Issuu on Google+

IC H AP R G

GN I S DE

W E H T AT

M

N I T R A

M E R TU C TE I H C AR

E T A U D A R G R E D N U

O I L O F T R O P

K R WO

S E PL M SA


M W HE

N I T R A

T T A

M

8]

00

l2

h hig

o

ho

sc

ine

on

hig

He

a dre

An

p

eS

ye y

-

K

ar

om

ye

yP

20

lhi

de

1] 01

l2 fal

[

a ye

ms

up

tto

i gg

a aC

ik

dy

[sp

ar

r

p

ss

ra mo

ye

te ys eL

r

-

w Slo

d Te

2 ing

r

r2

tra

2]

01

l2 fal

3[

pe

ca

res

tu rac

-f

2]

01

a ye

li

Cla

o -b

ma

po

Ju

] 11

ng pri

s

r2

sa

nd Ly

,s

ine

1[

oly

le

a urf

-p

p ep

s

as

,m

ce

t, l

in po

e ell

Th

0]

01

l2

l [fa

1 ar

v Ste

hu

for

at

e

us

ho

ity

n ma

-h

ru ko

as

ol

it ab

20

ll [fa

ho

c hs

]

09

sh

-s

ks

ric

r

ou

np

w -do

un

d an

al l [f


high school [fall 2008]

Graphic Design [class]: Andrea Hendrickson

Sunshine, even in downpour


high school [fall 2009]

Architecture [class]: Steve Skorup

HABITAT FOR HUMANITY HOUSE

3D Perspective


above: kitchen render

| below: living room render

First Floor Plan


above: south elevation view

|

below: west elevation view

above: south section view

|

below: west section view


year 1 [fall 2010]

P O I N T

Arch 105 [design studio]: Thomas Kelley


L I N E


S U R F A C E


M A S S


year 1 [spring 2011]

P O L Y

D E L H I

Arch 106 [design studio] : Lyndsay Pepple


SPECTACLE CENTER SURFACE MATERIALS

OLD DELHI OLD DELHI

ASHPAHLT

PEA GRAVEL

CLAY GROUND

RUBBER MULCH

CONCRETE

SAND

GRASS

TOPSOIL

HOG FUEL

WATER

THEATRE PAVILLION

DANCE STUDIO

PLAYGROUND

GARDEN

MUSIC ARENA

DEMOLISHED

DELHI

FOREST PRESERVE

WILDLIFE PARK GREENHOUSE GARDEN

POLY DELHI

RECREATIONAL CENTER SURFACE MATERIALS

POLY DELH I

CENTRIFUGAL NATURE

CENTRIPITAL FLOW

Poly Delhi solves Old Delhi’s problem of high density in a city with a small footprint. Replacing the buildings juxtaposed so tightly are multiple large open space networks, helping provide for new experiences in public areas. New types of flows would be created: centrifugal (by forcing out old buildings) and centripital (by bringing people in). Each open space network condemns its previous city example of seamless individualism of buildings and in turn, making new conditions of centers for spectacle, recreation, etc.).

ASHPAHLT CLAY GROUND

RUBBER MULCH

CONCRETE

SAND

GRASS

SYNTHETIC TURF

HOG FUEL

TOPSOIL

PEA GRAVEL

WATER

TENNIS COURTS PLAYGROUND

PUBLIC SWIMING POOL

SOCCER FIELD

GARDEN

FOREST PRESERVE

CRICKET FIELD GREENHOUSE GARDEN


above: model of Spectacle center

|

below: model of Recreational center


Section

|

Scale: 1” = 100’-0”


year 2 [fall 2011]

Arch 205 [design studio] : Julia Capomaggi

Site Render


The proposed tower is located at a site where pedestrian traffic is high: between the Sears Tower (one of the most popular tourist desinations in Chicago) and one of the eight stops of the L

The tower becomes divided into modular blocks, mimicking the Chicago grid

Bottoms Up is the new skyscraper located between the Sears Tower and one of the eight transit stops of the ‘L’. Its unorthodox shape promotes a city-within-the-city idea based on the dense clustering of modular blocks. Exterior voids and interior voids impact the way the building relates to itself and its surroundings via the operation of subraction. Subtracting blocks at the base (for a public plaza), the inside (for semi-public museum space), and the top (for private garden spaces on top hotel residences) creates public to semi-public and semi-public to private directionality for hotel guests, office workers, and outside pedestrians.

The bottom of the tower becomes open in two areas, or plazas, for pedestrians to congregate underneath

The middle of the tower is open to provide The top of the tower is open to provide sunlight on the interior for retail shops and hotel residences for views of the city and a museum private garden space

Resulting from the operation of subtraction is Bottoms Up, a tower which has programs organized from public to semi-public and semi-public to private

Retail Parking Offices Museum Hotel Residences Garden Space Public Space Core

Floor Plates and Rooms

Program Section Axonometric

Program Axonometric


Cores and Columns

Skin Render


WELLS ST

FRANKLIN ST

ADAMS ST

ADAMS ST

SITE BUILDING FOOTPRINT

QUINCY ST

Site Plan

WELLS ST

FRANKLIN ST

JACKSON BLVD

JACKSON BLVD

Scale: 1/64” = 1’-0” Chicago, Illinois

Site Plan | Scale: 1” = 32’-0”


B C

A

A C B

SECTION AA 1/32” = 1‘ - 0”

Section AA | Scale: 1” = 64’-0”

Section BB | Scale: 1” = 64’-0 SECTION BB

1/32” = 1‘ - 0


0” B

1” = 64’-0” Section CC | Scale: SECTION CC

1/32” = 1‘ - 0”

View of Train Station


year 2 [spring 2012] : group project

Arch 206 [design studio] : Teddy Slowik



 







year 2 [spring 2012] : group project

Arch 206 [design studio] : Teddy Slowik

 1

2

Play_Continuity

Play_Illusive Perception

where do I go?...

?

?

3

Play

4

Play_Obstacle

8

Rules

Rules

6

11

Rules

12

Rules_Path dictated by form

? ?

?

7

5

Rules

9

Rules

10

?

Rules

Rules

FINISH How do I move there, if the other player is there?

FINISH

START

can't I just go back?

START

FINISH

1

Just move one ahead of me bro

NOO!

FINISH

2 START

13

START

Culture_Passive-Competitive

GRRR!

14

Culture_Passive-Competitive

         


 2

1

3 FINISH

START

5

4

 

FINISH

8

9

FINISH

START

START

10

11

START



6

1 2 7

FINISH



12



90 9 0

h

s Fini



180

360 3 0

27 27 70 0

180 18 1 80 8 0


year 3 [fall 2012]

Arch 365 [design studio] : Clare Lyster


Midzoom Perspective

Plan

|

Scale: 1” = 250’-0”


Plan

|

Scale: 1” = 32’-0”


Zoning

Institutional

Health

Commercial

All Vegetation Layers

Zoning

Hospital / Medical Center

Proposed Health Line

1.5 Mile Radius

Sand Dunes

Trees

Forest

Medicinal Plants

Triangulated Surface Program Gardens

Grass Fields

Glass

Medicinal Herbs / Plants

Museum Vitamin / Supplement Shops

Parking Health Market

Pharmacy Spa Cafes

Herbal Medicine Shops Chiropractic Clinic

ZOOM IN EXPLOSION

Underground Program


The proposal sets in place a system of fractured plates that link different fabrics of the city; city to river; steep topography to flat areas, and interior to exterior space. A triangualted geometric surface occupies the entire site and depending on the existing topography, the plate surface is either flat and vegetated or steep and fractured to provide interior space underneath. These interior spaces link existing urban program across the valley site. On the North end, transportation is accomodated with an institutional museum. The middle zone includes parking and commercialism. On the south end, an alternative to the currently proposed Medical Mall is proposed; one in which harnesses Cleveland’s growing medical economy. A public path on top of the surface allows for a mixture of connections between the city, surfaces, interior space, and the river for a sequence of private and public spaces on and within the surface. Perforations of the surface accommodate a diverse palette of vegetation including medicinal plants and herbs , grass, an array of flowers for the gardens, and coniferus and deciduous trees for an eco-friendly environment.


above: rendered view from waterfront

Section

|

Scale: 1” = 32’-0”

|

below: rendered view from bridge


above: aerial perspective of model

|

below: side perspective of model


model of concrete surfaces

model of medicinal area



Matthew Martin Undergraduate Portfolio