Page 1

& Het Mag !

AUGUSTUS 2021

HARTJE zomer! VERS ETEN!

#VAKANTIE#VERSETEN W W W. S U P E R M A R C H E - M AT C H . B E


2


#VAKANTIE #VERSETEN

Edito Plezier, de hele zomer lang De zomer draait op volle toeren. Blij weerzien, daar draait het dit jaar om. Eindelijk zien we de mensen terug die ons dierbaar zijn en genieten we van het plezier van het samenleven. Die echte menselijke ontmoetingen eindigen – mede met dank aan dit magazine! – vaak in zalige etentjes. We laten je graag kennismaken met Simona El-Harar, de koningin van de mediterrane keuken, met Marie Gourmandise, een jonge mama met een passie voor koken en aperitieven, en als kers op de taart met de getalenteerde patissière Mélanie Mayné. Ten slotte is er ook Michèle Didden, die met plezier haar familiegeheimen met je deelt. Deze zomer richten we de spots op het succesverhaal van de twee vrienden van het Brussels Beer Project. We geven je zin om de charentaismeloen van de Jardin des Papes te proeven. Geef je ogen en je smaakpapillen dus zeker de kost. Met onze spetterende ideeën kan je lekker verder tot het einde van de zomer – en langer, als de vonk overslaat. Welkom bij Match & Smatch!

P.7 P.4-5 P.8-9

P.24-25

Inhoud #MANDVANHETSEIZOEN

Koken is vieren met Simona El-Harar

4/5

#GROENTEVANDEMAAND Tomaten

6

#FRUITVANDEMAAND

Perziken

7

#FRISSEWIND

Granité, ceviche, lenterolletjes, ...

#GOEDESTART

Zet het aperitief maar klaar

#DITISBELGISCH

Limousine vlees van bij ons

13

#FAMILIEGEHEIM

Met konfijt van Michèle Didden

15

#PRODUCENTEN

Le Jardin des Papes

17

#MIJNMATCH&SMATCH

Match Chimay

18

Smatch Groot-Bijgaarden

19

#PRODUCENTEN

8/9 10/11

Brussels Bier Project: het verhaal van vriendschap

P.31

P.29

21

#SMAKENUITDEWERELD

Zeg het met slaatjes!

22/23

#ZOETVANHETHUIS

Mélanie Mayné, zin om te delen

24/25

#BUITENETEN

Zomerwijnen: onze selectie

27

#BUITENLEVEN

De tuin in augustus

28

#ONZEKLEINEVRIENDEN

De bij, klein maar essentieel!

29

#GOEDENWEL

Vakantie, niets vergeten

31

#MENUSVANWEEK

Klaar voor een week vol frisheid!

& VERS, SNEL,

met de glimlach!

Dicht bij jou. Dicht bij je wensen. Dicht bij je verlangen naar een onderneming die meer oog heeft voor de natuur. De winkels van Match en Smatch verbinden zich ertoe om voorrang te geven aan lokale leveranciers. Zo kunnen we je elke dag onberispelijk verse producten aanbieden. Onze ervaren medewerkers maken je het winkelen zo aangenaam mogelijk. Met de glimlach!

32/35 3


#MANDVANHETSEIZOEN

Koken is vieren met Simona El-Harar Van kindsbeen af hield Simona El-Harar van koken. Ondertussen viert ze in de keuken elke dag het leven.

« À la table de Simona » van Simona El-Harar Editions Racine, 80 recepten, 174 pagina’s – 24,95 €

En zo heb je op jonge leeftijd je eigen restaurant geopend. S.E.: Niet echt. Het leven heeft verrassingen in petto en laat ons soms een omweg nemen. Ik werkte in een ander domein en was behoorlijk goed in wat ik deed. Ik had een leuke job en moest eigenlijk tevreden zijn, maar ik miste iets. Acht jaar geleden verhuisden we van Tel Aviv naar Brussel. Een jaar later opende ik mijn restaurant. Ik weet nog hoe mijn man op de eerste dag, net voor de eerste shift, me aankeek en zei: “Nu ben je eindelijk waar je Vertel ons wat meer over jezelf, over de weg die je hebt moet zijn”. afgelegd als persoon en als kok. Wat vind je van onze keuken? Simona El-Harar: Ik ben afkomstig uit Israël. Mijn ouders zijn S.E.: Die is van goede kwaliteit, maar volgens mij maakt ze Marokkaans, maar emigreerden al op zeer jonge leeftijd te weinig plaats voor verse producten, voor groenten en naar Israël. Mijn mama is een ongelooflijke vrouw én een fruit. Het is eerder een kwestie van goede vibes. Ik hou van fantastische kok. Als kind herinner ik me dat ik ze van een simpele, eerlijke keuken. Uitstekende producten, zo ’s morgens tot ’s avonds zag koken. Ze stond op om vier uur eenvoudig mogelijk klaargemaakt met zo weinig mogelijk ’s ochtends en maakte onze maaltijden voor de hele dag. Ik ingrediënten. Zo’n keuken is trouwens ook gezond en werd wakker met de heerlijke geuren van mijn avondmaaltijd verleidt meer en meer mensen. in de neus. Ik vertel vaak dat ik in die tijd drie avondmalen per dag at: eentje als ik terugkwam van school, een tweede met mama en een derde met mijn papa, die veel later naar huis kwam. Al heel snel werd ik gefascineerd door de gerechten van mijn mama en de manier waarop ze die klaarmaakte. Ik werd haar kleine souschef en vond dat geweldig. NET ALS KOMKOMMERS BESTAAN TOMATEN Het is zomer en we snakken weer naar die fantastische producten: tomaten, komkommer, watermeloen, … Om er het beste uit te halen, kunnen we rekenen op de Brusselse chef Simona El-Harar. Ze verwierf grote faam met haar mediterrane keuken, die geen enkel geheim meer voor haar heeft. Samen met haar echtgenoot kwam ze acht jaar geleden in België toe. Een jaar later opende ze haar restaurant “151”, omdat ze ervan overtuigd was dat ons leven en onze tafels best wat extra smaken konden gebruiken.

WIST JE DIT AL?

Koken zit dus in je DNA, bij wijze van spreken? S.E.: Koken was altijd mijn passie. Van toen ik nog klein was, stelde ik me voor wat ik later zou doen en zag mezelf altijd koken. Koken was mijn weg om het te maken, mijn manier om vat te krijgen op de wereld rondom mij. Al sinds mijn kindertijd heb ik die onblusbare nieuwsgierigheid naar alle soorten smaken, geuren en ingrediënten. In de loop der jaren is de keuken mijn thuis geworden. Dat heeft ook met mijn afkomst te maken. In Israël heeft elk feest zijn eigen gerecht. Koken is dus vieren.

4

VOOR 95% UIT WATER. DAARDOOR ZIJN ZE NIET ALLEEN FRIS, MAAR BEVATTEN ZE OOK WEINIG CALORIEËN.


Waarom heb je je eigen receptenboek tenboek uitge uitgebracht, eb “À la table de Simona”? Ben je fan van kook kookboeken? S.E.: Nee, helemaal niet. Eerlijk gezegd sla ik bijna nooit een kookboek open, maar dit is anders. De recepten zijn zo eenvoudig dat iedereen ze kan klaarmaken. Bovendien staat er bij elk gerecht een tekstje waarin je leest waar het vandaan komt, hoe het in mijn leven is gekomen en wat het in mijn ogen betekent. Dit boek is mijn manier om mijn verhaal te vertellen, het is mijn autobiografie. Met woorden kan ik het niet beter uitdrukken. Mijn keuken, dat ben ik. Wanneer mensen in mijn restaurant komen eten, dan komen ze mij ontdekken, alsof ik ze bij me thuis uitnodigde.

Haar tip

Ga ervoor, durf te springen! als je iets doet met moed en met je hart, kan je je nooit helemaal vergissen. Dat geldt voor de keuken en voor het leven. alles wat ik in het leven ondernomen heb, heb ik met heel mijn hart gedaan en kijk waar het me gebracht heeft!

EDOESNISLEFKRKEISRHEEID EENVOUDIG

10 MIN

• 1/4 grote rijpe watermeloen • 300 g feta • 1 handvol muntblaadjes

tip

HOE SNIJ JE EEN WATERMELOEN IN HANDIGE BLOKJES?

Was en droog de watermeloen en snij ze in twee. Leg de platte kant op de snijplank en neem een groot gekarteld mes. Snij in één richting schijven van 2 cm dik. Draai een kwartslag en doe hetzelfde in de andere richting. Zo krijg je gelijkmatige en handige blokjes.

SALADE VAN WATERMELOEN DOOR SIMONA

6

• 10 zwarte olijven • 1 el olijfolie • 1 el dadelsiroop • 1 kl za’atar*

Hak de munt fijn. Snij het vruchtvlees van de watermeloen in grove stukken. Dresseer de stukken watermeloen op een schotel. Verkruimel de feta. Ontpit de olijven en hak ze in kleine stukjes. Verdeel de feta en de olijven over de watermeloen. Meng in een kommetje de olijfolie, de fijngehakte munt en de dadelsiroop. Bevochtig er de watermeloen mee. Bestrooi met za’atar en dien koel op.

Ontdek ook Simona’s recept voor zomerse gazpacho op pagina 6.

EN DE PITJES VAN DE WATERMELO MAG JE GERUST LATEN ZITTEN. ZE MAKEN MEE HET PLEZIER UIT VAN DIT SAPPIGE FRUIT.

*Za’atar is een traditionele mengeling van specerijen en kruiden uit het Midden-Oosten. Deze heerlijk zachte en geparfumeerde mix bestaat uit tijm, sesamzaad en sumak.

5


#GROENTEVANDEMAAND

Tomaten om van te houden In het Frans noemt men een tomaat wel eens “pomme d’amour” of liefdesappel. Hoe dan ook zijn tomaten een vaste waarde in onze voeding. We gebruiken ze voor alles en nog wat, omwille van hun smaak, frisheid en voedingseigenschappen. Bovendien zijn tomaten uitstekend voor de gezondheid.

MIJN ZOMERSE GAZPACHO DOOR SIMONA

EENVOUDIG

20 MIN

• 1 kg rijpe tomaten • een halve komkommer • 3 lente-uien • een halve rode paprika • 1 kleine rode chilipeper • 2 teentjes look • 200 ml olijfolie

Van zodra de tomaat opdook in onze maaltijden, wordt er eindeloos gediscussieerd over één vraag: fruit of groente? In de plantkundige zin van het woord gaat het om een vrucht: het betreft het deel van de plant dat voortkomt uit de transformatie van een bloem, en de tomaat bevat zelf pitjes. In het courante taalgebruik heeft men het echter over een groente, over een product uit de moestuin dat wordt gebruikt om te koken. Tuiniers zien het daarom als een combinatie van beide. De voordelen voor de gezondheid zijn te talrijk om allemaal op te lijsten. Door hun antioxiderende eigenschappen zijn tomaten het voedingsmiddel bij uitstek tegen kanker. Ze helpen ook bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Verder zijn ze nuttig bij de behandeling van hoge bloeddruk en diabetes. Ten slotte zijn ze goed voor de huid, gaan ze veroudering tegen en helpen ze om je lijn te behouden!

2U

4

• 3 el dragonazijn • 2 takjes verse oregano of tijm • 250 ml koud water Voor de garnituur • een halve rode paprika • 2 lente-uien • een halve komkommer

• 2 hardgekookte eieren • ijsblokjes • croutons met za’atar* • zeezout en zwarte peper van de molen

Leg de tomaten 5 minuten in kokend water en schil ze. Snij in partjes en verwijder zoveel mogelijk pitjes. Schil de komkommer en pel de look. Maak de lente-uien en de paprika schoon. Snij de chilipeper in twee en verwijder de zaadjes. Doe alle ingrediënten in een keukenrobot en mix tot een gladde soep. Voeg een beetje water toe als de bereiding te dik is. De gazpacho mag niet te vloeibaar zijn, maar ook niet te dik. Kruid met peper en zout. Plaats de gazpacho 2 uur in de koelkast. Maak de garnituur: hak de rode paprika, de lente-uien, de komkommer en de hardgekookte eieren fijn. Giet de koude gazpacho in kommetjes, voeg enkele ijsblokjes toe en werk af met de garnituur. Voor de croutons: snij enkele sneetjes brood in blokjes van een centimeter. Verwarm enkele eetlepels olijfolie in een braadpan. Bak de croutons op een zacht vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Bestrooi met za’atar. *Za’atar is een traditionele mengeling van specerijen en kruiden uit het Midden-Oosten. Deze heerlijk zachte en geparfumeerde mix bestaat uit tijm, sesamzaad en sumak.

6


#FRUITVANDEMAAND

Prettige PERZIKEN! We zijn zo vertrouwd met dit zachte fruit dat we bijna zouden vergeten dat het afkomstig is uit China. Volgens de legende zou Alexander de Grote het hebben meegenomen in zijn koffers. In onze contreien zijn de mensen er al dol op sinds de middeleeuwen.

PLATTE PERZIK

WITTE PERZIK

GELE PERZIK

Een oude soort die de laatste jaren een opgemerkte comeback maakt. De smaak en de consistentie doen een tikje rustiek aan.

De subtiele, le, geparfumeerde witte perziken ziken zijn over het algemeen gevoeliger dan hun gele broertjes. tjes. Je moet ze dus met zorg rg behandelen.

Gele perziken hebben misschien een iets minder subtiele smaak dan witte, maar ze zijn steviger en makkelijker te bewaren.

Het volledige recept op supermarche-match.be

Perziken danken hun luxueuze uitstraling wellicht aan hun fluweelzachte schil. De Zonnekoning was er verzot op en de tuiniers van Versailles kweekten tot wel veertig soorten. Ook nu nog zijn in onze nederige stulpjes verschillende types terug te vinden: witte, gele, platte, … Vervoer je perziken voorzichtig en bewaar ze op een frisse plaats. Leg ze zeker niet in de koelkast, want daar verliezen ze hun smaak en worden ze melig.

IJSTHEE MET PERZIK

Nog een weetje: de grote schrijver Victor Hugo (1802-1885), die wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Franse romantische auteurs van de 19de eeuw, was zo’n groot liefhebber van perziken dat hij er een gedicht aan wijdde.

7


#FRISSEWIND

De zomer wordt IJSKOUD! Granité, ceviche, lenterolletjes, ... De zomer laat je niet koud. Of net wel, dankzij een reeks coole lekkernijen waar je naar uitkijkt zodra de mooie dagen eraan komen: fantastische granités, verrukkelijke ijsjes, subtiele ceviches of overheerlijke lenterolletjes. Door de koude temperatuur komen de smaken en de versheid van de producten nog beter tot hun recht. Om voor te smelten!

EENVOUDIG

15 MIN

4

3U

• 500 g vruchtvlees van watermeloen

GRANITÉ VAN WATERMELOEN 100% FRUIT

Schep met een lepel het vruchtvlees uit de watermeloen. Verwijder de pitten en mix tot je een vloeiende textuur bekomt. Giet een zeer fijne laag (maximum 1,5 cm) in een schotel en plaats 30 minuten in de diepvries. Schraap met een vork door de watermeloen om een soort sneeuw te maken en zet opnieuw in de diepvries. Herhaal deze handeling om de 30 minuten. Is de granité niet voldoende opgesteven, ga dan verder tot hij de gewenste textuur heeft.

Tip

VARIANT MET KRUIDEN

Laat naar keuze munt, tijm, rozemarijn, ... 5 minuten trekken in 180 ml kokend water. Filter, laat afkoelen, voeg toe aan het fruit en meng voor je de granité in de diepvries plaatst. Decoreer net voor het opdienen met een takje of blaadje van het gebruikte kruid.

8

Wist je dit al?

Met deze techniek kan je granité maken van alle soorten fruit en groenten (inderdaad, groenten!).


DRIE ZOMERSE TOPPERS OM JE LEKKER TE VERFRISSEN

LENTEROLLETJES MET GARNALEN

Granité, waarschuwing voor sneeuwstorm Het woord granité komt van het Italiaanse “granita”, dat wordt beschouwd als de moeder van alle ijsjes. Granité dook op in Napels ten tijde van de Arabische bezetting. Er werden mannen uitgestuurd om sneeuw te gaan halen op de Etna, om de smaakpapillen van de bevoorrechte klasse te verwennen. Ceviche, da’s Peru Dit gemarineerde gerecht is altijd al een icoon geweest van de Peruviaanse gastronomie. De naam zou ontstaan zijn toen Engelse zeelui na het proeven van “sea beach” spraken, wat dan veranderd is in cebice, seviche of ceviche.

Het volledige recept op supermarche-match.be

Het rolletje vol lentegevoel Het lenterolletje is een Vietnamese specialiteit. Oorspronkelijk werd dit lekkere en makkelijk mee te nemen rolletje gebruikt als offergave voor het Gravenfeest (Qing Ming), waarop iedereen de familiegraven moet onderhouden. Sindsdien houden de levenden het liever voor zichzelf!

Uit de zee...

EENVOUDIG

CEVICHE VAN ZEEBAARS MET GRANAATAPPEL

Match-tip

Welke vis kan je nog gebruiken voor chevice? Vaak wordt er gewerkt met witte vis, maar je kan het gerecht ook klaarmaken met bijvoorbeeld zalm. De visventer van je match geeft je raad in functie van het seizoen.

10 MIN

• 500 g zeebaarsfilet zonder vel • 5 bio limoenen • 1 rode ui • 3 takjes verse koriander • 1 teentje look

1U

4

• 1 mespuntje chilipeper • 3 el olijfolie • 2 el granaatappelpitten • 1/2 kl zout • peper

Pel het teentje look en hak fijn. Rasp de zeste van de limoen en pers ze. Meng in een grote kom het sap, de zeste en de fijngehakte look. Laat 10 minuten weken en filter. Pel en snipper de ui. Voeg toe aan het gefilterde sap. Voeg de olie toe, kruid met peper en zout en bestrooi met chilipeper en fijngehakte koriander. Meng. Snij de zeebaars in kleine plakjes. Voeg de stukken vis toe aan de marinade, roer en laat minstens 30 minuten rusten. Laat de vis licht uitlekken en bestrooi voor het opdienen met granaatappelpitten.

9


#GOEDESTART

Zet het aperitief maar klaar! Marie Gourmandise is een influencer met vele tienduizenden volgers. Goed nieuws: ze heeft een pak ideeën voor jouw zomerse aperitiefjes. Marie Gourmandise, alias Marie Van Bleyenberghe, was in een vorig leven actief in de farmaceutische sector. Op een dag besloot ze, min of meer per toeval, enkele recepten te delen op Instagram. Duizenden volgers later is de mama van Louis en Maxime een doorgewinterde foodie met tal van toffe tips. Hoe kreeg je de smaak van het koken te pakken? Was je er als kleine meisje al door geboeid? Alles begon met een professionele bocht van 180°, een ommekeer in mijn leven. Ik kreeg zeer snel na elkaar twee kinderen. Zoals vele vrouwen en mama’s wilde ik gezond eten, maar zonder er al te veel tijd aan te besteden. Koken is niet alleen “eten maken”, het is gezelligheid, vrijgevigheid. Het gaat om momenten die je deelt met vrienden. Ik wil meer tijd besteden aan een gesprek bij een goed glas dan achter mijn fornuis. Welke raad zou je geven aan mama’s die het razend druk hebben, zoals jij soms? Het sleutelwoord is plannen! Maak menu’s voor een hele week, zo krijg je een beter overzicht. Je moet niet telkens opnieuw naar de supermarkt en je vermijdt dus onnodige stress. Zeker als je nog jonge kinderen hebt, is dat nuttig. Bovendien zal je minder verspillen.

« Busy, busy ? » door Marie Gourmandise Recepten en een massa tips voor overbevraagde mama’s, maar ook voor wie op zoek is naar eenvoudige, snelle gerechten die garant staan voor 100% plezier. “Busy, busy?”, Marie Gourmandise, Éditions Racine, 178 pagina’s - 20 €

10


Wat kan je ons aanraden bij het aperitief? Chips en worstjes zijn oké, maar in de zomer zijn de mensen vooral op zoek naar frisheid. Bij mijn aperitieven gebruik ik altijd groenten – zelfs ongeschild, gewoon afgespoeld. En dan maak ik dips: guacamole en salsa, maar vooral ook hummus. Mensen denken dat het gaat om een ingewikkelde bereiding, maar alles wat je nodig hebt is een bokaal kikkererwten, wat olie, citroen en een mixer. ’t Is klaar in 5 minuten!

TATIN VAN KERSTOMATEN

EENVOUDIG 25 MIN

30 MIN

4

• 2 bakjes kerstomaten • 1 bladerdeeg • 6 el balsamicoazijn • 4 el suiker • feta • enkele basilicumblaadjes • peper en zout

Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C. Was de kerstomaten en snij ze in twee. Schik de kerstomaten in een mooie cirkel in een taartvorm (met de ronde zijde onderaan). Verwarm de balsamicoazijn en de suiker op een hoog vuur in een aardewerken steelpan, tot je een siroop bekomt (wanneer je belletjes krijgt die langzaam openbarsten, is het klaar). Nappeer de tomaten met de balsamicokaramel die je op die manier hebt bekomen. (Als de karamel stolt of als je de indruk hebt dat je hem niet goed hebt verdeeld, geen paniek! Bij het koken zal hij zich mooi overal verspreiden.) Rol het deeg erover uit en duw de randen goed naar binnen in de vorm. Laat +/- 25 minuten bakken (het deeg moet goudbruin zijn). Laat na het bakken afkoelen en draai de taart voorzichtig om op een bord. Verkruimel de feta. Decoreer met enkele verse basilicumblaadjes.

TRIO DE HOUMOUS Klassiek, biet en wortel De twee andere recepten op supermarche-match.be

HUMMUS VAN BIET

15 MIN

4

• 200 g kikkererwten • 1 teentje look • het sap van 1 citroen • 200 g gekookte bieten • 2 afgestreken el tahini • peper en zout

Laat de kikkererwten uitlekken, maar hou de aquafaba (het vocht waarin ze worden bewaard) bij. Doe de kikkererwten, de gekookte en in kleine stukjes gesneden bieten, de tahini, de look en het citroensap in de keukenrobot en begin te mixen. Voeg beetje bij beetje de aquafaba toe, tot je de gewenste textuur bekomt. Breng op smaak met peper en zout.

EENVOUDIG

PIZZA ROULI-ROULA

EENVOUDIG

25 MIN

• 1 bladerdeeg • 4 el tomatensaus • enkele sneetjes chorizo

20 MIN

4

• 1 bol mozzarella • enkele basilicumblaadjes • geraspte kaas (type cheddar) • 1 eigeel • 2 handvollen rucola • peper

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit in een grote rechthoek. Klop het gerust nog wat platter, tot het mooi dun is. Verdeel de tomatensaus over het deeg. Leg er de sneetjes chorizo, de rucola en de basilicum op en werk af met een beetje geraspte kaas en fijne plakjes mozzarella. Rol stevig op, zodat de rolletjes niet uit elkaar vallen. Plaats het opgerolde deeg 15-20 minuten in de diepvries (deze stap is niet verplicht, maar maakt het mooi afsnijden van de rouli-roula veel makkelijker). Neem de rol uit de diepvries en snij in schijven van ongeveer 1 cm. Duw lichtjes plat met de handpalm. Leg de rolletjes op een plaat met bakpapier. Strijk met behulp van een borsteltje in met eigeel. Laat ongeveer 20 minuten bakken en val meteen aan!

11


#ONZEENGAGEMENTEN

!

12

1

Een opmerking, een vraag? U vindt een artikel niet?

2

Een artikel in promotie is niet meer in voorraad?

3

Niet tevreden over de kwaliteit van een product?

4

Niet tevreden over de versheid van een product?

5

Meer dan 4 mensen in de rij aan de kassa?

Een van onze medewerkers helpt u graag, met de glimlach! We passen de promoprijs toe zodra het opnieuw verkrijgbaar is. Beloofd! Breng het terug, samen met het kasticket. We betalen het terug of ruilen het om. Breng het terug, samen met het kasticket. We betalen het terug. We schakelen versterking in!

CH

LI

N

D TIJ ‘

G

Y E L I SM DAYS

AL

&

ML

A


#DITISBELGISCH

Limousin-vlees van bij ONS EVEN MAGER ALS LEKKER Sinds kort bieden Match & Smatch vlees van het Limousin-ras sin-ras aan dat rechtstreeks uit Belgische weiden komt. Elke dag vlees eten is in deze tijden niet meer aan te raden. Een reden te meer om te focussen op kwaliteit. Daarom biedt Match sinds kort vlees aan van Limousin-runderen die gekweekt zijn in onze Belgische Ardennen. Je mag alvast uitkijken naar heerlijke maaltijden!

LIMOUSIN-RUND MET EEKHOORNTJESBROOD

Limousin-vlees dankt zijn naam aan een Franse streek aan de voet van het Centraal Massief. Tekeningen in de beroemde grotten van Lascaux tonen aan dat dit runderras al in lang vervlogen tijden in de regio aanwezig was. In de loop der eeuwen verspreidde de reputatie van het uitzonderlijke rund zich tot ver buiten de Franse grenzen. Overal ter wereld wordt Limousin-vlees op prijs gesteld voor zijn opmerkelijke smaak, fijne korrel en malse textuur. Liefhebbers omschrijven het als tegelijk mager en sappig, wat te danken is aan de mate waarin het doorregen is. Voor het kweken van Limousin-runderen zijn speciale omstandigheden vereist, met onder meer een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. De voorkeur gaat verder uit naar oude granietbodems, over het algemeen gedemineraliseerd en eerder zuur van aard. De selectie van Match is afkomstig van een kwekerij waar alle dieren worden geboren, gevoed en vetgemest in België, met minstens drie seizoenen op de weide. De voeding die als aanvulling op het grazen wordt gebruikt, is uitsluitend van plantaardige oorsprong en het gebruik van ggo’s is strikt verboden.

Het volledige recept op supermarche-match.be

De juiste bakwijze Schroei eerst het vlees langs beide zijden aan op de heetste zone van de barbecue. Leg het dan boven een minder warme zone of plaats het rooster wat hoger. Op die manier kan het rustig verder bakken. Vermijd rechtstreeks contact met de vlammen en prik vooral niet in het vlees tijdens het bakken, anders wordt het droog en smakeloos. Kruid het vlees met zout net voor je het op de barbecue legt. Door het zout geeft het zijn natuurlijk vocht af.

13


14


#FAMILIEGEHEIM

Met konfijt IS HET ALLE DAGEN FEEST OP TAFEL! Voor Michèle Didden is het het hele jaar door feest aan tafel, en niet alleen bij enkele zeldzame gelegenheden. De familie Didden deelt graag en wil van elke maaltijd een speciaal moment maken. Michèle Didden vertelt met vuur hoe alles begon met haar overgrootvader, een brandweerman met een passie voor smaken die zijn eigen mosterd creëerde. Enkele decennia later stelt het merk Didden de grootste keuze aan konfijten, sauzen en dressings in België voor. Michèle geeft ze een moderne toets, zodat ze perfect passen bij een tapasavond of een ander gezellig feestje. Je kreeg de liefde voor smaken met de paplepel ingegoten. Heb je voor ons een herinnering uit je jeugd die gelinkt was met lekker eten? M.D. : Als kind vond ik niets lekkerder dan het haantje met dragonsaus van mijn mama, omdat het heerlijk smaakte maar ook omdat het geen gerecht voor elke dag was. Ze maakte het voor speciale gelegenheden en telkens was het haar manier om haar liefde uit te drukken. Heb je een eigen specialiteit? M.D. : Ik presenteer graag uienkonfijt bij grissini met parmaham. Op het laatste moment voeg ik enkele druppels wijnazijn toe om de konfijt nog meer smaak te geven.

TAPAS WI T TE PENS EN APPEL-PEERKONFI J T MET KANEEL

Meer info op www.diddenfood.com

TAPAS PARMAHAM EN ARDENSE UI E NKONFI J T

EENVOUDIG

5 MIN

4

• 200 g witte pens • 1 pot Didden appel-peerkonfijt met kaneel

Snij de witte pens in kleine stukken. Leg de stukken pens op de BBQ en laat lichtjes aankleuren. Leg op een schotel en garneer met een lepeltje appel-peerkonfijt met kaneel. Geniet. • 4 fijne sneetjes parmaham • 1 pot Didden Ardense uienkonfijt • een doos knapperige toastjes • enkele blaadjes rucola

Leg op de toasts kleine stukjes parmaham en een beetje rucola. Doe er een lepeltje Ardense uienkonfijt op. Geniet.

15


16


#PRODUCENTEN

Le Jardin des Papes BIJ MATCH & SMATCH

Fru van topkwaliteit, Fruit daar mag je trots daa op zijn!

DE GELE CHARENTAISMELOEN NIET TE VERWARREN MET ZIJN ALTER EGO MET GROEN VRUCHTVLEES. DE GELE CHARENTAIS IS ER VAN JUNI TOT EIND

Bij familiezaak Jardin des Papes draait heel veel rond de charentaismeloen. Om de kwaliteit van zijn producten te verbeteren – van het zaaien tot het serveren op je bord – heeft dit bedrijf in de buurt van Carpentras zich omgevormd van producent tot verdeler. Het werkt samen met Match, omdat wij weten met hoeveel respect je vruchten moet behandelen die met geduld en liefde zijn gekweekt. De charentaismeloen is niet het enige fruit dat wordt geproduceerd door Le Jardin de Papes (er zijn ook nog de befaamde aardbeien van Carpentras en een assortiment tafeldruiven van hoge kwaliteit), maar het is wel de onbetwiste ster van het huis. Elk jaar opnieuw worden er 7.000 stuks geproduceerd. De productverantwoordelijke van Le Jardin de Papes wijst op enkele fouten die we allemaal maken wanneer we van een sneetje meloen gaan genieten. Ze raadt aan een meloen in de koelkast te bewaren, maar hem daar zeker niet tot het laatste ogenblik te laten liggen: “Neem hem uit de koelkast een uur voor je aan tafel gaat en leg hem op een frisse maar niet al te koude plaats. Zo kunnen de smaken zich volledig ontwikkelen. Maar let op: laat hem in geen geval in de zon liggen!”. Over de beste manier om meloen te degusteren – als dessert of hoofdgerecht, met een sneetje lekkere ham of niet – spreekt ze zich niet uit. “Volg je eigen smaak. Persoonlijk hou ik van meloen bestrooid met fijngesneden koriander. De combinatie van smaken is subliem”.

SEPTEMBER. EVEN SAPPIG ALS LEKKER.

tip

EEN MELOEN KIEZEN Een meloen kies je niet alleen op basis van de geur. Het fruit moet zwaar zijn en de strepen moeten zich duidelijk aftekenen. Vooral het steeltje geeft aan hoe rijp de meloen is: het moet makkelijk loskomen. Is het bovendien lichtjes gebarsten, dan ben je helemaal zeker!

17


chimay

#MATCHENSMATCH

Mijn

Match! Onze bierafdeling is Chimay-waardig De vaste klanten zweren bij Match Chimay om tal van redenen: en: n: de kwaliteit van de service, de grootte van de zone met losse producten, de ongelooflijke keuze aan bieren en uiteraard het et aanbod van producenten uit de nabije streek. Hervé Thomas Directeur Match Chimay

De Match van Chimay is net als zijn directeur: hij heeft karakter! Hervé Thomas werkt bij de groep sinds 1979. Dat jaar vat hij zijn opleiding als kandidaat-directeur aan. Hij verwerft de job twee jaar later en heeft hem de laatste 40 jaar ononderbroken uitgevoerd, op een kleine onderbreking voor een franchisingproject na. Als je hem vraagt “Waarom Match?”, dan prijst hij de kwaliteiten van een groep die ondanks haar expansie een menselijk gezicht heeft behouden. Je staat nu al 5 jaar aan het hoofd van Match Chimay. Wat is er zo typisch aan? Hervé Thomas: Onze bierafdeling is een omweg waard. We bevinden ons niet voor niets in Chimay. Echt waar, bij mijn eerste bezoek dacht ik: “Dit is te gek!”. Alleen al van lokale producenten hebben we meer dan 50 verschillende referenties. We hebben zelfs een aparte zone ingericht, volledig in hout. Ik denk niet dat ik in mijn hele loopbaan een afdeling heb gezien als de onze. Ze richt zich zowel tot ervaren liefhebbers als tot klanten die gewoon nieuwsgierig zijn en iets willen leren over de brouwtradities van de streek.

18

Ook je afdeling losse producten is de moeite waard. H. T. : We zijn van start gegaan met losse producten omdat we ervan overtuigd waren dat er vraag naar was, maar zonder goed te weten hoe het zou evolueren. Het succes volgde meteen. We zijn begonnen met een rek van zes meter, maar hebben dat snel uitgebreid naar twaalf. We hebben niet minder dan 103 verschillende referenties. In de streek zijn we al gauw leider geworden op het vlak van losse bio producten. De klanten waren onmiddellijk enthousiast. Ze brengen hun boodschappentas mee en

snuisteren in ons aanbod van kruidenierswaren, droge vruchten, pasta, … De afdeling heef zich zo ontwikkeld dat ze altijd iets lekkers vinden. Lokale producenten zijn nog een sterk punt. Hoe zie je de samenwerking? H. T. : We willen écht lokaal werken. Wanneer dat niet mogelijk is, gaan we iets verder zoeken tot we het juiste product gevonden hebben. We willen een platform zijn waarop de streekproducten kunnen schitteren. Het idee is hand in hand te werken met de producenten die we kiezen.

BROUWERIJ L’ESCAILLONNE: TRADITIONELE BIEREN EN MEER Brouwerij L’Escaillonne, gevestigd in het dorpje L’Escaillère (Chimay) doet meer dan ambachtelijk bier brouwen, ze gebruikt ook aloude technieken. Aan deze brouwerij danken we een zomerbier: een bijzonder smakelijk witbier met vlierbloesem. En om nog verder te gaan in hun partnership, hebben de brouwerij en Match Chimay een cassoulet met bier bedacht. Hij wordt aangeboden in een herbruikbare bokaal, net als vroeger.


groot-BijgaArden Mijn

Smatch! De geur van vers brood! De Smatch van Groot-Bijgaarden focust op een hartelijke ontvangst en wat is meer uitnodigend dan de zalige geur van ovenvers brood? Een uitgebreide keuze aan brood, heerlijke patisserie en lokale bloem: je vindt het er allemaal onder on nde derr één é n dak! éé daak! d k

In de Smatch van Groot-Bijgaarden weten ze het goed: kleine dagelijkse attenties maken trouwe klanten. Lekker vers brood levert daartoe een grote bijdrage. Krista Eeckhout, die opleidingen bakkerij geeft voor de groep, vertelt: “Op dat vlak doen we geen enkele toegeving. Zelfs een klant die net voor sluiting toekomt, moet nog een lekker brood met een knapperige korst en mals kruim vinden, dat amper enkele uren voordien uit de oven is gekomen”. Dat streven naar versheid geldt ook voor de taarten. De groep Match heeft haar eigen werkplaats in Jumet, en alle taarten in de rekken van Smatch Groot-Bijgaarden zijn daarvan afkomstig.

Ze zijn gemaakt door echte ambachtelijke banketbakkers. Maar kwaliteit en versheid alleen volstaan niet. Iedereen moet precies vinden wat hij zoekt: meergranenof briochebrood, stokbrood of half stokbrood, Parijs brood, tijgerbrood, bio of glutenvrij brood, zoutvrij of eiwitrijk brood. De ster van de zomer is een brood met Provençaalse olijven. Alles dus om de klant tevreden te stellen, inclusief een streekaanbod. In de rekken van Smatch Groot-Bijgaarden liggen niet minder dan drie broden die worden gemaakt met 100% lokale bloem.

ONZE DONUTS VERDIENEN 10 OP 10! Sinds enkele maanden biedt Smatch Groot-Bijgaarden een ruime keuze aan donuts aan, dankzij een partnership met La Lorraine. Er zijn liefst tien verschillende smaken en de bekendste donutliefhebber van de planeet, Homer Simpson, heeft er een assortiment dat zijn naam draagt. Proef snel de vele lekkernijen, met onder meer “Spectaculous” (met stukjes speculoos), “The Belgium” (gevuld met Belgische chocolade), “Queen” (met strepen en vulling van chocolade), “Milky Zebra” (krokant met chocoladestrepen) en “Merry Berry” (met aardbeienvulling en gedecoreerd met marsepein).

19


De verfrissende kracht van het bos

N AT U U R L I J K M I N E R A A LWAT E R

20


#PRODUCENTEN

Een verhaal van vriendschap en BIER “WE BROUWEN ZOALS WE KOKEN” Er is meer dan bier in het leven, er zijn ook de vrienden met wie je het deelt. Voor Olivier en Sébastien begon het verhaal iets meer dan vvijftien jaar geleden, dankzij een Erasmusproject in Canada. Na h hun terugkeer in België besloten beide levensgenieters hun loopbaan oop in het teken van de schuimkraag te plaatsen. Resultaat is he het Brussels Beer Project en bieren die ver buiten onze grenzen faam am hebben verworven.

Vertel ons over het Brussels Beer Project. Hoe ontstond het, terwijl geen van jullie beiden iets van brouwen kende? Sébastien Morvan: Je kan je geen beter project inbeelden dat bier maken met je beste maat. We begonnen in de garage van Olivier. Onze vrienden en familie verklaarden ons gek. Er waren al zoveel bieren in België! Daarom hebben we on onmiddellijk gedacht aan een globaal p project, gebaseerd op sociaal pa partnership, kringloopeconomie en m milieu. We wilden Brussel op een an andere manier in de kijker plaatsen. In welk opzicht verschilt jullie br brouwerij van andere? S. S.M.: Ik zou zeggen dat wij brouwen zzoals we koken. Zoals een restaurant zo rregelmatig zijn kaart vernieuwt, re z zo stellen wij voortdurend n ni nieuwigheden voor, bijvoorbeeld p pe per seizoen of met een “bier van de w week”. We zijn permanent op zoek n na naar nieuwe, verrassende ingrediënten. W We benaderen het brouwen als fijjnproevers en laten ons inspireren do door de keuken en de bakkerij. Zo w wordt ons bier Babylon gebrouwen m met gerecycleerd brood. Ju Jullie controleren de volledige pr productie, van het brouwen tot de ve verdeling. Waarom hebben jullie M Match als partner gekozen? S. S.M.: Wij geloven zeer sterk in het be begrip “betaalbare luxe”. We willen het be best mogelijke bier maken, maar voor zo zoveel mogelijk mensen en tegen de be beste prijs. ht https://www.beerproject.be

21


#SMAKENUITDEWERELD

Zeg het met SLAATJES! Ze zijn makkelijk klaar te maken en laten alle ingrediënten tot hun recht komen. Slaatjes sluiten perfect aan bij onze moderne levensstijl. We denken misschien dat ze niet veel om het lijf hebben, maar ze zitten boordevol vitaminen, oligo-elementen, foliumzuur, vezels en mineralen. Ten slotte zorgen ze voor een fris gevoel, wat altijd welkom is als de temperatuur stijgt. Laat je vooral niet vangen aan hun schijnbare eenvoud. De subtiliteit van de smaken is omgekeerd evenredig aan de tijd die je nodig hebt om ze klaar te maken.

MAROKKAANSE TABOULÉ EENVOUDIG

20 MIN

• 600bg middelfijn harde-tarwegriesmeel • 1 komkommer • 6 tomaten • 4 lente-uien • 1 gekonfijte citroen

10 MIN

2U

4

• 25 g pijnboompitten • 1 bos koriander • 1/4 bos munt • 100 ml olijfolie • het sap van een citroen • peper van de molen en zout

Laat het tarwegriesmeel zwellen volgens de aanwijzingen op het zakje. Maak het los en laat afkoelen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 160°C. Rooster de pijnboompitten 10 minuten in een antikleefpan. Zet weg. Snij de komkommer overlangs in twee en verwijder de pitjes. Snij in repen van 2 mm dik en vervolgens in brunoise. Kruid lichtjes met zout en laat uitlekken in een zeef boven een slakom. Schil de tomaten, verwijder de pitjes en hak fijn. Snij de lente-uien in de lengterichting in 4 en hak ze fijn, samen met het groen. Snij de zeste van de gekonfijte citroen in brunoise. Duw de stukken komkommer lichtjes uit met de handen om overtollig water te verwijderen. Doe in een slakom het afgekoelde griesmeel, de blokjes komkommer en tomaat, de fijngehakte uien en de gekonfijte citroen. Bevochtig met olijfolie en voeg naar smaak citroensap toe. Doe folie over de slakom en laat 2 uur rusten in de koelkast. Pluk ondertussen de muntblaadjes en hak ze fijn. Hou enkele blaadjes opzij voor de decoratie. Hak de koriander fijn. Strooi de kruiden over de taboulé, voeg de geroosterde pijnboompitten toe en meng. Breng indien nodig op smaak met olie, citroen, peper en zout. Werk de Marokkaanse taboulé af met muntblaadjes en dien op. 22


SLAATJE VAN GEGRILDE GROENTEN OP Z’N ITALIAANS

LICHT THAIS SLAATJE

EENVOUDIG EENVOUDIG

15 MIN

• 4 lange en fijne aubergines • 4 courgettes • 4 tomaten type Roma • 1 kleine rode paprika • 1 kleine groene paprika • 1 kleine gele paprika • 60 ml olijfollie • 2 teentjes look

15 MIN

30 MIN

15 MIN

4

6

Saus • 60 ml extra zuivere olijfolie • 1 el balsamicoazijn • 1 teentje look, geplet • 3 el peterselie, fijngehakt • 1/4 kl suiker

Snij de aubergines en de courgettes diagonaal in schijfjes van 1 cm dik. Snij de tomaten overlangs in twee en snij de paprika’s in staafjes. Doe alle groenten in een slakom en voeg de olijfolie en de in twee gesneden teentjes look toe. Meng goed door elkaar. Verwarm een grill en smeer in met olie. Bak de aubergines en de courgettes 2 tot 4 minuten langs elke zijde. Leg op een dienschotel. Bak de tomaten en de paprika’s 1 tot 2 minuten langs elke zijde, tot het vel van de paprika’s loskomt en je een zoete geur waarneemt. Leg bij de aubergines en de courgettes op de dienschotel en laat afkoelen. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus. Breng op smaak. Doe de saus over de groenten en roer voorzichtig. Serveer op kamertemperatuur.

R E E NN A W N E EET JIJ JE SLAATJE? Zeg me wanneer je je slaatje eet, en ik zeg je waar je vandaan komt.

In België en Frankrijk werd het slaatje traditioneel na het hoofdgerecht gegeven, omdat het werd verondersteld de spijsvertering te bevorderen. Ondertussen zijn onze gewoonten veranderd. Dat is ook zo in Italië, waar het gebruikelijk was het slaatje tijdens of na het voorgerecht te nuttigen. In de Verenigde Staten komt het slaatje dan weer voor het hoofdgerecht, als een soort appetizer. In China en Azië worden slaatjes zelden apart van andere gerechten geserveerd. Alles wat voor ons een slaatje is, wordt er nooit op kamertemperatuur opgediend, maar lauw of zeer koud.

• 1/2 Chinese kool • 2 wortelen • 1 handvol sojascheuten • 1/2 rode paprika • 4 takjes koriander

• 4 el sesamolie • 1 el olijfolie • 1 el citroensap • 1 cm gember • peper en zout

Schil en was de wortelen. Snij in fijne julienne. Was de halve paprika en snij in fijne reepjes. Was de Chinese kool, dep droog en snij in fijne reepjes. Was de sojascheuten. Pluk de koriander en hak fijn. Rasp de gember. Meng in een slakom de Chinese kool, de wortelen, de paprika, de sojascheuten en de fijngehakte koriander. Meng de sesamolie met het citroensap en de gember. Kruid v r de ssla, ve la, meng ng en dien op. ng met peper en zout. Doe ove over en kip p of gr ro otte te garnalen. Serveer met gebakken grote

MEXICAANS SLAATJE EENVOUDIG

• 1 blik rode bonen • 1 blik zwarte bonen • 1 blikje maïs • 1 rode paprika • 1 avocado • 1 komkommer • 1 rode ui • 6 prunella tomaten

10 MIN

1U

4

• 4 takjes koriander, fijngehakt • enkele zwarte olijven • 1 kleine rode chilipeper, naar smaak

Vinaigrette • mosterd • onbehandelde limoen • olijfolie • een snuifje komijn • 1 teentje look, geplet • tabasco • zwarte peper en zout

Rasp de zeste van de limoen en pers het sap. Spoel de rode bonen en de maïs af en laat uitlekken. Snij de komkommer in kleine blokjes en snipper de rode ui. Spoel de tomaat en de rode paprika en snij in partjes. Maak de vinaigrette: klop de mosterd en het citroensap stevig met een garde. Voeg geleidelijk de olijfolie toe, tot je een romige vinaigrette bekomt. Voeg daarna de komijn, 1 kl citroenzeste, de geplette look en de tabasco (facultatief) toe. Kruid met peper en zout. Meng in een slakom de bonen, de maïs, de komkommer en de rode ui. Bevochtig met de vinaigrette en meng goed door elkaar. Plaats 1 uur in de koelkast. Voeg net voor het opdienen de in stukjes gesneden avocado en enkele olijven toe. Bestrooi met koriander. Serveer met fijngehakte chilipeper en gegrild rood vlees. 23


#ZOETVANHETHUIS

Mélanie MAYNÉ ZIN OM TE DELEN We maakten kennis met de talentvolle Mélanie Mayné tijdens seizoen 5 van het programma “Le Meilleur Pâtissier”. Sindsdien vinden we haar regelmatig terug op haar persoonlijke blog of op de tv-zender RTL-TVI voor de uitzending “Le Cerise sur le Gâteau”, waar ze tips geeft en verrukkelijke recepten voorstelt. Nu is haar tweede boek met zoete recepten uit: “Maman fait un gâteau” - Nouvelles Recettes”. Mélanie beschrijft voor ons haar passie voor de kunst van het bakken en vooral haar enorme zin om te delen. We hebben je ontdekt in seizoen 5 van “Le Meilleur Pâtissier”, maar wat deed je daarvoor? Mélanie Mayné: Zolang ik me kan herinneren, heb ik een passie gehad voor alles wat te maken heeft met voeding. Ik heb dieetkunde gestudeerd en ben daarna kookleraar geworden. In 2016 werd ik bekend door mijn deelname aan het programma en sindsdien leef ik van mijn blog, mijn boekenverkoop en mijn tv-optredens. In Nijvel heb ik ook een atelier waar ik baklessen geef. Heb je altijd een passie gehad voor patisserie? M.M.: Helemaal niet! Zelfs nu nog ga ik eerder voor hartig dan voor zoet. Enkele jaren geleden was ik zwanger van mijn dochter, die nu 7 jaar is. Het was een vrij moeilijke zwangerschap en ik leed veel aan slapeloosheid. Op een dag at ik een chocoladecake en hoewel dat normaal niet mijn ding is, vond ik het het lekkerste wat ik ooit had gegeten. Ik ben ’s nachts beginnen op te staan en cougnous te bereiden. Ik had nooit een passie voor patisserie, ik vond het veel te technisch. Maar tijdens die eenzame nachten heb ik ontdekt dat bakken me rust bracht. Het verzette mijn gedachten, ik bevond me in een bubbel en dat beviel me. Je had dus dat talent en je wist het niet? M.M.: Ik denk dat er in ons allemaal iets zit waarvoor we een natuurlijke aanleg hebben. Voor sommigen zijn dat talen, maar daarin ben ik vreselijk. Ik denk dat het bakken altijd al in mij zat, maar ik wist het niet. Niets lijkt me echt ingewikkeld, het lukt allemaal vlot. Uiteraard heb ik sinds mijn start veel gelezen, veel geleerd en veel geoefend, maar het essentiële had ik in mij.

24

Receptenboek “Maman fait un gâteau” Mélanie Mayné, “Maman fait un gâteau” - Nouvelles Recettes”, Éditions Racine, 128 pagina’s, 45 recepten - 19,95 €

Je hebt je rubriek “La Cerise sur le Gâteau” op RTL-TVI, aan de zijde van Émilie Dupuis. Is televisie een van je andere talenten? M.M.: Niet echt. Ik moet toegeven dat ik me veel meer op mijn gemak voel voor mijn oven dan voor de camera. In het begin was het moeilijk, maar het team heeft me fantastisch opgevangen. Émilie heeft me op weg geholpen en tips gegeven. Geleidelijk aan leerde ik de camera’s te vergeten en voelden we elkaar steeds beter aan. Nu voel ik me zoals wanneer ik thuis een cursus geef – alleen zijn er een pak meer leerlingen. n.

NUMBER CAKE MET RODE VRUCHTEN


Welke kwaliteiten heeft iemand nodig die zoals jij in dit vak wil stappen maar er nog weinig van kent? M.M.: Op de eerste plaats moet je werken, werken en nog eens werken. Bij patisserie is er geen plaats voor improvisatie. Het is een beetje vergelijkbaar met chemie. Je moet weten hoe de ingrediënten op elkaar reageren en de basisprincipes begrijpen. Een beetje handigheid is meegenomen. Houden van lekker eten helpt ook, maar het belangrijkste is in mijn ogen de zin om te delen. Je maakt geen cake voor jezelf, maar om hem te delen. Dat is volgens mij een essentieel element. Denk je dat je dochter in jouw voetsporen zal treden? Dat ze ooit op haar beurt patissière wordt? M.M.: Ik denk vooral dat ze moet doen wat ze graag doet. Ik ben niet van plan om haar in gelijk welke richting te duwen. We bakken vaak samen en ik ben verbluft door haar technisch niveau en haar woordenschat. Ik zeg dat niet omdat ik haar mama ben, maar ze kent handelingen en woorden die alleen professionals kennen. Ik weet niet of ze een groot patissière wordt, maar ik denk nu al dat haar echtgenoot en haar kinderen geluk zullen hebben!

STENGELS MET CHOCOLADE EN HAZELNOTEN

Het volledige recept op supermarche-match.be

Het volledige recept op supermarche-match.be

RUSTIEKE TAART MET PERZIK, CITROEN EN ROZEMARIJN Nuttige raad

“Het lijkt misschien evident, maar wanneer je aan een recept begint, moet je het goed lezen en vooral goed begrijpen. Op de set van het programma gaf Mercotte ons telkens weer die raad. Vooraleer ik aan iets nieuws begin, lees en herlees ik het recept, soms wel vier of vijf keer.”

TIP VAN EEN PRO Professionals weten het: je moet je ingrediënten absoluut op kamertemperatuur houden. Als je boter of eieren uit de koelkast neemt net voor je ze gaat gebruiken, dan loopt het niet goed af. Er zijn recepten waarin koude room wordt gebruikt, maar dan wordt dat specifiek vermeld. Anders altijd kamertemperatuur!

25


26


#BUITENETEN

Zomerwijnen ONZE SELECTIE Voor je etentjes tegen het einde van de zomer stellen we je een selectie voor van wijnen met body, maar ook met een mooie frisheid. Ze zijn ideaal bij zonnige gerechten en barbecues, maar vrolijken ook zoete zomerse lekkernijen op.

CABERNET D’ANJOU CHÂTEAU DE FESLES VAL DE LOIRE ZONDER WIJNJAAR BOB

SAINT NICOLAS DE BOURGUEIL L’ÂME DU TERROIR VAL DE LOIRE 2020

PINOT NOIR DOMAINE DUBOIS BOURGOGNE 2019

AINE DUBOIS, PINOT NOIR DOM 19 BOURGOGNE – 20 erde Mooie, genuance us biedt ne De . purperen kleur let van pa nd ke ek kw ru een ind it. fru od ro n aroma’s va sommelier: De mening van de matigde ge , se Mooie souples or gegrild tannines. Ideaal vo es, licht wild vle d roo en ad of gebr as. ka te ch za of ° Schenken rond 10

SAINT NICOLAS DE BOURGUEIL L’ÂME DU TERROIR, VAL DE LOIRE – 2020 Intense rode kleur en een vlotte neus met aroma’s van rood fruit (framboos en kers). De mening van de sommelier: Fijne en soepele smaak, met een terugkeer van fruit dat perfect past bij gegrild en gebraden vlees of gerechten met saus. Schenken op 10-12°

GATO NEGRO CHARDONNAY

CHÂTEAU BRÉGOIT ROSÉ

ÎLE DE BEAUTÉ KALLISTE PROVENCE EN CORSICA ZONDER WIJNJAAR BGA WIT

PROVENCE ZONDER WIJNJAAR

CENTRAL VALLEY 2020/2021

GATO NEGRO CHARDONNAY, CENTRAL VALLEY – 2020/2021 Een zachte witte wijn met een evenwichtige aciditeit en een lange, aangename afdronk. De mening van de sommelier: De tropische aroma’s met zachte en geroosterde toetsen van noten en hout passen schitterend bij frisse gerechten of vis. Schenken op 10-12°

ÎLE DE BEAUTÉ KALLISTE, PROVENCE EN CORSICA ZONDER WIJNJAAR - BGA WIT Glanzende lichtgele kleur met goudachtige reflecties. Subtiele, zeer expressieve neu s met hints van citrusvruchten.

De mening van de sommelier: Een volle en fruitige smaak met frisheid in de finale. De moo ie aromatische complexiteit gaat goe d samen met tapas, zeevruchten en kaas. Schenken rond 10°

CABERNET D’ANJOU CHÂTEAU DE FESLES, VAL DE LOIRE ZONDER WIJNJAAR - BOB Mooie zalmroze kleur met glanzende reflecties. Lichtjes florale neus met aroma’s van rood fruit. De mening van de sommelier: Krokant in de mond, met aangenaam fruit en een zijdeachtige afdronk met een mooie frisheid. Lekker bij pittige of exotische gerechten met krachtige smaken. Schenken rond 10°

CHÂTEAU BRÉGOIT ROSÉ, PROVENCE - ZONDER WIJNJAAR Lichtroze kleur die mooi in evenwicht is met de lichtjes kruidige toetsen van witte perzik. De mening van de sommelier: Zeer expressief, met thiolen en wit fruit. Past dankzij de mooie mineraliteit uitstekend bij grillades. Schenken op 10-12°

27


#BUITENLEVEN

De tuin in augustus, klaar voor de herfst MET LUC NOËL In augustus nadert de zomer stilaan zijn einde en dat laat zich voelen in de tuin. Meer dan ooit is voldoende sproeien aangewezen, bij voorkeur na het vallen van de avond. Dit is de tijd om je bomen en sierstruiken te snoeien. Vergeet ook de behandeling tegen schadelijke dieren niet, want waakzaamheid blijft geboden. En natuurlijk is dit het aangewezen moment om te stekken!

GROOT ONDERHOUD VAN DE BLOEMBAKKEN Om je bloembakken met eenjarige planten er weer mooi te laten uitzien, moet je ze een groot onderhoud geven. Verwijder dode bladeren en bloemen, want die kunnen leiden tot de ontwikkeling van grauwe schimmel of botrytis. Knip nadien met een schaar alle scheuten bij die het algemene uitzicht van de bloembak verstoren.

DE TIJD VAN DE OOGSTMIJT Tuinieren in volle zon is best zwaar en de oogstmijt zal je het leven niet makkelijker maken. Het gaat om een piepklein beestje, een larve nog, dat zich overal tussen wurmt. De beet is verraderlijk en leidt tot heftige jeuk. De mijt spuit eigenlijk weefseloplossend speeksel in, waardoor een soort papje ontstaat dat ze vervolgens kan opeten.

tip Snoei in de hoogte om de bloemen voller te laten worden en zich beter te ontwikkelen in de breedte. Na hun eerste bloei hebben de meeste zaadplanten trouwens de neiging hun vegetatieve cyclus te beëindigen. Snoeien zal de bloei verlengen. Vergeet geen meststof type “geranium” met hoog kaliumgehalte toe te voegen om de nieuwe bloei te stimuleren.

tip Het beste is dat je altijd laarzen draagt, een lange broek en bovenkleding met mouwen die aansluiten op de polsen. Word je toch gebeten, dan kunnen we je alleen een lang, heet bad aanraden om de jeuk te milderen. Zorg ervoor dat je je overal goed inzeept, zodat je eventuele larven verwijdert die op het huidoppervlak zouden zijn achtergebleven. Vergeet niet al je kleren in de wasmachine te steken, bij voorkeur op voldoende hoge temperatuur om de allerlaatste larven te elimineren. en n..

MEER WETEN? ONTDEK P S VAN LUC Noël BOEK: « N ZI J N RIDEJ K TIGEDOCUMENTEERDE 28

“1000 conseils pour les jardiniers débutants et expérimentés” (1000 tips voor beginnende en ervaren tuinders). Uitgeverij Racine


#ONZEKLEINEVRIENDEN

De bij KLEIN MAAR ESSENTIEEL Een bijtje is meer waard dan sommige grote daden voor de natuur. En toch gaat de populatie van wilde bijen er jaar na jaar op achteruit. Om ze beter te beschermen, moeten we weten hoe ze functioneren, wat hen kwetsbaarder maakt en vooral waarom ze absoluut onmisbaar zijn voor onze toekomst en die van de planeet.

Wist je dit al?

We spreken niet over jaargangen, zoals voor grote wijnen, maar er bestaan heel wat soorten speciale honing gemaakt met één enkele plantensoort. Zo is er honing met linde, den, koolzaad, enz. Om de herkomst te garanderen, oogst de imker op het einde van de bloeitijd.

EEN BIJENKAST BIJ JE THUIS Om te begrijpen waarom bijen essentieel zijn voor de toekomst van de planeet, moeten we 25 miljoen jaar terug, naar een tijdperk toen ze nog niet bestonden. In die verre tijden moesten bloemen voor hun bestuiving rekenen op de wind. Of op kevers, maar die waren veel, veel minder efficiënt dan onze vrienden de bijen. En toen verschenen Maya en haar zusjes. Zoveel haalbijen, met harige lichaampjes – steeds hariger in de loop van de evolutie trouwens – die worden bedekt met stuifmeel. Dat wordt vervolgens meegevoerd naar de volgende bloem, tot de volgende eetaanval. Zo krijgen we enkele millennia later 25.000 soorten bijen, die ten dienste staan van niet minder dan 250.000 soorten bloemen. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid gaat deze synergie in dalende lijn. Bijen worden helaas gedecimeerd door onze moderne levensstijl en ons gebrek aan respect voor de natuur. Ze zijn vooral het slachtoffer van pesticiden (die hen doden) en van telefoongolven (die hun natuurlijke radar verstoren). Ook de flora is minder en minder gediversifieerd, terwijl bijen net houden van veel afwisseling. Om op een andere manier honing te verzamelen, vliegen ze steeds verder – zover dat ze soms de weg naar de bijenkast niet meer terug vinden. En dus kunnen ze onderweg in elkaar storten. Zo is in Europa de bijenpopulatie het laatste decennium met meer dan 50% verminderd.

Een bijenkast bij je thuis? Ja, maar. Een bijenkast plaatsen bij je thuis kan, maar je moet je vooraf goed informeren. Imker word je niet zomaar. En een bijenkast zet je niet eender waar. Er bestaan voorschriften, met de afstanden die je moet respecteren tot andere korven. Imkers (zelfs niet-professionele) moeten zich trouwens melden bij het FAVV en naargelang je gemeente moet je eventueel de nodige vergunningen aanvragen.

DE BIJEN REDDEN

van zetten zich in voor het redden Verschillende verenigingen aan of n steu le ncië fina w aan jou de bijen. Ze hebben behoefte e@Air, Terr vzw de ld bee oor bijv is je hulp op het terrein. Er sten voor klein en groot, bijenka die opleidingen organiseert we dat is ing oel Bed t. verspreid laat sponsoren en informatie r deze voo ect resp er me r naa n laa allemaal samen de weg ins r delen met de bijen. planeet, die we van oudshe

Meer info op www.terreatair.

be

29


30


#GOEDENWEL

. . . E I T N A K VA ? n e t e g r e v s niet

Wat ook je vakantiebestemming is, voor het vertrek vul je je toilettas om voorzien te zijn op alles wat te maken heeft met beauty, gezondheid en plezier. Je droomt al maanden of zelfs jaren van deze vakantie, dus wil je het professioneel aanpakken en stel je een gedetailleerde checklist op. Alles tegen pijntjes? Check! Bruinen zonder te verbranden? Check! De sirene die in je schuilt wakker maken? Check!

! R A A M N E K N I V F CHECKLIST. A aftersun jaar weg! Zonnecrèmepren ten van vorig uc od de Let op: gooi rs iddel en pleiste Ontsmettingsm el gebeurd. lu Want een onge

kje is sn

ik or alle gebru mee! ar, die neem je ha Verzorg ing vo en am ha lic zicht, Eén olie voor ge

rateerd n must. Helemaal gelohoryd : hydratatie is ee

tip

Zout, zon en ch

en n. Bye bye mugg laat je niet prikke n ander middel: Een lotion of ee

! aan de kinderen Voor ondertwvoeg oruitzicht? Denk Lange rit in he

Wat

SMALL IS BEAUTIFUL

p er proof make-u

te Om er stralend

blijven uitzien.

niet Op de lippen de zon, da’s echt barsten zijn door

sexy.

Lippen die ge

Om je valies lichter te maken, kan je een kit van miniflacons aanschaffen. Die vul je precies met wat je nodig hebt.

ren Slaap op tweedeonacht of op het vliegtuig. Oordopjes voor

Een leuke taons misbare spullen altijd bij de hand he

bt.

Zodat je al die

31


#MENUSVANWEEK

Een dag, een recept KLAAR VOOR EEN WEEK VOL FRISHEID! Goed om weten

Goed om om weten weete ten

Als je tijd wil winnen of geen oudbakken brood hebt, kan je ook kant-en-klare croutons kopen.

Heb je runderragout e rra raa gou out o over, ve ver e, d ie e hakken h akke hak ak ke e n en en en dan kan je die als l s gehakt g e ha ge h ak a t voor voor oo o gebruiken zoals er smaak. smaaaak. sma akk nog meer

Dinsdag..

Maandag..

GEVULDE GEV VULDE ZOETE A V AARDAPPELEN ARDAPPELEN EENVOUDIG

15 MIN

1U

4

SLAATJE VAN AVOCADO EN KIP EENVOUDIG

15 MIN

• 400 g kippenwit • 2 avocado’s • 4 handvollen rucola • 6 sneden oudbakken brood Marinade • 4 el olijfolie • 2 teentjes look, fijngehakt • 1 el peterselie, fijngehakt • 2 el citroensap • peper en zout

20 MIN

20 MIN

4

Vinaigrette • 2 el sesamzaad • 2 kl mosterd op oude wijze • 1 kl mosterd • 2 teentjes look, fijngehakt • 2 el witte balsamicoazijn • 6 el olijfolie • peper en zout

Meng in een schaal alle ingrediënten van de marinade. Laat de kip 20 minuten marineren en bak ze gaar op een zacht vuur. Laat afkoelen op een bord. Snij de avocado in plakjes. Snij het oudbakken brood in blokjes en bak goudbruin in 1 el olijfolie. Voeg de peterselie toe. Meng in een kom de twee soorten mosterd, peper en zout, de look en de azijn. Voeg nadien de olie toe en klop tot een dikke, smeuïge saus. Leg voor het dresseren de rucola op de borden, voeg de in plakjes gesneden kip, de stukken avocado en de croutons toe en bevochtig met vinaigrette.

32

• 4 grote zoete aardappelen • 400 g rundergehakt • 6 gepelde tomaten • 2 teentjes look • 2 sjalotten • 4 takjes peterselie, fijngehakt • 8 takjes bieslook, fijngehakt

• 4 takjes basilicum, fijngehakt • 4 lente-uien, fijngehakt • 2 kl kurkumapoeder • 2 el olijfolie • chilipoeder • geraspte parmezaan • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de ongeschilde gewassen zoete aardappelen op een bakplaat en plaats 35 minuten in de oven, tot ze mals zijn. Bak ondertussen in een braadpan de gesnipperde sjalotten goudbruin in de olie. Voeg het rundergehakt, de look, het chilipoeder (naar smaak) en de kurkuma toe. Wanneer het vlees gebakken is, voeg je de in grove blokjes gesneden tomaten toe. Kruid met peper en zout en laat enkele minuten sudderen. Snij de gare zoete aardappelen in twee. Haal ze uit, maar laat een rand van 1 cm dik. Voeg het geplette vruchtvlees van de zoete aardappelen toe aan het rundergehakt, samen met de fijngehakte peterselie, bieslook en basilicum. Vul de zoete aardappelen met het mengsel, bestrooi met parmezaan en plaats 10 minuten in de oven. Dien meteen op, bestrooid met gesnipperde lente-ui en vergezeld van een gemengd slaatje.


IIn nd dee zomer eten we light, maar we willen ook lekker ggenieten. ge n Daarom stellen we je recepten voor die tegelijk licht lli ic zijn en boordevol smaak zitten. Verwacht je dus aaan originele slaatjes of aan gerechten waarin groenten Wist je dit al? de hoofdrol spelen en de geur van kruiden je bedwelmt. In het dialect van n Ge G Genua e nuaa En op zondag is het misschien tijd voor een fijne ess pro proken ken n wordt pesto uitgesproken barbecue met het gezin – want zondag is geen dag als eii dtt ertoe ertt o oe e als “pestoe”. Dat leidt e Provence P rov r o encc e dat men later in de alle andere,, zelfs in de zomer. Hier is het menu voor “pis pistou tou ou”, ””,, gaat spreken van “pistou”, een eee en he h heerlijk err li l jk k ccoole o ole oo le w week! eeek! k! ë n t van ën v an n de de het hoofdingrediënt

VEGE FOOD

u pistou pis i tou to o u”. ou u ”. ”. bekende “soupe au pistou”.

Goed om weten G Heb je over? Geniet de vvolgende dag van koud vvleesbrood vle le e es e met een slaatje of op een broodje met bearnaisesaus.

Donderdag..

SPA SPAGHETTI AGHET MET PESTO EN CITROEN VAN N RUCOLA RUC EENVOUDIG

Woensdag..

HUISGEMAAKT VLEESBR VLEESBROOD ROOD EENVOUDIG

20 MIN

• 500 g rundergehakt • 125 g ricotta • 1 ei • 50 g paneermeel • 1 bos platte peterselie • 2 el olijfolie

45 MIN

4

• 1 kl tijm (liefst verse) • 1/2 kl cayennepeper • peper en zout

Verwarm de oven voor op 220°C. Strijk een ovenschaal in met olie. Zet weg. Meng in een slakom alle andere ingrediënten. Kneed het vleesbrood en leg het in de ingeoliede ovenschaal. Plaats 15 minuten in de oven om het vlees aan te kleuren. Voeg dan een groot glas water toe, verlaag de temperatuur naar 200°C en laat nog 30 minuten bakken. Snij in plakjes en serveer bijvoorbeeld met een slaatje van gegrilde groenten (zie recept op pagina 23).

15 MIN

• 500 g sspaghetti paghetti olijfolie • 60 ml o lijfolie • 100 g ru rucola ucola of bas basilicum • 25 g tak takjes kjes waterke waterkers Pesto • 2 bio cit citroenen troenen (28 (280 g) ongezouten geroosterde • 75 g on ngezouten g cashewnoten cashew

12 MIN

4

• 50 g pijnboompitten • 50 g verse basilicum • 50 g rucola • 1 kl zeezout • 100 g vers geraspte parmezaan • 250 ml olijfolie

B kd Bak de cashewnoten h goudbruin in een antikleefpan zonder vetstof. Zet weg. Rasp de zeste van een citroen fijn. Verwijder de zeste van de andere citroen met een zesteur (citroenschilrasp) of snij in fijne draadjes. Vermijd zorgvuldig het witte gedeelte van de citroenschil. Pers de citroenen en zet ongeveer 60 ml sap opzij. Kook de spaghetti in 8 minuten al dente in een grote hoeveelheid kokend water. Giet af en hou warm in de afgedekte kookpot. Maak ondertussen de pesto: mix in een blender of robot de cashewnoten, de pijnboompitten, de 50 g basilicum, de 50 g rucola, het citroensap, het zout, 80 g parmezaan en 250 ml olie, tot je een zo goed als glad mengsel bekomt. Breng op smaak. Verwarm de rest van de olijfolie in een grote braadpan. Voeg de pesto, de spaghetti en de geraspte citroenzeste toe. Warm al roerend op. Bestrooi met waterkers, rucola of basilicum, de rest van de parmezaan en de draadjes van citroenzeste. Dien meteen op.

33


#MENUSVANDEWEEK Goed ed d om om weten wete we w ete ten en Deze ze ttaart aaa t kkan aar an je j ook ok ok au u w of o f koud koud u eten. et en. n lauw o ed e d idee ide d e e voor dee de voor o r een ee n Een goed nicck ni c k bijvoorbeeld. b jvoo bij voo oorbe oo rb rbe b eld ld d. picknick

vrijdag..

Goed Go ed d om om weten we we In n fun ffunctie unct cti ct tie e vvan an n het h et seizoen k je kan e de d e kka a bel e jau ja kabeljauw vvervangen ver vangen van gen en n do o or koolvis k door of schelvis.

ZUIDERSE ERSE TAART EENVOUDIG

15 MIN

• 100 g ansjovisfilets in olie • 100 g opgerolde ansjovisfilets met kappertjes • 1 paprika • 3 tomaten • 2 uien • 8 ontpitte zwarte olijven • 1 pak bladerdeeg

50 MIN

2

• 1 el boter • 2 el olijfolie • 1 teentje look • 1 laurierblaadje • 1 takje tijm • peper • taartvorm

Spoel de ansjovisfilets in olie onder koud water en dep ze droog. Hou er 10 apart voor de garnituur. Laat de opgerolde ansjovisfilets met kappertjes uitlekken. Was de tomaten en snij ze met de mandoline in fijne schijfjes. Snipper de uien en de look. Snij de paprika in fijne reepjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Verwarm de olijfolie in een kookpot en stoof de uien aan. Voeg daarna de paprikareepjes en de look toe. Laat al roerend nog 2 minuten stoven. Voeg vervolgens de drooggedepte ansjovisfilets in olie, de tijm en de laurier toe. Kruid met peper. Dek af en laat 20 minuten sudderen op een zacht vuur. Vet een taartvorm in met de boter. Leg er kruiselings de ansjovisfilets met olie in die je apart hebt gehouden. Verdeel daarna de opgerolde ansjovisfilets met kappertjes en de olijven over de vorm. Bedek met schijfjes tomaat en met het mengsel van ansjovis en paprika. Laat 1 cm ruimte langs de rand van de vorm. Neem het bladerdeeg uit de verpakking en leg het in de taartvorm. Plooi de randen om naar de binnenzijde van de vorm. Prik in het deeg met een vork en plaats 25 minuten in de oven. Neem de taart uit de oven wanneer ze gebakken is en laat 5 minuten rusten. Leg er een schotel over, draai de taart om en verwijder de vorm. Dien op met een gemengd slaatje of rucola.

34

Zaterdag..

GEBAKKEN KABELJAUW MET VENKEL EENVOUDIG

10 MIN

• 600 g kabeljauwfilets • 6 venkelknollen • 1 takje selder • 2 bio citroenen

20 MIN

15 MIN

4

• 4 el olijfolie • 1 kl Provençaalse kruiden • 1 stevige snuif Espelettepeper • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de venkelknollen en snij de onderzijde weg. Snij in vier. Was de selder en snij in schijfjes. Pers het sap van een citroen en meng het in een ovenschaal met hoge randen met de olijfolie, de Provençaalse kruiden en de espelettepeper. Kruid met peper en zout. Voeg de visfilets en de venkel toe aan de bereiding. Meng goed om de vis te omhullen, dek af en laat 15 minuten rusten. Neem de stukken kabeljauw uit de schaal. Plaats de venkel 10 minuten in de oven. Doe er de kabeljauw bij, bevochtig met het kookvocht en laat nog eens 10 minuten bakken. De vis moet gaar maar nog sappig zijn en venkel goed mals. Serveer onmiddellijk met enkele schijfjes citroen. Dit gerecht kan je opdienen met aardappelpuree of rijst.


Zondag..

LAMSBROCHETTES EN SLAATJE VAN OUDE E TOMATEN EENVOUDIG

20 MIN

Marinade • 30 ml olijfolie • 1 el fijngeraspte zeste van bio citroen • 30 ml citroensap • 2 el verse oregano, fijngehakt Brochettes • 800 g lamsfilets • 2 gele paprika’s • 1 middelgrote rode ui Slaatje van tomaten • 1 kg oude tomaten van verschillende grootte • 60 g groene olijven in pekel

20 MIN

24 U

4

• 50 g rode ui • 200 g waterkers • 15 g takjes verse koriander • 8 stengels bieslook • 2 kl sesamzaad • 2 kl zonnebloempitten • 2 el pistaches • 2 kl komijnpoeder • 2 kl zeezout • 500 g burrata Saus • 60 ml olijfolie • 1 1/2 el citroensap • 1 teentje look

Wist W Wi st jjee di st d ditt al aal? l? Burrata, Burrat Bur rat a a, afkomstig at aff oms afk m tig g ui u uitt Pugl P Puglia, ugl glia, ia, zzo zou ou d d me me zijn uitgevonden door een arme nie r landbouwer op zoek naar een manier an an om zijn verlies te beperken. De m man an zou de overgebleven rafels van uld ld de mozzarella hebben gebruikt. Hij vulde een n met een mengsel met verse room ee h ij soort buideltje van mozzarella, datt hi hij dichtbond tot een bol..

VOORGERECHT OF.. APERITIEF BEIGNETS VAN COURGETTE EN WORTEL TEL EENVOUDIG

Maak de saus: doe alle ingrediënten in een bokaal met deksel, breng op smaak, sluit en schud stevig. Laat minstens 20 minuten rusten. Voeg net voor het gebruik de in vier gesneden look toe. Neem het vlees uit de koelkast, zodat het niet koud is wanneer je het bakt. Maak het slaatje: hak de pistaches grof. Snipper de ui. Was de waterkers, snij af en verwijder te grote stengels. Rooster het sesamzaad, de zonnebloempitten en de pistaches met de komijn en het zout 5 minuten in een braadpan zonder vetstof, tot het mengsel een aangename geur verspreidt. Neem uit de pan en laat afkoelen. Snij de tomaten in partjes en doe in een slakom. Voeg de ontpitte olijven, de gesnipperde ui, de waterkers, de koriander, de bieslook en de helft van de saus toe. Meng voorzichtig en breng op smaak. Zet weg. Maak in een kom de marinade: meng met een vork de olijfolie met de oregano, de citroenzeste en het citroensap. Snij het vlees in blokjes van ± 3 cm. Snij de paprika en de ui in grove stukken. Steek de stukken vlees op spiesjes, afgewisseld met paprika en ui. Leg de brochettes op een schaal en bevochtig met de marinade. Bak ze vervolgens op de ingeoliede en voorverwarmde barbecue. Snij de burrata in stukken. Serveer met de salade en de burrata, de gegrilde zaadjes en de rest van de saus.

15 MIN

35 MIN

4

• 2 courgettes • 1 wortel • 50 g geraspte kaas • 2 geklopte eieren • 4 el bloem • frituurolie • zout • zwarte peper • fijngehakte bieslook (facultatie (facultatief) ef) Saus • 1 potje natuuryoghurt rt • 1 teentje look • 1 stevige snuif zout • 2 el citroensap • 1/2 kl geplette roze bessen (fac (facultatief) cultatief)

Het volledige recept op supermarche-match.be

Het Mag !

HERFST! VOLGEND NUMMER IN OKTOBER 2021 35


SPAAR NU TOT

KORTING*

*Met 1 volle spaarkaart van 8 spaarzegels. Volle spaarkaarten omruilen t.e.m. 18/10/2021.

HOE NEEM JE DEEL?

te `>˜Ì >

COLLEZ VOSTIMBRES ICI

ent

1. 2. 3. 4.

Verzamel spaarzegels van 29/06/2021 t.e.m. 04/10/2021 inbegrepen! 1 spaarzegel per aankoopschijf van € 10*. Kleef je spaarzegels op de spaarkaart. Met 8 spaarzegels krijg je de prijs met korting (-50%) op een product uit het DOMO assortiment** 5. Je kan je volle spaarkaart inruilen t.e.m. 18/10/2021.

VOS TIM COLLEZ

ELS

JE ZEG

ant mes de

 s g.

et ok

es g. ant mes e de

ant mes e degeniet ie ook

geniet ie ook

 d

e voorraa rg.

 d e voorraa rg.

* M.u.v. tabak, statiegeld, gemeentelijke vuilniszakken, brandstoffen en diensten. ** Aanbieding geldig op de producten van het DOMO assortiment vermeld in deze folder. Zolang de voorraad strekt. ekt. Aanbieding geldig in alle deelnemende CORA, Match en Smatch winkels in België en Luxemburg.

ntie de gara m oestel, nee 000.be

ntie de gara m oestel, nee 000.be

CMJN

CMJN

www.supermarche-match.be

Jouw supermarkt in enkele muisklikken:

/ KLEEFdes urg.

COLLE

JE ZEGELS

BRES ICI

EF HIER

S ICI / KLE

BRE Z VOS TIM/ KLEEF HIER

Match & Smatch

JE HIER JE

ZEG ZE ELS

Verantwoordelijke uitgever: L. Castin, Route de Gosselies, 6220 Fleurus. Deze folder mag niet op de openbare weg gegooid worden.

Van 29/06/2021 t.e.m. 04/10/2021

Profile for match.smatch

Het Mag!  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded