Page 65

LEKSIKOGRAFSKA IZDANJA

dr. sc. Veselin Simović

Leksikon građevinarstva

Namjena je Leksikona da animira građevinske i druge stručnjake u građevinarstvu i drugim sukladnim djelatnostima. Leksikon je nastao kao izraz potrebe da se na jednom mjestu nađe cjelokupno građevinsko nazivlje, uz osnovne definicije i odgovarajući opisi pojedinih pojmova. Valja također istaknuti da se ovakvo veliko djelo po prvi put pojavljuje na hrvatskom jeziku, te da cijela autorska ekipa nije imala domaći uzor. Određena pomoć im je bila inozemna literatura, tako da su se autori uglavnom oslonili na domaću građevinsku ostavštinu i tradiciju. U određivanju nazivlja za pojedine pojmove bitna je bila hrvatska graditeljska tradicija, uz nastojanje da se nazivi prilagode današnjim jezičnom standardu. Svi pojmovi imaju prijevode na engleski i njemački jezik. Na kraju Leksikona objavljeni su engleski i njemački rječnici koji obuhvaćaju sve pojmove. Moguće je, da je u ovako kompleksnom djelu koje obuhvaća cijeli korpus građevinske aktivnosti nenamjerno izostavljen poneki pojam koji je trebao biti u Leksikonu.  No, pojava takvog izostavljanja je prisutna u svakom leksikografskom djelu. Leksikon obuhvaća 4285 natuknica koje obrađuju pojmove iz građevinarstva i srodnih područja (arhitekture, geologije, matematike i dr.), 206 životopisa osoba koje su svojim djelom pridonijele razvoju građevinarstva u Hrvatskoj i u svijetu, mnogobrojne tablice te 646 slika i drugih grafičkih priloga. U njegovoj izradi sudjelovalo je 59 autora, urednika i suradnika, najviše s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na kraju knjige dodani su englesko-hrvatski i njemačko-hrvatski rječnik građevinskog nazivlja, svaki s više od 4000 izraza. Namijenjen je građevinskim stručnjacima, studentima građevinskih studija te svima onima kojima je u njihovim profesionalnim poslovima potrebno poznavanje građevinske terminologije.

“ ... Djelo veliki je doprinos znanosti, jer se u njemu najveći broj pojmova definira na znanstveni način i može poslužiti kao osnova za normu u stručnoj građevinskoj terminologiji.” IZ RECENZIJE PROF. DR. PETRA ĐUKANA GLAVNI UREDNIK dr. sc. Veselin Simović POMOĆNICI GLAVNOG UREDNIKA dr. sc. Andrija Prager dr. sc. Krešimir Fresl 59 AUTORA

4285 natuknica 206 životopisa 646 grafičkih priloga 1092 stranica tvrdi uvez

CD ROM - Leksikon građevinarstva Sadrži tekst iz knjige, sa svim grafičkim prilozima, slikama i sl i omogućava pretraživanje po natuknicama sa pripadajućim grafičkim prikazima.

LEKSIKOGRAFSKA IZDANJA

|

65

Masmedia Katalog Izdanja  

Najopsežniji i najrelevantniji katalog poslovne literature.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you