Page 1

Hela denna tidning utges av Matchdax.se

NR 4 JUNI 2014

EN SPECIALUTGÅVA OM FOTBOLL

VAR FJÄRDE VECKA I AFTONBLADET

VM-SPECIAL

Följ Sveriges snabbast växande fotbollssajt matchdax.se genom att scanna in koden med din mobil.

ALLSVENSKAN HAR GÅ TT PÅ SE ME ST ER DATERAD HÅLL DIG VM-UPP WWW.MATCHDAX.SE

MATCHDAX TIPPAR: Vi har tippat samtliga matcher i sommarens världsmästerskap 

sid 5-6

PROFILEN: Bronshjälten Thomas Ravelli i öppenhjärtlig intervju 

Fixa bilen mellan matcherna, 15% på servicedelar!

INTERNATIONELLT: sid 8

Belgiens anfallsstjärna Romelu Lukaku i exklusiv intervju sid 12

Bra bildelar till skruvade priser


Årets stora nyhet från Scan är en råkorv med kötthalt på 95%. Här samlas härliga smaker av paprika och vitlök, timjan och tomat, svartpeppar och anchochili i korvar med mängder av användningsområden. Givetvis kan du steka eller grilla råkorven som den är, men den lämpar sig också väldigt väl att använda i till exempel köttfärssåser och grytor. Det enda du behöver tänka på är att korven, som namnet säger, är rå. Därför måste du tillaga den innan du äter den. Men vi kan lova att det är en smaksensation väl värd att vänta på. Och som vanligt innehåller alla korvar från Scan 100 % svenskt kött!


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

LEDARE

Sveriges VM-miss blir tydligast på skolgården Precis som i VM 2010 lyser Sverige med sin frånvaro när världsmästerskapen i Brasilien drar igång under morgondagen. En gång är ingen gång, två gånger en vana. Och det är precis där vi är nu. För likt 2010 laddar vårt avlånga land upp för en turnering där det svenska landslaget och Zlatan inte kommer att delta. Givetvis påverkar det VM-febern på sina håll, men det är bara att konstatera att Sverige som fotbollsnation går igenom en av sina historiskt dystraste perioder. Och jag både tror och är rädd för att vi lärt oss att leva med det utan att påverkas allt för mycket. Globalt är det bara en svensk som lyser med sin frånvaro i detta stora fotbollssammanhang. Och det är inte Lars Lagerbäck jag syftar på, även om han säkrade sitt egna VM-deltagande för fyra år sedan. Det är förstås vår svenske superstjärna Zlatan jag pratar om. Saknaden är av den grad att värdnationen Brasilien kampanjat för att locka svensken att närvara då turneringen drar igång under morgondagen. Vi får se om Z går dem till mötes. Men om vi ska prata lite mer om detta allvarsamma så tror jag att avsaknaden av Sverige i VM blir som allra tydligast på landets alla skolgårdar och fotbollsplaner i höst. Idolerna kommer att heta Neymar, Cristiano Ronaldo, Messi, Iniesta och givetvis en och annan Zlatan, förstås. Annat var det sommaren 1994. Då hade de flesta svenskar sin alldeles egna favorit i landslagstruppen. Till och med de som inte var/är särskilt intresserade av fotboll kunde med lätthet namnet på den svenske målvakten som räddade straffen i kvartsfinalen mot Rumänien. Vad hoppas jag själv få se under sommarens VM-turnering? Förutom bra fotboll och ett starkt tyskt landslag så håller jag en liten tumme för Ghana i turneringen. Det är dags nu att ett afrikanskt landslag går långt och drömmen vore givetvis om ett afrikanskt land kunde ta sig till semifinal och slåss om medalj. Guldet tror jag att Tyskland och Brasilien gör upp om. Det är de två mest framgångsrika fotbollsnationerna genom tiderna och det vore en rejäl fjäder i hatten om vårt europeiska grannland kunde, som förste ickesydamerikanska land, vinna i Sydamerika.

Joakim Kempe Chefredaktör

Utropstecknet: Allsvenskans kvalité ifrågasätts från tid till annan av dess belackare. Men i årets VM-slutspel medverkar två allsvenska lirare. Malmö FFs Miiko Albornoz spelar för Chile och Celso Borges spelar för Costa Rica!

!

Frågetecknet: Vår svenske domare Jonas Eriksson kommer att döma i VM. Frågan är hur om han klarar av att hålla huvudet kallt? Sverige har annars en tradition av VM-domare som hamnar lite snett. 1994 delade den svenske representanten Bosse Karlsson ut ett gult kort till fel spelare i Nigerias landslag, VM 1990 stod domare Erik Fredriksson tre meter från Maradona när han räddade ett Sovjetiskt skott på mållinjen – men friade och 1934 bjöds domare Ivan Eklind på middag hemma hos Benito Mussolini dagen innan Italiens semifinal som Eklind dömde väl ensidigt enligt historien.

?

Varningen: Om ni gör illa er i sommar kan det vara en häxdoktor som kastat en förbannelse över er. Detta ska ha drabbat Portugals världsstjärna Cristiano Ronaldo vars medverkan varit ett frågetecken.

Andres Iniesta och hans spanska lagkamrater lyfter VM-pokalen efter 1-0-segern i förlängningen mot Holland för fyra år sedan. Kommer Spanien återupprepa bedriften i sommar?

VM-FINALISTER GENOM HISTORIEN År 2010 2006 2002 1998 1994 1990 1986 1982 1978 1974 1970 1966 1962 1958 1954

Finalister Resultat: Spanien – Holland 1-0 Italien – Frankrike 1-1 (5-3 straffar) Brasilien – Tyskland 2-0 Frankrike – Brasilien 3-0 Brasilien – Italien 0-0 (3-2 straffar) Västtyskland – Argentina 1-0 Argentina – Västtyskland 3-2 Italien – Västtyskland 3-1 Argentina – Holland 3-1 Västtyskland – Holland 2-1 Brasilien – Italien 4-1 England – Västtyskland 4-2 Brasilien – Tjeckoslovakien 3-1 Brasilien – Sverige 5-2 Västtyskland – Ungern 3-2

Värdnation: Sydafrika Tyskland Sydkorea/Japan Frankrike USA Italien Mexiko Spanien Argentina Västtyskland Mexiko England Chile Sverige Schweiz

CHEFREDAKTÖR: Joakim Kempe // joakim@matchdax.com PROJEKTLEDARE: David Törnquist //david@matchdax.se AFFÄRSUTVECKLARE: Christian Sandberg //christian@matchdax.se ART DIRECTOR OCH LAYOUT: Mats Larsson // REPORTRAR: Sebastian Pearson, Christian Sundqvist, Christian Polsäter och David Carlsson.

ANNONSAVDELNINGEN: 08-441 00 15 FOTO: Bildbyrån (om inget annat anges) MATCHDAX ÄR EN DEL AV GLOBAL TIMES GROUP, NORRA AGNEGATAN 36, STOCKHOLM

”Mitt livs mest spännande resa” Läs hela intervjun med Ahmed Hafez, ägare till Orientenresor.se samt medlem i SMÅA: www.smakassa.se/medlemmar

Ansök om medlemskap på www.smakassa.se redan idag!

Nu finns vi på sociala medier!

www.matchdax.se 3


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

VM 2014 ”STOR RESPEKT FÖR PIRLO” Italien och England möter varandra i respektive lags första gruppspelsmatch i Grupp D. Inför mötet uttrycker Englands mittfältsstjärna Steven Gerrard sin beundran för italienaren Andrea Pirlo och är övertygad om man kommer att behöva hålla ett extra öga på 35-årige Pirlo:   – Jag har varit ett stort fan av honom i många, många år. Även när jag var offensiv mittfältare så brukade jag titta på hans matcher och jag är ett stort fan av hur han kan äga ett mittfält, säger Steven Gerrard till Fifa. com och fortsätter:   – Vi har stor respekt för Pirlo.

Matchdax tippar VM Imorgon drar sommarens stora fotbollshändelse igång. Matchdax bettingexpert Christian Polsäter har gnuggat geniknölarna, synat både trupper och grupper. Håll till godo. GRUPP A)

Att Sverige missar VM är knappast någon nyhet för den fotbollsintresserade. Men få vet nog om att Sverige – Brasilien är den mest spelade matchen i VM-sammanhang tillsammans med Tyskland – Serbien. Sammanlagt har de respektive mötena ägt rum sju gånger om genom VM-historien. I det här mästerskapet kommer det dock inte bli något åttonde möte för varken Sverige – Brasilien eller Tyskland – Serbien, då varken Sverige eller Serbien är kvalificerade till sommarens mästerskap.

Tomas Brolin visas det gula kortet i det senaste VM-mötet mellan Sverige och Brasilien.

4 www.matchdax.se

GRUPP E)

GRUPP G)

ÅTTONDELSFINALER:

Brasilien – Kroatien Mexiko – Kamerun

1 X

Colombia – Grekland 1 Elfenbenskusten – Japan 1

Schweiz – Ecuador Frankrike – Honduras 

1 1

Tyskland – Portugal Ghana – USA 

X 1

Brasilien – Chile 4–1 Elfenbenskusten – England2–1

Brasilien – Mexiko Kroatien – Kamerun

1 1

Colombia – Elfenbenskusten 2 Japan – Grekland X

Schweiz – Frankrike Honduras – Ecuador 

X 2

Tyskland – Ghana USA – Portugal 

1 2

Frankrike – Bosnien Tyskland – Ryssland 

3–1 2–0

Kamerun – Brasilien Kroatien – Mexiko 

2 1

Japan – Colombia 2 Grekland – Elfenbenskusten 2

Honduras – Schweiz Ecuador – Frankrike 

2 2

USA – Tyskland Portugal – Ghana 

2 1

Spanien – Kroatien Italien – Colombia 

3–1 1–0

Går vidare: Elfenbenskusten, Colombia

Går vidare: Frankrike, Schweiz

Går vidare: Tyskland – Portugal

Argentina – Schweiz Belgien – Portugal 

3–1 1–2

Kommentar:

Kommentar:

Kommentar:

Går vidare: Brasilien, Kroatien Kommentar:

BRASILIEN SLIPPER MESTA MOTSTÅNDAREN

GRUPP C)

Allt annat än en brasiliansk seger vore en megaskräll. Vi såg i Confederations att laget lyfter sig snarare än känner press inför hemmafansen. Tvåa i gruppen blir Kroatien. Innermittfältet med Modric och Rakitic är ett av VM:s bästa, båda kommer från en mycket bra säsong. Mexiko har haft ett par svaga år och Chicharito kommer från ännu en svag säsong. Kamerun har en stabil defensiv, men är lite tunna framåt.

Falcao kommer inte till spel för Colombia, vilket är ett avbräck såklart. Men där har man ett par starka ersättare. Imponerade stort i kvalet, där man bland annat släppte in minst antal mål av samtliga. Flera afrikanska lag har lottats in i svåra grupper och jag tror det blir Elfenbenskusten som kommer lyckas bäst av de afrikanska lagen. Lite av sista chansen för en stark generation spelare. Japan har svårt att göra mål och Grekland har ett ålderstiget lag.

GRUPP B)

GRUPP D)

Frankrike kan inte längre klassas som en stornation i världsfotbollen och det passar dem perfekt. Utan press kan Fransmännen, med hjälp av en fördelaktig lottning ta sig långt. Bakom dem tar sig Schweiz ochskå vidare då de övriga lagen ser väldigt svaga ut. Ecuador vinner sällan utanför Quito och gynnas väldigt lite av att spela på hemmakontinenten. Honduras ska vara lyckliga om de ens lyckas göra mål.

GRUPP F)

Turneringens upplaga av ”dödens grupp” var som mest skrämmande under lottningen – just nu finns det frågetecken kring samtliga lag. Kommer tyskarna hitta formen? Hur bra är Portugal om Ronaldo inte presterar? Är Asamoah Gyan en spelare som fortfarande gör skillnad? Finns det någon som orkar bära USA till framgångar? Till syvende och sist är det trots allt Tyskland och Portugal som har mest kvalitet och kommer ta sig vidare från gruppen.

KVARTSFINALER:

GRUPP H)

FINAL:

Spanien – Holland Chile – Australien 

1 1

Uruguay – Costa Rica England – Italien 

1 X

Argentina – Bosnien Iran – Nigeria 

1 2

Belgien – Algeriet Ryssland – Sydkorea 

1 1

Australien – Holland Spanien – Chile 

2 1

Uruguay – England Italien – Costa Rica 

2 1

Argentina – Iran Nigeria – Bosnien 

1 2

Belgien – Ryssland Sydkorea – Algeriet 

1 X

Australien – Spanien Holland – Chile 

2 2

Italien – Uruguay Costa Rica – England 

1 2

Nigeria – Argentina Bosnien – Iran 

2 1

Sydkorea – Belgien Algeriet – Ryssland 

2 2

Går vidare: Spanien, Chile

Går vidare: Italien, England

Går vidare: Argentina, Bosnien

Går vidare: Belgien – Ryssland

Kommentar:

Kommentar:

Kommentar:

Kommentar:

Australien blir gruppens slagpåse som alla slår lätt. Spanien går vidare på ren grundkvalitet. Kan Chile bara få tillbaka Vidal på mittfältet är känslan att laget kan överraska och slå ut ett överskattat Holland. Offensiven är fantastisk, medan defensiven lämnar en del att önska – räkna med målrika matcher här. Vidal är förmodligen tillbaka till sista gruppspelsmatchen – då Holland och Chile lär göra upp om vem som avancerar bakom Spanien.

Uruguay har Suarez och Cavani, vilket knappast är det sämsta. Där bakom är det tunnare, eller kan en åldrad Forlan bjuda på en sista show? Öppningsmatchen mellan Italien och England luktar kryss lång väg, därefter tror jag Italien besegrar Costa Rica relativt enkelt. Nyckelmatchen blir då mellan England och Uruguay i omgång två. Känslan är att det kan bli en målskillnadsaffär och att England då har fördel av att möta ett förmodligen avhängt Costa Rica sist.

Argentina kliver in i mästerskapet som en av de stora favoriterna och gruppspelet är ingenting mer än en transportsträcka för Messi och co som lär gå vidare med full pott. Bakom dem slåss debutanterna Bosnien och de afrikanska mästarna Nigeria om andraplatsen. Bosnierna drar dock det längsta strået till slut när firma Dzeko/Ibisevic släpps loss mot slagpåsarna Iran i den sista omgången.

Turneringens dark horse Belgien har fått en riktig drömlottning och kan redan på förhand fokusera på åttondelen. Ett av VM:s mest spännande lag ställs mot Algeriet, Ryssland och Sydkorea. Det bör bli en munsbit för Wilmots manskap. Bakom dem lär Ryssland kriga sig vidare, men det kan bli tajt. Det ryska laget är betydligt sämre än under succén 2008 men besitter tillräckligt med rutin för att nå högre än både Sydkorea och Algeriet – som ser ännu svagare ut.

Brasilien – Elfenbenskusten3–1 Frankrike – Tyskland 1–0 Spanien – Italien Argentina – Portugal 

2–0 2–1

SEMIFINALER: Brasilien – Frankrike Spanien – Argentina 

2–0 1–3

BRONSMATCH: Frankrike – Spanien 

0–2

Brasilien – Argentina 

1–2

VINNARE:

Argentina

SKYTTELIGAVINNARE: Sergio Aguero


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

SPEL Experten:

”Därför vinner Argentina VM” Hemmanationen Brasilien kommer att gå starkt i turneringen och i Chiles matcher bör du räkna med många gjorda mål. Matchdax bettingexpert, Christian Polsäter, lägger ut texten om sommarens turnering:

Leo Messi och hans argentinska lagkamrater kan ha all anledning att få jubla i Brasilien. I varje fall om man får tro Matchdax bettingexpert Christian Polsäter.

Givet att hemmanationerna av tradition brukar gå starkt och att Brasilien är ett riktigt bra lag har jag svårt att se något annat än att Brasilien kommer gå riktigt långt. Väl där är bollen extremt rund och jag lutar åt att ett lag som Argentina, som kan spela under mindre press, kan skrälla. Rent generellt tror jag en hel del på de sydamerikanska lagen. Att vara vana vid klimatet och ha ett stort stöd på läktaren är faktorer som inte ska underskattas. Därför tror jag att lag som exempelvis Chile och Colombia kan komma att överraska. Luiz Felipe Scolari hävdade tidigare att just Chile var laget han minst av allt skulle vilja ställas mot i en eventuell åttondelsfinal. Den som sett chilenarna spela den sista tiden kan förstå varför – lagets högstanivå är fantastisk. Laget spelade långa stunder ut Tyskland i en träningsmatch nyligen. Tyskarna erkände efteråt att uddamålssegern var tursam, det bättre laget förlorade. Chile bygger vidare på det intressanta system som Marcelo Bielsa

initierade för ett par år sedan. Räkna med stenhård press och många mål i Chiles matcher! Nu saknar Colombia visserligen Falcao, vilket är ett jätteavbräck på alla plan. Men det finns otaliga exempel på hur lag höjer sig när storstjärnan är borta. Finns mängder av kvalitet bakom honom och Colombia imponerade stort i VM-kvalet. Ett sydamerikanskt lag jag gått emot är trots allt Uruguay. Man har som bekant hamnat i denna upplaga av dödens grupp och min känsla är att laget är lite överskattat. Suarez och Cavani i all ära, men kanske är man lite ensamma. Och kommer Godin klara av att styra upp försvarsspelet? Ett annat tänkbart skrällag är Elfenbenskusten. Nu är lite av sista chansen för en gyllene generation av spelare. För mig är det enda ickeeuropeiska/sydamerikanska laget som har chans att gå långt. För det är ju så, när det drar ihop sig brukar det vara de stora elefanterna som är kvar. Kan Yaya Toure få

fram lika mycket av sina kvalitéer som i Manchester City och kan Didier Drogba orka mobilisera kraft för en sista show kan vi få det bästa afrikanska resultatet någonsin (alltså semifinal). När det gäller skyttekungar är det såklart alltid svårt att sia om. De senaste två turneringarna har det räckt med fem gjorda mål för att ta skytteligatiteln. Den här gången tror jag det kan krävas mer. Känns som att Brasilien och Argentina är goda för tio-tolv mål i gruppspelet. Därmed skulle exempelvis en Neymar eller Messi kunna göra fyra mål redan där. Min skytteligakandidat är dock Sergio Agüero. Han har haft skadeproblem de senaste åren men levererar alltid när han väl spelar. Komplett och kan avsluta på många olika sätt. Dessutom tror jag Argentina går hela vägen, därför vinner han skytteligan. n /Christian Polsäter Bettingexpert och bloggare på Bettdax Läs mer på www.matchdax.se

CHECKa in soMMaREns ERBjuDanDE

Köp en ny Honda i sommar och få en värdecheck på

Vinn en drömresa till WTCC i Marrakech

Du som köper en ny Honda i sommar är med och tävlar om en resa till premiären av WTCC i Marrakech 2015. se stjärnföraren Rickard Rydell köra för Honda Racing team sweden! i paketet ingår resa, boende och racingbiljetter för två personer. Läs mer på honda.se.

CR-V pris från ca

Civic pris från ca

226.900 kr 169.900 kr

Sommarkampanj! Få en värdecheck på 10.000 kr att använda vid bilköpet eller till lyxiga tillbehör. Motor CR-V: 2.0 i-VTEC, 155 hk / 2.2 i-DTEC, 150 hk / 1.6 i-DTEC, 120 hk. Bränsleförbrukning blandad körning: 4,5-7,7 l/100 km. Koldioxidvärde: 119-179 g/km. Miljöklass: Euro 5. Motor Civic: 1.4 i-VTEC, 100 hk / 1.8 i-VTEC 142 hk / 1.6 i-DTEC, 120 hk. Bränsleförbrukning blandad körning: 3,6-6,4 l/100 km. Koldioxidvärde: 94-150 g/km. Miljöklass: Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Erbjudandet går ej att kombinera med andra erbjudanden eller rabatter. Giltighetstid t.o.m. 2014-08-31. Läs mer på honda.se.

www.matchdax.se 5


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

VM 2014 Borges tror på det omöjliga:

”Siktar högt”

”JAG NJUTER AV PRESSEN” Tysklands förbundskapten Joachim Löw har inga problem med att tyskarna har ett visst favorittryck på sig i fotbolls-VM. Tvärtom menar Löw att hans mästerskapsrutin efter fyra internationella turneringar har förändrat hans syn på pressen:   – Numera kan jag hantera pressen mycket bra och faktum är att jag njuter av pressen, säger Joachim Löw till Fifa.com.

SPANIEN RÄDS INTE HOLLAND Regerande världsmästarna Spanien kommer i gruppspelet att stå öga mot öga med föregående VM-finalmotståndaren Holland. Trots att matchen sannolikt kommer att bli den svåraste för Spanien i grupp B så tar den kolugne förbundskapten Vicente del Bosque det hela med ro:   – Vi har ingen rädsla. Men vi har respekt, säger Vicente del Bosque till Fifa.com.

Celso Borges tror på sitt Costa Rica i sommar och menar att lagets chanser på guldet är detsamma som för alla andra lag. – Det känns som om vi kan slå de tuffaste lagen, säger Celso Borges till Matchdax. AIK-mittfältaren Celso Borges formstarka år belönades med en plats i Costa Ricas VM-trupp. Om bara ett par dagar inleder hans och hans landsmän sitt mästerskap med tre tuffa matcher mot Uruguay, Italien och England. – Det kändes skönt att avsluta med en seger här i AIK innan jag stack. Nu får jag åka med en skön känsla i bagaget, vilket är viktigt. Det känns som om jag har gjort det bra under vårsäsongen i AIK och det är dags att byta spår till något annat. Det tuffa motståndet i ”dödens grupp” är dock inget som skrämmer 26-åringen.

Tysklands förbundskapten Joachim Löw njuter av den press som ett VM-slutspel innebär.

Simon Lundevall Gefle IF: Hur kommer du att följa VM?

Jag kommer att följa VM väldigt mycket. Jag kommer att följa VM så mycket som jag kan. Det är ju det roligaste som finns. Vilka lag möts i finalen?

Jag tror att Spanien möter Brasilien i finalen och att Spanien vinner. De spelar en väldigt bra fotboll och om alla pusselbitar faller på plats, så är dem väldigt svårslagna.

Erik Johansson Malmö FF: Hur kommer du att följa VM?

–Jag ska nog faktiskt inte följa VM. Helt ärligt är jag inte så intresserad av att titta på fotboll. Den fotbollen jag ser mest på är på Swedbank Stadion från planen, haha. Så du kommer inte titta på om lagkamrat Miiko Albornoz spelar för Chile?

– Haha, jo, det är klart att spelar han så får man allt ta och kika lite.

webflower.se r ån Pris f r

242 k

– Våra förutsättningar är samma som för alla andra lag. Skillnaderna mellan landslagen har blivit allt mindre, så det känns ändå som om vi kan slå de tuffaste lagen. Vi är vassa på kontringar och kompakta defensivt, så det ska nog gå bra, berättar Borges för Matchdax. Nu hoppas han kunna göra det omöjliga med sitt lag och drömmer om att slå dessa lag och gå vidare ur gruppspelet. – Vi drömmer självklart om att göra något som landslaget från 1990 gjorde, det vill säga ta sig ur gruppspelet, så självklart hoppas vi på det. Men vi har mer försökt att ta det en

match i taget och bara vinna så mycket det går. Men vi siktar högt. Skillnaden mellan att spela allsvensk fotboll och möta exempelvis Italien är trots allt ganska stor, hur ser du själv på det?

– Det är vad som gör fotbollen så pass magisk; att du ena veckan möter man Elfsborg och nästa spelar VM mot Italien. Vi är alla mänskliga och att våra motståndare i VM råkar spela i större ligor och att de gör mål där tar inte bort det faktum att de är människor och därför behöver vi inte känna oss underlägsna, säger Celso Borges till Matchdax.

Martin Broberg Djurgårdens IF: Hur kommer du att följa VM?

–Jag kommer att följa VM hemma i Stockholm. Vilka tror du möts i finalen?

– Jag tror Brasilien kommer att gå till final och sedan Frankrike, där Brasilien kommer att vinna. Sedan skulle jag säga att jag tror att Colombia kan överraska och gå långt. Dom har många bra spelare och ett jävla bra lag.

Är du nervös inför detta?

– Nej jag är bara exalterad. Det ska bli superkul att få möta spelare som (Andrea) Pirlo, (Steven) Gerrard och (Edinson) Cavani så det ska bara bli kul, inte nervöst, säger han med leende. Är det någon spelare du ser extra mycket fram emot att möta?

– Jag gillar Pirlos spelstil, så jag måste säga honom. På det spelmässiga planet är han absolut en förebild för mig - han är hjärnan i laget och den som allt spel går genom. n /Christian Sundqvist Läs mer på www.matchdax.se

Lars Jacobsson tränare Mjällby AIF:: Hur kommer du att följa VM?

–Den här gången blir det hemma framför TV:n. Jag ska försöka att inte missa en match. Vilka tror du möts i finalen?

– Det är oerhört svårt att säga. Men det borde vara någon från kontinenten, det brukar vara så. Så kanske Brasilien och Argentina i final? Sedan får man väl räkna med Tyskland. De brukar gå långt och är nästan alltid åtminstone i semifinal. Sen pratar alla om Belgien, också. Dom har ett bra lag och skickliga spelare så de kanske kan överraska lite.

Köp en palm!

Man behöver inte åka ända till Brasilien för att ha äkta palmer runt omkring sig. Hos oss kan du beställa och skicka konstgjorda & konserverade blommor & växter av alla sorter. Vi har endast de mest högkvalitativa produkterna i vårt sortiment, så kvalitén behöver du inte oroa dig över.

Kontakta oss idag: www.webflower.se • 042-33 00 20 6 www.matchdax.se


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

Ronaldo tror på stöd från hemmapubliken:

”Har historiska band”

Vi har löst Stockholmarnas byggproblem sedan 1903

jag tror att brasilianarna också kommer att stödja oss

Portugals världsstjärna Cristiano Ronaldo både tror och hoppas att hans landslag kommer att få stöd från den brasilianska publiken under VM: – Jag tror att brasilianarna också kommer att stödja oss, säger Cristiano Ronaldo till fotbollsbloggen Sportlobster. Världsstjärnan Cristiano Ronaldo har brottats med både lårskada och ”hopparknä” inför Portugals nyckelmatch i VM då man möter Tyskland den 16:e juni. I förra veckan tog en ”häxdoktor” på sig ansvaret för skadorna och menade i en intervju med engelska The Guardian att han kastat en förbannelse på den portugisiske världsstjärnan. Om det nu var en förbannelse ser den i vilket fall ut att ha släppt och under lördagen tränade mittfältaren igen med landslaget och mycket talar för att han kommer att hinna bli redo för spel. Nu hoppas Cristiano Ronaldo få stöd från den brasilianska publiken på plats: – Portugal och Brasilien har historiska band och länderna pratar samma språk. Därför tror jag att mästerskapet kommer att bli en fantastisk erfarenhet och jag tror att brasilianarna också kommer att stödja oss, säger Cristiano Ronaldo till bloggen Sportlobster. Ronaldo gör inte heller någon hemlighet om att Portugals grupp med Tyskland, USA och Ghana tillhör en av de svårare under mästerskapet:

– Enligt min uppfattning har vi den starkaste gruppen i hela VM, men vi får ta ett steg i taget, säger han och tillägger: – Vårt mål är självklart att ta oss igenom gruppen och sen får vi se. Att Portugal ännu inte har vunnit någon titel i mästerskapssammanhang, trots att man var stora favoriter i EM 2004 (där man förlorade finalen mot Grekland), gör att Real Madrid-stjärnan tar sin lagkaptensroll med största allvar: Trots framgångar på klubblagssidan, där han tidigare satte ett svårslaget målrekord på 16 fullträffar när Real Madrid vann Champions League och en rutin av att spela på de stora arenorna så menar Ronaldo att en sak inte har förändrats genom åren: – Jag får erkänna att det finns känslor som aldrig förändras trots att åren går och jag får fortfarande rysningar när jag hör den portugisiska nationalsången. n /Redaktionen Läs mer på www.matchdax.se

www.matchdax.se 7

Sickla. Måndag–fredag 06.00–19.00, lördag–söndag 09.00–17.00. Sickla Allé 2– 4. Telefon 08-723 47 00. Knivsta. Måndag–fredag 06.30–18.00, lördag 09.00–15.00. Hyvelgatan 1. Telefon 018-34 28 25. fredells.com


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

PROFILEN FAKTA: Namn: Thomas Ravelli

Ålder: – 54 år

Meriter: VM-brons och världens näst bäste målvakt 1994, 143 landskamper (näst flest), Åtta SM-guld (Svenskt rekord), Guldbollen 1981, Invald i Svensk Fotbolls Hall of Fame, Vinnare av mästarnas mästare 2014

Aktuell: Medverkat i dokumentärfilmen ”Bronshjältarna – sommaren vi aldrig glömmer” och spelar dessutom en hyllningsmatch tillsammans med de andra VM-hjältarna i Båstad den 29:e juni på Örebäcksvallen.

Gör idag: Föreläsare och driver webbprojektet Ravelli.se tillsammans med sin bror, Andreas. Ett klädesföretag som samarbetar med fotbollsklubbar runt om i landet som vill dryga ut sin klubbkassa.

Bronshjälten:

”Många minnen och tankar som kom tillbaka”

  1994 tog Sverige brons i Fotbolls-VM i USA. Under gårdagen visades den andra och avslutande delen av dokumentärfilmen: ”Bronshjältarna – sommaren vi aldrig glömmer” i SVT:   – Det var många minnen och tankar som kom tillbaka, säger bronshjälten Thomas Ravelli till Matchdax. 1994 grävde Sverige guld och fann brons i Fotbolls-VM i USA. Många spelare har kommit och gått i det svenska fotbollslandslaget under dessa två decennier. Men många är vi som har minnen från turneringen denna varma sommar för 20 år sedan: – Att det var så jättestort, det förstod inte vi i laget överhuvudtaget, säger Thomas Ravelli till Matchdax och fortsätter: – Jag kunde inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig att man 20 år efter den här turneringen fortfarande har ett intresse för den här händelsen. Igår avslutades SVTs dokumentärserien ”Bronshjältarna – sommaren vi aldrig glömmer” som under den första delen inleddes med att Thomas Ravelli, Tomas Brolin och Tommy Svensson reste till Stanford Stadium i USA, arenan där Sverige besegrade Rumänien på straffar: – Det är klart att det var många minnen och tankar som kom tillbaka när vi var där då tillsammans. Alla har vi upplevt det här på olika sätt. Jag som målvakt, Tommy Svensson som förbundskapten och ”Brollan” (Tomas Brolin) som utespelare och svenska folket som satt hemma och tittade på den här matchen. Alla har vi upplevt den 8 www.matchdax.se

här matchen på olika sätt. Arenan såg annorlunda ut, men omklädningsrummen var likadana och jag kommer ihåg precis på vilken plats jag satt och hur jag satt och njöt efter matchen, säger Thomas Ravelli till Matchdax. Dokumentärfilmen växlar mellan gamla bilder och filmer från landslagets resa genom turneringen under VM-94 parallellt med att man låter bronshjältarna samlas hemma hos lagkaptenen Jonas Thern för att tillsammans prata om denna stora händelse i Sveriges fotbollshistoria: – Det roliga med att träffas sådär är att man kommer in i samma roller som man hade när vi spelade tillsammans. ”Henke” (Larsson) blir ”lillpojken” igen eftersom han i våra ögon alltid varit liten och yngst. Jonas (Thern) tar kaptensbefälet och flamsar omkring och skojar lite grann på ett skojfriskt sätt samtidigt som han vid tillfällen kan bli väldigt allvarlig. Han har en otroligt god sida, Jonas, där han visar glädje och humor samtidigt som han är en ledargestalt, säger Ravelli till Matchdax. Den idag 54-årige Thomas Ravelli gör ingen hemlighet av att turneringen och framgångarna i USA förändrade synen på

honom som målvakt och hans liv i stort: – Den turneringen förändrade hela mitt liv och många av de andras också. Jag tror att alla vi som var med känner en oerhörd tacksamhet att det gick så bra som de gjorde. Dels fotbollsmässigt, där jag fick en helt annan plattform att stå på. För blir man utsedd till att nästan vara världens bäste målvakt så innebär det att en dålig insats eller tabbe får mindre betydelse. Ens kritiker vet att ”han är rätt duktig ändå” så var det inte innan. – Sen fick det betydelse i vardagen. Människor man inte känner kommer fram till en och säger att de vet precis var de var och vad de gjorde under det här VM:et och specifikt vad de gjorde under de här straffarna. Så jag är oerhört tacksam och glad att det har gått så här bra. I idrottsvärlden finns det spelare som blir ihågkomna efteråt för den gången de presterade dåligt och istället har vi blivit ihågkomna för det här. Samtidigt är straffräddaren den förste att erkänna att han inte har så många minnen kvar från själva turneringen. Han beskriver det som att han har små detaljer här och var, men att det mesta blivit lite ”blurrigt” med tiden, därför har han själv upp-

skattat dokumentärserien: –Jag var så oerhört fokuserad att min hjärna egentligen bara var på fotbollsplanen och den här turneringen höll på ganska länge. Däremellan gick man upp på sitt enkelrum och läste eller vilade. Jag gjorde egentligen ingenting som jag inte behövde göra och ingenting som kunde påverka prestationen. Min fru kom faktiskt inte över förrän efter bronsmatchen, för jag ville bara tänka på fotbollen. Inga lustigheter eller öl eller någonting. Det var till och med så att Tommy Svensson sa till mig ”Nu får du lugna ned dig lite, du ska inte träna mer nu!”, säger han och tillägger: – Men jag visste att det här var min chans att visa hur bra jag var och jag var så oerhört fokuserad. Jag var i den där ”zonen”. Sen har det varit kul att se allting tillsammans med familjen. Ena dottern är född 1991 och det är roligt att visa barnen vad man har varit med om. Men jag kan också erkänna att man fått nypa sig lite i armen. ”Har jag verkligen varit med om detta?”. n /Joakim Kempe Läs mer på www.matchdax.se


STORHANDLA PÅ 7-11 MINUTER Nu sänker vi priserna så att du kan handla din vardagsmat hos oss. Mjölk, ägg, skinka, ost, bröd och juice. Inte mindre än 270 varor har fått nytt lägre pris. Välkommen in och storhandla.

NYTT LÄGRE PRIS PÅ MASS OR AV VA ROR


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

VM 2014 FÖRTROENDET FÖR TORRES ORUBBAT I klubblagssammanhang har inte Fernando Torres rosat marknaden. Men i VM kan Spaniens kvicke anfallare bli ett namn att räkna med. Förbundskapten Vincence del Bosque har redan tilldelat spanjoren sitt favoritnummer: nummer nio; och det med rätta. Trots att Torres bara har gjort 20 mål i Premier League under de tre senaste åren har han under samma period gjort åtta mål på tolv landskamper.

Bollen – inte längre bara rund

Puma EvoPower 1 Tricks FG

Cesc Fabregas, Spanien

Nike Magista

Thiago Silva, Brasilien

Diadora DD-NA2 GLX 14

Antonio Cassano, Italien

Adidas Adizero f50

Luis Suárez, Uruguay

TUNGT AVBRÄCK FÖR TYSKLAND - REUS MISSAR VM Tyskland har åkt på en blytung skada dagarna innan mästerskapet. Under fredagens VM-genrep mot Armenien skadade Marco Reus foten och röntgen upptäcktes att ett ledband i foten troligtvis är av och förbundskapten Joachim Löw bekräftade på en presskonferens att det inte blir något VM för Dortmundstjärnan:   – Det är otroligt tråkigt både för honom och för oss. Marco var i bra form och gjorde ett bra intryck i matcherna mot Kamerun och Armenien, säger Tysklands förbundskapten Joachim Löw enligt tyska Bild. Sampdorias Skhodran Mustafi ersätter Reus i truppen.

Marco Reus missar sommarens VM-slutspel efter ett avslitet ledband i genrepet.

10 www.matchdax.se

Matchdax har testat aktuella skor i VM. Håll koll på vår hemsida matchdax.se den 25 juni för mer information.

Matchdax guidar dig genom fotbollens utveckling som materialsport och tittar närmare på hur stjärnorna väljer att spela under Världsmästerskapet i Brasilien. 1986 gjorde svenska fotbollsförbundet och den dåvarande förbundskaptenen Lars ”Laban” Arnesson instruktionsvideon ”Vän med bollen”. Hade en nyversion gjorts idag hade den sannolikt tagit upp betydelsen av vilka skor spelarna har och hur bollens beteende. Sedan 1970 har Adidas legat bakom mästerskapsbollarna och denna sommarens VM-boll är inget undantag. Bollen Brazuca, vilket betyder ”brasilianskt”, ska med sina sex paneler försöka göra bollen ”rundare än någonsin” och är tillverkad i materialet uretan med avsikten att få den mer greppvänlig för världsstjärnornas skor. ”Läderkulans” utveckling har skett i en rasande fart och för varje mästerskap som gått har tillverkarna

försökt toppa föregående upplaga. Under VM i Sydafrika lanserades fotbollen Jabulani, som fick utstå viss kritik av spelarna själva. Bland annat kritiserade Englands målvakt David James bollen och menade att den färdades för snabbt och var ”svårgreppbar”. Detta har man nu försökt komma till rätta med till sommarens mästerskap. Brazuca har därför designats för att ha en mer förutsägbar bollbana; möjligen för att förhindra att spelarna hittar tacksamma bortförklaringar när resultaten går emot. Men det är inte bara bollen som kommer att avgöra det här mästerskapet. Även skornas utformning och material har fått en allt ökad betydelse till det stundande mästerskapet. Den uppmärksamme kommer att

kunna se att den argentinske världsstjärnan Leo Messi fått en alldeles egen variant av fotbollsskon Adizero50 för att matcha den blåvita landslagsdräkten. Argentinaren har, liksom flertalet andra kvicka spelare, valt den 165 gram lätta Adizero50 då den genom dobbarnas placering är specialdesignad för att nå toppfart så snabbt som möjligt. För Spaniens Cesc Fabregas, Italiens Mario Balotelli och Elfenbenskustens Yaya Touré blir det däremot ett färggladare skoval med fokus på att kunna leverera hårdare skott med god precision. Pumas Evopower 1 Tricks FG kommer att lysa upp fotbollsplanen i sina rosa och turkosa färger. Andra världsstjärnor som Antonio Cassano har istället valt att bära

en hyllning till Italien i form av Diadoras DD-NA2 GLX 14 i Italiens blå och vita färger.. Med sitt konstmaterial ska den italienska dojan greppa bra mot foten samtidigt som den ”andas” genom sin Net Breathing System som ventilerar och säkerställer att den hetlevrade italienaren har kyliga fötter under mästerskapet. Slutligen har vi Nikes ”strumpsko” Magista som på Andres Iniestas och Thiago Silvas fötter kommer att låta sig höra talas om. Skon har en annorlunda utformning en övriga skor med en stickad ovandel utan sömmar, som dessutom är elastisk och som anpassar sig efter foten för att öka känslan i bollhanteringen. n /Joakim Kempe Läs mer på www.matchdax.se


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

FAKTA

Galna fakta om VM:

Vilken landslagsmålvakt missade VM på grund av fängelsestraff? Och vilket landslag kräver flytande tvål på hotellrummet? Matchdax listar 14 galna fakta om fotbolls-VM. 1 NY TEKNIK: VM i Brasilien blir det första Världsmästerskapet där man kommer att ta till teknik för att säkerställa om bollen är över mållinjen. Domaren har i turneringen hjälp av 14 kameror och ett speciellt dataprogram som gör att det skickas en signal till domarens armbandsur som börjar vibrera vid mål.Inte nog med att domaren har ett armbandsur som börjar vibrera vid mål, vid frisparkar kommer de att kunna ta till en sprayburk för att markera murens avstånd till bollen. Sprayfärgen är specialdesignad för att försvinna inom en minut från att avståndet är markerat. 2 VÄRMEN: Eftersom klimatet i Brasilien kan bli riktigt varmt så har domarna möjligheten att stanna matchen i en minut vid två-tre tillfällen under matchen. Det är dock än så länge inte fastställt exakt hur varmt det behöver vara för att domarna ska få tillåtelse till avbrott. 3 FICK INTE SPELA BARFOTA – DROG SIG UR: Indiska landslaget skulle ha deltagit i Fotbolls-VM 1950. Men när de inte fick spela barfota valde man istället att resa lämna turneringen.

4 THE SIMPSONS SPARKAR BOLL: Gillar du The Simpsons? Ett avsnitt med den berömda, tecknade, familjen har redan visats där familjefadern Homer Simpson värvas av brasilians maffia som domare till VM i Brasilien. 5 TYSKLAND HAR spelat 99 VM-matcher genom historien. Flest av alla länder. Gruppspelsmatchen mot Portugal blir Tysklands 100:e VM-match. 6 LANDSLAGENS GALNA KRAV: De deltagande lagen i VM laddar på olika sätt och varje landslag har lämnat olika kravspecifikationer för vad som ska få finnas tillgängligt på hotellet. Medan portugiserna kommit med det blygsamma önskemålet om ljudlös airconditioning och fransmännen kräver flytande tvål, så har japanerna krävt desto mer. ”De blå samurajerna”, som de kallas, har begärt jacuzzis i varje spelares hotellrum. Vi på Matchdax föredrar dock Ecuadors krav om att få Ecuadorianska och inte brasilianska bananer på hotellrummet.

7 DET SNABBASTE RÖDA kortet som delats ut fick Uruguays José Baptista som efter 56 sekunder fick syna det röda kortet i gruppspelsmatchen mot Skottland 1986. 8 REGERANDE MÄSTARNA, Spanien, är angelägna om att bli det första landslaget att vinna två världsmästerskap i följd. Nu står det klart att spelarna kommer att få dela på hälften av de 245 miljoner kronor som Fifa delar ut i segerbonus. 6,5 miljoner kronor per spelar. 9 DEN YNGSTA SPELARE att göra mål i VM heter Edson Arantes do Nascimento, mer känd som Pelé. Pelé var 17 år och 239 dagar när han gjorde 1-0 mot Wales, den 19:e juni 1956. 10 USA HAR FLEST SPELARE: USA har flest licensierade fotbollsspelare i världen med nästan 18 miljoner fotbollsspelare(!). Att jämföra med Sveriges blygsamma 250000 spelare. Det bör dock tilläggas att nära 80% av de amerikanska spelarna är under 18 år.

11 COLOMBIAS MÅLVAKT BAKOM LÅS OCH BOM: Colombianske målvaktslegenden René Higuita är mest känd för sin fantastiska skorpionräddning i landskampen mot England. Men ett kidnappningsdrama 1993 hindrade landslagsmålvakten från att delta för sitt land under VM-94. Istället fick Higuita spendera VM bakom lås och bom. 12 ANFALLAREN ROGER MILLA är den äldste spelaren att representera sitt land i ett VM. Milla var 42 år och 39 dagar när fick chansen i gruppspelsmatchen mellan Kamerun och Ryssland. 13 BRASILIEN har gjort flest mål i VMsammanhang. Sammanlagt 210 fullträffar. 14 TURKISKE ANFALLAREN Hakan Sukur har gjort VM-s snabbaste mål då han 2002 gjorde mål efter elva sekunder i kvartsfinalen mot Sydkorea. Sydafrika är det enda värdlandet som inte klarat av att ta sig förbi gruppspelet.

J BIL TÄBY PRESENTERAR

jbil.se

UTRUSTNING UPP TILL

Fira Fotbolls-VM med Hyundai!

Premiär för Hyundai Go! Edition I sommar håller världen andan. Som huvudsponsor av Fotbolls-VM 2014 är vi på Hyundai minst sagt förväntansfulla. Så för att fira har vi laddat några av våra succémodeller med extrautrustning utöver det vanliga. Vi kallar dem för Go! Edition, och ser stolt fram emot att berätta mer om dem när du besöker oss. Välkommen in!

i20 Go! Edition

från 124 900 kr eller 2 400 kr/mån m. privatleasing

30 000 kr PÅ KÖPET

i30 Go! Edition

från 179 900 kr eller 3 000 kr/mån m. privatleasing

ix35 Go! Edition

från 249 900 kr eller 4 400 kr/mån m. privatleasing

J BIL PRIVATLEASING • Ingen kontantinsats • Vinterhjul & Service ingår • Endast privatpersoner • 36 mån/Max 4.500 mil Obs! Skatt, försäkring och drivmedel ingår ej.

Flyghamnsv. 3 Täby. Tel. 08 - 446 33 77. Öppet mån–fre 9 –18. Lör– sön 11–15. 5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka • 5 års Vägassistans • 5 års Lackgaranti • 3 års Vagnskadegaranti • 12 års Rostskyddsgaranti Bränsleförbrukning vid blandad körning: i20 Go! (1.2 Man) 4,9 I/100 km, C0 2 114 g/km. i30 Go! (1.6 CRDi 110/1.6 Man) 3,7–6,7 l/100 km, CO 2 97–157 g/km. ix35 Go! (1.7 CRDi 2WD) 5,3 l/100 km, CO2 139 g/km. Bilarna på bild är extrautrustade.

www.matchdax.se 11


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

VM 2014 Lukaku i storform:

ALBORNOZ AVBYTARE I GENREPET Malmö FF s högerback Miiko Albornoz är uttagen till sommarens VM-slutspel. Albornoz som i vintras valde att representera Chile istället för det svenska A-landslaget. I genrepet inför VM återfanns ytterbacken på bänken när Chile slog Nordirland med 2-0. Skulle den BP-fostrade försvararen få chansen väntar motstånd som Spanien, Holland och Australien.

”Varje skott går i mål”

KAMERUNS LANDSLAGSTRUPP VÄGRADE BORDA PLANET När den kamerunska landslagstruppen planenligt skulle borda planet till Brasilien brakade helvetet löst. Spelartruppen gick i strejk då de inte var nöjda med den ekonomiska uppgörelsen som det kamerunska fotbollsförbundet erbjudit dem och istället valde spelarna att stanna på hotellet i Yaounde. Ett chartrat plan ordnades för att spelarna ska flygas in till turneringen, förutsatt att parterna kommer överens.

Miiko Albornoz är en av allsvenskans två representanter under sommarens VM-slutspel.

  Romelu Lukaku är bara 21 år fyllda men har trots det pressen av en hel nation på sig. Men det är ingenting som anfallaren mår dåligt av:   – Jag stortrivs med att vara jag, säger Romelu Lukaku till Matchdax. Medan Sverige under våren fokuserat på att förbereda sig inför höstens EM-kval har de ”Röda djävlarna”,som Belgiens fotbollslandslag kallas, laddat inför det stundande världsmästerskapet i Brasilien. Den 1 juni möttes de båda lagen på Friends Arena och Matchdax fick då tillfället att intervjua Belgiens anfallsstjärna Romelu Lukaku. Efter en succésäsong bakom sig, med sammanlagt 15 mål och 8 målgivande passningar i engelska Premier League, är pressen på Lukaku större än någonsin när han äntrar sommarens VM-slutspel. Men pres�sen är ingenting som stör – Lukaku stortrivs: – Jag utvecklas hela tiden, dag för dag, och jag känner själv vilken bra form jag är inne i just nu. Allt jag försöker på bara går rätt - varje skott går i mål - och jag stortrivs med att

vara jag, säger världsstjärnan Lukaku till Matchdax under det belgiska landslagets visit i Stockholm. Något som belgaren också visade i matchen mot Sverige genom att retfullt enkelt placera in 1-0, i en match som slutade 2-0 till Belgien, bakom en chanslös Andreas Isaksson i mötet länderna emellan. Att hans landsman och anfallskollega Christian Benteke saknas på grund av skada gör inte 21-åringens ansvar mindre, men bredden i det unga landslaget är god. Ett landslag som beskrivs lite som ett mindre fotbollsunder: – Att få spela med så pass skickliga spelare som de i landslaget gör mig bara bättre. Mina mål i träningsmatcherna som har varit har jag laget att tacka för. De är en av anledningarna till att saker och ting går bra för mig, säger Lukaku ödmjukt.

Belgien som missade VM både 2006 och 2010 har återigen fått en tro på sitt landslag. Landet som 2007 var rankat på 71:a plats i världen är idag en nation med världsstjärnor som Eben Hazard (Chelsea), Vincent Kompany (Manchester City), Marouane Fellaini (Manchester United) och just Romelu Lukaku (Chelsea). De stora spelarnas framfart i Premier League har också ökat pressen från hemlandet och förhoppningarna är stora på att världsstjärnorna ska göra succé. En del menar till och med att Romelu Lukaku kan komma att bli VM:s skyttekung: – Jag vet inte om jag vågar spekulera i det än. Låt oss gå till finalen först, sedan kan vi diskutera de möjligheterna, säger 21-åringen skämtsamt till Matchdax. Anfallarens framtid efter sommaren är dessvärre osäker. Efter att

ha varit utlånad till Everton under den föregående säsongen är han numera tillbaka i Chelsea, där han än så länge inte själv vet huruvida han är önskad eller inte. – Jag har ett kontrakt med Chelsea som i mina ord är Englands största fotbollsklubb och så länge som ingenting annat händer är jag kvar hos dem - men man vet aldrig vad som kan hända. I fjol trodde jag inte att jag skulle lånas ut, men så blev fallet. José (Mourinho) är en bra tränare så han vet antagligen vad som är bäst. Men det försöker jag att inte tänka på nu, med VM så tätt inpå försöker jag bara fokusera på det. n /Christian Sundqvist Läs mer på www.matchdax.se

VM’s 10 mesta målskyttar

12 www.matchdax.se

1. 2. 3. 4. 5.

Ronaldo Gerd Müller Miroslav Klose Just Fontaine Pelé

15 14 14 13 12

Brasilien Tyskland Tyskland Frankrike Brasilien

6. 7. 8. 9. 10.

Sandor Kocsis 11 Jürgen Klinsmann 11 Helmut Rahn 10 Gabriel Batistuta 10 Gary Lineker 10

Ungern Tyskland Tyskland Argentina Argentina


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

TV-tider

Så här spelas fotbolls-VM

Spelorter: Belo Horizonte (sex matcher: fyra grupp, åttondel, semi), Brasília (sju matcher: fyra grupp, åttondel, kvart, brons), Cuiabá (fyra gruppmatcher), Curitiba (fyra gruppmatcher), Fortaleza (sex matcher: fyra grupp, åttondel, kvart), Manaus (fyra gruppmatcher), Natal (fyra gruppmatcher), Porto Alegre (fem matcher: fyra grupp, åttondel), Recife (fem matcher: fyra grupp, åttondel), Rio de Janeiro (sju matcher: fyra grupp, åttondel, kvart, final), Salvador (sex matcher: fyra grupp, åttondel, kvart), São Paulo (sex matcher: fyra grupp, åttondel, semi).

Spelprogrammet (svenska tider) Datum 12 juni 13 juni 13 juni 13 juni 14 juni 14 juni 14 juni 15 juni 15 juni 15 juni 15 juni 16 juni 16 juni 16 juni 17 juni 17 juni 17 juni 18 juni 18 juni 18 juni 19 juni 19 juni

Tid 22.00 18.00 21.00 24.00 18.00 21.00 24.00 03.00 18.00 21.00 24.00 18.00 21.00 24.00 18.00 21.00 24.00 18.00 21.00 24.00 18.00 21.00

Lag Brasilien – Kroatien Mexiko – Kamerun Spanien – Holland Chile – Australien Colombia – Grekland Uruguay – Costa Rica England – Italien Elfenbenskusten – Japan Schweiz – Ecuador Frankrike – Honduras Argentina – Bosnien Tyskland – Portugal Iran – Nigeria Ghana – USA Belgien – Algeriet Brasilien – Mexiko Ryssland – Sydkorea Australien – Holland Spanien – Chile Kamerun – Kroatien Colombia – Elfenbenskusten Uruguay – England

Stad SAO PAOLO NATAL SALVADOR CUIABA BELO HORIZONTE FORTALEZA MANAUS RECIFE BRASILIA PORTO ALEGRE RIO DE JANEIRO SALVADOR CURITIBA NATAL BELO HORIZONTE FORTALEZA CUIABA PORTO ALEGRE RIO DE JANEIRO MANAUS BRASILIA SAO PAOLO

Kanal SVT TV4 SVT TV4 SVT TV4 TV4 TV4 TV4 SVT TV4 SVT TV4 SVT SVT TV4 SVT SVT TV4 SVT TV4 SVT

Datum 19 juni 20 juni 20 juni 20 juni 21 juni 21 juni 21 juni 22 juni 22 juni 22 juni 23 juni 23 juni 23 juni 23 juni 24 juni 24 juni 24 juni 24 juni 25 juni 25 juni 25 juni 25 juni

Tid 24.00 18.00 21.00 24.00 18.00 21.00 24.00 18.00 21.00 24.00 18.00 18.00 22.00 22.00 18.00 18.00 22.00 22.00 18.00 18.00 22.00 22.00

Lag Japan – Grekland Italien – Costa Rica Schweiz – Frankrike Honduras – Ecuador Argentina – Iran Tyskland – Ghana Nigeria – Bosnien Belgien – Ryssland Sydkorea – Algeriet USA – Portugal Holland – Chile Australien – Spanien Kroatien – Mexiko Kamerun – Brasilien Costa Rica – England Italien – Uruguay Grekland – Elfenbenskusten Japan – Colombia Bosnien – Iran Nigeria – Argentina Ecuador – Frankrike Honduras – Schweiz

Stad NATAL RECIFE SALVADOR CURITIBA BELO HORIZONTE FORTALEZA CUIABA RIO DE JANEIRO PORTO ALEGRE MANAUS SAO PAOLO CURITIBA RECIFE BRASILIA BELO HORIZONTE NATAL FORTALEZA CUIABA SALVADOR PORTO ALEGRE RIO DE JANEIRO MANAUS

Kanal TV4 SVT TV4 SVT TV4 SVT TV4 SVT TV4 SVT TV4 TV4 SVT SVT SVT SVT TV4 TV4 TV4 TV4 SVT SVT

Datum 26 juni 26 juni 26 juni 26 juni 28 juni 28 juni 29 juni 29 juni 30 juni 30 juni 1 juli 1 juli 4 juli 4 juli 5 juli 5 juli 8 juli 9 juli 12 juli 13 juli

Tid 18.00 18.00 22.00 22.00 18.00 22.00 18.00 22.00 18.00 22.00 18.00 22.00 18.00 22.00 18.00 22.00 22.00 22.00 22.00 21.00

Lag Portugal – Ghana USA – Tyskland Algeriet – Ryssland Sydkorea – Belgien Åttondel 1, 1A–2B Åttondel 2, 1C–2D Åttondel 3, 1B–2A Åttondel 4, 1D–2C Åttondel 5, 1E–2F Åttondel 6, 1G–2H Åttondel 7, 1F–2E Åttondel 8, 1H–2G Kvart 1, vinnare Å5–Å6 Kvart 2, vinnare Å1–Å2 Kvart 3, vinnare Å7–Å8 Kvart 4, vinnare Å3–Å4 Semi 1, vinnare K2–K1 Semi 2, vinnare K4–K3 Bronsmatch Final

Stad BRASILIA RECIFE CURITIBA SAO PAOLO BELO HORIZONTE RIO DE JANEIRO FORTALEZA RECIFE BRASILIA PORTO ALEGRE SAO PAOLO SALVADOR RIO DE JANEIRO FORTALEZA BRASILIA SALVADOR BELO HORIZONTE SAO PAOLO BRASILIA RIO DE JANEIRO

Kanal SVT SVT TV4 TV4 SVT TV4 TV4 SVT SVT TV4 TV4 SVT SVT TV4 TV4 SVT TV4 SVT SVT

PIZZA + FOTBOLLS-VM = SANT På Pizza Hut Klarabergsgatan i Stockholm sänder vi fotbolls-VM. Pitcher Meny Välkommen!

349:-

Largepizza och 1,6 liter pitcher starköl. (Alkoholfritt alternativ 289:-)

www.matchdax.se 13


Hela denna tidning utges av Matchdax.se

TÄVLING

VM-QUIZ

Dags att kittla tävlingsinstinkten inför VM. Ansträng geniknölarna, tävla med oss och ta chansen att vinna fina priser. Det gäller att hitta rätt begynnelsebokstav i varje svar, kasta om bokstäverna i rätt ordning och … voilà! Svaret vi söker är En plats i himlen. Maila in ditt svar till tavla@matchdax.se eller posta till Norra Agnegatan 36, 112 29 Stockholm. Märk kuvertet ”Tävling”. Vinnarna meddelas den 13 juli och visas på matchdax.se samt i nästa nummer av tidningen som kommer ut den 15 juli.

Av: Peter Törnquist

Fina priser. Lycka till! 1. Förnamn på svensk bronsmedaljör VM 94 som vann guldbollen 1991. 2. Här spelas VM 2018 … och … 3. … här spelades den första VM-Turneringen. 4. Smeknamnet på Norges förbundskapten VM 98. 5. Sveriges anfallspar från VM 74 har representerat denna allsvenska klubb. 6. VM-Guld aspirant, FC Barcelonas nr 11. 7. Edson Arantes do Nascimentos brasilianska klubblag. Använd de sju bokstäverna för att komma fram till rätt svar

1:a pris: Fotbollsresa för två till fotbollens hemland, England. Premier League match i september, flyg t/r, 2 nätter inkl. frukost och matchbiljetter. Värde 10 000 kr 2:a pris: EvoPower fotbollsskor från Puma. Värde 1500 kr.

3:e pris: FIFA World Cup 2014 till XBox eller PS3. Värde 600 kr. 4-6:e pris: Elektrisk grill och braständare från Looftlighter. Värde 500 kr.

7-10:e pris: Boken En gång var jag större än Zlatan av Daniel Nilsson-Padilla, Tony Flygare. Värde 200 kr.

mot Mål nya ! Fotboll Vi önskar hela fotbolls-Sverige lycka till!

Coachning | Utbildning | Matchning | Rehabilitering | Omställning www.eductus.se

14 www.matchdax.se


”HAR JAG NÅGOT ATT SÄGA, TATUERAR JAG IN DET.”

FOTBOLLSPROFFSET

RAY-BAN FRÅN 995 KR Är du innerst inne ett fotbollsproffs? Har du en förkärlek till slitna jeans, hängiga mössor och tatueringar med romerska siffror? Resan mot ditt andra jag börjar med ett par Ray-Ban från 995 kr (ord. pris från 1 690 kr). Välkommen in! Erbjudandet gäller t.o.m. 18/6 2014.


VI HJÄLPER DIG! EUROPAS STÖRSTA EUROPAS STÖRSTA

FACKHANDELSKEDJA I DIN LOKALA BUTIK FACKHANDELSKEDJA I DIN LOKALA BUTIK

9.990

9.990

Särskilt Särskilt

rekommenderad

& bild

för film, TV och sport. Med av Sonys SONY KDL-50W828 Skarp ochhjälp följsam bild X-Reality Pro-bildmotor fårhjälp man av den rätta för film, TV och sport. Med Sonys detaljrikedomen och klarhet i både 2 eller X-Reality Pro-bildmotor får man den rätta3 dimensioner! *Subwoofer föri halva detaljrikedomen och klarhet både 2priset: eller 3 Sony SWF-BR100W, ord pris dimensioner! *Subwoofer för3.000 halvakr. priset:

HHHHH

Sony KDL50W828BBN

» Sony Entertainment Network • Energiklass A++ • Skärmstorlek tum/cm 50”/ 126 cm. • Effekt vid drift 51W • Energiförbrukning 81kWh/år • Energiklass A++ • Skärmstorlek tum/cm 50”/ 126 cm. • Effekt vid drift 51W • Energiförbrukning 81kWh/år

42¨ LED-TV 42¨ MEDLED-TV X-REALITY PRO SONY KDL42W705BBAEP Med hjälp av Sonys MED X-REALITY PRO X-Reality Pro-bildmotorMed får man rätta SONY KDL42W705BBAEP hjälpden av Sonys detaljrikedomen och kontrasten. X-Reality Pro-bildmotor får man den rätta

mstorlek tum/cm 50”/ 126 cm.

KÖP TILL EN MATCHANDE SOUNDBAR FÖR HALVA PRISET! (1.750 KR)* KÖP TILL EN MATCHANDE SOUNDBAR FÖR HALVA PRISET (1.750 KR)!*

*Soundbar för halva priset: Sonyför HT-XT1, *Soundbar halva ord pris 3.500 kr. priset: Sony HT-XT1, ord pris 3.500 kr.

detaljrikedomen och kontrasten. » X-reality Pro » » Football X-realityMode Pro » Entertainment Network » Sony Football Mode

ergiförbrukning 81kWh/år

TCHANDE SOUNDBAR RISET (1.750 KR)!*

6.490 6.490

*Soundbar för halva priset: Sony HT-XT1, ord pris 3.500 kr.

17.990

SONY DSC-HX60V Digital kompaktkamera med fullständig precision. SONY DSC-HX60V Text » 20,4 megapixel » 30x optisk zoom » Optisk SteadyShot » WiFi , NFC, GPS

KAMERA

3.290 • Energiklass A+ • Skärmstorlek tum/cm 55”/ 139 cm. • Effekt vid drift 83W • Energiförbrukning 115kWh/år

» Sony Entertainment Network • Energiklass A • Skärmstorlek tum/cm 42”/ 107 cm. • Effekt vid drift 99W • Energiförbrukning 69kWh/år • Energiklass A • Skärmstorlek tum/cm 42”/ 107 cm. • Effekt vid drift 99W • Energiförbrukning 69kWh/år

KAMERA

ERFARENHET.

15 . E

& bild

Sony KDL50W828BBN 05 2014

KÖP EN AV MARKNADENS BÄSTA 50¨ KÖP EN–AV BÄSTA 50¨ SMART-TV FÅMARKNADENS EN MATCHANDE SUBWOOFER SMART-TV FÅ ENPRISET! MATCHANDE FÖR – HALVA (1.500SUBWOOFER KR)** FÖR HALVA PRISET (1.500 KR)!

Sony SWF-BR100W, ord pris 3.000 kr. » X-reality Pro » » Football X-realityMode Pro » Football Bordsstativ/väggfäste i ett » Mode » med 2 par glasögoni ett » 3D Bordsstativ/väggfäste » Entertainment Network » Sony 3D med 2 par glasögon

MARKNADENS BÄSTA 50¨ N MATCHANDE SUBWOOFER A PRISET (1.500 KR)!*

00 kr.

05 2014

HHHHH

50¨ SMART-TV 50¨ MEDSMART-TV FOTBOLLSLÄGE! SONY KDL-50W828 Skarp och följsam bild MED FOTBOLLSLÄGE!

DIG!

LA BUTIK

rekommenderad

17.990 17.990

55¨ SMART 3D-TV SONY KDL55W955 Uppslukas 55¨ SMART 3D-TVav Full HD med bild medan den nya SONYfantastisk KDL55W955 Kombinationen av”Wedge”-forbild, ljud men från Sony bjuder på imponerande och design gör den till vår bästa Full HD-tv ljud. Underhållning näraden till hands intuitiv någonsin. Utrustad med unika med tekniken bläddring och snabba svarstider vid start. X-tended Dynamic Range™ som ger imponerande kontrast och skarpare detaljer. Den X-tended Dynamic här»tv:n förenar elegansRange™ med » TRILUMINOS™ substans: Den innovativa » Wedge-design Wedge-designen är inte bara » Long Duct-högtalare snygg utan ger även bättre ljud och sparar utrymme.

MATCHANDE SOUNDBAR PÅ KÖPET! CA 4.000SOUNDBAR KR)* KÖP TILL(VÄRDE EN MATCHANDE

FÖR HALVA PRISET (2.000 KR)!* *Sony HT-CT370 utan extra kostnad, vid köp av KDL55W955. *Soundbar för halva priset: Sony HT-CT370, ord pris 4.000 kr.

• Energiklass A+ • Skärmstorlek tum/cm 55”/ 139 cm. • Energiklass A+drift 83W • Effekt vid • Skärmstorlek tum/cm 55”/ 139 cm. • Energiförbrukning 115kWh/år • Effekt vid drift 83W • Energiförbrukning 115kWh/år

TILLSAMMANS HAR VI ÖVER 100 ÅRS FACKHANDELSERFARENHET. TILLSAMMANS HAR VI ÖVER 100 ÅRS FACKHANDELSERFARENHET. www.euronics.se

www.euronics.se

TÄBY CENTRUM Tel: 08-638 07 05

TÄBY CENTRUM MÖRBY CENTRUM Tel: 08-638 07 05 Tel: 08-638 07 04

www.euronics.se

www.larsbengtsson.se

NYNÄSVÄGEN 365, ENSKEDE. 08-649 25 40. ÖPPET VARDAGAR 10–18. LÖRDAG 10–15. WWW.HAGES.SE NYNÄSVÄGEN 365, ENSKEDE. 08-649 25 40. ÖPPET VARDAGAR 10–18. LÖRDAG 10–15. WWW.HAGES.SE

MITT I STAN S:T ERIKSPLAN Tel 08-44156 20 Öppettider vardagar 10 –18, lördag 10 – 14 MI T T I S TA N S : T ER I K S P L A N P-GARAGE S:T ERIKSPLAN

Ö P P E T T I D EMI R TVA GN A R S10 1 8I .K LSÖ DA T RI DSATA : T –ER PR LA NG 10 – 15 . T E L 0 8 - 4 41 5 6 2 0 . W W W. L A R S B E N G T S S O N . S E

Matchdax VM SPECIAL JUNI 2014  

Matchdax nummer 4 – 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you