Page 1

FØ p RS rE TE miE NU r M E! M ER

DEn nATUrliGE mATEn ER DEN BESTE MATEN

6 49,- utgaver i året

GODT & BLANDET

ET

GODT & BLANDET

US

Lek i fargeriket. Lek og moro tilpasset alle generasjoner. Jonas Wagell har designet Bulky Tea Pot, en gul oppkvikker med overeksponerte detaljer. Tekannen har lekent design, inspirert av eventyr og historiebøker for barn. Tekannen fra Muuto leveres i fargene gul, hvit og grønn, kr. 549,- fra Illums Bolighus.

E

R LE C

kylling

inTr opr is

God mat kommer fra skikkeliG dyrehold

Columbi eGG

Nomader er folkegrupper som flytter fra sted til sted, uten et fast bosted. Vi nordboere er til stadighet på flyttefot, fra hytta eller båten ved sjøen om sommeren, til fjellet om høsten og vinteren. På veggen dynetrekk med fototrykk av skogens konge – elgen. 140 × 220 fra By nord, til kr. 1195,- for sett med dynetrekk og putevar. Beduinteppe fra Egypt, vintage juletrefot og kamuflasjeveske av gammelt seil. Gammel feltseng kr. 2499,- og filttøfler i ull kr. 699,-, fra Bolina. Norwegian Wood-pledd kr. 1350,- fra PurNorsk og matpakke med Søbogaard bringebærdrikk, kr. 30,- fra Åpent Bakeri.

Solgul design

ultimat detox. Kombucha-te er en forfriskende, «levende» drikk med en hær av probiotika, antioksidanter og B-vitaminer som bidrar til å hjelpe fordøyelsen, letter kroppen for giftstoffer og støtter dens naturlige forsvar. Drikken er ikke anbefalt for gravide eller barn under 5 år. Pris kr. 104,fra For Body and Mind.

Gult forbinder vi med glede og optimisme. Tilfør kjøkkenet eller spiserommet noe gult som vil bli lagt merke til, og som lyser opp høsten og vinteren. Organisk kamillete med sitron og honning, kr. 54,-,patchwork. gule telysestaker, kr. 25,per stk, gultillysestake fra Ferm, kr.og Ideen bak Stilmessig utfordres vi nå å være mer kreative 199,per stkavog sort lysestake Ferm, kr. eller 299,per stk. «Closely tørre mer. Gjenbruk gamle stoffrester,fra patchwork lappeteknikk, blir separated» vase i gult og fra protesten Muuto, kr.mot 759,-. stadig mer populært. Fargene minimalismen dukker opp igjen i lappene. Grønt er naturens farge, og signaliserer det levende, friske. Grønt oppleves som avslappende, en farge som gir ro og harmoni. Frukt og grønt i kjøkkenet vil sette farge på høsten og vinteren.

Noma

Moderne klassikere

Medbrakt. Den norske matpakken dukket opp i skolen på 1930-tallet, i kampen for sunn mat og helse. På 1920-tallet var det et sosialt tiltak å servere barn i Oslo middag på skolen. Carl Schiøtz var en internasjonal helseekspert som i 1932 innførte Oslofrokosten. Matpakken står fortsatt sterkt i norsk kultur. Vi smører mat med pålegg og grønt, pakker i papir og tar med på skole, jobb eller ut på tur i skog og mark.

HvoRDAN RENé REDzEpi BlE AMBASSADØREN FoR NoRDiSk MAT

piFF opp ÅRETS pÅSkEFRokoST

Nomadekongen

AV c H R I S T I N A S K J Ø L S v I K F O T O K y R R E S K J E L B y K R I S T O F F E R S E N O G L A S S E B E R R E

Husker du klassikerne, som oksefilet Provençale og Crêpes Suzette? Gode, ikke sant? Mye har endret seg siden den gang de var den foretrukne festmaten i de tusen hjem, men nå er det på tide på tørke støv av dem igjen. Presentasjonen er mer moderne og konsistensene mer fristende, men smakene er de samme. La neste helgemiddag bli et retromåltid!

GAmlE klAssikErE pUSSET opp Til MoDERNE NyTElSER

ANDECoNFiT MED SAvoykÅl oG lØk

+

18

nr 1 2011 pris 49,- inkl mVA

RETURUKE

MAT SOfIerO SLOttSreStauraNg FOTO DavID Back OPPSKRIFTER På S.112–115

INTERPRESS NORGE

9 771891 818203

Øl Øl

Sitrus på alle fat Matreise i Sør-Afrika Villsau i kokegrop Thaimat på Kampen

(Til 4 pers)

Del opp soppen i biter • Brun smøret i en stekepanne, men ikke svi det, legg i soppen og la den steke seg passe

1 sjalottløk, hakket

gyllen • Tilsett løk og hvitløk, krydder, salt og pepper

½ hvitløkfedd, hakket

• Hell over fløten og rør inn sennep og la det hele putre

1 ts Dijonsennep

Se vårt store utvalg på www.hegdehaugen.no Bogstadveien 17

0355 Oslo

Audi Ensjø_bakside 04/11:Layout 1

06-04-11

24

Tlf. 22 46 06 05 15:51

48

Skjønnheten ligger i teknikken MAT & VeNNeR 2/2011

AV v IBEKE LINDSTAD DEG N - P E T E R S E N FOTO ISIDOR ÅSTRØM OPPSKR I F T E R P Å S . 115 –117

AV v IB E K E LI NDSTA D DE G N- PE T E R SE N FO T O IS ID OR Å ST R ØM OPPSK RI F TER PÅ S. 115 –117

deN NATuRlige MATeN eR deN besTe MATeN

Nye Audi A7 Sportback quattro® fra 708.300,-

www.MAT-VeNNeR.No

Det er vanskelig å gjemme seg bort i nye Audi A7 Sportback. Med sin attraktive design og elegante kurver vekker den oppsikt på veien. Under overflaten lurer imidlertid en kombinasjon av innovasjon, avansert teknikk og rå motorkraft. Drivstofforbruk 0,60 - 0,82 l/mil ved blandet kjøring. CO2-utslipp 158 - 190 g/km. Pris inkludert frakt- og leveringsomkostninger Oslo. Årsavgift kommer i tillegg.

KYLLINGSPYD MED ØLTERIYAKISAUS

Nybilgaranti 5 år/100.000 km

ØLMARINERT LAKSEFILET MED STUET LØK

Ideell å lage mens gjestene venter, siden sausen blandes på forhånd og bare skal ha et raskt oppkok før servering.

Ensjø

Grenseveien 65, 0663 Oslo 63 Tlf. 24 03 22 00 mollerbil.no/ensjo

he

Fokus på naturlig mat og ­menneskene bak maten vi spiser

t!

KoKKen baK oslos nye øKo-restaurant vil sKape et pusterom på moder Jords premisser

+

pRAhA på vandring blant

gourmethovedstadens restauranter og ølhaller

Flatbrød på alle bord i Fokus: karse småmat på bryggekanten Franske Følelser

rabarbra

sur som få, men liKevel bestevenn med både KJøtt og fisK

i n te rpre ss n orge

Naturmat på historisk grunn På Søndre Løsset gård på Rena får du kortreist mat til å bli mett av. I eksklusive omgivelser tilberedes det beste naturen har å by på. Litt kjøkkenteater kan du også oppleve. Tekst: Vibeke Lindstad Degn-Petersen Foto: Kyrre Skjelby Kristoffersen

Kurs- og konferanse-delen på Søndre Løsset gård er et familieprosjekt. Barna Marie og Peter er faste kjøkkenhjelpere.

som Kan fraKtes

DEKONSTRUERT JORDBÆR-SHORTCAKE

Ideell å lage mens gjestene venter, siden sausen blandes på forhånd og bare skal ha et raskt oppkok før servering. 63

Folkelig verdensmester Selv om han har vunnet den gjeveste prisen en kokk kan vinne, vil Geir Skeie aller helst servere ujålete fiskemat og oppdra folk til fiskespisere.

Villsau

23.09.2011 11:24:13

Hoveddokument_v21.indd 95

23.09.2011 11:24:19

AV v I B E K E L I N D S TA D D E G N - P E T E R S E N FOTO JIMMy LINUS ALLE OPPSKRIFTER BAK I MAGASINET

Teksten på Geir Skeies forkle sier vel alt: Ekte fiskelykke. Det er det han vil gi gjestene på «Brygga 11 Geir Skeie».

Dette er «slowfood på raske ben».Villsau, ursau, vikingsau, spælsau eller det mer korrekte gammelnorsk sau. Påskens beste lammesteik har mange navn. AV mONa aSkerØD FOTO kJetIL BakkeN

angs hele kysten, på øyer, knatter og berg, spretter de lettbeint rundt og utnytter alle vekstene som finnes i det ulendte terrenget. Slik bruker de sommermånedene til å trekke til seg salt fra havet og smak fra urter og gras, og utvikle sitt spesielle, smaksrike kjøtt Villsauen var den vanligste sauerasen i Norge fram til slutten av 1800-tallet. Rasen var nær utryddelse for 50 år siden, men en gjeng entusiaster fra Austevoll i Hordaland reddet de siste restene. I dag er villsauen på fremmarsj. Den liten, lettbeint, og tar seg enkelt fram i ulendt terreng. Dessuten er den et utpreget flokkdyr, så den blir sjelden tatt av rovdyr. Villsauen er utviklet for å leve i kystlandskap, med kystklima. Det betyr milde somre og milde, relativt snøfattige vintre. Den beiter annerledes enn den nyere norske sauen, som foretrekker gras. Villsauen beiter på gras, urter, lyng, lav, einer, pors, diverse grasvekster, tang og taregras, kvist, bark og blader.

Dette kostholdet gir kjøttet en helt egen smak. Kjøttet er også annerledes. I stedet for at fettet marmorerer kjøttet, lagres det rundt vitale organer. Det betyr at kjøttet både er magert og rent. Villsau gjør seg til alle fåreretter, som steik, fenalår, pinnekjøtt, lammerull og så videre. Siden det er såpass magert er det mange som anbefaler å tilberede kjøttet som vilt. Og husk at kjøttet er mildt, men smaksrikt. Det er derfor lurt å være litt forsiktig med krydderet til å begynne med. I 2010 ble det slaktet 42.000 lam av villsau, med en middelvekt på 11 kilo. Det er dobbelt så mye som for fem år siden. I 2000 ble det slaktet under 2000 lam, så man kan trygt si at villsausen fosser frem. Vil du ha villsau på bordet bør du være tidlig ute i høstens slaktetid. Du får villsau direkte fra produsentene, og i velassorterte matbutikker. Men det er ikke bare kjøttet på villsauen som er helt spesielt. Også ulla er litt annerledes enn vanlig saueull, og hele skinn eller ull fås i alle farger. Ulla er lett og har spesielt sterke fibre, og kan veves tynnere enn annen ull. Den egner seg også spesielt godt til toving.

BÆRBART BÆRBART TIL FEST TIL FEST

STEKT LyR MED PURRE, SPINAT, BLOMKÅLKREM OG POTETER MED KAPERS OG LØK

Imponer 17.mai-festen eller pikniken med kaker som

Denne dagen var lyr blant fangsten. Den milde lyren med stekeskorpe får fin motstand i sesongens grønnsaker.

frakteseller i glass og settesmed sammen påsom stedet. Imponer 17.mai-festen pikniken kaker fraktes i glass og settes sammen på stedet. av V I B E K E L I N D S TA D D E G N - P E T E R S E N

72

Foto JIMMY LINUS

LOLLIPOPS En hel skog av små, søte sjokoladedekkede kransekaker på pinne – kan en kake bli mer tilpasset transport?

o P P S K R I Ft E R På S I d . 1 0 6 – 1 0 8

LOLLIPOPS

En hel skog av små, søte sjokoladedekkede kransekaker på pinne – kan en kake bli mer tilpasset transport?

48 av V I B E K E L I N D S TA D D E G N - P E T E R S E N

Foto JIMMY LINUS

o P P S K R I Ft E R På S Id . 1 0 6 – 1 0 8

48

49

30

49

s OP Om PS mE KR rE IFT n ER s

DEn nATUrliGE mATEn ER DEN BESTE MATEN

godt & blandet

31

vinlangedoc vinlangedoc

OMråDe: OMråDe: corbières corbièresaoc aoc

et et avav dede største områdene i Languedoc, største områdene i Languedoc,med medetetlappeteppe lappeteppeavav variert jordsmonn ogog tidligere kjent forformasseproduksjon variert jordsmonn tidligere kjent masseproduksjonavavenkle enkle viner. Men tiden forandrer seg. Her i dette viner. Men tiden forandrer seg. Her i dettevarme varmeområdet områdetfinner finnervivinånå mange små produsenter som arbeider mange små produsenter som arbeiderkompromissløst kompromissløstforforå åvise viseatat området harhar livets rett, også i forhold til tilproduksjon området livets rett, også i forhold produksjonavavkvalitetsvin. kvalitetsvin.

Råvare­kunnskap, Hobby­ kokker, Tema­baserte ­oppskrifter, Kokke­ portretter, drikke, Godt & ­Blandet, Tradisjonell Norsk mat, Reiser, m.m.

IS I VARMEN LAg EgEN IS Og SORBET

Verdensmesteren HoPtIMISten Kjenner du igjen denne karen? Hoptimisten, den blide, lille karen, skaper gjensynsglede og assosiasjoner tilbake til de glade 70-årene. Dekk gjerne bordet med Hoptimister, som med sine runde former, gode blikk og sterke, glade farger ble skapt av møbeldesigner Gustav Ehrenreich i 1968. De søte, livsglade Hoptimistene relanseres nå ved hjelp av designer Lotte Steffensen og Jørn Ehrenreich. Hoptimistene finnes i flere modeller, de runde med forskjellige smil og Nemolignende fisker. Priser og utsalgssteder på forespørsel hos Pause Design.

gEIR SKEIE VANT BOcuSE D’OR, MEN jåLER NED Og VIL SERVERE FOLKELIg gOuRMETFISK TIL ALLE

rEisEkOkkEn KjøKKENSjEFEN På «FRAM» TAR OSS På EN KuLINARISK REISE

nye nye tider tider

loKale RåVaReR I «Jærkokken» presenterer Heine Grov en rekke nye, enkle og rene oppskrifter basert på lokale råvarer. flere av oppskriftene er bygd opp slik at maten lett kan tilberedes utendørs. I tillegg viser boka fram Jæren på sitt beste. vi bys på alt fra bygdetun til kraftig storhav i det varierte jærlandskapet. «Jærkokken» fra Drivkraft forlag, kr. 398

RETURUKE 37

gaVe tIl VeRten! Med støtte fra Innovasjon Norge har Syncamo ved Claes Persson utviklet en kortholder i spesialstål. Kortholderen er patentert, og er den eneste i sitt slag som beskytter mot avmagnetisering, slitasje, kopiering og stråling. nr 3 2011 Kortholderen har tiltalende design, er praktisk i bruk og bare to millimeter pris 69,- inkl mVA tykk. Holderen kan dekoreres etter eget ønske. Kr. 145,- fra Doga.

INTERPRESS NORGE

glød 2011

GrillmATEn, sAlATEnE OG DEssErTEnE

24

Tommy Sjöö reiste til Praha og skapte sitt eget restaurantimperium.

Møt våren i

MØRK SJOKOLADE-TEKAKE, SERVERT MED JORDBÆRFYLT KANELSTRULL

å skapt ha skapt enkle robuste viner, dominert store produFraFra å ha enkle robuste viner, dominert av av store produsenter, dukker spennende viner små produsenter, dukker detdet nå nå oppopp spennende viner fra fra små produsenter som brenner vinproduksjon. er det kreativitet senter som brenner for for vinproduksjon. NåNå er det kreativitet nytenkning som er fellesnevneren området. og og nytenkning som er fellesnevneren for for området. er her, midt mellom hav, at mange funnet DetDet er her, midt mellom fjellfjell og og hav, at mange harhar funnet nisje. Jordsmonnet er karrig, området er tider til tider sin sin nisje. Jordsmonnet er karrig, og og området er til så så forblåst at man hvordan holder dag forblåst at man kankan lurelure på på hvordan de de holder detdet ut,ut, dag etter dag. Som gjest er det derimot utrolig sjarmerende etter dag. Som gjest er det derimot utrolig sjarmerende å å finne vinmarker mellom fjell der man ikke skulle tru at nokon finne vinmarker mellom fjell der man ikke skulle tru at nokon kunne kunne bu!bu! av grunnen at det er mulig å dyrke NoeNoe av grunnen til attil det er mulig å dyrke vinvin herher er er detdet gunstige varierte klimaet. Minst viktig er jorden. gunstige og og varierte klimaet. Minst likelike viktig er jorden. HerHer skifter mellom sandstein, skifer, kalk grus. I tillegg skifter detdet mellom sandstein, skifer, kalk og og grus. I tillegg er de lokale druestokkene vanvittig gamle. samtidig er de lokale druestokkene vanvittig gamle. NårNår dudu samtidig husker at dette området er svært langstrakt, Montpellier husker at dette området er svært langstrakt, fra fra Montpellier i nord til Narbonne i sør, tydelig hvorfor Languedoc i nord til Narbonne i sør, blirblir detdet tydelig hvorfor Languedoc erså et rikholdig så rikholdig variert vindistrikt. er et og og variert vindistrikt. konsentrert meg 2 vinprodusenter som JegJeg harhar herher konsentrert meg omom 2 vinprodusenter som en spennende utvikling; Mas Foulaquier Domaine er i er eni spennende utvikling; Mas Foulaquier og og Domaine Sainte Croix. Sainte Croix.

Pikniklunsj

+

blå HIMMel. gRØnt gReSS. FUgleR SYngeR. PIKnIK-tId! Piknik i det grønne er en hyggelig start på de deilige sommermånedene som venter oss. Inviter gode venner på en matopplevelse ute i det fri. Lag en grønn salat og ta med en god urtedressing. boKen «lUnCH box ReVolUtIon» er en bok om ditt liv, nærmere bestemt om din lunsj. Lunsjen droppes ofte når vi haster fra gjøremål til gjøremål. Men lunsjen er viktigere enn du tror. Med denne boken vil du bli inspirert til å lage en god og enkel lunsjpakke som du kan ta med på skolen, til jobben eller på en pikniklunsj med venner og kolleger. Prøv!

Potetens norske oppvekst Piknik i det fri Markjordbær Vin i varmen

engelske LizJohn og John engelske Liz og Bowen falt pladask Bowen falt pladask for vinmulighetene i for vinmulighetene i Languedoc. De driver Languedoc. De driver selvfølgelig økologisk. selvfølgelig økologisk.

71 71

DET ER COOL Å LUFTE VIN – OGSÅ HVITVIN

rabarbra

New Norm Cool Breather gjør det samme for hvitvinen som den kjente Wine Breather gjør for rødvinen. Luftingen skjer i det øyeblikket du heller vinen fra flaske til karaffel. Du behøver ikke å åpne vinen lenge før den skal drikkes. Samtidig kan du holde vinen kjølig lenger med Cool Breather. Ha bare den praktiske coolstick klar i fryseren, og sett den i 1-literskaraffelen.

eg har massevis av kokebøker, men jeg følger aldri andre kokkers oppskrifter til punkt og prikke. Oppskrifter er til inspirasjon, ikke en fasit,» mener Helle Øder Valebrokk, som liker å kombinere norske råvarer med mer eksotisk tilbehør. «Norge har fantastiske råvarer,» erklærer hun når vi spør om hva vi først og fremst bør inspireres av i oppskriftene hennes. Hun mener vi bør bli flinkere til å bruke våre egne råvarer, gjerne sammen med eksotisk og annerledes garnityr. Med et håp om å fravriste norgesmesteren noen av hennes hemmeligheter på kjøkkenet møter vi opp i god tid før gjestene. Det kunne vi ha spart oss. «Planlegging, huskeliste og detaljer er det som gjør en god middag til en fantastisk middag,» påpeker Helle, som allerede dagen før har satt både seg selv og ektemannen i sving for å forberede festmåltidet. Det dufter himmelsk inne fra kjøkkenet, Helle møter oss i døren ikledd forkle, klar for siste innspurt når gjestene kommer. Mesteparten av maten er allerede ferdig. Ektemannen, Erik Valebrokk, heller i et glass hvitvin. Norgesmesteren selv ser ut til å ha stålkontroll på middagen til åtte personer, er fokusert, men avslappet,

moderne og intime.

For mer informasjon: www.pravdagroup.cz/en

DESIGN BY

NORM

• Hjemmelagede crabsticks i eksotisk skalldyrsaus • Ytrefilet av rein med solbærglace og potetog gresskargrateng • Melkesjokoladekrem med marinert frukt og pepperkakestrø

«j

Det er noe spesielt med årets første rabarbrapai eller rabarbrasuppe. Det smaker vår, og bringer løfter om lang, varm sommer. Men rabarbraen kan brukes til så mye mer enn dessertene vi husker fra barndommen. Vi gir deg eksempler på hvordan den syrlige stilken kan løfte både salte og søte retter. Husk også at det finnes forskjellige rabarbrasorter, så let deg frem til din favoritt. Elmsblitz har lite oksalsyre, Elmsfeuer har knallrøde stilker og høyt oksalsyreinnhold, Spangsberg har fin balanse mellom oksal- og eplesyre mens den mest kjente norske rabarbratypen er grønnstilkede Victoria, med mild smak og så mye saft at den kan brukes til saftproduksjon.

DEKANTERINGSKARAFFEL 499,- • COOL BREATHER KARAFFEL 499,-

MENy

88

«crabsticks-ene» av kongekrabbe høster mange lovord. Selv om krabben er norsk, er skalldyrsausen av det eksotiske slaget. Det smakes og smattes for å avsløre sausens innhold. Helle deler gjerne, både matglede og oppskrifter, og hun synes det er stas når vennene prøver oppskriftene hjemme hos seg selv ved en senere anledning. «Dette reinkjøttet er så fantastisk at jeg rent får hjem l engsel!» En av Helles venner fra Finnmark blir nesten euforisk når hovedretten; ytrefilet av rein med solbærglace kommer på bordet. Andre rundt bordet kommenterer formene med den gratinerte poteten. Den ordinære poteten er skåret i løvtynne skiver, har fått selskap av gresskar, fløte og røkt bacon. «Bacon er aldri feil,» konstaterer Helle når gjestene skraper i seg de siste restene fra formene. Og når melkesjokoladekremen – enda et lite stykke Norge med en ekstra vri – kommer på bordet, stiger stemningen noen ytterligere hakk – spesielt når bruspulveret som er «gjemt» i pepperkakestrøet begynner å gi lyd fra seg. Åtte matglade mennesker deler erfaringer og tanker rundt god mat. Latteren sitter løst. Mens høstmørket senker seg utenfor, fortsetter den livlige praten rundt bordet – god mat og gode venner har nok en gang vist seg å være en perfekt kombinasjon.

HOLDE VINEN KALD I TIMEVIS

HUSK AT E RABARBRABLADEN ER GIFTIGE!

������� ������ �����

NoE SyRLIG I DET SØTE LØfTER KAKENE TIL NyE HØyDER

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

HAGENS ovERfLoD SPAR HØSTENS SMAKER På GLASS

38

Bjørn Hettervik lager eventyrmat Fra SkOgen

sider høstmat

(4 porsjoner) 500 g nypoteter 200 g parmesan 1 lite hode hjertesalat 1 hode frissésalat 2 dl lettrømme 1 bunt frisk gressløk, grovhakket salt og nykvernet svart pepper KRUTONGER

200 g grovbrød 2 ss olivenolje salt

Vask og kok nypotetene • Avkjøl.

(4 porsjoner)

KRUTONGER: Skjær brødet i strimler • Legg på stekebrett og ringle over olivenoljen • Dryss med salt • Rist i ovnen ved 225° C i 8-10 minutter, til de er sprø.

1,2 kg lammecarré 2 ss frisk timian, hakket 4 fedd hvitløk

LAMMEcARRÈ

Riv de forskjellige salatene i grove biter og spre ut på et serveringsfat • Del nypotetene i to (del i fire hvis de er store), og legg oppå salaten • Skjær osten i tykke skiver og fordel over potetene • Salt og pepre • Legg små skjefuller rømme over salaten • Fordel krutongene og dryss på gressløken.

SERvERING:

LETTSTEKTE GRØNNSAKER

2 løk 1 gul squash 1 grønn squash 1 aubergine 3 paprika, gjerne i forskjellige farger 1 fedd hvitløk 5 ss revet parmesan 4 ss tomatpuré litt god olje

DRIKKE: St. Armand Mâcon Blanc-Villages 2009. Bu.nr. 4273801 Kr. 129,90. Parmesan med fedme, nøtter og syre, bitterheten i salaten og rømme sammen med potetene gjør at jeg går til Chardonnay med sitt sitruspreg. Fra Mâcon finner vi en rikere og mer sjenerøs stil som vil favne salaten fint. Lett, gyllen med smak av modne, gule frukter og røde epler, tørr, god syre og en rik stil.

SvARTHyLLMARINERTE JORDBÆR MED vANILJEKREM OG MANDELFLARN (4 porsjoner) 8 dl jordbær 1 dl hyllebærsaft Skallet av 1 sitron MANDELFLARN

30 g smør 4 ss melis 3 ss hvetemel 1 eggehvite 30 g mandel

Del jordbærene i to • Hell på hyllebærsaft og finriv sitronskallet over • La marinere i minst 1 time. MANDELFLARN: Smelt smøret • Sikt i hvetemel og melis • Rør inn eggehviten • Finhakk mandlene og bland inn i røren • Smør røren tynt ut med pensel på et stekebrett med bakepapir • Stek ved 200° C i 5 minutter • Avkjøl på bakerist.

vANILJEKREM

Brachetto Nivasco 2010. Vinchio-Vaglio. Piemonte. Bu.nr. 9124301 Kr. 119,90. Lett musserende, rød og med en herlig smak av jordbær og sitrus vil den være deilig til jordbærene. DRIKKE:

GLAD LAKS À LA HURTIGRUTEN

... flatbrød er helt fritt for fett, men har mye karbohydrater.

DRIKKE: Passito di Pantelleria 2006. Marco de Bartoli. Italia. Bu.nr. 5281801 Kr. 403,70. Smaken av fløte sammen med pistasj gjør det lett å velge en søt hvitvin. Fra øya Pantelleria kommer denne rike, søte vinen med smak av tørket tropisk, frukt, nøtter og vanilje. Den er dyr, ja, men du og du, så god!

Du kan ikke leve uten mat og venner

bakeget ditt eget bak ditt 7 dl vann 1 ts salt 7 dl vann 1 ts salt 1 kg grovbakstmel 2 dl byggmel til utbaking 1 kg grovbakstmel 2 dl byggmel til utbaking Du trenger takke, kjevle, bakstefløy, melpensel og rulle • Hvis du Du trenger takke, kjevle, bakstefløy, melpensel og rulle • Hvis du ikke har takke, går det fint å steke flatbrød på en vanlig kokeplate ikke har takke,pågår fint å komfyr steke flatbrød på en vanlig endet elektrisk • Plata skal ikke værekokeplate veldig varm • Hvis på en elektriskdukomfyr • Plata skal ikke veldig varm Hvisminutter. strør på litt mel, skal detvære bli lysebrunt på et• par du strør på litt mel, skal det bli lysebrunt på et par minutter. Bland salt og mel i en bakebolle • Kok opp vann og hell over Bland salt og melet mel i en bakebolle • Kok opp vann hell over • Avkjøl noe og elt deigen godtog • Deigen skal være fast melet • Avkjøl•noe ogden elt deigen godt • iDeigen skal være Legg i en plastpose kjøleskapet til denfast er kald helt • Legg den i en plastpose i kjøleskapet til iden er kald helt igjennom • Deigen kan ligge kjøleskapet til neste dag. igjennom • Deigen kan ligge i kjøleskapet til neste dag. Del deigen i like emner, ca. 200 g per emne til en takke med diameter cmg• per Form hverttilemne til enmed flat, litt tykk leiv Del deigen i like emner,på ca.60200 emne en takke • cm Dekk leivene medemne plast til• en Ha flat, godtlittmed på rent diameter på 60 • Form hvert tykkbyggmel leiv bakebord og kjevl midten utover til • Dekk leivene med plast • Hafra godt medog byggmel påtynn, rent stor leiv • Pass hele tiden på at og leiven er løs bordet Børst av løst mel. bakebord og kjevl fra midten utover til på tynn, stor •leiv • Pass

hele tiden på at leiven er løs på bordet • Børst av løst mel. Flytt leiven over på varm takke ved hjelp av bakstefløyen • Den siden som var oppved på hjelp bakebordet skal være •ned på takken • Flytt leiven over på varm takke av bakstefløyen Den av løst mel og dra rullen flatbrødet siden som varBørst opp på bakebordet skalover være nedslik påattakken • fester seg til takka ikke krymper • Stek flatbrødet fester til det begynner å bli tørt Børst av løst mel ogog dra over rullen slik at flatbrødet seg til overflaten, snu og stek det videre til det har litt brune flekker takka og ikke på krymper • Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt • Pass varmen så det ikke blir brent • Leivene trenger ikke steke på overflaten, snu og stek det videre til det har litt brune flekker ferdig på takka • De kan brettes i to, legges i stekeovnen og • Pass varmen så det ikke blir brent • Leivene trenger ikke steke etterstekes/tørkes ved 100 °C med åpen ovnsdør. ferdig på takka • De kan brettes i to, legges i stekeovnen og etterstekes/tørkes ved 100 °C med åpen ovnsdør.

72

72

8 vårløk 1 kg spinat 4 ss finhakket sjalottløk 1 fedd hvitløk god olivenolje 100 g løyrom eller annen rogn

FISK: Del laksen i fire flotte serveringsstykker • Stek hardt med skinnsiden ned til det får fin farge • Dryss med salt og pepper • Etterstek i ovnen på 180° C i 7 minutter. SPINATSALAT: Vask spinaten • Legg i en bolle sammen med finhakket sjalottløk og finhakket hvitløk • Bland alt med litt olje, salt og pepper • Hell spinat- og løksalaten i varm stekepanne og rist spinaten lett • Den skal bare så vidt varmes for å bevare sprøheten.

73

73

Hver onsdag hele året setter venninner seg bords Hver onsdag hele året setter tretre venninner seg tiltil bords forfor åå spise middag sammen. Det har tenkt å fortsette med. spise middag sammen. Det har dede tenkt å fortsette med.

SERvERING: Kok vårløkene så vidt møre i vann med salt og smør • Anrett varm spinatsalat og vårløk på tallerkener • Legg på fisken og topp med et «egg» løyrom.

AV VIBEKE LINDSTAD DEGN-PETERSEN Foto JIMMY LINUS AV VIBEKE LINDSTAD DEGN-PETERSEN Foto JIMMY LINUS

DRIKKE: Grüner Veltliner Fritsch 2010. Wagram Østerrike. Nr. 5879601 Kr. 129,90. En delikat og frisk vin med klare mineralske toner, en god frukt av sitrus, gule epler, en flott lengde og god syre. Det er en velbalansert vin som vil takle retten godt.

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

121

DET ER MyE goD MAT i goDT DRikkE. Vi lAgER MAT MED øl i

LEKEN LAKS

Sju lEkRE lAkSEoppSkRifTER

Hjemmelaget

+ konfekt Lær hvordan sjokoLade skaL

NR 5 2011 pRIS 69,- INkL MVA

INTERPRESS NORGE

75

Utgivelsesplan &

Kalender

ØL PÅ DEN HVITE DUKEN

16

behandLes Rakfisk Middag med norgesmesteren Cider fra Balestrand

e siste to årene har Kristina e siste to årene har Kristina Church (29), Una Bjerkan Church (29), Una Bjerkan Heimstad (30) og Marthe Heimstad (30) og Marthe Hov Bjerke (30) lett frem Hov Bjerke (30) lett frem oppskrifter, handlet inn, etter­ oppskrifter, handlet inn, etter­ latt partnere hjemme alene latt partnere hjemme alene og gått på besøk til hverandre og gått på besøk til hverandre for å lage mat sammen. Hver for å lage mat sammen. Hver eneste onsdag, med svært få unntak, er middagskveld eneste onsdag, med svært få unntak, er middagskveld med jentene. De gjør det andre drømmer om: Finner en med jentene. De gjør det andre drømmer om: Finner en oppskrift, lar seg friste, lager retten og serverer den. oppskrift, lar seg friste, lager retten og serverer den. «Det er litt helg midt i uka,» sier Kristina, som synes «Det er litt helg midt i uka,» sier Kristina, som synes det er perfekt med en pausedag plassert litt uti arbeidsuka, det er perfekt med en pausedag plassert litt uti arbeidsuka, samtidig som det bare er to dager igjen til helgen. samtidig som det bare er to dager igjen til helgen. Det er vertinnen som bestemmer hva som skal lages Det er vertinnen som bestemmer hva som skal lages og setter de andre i arbeid, og vertinneoppdraget går på og setter de andre i arbeid, og vertinneoppdraget går på omgang. Denne dagen foregår i Kristinas lille kjøkken, omgang. Denne dagen foregår i Kristinas lille kjøkken, og menyen består av tre dipper med kjeks til forrett, og menyen består av tre dipper med kjeks til forrett, en skalldyrform til hovedrett og varm rabarbra med en skalldyrform til hovedrett og varm rabarbra med hjemmelaget is til dessert. Allerede ved ankomst er bordet hjemmelaget is til dessert. Allerede ved ankomst er bordet fylt med smågodt, som jordbær, chips og sjokolade. fylt med smågodt, som jordbær, chips og sjokolade. Nesten hver eneste uke står det noe nytt på bordet, Nesten hver eneste uke står det noe nytt på bordet, for eksperimenteringen står i sentrum. Inspirasjonen for eksperimenteringen står i sentrum. Inspirasjonen henter de fra kokebøker, tv, mat de har spist og mat henter de fra kokebøker, tv, mat de har spist og mat 75

Op D pS E B kR ES IF TE TE N

E

www.MAT-VENNER.NO

ha spist flatbrød. Det...mener i hvert fall 2500 amerikanske forskere. det selges omlag tonn flatbrød i året i Norge. ... du kan tilsette imalte ... det selges omlag 2500 tonn flatbrød året igrønnsaker Norge. i flatbrøddeigen. flatbrød erihelt fritt for fett, men har mye karbohydrater. ... du kan tilsette malte...grønnsaker flatbrøddeigen.

SPINATSALAT

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

vi i rundt dag kjenner Tsjekkia, Italia og deler av Russland, skal ... mennesker som levde for 30.000som år siden i områder som ha spist Italia flatbrød. Det mener i hvert fall amerikanske forskere. vi i dag kjenner som Tsjekkia, og deler av Russland, skal

800 g laksefilet olje Bland vått og tørt hver for seg • Bruk stavmikser til å blande alt sammen • Hell blandingen i en kjele og pasteuriser ved å øke varmen til 85° C under konstant røring • Bruk et termometer • Kjøl rask ned til 4° C og la stå på 4° C i 4 til 12 timer for å utvikle smakene • Kjør i iskremmaskin til riktig konsistens, ca –9° C.

MAT & VENNER 5/2011

... flatbrød utgjorde sikringskosten gjetere, bønder vikinger. ... menneskerfor som levde for rundtog 30.000 år siden i områder som

La fileten hvile noen minutter før den skjæres opp • Anrett med kremet sopp, og server med nyrørte tyttebær.

112

TAPASFLATBRØD: luksusvarianten av flatbrødbiter med av flatbrødbiter med crème frâiche, littTAPASFLATBRØD: hakket rødløk og kaviar luksusvarianten av lodderogn. Alternativt crème litt hakket og ikaviar lodderogn. Alternativt seterrømme i stedet for frâiche, crème frâiche og rødløk gressløk stedetavfor rødseterrømme i stedet for crème frâiche og gressløk i stedet for rødløk. den tradisjonelle varianten er flatbrød, seterrømme og finløk. den tradisjonelle varianten er flatbrød, seterrømme og finhakket fenalår. Gjør en moderne vri ved å legge på litt frisk timian. hakket fenalår. Gjør en moderne vri ved å legge på litt frisk timian. ostevarianten lages av flatbrød, en krem av like deler blåmuggost ostevarianten lages av flatbrød, en krem av like deler blåmuggost og rømme og en valnøttkjerne på toppen. og rømme og en valnøttkjerne på toppen.

d

Del soppen i fine båter • Stek soppen i en gryte sammen med finhakket sjalottløk • Tilsett kremfløte og kok til fløten er redusert og sausen har tyknet • Smak til med salt og pepper.

DRIKKE: Sierra du Syd Côtes du Rhône 2008. Domaine Gramenon. Bu.nr. 5812601 Kr. 259,90. Reinsdyr har mye smak og lite fett, mens de bitre tyttebærene utfordrer vinvalget. Denne vinen er i høy prisklasse, men så er det også en deilig rett som godt kan pleies med god vin. Den har en flott frukt av mørke bær, og noe lær og velhengt kjøtt møter oss, kombinert med gode tanniner og en fantastisk balanse.

Legg jordbær i serveringsboller, legg på vaniljekrem og avslutt med et mandelflarn.

RETURUKE 49

RETURUKE 43

www.MAT-VENNER.NO

Visste du at... Visste du at... ... flatbrød utgjorde sikringskosten for gjetere, bønder og vikinger.

SERvERING:

FISK:

Flatbrød Flatbrød

harflatbrød du ferskt, nybakt flatbrødvårsuppen, til for eksempel an du tenke deg sommerens uten nybakt har du ferskt, til for eksempel settervårsuppen, setter an du tenke deg sommerens spekeskinke uten spekeskinke duover prikken over i-en på buffeten. flatbrød? Flatbrødet dusom prikken skikkelig i-en skikkelig på buffeten. flatbrød? Flatbrødet har fått plassen somhar fått plassen Det er ikke så vanskelig å lage flatbrød, men det krever litt tilbehør når vi skal kose oss, og det har rent Det er ikke så vanskelig å lage flatbrød, men det krever litt tilbehør når vi skal kose oss, og det har rent øvelse å bli riktig god. Flatbrødet kan du bake med mel og mye vann i havet siden flatbrødet spilte øvelse å bli riktig god. Flatbrødet kan du bake med mel og mye vann i havet siden flatbrødet spilte potet, eller mel, vann og salt. Byggmel og havremel er mest hovedrollen i kostholdet til vikingene, bøndene potet, eller mel, vann og salt. Byggmel og havremel er mest hovedrollen i kostholdet til vikingene, bøndene vanlig, men siden det ikke skal heve, kan allslags mel brukes. og ikke minst gjeterne. Når tidligere tiders nordmenn sa vanlig, men siden det ikke skal heve, kan allslags mel brukes. og ikke minst gjeterne. Når tidligere tiders nordmenn sa Har du ikke lyst til å bake flatbrød alene? Et godt tips er å «brød», mente de flatbrød. Flatbrødet var hverdagskosten som Har du ikke lyst til å bake flatbrød alene? Et godt tips er å «brød», mente de flatbrød. Flatbrødet var hverdagskosten som ta kontakt med nærmeste bygdekvinnelag. Bygdekvinnelagene holdt menneskene i live, og oppskriftene gikk i arv i familiene. ta kontakt med nærmeste bygdekvinnelag. Bygdekvinnelagene holdt menneskene i live, og oppskriftene gikk i arv i familiene. finnes over hele landet, også i noen av byene. Lagene jobber Fiskerne tok det med til havs, og skogsarbeiderne hadde finnes over hele landet, også i noen av byene. Lagene jobber Fiskerne tok det med til havs, og skogsarbeiderne hadde for å videreføre mattradisjoner, og arrangerer ofte kurs i gamle flatbrød på koia når de bodde borte. En vestlandsk husmor ville for å videreføre mattradisjoner, og arrangerer ofte kurs i gamle flatbrød på koia når deføle bodde borte. En vestlandsk husmor matlagingskunster. seg «matalaus» om hun ikke haddeville flatbrød i huset, og i matlagingskunster. føle seg «matalaus» om hun ikkevar hadde flatbrødflatbrød i huset,knust og i i melk eller Flatbrødet spises over hele landet, og det finnes mange Østerdalen «brødsøll», surmelk, Flatbrødet spiseslokale over varianter. hele landet, og det finnes mange Østerdalen var «brødsøll», flatbrød knust i melk eller surmelk, Nesten halvparten av oss, 47 prosent, spiser selve sikringskosten. lokale varianter. halvparten oss,i 47 prosent,Det spiser selve sikringskosten. flatbrød minst énav gang måneden. er ingen grunn til å ikke I dag er det for det meste industrien som lager flatbrød, men Nesten minst én gang måneden. er nytt ingen grunn til å ikke I dag er det for detdet meste industrien flatbrød, spisei mer. Prøv åDet tenke med flatbrødet. Hva med å servere er fullt mulig å som gjørelager det selv. Det ermen en fordel åflatbrød ha en takke, spise mer.Og Prøv å tenke nytti med flatbrødet.Prøv Hva noen med av å servere det er fullt mulig å gjøre fordel å ha en flatbrød tapasvarianter? våre ideer! mendet detselv. går Det fint er an en å lage flatbrød på takke, en plate på komfyren. flatbrød i tapasvarianter? Prøv noen av våre ideer! men det går fint an å lage flatbrød på en plate på komfyren. Og

KREMET SOPP:

(4 porsjoner)

(2 liter is) 1130 g helmelk 340 g kremfløte 70 g melkepulver, 0 % fett 250 g sukker 50 g invertsukker 60 g eggeplomme 70 g pistasjnøttpuré

harplass en unnselig plass i dagens kosthold, menutgjorde før i tiden utgjorde Flatbrød har Flatbrød en unnselig i dagens kosthold, men før i tiden liv det og død. Ogmulig det eråhelt å lage det selv. det forskjellendet påforskjellen liv og død.påOg er helt lagemulig det selv.

kk

Brun fileten i stekepannen med litt smør • Dryss med salt og pepper • Etterstek i ovnen ved 180° C i 3 minutter.

KREMET SOPP:

250 g blandet sopp (champignon, aroma, kantareller) 3 sjalottløk 5 dl kremfløte

vANILJEKREM: Splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene • Bland med kremfløten og visp til myk krem.

PISTASJ-ISKREM

Tradisjonelle tyttebær Middag med sikkerhetsnett Høstens smaksbomber

av M ona asKe rØ d F oto M a r i s v e n n i n g s e n , a i n a C . Hole av Mona asK erØ d Foto Mar i sv e n n i n g s e n , a i n a C . H o l e

(4 porsjoner) 800 g reinsdyrfilet

SERvERING:

+

tradisjoneltFlatbrød tradisjoneltFlatbrød

DRIKKE: Occhipinti SP 68 Nero d´Avola e frappato 2009. Nr. 5873201 Kr. 177,40. Dette er en saftig vin med klare toner av røde og mørke bær. Gode tanniner og bra syre gjør vinen velegnet, i tillegg til at den er utrolig lett å drikke.

Middaguten uten Middag sikkerhetsnett sikkerhetsnett

en skål nyrørte tyttebær

SØNDRE LØSSET ELGSTEK

Skalldyrkavalkade!

La lammecarreen hvile før det skjæres opp • Anrett med en raus porsjon lettstekte grønnsaker med parmesan.

SERvERING:

29/09/11 12.54

REINSDyRFILET MED KREMET SOPP

1 ½ dl kremfløte 1 vaniljestang

INTERPRESS NORGE

LAMMEcARRÉ: Gni kjøttet lett med timian, hvitløk, salt og pepper • Stek i varm panne i noen minutter til carreen har fin farge rundt det hele • Etterstek kjøttet i ovnen på 175° C i 10–13 minutter. LETTSTEKTE GRØNNSAKER: Rens og skjær alle grønnsakene i små terninger • Varm olje i en gryte og stek grønnsakene lett • Tilsett tomatpuré, salt og pepper, og la trekke i 20 minutter på svak varme • Tilsett parmesan rett før servering.

oppSKrIFter

oppSKrIFter

MAT & VENNER 4/2011

Eksklusiv gårdsmat

SITRoNKAKER

Alle oppskrifter samlet bakerst i bladet

LAMMEcARRÉ MED LETTSTEKTE GRØNNSAKER

31

WWW.MENU.AS

����

POTETSALAT MED PARMESAN OG KRUTONGER

Av Sofiero Slottsrestaurang • Foto David Back Oppskrifter på s 100–103.

ANDEBRYST MED RABARBRASJY, ARTISJOKK OG GRESSKAR Det er ingen grunn til å bruke rabarbraen kun til de søte dessertene. Den passer også i det salte kjøkkenet, som med dette andebrystet. 75

80 MELKESJOKOLADEKREM MED MARINERT FRuKT

mat_venner 05_NO_menu_Cool_winebreather_2011.indd 1

L

grantonillieres tonillieres2007. 2007.Nr. Nr.5180601. 5180601.Kr Kr229,90 229,90 ❧❧gran 50%%Grenache, Grenache,50 50%%Carignan, Carignan,der derhalvparten halvpartenlagres lagrespå pågamle gamle fat fat 50 oghalvparten halvpartenpå påsementtanker sementtankeri i24 24måneder. måneder. og Tettmørk mørkfarge, farge,intens intensfrukt fruktog ogkrydder krydderpå pånesen. nesen.Smaken Smaken er er Tett intens,stor storog ogkompleks, kompleks,fullt fulltav avde dedeiligste deiligstekryddertoner kryddertonerog og en en blanblanintens, dingavavrøde rødeog ogmørke mørkebær. bær.en enriktig riktiglekker lekkervin vinfor forde destore storekjøttretter, kjøttretter, ding gjernemed medlittlittsøte søtekrydder kryddersom somkanel kanelog ogkardemomme. kardemomme. gjerne

Carignan, Syrah, Grenache,frafragamle gamlevinstokker. vinstokker. 5252 %% Carignan, 2828 %% Syrah, 2020 %% Grenache, Navnet kommer høytliggende vinmarkmed medgamle gamlevinstokker vinstokker Navnet kommer frafra enen høytliggende vinmark Grenache, som kanlagres lagresi mange i mangeår.år.Den Denerer forfor Grenache, ogog herher erer enen vinvin som kan kraftpakke søt, moden frukt,littlittbitter bittersjokolade, sjokolade,vanilje vaniljeogog enen kraftpakke fullfull avav søt, moden frukt, mineralske toner. med stor konsentrasjon,pent pentbalansert balansertmed med mineralske toner. enen vinvin med stor konsentrasjon, god syre markante tanniner. enen god syre ogog markante tanniner.

av m a r i a n n e j o h n s e n av m a r i a n n e j o h n sen

Visste du at lufting er like bra for hvitvin som for rødvin? Aroma og bouquet folder seg ut, vinens finish blir bedre og eventuell bitter ettersmak dempes.

Norgemester med sans for det norske

HØ S ST TO SP R ES IA

FoulaquierL’orphée L’orphéePic Picsaint-Loup. saint-Loup.2007. 2007. ❧❧Foulaquier Nr.5650901. 5650901.Kr. Kr.174,00. 174,00.50 50%, %,Syrah, Syrah,50 50% %Grenache Grenachefra frasørvendte sørvendte Nr. vinmarkermed medsandsten sandstenog ogleire, leire,lagret lagretpå påsementtank sementtanki i15 15måneder. måneder. vinmarker Ingensvovel svoveltilsatt tilsattfør førtapping tappingpå påflaske. flaske. Ingen Dypkarmosinrød karmosinrødfarge, farge,intens intensduft duftav avmørke mørkebær bærog ogde detypiske typiskeurtene urtene Dyp områdetsom somgår gårunder undernavnet navnetGarrigue Garrigue(timian, (timian,rosmarin, rosmarin,lavendel). lavendel). frafraområdet Saftig,med medrike riketanniner, tanniner,konsentrert konsentrertog ogfyldig fyldigvin vinmed medlang langettersmak. ettersmak. Saftig,

magneric 2006. 9073101. 187,90 2006. Nr.Nr. 9073101. kr.kr.187,90 ❧❧magneric

70 70

Helle Øder Valebrokk ble kåret til Norges beste hobbykokk i høst. Hun deler gjerne et godt måltid med venner, men på kjøkkenet vil hun være alene – først og fremst fordi hodet er fullt av ideer til hvordan hun skal forandre på oppskriften.

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

Fournas 2008 5129501. 129,90 2008 Nr.Nr. 5129501. KrKr129,90 ❧❧LeLeFournas Carignan Grenache Syrah1212%.%.Deres Deressåkalte såkaltehusvin, husvin, Carignan 5555 %,%, Grenache 3333 %,%, Syrah med blanding gamle yngre vinstokker.avkastningen avkastningenererekekmed enen blanding avav gamle ogog yngre vinstokker. stremt kun hl/hektar, men det visesi vinen i vinenviaviaenenflott flottfruktkonfruktkonstremt lav,lav, kun 2121 hl/hektar, men det vises sentrasjon, klare, gode tanniner herligsyre. syre.Smaker Smakeravavmørke mørke sentrasjon, klare, gode tanniner ogog enenherlig skogsbær, solbær lær. Den saftigogogfyldig, fyldig,flott flotttiltilvillfugl villfugleller eller skogsbær, solbær ogog littlitt lær. Den erersaftig rødt kjøtt. godt kjøp. rødt kjøtt. etet godt kjøp.

HJEMME HOS

idt på Parzska, den trendy motegaten i Praha, møtes vi for å finne ut mer om hvordan det er å være fremgangsrik restauratør i denne byen. I mars 1990 etablerte og registrerte Tommy, som den første utlendingen i Praha, en bedrift i det tidligere kommunistlandet. Det hele startet i Obecni Dum – et nydelig bygg med plass til 1800 spisende gjester. Han utdannet selv kokker og servitører, for det var ikke noen tradisjon for de yrkene i landet. Siden hele bygget skulle restaureres, kunne han ikke drive virksomheten videre. I stedet tok han over to andre restauranter i byen. I dag, nærmere 20 år senere, har Tommy ni restauranter i byen. Det gjør ham til den privatpersonen som eier flest restauranter i Praha. Pravda og Barock er to av Tommys Praha-restauranter. Pravdas klassiske innredning med moderne detaljer er en rolig oase midt i Praha. Gå ikke glipp av spisesalen i kjelleren. Menyen er bred, og har inspirasjon fra hele verden, men hele tiden med en tsjekkisk touch. På skrå over gaten ligger Barock, en internasjonal restaurant som har åpent fra lunsjserveringen til sent på kvelden. Innredningen er litt rock’n’roll, og stemningen er avslappet. Her er det mulig å få både sushi og italienske retter. Men hvorfor Praha? På slutten av syttitallet, da golfsporten ble populær i det daværende Tsjekkoslovakia, deltok Tommy i en internasjonal turnering der. På den tiden tok det fem timer bare å komme seg over grensen – selv om Tommy prøvde å bestikke grensevaktene med musikkassetter fra Vesten. Men så fort de var kommet innenfor landegrensene ble de svært godt tatt vare på. Landets styresmakter ville vise seg fra sin beste side. Disse golfturneringene ble arrangert noen år, og på midten av 80-tallet møtte han kvinnen han senere giftet seg med. Daniela. Etter noen år i Københavns restaurantverden, da revolusjonen i 1989 var unnagjort, bestemte han seg for å hoppe på toget og starte opp i Tsjekkia. Kona Daniela mente han var tullete i hodet. Hun var sikkert ikke den eneste som mente det, men Tommy sto på sitt. Siden 1990 har de bodd i Praha, og i dag er Tsjekkia deres hjemland. Hver eneste dag er Tommy en tur innom alle de ni restaurantene. Slik beholder han full oversikt over restaurantdriften. Han spiser også på sine egne restauranter for å sjekke at kvaliteten lever opp til kravene hans. – Selvfølgelig er det viktig å tjene penger og styre Pravda er en lys og åpen bedriften godt, men først og fremst gjør jeg dette for å utrestaurant. Går man ned vikle og tilfredsstille meg selv. Dette er ikke en jobb, men trappen, endrer innredningen en livsstil. segKRISTOFFERSEN i retning av det mer OPPSKRIFTER PÅ S.118 –119 AV TORE AASHEIM FOTO KyRRE SKJELBy

utlending i praha

Praha

mas masFouLaQuier FouLaQuierlager lagervin vinsom somfår fårmeg megtiltilååsmile. smile.Pierre PierreJequier, Jequier, sveitsisk sveitsiskarkitekt, arkitekt,og ogBlandine BlandineChauchat, Chauchat,vinmaker vinmakerfra fraLoire. Loire.ekteparet ekteparethar har laget lagetvin vinsammen sammensiden siden1998 1998og oghar hari itillegg tilleggetetnydelig nydeligBed Bed&&Breakfast. Breakfast. Tiden Tidenstår stårstille stillehos hosdem, dem,total totalharmoni harmoniererfølelsen følelsenman manfår fårnår når man man sitter sitterunder undertrærne, trærne,ser serututover over88av avderes deres11 11hektar hektarvinmark, vinmark, spiser spiser lunsj lunsjog ogsmaker smakerpå påde deflotte flottevinene. vinene. Druene Drueneererhovedsaklig hovedsakligSyrah Syrahog ogGrenache, Grenache,og ognoe noeCarignan, Carignan, mest mest fra fragamle gamlestokker. stokker.De Deble blei i2007 2007 sertifisert sertifisertsom sombiodynamiske biodynamiske gjengjennom nomDemeter. Demeter.I Idag dagmener menerde deååse seresultatet, resultatet,i iform formav aven enrenere renere jord, jord, og ogdermed dermedogså ogsårenere renereviner vinermed medhøyere høyereenerginivå. energinivå.

nye, små produsentene dede nye, små produsentene i languedoc i ferd med forandre i languedoc erer i ferd med åå forandre det velkjente vinområdet. det velkjente vinområdet.

Kreativ te-tid. Ja, nå kan du designe din egen tepose. Inviter venner og kjente på te, og utfordre de inviterte til å lage kreative teposemenn og -kvinner. Noe for både øyne og munn. Sjokoladehjerter er ikke kun forbeholdt valentinsdagen. overrask deg selv, din kjære eller en god venn med smaksrike sjokoladehjerter med pasjonsfrukt. De søte hjertene inneholder kun de beste råvarene og er laget av hvit sjokolade fylt med pasjonsfrukt og deilig melkesjokolade. vis oppmerksomhet og omtanke ved å gi en liten hverdagsgave til en som fortjener noe ekstra. Sjokoladehjerter fra Kaffebrenneriet kr. 89,- per pakke. Serveringsbrett Moonin kr. 360,- og serviett Make Naple fra Keith Bryme Jones kr. 40,- fra Norway Design og tekanne fra Le Palais des thés kr. 549,-.

m BORSJTSJ

etetavavde dealler allerbeste besteområdene områdenei iLanguedoc, Languedoc,nordvest nordvestfor forMontpellier. Montpellier. Det Detererakkurat akkuratsom somom omdet detlenge lengehar harvært værten enegen egenstolthet stolthether her som som har hargjort gjortatatvinbøndene vinbøndenehar hartenkt tenktkvalitet kvalitetistedenfor istedenforkvantitet kvantiteti i en en tid tid hvor hvorman manskulle skullelage lagekommersielle kommersielleviner vineri istor storskala. skala.Spør Spørman man dem dem hvorfor hvorforde dehar harhatt hatten enannen annentanke tankesvarer svarerde debare bare––men menhvorfor hvorforskulle skulle viviikke ikkedet det––vivivilviljojoatatvinen vinenskal skalvære væregod godåådrikke drikkefor foross ossogså.. også..

ii Languedoc Languedoc

lag en lUnSJboKS du kan være stolt av, og som smaker himmelsk. Lunch box appetitt kr. 300,- og lunsjboken kr. 100,- begge fra Doga.

SESAMPANERT TUNFISK OG SUSHI MAKI

OKSEFILET MED KARLOVY VARY-DUMPLINGER OG TRANEBÆRKNYTTER

domaine sainte croix. Frassé-des-corbières. domaine sainte croix. Frassé-des-corbières. engelske LizLiz ogog John Bowen befinner engelske John Bowen befinnerseg segblant blantdisse disseildsjelene. ildsjelene. DeDe faltfalt pladask forfor potensialet dede såsåher. pladask potensialet her.etter etterå åhahajobbet jobbeti mange i mange områder verden rundt, faltfalt altalt påpå plass områder verden rundt, plassdadadedekom komtil tilCorbières. Corbières. Siden den gang harhar dede hatt filosofien om Siden den gang hatt filosofien omatatvinen vinenlages lagesi vinmarken. i vinmarken. Dette er er økologisk drift, ogog dede erer sertifisert Dette økologisk drift, sertifisertsiden siden2008. 2008. Lav avkastning, manuell innhøsting Lav avkastning, manuell innhøstingogognaturlig naturliggjær gjærererderes deresretretningsvalg. Jordsmonnet erer såså variert atatdedevinifiserer ningsvalg. Jordsmonnet variert vinifisererhver hveråkerlapp åkerlapp forfor seg i små ståltanker. Pasjon ogog dedikasjon seg i små ståltanker. Pasjon dedikasjonerersynonymt synonymtmed meddede to to hyggelige, unge vinmakerne. hyggelige, unge vinmakerne.

OMråDe: OMråDe: Pic Picsaint saintLouP. LouP. grand grand cru cru aoc aoc

PEPPERROTMARINERT KVEITE MED gRøNN BøNNESALAT

MØT VÅREN I PRAHA

NR 4 2011 pRIS 69,- INkL MVA

95

no3 2011 Bogstadveien Magasinet

no3 2011 Bogstadveien Magasinet

Hoveddokument_v21.indd 92

Legg de forskjellige delene i fire bokser med lokk, frakt med deg til selskapet og sett sammen kakene DEKONSTRUERT rett før servering. JORDBÆR-SHORTCAKE

Legg de forskjellige delene i fire bokser med lokk, frakt med deg til selskapet og sett sammen kakene rett før servering.

l

65

www.mat-venner.no

92

ØLMARINERT LAKSEFILET MED STUET LØK

aftensmat med et glass god rødvin til.

KAKe på vift imponer med sommerKaKer

NR 2 2011 pRis 69:- iNKl MVA

KYLLINGSPYD MED ØLTERIYAKISAUS En enkel marinade med pepper og lyst klosterøl gjør fisken mektig nok til å tåle den stuede løken.

persille og ta en ekstra runde med pepperkvernen til slutt • Dette er en god forrett nå på høsten, eller deilig

Mat

MaaeMo

vårlekre oppskrifter

returuke 25

Den som liker øl til maten, kan med fordel

Den som liker øl tilogså maten, medmed fordel koke kan og steke den gylne drikken. også koke og steke med den gylne drikken.

En enkel marinade med pepper og lyst klosterøl gjør fisken mektig nok til å tåle den stuede løken.

ny

deN NATuRlige MATeN er den beste maten

18.02.2011 09:06:06

soppstuingen over de ristede brødskivene • Du kan også godt rive litt parmesan på toppen, hakke litt storbladet

salt og pepper 4 skiver landbrød, ristet

Her er ikke kalvesnitzelen gratinert i ovnen, slik navnet sier («au four» er fransk og betyr «i ovnen»). Den kremede stuingen og konsentrerte sjyen som serveres til, gjør retten til en herlig og smaksrik klassiker.

23

Hegdehaugens_jernavare_ann_helside_v4.indd 1

til det har en fin og kremet konsistens • Smak til, og spre

2 dl fløte 2 ts dragon, hakket

kaLveSNItZeL «au fOur»

25

Side 1

på hvit dukduk på hvit

62

PIggSOPPtOaSt

5 dl piggsopp, renset 1 ss smør

grønne oppskrifter

fARgESAlAT MED ViNAigRETTE

2012


Mat & Venner Forlag AS Postboks 5336 Majorstuen N-0304 Oslo www.mat-venner.no Tlf: +47 24 11 85 00 Fax: + 47 24 11 85 01

1

Tor

Tor

2

Fre

2 Man

Tir

3

Fre

3

Lør

3 Tir

4

Ons

4

Lør

4

Søn

4 Ons

5

Tor

5

Søn

5

Man

6

Fre

6

Man

6

Tir

6

2

Man

3

Nyttårsdag

Uke 1

Uke 6

Uke 10

5 Tor Skjærtorsdag

7

Lør

7

7

Ons

7

8

Søn

8 Ons

8

Tor

8

9

Man

Tor

9

Fre

9

Uke 2

9

Tir

10 Tir

10 Fre

10 Lør

11 Ons

11 Lør

11 Søn

14 Lør

14 Tir Valentinsdag

15 Søn

15 Ons

16 Man

Uke 3

17 Tir

16 Tor 17 Fre

12 Man

Uke 7

13 Tir

DEn nATUrliGE mATEn ER DEN BESTE MATEN

FØ pr RS Em TE iE NU rE MM

! ER

kylling

M&V1

13 Man

God mat kommer fra skikkeliG dyrehold

Columbi eGG piFF opp ÅRETS pÅSkEFRokoST

49,-

inTropris

Noma

HvoRDAN RENé REDzEpi BlE AMBASSADØREN FoR NoRDiSk MAT

GAmlE klAssikErE pUSSET opp Til MoDERNE NyTElSER

nr 1 2011 pris 49,- inkl mVA

18

12 Søn Morsdag

13 Fre

INTERPRESS NORGE

RETURUKE

12 Tor

9 771891 818203

Uke 11

ANDECoNFiT MED SAvoykÅl oG lØk

+

Sitrus på alle fat Matreise i Sør-Afrika Villsau i kokegrop Thaimat på Kampen

14 Ons 15 Tor

Materiellfrist

20 Fre

20 Man Vinterferie

21 Lør

21 Tir

21 Ons

22 Søn

22 Ons

22 Tor

23 Tor

23 Fre

24 Tir

24 Fre

24 Lør

25 Ons

25 Lør

25 Søn Sommertid starter (+1time)

26 Søn

26 Man

26 Tor

Uke 4

Materiellfrist

27 Fre

27 Man

28 Lør 29 Søn 30 Man 31 Tir Husk!

Uke 5

Uke 9

Uke 12

20 Tir

27 Tir

3

4

Fre

5

4 Man

Lør

5

6

Søn

6

9

Man

Uke 19

Søn

Ons

8

Fre Lør

12 Lør

12 Tir

13 Søn

13 Fre

15 Søn

Audi Ensjø_bakside 04/11:Layout 1

06-04-11

15:51

22 Søn

23 Man

Nye Audi A7 Sportback quattro® fra 708.300,Det er vanskelig å gjemme seg bort i nye Audi A7 Sportback. Med sin attraktive design og elegante kurver vekker den oppsikt på veien. Under overflaten lurer imidlertid en kombinasjon av innovasjon, avansert teknikk og rå motorkraft. Drivstofforbruk 0,60 - 0,82 l/mil ved blandet kjøring. CO2-utslipp 158 - 190 g/km. Pris inkludert frakt- og leveringsomkostninger Oslo. Årsavgift kommer i tillegg.

Nybilgaranti 5 år/100.000 km

Ensjø Grenseveien 65, 0663 Oslo Tlf. 24 03 22 00 mollerbil.no/ensjo

vårlekre er oppskrift

+

pRAhA på vandring blant

gourmethovedstadens restauranter og ølhaller

Flatbrød på alle bord i Fokus: karse småmat på bryggekanten Franske Følelser

rabarbra

sur som få, men liKevel bestevenn med både KJøtt og fisK

NR 2 2011 pRis 69:- iNKl MVA

interpress norge

KAKe på vift imponer med sommerKaKer

Uke 17

Husk!

30 Man

31 Lør

Husk!

17 Tor Grunnlovsdagen

Uke 21

22 Tir

23 Ons

Materiellfrist

28 Man 2. Pinsedag 30 Ons 31 Tor Husk!

20 Ons 21 Tor 22 Fre

Uke 25 DEn nATUrliGE mATEn ER DEN BESTE MATEN

IS I VARMEN LAg EgEN IS Og SORBET

gEIR SKEIE VANT BOcuSE D’OR, MEN jåLER NED Og VIL SERVERE FOLKELIg gOuRMETFISK TIL ALLE

rEisEkOkkEn

KjøKKENSjEFEN På «FRAM» TAR OSS På EN KuLINARISK REISE

nr 3 2011 pris 69,- inkl mVA

INTERPRESS NORGE

24 Søn Skoleferie start 25 Man 26 Tir

Uke 22

27 Ons 28 Tor 29 Fre

30 Lør Husk!

sO OP m PS mEr KR En IFT ER s

Verdensmesteren PEPPERROTMARINERT KVEITE MED gRøNN BøNNESALAT

glød 2011

GrillmATEn, sAlATEnE OG DEssErTEnE

23 Lør St. Hansaften

27 Søn 1. Pinsedag 29 Tir

15 Fre

19 Tir

26 Lør Pinseaften

Uke 18

14 Tor

18 Man

19 Lør

24 Tor

13 Ons

17 Søn

18 Fre

20 Søn

Uke 24

16 Lør

25 Fre

28 Lør

29 Søn

som Kan fraKtes

!

21 Man

27 Fre

30 Fre

et

KoKKen baK oslos nye øKo-restaurant vil sKape et pusterom på moder Jords premisser

26 Tor

29 Tor

n yh

MaaeMo

48

25 Ons

29 Ons

16 Ons

deN NATuRlige MATeN er den beste maten

Skjønnheten ligger i teknikken

24 Tir

28 Ons

15 Tir

Uke 16

Side 1

18 Ons 20 Fre

Uke 20

14 Man

14 Lør

19 Tor

11 Man

11 Fre

Uke 23

Tir

7 Tor 9

Ons

Juni

Lør

12 Tor

11 Ons

28 Tir

Husk!

3 Tor

Fre

10 Søn

21 Lør

Uke 13

2

10 Tor

www.MAT-VeNNeR.No

19 Man

Ons

10 Tir

deN NATuRlige MATeN eR deN besTe MATeN

18 Søn

19 Søn

Tir

8 Tir Frigjøringsdagen

Uke 15

Man 2.Påskedag

MAT & VeNNeR 2/2011

18 Lør

19 Tor

23 Man

Søn Påskedag

1

2

7

Lør Påskeaften

17 Tir

17 Lør

18 Ons

Uke 8

Fre Langfredag

16 Man

16 Fre

Uke 14

Mai

1

M&V3

April

1 Søn Palmesøndag

RETURUKE 37

Mars

M&V2

Februar

2

Søn

returuke 25

Januar

1 Ons

1

Uke 26

+

Potetens norske oppvekst Piknik i det fri Markjordbær Vin i varmen


Mat & Venner Forlag AS Postboks 5336 Majorstuen N-0304 Oslo www.mat-venner.no Tlf: +47 24 11 85 00 Fax: + 47 24 11 85 01

Lør Mathallen i Oslo åpner

Tor Trøndersk Matfestival 2-4

2

Søn

2 Tir

Tir

3

Fre

3

Man

4

Ons

4

Lør

4

Tir

5

Tor

5

Søn

5

Ons

6

Fre

6

Man

6

Tor

7

Lør

7

Tir

7

Fre

8

Søn

8 Ons

8

9

Man

Tor

9

15 Søn 16 Man

Uke 29

Tir

16 Søn

18 Lør

18 Tir

19 Tor

19 Søn

19 Ons

20 Fre

20 Man

21 Lør

21 Tir

21 Fre

22 Søn

22 Ons Matfestival Ålesund 22-26

22 Lør

23 Tor

23 Søn

24 Tir

24 Fre Økofestivalen Sande 24-26

24 Man

25 Ons Gladmat Stavanger 25-28

25 Lør Mersmak Skien 24-25

25 Tir

26 Tor

26 Søn

26 Ons

27 Fre

27 Man

28 Lør

28 Tir

28 Fre

29 Ons

29 Lør

30 Tor

30 Søn

31 Tir

31 Fre

Husk!

Husk!

Husk!

15 Tor

18 Søn

19 Man 20 Tir

20 Lør 22 Man

Uke 39

23 Tir

24 Ons FN-Dagen 25 Tor

Materiellfrist

26 Fre

Uke 43 DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

29 Man 30 Tir

31 Ons Halloween Husk!

Materiellfrist

Op DE pS BE kR ST IF E TE NE

LEKEN LAKS

Sju lEkRE lAkSEoppSkRifTER

+ konfekt Lær hvordan sjokoLade skaL

16

behandLes Rakfisk Middag med norgesmesteren Cider fra Balestrand

NR 5 2011 pRIS 69,- INkL MVA

INTERPRESS NORGE

grønne oppskrifter

fARgESAlAT MED ViNAigRETTE

26 Man 27 Tir

Uke 44

Uke 47

28 Ons 29 Tor 30 Fre

Husk!

Uke 49

Ons Tor Lør Søn 2. Søndag i advent

11 Tir

Uke 50 DEn nATUrliGE mATEn ER DEN BESTE MATEN

12 Ons

God mat kommer fra skikkeliG dyrehold

Columbi eGG

13 Tor Luciadagen 14 Fre

piFF opp ÅRETS pÅSkEFRokoST

18 Tir

pUSSET opp Til MoDERNE NyTElSER

nr 1 2011 pris 49,- inkl mVA

INTERPRESS NORGE

9 771891 818203

Uke 51

19 Ons 20 Tor 22 Lør

23 Søn 4. Søndag i advent 24 Man Julaften

Uke 48

1. Juledag

26 Ons 2. Juledag 27 Tor 28 Fre

29 Lør

30 Søn

31 Man Nyttåraften Husk!

49,-

inTropris

Noma

HvoRDAN RENé REDzEpi BlE AMBASSADØREN FoR NoRDiSk MAT

GAmlE klAssikErE

15 Lør

25 Tir

FØ pr RS Em TE iE NU rE MM

! ER

kylling

21 Fre Vintersolverv

23 Fre

25 Søn

Hjemmelaget

6

17 Man

24 Lør

DET ER MyE goD MAT i goDT DRikkE. Vi lAgER MAT MED øl i

5

16 Søn 3. Søndag i advent

22 Tor

ØL PÅ DEN HVITE DUKEN

27 Lør

28 Søn

Uke 46

21 Ons

21 Søn Sommertid slutter (-1time)

4 Tir

10 Man

17 Lør

19 Fre

Man

8

16 Fre

18 Tor

Søn 1. Søndag i advent

3

9

14 Ons

17 Ons

Lør

2

Fre

13 Tir

Uke 42

desember

Ons

12 Man

16 Tir

1

7 Fre

11 Søn Farsdag / Cupfinale

www.MAT-VENNER.NO

Uke Uke31 5

15 Man

Tir

10 Lør

10 Ons

14 Søn

Uke 45

Man

8 Tor 9

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

30 Man

7

Uke 41

MAT & VENNER 5/2011

29 Søn

Uke 38

20 Tor

27 Tor

6

13 Lør

13 Tor

18 Ons

Uke 35

5

12 Fre

12 Ons

17 Man Birkebeinerløpet

Uke 34

4

11 Tor

17 Fre Vesterålen Matfestival 17-26

Uke 30

Skalldyrkavalkade!

Uke 37

17 Tir

23 Man

INTERPRESS NORGE

15 Lør Materiellfrist

Tradisjonelle tyttebær Middag med sikkerhetsnett Høstens smaksbomber

9

NR 4 2011 pRIS 69,- INkL MVA

14 Fre Matstreif i Oslo 14-15

15 Ons 16 Tor

SØNDRE LØSSET ELGSTEK

www.MAT-VENNER.NO

14 Tir

+

Lør

6

Søn

11 Tir

14 Lør

5 Fre

sider høstmat

Man

11 Lør

Uke 33

Søn

38

Bjørn Hettervik lager eventyrmat Fra SkOgen

Fre

4 Tor

Søn

11 Ons

13 Man

SPAR HØSTENS SMAKER På GLASS

Tor Rakfiskfestival Fagernes 1-3

3 Lør

8

10 Man

13 Fre

NoE SyRLIG I DET SØTE LØfTER KAKENE TIL NyE HØyDER

HAGENS ovERfLoD

2

november

3 Ons

Lør Bergen Matfestival 7-9

10 Fre 12 Søn

Eksklusiv gårdsmat

SITRoNKAKER

Man Høstferie

7

10 Tir 12 Tor

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

9

HØ ST ST OR SP ES IAL

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

MAT & VENNER 4/2011

Uke 28

Uke 32

Uke 36 M&V4

3

Uke 27

RETURUKE 43

Man

1

M&V6

1

2

Søn

2

Uke 40

18

oktober

1

RETURUKE

september

M&V5

august

RETURUKE 49

juli

1 Ons

1

Uke 52

ANDECoNFiT MED SAvoykÅl oG lØk

+

Sitrus på alle fat Matreise i Sør-Afrika Villsau i kokegrop Thaimat på Kampen


Utgivelsesplan 2012

Audi Ensjø_bakside 04/11:Layout 1

06-04-11

15:51

Side 1

sO FØ p Op D n OPNATuRlige m RS rE HnATUrliGE deN MATeN pS E B BESTEMATEN DEn mATEn DEN MATENER ØSden DEner mATEn DENy hBESTEMATEN MATEN ER DEN S beste maten DEN NATURLIGE MATEN ER nATUrliGE DEN BESTE MATEN PS mBESTE DENER NATURLIGE DEN MATEN DENER NATURLIGE MATEN TE mBESTE kR ES TS TOR et KR ErE NUiEr PE IF TE ! IFT n M E! T S s EN

ER

E

INTERPRESS NORGE

+

NR 4 2011 pRIS 69,- INkL MVA

INTERPRESS NORGE

Ensjø

Potetens norske oppvekst Piknik i det fri Markjordbær Vin i varmen NR 2 2011 pRis 69:- iNKl MVA

i n te rpre ss n orge

kavalkade!

Grenseveien 65, 0663 sAlATEnE Oslo GrillmATEn, fARgESAlAT MED Tlf. 24ViNAigRETTE 03 22 00 OG DEssErTEnE mollerbil.no/ensjo

klAssikErE pUSSET opp Til MoDERNE NyTElSER

+

sur som få, men liKevel bestevenn med både KJøtt og fisK

glød 2011 Skalldyr-

grønne oppskrifter nr 3 2011 pris 69,- inkl mVA

rabarbra

+

SPAR HØSTENS SMAKER På GLASS

KAKe på vift imponer med sommerKaKer Tradisjonelle tyttebær Middag med INTERPRESS NORGE sikkerhetsnett Høstens smaksbomber

nr 1 2011 pris 49,- inkl mVA

9 771891 818203

Noma

HvoRDAN RENé REDzEpi BlE AMBASSADØREN FoR NoRDiSk MAT

Flatbrød på alle bord i Fokus: karse småmat på bryggekanten Franske Følelser

SØNDRE LØSSET ELGSTEK

NR 4 2011 pRIS 69,- INkL MVA

INTERPRESS NORGE

som Kan fraKtes

38

Bjørn Hettervik lager eventyrmat Fra SkOgen

NoE SyRLIG I DET premisser SØTE LØfTER KAKENE TIL NyE HØyDER

HAGENS ovERfLoD

RETURUKE 43

5 år/100.000 km

sider høstmat GAmlE

18

Nybilgaranti

RETURUKE 43

INTERPRESS NORGE

RETURUKE 37

RETURUKE 49

NR 5 2011 pRIS 69,- INkL MVA

piFF opp ÅRETS pÅSkEFRokoST

www.MAT-VENNER.NO

Drivstofforbruk 0,60 - 0,82 l/mil ved blandet kjøring. CO2-utslipp 158 - 190 g/km. Pris inkludert frakt- og leveringsomkostninger Oslo. Årsavgift kommer i tillegg.

PEPPERROTMARINERT KVEITE MED gRøNN BøNNESALAT

gourmethovedstadens restauranter og ølhaller

www.MAT-VeNNeR.No

www.MAT-VENNER.NO

sider høstmat

ANDECoNFiT MED SAvoykÅl oG lØk

+ SkalldyrSitrus på alle fat Matreise i Sør-Afrika Villsau i kokegrop Thaimat på Kampen

kavalkade!

41 500,-

+

SØNDRE LØSSET ELGSTEK

Tradisjonelle tyttebær Middag med sikkerhetsnett Høstens smaksbomber

Oppslag 4 farger Format: 450 x 275mm (+3mm utfallende) Pris: 41 500,-

Utgave utgivelse matereiellfrist M&V1

uke 7

6. januar

M&V2

Uke 16

15. mars

M&V3

Uke 25

24. mai

M&V4

Uke 36

16. august

M&V5

Uke 43

27. september

M&V6

Uke 50

15. november

tema 2012 Mat & Venner M&V1 Når vinteren er på sitt kaldeste løfter vi frem den rene, nordiske maten. Men rett rundt hjørnet venter sol og takdrypp, så vi lokker frem våren med lam i grytene.

24 900,-

1/1 side 4 farger Format: 225 x 275mm (+3mm utfallende) Pris: Innmat: 24 900,- Omslagsside 2 og 3, 28 700,-(+15%) Bakside, 31 100,- (+ 25%)

14 900,-

www.MAT-VENNER.NO

16

behandLes Rakfisk Det er vanskelig å gjemme seg bort i nye Audi A7 Sportback. Med sin attraktive design og elegante kurver vekker den Middag med oppsikt på veien. Under overflaten lurer imidlertid en kombinasjon av innovasjon, avansert teknikk og rå motorkraft. norgesmesteren Cider fra Balestrand

pRAhA på vandring blant

returuke 25

Lær hvordan

sjokoLade skaLquattro® fra 708.300,Nye Audi A7 Sportback

SPAR HØSTENS SMAKER På GLASS

Columbi eGG

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

+ konfekt

38

NoE SyRLIG I DET MEN jåLER NED Og VIL SERVERE lager eventyrmat SØTE LØfTER KAKENE FOLKELIg gOuRMETFISK TIL ALLE Fra SkOgen TIL NyE HØyDER

HAGENS ovERfLoD

deN NATuRlige MATeN eR deN besTe MATeN

Hjemmelaget

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

DEN NATURLIGE MATEN ER DEN BESTE MATEN

KjøKKENSjEFEN På «FRAM» TAR OSS På EN KuLINARISK REISE

Sju lEkRE lAkSEoppSkRifTER

Format og priser

inTr opr is

KoKKen baK oslos

RETURUKE

rEisEkOkkEn

LEKEN LAKS

L

Eksklusiv 4gårdsmat 9,-

MaaeMo Eksklusiv Verdens48 kylling mesteren gårdsmat

nye øKo-restaurant SITRoNSITRoNGod mat kommer vårlekre et pusterom fra skikkeliGvil sKape KAKER skrifter KAKER gEIR SKEIE VANT BOcuSEopp D’OR, Bjørn Hettervik på moder Jords dyrehold MAT & VENNER 4/2011

Og SORBET

ER

L

MAT & VeNNeR 2/2011

DET ER MyE goD MAT i goDT DRikkE. Vi lAgER MAT MED øl i

MAT & VENNER 4/2011

MAT & VENNER 5/2011

Skjønnheten ligger i teknikken ØL PÅ DEN I VARMEN HVITE DUKEN IS LAg EgEN IS

HØ S ST TO SP R ES IA

M

IA

M&V2 Vi kaster av oss kulden og lager lettere mat med laks og vårgrønnsaker. Dessuten venter 17. mai og vårens fridager, med festbord, småretter og nydelige kaker. M&V3 Sommer! Og hva er vel sommeren uten grill, skalldyr og jordbær? Vi ­ lager de tradisjonelle rettene, men noen får også en liten moderne vri som hever ­smaken til nye høyder. M&V4

Det er nå høstens grønnsaker stråler på kjøkkenet. Derfor lager vi enkel mat, med alt i én gryte, akkurat som mormor gjorde det.

M&V5 Vi søker innendørs igjen og forbereder julen. I år blir det hjemmelagde, spiselige julegaver til alle. Og førjulsfestene åpner for gode matgilder med venner. Vi har oppskriftene og tipsene. M&V6 Desember er jul, mat og familie. Men vi glemmer ikke at januar nærmer seg, og finner frem rettene som gir energi til å ta fatt på hverdagen igjen.

TEKNISKE SPESIFIKASJONER Annonsemateriell må levers som høyoppløselig pdf-fil. Fonter og bilder skal inkluderes i filen. Send oss farveprøver og utskrift av annonsen. Ved oppslag må man legge inn ekstra for ryggen og 3+3 mm utfallende for beskjærning.

SALG Media Team AS Jostein Værnes Tlf: +47 22 09 69 22 +47 993 52 346 jostein@mat-venner.no

SALGSVILLKÅR Annonsemateriell lagres i maks 6 måneder. Alle endringer eller innvendinger skal meldes ­senest innen 8 dager etter at kunden har mottatt ­ordrebekreftelse. Vi forbeholder oss retten å ­fakturere for innbooket annonseplass, hvis ikke materiellet har kommet innen avtalt tidsfrist. Alle priser er ekslusiv mva. Betalningsvillkår: 14 dager netto om ikke annet er avtalt.

Arnt Erik Isaksen Tlf: +47 411 61 619 arnt.erik@mat-venner.no Samarbeids­partnere: Mat & Venner Forlag AS Jon Annar Berntsen Tlf: + 47 917 98 008 jab@mat-venner.no

E-post materiell: annonse@mat-venner.no

14 900,1/2 side 4 farger Liggende: 225 x 133mm (+3mm utfallende) Stående: 110 x 275mm (+3mm utfallende) Pris: 14 900,rubrikannonser 1/2 side: 169 x 110mm (satsspeil) Pris: 9 900,1/4 side: 80 x 110mm (satsspeil) Pris: 6 900,1/8 side: 80 x 50mm (satsspeil) Pris: 4 500,-

1/8

1/4

1/2

Bilag og innstikk: Ta kontakt for tilbud webannonsering: Se egen prisliste

ADRESSE MATERIELL/REDAKSJON

Mat & Venner Forlag AS Postboks 5336 Majorstuen N-0304 Oslo www.mat-venner.no Tlf: +47 24 11 85 00 Fax: + 47 24 11 85 01 Sjefredaktør: Vibeke Lindstad Degn-Petersen art director: Tobias Kvant daglig leder/ansv. utgiver: Jon Annar Berntsen

Mat & Venner utgivelsesplan og kalender 2012  

Mat & Venner utgivelsesplan og kalender 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you