Page 66

LEKSIKOGRAFSKA IZDANJA

dr. sc. Andrija Prager

Trojezični građevinski rječnik

Građevinarstvo je struka koja kompleksnošću obuhvaća veliki broj komplementarnih disciplina. Građevinarstvo se mora povezivati s drugim područjima znanosti, od temeljnih prirodnih nauka do srodnih područja tehnike, pravne znanosti i ekonomije. Posebno mjesto u tome ima informatika s odgovarajućim matematičkom podlogom i ekologija. U izradi trojezičnog rječnika autori su u ukupni fundus stručnih riječi i termina uključili  i vokabular srodnih djelatnosti. Trojezični građevinski rječnik sastoji se od tri trojezična rječnika građevinskog nazivlja: hrvatsko-englesko-njemačkog, englesko-hrvatsko-njemačkog i njemačko-hrvatsko-engleskog. U svakom od tri dijela polazni stupac sadrži oko 20.000 termina, pa Rječnik ukupno donosi oko 60.000 hrvatskih, engleskih i njemačkih termina iz građevinarstva i pratećih područja (arhitekture, matematike, geologije, informatike, ekologije, ekonomije, prava). U osnovi, polazni, hrvatski stupac uvršteni su termini koji su se uvriježili u našoj građevinskoj znanosti i praksi, bilo da je riječ o izvorno hrvatskim nazivima ili o udomaćenim tuđicama. Za njegovu izradu korištena je građa hrvatskog strukovnog nazivlja iz inozemnih izvora i drugih stručnih knjiga i  publikacija. Englesko i njemačko građevinsko nazivlje potječe najvećim dijelom iz inozemnih izvora najstručnijih nakladnika, stručnih građevinskih publikacija i udžbenika.  Trojezični građevinski rječnik namijenjen je građevinskim stručnjacima, projektantima,  građevinskim istraživačima, prevoditeljima, studentima  i nastavnicima građevinskih škola i studija.

66 |

LEKSIKOGRAFSKA IZDANJA

“...Rječnik tako velikog broja stručnih riječi i to još na tri jezika, pothvat je koji zaslužuje svako priznanje. Stručna građevinska javnost ovim djelom dobila poticaj za još veće dosege u građevuinarstvu” IZ RECENZIJE MR. JOSIPA

BELA

UREDNIK dr. sc. Andrija Prager POJMOVI hrvatski 20.000 engleski 20.000 njemački 20.000

1432 stranica tvrdi uvez

CD ROM - Trojezičn Trojezični građevinski rječnik pruža široke mogućnosti korištenja. Svaki “klik” na jedan od tri jezika povlači za sobom i preostala dva jezična ekvivalenta. To znači da “klik” na određeni pojam na engleskom jeziku odmah povlači ekvivalent tog istog pojma na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Masmedia Katalog Izdanja  

Najopsežniji i najrelevantniji katalog poslovne literature.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you