Issuu on Google+

maryssa timberlake design portfolio


unfolding story hearth | solar decathlon teaching dairy barn tectonics abroad


No artist exists in isolation. Interaction with the community and local context is essential to the creative process. Pigmental Animation Studios seeks a new headquarters where their team of skilled artists can influence - and be inflenced by the culture of DC. The proposed animation studio in Georgetown provides constant opportunities for public interaction by showcasing their craft to the community and hosting space for social and cultural exchange. The building’s form is shaped by the existing natural context and it’s street facade interacts with the existing urban infrastructure. The project works alongside and promotes local circulation routes to major points in Georgetown. It’s most public spaces act as nodes along these paths and foster interaction between the animators and the community, creating a rich connection between the two. Pigmental’s new headquarters represents this symbiotic relationship by unfolding their story to the city.

unfolding story

urban vs natural borders

relation to whitehurst bridge

relation to natural topography

path connectivity

collaboration with Stephen Pasquerello university of maryland | fall 2015 AIA Baltimore Graduate Student Design Award excellence in design awards | fall 2016

parti


artists storytelling interaction community

Potomac Waterfront Park

Whiteurst Freeway Bridge + Water Street

Pigmental Studios

C&O Canal Plaza + Walking Trail

Key Park


1 2 3 4 5 6

Community Gallery Space Cafe Community Theater Closed Prodcution Space Support Rooms Open Studio

14

7 Conference / Storyboarding 8 Screening Room 9 Edit Suites 10 Paint / Clay Studio 11 Mechanical

1

level 1

public interaction gallery + cafe

2

3

14

4

5 5

4

5

levels 2 +3

production + public screening

5

3

8 14

9 9 9

7

6

7

level 4

studio workspaces + offices

10


Ground Source Variable Refrigerant System Community Gallery Space

Open, Daylit Workspaces Green Roof System Terraced Rain Gardens Permeable Canal Plaza

sustainable features


and Cooling Systems 1 Heating A Ground Source Variable Refrigerant (VRF) System is used to increased efficiency.

2

Solar Control A screen system on the building’s southern facade allows for diffuse sunlight to illuminate the workspaces and also allows views to the Potomac River.

Strategies 3 Site The building is located at the intersection of the Key Bridge to the west and the Whitehurst Bridge to the south. To the north, is the C&O Canal and Capital Crescent walking path and to the east is a high traffic pedestrian path that connects M street to the North and th e Waterfront Park to the South. The building’s ‘hard edge’ is a reaction to the urban characteristics of Water street, while the ‘soft edge’ engages with the more natural and organic characteristics of the Canal and the Francis Scott Key Park opposite the building.

Natural Ventilation A double-skin enclosure provides a comfortable work environment at all times of the year. In the cool months, all operable windows would close, trapping solarheated air and acting as a thermal barrier. In the hotter months, the exterior windows are opened allowing air to wash the interior glass with constantly circulated air, reducing heat gain. During moderate weather in the spring and fall, all windows can be opened allowing for cross ventilation and for heat to escape.

Water is run through a closed loop system 50 ft below grade into bedrock to achieve desired temperature. It is then transferred through the heat pumps on the ground floor to distribution units on each level, then to VRF units in each zone for increased controllability. Natural and Constructed Terracing The form of the building reflects the natural topography seen across the C&O Canal. Terraces allow for green roofs on every level, gradually stepping down and relating to the human scale near the pedestrian walking path.

HVAC DIAGRAM

1 Air Intake

Supply

VRF Unit

Fan Coil

Return

Distribution Box

Heat Exchange

2 Soundproofing A 18” air cavity insulated on both exterior and interior prevents noise from the adjacent Whitehurst Bridge from penetrating the production spaces.

3


The hearth of the traditional home is the central gathering area where social energy is created. This proposal explores the duality of the word “hearth” as not only the social core of the home, but also as the center of its energy sources and flows. This 1000 sf home was designed as a Solar Decathlon proposal for the Denver based compeition and features three modules: two living wings anchored by a central mechanical core, creating a U-shaped form that encloses a courtyard. This courtyard creates the social hearth of the home: a usable gathering space throughout all the seasons. Via it’s direct connection to the mechanical core, the courtyard also becomes the energy hub of the home, the center through which all flows of solar, thermal, hydro, and nutrient cycles run through. It becomes a tool for optimizing the home’s use of renewable resources. The adaptive features of the courtyard not only permit year round social use but also allow it to protect the home and harvest the natural resources that pass through it in all seasons. By pairing both the social and energy needs of the house in one central node, Hearth creates an efficient yet livable model of sustainable lifestyles.

hearth | solar decathlon study

Food Preparation

Compost Bin

collaboration with Erin Barkman university of maryland | spring 2016

This scheme was chosen to advance as University of Maryland’s official design concept for the 2017 Solar Decathlon

Nutrient Garden


Nutrient Cycle

Food Preparation Gathering

Compost

Nutrients

Water Storage


Collect | rainy season

courtyard remains open to absorb rainwater and store below

Harvest | winter

glass courtyard roof traps solar energy in thermal mass and spreads heat throughout

Ventilate | summer

shading tapestry protects from intense sunlight and allows home to ventilate


Adaptive Courtyard


THIN UNINSULATED ROOF ALUMINUM ROOF & WATER MEMBRANE HELD ON STAINLESS STEEL STILTS

INSULATED ROOF PLYWOOD SHEATHING,RIGID INSULATION

VEGETATED WALL

STRUCTURAL SUPPORT

METER & CAR CHARGER

GREY WATER STORAGE

RETURN DUCT HVAC SYSTEM

COMPOSTING

SUPPLY DUCT HVAC SYSTEM

COMPOSTING TOILET

HOT WATER STORAGE TANK, 100 GAL

THERMAL MASS

PILLOW TANK STORAGE


Sustainable Infrastructure BLADDER BLADDER STORAGE STORAGE TANKS TANKS PASSIVE SOLAR PASSIVE HEATSOLAR PUMP,HEAT USESPUMP, CONVECTION USES CONVECTION TO HEAT WATER TO HEAT ANDWATER MOVE AND IT TOMOVE TANKSIT TO TANKS ABOVE ANDABOVE BELOWAND THEBELOW HOUSE,THE TAKING HOUSE, LOAD TAKING OFF OF LOAD ACTIVE OFF HEATING OF ACTIVE HEATING

BATTERY BATTERY STORAGE STORAGE & PHOTOVOLTAICS & PHOTOVOLTAICS ROUGHLY 20ROUGHLY SOLAR PANELS 20 SOLAR NEEDED PANELS FORNEEDED NET 0 EFFICIENCY, FOR NET 0 EFFICIENCY, OR 34’ X 12’ OR OF ROOF 34’ X 12’ AREA OF ROOF AREA NET POSITIVE NET EFFICIENCY POSITIVE EFFICIENCY GAINED WITH GAINED FULL ROOF WITH AREA FULL ROOF COVERED. AREAENERGY COVERED. STORED ENERGY IN STORED IN BATTERIES THAT BATTERIES THEN POWER THAT THEN HIGHLY POWER EFFICIENT HIGHLYAPPLIANCES. EFFICIENT APPLIANCES.

GAL

ERV (ENERGY ERV (ENERGY RECOVERY RECOVERY VENTILATOR) VENTILATOR)


A proposal for the NC State Veterinary School, the new Teaching Dairy Barn consists of veterinary, educational, dairy, and service facilities as well as spaces for visitors and tour groups. Using two stereotonic stone clad walls, the wood and glulam constructed barn cuts into the steeply sloped site creating two levels. The upper entry level accomodates delivery vehicles, food storage, and visitor program while the lower ground level houses the classroom, medical and animal facilities. The walls also carve a sloping service path from the entry level to the barn floor for tractos and other pieces of equipment to navigate to and deliver neccessities down to the veterinarians and cows. Except for the educational, lobby, and medical rooms, the barn is open air to channel northwest winds and angles its roof towards the north to allow in ventilation and natural light, creating the desired temperate and evely lit spaces for the animals.

the teaching dairy barn nc state university | fall 2013 undergraduate studio


10

9

5 8

2 7

4

3 1

Program 1 2 3 4 5

Classroom Veterinary Training Labs Lobby Elevated Viewing Walkway Hay Storage

6 Cow Beds 7 Milking Parlor 8 Storage 9 Service Path 10 Delivery Path

6

1

2


Construction

Circulation

Public v Restricted Program


Student Observation/ Classroom

Visitor Walkway

Storage Veterinary Lab


Viewing Platform Cow Beds

Service Passage to Ground Floor

Hay + Supply Storage


Designed for a sculptural welder in Raleigh’s Warehouse Distrcit, the design is an exploration into tectonic layering. Using exposed tube steel members, the design reflects the underlying structure of the warehouse district, putting on display the urban decay of the surrounding context. A stereotonic concrete wall cuts into the earth, creating a shallow depression for the welder’s studio and sculpture garden. Above the wall, the welder’s living quarters is housed in a rectangular volume and the wall supports a platform that hangs over the studio space so that the workspace is always in view of the artist. The double height studio is comprised of tube steel and glass to maximize daylight and views in from the community. The south facing studio has an added layer of a tectonic wooden screen wall to protect the artist and visitors from harsh direct sunlight,creating light filled and comfortable workspace.

tectonics

nc state university | fall 2013 undergraduate studio


edge defining mass

private living volume

open studio volume

complete parti


full width of model : 6’-0”


Samples of photography and sketch compositions done while studying abroad in Prague for the fall 2014 semester. I traveled to a variety of cities across Europe, exploring their common threads and unique characteristics.

abroad

nc state university | prague institute fall 2014


venice, italy


havelska market, prague

praha castle, prague


maryssa timberlake mtimberlake12@gmail.com issuu.com/maryssatimberlake university of maryland m. arch candidate | 2017

north carolina state university bachelor of environmental design in architecture | 2015



Design Portfolio