Page 1

MHM

MASLIN HELEN MELLICK ARCHITECTURE PORTFOLIO B FA o f A r c h i t e c t u r e LEED Green Associate maslin.mellick@gmail.com 508 954 2367

1


2


TABLE OF CONTENTS ARCHITECTURE PORTFOLIO I N T R O D U C T I O N 5 Z E R O E N E R G Y D E S I G N W O R K 6 A D V E R T I S E M E N T S 7 R E N D E R I N G S 8 S I T E P L A N 1 0 F L O O R P L A N G R A P H I C S E T 1 1 S O U N D B A R R I E R P A N E L C O N S T R U C T I O N 1 2 F L O O R P L A N / E L E V A T I O N G R A P H I C S E T 14 U M A S S A M H E R S T S E L E C T E D A R C H I T E C T U R E W O R K S S U S T A I N A B L E F A C A D E D E S I G N 1 6 A M H E R S T P U B L I C L I B R A R Y 2 0 S P R I N G F I E L D C O M M U N I T Y C E N T E R 2 4 C O P E N H A G E N B I K E P A V I L I O N 2 8 D U A L I T Y C U B E 3 0 S U S T A I N A B L E R E S E A R C H C E N T E R 3 1

3


4


INTRODUCTION MASLIN HELEN MELLICK I graduated from UMass Amherst this May with a degree in Architecture and Design, assited by two minors in Building Construction Technology a n d A r t H i s t o r y. M y u n i v e r s i t y p r o v i d e d m e a w e l l r o u n d e d u n d e r s t a n d ing of architecture and our built environment. This program also exposed me to practices such as sustainable architecture, which sparked my attention from the beginning.Superseding my attendance at UMass, I have been lucky enough to gain experience at a firm in Boston that practices Passive Haus design strategies. I have been learning about the direction our built environment is going. I have vowed to dedicate myself to the selfless practice of architecture, and as a steward to our c o m m u n i t y, I p l a n t o i n c o r p o r a t e i n n o v a t i v e c o m m u n i t y s o l u t i o n s i n m y future creations.

5


ZEROENERGY DESIGN SEPTEMBER 2016- JANUARY 2017 // SELECTED WORKS

PROJECT COMPOSITE - SE VIEW DESIGN: MATTHEW GENAZE

Combined a Revit 3D Export and hand drawing of the landscape by the Project Manager in Photoshop to creat this composite deliverable.

6

The following pages consist of works completed while employed at ZeroEnergy Design in Boston, MA. Initial pages display advertisments created for the marketing department followed by client deliverables, an initial site plan and building footprint proposal, ZeroEnergy Design Typical Wall Section illustration, and graphic floor plans used for award submissions.


PASSIVE HOUSE MASSACHUSETTS 2017

Arranged advertisement for Passive House Massachusetts in Adobe Illustrator for publication. Approval and submitted by Business Design Principal. See various iterations to the right.

7


HOMEOWNERS PROJECT HANDBOOK 2017

Arranged advertisement for Boston Society of Architects’ Homeowner’s 2017 Project Handbook. Iterations went to Business Development Principal for approval and submission.

8


MATERIAL STUDY DELIVERABLES

Used Adobe Photoshop to alter facade colors for material study. Presented to clients to make final siding decision.

DESIGN: OLGA RYABENKO

9


EXISTING CONDITIONS//INITIAL BUILDING FOOTPRINT

LEFT: Existing site conditions and available building space based on research of Brockton By-Laws. Setbacks, site restrictions, and other limiting factors applied in order to proposed an initial building footprint for surveyers. ABOVE: Revit used to digitize Initial building footprint proposal based on sketch by Managing Director/Lead Architect at ZeroEnergy Design.

10


WELLESLEY GREEN HOME FLOOR PLANS BOSTON MAGAZINE GRAPHICS

Created floor plan graphics from construction documents in Revit project file. Submitted to Business Development Principal at ZerEnergy Design for approval and submittion to Boston Magazine.

FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

11


SOUND BARRIER PANEL DESIGN + BUILD

PROBELM: Abutters to the new Cape Cod office are particularly loud making work process difficult for Business Development Principal. Could not find adequite sound barrier panels on the local market. SOLUTION: Using Revit, design and build sound barrier panels that would minimize the auditory wave lengths coming through the walls.

12


13


14


Created graphic floor plans and elevations using Autodesk Revit for Best of Boston award submittion. Used construction documents as a basis, and simplified to portray the final schematic design of the residence.

15


SUSTAINABLE FACADE SELECTED WORKS

While enrolled in a class called Sustainable & High Performance Facades my peers and I performed many case studies on existing high performance and sustainable facades in international and local regions. For our final we designed our own sustainable facade based on the information gathered in the class as well as on weather analysis we performed on the particular site we were assigned. In this case we were designing for a twenty story commercial office building in Manahattan, New York. I am now able to make design decisions based on scientific data while also applying aesthetic.

16


SOUTH SECTION

NORTH SECTION

17


DETAIL 1 WINDOW MULLION INSULATION AIR CAVITY STEEL CANTILEVER FLOOR SLAB OPERABLE WINDOW

DETAIL 2 18


FACADE PLAN VIEW

SECTION CUT SEE PAGE 10

PLAN CUT

FACADE ELEVATION

19


AMHERST PUBLIC LIBRARY SELECTED WORKS

SITE

TRAFFIC

PARK

20

The Amherst Public Library is located in downtown Amherst, and its program expands beyond the traditional library. Modern day libraries have started to include media centers with computers and other current technologies. This means that libraries are transforming to be more than the traditional book keepers. This is my design for the modern age.


SECTION STUDY DELIVERABLE

21


SOLAR

B tu 10000+ 9800 9600

ANALYSIS

9400 9200 9000 8800

-

8600 8400 8200 8000

ECOTECT south glazing

Once the design was complete, Ecotect was used to perform solar radiation analysis on the stucture. Here we see the analytical result of the unconditioned south facing facade of the Amherst Public Library. These results show that the amount of exposure would create an unconfortable environment for occupants. in order to minimize the amount of radiation reaching the interior space, I designed shading devices that would reduce glare, solar heat gain, and other negative factors that excessive solar radiation creates. The horizontal panels are in a form that accomodated seasonal sun angles allowing rays to reach the occupied space at appropriate times.

22


SHADING DEVICE APPLICATION - TOP FLOOR BALCONY

23


SPRINGFIELD COMMUNITY CENTER SELECTED WORKS

Located in Springfield, Massachusetts, this building was designed to accomodate a multitude of community services. The site resides between the residential and business districts at the heart of the city. Challenges surrounding this project included a large topographical change of forty feet, as well as a large program that needed to aid the surrounding demographic. Analysis of each programmatic element in relation to the next was part of the process in finding the overall form. Design decisions were made in order to create a place where this diverse community could come together and interact.

24


DWIGHT STREET EXTERIOR VIEW

25


adjacent building

adjacent building

SHORT SECTION - THE HUB

CHESTNUT ST.

40FT

26

LONG SECTION - TOPOGRAPHY CHANGE

DWIGHT ST.


DWIGHT ST. ELEVATION

CHESTNUT ST. ELEVATION

CHESTNUT ST.

DWIGHT ST.

27


COPENHAGEN BIKE STORAGE PAVILION SELECTED WORKS

C O P E N H A G E N SITE LOCATION C O N T E X T

While studying abroad, the DIS program focused on community acivity and regional planning. I learned about the importance of spaces between architecture. This project was located at the front of the Copenhagen Grand Central Train Station where many problems present themselves. Bike storage, for example, is disorganized and creates difficulties for civic circulation. I was to design a bike storage pavilion that combats this problem while also creating a community space where city events and activity can be hosted.

28


The Ying-Yang symbol also inspired form within the pavilion. I designed a bike storage system that doubles as the structure of the pavilion walls as well as shading devices for the “interior� spaces. These geometric spaces create shelter while also engaging with exterior spaces.

29


DUAL CUBE SELECTED WORKS

The Duality Studio design originated from the dual material cube seen to the left. This 6” x 6” form, made up of casted concrete and pine, was pulled apart and manipulated in order to manifest the final design. The goal of this project was to intertwine two forms while using rival materials. It was also important to include the interplay of voids throughout. Using the concept word, “Opening”, I was able to create a studio, gallery, and work place for a hypothetical artist.

30


SUSTAINABLE RESEARCH CENTER SELECTED WORKS

This project, located on the North East edge of the UMass Amherst campus, is dedicated to education, sustainability, and interaction within the community. By directing attention toward an underappreciated portion of campus, I was able to create a place for students, locals, and professionals alike to work together in an efficient atmosphere that looks out over an original campus landscape.

31


THANKYOU.

MASLIN HELEN MELLICK

32


MHM B FA o f A r c h i t e c t u r e LEED Green Associate maslin.mellick@gmail.com 508 954 2367

33


34

MASLIN MELLICK PORTFOLIO  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you