Page 1

Bjarne Riis angribes på troværdigheden Cykelsporten er en af de sportsgrene som oftest står over for alvorlige dopinganklager. Det skyldes blandt andet sportens blakkede fortid. Fortid er dog nu engang fortid, og bedre tider med færre positive dopingprøver er nu på dagsordnen. Fortiden kan man imidlertid heller ikke løbe fra – det må den danske holdejer, Bjarne Riis, sande. I denne tid anklages han for meddelagtighed i en dopingsag af hans tidligere holdkaptajn Tyler Hamilton. Af Mathias Sinius Mølgaard


D

en 25. maj, 2007, træder en tydeligt påvirket Bjarne Riis ind til et fyldt pressemøde. Rygter om hvad holdejeren vil fortælle på pressemødet har svirret hele dagen, og et presseopbud med repræsentanter fra hele verden sidder spændt og venter.

Tour de France-vinderen fra 1996 sætter sig i stolen flankeret af daværende pressechef Brian Nygaard. Efter en kort introduktion kommer sætningen, der rammer hele cykeldanmark som en bombe – ”Jeg har taget doping, jeg har taget epo”. Det var en sætning, som ikke kom bag på mange, men som alligevel overraskede voldsomt. Hvorfor valgte Bjarne Riis at gå til bekendelse, når han gennem hele sin aktive karriere havde afvist brug af doping? 5 år senere bliver der igen sat spørgsmålstegn ved Bjarne Riis’ omgang med doping. I det spanske cykelløb Vuelta a Españas anden uge udgiver den tidligere cykelrytter Tyler Hamilton sin biografi. Her anklager han Bjarne Riis for at have hjulpet ham med sit dopingmisbrug, da han kørte på Riis’ cykelhold. Spotlyset er endnu engang på den danske holdejer, som i pressen kortfattet forsøger at tale sin sag - en svær opgave for en mand, som hele sin karriere er blevet beskyldt for snyd. Nu må han endnu engang svare på pressens spørgsmål, om han stadig er en troværdig person i cykelsporten.

“Jeg mener Bjarne Riis troværdighed har taget skade - mest på grund af den tavshed han har udvist som følge af disse anklager”

taler Christian Have og uddyber. - Spørger du mig, om Bjarne Riis kommer godt ud af det, vil svaret være nej, det gør han ikke. Blandt andet på grund af hans egen historik, og de spørgsmålstegn og udråbstegn, der hele tiden rejser sig. Christian Have påpeger, at meget få personer indenfor cykelverden vil have nemt ved at komme godt ud af en sådan anklage. Han mener dog, at nye anklager som disse altid er med til at så tvivl om en cykelrytter eller sportschefs troværdighed. - Nye anklager er aldrig gode kommunikationsmæssigt, da det sår tvivl om troværdigheden hos den pågældende person. Hvad enten de er korrekte eller ej.

Hvem skal man tro?

Tyler Hamiltons nye bog er kernen i denne sag. Den beskriver i detaljer, hvordan Bjarne Riis har hjulpet Hamilton med både kontakten til dopinglægen Emiliano Fuentes, og med at lægge et skema for hans dopingmisbrug. At Tyler Hamilton selv er dømt for brug af doping spiller dog også en rolle i denne sag. Det mener sportsjournalist Mogens Jacobsen fra Politiken, som har fulgt cykelsporten gennem 40 år. Han mener ikke, at Tyler Hamiltons beskyldninger kan skade Bjarne Riis. - Det er jo aldrig befordrende, når der dukker sådan en sag op. Men jeg mener ikke, at Tyler Hamilton kan belaste Bjarne Riis i alvorlig grad. Han har jo også selv tidligere været en mester i at lyve, så jeg ved ikke, hvor meget man skal tro på det?

Troværdigheden sættes på prøve

I denne sag vælger Bjarne Riis at udtale sig så lidt så muligt overfor pressen. De enkelte gange han udtaler sig, afviser han dog anklagerne og udtaler ”jeg bliver virkelig trist af de anklager, som fremføres mod mig”.

Udtalelserne er dog ikke så stærke, som da Bjarne Riis tilbage i 90’erne forsvarede sig overfor daværende dopinganklager. Dengang skulle han også forsvare sin egen troværdighed overfor pressen og omverden. Til Bjarne Riis nutidige udtalelser beretter sportsjournalist på Ekstra Bladet, Brian Askvig:

- Jeg mener Bjarne Riis troværdighed har taget skade mest på grund af den tavshed han har udvist som følge af disse anklager, fortæller Askvig og uddyber. - Hvis formålet har været at lægge sagen død, så har han gjort et godt stykke arbejde ved bare at holde sin mund. Har formålet derimod været at rette op eller bevare Bjarne Riis’ troværdighed, så synes jeg han har gjort et dårligt stykke arbejde ved at vælge tavsheden. Brian Askvig bliver til dels bakket op af kommunikationsekspert Christian Have. Han mener ikke, at Bjarne Riis kommer godt ud af denne sag. Han henviser dog til, hvor svært det er at vurdere, om der findes vindere eller tabere i en sådan sag. - Det er kommunikationsmæssigt en kæmpe udfordring, uanset om du er Bjarne Riis eller hvem du er, da cykelsporten generelt har et imageproblem i forhold til doping. Ud-

Tyler Hamilton og Bjarne Riis dengang alt åndede fred og ro

Han bakkes op af Brian Askvig. - Det er ikke fordi man skal stole på alt, hvad Tyler Hamilton fortæller, for jeg kan da underholde med et par brølere i hans udlægning af historien. Brian Askvig mener alligevel, at Bjarne Riis skulle tage en mere offensiv tilgang til pressen. På den måde kunne han kraftigere have understreget, at han tog afstand fra Tyler Hamiltons beskyldninger. - Jeg tror på, at han ville komme meget længere ved at bruge en mere offensiv strategi i medierne. Som modstykke til disse kommentarer har den tidligere rytter hos Bjarne Riis, Jakob Piil, udtalt sig til pressen. I en artikel til Ekstra Bladet kommenterer Piil på spørgsmålet om hans holdning til, at Bjarne Riis har været en del af dopingmisbruget på holdet: ”Jeg kunne ikke forestille mig det, men meget kunne godt tyde på det, med alle de beskyldninger. Men jeg har ikke lagt mærke til noget”. Piil udtaler yderligere: ”Der må være noget om snakken, når sådan noget her kommer frem. Jeg kan ikke se nogen

grund til, at ryttere skal gå ud og fortælle løgne”. Brian Askvig skyder dog disse udtalelser ned, og mener, at en rytter som Jakob Piil heller ikke kan fremstå troværdig i denne sag. - Man kan jo også sætte spørgsmålstegn ved disse rytteres troværdighed. Jakob Piil kørte også i en periode, som omfattede disse dopingbeskyldninger, og han har også selv haft en dopingsag på sig. Selvom jeg mener, at sigtelsen er frafaldet, konkluderer Brian Askvig.

Tilbage på sporet

Eksperter og sportsjournalister verden over er enige om, at det bliver næsten umuligt at komme af med det blakkede ry, cykelsporten fik op gennem 90’erne. Bjarne Riis har været en del af denne fortid, og den hænger han på. Som tidligere nævnt, har denne sag også fået nye aspekter, idet tidligere ryttere fra Team Saxo Bank-Tinkoff Bank har været ude i pressen, og har udtalt sig. Flere ryttere, herunder Jakob Piil, har sået tvivl, om Bjarne Riis fortæller sandheden. Christian Have mener, at uanset om nye sager dukker op, eller der kommer nye udtalelser til nuværende sager, så ændrer det ikke på billedet. - Hver gang der kommer nye sager, om det er Bjarne Riis eller andre i cykelsporten, bliver problemet oftest troværdigheden. Der kommer hele tiden nye oplysninger frem, selvom det ikke altid er retfærdigt.

Fakta om Bjarne Riis: • Bjarne Riis, født 3. apil 1964 (48 år) i Herning. • Han fik sin første professionelle kontrakt i 1986, og blandt hans største sejre kan Tour de Francesejren i 1996 nævnes. • Efter sit karrierestop i 1999 etablerede Riis sit eget cykelhold, som gennem tiden har opnået mange store sejre. • I 2007 går Bjarne Riis til bekendelse og indrømmer på et pressemøde, at han gennem lange perioder af sin aktive karriere har brugt doping. • I 2010 testes Bjarne Riis’ største stjerne Alberto Contador positivt for brug at det forbudte stof clenbuterol. Han idømmes 2 års karantæne. • Til Vuelta a España 2012 vender Alberto Contador tilbage til sit første løb efter din karantæne. Under løbet udgiver Tyler Hamilton sin selvbiografi, hvori han anklager Bjarne Riis for meddelagtighed i hans eget dopingmisbrug.

“Det er ikke fordi man skal stole på alt, hvad Tyler Hamilton fortæller, for jeg kan da underholde med et par brølere i hans udlægning af historien.” Det kan derfor være svært for Bjarne Riis at komme af med disse rygter og beskyldninger. Det virker til at være en kamp der er tabt på forhånd. Beskyldninger vil altid komme i en sport med så meget fokus på doping. Til det udtaler Christian Have: - Jeg tror ikke, der er så mange forskellige måder at agere på. Så han kan lige så godt lade være med at sige noget, som at sige noget. Og har han det bedst ved at holde lav profil, så ville jeg også anbefale ham at gøre det. Mogens Jacobsen er enig med Christian Have, og mener samtidig ikke, at det er en sag, der i fremtiden vil have indvirkning på Bjarne Riis’ aktiviteter som sportschef for hans cykelhold. - Ingen ved hvordan sagen om bogen ender, men som sagt tror jeg ikke, at det er noget, der over en længere periode vil have indflydelse på Bjarne Riis’ aktiviteter og holdets aktiviteter. Hverken Bjarne Riis, nuværende rytterne på Team Saxo Bank-Tinkoff Bank eller Riis Cycling ønskede at komme med en officiel udtalelse til denne artikel.

Reklameplads

Bjarne riis angribes på troværdigheden  

En artikel om Bjarne Riis og beskyldningerne om doping på hans cykelhold fra hans tidligere rytter, Tyler Hamilton.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you