Page 1

mrelda88@gmail.com

//

(215) 630 6434

//

*HYULNPL4LSSVU:JOVVSVM(YJOP[LJ[\YL :LSLJ[LK<UKLYNYHK\H[L>VYRZ 

www.mjadler.com


CV.

mrelda88@gmail.com (215) 630 6434 www.mjadler.com 2013 Wightman Street Pittsburgh, PA 15217 Education 2009.8 - 2014.5

Carnegie Mellon University Bachelor of Architecture Deans List, College of Fine Arts | Fall 2009 - Fall 2014 Cumulative GPA is 3.60; Design Studio GPA is 4.00

2005.8 - 2009.6

Pennsbury Senior High School High School Diploma; 6 AP Credits Cumulative GPA is 4.61 (3.91 un-weighted)

Hardware//Software Mastery

7YVĂ&#x201E;JPLUJ`

Amateur â&#x20AC;&#x153;â&#x20AC;?

Rhinoceros | V-Ray | Grasshopper AutoCAD Adobe Photoshop | Illustrator | Indesign Model making | CNC | Lasercutting | Wood-working 3D Studio Max | Solidworks RhinoCAM | Catalyst | Robot Studio | 7-Axis ABB Robotics Revit | Processing | C++ | Arduino

Languages -S\LUJ` *VU]LYZH[PVUHS

EnglishĂ&#x201E;YZ[SHUN\HNL French (reading and writing)


Work Experience 2013.6 - 2013.9

Skidmore, Owings & Merrill LLP | New York, NY Intern for 10 weeks, working on schematic design, design development and construction documents submissions at 60, 90 and 100 percent design levels for two projects in North and South America.

2013.9 - 2014.5

studio d’arc | Pittsburgh, PA Architectural and computational design for a single family house in 4VYNHU[V^U>=^P[OH^LSSLZ[HISPZOLK7P[[ZI\YNOHYJOP[LJ[\YLÄYT

2014.1 - 2014.5

Epiphyte Lab | Ithaca, NY/Pittsburgh, PA Research and design development for ‘Mass Regimes’, a project [HYNL[PUNLMÄJPLU[[OLYTHSTHZZPUMHTPSPLZVMJVUJYL[L[PSLZ[OH[HYL created using genetic algorithms and robotic fabrication.

2012.6 - 2012.9

TAKTL | Glenshaw, PA Internship with an established GFRC/UHPC manufacturer and start-up think-tank; working on project development and web development.

2010.5 - 2010.8

Moto Design Shop | Philadelphia, PA Architectural internship over a 2.5 month summer period involving work on construction drawings, layout of presentation boards, and design work for a conceptual project.

2011.8 - 2014.5

Research & Teaching Assistant | Pittsburgh, PA Support for faculty projects and student course work at CMU SoArch. Classes included Drawing II, Introduction to Digital Media I and II, Synthetic Flows, and Studio IV: Materials.

Recognition 2013.4

The John Knox Shear Memorial Traveling Scholarship| CMUSoA

2012.6

The Richard M. Gensert Memorial Scholarship | CMUSoA & Payette

2012 - X 2009.8 - 2014.5

Phi Kappa Phi National Collegiate Honor Society Member Andrew Carnegie Scholarship | Carnegie Mellon University


*VU[LU[Z


Yr.

01

No.

2012

07

Pg.

;LYYHJL;V^LY

A Community Center for Aluminum City

2012

02

,WP_(UUL_

17

An Annex to the Miller Gallery

2011

03

25

9LLS<U^V\UK

An Environmental Center for Frick Park

Communal Institutional Cultural

Urban Sub-urban Rural

04

;PS[ZOPM[

35 2012

A Street-scape Proposal for Uptown

05

47 2011

:JOVVSVM+HUJL

For the Boston Ballet

06

6ULV[LS

57 2013

A Boutique Hotel and Winery


Co

Su

Terrace Tower year place advisor(s) collaborator(s)

2012 Aluminum City Terrace, New Kensington, PA Gerard Damiani -

A new community center for Aluminum City Terrace - originally planned and designed by Walter Gropius and Marcel Breuer - featuring daily use programs on the lower levels and a mixed-used observation tower rising to a height of 110â&#x20AC;&#x2122;-feet above the now open southeast plateau. The planning of the community center retains the overall planning characteristics of the site: programmatically, the building exists as a spine that diverges into idiosyncratic elements that focus users on specific architectural moves internally and outwards to the surrounding landscape. A variety of structural and material systems are connected along this spine in order to emphasize each program type. Externally, the building hugs the contours of the ridge as a uniform swooping gesture rising up to the peak of the tower and anchoring project to site. The tower sports over 400 perforated louvers that protect its glazed enclosure and could be programmed to maximize or minimize solar gain throughout all four seasons.

XX 05


Key site elements influenced the dual nature of the project between plinth and tower.

EARTH = PLINTH

Site location: New Kensington, PA

VIEW = TOWER

Figure | Ground: Aluminum City Terrace

N

XX 06


1. Super-core

2. Cantâ&#x20AC;&#x2122;ed Floor Plates

3. Truss Cap

The diagrams illustrate the tectonic sequence of elements that generate the slow vertical circulation of the observation and mixed-use tower.

7. Composite with louvered sun screen

4. Tensioned HSS

07

5. Vertical Circulation

6. Compression rods


Site Plan 1. Main Entry 2. Gymnasium 3. Administrative offices 4. Flex-space 5. Existing ACT housing

5 4

3

2

N

1

08


Level 1: Fitness and Child-care 09

Level 2: Workshops


N

Level 4: Observation

Level 5: CafĂŠ 10


Amateur Detail Section: Gymnasium and Outdoor Seating

10. Cementitous exterior fascia 11. Channel beam 12. Curtain wall, double-paned insulated glazing system 13. Threaded tension cable system w/ fastners, 1“ diam. 14. Mechanized wooden louver shading system 15. Pin-joint and plate connection from column to footing 16. Hard wood floor construction, CDX subflooring 17. CIP slab on grade with embedded earth-tube conditioning 18. CIP footing, 5’ total depth with 8” reveal above grade 19. Cementitious pavers

1. Galvanized steel telescopic column, fireproofed 2. LVL girder; 4’ depth, approx. 60‘ span overall 3. Exterior aluminum cladding 4. Exterior waterproofing membrane, CDX-ply 5. 4” rigid insulation 6. Tongue and groove wood decking 7. Interior waterproofing membrane 8. LVL beam; 2.5’ depth, approx. 40’ span overall 9. Formed steel tri-plate

14

10

1

2 3-8

11

13

9

12

19

16

15 17

11

18


Detail Section and Assembly: Walkway 7. Polycarbonate paneling system 8. Pour-in-place slab, concrete 9. Aluminum decking with embedded lighting fixtures 10. 3” rigid insulation 11. GFRC panels

1. 1.5’ x 2‘ extruded steel channel, “spine” 2. Lower steel channel beam (2) 3. Upper steel channel beam (2) 4. Triangular flange spacers, behind cut line 5. Double-glazed insulated curtain wall system 6. Interior L-beams, floor to ceiling, steel 11

10 9

5

7

6

2 8

4 1

12


The facade of the tower sports over 400 automated louvers that adapt to seasonal insolation differences.

OPAQUE

13

10 AM // December 21

12 PM // December 21

3 PM // December 21

6 PM // December 21

10 AM // June 21

12 PM // June 21

3 PM // June 21

6 PM // June 21

TRANSPARENT


Northeast Elevation

Roof

Level 5

Level 4

Level 3

Level 2

Level 1

Ground Level

14


15


16


Pu

Ur

Epic Annex year place collaborator(s) awards

2012 Miller Gallery, Pittsburgh, PA Rohan Rathod First Place, Epic Metals Competition

As a response to the challenge given to create a new â&#x20AC;&#x153;faceâ&#x20AC;? for the Miller Gallery, the proposed annex reconnects and renews the major gallery spaces on all floors to the street front by extending past the originally blank North facade. The composition consists of three volumes - the east volume extends past the party wall of the Purnell Center to meet the public as a universal entry point, equipped with a customized cladding/ light fixture elements; the western facing volume anchors a grand stair to the upper levels of the gallery; the large north facing facade features ample glazing as well as a mutable panel system that pivots to allow for internal/external curation. The EPIC Toris A and Toris 4A decking elements are used exclusively in this project both in the construction of the panels and light fixture details and as an insulated wrapper for the entirety of the annex.

17


Project Elements 1. Existing Miller Gallery & vertical circulation 2. New grand stair 3. New sliding panel doors 4. Epic Metal enclosure 5. New main entry

4

1

2

5

3 18


Assembly: Epic Toris A Custom Lighting Fixture

1. Threaded rod and bolt 2. Steel channel 3. Polycarbonate panels 4. Epic Toris A (perforated) 5. LED light 6. Dove-tail connector 7. Epic Toris A (brushed)

3 1 2

4

5

6

7

19


Assembly: Epic Toris A Custom Mutable Display Panel

2

1. Tilted street-side panel 2. E[ic Toris A (white-washed) 3. Armature & socket, ball bearing for rotation and ceiling connection 4. Interior art panel 5. Tempered steel frame

3

1

2

4

5

5

20


Transverse Section

21


22


23


24


In

Ru

Reel, Unwound year place advisor(s) collaborator(s)

2011 Frick Park, Pittsburgh, PA Christine Brill -

The environmental center seeks to return users to the previously existing slag heap site by providing an outdoor â&#x20AC;&#x153;park space off of the park space.â&#x20AC;? The circulation weaves through a series of filmic views and experiences that are both indoor and outdoor - much of the upper level of the project is open-air. Public spaces intersect a spacious planted exhibition space, leading to a gallery with a flex-classroom and finally to a library/viewing platform which effectively leaves the ground plane and provides views down into the Nine Mile Run valley. In contrast to the open upper level, the lower level is contained and grounded to the site both physically and symbolically via its slag-rock, gabian construction. It contains service areas for the cafe as well as conditioned classrooms and support spaces for upper-level program. Plants utilized in the interior and surrounding landscaping are native to Frick Park and could be transplanted from the park itself to the environmental center.

25


BUILDING AS CONSTANT

LANDFORM AS RESPONSIVE

Horizontal datum engraved in the landscape

Landscape manipulation defines space and access

CIRCULATION AS NARRATIVE

PROGRAM & HIERARCHY

1 Sequential film strip-like path gives views through and out of the Environmental Center

A three-part processional experience emerges. 1. “Impression” 2. “Development” 3. “Renewal”

2

3

26


Textural Mapping (left) Planning Concept Development (right)

27


28


Roof Plan 1. Main entry platform 2. Tunnel through-way

2

1 29


Ground Level Plan N

3. Outdoor communal seating 4. Ticket office and administration 5. Garden exhibit 6. Bathrooms 7. Classrooms 8. Cafe and outdoor seating 9. Library and overlook 9

7

8

6

5

4

3

30


Slag-rock gabion foundations The building is anchored to the site using a gabion mesh system of slag-rock which dominates much of the geology of southern Frick Park.

Folded plinth as narrative path The floors of the building change slightly in elevation and orientation as the user progresses from entry to overlook.

Rhythmic structural bands Portal frames formed by welded I-beams create a rhythm to the overall nature of the experience within the Environmental Center.

31


Material vs. program Wood, specifically pine boards, pinpoint longer use programs where recreational and educational activities could take place.

A look into the past Perforated, rasterized screens orient visitors to previously existing visions of the site before the Sommerset development.

Shelter and sustainability Concrete shell structures aggregate to create internal spaces. Orientation and openings create cross-ventilation opportunities.

32


33


34


Co

Ur

Tiltshift year place advisor(s) collaborator(s)

2012 Tustin Street, Pittsburgh, PA John Folan Phil Denny, Alex Fischer, Rohan Rathod, Kyle Woltersdorf

In response to the lack of interaction between residents living on the eastern and western ends of the street, as well as in reaction to the corroded hard scape and lack of green space on the site, Tiltshift presents integration of four different soft interventions along the 2000â&#x20AC;&#x2122;s block of Tustin. These elements are designed to reintegrate the street-scape as a functioning, daily-use aspect of the neighborhood, and represent an invitation the Uptown community to take ownership of the built environment surrounding them. Each intervention will further Action Housingâ&#x20AC;&#x2122;s initiative to bring affordable housing to all residents of Uptown by providing more sustainable amenities to the neighborhood as a whole.

35


A variety of surface treatments were integrated costeffectively along Tustin Street in order to maximize functionality and longevity of use.

1. Permeable paving

2. New asphalt and curbline

3. Sidewalk and integrated planter unit

4. Swale and rain-garden

Typical â&#x20AC;&#x153;parkletâ&#x20AC;? Four parklets extend the space of the sidewalk into Tustin Street, now newly rezoned as a one-way, single lane roadway.

3

2

4 1

36


Selected pages: The following pages are captured from the complete 145-page project book which can be viewed at www.mjadler.com.

Location and Site

37


Demographics Analysis

38


Existing Typologies

39


Zoning and Transects

40


Detail Section: “Parklet”

41


Detail Section: “Communal Mound”

42


Design Development: â&#x20AC;&#x153;Community Garden Shedâ&#x20AC;?

43


Critical Path Schedule

44


Product Specifications and Technical Documentation

45


Design Development: Urban Furniture

46


In

Ur

School of Dance year place advisor(s) collaborator(s)

2011 Treemont Street, Boston, MA Jeff King -

The middle of the building is pierced by the large fly space above the flex performance stage. This mechanical area is actually a functional part of the program: as the building spirals upwards, circulation is drawn slowly into this core. A gradient of light is experienced as the building is experienced as the building is traversed north/south. The fly is clad with textured glass and wooden louvers, while other spaces surrounding sport channel and translucent glass providing a cooler and more withdrawn affect. Formally, the building terraces upwards, off of the footprint to allow for a larger entry experience while supporting cantilevered spaces above for dance studios and administrative offices. Ceiling heights vary based on programmatic needs. The central fly space is always accessible and open, providing a differentiated spatial experience for some of the tighter upper levels.

47


Site location: Boston, MA

Charestown

Logan Airport Cambridge

Beacon Hill

Government Center

Back Bay

SITE!

TECTONIC ELEMENTS

PROGRAM & HIERARCHY

48


Location Plan

49


1. Fly and truss box

2. Super columns

3. Cantilevered floor plates

4. Vertical ramp circulation

50


Site Plan 1. Main entry 2. Grand stair to performance level

3. Lobby and reception 4. Mutable gallery panels 5. Vertical circulation cores 6. Existing Shubert Theater

1

2

3

6

5

51

4

N


Level 5: Open studio level

Level 4: Warm-up and locker rooms

Level 3: Administrative and lounge

Level 2: Shubert access and administrative

Level 4: Flex-performance and dressing rooms

Lower Level: Bathrooms and mechanical

52


Longitudnal Section AA

53


Longitudnal Section BB

54


55


56


Cu

Su

Oneotel year place advisor(s) collaborator(s)

2013 East State Street, Ithaca, New York Dana Cupkova Alex Fischer

Filtration and circulation: these architectural elements drive the concept and formal language for the proposed Oneotel. The undulation of the rooms the overall subdivision of the cascading building surfaces organizes pockets of local and global space for water collection, filtration and reuse. Visitors to the hotel are guided across its surfaces along the same path as the water itself - interior and exterior circulation reaching past the boundaries of the site carries both people and water down the 40-foot drop from East State Street to the creek below.

57


Site location: Ithaca, NY Cornell University

Downtown Ithaca

SITE!

The diagrams show parametrically-developed variations on the artificial topography of the oneotel and the resultant transmission of sunlight to the levels below.

58


Physics-based program aggregation and assimilation

After 1 sec.

59

After 3 sec.

After 5 sec.

After 8 sec.


Project Elements Hotel Rooms

Vineyard

The hotel offers three room types that are scattered evenly across the terraces and are all accessible via indoor/outdoor circulation.

The 40,000 sf. vineyard is southwardfacing and hugs against the existing public path.

Public amenities

Efficient circulation

Three larger hubs - including a restaurant, meeting rooms and a pool/fitness area step evenly down the slope.

A large, terraced circulation axis bifurcates the oneotel to allow for easy access into interior circulation spines.

60


Site Plan

61


â&#x20AC;&#x153;Uncoveredâ&#x20AC;? Plan: All Levels N

1. Headhouse lobby and restaurant/bar 2. Hotel rooms 3. Administration and meeting rooms 4. Pool and fitness area 5. Exterior landscaped circulation 6. Vineyard 7. Access Path 8. Wetland

1

3 5 2

8 4

6

7

62


Circulation (left) vs. water flow (right)

63


64


South Elevation

65


Transverse Section

66


67


68

Selected Undergraduate Works: Matthew J Adler  

Matthew J Adler Carnegie Mellon School of Architecture www.mjadler.com

Advertisement