Page 1

individuals, green and buildings by Matteo Terazzi


I would like to thank my teams who collaborated on all of these projects

address. Via Legnano, 17 20010 Casorezzo, Milan, Italy

www.issuu.com/matteoterazzi/docs

contact. m.terazzi.95@gmail.com + 39 3451582299 add me on LinkedIn


01

about me

03

SynEnergy hall

09

free space

13

learning centre

17

sky patch

21

modeling TABLE OF CONTENTS


ABOUT ME

about me

01-23

I am a young architect, previous student of Politecnico di Milano, getting into the labour market after an internship experience introduced me to the real issues of buildings and architecture. I think that every architectural project has to relate with three main issues: - i n d i v i d u a l s , who live, use, interact, like, blame and pay for the project. - g r e e n , which is around us and should be used with a mutual benefit. - b u i l d i n g s , which can define or deny spaces, create boundaries or open new paths. During my university and work experience I had the opportunity to be part of many group projects in English and Italian, which helped me improve my personal skills. I am an honest, efficient and hard working individual, a student with excellent evaluations both in engineering and architectural works. I have lived on my own for 5 years in different countries, being able to fit in different situations and cultures. I love travelling, exchanging knowledge and opinions, getting to know new people and their way of life. I am highly ambitious, proud of my skills and knowledge and always bringing a (huge) smile to work. My interests and hobbies are: traveling, cooking, cinema and sports.


Matteo Terazzi

architecture and engineering

EXPERIENCES 2014 - 2019

12/18 - 03/19

Internship

Workshops

Lecco, Italy MSc Building and Architectural Engineering

Architectural studio Fabio Borile & associati Site and project managing

"The re-appropriation of vacant spaces in Milan"; "ACME seminar"; "Leadership program"

Politecnico di Milano

2016-2019

LANGUAGES Italian

C2 (native speaker)

English

C1 (official courses and certifications)

Spanish

C1 (one year living in Chile)

French

B1 (self-teaching)

+ everyday talking with foreign friends

SOFTWARES Layout - Illustrator, Indesign

BIM - Revit, Archicad

Simulations - EnergyPlus, DIALux

Rendering - Revit, 3ds Max, Photoshop, V-ray

Others - Office, Grasshopper

EXPERIENCES

3D modelling - AutoCad, Rhino, SketchUp

02-23


MSc thesis “Study of the effect of the implementation of electric mobility on the energy behaviour of a newly built district”

SYNENERGY HALL

SynEnergy hall

03-23

Milano, Italy Total area: 13000 m2

The master thesis shows how the use of electric vehicles as storage for PV panels helps the reduction of buildings consumptions and costs. The district was designed to increase energy production and limit the consumption, with a functional mix that includes offices, residential and commercial buildings. At this point a Performing Arts Centre was designed, providing the area with a new landmark that is connecting the urban sector with the new park of Scalo Farini. The building has been studied and analysed under different perspective: architectural, structural, energetic, daylighting, detailing, services and materials. The panels of the façade and the shape of the main stairs have been optimized using a parametric software, providing best performances and aesthetic appearance. The guideline of the project was energy performance and user comfort, which was achieved also with natural elements which are penetrating the building and highlighting the public spaces.


restaurant + sky bar can host outdoor tables and activities in summer everybody can enjoy the view to Milano's new landmarks it has an exclusive access from the ground floor can remain open when the art centre is closed promote

the

use

of

the

rooftop

restaurant

main hall 1350 seats it hosts concerts, from one pianist to a whole orchestra its shape is designed to diffuse sound in the best way the vineyard scheme provides the highest number of seats has an acoustic baffle to enhance the sound strength surrounded by three round aisle to guarantee accessibility

foyer 3 + rehearsal rooms can be used by general public as well as by professionals increases the number of users the building is addressing to the translucent walls provide privacy without stopping light

are accessible from both public and artists entrances

PLANS

different typologies for different performing companies

04-23


ing opp Sh 5 m2 5 541 ial ent sid 2 Re 22 m 2

116

ces 2 Offi 08 m 5 g 100 rkin -wo Co 9 m2 3 ies 1 17 cilit d fa are Sh 2 9m

707

g kin par 2 eet 31 m Str 240 s alk ew m2 Sid 83

321

en 2 m bli Pu 19724 2 re cg

res

ctu

EV

tru fras

in

and blic g Pu arkin 2 p m e t 6 riva 863

p

10

ial ent sid 2 Re 22 m 2 6 11 ts n den atio Stu mod o 2 c c a 5 m ities 3 il 103 d fac l are ntia Sh m2 ide 9 res 707 ed is bsid Su 3 m2 1 il 302 eta al r Loc m2 0

476

g

sin

u l ho cia So 8 m2 4 620

en gre 2 ate 6 m Priv 2079

MASTERPLAN DESIGN

s

ath

ep

Bik

d var

ule 2 Bo 183 m 32 ture truc fras in s alk EV ew 2 Sid 83 m 321

g kin par 2 ate 318 m

Priv

05-23

54


experimental theatre + foyer 2 0รท300 seats it hosts experimental acts and plays in a changing scenario it can be rearranged according to the use and the activity the difference in level allows the free floorplan the fritted glass allows the perception of the performance from outside its shape and material is clearly recognisable from outside

shoebox theatre + foyer 1 420 seats it hosts different kinds of plays with a typical stage its inclined floor allows to see the stage more easily the entrance is from the back, accessible only from artists its inclined shape is clearly recognisable from the groundfloor the long sides of the theatre host two wall-high trusses

entrance hall + offices it has one public entrance from the main square of the area two entrances from the big green area of Scalo Farini one entrance for artist area and private elevators it hosts administration offices and a conference hall

PLANS

two green atria provides light and fresh air for users

06-23


CONCEPT - EXTERIORS

render più figo

07-23


groundfloor

experimental theatre

main hall

INTERIORS - POSSIBLE CONFIGURATIONS 08-23


FREE SPACE

free space

09-23

Designed during my exchange studies in Chile, this building had an approach and a design process completely different to the usual. The first day I worked on a scale model, composed by 80 wooden bricks in scale, in order to elaborate a shape with an uniform movement of those bricks. Once shape was completed, it was modelled using Grasshopper and Rhino. My shape had a progressive rotation on the y axis(blue arrow)and a progressive movement on the z axis (red arrow), the movement is an overhang on the x axis. Once the shape was modelled we had to design a building that was keeping the shape as close as possible to the original one. My idea was to have a series of pre-fabricated concrete boxes on the scale of the wooden bricks (9x5x3m)which can create a living unit alone or paired with the next element. The seismic resistant structure and the stairs were placed behind the building, in order to preserve the faรงade.

Recoleta, Santiago de Chile Total area: 5200 m2


mono space

bi space

tri space

MODULES 010-23


roof structure

MODULE STRUCTURE - SECTION

punctual wall structure allows door/window openings

11-23

floor structure


mono space

bi space

tri space

PLANS 12-23


LEARNING CENTRE

learning centre

13-23

Lecco, Italy Total area: 2100 m2

The new learning centre is placed in front of the Politecnico campus in Lecco, close to the city centre and the nearby lake. The goal is to connect two parallel paths, shortening their distances, becoming a road, a bridge and an integrated part of the city. A system of open and closed areas, accessible to anyone, enhances a concept of urban continuity that goes far beyond physical and dynamic aspects, being not only a new space for the students but also a new service for everyone. The building creates a new link between two different levels, in order to open up new spaces to the city and create organic fluidity by eliminating all sorts of physical and mental barriers. Formed by the intersection of three volumes dedicated to three distinct uses, the project is internally presented as an organic element organized to relate in a dialectical way with the pre-existing elements and with the context in which it is inserted.


activities rooftop

play rooms

study rooms

coffee & food

conference hall

FUNCTIONS

chill & gardens

multifuncitional space

14-23


DETAILING - STRATEGIES

in mild seasons natural ventilation

15-23

in hot or cold seasons air conditioning with GSHP and heat recovery


fixed shadings

movable shadings

translucent panels

FAÇADE STRATEGIES 16-23


SKY PATCH

sky patch

17-23

The project is located in the heart of the city of Milan, near the subway station “Crocetta” line M3 and biggest hospital in Milan. The area needs an urban regeneration and a resolution of the visual problems due to the pre-existing fronts without windows nor decorations. The architecture wants to both create a new public space and preserve the visual feature of the area. The space in between the buildings and the presence of the sky interrupting the continuity of the urban fabric. The façades of the two towers are twisting towards west in order to be visible from the metro station exit, increasing the visibility and accessibility. The colours are matching with the shades of red and brown typical of the city of Milan From an analysis of the needs of people living the neighbourhood, we decided to place both public and private functions inserting both housing and a children’s medical centre.

Milano, Italy Total area: 1228 m2


suite + terrace suite + terrace

social housing social housing

bar + terrace

paediatric centre

FUNCTIONS

pharmacy + storage

18-23


19-23

DETEILING - FAÇADE


to create a cosy and contemporary square

to be visible from the main square

to provide green to the whole building

social housing

suite a

social housing

social housing

social housing

social housing

social housing

social housing

bar + terrace distr. centre

distr. bar

suite a + terrace

social housing paediatric centre

paediatric centre

pharmacy

DESIGN PROCESS -DISTRIBUTIONS

suite a

distribution residential

distribution residential

suite a + terrace

20-23


modelling

MODELLING

Materials used:

21-23

- cardboards - plaster - wood - white paint - spray paint - laser prints - PLA/ABS

Models: Expo pavilion Porto - 1:500 Piacenza station - 1:500 Piacenza masterplan - 1:2000 Sky patch - 1:200 Learning centre - 1:100 Free space - 1:200 Lego architecture - varies

Built with my teams

Creating a model of the architectural project allows the architect, the studio, the client and the committee to better understand the whole project. The model helps the architect in the first place, which put his theories on trial, transforming the ideas in reality under the laws of physics. The student can better understand famous architectures, its essentials and the architect’s choices and reasons. It is not only about the exterior and the visualization of the 3D model, but the modelling of the interior spaces helps the understanding of circulation, heights and visual beauties. Most of the models I created can be open, in order to appreciate the internal architecture, its components, the functional spaces and the distribution. The most important features of a buildings are highlighted and composed with precision, as the comparison with people figures inserted in the model.


LEARNING CENTRE 22-23


PIACENZA TRAIN STATION

Exposed by professor Fausto Cesena in Triennale di Milano and Novgorod university exposition

23-23


Politecnico di Milano Contest for best maquettes and scale models 2018 First prize

LEARNING CENTRE 24-23


individuals, green and buildings THE END

Profile for matteoterazzi

Portfolio  

I am a young architect, previous student of Politecnico di Milano, getting into the labour market after an internship experience introduced...

Portfolio  

I am a young architect, previous student of Politecnico di Milano, getting into the labour market after an internship experience introduced...

Advertisement