Page 1

EEN INSPIRATIEVOLLE KENNISMAKING MET HET KRUITBOS IN DE KRIJGSMAN MUIDEN

K RU I T


L E AV E Y O U R OWN FOOTPRINT

Een, voor Nederlandse begrippen, ongekende woonlocatie. Gelegen aan de oevers van het IJmeer. Grenzend aan Amsterdam met ‘t Gooi om de hoek. In het historische Kruitbos in De Krijgsman Muiden, tussen hoge bomen, industrieel erfgoed en oude watergangen is ruimte voor ca. 200 (half ) vrijstaande woningen en appartementen. Exclusief gesitueerd op royale terreinen met nog volop aanwezige, ruige natuur. Het Kruitbos rekent, dankzij de authentieke ligging en de bijzondere architectuur, voorgoed af met bestaande woonconventies. Het avontuur begint hier‌ Welkom in Het Kruitbos.

HET KRUITBOS DE KRIJGSMAN MUIDEN

2


3


DE KRIJGSMAN MUIDEN 1702

EEN PLEK MET HISTORIE VAN KRUITFABRIEK EN DEFENSIELIJN NAAR FANTASTISCHE WOONPLEK Het is 1285 als Graaf Floris aan de Zuiderzee het Muiderslot laat bouwen. Niet veel later wordt hij tijdens een valkenjacht vermoord. Het slot wordt door de daders leeggeroofd en verwoest maar nog geen 100 jaar later weer opgebouwd. Rond 1500 heerst er armoede in Muiden. Totdat zich in de 17e eeuw bierbrouwerijen en scheepswerven vestigen in het havenstadje. Het is 1702 als het stadsbestuur van Amsterdam besluit dat de productie van kruit niet langer in de stad mag plaatsvinden. Een nieuwe kruitmolen met de naam De Krijgsman wordt bij

Muiden gebouwd. Het terrein aan de Zuiderzee grenst aan de zuidkant aan de trekvaart naar Amsterdam. Handig om vracht te verschepen als het niet hard waait. Het is 1815. Muiden maakt deel uit van twee -toen- hypermoderne verdedigingswerken: De ‘nieuwe Hollandse Waterlinie’ om WestNederland en de ‘Stelling van Amsterdam’ om de hoofdstad te beschermen. Het principe is hetzelfde: met een systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers stroken land onder water zetten om soldaten en

paarden te laten stranden. Forteiland Pampus, de Westbatterij en het Muizenfort stammen uit deze tijd. Het is 2000. De vuurwerkramp in Enschede geeft aanleiding om kruitfabriek De Krijgsman na drie eeuwen te sluiten. In 2002 wordt de productie definitief stilgelegd. Anno 2018 krijgt het voormalig Kruitbos met haar productielijnen en vaargangen een fonkelnieuwe bestemming: een unieke, tot dusver ongekende plek om te wonen, werken en genieten.

NOOIT MEER TRILT DE GROND DOOR NADERENDE PAARDENHOEVEN O F A F G E V U U R DE K A NON S KO G E L S . DE T I J D VA N B OM M E N E N G R A NAT E N, VA N V E R S C H A N S E N E N V E R DE DI G E N I S VO O R B I J.

4


5


A1

HET KRUITBOS MUIDEN

Luchtfoto najaar 2017

6


AMSTERDAM

AMSTERDAM IJBURG

PAMPUS

AMSTERDAM ALMERE STAD

IJMEER

FORTEILAND PAMPUS IJBURG

ALMERE HAVEN

DIEMEN MUIDEN

AFSLAG 2 AFSLAG 3

AMSTELVEEN

AMSTEL

MUIDERBERG

AMSTERDAM ZUIDOOST WEESP

NAARDERMEER

NAARDEN

VECHT BUSSUM ABCOUDE

ANKEVEENSEPLASSEN

LOCATIE

7


N

HET KRUITBOS

C

D

A B

E

F

RESTAURANT DE KRIJGSMAN

WESTBATTERIJ

COMMERCIËLE VOORZIENINGEN IN PLANDEEL DE FABRIEK

8

G


L

M

K

J I H

LEGENDA HET KRUITBOS

IN ONTWIKKELING

(REEDS 140 WONINGEN GEREALISEERD)

A COMMERCIËLE VOORZIENING

H

SCHOOL

B

RESTAURANT DE KRIJGSMAN

I

COMMERCIËLE VOORZIENING

C

ALBERT HEIJN

J

HORECA PAVILJOEN

D

COMMERCIËLE VOORZIENING

K

WINKELSTRAAT

E

COMMERCIËLE VOORZIENING

L

WESTBATTERIJ

F

COMMERCIËLE VOORZIENING

M

JACHTHAVEN

N

MUIDEN CENTRUM

G HOTEL

N

9


10


Amsterdams wordt het nooit. Goois ook niet. Muiden ligt, met haar heel eigen klasse en stijl, precies in het midden. Stoer door het landschap, de forten en kastelen. Charmant vanwege de historie en de Vecht. Sportief door de watersport. Een tikje koninklijk zelfs‌ met de koninklijke jachthaven om de hoek. Op een winderige dag hijst u de zeilen op het IJmeer. Op een zomerse avond lonkt de Vecht met zijn Hollandse vergezichten en fijne terrassen.

Skiff, sloep of zeiljacht?

L O C AT I E I N BEELD

11


IJMEER

N

HET KRUITBOS Aan de noordkant van het oude fabrieksterrein van De Krijgsman ligt Het Kruitbos. Tussen oorspronkelijke waterpartijen, oude transportsloten en productiepaden lag dit voormalige ‘productiebos’ om zwart buskruit te maken. Met eilanden, moerasbossen en rietlanden is het de ultieme plek voor acht buitengewoon exclusieve plangebieden van De Krijgsman.

L L

L E

L

L

7 industriële gebouwen met ruimte voor 43 tweelaagse lofts. Enkele zelfs gesitueerd in de voormalige plofwallen van de fabriek. Het IJmeer als voortuin, Het Kruitbos als achtertuin.

29 vrijstaande en geschakelde stalen lofts met veel privacy. Tussen de bomen lonkt het IJmeer. Op ruige bospercelen van 190 tot 730 m2.

37 industriële woningen van glas en staal gericht op uitzicht en privacy. Bijzonder zijn de grote terrassen op palen en de via een vlonderpad te bereiken tuinkamer. De percelen variëren tussen 130 tot 890 m2.

17 houten vrijstaande villa’s. Minimalistisch en met luxe terrassen. Het water is nooit ver weg. Op ruige bospercelen van 280 tot 700 m2.

DE LOODSEN

HET BOS WEST

DE EILANDEN WEST

HET BOS OOST

12


MUIDERSLOT

L

L E

E E

E

E

E

L

E

Tussen boardwalks, authentiek groen en kleinschalige haventjes. 75 stoere, vrijstaande en geschakelde woningen op percelen van 200 tot 1150 m2.

Vrijheid. Om te wonen zoals u wilt. 19 ruwe, nog ongerepte terreinen. Klaar voor een eigen footprint. Deze estates variëren tussen ca. 500 en 3005 m2 (incl. bosperceel).

DE EILANDEN OOST

DE ERVEN

Onderweg naar het IJmeer. 25 vrijstaande en geschakelde zonnige villa’s met veranda en eigen aanlegsteiger. De percelen variëren tussen 300 tot 600 m2.

HET STRANDPAD

13

50 royale, moderne appartementen. Als op een historisch landgoed gesitueerd rondom een hof. Met woonoppervlaktes tussen ca. 90 en 238 m2.

DE BOERENHOF


H E T ST R A N D PA D

Artist impression

14


Onderweg naar het IJmeer. 25 vrijstaande en geschakelde zonnige villa’s met veranda en eigen aanlegsteiger. De percelen variëren tussen 300 tot 600 m2. Altijd zomer Witte hekjes scheiden het autoluwe Strandpad van de zomerse villa’s. Klassieke ‘Old-town Key West’ achtigen wisselen af met strakke kubistische Miami-style villa’s. Aan de zuidzijde rijk voorzien van zonnige veranda’s, balkons en trapjes. Shutters of luiken filteren het daglicht en bewaken de privacy. Het hekwerk is mee ontworpen en wijkt voor twee parkeerplaatsen op eigen terrein. Achter het huis blijft het koel en lommerrijk. De aanlegsteiger biedt plek voor een boot en als u wilt, een zwemtrapje. Productielijn Bewoners hebben vrij zicht op het Strandpad en het daarachter gelegen historische Kruitbos. Het pad diende ooit als productielijn van de voormalige kruitfabriek. Nu vinden wandelaars en fietsers er hun weg naar de kust van het IJmeer.

VA A RWAT E R

SPECS Perceeloppervlakte: Woonoppervlakte: Stijl: Kleuren en materialen:

M A R J O L E I N S C H O T T E , K N S F VA S T G O E D ‘De royale veranda’s en terrassen zijn zo ontworpen dat je, ook bij slecht weer, onverminderd buiten kunt leven’.

Aantal woningen:

15

van 300 tot 600 m2 van 150 tot 190 m2 seaside villa’s (licht, koel en transparant) strandse materialen als hout, glas en aluminium 25


Tussen boardwalks, authentiek groen en kleinschalige haventjes. In de Eilanden Oost vindt u in totaal 75 stoere, vrijstaande en geschakelde woningen op percelen van 200 tot 1150 m2. Kleinschalige haventjes Stoere, horizontaal georiënteerde bebouwing verstrooid langs oude bomen en transportsloten. Strakke ontwerpen die in de verte doen denken aan boothuizen, woonarken en havengebouwen. Spectaculair en bescheiden tegelijkertijd. Soms vrijstaand, soms in groepjes of geschakeld. Aan een steiger of in één van de gemeenschappelijke haventjes. Buiten leven is vanzelfsprekend. Onder een veranda of op het terras langs de waterkant. Voor de boot is plek in één van de haventjes.

ENT

ATER

HAV

VA A RW

JE

Houtskoolproductie Het oorspronkelijke waterrijke gebied bestaat uit voormalige fabriekswatergangen en natte elzen- en berkenbosjes. Ooit dienden ze voor de productie van houtskool dat nodig was voor de productie van buskruit. De zwarte, ruwhouten gevels refereren daar nog aan.

SPECS Perceeloppervlakte: Woonoppervlakte: Stijl: Kleuren en materialen: Aantal woningen:

E D W I N VA N E L K , EVE ARCHITECTEN ‘ Grote gebaren in ruwe zwarthouten gevels. De strak vormgegeven rieten daken en eigentijdse, transparante tuinhuizen doorbreken de natuur zo min mogelijk’.

van 285 tot 1145 m2 194 tot 292 m2 rietgekapte huizen verduurzaamd hout en riet 21

16


DE EILANDEN OOST EVE ARCHITECTEN

Artist impression

17


DE EILANDEN OOST ARCHITECTENBUREAU HOOGEVEEN

18


ENT

ATER

HAV

VA A RW

JE

ARJEN HOOGEVEEN, ARCHITECTENBUREAU HOOGEVEEN ‘In onze ‘zwevende woonarken’ met transparante onderlaag waan je je beneden midden in de natuur. Boven kijk je door de bomen, over de dijk… op het IJmeer.’

SPECS Perceeloppervlakte: Woonoppervlakte: Stijl: Kleuren en materialen: Aantal woningen:

van 290 tot 780 m2 152 tot 195 m2 houten boothuizen verduurzaamd hout 39

19


ENT

ATER

HAV

VA A RW

JE

R E M C O V E E R B E E K , Z VA ‘In onze ‘zwevende woonarken’ met transparante ‘staande, stoere, houten gevels. Strakke volumes met zinken daken en overhangende veranda’s. De overhoekse ramen bieden prachtige vergezichten over het water.’

SPECS Perceeloppervlakte: Woonoppervlakte: Stijl: Kleuren en materialen: Aantal woningen:

van 185 tot 260 m2 151 tot 228 m2 schuurwoningen verduurzaamd hout en aluminium 15

20


DE EILANDEN OOST Z VA A R C H I T E C T E N

Artist impression

21


F O L L O W Y O U R O W N P AT HArtist impression

Artist impressie

24


Het veen en de bomen waren er eerst. 37 bijzondere woningen van glas en staal gebouwd op palen met loopsteigers rondom. De percelen variëren tussen 130 tot 890 m2. Vrij spel van verdiepingen De grote glasvlakken van de twee- en drielaagse woningen wisselen af met dichte panelen. Verspringende onder- en bovendoorgangen houden het gebied transparant. Naast de kubistische woningen zijn er vier royale villa’s en twee zogenaamde kangoeroe-woningen. De zes fraaie kapwoningen vormen de verbinding naar de Eilanden Oost. Verharding is alleen aangebracht voor de weg. De rest is natuur. Brugelementen met parkeerruimte leiden naar de kavel. Loopsteigers, over het soms nog verende veen, naar de woning.

DE EILANDEN WEST COURAGE ARCHITECTEN

Fabrieksgracht Aan de zuidkant begrenzen grote oude platanen het gebied. Het hout werd over de gracht verscheept om houtskool van te stoken. Dat vormde samen met salpeter en zwavel de ingrediënten voor buskruit.

VA A

RW

ATE

VA A RW

R

HAVEN

ATER

SPECS Perceeloppervlakte: Woonoppervlakte: Stijl: Kleuren en materialen: Aantal woningen:

ARCHITECT LARS COURAGE ‘ Van binnen naar buiten ontwikkelen is op deze plek, tussen water en oude bomen spannender dan ooit. Alsof de natuur je woonkamer binnenwandelt.’

25

van 130 tot 890 m2 139 tot 259 m2 industriële loftwoningen glas, staal en verduurzaamd hout 37


50 royale, moderne appartementen. Als op een historisch landgoed gesitueerd rondom een hof. Met oppervlaktes tussen ca. 90 en 238 m2. Oogsten in de overtuin Aan de dijk, waar het fietspad omhoogklimt, liggen vier appartementengebouwen. Het hoofdgebouw net iets prominenter dan de drie ‘bijgebouwen’. De royale woningen hebben verrassend ruime hoofdslaapkamers en beschutte buitenruimtes. Terwijl het echte buitenleven beneden, op het gezamenlijke landgoed, verdergaat. In de overtuin, tussen de moestuinen en fruitbomen, is ruimte voor een oogstfeest. Landelijk gebied Deze bijzondere plek vormde ooit de overgang tussen het voormalig fabrieksterrein en de open polder. In de knik van de dijk stond een dijkhuis. Het fenomenale zicht over het IJmeer is gebleven.

HET

MO

TOBIAS BADER, M3H ‘ Leven als op een landgoed vraagt om natuurinclusief bouwen. Met ruimte voor vogels om te nestelen. Voor vlinder- en bijenstenen om de biodiversiteit te bevorderen.’

SPECS Landgoedoppervlakte: Woonoppervlakte: Stijl: Kleuren en materialen: Aantal woningen:

11370 m2 90 tot 238 m2 loftappartementen in de Waterlinie cortenstaal en verduurzaamd hout 50

26

EST

UIN

EN

IJME

ER


DE BOERENHOF M3H ARCHITECTEN

Artist impression

27


DE ERVEN BRING YOUR OWN ARCHITECT

SPECS Oppervlakte Estates: van 500 tot 3005 m2 (incl. bosperceel) Aantal Estates: 19

Artist impression architect Marco van Veldhuizen

Artist impression architect Penelas

28


Vrijheid. Om te wonen zoals u wilt. 19 ruwe, nog ongerepte terreinen. Klaar voor een eigen footprint. Deze estates variëren tussen 500 en 3005 m2. New level Nu is het moment om uw eigen droomhuis te creëren op deze bijzondere plek. Deze estates zijn bedoeld voor pioniers die al veel gezien en gedaan hebben. Die geen concessies willen doen. Elk estate is doordrenkt van historie maar vormt ook een uniek begin. Wees de eerste. Realiseer uw toekomstdroom, uw footprint op deze bijzondere grond. • Creative • Free • Authentic

ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Bring your own architect Kent u het Hidden Pavilion van Penelas? Een goed verstopte, glazen woning tussen de bomen ten noordwesten van Madrid? Of de exclusieve Italiaanse ontwerpen van Andrea Milani? Zover kunt u gaan als u wilt. U kunt zich er ook door laten inspireren met uw eigen architect. Off road. Beyond luxury.

29S O M E W H E R E O N LY W E K N O W Internationaal bekroond architect Penelas bij zijn Hidden Pavilion. Penelas heeft ter inspiratie enkele woningen voor De Erven geschetst.


HET BOS OOST Z VA A R C H I T E C T E N

Artist impression

32


17 industriële bijna allemaal vrijstaande houten woningen. Met duurzame zinken daken en stoere terrassen. Het water is nooit ver weg. Op ruige bospercelen van 280 tot 700 m2. Nature rules De loodsachtige houten woningen aan het water liggen vrijwel direct vooraan. Door de hoogteverschillen aan de waterkant lijken de veranda’s iets boven de grond te zweven. Verderop, liggen de drielaagse woningen met lichthellende daken. Dankzij royale raampartijen dringt het groen tot diep in de huizen door. Robuuste terrassen en veranda’s zijn mee ontworpen. Ze vragen om een natuurlijke bostuin met ruimte voor een houtopslag. HET IJMEER

Boseiland Toen het hout uit de bossen niet langer nodig was voor de productie van kruit, werden de bossen in stand gehouden als buffer voor mogelijke explosies.

V

AA

RW

AT

ER

R E M C O V E E R B E E K , Z VA ‘Ultieme bosbeleving van binnenuit. De terrassen, overkappingen en hangende veranda’s vragen om eindeloze zomeravonden.’

SPECS Perceeloppervlakte: Woonoppervlakte: Stijl: Kleuren en materialen: Aantal woningen:

33

van 280 tot 700 m2 van 150 tot 220 m2 verduurzaamd hout en aluminium n.t.b. 17


29 vrijstaande dijkwoningen met veel daglicht en privacy. Tussen de bomen lonkt het IJmeer. Op ruige bospercelen van 190 tot 730 m2. Boven wonen De stoere stalen constructies dienen als kapstok voor grote glasvlakken en dichte panelen. Vanuit de bovenste verdiepingen kijk je uit over de dijk. Daarachter alleen maar natuur en water. De enorme hoeveelheid daglicht maakt, samen met het unieke uitzicht, het verschil tussen mooi en lekker wonen. Buiten sta je tegelijk in het groen. De ruime terrassen van 40 m2 zijn verankerd aan de woning. Ze kragen net iets boven de natuur uit. Fabrieksstraat In het meest westelijke puntje stond ooit een cluster van fabrieksmagazijnen. De zonnige terrassen liggen aan de weg ernaar toe. Dankzij de dichte, industrieel aandoende, voorgevels van de tegenovergelegen woningen is de privacy maximaal. VA A

RW

ATE

R DI

JK

HAVEN

SPECS Perceeloppervlakte: Woonoppervlakte: Stijl: Kleuren en materialen: Aantal woningen:

van 190 tot 730 m2 139 tot 259 m2 vrijstaande en geschakelde stalen lofts glas en staal (zwart, transparant) 29

LARS COURAGE, COURAGE ARCHITECTEN ‘ Pas als we jaloers zijn op de klant laten we het project los. We halen het maximale eruit. Dat wordt een feestje!’

34


HET BOS WEST COURAGE ARCHITECTEN

35


Artist impression Waterstudio

T HE

Artist impression Waterstudio

36

IJM

EE

R


7 industriële ontwikkelingen met ruimte voor 43 tweelaagse loftwoningen. Wakend over het IJmeer. De woonoppervlaktes variëren tussen 180 en 300 m2. Fullscreen IJmeer Afgelegen wonen. Maar niet afgezonderd. De loftwoningen ogen ruig en ruimtelijk maar zijn tot in de finesse afgewerkt. Parkeren kan inpandig. De woonverdieping biedt ruimte voor uw eigen interpretatie van perfectie. Royale mee ontworpen terrassen en glaspartijen bieden spectaculaire views over de natuur.

D E LO O D S E N

Opslag- en fabricageloodsen De oude paden verwijzen nog naar het transport van en naar de afgelegen loodsen. De opslag van het kruit en later TNT was niet risicoloos. De plofwal, die toen de ergste schade moest voorkomen, is nu geïntegreerd in de ontwerpen.

DIJK

SPECS Perceeloppervlakte: Woonoppervlakte: Stijl: Kleuren en materialen:

M A R J O L E I N S C H O T T E , K N S F VA S T G O E D ‘ Een fantastische plek. Met het IJmeer als voortuin en het Kruitbos als achtertuin. Over de oude transportsloten van de fabriek vaart u naar uw eigen rieteiland.’

Aantal woningen:

37

van 160 tot 470 m2 180 tot 300 m2 industriële loftwoningen, ingetogen en robuust metaal, steen, hout, glas (zwart, bruin- en grijstinten) 43


T H E A D V E N T U R E S TA R T S H E R E . L E AV E Y O U R O W N F O O T P R I N T.

HET KRUITBOS DE KRIJGSMAN MUIDENKOM LANGS VOOR DE U LT I E M E K R I J G S M A N E X P E R I E N C E

De Krijgsman Muiden is een ontwikkeling van KNSF Vastgoed Informatiehuis | De Krijgsman Muiden Kruitpad 15 1398 CP Muiden 0294 466608

DEKRIJGSMANMUIDEN.NL

Disclaimer: Deze uitgave is met zorg samengesteld, onder voorbehoud van onvolkomenheden en/of foutieve informatie. Het doel van deze uitgave is geïnteresseerden te informeren over de woonmogelijkheden in Het Kruitbos (onderdeel van De Krijgsman Muiden). Er kunnen op geen enkele wijze rechten aan worden ontleend. De in deze uitgave opgenomen ‘artist impressions’ en schetsen geven een globale impressie van de woningen. Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van de ontwikkelaar worden overgenomen of gekopieerd. Copyright januari 2019. Branding & design: MASC Company.