Page 1

21 juni 2019


2


Een grote Nederlandse bank adverteert

met de slogan ‘ondernemen is vernieuwen’.

Dat klinkt als een dooddoener: natuurlijk is ondernemen vernieuwen. Maar zo’n slogan

komt ineens tot leven als je een ondernemer ontmoet, die niet kan ophouden te vertellen

hoe uniek en innovatief zijn of haar product is. Of als je een bedrijf binnenloopt, dat haast

uit z’n voegen barst van activiteit, creativiteit

V

andaag ben ik bij zo’n bedrijf. En bij zo’n ondernemer. En de trots en het enthousiasme zijn besmettelijk. Ik ben ongelooflijk trots dat wij Paragon in onze provincie hebben. Een onderneming die vanuit Veendam de wereld verovert. Met plantaardige hondensnacks in de vorm van krokodillen, tandenborstels of egels. Het klinkt als een maf soort jongensdroom. En dat is het eigenlijk ook.

Maar Wim Pater geloofde zozeer in zijn idee dat hij in 2003 de verliesgevende proeffabriek van Avebe, samen met een zakelijke partner, durfde over te nemen. Vernieuwend ondernemen betekent niet alleen een goed idee hebben, maar ook het lef en het doorzettingsvermogen om het op de markt te brengen. Ook al kostte dat Wim zijn spaargeld, een tweede hypotheek en zijn nachtrust, zo las ik ergens.

Slapeloze nachten Want inderdaad: ondernemen is vernieuwen. En vernieuwen begint met een droom, een idee dat briljant is en nog niet eerder bedacht. Die eer komt in dit geval Wim Pater toe, die op het idee kwam om plantaardige hondensnacks te gaan maken van aardappelzetmeel van Avebe. Slim bedacht. Maar dan is het nog lang geen succes. De pilot mislukte.

Samen met onder andere Wageningen University & Research ontwikkelde hij een plantaardig product dat echt beter is dan andere hondensnacks. De snacks zijn gezond, ze reinigen het hondengebit en ze zien er nog leuk uit ook. De rest is geschiedenis. Een geschiedenis die de meeste aanwezigen vandaag wel kennen. →

21 juni / Als ik een hond was...

en vernieuwing.

3


Dankzij gedurfde beslissingen en investeringen, ondersteund door onder andere de Noordelijke investerings- en ontwikkelingsmaatschappij NOM, hebben we nu een feestje. In een bedrijf dat, inmiddels als onderdeel van de WellPet Group, jaarlijks ruim 120 miljoen hondensnacks verkoopt in meer dan 40 landen over de hele wereld, alleen al in zo’n 8.000 winkels in de Verenigde Staten. Een bedrijf dat nu een grote nieuwe fabriekshal opent. En dat is nog maar het begin van meer nieuwe ontwikkelingen. Het doel van de directie is dat Paragon over een aantal jaar fors groter is dan nu. En dat voornemen ziet er kansrijk uit. Globaliseren Dit kan dus allemaal dankzij globalisering. Want of je nu hond bent in Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Dubai of Taiwan: overal kun je je te goed doen aan WHIMZEES – want zo heten de snacks – uit Veendam. Overigens ter geruststelling voor Groninger honden: ze liggen ook gewoon bij de dierenwinkel in Veendam of Winschoten.

4

Ondanks dat wereldwijde bereik, lijkt Paragon hier in de regio maar een bescheiden bedrijf. Ik vermoed dat veel inwoners van de provincie Groningen het helemaal niet kennen. Maar schijn bedriegt. We moeten de impact van dit bedrijf op onze provincie niet onderschatten. Paragon is nog steeds een belangrijke afnemer van aardappelzetmeel van Avebe. Toeleveranciers en personeel komen bij voorkeur uit NoordNederland. Daarbij is de samenwerking met Wedeka vermeldenswaard: Paragon biedt werkgelegenheid aan zo’n 60 mensen vanuit dit sociale werkbedrijf. In de kerstperiode zijn dat er, vanwege de kerstpakketten (!), zelfs meer dan 100. Paragon wil van betekenis zijn in deze regio. Zo is het bedrijf hoofdsponsor van Tech4Fun. Dat is een project op een middelbare school hier in Veendam, waarbij meer dan duizend basisschoolleerlingen techniekonderwijs krijgen.


Zo leren ze dat techniek leuk is, waardoor ze in het voortgezet sneller voor techniekvakken zullen kiezen. En we later technische vacatures in de regio makkelijker kunnen vervullen. Tenslotte straalt het succes van Paragon natuurlijk een beetje af op ons allemaal. Als commissaris van de Koning ben ik altijd op zoek naar voorbeelden in de provincie waar we trots op kunnen zijn. Waar we over kunnen opscheppen. ‘Snakken.’ Paragon is zo’n voorbeeld. Met het succes van het bedrijf inspireert anderen om ook hun dromen na te jagen. Paragon laat zien dat het kan. Dat je van een idee een product en uiteindelijk een succes kunt maken. Als je er maar in gelooft.

21 juni / Als ik een hond was...

Risico’s nemen Ondernemen is vernieuwen. Maar het omgekeerde geldt ook: vernieuwen is ondernemen. Vernieuwen gaat niet vanzelf. Er is een goed idee voor nodig, lef en doorzettingsvermogen. Je moet risico’s durven nemen. Keihard werken. Nooit tevreden zijn, altijd op zoek gaan naar nóg inventievere innovaties. Je moet continu slimmer zijn dan je concurrenten. Goed contact onderhouden met je omgeving, met buurtbewoners, andere bedrijven, kennisinstellingen en overheden. En, steeds belangrijker: duurzaam werken, met zo weinig mogelijk schadelijke gevolgen voor klimaat en milieu. Op al deze gebieden blinkt Paragon uit. Daarom ben ik trots dat ik vandaag uw nieuwe fabriekshal mag openen. Als ik een hond was, was ik vanaf nu beslist een enthousiaste grootafnemer van WHIMZEES. En nu ben ik blij dat ik door het openen van de uitbreiding toch een bescheiden bijdrage kan leveren aan de verdere groei van het bedrijf. Een bedrijf dat ik overal ter wereld een geweldige toekomst toe wens. Maar vooral in Veendam! • (Speech bij de opening van de uitbreiding van Paragon, Uitgesproken in het Engels. Veendam, 20 juni 2019)

5

Profile for René Paas

Blog – Als ik een hond was...  

Blog – Als ik een hond was...