Page 1

vinjett vinjett

hemma hos jimmy schönning

”Hos mig får föremål nytt liv” Hur får man ut det mesta av en lägenhet på 39 kvadratmeter? Inredaren Jimmy Schönning vet. Med oväntade lösningar har han skapat en lyxig drömetta.

Här bor Jimmy Schönning, 45, inredare. Driver inrednings-märket Jimmy Schönning hem och har medverkat i Äntligen hemma på TV 4.

av Jimmy Schönning text Anna Carlquist foto Per Magnus Persson

Om Huset Lägenhet i Stockholms innerstad. Byggår: 1939. Boyta: 39 kvm, 1 rum och kök. Inflyttningsår: Februari 2012.

30 ALLT I HEMMET

Divan, Ikea, överdrag av hängmattor. Lampa, Artemide. Foto, Per Magnus Persson. Pall Flower, Claesson Koivisto Rune. Vit gummivas, Rossana Orlandi. Mc-väskor, 1930-tal, från Spanien.

Tips! Gör ett möbelöverdrag av gamla hängmattor.

Det öppna köket är klätt i mosaik. Den stora glödlampan på tråd är gjord av Jimmy, som satt ihop en textilsladd och en porslins­ sockel. Bambulampan Soomkai kommer från Jimmy Schönning hem.

ALLT I HEMMET 31


Hemma hos Jimmy schönning

En liten lägenhet kräver en genomtänkt planlösning. Hos Jimmy ligger sovalkoven vägg i vägg med köket.

”Att lägenheten är liten till ytan är inget hinder för att ha en bred säng” Hur går det med körkortet, Jimmy? Tavelfärg och kladdvänlig krita är bästa påminnelsen.

V

id en av Stockholms mest trafikerade gator står hyreshuset i funkisstil. En trappa upp ligger lägenheten med inredaren Jimmys Schönnings namn på dörren. I hallen är det trångt, men han har gjort det bästa av situationen. Ytterkläderna förvaras i ett omålat skåp med en avsiktligt slarvigt ritad pil som välkomnande pekar in mot lägenheten. När flyttlasset gick från villa till en liten övernattningsetta i innerstan var Jimmy tvungen att bli omsorgsfullt selektiv. Mycket slängdes, en hel del packades ned i lådor för magasinering medan annat fick nya användningsområden. Att våga testa nya idéer utan att begränsas av föremålens ursprungliga funktioner eller gängse normer är en av hans styrkor. Flera av hans föremål har under åren blivit något nytt med lite egenhändigt fix. Badrumskommoden är ursprungligen ett sidobord som Jimmy själv ritat och som hans morfar tillverkat av järn. Några år senare tillkom en hylldel och möbeln fick då agera skohylla. Nu har den fått en rejäl granitskiva ovanpå och fungerar som underrede till handfatet. Utemöbler har flyttats in, åtminstone temporärt. Jimmy uppskattar möbler som är enkla att flytta runt efter behov, som till exempel den vackra järnstolen vid matbordet, några krukor, zinklådor och statyer. Och lyktan ovanför sängen var tidigare avsedd för stearinljus, nu är den försedd med el och är dubbelt funktionell. Den stora urtavlan från en kyrkklocka har Jimmy haft i två tidigare hem. Vid första tillfället var den placerad bredvid arbetsplatsen som en påminnelse om att tiden är viktig för den som arbetar. I huset han nyss flyttat från var den en utomhusdekoration – nu har den blivit anslagstavla. – Jag blev så glad när jag upptäckte att den var magnetisk! Jag behöver alltid ha en stor anslagstavla och den ska alltid vara så här rörig och inspirerande, säger han. På väggen bredvid divanen, ovanför en cykel, hänger en

32 ALLT I HEMMET

Livet hos Jimmy Schönning

Vem bjuder du helst på middag? – Min man. Han jobbar som kock, så han uppskattar verkligen det. Vad gör du en regnig söndag? – Spelar canasta med vännerna efter den hemgjorda glassen som avslutning på en njutbar middag. Vilket är det konstigaste ställe du bott på? – Ovanpå en bar i Sitges, Spanien, där man slutade spela högljudd musik klockan 03.30 varje natt … Vilken designpryl drömmer du om? – En rejält nersliten Eames lounge chair wood (LCW) i original, vore mycket uppskattad.

Platsbyggd säng, 180 cm, i generös och smart planerad alkov. Sängkläder, kuddar och överkast av mocka och linne, Jimmy Schönning hem. Lykta, Room. ALLT I HEMMET 33


hemma hos jimmy schönning

farstufrid

Jimmy har förvandlat den gamla hallen till ett minispa. Så här höjer han stämningen: • Mysmusik. – Jag har Ipodspelaren Geneva, då behöver man inte bygga in och dra sladdar. • Lyxigt duschdraperi. – Mitt är en sammetsgardin med vattenavstötande skynke. • Fluffigt ihopvikta, frottéhanddukar. • Zinklådor och korgar. – I lådor kan du gömma vad du vill och det ser genast organiserat ut.

Handfat och hängare, Ikea. Dusch, Tapwell. Zinkbalja, loppisfynd. Pall, Room. Handdukar, Lexington. Knoppar, Muuto. Korg, Ceannis. Floristkompaniet. Taklampa, Northern lighting.

Förvaringslösningen är en kombination av garderob och bokhylla som klättrar runt sängen ända bort till väggen där tv:n sitter. – På så sätt har jag gömt undan sladdar, högtalarsystem, skanner och andra fula tekniska nödvändigheter, säger Jimmy. 34 ALLT I HEMMET

gammal kista. Den stod tidigare på golvet, men fungerar nu som förvarings­lösning som inte slukar golvyta. Lägenhetens knappa storlek kompenseras av funktionalitet och stor charm. I köket är det svarta köksbordet centralt. Det har sågats av för att få plats i den lilla lägenheten. Runt bordet står en mix av stolar från Tolix och Verner Panton, en enkel stol med vit träsits och en snirklig järnstol. Från köket har Jimmy överblick över i princip hela hemmet. En köksbänk löper från gasspisen vid ena sidan av köket till motsatta väggen med fönster ut mot gatan. Den är klädd i vit mosaik, liksom hela köksväggen. En stilren diskho från Ikea matchar miljön. Vattenkranen i köket är han själv väldigt förtjust i. – Blandaren hör till en funkisserie från Tapwell. Tyvärr går de inte att få tag i längre, jag köpte de två sista, säger han. Köket och resten av lägenheten går i svart, vitt och olika naturfärger, mestadels brunt och beige. Trots att färgskalan är dov och relativt hårt hållen är den varm och charmig. – Att lägenheten är liten till ytan är inget hinder för att ha en bred säng, andra saker får hellre stryka på foten, säger Jimmy. Sovalkoven rymmer endast Jimmys sovplats, en lykta i taket, ett tidningsställ på vägg­en och ett par skåp ovanför huvudändan. Skåpen hör ihop med hyllsystemet som klättrar runt sängen och vidare till den lilla arbetsplatsen. Sängen är bäddad med uteslutande naturmaterial: linne, bomull och mocka. – I mina bostäder plockar jag alltid in material och föremål från skogen, stranden eller trädgården. Jag bor mitt i stan, men kan inte tänka mig att bo mer i ett hem som inte ens har den minsta lilla plätt compact utomhus, säger han. I det här fallet en minimal balkong som living vetter mot storstadens täta trafik, men det är i Allt i hemmet nr 2–2013! en uteplats som är Jimmy Schönnings egen. ●

Mosaikklädd hylla. Zinklådor, Granit. Metallkrus från turkisk marknad. Karamellburk med tvålar, secondhand.

ALLT I HEMMET 35

Hos mig reportage i allt i hemmet  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you