Page 1

„Atunci s‑a apropiat Ilie Proorocul de popor şi a zis: Până când veţi şchiopăta de amândouă picioarele? Dacă Domnul este Dumnezeu, urmaţi Lui!” (III Regi 18, 21)

Mai‑Iunie 2015

foaie pentru întărire sufletească, atitudini şi comunicări

Anul XVI, nr. 6 (122)

Prilej de bucurie în parohia noastră Care sunt

datoriile fiului duhovnicesc faţă de părintele duhovnic?

D

uminică, 10 mai, biserica Sf. Ilie-Gorgani a găzduit un eveniment cu totul deosebit: Sfânta Taină a cununiei a doi membri de bază ai parohiei noastre, CătălinGabriel și Elena-Mihaela. Avându-i ca nași pe pă­rintele Ioan Popescu și doamna preoteasă Mioara, însoțirea celor doi a adus bucurie în comunitatea bisericii pe care au slujit-o cu atâta dragoste. La slujbă au participat, alături de părinții bisericii, părintele consilier patriarhal Nicolae Crângașu și părintele Romulus Mecu. Soborului preoțesc i s-au adăugat în rugăciune familiile celor doi tineri, prietenii, colegii de la strană și numeroși credincioși din parohia noastră. Părintele Crângașu a rostit și

un cuvânt de învățătură, unde a subliniat dragostea curată ce i-a unit pe Cătălin și Mihaela. De asemenea, părintele Vasile Gordon a evidențiat, în cuvântul său, câteva din calitățile celor doi: râvna pentru sfintele slujbe, seriozitatea, punctualitatea și discreția. Atmosfera deosebită a fost întregită și de straiele „împărătești” pe care mirii

le-au purtat în timpul slujbei. Costumele românești, tradiționale, au fost special alese și aranjate de către doamna Lidia Stareș. Le dorim, în numele parohiei Sf. Ilie-Gorgani, „viață pașnică, lungime de zile, înţelepciune, dragoste unuia către altul întru legătura păcii, dar de prunci, seminţie cu viaţă îndelungată, cununa cea neveştejită a măririi”!

Vă mărturisesc că, atunci când mi‑am propus să răspund la întrebarea din titlu, mi s‑a părut că termenul „datorii” nu ar fi cel mai potrivit pentru a desemna relaţia credinciosului cu părintele duhovnic. Am să încerc să explic în continuare de ce. Înainte de toate, trebuie să realizăm că a avea un părinte duhovnicesc este o necesitate imperioasă a vieţii noastre, similară cumva celorlalte necesităţi care ne asigură bunul mers al existenţei. Dacă pentru a trăi am nevoie de mâncare şi apă, tot aşa, pentru ca sufletul meu să poată exista şi să fie cu adevărat viu, are nevoie de un îndrumător, de un povăţuitor în cele ale Duhului. A te socoti desăvârşit sau a crede că te poţi descurca singur în cele duhovniceşti este o mare înşelare. Mai mult, după cum părinţii trupeşti mi‑au dat viaţă, tot aşa, părintele duhovnic este cel care îmi poate deschide calea spre viaţa cea veşnică, în condiţiile în care îmi dau seama cine este el cu adevărat şi cum ar trebui să se desfăşoare întâlnirile cu el, îndeosebi în cadrul Sfin(continuare în pagina 6)

Profile for constantin gordon

Buletin Parohial 122  

Buletinul Parohiei Sf. Ilie-Gorgani

Buletin Parohial 122  

Buletinul Parohiei Sf. Ilie-Gorgani

Profile for mashal
Advertisement