Page 1

Poemem Recull de jocs poètics de la classe de 4t A. Juny 2011

1


© Autors del llibre: Txema Mieria Cantó Àngel Rober Paula Santi Aitana Garcia Aitana Gironés Núria German Maria Adaya Mireia Morant Jonathan Lidia Alicia Diandra Vicent Enrique © 1ª edició: juny 2011 © Il·lustracions del bloc “pinzellades al món” © Editorial Ceip Sant Josep de Calassanç Disseny: Manuel Martínez Imprés a Aielo de Malferit ISBN: 84-4587-6989-8

PRÒLEG Aquest llibre autoeditat és un recull d’algunes de les activitats poètiques que hem fet aquest any. El resultat trobe que és agraït i que resumix la intenció última de treballar poesia a l’escola: intentar que germine en vosaltres el gust per les paraules, per la lectura i l’escriptura. Treballar poesia té uns beneficis indubtables en les àrees de llengües. Però hi ha un objectiu que normalment no es reflexem en les programacions i que és igual o més important que els altres. Aquest objectiu és el gust per l’estètica, per l’art, despertar sensibilitats, ser sensibles a allò que ens envolta. Crec que açò és fonamental per construir un futur millor. Totes aquestes paraules les resumix molt millor i de manera més senzilla el nostre amic “Frederick”, un personatge que ens va mostrar la importància de l’art. Fins sempre. Manuel

2


CUENTO PERVERSO (EN VERSO) IMITANDO A ROALD DAHL. NIEVES Y LOS CINCUENTA ENANITOS Había una vez una niña Blanquita que llevaba pajarita y era muy bonita, su madre acaba de morir ¡pobrecita! Pero no te equivoques de historia que no gire tu cabeza como una noria no se trata de Blancanieves sino de una niña llamada Nieves. El padre de Nieves busca en internet una reina en la pàgina web. Su esposa resultó muy malvada, es decir, no era ninguna hada. Tenía arrugas en la nariz ¡parecían granos de maiz! La madastra se llamaba Amparo no tenía ni un duro (estaba en el paro) Amparo se compró un iphone que era de color marrón. el tono de llamada decía: “ ¡que cuerpazo!” porque Amparo molaba mazo. Pero un buen día el móvil cambió su melodía “Nieves es más guapa que tú”, le decía. Además no es tan presumida es mucho más sencila Amparo buscaba un cazador

utilizando un moderno ordenador Quería matar a Nieves y arrancarle el corazón y de postre un pulmón Cómo Nieves era tan bonita la dejó escapar,¡pobrecita! así que llegó a un apartamento y había un regalito dentro ( 50 enanitos okupas) Los enanitos le dan la bienvenida y Nieves dijo: estoy muy agradecida pero esta casa es una ruina sólo tiene un metro de cocina Amparo se disfrazó de verdulera, quería comenzar una nueva era, le vendió a Nieves un pepino envenenado y se fue contenta y saltando Al darle un mordisco se llevó una sorpresa apareció un fantasma:era su madre Teresa vengo desde el más allá a advertirte: Si le das un mordisco, vas a morirte. Nieves le dió al pepino un mordisco fatal y tuvo mucho picor: ¡que dolor! el plan de Amparo salió genial pero de repente ap areció un doctorl El doctor House era muy famoso le dió pastillas contra la picor. Nieves se encontró mucho mejor y se quisieron mogollón.

Esta versión perversa del cuento de Blancanieves lo realizamos en clase de manera colectiva. El maestro proponía un verso y los alumnos proponian el siguiente. Para realizarlo leímos algún cuento perverso del gran escritor de literatura infantil Roald Dahl.

3


ABECEDARI SOLIDARI Esta activitat la vam realitzar per a celebrar la Setmana Mundial de L'Educació i també el sopar solidari que fem tots els anys amb els pares per recollir fons que enviem a Nicaragua des de fa alguns anys. Vam fer una pluja de paraules seguint l’abecedari que expresaren tot el que implica la paraula solidaritat. També es va realitzar de manera colectiva. A més, vam fer un mural gegant que decora la pared del corredor de la classe.

Amor, Aielo Solidari, alfabetització, animar, accés ( a l'aigua), ajudar Bes , benestar, bó, bondat, Comprensió, canvi, cooperaicó, col·laboració, comprensió, confiança, Dret, drets humans, dignitat, dones, Ensenyament, educació, estimar, Formació, familia, finançament, felicitat, Igualtat, innocents, insistir, intentar, Garantir, generositat, germanor, genial, Humans (drets), harmonia, honestedad Junts, justícia, juvenil, jugar, Llibertat, llenguatge, lectura, Por, participar, pau, poble, possibilitar, pobresa, Món, mares, menjar, mantenir, Natura, nens, necessitats, nacions, mestre, ONG's, opcions, objecdtius, obtenir, opinió, 4


Qüestions, qüestionar, qualitat (de l'educació), qualificat, Respecte, reptes, resposabilitats, realitat Setmana de l'educació, salut, sentiments, sensibilitzar, Tolerància, Tercer món (?), temps, Unió, Unicef, útil, Valors, voluntat, valentia, veritats, Xiquetes, (no) exclusió, Zero excuses!!

ENCANTERIS Per a fer aquesta activitat poètica ens vam basar en el llibre de Celia Pisos Es tracta d’un llibre molt divertit on jugar a fer encanteris amb la poesia. Les il·lustracions del llibre de Noemí Villamuza són també “encantadores”.

HECHIZO PARA SER MOMIA Coges el rollo de papel que sea de cocinar que sea de casa de Txema para poder asustar (Txema) 5


HECHIZO PARA QUE EL REAL MADRID PIERDA Un buen equipo saldrá, (Barcelona) y el Real Madrid abajo se vendrá. doce goles le marcarán y los jugadores por las paredes subirán. (Àngel )

HECHIZO PARA QUE AL REAL MADRID NO LE CAIGA LA COPA DEL REY Si ganas la copa y no quieres que se te caiga, ¡ cógela como una loca! que no es ninguna roca. (Diandra)

HECHIZO PARA QUE GANE EL BARCELONA Para que gane el Barcelona hay que fichar a Maradona Messi marcará con el balón si quieres ser campeón. (Germán)

6


HECHIZO PARA SER UN VAMPIRO La luz no puedes ver si un vampiro quieres ser por las noches saldrás cuellos morderás y sangre beberás (Lidia)

HECHIZO PARA SER RATA Cuidado tienes que tener si la cena no quieres ser enemigo del gato serás y este hechizo seguro que no lo usarás (Lidia)

HECHIZO PARA NO IR A ESCUELA Pónte al sol, di: “a la escuela no quiero ir” pónte delante de un girasol , y un poema deberás decir. (Santi)

HECHIZO PARA SER RUBIA Si quieres ser rubia, una cosa tienes que hacer, coger un aguja , y empezar a coser. (Maria)

7


HECHIZO PARA QUE LOS ADULTOS DESAPAREZCAN Con mil niños tendrás que jugar y en casa no hablar, tres pelos de adultos cogerás y tres de niño masticarás. Y en un plis,plas se formulará. (Adaya)

HECHIZO PARA NAVEGAR Olas bien altas parad de jugar dejad a mi barco poder navegar (Mireia Cantó)

HEZHIZO PARA PODER VOLAR Extiende los brazos ponte espuma hierve nubes y volarás com las plumas (Jonathan)

8


HECHIZO PARA SER EMPOLLÓN Si empollón quieres ser, unas gafas tienes que tener. Estudiar mucho y anota: ¡Ya tienes tu nota! (Alicia)

HECHIZO PARA GANAR

Encantar al contrario, muchos goles has de marcra, jugar, jugar, jugar, si a la copa del rey quieres llegar. (Rober)

HECHIZO PARA ESCRIBIR Si no has escrito antes Pidele consejo a Cervantes. Y si no te lo da tendrás que ir a Canadá (Vicent)

HECHIZO PARA DORMIR Si dormir quieres canta una nana como esta: Duerme mi niña duerme mi niña duerme guapita. Si aún no te has dormido cuenta ovejitas. (Nuria) HECHIZO PARA SER ACTRIZ Si quieres ser actriz tienes que ser feliz mucha memoria tienes que tener si una estrella quieres ser. (Aitana Gironés) 9


HECHIZO PARA QUE CAIGA DINERO DEL CIELO Lluvia se acabó el dinero comenzó. Muchas sonrisas hubo, y el banquero estupefacto estuvol. (Àngel) HEZHIZO PARA SER HADA Compras polvos mágicos en Mercadona y serás de las hadas la campeona, tienes que ponerte un vestido rojo pero ¡que no se te pegue un moco! (Paula)

HEZCHIZO PARA NO SER VIEJO Necesitas una foto tuya de antes, para saber si no serás vieja y ser buena estudiante para no hacerte fea. (Mireia Morant)

HECHIZO PARA SER FUERTE Se superfuerte quieres ser ejercicioi hay que hacer y así músculos tendrás y con chicos ligarás (Aitana García)

Aquests són uns encanteris que us vull regalar 10


ENCANTERIS PER ESCOLTAR Per escoltar bé has de parar l’orella no xiuxiueges com una vella para molta atenció i aprendràs un muntó Primer para l’orella després posa atenció, no sigues trapella que s’acaba l’avaluació! Agafa l’orella d’un elefant el seny d’un bon mussol escolta bé el mestre i tindràs un bon trimestre. ENCANTERI PER aprovar un EXAMEN Pots pregar al cel o fer aquest encanteri pots cridar la fada, el mag o el bruixot, pots pensar que és qüestió de sort, però per aprovar has d’ estudiar ( no hi ha cap misteri!!) ENCANTERI PER COLLIR FRUITA No cal que vages a Mercadona ni a cap altre supermercat: per tindre una bona fruita has de ser entremaliat No estudies mai fins que diguen: - Ai!, quin meló! ja tens la primera fruita per no aprendre la lliçó. si als examens traus un zero es que no has estudiat massa no et preocupes, però et donaran una carabassa Portes deures a casa: ta mare t’ajuda un poc i, clar, ella et contesta: ja t`he tret les castanyes del foc! Traus la llibreta bocabadat 11


- Ai! si són divisions -dius horroritzat però ton pare diu debades: - No et preocupes, això són faves comptades! Ton pare s’enfada i et crida peró amb les fruites recollides pots fer una amanida, és un bon consol doncs, no tindràs colesterol. Pensa bé quina collita vols fer fer el “manta” de res t’ha de servir és millor agafar-t’ho amb ganes si bones notes vols recollir

FENÒMEN EXTRANY En classe passa un fenòmen extrany no cua cap gota en tot l’any però contínuament es pot escoltar el degoteig dels llapis molestar.

TANTOGRAMES I EMBARBUSSAMENTS Un tantograma és una poesia on totes les paraules d’un mateix vers comencen per la mateixa síl·laba. Aquest és el joc que vam utilitzar per produir aquestes poesies i embarbussaments. Pep i Pau pelen, panga baix d’un pont. (Santi) EL REI RIC Rei ric, que fas! ric molt ric, ric, ric rius molt rius,rius,rius Ric ric,ric soc, rei rei rei soc molt mes. (Maria) El jazz de Jude, és un joc al que jo jugue en juny (Adaya) Pere i Pep pugen al pomer per pelar pomes i fer “papilla “de peres (Vicent) 12


En un bosc hi ha un os molt gran i gros que li pega un mos al cos d’un gos (Mireia Cantó)

Pau puja al paller per agafar palla que agafa la muller (Robert) L’home calb cull un cep amb un cuc amb casc i cau a un clot de cul Crec que licau la clau al clot per un cop al cor i fa un clam fins al cim del cel. (Àngel) Pau té un plat Pep té pel al plat (Paula) Puc fer poc pis al pis de Pau poc pis faig en pau (Alicia) Crit cruel en una cua que cria creps i creus sense cor, cos que fa molts colps al cofre que té al cap. (Aitana Garcia) Paloma poda el pomer pobra Paloma!, perd el poal al pou (Diandra) Crec que li cau la clau al clot, per un cop al cor i fa un clam fins al cim del cel. (Àngel)

13


EMBARBUSAMENT Pau el papagai pot passar per damunt del plat de peix i Pep passa pa pel plat . (Txema) EMBARBUSSAMENT Pau i Pep pelen peix en un plat poc peix hi ha però Pau i Pep pelen poc. (Aitana Gironés)

A LA MANERA DE... Una bona forma de jugar amb la poesia és imitar l’estructura d’una poesia, com per exemple aquesta de Antoni Albalat. EL GAT A la nit el meu gat, demana sardina en un plat. Passeja per les teulades, espanta rates penades. Mira la pinta del meu gat, amb un vestit tot ratllat Al matí el meu gat s’alça amargat s’estira al balcó fa un gran petó. Mira com juga el meu gat amb una bola de blat (Maria Mira) Al matí el meu gat camina pel terat. S’estira al balcó per a donar-te un petó. Mira com juga el meu gat mentre canta tot desafinat (Àngel) Al matí el meu gat sempre està al terrat. S’estira al balcó per menjar-se un meló. 14


Mira com juga el meu gat però si és un gat passat! (Aitana Garcia) Al matí el meu gat sempre està molt cansat. S’estira al balcó i veu un falcó. Mira om juga el meu gat amb un cabdell enrollat. (Mireia Cantó) Aquest any vam perdre a María Elena Walsh (Ramos Mejía, Buenos Aires, 1 de febrero de 1930 – Buenos Aires, 10 de enero de 2011). Fou un a gran poeta, escriptora i cantautora argentina. Si poseu al youtube o al google el seu nom segur que es trobeu amb alguna poesia o cançó coneguda. Nosaltres li vam retre un petit homenatge cantant la cançó “El reino del revñes” una de les més conegudes de Maria Elena Walsh. Després vam jugar a anyadir un altre vers a la cançó, donat que sempre es seguix la mateixa estructura.

EL REINO DEL REVÉS Me dijeron que en el Reino del Revés nada el pájaro y vuela el pez, que los gatos no hacen miau y dicen “yes”, porque estudian mucho inglés. Vamos a ver cómo es el Reino del Revés. Me dijeron que en el Reino del Revés nadie baila con los pies, que un ladrón es vigilante y otro es juez, y que dos y dos son tres...

I estes algunes de les estrofes noves que hem escrit: Me dijeron que en el reino del revés los ojos los usan para oir lo que no ooyen los pies y las orejas para sentir. (Aitana García) Me dijeron que en el reino del revés una cabra baila bien y el oso le da un traspiés ¿bailas tú tambien? (Paula) Me dijeron que en el reino del revés vieron un toro leyendo los guantes se ponen en los pies y las nuves van cayendo (Germán) Me dijeron que en el reino del revés los canícales comen bien 15


que los chinos y alemanes hablan francés y que los andaluces no se ven. (Àngel) Me dijeron que en el reino del revés había un hombre tirolés que cantaba siempre rock and roll y que hablaba mucho inglés (Mireia Cantó) Me dijeron que en el reino del revés no existe el barrio Lavapies. Como un ratón corren todos en la maratón (Rober)

Me dijeron que en el reino del revés Enrique se llama Penadés que el policía n es nada cortés pero un ladrón si lo es. (Vicent) Me dijeron que en el reino del revés cae un mamut y no loves come un pato con los pies y los dos entienden el portués (Txem a)

Me dijeron que en el reino del revés de noche estudiamos irlandés de dia no nos vemos los pies y la nubes lloran después (Mireia Morant)

CONJUGANDO DESEOS (Antonio García Teijeiro) Yo quiero molinos de viento que guarden silencio. Tú quieres algunas tormentas que sepan a menta. Él quiere que suenen pianolas en las amapolas. Quiere ella canciones de luna que mezan la cuna.

Una altra poesía de la que vam copiar l’estrucutra és aquesta d’Antonio Garcia Teijeiro, “Conjugando deseos”. Aquesta activitat va quedar molt bé i molts desitjos em van sorprendre, perquè molts assenyalen aquelles petites coses de la vida diària que ens fan o que ens podrien fer més feliços. També cal remarcar, i açò és molt important, que en molt pocs casos han parlat de desitjos materials, la qual cosa em va satisfatre molt, perquè vull pensar que han sabut relacionar la poesia amb els sentiments. En aquest cas pose un resum dels desitjos.

Queremos caballos de mar que sepan trotar. Querèis cerezas y moras a todas las horas. Y quieren que huela a clavel y a versos de miel

16


YO QUIERO... mis sábanas de caramelo una llave con forma de ave un colgante para la amante que los juguetes de mi habitación se metan sólos en un cajón palabras de amor que tengan color que mi último gol no huela a caracol la felicidad que guarde la paz una manzana para convertirla en humana amor y paz que no sepan matar que las flautas sepan a miel cantar para ser feliz como una perdiz un balón para jugar un montón una zona blanca para jugar a la petanca ser actriz para ser feliz

17


TÚ QUIERES... ser un rey para poder gobernar la ley que tu alma sea tan grande como tu cama tulipanes de oro que canten a coro un perro juguetón tan pequeño como un ratón ir a Bagdad para que vaya la paz un lápiz que hable para poder cantarle flores de frambuesas

ÉL QUIERE crecer para creer que las flores rosas sepan a fresas volar y jugar con sólo pestañear mucha felicidad para toda la eternidad mucho ruido y poco bullicio amistad y felicidad una nube con forma de uve

18


QUEREMOS... un coraz贸n como un cami贸n correr para nunca volver felicidad para que no haya maldad plantas de mar, que sepan amar terminar ahora porque ya es la hora un pez que sepa contar hasta diez un magn铆fico verano para acordarse todo el a帽o QUEREIS... un comedor con acondicionador

19


ir de excursión para cantar una canción vivir para poder salir u luego, ¡no lo tiréis por los suelos! Que pasen las horas sólo pensando cosas dos pájaros verdes y raros QUIEREN... escapar para no recordar que no haya guerra pero tienen armas

que los versos sepan a caramelos navideños ser astronauta para no tocar la flauta olas, redondas como bolas pensar, pero tienen que escuchar más felicidad y amabilidad acabar ya porque su mamá les castigará una poesía, querría

20


TAULES POÈTIQUES Aquest és un joc senzill al que trobe que molts hem jugat quan estàvem aprenent les taules, o més tard quan ja les sabíem, per tal de fer un rodolí graciós. vaig al metge TAULA DEL DOS (Alicia, Txema,Maria, Paula) Un per dos, dos. El meu cosí té un gos jo tinc tos crida el gos mon pare té un gos Dos per dos, quatre. Ets un sapastre. m’en munte amb un altre ves al teatre me’n vaig a vore un teatre. Tres per dos, sis. Compra una botella d’anís jo no sé la taula del sis vine a París aquell home du bigot postís Quatre per dos, huit, fes el teu llit, m’en vaig al llit compra’t un llit on veges merda clava el dit Cinc per dos, deu. Menja’t el fideu. fa olor a peu el gat fa meu al cel està Déu

Nou per dos, dihuit. El pou ja està buit no t’en vages de buit t’ha picat un mosquit el dinar ja està cuit Deu per dos, vint. A la meua mare li diuen Lolin i m’he cansat d’estar escrivint! estàs escrivint! la iaia es tira pets sovint. TAULA DEL 10 (Adaya) Deu per una,deu fa olor a peu Deu per dos, vint on veges merda clava el dit. Deu per tres, trenta, dona’m un xicle de menta. Deu per quatre, quaranta, tiram la manta Deu per cinc, cinquanta, vaig a gitar-me amb l’ama. Deu per sis, seixanta, tinc una gata.

Sis per dos, dotze. Arregla’t el cotxe. no et trenques el colze tens un calze després del dotze va el tretze

Deu per hit, huitanta, fa un sol que m’encanta.

Set per dos, catoze, Compra un cupó de la “onze” no t’espatlles el polze quin colze a les onze esmorze

TAULA DEL TRES (Nuria, Mireia Cantó, Aitana Garcia) U per tres, tres ni un sol més i no em menge res i ho dic tot a l’inrevés

Huit per dos, setze, Hui dinem fetge. bon amic del dotze va desp´res del quinze

Deu per nou, noranta, adéu Samanta.

Dos per tres, sis, com l’anis. i s’ha acabat el pastís.

21


i en compre un pastís

ara ja et tinc.

Tres per tres, nou la ferida cou i m’acabe una anou. i trac una nou.

Nou per sis, cinquanta-quatre, vols que anem al teatre?

Quatre per tres, dotze, la plante té un calze m’he fet mal al dit polze. i em trenque un colze Cinc per tres, quinze ni deu ni onze em fa mal el colze. i en complisc catorze. Sis per tres,dihuit conta amb el dit el meu germà pega un crit. i faig un convit

Nou per set seixanta-tres ara t’has quedat sense res. Nou per huit setanta-dos tins malalt el gos. Nou per nou, huitanta-una passege a la llum de la lluna. Nou per deu, noranta, i l’ocell m’espanta.

TAULA DEL SIS (Rober) S is per una, sis a mi m’agrada el “panis”

Set per tres, vint-i-un anem amunt que no caiga ningú. i em compre xampú Huit per tres, vint-i-quatre, comença a escriure. de bombons me’n menge un altre. i un carxot em pega el carter Nou per tres, vint-i-set no potser més net. el pollastre és molt xicotet. i ara sóc un principet. Deu per tres, trenta que cançoneta. el xicle és de menta. i tots em diuen: eres una moneta! TAULA DEL NOU (Diandra) Nou per una, nou ara t’agafa un bou Nou per dos, dihuit, ara em menge un kiwi. Nou per tres, vint-i-set, quan puga faré un gest. Nou per quatre trenta-sis amb el teu permís Nou per cinc, quaranta-cinc

Sis per dos, dotze, el meu nombre preferit ñes el setze. Sis per tres, dihuit, a la nit vaig al llit. Sis per quatre vint-i-quatre, m’ho ha dit un altre. Sis per cinc, trenta el que noho sap s’ho inventa. Sis per sis, trenta-sis sempre hi ha que demanar permís.

22


Sis per set quaranta-dos perquè t’agrada aquell gos? Sis per huit, quaranta-huit demà tinc un convit Sis per nou, cinquantaquatre per la porta entre.

23

Poemem  
Poemem  

Recull de jocs poètics de la classe de 4t A

Advertisement