Page 1

Jeg taler så folk kan forstå mig »Forskellen på os og Venstre og pen. Vi hjælper hinanden i stedet Dansk Folkeparti, er, at de ikke vil for at lave interne modsætninger og kulturmødet. Det vil vi. Det bety- krige. Men det er da klart, at min der, at vi skal få løst de problemer, person også har en betydning. Jeg der er. Der er nogle ekstreme anti- er i stand til at tale, så folk kan fordemokratiske holdstå det.« ninger, men også »Det er vigtigt, at man er nogle kulturelle den samme person i alle Er det noget du øver mønstre, vi som vendig på, eller er det nostrefløjsfolk skal tur- sammenhænge. Det beget, du bare kan? de at stå op imod,« stræber jeg mig på« »Jeg synes meget, at fortsætter han. jeg er mig selv i det. Villy Søvndals meget offensive Det er en fordel, for jeg skal ikke gå stil har omgående givet pote blandt rundt og spille forskellige personer. vælgerne. Jeg er den, jeg er.« SF har overhalet Socialdemokraterne i flere meningsmålinger, Men det er formentlig også noget, du hvor partiet har ligget over 20 pro- snakker med dine rådgivere om, når I cent og er lige nu landets næststør- lægger strategi? ste parti, kun overgået af Venstre. »Ja, det gør vi da, men jeg tror i virDen historiske fremgang har nær- keligheden ikke, at man kan lave sig mest fremkaldt panikagtige scener voldsomt om. Det går det for hurtigt på Christiansborg. til. Ellers opnår man den spaltning, Søvndal selv besvarer virakken som blandt andet ramte Poul Nyrup med sit velkendte skæve crooner- Rasmussen. Han er en fantastisk smil, og gør en dyd ud af at bevare sød person, men på skærmen blev benene på jorden. han nogen gange meget stiv. Det er »Det er vigtigt, at vi ikke bliver vigtigt, at man er den samme perhøjrøvede i SF. Jeg er ikke solkonge son i alle sammenhænge. Det bemen et helt almindeligt men- stræber jeg mig på.« neske, der har hakket for mange roer i Vestjylland til, at jeg har det gen i VILLY SØVNDAL mig,« siger han.

Villy Søvndals klare meldinger i udlændingedebatten har givet pote hos vælgerne, så SF nu er større end Socialdemokraterne. Men succesen er en balancegang, der kræver ydmyghed, mener den populære formand Af Anders Agner Pedersen og Jens Aagaard aap@sondagsavisen.dk; jaa@sondagsavisen.dk

SF-formand Villy Søvndal har god grund til at grine. Han står i spidsen for et parti, der er på en historisk fremmarch, som et langt stykke hen ad vejen skyldes formandens personlige indsats. Med sine udfald mod antidemokratiske muslimer og sin erkendelse af problemer i visse indvandrerkredse har han ramt en tone, der er gået rent ind hos masser af offentligt ansatte, som i kraft af deres arbejde dagligt støder ind i problemer i børneinstitutioner, skoler, plejehjem og sygehuse.

Villy Søvndal understreger, at det er afgørende, at han sørger for at dosere sig selv i rette mængder for ikke at køre vælgerne trætte. SF kan risikere at skulle holde bølgen i gang i fire år, hvis Anders Fogh Rasmussen ikke udskriver valg i utide. Af samme grund afviser Søvndal at påtage sig rollen som oppositionens reelle leder og dermed også rollen som oppositionens officielle statsministerkandidat. »Vi har ikke noget ønske om at måle os på størrelsen med Socialdemokraterne. Den der med, hvis der er størst, er noget man kan diskutere i andre af livets sammenhænge. Helle var vores statsministerkandidat ved sidste valg. Det er hun også ved næste valg, men vi vil meget gerne deltage i en regering,« lyder det med en let underspillet ironi.

»De seneste ti år har Hizb-ut-Tahrir og Islamisk Trossamfund udskreget hadefulde sætninger, der er blevet besvaret lige så hadefuldt af Dansk Folkeparti. Men jeg tror på, at 90 procent af danskerne mener, at vi skal finde ud af det her sammen, at vi skal bo sammen og give hinanden en chance. Hvis det kun er de ekstreme holdninger, der står og skriger til hinanden, så er det umuligt for andre at komme til orde. Derfor tror jeg, at jeg har ramt en guldåre i debatten,« siger Villy Søvndal, som under Muhammedkrisen var meget tilbageholdende og forsigtig i sine udtalelser. Nu har piben fået en anden lyd. Retorikken er skåret til, og ingen er længere i tvivl om, hvad Villy Søvndal mener.

HVAD ER DIN MENING? Deltag i debatten www.forum.dk FOTO: CARSTEN LUNDAGER

Hvad er det egentlig, du har gjort? »Det ved jeg heller ikke,« griner han, og fortsætter: »Jeg længes efter påskeferien, så jeg kan få tid til at gå nogle ture og tænke lidt over det, for det er jo gået fantastisk hurtigt for os. Vi har et rigtigt fint miks i folketingsgrup-

Født den 4. april 1952 Efter en pause på 11 år i forholdet bor Villy Søvndal nu igen sammen med ekskone Laila Rifbjerg i Bjert uden for Kolding. Far til tre børn Uddannet skolelærer i 1980 Medlem af Folketinget for SF siden 1994 Afløste Holger K. Nielsen som formand i 2005 Sikrede SF’s til dato bedste valgresultat ved valget i 2007, hvor partiet fik 13 procent af stemmerne

BOG PÅ VEJ Ikke nok med, at Villy Søvndal nærmest dagligt figurerer i både aviserne og fjernsynet. Den 8. april udkommer biografien ‘Villys Verden’, hvor journalisten Gerda Kristensen portrætterer Danmarks mest populære socialist.

Villy har været på skolebænken En af de væsentligste årsager til Villy Søvndals massive succes skyldes ikke mindst hans evne til at tale et sprog, som folk kan forstå. SF-formanden er en dygtig formidler og har fået retorisk sparring af retorikvirksomheden Rhetorica. »Villy har været god at arbejde med. Han er meget åben over for ideer. Hvis bare han får forklaret, hvad meningen med øvelsen er, så er han frisk,« fortæller Mathias Grüttner, der er direktør i Rhetorica. Han fremhæver følgende punkter som nogle af de væsentlige ting, som Villy Søvndal har lært: Helt overordnet fremstår han troværdig. Det gør han

Han har lært det, som også ved at virke ærlig, fornuftig og med respekt for andre og Anders Fogh behersker: deres holdninger. Nemlig korte og præcise udHan har lært sagn, der slår ikke at være ag- »Han har lært det, som pointen klart gressiv over for også Anders Fogh befast og er tilpasset mediernes andre politikehersker: Nemlig korte re. Han udviser korte taletid, respekt og fo- og præcise udsagn« samtidig med at kuserer på sin de er billedskaegen politik i stedet for at bende - for eksempel Hizbnedgøre andres. Det kan ut-Tahrir som mørkemænd. man se på hans kropssprog, Han benytter sig selv som hvor han ikke vifter med afsender. Villy sælger nu sig fingeren af de andre. Det gi- selv som person, blandt anver troværdighed og diffe- det med Roveren og som skorentierer ham fra den mud- lelærer. Dette etablerer både derkastning, som mange identifikation og troværdigvælgere er trætte af. Aggres- hed. sivitet over for modparten virker oftest negativt på til- Men der er fortsat plads til hørere. forbedringer.

»Han er stadig lidt for tilbagelænet i visse situationer. Hans dialekt giver også af og til lidt problemer for ham. Han har en tendens til, at hans stemmeleje falder lidt i slutningen af en sætning. Og så har han det med at sidde og nikke eller ryste med hovedet, når andre siger noget. Det kan sende et forvirrende signal,« siger Mathias Grüttner, der overordnet set mener, at både Villy Søvndal og SF er blevet mere bevidste om deres retoriske strategi:

»De positionerer formanden meget klart. Samtidig er der kommet en professionalisme over partiet, der gør dem tro-

»Villy har været god at arbejde med,« fortæller direktør i Rhetorica Mathias Grüttner, der har trænet Villy Søvndal i retorik. Foto: Carsten Lundager værdige som politisk alternativ.« Samarbejdet mellem Villy Søvndal og Rhetorica sluttede i slutningen af januar i år. Og Mathias Grüttner kan tydeligt se, at SF-formanden har lært meget:

»Han klæder sig bedre og har fået en bedre kropsholdning med mere energi. Kombineret med smil, åbenhed og respekten for andres synspunkter er det klassiske vindertræk i politisk debat.«

http://www.rhetorica.dk/fileadmin/Brugerfiler/Villy_har_vaeret_paa_skolebaenken  

http://www.rhetorica.dk/fileadmin/Brugerfiler/Villy_har_vaeret_paa_skolebaenken.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you