Page 12

FINANCIJE

Liaquat Ahamed

Liaquat Ahamed

Lordovi financija Bankari koji su slomili svijet Poslovna knjiga godine u izboru The Financial Timesa i Goldman Sachsa

LORDOVI FINANCIJA BA NK A RI KOJI SU SLOMILI SVIJET 0$60(',$Ň$YDQWLV

Knjiga Lordovi financija govori o međuzavisnosti financija, politike, znanosti, svjetskih kriza i kaosa različitih vrsta, povoda i posljedica. Tim procesima, uz političare, upravljali su financijski eksperti, ponajaviše bankari centralnih banaka i vodećih poslovnih banaka, na način da su štitili interese vlastitih zemalja. U kakofoniji različitih interesa, uz korištenje dopustivih i nedopustivih sredstava, ovisno o zemlji, akteri su često stvarali globalne košmare, regionalne krize, slomove, uključujući i globalni kolaps svjetske ekonomije do 1929. do 1933. godine. Kolaps svjetske ekonomije od 1919. do 1933. – sada opravdano nazvan velikom depresijom – bio je tek zametak budućih ekonomskih događaja 20. stoljeća. Svijet tog vremena bio je kozmopolitski, ali skučen, u njemu su bili ukorijenjeni nacionalni i rasni stereotipi koji su ostavljali duboke frustracije u životu tadašnje i budućih generacija. Neimaština je harala, opća društvena drama bila je izuzetno bolna, a snage koje su mogle utjecati na bitne tokove, bile su zaokupljene partikularnim interesima i zauzele su položaj nezavisnog promatrača. Nadolazeća dekada do 1940. i tadašnji europski politički metež, uspon Hitlera i nacizma, a kasnije i klizanje cijelog planeta u 2. svjetski rat donijeli su najviše Europljanima, djelomično i Azijatima tragične posljedice. Takav razvoj događaja doveo je i bankarske sustave pojedinih zemalja u katastrofalan položaj, inflacija je vrtoglavo rasla, kvaliteta života pala je do razine preživljavanja. Ovakvi slomovi nisu povijesna iznimka. Gledajući današnje središnje banke koje pokušavaju povratiti povjerenja, uočavamo da ne postoji čarobni štapić ili recept za brzi izlazak iz sadašnjeg zabrinjavajućeg stanja. Ova pitka knjiga s mnogo, dosad nepoznatih povijesnih stvari, sigurno će izazvati pažnju ljubitelja i sladokusaca stručnih financijskih knjiga.

12 |

FINANCIJE

IZ SADRŽAJA • Neočekivana oluja • Financijski inspektor • Suluda očekivanja • Poslije potopa • Most između kaosa i nade • Zlatni ministar • Prvi nalet uragana • Odstranjivanje truleži • Pijani zlatni standard AUTOR Liaquat Ahamed UREDNIK Vjeran Andrašić PRIJEVOD Bojan Fröbe

384 stranice tvrdi uvez

Financial Times i Goldman Sachs proglasili su knjigu Lordovi financija (Lords of Finance) knjigom godine. Autor knjige Liaquat Ahamed dobio je za knjigu Pulizerovu nagradu.

Masmedia Katalog Izdanja  

Najopsežniji i najrelevantniji katalog poslovne literature.

Masmedia Katalog Izdanja  

Najopsežniji i najrelevantniji katalog poslovne literature.

Advertisement