Dialog nr3 2020

Page 1

DHB DIALOG NR 3 >> 2020 >> ÅRGÅNG 47

PLUGGA MED

BILDER!

KOLLA IN VINNARNA FRÅN DHB DAGEN!

REPORTAGE FRÅN

RIDLÄGRET MED DHB SÖDRA

FÖLJ HÄNDELSERNA I

DÖVAS KULTURARV

Tidskrift för Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning

DHB NR 1 / 2020 1


Gålölägret 2021 Ett konfirmationsläger för dig som är 14–18 år, går i grundskola, resursskola, specialskola eller särskola.

Våga utmana dig själv och få ett minne för livet! Gålölägret är gratis och drivs av Svenska kyrkan, Högalids församling i samarbete med DHB och äger rum 14/6–3/7 2021 på Gålögården, i Stockholms skärgård.

Info och anmälan: svenskakyrkan.se/hogalid/galolagret Anders Marklund 08-616 88 24

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Läs mer på Sarnmark.se

Mitt Unika Barn kommer ut i landet! UNDER 2020 OCH 2021 KOMMER DHB SPRÅKSTÖRNING att arrangera föräldrakonferensen Mitt Unika Barn på fyra olika platser i landet. En hel lördag kommer det att vara föreläsningar och samtal om språkstörning. Ta möjligheten att få lyssna till andras berättelser, lära dig mer om språkstörning och att få veta mer om hjälpmedel samt användbara metoder. KOM OCH LYSSNA, FRÅGA OCH SAMTALA MED ANDRA FÖRÄLDRAR OCH KUNNIGA FÖRELÄSARE!

MALMÖ 21 NOVEMBER UMEÅ 13 FEBRUARI GÖTEBORG 17 APRIL

DHB

SPRÅK STÖRN ING

Program och lokal kommer att meddelas på vår hemsida inom kort. Kostnad: 500:- för medlem och 950:- för icke medlemmar Priset inkluderar lunch, för- och eftermiddagsfika samt dokumentation från dagen. Anmälan kommer att kunna göras på vår hemsida eller genom att maila:

kansliet@dhb.se

2

DHB NR 1 / 2020

>> LEDARE

Hur är skolan i coronatid? Ungefär en månad har nu gått sedan skolorna drog igång och våra barn har börjat komma in i rutinerna. Men hur är det i skolan så här i coronatider? Jag kan bara berätta utifrån mina egna erfarenheter. Veckan innan min dotter skulle börja förskoleklass, stod jag på Kristinaskolan och berättade tillsammans med hennes pappa om hennes livs historia. Vi berättade om allt vi kunde komma att tänka på som var viktigt kring hjärtat, medicin, utmaningar kring maten, CI-användning med mera. När vi precis lämnat skolan kom vi på att vi glömt att berätta hur viktigt det är med hygienen kring vår dotter, eftersom hon tar mycket längre tid på sig att bli frisk när hon väl blivit sjuk. Jag arbetar själv i skolan och vet hur mycket skolorna fått arbeta med rutiner kring hy-

gienen under 2020 på grund av coronaviruset, så vi kände oss ganska trygga ändå. Men hur kunde vi glömma det i dessa tider? Som lärare har det här året för mig handlat mycket om att införa nya rutiner. Bland annat rutiner kring handtvätt när man ska byta rum och vid matsituationen samt att undervisningen måste anpassas så det också passar de elever som måste arbeta hemifrån. Detta är inget som är frivilligt för skolorna. Alla skolor fick i uppgift att utarbeta handlingsplaner för hur man ska kunna minska smittspridning i våras. Därför känner jag mig ganska trygg i dessa coronatider trots att vi glömde informera skolan. För våra barn och skolorna handlar det dock om så mycket mer än att bara införa nya ruti-

Redaktör Marcus Persson Ansvarig utgivare Fredrik Zetterberg Adress Riksförbundet DHB Fabriksgatan 54A 702 23 Örebro Tel: 019-17 08 30 Mail: dialog@dhb.se Prenumeration Riksförbundet DHB:s kansli Mail: kansliet@dhb.se Tidningen utkommer med 4 nr/år. Pris för icke medlem 200 kronor/år. Annonser Marcus Persson Tel: 0733 359 880 Mail: marcus.persson@dhb.se Grafisk produktion Olga&friends - en del av Ågrenshuset Tryck Ågrenshuset Manusstopp nr 3 2020, 15 september. Tidningen finns ute vecka 43.

ner. Allt får ringar på vattnet, både positiva och negativa. Det kan till exempel ta ca 10-15 min innan alla har tvättat händerna och kommit in i klassrummet. Risken för konflikter och stök ökar om eleverna inte vet vad de ska göra när de väntar. Det är därför minst lika viktigt att eleverna får göra något meningsfullt medan de väntar. Där jag arbetar har vi löst den väntan med att alla elever läser första stunden. Det gör att varje lektion får en lugn start, samtidigt som eleverna utvecklar sin läsning. Det fungerar där jag arbetar. Jag hoppas att alla nya rutiner fungerar bra på alla skolor och i alla hem runt om i landet, utan alltför många negativa ringar på vattnet.

Hedvig Bogstag

Ordförande i DHB Norra

>> När du flyttar, kom ihåg att meddela adressändring till Riksförbundet DHB:s kansli, kansliet@dhb.se, så medlemstidningen och övrig information når dig! Som medlem i Riksförbundet DHB får du DHB Dialog fyra gånger per år, tillgång till riksförbundets och distriktens aktiviteter, råd och stöd samt möjlighet att påverka. Bli medlem via: www.dhb.se/medlem

www.dhb.se DHB NR 1 / 2020 3


SENASTE NYTT FRÅN PROJEKTET ”ÄNTLIGEN!” Efter lite sommarledigheter har våra projektmedarbetare kommit igång med projektet igen, och under hösten kommer de fokusera på ett flertal saker. Bland annat fortsätter arbetet med att stötta Unga med språkstörnings styrelse i deras arbete, och så har projektet börjat åka ut till skolorna igen efter en vår utan skolbesök. Läs mer nedan vad vikarierande projektledaren Daniel har att skriva om hur projektet fortskrider!

Daniel Lee, DHB

MER INFO? Följ oss gärna på Facebook. Där heter vi: Unga med språkstörning eller på vår hemsida: www.dhb.se/ums

4

DHB NR 1 / 2020

Ellen Fritz, UMS ordförande

Unga med språkstörnings (UMS) arbete fortsätter Unga med språkstörning (UMS) har nu haft både sitt andra och tredje styrelsemöte i juni och september. Junimötet var ett helt digitalt möte, medan septembermötet var delvis digitalt, då styrelseledamöter kunde ta sig till DHB:s kansli i Örebro för att delta fysiskt. Under mötena har vi haft många bra diskussioner om hur UMS ska fortsätta arbeta framåt under hösten. Nästa styrelsemöte kommer hållas i slutet av november. Vi projektmedarbetare ser fram emot att få fortsätta vårt samarbete med styrelsen under hösten och vintern!

Skolbesök I takt med att restriktionerna kring Coronapandemin sakta men säkert har lyfts något, har vi lyckligtvis kunnat komma iväg till några skolor under hösten, bl.a. Kommunikationsskolan i Malmö och Kannebäcksskolan i Göteborg. Där fick vi träffa flertalet ungdomar på högstadiet som vi samtalade med om UMS och fördelarna med att gå med i den nya ungdomsföreningen. Med lite tur kommer vi också få besöka Hällsboskolan i Stockholm i november. Beroende på hur Coronapandemin utvecklar sig hoppas vi också kunna besöka fler skolor, bl.a. Hällsboskolan i Umeå under våren 2021. Nytt material Utöver våra besök jobbar vi mycket med att ta fram material för våra medlemmar i UMS. Bl.a. har vi producerat tre nya medlemsfoldrar. Den första handlar om UMS och innehåller ett medlemsformulär. Den andra handlar om vad ett ungdomsförbund är och gör för något. Den tredje riktar sig till anhöriga och yrkesutövare som möter unga med

språkstörning i sitt jobb och informerar om projektet och UMS, och fungerar mer som en vädjan att tipsa om UMS. De här foldrarna är också översatta till sex andra språk, och de är: Arabiska Engelska Farsi (Persiska) Finska Kurdiska Spanska

Vill du ha tillgång till foldrarna går det bra att kontakta mig så hjälper jag dig: daniel.lee@dhb.se Kommande aktiviteter Att planera och genomföra aktiviteter har varit en utmaning just på grund av Coronapandemin. Trots detta har vi under sommaren har haft (Coronasäkra) kubbspel i Stockholm och Västerås bl.a. och kommer under hösten att försöka ordna fler roliga aktiviteter runtom i landet, så håll utkik på sociala medier när vi kommer till just din stad!

>> Intervju med UMS-medlemmen ”Eric Hallberg är en av våra medlemmar i Unga med språkstörning. Eric har själv en språkstörning och går på introduktionsprogrammet på Häggviks gymnasium i Sollentuna. Vi fick möjligheten att intervjua honom om vad han tycker om Unga med språkstörning (UMS) och varför UMS är viktigt för honom.” >> Hur fick höra talas om Unga med språkstörning (UMS)? Mina föräldrar läste om UMS i tidningen Dialog och frågade om jag ville gå med. >> Varför tycker du att man ska gå med i UMS? För att träffa andra med språkstörning och göra roliga saker tillsammans. Det känns bra att träffa andra som mig. Hela familjen gör annat med DHB också men det här är bara för mig. >> Du har ju varit med på bio och pizzakväll i Stockholm, vad tyckte du om det? Det var kul och gott. Det var ju på min födelsedag också. >> Vilka aktiviteter vill du att vi gör mer av i UMS framöver? Jag hoppas vi kan gå på museum, bio, göra utflykter eller äta tillsammans.

DHB NR 1 / 2020 5


EN NY TÅRTBIT TILL DÖVAS KULTURARV Arvsfondsprojektet Dövas Kulturarv – Skollivet i Örebro län på 1900-talet, med Riksförbundet DHB som projektägare, avslutades i september efter tre innehållsrika år. Nu har vi bidragit en liten del till dövas kulturarv. Den vikarierande projektledaren Mona Riis tillsammans med projektgruppen har slitit med det sista arbetet. Dock är det inte helt slut än, bara slutrapporten till Arvsfonden som är kvar och den ska vår projektledare Maria Norberg skriva i höst efter föräldraledigheten. Vi är oerhört stolta över detta projekt, som har bidragit med en ny tårtbit i Dövas kulturarvs stora tårta, vilket visas i projektets logga.

2019 För det här projektet är bara en del av en stor helhet. Vad har den lilla tårtbiten inneburit för dövas kulturarv med fokus på skollivet i Örebro län på 1900-talet? Vad har de tre åren gett för resultat? Det är mycket som vi vill dela med oss av till er och vi har gjort ett urval av höjdpunkterna i projektet i form av en tidslinje. Häng med oss tillbaka till starten fram till idag. Till sist har projektet haft en liten avslutningsmiddag som fick hållas i det lilla formatet p g a Covid-19 situationen. för de inblandade i slutet av september. Tack alla Ni som varit med och gjort en insats i projektet för att bidra till dövas kulturarv!

Den sista intervjun filmas! Hittills har vi hunnit intervjua 51 personer från olika platser i Sverige. Bl.a. Örebro, Göteborg, Stockholm, Borlänge, Malmö, Härnösand och Eskilstuna.

Vi får besök från Arvsfondens handläggare Mikael Wahldén. Det är ett spännande möte med rapport om projektet och diskussioner om slutprodukten som ska lanseras under 2020.

Webbaserad stadsvandring: www.dovaskulturarv.se Läromedel, Dövas skolliv i Örebro på 1900-talet: https://bit.ly/35BlKeX Lärarhandledning, e-post: lararhandledning@teckenbro.com

2017

Styrgruppen har det första mötet med representanter från ArkivCentrum Örebro län, DHB RIKS, DHB Flex, Länsstyrelsen Örebro och Örebro kommun.

Projektet startar i september. Egentligen har vi redan tjuvstartat med ett första möte i augusti.

Ett seminarium genomförs i projektets regi under Örebroveckan mänskliga rättigheter. Åhörarna får ta del av Maria Hermansons föreläsning om sin bok Örebroskolan och de får också dela med sig av gamla minnen som antecknades av projektledarna.

Äntligen den allra första intervjun! Den filmas in i Örebro. Målet är 50 intervjuer som ska arkiveras hos ArkivCentrum Örebro län. De ska också användas som material till den webbaserade stadsvandringen och läromedel om dövas kulturarv.

2020

Förarbetet till den webbaserade stadsvandringen påbörjas. Projektets logo blir äntligen klar att användas!

6

DHB NR 1 / 2020

11 av 51 personer har blivit intervjuade. Transkriberingsarbetet är på gång. Varje intervju á en timme tar tio timmar att transkribera från svenskt teckenspråk till text!

Vi arrangerar en ABF studiecirkel med tre äldre döva guider. De ska senare under våren 2020 leda stadsvandringar i dövas kulturarvs spår.

Maria Norberg från oss föreläser om projektet på ett seminarium om dövas kulturarv vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. På plats finns UR Samtiden som filmar hela seminariet och filmerna finns på deras webb.

Vår webbaserade stadsvandring lanseras i maj och finns på www.dovaskulturarv.se där kan du titta på 12 filmer och ett antal bilder som har med dövas skolliv att göra.

Vid årets teckenspråkets dag har projektet fysisk stadsvandring i centrala Örebro i mindre grupper. Guiderna gör en fin vandring med berättelser om dövas skolliv i Örebro på 1900-talet. Under hösten kommer guiderna erbjuda stadsvandring. Håll utkik på projektets Facebooksida.

2018 ArkivCentrum och vi har möte om deras arbete och för att förbereda oss inför arkiveringen av intervjuerna. Ett önskemål från ArkivCentrum är att intervjuerna ska transkriberas för att säkerställa att de finns på papper när filmfilerna inte går att använda.

Dövas Dag i Visby. Vi satsar stort med en utställning om projektet och en popcornmaskin. Många engagerade besökare stannar till för att ta emot en skål med popcorn, titta på berättelserna som vi klippt ihop och minns sin skoltid i Örebro på 1900-talet.

Intervjuerna i filmoch transkriberingsform överlämnas i hårddiskar till ArkivCentrum. Alla kan forska bland intervjuerna till t.ex. sitt arbete, sin forskning eller av rent intresse.

Nyligen publiceras vårt läromedel ”Dövas skolliv i Örebro på 1900-talet” på YouTube. Läromedlet har fem filmer med tema om döva föräldrar med döva barn, tekniska lösningar, om teckenspråket, samhällets syn på döva och om rektor Zommarin. Läromedlet är på svenskt teckenspråk och är röstsatt samt undertextat på svenska. En lärarhandledning kan fås via e-post. Länk och kontaktuppgift finns nedan.

Vi är med på en historisk Digital Dövas dag som körs i september. Där kan man också titta en föreläsning om projektet och överlämnandet av intervjumaterial till ArkivCentrum.

Vi har också uppdaterat artikelfilmer om dövtermer gjorda av Stockholms Dövas Förening. Termerna är audism, oralism och dövkultur. Två nya artikelfilmer har producerats och nu finns totalt åtta filmer, på svenskt teckenspråk röstsatta och undertextade. Dessa filmer är ett bra komplement till vårt läromedel och finns på Teckenbro AB:s kanal på YouTube.

DHB NR 1 / 2020 7


”Jag tyckte det var jättekul ett av de bästa lägren jag varit på! Det var en fin gemenskap med hästar och nya vänner”.

Roligt ridläger med DHB Södra på Lindebolarna Det är inte det lättaste att rida, det är mycket att hålla reda på. Hålla balansen, styra, vara fokuserad och ta instruktioner. Det krävs även mod och envishet. Men mest behöver man tycka om hästar och livet på landet. slutet av juni samlades ett gäng hästglada tjejer mellan 9-13 år för fem dagar på ridläger med övernattning. Förväntningarna innan lägret var blandade av nervositet och pirrig förväntan inför allt som hör läger till. Ny plats, nya ledare, nya vänner. Några var nybörjare, andra har ridit i flera år.

Deltagarna fick prova på det mesta som tänkas göras på hästryggen. Skritta, trava och galoppera och till och med hoppa över hinder. Ridning på ridbana, i skogen och på ängen och även voltige fick man prova. Voltige var lite svårt tyckte några. Man fick verkligen kämpa för att hålla balansen. Nej det är verkligen inte lätt att rida alla gånger och visst kan man råka ut för ett och annat. En tjej berättar att en häst bet henne i handen. Sedan gäller det att hålla i sig, annars kan man ramla av. Det finns ett talesätt som säger att man ska trilla av en häst hundra gånger innan man är en riktigt god ryttare. På lägret hände det ett par stycken att de åkte av, 8

DHB NR 1 / 2020

kompisar. Hästar är ett av mina favoritdjur”. Tindra: ”Det var ett jättekul läger, och vill gärna åka dit igen” Johanna: Jättekul. Jag vill dit igen. I love it!

någon i barbacka och någon i galopp. Astrid berättar: ”Det var så att tredje dagen så gled jag av hästen och landade på armen och fick en spricka i handleden. Så jag fick åka till akuten och fick gips. Det var tråkigt men jag kunde faktiskt vara med lite resten av veckan.” Men tjejerna är trots vissa fadäser väldigt eniga om att det var ett mycket roligt och händelserikt läger: Isabella: ”Jätteroligt! För att vi får rida mycket”. ” Astrid: ”Jag tyckte det var jättekul ett av de bästa lägren jag varit på! Det var en fin gemenskap med hästar och nya vänner”. Cornelia: ”Jag tyckte det var jättekul att få vara med hästarna varje dag och träffa nya

Mellan all ridning så hann de såklart med annat kul. Eftersom det också var ett teaterläger så fick tjejerna prova drama och olika teaterlekar och hade även en käpphästtävling. De badade i sjön som ligger alldeles intill gården och varje dag var det paus efter lunch och då myste den som ville lite i sin stuga. I stallet pysslade de om hästarna, gav dem mat, mockade spiltan och ryktade och sadlade hästen innan ridningen. I stallet hade de också teorilektioner om ridning. En lite annorlunda upplevelse var att det under hela veckan fanns ett filmteam från SVT teckenspråk på plats för att följa lägerdeltagarna. En tjej beskrev att det ”kändes lite konstig i början, men att man vande sig efter ett tag”. ”Ibland fick man göra om saker flera gånger” ”Det var bara lite jobbigt ibland” Någon tyckte det var lite nervöst att bli filmad,

men även roligt och spännande att kanske komma med i TV framöver. På frågan om vad som var roligast med lägret så löd svaren: ”Att jag fick hoppa mycket!” ”Jag tyckte det var roligast att träffa nya hästar och nya vänner. Men något som också var kul var när vi hade stafettävlingar med hästarna!” ”Jag tyckte allt var roligt”. ”Att få rida på olika hästar och få nya kompisar.” ”Rida!” ” Galopperingen, hoppningen, och all ridning”

mer gång? Ja! Absolut! Jag skulle vilja åka på läger till Lindebolarna igen! Det var superkul och jag skulle verkligen rekommendera det till andra! Ja självklart!! JAA!!!! Ja JA!!! 100 gånger till. Det verkar minst sagt som att detta är ett sommarminne som kommer att dröja sig kvar hos dessa deltagare för en lång tid framöver! Tack Lindebolarna för ett oförglömligt minne, ett fint samarbete och tack Miranda för alla fina fotografier!!

Tjejerna får frågan om vad de kommer minnas extra eller vill berätta om: Johanna minns att när hon skulle prova hoppa för första gången så kändes det som att hon skulle ramla av. Cornelia kommer sakna de fina hästarna och allt de gjorde på lägret. Isabella kommer minnas extra att hon hoppade rekordhögt med hästen Lotta. Tindra kommer komma ihåg filmteamet som var inne och filmade mycket i stugan. Det var både spännande och lite annorlunda. Vill de då tillbaka på läger på Lindebolarna någon DHB NR 1 / 2020 9


Den NYA tolkutredningen

DIGITALA DHBDAGEN 2020 Den 5:e september firade DHB sin årliga DHB-dag. I år blev dagen digital på grund av den rådande Coronapandemin, och då hade vi ett flertal tävlingar uppe på vår hemsida. Bl.a. fanns det två frågesporter, en om Harry Potter och en om Astrid Lindgren och hennes olika verk. Vi hade också en gissningstävling om hur många nyckelband som fanns i en skål, samt två ”finn x antal fel”-tävlingar, en med fokus på kansliets korridor och en på kansliets mötesrum. För varje tävling fanns möjlighet att vinna glassogram åt sin familj. Nedan kan du se vilka familjer som har vunnit glassogram till sina familjer, grattis till er allihop! Familjerna: Strömblad i Sundsvall Vuksa i Örebro Farén Granhed i Bromma Fahlby Jönsson i Linderöd Hagnestål i Hyssna Rasmussen i Fristad

I slutet av juli i år kom regeringen med nya kommittédirektiv angående förstärkt tolktjänst för jämlikhet och delaktighet. I den framgår att en utredare ska göra en fördjupad analys av förslagen i betänkandet ”En samlad tolktjänst” från 2011 samt i departementspromemorian ”Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)”. Utredaren ska också ta fram en handlingsplan för den långsiktiga utvecklingen av tolktjänsten samt komma med nödvändiga författningsförslag. Inför det här arbetet har vi på DHB publicerat en debattartikel på Dagens Samhälle där vi argumenterar för 10

DHB NR 1 / 2020

tre olika kritiska delar som vi anser saknas i det här utredningsarbetet. Utöver vår publicerade debattartikel jobbar vi också på att få en representant från DHB i utredningens expertgrupp. På så sätt hoppas vi kunna komma med våra viktiga synpunkter även under själva utredningsarbetet. Håll gärna utkik på vår hemsida och vår Facebook-sida för att se när vi skriver mer om hur arbetet fortskrider med tolktjänsten. DHB NR 1 / 2020 11


PLUGGA MED BILDER! Så heter ett projekt som Dyslexiförbundet har och som är finansierat av Arvsfonden. I februari, precis innan pandemin slog till, kom projektledaren Helena Borges till föräldrakonferensen Mitt Unika Barn som DHB Språkstörning arrangerade i Stockholm. Föreläsningen blev så uppskattad att vi ville ta reda på mer, men också följa upp och ta reda på hur det går för projektet. Projektets mål är att barn som upplever svårigheter med att lära sig att läsa ska få metoder och studieteknik, för att underlätta läsinlärning. Till sin hjälp får barnen fysiska och digitala verktyg som bygger på bilder för språkljud. En viktig del i projektet är att materialet testas ute i skolor så att både elever och lärare får möjlighet att komma med synpunkter. Materialet används ute i skolornas lågstadium i helklass, så att alla elever i klassen får prova det. Ni gör både fysiska och digitala verktyg. Hur fungerar de? – Det beror på hur man definierar verktyg, säger Helena. Vi har tagit fram ett helt bildsystem med ljuden i fokus men det finns flera olika verktyg som hänger ihop som en helhet. Några av dem kan användas självständigt, t ex kan man använda vokalerna utan att använda alfabetet, men de hänger ihop i samma system, som en helhet. Forskningen är enig i att om alla barn får möjlighet att tidigt bygga en förmåga att särskilja språkets olika ljud och att koppla dem till bokstäver och olika sätt att stava, så utgör det grunden till att bygga upp en god läsoch skrivförmåga. 12

DHB NR 1 / 2020

Ett skäl till att många barn upplever att det är svårt att koppla ihop ljud med bokstäver är att det inte finns en naturlig koppling mellan dessa. Det finns också många ljud som inte har en egen bokstav, exempelvis tje-ljudet. Ljudet kan stavas på flera olika sätt, vilket syns i t ex orden tjat och kärlek. För att ytterligare komplicera det så finns det bokstäver som C, som inte har något eget ljud utan lånar från S och K, som i Carina och Cecilia. Ni har gjort figurer som ska symbolisera alla bokstäver i alfabetet. Kan du berätta om det? – Ljudfigurerna (fonemen) är centrum i vårt bildsystem de används både till att lära sig alfabetet (grafemens

ordning) och vokalerna och dess fyra dimensioner (hårdgörande, mjukgörande, nere och uppe) som styr hur vi stavar t ex sje, tje och j -ljud samt dubbelteckning, berättar Helena. Bildfigurerna behöver vara väldigt olika så man inte blandar ihop dem och så ger de ledtrådar till både ljud och bokstav. Man ska kunna ana bokstäverna i bilderna, så man kan se dem om man vet om att de är där. Carina Söe Knudsen är den som illustrerar alla bilder i projektet och eftersom det här är ett projekt som bygger på bilder så är det många vackra och personliga bilder man får se. – Bilderna ska också fungera i olika storlekar och vara tydliga i färg, ha specifika struk-

turer och inte för många detaljer. Det viktiga när man ritar bilderna är att de får en egen stark karaktär, annars kommer man inte ihåg dem, förklarar Carina. Jag ritar testar - ritar och testar igen. Det är alltid bra att fråga barn vad de tycker - då får man ärliga svar. Bilderna korrigeras och ritas om under resans gång. Inspiration har jag fått bland annat från datorspel och pokemonfigurer. Enhörningen Erik är väldigt populär för han är så söt. Odjuret Ove har jag fått ändra lite på för han var för lik en drake. Varje figur har en lite kort vers. Bullen Berits vers lyder: Bullen Berit bor i bageriet, hon bakar tårtor som smakar drömmigt gott, hon pyntar dem med fluffig grädde och söta bär i rött och blått. DHB NR 1 / 2020 13


Med hjälp av kort med figurerna på så börjar barnen ljuda fram ord. Till exempel så bildar bullen Berit, uret Uma, solen Siv och alen Aron ett ord - BUSA så klart! Projektet lyfter fram ljud och viktiga strukturer i språket med bilder som lätt fastnar i minnet. Det sker med hjälp av starka ljudfigurer och underhållande historier till alla ljud så att barnen lättare kan särskilja ljuden och visuellt koppla dem till bokstäver och olika sätt att stava. Läsning och stavning behöver bli automatiserad så att barnet inte behöver ljuda ut delar av texterna och/eller fundera kring stavning. Detta görs i arbetsminnet vilket betyder att läsa och skriva blir både ansträngande för hjärnan, och går långsamt. Läsförståelsen och förmågan att utveckla egna resonemang blir också påverkade, eftersom den begränsade kapaciteten i arbetsminnet går åt till avkodning och stavning. 14

DHB NR 1 / 2020

Ett exempel på det kan vara bilkörning. En van bilförare som till stor del kör på automatik kan med lätthet föra ett komplext samtal under bilkörningen medan en ny och ovan bilförare med bristande automatisering har fullt upp med att ha kontroll på omgivande trafik, koppling, speglar och vilka trafikregler som gäller. Den ovane föraren har inte möjlighet att hänga med i samtalet. Den bristande automatisering av läs- och skrivförmågan påverkar också barnets energinivå eftersom arbetsminnet är mycket mer energikrävande än automatiserad kunskap, som kräver liten ansträngning. För ett barn kan det få stora konsekvenser med hjärntrötthet och koncentrationssvårigheter. Hur kommer materialet att vara tillgängligt? Och vilka kommer att kunna ta del av det? – Det kommer främst finnas digitalt, vissa delar kommer finnas fysiskt men vi har valt

ett digital fokus. Vi bygger den digitala lösningen under HT 20 och VT-21 och planerar att lansera i början av HT-21. Det digitala verktyget kommer både lärare och privatpersoner kunna ta del av. Fram till idag är det ungefär 225 lågstadieelever som har fått prova materialet och de är positiva. Även lärarna som har provat det tycker att det är bra och lätt att använda. Innan vi avslutar lovar Helena att det kommer fina figurer till det engelska alfabetet också. Men de kommer lite senare, lägger hon till.

Läs mer om projektet: https://pluggamedbilder.se/ Projektledare Helena Borges Illustratör Carina Söe Knudsen DHB NR 1 / 2020 15


DHB ÖSTRA Med anledning av Coronapandemin har vi fått göra justeringar av vår planerade verksamhet för att kunna följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Språkresan till England 15–29 juni Tyvärr fick vi skjuta upp vår språkresa till nästa sommar pga. Coronapandemin. Vi fortsätter vårt fina samarbete med Unga hörselskadade och Avista språkreseförmedlarna. Planering av nästa års resa pågår.

Helgläger på Rögrund 22–23 augusti Nu har vi haft ännu ett härligt helgläger på Rögrund i Stockholms skärgård. Den mysiga skärgårdsön ligger mitt emellan Nämdöfjärden och Jungfrufjärden. Resan dit gick i år med taxibåt från Stavsnäs vinterhamn pga. rådande Corona restriktioner. Vi fick en helg som bjöd på fantastiskt väder, som alltid. Som vanligt hade vi hela vandrarhemmet Grundet för oss själva. Vi började med att äta lunch på den mysiga restaurangen i hamnen för att sedan dela upp oss i lag för tipspromenadtävling. På lördagskvällen grillade vi alla tillsammans vid vandrarhemmet för att sedan bada badtunna, basta samt doppa sig i havet. På söndagen fick alla som ville prova på att åka rodel i en startbana som byggts på ön. Aktiviteten leddes som vanligt av en svensk före detta landslagåkare med anknytning till ön. En teckenspråkstolk var med hela helgen för att göra det tillgängligt för alla deltagare. Ett lyckat helgläger fyllt av roliga aktiviteter och med utrymme för härligt mingel.

Kärsögården 5 september För att kunna fortsätta med verksamheten under Corona tider har DHB Östra anpassat och bytt ut flera aktiviteter. Vårt inplanerade besök på Tom Tits Experiment byttes ut till en utomhusaktivitet vid Kärsögården. Vädret var fantastiskt och 4 familjer träffades för en dag ut i naturen. Vi fick guidning i låghöjdsbanan som både var psykisk och fysisk och vi behövde samarbeta för att ta oss vidare till nästa station. Efter en god lunch i det fria var det dags för en runda frisbeegolf i de vackra skogarna. En god kanelbulle och kaffe/ saft avslutade dagen. 16

DHB NR 1 / 2020

>> Genomförda och kommande aktiviteter Teckenspråkshelg för pappor 20–22 november DHB Östra anordnar i samarbete med TUFF (Teckenspråksutbildning För Föräldrar) en teckenspråkshelg på Djurönäsets kursgård i Stockholms skärgård. Denna helgkurs i teckenspråk erbjuds vartannat år för mammor och vartannat år för pappor. Den här gången är det pappornas tur. De här kurserna erbjuder vi både till föräldrar som är berättigade till TUFF och till föräldrar som inte påbörjat TUFF eller har slut på sina TUFF-timmar. Det är en populär helgkurs med erfarna och duktiga lärare. Kursen är intensiv men det finns pauser i programmet som gör det möjligt att umgås och lära känna andra föräldrar i samma situation och utbyta erfarenheter.

Fasta aktiviteter - simskolor Nu är våra simskolor i Älvsjö och Bergshamra igång igen. Simskolorna genomförs i samarbete med Vattenhuset. Simskolorna är på söndagseftermiddagar i varma bassänger och med en förälder per barn med i vattnet, för bättre koncentration och kommunikation. Tekniksim Efter simskolegrupperna i Älvsjö genomförs träningen med tekniksim. Här får deltagande barn på ett anpassat sätt möjlighet att finslipa sin simteknik, på ett lekfullt sätt prova på andra simsätt och prova på att dyka efter saker på botten. Barnen måste kunna simma 10 meter för att kunna delta och inga föräldrar ska vara med i vattnet. Plask och lek Som kommande aktivitet under hösten erbjuds Plask och lek för barn 1–3 år. Målet är att barnet genom ledd lek och enkla övningar ska få vattenvana. Barnet ska här tryggt delta med en förälder i vattnet. Aktiviteten genomförs i samarbete med Vatttenhuset i deras anläggning i Vasastan/Norrtulll. Minifritids Uppskattade Minifritidsträffar, i fint samarbete med Unga Hörselskadade. För det mesta träffas vi i deras ungdomslokal vid Kristineberg. Vi har olika teman för träffarna, med lekar som har anknytning till teckenspråk och kommunikation. Under hösten kommer det att bl. a att bli femkamp utomhus, skaparverkstad med lera och julpyssel med potatistryck. Hela familjen är välkommen till träffarna.

DHB NR 1 / 2020 17


DHB VÄSTRA

>> Genomförda och kommande aktiviteter

Hösten har rullat i gång och det ser lite annorlunda bland våra aktiviteter än vad det brukar göra. Styrelsen har fått tänka om och anpassat aktiviteterna och kurserna så att det följer de rekommendationer som folkhälsomyndigheterna gett ut. Vi har nyligen avslutat vårt givande projekt ”Bildstöd vid föreningsliv” som leddes av projektledare Marie-Louise Fritzén. Vid våra aktiviteter, kurser och läger används idag bildstöd på olika sätt och möjliggör för alla (som har svårt med talad eller visuell kommunikation) att kunna vara delaktiga på lika villkor. Läs mer på vår hemsida www.dhb.se/ bildstod. Här finns mycket material att ladda ner och instruktioner att ta del av. Har ni några funderingar kring bildstöd så hör gärna av er till oss på DHB Västra.

>> KOMMANDE

Teckenspråkskurs för föräldrar och anhöriga

Idrottsdag för familjer 14 nov 2020

Under denna dag i Göteborg, får barn och vuxna en ”idrottens dag” tillsammans. Parasport i Göteborg kommer bistå oss med olika idrotter vid olika stationer som tex. bågskytte, curling, rullstolsstafett mm. Lunch och fika kommer att mätta våra magar mellan varven.

Föreläsning för föräldrar och Universeum för barnen 5 dec 2020

Vi lämnar över barnen till våra barnledare för ett spännande besök på Universeum. Ni, föräldrar går till ett närliggande hotell för att lyssna till den inspirerande föreläsningen ”Starka föräldrar ger trygga barn” med Socionomen Mia Börjesson. Läs mer om Mia på www.miaborjesson.se

10 – 11 okt. 2020 I dessa coronatider har vår förenings styrelse (DHB Västra) beslutat att inte ge vår teckenspråkskurs i den form vi hade tänkt från början. Vi vill ändå ge någon form av kurs men hålla nere smittspridningen så mycket det går. Vi kommer därför att ge en endagskurs lördagen den 10 okt. på Wendelsbergs folkhögskola, och en digital halvdagskurs på söndag den 11 okt. Vi kommer inte att ha någon barnverksamhet – endast vuxna deltagare.

Halloween på Kolmården 24-25 okt. 2020

Hoppas ni i DHB Västra vill hänga med till Kolmården och fira Halloween! ”Ett rysmysigt äventyr för hela familjen!” ”Halloween på Kolmården är läskigare än någonsin med massor av rysliga nyheter! Träffa prinsessan Mirjam i det magiska sagolandet Pumpania, upptäck de fördömda rikena och hälsa på hos Bamse och hans vänner i mysiga Småköping. För de riktigt modiga bjuder vi i år på två helt nya skräckupplevelser som garanterat får blodet att frysa till is.” Läs mer på: www.dhb.se/vastra 18

DHB NR 1 / 2020

Mia Börjesson, Socionom föreläser ”starka föräldrar ger trygga barn” Läs mer om Mia: www.miaborjesson.se

DHB NR 1 / 2020 19


DHB SÖDRA NORRLAND

Vad är Språkdeprivation – en personlig föräldraberättelse Min son Gabriel är född i Sundsvall år 2006 med diagnosen Downs Syndrom. Det var så många frågor och blandade känslor som dök upp med hans ankomst i vår lilla familj, som bestod av pappa Mårten, brorsan Joshua och mig, Julynette. En sak som vi var säkra på var att vi ville uppfostra Gabriel på samma sätt som med vår första son. Grejen är att med eller utan diagnos är inget barn det andra likt; det fick vi lära oss med son nummer tre, Nathan. Dessutom växer man i sin roll som förälder, eller med andra ord: man lär sig av sina misstag. Vår resa med Gabriel skulle vara annorlunda. Den första stora fråga var vilket språk vi skulle prata med Gabriel. Mårten och jag pratar engelska med varandra, Mårten pratar svenska med barnen och jag franska. Jag behärskade inte svenska tillräckligt bra för att kunna använda det med barnen. Gabriel hade sitt eget språk och det enda sättet för oss att förstå honom var genom hans kroppsspråk. Han förstod oss och han svarade ja eller nej till våra frågor. Det var mycket gissning, missförstånd och frustrationer. Vi hade ett årligt besök på habiliteringen i Sundsvall, där man skrev en plan som tyvärr inte följdes så noga. Habiliteringens policy går ut på att föräldrarna ska be om den hjälp de behöver. Det krävdes av oss föräldrar att se vad Gabriel behövde för sin utveckling, få instruktioner från habiliteringen och sedan jobba med Gabriel. Jag visste inte alls vad min son behövde, jag kände varken till talpedagog eller terapeut. Jag skulle då lära mig att vara pedagog eller terapeut efter några timmar på habiliteringen och sedan vara Gabriels tränare. Min son fick väldigt lite träning hemifrån. Gabriels räddning kom när han var 10 år och bedömdes ha en hörselnedsättning. Vi kom i kontakt med hörcentralen och genom dem kom vi i kontakt med TUFF (teckenspråksutbildning för föräldrar). En helt ny värld öppnades för oss föräldrar och syskon. Vi fick regelbundna kurser, ett levande språk med sin kultur. Vi förstod också hur en fungerande vård kan vara och bytte till habiliteringen i Hudiksvall där vi fick svar och stöd till Gabriels behov. Tyvärr är den döva världen begränsad för Gabriel eftersom han anses höra för bra för att vara elev i en dövskola. Men genom hans byte till en ny skola, har Gabriel utvecklat sin kommunikation, och med den, sina tankar. Personalen vid Hagaskolan i Sundsvall förstår vikten av kommunikation och tecknar med honom. Utan språk kunde Gabriel varken utforma sina tankar eller förmedla dem. Nu kan han ifrågasätta, förklara hur han tänker och berätta om sin dag.

>> Genomförda och kommande aktiviteter

DHB NORRA NORRLAND

Från Norra Norrland 24 juni Den 24:e juni var det dags för vårt distrikts allra första gemensamma aktivitet. Solen var vänlig nog att skina över Umeå och sju sommarlediga ungdomar fick prova på bangolf eller minigolf som det kallas i folkmun. Vi höll till på Umeå bangolfklubbs anläggning som ligger i en lummig park nära centrum. Två pedagogiska instruktörer gick igenom sportens grunder och sedan spelades det några rundor. Eftermiddagen avslutades med glass för våra väldigt nöja deltagare. Vi ser också fram emot att få samarbeta med Unga med språkstörning (UMS) och projektet ”Äntligen!”. Det planeras för en biokväll i Umeå under hösten. Här ligger även en av Hällsboskolorna så det känns roligt.

Julynette Sjöström-Barbon, ledamot i DHB Södra Norrland

Julynette med sonen Gabriel Sjöström

Det planeras för en biokväll i Umeå under hösten!

Höstläsning! Boktips: ANNORLUNDA BARNBARN av Monica Clasén McGrath Boken är skriven i första hand till mor- och farföräldrar som har ett barnbarn med funktionsnedsättning. Kan man hjälpa till? HUr ska man hjälpa till på bästa sätt utan att man lägger sig i? Boken bygger på olika intervjuer med far- och morföräldrar, med barnens föräldrar och med professionella – alla med olika erfarenheter.

20

DHB NR 1 / 2020

DHB NR 1 / 2020 21


DHB

DHB MELLERSTA

SPRÅKSTÖRNING

Ny språkförskola på Värmdö

Från DHB Mellersta Hösten är här; för mig känns det varje år som en nystart och så även i år – tror att det kommer från en uppväxt med en mamma som är lärare och att vi levde väldigt intensivt med läsårstiderna, inte med kalenderåret. Att det är en ovanlig höst på ett ovanligt år kan dock ingen ha missat och då känns det extra viktigt att hitta ljusglimtar och saker att fira i vardagen! För att pigga upp oss litegrand har vi två nyheter vi vill berätta från DHB Mellersta: 1. En fototävling och 2. En överraskning ( för vem gillar inte överraskningar?!)

Fototävlingen handlar om att ta en bild på det du tycker om bäst med hösten, fullständiga regler finns på vår FaceBooksida. Vi kommer att lotta ut biobiljetter bland inkomna bidrag och de vinnande bilderna kommer att läggas upp både på vår hemsida och på Facebook. Min favorit just nu, som nyinflyttad till Örebro, är att följa Örebro slott och hur det ser ut i olika väder och årstider. Överraskningen då, vad handlar den om? Jo, under senhösten kommer våra medlemmar att bjudas på en digital upplevelse som förhoppningsvis passar de allra flesta. Leverans kommer att ske via e-post så dubbelkolla gärna med kansliet (kansliet@ dhb.se) att vi har aktuella e-postadresser till er i medlemsregistret. Jag lovar att det är värt att vänta på! Håll i, håll fast och håll ut – snart får vi förhoppningsvis mer som vanligt igen! Erika, Ordförande DHB Mellersta

22

DHB NR 1 / 2020

När språket inte flyter En egen språkförskoleavdelning på förskolan Torshäll i Värmdö kommun, har öppnat i höst. Här tar man emot tolv barn med språkstörning. Avdelningen Bifrost blå kommer att vara integrerad, dvs hälften av barnen kommer att ha en språkstörning. Det kommer att finnas förskolelärare med utbildning

inom språkutveckling, specialpedagoger och en logoped på avdelningen, sammanlagt kommer det att vara fyra personer som arbetar med barnen. Barnen som går på förskolan kommer att ha diagnosen grav eller generell språkstörning. Förskolan arbetar bla med TAKK och särskild vikt läggs på struktur, tydlig pedagogik och kommunikation.

I ett avsnitt i UR:s serie om Lärarrummet ... ... kan man se hur det är på en skola i Rosengård i Malmö, Kommunikationsskolan. Skolan tar emot elever med grav eller generell språkstörning och alla lärare är utbildade i att möta elevernas behov av stöd. På vår konferens Mitt Unika Barn i Malmö den 21 november kommer rektorn från skolan tillsammans med skolans elevkoordinator och berättar om hur en dag på skolan kan se ut. Vill man se avsnittet från Kommunikationsskolan så är det avsnitt 22 i den sjunde säsongen. Möt inspirerande och engagerade pedagoger över hela landet. Kommunikationsskolan är också en av de skolor som samarbetar med vårt ungdomsprojekt Äntligen!

Fotograf Daniel Lee

Örebro Slott

Foto: Erika Tegström

Poddtipset! DHB Språkstörning vill tipsa om en podd från Vetenskap & Hälsa. Frågor som att man idag vet att språkstörning har en ganska stark ärftlighet, men inget samband med intelligensnivån, att det inte är detsamma som dyslexi, även om språkstörning också kan medföra problem med läsning och skrivning, är några av de som tas upp. Programdirektör på logopedutbildningen vid Lunds universitet, Ketty Holmström och lektor i specialpedagogik vid Malmö högskola, Olof Sandgren berättar i podden om de milstolpar i språkutvecklingen som barn normalt sett passerar, och vad föräldrar, förskola samt skola kan göra när ett barn har en språkstörning.

Kommunikationsskolan i Rosengård

DHB NR 1 / 2020 23


>> AKTUELL FORSKNING

Forskningsstudie om tidsuppfattning

”Birgitta Wennberg studerade även metoder för att träna tidsuppfattning. Då fick deltagarna mäta hur lång tid olika aktiviteter kunde ta och sedan skriva upp tiden och jämföra med andra aktiviteter. ”

Dokumentärt från UR, om att ha ett arbete I serien ”Jag jobbar” porträtteras unga människor med intellektuell funktionsnedsättning som alla ha lyckats få men även behålla ett arbete. I serien möter vi bl a Viktor som arbetar på gym, Frida som är hästskötare och Emil som arbetar på ett varuhus. Alla är överens om att jobbet betyder allt. Förutom en ekonomisk trygghet, så ger det struktur vardagen och så har de så trevliga kollegor. https://urplay.se/serie/212985-jag-jobbar

24

DHB NR 1 / 2020

mat vara för en dag eller för en vecka. Schemat kunde innehålla både text och bild utifrån önskemål. Ett annat tidshjälpmedel var en timer som visade tiden med tydlig grafik. En grafisk timer kunde till exempel ha en yta som minskade eller hade lysdioder som slocknade allt eftersom tiden räknade ned. Wennberg studerade även metoder för att träna tidsuppfattning. Då fick deltagarna mäta hur lång tid olika aktiviteter kunde ta och sedan skriva upp tiden och jämföra med andra aktiviteter. Det kunde vara att hur lång tid det tog att cykla till skolan istället för att gå. På det sättet kunde barnen som

deltog i studien bygga upp en inre kunskapsbank om hur lång tid vissa saker det tog just för dem. De som deltog i studien uppgav att de hade stor nytta av det som de hade lärt sig. De upplevde att de fick mer kontroll över sitt liv, och var mindre oroliga.

Birgitta Wennbergs avhandling från Linköpings universitet heter ”Keeping track of time- Daily management, participation and time-related interventions for children, adolescents, and you adults with neurodevelopment disorders”.

Ny samlad kunskap om Usher syndrom Den 1 juli 2020 lanserades en ny kunskapsportal om Usher Syndrom. Bakom portalen står nederländska Stichting Usher Syndroom som är en icke-vinstdrivande forskningsstiftelse som grundades 2012. Innehållet på portalen är tillgängligt på engelska och holländska. Kunskapsportalen har utvecklats för och av personer som lever med Usher syndrom.

För vissa är det svårt att hålla reda på tiden. När behöver jag gå hemifrån för att hinna med en buss? Eller hur lång tid tar det att göra klart en skoluppgift? Många människor har det här inom sig, nästan som i sitt undermedvetna, men så är det inte för alla och det kan ställa till problem i vardagen. Om man inte kommer för sent, så kommer man alldeles för tidigt och får vänta länge. Eller så krockar många olika aktiviteter med varandra, vilket kan leda till att man avstår från att göra saker av rädsla för att det ska bli helt fel. Arbetsterapeuten Birgitta Wennberg har gjort en studie över hur personer som har adhd, eller som har en intellektuell funktionsnedsättning hanterar sin tid och vad som kan hjälpa dem. Wennberg konstaterade att de flesta i studien hade en motivation att få mer kontroll över sin tid eftersom det ledde till en oro både hos dem själva och hos deras närstående. Motivationen innebar att om de fick ett tidshjälpmedel som var individuellt anpassat så var det en hjälp. Exempel på ett sådant hjälpmedel kunde vara ett individuellt utformat schema där varje dag var planerad. Beroende på person så kunde sche-

Notiser & lästips från DHB!

Vill du lära dig amerikanskt teckenspråk? Då går du in på Teckenpedagogernas hemsida. Där finns ett material som lär dig grunderna i det amerikanska teckenspråket ASL. ASL är också det språk som idag ligger till grund för den internationella tecken-kommunikationen. I materialet hittar du fraser, ordförråd och enkla berättelser. https://teckenpedagogerna.se/grundkursi-asl/

https://ushersyndroom.nl/en/ knowledge-portal/

Fatta familjen >> EN PODD FÖR FÖRÄLDRAR ”Fatta familjen” är föräldrarådgivning som behandlar en mängd olika frågor. Föräldrar får ringa in och experterna i podden ger sina råd. Det kan var frågor om bråk om läxläsning, hur man kan minska tiden framför datorn utan att det blir en konflikt, tonårs-depression eller om ett barn har en funktionsnedsättning. Varje avsnitt är ca 10-15 minuter. https://www.ur.se/foraldrar/fatta-familjen-en-podd-for-foraldrar/om-tiderna

Den kan laddas ned liu.diva-portal.org

DHB NR 1 / 2020 25


Anslagstavla

Beställ, maila: kansliet@dhb.se eller www.dhb.se/material

Produktionen är ett resultat av ett samarbete mellan avgångsklassen på Manillaskolan i Stockholm och Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn, DHB, våren 2006.

VI STÖDJER

DHB:S VERKSAMHET Teckenbro www.teckenbro.com, info@tecenbro.com

Ord AF

Astrid Frylmark

Håll dig uppdaterad! Mycket av informationen från såväl riksförbundet som från distriktsföreningarna skickas ut per e-post via vårt medlemsregister. Vi ber därför alla medlemmar att kontrollera att e-postadressen i medlemsregistret är giltig. Det kan du göra på ”Min sida” på: www.dhb.se/medlem Du kan också kontakta kansliet så hjälper vi dig: kansliet@dhb.se

PS

Gå gärna in och gilla vår facebooksida där vi lägger upp information om alla våra aktiviteter: www.facebook.com/dhbriks

Kontakta oss gärna om du har frågor om teckenspråk eller hörselskador/dövhet/språkstörning hos barn och ungdomar.

-

Riksförbundet DHB, Klostergatan 15, 703 61 Örebro Tel: 019-17 08 30, Txt: 019-19 68 90 ange 019122146* kansliet@dhb.se, www.dhb.se

Lätta tecken – 120 ord från det svenska teckenspråket Lätta tecken – 120 ord från det svenska teckenspråket

”Lätta tecken” är en DVD med filmade tecken från det svenska teckenspråket. Här kan du se olika tecken för djur, färger, familjen, tid, mat, dryck, känslor, sport och skola. Dessutom visas ett antal korta meningar i ett eget avsnitt. ”Lätta tecken” vänder sig till nybörjare med 120 vanliga och lätta tecken. Den som vill lära sig mer teckenspråk rekommenderas kontakta den lokala dövföreningen eller något studieförbund.

Lätta tecken

Beställningar görs till kansliet@dhb.se eller via http://www.dhb.se/material

Lätta tecken

120 ord från det svenska teckenspråket

120 ord från det svenska teckenspråket

Lätta tecken

DVD 120 filmade tecken Lättamed tecken från svenska DVDdet med 120 teckenspråfilmade tecken ket. du se olika tecken frånHär detkan svenska teckenspråket. för tid, för Härdjur, kanfärger, du se familjen, olika tecken mat, dryck, känslor, sport djur, färger, familjen, tid, mat, och skola. Filmen haroch inteskola. dryck, känslor, sport ljudspår. Filmen har inte ljudspår. Pris: Pris:50 50 kr kr + + frakt frakt

www.spraklek.se, www.ordaf.se

Språkstörning hos barn ochhos unga Språkstörning barni skolåldern och unga i skolåldern

Informationsskrift somii första Informationsskrift som första hand vänder sig till och hand vänder sig till föräldrar föräldrar och andra närståandra närstående. Anna-Karin ende. Anna-Karin Arnald leg. logopedArnald ger svar på leg. logoped ger svar påom de barn de vanligaste frågorna vanligaste frågorna under om barn med språkstörning skolmed språkstörning under tiden. Skriften tar upp innebörd skoltiden. Skriften tar upp och konsekvenser i skolan och innebörd och konsekvenser i ger tips på vad man som förälder skolan och ger tips på vad man och personal i skolan kan göra som förälder och personal i för att underlätta för barnet. skolan kan göra för att underPris: 30 kr + frakt lätta för barnet.

Flerhandikappades kommunikation Flerhandikappades i ett livsperspektiv kommunikation i ett

En undersökning om hur livsperspektiv döva och hörselskadade barn En undersökning om hur döva och ungdomar med fleroch hörselskadade barn och funktionshinder och deras ungdomar med flerfunktionshinfamiljer upplever språksituader och deras familjer upplever tionen i ett livsperspektiv. språksituationen i ett livsper-

Pris: 50 kr + frakt spektiv. Pris: 50 kr + frakt

Ibland låtsas jag att jag förstår (rev. 2014) Ibland låtsas jag att jag Bok samt förstår (rev.ljudbok 2014) i DAI-

SY-format om elever med Bok samt ljudbok i DAISY-format språkstörning, uppdaom elever med som språkstörning, terats 2014. Boken vänder som uppdaterats 2014. Boken sig till föräldrar, pedagoger vänder sig till föräldrar, pedagoochoch andra somsom möter barn ger andra möter barn medspråkstörning språkstörning med ochoch gerger kunkunskap om hjälpmedel och skap om hjälpmedel och om de om de särskilda svårigheter särskilda svårigheter som eleversom eleverna har. Boken na har. Boken innehåller också innehåller också tankar och tankar och råd om bemötande råd om bemötande av barn av barn med språkstörning. med språkstörning. Pris: 150 kr + frakt Pris: 150 kr + frakt

Pris: 30 kr + frakt

RTB Revision

Vi är en grupp fast två ändå

Box 1815, 702 23 ÖREBRO, Fabriksg. 54 B Tel 019-14 04 40, www.rtbrevision.se

Därför går jag inte till skolan

Därför går Tre elever på jag Riksgymnasiet för inte till skolan döva och hörselskadade berättar

JP Tolk och översättning /www.facebook.com/jp.orebrotolk/

Ett livsperspektiv

Om döva och hörselskadade elevers erfarenheter av Riksgymnasiet

Tre omelever skolk. på Riksgymnasiet för döva 30 ochkrhörselskadade Tryckt: + frakt berättar om skolk. Tryckt: 30 kr + frakt Vi är en grupp fast två ändå Om döva och hörselskadade elevers erfarenheter av Riksgymnasiet

Språkstörning i

– möjligheter i vardagen

1

Maria Norberg Gabriella Yström Elinor Brunnberg

Ett livsperspektiv - möjligheter i vardagen Filmen ”Ett livsperspektiv” hand-

lar är omen livet för barn, unga och Vi grupp vuxnatvå somändå är döva, har en hörfast

Teckenpedagogerna

selnedsättning eller en språkSammanfattning av fältstustörning. dien som genomförts vid Riksgymnasiet för döva och Gratis DVD med tillhörande hörselskadade.

info@teckenpedagogerna.se

broschyr beställs via http://

Maria Norberg Gabriella Yström Elinor Brunnberg

Vi är en grupp fast två ändå Sammanfattning av fältstudien som genomförts vid Riksgymnasiet för döva och hörselskadade. Tryckt: 50 kr + frakt 26

DHB NR 1 / 2020

Tryckt: 50 kr + frakt www.dhb.se/?id=2750

Språkstörning kombinationi kombination med med flerspråkighet flerspråkighet

Även denna informationsinformationsskrift Även denna vänder sig till föräldrar och andra skrift vänder sig till föräldrar närstående i första hand. Eva och andra närstående i första Kristina Salameh leg logoped hand. Eva Kristina Salamehger svar på de ger vanligaste leg logoped svar påfrågorna de vanom flerspråkiga språkligaste frågornabarn om med flerspråkstörning. Skriften tar bland annat iga barn med språkstörning. upp flerspråkig språkutveckling, Skriften tar bland annat upp språkstörning i kombination flerspråkig språkutveckling, med flerspråkighet, utredning språkstörning i kombination och bedömning, intervention med flerspråkighet, utredning och och föräldrarnas bedömning,roll. intervention Denna informationsskrift finns och föräldrarnas roll. Denna även på arabiska. finns även informationsskrift Pris: 30 kr + frakt på arabiska.

Pris: 30 kr + frakt

Döv Dövmed medutvecklingsutvecklingsstörning – Möjligheter i ett störning – Möjligheter i ett livsperspektiv livsperspektiv

Gratis och Gratisskrift skriftsom somkortfattat kortfattat lättillgängligt informerar och och lättillgängligt informerar belyser situationen för individer och belyser situationen för med hörselnedsättning/dövhet individer med hörselnedsättining/dövhet kombination imed utvecklingskombination störning. Skriften riktar sig i förmed utvecklingsstörning. sta hand till personer som Skriften riktar sig i första inte tidigare kommit i kontakt med hand till personer som inte målgruppen i fråga.i kontakt tidigare kommit

med målgruppen i fråga.

Fraktkostnad tillkommer 29 DHB NR 1 / 2020 27

Produkter

Beställ böcker, informationsmaterial och rapporter från DHB! Beställ böcker, informationsmaterial och rapporter från DHB! P rodukter


Returadress: Riksförbundet DHB Fabriksgatan 54 A 702 23 Örebro

Vi på Riksförbundet DHB önskar ER ALLA en härlig höst!

Besök oss gärna på: https://www.facebook.com/dhbriks 28

DHB NR 1 / 2020