Page 1

MASNI online kreatív magazin

2012. 3. szám - július

fabrikálj velünk te is!

DIY csináld magad!

-magadnak és másoknak

tipp grillteszt

Receptek

stílus&divat


Kedves Olvasó! Az idő szalad, rohan, már a harmadik számot készítettük el Nektek! És mivel nem szeretnék el- illetve lemaradni, a magazin mostantól tablet, azaz táblagép változatban is elérhető. Gyorsabb és jobb, reméljük tetszik Nektek! A mostani számba igyekeztünk csupa olyan dolgot becsempészni, amelyekkel még színesebbé tehetjük a nyaratokat. Kint a kertben, bent a házban, utazunk ide-oda, rohangálunk, olvasunk, eszünk-iszunk. De a nagy pörgés közben se feledkezzünk meg környezetünk védelméről, gyűjtsük szelektív módon a szemetet és hasznosítsuk újra, amit lehet – ehhez adunk tippeket a konzervdobozos cikkünkkel. Emellett bemutatunk Nektek egy kezdeményezést, amellyel egyszerűen juthatunk szezon zöldséghez és gyümölcshöz, egyenesen a termelőktől. Gyönyörű napokat, és azért a sapkát se feledjétek! Brandt Diána

Tartalom Papucs tuning.........................................1 Konzervdoboz kavalkád...........................4 Nejlontáska olvasztása............................7 Tipp.................................................8 Rózsás bringakosár.............................9 Stílus a teraszon......................................11 Stílus: fekete-fehér..............................12 Olvasnivaló.........................................14 Recept: Lángos....................................15 Tesz: Grill..........................................18 Recept: Fagyi........................................20 Recept: Duplán málnás kocka................21 Mi kerül a SZATYOR-ba..........................23 Könyvajánló.................................25 Fotó................................................26

MASNI online kreatív magazin Főszerkesztő: Brandt Diána Szöveg: Dudar Fanni A szerkesztőség címe: 2040 Budaörs, Zöldfa utca 15/a email: info@masni.com telefon: 06704113172 Hirdetéssel kapcsolatos információt a fenti elérhetőségeken adunk. Kiadja: Enterteam Kft. Felelős kiadó: a Kft. ügyvezetője A kiadó címe: 1078 Budapest István út 38.

Kéziratokat és fotókat nem őrzünk meg, és nem küldünk vissza. A hirdetések tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget. A lapban megjelenő tárgyakat szerzői jog védi. Kereskedelmi célokra való gyártásuk tilos! A Masni Dekoráció támogatja a pedagógusok munkáját, így hozzájárul a tárgyak tanfolyamokon, szakkörökön való készítéséhez, de csak a forrás megjelölésével. Tárgyaink nyilvános bemutatókon, foglalkozásokon való készítése csak a kiadó előzetes engedélyével, és a forrás megjelölésével lehetséges!


csináld magad

Papucs tuning Vegyünk egy olcsó, távol-keleti piacos vagy hipermarketes papucsot, aminek tetszik a talpszíne. Két megoldást mutatunk be Nektek. Vagy régi pólóból vagy kalapgumiból készíthetjük el szandálunk új pántjait. A képes útmutatóban a pólóanyagból készülő változatot mutatjuk be, és a kék szövegdobozokban jelöljük, hogy miben különbözik a kalapgumis verzió! Forrás: Make it Love it blog Anyagszükséglet: - egy pár ujjközi papucs - egy régi rugalmas anyagú póló VAGY 10m kalapgumi - olló, tű, cérna

1

Vágjuk le a régi pántot a papucsról. Kalapgumis verziónál ugyanez a teendő.

3

2

Vágjunk 10 db 1,5 cm széles és 60 cm hosszú csíkot a póló anyagából, és 4 db 3 cm széles és 12 cm hosszú csíkot a póló visszahajtott széléből. Vágjunk 10 db 80 cm hosszú és 6 db 20 cm hosszú szálat a kalapgumiból.

5

A hosszú csíkokból fogjunk össze 5-5-öt a tetején szorosan cérnával, majd fonjuk meg 5-ös fonással a https://www.youtube.com/watch?v=OZEsf2uXzZU pántokat (ÍGY).

Nagyobbítsuk meg a talpon az átmeneti mélyedéseket a talp oldalán, hogy a pántok csomói elférjenek , és ne zavarjanak majd járás közben.

A 80 cm hosszú szálakból 5ös fonással készítsünk 2 fonatot (ÍGY). https://www.youtube.com/watch?v=OZEsf2uXzZU

Ne nagyobbítsuk meg a talp oldali lyukakat, mert a csomók el fognak férni az alap lyukban!

4 Kb. 45 cm hosszú pántra lesz szükségünk 39-40-es papucs esetén. Kalapgumis verziónál ugyanez a teendő.

6

Fogjuk meg a hosszú pántfonatot, és az olló csúcsának segítségével dugjuk át a lábujj közi lyukon az egyik végét, majd a másikat is. Fogjuk meg a hosszú fonatot, és először az egyik, majd a másik végét dugjuk át a lábujj közti lyukon fentről lefelé.

1


csináld magad

7

8

Ezután a talp felöli oldalon csomózzuk össze nagyon-nagyon szorosan.

Utána pedig tömködjük bele a megnagyobbított talpmélyedésbe.

A talp oldalán csomózzuk össze nagyon-nagyon szorosan a két szálat!

A kalapgumis verziónál ez a lépés kimarad.

10

11

A póló szegőjéből kapott oldalsó pántot vessük át a fonaton, és tömködjük át az oldalsó lyukakon.

Majd a talp oldalán nagyonnagyon szorosan csomózzuk össze. Ismételjük meg a másik oldalon is.

Fogjunk meg 3-3 db 20 cm-es gumiszálat, vessük át a fonaton, és dugjuk át az oldalsó lyukon.

Kalapgumis verziónál ugyanez a teendő.

9 Így kell kinéznie a papucsunknak felülről.

12

Kész is volnánk:).

2


csináld magad

Vegyük fel a papucsot, igazítsuk el a szálakat, és indulhatunk is!!! promóció

Pindúr Design Stílusos baba-mama termékek, dekortermékek mindazoknak, akik szeretik és keresik a minőségi, egyedi, nem hétköznapi terméket vagy nyitottak valami újra, igazán kreatív dologra.

Gyerekruha Baba-mama termékek Babzsákok Gyerektextíliák Dekorációs termékek és Folyamatosan bővülő kínálat!

Elérhetőségek: http://pindurdesign.hu http://www.facebook.com/PindurDesign


csináld magad

Konzervdoboz kavalkád 1.

Csipeszes váza

Anyagszükséglet: lapos konzervdoboz (pl. tonhalas), csipeszek Az alaposan elmosott, és éleinél lecsiszolt konzervdobozokra csíptessük fel a csipeszeket. Egyszínűeket, színeseket vegyesen, ahogy tetszik . Gyerekekkel is kitűnő móka elkészíteni! Felhasználás: vázaként, piacon vett petrezselyemhez vagy a kerti szépségek benti tárolásához.

4


csináld magad 2.

Kaspók

Anyagszükséglet: közepes konzervdobozok (pl. kukoricás), festékspray, szalagok, ragasztópisztoly Alapos mosogatás és élcsiszolás után fessük be festékspray-val a dobozokat (TANÁCS: válasszunk jó minőségű spray-t, és úgy fessünk, hogy térben a doboz előtt már elkezdjük a fújást és a doboz mögött fejezzük csak be. Ne fújjunk egyszerre sokat, megfolyhat! Akár több rétegben is vigyük fel a festéket, de várjuk ki a flakonon feltüntetett újrafestési időt!).

Amikor a festék teljesen megszáradt, ragasztópisztollyal dekoráljuk kedvünkre a dobozokat! Felhasználás: mi most kaspóként használjuk (a magról vetett és gyönyörűen kikelt bazsalikomunknak és zsályánknak), de használhatjuk zsírkréta, ceruza tartónak vagy bármilyen tárolónak. A festék színével és a szalagok mennyiségével, milyenségével sokféle hangulatot alkothatunk! Próbálkozni érdemes !

5


csináld magad 3.

Konzervkopogtató

Anyagszükséglet: 6 vagy 8 db magas konzervdoboz, festékspray, szalvéta, dekupázs ragasztó és ecset, drót Munkamenet: kicsi koszorúhoz 6 dobozt számoljunk, a nagyhoz 8at. Az alapos mosogatás után felezzük meg a mennyiséget, majd következzék az élcsiszolás. Ezután festékspray-vel fessünk be 3-at vagy 4-et. A maradékra dekupázs technikával vigyük fel a szalvétát. Illesszük össze próbaképp az asztalon a koszorút és jelöljük meg a pontokat, ahol ki kell fúrnunk, hogy majd átvezethessük a drótot. Érdemes a doboz pereméhez közel jelölni, mert így lesz feszes a koszorú. Fúrjuk ki a dobozok alját, vezessük át a drótot, és NAGYON feszesen csavarjuk össze. Igazgassuk el a dobozokat, kössünk rá szalagot fülnek, és kész . Gyönyörű kopogtatóval várhatjuk vendégeinket!

6


technika

Nejlontáska olvasztása Új rovatunkban kreatív technikákat mutatunk be. Még mindig rengeteg helyen kapunk nejlontáskát bevásárláskor, és egyéb forrásokból is rengeteg alapanyag keletkezhet háztartásunkban (pl. pelenka vagy WC-papír csomagolása). Az olvasztott műanyag - sok kedvező tulajdonságának köszönhetően - felhasználási köre szinte határtalan, ötleteket következő hírlevelünkben is adunk. Forrás: Relevé Design Hírlevélrehttp://blogspot.us4.list-manage.com/subscribe?u=e66b53238125f4a0064334dab&id=6b66d3c92c feliratkozás itt.

1.

2.

Anyagszükséglet: - kevésbé színezett, fényes felületű nejlontáskák - vastag törülöző vagy vasalódeszka - üres A4-es papírok, vasaló, olló 1. Fordítsd ki és vágd le a szatyor/csomagolás alját és szükség esetén a tetejét, majd simítsd ki, hogy teljesen sima felületet kapj. (1. kép) 2.Helyezz a vasalódeszkára vagy a több rétegben kiterített törülközőre egy réteget a papírlapokból (több cm-es átfedéssel illeszkedjenek). 3. Helyezd a papírrétegre a megolvasztani kívánt táskát. (2. kép) 4. Helyezz egy újabb réteget papírlapokból (több cm-es átfedéssel) a táskára. 5. A vasalót kapcsold a legkisebb hőmérsékletre, és kapcsold ki a gőzölő funkciót.

3.

4.

6. Középről kifelé indulva lassan kezd el vasalni a papír-szatyor-papír "szendvicsedet". Mindenhol legalább 2-3-szor menj végig. 7. Egy fél percig hagyd hűlni, vedd le a felső réteg papírborítást (3. kép), óvatosan emeld fel a félig megolvadt táskát, fordítsd meg, helyezd vissza rá a papírréteget, és ugyanúgy vasald meg erről az oldalról a "szendvicset". 8. Hagyd kihűlni, és ellenőrizd, hogy összeolvadt-e a két réteg (4. kép). Amennyiben nem teljesen, ismételd meg a 6-7-8-as lépéseket. Ha így sem olvadt meg, eggyel kapcsold feljebb a vasalódat, és próbáld meg úgy is, de tovább már NE emeld a hőmérsékletet, mert valószínűleg alkalmatlan a táska a megolvasztásra, pl. túl vastag rajta a festékréteg. 9. Amennyiben tökéletesen összeolvadtak a rétegek, készen is volnánk a strapabíró alapanyagunk előállításával. Néhány felhasználási módot a következő hírlevelünkben mutatunk be.

3


tipp 1. Homokmentes babalábak (forrás: http://www.iheartnaptime.net/dirty-little-secret/)

Sok anyuka rémálma a játszótérről/ tengerpartról/ utcáról származó, MINDENÜTT megtalálható homok. Ezen tippünk segítségével könnyen eltávolítható a kezekről, lábakról, fülről, arcról, egy szóval mindenhonnan. Szórj babahintőport a vizes-homokos területre, majd söpörd le az egészet! Pihepuha eredmény, hogy minden hazaút homokmentes lehessen!

2. Üvegszilánk profi eltávolítása (forrás: http://www.wikihow.com/Remove-a-Splinter-with-Baking-Soda)

Nyár van, sokat szaladgálunk mezítláb, és bizony akármilyen körültekintőek is vagyunk, megeshet, hogy üvegszilánkba lépünk. A szilánkot otthon is el tudjuk távolítani, csak tartsuk be a következő lépéseket: -Moss alaposan lábat, langyos, szappanos vízzel, majd töröld szárazra nagyon óvatosan a sérülés környékét! FONTOS: ne nyomogasd a szilánk körüli sebet, mert vagy mélyebbre tolod azt, vagy apró pici darabokra töröd, ahelyett, hogy egészben eltávolítanád! - Vedd alaposan szemügyre a sérülést, ne habozz nagyítót használni! - Készíts egy púpos teáskanál szódabikarbónából és pici vízből könnyen kenhető pasztát, majd kend fel a sebre, és ragaszd le egy ragtapasszal. - Várj 24 órát, majd távolítsd el a kötést. A szilánk eddigre valószínűleg a felszínre jött, így könnyen kihúzható csipesszel. Szerencsés esetben egyben maradt a szilánk, így egyszeri kezeléssel sikerrel is jártál. Ha úgy érzed, hogy maradt még bent egy kis darab, készíts újabb pasztát, és ismételd meg a folyamatot. - Végezetül: fertőtlenítsd a felületet, és gyógyulj meg hamar! FONTOS! A fenti leírás nem helyettesíti az orvosi vagy kórházi ellátást, és mindenki csak és kizárólag saját felelősségére próbálja ki. A masni dekoráció semmilyen felelősséget nem vállal.

8


csináld magad

Bringakosár Vendégbloggerünk, Varga Judit aki még nem ismerné: a Spektrum Home lakberendezője, dekoratőr, stylist - ebben a számban a kerékpárunk egyedivé tételében fog segíteni. Keresgélésre fel! Még több Judittól: http://blog.juditu.hu

rózsával Judit egy lomtalanításon talált rá erre a szakadt fülű fonott táskára. Anyag- és eszközszükséglet: - egy fonott kosár - 2 vékony csatos öv - vastag tű és farmerhoz való cérna - anyag a béléshez - olló

Ha szükséges, akkor a nem túl jó állapotban lévő daraboktól szabadítsuk meg a kosarunkat.

Fejtsd és szedd ki a régi, szakadt bélést!

Majd vágd le a szakadt füleket!

Két övet kurtítsunk meg annyira, hogy a csatos és lyukasztott végét összevarrjuk!

Majd fűzzük át az eredeti fülek helyén az új pántokat! Öltsük hozzá a kosárhoz!

Amennyiben szükséges, varrjunk új bélést a kosarunkba.

9


Majd varrjuk bele a bélést a kosarunkba. Akinek még ez sem elég, még egy virággal is feldobhatja. Ugye milyen romantikus? ;)

és irány

a természet!

csináld magad


stílus Nagy Róza, a Junior Art Center hallgatója összeállításával a teraszra csábítunk Benneteket! Elérhetőség: rozanagy88@gmail.com

11


stílus

Itt a nyár, divat a fehér. De hogyan is hordjuk? Forrás: Elle magazin (2012. április, Németország) 1. A legjobb színkombinációk A fehér legelegánsabban a krém és a nude színekkel mutat, játszani a pasztell színekkel lehet, a fekete pedig estére tökéletes partner.

3. Sminktipp A kevesebb több, hangzik a fehér divat mottója. Egy kis szempillaspirál és rúzs bőven elég, a friss hatás garantált.

5. Alá Semmiképp se vegyünk fehéret a fehér alá, mert átlátszik. Leginkább a nude színek árnyalatait ajánljuk, minél jobban hasonlít a bőrszínünkhöz, annál jobb! A rozé szín szintén jó választás, feltéve, ha nem túl rózsaszínes.

2. Foltmentesen A beszürkülés ellen a legjobb megoldás a minőségi mosószer. Vörösbor ellen a leghatékonyabb a só, a mosószappan eltűnteti a sminkfoltokat, a citromsav pedig megküzd a dezodor hagyta nyomokkal.

4. Ékszer Ebben a szezonban az ezüst győzedelmeskedik az arany felett. El a kezekkel az ékkövektől, túl hercegnős mindennapokra.

6. Felé Nyári anyagokból - pl. farmer, len vagy selyem, készült kabátot. Ami tilos: bőrdzseki motoros stílusban. 7. Az átlátszóság ellenőrzése Vásárláskor teszteljünk: ruhadarabot tartsuk a fény felé, tegyük mögé a kezünket, és kiderül, hogy mennyi fog a bőrünkből látszódni.

12


stílus 8. Megfelelő bőrtónus - kinek melyik fehér áll jól Minél sötétebb a bőrtónusunk, annál élénkebb és tisztább fehéret válasszunk! Világos bőrtípusúak egy kis rúzzsal segíthetnek, hogy a bőrszínűk jobban harmonizáljon a fehér felsőjükkel.

9. Összkép Tetőtől talpig fehérben, játékosan vagy puritán módon, ez most a legnagyobb trend ezen a nyáron. Különösen jól jöhet a "kis fehér" estékre. Cipőszabályok: magas sarkú a nőies megjelenéshez, laza telitalpú a letisztultság jegyében összeállított ruhákhoz, és lapos szandálok a hétköznapi viselethez.

10. Nagyobbít? Amennyire a fekete elnyeli a fényt, és így a problémás zónákon segít, úgy a fehér visszaveri a fényeket, ezért a kontúrvonalakat is kifelé húzza, sajnos. Veszélyesek lehetnek a nagy formák, viszont a karcsú szabás jók működik. És egy tipp a végére: viseljünk magas sarkút az megnyújtja az összképet!

promóció

Neked milyen a tökéletes ruhás szekrény, komód vagy gardrób?

Te megálmodod, mi megvalósítjuk! Keress minket a személyre szabott és ingyenes árajánlatért!

1047 Budapest Attila út 58. www.enterteam.hu - info@enterteam.hu Tel/fax: +36 1 788 59 75 - Mobil: +36 20 931 9618


Hosszú, forró nyár

olvasnivaló

Gőzölgő aszfalt, olvadozó sminkek, cipőből kiburjánzó és sajgó lábak, énekkari sorból kiájulás, gaudeamus igitur, a ballagások kihagyhatatlan kellékei. Miközben büszkeségtől dagadó kebellel kacsintgatok az iskolának búcsút intő kisnagy húgomra (ugyanakkor egy másik gondolati síkon az elkövetkezendő étteremben vacsorálásról fantáziálok), három világmegváltó felfedezést teszek. Egy: kibontott hajjal önkínzás 25 Celsius felett a szabadban tartózkodni. Különösen zárt lábbeliben, titokzatos zoknival kombinálva. Kettő: Rohamtempóban megváltoztak a dolgok. Mert míg egyrészt minden kitolódik, később költözünk el a szüleinktől, tovább járunk egyetemre, aztán egy másikra, utazgatunk a világban, mielőtt tisztességes állásunk lenne, kényszerből vagy szabad akaratunkból élvezzük a férjheznemmenetel éveit, és a gyermekvállalás harminc utánra tolódását, talán ezt kompenzálandó, más események sokkal hamarabb bekövetkeznek. Ezek a tizennégy éves kislányok ugyanis komplett mininők. Mellesleg jó adottságokkal felvértezve, smink, műköröm, csillámpor, mindezt olyan 25 centis tűsarkakon billegve, amiket meggyőződésem szerint csak magazinban mutogatásra gyártottak. Fejükben biztos nem a bunkerépítés, Barbie és Ken, valamint a Take That új száma jár. De hova sietnek? Mért akarnak felnőttek lenni idő előtt? A harmadik gondolatom ugyanis a nyári szünet intézménye volt. Az a régi, felszabadító érzés, hogy miénk egy egész évszak, annyi henyéléssel, hogy a végére még a tanévkezdést is vártuk. Milyen szuper volt táborozni, strandolni, kikönyörögni a szülői engedélyt az első buliba, szerelembe esni olyan fiúkkal, akik ennélfogva szűkítik a leendő gyermekeimnek adható utónevek körét. És jó volt később a Balatonon éjjeli tücsökciripelést hallgatva fröccsözni, és reményekkel tekinteni a jövőbe. Amikor könnyű és gondtalan volt minden, és még elhittük, hogy miénk a világ. Bezzeg ma! Sztahanov plakáttal az iroda falán mártírkodunk az egyhetes szabadságunk ténye felett, és próbáljuk a hétvégékbe sűríteni a budapesti nyarat. A Városligetben sóvárgunk egy kis D-vitamin után, egyúttal ámulva igyekszünk megfejteni a tangás, napimádó öregúr és a monokiniző hatvanas hölgyek önbizalmának titkát. Na meg a tizennégy éves, most ballagó lányokét. Akik ha rám hallgatnak, nem siettetik annyira az életet. De legalább a vakációt nem. sofi http://polihiszterika.blogspot.com/

zeneajánló

Nyári

zene 1. Koop - Summer Sun

http://www.youtube.com/watch?v=V9A1JLlwUaM meghallgatom

2. The Killers - Somebody Told Me

http://www.youtube.com/watch?v=Y5fBdpreJiU meghallgatom

3. Mungo Jerry - In The Summertime

http://www.youtube.com/watch?v=6BM3j9pKXJ8 meghallgatom

4. Orishas Feat. Heather Headley - Represent Cuba

http://www.youtube.com/watch?v=Mz6eiF8w_II meghallgatom

5. Maurice Williams & the Zodiacs - Stay

http://www.youtube.com/watch?v=o1Z_hskvz1M meghallgatom

14


recept

Egy kis nyárravaló: Hozzávalók: - 60 dkg liszt - 1 kocka élesztő - 2 tk só - 2-3 dl tej - langyos víz

Lángos

Tipp: a ki nem sütött nyers tészta 2-3 napig, fóliába csomagolva eláll a hűtőben.

1

A lisztet a sóval jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a langyos tejben feloldott élesztőt (nem kell felfuttatni).

2 Lágy tésztát gyúrjunk! Ha kell még bele folyadék, akkor langyos vizet adjunk hozzá. Alaposan kilisztezett edényben (tetejét is lisztezzük) kelesszük 1-2 órán át.

3 Forró olajban süssük ki, és frissen tálaljuk!

15


recept

Lángosfeltétek - padlizsános

Hozzávalók: - 1 közepes padlizsán - 2 dl tejföl - 3 gerezd fokhagyma - 1 csipet őrölt chili paprika - só, bors

1

Hámozzuk meg a padlizsánt, és kevés olajon, közepes lángon pároljuk meg.

2

A fokhagymát kockázzuk fel, és a chili paprikával, sóval, borssal együtt keverjük ki a tejföllel.

3

Majd a kész padlizsánt és a tejfölös alapot turmixoljuk össze!

16


recept

Lángosfeltétek Bevásárlólista: - 1 pohár Cserpes tejföl - 1 üveg BiPia Espelette paprikapüré - 1 üveg BiPia Espelette paprikazselé - 30 dkg dolce DOP Gorgonzola - 30 dkg Idiazabal eredetvédett érlelt baszk juhsajt Megvásárolható: www.baldasztis.com

Go

rg

-a

on

zo

s ö öl

de s ká kés ns en

pi

és ü r e m z o s n gy fi e z yon a - ag n

f j Te

s

Paprik ap - a csíp

ös

s é l e zs

a s k i pr án

Pa

t r e v e K

ürés

-

ik p a

Sa

es

den n i m a -

jtos - az

-tej

iga

zi

fölö

s 17


teszt

Grillek a kertben Szeretnénk Nektek két különböző típusú grillt bemutatni. Igazából ez nem teszt és nem is összehasonlítás. Egyszerűen csak elmeséljük a tapasztalatainkat, hogy ha még nem találtad meg az igazit, akkor talán mi segíthetünk a döntésben! Egy faszenes aprósággal (Weber Smokey Joe) és egy gázpalackról üzemelő grillkocsival (Campingaz Adelaide) vágtunk neki az egyik délutánnak. Húst, zöldséget, sajtot grilleztünk faszénen, fedél alatt, illetve gázos rostlapon és grillrácson, fedő nélkül.

A tűz természetéből eredően várnunk kell, míg leég a faszén, és csak utána tudunk nekiállni a sütésnek. Viszont a faszenes sütőnk befedhetősége kárpótol az előkészületi időért és munkáért, mert a benne elkészített étel – hús, zöldség, sajt –szaftosabb, zamatosabb marad. A hagyományos faszenes grillnél fontos, hogy jó minőségű faszenet vásároljunk, és tényleg várjuk ki az időt, hogy tökéletes parazsunk legyen. Mi most 2,5 kg faszenet akciósan 500 Ft-ért vásároltunk, és ez a mennyiség, ebben a pici grillben 3-4 grillezéshez elegendő.

Weber Smokey Joe

Campingaz Adelaide A faszenes megoldás, amolyan igazi klasszikus, megadja a TŰZ élményét. Persze kérdéses, hogy sikerül-e olyan és akkora parazsat kapnunk végeredményképp, amin utána szépen megsül a vacsoránk.

A gázgrill hatalmas előnye az azonnali bevethetőség. Nagyon gyorsan felmelegszik a lap, a rács is, és tényleg pillanatok alatt elkészül a lakománk. Ennek a gázos grillnek sajnos nincs fedele, így nem tudtuk ugyanazt a szaftos eredményt elérni. Ugyanakkor az így készült ételek is roppant ízletesek lettek. A gázgrill amolyan igazi városi vagány, gyors, egyszerű és könnyen kezelhető. A palack töltése is kedvező, hiszen egy 3 literes -6-8 grillezésre elegendő-PB töltése 3000 Ft-ba kerül.

18


teszt Konklúziónk: mindkét grillnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Fontos, hogy tisztában legyünk személyiségünkkel (mennyire vagyunk bátrak, kísérletezőek, mennyire vagyunk türelmesek). Ha ennek megfelelő grillt választunk, biztos lesz a siker!

Jó sütögetést kívánunk! promóció


recept

Mi az? Hideg és nagyon finom?

A fagyi!

Hozzávalók 6 pálcikás jégkrémhez: http:/ www.dolcevitakonyha.hu/index.php/konyhafelszereles/sutes-fozes/szufle-tal.html - 20 dkg eper - 10 dkg cukor - 1 ek vanília esszencia - 4 ek citromlé - 200 g zsíros joghurt

1

Az epret megmossuk, lecsumázzuk és a 2 ek citromlével, a vanília esszenciával és a cukor felével összeturmixoljuk.

2

A joghurtot a másik 2 ek citromlével és a maradék cukorral alaposan keverjük el.

3 Rétegezzük a jégkrémkészítőbe eper-joghurt-eper sorrendben az összetevőket, majd tegyük 4-6 órára mélyhűtőbe.

4 Evés előtt vegyük ki, és hagyjuk pár percig felengedni, így sokkal finomabb lesz!

Jó étvágyat!

5 Ha nagyon SOS van a fagyira szükségünk, tartsuk a jégkrém készítőt melegvíz alá, így könnyen ki tudjuk húzni az epres csodát!

20


recept

Duplán málnás kocka Bonbonsorozatunk első állomásaként Praliné Zsuzsi mutatja meg nekünk, hogy bonbont otthon is lehet készíteni. Zsuzsi szerint: „A bonbonkészítésben nincsenek kőbe vésett szabályok, az ízekkel, rétegekkel, színekkel és textúrákkal való kísérletezés igazi játék...“ Hát akkor lássunk is hozzá! Elérhetőségek: http://www.pralineparadicsom.hu/ http://www.facebook.com/pages/Pralin%C3%A9-Paradicsom/185021721525881 Hozzávalók 16 nagyobb kockához: Trüffelmassza: - 165 g fehér csokoládé - 30 g puha vaj - 40 g beforralt málnapüré (kb. 2 maréknyi málnából) - 1 ek málnapálinka (ha nincs, tegyünk helyette is málnapürét) Bevonat: - 200 g fehér csokoládé - 2 tk liofilizált (fagyasztva szárított) málna ledarálva - 16 db harmonikás szívószál

1. A málnát turmixoljuk le, passzírozzuk át, majd pár percig forraljuk, és mérjünk ki a beforralt püréből 40 grammot. 2.

A langyos pürét keverjük össze a puha vajjal.

3. A fehér csokoládét vágjuk apróra, 100 grammot olvasszunk meg vízfürdő fölött vagy mikróban, majd keverjük hozzá a maradék 65 gramm apróra vágott csokoládét, és keverjük, míg az összes csokoládénk elolvad. Ha van maghőmérőnk, ellenőrizhetjük a csokoládé hőfokát: nagyjából 30 fokosnak kell lennie. 4. Ekkor keverjük a csokoládét a vajas málnapüréhez, végül adjuk hozzá a málnapálinkát. 5. Simítsuk a masszát sütőpapírral bélelt, kb. 14x14 cm-es keretbe vagy szögletes edénybe, és tegyük hűtőbe, míg megdermed (kb. egy óra).

21


recept 6. Ha megdermedt, vágjuk a masszát hajszárítóval melegített késsel 16 vagy 20 kockára. 7. A bevonáshoz készítsük elő a szívószálakat: húzzuk ki a harmonikás részüket, és vágjuk akkorára, hogy átlósan kicsit túlérjen a kockákon. 8. A 200 gramm fehér csokit is vágjuk apróra, és kb. a kétharmadát olvasszuk meg, majd keverjük bele a maradék csokoládét, míg az is megolvad. Keverjük a csokoládéhoz a finomra darált liofilizált málnát - ettől lesz a burok pettyes. 9. Mártsuk meg egyenként a csokiban a kockákat, ültessük sütőpapírral, és tegyünk minden kocka tetejére egy-egy szívószáldarabot. 10. Tegyük egy jó félórára hűtőbe a kockákat, majd óvatosan húzzuk le a szívószálakat.

Tipp: Liofilizált málna helyett készítsünk málnaport málnabőrből! Sütőpapírral bélelt gáztepsin terítsünk el vékonyan kb. 400 gramm (ízlés szerint átpasszírozott) málnapürét. A legalacsonyabb fokozaton (50 fokon), fakanállal kitámasztott ajtajú sütőben süssük addig, míg a püré vékony lappá szárad (kb. 6 óra). A bőrt aztán törjük nagyobb darabokra, és aprítógépben aprítsuk finomra. promóció


érdekesség

Mi kerül a SZATYOR-ba? Van egy kezdeményezés, amelyről egyre több fórumon hallunk, és amelyhez érdemes csatlakozni! Mivel a Masni csapatának szívügye a tudatos élet, a környezetvédelem, ezért szeretnénk Nektek bemutatni a Szatyorboltot. A www.szatyor.org alternatív vásárlási lehetőséget biztosít mindazoknak, akik szeretnének közvetlenül a termelőktől, minőségi, bio minősített vagy kíméletes gazdaságból származó élelmiszert tenni az asztalra. Ha fontos szempont a gazdákkal való közvetlen és személyes kapcsolat, vagy a termelés módjának ismerete, akkor a Szatyorbolt a legmegfelelőbb hely számodra!

Amit a legfontosabbnak tartunk: · minőségi élelmiszer – káros vegyszermentes, kíméletes/organikus módon termelt és előállított élelmiszerek, melyeket a gazdák gondossággal és büszkeséggel termesztenek, készítenek · személyes kapcsolat a termelőkkel – a személyes találkozás, látogatások biztosítják a közvetlen kapcsolatot, valamint a kölcsönös bizalom kiépülését és fenntartását · méltányos árszabás - olyan árat határoz meg a termelő, ami biztosítja a terménye, terméke minőségi előállítását, illetve egy biztos megélhetést, ami a hosszú távú gazdálkodás biztosítéka · környezettudatosság – a termékeket a beszerzési lehetőségek szerint próbáljuk 50 km-es körzetben termelő gazdától beszerezni, így a szállítással a lehető legkisebb környezeti A Szatyorboltban vásárolni a hagyományostól terhelést okozni meglehetősen eltérő bevásárlási forma, ami tudatosságot és proaktivitást igényel. Ugyanakkor az egyesület a közösségi szerveződés összetartó erejét kínálja tagjainak: személyes kapcsolatot a vásárló és a termelő, valamint vásárló és vásárló között. Nem utolsó sorban pedig annak tudatát, hogy mind a helyi gazdáknak, mind saját környezetünknek (ezáltal magunknak) hosszú távon is fenntartható életmódot biztosítunk. A kínálatban kizárólag megbízható forrásból rendelt áruk találhatók. képek: Masni Dekoráció

23


érdekesség

A honlapon – www.szatyor.org - működő webshopon keresztül heti rendszerességgel összegyűjtik az egyéni rendeléseket, amelyeket továbbítanak a termelőknek. Ők ezt leszállítják (vagy a szatyor egyesület elmegy érte) az átvételi napon az átvevő pontjainkra, ahol ugyanezen a napon a tagok átvételért felelős szorgos csapata szétosztja a rendeléseket névre szólóan. Az áruk szavatosságáért és minőségéért a termelők, az elosztásért pedig a Szatyorbolt vállalja a felelősséget. A közösségi vásárlás kiegészül a különböző, felnőtteknek és gyerekeknek szóló ismeret-terjesztő és szemléletformáló programokkal, gyakorlati foglalkozásokkal, a termelőkhöz szervezett kirándu-lásokkal, csereberével, a közösségi kölcsönzés szerve-zésével, vagy bármi mással, amit a tagok fontosnak tarta-nak. A Szatyor egy közösségi kezdeményezés, amely műkö-dését tagjai önkéntes munkája tartja fent. kép: Masni Dekoráció

További információk és regisztrációs lehetőség: www.szatyor.org promóció

Ha Te is szeretnéd elsajátítani az enteriőr tervezés tudományát, és szeretnéd elkápráztatni megrendelőidet foto realisztikus látványtervekkel, várunk iskolánkban! info: www.juniorartcenter.hu ; www.juniorhome.blog.hu; FB: Junior Art Center Lakberendező Iskola


könyv Nelly Pailloux : Filccimborák (Aréna 2000 Kiadó 2012, 2190 Ft) 18 parányi, könnyen elkészíthető filcfigura részletes leírással ás sablonnal. Kezdők és haladók is megtalálják számításukat, és a végeredmény mindig magáért beszél: hatalmas mosoly az ajándékozott vagy a mi arcunkon!

Réti László: Célpont Párizsban (Ulpius-ház 2011, 3499 Ft) Victor Jacquard párizsi üzletembernek megszaporodtak a teendői. Biztonsági cége jelentős megrendelést kap, amely megszilárdíthatja pozícióját az üzleti életben. Magánéleti gondok is terhelik: házassága válságban van, feltűnik ifjúkori szerelme, Chantal is, aki a segítségét kéri. Victor minden energiájával az új feladatra koncentrál, amikor is egy emberrablási ügy kellős közepén találja magát, amelyben senki sem az, akinek látszik.

S.J. Watson: Mielőtt elalszom (Athenaeum 2011, 3490 Ft) Főhősnőnk minden reggele ugyanúgy kezdődik, mert minden éjjel elfelejti, ami előző nap, és a balesete óta minden áldott nap történt. A férje, aki mellett ébred, minden nap elmagyarázza, hogy ki is ő, milyen is az életük. Minden nap a múltért, az emlékekért és a jelenért folytatott harc, amiben segít egy fiatal orvos és a főhős. titkos naplója is. Rejtélyes szálak, meghökkentő fordulatok, kisvárosi nyugalom és idegtépő izgalmak.

Lesley Stanfield: 100 kötött és horgolt virág (Aréna 2000 Kiadó 2012, 2990 Ft) Ezzel az elbűvölő virággyűjteménnnyel minden rózsásnak tűnik! Az elkészült ké z i m u n k á k a t f e l h a s z nálhatjuk ruhák, kiegészítők díszítésére, vagy színes csokorba kötve otthonunk dekorálásához. Valamennyi leíráshoz egyértelmű útmutatót és fonalajánlást találunk. A könyv végén inspiráló ötletekre bukkanunk a kézimunkák egyedi felhasználásához, a ruhadíszektől az ajándékcsomag dekorálásáig.

Fejős Éva - Karibi nyár (Ulpius-ház 2012, 3499 Ft) Fejős Éva ismét messzi tájra kalauzol minket, most a Karib-térségbe egy hajóútra, ahol a korábbi könyveiben megismert és új szereplők sorsai fonódnak össze. A háttérben egy legenda áll: Carol Santos énekesnő, aki emlékekkel gyógyított és hozta el a boldogságot, újra felbukkanhat. De a boldogság szigete és a „ház” pontos helye ismeretlen, mégis mindenki a nyomában van: a luxus hajó dolgozói, nászutasok, újságíró és sokan mások.

Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel (Cartaphilus 2009, 2990 Ft) Mit tegyen az ember, mármint a főhős, ha kilencéves, New Yorkban él, és 2001. szeptember 11-én eltűnt a papája? Ha nincs más fogódzója, csak a régi holmik, és az apja utolsó telefonhívásai az üzenetrögzítőn, amit el kell dugnia a mamája elől? Mit tegyen, ha talál egy titokzatos borítékot, amelyben csak egy kulcs lapul, és a papíron egyetlen szó: Black? Mi mást, mint felkeresni az összes Black nevű embert New Yorkban, és megtudakolnia, hogy milyen zárat nyit a kulcs.

25


fotó

Nagyvárosi fények Utazni jó. Fényképezni is szeretünk. Városok, amelyekre szívesen gondolunk vissza... Fotók: Brandt Diána és Brandt Melinda

Párizs é.sz.48° 51′ 24″ k.h. 2° 21′ 3″ 26


fotó

London é. sz. 51° 30′ ny. h. 0° 07′

Shanghai : é. sz. 31° 12′ k. h. 121° 30′

18


fotó

Lisszabon é. sz. 38° 43′ ny. h. 9° 8′

Bilbao é. sz. 43° 15′ ny. h. 2° 56′


fotó

La Paz d. sz. 16° 30′ ny. h. 68° 09′

Nizza é. sz. 43° 42′ 10″, k. h. 7° 16′ 9″


fotó

Koppenhága é. sz. 55° 40′ 34″, k. h. 12° 34′ 06″


promóció

MASNI DEKORÁCIÓ Gyere, csatlakozz és nyerj!

BLOG FACEBOOK www.masni.com

www.facebook.com/masnidekoracio

FRISSLEVÉL A Frisslevélre augusztus 15-ig feliratkozók feliratkozás között kisorsolunk 5000,értékű http://blegy ogspot.us4.l ist-manage.com/subscri be?u=e66b53238125f4a0064334dab&id=6b66d3c92c itt! WonderLAB vásárlási utalványt!

Masni Magazin - 2012. július  
Masni Magazin - 2012. július  

FREE Hungarian creative DIY magazine for everyone interested in projects done by 2 (3-4-6) hands :)).

Advertisement