Page 1

Osnovna ĹĄola Anice ÄŒernejeve Makole

Matej Kolar 7. razred


1.

V šolo ali službo

Bodite hitrejši in varčnejši od soseda v avtomobilu - potujte z vlakom! V šolo ali službo najugodneje potujete z abonentsko vozovnico. Izberite si vozovnico »po vaši meri«. Dijaki, vajenci in študentje lahko na naši spletni strani izpolnite elektronsko vlogo za šolsko vozovnico. • • • • • • •

Enosmerne in povratne vozovnice Šolske vozovnice Tedenske vozovnice Mesečne vozovnice Mestna mesečna vozovnica Polletne vozovnice Letne vozovnice

Postaje: Bohinjska Bistrica Laško

Ptuj

Borovnica

Lesce-Bled

Rače

Brežice

Ljubljana

Radovljica

Celje

Litija

Rakek

Črnomelj

Ljutomer mesto

Rimske Toplice

Divača

Maribor

Rogaška Slatina

Dobova

Medvode

Sevnica

Domžale

Most na Soči

Sežana

Grosuplje

Murska Sobota

Šentjur

Hrastnik

Nova Gorica

Škofja Loka

Ilirska Bistrica

Novo mesto Center Trbovlje

Ivančna Gorica

Novo mesto

Trebnje

Jarše-Mengeš

Novo mesto

Velenje

Jesenice

Ormož

Vuhred

Kamnik

Pivka

Vuzenica

Koper

Poljčane

Zagorje

Kranj

Postojna

Zidani Most

Krško

Pragersko


2.

Popust ob koncih tedna in praznikih

Namen Popust je namenjen potnikom za povratno potovanje ob sobotah, nedeljah in praznikih v Republiki Sloveniji, ki so dela prosti dnevi, v 1. in 2. razredu vseh vrst vlakov v notranjem prometu. Popust 30-odstotkov Veljavnost 15 dni od nakupa Vozovnica na delovni dan ne velja. 75-odstotni popust Decembra za potovanja otrok in skupine otrok, do 12. leta starosti in njihovim spremljevalcem, ponujamo kar 75-odstotni popust za potovanje v 2. razredu vseh vrst vlakov po Slovenji, tudi za vlake ICS. … Upokojenci in starejši od 60 let Uporabniki Osebe, starejše od 60 let, in starostni ter invalidski upokojenci s stalnim bivališčem v Sloveniji. Do popusta niso upravičeni invalidi upokojenci, ki so zaposleni s polovičnim delovnim časom, ter otroci in mladi, ki prejemajo pokojnino po starših. Popusti z izkaznico K-13a RailPlus 30 odstotkov: od ponedeljka do petka in • • •

50 odstotkov: ob sobotah, nedeljah in praznikih (v notranjem prometu). 30 odstotkov: v prometu med Slovenijo in Hrvaško in 25 odstotkov: RailPlus popust v mednarodnem prometu.

Veljavnost Popust velja na progah Slovenskih železnic, v prometu med Slovenijo in Hrvaško (tudi na progah Hrvaških železnic) ter v mednarodnem prometu, za potovanje v 1. ali 2. razredu.


Določila o uporabi Popust uveljavite na podlagi izkaznice za vožnjo s popustom za starejše in upokojence K-13 a RailPlus. Velja ob nakupu vozovnice na postaji oziroma na vlaku, če vstopite na postaji, na kateri ni mogoče kupiti vozovnice. Na vlaku popusta ni mogoče uveljaviti, če ste vstopili na postaji, na kateri v času odhoda vlaka prodajajo vozovnice.

3.

Nakup izkaznice K-13a RailPlus

Ob nakupu izkaznice potrebujete osebni dokument in odrezek nakaznice pokojnine za tekoči ali prejšnji mesec oziroma obvestilo banke o prejemu pokojnine. Izkaznica je naprodaj na vseh železniških postajah. Veljavnost izkaznice: eno leto Cena izkaznice: 7 EUR

Najem vagona ali vlaka Ponujamo vam možnost najema posebnih vagonov, ki se dodajo rednim vlakom, ali pa celotnega posebnega vlaka. Posebni vagon v notranjem prometu naročite najpozneje 8 dni, posebni vlak pa najpozneje 30 dni pred potovanjem. V mednarodnem prometu, pa je naročilo potrebno najmanj 60 dni pred željenim potovanjem.

Notranji promet Za najem vagona ali vlaka v notranjem prometu, vas prosimo, da nas pokličete, ali nam pošljete pisno sporočilo.

Mednarodni promet Za najem vagona ali vlaka v mednarodnem prometu, vas prosimo, da nas pokličete, ali nam pošljete pisno sporočilo.

Potrebni podatki V naročilu je treba navesti število potnikov, relacijo in dan potovanja. Pri naročilu posebnega vlaka pa še vrsto vlaka, okvirni vozni red in želene postanke.


4.

Darilce ob vozovnici

Vse vrste vozovnic za notranji promet Slovenskih železnic lahko zdaj kupite tudi v trafiki. Da bo potovanje prijetnejše, vam bomo ob tem podarili še čokoladni prigrizek. Vljudno vabljeni! 5. Najhitrejši vlak v Sloveniji je Pendolino EMG, ki vozi pod oznako ICS. Najvišja hitrost, ki jo dosega, znaša 160 km/h (drugače zmore hitrosti do 200 km/h), in sicer doseže te hitrosti na relaciji Pragersko- Maribor in pa Grobelno - Štore. Druga najnovejša pridobitev za potniški promet so potniški vlaki Siemens Desiro. V uporabi je še vedno tudi Gomulka, ki Slovenskim železnicam služi že štiri desetletja. Desiro dosega maksimalne hitrost 140 km/h, gomulka pa 120 km/h.

6.

Najdaljša proga: Prvačina - Štanjel 26,7 promila

Najdaljša horizontala: Ruše-Fala v dolžini 6.500 m na progi Maribor - Prevalje Najdaljša ravnina: Ptuj-Velika Nedelja v dolžini 15.810 m na progi Pragersko-Središče Najvišje ležeča železniška postaja: Postojna 582 m Najnižje ležeča železniška postaja: Koper 3 m Najdaljši most: 575 m Novo mesto na industrijskem tiru za Revoz Najvišji most: 30 m Most na Soči čez reko Idrijco Najdaljši predor: Bohinjski predor 6327,3 m


Najkrajši predor: Radovljica 25,03 Najstarejša proga: Južna državna železnica Šentilj-Celje 2. junij 1846. 7.

Omrežje železnic

Del omrežja železnic je elektrificiran (po njem vozijo elektromotorni vlaki), večji del pa je ne elektrificiran in po njem vozijo različni tipi dizelskih vlek. Skupna dolžina železniškega omrežja je 1288 km, od tega je elektrificiranega 516 km. V Sloveniji so tri vrste elektrificiranih prog in sicer je največji del elektrificiran z enosmerno napetostjo 3 kV, do Dobove je izmenična napetost 25 kV 50 Hz, (s Hrvaške), do Jesenic pa 15 kV 16,7 Hz (iz Avstrije).


Kartica popustov do 30. leta

Viri: • http://www.slo-zeleznice.si/ • http://sl.wikipedia.org/wiki/Slovenske_%C5%BEeleznice

v šolo ali službo  

kako v šolo ali službo

v šolo ali službo  

kako v šolo ali službo

Advertisement