Page 111

Jure Labaš

Monografija

Ako pristanemo uz mišljenje da je erotizam pobuna protiv pravila i rušenje zabrana, onda je on, istodobno, i anticivilizacijski akt. Koliko je ova misao zaprepašćujuća, toliko nije daleko od istine koja je široko prihvaćena u našem vremenu. Slikarstvo Jure Labaša ne iscrpljuje svoje značenje u erotizmu. Niti ova kolekcija, iako je naslovljena “Erotika”, ne tematizira samo spolnost. Putena melankolija slikara iskazala se u ciklusima, ponajviše u patosu crnine, poglavito u tamnim plohama tuša. Služeći se u to vrijeme kombinacijama tehnika meke olovke i laviranog tuša, Labaš je postigao da mu crtež ima ekspresivnost boje. kaže Vladimir Maleković. Svi Labaševi znakovi i skulpture imaju svoju stvarnost. Skica za skulpturu iz 1979. slijedi nakon niza kombiniranih tehnika. Slijedi niz oblika od Svijetloga torza iz 1989. do Tamnoga torza iz 1998. Krater, Nukleusi, Falusni totemi, skice za brojne skulpture neprolazna su Labaševa stvarnost, konstatira, Darko Schneider.

IZ SADRŽAJA • JURE LABAŠ Vladimir Maleković • EROS – THANTOS Darko Schneider • Neizrecivo mjesto Ive Šimat Banov • predgovor izložbi u MUO UREDNIK Jure Labaš GRAFIČKO OBLIKOVANJE Fedor Ličina

272 stranice tvrdi uvez

MONOGRAFIJE

MONOGRAFIJE

Treba naglasiti još jednu dimenziju Labaševa stvaralaštva. Negov osjećaj volumena u kojem crtačka sposobnost utvrđuje granice kompozicijski čvrstog sklopa. Time se u svakoj autorovoj slici konstituira jezgra oblika i to zahvaljujući koja drži sve na okupu, zapaža Ive Šimat Banov. Možda bi imenovanje ovog ciklusa “Mehanički eros” bilo najprimjerenije ikonografiji i intenciji kojom je umjetnik bio zaokupljen. Kod Jure Labaša eros nije stvaralačko božanstvo. Prije bi se moglo kazati da je njegovo uprizorenje erosa izvrnuta slika thanatosa. U Labaševim djelima iz kolekcije mehaničke erotike smrt je blisko nazočna: tijelo se dijeli i napokon raspada poput mehaničke lutke. Pojam “mehanika” zasigurno ima u Labaševoj imaginaciji posebnu važnost; on je povezan, naravno, sa strojem koji umjetnik personificira u pojedinim aktovima. Uvodeći mehanički pokret, Labaš je akt podredio opasnom i besciljnom kretanju u kojem tijelo više ne uspijeva naći ni zadovoljstvo ni spokojstvo.

|

111

Masmedia Katalog Izdanja  

Najopsežniji i najrelevantniji katalog poslovne literature.

Masmedia Katalog Izdanja  

Najopsežniji i najrelevantniji katalog poslovne literature.

Advertisement