Page 96

Jagdish Bhagwati

Slobodna trgovina danas

Oduševljen sam što je Slobodna trgovina danas (Free Trade Today) prevedena na hrvatski. Kao nova država, rođena iz podjela i sukoba, Hrvatska je suočena s važnim odlukama, političkim i ekonomskim, koji će odrediti njezinu sudbinu. Hrvatska predanost demokraciji je potpuno primjerena, kaže Jagdish Bhagwati u osobnom pismu hrvatskom Nakladniku uz širi predgovor koji smo u cijelosti objavili na početku knjige.

TRGOVINA

Profesor Bhagwati je najutjecajniji i najuvjerljiviji zastupnik slobodne trgovine. U knjizi on čini dvije važne stvari: prvo, pobija sve standardne pogrešne argumente u prilog protekcionizmu¸ i drugo upotrebljava modernu teoriju komercijalne politike da bi ukazao kako može izgledati uravnotežen pristup trgovini i socijalnoj politici. Sadašnja su pitanja u svojoj biti moćnija i potencijalno smrtonosna za slobodnu trgovinu. Kad su se te sumnje poklopile s ekonomskim okolnostima, politička važnost tih neslaganja bila je poprilična s obzirom da su protivnici slobodne trgovine mogli uzeti u svoje ruke svako oružje u želji da onemoguće zagovornike slobodne trgovine. Knjiga Slobodna trgovina danas je usredotočena na samo jednu od triju komponenata dobre politike – otvorenost. Knjiga se bavi otvorenošću u kontekstu međunarodne trgovine. Prisjetimo se da je šok-terapija, tj. maksimalna brzina, preporučena od strane tehnokratskih ekonomista kao što je Jeffrey Sachs, u slučaju Rusije uništila rusku ekonomiju. Ne smijemo također zaboraviti da je slobodna trgovina u biti prilika. Ona otvara vrata, ali onaj tko nema mišića, neće proći kroz vrata! Jagdish Bhagwati je vodeći svjetski stručnjak za trgovinsku politiku, savjetnik Ujedinjenih naroda i Svjetske trgovinske organizacije, te profesor ekonomije na Sveučilištu Columbia u New Yorku..

96 |

TRGOVINA

IZ SADRŽAJA • Prijetnja slobodnoj • trgovini • Hrvanje s vanjskim poremećajima • Šteti li slobodna trgovina okolišu • Strah sindikata: prijetnja realnim plaćama • Slobodna trgovina i siromaštvo • Agresivni unilateralizam • Preferencijalni trgovinski sporazumi AUTOR Jagdish Bhagwati UREDNIK dr. sc. Slaven Ravlić STRUČNI REDAKTOR Mia Mikić PRIJEVOD Sanja Bingula

186 stranica tvrdi uvez

Masmedia Katalog Izdanja  

Najopsežniji i najrelevantniji katalog poslovne literature.

Masmedia Katalog Izdanja  

Najopsežniji i najrelevantniji katalog poslovne literature.

Advertisement