Page 1

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2020-2023

Όλοι οι Πελοποννήσιοι

ζούμε καλύτερα


Πελοποννήσιοι, Φίλες και Φίλοι μου, Τα τελευταία οκτώ χρόνια περπατήσαμε μαζί μια δύσκολη ανηφοριά. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε μεταπολεμικά ο τόπος μας. Όταν όλα φάνταζαν αδιέξοδα πήραμε την ευθύνη. Με καθαρές κουβέντες, εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν μεσσία να βρει τις λύσεις, γιατί απλά στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν υπάρχουν μεσσίες. Πρότεινα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Υποσχέθηκα ότι μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ότι μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη ορόσημο αυτής της διαδρομής. Νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους εσάς τους Πελοποννήσιους για τη δύναμη που μου δώσατε. Μαζί πετύχαμε, μαζί καταφέραμε: { Να δημιουργήσουμε δουλειές για τα παιδιά μας. Σήμερα η Πελοπόννησος έχει τη μικρότερη ανεργία σε όλη τη χώρα μετά την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου. { Nα καταστήσουμε την Πελοπόννησο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Η «Μυθική Πελοπόννησος» αποτελεί ισχυρό brand. Το ξεχασμένο αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετατράπηκε σε «Διεθνής Αερολιμένας Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με 286.042 αφίξεις το 2018. { Να εκτελέσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που έχει εκτελεστεί ποτέ στην Πελοπόννησο. Υποδομές προϋπολογισμού 2 δις ευρώ κοσμούν την Πελοπόννησο και την ωθούν στην ανάπτυξη. { Να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, είναι σε εξέλιξη. { Να αυξήσουμε κατακόρυφα τις εξαγωγές του πρωτογενή τομέα. Από την ενδέκατη θέση, που είχε η Πελοπόννησος το 2010 ανάμεσα στις δεκατρείς περιφέρειες, το 2017 βρέθηκε στην τρίτη.

Πελοποννήσιοι, Ήρθε η ώρα για τα επόμενα αποφασιστικά βήματα. Ήρθε η ώρα η Περιφερειακή μας Οικονομία να κινηθεί αυτόνομα στη βάση του δικού της Επιχειρησιακού Σχεδίου. Ήρθε η ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε τις υποδομές που κατασκευάσαμε, να δημιουργήσουμε ισχυρές συνέργειες μεταξύ της τουριστικής δραστηριότητας, του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης.

2


Θα συνεχίσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Συνεχίζουμε. Ενωμένοι. Ελεύθεροι από εξαρτήσεις. Όλοι μαζί, πετυχαίνουμε. Ιδρύουμε τη δική μας Περιφερειακή Επενδυτική Τράπεζα. Την ώρα που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραπαίει αδυνατώντας να δώσει ρευστότητα στην οικονομία, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ιδρύουμε τη δική μας τράπεζα για να χρηματοδοτήσουμε κυρίως τη μικρή αλλά και μικρομεσαία επιχείρηση στην Πελοπόννησο. Ιδρύουμε σε συνεργασία με τους Κινέζους εταίρους μας το Ελληνο–Κινεζικό Επιχειρηματικό Πάρκο στην Πελοπόννησο, εκμεταλλευόμενοι την πρωτοβουλία του Κινέζου πρόεδρου Σι Τζιπίνγκ, «Μία Ζώνη και Ένας Δρόμος». Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ που καθιστά την περιφέρειά μας κόμβο στον παγκόσμιο μεταφορικό διάδρομο Ασίας – Ευρώπης. Σχεδιάζουμε, για να αντιμετωπίσουμε τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου και τον αγωγό EastMed ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα. Τα μεγέθη είναι τεράστια και οι εξελίξεις μη αναστρέψιμες, με καθοριστικές συνέπειες στη χωροταξία του τόπου μας. Σχεδιάζουμε προσεκτικά την οριοθέτηση της περιφερειακής μας ΑΟΖ. Επιδιώκουμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να βρεθεί στο τραπέζι των αποφάσεων. Ξαναβλέπουμε τη χωροταξία της Πελοποννήσου από άλλη οπτική, εξασφαλίζουμε το τουριστικό προϊόν που δημιουργήσαμε με πολύ κόπο και ταυτόχρονα δημιουργούμε χώρο για τη νέα οικονομική δραστηριότητα που φέρνουν μαζί τους οι υδρογονάνθρακες.

Πολίτες της Πελοποννήσου, Μεγεθύνουμε την περιφερειακή μας οικονομία. Εξασφαλίζουμε τη διάχυση του οφέλους σε όλη την πυραμίδα της οικονομικής δραστηριότητας. Ο κάθε Πελοποννήσιος θα έχει απτά και μετρήσιμα οφέλη. Η ισχυρή περιφερειακή οικονομία μας, θα είναι η ασπίδα απέναντι στις καταιγιστικές αλλαγές που όλοι βιώνουμε, αλλά και το μεγάλο μας όπλο για να καταστήσουμε την Πελοπόννησο μια ισότιμη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Έχουμε την τεχνογνωσία. Τα αποτελέσματα που μαζί πετύχαμε ως σήμερα, μας εξασφαλίζουν το ειδικό βάρος που απαιτείται για να κοιτάξουμε στα μάτια τον οποιονδήποτε συνομιλητή, για να καθίσουμε σε μεγάλα τραπέζια αποφάσεων. Με σταθερό προσανατολισμό στη στρατηγική της περιφερειακής διακυβέρνησης και μοναδικό σημείο αναφοράς την Πελοπόννησο, θέλω προσωπικά να σας διαβεβαιώσω ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε έναν ακόμα μεγάλο στόχο. Πηγαίνουμε τον τόπο μας ψηλότερα.

Επενδύουμε στη δική μας υγιή οικονομία. Κρατάμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Ζούμε καλύτερα. Όλοι οι Πελοποννήσιοι.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ Περιφερειάρχης Πελοποννήσου


ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΦΕΛΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Από την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, έτρεξαν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε υποδομές ήταν πρωτόγνωρα. Ωστόσο, η κουβέντα που ακούγεται σε κάθε καφενείο είναι «τα λεφτά που έπεσαν, δεν φάνηκαν». Πρόκειται για μια μεγάλη αλήθεια. Η ανταπόδοση στην πραγματική οικονομία των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε υποδομές, είναι πολύ μικρότερη του αναμενόμενου. Το κεντρικό κράτος εστιάστηκε στην απορρόφηση. Κανείς δεν ασχολήθηκε με την αξιοποίηση των υποδομών στην πραγματική οικονομία. Κανείς δεν επεδίωξε την αξιοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας. Η ύπαιθρος ερημώνει και το κεντρικό κράτος ασχολείται με τη φορολόγηση του αγρότη. Το επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι και πρόσφατα αποτελούσε άγνωστη έννοια. Στην Πελοπόννησο την τελευταία οκταετία πετύχαμε να εκτελέσουμε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα δημοσίων έργων. Υποδομές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ κοσμούν την περιφέρειά μας. Κάναμε σπουδαία βήματα στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Η Μυθική Πελοπόννησος αποτελεί πλέον παγκόσμιο προορισμό, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων μας παρουσίασαν εκπληκτική αύξηση.

4

Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε και να πετύχουμε νέα τολμηρά βήματα. Ήρθε η ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε τις υποδομές που κατασκευάσαμε, να δημιουργήσουμε ισχυρές συνέργειες μεταξύ της τουριστικής δραστηριότητας, του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης. Ήρθε η ώρα η περιφερειακή μας οικονομία να κινηθεί αυτόνομα στη βάση του δικού της επιχειρησιακού σχεδίου. Το επιχειρησιακό μας σχέδιο στήθηκε βήμα προς βήμα και στοχεύει στη μεγέθυνση της περιφερειακής μας οικονομίας. Στηριζόμαστε στα δικά μας πόδια. Δεν περιμένουμε από κανέναν να μας κάνει χάρες. Βλέπουμε ισορροπημένα την οικονομική πυραμίδα. Καθιστούμε την Πελοπόννησο τόπο των μεγάλων επενδύσεων, σε απόλυτη ισορροπία με την ανάπτυξη της μικρής και πολύ μικρής δραστηριότητας. Προτεραιότητα η συνεχής ενίσχυση της εξωστρέφειας, η ενσωμάτωση της καινοτομίας και, κυρίως, η αξιοποίηση πλεονεκτημάτων και ευκαιριών.


-3.66

-2.60 17.25

10.93

-1.84 8.18

10.55 71.25

-0.73

35.22

-7.71

10.21

20.82

22.87

34.79

33.33

-16.10

-3.23

2.56

-3.87

-4.72

-6.64

% -1.58

περιφέρεια στη χώρα

9.40

14.05

μέσος όρος χώρας

26.86

48.98

-11.63 9.58

8.81

23.22 12.95

19.30 6.62

%

περιφέρεια στη χώρα

ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά Περιφέρεια

ΑΝΕΡΓΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2.00

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

4.08

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3.96

-10.63

-4.05 -11.12

-14.40

-7.79

-1.08

περιφέρεια στη χώρα

διανυκτερεύσεις ανά Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2018 σημείωσε το 3ο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας. 7% κάτω από το μέσο όρο σε όλη τη χώρα.

%

-20.26

ΚΡΗΤΗ

-6.88

δαπάνη ανά επίσκεψη

%

6.45

-20.02 7.46

-13.78

-2.69

-8.97

-3.59

περιφέρεια στη χώρα

-16.59

-9.34

μέση διάρκεια παραμονής

0.03

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

1.64

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

πηγή ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΤΤΙΚΗ

2017 2018

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

μεταβολές τουριστικών δεικτών

11.5

ΚΡΗΤΗ

13.2

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

14.2

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

14.5

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

15.1

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

18.7

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

18.9

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

19.9

ΑΤΤΙΚΗ

20.9

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

21.2

ΗΠΕΙΡΟΣ

21.7

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

23.0

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

27.1

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

21.2

ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ

πηγή ΕΛΣΤΑΤ

2018


Δημιουργήσαμε τη δική μας αεροπορική πύλη. Ο «Διεθνής Αερολιμένας Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» κατέστησε την Πελοπόννησο αεροπορικό προορισμό και ενίσχυσε την εξωστρέφεια. Δεν μας ενδιαφέρει ο μαζικός χαμηλού budget τουρισμός. Στοχεύουμε σε ένα μοντέλο με τον πήχη πολύ ψηλά. y Απτό παράδειγμα αποτελεί το αναρριχητικό πάρκο του Λεωνιδίου. Κάθε Σαββατοκύριακο 1.500 αναρριχητές είναι στο πάρκο, με την πλειοψηφία τους να κατατάσσονται στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Διαθέτουμε εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Είναι μεγάλη απερισκεψία να τα τοποθετούμε στο ράφι που πουλάει τα φτηνά. Δημιουργούμε το δικό μας ράφι στην τουριστική αγορά της Πελοποννήσου. Ξεπεράσαμε ήδη το «αγνό». Τώρα πουλάμε διατροφική αξία η οποία πωλείται ακριβά στο επάνω ράφι της αγοράς. y Για παράδειγμα, το μοναδικό ελαιόλαδο που παράγουμε, παίρνει τεράστια προστιθέμενη αξία από τις πολυφαινόλες του. Σε αυτές εστιάζουμε. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτοδιατροφικής οικονομίας σε δίπολο με την τουριστική δραστηριότητα. Βήμα βήμα, ο ένας πόλος θα ενισχύει και θα υποστηρίζει τον άλλο. Πιστεύουμε στο νέο αγρότη. Υποστηρίζουμε την οικιακή – οικογενειακή συσκευασία που δίνει ταυτότητα στο προϊόν. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε για την προώθηση της μικρής οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης στις ευρωπαϊκές εκθέσεις τροφίμων θα το ενισχύσουμε και ταυτόχρονα θα το διευρύνουμε στην τουριστική αγορά της Πελοποννήσου. y Τα δεκάδες νέα παιδιά που έγιναν μικροί εξαγωγείς θέλουμε να γίνουν μερικές χιλιάδες. Δίπλα στη θάλασσα και τον πολιτισμό, βάζουμε τα δικά μας επώνυμα προϊόντα, την τοπική μας κουζίνα.

6

Ιδρύουμε τη δική μας Περιφερειακή Επενδυτική Τράπεζα με στόχο να χρηματοδοτήσει κυρίως τη μικρή και πολύ μικρή δραστηριότητα. Ο νέος αγρότης, και ο μικρός επαγγελματίας που χρειάζονται τις πέντε ή δέκα χιλιάδες ευρώ για να κάνουν τα πρώτα βήματα, που αναζητούν την εγγυητική των δυο χιλιάδων ευρώ αποκτούν τον δικό τους συνεργάτη. Εξασφαλίζουμε το εισιτήριο στο τρένο της εξωστρέφειας για τη μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση. Ταυτόχρονα βλέπουμε δυο μεγάλους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας: τις μεταφορές και την ενέργεια. Η ίδρυση του Ελληνο–Κινεζικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην Πελοπόννησο δεν αποτελεί μια ακόμη επένδυση. Καθιστά την περιφέρειά μας κόμβο στον παγκόσμιο μεταφορικό διάδρομο Ασίας και Ευρώπης, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Φέρνει μαζί του μεγάλες επενδύσεις στα logistics και στη βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πύλη για την εξαγωγή των δικών μας αγροτικών προϊόντων σε μια τεράστια αγορά. Οι υδρογονάνθρακες της ανατολικής Mεσογείου είναι μια πραγματικότητα. Τα μεγέθη είναι τεράστια και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Γνωρίζουμε τους κινδύνους για το περιβάλλον, ωστόσο έχουμε τον ρεαλισμό να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Στήνουμε τη δική μας στρατηγική, τόσο στην αναδιάταξη της χωροταξίας του τόπου μας όσο και στα επιδιωκόμενα οφέλη. Οι υδρογονάνθρακες αποτελούν άξονα του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι στο τραπέζι των αποφάσεων με τη δική της ατζέντα. Ξαναβλέπουμε τη χωροταξία της Πελοποννήσου από άλλη οπτική. Εξασφαλίζουμε το τουριστικό προϊόν που δημιουργήσαμε με τόσο κόπο. Παράλληλα, δημιουργούμε χώρο για τη νέα οικονομική δραστηριότητα. Σχεδιάζουμε πολύ προσεκτικά ασφαλές πλέγμα ανταποδοτικών μέτρων.

Η μεγέθυνση της περιφερειακής μας οικονομίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα την ισχυρότερη ασπίδα στην κατάρρευση των μεταπολεμικών αναδιανεμητικών μηχανισμών. Αποτελεί τη δική μας απάντηση στις μειώσεις των συντάξεων και των παροχών υγείας, στην ανεργία, και φυσικά στην αναποτελεσματική κεντρική εξουσία.


2011-2017 ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ (PPS) 1% 5%

Εξέλιξη 2011-2017 του Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ (PPS) στο σύνολο της χώρας Εξέλιξη 2011-2017 του Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ (PPS) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ (PPS) στην Ελλάδα

20,200.00

17,000.00

19,700.00

16,100.00

19,600.00

16,000.00

19,900.00

15,900.00

19,400.00

15,900.00

19,600.00

15,500.00

19,200.00

16,200.00

Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ (PPS) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

2017

πηγή eurostat

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΟΤΑ ΤΟΜΕΑ ΚΑΠΝΑ

2017

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

227,513,104.00

2

ΑΤΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

174,869,904.00

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

409,687,177.00

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

63,459,674.00

ΗΠΕΙΡΟΣ

207,451,252.00

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

639,765,902.00

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

49,965,582.00

1

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΡΗΤΗ

257,049,227.00

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

14,900,293.00

3

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ πηγή ΕΛΣΤΑΤ

1,282,020,514.00

193,085,186.00

640,205,679.00

1,516,037,590.00


ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΕΛΛΗΝΟ–ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ HELLENIC–CHINESE PELOPONNESE SMART PARK Η στρατηγική θέση της Πελοποννήσου στον παγκόσμιο μεταφορικό διάδρομο Ασίας – Ευρώπης, αποτελεί το τακτικό μας πλεονέκτημα. H πρωτοβουλία του Κινέζου πρόεδρου Σι Τζιπίνγκ «Μία Ζώνη και Ένας Δρόμος» αποτέλεσε την ευκαιρία. Ο κομβικός ρόλος των αρχαίων πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας στην ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου, αποτέλεσε τον καταλύτη για την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Πρόκειται για μία προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου δρομολόγησε την ίδρυση γραφείου αντιπροσωπείας στο Πεκίνο. Σταδιακά δημιουργήθηκαν σταθερά κανάλια επικοινωνίας με σημαντικούς φορείς της Κίνας, τα οποία οδήγησαν στην καταγραφή ενός σοβαρού κατ’ αρχήν ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη επενδυτικής δεξαμενής με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων στην Πελοπόννησο.

Η κεντρική ιδέα είναι η ίδρυση ενός δίπολου επιχειρηματικού πάρκου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα εξυπηρετεί ελληνο– κινέζικα συμφέροντα.

{

Ο πρώτος πόλος του σχεδίου χωροθετείται στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, σε θέση όπου τα θαλάσσια βάθη επιτρέπουν την προσέγγιση πλοίων μεγάλου βυθίσματος και ταυτόχρονα η μορφολογία των ακτών επιτρέπει την κατασκευή λιμενικής εγκατάστασης για τη φορτοεκφόρτωση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στην παράκτια ζώνη σε έκταση 400 στρεμμάτων, προβλέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων logistics για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων με παρεχόμενη τη δυνατότητα ανασυσκευασίας των προϊόντων. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τελωνειακή ζώνη και τελωνειακή αποθήκη.

{

Ο δεύτερος πόλος του σχεδίου μας χωροθετείται στο κέντρο της Πελοποννήσου νότια της Τρίπολης, όπου θα κατασκευαστεί ένα επιχειρηματικό πάρκο σε έκταση 2.500 στρεμμάτων. Όπως το πάρκο logistics, έτσι και το βιομηχανικό πάρκο στην Τρίπολη θα διαθέτει τελωνειακές αποθήκες, σιδηροδρομικό σταθμό που θα επιτρέπει τη φορτοεκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και εγκαταστάσεις logistics για τη διαχείριση της διακίνησης των εισερχόμενων και εξερχόμενων εμπορευματοκιβωτίων. Τέλος, θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία του, όπως οδικό δίκτυο, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυα ομβρίων και ύδρευσης, ευρυζωνικά δίκτυα, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, δίκτυα φυσικού αερίου και περίφραξη.

{

Η διασύνδεση των δύο πόλων γίνεται μέσω της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής, μήκους 120 χιλιομέτρων περίπου, η οποία θα αναβαθμιστεί προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει το μεταφορικό έργο. Επίσης, αναβαθμίζεται η υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Τρίπολη με την πόλη της Κορίνθου, ώστε το σύνολο των εγκαταστάσεων να διασυνδεθεί με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

8


{
Απρίλιος 2018. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Κίνα του Master Plan για το Ελληνο-Κινεζικό Επιχειρηματικό Πάρκο στην Πελοπόννησο από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

{
Δεκέμβριος 2018. Αποστολή ομάδας τεχνοκρατών στην Κίνα με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Τα επιχειρηματικά πάρκα θα ιδρυθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/2011. Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής αποτελεί συνοδό έργο, ως εξωτερική υποδομή των πάρκων, και είναι τυπικό παράδειγμα συνέργειας στη βάση του επιχειρησιακού σχεδίου, αφού ταυτόχρονα η σιδηροδρομική γραμμή θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του «Τρένου Κρουαζιέρα» που αποτελεί έναν από τους πυλώνες του σχεδίου μας για την τουριστική ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο και εμβληματικό σχέδιο που ξεπερνά την κλίμακα της οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 680 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. θα αφορούν κινέζικα κεφάλαια και τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν κυρίως από το Ταμείο Υποδομών που ιδρύθηκε το 2018 για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών πάρκων (ΦΕΚ 2231Β/2018). Η υλοποίηση του project θα γίνει από εταιρεία ειδικού σκοπού (ΕΝΑΕΠ) που θα ιδρύσουν από κοινού η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τους Κινέζους εταίρους μας. Το Ελληνο-Κινεζικό Επιχειρηματικό Πάρκο στην Πελοπόννησο θα αποφέρει σταθμισμένα οφέλη στις κινέζικες εταιρείες που θα επενδύσουν σ’ αυτό και φυσικά στην οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Καθιστά την περιφέρειά μας κόμβο στον παγκόσμιο μεταφορικό διάδρομο Ασίας και Ευρώπης, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξασφαλίζει μεγάλες επενδύσεις στα logistics και στη βιομηχανία και, από την άλλη πλευρά, αποτελεί πύλη για την εξαγωγή των δικών μας αγροτικών προϊόντων σε μια τεράστια αγορά.

{
Φεβρουάριος 2019. Υποδοχή στην Τρίπολη πολυμελούς Κινέζικης αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από πολιτικούς παράγοντες και επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην ίδρυση της ΕΝΑΕΠ.


ΙΔΡΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η σύγχρονη οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις τράπεζες. Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης στις καλές εποχές αποτελεί προϋπόθεση της ανάπτυξης και στις δύσκολες περιόδους την αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση. Όπως συνέβη σε όλες τις οικονομικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας, έτσι και σήμερα οι συστημικές τράπεζες καταγράφουν ζημιές, αδυνατούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα και τελικά περιορίζουν τις χρηματοδοτήσεις. Σε μια τέτοια εξέλιξη, η μικρή και η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελούν τα πρώτα θύματα. Η μείωση του τζίρου καθιστά δύσκολη την εξυπηρέτηση των άμεσων και των μεσοπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η εξεύρεση κεφαλαίων γίνεται σχεδόν αδύνατη. Γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, αναζητήσαμε τεχνογνωσία στην Ευρώπη. Αμέσως αντιληφθήκαμε τη χρησιμότητα μιας Περιφερειακής Τράπεζας. Αναλάβαμε την πολιτική πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με κύρια χαρακτηριστικά την τοπικότητα και την ενίσχυση κυρίως των μικρών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αφού εξετάσαμε διάφορα μοντέλα, καταλήξαμε στο μοντέλο των τοπικών ταμιευτηρίων της Γερμανίας, των Sparkassen.

10

Έχοντας ολοκληρώσει τη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σκοπιμότητα ίδρυσης της «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ». Ο φάκελος της αίτησης ίδρυσης που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση, είναι ώριμος για υποβολή. Η Περιφερειακή Τράπεζα της Πελοποννήσου θα είναι 100% ελληνική. Για την ίδρυσή της απαιτείται αρχικό μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη συμφωνηθεί η συμμετοχή του Ταμείου Δανείων και Παρακαταθηκών και φαίνεται ότι είναι εφικτή η εξασφάλιση αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από δημόσια αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια. Το αρχικό κεφάλαιο αναμένεται να εξασφαλίσει σταδιακά με τραπεζική μόχλευση ποσά της τάξεως των 200 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση των πολύ μικρών, μικρών αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο. Ο νέος αγρότης και ο μικρός επαγγελματίας θα έχει προνομιακή πρόσβαση στα κεφάλαια. Τα μικρά δάνεια των πέντε ή δέκα χιλιάδων θα είναι εφικτά. Οι εγγυητικές των χιλίων και των δύο χιλιάδων ευρώ, που είναι αναγκαίες, για παράδειγμα, στις μικρές εξαγωγές των οικιακά συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων, θα μπορούν να εξασφαλιστούν. Η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου, η πρώτη στην Ελλάδα, θα στηρίζεται στο μοντέλο των γερμανικών περιφερειακών αποταμιευτικών τραπεζών Sparkassen. Στη Γερμανία, ο όμιλος των τοπικών συνεταιριστικών τραπεζών, διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια μετά τη Deutsche Bank, με περισσότερα από 430 καταστήματα. Οι δήμοι και οι περιφέρειες συμμετέχουν με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η Περιφερειακή Τράπεζα θα αποτελέσει το εισιτήριο στο τρένο της εξωστρέφειας για τη μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση. Σκοπός της Περιφερειακής Τράπεζας δεν είναι το κέρδος, αλλά η εξυπηρέτηση των τραπεζικών αναγκών του τόπου και των πολιτών.


{
Τον Ιούλιο του 2013, το Ίδρυμα των Sparkassen παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία καταστημάτων αυτού του τύπου στην Ελλάδα. Για την Πελοπόννησο προβλεπόταν η δημιουργία δύο καταστημάτων, ένα στην Καλαμάτα και ένα στην Πάτρα. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στην Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τον κ. Jurgen Engel. {
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου απέστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος των Sparkassen κ. Niclaus Bergmann, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την ίδρυση Περιφερειακής Τράπεζας στο πρότυπο των Sparkassen.

{
Τεχνική συνάντηση με Ίδρυμα Sparkassen και Grand Thornton στα γραφεία της ΕΝΠΕ

{
Το 2017 πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις, πολιτικές και τεχνικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του Ιδρύματος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen, παρουσιάζει το σχέδιο ίδρυσης της τράπεζας στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). {
Το 2018, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, παρουσιάστηκε το σχέδιο ίδρυσης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου. Το σχέδιο έτυχε ευρείας αποδοχής, ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, έδωσε εντολή στον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κ. Χαρίτση να συνδράμει στην υλοποίηση του σχεδίου. {
Το ίδιο έτος, το σχέδιο γνωστοποιήθηκε στα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους της Πελοποννήσου και έγινε αποδεκτό με θέρμη. {
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σκοπιμότητα ίδρυσης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου. {
Ορόσημο αποτέλεσε η συνάντηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη με κυβερνητκά στελέχη, στην οποία συμφωνήθηκε νομοθετική ρύθμιση που θα προσαρμόζει το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο ώστε να εξελιχτεί απρόσκοπτα η ίδρυση της Τράπεζας.

{
Συνάντηση στη Στουτγκάρδη με στελέχη του Ιδρύματος Sparkassen

{
Στην ίδια κατεύθυνση ακολούθησε συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με το Ίδρυμα των Sparkassen, όπου συμφωνήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες για την επέκταση του μοντέλου των Περιφερειακών Τραπεζών στο σύνολο της χώρας, με πρώτη πιλοτική εφαρμογή την Πελοπόννησο. {
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Τράπεζα της Ελλάδος συμφώνησαν τον οδικό χάρτη των απαιτούμενων ενεργειών καθώς και το περιεχόμενο του φακέλου ίδρυσης. {
Τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται το σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση. {
Βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του φακέλου ίδρυσης της Τράπεζας προκειμένου να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος αμέσως μετά την ψήφιση του νομικού πλαισίου.


ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί παραδοσιακά πυλώνα της Εθνικής μας Οικονομίας, ωστόσο η σταθερή συρρίκνωσή του είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Στον αντίποδα, η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγεί στην εντατικοποίηση των καλλιεργειών και τη βίαιη επιβολή των γενετικά παραγόμενων σπόρων και ζώων. Σε παγκόσμιο επίπεδο κυριάρχησε η γενετική διάβρωση και απώλεια της ποικιλότητας με κεντρικό στόχο τη μείωση του κόστους παράγωγης και την εξασφάλιση φτηνών τροφίμων. Στην Πελοπόννησο, το δύσκολο ανάγλυφο και η έλλειψη πολύ μεγάλων πεδινών εκτάσεων δεν επέτρεψαν τη μεγάλη εντατικοποίηση. Οι παραδοσιακές ποικιλίες παραμένουν ζωντανές, η οικογενειακή αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα «προστασίας» της ποικιλότητας. Στον τόπο μας συνεχίζουμε να παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Η γεύση, το άρωμα και η διατροφική αξία είναι τα δικά μας πλεονεκτήματα.

Η Μυθική Πελοπόννησος αγκάλιασε τους παραγωγούς μας και για πρώτη φορά βρεθήκαμε όλοι μαζί στις μεγαλύτερες εκθέσεις Αγροδιατροφής της υφηλίου.

Το δικό μας σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα επιβάλλεται να εστιαστεί σε αυτά τα πλεονεκτήματα. Πρόκειται για την πολιτική της «έξυπνης εξειδίκευσης» όπως έχει επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πελοπόννησος εξειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων που δεν έχουν υποστεί γενετική διάβρωση και διαθέτουν δυο χαρακτηριστικά: αξεπέραστες γεύσεις και αρώματα, και ταυτόχρονα υψηλή διατροφική αξία. Την τελευταία οκταετία, υποστηρίξαμε και προβάλαμε αυτά τα πλεονεκτήματα σε δεκάδες εκθέσεις γαστρονομικού και αγροτοδιατροφικού αντικειμένου. Η κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα από την Πελοπόννησο αποτελεί μια πραγματικότητα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι οι αγρότες της Πελοποννήσου έχουν αντιληφθεί το όφελος. Πρώτη προτεραιότητα και κεντρικός πυλώνας του σχεδίου μας αποτελεί η εξασφάλιση αγορών που «αναζητούν» και φυσικά «πληρώνουν» τα χαρακτηριστικά των δικών μας προϊόντων, δηλαδή τη γεύση, το άρωμα και τη διατροφική αξία. Στοχεύουμε σε δυο κατευθύνσεις:

{

Όλοι οι νέοι αγρότες της Πελοποννήσου γίνονται μικροί εξαγωγείς. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε για την προώθηση της μικρής οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης στις ευρωπαϊκές εκθέσεις τροφίμων, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και θα το ενισχύσουμε. Στοχεύουμε σε περισσότερες από 2.000 συμμέτοχες μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων ανά έτος σε διεθνείς εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Η περιφέρεια θα εξασφαλίζει το περίπτερο, την οργάνωση (μεταφορά – διαμονή), τη διερμηνεία και την προβολή. Στην επόμενη πενταετία θα δοθεί η δυνατότητα σε 10.000 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να κλείσουν απευθείας συμφωνίες για την εξαγωγή των δικών τους προϊόντων που θα έχουν υποστεί οικοσυσκευασία.

{

Η αγροτοδιατροφική οικονομία συμβαδίζει με την τουριστική δραστηριότητα. Δημιουργούμε ισχυρή αγορά για τη διάθεση των προϊόντων μας στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική δραστηριότητα της Πελοποννήσου. Βήμα το βήμα, ο ένας πόλος θα ενισχύει και θα

12


υποστηρίζει τον άλλο. Η πελοποννησιακή γαστρονομία, η παραδοσιακή ντόπια κουζίνα με βάση τα δικά μας προϊόντα, έρχεται σε πρώτο πλάνο δίπλα στη θάλασσα, τα μονοπάτια και τον πολιτισμό. Η περιφέρεια είναι ο καταλύτης αλλά και ο χρηματοδότης, προκειμένου να καθιερώσουμε και να προσφέρουμε το «πελοποννησιακό πρωινό» αλλά και τη «ντόπια κουζίνα» με αποκλειστικά δικά μας προϊόντα.

Άξονες του σχεδίου για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην κατεύθυνση της «έξυπνης εξειδίκευσης»: {
Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε το τρίπτυχο «γεύση – άρωμα – διατροφική αξία» να συνδεθεί άρρηκτα με το brand name «Πελοπόννησος». {
Ανταγωνιζόμαστε με βάση τις αξίες που αντιπροσωπεύει το brand name «Πελοπόννησος» και όχι την τιμή. {
Στοχεύουμε στην εξωστρέφεια, εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε αγορές που αναζητούν και πληρώνουν τα χαρακτηριστικά των δικών μας προϊόντων. {
Δημιουργούμε ισχυρό δίπολο της αγροτοδιατροφικής οικονομίας με την τουριστική δραστηριότητα με στόχο ο ένας πόλος να ενισχύει τον άλλο.

Τα πρωτογενή αγαθά της πελοποννησιακής γης σε όλες τις αγορές του κόσμου

{
Αξιοποιούμε το υπό ίδρυση «ΕλληνοΚινεζικό Επιχειρηματικό Πάρκο» ως πύλη εξόδου προς τις αγορές της Ασίας. {
Συνεχίζουμε με την ίδια ένταση το πρόγραμμα κατασκευής και αξιοποίησης αγροτικών υποδομών που έτρεξε με μεγάλη επιτυχία την τελευταία οκταετία.


ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ Οι πλημμύρες αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του πλανήτη. Ο άνθρωπος βιώνει τις συνέπειές τους για χιλιετίες. Τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι επακόλουθες καταστροφές είναι μια πραγματικότητα. Ζημιές εκατομμυρίων προκαλούνται κάθε χρόνο σε δημόσιες υποδομές και καλλιέργειες. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής οξύνουν το πρόβλημα. Πλέον, πέρα των υλικών ζημιών, θρηνούμε ανθρώπινα θύματα. Γνωρίζουμε καλά ότι η δύναμη της φύσης είναι ανυπέρβλητη. Ωστόσο, σήμερα έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε έργα διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων. Βέβαια, η υλοποίηση τέτοιων έργων δεν είναι εύκολη υπόθεση και τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι μεγάλα. Τον Ιούλιο του 2018 με την ψήφιση του ν. 4555/2018 η αρμοδιότητα για την αντιπλημμυρική προστασία μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στις Περιφέρειες.

Η Καλαμάτα που θρήνησε νεκρούς από πλημμύρες αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εσφαλμένης πολιτικής.

Η αντιπλημμυρική προστασία της Πελοποννήσου θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου. Με δεδομένο το ύψος των διαθέσιμων πόρων, δεν υπάρχει δυνατότητα για φαραωνικού τύπου έργα μεγάλης εμβέλειας. Με έξυπνες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και νοικοκυροσύνη, στοχεύουμε να πετύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

{

Ο γνωστός καθαρισμός των ρεμάτων είναι επιβεβλημένος, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επαρκεί. Στα οροπέδια οι πλημμύρες οφείλονται στις καταβόθρες που φράζουν. Μια πρώτη προσέγγιση αποδίδει το φράξιμο σε ελλιπή καθαρισμό. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Η κύρια αιτία για το φράξιμο δεν είναι τα μπάζα και τα σκουπίδια, αλλά ο αέρας που εγκλωβίζεται στις υπόγειες διαβρώσεις. Η απρόσκοπτη λειτουργία μιας καταβόθρας εξασφαλίζεται μόνο με τον σωστό εξαερισμό της. Με τις κατάλληλες γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες στις μεγάλες καταβόθρες, θα προσδιορίσουμε και θα κατασκευάσουμε τις αναγκαίες διατάξεις εξαερισμού.

{

Δεκάδες υδατορεύματα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο ξεκινούν με μεγάλες διατομές και όσο πλησιάζουν στο παραλιακό μέτωπο στενεύουν και σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπονται σε απλά χαντάκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πάνιτσα και ο Ξεριάς στο Άργος. Όσα χρήματα κι αν ξοδευτούν για την κατασκευή αντιπλημμυρικών τοιχίων, το πρόβλημα θα παραμένει. Μοναδική λύση αποτελεί η εξασφάλιση της αναγκαίας διατομής για να φύγουν τα νερά στη θάλασσα.

{

Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει η αναγκαία διατομή στο ρέμα, αλλά το πρόβλημα δημιουργείται από μικρά τεχνικά έργα που έχουν κατασκευαστεί κατά μήκος των ρεμάτων σε διελεύσεις δρόμων. Η διατομή τους δεν επαρκεί, προκαλούν ανάσχεση, ανεβάζουν τη στάθμη και τα ρέματα ξεχειλίζουν. Η άμεση αντικατάστασή τους με μεγαλύτερα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου μας.

{

Ο εγκιβωτισμός των ρεμάτων μέσα στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή. Η ενίσχυση των υφιστάμενων τεχνικών δεν αποτελεί λύση. Πρέπει να αναζητηθούν οι αναγκαίες εκτροπές των πλημμυρικών παροχών που θα ανακουφίσουν τα υπόγεια δίκτυα των αστικών περιοχών.

14


άθι σ

ΠΟΤΑΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΑΤΟΡΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ Φό

ΖΩΝΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

σα

νισ

Κρ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΛΙΜΝΕΣ

οσ

ίτικ

αλ

ικ Τρ

Πο τα μιά

Δερβένι

Λίμνη Στυμφαλία

Λίμνη Λάδωνα

οσ

αχ

Λούσιοσ

Ίν

ιάσ Ξερ

Άργοσ Nαύπλιο

Tρίπολη

Ράδοσ

ο ρβι

ασ

Aλ φε ιόσ

Kόρινθοσ

Aσ ωπ όσ

σ Αροάν ιο Λάδω νασ

Eρύμανθοσ

Ελ ισσ ών

Ξό

Τάν οσ

Λίμνη Τάκα

N έδα

βίτ

ικο

Νερό

ησ ιάτ ασ Βρ

Αρ

αχω

Καλό

σ

λο

ριλ

Κύ

Λίμνη Δόξα

ύσ

Οινο

λια τρ ινό

νασ δω Nέ

Μινα

Σπάρτη

ουλίτ

σ ρβά

κά

ρη

σα

Βου

Κλε

Μύλοι

Μαγ

Γε

γιώτι κο

Γιαννούζαγασ

Kαλαμάτα

τασ ρώ Eυ

σ Σέλα

ισ Άρ

Βε λίκ α

ισοσ Πάμ

Λαγκούβα ρδοσ

Δαφνών

ρα

Φι

ισο υρα ίικο

ύσ

ατ

Πλ

Οι πλημμύρες θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν για την Πελοπόννησο

{

Φυσικά υπάρχουν και τα υδατορεύματα με τις πολύ μεγάλες παροχές. Τα 2.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο του Ευρώτα είναι τεχνικά αδύνατον να αποχετευτούν απευθείας στη θάλασσα. Η εξασφάλιση των αστικών περιοχών με την κατασκευή προχωμάτων και η οργανωμένη κατάκλιση αγροτικών περιοχών για μικρό χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με λογικό κόστος. Η επιτυχημένη επέμβαση στον οικισμό του Έλους στις εκβολές του Ευρώτα, μας έδωσε την απαιτουμένη εμπειρία και θα αποτελέσει μοντέλο αντιπλημμυρικής θωράκισης σε ανάλογες περιπτώσεις.

Γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πελοποννήσου


ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ Περισσότεροι από τους μισούς χρηματοδοτικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοχετεύονται μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, τα οποία διαχειρίζονται από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της Ε.Ε. Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχειρίζονται αυτά τα ταμεία μέσω συμφωνιών εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα γνωστά Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η χώρα μας, από το 1983 των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων ως και σήμερα, ακολούθησε μια αθηνοκεντρική στρατηγική με την κεντρική κυβέρνηση να έχει την ευθύνη καθορισμού των στόχων και φυσικά των κεντρικών αξόνων κάθε ευρωπαϊκού προγράμματος. Ακόμη και στην τρέχουσα περίοδο, όπου το ΕΣΠΑ σχεδιάζεται και αναπροσαρμόζεται στη βάση της επιχειρησιακής στρατηγικής των αιρετών περιφερειών, η κεντρική κυβέρνηση έχει την τελική απόφαση.

Η Πελοπόννησος στην 4η θέση στο σύνολο των 13 περιφερειών. Ούτε ένα ευρώ χαμένο στη μάχη διεκδίκησης των κονδυλίων.

16

Κεντρική μας επιδίωξη αποτελεί η κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων να υπακούει στη δική μας στρατηγική για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Από το 2011 κεντρική μας επιλογή ήταν η εξασφάλιση πρόσθετων κεφαλαίων. Δεν φοβηθήκαμε να μεταφερθούν στο περιφερειακό πρόγραμμα προβληματικά τμήματα κεντρικών τομεακών προγραμμάτων (ΕΠΕΡΑΑ) με έργα σε μηδενική ωριμότητα. Δεν διστάσαμε να μεταφέρουμε και να εκτελέσουμε ώριμα έργα του περιφερειακού προγράμματος σε τομεακά προγράμματα των υπουργείων, όταν αυτά δεν κατάφερναν να πιάσουν τους στόχους τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα φράγματα της Τάκας, του Λαγκούβαρδου και ο άξονας Τρίπολης – Άστρους. Τέτοιες αποφάσεις είναι φυσικό να χαλάνε προσωρινά την εικόνα των δεικτών απορρόφησης, ωστόσο αποφέρουν πρόσθετα κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων και φυσικά εξασφαλίζουν την υλοποίηση πρόσθετων έργων. Το 2011 παραλάβαμε έργα – φαντάσματα που άγγιζαν τα 150 εκατομμύρια. Πετύχαμε με περίπλοκες διαχειριστικές ενέργειες, όχι μόνο να μην υπάρξουν ανακτήσεις χρημάτων, αλλά να μεγεθύνουμε το περιφερειακό πρόγραμμα και να το ολοκληρώσουμε στις συμβατικές προθεσμίες, πετυχαίνοντας ποσοστό ολοκλήρωσης που κατέταξε την Πελοπόννησο στην 4η θέση στο σύνολο των 13 περιφερειών. Συνυπολογίζοντας τα έργα που κατασκευάστηκαν από τα τομεακά, πετύχαμε σχεδόν τον διπλασιασμό του προγράμματος.


Στην τρέχουσα περίοδο η δομή και η λογική των περιφερειακών προγραμμάτων άλλαξε. Οι υποδομές δεν αποτελούν προτεραιότητα, δίνεται έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα, τις ανισότητες και την επιχειρηματικότητα. Στο επίκεντρο βρίσκονται ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, που στοχεύουν στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού σε μια συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης που θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η αποσπασματικότητα δράσεων και σχεδίων έρχεται να αντισταθμιστεί με ολοκληρωτικές παρεμβάσεις. Αυτό το νέο χρηματοδοτικό μοντέλο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μάς βρήκε απόλυτα έτοιμους. Το επιχειρησιακό σχέδιο που ήδη παρουσιάστηκε, αποτελεί την ομπρέλα για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Κάτω από αυτό συντάσσονται και υλοποιούνται μικρότερα χωρικά σχέδια που κινούνται στην ίδια ενιαία στρατηγική. Τη δική μας στρατηγική για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: {
Τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση της Καλαμάτας, με προϋπολογισμό έργων 9,3 εκατ. ευρώ. {
Τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση Άργους – Μυκηνών και Ναυπλίου, με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ. {
Την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Μάνης (Ανατολικής και Δυτικής), με προϋπολογισμό 12,1 εκατ. ευρώ. {
Την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Κορινθίας (που αφορά τη σύνδεση των πολιτιστικών της μνημείων) με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ. {
Την Τοπική Xωρική Aνάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ), που εκτείνεται στην περιοχή της Αρκαδίας με προϋπολογισμό δράσεων 15 εκατ. ευρώ. Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του ν. 4447/2016 θα αποτελέσει και το «Ελληνο-Κινεζικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πελοποννήσου». Η εμφατικότερη χωρική επένδυση της τρέχουσας περιόδου.

80 εκατ. ευρώ ως κοινωνική ομπρέλα προστασίας για τους πιο αδύναμους. {
3.072 παιδιά πήραν το εισιτήριο πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. {
150 συνοδοί-δάσκαλοι συνοδεύουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες σε «κανονικές τάξεις». {
12 δομές ψυχικής υγείας και καταπολέμισης της βίας και των εξαρτήσεων χρηματοδοτούνται. {
1,5 εκατ. ευρώ για την ένταξη των ρομά. Κοντά στα άτομα με ειδικές ανάγκες Εξασφαλίζουμε τους πόρους προκειμένου: {
Τα δημόσια κτίρια να είναι προσβάσιμα σε όλους {
Να ιδρυθούν δομές υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑΜΕΑ. Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία στο Άργος, ήδη αποτελεί το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή. {
Να ιδρυθούν δύο campus στην Πελοπόννησο με στόχο την κοινωνική και επαγγελματική εγρήγορση των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες. Κοντά στην Εκκλησία και τις κοινωνικές της δομές. {
1,5 εκατ. ευρώ για το κτίριο συσσιτίου στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας στο Ναύπλιο. {
900.000 ευρώ για τα Γεύματα Αγάπης στον ιερό ναό Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Πρωταθλήτρια η Πελοπόννησος στα Ανταγωνιστικά Προγράμματα. {
Σήμερα υλοποιούνται 6 ευρωπαϊκά προγράμματα Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμμετέχει και ως επικεφαλής και ως εταίρος. {
Στόχος μας η δικτύωση, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η καινοτομία.

Εξυγιάναμε έργα που αποτέλεσαν την επιτομή της κακοδιαχείρισης, όπως το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.


ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η διαφθορά των δημόσιων λειτουργών αποτελεί κομβικό σημείο στη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Σε προηγούμενες περιόδους, όταν τα τιμολόγια για δημόσια έργα επέτρεπαν πολύ μεγάλα κέρδη, κεντρική επιδίωξη των «εργολάβων» ήταν η ανάληψη ενός έργου. Το πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους από ένα τέτοιο έργο, τους έδινε τη δυνατότητα να το διεκδικήσουν με κάθε μέσο, ακόμη και με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Έτσι, παγιώθηκε στην κοινωνία η άποψη ότι η διαφθορά αφορούσε στη μοιρασιά των κερδών ενός έργου μεταξύ «εργολάβου» και «εργοδότη».

18

Έκτοτε, η διαφθορά μετατοπίστηκε σε άλλο επίπεδο. Από μια «χαλαρή» διευθύνουσα υπηρεσία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προβληθούν από τον ανάδοχο ενός έργου «τεχνητές αξιώσεις», οι οποίες προφανώς και δεν γίνονται αποδεκτές σε πρώτο επίπεδο, ωστόσο καταλήγουν στα δικαστήρια. Εκεί η μια πλευρά εμφανίζεται με «κατεβασμένα τα χέρια» και η άλλη πάνοπλη με ισχυρή νομική υποστήριξη. Η φυσική εξέλιξη είναι οι απαιτήσεις να γίνονται δεκτές με τη βούλα δικαστικής απόφασης, η οποία αποτελεί και το «ξέπλυμα» της προηγούμενης διαδικασίας. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί και η εκτέλεση της απόφασης αποτελεί παιχνιδάκι. «Claim» δισεκατομμυρίων ευρώ επιδικάστηκαν σε όλη τη χώρα την τελευταία 15ετία. Κάποια βάσιμα, τα περισσότερα όμως «πέτσινα». Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2011 παραλάβαμε απαιτήσεις αναδόχων που πλησίαζαν τα 200 εκατομμύρια. Απαιτήσεις από έργα ημιτελή, «ριγμένα στα βράχια», με ευθύνες να διαχέονται μέσα στην κρατική γραφειοκρατία. Τα γνωστά έργα φαντάσματα.

Μετά το 2006, οπότε τα τιμολόγια εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων μειώθηκαν τουλάχιστον στο μισό, το περιθώριο κέρδους για τους αναδόχους περιορίστηκε δραματικά. Προφανώς, τα πολύ μικρά κέρδη δεν άφηναν περιθώρια για «μαύρες συναλλαγές».

Ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται ότι σε τόσο μεγάλες απαιτήσεις, χωράνε πολλές «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» και μάλιστα με το ακλόνητο άλλοθι τόσο της αντικειμενικής ευθύνης της προγενέστερης «κρατικής περιφέρειας» όσο και τη νομική κάλυψη των δικαστικών αποφάσεων.

Από τα 200 εκατ. ευρώ απαιτήσεων για έργα-φαντάσματα καταφέραμε στα δικαστήρια να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ.

Συγκρουστήκαμε με τη μαφία των σκουπιδιών, τη δεύτερη πιο κερδοφόρα “μπίζνα” στον κόσμο μετά από τη διακίνηση ναρκωτικών. Και κερδίσαμε.


Η απόφασή μας ήταν άμεση και καθαρή: Καμία συναλλαγή. Καμία ανοχή σε «πέτσινες» απαιτήσεις. Δεν πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ. Αρνούμαστε το σύνολο των απαιτήσεων. Εξασφαλίζουμε ισχυρή νομική υποστήριξη και «πάμε στα δικαστήρια αίμα». Όσο εύκολη ήταν η απόφαση, τόσο δύσκολη ήταν η εφαρμογή της. Κάποιοι εμφανίστηκαν «καλοπροαίρετα» να υπενθυμίσουν ότι είμαστε άδικοι, ότι η «Α» απαίτηση είναι βάσιμη. Άλλοι, πιο έξυπνα με διαρροές, μας έκαναν γνωστό ότι μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετη πίστωση από το υπουργείο ώστε να μην επιβαρυνθεί η περιφέρεια. Κάποιοι λιγότερο «ευγενικοί», μας υπενθύμισαν ότι ρισκάρουμε, γιατί οι απαιτήσεις μπορεί να προσωποποιηθούν. Ακόμα και οι αποφάσεις στην οικονομική επιτροπή, για την επιλογή της κατάλληλης νομικής υποστήριξης, δεν ήταν εύκολες. «Υπάρχει δικηγόρος που αναλαμβάνει με 1.000 ευρώ… γιατί να πάμε στον ακριβότερο;» ήταν η κλασική ατάκα. «Γιατί θέλουμε τον καλύτερο δικηγόρο, επειδή ρισκάρουμε δεκάδες εκατομμύρια των πολιτών της Πελοποννήσου να καταλήξουν σε αμφίβολες εργολαβικές απαιτήσεις» απαντούσαμε εμείς. Ωστόσο, οι αποφάσεις ποτέ δεν ήταν ομόφωνες. Σε κάθε περίπτωση, αναλάβαμε την ευθύνη. Η σύγκρουση ήταν μετωπική σε όλα τα επίπεδα. Η αντίκρουση δεν ήταν πάντα αυτονόητη, πολύ περισσότερο όταν έχουν προηγηθεί παραλήψεις και έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα. Η μια δικαίωση διαδέχτηκε την άλλη. Ως σήμερα απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων απερρίφθησαν. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει μέχρι σήμερα πληρώσει καμία από τις απαιτήσεις των 200 εκατομμυρίων. Όλες οι τελεσίδικες αποφάσεις την δικαιώνουν.

Ωστόσο υπάρχουν και οι τυφλοί. Σκόπιμα ξεπερνούν αναπάντητα εύλογα ερωτήματα και βλέπουν παντού «συναλλαγή»: Γιατί να κρύβει οπωσδήποτε σκοπιμότητα μια μικρή παράταση χρονοδιαγράμματος; Γιατί γίνονται σημαία αντιπολίτευσης οι ελάχιστες συμπληρωματικές συμβάσεις, οι οποίες μάλιστα αιτιολογούνται απόλυτα και είναι σύννομες; Αν υπήρχε επιδίωξη για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» γιατί να «καρφωθούμε» με μια συμπληρωματική σύμβαση που κάνει «μπαμ». Γιατί να μην το κάνουμε στις «πέτσινες» απαιτήσεις των δικαστηρίων, με πολλαπλάσιο και ασύγκριτα μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο, και μάλιστα με την απόλυτη ασφάλεια μιας δικαστικής απόφασης; Όπως γινόταν κατ’ εξακολούθηση στο παρελθόν... Η απάντηση για κάθε νοήμονα είναι απλή. Εμείς στοχεύουμε και επενδύουμε στη δημιουργία και στην αγωνιώδη προσπάθεια για να πετύχει το κάθε βήμα του Οδικού μας Χάρτη. Κάποιοι άλλοι, κατά κανόνα οι ανίκανοι, «πουλάνε το πρόβλημα» και επενδύουν στην εύκολη κριτική. Κενοί περιεχομένου, με επιχειρήματα ανόητες πιασιάρικες ατάκες, κρύβονται πίσω από τη λάσπη που ρίχνουν στον ανεμιστήρα. Είναι αυτοί που ευθύνονται για την κατάντια της χώρας. Δεν μας αγγίζουν, δεν μας φοβίζουν. Μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Απόλυτη νομιμότητα στις αποφάσεις. Διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μυθική Πελοπόννησος» που υλοποιήθηκε από την αναπτυξιακή εταιρεία «Πελοπόννησος ΑΕ» ελέγχθηκε το 2018 από την ανώτατη αρμόδια Αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΔΕΛ). Αποτέλεσμα του ελέγχου: Ούτε ένα ευρώ καταλογισμός και έπαινος στην «Πελοπόννησος ΑΕ» για την άρτια και διαφανή διαχείριση. Είμαστε υπερήφανοι.


ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΙΔΡΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Ποιος αλήθεια συνεχίζει να πιστεύει σήμερα ότι το κράτος αντιμετωπίζει την υγεία ως θεμελιώδες αγαθό και όχι ως εμπορεύσιμο προϊόν; Πόσο συχνά άραγε επικαλούμαστε την ανάγκη για υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος, εννοώντας την προληπτική προστασία του πολίτη από δυνητικούς κινδύνους και όχι τις υπηρεσίες υγείας που αφορούν εκείνους που η υγεία τους έχει ήδη κλονιστεί ή ελέγχεται; Μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη ευθύνης της διακυβέρνησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον Πέτρο Τατούλη το 2011, η απειλή για τη δημόσια υγεία προέκυψε ορατή. Από τα 40 κρούσματα εγχώριας ελονοσίας που καταγράφηκαν από το ΚΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα, τα 34 εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, γεγονός που λίγο έλειψε να βάλει σε διεθνή καραντίνα ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έφτασε μια ανάσα πριν την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για απαγόρευση εισόδου στην πελοποννησιακή επικράτεια. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός άμεσου αλλά και μακροπρόθεσμου Σχεδίου Δράσης για την προστασία της υγείας όλων των πολιτών της Πελοποννήσου ήταν επιτακτική.

Πολεμήσαμε και κερδίσαμε τη μάχη απέναντι στην ελονοσία και τον καταρροϊκό πυρετό.

Σήμερα, εννιά χρόνια μετά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών της.

{

Η Πελοπόννησος είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα στην οποία λειτουργεί πρότυπο Κέντρο Παρακολούθησης και Οργάνωσης Μηχανισμού Διαχείρισης Επιδημιολογικών Κινδύνων από έντομα–διαβιβαστές. Το κέντρο λειτουργεί σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, όπως το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος του είναι η παρακολούθηση των επιπέδων κυκλοφορίας του μολυσματικού παράγοντα του ιού του Δυτικού Νείλου. Μια άλλη λειτουργία του κέντρου είναι να παρακολουθεί τα επίπεδα κυκλοφορίας του μολυσματικού παράγοντα της λεϊσμανίασης σε ανθρώπους, σκύλους και άγρια ζώα, και να διερευνά την επίδραση των περιβαλλοντικών υδροβιολογικών παραμέτρων στις εστίες αναπαραγωγής των εντόμων–διαβιβαστών. Από το 2013 και μετά, κανένα κρούσμα εγχώριας ελονοσίας δεν έχει καταγραφεί στην Πελοπόννησο, ενώ λειτουργούν δύο δομές ελέγχου της νόσου, μια στη Σκάλα Λακωνίας και άλλη μια στην Τρίπολη.

{

Στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης των κουνουπιών, το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικό και έφερε θεαματικά αποτελέσματα. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Ενώ το 2013 οι σχετικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 19 δήμους και 25 οικισμούς, το 2018 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα σε 25 δήμους και 665 οικισμούς. Φρεάτια, ρέματα, κανάλια και όποια άλλη εστία δυνητικής μόλυνσης, γίνονται αντικείμενο αεροψεκασμών, θερμομετρήσεων και υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων. Εφαρμόζονται δηλαδή όλες οι σύγχρονες μέθοδοι που αφορούν εξειδικευμένες τεχνικές καταπολέμησης και προδιαγράφονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

{

Εξειδικευμένες και καινοτόμες είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα την τελευταία πενταετία. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων, που απασχολούν πάνω από

20


50 επιστήμονες, συγκεκριμένες δράσεις είναι ο εντοπισμός των δυνητικών εστιών, η εντατική προνυμφοκτονία εντός οικισμών, επεμβάσεις σε ιδιωτικούς χώρους με βαθμό επικινδυνότητας, δειγματοληψίες σε 88 διαφορετικές θέσεις σε Αργολίδα και Κορινθία, καθώς και ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

{

Διαρκείς είναι οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, της ζωονόσου εξαιτίας της οποίας πέθαναν χιλιάδες ζώα το 2013, με καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία. Από το 2015 και μετά, οι 8.000 ψεκαστικές παρεμβάσεις, αλλά και το συστηματικό πρόγραμμα επιτήρησης και καταγραφής των εντόμων σε ένα ενδεικτικό δίκτυο 20 κτηνοτροφικών μονάδων, είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει σημειωθεί έκτοτε κανένα απολύτως κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, εκπονείται πρόγραμμα επιτήρησης, διαχείρισης και εξυγίανσης των ζωονόσων στις κτηνοτροφικές μονάδες.

{

Η καινοτομία και οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι ένα πολύτιμο όπλο στον αγώνα που δίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. H Διαδικτυακή Πλατφόρμα παρακολούθησης δράσεων, είναι το χρήσιμο εργαλείο με το οποίο πετυχαίνουμε τη χωροχρονική μοντελοποίηση με ειδικά σχεδιασμένα λογισμικά, ενώ διατίθενται εφαρμογές παρακολούθησης του στόλου σε πραγματικό χρόνο.

Με αξιόπιστο σχέδιο, με σπουδαία τεχνογνωσία, με συνέργειες από κοινού με τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και κέντρα ερευνών της χώρας και με αξιοποίηση όλων των πόρων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδρύει το πρώτο στη χώρα Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας, χρηματοδοτούμενο εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια. Στόχοι του παρατηρητηρίου είναι: { H επιτήρηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και των υδάτων { H πρόληψη νοσημάτων που μεταδίδονται από διαβιβαστές λοιμωδών νοσημάτων και ζωονόσων { H ενημέρωση και ανάληψη δράσεων για τον περιορισμό των επιβαρυντικών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ, οδική συμπεριφορά) { H προστασία των ευάλωτων πληθυσμών { H υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών υγείας { H ανάπτυξη εργαλείων και προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα Δημόσιας Υγείας και { H ανάπτυξη Τράπεζας Γνώσης και Πληροφόρησης για τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών της Πελοποννήσου

Η Δημόσια Υγεία είναι δικαίωμα όλων και όχι απλά ένα εμπορεύσιμο ή ιδιωτικό αγαθό.


ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ αποτέλεσε μια από τις ισχυρότερες δεσμεύσεις μας, έναν από τους πιο σύνθετους και απαιτητικούς στόχους και κυρίως την πιο ελπιδοφόρα επένδυση. Ελπιδοφόρα για τον πολίτη και την ποιότητα ζωής, για το περιβάλλον και την αειφορία, για τα οφέλη από τη νέα οικονομία που φέρνει μαζί της. Πάνω απ’ όλα όμως για τον σύγχρονο πολιτισμό που αυτή εκπέμπει και τη μεγάλη προστιθέμενη αξία που αυτός ο πολιτισμός δίνει ήδη στο «προϊόν Πελοπόννησος».

Η Μαραθόλακκα στην Καλαμάτα, πρέπει να είναι η τελευταία χωματερή που δημιουργήθηκε στην Πελοπόννησο. Κερδίσαμε όλες τις δικαστικές μάχες: 5 αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ και 4 προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Διαφάνεια και νομιμότητα στην πράξη. Όχι στα λόγια.

Το 2012 η Πελοπόννησος ζούσε το απόλυτο αδιέξοδο. Οι πόλεις είχαν γεμίσει με σκουπίδια, τα πρόστιμα φάνταζαν αβάσταχτα και κανένας δεν είχε το κουράγιο «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Αναλάβαμε την ευθύνη με τη σύμφωνη γνώμη όλων, δήμων, ΦΟΣΔΑ και κυβέρνησης. Διενεργήσαμε έναν διεθνή διαγωνισμό, τον πρώτο στη χώρα, με ανταγωνιστικό διάλογο. Πετύχαμε να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, η χωροθέτηση των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης, ο σχεδιασμός σε επίπεδο οριστικής μελέτης αλλά και η αδειοδότηση του έργου σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2015 είχε ήδη εκδοθεί η πράξη του Ελεγκτικού Συμβουλίου που ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης. Για τη χαμένη διετία 2015-2017 ευθύνεται αποκλειστικά ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τσιρώνης, με τις ανεδαφικές προσεγγίσεις του και κυρίως τις ψεύτικες προσδοκίες που δημιούργησε σε κάποιους από τους δημάρχους. Όλο αυτό το διάστημα, συγκρουστήκαμε με τη «μαφία των σκουπιδιών», με τον λαϊκισμό όλων των «θεόσταλτων μάγων» που είχαν την εύκολη και φθηνή λύση, με τις αδυναμίες των κεντρικών κυβερνήσεων που ανέτοιμες τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις και, κυρίως, με μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, με ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σε τεχνικό επίπεδο και νομικά πολυδιάστατο έργο.

{

Οι πέντε αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ και οι τέσσερις προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που απερρίφθησαν, έγιναν ταφόπετρα σε όσους αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της αδειοδότησης και τη νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας επενδύοντας στην ακύρωση του έργου.

{

Η αποδοχή και εν τέλει η υποστήριξη του σχεδιασμού μας από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις που καλύπτουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αποτελεί την ισχυρότερη επιβράβευση της ορθότητας των επιλογών μας.

{

Η υιοθέτηση, από όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας, του μοντέλου που εμείς σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε πρώτοι στην Ελλάδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθιστά την Πελοπόννησο leader και φορέα καινοτομίας σε έναν ακόμη τομέα.

22


ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ 2010

Η κατάσταση έχει φτάσει σε απόλυτο αδιέξοδο. Πλήθος σκουπιδότοπων, βουνά σκουπιδιών στους δρόμους. Πρόστιμα στους δημότες και το ελληνικό δημόσιο. Το περιβάλλον και η δημόσια υγεία υπό απειλή. Αδυναμία επίλυσης από την κεντρική κυβέρνηση και τις διορισμένες περιφερειακές διοικήσεις. Ο Πέτρος Τατούλης αναλαμβάνει την ευθύνη και δεσμεύεται προσωπικά να λύσει το πρόβλημα

2011

Όλοι οι δήμοι και η κεντρική κυβέρνηση υποδέχονται με ανακούφιση και αποδέχονται ομόφωνα την πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη λύση του αδιεξόδου

2012

Η κεντρική κυβέρνηση εκχωρεί επισήμως την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου» δημοπρατείται ως έργο Σύμπραξης Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα ΣΔΙΤ

2013

Ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία και ανακηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος του έργου

2014 2015

Σχεδιασμός και διαβούλευση του έργου

ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ Δεκέμβριος

2015

Δεκέμβριος

2017

Ολοκλήρωση της αδειοδότησης του έργου με την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί την ανάδοχο εταιρεία και τον υπουργό Οικονομίας για υπογραφή της σύμβασης. Ο υπουργός δεν προσέρχεται. Ο υπουργός Περιβάλλοντος επιχειρεί να μπλοκάρει τον διαγωνισμό. Η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» με την εταιρεία ενώ τα πρόστιμα πέφτουν βροχή. Οι δημότες της Πελοποννήσου πληρώνουν εκατομμύρια για «διαχείριση», το περιβάλλον επιβαρύνεται, οι πόλεις γεμίζουν πάλι σκουπίδια, η υγεία των πολιτών κινδυνεύει.

2018 14.6.18

Επανεκκίνηση του έργου

5.10.18

Μετά από την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γεωργίου Δέδε, το Υπουργικό Συμβούλιο, με την υπ. αριθμ. 17 Ειδική Πράξη του, χαρακτηρίζει το έργο Εθνικής Σημασίας και αποφασίζει την επίσπευση των απαλλοτριώσεων

2019

Υπογράφεται η Σύμβαση από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον εκπρόσωπο της εταιρείας, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα

Ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και έναρξη των εργασιών

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ Τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο μας συνοψίζουν όλα τα δεινά που ταλαιπωρούν αυτή τη χώρα. Η γραφειοκρατία, τα συμφέροντα, «η μαφία των σκουπιδιών» εν προκειμένω, και σε πολιτικό επίπεδο οι παλλινωδίες και ο λαϊκισμός κάθε χρώματος. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας, το περιφερειακό συμβούλιο, η οικονομική επιτροπή και όλοι οι συνεργάτες μας, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Τους συγχαίρω για την υπομονή και την επιμονή τους. Αυτό το έργο δεν φέρει το δικό μας όνομα. Φέρει το όνομα όλης αυτής της γενιάς των πολιτών, και όλων των επόμενων γενεών των Πελοποννησίων, που θα απολαύσουν μια Περιφέρεια συνώνυμη της Αειφορίας. Το εγχείρημα τώρα ξεκινά. Εμείς, όλοι μαζί, εγγυόμαστε τη συνέχεια και την επιτυχία.


ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο πολιτισμός που εκπέμπει η ολοκληρωμένη με όρους αειφορίας διαχείριση των απορριμμάτων, δημιουργεί υπεραξία στο «προϊόν Πελοπόννησος». Στο τέλος του 2020 οι εγκαταστάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί. Περισσότεροι από 250.000 τόνοι απορριμμάτων κάθε χρόνο θα επεξεργάζονται με κανόνες αειοφορίας. Ο μεγάλος στόχος μας γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Οι εργασίες κατασκευής του έργου ξεκίνησαν. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τα οφέλη.

Κατασκευάζονται υποδομές αναγκαίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ:

1

Τρεις βιομηχανικού τύπου Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας, και στη Σκάλα Λακωνίας.

2 3

Δύο κεντρικοί Σταθμοί Μεταφόρτωσης στην Αργολίδα και την Κορινθία.

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση στους 78 από τους 82 ΧΑΔΑ. Η αποκατάσταση των τεσσάρων τελευταίων είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται μέσα στο 2019. Στόχος μας να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον καμία απολύτως χωματερή, καμία παράνομη σκουπιδομεταφορά.

{ Καθαρή Πελοπόννησος, για τον Πελοποννήσιο και τους επισκέπτες μας. { Διαχείριση των απορριμμάτων με όρους

αειφορίας που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους των ευρωπαϊκών οδηγιών. { Λιγότερα τέλη για τους πολίτες. { Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη νέα πράσινη οικονομία που γεννιέται γύρω από τα απορρίμματα. { Μεγάλη υπεραξία στο «προϊόν Πελοπόννησος».

Τα απορρίμματα παύουν οριστικά να αποτελούν όνειδος για την Πελοπόννησο. ΜΕΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

24


Η κάθε Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων περιλαμβάνει: { Μονάδα απόσμησης και αποκονίωσης { Μονάδα μηχανικής διαλογής η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τη διακριτή συλλογή του συνόλου των ανακυκλώσιμων υλικών { Ραφιναρία { Μονάδες αερόβιας και αναερόβιας επεξεργασίας καθώς και μονάδα ωρίμανσης για την παραγωγή compost { Εγκατάσταση συλλογής βιοαερίου { Μονάδα αποθείωσης βιοαερίου { Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση βιοαερίου { Μονάδα συμπαραγωγής (CHP) { Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων { Μονάδα αντίστροφης ώσμωσης { Μονάδα αφυδάτωσης ίλυος { Χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) { Κτίριο διοίκησης, πλυντήριο, ζυγιστήριο εισόδου–εξόδου, αποθηκευτικούς χώρους κ.λπ. { Δεξαμενές ύδρευσης, πυρόσβεσης, αντλιοστάσια κ.λπ.

ΜΕΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΜΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


ΜΥΘΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Ποιος ήξερε την Πελοπόννησο το 2010; Πόλεις όπως η Σπάρτη, η Τρίπολη, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, το Άργος και η Νεμέα μπορεί να ήταν γνωστές με κύρια αναφορά το ιστορικό τους απόθεμα ή τα φημισμένα αγροτικά τους προϊόντα, ωστόσο αποτελούσαν ασήμαντες κουκίδες στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

Αυτήν την πραγματικότητα την αλλάξαμε. { Καταστήσαμε την Πελοπόννησο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και η «Μυθική Πελοπόννησος» αποτελεί ισχυρό διεθνές brand. { Μετατρέψαμε το ξεχασμένο αεροδρόμιο της Καλαμάτας στον «Διεθνή Αερολιμένα Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με 286.042 επιβάτες το 2018. { Ιδρύσαμε, κατασκευάσαμε και λειτουργήσαμε το αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου, με 10μηνη λειτουργική σεζόν και αναρριχητές που τα Σαββατοκύριακα αιχμής ξεπερνούν τους 1.500. { Κατασκευάσαμε, πιστοποιήσαμε και λειτουργήσαμε το μονοπάτι Mainalon Trail. Το πρώτο πιστοποιημένο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές μονοπάτι στην Ελλάδα μήκους 75 χλμ. Και δημιουργήσαμε το δίκτυο των πελοποννησιακών μονοπατιών που στο τέλος του 2019 θα φτάσει τα 1.150 χλμ. και θα πιστοποιηθεί σταδιακά ως το τέλος του 2020. { Ιδρύσαμε το πρώτο καταδυτικό πάρκο της Ελλάδας στον Τυρό Αρκαδίας.

26

Το διάστημα 2011-2018 το ετήσιο ΑΕΠ της περιφερειακής μας οικονομίας, της οικονομίας της Πελοποννήσου, παρουσίασε αύξηση αποκλειστικά από τον τουρισμό κατά 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αύξηση που συνεπάγεται την ταυτόχρονη δημιουργία τουλάχιστον 10.000 νέων θέσεων εργασίας.


Διεθνείς διακρίσεις και επιτυχίες

{

Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε για πρώτη φορά στη χώρα τη διοργάνωση ενός από τα μεγαλύτερα παγκόσμια γεγονότα στην τουριστική αγορά, που είναι το Διεθνές Συνέδριο των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων (ABTA). Πραγματοποιήθηκε στην Πύλο τον Οκτώβριο του 2015, με τη συμμετοχή 600 tour operators της Μεγάλης Βρετανίας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, ακόμη και σε μια περίοδο που το Grexit έπεφτε σαν σκιά πάνω από τη χώρα και τα capital controls «σκότωναν» την οικονομία.

{

Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε για πρώτη φορά στη χώρα να διοργανώσουμε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων, ενός παγκόσμιου γεγονότος που για χρόνια πάλευε η χώρα να κερδίσει. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν χρόνια, ενώ είχε προηγηθεί η βράβευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη διάκριση του «3ου σημαντικότερου διεθνούς Brand» για τη «Μυθική Πελοπόννησο» στη Διεθνή Έκθεση ITB του Βερολίνου. Ο ηγετικός ρόλος του Πέτρου Τατούλη στην Ελληνογερμανική Συνέλευση πέτυχε να διευκολυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ανεξάρτητα από το κλίμα λαϊκισμού και μισαλλοδοξίας που κυριάρχησε για χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή και των δύο χωρών. Παγκόσμια προβολή

{

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε η Μυθική Πελοπόννησος να βρίσκεται παντού. Να φιλοξενείται στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης και να πρωταγωνιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 εκθέσεις και να έχει φιλοξενήσει στα περίπτερά της πάνω από 1.000 μοναδικούς επιχειρηματίες που αναζητούν την εξωστρέφεια. Να έχει διοργανώσει μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία, πάνω 30 δημοσιογραφικές αποστολές και να έχει «κερδίσει» εκατοντάδες χιλιάδες λέξεων προβολής. Να έχει κάνει πάνω από 30 καμπάνιες σε αεροπορικές εταιρείες και να έχει προβάλει τα φυσικά της κάλλη σε διεθνείς αερολιμένες και υπόγειους σιδηροδρόμους και μετρό όλης της Ευρώπης. Να έχει χαρακτηρισθεί ως παγκόσμιος προτεινόμενος προορισμός από έντυπα όπως οι Guardian, η Telegraph, το Lonely Planet και το Travel Channel.


ΜΥΘΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

{

Διεκδικήσαμε και καταφέραμε η πύλη της Πελοποννήσου, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» να βραβευτεί ως ένα από τα πέντε πιο ανερχόμενα περιφερειακά αεροδρόμια παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός Routes με έδρα το Ανόβερο της Γερμανίας πραγματοποιεί σε ετήσια βάση με ερωτηματολόγια προς αεροπορικές εταιρείες τον διαγωνισμό και έχει ως στόχο να επιβραβεύσει τα περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν την καλύτερη στρατηγική ανάπτυξης και τους υψηλότερους δείκτες συνδεσιμότητας. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ψηφίστηκε ως ένα από αυτά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, τιμήθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ανόβερο τον Απρίλιο του 2019. Η στρατηγική συνδυασμένου μάρκετινγκ που ακολούθησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στόχευσε εξαρχής στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών. Ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις με την Ryan Air, η οποία προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο το 2013, σειρά είχε η Easy Jet, ενώ το 2016 η British Airways, η Niki Airways και η Cedar. Το κλείσιμο της συμφωνίας με τη BA είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρουμε να πετάξουν για Καλαμάτα οι Brussels, η Swiss, οι Austrian Airlines και η Edelweiss. Διαρκής είναι η συνεργασία μας με την Aegean, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος στην ανάπτυξη του αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

28


Όσλο

Στοκχόλμη

Μόσχα Κοπεγχάγη

Μάντσεστερ Άμστερνταμ Μπέρμιγχαμ

Λονδίνο

Αμβούργο Ντίσελντορφ

Βρυξέλλεσ Λιλ

Φραγκφούρτη

Πράγα

Κατοβίτσε

Μόναχο Ναντ

Βιέννη

Παρίσι

Ζυρίχη Λυών

Ίνσμπρουκ

Βουδαπέστη

Γενεύη Μπέργκαμο

Βουκουρέστι

Μιλάνο Πίζα

Σόφια

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Λονδίνο BRITISH AIRWAYS EΑZY JET THOMAS COOK RYAN AIR Μάντσεστερ ΤΗΟΜΑΣ COOK EASY JET Μπέρμιγχαμ ΤΗΟΜΑS COOK

τακτικές συνδέσεις

286.042

71

επιβάτες

2018

5

64.653

επιβάτες

2011 2011

2018

ΓΑΛΛΙΑ Παρίσι AEGEAN ΑΙRLINES TRAVEL SERVICES Λυών ΑΕGEAN AIRLINES ΤRΑVEL SERVICES Nαντ AEGEAN AIRLINES TRAVEL SERVICE Λιλ ΤUI FLY (ΠΕΜ) ΙΤΑΛΙΑ Mιλάνο / Μπέργκαμο ΑΕGEAN ΑΙRLINES ALBA STAR RYAN ΑΙR Πίζα RYAN AIR

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Μόναχο ΑΕGEAN AIRLINES CONDOR AIRLINES Ντίσελντορφ ΑEGEAN AIRLINES CONDOR AIRLINES Αμβούργο CONDOR AIRLINES Φραγκφούρτη CONDOR ΑΙRLINES ΣΟΥΗΔΙΑ Στοκχόλμη AEGEAN AIRLINES

Τελ Αβίβ ΒΕΛΓΙΟ Βρυξέλλες BRUSSELS AIRLINES ΕΛΒΕΤΙΑ Γενεύη SWISSAIR Ζυρίχη ENDELWEISS

ΡΟΥΜΑΝΙΑ Βουκουρέστι ΤΑRROM AIRLINES ΔΑΝΙΑ Κοπεγχάγη AEGEAN AIRLINES

ΝΟΡΒΗΓΙΑ Όσλο SKANDINAVIAL AIRLINES

ΑΥΣΤΡΙΑ Βιέννη AUSTRIAN AIRLINES LAUDA MOTION Ίνσμπρουκ AVANTI AIR

ΠΟΛΩΝΙΑ Κατοβίτσε AEGEAN ΑΙRLINES

TΣΕΧΙΑ Πράγα TRAVEL SERVICES

ΟΛΛΑΝΔΙΑ Άμστερνταμ TRANSAVIA

ΡΩΣΙΑ Mόσχα ΑΕGEAN AIRLINES

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Σόφια RYAN AIR

ΟΥΓΓΑΡΙΑ Βουδαπέστη TRAVEL SERVICES

ΙΣΡΑΗΛ Τελ Αβίβ ARKIA

Σήμερα, η Καλαμάτα συνδέεται με περισσότερους από 30 ευρωπαϊκούς προορισμούς, και πάνω από το 55% των αφίξεων διαχέεται σε όλη την Πελοπόννησο.


Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Σε συνεργασία με κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ορειβατικούς συλλόγους, ακόμη και δασικούς συνεταιρισμούς, με ομάδες εθελοντών και μόχλευση της ιδιωτικής οικονομίας διαμορφώνουμε το μεγαλύτερο δίκτυο μονοπατιών στην Ευρώπη, με τελικό στόχο τα 1.500 χλμ, τα οποία θα συνδέουν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Σήμερα ανακαινίζονται 1.075 χλμ. παλιών μουλαρόδρομων, αρχαίων και βυζαντινών μονοπατιών, που μαζί με το Mainalon Trail, το οποίο είναι το πρώτο πιστοποιημένο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές μονοπάτι στην Ελλάδα και το 10ο στην Ευρώπη μήκους 75 χλμ. θα αγγίξουμε στα 1.150 χλμ. παραδοτέα στα τέλη του 2019. Ξεκινώντας από την Ολυμπία, στον οριζόντιο άξονα, περνάμε το Μαίναλο και διασχίζουμε το μαντινειακό πεδίο, προκειμένου να καταλήξουμε στις Μυκήνες και την Επίδαυρο, μετά από πεζοπορία τριών εβδομάδων. Στον διαγώνιο άξονα, ξεκινάμε από την Κόρινθο, περνάμε στην Αρχαία Κόρινθο, στην Αρχαία Νεμέα, στη Στυμφαλία, και στη συνέχεια διασχίζουμε την Αρκαδία, συνδέοντας το Λεβίδι με την Καρίταινα, το Λύκαιο Όρος και τη Νέδα για να καταλήξουμε μετά από τέσσερις εβδομάδες στην Αρχαία Μεσσήνη. Ήδη στη Στεμνίτσα λειτουργεί δημόσιο ΙΕΚ εκπαίδευσης και πιστοποίησης Οδηγών Βουνού, οι οποίοι μαζί με τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τους ορειβατικούς συλλόγους θα έχουν κομβικό ρόλο στο project μονοπάτια.

Από τα έως σήμερα αποτελέσματα του Mainalon Trail, τεκμηριώνεται ότι το δίκτυο 1.500 χλμ. μονοπατιών θα αποφέρει σε ετήσια βάση 150.000 επισκέπτες προερχόμενους από χώρες εκτός Ελλάδας, οι οποίοι κατά μέσω όρο θα έχουν επτά ημέρες διαμονής με μέση ημερήσια δαπάνη τουλάχιστον 70 ευρώ. Σε μια τριετία από σήμερα το δίκτυο μονοπατιών της Πελοποννήσου θα αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της περιφερειακής μας οικονομίας κατά 73,5 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει αγορά για τη διάθεση περισσότερων από 1.000 τόνων αγροτικών προϊόντων του τόπου μας. Το δίκτυο μονοπατιών που είναι σε εξέλιξη περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων μονοπατιών κατά τα πρότυπα του Mainalon Trail. Συγκεκριμένα: { Το Εrmis Trail ή αλλιώς το «Μονοπάτι του Ερμή» συνολικού μήκους 110 χλμ. Ξεκινάει από το Δερβένι, ανεβαίνει στον Φενεό, περνάει τη λίμνη Δόξα, τη Στυμφαλία και, αφού καθηλώσει τους περιπατητές με το εξαιρετικού κάλλους σπήλαιο του Ερμή, πηγαίνει στα Τρίκαλα και κατεβαίνει τελικά στο Ξυλόκαστρο, ενώ ένα παρακλάδι του φτάνει στην Αρχαία Σικυώνα. { Το Hercules Trail, δηλαδή το μονοπάτι «Πέντε Μύθοι του Ηρακλή» ήδη στην πρώτη του παρουσίαση προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Θα έχει συνολικό μήκος 250 χλμ. Ξεκινώντας από το Ναύπλιο, ακολουθούμε τα βήματα του Ηρακλή στην Αρχαία Τίρυνθα, τη Νεμέα, τη Στυμφαλία, τον Φενεό, τον Λάδωνα, τον Βόρειο Ερύμανθο, ενώ καταλήγουμε στην Ολυμπία, διεκδικώντας κι εμείς όπως ο ημίθεος ένα κομμάτι αγριελιάς. { Το Parnon Trail, μια κυκλική διαδρομή 220 χλμ, ξεκινά από το Άστρος, κινούμενο νότια διασχίζει την Τσακωνιά μέσω του Λεωνιδίου, περνάει τον Κοσμά, συνεχίζει στην Καστάνιτσα, τον Πραστό, τη Μονή Μαλεβής, τον Άγιο Πέτρο, το Καστρί, τα Άνω Δολιανά, περνάει από τον ναό της Αρτέμιδος Κνακεάτιδος και καταλήγει στον ναό της Αλέας Αθηνάς. Το Parnon Trail περιλαμβάνει δυο παρακλάδια. Το πρώτο ξεκινάει από τον Κοσμά και φτάνει στο Γεράκι. Το δεύτερο ξεκινάει από το Λεωνίδιο και κινούμενο νότια στις ανατολικές παρυφές του Πάρνωνα, περνάει από το Κυπαρίσσι, τον Γέρακα και καταλήγει στη Μονεμβάσια. { Το Sparta Trail με μήκος 40 χλμ. συνδέεται με το Parnon Trail. Ξεκινώντας από τον Κοσμά πάμε Τζίτζινα για να περάσουμε Σπάρτη και καταλήγουμε στον Μυστρά, όπου και ενώνεται με τα μονοπάτια του Ταϋγέτου. { Το Taygetus Trail, το πρώτο από τα μονοπάτια του Ταϋγέτου με μήκος περίπου 45 χλμ, κινείται βόρεια από Λογγάστρα, Δυρράχι, Μονή Αμπελάκη, Μονή Μπούρα και καταλήγει στο Λεοντάρι όπου και ενώνεται με το αρκαδικό μονοπάτι.

30


Δερβένι

Ξυλόκαστρο

ERMISTRAIL

Αρχαία Σικυώνα

Τρίκαλα Φενεόσ

Kόρινθοσ

Σπήλαιο Ερμή

Ίσθμια Στυμφαλία

Αρχαία Κόρινθοσ

HERCULESTRAIL

Μονή Φανερωμένησ

Nεμέα

Σοφικό

Κανδύλα Βαλτεσινίκο

Λαγκάδια

Λουτρά Ηραίασ Τριποταμιά

Μυκήνεσ

Bυτίνα

Αλωνίσταινα Λιμποβίτσι

Δημητσάνα

Στεμνίτσα

Eπίδαυροσ

Αρχαία Τίρυνθα

Παλούμπα

MAINALONTRAIL

KORINTHOSTRAIL

Λεβίδι

Ζάτουνα

Aρχαία Oλυμπία

Αγγελόκαστρο

Αρχαίοσ Ορχομενόσ

Άργοσ Nαύπλιο

Πιάνα

PANASTRAIL Tρίπολη

Xρυσοβίτσι Kαρίταινα

Ναόσ Αλέασ Αθηνάσ

ARCADIANTRAIL

Ναόσ Αρτέμιδασ Κνακεάτιδασ

Ναόσ Επικούρειου Απόλλωνα

Άστροσ

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΥΡΟΥ

Άνω Δολιανά Λεοντάρι

Kαστρί

Μονή Μπούρα

Άγιοσ Πέτροσ Καστάνιτσα

Μονή Μαλεβήσ Πραστόσ Τυρόσ

Μονή Αμπελάκη

PARNONTRAIL

TAYGETUSTRAIL

Λεωνίδιο

Δυρράχιο Παπαφλέσσασ

Αρχαία Mεσσήνη

Λογγάστρα Σπάρτη

Αριστομένησ Βλαχόπουλο

Άρισ Kαλαμάτα

SPARTATRAIL

Κοσμάσ

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

Mυστράσ

MESSINIATRAIL

Γεράκι Κυπαρίσσι

Πύλοσ

Γέρακασ

Mονεμβασιά

{ Το Messinia Trail είναι το δεύτερο από τα μονοπάτια του Ταϋγέτου, το μεσσηνιακό μονοπάτι, με μήκος περίπου 110 χλμ. Διασχίζει κάθετα τον Ταΰγετο, περνάει από την Καλαμάτα, ανεβαίνει την κοιλάδα του Άρι ποταμού, περνάει από Αρχαία Μεσσήνη, Αριστομένη, Παπαφλέσσα, Βλαχόπουλο και καταλήγει στην Πύλο και τον όρμο του Ναυαρίνου. { Το Arcadian Trail, το αρκαδικό μονοπάτι με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 120 χλμ, ενώνει το βόρειο μονοπάτι του Ταϋγέτου με το Mainalon Trail περνώντας από τις αρχαιότητες του Επικούρειου Απόλλωνα, του Λύκαιου όρους και την Καρίταινα. Στη συνέχεια περνώντας από Λυμποβίτσι, Αλωνίσταινα, Λεβίδι, Αρχαίο Ορχομενό και Κανδύλα ενώνεται με το μονοπάτι του Ηρακλή. { Το Panas Trail, το μονοπάτι του Πάνα με συνολικό μήκος 60 χλμ, ξεκινάει από τη Βυτίνα περνάει από την Αλωνίσταινα, την Πιάνα, το Χρυσοβίτσι, τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα, τη Ζάτουνα, το Παλούμπα, τα Λουτρά Ηραίας και ενώνεται με το μονοπάτι του Ηρακλή στην Τριποταμιά.

{ Το Κorinthos Trail, με συνολικό μήκος 120 χλμ, ξεκινάει από την Αρχαία Κόρινθο περνάει από τα Ίσθμια, το Σοφικό, την Επίδαυρο και καταλήγει στις Μυκήνες όπου ενώνεται με το μονοπάτι του Ηρακλή. Σημαντικό παρακλάδι αποτελεί το Σοφικό, το Αγγελόκαστρο, η Μονή Φανερωμένης, η Αρχαία Νεμέα.

Κατά το παρελθόν, δαπανήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε εργολάβους για ανακαινίσεις μονοπατιών που μετά τα έκλεισε και πάλι η φύση. Η καινοτομία μας έχει να κάνει με την επιχορήγηση σωματείων για μεροκάματα και μόχλευση της ιδιωτικής οικονομίας!


ΦΕΡΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Σχεδιάσαμε, συνεργαστήκαμε και πετύχαμε να φέρουμε την καινοτομία και στον τουρισμό, με τη δημιουργία σταθερής δομής παρακολούθησης, εφαρμογής και υποστήριξης της τουριστικής βιομηχανίας με τη δημιουργία και λειτουργία Destination Management System και Destination Management Organization σε συνεργασία με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα και την υποστήριξη των ακαδημαϊκών μας ιδρυμάτων.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου θα αποτελέσει τον πιο επιτυχημένο πλοηγό ανάπτυξης ενός απομακρυσμένου τόπου. Με την αγροτική οικονομία να παλεύει με την κρίση και την παραθεριστική σεζόν να εκτείνεται σε 60 μόλις ημέρες, χρειάστηκαν πέντε χρόνια κοπιώδους συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας, τον εμπορικό σύλλογο, τους εθελοντές πολίτες και την Περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου σήμερα το Αναρριχητικό Πάρκο του Λεωνιδίου να διεκδικεί τον τίτλο του πλέον ανερχόμενου στην Ελλάδα. Με τουριστική σεζόν που αγγίζει τους 10 μήνες, ήδη διοργανώθηκε σε ετήσια βάση Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αναρρίχησης, με λαμπερές διεθνείς συμμετοχές.

32

Αυτή η τουριστική ανάπτυξη μοχλεύει και υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, όπως την οικοδομή: πάνω από 100 ιδιωτικές κατοικίες ανακαινίσθηκαν το 2017 και διατέθηκαν σε ενοικιάσεις air-bnb, ενώ αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ σε καταλύματα περίπου. Σήμερα η λειτουργία του αναρριχητικού πάρκου οδήγησε στην επιτακτική ανάγκη για την υλοποίηση δυο μεγάλων επενδύσεων στο Λεωνίδιο. Η πρώτη αφορά τη μετατροπή του παραδοσιακού λιμανιού της Πλάκας σε σύγχρονη μαρίνα και η δεύτερη την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων. Η πρώτη επένδυση ήδη εξασφαλίστηκε, αφού το έργο της μαρίνας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν και άλλα αναρριχητικά πεδία, όπως αυτό της Μονεμβάσιας και του Λούσιου ποταμού.


ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΑΣ Καταφέραμε και πετύχαμε τη βελτίωση κεντρικών λιμενικών υποδομών, δίνοντας ώθηση στον τουρισμό της κρουαζιέρας, ενώ ήδη δημοπρατήσαμε με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Δικαίου την πρώτη μαρίνα της Πελοπόννησου, στην περιοχή του Ναυπλίου, επένδυση που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών παικτών. Τα λιμάνια του Γυθείου, του Άστρους, του Λεωνιδίου, του Τυρού, της Κυπαρισσίας, του Ναυπλίου έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα δεδομένα στον θαλάσσιο τουρισμό.

ΙΔΡΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Με την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου του Τυρού και του Συλλόγου Αλιέων, ξεκίνησε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η προσπάθεια για την αδειοδότηση του Καταδυτικού Πάρκου Τυρού, του πρώτου καταδυτικού πάρκου στη χώρα, ενός πρότυπου έργου αειφορίας. Με την απαγόρευση του ψαρέματος σε συγκεκριμένη ζώνη επιτυγχάνεται αφενός ο εμπλουτισμός του φτωχού σήμερα βυθού, και αφετέρου η προσέλκυση επισκεπτών για καταδύσεις. Χρειάστηκε να ξεπεραστούν τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια, 35 υπηρεσιακές υπογραφές και σχεδόν τριάμισι χρόνια για να αδειοδοτηθεί το πρώτο καταδυτικό πάρκο στη χώρα. Ήδη έχει κατατεθεί ο φάκελος για το καταδυτικό πάρκο του Λουτρακίου και ολοκληρώνονται τέσσερις ακόμη μελέτες προκειμένου να δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο δίκτυο καταδυτικών πάρκων. Το καταδυτικό πάρκο του Τυρού θα υλοποιηθεί με βάση τον οδικό χάρτη και την εμπειρία που αποκτήθηκε στο αναρριχητικό πάρκο του Λεωνιδίου. Έχουμε την αναγκαία τεχνογνωσία, διαθέτουμε αξιόπιστο σχέδιο και πολύ σύντομα θα έχουμε ανάλογα αποτελέσματα.

Επόμενος στόχος είναι αφενός ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού της Καλαμάτας και η εμπέδωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξή του, που θα ανατρέψει την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα. Αφετέρου η δημοπράτηση της μαρίνας της Μονεμβάσιας με την ίδια διαδικασία ΣΔΙΤ. Τέλος, τα αλιευτικά καταφύγια της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας προσφέρουν ήρεμα νερά σε ψαράδες και μικρότερα σκάφη επισκεπτών.


ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Οι διαθέσιμες υποδομές στη χώρα μας υστερούν κατά πολύ αυτών της κεντρικής Ευρώπης. Η κατασκευή τους αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα για όλους μας, ωστόσο δεν είναι αρκετή. Η κουβέντα που ακούγεται σε κάθε καφενείο είναι «τα λεφτά που έπεσαν, δεν φάνηκαν». Δεν αρκεί να κατασκευάζουμε νέες υποδομές πρέπει και να τις αξιοποιούμε, να εξασφαλίζουμε τη μέγιστη ανταπόδοση στην καθημερινότητα του πολίτη, κυρίως όμως στην οικονομία.

Η βελτίωση των υποδομών είναι συνεχής αγώνας δρόμου. Στόχος μας στο σύνολο των οδικών αξόνων να γίνονται μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις.

Στην Πελοπόννησο την τελευταία οκταετία σχεδιάσαμε, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα έργων υποδομής. Το μεγαλύτερο που έχει εκτελεστεί ποτέ στον τόπο μας. Υποδομές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ κοσμούν την περιφέρειά μας. Περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ως σήμερα μόνο κατά την εκτέλεση των έργων. Η καθολική αξιοποίηση των υποδομών που ως σήμερα κατασκευάστηκαν επιβάλλεται να έχει την ίδια βαρύτητα με την προσπάθεια για την κατασκευή νέων υποδομών. Είμαστε εδώ για να δώσουμε το ίδιο ειδικό βάρος στους δυο αυτούς άξονες. Έχουμε την τεχνογνωσία και αναλάβαμε την ευθύνη να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεγέθυνση της περιφερειακής μας οικονομίας. Σ’ αυτό το σχέδιο τα επενδυμένα για υποδομές κεφάλαια αποτελούν κρίσιμο μέγεθος. Όταν το 2010 περιγράψαμε το σχέδιό μας για τις υποδομές υπήρξε δικαιολογημένη δυσπιστία. Όλοι σκέπτονταν ότι είναι αδύνατο σε μια 10ετια να ξεπεράσουμε αυτό που έγινε την προηγούμενη 30ετια. Το ίδιο έγινε και με τον Τουρισμό· κανείς δεν φανταζόταν ότι η «Μυθική Πελοπόννησος» θα γίνει παγκόσμιος προορισμός. Σήμερα το αποτέλεσμα το καμαρώνουν αλλά και το γεύονται όλοι οι Πελοποννήσιοι. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν τα επικαλούμαστε για να θριαμβολογήσουμε. Θέλουμε στον κάθε ένα να γίνει κατανοητό ότι τα αποτελέσματα δεν έρχονται τυχαία. Απαιτείται σχεδιασμός, ικανή ομάδα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Επικαλούμαστε λοιπόν το έργο μας στους τομείς του τουρισμού και των υποδομών, ως εχέγγυο για την επιτυχία του επιχειρησιακού σχεδίου της επόμενης περιόδου που ήδη παρουσιάσαμε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς και φυσικά το κεντρικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών.

34


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

2011-2019

ΠΛΗΘΟΣ ΕΡΓΩΝ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ €

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

47

197,441,933.72

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ / ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ / ΛΥΜΑΤΩΝ

17

215,878,874.76

103

186,205,336.65

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

53

90,827,435.63

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

2

16,917,270.18

57

153,224,323.78

106

36,213,038.59

ΛΙΜΕΝΙΚΑ

22

55,438,212.00

ΛΟΙΠΑ

21

2,631,731.65

ΜΕΛΕΤΕΣ

29

8,199,266.01

608

702,620,187.59

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

20

29,666,835.78

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

56

60,667,828.52

188

62,075,837.09

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ / ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

87

41,880,108.12

ΥΓΕΙΑ

51

47,220,194.91

ΥΔΡΕΥΣΗ

80

123,631,992.30

ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ / ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΟΔΟΠΟΙΪΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

ΣΥΝΟΛΑ

2,030,740,407.28

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

ΑΡΚΑΔΙΑ

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΛΑΚΩΝΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

382,229,457.87

379,687,841.65

375,464,228.65

251,825,894.54

401,420,574.91

240,112,409.66

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ


Επαρχιακή οδός Τρίπολης – Άστρους

Εθνική οδός Γυθείου – Αρεόπολης

Γέφυρα Λαγκαδίων

36


Νέα είσοδος Σπάρτης (προέκταση Λυκούργου) με τη νέα γέφυρα του Ευρώτα

Επαρχιακή οδός Σκούρα – Γερακίου / γέφυρα Πόρου

Εθνική οδός Σπάρτης – Μονεμβασιάς / παράκαμψη Σπάρτης / νέα γέφυρα Ευρώτα


Εθνική οδός Πύργου – Κυπαρισσίας – Πύλου / τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός

Επαρχιακή οδός Καρδαμύλης – Κορώνης / παράκαμψη Πεταλιδίου

Η αρχαία Ακρόπολη του Πεταλιδίου, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάνοιξη του τμήματος Τζάνε – Καλαμακίου, μεταφέρεται και κατόπιν επανατοποθετείται στην ίδια θέση και μορφή, ενώ ο οδικός άξονας υπογειοποιείται.

Επαρχιακή οδός Νεμέας – Κουτσίου

38


Επαρχιακή οδός Φωκιανού – Κυπαρισσίου που συνδέει για πρώτη φορά παραλιακά την Αρκαδία με τη Λακωνία

Εθνική οδός Ναυπλίου – Επιδαύρου / κόμβος Λυγουριού

Κόμβος Νέας Κίου

Επαρχιακή οδός Μονεμβασιάς – Νεάπολης


Προστασία ακτών Μικρής Μαντίνειας

Προστασία ακτών Δερβενίου

Προστασία ακτών Αβίας

Αλιευτικό καταφύγιο Γλυκόβρυσης

Αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου

40


Λιμάνι Γυθείου

Λιμάνι Άστρους

Λιμάνι Κορώνης


Αποκατάσταση και ανάδειξη ανατολικού τείχους στην κάτω πόλη της Μονεμβασιάς

Αποκατάσταση του βυζαντινού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστιανουπόλεως

Θεματικό πάρκο Γουδέ

42

Ολοκληρωμένη παρέμβαση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ηραίου Περαχώρας


Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

Αποκατάσταση του βυζαντινού ναού Αγίου Νικολάου Οχιάς Στέγαστρο αρχαιολογικού χώρου Νέστορα

Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης Ασίνης


Γηροκομείο Λεωνιδίου

Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης

Υπογειοποίηση ρέμματος Ξηριά και έργα ανάπλασης

Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης / Ψυχιατρικό Τμήμα

44


Κάποιες από τις μεγάλες στοχεύσεις μας δεν ολοκληρώθηκαν. Πρόκειται για τέσσερα εμφατικά έργα που παραμένουν πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδιασμού, ήδη από την περίοδο 2011-2018, αλλά δεν εξελίχθηκαν όπως είχαμε προδιαγράψει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξή τους.

{ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΚΑΣ Μετά την ολοκλήρωση του Ταμιευτήρα, είχαμε θέσει ως στόχο την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων. Την τελευταία 5ετία ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές έρευνες που επέτρεψαν τον ανασχεδιασμό και την αδειοδότηση του κεντρικού σιφωνίου του αγωγού προσαγωγής, με παράκαμψη των αρχαιοτήτων του Παλλαντίου. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και η αδειοδότηση των δικτύων διανομής. Σήμερα, έργα προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ διαθέτουν ωριμότητα για δημοπράτηση. { ΦΡΑΓΜΑ ΑΣΩΠΟΥ Η ανάδοχος εταιρεία το 2014 οδηγήθηκε σε πτώχευση και το έργο μπήκε σε περιπέτειες. Μετά από ιδιαίτερα περίπλοκες νομικές ενέργειες, ολοκληρώθηκε η διοικητική εκκαθάριση της σύμβασης και η εκτέλεση του έργου πέρασε στον επόμενο ανάδοχο. Αναπτύχτηκε εκ νέου το εργοτάξιο και σήμερα οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης την τριετία. { ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ Μετά την ολοκλήρωση του φράγματος το 2015, η προσπάθεια επικεντρώθηκε στα δίκτυα διανομής για τα οποία ολοκληρώθηκε τόσο ο σχεδιασμός όσο και η αδειοδότησή τους. Σήμερα, έργα προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ διαθέτουν ωριμότητα για δημοπράτηση. { ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Τον Σεπτέμβριο του 2014 υπογράφηκε η ΚΥΑ που επέτρεπε τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης και ως πολιτικό. Βρέθηκε η τεχνική λύση που επιτρέπει την επέκταση του αεροδιαδρόμου, με στροφή του άξονα κατά 7°. Μέσα από δημόσια πρόσκληση αναζητήθηκαν στρατηγικοί εταίροι και συντάχθηκε ολοκληρωμένο master plan. Ωστόσο η κυβερνητική πολιτική για τα περιφερειακά αεροδρόμια, δεν επέτρεψε έως σήμερα την έγκριση φακέλου ΣΔΙΤ για τη δημοπράτηση του έργου.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΜΦΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ


ΑΡΚΑΔΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΑΤΣΙΑΔΡΑΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΤΣΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΛΑΛΟΥΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ (ΚΟΛΟΒΟΥ) ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΚΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΞΕΒΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΣΟΥΛΗΣ) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ) του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΛΑΜΠΙΡΗ ΕΛΕΝΗ του ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

ΜΠΕΡΔΟΥΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ – ΚΟΡΩΝΗ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ (ΚΛΕΙΩ) του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΑ ΕΛΕΝΗ (ΕΛΕΝΑ) του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

ΜΠΟΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ ΠΛΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΣΑΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΣΙΑΧΑΜΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ

ΓΚΑΤΖΙΟΥΦΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΣΙΔΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΚΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (ΦΑΝΗΣ) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΡΟΥΓΚΑΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΤΟΥΡΛΟΥΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΤΑΣΣΑ) του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΤΣΑ) του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ (ΕΦΗ) του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

ΚΟΥΤΜΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ (ΕΒΙΤΑ) του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΠΑΓΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ (ΓΙΩΤΑ) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ) του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΙΤΣΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΟΥΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΝΑΝΣΥ) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΛΙΑ ΜΑΡΙΑ – ΠΕΤΡΟΥΛΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΓΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΘΑΝΙΑ) του ΙΩΑΝΝΗ ΨΑΡΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΦΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ του ΦΩΤΙΟΥ ΓΚΟΥΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΓΥΦΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΗΛΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ – ΜΑΘΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ (ΓΙΑΝΝΑ) του ΠΕΤΡΟΥ ΔΡΑΚΟΥ – ΧΡΥΣΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ (ΝΙΝΑ) του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΚΚΕΒΗ ΕΥΓΕΝΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΛΑΚΩΝΙΑ ΔΡΙΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ του ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΚΚΟΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΠΑΓΩΝΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΝΤΑΝΑΚΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΛΟΥΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ – ΣΕΪΤΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ του ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΑΦΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΤΖΑΝΕΤΕΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ (ΝΤΙΑ) του ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΜΠΑΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΡΚΑ ΗΛΕΚΤΡΑ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΜΠΟΥΖΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ του ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΕΚΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΙΡΗ) του ΙΩΑΝΝΗ ΦΡΑΓΓΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕ Σ

ΕΚ ΛΟΓΕ Σ

2019

Μπήκα στην πολιτική νεαρός γιατρός. Και από τότε πορεύομαι με πυξίδα τις αρχές μου και το κοινό συμφέρον. Δεν κρύφτηκα σε διαδρόμους. Δεν έγινα ψίθυρος πίσω από κλειστές πόρτες. Και δεν γονάτισα ποτέ. Στάθηκα πάντα όρθιος. Αμφισβήτησα και πάλεψα. Συγκρούστηκα με ηγεσίες. Με νοοτροπίες και κατεστημένα. Δεν ζήτησα και δεν πήρα χρίσματα. Και οι μόνες δεσμεύσεις που ανέλαβα ήταν απέναντί σας. Με καθαρά χέρια και αληθινές, τίμιες κουβέντες. Με σκληρή δουλειά και έργο, που δεν φέρει το όνομά μου, αλλά τα δικά σας πρόσωπα. Απέναντί μας βρίσκεται ένα σύστημα εξουσίας που θέλει να μας χωρίσει κάτω από κομματικές σημαίες. Όχι εδώ. Στη Νέα Πελοπόννησο δουλεύουμε σκληρά μόνο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Και όλοι μαζί δημιουργούμε μια περιφέρεια που ευημερεί χτίζοντας τη δική της οικονομία. Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή περιφέρεια στην οποία θέλεις να ζεις.

Γιατί θέλω να Ζω στη Νέα Πελοπόννησο.

www.neapeloponnisos.gr

Profile for matrix

Νέα Πελοπόννησος - Πέτρος Τατούλης  

Επιχειρησιακό Σχέδιο Πελοπόννησος 2020-2023

Νέα Πελοπόννησος - Πέτρος Τατούλης  

Επιχειρησιακό Σχέδιο Πελοπόννησος 2020-2023

Advertisement