Page 19

Urban lighting 17

‘The redevelopment of the station and the square has made a real difference to the area and is an excellent example of place-shaping in practice. Lighting was an integral and important part of the redevelopment of the square and in showcasing the historic facade of the station which for many years was hidden away and unnoticed’ – David Reidy Camden City Council

environment wherever possible, highlighting the historic facade to create a three-dimensional space, and emphasising materials and textures. The warm brick facade and the grey-toned granite were lit in different colour temperatures to produce the most natural effect. We tried very hard to use every possible structure to integrate lighting, so that each building element had its own identity but still contributed to the overall space. The scheme involves many layers of lighting from a number of directions. This is deliberate and ensures the vertical and horizontal lighting is as even as possible – and yet the

appearance is that it varies greatly. This is a good trick – in the darker areas there is more light than you would think, but in the brighter areas it is not as high as you would imagine. There is much written on horizontal illumination levels, but the key here is vertical illumination and how bright the space feels. Despite the level of integration, there were large areas where we had to add light. The majority of the plaza illumination is delivered from three 20m bespoke stainless steel columns, each housing an array of individually focused LED spotlights. Strategically positioned to align with the historic station frontage, the LED

arrays have been carefully designed to provide a low glare, crisply functional appearance against the warmly glowing facade. Great effort went into placing and scaling them correctly, and then conducting an exhaustive and detailed design process to ensure they had the right feeling of permanence, solidity and elegance. Glare was a concern for our clients where the columns were concerned. Views of the newly revealed facade were sacrosanct – and local residents, businesses and hotels also had to be considered. We designed the columns to have dual sources – one to provide focused, controlled downward illumination and one to

Lighting Journal October 2014

Profile for Matrix Print Consultants Ltd

Lighting journal october 14  

Lighting journal october 14