Page 1

201S4Ä KE

Joutsa

a:sta ö:hön

Kunnanvaltuutettujen

kesävinkit

Kunnanjohtajan

kesä Sählyä suolla

Kesä + teatteri Joutopäivät

Koko kesän kohokohta


PÄÄKIRJOITUS:

Joutilaisuuden iloja Mietiskelin viime syksynä kuntabrändiimme keskeisesti liittyvää joutilaisuutta. Mitä se joutenolo oikein käytännössä on ja voiko siihen ylipäänsä liittää mitään tekemiseen viittaavaa? Verkkokaupassa eteeni tupsahti Tom Hodgkinsonin ja Dan Kieranin kirja, Joutilaita iloja (The Book of Idle Pleasures). Siis kirja, joka on omistettu joutilaisuudelle ja jossa näitä arjen pieniä hauskuuksia on koottu yksiin kansiin. Joutilaisuudelle on Britanniassa myös oma lehti ja ilmiön ympärille on luotu kokonainen liiketoiminta. Ja ne ilot olivat totta tosiaan ihan yhtä sopivia niin Joutsaan kuin Britanniaan. Seuraavat poiminnat ovat kirjasta ja vapaasti sovellettavissa kesäjoutsalaisen elämään: Riippukeinussa makailu. Karibialaisten kalastajien keksimä tapa hyödyntää kalaverkkoa ja olla aamuvarhaisella valmiina askareisiin. Vitkastelu. Lapsia kehotetaan usein välttämään vitkastelua ja toimimaan reippaasti, mutta onneksi kesäaamuina vitkastelulle on aikaa. Tahallinen kastuminen. Kuivana pysyttelemiseen pyrkiminen rankkasateessa on yliarvostettua. Kesä kastelemansa kuivaa. Hypähtely. Hypähdä ilmaan ja lyö kantapäät yhteen. Turhanpäiväistä, mutta juuri siksi niin tarpeellista. Raapustelu. Joutilaan kynän liikkeestä syntyy raapustelua, käden ja mielen yhteistä laiskaa puuhastelua. Naamanvääntelykilpailu. Keskiaikainen huvitus, johon nykytekniikka tarjoaa myös tallennusmahdollisuuden.

Sisällys 2 3 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 2

Pääkirjoitus Kunnanjohtajan haastattelu Suosähly Joutopäivät

Hyvä seura. Lämmin kesäilta, jutustelua menneestä ja tulevasta. Paljon naurua. Filosofointi. Joskus pitää puhua, saadakseen selville mitä ajattelee. Lisää vinkkejä voit keksiä itse tai kurkata kirjasta, jonka löydät Joutsan pääkirjastolta. Ja sitten kun joutilaisuus alkaa kyllästyttää, kannattaa tarkastaa paikkakunnan aktiviteettitarjonta. Tässä, järjestyksessään toisessa Kesäjoutsalaisessa keskitytään kertomaan paikkakunnan kesätarjonnasta. Ajankohtaisimmat menovinkit voit tarkistaa kunnan tapahtumakalenterista osoitteesta www.joutsa.fi.

Kuntapäättäjien kesävinkit Kylien kesämenot Joutsa a:sta ö:hön Kesäteatteriin Kesälukemista! Säilö kesän sato talteen Kesä liikuttaa Talkoot Kunta tiedottaa

Toivotan kaikille lukijoille sopivan aktiivisia ja joutilaita kesäpäiviä!

Tiia Rantanen


Kunnanjohtajan Mitä tuumii kesästä Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen? Ehtiikö kesällä lomailla, jättää puvun naulaan, tabletin toimistoon ja heittäytyä vapaalle? Kysytään. TEKSTI: Tiia Rantanen KUVA: Harri Nissisen kotialbumi

Mitä kunnanjohtaja tekee kesällä?

Mitä odotat eniten tältä kesältä? a Toivon lepoa ja rentoj i en rhe pe iä äiv äp kes kanssa.

Pääosan olen töissä, vapaa-aika kuluu pääosin lasten kanssa puuhaillessa. Työtä on talvella ollut paljon, lomalla olen rennosti ilman aikatauluja.

Onko sinulla erityisiä kesäharrastuksia?

Missä sijaitsee oma kesäkeitaasi? Oma omakotitalo ni. En ole oikein mökki-ihminen, mutta minulla on osuus vapaa-aja nasunnosta Tahk olla, jossa vietämme lomastani viikon , pari pelaten golfi a, uiden lasten kanssa ja retkeille n luonnossa.

Ja sitten vielä lyhyesti: Paras..

Pelaan golfia ja ajelen elit Vespalla. Lasten futisp ia. kav mu ös ovat my

kesä Minkälaisia lomasuunnitelmia sinulla on? pahtumia ja Lepoa, liikuntaa, kesäta ten kanssa las . pieniä matkoja mm ziin ja eri Jaz ri Po , Muumimaailmaan nlinnan vo Sa ös my kä eh golf-kentille, lomaiä än kes Oopperajuhlille. Tänä sa. aas tim ko lemme kotona ja en jot , kaa ruo ni llä Laitan miele kokkailu on osa lomaa.

Millainen on mielestäsi täydellinen kesäpäivä? Iloa, lämpöä, hyvää ruokaa, tilkka viiniä, naurua ja lasten riemua.

Miten syksy ja arki alkavat? Todennäköisesti vauhdikkaasti arkitöiden merkeissä. Jakin aloittaa koulun, joten syksyyn kuuluu pitkästä aikaa myös koululaisen puuhien seuraamista.

…kesämaku? Jäätelö u nurmikko

…kesätuoksu? Leikatt

…kesän ääni? Vespan

pärinä

utopäivät …kesätapahtuma? Jo ja Pori Jazz

3


: y l h ä s a j a l i Suo, ma

Peurasuolla pelataan, rämmitään a a k s u a h n ä ä t e d i p ja

TEKSTI: Tiia Rantanen KUVAT: Leivonmäen Pyry

suosahlynsmkisat

om/ Lisätiedot: facebook.c

4


Sairaan hyvät kekkerit, vaikka päivän jälkeen on kippeet polvet ja kaikki on väsyneitä kuin vanhat minkit. Suosählyn SM-kisoissa Leivonmäen Peurasuolla mennään heinäkuussa taas laidasta laitaan ja takatolppa soiden, sillä kondis on hyvä ja tavoitteena on Savon mafian kukistaminen. (*vahvennetut vuoden 2013 turnauksen joukkueiden nimiä)

Urheilukilpailussa, jossa joukkueet on nimetty näin letkeästi, ei voi olla kovin ryppyotsainen fiilis. – Ei olekaan, vahvistaa Leivonmäen Pyryn Anssi Mäkinen. Tunnelma on reipas ja riemukas, eikä järjestyshäiriöitä ole ollut. Upottavalla kentällä pelataan sekä tosissaan että hiukan löysemmin rantein. Pelaajilla on sopivasti huumoria mukana ja katsojatkin ottavat rennosti ja nauttivat Suopubin antimista hyvällä mielellä. Suosähly kerää yhden päivän aikana Peurasuon laidalle arviolta 1000 henkeä. Rapa laitetaan roiskumaan Suomen maapinta-alasta liki kolmannes on suota, mutta miten suo ja sähly keksittiin alun perin yhdistää? – Tapahtuma sai alkunsa, kun kansallispuistohanketta tukemaan suolle piti miettiä sopiva urheilulaji. Leivonmäen Pyry otti haasteen vastaan ja muutamien vaihtoehtojen kautta päädyttiin sählyyn, kertaa Kari Gylden. – Otettiin sitten yhteyttä salibandyliittoon, josta näytettiin vihreää valoa ajatukselle. Tähän mennessä suolla on pelattu jo 15 kertaa Suosählyn Suomen mesta-

ruudesta. Ensimmäinen kilpailu käytiin vuonna 1999 ja tuolloin mukana oli 16 joukkuetta. Tänä päivänä suolla mittelee yhden päivän turnauksessa yhteensä 60 joukkuetta, naisten-, miesten- ja sekasarjassa. Mukana on paljon kaverija työporukoita, joista monille kisoista on muodostunut jo perinne. Maine on

suon kuuluu upottaa ja ravan tulee roiskua

kiirinyt hyvin, sillä kilpailijoita tulee ympäri Suomen. – Suosähly on sellainen laji, jossa sää on aina suotuisa. Suon kuuluu upottaa ja ravan tulee roiskua, mutta viimeisen säädön tekevät kisajärjestäjät. Välillä suota joudutaan kisoja varten kastelemaan ja toisinaan pumppaamaan liikoja vesiä pois, Mäkinen sanoo.

– Harjoittelumahdollisuudet suosählyssä ovat melko vähissä, sillä muutamia kyläkisoja lukuun ottamatta, lajia pelataan tiettävästi vain kerran vuodessa juuri Peurasuolla. – Jotkut joukkueet tekevät kuulemma kuivaharjoituksia suolla tai pelaavat talvella hangessa, mutta kisakunto testataan sitten tosioloissa. Tänä vuonna mestaruudesta pelataan lauantaina 26.7. alkaen klo 10. Finaalit käydään noin kello 16 jälkeen. Alueelle on katsojilla vapaa pääsy. Suolle ei pääse omalla autolla, mutta Leivonmäen Teboililta ja kyläkaupalta lähtee bussikuljetus tunnin välein. – Kyllä paras hetki järjestäjän näkökulmasta on se, kun tapahtuma on käynnissä ja joka kentällä on älytön meno päällä, Gylden sanoo. Pelaajilta tullut hyvä palaute motivoi myös talkoolaisia jatkamaan vuodesta toiseen. Erityisesti siitä tykätään, että tapahtuma ei ole muuttunut liian tuotetuksi, vaan siinä on säilynyt pienen seuran järjestämän kilpailun tuntu. Joten hop hop suon laidalle katsomaan, toimivatko voiton avaimina tänä vuonna kaveriporukka, länget vai Raakkelin liekit.

5


Joutenoloa

ihan luvan kanssa et yhteiseen ilonpitoon yiset kuin entisetkin joutsalais nyk niin oaa kok joka la, juh avulla raJoutopäivät on kesäinen kylä na ja lukuisten talkoolaisten . Yrittäjien voimanponnistukse una opp onl viik nä t kaikäise ova ly imm atalousnäytte heinäkuun ens tori, tivoli, ohjelmalava ja ma ina rkk Ma ät. äiv top Jou den a katsomaan. kentuvat myös tämän vuo opun vapaa pääsy. Tervemeno onl viik o kok on e eell alu ja tällä ki Joutsan koulukeskuksen ken

Joutsan Joutopäivien 3.-6.7.2014 ohjelmisto: JOUTOTORSTAI 3.7. Klo 18.00 Lamminmäellä: Tuohinen sormus, Tatu Pekkarisen lauluihin perustuva näytelmä. Käsikirjoitus Tapio Lankia. Näytelmän esittää TatuFanit, joutsalainen Sepposten ja Eläkekuoron laulajista koostuva 15 hengen ryhmä. Liput 10 €. Klo 21–03 JP-Musaklubi Ravintola Huttulassa: Uniklubi + discoilua. Liput 20 €. Järj. Rock-Mani-Ska ja Joutsan Huttulainen. JOUTOPERJANTAI 4.7. Ohjelmalavalla (vapaa pääsy): Klo 14.00 Trubaduuri Topi Suuronen Klo 15.00 Nuorisoseuran Pienet tanhuajat Klo 16.30–18 Tukkilaiskisat Uimalassa. Järj. Metsäalan tekniset. Ohjelmalavalla (vapaa pääsy): Klo 18.45 Joutopäivien avajaiset Klo 19–00.30 Pirjo Kämppi, Timeless Box, Hittiorkesteri Aimo Klo 21–03 JP-Musaklubi Ravintola Huttulassa: Elonkerjuu + discoilua. Liput 20 €. Järj. Rock-Mani-Ska ja Joutsan Huttulainen.

6


JOUTOLAUANTAI 5.7. Klo 10 Aaton & Ellin Majatalofestivaali: Rytmin juhlaa klo 10 alkaen: Haihatuksen residenssitaiteilijat, Aamupalarunoja, Laatikot soimaan, Omituisia soittimia, Jazz Band Joutsa -kvartetti, rummuttelua ja ”Haihatusparaati”. Ohjelmalavalla (vapaa pääsy): Klo 10.00 Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis, järj. MLL Klo 12.00 Trubaduuri Topi Suuronen Klo 13.00 Trubaduuri Anu Ruotsalainen Klo 14.00 Fantasma Matador -yhtye Klo 15.00 Keski-Suomen Pop-jazzleirin konsertti Saunailtapäivä Löylyä Elämään -yhdistyksen saunoilla Vallaspellossa Joutojumppa urheilukentällä / liikuntahallissa Klo 12.00 Zumba Klo 13.00 Bootcamp Klo 14.00 Kahvakuula 5€ / tunti, 10€ / kaikki tunnit Klo 12.00 Joutopolkaisu-pyöräretki, lähtö liikuntahallilta. Klo 16.00 Mikko Malinin sooloharmonikkakonsertti Joutsan kirkossa: Inventioita, sonaatteja ja haitari. Ohjelma 5 €. Klo 17.00 Joutohölkkä. Lähtö urheilukentältä. Järj. Joutsan Pommi. Klo 18–23.30 ohjelmalavalla Iiris Singer and the Moonshiners, Martti Servo & Napander, Topi & Twang. Vapaa pääsy. Klo 20–02 Joutopäivätanssit Letkaliiterillä: Mikael Konttinen. Liput 15 € (klo 21 asti 13 €). Järj. Rutalahden Nuorisoseura. JOUTOSUNNUNTAI 6.7. Perinnepiknik, aika avoin Klo 10.00 Kansanlaulukirkko Joutsan kirkon pihamaalla. Järj. Joutsan seurakunta. Ohjelmalavalla (vapaa pääsy): Klo 12.00 Senioriseminaari: mm. geriatrian professori Jaakko Valvanne, toimitusjohtaja Ilkka Hentinen, peruspalvelujohtaja Päivi Hakulinen, toimittaja-tietokirjailija Maarit Huovinen. Mukana myös Joutsan Eläkekuoro.

LISÄKSI: Maatalousnäyttely pe 4.7. – la 5.7. ❀ Vanhalan tilan kotieläimiä; kyyttöjä, lampaita ja kanoja. Myytävänä tilan lammasmakkaraa. Maatalouskonenäyttely, jossa mukana paikallisten maatilojen traktoreita ja koneita sekä myös uusia traktoreita. Paikallisten maatilojen tuote-esittelyä ja myyntiä. ❀ Esitteitä MTK:n toiminnasta ja lähiruoasta. ❀ Perjantaina 4.7. paikalla kansanedustaja Anne Kalmari. ❀ Joutsan 4H-yhdistys: Makkaranmyyntiä ja puuhaa lapsille, polkutraktoriajelua. ❀ Järvi-Savon MHY: Paikalla puunkorjuukalustoa ja palvelujen esittelyä. ❀ Pakupaja Jyväskylästä tulee tekemään traktorin tehomittauksia. Mittaus on traktorin omistajille ilmainen.

Järj. MTK Joutsa, MTK Luhanka ja Leivonmäen maaseutuyhdistys.

Haihatuksen kesänäyttely INHIMILLISTÄ (Haihatus, Jousitie 70, Joutsa) avoinna päivittäin klo 11–18 pääsymaksut 10/8/2 € Joutsan Kino ❀ Pe 4.7. 18.00, La 5.7. 16.00, Su 6.7. 13.00 Näin koulutat lohikäärmeesi 2 (3D), 7 € ❀ La 5.7. 14.00, Su 6.7. 15.00 Eedenistä pohjoiseen, 8 € Joutsan Seudun Taideseuran kesänäyttely Markkinatorilla paikallisten yrittäjien Joutohoitoteltta: Hyvinvointi-, kauneus- ja rentoutushoitoja pe-su: Intialaista päähierontaa, reikihoitoja, vyöhyketerapiaa, kalevalaista jäsenkorjausta, pika-apuhierontoja, pikameikkejä, kasvomaalauksia, kestovärejä, aitohiusraita -tuotteita, Herbalife -tuotteita, Forvever aloe vera -tuotteita. Lisäykset ja muutokset mahdollisia.

Klo 15–18 AKG-rantatapahtuma Joutsan Uimalassa (vapaa pääsy): pellehyppykilpailu, käsittämätön ihmispallo, vesihiihtoa nuorille ja muuta rantakivaa. Klo 18 Joutsan Nuorisoseuran Talkooteatterin esitys Talomuseolla. Hannu Patamaan näytelmä: ”Kunnon kompromissit”.

www.joutsa.fi/jouto

7


KESÄ

n e j u t t e t u u Kunnanvalt LE

kesävinkit

AL

M

LO

Joutsaa on pari viime vuotta esitelty matkailijoille teemalla Joutsa experience. Paikkakunta voi tarjota kävijälle kokonaisen seikkailun, jossa kaikille aisteille tarjotaan jotain kiinnostavaa. Kysyimme Joutsan kunnanvaltuutetuilta mihin Joutsan kesässä 2014 kannattaa tutustua ja kiinnittää huomiota.

Näin kysyttiin: Mitä Joutsan kesässä 2014 kannattaa ehdottomasti... 1. nähdä? 2. maistaa? 3. haistaa? 4. kuulla? 5. tuntea/kokea? ❀ Mikä on mielestäsi Joutsan kesän parhaiten varjeltu salaisuus/helmien helmi/asia, jonka haluat jakaa kaikille lukijoille?

Ja näin he vastasivat: Heikki Kuurne: 1. Kaunis rauhallinen luonto ja puh- taat vesistöt kansallispuistoineen ja pitkospuineen. Moderni koulukes kus ja siihen liittyvät liikunnalliset suorituspaikat, parasta koko seutu- kunnalla. 2. Aitoa joutsalaista sahtia sekä koti- valmisteisia, maukkaita tuotteita 3. 4. Joutsalaisten halukkuudesta kehit- tää kuntaansa ja siinä ohella koko seutukuntaa

8

5. Yhdessäolon tunnetta ja mukana oloa monissa kulttuuri- ja vapaa-aika riennoissa. Kylien tarjontaa ja elämää. ❀ Joutopäivien uudelleen tuleminen yrittäjien vahvan panostuksen ja järjestelyvastuun kautta. Haluan toivottaa kaikki joutsalaiset, kesäasukkaat sekä Joutsasta kiinnostuneet nauttimaan Joutsan kesästä ja siihen liittyvästä monipuolisesta tarjonnasta – yhdessä olemme enemmän! Maija Salonen: 1. Karhuperheen tahtoisin nähdä ja kysyä miksi Mieskonmäki ja Paju- mäki niin kovin kiinnostaa asuin- paikkana. Tapaamista odotellessa piipahdan haihattelemassa. 2. Perinteistä, riihikuivista rukiista joutsanseutulaiseen tapaan keitet- tyä uutispuuroa voisilmän kera. Rukiin joutumista odotellessa mais- tuu runoaamiainen Aatossa ja Ellis- sä Joutopäivillä. 3. Oma maa mansikka ja erityisesti metsämansikka tuoksuu kesältä.  4. Heinäsirkan siritystä ja raikuvia suo sionosoituksia erilaisissa kesätapah tumissa Joutsan kylillä. 5. Sähköisistä viestimistä vapaata eli tabletitonta luonnonrauhaa aamu auringon paisteessa, kun hyttyset ja paarmat vielä nukkuvat.  ❀ Olen kuullut hurjia huhuja, että tummiin pukeutuneet puhemiehet ovat patistelleet joutomiestä kosiomatkoille.

Joutomiehen tuunaus on sen verran hyvässä vauhdissa, ettei itsenäisiä poikamiespäiviä kannata vaihtaa edes kuninkaallisiin sahtihäihin. Sami Heino: 1. Myllykosken pitkospuut 2. savukalaa 3. iltatuuli 4. käki 5. lämmin uimavesi ❀ Oman pellon perunat ja verkosta saatu kala. Martti Kuitunen: 1. auringonlasku Etelä-Suonteella 2. paikallista sahtia 3. muurinpohjaletun tuoksu kesäta- pahtumissa 4. luonnon hiljaisuus (silloin kun sitä on) 5. Joutopäivät ❀ Hyvät ulkoilureitit ja liikuntapaikat sekä niitä käyttävät aktiiviset seurat. Vuokko Heinonen: 1. tukkilaiskisat 2. Jukolan juustoa 3. suon tuoksu 4. Danny Letkalla 5. kesäiset vedet ❀ Luonnosta saa voimaa ja terveyttä. Koe esimerkiksi kansallispuiston polut ja muut hienot luontokohteet, kuten Myllykoski


Kesä - Joutsa experience! Tapio Kyröläinen: 1. Maataloustuottajien pienoismaata- lousnäyttely Joutopäivillä 2. Mieskonmäen kyläseuran lettuja Joutopäivillä 3. laadukasta maaseutuilmaa 4. Keskisenlammen lintukonsertti 5. maaseutuhenkeä Marjaana Kuitunen: 1. Kaunis luonto, järvimaisemat ja Joutopäivät -tapahtuma 2. Torin tuoreet antimet: herneet, porkkanat, mansikat jne. ja jäätelökioskin herkut 3. Varhain aamulla aamukasteen tuok su sekä kesäsateen jälkeinen tuoksu 4. Lintujen äänet aikaisin aamulla 5. Kaunis kesäpäivä järven rannalla rauhallisessa paikassa (vieressähän voivat olla torilta ostetut mansikat) ❀ Mene, koe ja nauti…

Keijo Suomalainen: 1. Suonteejärvi 2. Sahtia ja Seppälän Aunen tirripaistia 3. Biokaasua 4. Joutsa Chopper Show moottoripyö rätapahtuma 5. Rutalahden hienot koskimaisemat Pekka Lankia: 1. Haihatus-näyttely 2. sahtia (maltillisesti) 3. tuore vasta 4. kuikan huuto 5. savusaunan löylyt ❀ Myönteiset, positiiviset joutsalaiset! Iiris Ilmonen: 1. Haihatus 2. Jukolan juustoa ja Tommolan mansikoita 3. Pellolle ajetun lannan tuoksu 4. Kuikan huuto kesäyössä 5. rantasaunan löylyt

❀ Kangaslammen suihkulähde Pekka Huikko: 1. yrittäjiä 2. sahtia 3. ekokaasua 4. Topi & Twang 5. Jurtti pub Tapio Vainiomäki: 1. Letkaliiterin tanssit 2. Rutapyttistä 3. kesän tuoksuja 4. Arja Korisevan konsertti Letkalla 5. savusaunan löylyt Terhi Toivonen: 1. Haihatus, kesäasukkaat 2. mansikoita, uusia perunoita ja sahtia 3. – 4. Joutopäivät 5. Kesän keveys ja rentous ❀ Torikahvio

9


Kesämenot kylillä tapahtuu kesällä:

UIMANIEMI ❀❀ KESÄTORI JA KIRPPIS kesälauantaisin 7.6.–30.8.2014 klo 10–13 ❀❀ TEATTERIMATKA: "Helppoa rahaa" Heinola 25.6.2014 ❀❀ KYLÄN TAITAJAT omalla osastolla Joutopäivätorilla 5.7.2014 ❀❀ PERINTEISET KESÄJUHLAT 12.7.2014 – kilpailuja, ruokaa ja juomaa, tanssia ja ohjelmaa lapsille (vapaa pääsy) ❀❀ Yhteislauluilta Viherillä 18.7.2014 klo 19 ❀❀ LUONTOKIRKKO Hankaan kentällä 10.8.2014 klo 13

RUTALAHTI ❀❀ La 14.6. klo 20.30–01 TANSSIT Rutalahden Letkalla; Mestari Orikanto ❀❀ To 19.6. klo 11 Rutalahden LETKAKAHVIO AUKEAA. Letkakahvio auki 19.6.–3.8. to-su klo 11–17 ❀❀ Pe 20.6. klo 20.30–02 JUHANNUSAATON TANSSIT Rutalahden Letkalla; Helminauha ❀❀ To 26.6. klo 17 KESÄJUMPAT alkavat Rutalahden Letkalla; ohjaajana Pauliina Sievänen. Muut päivät 3.7., 10.7., 17.7., 24.7. ja 31.7.

❀❀ La 28.6. klo 20.30–01 TOIVAKAN MARKKINATANSSIT Rutalahden Letkalla; Rainer Bollström & Graniitti ❀❀ La 5.7. klo 20.30–02 JOUTSAN JOUTOPÄIVÄTANSSIT Rutalahden Letkalla; Mikael Konttinen ❀❀ Ti 8.7. klo 19 YHTEISLAULUILTA Rutalahden Letkalla; Opeleekio laulaa ja laulattaa ❀❀ La 12.7. klo 20.30–01 TANSSIT Rutalahden Letkalla; Kinojake ❀❀ Su 13.7. klo 14 LASTENNÄYTELMÄ Rutalahden Letkalla. Teatterikone esittää "Max ja Moritz keppostelee" ❀❀ Ke 16.7. klo 19 NISULA-ILTA Rutalahden Letkalla; Päivi Mäkinen, Niina Heinonen ❀❀ La 19.7. klo 20–02 LEIVONMÄEN MARKKINATANSSIT Rutalahden Letkalla; Danny & D'Voices sekä Juhani & Yön tanssittajat ❀❀ La 26.7. klo 20–01 TANSSIT Rutalahden Letkalla; Markus Sextet sekä Ilta-aurinko ❀❀ Ke 30.7. klo 19 ”KESÄILLAN VALSSI” –KONSERTTI Rutalahden Letkalla; Arja Koriseva ❀❀ La 2.8. klo 20.30–01 KESÄN PÄÄTÖSTANSSIT Rutalahden Letkalla; Salla Krok & Tosimiehet

❀❀ Ma 25.8. klo 18 RUTALAHDEN KYLÄKISAT ns-talon pihalla ❀❀ La 27.9. klo 11–14 RUTALAHDEN XI MARKKINAT Letkaliiterin pihalla Lisätiedot ja tiedustelut: www.rutalahti.fi ja Kyläkänny p. 040 565 9719

LEIVONMÄKI ❀❀ LEIVONMÄKI-VIIKKOA vietetään 19.–26.7. Lisää tietoa tapahtumista löytyy lähempänä ajankohtaa osoitteesta www.leivonmaki.fi ❀❀ 19.7. klo 10–14 LEIVONMÄEN MARKKINAT, Leivonmäen Teboilin piha-alue. Järj. Leivonmäen Yrittäjät ja Leivonmäki-Seura ❀❀ 20.7. klo 15 ESITELMÄ, Kirsi-Maria Hytönen, Simola. Järj. Leivonmäki-Seura ❀❀ 21.7. klo 17–20 KIRPPIS, Simola. Varaa myyntipaikka, puh. 040 504 3306 / Jaana Elsilä. Järj. Leivonmäki-Seura ❀❀ 24.7. klo 18 NAPPULAKISAT, Leivonmäen urheilukenttä. Järj. MLL Leivonmäen yhdistys ja Leivonmäen Pyry ❀❀ 26.7. klo 10 SUOSÄHLYN SM-KISAT, Peurasuo, Leivonmäki. Järj. Leivonmäen Pyry

KIVISUO Kansallispuistossa: ❀❀ 12.7. klo 10 NIITTOTALKOOT SYYSNIEMEN KEDOLLA. Yhteislähtö Selänpohjan parkkipaikalta. Metsähallitus tarjoaa talkoolaisille kenttälounaan ja kahvit. ❀❀ 28.8. klo 16–20 LUPIININKITKENTÄTALKOOT pidetään Selänpohjan parkkipaikan alueella. ❀❀ 13.9. klo 10 PERINTEINEN SIENIRETKI SELÄNPOHJASSA. Oppaana keruutuotetarkastaja, biologi Anni Rintoo. ❀❀ KANSALLISPUISTOAIHEINEN VALOKUVANÄYTTELY kotiseututalo Simolassa. Esillä mm. Matti Rannan, Kirsi Immosen ja Terhi Salomaan kuvia sekä kansallispuistovideoita. Lisätietoja www.leivonmaki.fi. ❀❀ Kesällä LETKA-KAHVIOSSA opastetaan puistoon ja myydään linnunpönttöjä, kansallispuistopaitoja, -hihamerkkejä, -pinssejä ja -kortteja.

10


Lammastilalla:

HAVUMÄKI

KIRKONKYLÄ:

❀❀ AVOIMET OVET RÖYKKÄLÄN LAMMASTILALLA 5.–6.7. ja 26.–27.7. klo 12–16

❀❀ HAVUMÄKI-PÄIVÄ su 6.7.2014 klo 13.00 Eerolan pihassa (Havumäentie 1096).

❀❀ Tuoreita lammasmakkaroita kesägrilleihin, lankatarjouksia ja muhkeita sisustustaljoja

PAPPINEN

❀❀ HAIHATUKSEN KESÄNÄYTTELY: Inhimillistä (Jousitie 70, Joutsa). Avoinna 8.6.2014–17.8.2014 päivittäin (myös juhannuksena) klo 11–18 Pääsymaksut 10/8/2 €

❀❀ Osoite Harjunlahdentie 760, 41730 Kivisuo, www.lammastila.com

"Lapsena tuntenut murheita en, riemuja vain kohdata sain...”

Maatilalla: ❀❀ TULE OPETTELEMAAN RUISLEIVÄN LEIPOMISTA! Vanhan Vartiamäen tilalla pääset leipomaan 12.7. tai 2.8. klo 11–14! Varaa itsellesi aikaa kolme tuntia ja 15 €. Saat lämpimäisleivän kainaloosi, leivänjuurta pussiin ja kirjalliset ohjeet mukaasi. Kurssin aikana pyöräytämme mykyjä pöydälle, paistamme tummat, tuoksuvat leivät ja nautimme kahvit tai teet kastettavan kera leipomisen lomassa. Soita ja varaa paikkasi leipomispöydän äärestä puh. 040 708 4441 / Marianne

MARJOTAIPALE

❀❀ Pappisen kansakoulun alkuvuosilta aina 1970-luvulle saakka koulua käyneiden LUOKKAKOKOUS. 20.7.14 klo 12 Pappistalolla. Lounas ja kahvi 10 €. Ilmoittautuminen Sari Järvinen 050 495 5569

❀❀ MAJATALOFESTIVAALi Hotelli Aatto ja Elli 5.7. Rytminjuhlaa ja 16.8. Laulunjuhlaa. Vapaa pääsy ❀❀ PERINTEISET JOUSAN MARKKINAT 15.–16.8.2014 Muutokset mahdollisia

MIESKONMÄKI ❀❀ Sulon talolla pidetään muutamana kesälauantaina KIRPPISTÄ, tarkista tarkemmat ajankohdat osoitteista facebook.com/mieskonmaenkylaseura tai mieskonmaki.com ❀❀ 13.9. PERINTEISET SYYSPÄIVÄLLISET Sulon talolla

❀❀ 21.6. klo 20–01 JUHANNUSTANSSIT MAAPIRTILLÄ (Marjotaipaleentie 972) ❀❀ 26.7. ELOPÄIVÄLLISET MAAPIRTILLÄ Ruokailu klo 18–20.30, tanssit klo 21–01

11


JOUTSA A:STA Ö:HÖN • JOUTSA A:STA Ö:HÖN • JOUTSA A:STA Ö:HÖN • JOUTSA A:STA Ö:HÖN •

Joutsa a:sta ö:hön Pistettiin kunnanviraston kahvipöydässä miettien, että miltä näyttäisi Joutsa aakkosten kautta tarkasteltuna. Idearyhmälle kirjaimista juolahti mieleen monia vaihtoehtoja, joista toimitus valitsi sattumanvaraisen kokoelman ja selitteli sanat niin kuin parhain taisi.

joharjoittelurata. Röksäntien kaarteissa ja kukkuloilla treenaavat niin ammattikuljettajat, harrastajat kuin autokoululaisetkin. Treenimaastoja löytyy sekä kaksi- että nelipyöräisille menopeleille.

iokaasu. Meillä Joutsassa tuotetaan modernisti kotimaista energiaa biojätteestä. Kaasuauton pääsee tankkaamaan paikallisella biokaasuasemalla Mämmiläntiellä.

hopperit. Kesällä kirkonkylällä murisevat chopperit. Moottoripyöräväki kokoontuu Joutsaan yhtenä kesäisenä lauantaina, mittelemään hienoimpien rakennettujen pyörien titteleistä. esign. Luontoa, hiljaisuutta ja juurevuutta, siitäkö on joutsalainen käsityöläinen tehty? Etenkin kankaalle painaen syntyy haluttua joutsalaista designia. ttä oekee. Tällä sanaparilla voidaan tehostaa mitä tahansa viestiä. Joku voisi sanoa, että kääntyy kirjakielelle terminä ’voi mahdoton’. Lisätään yleensä viestin loppuun, että oekee varmaan menee perille. lanels. Joutsalainen salibandyseura, joka tarjoaa kaikenikäisille harrastajille mahdollisuuden haasteisiin ja yhdessätekemiseen. Joukkueita on junioreista äijiin ja rouviin asti. rillikioskit. Grillikulttuuriko muka menneen talven lumia? Eipä ole, paljon on muitakin ruokapaikkoja Joutsassa, mutta grillituotteet säilyttävät suosionsa.

12

aihatus. Taidetta, residenssitiloja ja puheenaiheita paikkakunnalla tarjoileva nykytaiteen talo. Joutsan kulttuurielämän piristysruiske. lmaiskonsertit Joutopäivillä. Joutopäiväviikonloppuna tarjoillaan ilmaiskonsertteja koulukeskuksen kentällä lavan täydeltä. Samalla reissulla voi katsastaa markkinat ja maatalousnäyttelyn sekä ajaa Tornadolla. outenolo. Äkkinäinen voisi luulla, että se on laiskottelua. Poutapilvien katselu, leivän litistely ja retkottaminen ovat kuitenkin kaikki osa aktiivista downshiftaamista. arpalot. Löytyvät paitsi syksyisiltä soilta, myös Leivonmäen estradeilta ja esiintymislavoilta kauempaakin. Vuonna 1998 perustettua Viihdekuoro Karpaloita johtaa Lahden Sinikka. etkaliiteri. Rutalahden kylän kesäinen keskipiste. Tanssipaikka, jolla on paljon perinteitä, mutta tilaa myös uusille avauksille. aljakivet. Suonteen saaressa sijaitsevat maljakivet ovat järviveden kovertamia kivipaaseja – ihan kuin isoja tatteja. Yksi Joutsan suosituimpia kuvauskohteita. issisen Harri. Meidän kunnan kippari eli kunnanjohtaja.

JO


• JOUTSA A:STA Ö:HÖN • JOUTSA A:STA Ö:HÖN • JOUTSA A:STA Ö:HÖN • JOUTSA A:STA Ö:HÖN

OU

ravakiven yöbaari. Kuulemma legendaarinen matkailijan ja tanssikansan etappi, joka otti tulijat vastaan maakunnan rajalla. Ajalta ennen kuin 24h kulttuurista puhuttiin mitään.

eanderinniemi. Joutsan kirkonkylän vierasvenelaiturin paikka. Ennen niemestä saattoi katsella salmen yli oluttehtaan touhuja, nykyään alueella pääsee pesemään mattoja.

ussinpohja. Niemistenkylä taipuu paikallisten suussa edelleen Pussinpohjaksi. Kylä liitettiin Hartolasta Joutsaan 1990 –luvulla.

I Rutalahden markkinat. Suositut maalaismarkkinat lähituotteineen ovat kasvaneet Suojarinteen pihapiiristä Letkaliiterin nurmikon täyttäväksi tapahtumaksi. Markkinoita vietetään tänä vuonna 27.9.2014.

TS

uutamokävely. Pappilan lenkki kierretään porukalla joka syksy täysikuunvalossa.

A

utjanmeri. Järviä Joutsassa riittää, mutta on kuulemma yksi merikin. Rutjanmereksi kutsutaan kirkonkylää ja Karimäkeä yhdistävää vanhan ja uuden sillan välistä aluetta. ahti. Perinne elää paikkakunnalla. Maltaiden tuoksun kerrotaan leijailevan useammassa korttelissa kesäaikaan. Tänä kesänä kisataan myös sahdinteon mestaruuksista Vallaspellossa. ori. Kesäklassikko. Hyvät sumpit kuumimpien juttujen äärellä. Kesätoreja on tarjolla useita ja kaikki hyviä vaihtoehtoja. ikki ja urkki. Erityisesti nuorison suosikit uimala ja urheilukenttä ovat molemmat kovassa käytössä kesäisin. Kuka uskaltautuu hyppäämään ylätasanteelta? iherin silta. Ennen Viherin museosillalta näki tukkilaisia, nykyisin siellä voi törmätä vaikka laulavaan uimaniemeläiseen.

o tsa. Se on tuolla kunnan esittelymateriaaleissa sanottu, että nuorille Joutsa on yo, yo ja vanhemmille tsa tsa tsaa. Uskottavahan se on. etor. Oletko nähnyt vielä kylillä Zetoreita? Joutsassa on, kirkonkylää myöten. Hyvä kulkupeli. åtappa kun mietin. Ei ole tainnut å päästä vielä joutsalaisiin sanoihin mukaan. Paikkakunnalla kuuluu kuitenkin toimivan oma svenska klubben. kkipikaisiksi joutsalaisia lienee turha syyttää. Jo 1900-luvun alussa piirilääkäri Carl Höijer kuvaili joutsalaisia luonteeltaan rehellisiksi, ystävällisiksi, hiljaisiksi, rauhallisiksi, siivoiksi, siveiksi, avuliaiksi ja raittiiksi, mutta hyvin hitaiksi. ylön(en). Se on jousan murretta ja tarkoittaa eilistä. Voisiko myös tuttu kieltosana taipua suussa muotoon öy?

Aakkosia ideoitaessa esiin nousi monia henkilöhahmoja, esimerkiksi Esson Elma, Iivari Kauranen, Isi, Koitin Paavo, Langin Taisa, Muna-Manne, Verkkohessu ja Österbergin Alho. Muistoissa olivat myös monet vanhat paikat, kuten Airilan kauppa, Harjunlinnan lava, Joutsenlampi, Kinkosenkangas, Nakkerpohja, Synninkynnys, Ukkopohvi ja Virtasalmen tukinuittopaikka.

13


TEKSTI: Tiia Rantanen

Kesä + teatteri =

mainio perinne Kesäteatteri on sellainen suomalainen ilmiö, joka liikuttaa vuosittain satojatuhansia ihmisiä. Innokkaat harrastajanäyttelijät, lavastajat, puvustajat, maskeeraajat ja musisoijat jaksavat vuosi toisensa jälkeen viettää kesänsä teatterin parissa. Aiheet vaihtelevat huumorista vakavaan, toteutukset taiteellisesta tosielämään. Kaikelle on tilaa, sillä kesäteatterissa lähtökynnys on matalalla ja kat-

TatuFanit:

Tuohinen sormus TatuFanit -ryhmän Joutsaan tuottama Tuohinen sormus -näytelmä rakentuu erityisesti iskelmä- ja kuplettisanoittajana tunnetun Tatu Pekkarisen laulujen ympärille. Näytelmässä kuullaan monia tuttuja kappaleita, kuten Nikkelinmarkka, Soita Humu-Pekka ja On lautalla pienoinen kahvila. Tuohinen sormus -näytelmän on kirjoittanut joutsalainen paluumuuttaja Tapio Lankia. – Olen kirjoittanut aiemmin Vehmersalmen Lossiteatterille pari näytelmää ja tälle vuodelle he toivoivat näytelmää nimenomaan Tatu Pekkarisesta. Kirjoitustyö alkoi Joutsan kirjoittajapiirissä viime syksynä ja kun näytelmä muotoutui kokonaisuudeksi, tuli ajatus esittää sitä myös Joutsassa, Lankia kertoo. Kantaesitys nähdäänkin siis tänä kesänä sekä Vehmersalmella että Joutsassa. Lankian mukaan kesäteatteriin kuuluu musiikki, eikä kuulua sanoittajaa olisi lavalle ilman musiikkia kannattanut laittaakaan. Pienoiseksi haasteeksi muodostui löytää laulamaan halukkaita näyttelijöitä, mutta löytyiväthän ne Sekakuoro Sepposten ja Eläkekuoron riveistä. – Mukana on noin 15 kuorotaustaista

14

to korkealla! Katsomoihin istahtaa kesällä paljon myös niitä, jotka eivät muuten teatterissa käy. Kesäteatteri on helposti lähestyttävää kulttuuria, joka nauraa viralliselle pönötykselle. Teatterissa katsastetaan ennen kaikkea talven aikaansaannokset ja kylänmiesten lavakarisman kunto. Tänä vuonna Joutsassa kesäteatterissa koetaan perinteitä ja myös jotain uutta.

ihmistä, joista valtaosa on ensi kertaa näyttämöllä. Harjoituksissa homma on lähtenyt hyvin käyntiin ja laulunäytelmän myötä seudulle saadaan kenties uusia harrastajateatterilaisia, Tapio Lankia sanoo. Tarina tuohisesta sormuksesta sisältää jännitystä ja rakkautta ja monet henkilöhahmot ovat löytyneet laulujen sanoituksista. Lankia itse on myös ohjannut näytelmän ja esiintyy tarinassa matkaoppaana suomalaisen miehen sielunmaisemaan. Näytelmää esitetään eri puolilla Joutsaa, esimerkiksi Oluttehtaan rannassa. Teatteri Kuhaus:

Amalia ja aikamiespojat

Leivonmäkinen Teatteri Kuhaus tuo lavalle tänä kesänä 15. näytelmänsä. – Amali ja aikamiespojat on taattua komediaa, niin kuin kesäteatteriin kuuluu, ohjaaja Pekka Aarnio sanoo. Tarina kertoo kahdesta veljeksestä Reiskasta ja Tanesta, joiden kanssa tilaa asuttaa aikoinaan lapsenhoitajaksi taloon tullut Amali. Leppoisa elämä saa uusia käänteitä, kun hiihtokeskusyhtiö ja kunta haluavat hankkia poikien maat

matkailukäyttöön. Koko kunnan tulevaisuus tuntuu olevan hankkeesta kiinni, mutta vaakakupissa painaa poikien isälleen tekemä lupaus. Suomussalmelaisen Eero Schroderuksen näytelmä istuu Aarnion mielestä Joutsan kokoiselle paikkakunnalle oikein hyvin. Pienen paikkakunnan käänteet ovat eri puolilla Suomea melko samanlaisia. Jo viime vuonna suunniteltua näytelmää päästiin toteuttamaan tänä vuonna, kun teatterilaisia saatiin kokoon kaikkiaan 18. – Teatteria tekemässä on niin vanhoja konkareita kuin uusia kasvojakin, ja tänä vuonna mukaan saatiin myös nuoria, Aarnio iloitsee. Amali ja aikamiespojat on Aarnion neljäs ohjaus Kuhaukselle. – Onhan siinä aina oma hommansa kokonaisuuden miettimisessä, mutta porukalta tulee myös omia ideoita eikä heitä tarvitse ihan kädestä pitäen neuvoa. Yhdessä ja muodikkaan yhteisöllisesti tätä tehdään, Aarnio nauraa. Katsojat ovat löytäneet Kuhauksen esitykset hyvin, sillä näytelmän näkee vuosittain liki 800 katsojaa. Tänä vuonna esitykset ovat tiiviisti jo ennen juhannusta, jotta teatterintekijät ehtivät käydä katsomassa muidenkin esityksiä.


Joutsan Nuorisoseuran Talkooteatteri:

Kunnon kompromissit

Talkooteatterin näytelmässä yritetään tehdä tänä vuonna Kunnon kompromisseja. – Komediaa on jälleen tulossa, niin kuin on ollut tapana, sanoo ohjaaja Jarmo Laakso. Hannu Patamaan kirjoittaman näytelmän tapahtumat sijoittuvat rivitaloyhtiöön, jota uhkaa pahimmillaan

jopa purkutuomio. Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun muuan asukas huokaisee loman alkajaisiksi, että ”asiat on oikeastaan aika hyvin”, minkä jälkeen kaikki alkaakin mennä pieleen. Kesäteatterille tyypilliseen tapaan ristivetoa rauhalliseen elämään tuovat kunnan suunnitelmat elinkeinoelämän vilkastuttamiseksi ja siitä aiheutuva kompromissien etsimisen tarve. Lavalla nähdään monenlaisia tyyppejä talon asukkaista kunnanväkeen. – Voisi sanoa, että tavallista taloyhtiön arkea, kuvailee ohjaaja. Muutamine herkullisine omituisuuksineen tosin, vai mitä sanotte siitä, että

eräs asukkaista on tullut taloon käytettynä ostetun sohvan kylkiäisenä? Talkooteatterin esitys syntyy jo vuosien, jopa vuosikymmenten kokemuksella. – Hiihtolomien jälkeen aletaan katsella, ketkä kaikki ovat mukana ja sitten mietitään mistä löytyy sopiva näytelmä. Periaate on, että kaikille mukanaolijoille löytyy sopivankokoinen rooli. Siitä se aina sitten lähtee ja näytelmä tulee lavasteita ja rekvisiittaa myöten kasaan ohjaajan ohjaamana, mutta yhdessä porukalla tehden. Kunnon kompromissien ensi-ilta on perinteisesti Joutopäiväsunnuntaina talomuseolla, Laakso kertoo.

Kunnon kompromis

sit

Käsikirjoitus: Hannu Patamaa , Ohjaus: Jarmo Laakso

Rooleissa: Jusk a Kuhanen, Jaan a Parhiala, Jaakko Moilane n, Eero Kainulai nen, Mervi Ruokola-Parkko nen, Hannu Pi ira, Maritta Åkman-Mustone n, Marja-Liisa Maunula, Aira Moilanen, Ai ri Tarvainen-Lah tinen, Tuula Leppämäki, Ti mo Taskila Esitykset: Jout san talomuseo 6.7 ., Marjotaipale 8.8 ., Korpela 10.8. Muitakin esityks iä saattaa vielä tu lla, seuraa ilmoittelu a.

Tuohinen sormus Käsikirjoitus ja ohjaus: Tapio Lankia Säestys: Vilho Inkeroinen Tanssit: Anna Pussinen Rooleissa: Olli Parkkonen, Sylvi Lyytinen, Pirjo Ahola, Pentti Halttunen, Marja-Liisa Kuusirinne, Jaakko Lahtinen, Erkki Kuusirinne, Raimo Kari, Merja Hauvala, Sisko Kari ja Hilkka Lankia Esitykset: su 29.6. klo 14.00 Kassila, Pajumäki, to 3.7. klo 18.00 Lamminmäki, tanssilato, su 13.7. klo 14.00 Talomuseo, näyttämö, pe 15.8. klo 18.00 Oluttehtaan ranta, la 23.8. klo 14.00 Hankaan Erätalo, su 31.8. klo 14.00 Maapirtti, Marjotaipale, ke 8.10. klo 14.00 Palvelukoti Jousi vanhukset, pe 14.11. klo 20.00 Hotelli Aatto ja Elli Liput 10 € / 5 €

jat

Amali ja aikamiespo

Eero Schroderus Käsikirjoitus: Aarnio Ohjaus: Pekka ka Virtanen, ko Teppola, Sirk Rooleissa: Pirk onen, TuoTapper, Toni Peip Olli Syvälä, Kari pper, Pinja Ta tu Tapper, Essi mo Kaulimo, Aa an, Tiina im Fr ia ronen, Tuul Riihiaho, Pirjo Si , Irma Salo, Jouko Nieminen Löfgren-Rimpi, Iiris Ilmonen onen, Lahti, Pekka Leht Bändi: Sinikka Pekka Aarnio ., 8.6. klo 13 4.6., 5.6., 6.6., 7.6 Esitykset: 3.6., . , 15.6. klo 13 10.6., 12.6., 13.6. o 19. itykset kaikki kl es en oj Arki-ilt –15-v. lapset), Liput 12 € / 5 € (7 5 873 7770      04 lippuvaraukset

15


Melkein kaikki lukeminen parantaa pitkästymisen

TEKSTI: Tiia Rantanen

! a t s i m e k u l ä Kes Joutsalaisten yhteinen olohuone ja kirjojen ystävän paratiisi on kunnankirjasto palveluineen. Kirjaston käyttäjien lukuvinkkejä on jaettu Facebookissa viikoittain, mutta nyt on aika päästää kirjastohenkilökunta irti. Mitä kirjojen parissa työtään tekevät suosittelevat kesälukemiseksi?

16


Nina Kuikka: Tässä on parin viime vuoden aikana hyväksi havaittuja. Tai no – aloitetaan kuitenkin vanhalla takuutavaralla: Tenavat-sarjakuva. Jos olet jo kaikki Tenavat lukenut moneen kertaan, kokeile englanniksi. Tämä lempeä, hassu ja ymmärtävä sarjakuva sopii vaikkapa sellaiseksi kesäpäiväksi, kun kaipaat jotain kummaa lohtua. Jos on luvattu useamman päivän sadejaksoa, kannattaa ottaa esiin Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogia. Se on sen luokan hotkokirja (=pystyy lukemaan tuntikausia yhtämittaa), että et halua käyttää siihen niitä kauneimpia kesähetkiä. Nälkäpeli löytyy nuorten puolelta, mutta sehän on monesti aikuisellekin vain suositus eikä suinkaan este. Nälkäpelin maailma on uskomattoman hienosti rakennettu ja kokonainen ja voi sitä mielikuvituksen määrää! Sitten niin rankka ja kamala kirja, että se sopii hyvin kunnon ukkosmyrskyyn. Ja aina parempi, jos sähköt ovat poikki, voit hämärässä eläytyä vielä paremmin laittomien maahanmuuttajien kurjiin oloihin Espanjan armottomilla vihannesviljelmillä. Älä anna sarjakuvamuodon estää: Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet saa sinut miettimään kaupan vihannestiskillä toisenkin kerran, ostaisiko sittenkin kotimaista. Toisella lailla rankkoja ovat Eira Pättikankaan kirjat. Hän kuvaa mennyttä Suomea pienten ihmisten, vahvojen naisten näkökulmasta: kurjien töllien tyttäret lähtevät piikomaan jo lapsina, mutta tekevät elämästään hyvän. Heille ei ole varattu prinssejä ja rikkauksia, mutta he menestyvät kovalla työllä ja rohkeudella. Jos kesä on liian helteinen, voit paeta kuumuutta Matti Rämön Polkupyörällä Islannissa -kirjaan. Kesällähän Mattikin tuon reissunsa tekee, mutta Islannissa on harvoin hellettä ja usein pyöräilijä puskee mahdotonta tuulta vastaan monet vaatekerrokset yllään. Tämä on oikeastaan aika ihmeellinen kirja. Kertoja selostaa retkeään päivästä toiseen, aamutoimet, iltatoimet, kaupassa pysähtymiset – ja silti kirjaa lukee melkein kuin dekkaria. Monta kilometriä hän tänään pääsee? Millaisiin maisemiin teltta tänä iltana pystytetään? Melkein kaikki lukeminen parantaa pitkästymisen, mutta aina ei jaksa syventyä pidempään tekstiin. Silloin sopii etsiä käsiinsä suuri pieni kirja, Krokotiilit eivät puhu suomea. Kirja

koostuu lasten lausahduksista ja vahingossa humoristisista ”aforismeista”. Tässä on annettava varoituksen sana – kirja on ihan hillitön ja aiheuttaa holtitonta ääneennaurua, mieti siis tarkkaan missä luet. Apua, suosituslistani ei ole vielä edes puolessa, mutta jätän teille myös itse löytämisen iloa lopettamalla seuraavan vinkin jälkeen. Runot sopivat mihin tilanteeseen tahansa, siispä mainitsen vielä Wislawa Szymborskan teoksen Täällä. Nämä runot ovat toisaalta pienimuotoisia ja eleettömiä, mutta suuria sisältä – vaan niinhän hyvät runot aina. Pääset esimerkiksi seuraamaan tilanteen kehittymistä pomminjättäjän silmillä. Kuka vielä menee sisään kahvilaan ennen räjähdystä, kuka ehtii tulla ulos? Aika huimaa.

Eeva Suomalainen: Mökille sadepäivänä? MONTONEN, Pia: Valtakunnan miniä Yöttömänä, valoisana kesäyönä luettavaksi  FARAH, Nura: Aavikon tyttäret Laiturinnokkaan? JUNGSTEDT, Mari: Neljäs uhri Innokkaalle kotipuutarhurille?  LUOTO, Leena: Lomailijan puutarha Lapsenlapsien satuhetkeen? BAGGE, Tapani: Kiljusen uusi herrasväki ”Kesälomalla ehdin sitten lukea tämän” RAUHALA, Pauliina: Taivaslaulu

Anu Hämäläinen: Juna vislas… • Radan varrella: Suomen rautatielii- kennepaikat • Rosa Liksom: Hytti nro 6 Jalkapallofaneille: • FC Kynä: Futistarinoita • Jukka Pakkanen: Jalkapallotaivas, Täysmustat jalkapallopläägät ja muuta jalkapalloelämää • Aulis Rytkönen: Monsieur Magic • Zlatan Ibrahimovic: Minä Zlatan Ib- rahimovic • Mitri Pakkanen: Pallo haltuun Mika! Runoja rakastaville: • J.L. Runeberg: Vänrikki Stoolin tarinat • Risto Rasan runot luonnosta

• Juice Leskinen: Eikä nivelet ruostu • Teemu Hirvilammi: Kotkanpääkeitto Lapsille ja nuorille: • Anni Swan: Iris Rukka • Topelius: Vattumato • Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli • Rudolf Koivu: Rudolf Koivun satukirja Kaunokirjallisuutta kaikille: • Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla • Kreetta Onkeli: Kutsumus • Ulla-Leena Lundberg: Jää • Kauko Röyhkä: Oskar Koposen seikkailut, Kreikkalainen salaatti • Wladimir Kaminer: Ryssändisko, Rakkaita terveisiä Saksasta • Khaled Hosseini: Leijapoika • Kari Hotakainen: Finnhits • Miika Nousiainen: Metsäjätti Jännärit kuuluvat kesään: • Jo Nesbo: Harry Hole-sarja • Markku Ropponen: Kuhala-sarja • Timo Sandberg: Erkki Heittola -sarja • Jarkko Sipilä: Takamäki-sarja • Harri Nykänen: Ariel Kafka-sarja • Camilla Läckberg • Mari Jungstedt Tietokirjoja: • Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja • Henry Scott-Irvine: Procol Harum • Martti Anhava: Romua rakkauden valtateillä: Arto Mellerin elämä

Jaana Elsilä: ”Suosittelen jännitystä etsiville Camilla Läckbergin dekkareita. (Ne kannattaa lukea aikajärjestyksessä, jos haluaa seurata myös rikoksia selvittävän poliisin värikästä yksityiselämää.) Alkuvuoden kirjoista yksi kiinnostavimpia on Erik Axel Sundin Varistyttö, jota on verrattu Stieg Larssonin Millenium-trilogiaan. Myös Varistyttö aloittaa kolmiosaisen sarjan, joka ilmestyy suomeksi tänä vuonna. Alakoululaiset Leivonmäellä ovat innokkaasti lainanneet Johanna Hulkon Geoetsivät-sarjaa, josta voi saada myös innostuksen kokeilla geokätköjen etsintää. Eräs kätkö onkin Joutsassa nimeltään Koko kunta kirjastoon – viittaisikohan paikka kätkön sijaintiin?”

Jännittävää kesää! 17


HELLAPOLIISIN KESÄRESEPTIT • SÄILÖ KESÄN SATO TALTEEN • HELLAPOLIISIN KESÄRESEPTIT

Herukkavadelmahillo 400 g vadelmia tai mansikoita I 100 g punaherukoita I 1 rkl vettä I 1/2 pkt (= 160 g) hillo-marmeladisokeria Mittaa herukat ja vadelmat kattilaan yhdessä veden kanssa ja kiehauta, kunnes muodostuu vesihöyryä. Lisää hillo-marmeladisokeri koko ajan hämmentäen. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. Kuori pinnalle muodostuva vaahto ja laita hillo puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin.

lmat sopivat Herukat ja vade ja näistä en te yh loistavasti hillon, jossa saat herkullisen ttä yhdistettyon ripaus kirpey aan makeuan nä vadelman ih tarjota muiden teen. Hilloa voit tai vaikkapa hillojen tapaan i muiden kääretorttujen ta teenä. yt tä leivonnaisten a voi käyttää Vadelmien tilall . myös mansikoita

on nopeaa ja Hillon valmistus Käytä tuoreita yksinkertaista. a. Maustajoj ar tai pakastem tää mieliyt kä it vo misessa ile inkivääriä, kuvitusta. Koke sitrushedelsitruunaruohoa, ita tai erilaisia te as mien kuorira n neilikkaa, mausteita, kute lia tai kardeinkivääriä, kane mummaa.

Säilö k sato ta

Reseptit Hellap

Sitruksinen mustikkahillo 1 l mustikoita I 1 rkl vettä I 1 kanelitanko tai ½ tl kanelia I ½ tl sitruunan kuoriraastetta I 250 g hillosokeria I 1/2–1 tl vaniljasokeria Laita marjat, vesi, kanelitanko ja hyvin pestyn sitruunan kuoriraaste kattilaan ja kuumenna, kunnes muodostuu vesihöyryä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen joukkoon. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Mausta valmis hillo vaniljasokerilla. Anna hillon jäähtyä puolisen tuntia, kuori pinnalle mahdollisesti muodostunut vaahto ja poista kanelitanko. Laita hillo hyvin pestyihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

18

Tarjoa ihanan erilainen hillo lettujen tai pannukakun seurana, tai piilota leivonnaisten sisään.


• SÄILÖ KESÄN SATO TALTEEN • HELLAPOLIISIN KESÄRESEPTIT • SÄILÖ KESÄN SATO TALTEEN

Raparperirosmariinihillo 1 kg raparperia paloiteltuna I 1/2 dl vettä I 2–3 rosmariininoksaa I 500 g hillosokeria Mittaa kattilaan paloitellut raparperit, vesi ja rosmariininoksat. Kiehauta. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Jäähdytä hilloa puolisen tuntia ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. Laita kuumennettuihin purkkeihin ja säilytä kylmässä. Tarjoa mausteisen grilliruoan tai vaikkapa jäätelön seurana.

kesän alteen

ja kuvat: poliisi

Runsasta satoa tuova raparperi aiheuttaa to isinaan jopa päänvaivaa. Mitä kaikkea sii tä voikaan valmistaa? Jänn än makuvivahteen antava rosm ariini maustaa raparperihill on kivasti. Voit tarjota hilloa se kä makeiden, että suolaisten ruokien ja leivonnaisten se urana.

1

iso p

urki linen l-

pien

2

tä p killis urta

Avomaankurku ista valmistat herkullisen pikk elssin vaikkapa kesän grill iruoan lisäkkeeksi.

Kurkkupikkelssi 6 avomaankurkkua (n. 1 litra kuutioina) I 1 punainen paprika kuutioina I 1 sipuli silppuna tai ohuina suikaleina I 2 rkl suolaa I 1 1/2 dl etikkaa I 1/2 dl vettä I 1 1/2 dl sokeria I 1 rkl sinapinsiemeniä I laakerinlehti I 1/2 dl tilliä Leikkaa kurkut ja paprika pieniksi kuutioiksi, silppua tai viipaloi sipuli. Laita ne kulhoon ja ripottele pinnalle suolaa. Anna seistä kaksi tuntia ja valuta lävikössä. Keitä etikka, vesi, sokeri, sinapinsiemenet ja laakerinlehti. Silppua tilli ja lisää muiden ainesten kanssa liemeen. Kiehauta. Tölkitä kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä kylmässä.

19


Kes ä lii

kutta

a

TEKSTI: Tiia Rantanen

Kesällä liikutaan ulkolajien parissa ja mikäpä on liikkuessa, kun valoisaa aikaa riittää liki vuorokauden ympäri. Itsekseen on kiva esimerkiksi uida, soutaa, meloa tai lenkkeillä. Välillä on kuitenkin mukava kokoontua liikkumaan yhdessä ja nauttia kesästä porukalla mukavan tekemisen merkeissä. Joutsassa on lukuisia mahdollisuuksia harrastaa myös kesällä.

Yleisurheilulle on hyvät puitteet sekä Joutsan urheilukentällä että Leivonmäen urheilukentällä. Kentät ovat vapaasti käytettävissä muuten kuin tapahtumien tai varattujen harjoitusvuorojen aikaan. Joutsan Pommin piirikunnalliset yleisurheilukilpailut järjestetään Joutsan kentällä 9.6., 14.7. ja 11.8.2014. Leivonmäen Pyryn yleisurheilukilpailut järjestetään Leivonmäen

20

kentällä 18.6., 20.8. ja 27.8.2014. Lajeina Pyryn kisoissa ovat juoksu ja pituushyppy sekä lisäksi jokin heittolajeista; pallo, kuula tai turbokeihäs/ keihäs. Lisäksi 24.7. järjestetään yhteistyössä MLL:n kanssa nappulakisat. Uimakoulu järjestetään Mieskonmäessä 30.6.–4.7. ja Joutsan kirkonkylällä 7.–11.7.2014. Toivottavasti vesi on jo tuolloin lämmintä polskia, sillä uimataito on yksi tärkeä kansalaistaito. Kunnan ylläpitämät uima-

rannat ovat Joutsan uimala kirkonkylällä ja Harjunlahden uimaranta Kivisuolla. Jalkapallon pelaamiseen puitteet ovat uuden tekonurmikentän myötä paremmat kuin koskaan. Futispeleistä kannattaa käydä katsomassa ainakin Joutsan oma Itä-Länsi (nelostie rajana) ottelu 28.6.2014 urheilukentällä. Kunnan ylläpitämä kuntosali on käytössä kesällä päivittäin klo 8–21.


Mahdolliset poikkeusajat löydät salin ilmoitustaululta. Kesäkuntoa hiomaan ja rautaa nostamaan pääsee myös Rantatien yksityisellä kuntosalilla, lisätietoja voi lukea osoitteesta joutsankuntosali.net Moottoripyöräilijöille on tarjolla ajoseuraa yhteislenkeillä pitkin kesää. Joutsan motoristien kaikille avoimet porukka-ajot lähtevät Huttulasta tiistai-iltaisin kello 18 ja sunnuntaiaamuisin kello 9. Eikä maksa

mitään, tervetuloa mukaan! Myös reittivinkkejä voi lueskella osoitteesta joutsanmotoristit.blogspot.fi JoVoLin kesäjumppa on kesäkuussa tiistaisin klo 19–20 alakoulun hiekkakentällä, sateen sattuessa salissa. Kaikki ovat tervetulleita mukaan jumpalle, kertamaksu on 5 €. Tarkemmat tiedot myös osoitteesta jovoli.fi tai yhdistyksen Facebook -sivuilta. Joutopäivillä 5.7. voi osallistua Joutopolkaisu -maastopyöräretkelle,

Joutojumppaan ja perinteiseen Joutohölkkään. Tapahtumapaikkana urheilukenttä. Lisätiedot joutsa.fi/jouto Suunnistamaan Joutsan lähimaastoihin pääsee Itä-Päijänteen rastin kuntorasteilla. Lisätietoja verkosta ipr.profiili.fi Skeittipaikkoja löytyy kolmin kappalein, yksi Myllytieltä, toinen keskuspuistosta ja kolmas Angesselästä. Keskuspuistossa on lasten leikkipuiston lisäksi koripallo- ja beachvolleykentät. Frisbeegolfista on tullut paikkakunnan nuorten suosikkilaji. Laji muistuttaa väylineen ja tiiauspaikkoineen golfia, mutta pelivälineinä käytetään pieniä frisbeekiekkoja. Pelissä kiekko pyritään heittämään mahdollisimman harvoilla heitoilla kohteena toimivaan koriin, ja uusi heitto aloitetaan aina sieltä, mihin edellisellä heitolla on päästy. Suomessa harrastus on levinnyt nopeasti, sillä kenttiä on helppo perustaa puustoisillekin paikoille (luonnon esteet kuuluvat lajiin), ja useimmat kentät ovat maksutta pelaajien käytössä. Joutsassa frisbeegolfia pääsee pelaamaan ainakin Huttulassa sekä Lamminmäen tiloilla. Suunnitteilla on myös lisää väyliä, mahdollisia kesäkursseja ja ehkäpä myös Joutsan mestaruusturnaus, niin kuin viime vuonna. Seuraa ajankohtaisimpia vinkkejä ja harrastajien keskustelua osoitteessa: facebook.com/fribagolfjoutsa Sählyä pelataan kesällä missäpä muualla kuin suolla! Tanner pistetään tömisemään ja rapa roiskumaan Suosählyn SM-kisoissa Leivonmäen Peurasuolla 26.7.2014. Lisätietoa ja tunnelmia osoitteesta: facebook.com/suosahlynsmkisat

21


Talkoot

[: kyky ja halu tehdä jtkn, jnkn hyväksi] Talkootyö on perinteinen naapuriavun muoto, jonka avulla on saatu tehtyä monet maatilan kiireiset työt, siivottua pihat sekä rakennettua talot ja aitaukset. Joutsassa talkoillaan edelleen ahkerasti, olipa kyseessä sitten kylän, urheiluseu-

– Leivonmäen kansallispuiston ystävien talkoot Syysniemessä ovat jokavuotinen perinne ja pönttötalkoitakin on jo ollut muutamat. Tulevat jättipalsamitalkoot ovat uutta toimintaa ja kyllä jännittää, saadaanko ketään mukaan, sanoo puheenjohtaja Lea-Elina Nikkilä. – Onneksi meillä on aika aktiivinen 5–6 hengen porukka, joka toistaiseksi on jaksanut kiertää talkoissa ja kesäasukkaitakin mukana on ollut satunnaisesti. Vanhustempaukset, joissa ikäihmisiä viedään kansallispuistoon, tehdään myös talkoilla, Nikkilä jatkaa. – Yhdistyksessä on satakunta jäsentä, joista johonkin talkooseen osallistuu vuosittain ehkä noin 20 ihmistä, pääosin paikkakuntalaisia Leivonmäeltä ja Joutsasta. Se on kyllä hyvin, Nikkilä iloitsee. Kotiseutuperinnettä pidetään myös yllä pääosin talkootyöllä, sillä rakennukset ja pihapiirit vaativat jatkuvaa hoitoa. – Joutsan kotiseutuyhdistyksen talomuseolla on koko kesän aina tiistaisin kaikille avoimet kunnostustalkoot,

22

ran, yhdistyksen tai tapahtuman ympärille rakentuva tekemisen tarve. Talkootyö saa myös moderneja ulottuvuuksia vapaaehtoistyön ja lahjoitusten muodossa.

jolloin apuun voivat tulla myös satunnaiset kävijät, kertoo varapuheenjohtaja Heikki Partanen. – Juhannukseen saakka nykyinen talkooporukka on sitoutunut meneillään olevan pariladon uusimiseen. Kansalaisopiston hirsikurssin kautta saimme kahdeksan miestä tähän mukaan, Partanen kertoo. Kökkäperinteen tulevaisuus – Taidelaitos Haihatuksen pihapiiriin rakentuu uusi Fantasiatalo, johon on käytetty jo arviolta 5000 talkootuntia, sanoo Merja Metsänen. Kesän näyttelyaikaan säännöllisiä talkoita ei järjestetä, mutta syksyllä varmasti taas jatketaan. Fantasiatalon valmiiksi saattamiseksi on käytetty myös moderneja talkootyön muotoja, kuten leirimuotoista vapaaehtoistyötä, yövy&auta -menetelmää ja juuri alkanutta joukkorahoituskampanjaa. – Joukkorahoituksen kautta tarjotaan mahdollisuus osallistua monella tapaa, Metsänen sanoo. Rahaa tarvitaan ammattilaisilta ostet-

taviin töihin, mutta oman panoksensa yhteiseen projektiin voi antaa myös lahjoittamalla esimerkiksi tarvittavia materiaaleja, koneita ja laitteita sekä omaa työpanostaan. Rakennusprojektien lisäksi monet paikkakunnan tapahtumat mahdollistuvat talkootyön avulla. Kaikkien iloksi syntyvät tänäkin kesänä muun muassa Joutsan Joutopäivät, Suosählyn SM-kisat sekä monet markkinat ja urheilutapahtumat. Mikäli haluat kesälomalla tehdä jotain yhteiseksi hyväksi, ota rohkeasti yhteyttä paikallisiin yhdistyksiin ja tarjoa käyttöön omaa työpanostasi. Siitä saa järkevän tekemisen lisäksi kaupanpäälle hyvän mielen. Tervemenoa mukaan talkoilemaan! TEKSTI: Tiia Rantanen KUVA: Leila Backman (Hyvä paikka asua –kilpailun voittajakuva)


Joutsan kunta tiedottaa: ❀ KUNNANVIRASTO on suljettuna 7.–27.7.2014. Myös yhteispalvelupiste on kiinni. ❀ SOSIAALIOSASTO palvelee kesäaikana 2.6.–4.7.2014 ja 28.7.–29.8.2014 arkisin klo 9–12

Sosiaaliosasto on suljettuna 7.–27.7.2014

Kiireellisissä asioissa päivystysnumerot: 040 176 8057, 040 729 1224, 040 680 3112 tai 040 358 0009.

❀ TEKNINEN TOIMISTO palvelee kesäaikana 15.6.–4.7.2014 ja 28.7.–31.8.2014 tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–15

Tekninen toimisto on suljettuna 7.–27.7.2014

Asiointiliikenne Joutsaan: Niemistenkylältä sekä Marjotaipaleesta tiistaisin ja perjantaisin Pärnämäestä torstaisin Leivonmäeltä joka kuukauden toinen torstai

Asiointiliikenne Leivonmäelle: Havumäestä ja Taka-Ikolasta torstaisin Katso tarkemmat ajat: www. joutsa.fi

Kirjasto Joutsan pääkirjasto palvelee normaalisti läpi kesän, mutta on 1.6.–31.8. välisenä aikana lauantaisin suljettu Avoinna: ❀ ma klo 10–17 ❀ ti klo 12–19 ❀ ke klo 10–17 ❀ to klo 12–19 ❀ pe klo 10–17 LÄHIKIRJASTOJEN SULKUAJAT: ❀ Leivonmäen lähikirjasto: 2.–29.6. suljettu ❀ Mieskonmäen lainausasema: 2.6.–10.8. suljettu ❀ Rutalahden lainausasema: 30.6.–27.7. suljettu Lisätiedot: www.joutsa.fi/kirjasto

Tsekkaa Facebook Joutsan kunta on facebookissa vapaa-ajan teemalla. Sivusto on tarkoitettu kaikille Joutsassa vapaa-aikaansa viettäville – paitsi mökkiläisille, myös vakituisille asukkaille. Sivustolla vinkataan paikallisista tapahtumista ja käyntikohteista. Käy kurkkaamassa osoitteessa www.facebook.com/joutsanvapaaajanasukkaat

23


aja: Tiia Rantanen Vastaava toimitt ät Oy, nittelu: Mediasep Graafinen suun Karjalainen o Mikk Tuotanto: anke saan! -kehittämish ut Jo aa Elinvoim l kp 0 00 Painosmäärä: 6 Oy, Jyväskylä o ain -P rto Painopaikka: Sii TAKASIVUN KUVA: Leila Backman

Kesäjoutsalainen 2014  

Kesäistä luettavaa ja hyviä lomavinkkejä Joutsassa liikkuville.

Kesäjoutsalainen 2014  

Kesäistä luettavaa ja hyviä lomavinkkejä Joutsassa liikkuville.

Advertisement