Page 1

Portfolio Mathieu ROUZET


Mathieu ROUZET Architecture student Education and qualification Gap year │ ENSA Toulouse │ 2018-2019

Various projects realisation (movie direction, furniture, website, ...)

Architecture licence │ ENSA Toulouse │ 2015-2018

High school diploma │ Lycée Ozenne (Toulouse) │ 2015

With an emphasis in maths and physics and reinforced program in English, top honors.

High school education │ Lycée Ozenne │ 2012-2015

High school education with an emphasis on maths and physics, reinforced program in English (history courses) and Japanese.

Middle school diploma│ Collège Anatole France │ 2012

Top honors, with options: two languages (English and Spanish) and info-graphics. Participated in training teachers to use software.

Professional experience Volunteer in diverse student associations: working in a cafeteria, organising movies projections

RéA 22 │ ENSA Toulouse │ 2018

Competed in an international architecture contest RéA 22 as a representative of ENSA Toulouse, as well as the international workshop of RéA 22 on witch I obtained the third price.

Internship │ Centre de terre de Lavalette │ 2018

Learning about raw earth architecture and realisation of a study about Mr. Joseph Colzani buildings analysing their durability.

Worker internship │ Toitures Midi-Pyrénées │ 2017

Worked with a carpenter in the workshop and the building site. Developed my knowledge on building techniques.

Voluntary internship │ Fabrice Ginochio │ 2015

Discovered the reality of architect job (conception, clients relationship, building reunions, ...)

Language French (Native) │ English (B1 certified) │Spanish (Elementary conversation) │ some Japanese

ArchiCad

Illustrator

Phone :

Photoshop

Dreamweaver

7, rue du Dr Jean ARLAUD 31 500 TOULOUSE France 06 48 05 69 70

Email : mathieu.rouzet.architecte@gmail.com Website :

mrarchi.nexgate.ch

Hobbies and interests Sports :

- Tennis (competition level)

- Rugby

- Sailing

Culture :

- Music (guitar for 15 years, bands) - Cinema - Travels - Comics

Additional informations Born the 24/07/1997 (21 ans) French

Computing (mains) InDesign

Contact Address :

Volunteer│ ENSA Toulouse │ 2018-2019

AutoCad

I am an architecture student who likes to design space in it’s relation to the feelings it produces and the structure used to build it.

Driver licence


Contents House N

7

Villa Moonrise

13

The recycling station

25

3 singular areas

Between ridge and vale Participating Homes

Workshop for better days

21 33 41

49

RĂŠA

57

Furniture

69

Seeing through drawing

61


House N

7


Sou Fujimoto project’s analysis In order to understand the complexity and subtlety of a complete architecture design, we worked on case studies of house projects before our first big design exercise. My specific case was Japanese architect Sou Fujimoto’s House N. It is a manifesto project which develop the idea that architecture, and specially house architecture, needs to adapt itself to the client and its specific lifestyle, but also try to think differently about what is directly around, here the limits between private an public spaces. This study main piece is a 1:50 model which allowed me to show design elements discovered during the analysis. All models made by the students were supposed to be apart of an exhibit at the Toulouse architecture centre, but it sadly never happened, due to communication issues between our school and the centre.

Boxes scheme

Privacy scheme

High privacy

Medium privacy Low privacy

Ground material scheme

Wood

Concrete Sand

Fonction scheme

Bathroom Kitchen

Circulations Bedrooms

Living-room Longitudinal section

Diner

8


Transversal section

9


10


11


Villa Moonrise

13


A house on a garden gate This project is the first big project of my educational course. The goal of this exercise was to design an individual house for a five person family. Located on a very steep street, the plot is also the entrance of a big public park. Today, three main trees are on this plot, and we deeply wanted to merge them in our project. This is why our house is on a single ground-floor, which crawls around them, except the dojo, specificity of our program, and which is on the second floor, apart from the house. In order to fit in the natural slope of the terrain, we levelled the plot in four sections slowly going down with the hill. The top three ones are dedicated to the house, when the lower one is the public garden gate. The structural brick walls are on top of the retaining ones, the other ones are glass walls and provide all the necessary light. To keep intimacy, courtyards are surrounded by brick claustras.

Directing scheme

Floors level axonometry

Intervention plan

14


Ground plan

Night Day Outside

Garden Bottom

Medium Top Night/day scheme

Floor height scheme

15


Northern elevation

Transversal section

16


Longitudinal section

17


18


19


3 singular areas

21


A Socio-urban analysis This part is the result of a multidisciplinary work. The first part was a strictly urbanism workshop. During this week, we studied a transect, a big avenue of Toulouse through an urban drift. This field work brought us to the conclusion that this transect was divided in three highly identifiable parts, which we decided detail. To do so, we analysed the urban specificities of each sector, and then synthesised them in order to use them during the second part. This second part is a sociological work on the second sector. We selected two specific places to run a detailed study. The case depicted here is the Henri Reynier square. We first made an urban detailed plan, then we listed all traffics in the area, as well as interviews of inhabitants. We tried to conduct those interviews so they were more long talking than questions and answers. We also asked some passer-by to draw mental plans, in order to see how they personally understand this neighbourhood they go through every day. Thanks to those works, we understood a bit more how cities live.

22


Typological analysis of the first sector

Typological analysis of the second sector

Typological analysis of the third sector

Square Henri Reynier analysis

23


The recycling station

25


A multi-modal covered square This project is a 2000m² covered square in the middle of the biggest university campus of Toulouse. It has to accommodate a recycling station for students furnitures, as well as mobile units in order to provide annexes to go meet the student living in other parts of the city. In our project, those units are small boats which would use the canal du midi to join the city centre. Our first observation was that this campus was the same size than the Toulouse city centre, and that it is crossed by the canal. It seems obvious to work on a new organisation of the banks, and build a new bridge so the building would also be a multi-modal station that connects the bus and the boats to means of transportation specific to the campus. The structure is a very important part of this studio, and it has to carry a long range. We were able to design it in realistic and detailed way as we collaborated with an engineer student. We also worked with an art student who helped us communicate our work.

une halle qui réunit des activités pérennes répondant aux nécessités du site et un espace permettant d’organiser des évènements ponctuels

qui deviennent vecteur de mixité et échange !

Intervention plan

26


Bridge plan

Ground plan

qui devient un pĂ´le intermodal

Pont

Place

ActivitĂŠs

27


Southern frontage

Longitudinal section

Transversal section

Construction detail

Construction detail

28


29


30


31


between ridge and vale

33


The urban scale The suburban area is the current concern of many reflection. How can a small town develop itself and keep it’s identity ? As an example of this phenomenon we studied a town twenty minutes away from Toulouse : Montastrc-La-Conseillère. The analysis of its surroundings lead us to focus on the theme of ridges and vales which are peculiar to this area. Historically, villages are located on the top of the hills, but modern house building forgot this and they lost this identity. Our intervention aimed to renew with this particularity by having a strong intervention on the historical ridge road. We designed a pedestrian walk, paced with squares, including two major ones on current key points of the town. The first one is located at one end of the walk, on an space where is gathered various scholar and sport facilities. At the moment, this space is filled with a parking lot, so we created forecourts and organised spaces in order to offer areas for user adapted to the different population using this square. The other one is a crossroad with shops and a big parking, but also a public space so pedestrian could feel at ease.

Intervention map

34


Building analysis

Plants analysis

Roads analysis

35


Foreground plan

36


Foreground section

37


Participating homes

39


Designed to live together This is a participating housing project. Located in Montastruc-La-Conseillère, the plot is very steep. We had to implant an urban layout and a community facility, in that case, a nursery. The layout has to be as accessible as possible for disabled people, and include a street and a point of view. In our project, the point of view is also the foreground of the nursery. However, the main project was the five houses and their shared rooms (a mechanical room, a guest room, an office and a multi-purpose room). When designing the houses, we wanted to work on the traditional street frontage. Mechanical rooms are arranged along the public street in order to isolate the houses from it. They create a second street, more private which provides access to the homes along it. A mineral square, partly covered are, with the private street, creating a outdoor space shared by the inhabitants. All houses are facing the community garden and are accessible to disabled.

Intervention plan

40


Nursery plan

Street ground plan

41


Garden gound plan

American section

T-6 section

42


Habitat groupé participatif Habitat groupé participatif Habitat groupé participatif

South-est frontage

North-west frontage

South-west frontage

North-est frontage

Elevations S-O ; S-E ; N-O ; N-E

29

Elevations S-O ; S-E ; N-O ; N-E Elevations S-O ; S-E ; N-O ; N-E Elevations S-O ; S-E ; N-O ; N-E

29 2929

43


Construction details

44


45


Workshop for better days

47


In between crafts and teaching This facility projects is blending functions rarely associated. The idea was designing workshop for craftsmen (a builder, a carpenter, a blacksmith and a shared workshop), but also an administration and an education space in which those craftsmen could pass on their knowledge. At the moment, the plot is an esplanade, the direct surroundings of the project reproduce one, as well as the most frequently used circulation paths. The building is a block. The outside walls are opaque stone walls, when those handing on the courtyard, are wooden see-through walls. This courtyard is designed as an friction area. A space where the public is face to face with handicrafts, so people can see craftsmen at work, and contemplate the beauty of their art. This yard is on a major pedestrian path, and the workshops are all facing it. All the building is designed in accordance with feelings it provides to those who will use it, but also to those that will be passing by.

-1 m

0m

-1.7

Intervention plan

48


In continuity of historical urban development

Major circulation paths -1 m

0m

Plan

49


Est frontage

Longitudinal section

Transversal section

50


Axonometry of the successive structure layers

Construction detail

51


52


53


Seeing through drawing

55


Anatomic architecture Nature have been an never ending inspiration source for architects. This research work intended to train our eyes in order to see bodies, movements, to understand and draw them. The main goal was, through learning living anatomy, to be able to understand the organisation and the structure of a building in a eyesight. This relation between anatomy and architecture has been got into in depth through an analysis of a case study in which we had to hand draw the key elements. Her, this study is about Principe Felipe science museum in the city of arts and science of Valence. Designed by Santiago Calatrava, the building is inspired by a whale skeleton. The exercise ended in the conception of a small aedicule.

Axonometry of the building

Transversal section

(Imaginary) dried river bed section

56


North frontage

South frontage

West frontage

Column frontage

57


RéA

59


International Competition This is my entry on the 22nd Architecture school Web competition (in French Concours du Réseau des écoles d’Architecture or RéA). It gathers 15 European schools represented by selected student. This event is divided in two parts. First, an idea contest, then a workshop in teams mixing nationalities. The subject of the competition was to design an urban layout on two plots of a suburban mining city near Krakow. It had to include a sport and a cultural facility. Our proposition was founded on the guiding idea of nested outdoors and indoors spaces in which sport activities would stand alongside cultural creation or access. The workshop got us to work on the rehabilitation of an old building of what used to be a salt mine. It was used to boil brine. Our leading idea has been to use the old chimney to welcome our vertical circulations, and use the historical loading door as the new main entry.

Intervention plan 60


Aujourd’hui une distinction / Today a distinction / Dzisiaj rozróżnienie...

Demain une symbiose / Tomorrow a symbiosis / jutro symbioza

Lieux d’enseignement / Educational establishments / Edukacja Équipement culturel / Cultural establishments / Wyposażenie kulturalne Équipements sportifs / Sport facilities / Wyposażenie sportowe

61


62


63


International workshop

Intervention plan

Directing scheme

Inside drawings

Ground floor plan

Second floor plan

64


South frontage

Section AA

Section BB

65


Furniture

67


Design, a new scale Since I came into possession of a record player over a year ago, I started getting more and more records. When I got my father’s collection, their number increased in an unplanned way, I suddenly had over a hundred of them, but still nowhere to put them. They were just staked in the living room, and that’s when I decided to build a Hi-Fi unit to regroup the record player and the records in an adapted space where they would be protected. I perfectly knew what I wanted from the beginning. I wanted a retro dark wood furniture. It received the records on the lower part, which is a cupboard. On the highest portion, there is a shelf on which I can put the record player and the cover of the record playing. This shelf is protected by a hinged lid. I built this unit myself after I designed it.

Final blueprints

68


Research drawings

69


Structural batten assembly detail

Feet assembly

Walnut stain colouring

Trapdoor compass

Wooden slabs assembly 70


71


Reach me Adress :

Phone :

7, rue du Dr Jean ARLAUD 31 500 TOULOUSE France

(+33)6 48 05 69 70

Email : mathieu.rouzet.architecte@gmail.com Website :

mrarchi.nexgate.ch

Profile for Mathieu Rouzet

Portfolio Mathieu ROUZET (architect/EN)  

This is my architecture student portfolio.

Portfolio Mathieu ROUZET (architect/EN)  

This is my architecture student portfolio.

Advertisement