Issuu on Google+

1903 möter 2012 Av: Jimmy Schönning Text: Anna Carlquist Foto: Per Magnus Persson

I en idyllisk, lantlig miljö i norra Uppland byggdes en skola år 1903. Omkring hundra år senare kom byggnaden att förvaltas av två ivriga esteter som önskade en fristad, en kontrast från storstadens puls. Idag har det gått 12 år sedan Braskereds köpte huset. De har fortfarande nya projekt i kikaren men har äntligen hittat rätt i stilen, färgen och formsättningen. Det blev rätt när de lyssnade på vad platsen och huset hade att berätta. Ett hus om 400 kvadratmeter med en tomt på 4000 till två personer, det är lagom det. Det duger åtminstone till sommarstuga. Skämt åsido, visst är det stort men Hasse och Bengt nyttjar sitt stora hem väl. Ja, för det har alltmer blivit ett hem och allt mindre sommarstuga. Mer än ett weekendboende också för Braskereds åker ut till lantstället så ofta det finns möjlighet. Det är fullt förståligt eftersom huset är enormt charmigt, välkomnande, genomtänkt och personligt. Dessutom är det utrustat med fjärrvärme, rinnande vatten, moderna köksmaskiner och allt annat ett praktiskt hem bör erbjuda. De har märkt att de allt oftare tillbringar sin tid här och har därmed flyttat en del arbetsuppdrag till området. Hasse kan bjuda hem kunderna han är personlig tränare för samt förbereda sina koreografuppdrag i den stora gymnastiksalen. Bengt som är skådespelare och manusförfattare kan repetera sina roller här och få skrivro och inspiration i den luftiga och vackra miljön. -

Blir det för långtråkigt och vi drabbas lappsjuka bjuder vi hit vänner. De kommer gärna på besök för man kan förvalta sig själv här… ta en egen promenad och göra som man vill. Alla delar på arbetsuppgifterna så det blir inte ett stort projekt att ta hit gäster. Det är viktigt för oss att de ska känna sig välkomna och att det ska vara lättsamt att vara hos oss. När vi har fest här på landet blir det något helt annat än en fest i stan. Folk slappnar av på ett helt annat sätt, berättar Hasse.

Umgänge och gemenskap betonas i hemmet. Det ska vara enkelt att umgås och sakerna ska vara lättillgängliga för dem själva och gästerna. Köket har öppna hyllor, stora arbetsytor och ett generöst matbord. Sällskapsrummet är väl tilltaget och gästrummen många. Snabbt beslut och sakta mak De köpte huset år 2000, samma år de blev ett par. De hittade objektet på nätet, åkte 10 mil till norra Uppland för att kika på det, bestämde sig relativt snabbt och började sedan renovera det mest akuta. Snabba ryck. Men sedan har de låtit renoveringen få ta sin tid,


liksom inredning och styling. Idag, 12 år senare, finns det fortfarande saker att fixa. Det har inte bråttom utan tycker snarare att det är mysigt att ha projektet i rullning. -

När vi köpte huset var det i stort renoveringsbehov. Det fanns en omfattande vattenläcka som gjorde att det regnade in. Vi trodde att det skulle vara lätt att åtgärda men det var värre än vi väntat oss. Det var nog i sista stund som vi råkade förvalta huset för om fuktproblemen hade fortsatt skulle den delen av huset varit bortom räddning. Vi var lyckligt ovetande om att huset skulle bli ett enormt renoveringsprojekt. Tur var väl det för det är också ett väldigt roligt projekt! Vi har många spännande planer för huset framöver och drömmer om fler projekt att ta itu med.

Huset var från början en skola som byggdes 1903. Det har bott flera andra familjer här innan Braskereds och alla tidigare husägare har satt sin personliga prägel på huset. När Hasse och Bengt flyttade in var hemmet inrett i 70-talsstil med dova toner av brunt, grönt, senapsgult och orange. Hasse berättar att de rev ut allt som fanns kvar från förra ägaren för att börja om på nytt. De lyckades skrapa fram mycket av originalinteriören från 1900-talets början vilket har fått ligga till grund för den stil de med tiden hittat fram till. De har ändrat sig några gånger under resans gång, de har fått kompromissa med varandra på många områden, de låter hemmet vara föränderligt och dynamiskt och de låter flera stilar samsas under samma tak, fast i olika rum. Trots att rummens inredningar skiljer sig åt känns hela bostaden enhetlig och genomtänkt. Det ena rummet leder naturligt vidare till nästa. I matsalen är det vitt, vitt, vitt och lite ljusgrått. Avskalat och svalt. Sällskapsrummet är lite murrigare och mustigare, vilket för tankarna till ett anrikt engelsk bibliotek. Toaletten är svart/vit. Ändå känns det som exakt samma stil omfamnar hela hemmet. Fridfullt, lantligt, enkelt. Med små enkla medel hålls inredningen ihop och Hasse berättar om hur tankegångarna gått: -

Vi ville hålla samman rummen samtidigt som var och ett ändå skulle få en specifik karaktär. Tanken är att man ska ledas vidare till nästa rum på ett harmoniskt sätt utan att förvånas av stilkrockar. Ett knep för naturliga övergångar är att golvens färger kommer igen även om det är i olika nyanser. När vi färgsatte inredningen hämtade vi inspiration från naturen i omgivningen under olika årstider och landade i lugna färger som brunt, grönt, vitt, grått och ljusgult. De ljusa nyanserna vitt och ljusgrått speglar vintern. De gröna avspeglar gräs och träd. De mustigare tonerna påminner om åkrar, jord, lantbruk och djuren som lever runt omkring. Vi utgick från vad platsen och huset berättar.

Grönt Grön, denna behagliga och gemytliga kulör, återkommer ofta hemma hos Braskereds men i


tre olika nyanser. Färgen känns som ett naturligt val, väl passande ett hus på landet. Redan på utsidan möts besökare av gröna detaljer i exteriören. Det vitmålade huset ät vitt med gröna profiler. I hallen innanför ytterdörren råder omvänt förhållande då interiören betonas av en mild grön nyans som kompletteras av vita detaljer. Hallen leder vidare till sällskapsrummet där den gröna färgen kommer i tyngre toner. -

Sällskapsrummet ska vara murrigt och mysigt så vi har satsat på lite mörkare naturnära färger. Vi tyckte det skulle vara fint att den gröna soffgruppens färg togs upp och återkom någon mer stans men vi kunde först inte hitta ett bra ställe. Då satt vi den i taket!

Eftersom det är väldigt högt till tak, inte bara i detta rum utan i alla, fungerar det överraskande bra med ett relativt mörkt innertak. Den generösa takhöjden är också anledningen till att panelen är hög i alla rum, omkring 20 centimeter högre än vad man är van vid. Panelen har de specialbeställt eftersom de ville ha den smal, såsom den såg ut i förra seklets början. Den som finns att köpa i butik idag är mycket bredare och kan ”ge bastukänsla” menar Hasse. Från början gjorde de det mesta av inredning och renovering själva men så småningom började de ta hjälp av yrkeskunniga. Eftersom ingen av dem har någon naturligt koppling till området kände de inte till några bra hantverkare i trakten, men under årens gång har de byggt upp ett kontaktnät av skickliga yrkesmän. Kontraster Den lantliga, gammalmodiga och pittoreska stilen kontrasteras mot, eller snarare kompletteras av, modern och praktisk utrustning. Köket presenterar ett tydligt exempel på hur två världar möts på ett behagligt sätt. Porslin och glas som andas tidigt 1900-tal står vackert uppradat på de öppna hyllorna. Det står framme för att vara lättillgängligt. Lite opraktiskt är det förstås för det krävs klättring för att nå de översta hyllplanen och det krävs att glasen diskas innan användning. Då är det bra att ha en modern diskmaskin. I lägenheten i Stockholm har de stängt in allting bakom skåpsluckor, som så många gör, och tycker därför att det är befriande med motsatt förhållande på lantstället. Två spisar samsas i köket. Sida vid sida står en funktionsmässig spis á la 2012 som snabbt blir upphettad och bjuder på massa tekniska funktioner, och en vedeldad charmig spis som flitigt används för att laga pizza, småkakor och annat gott. Den gamla trotjänaren sprider härlig doft och mysig atmosfär i stugan. Boningen är funktionell och tekniskt modern samtidigt som den upplevs gammaldags genuin och för tankarna till ett hundra år gammalt hem. Med andra ord, Hasse och Bengt har lyckats att både äta och ha kvar den vedugnsbakade kakan.


1903 möter 2012 reportage