Issuu on Google+

Mätäjoki Jeanne d’ Arc:n jäsenlehti

I/2011 I-IV/2010 III-IV/2009


Lippukunta Jeanne d’ Arc:n virallinen jäsenlehti jo vuodesta 1977

Talvinen tervehdys! Mätäjoki on ollut jonkin aikaa tauolla. Kun kipakat pakkaset paukkuvat ulkona, on aika istahtaa hetkeksi sisälle ja toimittaa Mätäjoen koontinumero. Juttuja toimitukseen on viime vuosina saapunut harvakseltaan, mutta kyllä niistä yksi lehti saatiin aikaiseksi. Toivottavasti tämän lehden myötä lippukunnan jokaiselle ryhmälle ja yksittäiselle jäsenelle herää jälleen innostus kirjoittaa juttuja toiminnastaan niin maastossa, kuin kaupungissakin. Erilaiset kertomukset pt-kisoista, omilta retkiltä, yhteisretkiltä tai kokouksista antavat hieman käsitystä muille lippukuntalaisille siitä, mitä kaikkea tässä lippukunnassa tapahtuu ja ketkä tekevät ne siisteimmät jutut. Kirjoittelemisiin,

Toimitus

Päätoimittaja:

Painos:

Jarkko Jyrhämä

Painopaikka:

Toimitus: Lpk:n vartioita & johtajia Kuvat: Timo Vehviläinen Simo Ortamo Jarkko Jyrhämä Roope Savolainen Eeva Ortamo

Mätäjoki on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton lehti. Kansikuva: talvinen metsä Takakansi: lpk Kilkkeellä Kotisivut: www.jda.fi


SISÄLLYS 4 Lippukunnanjohtajan tervehdys 5 Kuvia viime aikojen tapahtumista 6 Tigers (vm. 2009) retkellä 11 Tietovisa 15 Retkikeksitesti 18 KILKE - VI Finnjamboree 28.7.-5.8.2010 20 Ilmoitustaulu 21 Harry Potter - Äkkälä 21.-23.1.2011 23 Tigers-vartio (vm. 2010) ja 23 astetta pakkasta 25 Kannatusyhdistys ilmoittaa 26 Haastattelu - Ihmeellinen kilpa 28 Kuulumisia saunaprojektista 29 Puuhasivu

ion löydät Lehden verkkovers a.fi ! osoitteesta www.jd


Lippukunnanjohtajan tervehdys Hiihtoloma on juuri alkanut tätä kirjoittaessani. Aurinko paistaa, hanget hohtavat valkoisinaan ja on loistava ulkoilusää. Partion perustaja Robert Baden Powell kirjoitti aikanaan useita kirjojakin. Osa niistä oli armeijan opuksia, osa partiokirjoja ja muita kirjoja. Eräässä niistä (Tie onneen, kirjoitettu vuonna 1922) hän antaa omasta elämänkokemuksestaan neuvoja nuoremmille. BP kehottaa aktiivisuuteen ja tarttumaan toimeen. Eräänä elämänohjeena hän sanoo ”Jos haluat saada jotakin tehdyksi, tee se itse”. Se pätee moneen asiaan myös lippukunnassakin. -Panu


Kuvia viime aikojen tapahtumista


Tigers (vm. 2009) retkellä Perjantai Lähdimme Kånalan Kirkolta noin kello kuusi. Suuntasimme siitä Kattilaan, jonne sitten saavuimme 37 minuutin matkaamisen jälkeen. Perillä laitoimme yhteiset pelit ja pensselit jakoon. Ennen kuin varzulaiset ehtivät kissaa sanoa, oli pari ensimmäistä rastitoimihenkilöä jo maaston puolella. Poikien keräiltyä kimpsuttimensa ja kampsuttimensa, pääsivät he matkaan yksitellen. Lähtöjärjestys määräytyi sen mukaan, kuka sai ensimmäisenä kaivettua huivin esille ja laitettua sen kaulaan. Tonzahan tämän erän vei, sillä hän oli ainoa, jolta huivi ylipäätään löytyi. Elias oli huivin mukaan ottamista kuitenkin miettinyt, mutta se ei ollut päätynyt rinkkaan saakka. Edustushuppari sentään löytyi, joten Elias aloitti urakkansa toisena. Viimeisenä uunista pullahti ulos Henri, joka oli tyystin unohtanut kaiken, jolla hänet olisi voinut partiolaiseksi tunnistaa. Ensimmäinen rasti sijaitsi muutamia kymmeniä metrejä korkean kallion päällä. Etäisyyttä lähtöpaikalta kertyi miltei kilometri. Vartin välein lähteneet pojat mesosivat ensimmäisen rastin juurella kaiki yhes koos noin neljän vartin verran (ammattilaiset kutsuu tunniksi). Jossakin vaiheessa he sitten tajusivat saapua itse rastille sulostuttamaan rastimies ”Timon” alkuiltaa. Rastimies oli pahaksi onnekseen nyrjäyttänyt nilkkansa, joten pojilla olikin varsin visainen pulma ratkottavanaan. Rastin kunniakkaasti suoritettuaan jatkettiin matkaa jälleen yksitellen. Seuraavalle rastille jälleen kaksi eräjormista saapuikin yhtä aikaa. Kolmas eräjorkkeli olikin sitten oman tiensä kulkija, joka löysi perille omia aikojaan. Saavuttuaan rastille, oli tehtävänä arvioida kaikenlaista maan ja taivaan väliltä. Huhupuheiden mukaan rasti kaiken kaikkiaan suoritettiin varsin kohtalaisesti. Rankan arviointisession jälkeen olikin jo aika ottaa suunta kohta yörastia, joka sitten löytyi ZXZZZ-lammelta. Perillä oli määrä tehdä nuotio, jossa saikin sitten paistaa ihkaoikeita A-luokan grillituotteita.


Tänne kolme yön kulkijaa saapuivat kaikki erikseen omia polkuja tallaten viimeiseen asti. A-luokan lihatuotteiden hävittyä parempaan talteen, oli aika ottaa esille mansikkakermakakku. Vähän oli pieni kuudelle jaettavaksi, mutta saipahan vähän makua suuhun. Toisaalta lihatuotteita oli sitten vastaavasti vähän enemmän. Tiukun nykiessä jo seuraavan vuorokauden puolella, sijasimme itsellemme yösijat luonnon käpyjuuripatjalle ja kävimme yöpuulle. Lauantai Uuteen päivään emme suinkaan heränneet auringon noustessa, vaan noin yhdeksän aikaan tummien pilvien kerääntyessä yläpuolellemme. Ammattilaiset kutsuvat tätä Esterin tervehdykseksi. Tästä huolimatta rohkaistuimme ulos jo kotoisaksi käyneestä laavusta (joka muuten oli varsin pinkeä). Majoitteesta tulille päästyämme nautimme herkullisen broilerpyörykkäkermakastikepasta-aterian. Lähestulkoon kesken aterian Maranellon miehellä kävi kutsu toisiin tehtäviin (Lappiin). Lähestulkoon yhtä yllättäen yhdellä rastimiehistä oli reikä seinässä, joten hänkin joutui poistumaan. Näin ollen retki jatkui vahvuudella 2 + 2. Edessä oli rastirinkeli. Tämä suoritettiinkin sitten kahden rastimiehen voimin suorittajien sinkoillessa sinne tänne rastilta rinkelille. Mies, jolla oli reikä seinässä, ehti pitämään kuitenkin päivän ensimmäisen rastin. Tehtävänä oli piirtää kartta rastia ympäröivästä maastosta. Alue osoittautui hienoisesti liian haastavaksi. Sitä myöten tuotoksetkin olivat luvalla sanoen mielenkiintoisia. Toiselle rastille siirryttiinkin varsin vauhdikkaasti. Siellä oli määrä solmia solmuja aiemmin opitun mukaisesti. Tämä rasti puolestaan nosti esiin osan poikain perinteisten partiotaitojen osaamisesta. Kun solmut ja sen sellaiset oli kirkkaana mielessä, oli aika siirtyä taas eteenpäin kohti uusia seikkailuja. Vuorossa oli etäisyyden arviointia ja luonnon lukemista. Rastimies näyttikin suorittajille taivaan (ja luonnon) merkit.


Tästä siirryttiin edelleen yksittäisajona kohti Syvä-Antiasta. Siellä kohtasimmekin päivällisen merkeissä. Aterioimme vähintään riittävästi kebaappia ja riisiä. Lihaa oli tosin ainoastaan noin 300g per hölö, mutta vähäistä kompensoitiin uppokeittämällä lihat aidossa voissa. Lisäksi voita hulahti hieman riisien sekaan. Tästä suivaantuneina päätimme ottaa mittaa Syvä-Antiaksesta. Viritimme nartsan päähän painon. Täten saimme aikaan laitekonstruktion, jolla rupesimme luotaamaan järven syvyyttä. Noin metrin etäisyydellä rannasta saimme syvyydeksi noin seitsemän metriä. Mitä syvyys sitten lieneekään himpun verran keskemmällä? Pojat alkoivat käydä kärsimättömiksi, joten oli aika jatkaa matkaa. Muutaman kylmän rastin kautta poijaat olivat juuri saapumaisillaan seuraavalla miehitetylle rastille, kunnes heitä kohtasi vallan karmiva näky. Puoliksi pää ojassa makasi nuori neiti neitokainen vailla elon merkkejä. Aluksi nuoret poijaat ajattelivat kyseessä olevan luonnontutkijan, joka esimerkiksi naaraa sammakonkutua ojan pohjalta. Asia päätettiin kuitenkin varmistaa, jolloin kävi ilmi, että kyseessä onkin ensiapua vaativa tapaus. Hetken päästä pojille valkeni, että makaava neito onkin rastitoimihenkilö, jolle tulee suorittaa tarpeelliset toimenpiteet hänen pelastamisekseen. Hetkeäkään epäröimättä [monitulkintainen määre] pojat saivat aloitettua ensiavun suorittamisen. Kesken kaiken alkaa mutkan takaa kuulua voihkintaa. Hetkeäkään hukkaamatta [monitulkintainen määre] lähtee toinen suorittajista katsastamaan tilannetta. Jälleen hän kohtaa mitä karmivimman näyn. Neito hädässä. Tällä neidolla onkin sitten reilusti kiisseliä säärellään (ja muissa paikoissa, joista sitä ei heti olettaisi löytävän). Tässä tapauksessa kiisseli markkeeraa pulppuavaa verta. Se tuleekin siis tyrehdyttää mitä pikimmiten. Tässä tehtävässä pojat jälleen hetkeäkään tuhraamatta kokeneen ensihoitajan ottein [monitulkintainen määre] käyvät toimiin tyrehdyttääkseen valtavan vuodon. Pian tilanne onkin ohi ja vj:t sattuvat tulemaan paikalle aivan puskista.


Tilannetta sitten hetken ruodittuaan päättää Tigers-vartio yhdessä tuumin jatkaa matkaa kohti yörastia. Yörastipaikka löytyykin täysin yllättäen ja pyytämättä viereiseltä Levo-Antiakselta. Nuorison pystyttäessä majoitusta itselleen kävi vanhempi väki virittelemässä heijastimia puihin järven ympäristössä. Pimeän laskeuduttua olikin sitten jo aika nuorison lähteä yksin omia polkuja tallaten poimimaan heijastimia maastosta. Kaikki rastit löytyivätkin varsin nopeasti, jonka jälkeen käytiinkin jo yöpuulle. Yht’äkkiä täysin yllättäen ja pyytämättä kuin puskista, ilmestyi paikalle Scorpions-vartion nuoriso-osasto (ammattilaiset kutsuvat vartsulaisiksi). Pian olikin jo aika palata nukkumatin ylläpitämään värimaailmaan. Sunnuntai Aamusella oli aikainen herätys, sillä vartiomme jäsenistöön kuuluvan henkilön tuli jo varsin aikaisin palata takaisin lähtöruutuun. Näin ollen aterioimme, pakkasimme, siivosimme ja poistumme paikalta samalla hyvästellen legendaarisen Scorpions-vartion edustajiston. Pikataival kohti Kattilaa ja sieltä moottorimarssi Kånalaan. Näin on jälleen saatu arvokasta eräjormakokemusta luonnon helmassa. Palaamme pian. Näihin kuviin ja tunnelmiin.

Kunnioittavasti Teidän Timo, Jarkko, Valtteri

Elias, Henri & Toni


Retkellä nähtyä & kuultua -Me tarvittais sua täällä.. -Me ollaan kai lähdössä jonnekin… Lappiin… -En mä suunnittele näitä reissuja!! En mä tiedä!! -Ei me mennä Ferrarilla, vaikka siinä onkin neljä paikkaa ja neljä ovea, se raapii edestä ja takana sattuu olemaan veivi-ikkunat. -Korv-Göran Pietarsaaresta, siitä Herra Snellmanin naapurista. -Vaikka usein kuuleekin aivan järjettömiä mielipiteitä, on kuitenkin tosiasia, että Maranellon mies mallintaa kokonaiskuvaa käyttäen hyödykseen esimerkiksi liian vähäisiä tuotannollisia resursseja. -Arkielämä on opettanut meille, että maranellon mies avaa itse kullekin tiedon ja ymmärryksen portin kohti nykysukupolvia henkisesti rasittavaa elämäntyyliä.

Leevi

Jussi

Henri


Tietovisa Tigers

(vm. 2010) tarjoaa Vuoden 2010 ensimmäinen virallinen tietovisa Oikeat vastaukset visan viimeisellä sivulla. 1. Missä lippukunta on viettänyt eniten kesäleirejä? a) Irakissa b) Helsingin maalaiskunnassa c) Lopella d) Porissa 2. Montako tonttua kuului lippukuntaan vuonna 1946? a) 18 b) 4 c) 57 d) ei ollut tonttuja, oli vain joulupukki 3. Kuinka monta vuotta lippukunta on kokoontunut kololla? a) 41 b) 31 c) 21 d) 11 4. Minä vuonna lippukunta perustettiin? a) 1935 b) 1942 c) 1938 d) 22 eKr 5. Milloin louhi vihittiin käyttöön? a) 1994 b) 1998 c) 2000 d) ei koskaan vihitty


6. Minä vuonna Sanctus Franciscus perusti alueosastot? a) 1970 b) 1980 c) 1982 d) 1973 7. Minkä niminen oli vuoden 1982 kesäleiri? a) Irakin sotilaat b) Sohvaperunain kuningas c) Peter Pan d) Hiewatha 8. Minä vuonna Jeanne d Arc liittyi SVPR:ään? a) 1899 b) 1935 c) 1938 d) 1943 9. Minä vuonna lippukunnanjohtajaksi valittiin Märta Aminoff? a) 1941 b) 1945 c) 1950 d) 1953 10. Mistä sokeri on peräisin? a) Pussista b) Hiilestä, hapesta ja vedystä c) Pimeästä reiästä d) Ladan pakoputkesta e) Göranin tehtaasta


11. Minkä arvosta on tarvittu postimerkkejä yhden Mätäjoen postittamiseen? a) n. 2 markkaa b) n. 4 markkaa 30 penniä c) 3 markkaa 50 penniä d) n. 5.97598 markkaa 12. Vuosi 1997; kenestä on kyse lausunnossa: ”Sen mielestä Mel C on paras”? a) Sami Säisä b) Laura Kananen c) Panu Kantola d) Heikki Suomalainen 13. Juorun mukaan; kenen maha oli ‘Pullea’ vuonna 1997? a) Timo Saalasti b) Jaakko Rantala c) Henrikki Miettinen d) Heidi Korpelainen 14. Kuka seuraavista on ollut lippukunnanjohtana 1980-luvulla? a) Michael Scumacher b) Ralf Schumacher c) Pirkko Schumacher d) Keijo “Keke” Rosberg 15. Mitä tarkoittaa gogo-juice? a) Valopetrolia b) Erityisesti nahkaliljalla nautittavaa, matkantekoa edistävää juomaa c) Erityisesti pt-kisoissa nautittavaa, matkantekoa edistävää juomaa d) Tavallista kookos-mehua


Oikea rivi: 1C / 2B / 3B / 4A / 5C / 6D / 7C / 8C / 9B / 10A / 11B / 12C / 13B / 14C / 15A / 16B

16. Kuinka monella lippukuntalaisella oli sähköpostiosoite vuonna 1999? a) 3 b) 14 c) 27 d) Kenelläkään ei ollut henkilökohtaista osoitetta. Lpkj:lla oli lpk:n osoite. PS. Tigers Oyj pidättää oikeuden enemmän kuin mahdollisiin painovirheisiin ja muihin harhaanjohtaviin kummajaisiin.


Retkikeksitesti


Testiryhm채...

Testiryhm채n j채sen Leevi suosittelee Jaffa-keksej채.


KILKE - VI Finnjamboree 28.7.-5.8.2010 Jeanne d’Arc osallistui noin viidenkymmenen jäsenensä voimin Suomen Partiolaisten suurleiri Kilkkeelle 28.7. - 5.8.2010. Alkuleirin ennätyshelteet eivät intoa hyydyttäneet ja säiden jatkuessa varsin suopeina loppuun asti voidaan todeta edellisen SP:n suurleiri Taruksen kaatosateiden olevan muisto vain. Yli 10 000 partiolaista kerännyt Kilke tarjosi Jeanne d’Arcin tarpojille, samoajille ja vaeltajille suurleirikokemuksen, jollaista yhden lippukunnan tapahtumissa ei voi saada. Massiiviset yhteiset ohjelmat ja huikaisevan väkimäärän täyttämä kangasmetsä henkeä salpaavine pölypilvineen eivät helpolla unohdu. Leirin aikana porukkamme tutustui vierainamme olleisiin skotlantilaisiin tyttöpartiolaisiin, osallistui Maa, Ilma, Vesi ja Tuli -ohjelmakokonaisuuksiin ja vaelsi yön yli kestäneen haikin.

Makuja maailmalta


Lippukunnalla oli leirillä vieraita Skotlannista

Haikki oli räätälöity ns. helpoimman mukaan ja kovempiin haasteisiin tottuneet Jannennakit eivät kuulemma saaneet moisesta luontopolusta haluamiaan haasteita. Pitänee siis järjestää halukkaille joku karumpi reissu tulevalla kaudella. Ensi kesänä on maailmanjamboree Ruotsissa ja luonnollisesti myös lippukunnan oma leiri. Seuraava suurleiri, jolle Jeanne d’Arc lippukuntana osallistunee on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten noin 4 000 hengen piirileiri kesällä 2012. Kiitokset kaikille leiriläisille ja mukana olleille johtajille, ilman teitä olisi ollut vähän hölmöä päivystää yksin pusikossa.

Vesku

Savunjohtaja


Ilmoitustaulu Piirin kokous 17.10.2010. Syksyllä pidetyssä piirin kokouksessa valittiin lippukunnastamme edustaja piirineuvostoon. Seuraavalla kaksivuotiskaudella pine:ssa vaikuttaa Vesku, varajäsenenään Jarkko. Avoimia työpaikkoja KäIsä – kämppäisännän tehtäviin kuuluu Nuuksion kansallispuiston kupeessa olevien kiinteistöjen käytön sekä perusylläpidon koordinointi. Mätskin toimitus – Mätäjoen toimitus kaipaa uusia jäseniä. Pätevät hakijat huomioidaan myös päätoimittajan paikkaa täytettäessä.

ltä Tunnelmia Kilkkee


Harry Potter - Äkkälä 21.-23.1.2011 Koko lippukunnan yhteinen Äkkälä-retki järjestettiin 21.-23.1.2011. Kiljavan leirikeskus muuttui viikonloppuna maagiseksi Tylypahkan velhojen ja noitien kouluksi. Lippukuntalaiset pääsivät opettelemaan taikojen ja taikajuomien tekoa, harjoittelemaan luudalla lentämistä ja antamaan ensiapua puuhun törmänneen lentävän auton matkustajille. Perjantaina Tylypahkaan saavuttuaan lippukuntalaiset joutuivat lajitteluhattuseremoniaan, jossa heidät jaettiin neljään tupaan: Rohkelikkoon, Puuskupuhiin, Korpinkynteen ja Luihuseen. Tämän jälkeen jokainen velho- ja noitakokelas askarteli itselleen nimikyltin ja söi maukkasta iltapalapannukakkua. Lauantaiaamu lähti käyntiin aamupalalla ja lipunnostolla. Tämän jälkeen taikaoppilaita koulutettiin muun muassa loitsimaan, lentämään luudalla, heittelemään possauspommeja. Lounaan jälkeen oli saunavuorot ja maaginen pulkkamäki.

Ulkona leikittiin ja kierrettiin rasteja lumen tuiskutessa.


Velho- ja noitakokelaat tehtailemassa nimikylttejä.

Iltapäivällä velho- ja noitakoulun oppilaat sekoittivat taikaliemiä, pyrkivät Harry Potter -fanikerhoon ja etsivät kuoleman varjeluksia. Illalla koitti eeppinen taistelu Voldemortin ja hänen kuolonsyöjiensä sekä Harry Potterin ja hänen ystäviensä välillä. Voldemortin saatua ansaitsemansa lumipesun oli aika juhlia. Ohjelman huipensivat Justin Bieberin hengessä tehty musiikkivideo sekä Tylyahon krouvista kertova sketsilaulu. Sudenpentujen ja seikkailijoiden mentyä nukkumaan tarpojat näkivät vielä elokuvan Harry Potter ja salaisuuksien kammio, kun taas johtajisto vetäytyi yöpalaveriinsa. Sunnuntaina tuvat kamppailivat vielä keskenään huispausmestaruudesta ennen Tylypahkan siivoamista ja kotiin lähtöä. Kirjoittaja: Simo Ortamo


Tigers-vartio (vm. 2010) ja 23 astetta pakkasta Tigers-vartio kävi sunnuntaina 24.1.2010 hiihtämässä Pirttimäen lähettyvillä harjoitukseksi tulevaa Talvisota-retkeään varten. Porukasta puuttui muutama henkilö, mutta retki sujui melko hyvin ja saimme huikeat 16 km hiihdettyä noin kuudessa tunnissa. Tapasimme klo 8.30 Konalan kirkolla ja huomasimme olevamme hieman vajaalukuisia. Retkelle olivat lähdössä Timo, Jussi, Henkka ja Roope sekä pois jääneitä VJ:tä Jarkkoa ja Wadea paikkaava Panu. Ajoimme Oittaalle Bodom-järven rantaan. Pakkaslukemat huitelivat jossain noin 23 asteen tuntuvilla. Lyhyen suksien kanssa säätämisen jälkeen lähdimme ylittämään Bodomia suuntana Pirttimäki. Kesken matkan Roopen toinen suksisauva katkesi, jolloin Panun piti lähteä takaisin autoille ja tuoda autolla mukana olleet varasauvat Pirttimäkeen.

Henri evästauolla.


Kun olimme päässeet Pirttimäkeen (pienen Bodomin pohjoisosassa pyöriskelyn jälkeen) pidimme muutaman minuutin pituisen juomatauon. Sen jälkeen lähdimme hiihtelemään pitkin Pirttimäen latuja – ja välillä metsäänkin poiketen – Hynkänlampea kohden. Hynkänlammen keittokatokselle hiihdettyämme (ja kiivettyämme) aloimme keittelemään ruokia. Siellä vietimmekin sitten noin tunnin tai kaksi. Paikalle sattuikin pari lumikenkäilijää, joiden kanssa jutellessa aikaa kuluikin mukavasti. Lämpötilakin oli mukavasti noussut jo noin -17 asteeseen. Kun olimme päässeet viimeinkin lähtemään Hynkänlammelta, oli vuorossa matka takaisin Oittaalle Sorlammen ja Hakjärvimossen kautta. Hiihdimme jonkin matkaa ladulla, mutta sitten poikkesimme taas metsään. Pienen hiihtomatkan jälkeen saavuimme Sorlammelle, jonka ylitimme sen kummempia ihmettelemättä ja jatkoimme vielä muutaman kilometrin lyhyehkön (mutta sitäkin tapahtumarikkaamman) matkan Oittaalle. Siellä sitten kaikki – paitsi Panu, joka haki autonsa Pirttimäestä – ahtautuivat Timon Saabiin ja lähtivät kotiin päin. Kirjoittanut: Roope

Jussi valmiina hurjiin suorituksiin.


Kannatusyhdistys ilmoittaa Kannatusyhdistys myy jälleen teatterilippuja keväällä 2011. Seuraaviin näytöksiin on varattu lippuja: Fjodor Dostojevski - Tuomo Aitta: RIKOS JA RANGAISTUS - Ryhmäteatteri, Helsinginkadun näyttämö - pe 11.3.11 klo 19 - liput 31e, opisk 18e, opisk lpk-laiset 15e Väinö Linna - Mika Myllyaho - Saana Lavaste: POHJANTÄHTI 2011 - Kansallisteatteri, suuri näyttämö - pe 25.3.11 klo 19 - liput 32e, opisk 19e, opisk lpk-lainen 16e Hugo Pratt: CORTO MALTESEN SEIKKAILUT - Q-teatteri, Tunturikatu 16 - la 9.4.11 klo 19 - liput 28e, opisk 17e,opisk lpk-lainen 14e

Lisätietoja & varaukset Riitta Lipsanen Jd’A:n kannatusyhdistyksen jäsen riitta.lipsanen@kolumbus.fi 050-433 0997


Haastattelu - Ihmeellinen kilpa Lippukuntamme tapahtumakalenteriin oli tänä syksynä [2009] ilmestynyt ensimmäistä kertaa moneen vuoteen Ensilumi-partiotaitokilpailu. Jännittävä kisa käytiin 27.-29. marraskuuta [2009] neljän lippukuntamme tarpoja- ja samoajavartion välillä Espoon Uusimäen sekä Luukin ja Pirttimäen metsissä teemalla Amazing Race. Haastattelin kisan jälkeisistä tunnelmista Alexia (12) ja Mikkoa (12) Pöllöttarpojavartiosta. - Kävely, molemmat kertoivat jääneen päällimmäisenä mieleen kisasta. Mikko sanoi myös suunnistaneensa kisassa paljon. Poikien mukaan heidän suunnistustaitonsa kehittyivät kisan ansiosta. - Opin suunnistamaan niin kuin tarkemmin. Viime retkellä olimme 50 metrin päässä rastista, mutta emme löytäneet sitä. Olimme varmaan jonkun tunnin siinä. Nyt, jos olisi samanlainen tilanne, ei enää kävisi niin, Alex selitti. Hän mainitsi myös oppineensa eräällä rastilla tekemään paperiarkista mukin, joka ei vuoda. Molemmat tarpojat kehuivat muutenkin kisan rasteja. - Minun mielestäni se laatikko, mistä piti kokeilla esineitä, oli kivoin rasti. Siellä oli sisällä vettä ja makaroonia, ja sinne piti työntää käsi. Sitten ne esineet piti tunnistaa, Mikko selitti. Alex puolestaan piti vedenlämmitysrastista. Molempien mielestä frisbeegolfin pelaaminen keskellä metsää oli hauskaa, mutta ei kovin vaikeaa. Karttamerkkien tunnistaminen puolestaan ei mennyt Mikon mukaan vartiolta kovin hyvin, ja solmutkin olivat vaikeita. - Näytelmää emme ehtineet harjoitella tarpeeksi, koska luulimme että se pitää esittää vasta iltanuotiolla, Mikko jatkoi.


Marraskuinen sää ei suosinut kisaajia, sillä viikonlopun aikana satoi jatkuvasti. - Lauantaina ei kyllä enää niin paljon, Mikko tarkensi. Sateesta ja märkyydestä johtunut kastuminen oli myös retken ikävin puoli. - Minulta kastui kengät ja sitten kastui myös makuupussi. Ensi kerralla otan mukaan paremman rinkansuojuksen, koska nyt se päästi vettä läpi. Ja kunnollisen taskulampun, Alex tilitti. Mikko puolestaan oli täysin tyytyväinen varusteihinsa. - Maalissa oli helpottunut fiilis, koska tiesi ettei tarvitsisi enää kävellä enempää, Alex kertoi. Samalla tunsi myös saavuttaneensa jotain. Kysyessäni poikien innokkuutta lähteä myös jatkossa kisaamaan vastaus tuli nopeasti ja ytimekkäästi: - Joo, he vastasivat melkein yhteen ääneen. - Jos vain pääsen, Mikko lisäsi vielä varovasti.

Haastattelu: Simo Ortamo

Alex

Mikko


Kuulumisia saunaprojektista Jeanne d’Arcin uuden saunan rakentaminen alkaa olla loppusuoralla ja Siikajärven kämppien tontille kohonnut rakennus on tarkoitus saada valmiiksi tänä keväänä. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, lippukunnassa toimivat ryhmät pääsevät käyttämään uutta saunaa kämppäretkillään ensi syksynä. Massiivinen projekti aloitettiin kesällä 2009 ja sen eteen on tehty pitkälti yli tuhat henkilötyötuntia. Vanhan kämpän pieni sauna on perinteisesti ruuhkautunut isompien ryhmien retkillä ja siksi lippukunnassa syntyi tarvetta erilliselle saunarakennukselle. Uuden saunan löyly- ja pesutilat mahdollistavat noin kymmenen hengen yhtäaikaisen saunomisen. Rakennusta ei ole tarkoitettu ryhmien yöpymiseen, mutta tilavalla parvella varustettu tupa tuo tarvittaessa hieman lisäkapasiteettia kämpille. Kiuas, pata ja tuvan takka ovat puulämmitteisiä ylläpitolämmityksen ja valaistuksen toimiessa sähköllä.


Puuhasivu

Panu Kantola


Tulevia tapahtumia 27.2. JN 27.3. JN 1.-3.4. Joukkis 17.4. JN 13.-15.5.Yhteiskuntamajakka 22.5. JN 26.7.-3.8. Kes채leiri


Mätäjoki I/11