Teaser - Mate Meszaros

Page 1

WORKS

Selection of Mate Meszaros


Mate Meszaros

Contact:

mesmat@outlook.com +81 070 1067 8022

-STUDIES

2012-2015 Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest, Architecture, MA Main subjects: architecture and furniture design 2013 University of Lisbon, Lisbon, MA Main subjects: architecture and furniture design 2009-2012 Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest, Architecture, BA Main subjects: architecture, interior and furniture design 2004-2009 Sculptor, Szeged, Tömörkény István Secondary School and Technical College of Arts, Main subjects: Sculpting, drawing, sculptor qualification with excellent grades

-PROGRAM KNOWLEDGE

Adobe Photoshop CC, Adobe indesign CC, Adobe Illustrator CC, Adobe After Effects CC Rhino 6 Grasshopper V-ray Autodesk Autocad 2019, 3ds Max 2019, Revit 2019 Graphisoft Archicad 22

-LANGUAGE KNOWLEDGE

Hungarian – Native English – ECL, C-type intermediate language exam Japanese - Basic French - Basic


-EXPERIENCE 2015 -

Kengo Kuma and Associates, Tokyo, Architect - 36 months

La Ballade Graduelle - Geneva, Switzerland -Design Development -Schematic Design -Two Phase Design Competition Responsibilities and Duties: Developing details, working closely with construction company Optimizing the project working closely with the local architects Managing Revit model producing drawings for the municipality Developing the design working as a part of a team

Urban Homes - Jakarta, Indonesia - Single Phase Design Competition Responsibilities and Duties: Leading the design team and managing the overall workflow

Cite de la Musique - Geneva, Switzerland - Single Phase Design Competition Responsibilities and Duties: Helping with production, producing all of the diagrams

Reinventer La Seine - Paris, France - Single Phase Design Competition Responsibilities and Duties: Developing the design concept as a part of a team

Arcelik Campus - Istanbul, Turkey - Schematic Design - Single Phase Design Competition Responsibilities and Duties: Optimizing the project working closely with local architects Developing the design concept as a part of a team

Odunpazari Museum - Odunpazari, Turkey- Schematic Design Responsibilities and Duties: Working on various studies, designing the main feature hall

The Darling Exchange - Sydney, Australia - Detail Development Responsibilities and Duties: Developing the details of the wooden facade

Capella Resorts - Maldives, Indonesia - Concept Design Responsibilities and Duties: Designing the main welcome pavilion

Icefjord Center - Greenland - Single Phase Competition Responsibilities and Duties: Developing the design concept as a part of a team

Bank of Lebanon - Beirut, Lebanon - Single Phase Design Competition Responsibilities and Duties: Developing the design concept as a part of a team

Bali Villas - Bali, Indonesia - Schematic Design Responsibilities and Duties: Developing the interior of multiple buildings, furniture design

2015 Földes and Partners Architecture Studio, Budapest, Architect - 3 months Various private projects - Hungary - Concept and schematic design Responsibilities and duties: Developing the design of various projects independently

-INTERNSHIPS 2015 2014 2014 2014

Kengo Kuma and Associates, Tokyo, Professional Practice - 3 months MVRDV, Rotterdam, Professional Practice - 6 months 3gatti Architecture Studio, Shanghai, Professional Practice - 3 months Lukács & Vikár Architecture Studio, Budapest, Professional Practice - 3 months

-COMPETITIONS 2018 2015 2012 2012 2010

Residential Stadium Competition ISARCH competition Budapest tram line 60’ renewal competition International Velux Awards Competition Wood Festival, Copenhagen, Denmark


Professional

Projects



La Ballade Graduelle Kengo Kuma & Associates Competition Winner/Under construction, 2017 Geneva, Switzerland

Creating a Courtyard

Shifting the skyline

Intuitive Access

Common - Public Areas

Our winning proposal for the Graduate Institute of International and Development Studies in Geneva proposes a space that is as diverse and adaptable as the people and activities it hosts. In order to avoid the usual vertical program segregation (of public facilities on the ground floor - apartments on the above floors), we proposed an

ascendant promenade “carved”

into the building’s volume. Which would allow pedestrian access to all floors, from the ground floor all the way up to the rooftops.


Access Zoning: Open to Visitors Residents

3F

3F

4F 2F

5F

1F 6F

GF 7F

Program Zoning: Common Space Public Activity

Interior Courtyard - North- East Elevation

Modularity: Structural Grid Apartment Modulation


BLF Headquarters Kengo Kuma & Associates Competition: 2016 Beirut, Lebanon


EXPLODED AXONOMETRIC

Carving

Green Eaves

The Bank of Lebanon invited us to design a new headquarter building, to a site located in the heart of Beirut. Our proposal was to link the existing cultural and urban fabric with the sea. By opening a gesture towards the city, we are expressing an open and a comfortable relationship with the city. Carving

By carving the north elevation expansive views are created towards nature whilst maximising north light.The south elevation is carved as an open gesture to the culture of the city besides shading the facade from the strongest sun. The branch is similarly carved to create a welcoming environment.

Green Eaves

By configuring an organic and mutable skin that covers the building, a three dimensional garden, landscape and architecture are fully integrated into one singular whole.

Twisted Louvers

Program + Circulation Access + Security

West Elevation 0° Twisted Louvers

1

L5

By twisting the sandstone louvers, the building expresses a transparent base whilst through a smooth transition maximisingsolar control on upper levels and creating a distinct bank idenitity.

2

L4 3

The twisting of the louvers, creates a transparent base and opens the lobby to a human scale, with a grand piazza. As the transparency diffuses, so happens the 0°

shift from public to private,

4

4

L3

45°

and the need for shading increases. With a simple twist of the louvre, transparency is maintained, optimum internal lighting is created, as well as an energy efficient strategy.

6

L2

5

L1

7

a

45°

90°

a b

b

GF

8 9 c

e

Twisted Louvers System 10

B1

45°

90°

B2

10

10

B3

90°

d


Arcelik Campus Kengo Kuma & Associates Winning Competition: 2016 Istanbul, Turkey


West Elevation

Under One Roof

Micro-Climate Zones

Forest of Columns

Cascading Terraces

The new campus for Arcelik is located on the border of the city and nature in the outskirt of Istanbul. The building emphasizes this connection between nature and culture by being

under

one

green

roof.

Which is held by a forest of columns as a continuation of the forest. There are multiple perforations on the roof, either covered with different materials or left open, what creates micro-climate zones. These well positioned spaces initiate communication between different departments, enchanting the working environment by blurring the border between nature and architecture. 15.00

10.00

5.00

0.00


Personal

Projects



Creative Landscape Thesis Project: 2015 Budapest, Hungary


Blurred Borders

Light

Classroom type 1

Classroom type 2

Classroom type 3

My thesis work is an attempt to explore

flexible and adaptable usage without any mobile elements.

The Waldorf school consists of two main components. A parametric fabric-like structure functions as the base that without any literal variation suggests a creative use of space, blocking the same piece 25,000 times. These elements provide most of the furniture of the building as well. Above, a scaffolding structure is dynamic instead, diverting sunlight wherever needed.

Shell Structure

Stair

Wall

Opening


Moonlight Pavilion Studio Project 2012 Finland

Farmer’s Market

Scattered Light

Exhibition

Multiple Spot Lights

Concert

One Highlight


Providing natural light for the people of the northern european countries is an issue that affects public mental health greatly. The

amount of sunshine is inadequate

during a certain period of the year. The project aims to give a natural but architectural solution to this problem. The roof of the pavilion is filled with water and fluorescent algae, providing light during the dark hours of the day. Versatile usage was also an important role during the design. The focus of the light can be changed by lowering or raising the columns holding the roof.


Unhousing Stadium Competition: 2018 New York, Usa

East river park

Williamsburg

Phase 1 - Peak deployment

Phase 2 - Distribution and disassembly

Phase 3 - Organic Housing


The task during the Residential Stadium Competition aims to address the problem of stadiums built for large international games left

unoccupied after the main event

by combining it’s function with housing. Our proposal approached the issue from a different perspective, proposing

a zero footprint stadium instead.

A zero-footprint stadium

During the World Cup in 2026, a floating field is assembled on the Hudson River. Hovering above the field, a multifunctional inflated roof captures the main event, streaming the action onto it’s surface and effectively transforming the urban surroundings into the world’s largest stadium. Smaller instances of the main roof disperse throughout the city, receiving the broadcast, translating the event into an interactive virtual experience by projecting the stream of information. Between larger events, the roof and field can be disassembled and the modules deployed along the river. Alternatively, the components can be disassembled and stored or even upcycled. Due to the non-development of a typical stadium or other similar large structure the city can continue to use its public land while planning housing in an organic way.

Concentrated housing, + large infrastructure

MODE A: INSIDE - Small cluster

MODE C: BELOW - Large float

MODE B: SURROUNDED - Large envelope

MODE D: AROUND - Small envelope


Furniture