeswax, leather finished with Danish Soap, and three-inch brass pins, used to secure the leather to the chair without the need for sewing or other means of permanent fastening, allowing it to be easily loosened or tightened as desired.

26

DESIGN PROGRESSION


27


INTRO TO DIGITAL FABRICATION WINTER 2016 ROARK CONGDON, PROFESSOR Designed as part of an exploration of 3D printing and small-scale industrial design. Inspired by the serpentine movement of a snake, the stand is designed to hold a typical smartphone at eye level, using the undulating form to support the phone at critical points. The design is lightweight yet sturdy and durable, using the smallest amount of material possible while keeping the phone stable. A small slot was designed into the underside to allow the phone to be connected to a USB/charging cable while on the stand.

3D PRINTED STAND FOR A PHONE

28


29


SELECTED PHOTOGRAPHY

TRUMP TOWER FROM GRANT PARK, CHICAGO, ILLINOIS, JUNE 2012

30

EMPIRE MINE STATE PARK, GRASS VALLEY, CALIFORNIA, JUNE 2012


PIKE STREET FROM POST ALLEY, SEATTLE, WASHINGTON, MARCH 2013

PIER 57 AT DUSK, SEATTLE, WASHINGTON, SEPTEMBER 2012

31


RED SQUARE FROM KANE HALL, UNIVERSITY OF WASHINGTON, AUGUST 2013

32

JOHN HANCOCK CENTER, CHICAGO, ILLINOIS, JUNE 2012


INDRE BY FROM MARMOBROEN, COPENHAGEN, DENMARK, MARCH 2016

LOOKING UP TOWARD ROSKILDE DOMKIRK, ROSKILDE, DENMARK, MARCH 2016

33


Portfolio