Page 1

MARY

Portfolio of Works // August2010-MAY2014


portfolio of design Architecture Aug 2010- May 2014


01 Light Column

02

01-04

04

Garden Tool 21-24

Insta

07 Social Media project 33-36

05

HSA 05-14

Experimental House 25-28

03 Artists’ Alley 15-20

06

Place 29-32


01 Light Column

Light Column Harlem, New York

The goal with the ‘Lighting Column’’ is to create an environment within the cafe space of The Spitzer School of Architecture that diffuses the direct lighting coming from the existing light conditions. We chose plastic bags as the material palette of or design due to its translucency, flexibility, strength, and economic viability. We explored different methods of working with the plastic bags, but we ultimately chose to work with a weaving system because it allowed us to create surfaces that can eventually be manipulated. We manipulated the wave plastic surface into a column where the top of the installation circumscribes the existing round fixture. The lighting column allows for an opportunity to create a cool or warm ambience by simply adding filters to the existing light fixture.


02


03 Light Column This page: 1 Conceptual Elevations/Sections. Opposite Page: 2. Steps of Installation

01

OPTION #1- EXISTING LIGHT FIXTURE

SECTION

OPTION #2- TOP AND BOTTOM CLAMP LIGHTS

ELEVATION

SECTION

ELEVATION


04

02

STEP 1: CONNECTION OF PLASTIC BAGS

STEP 2: WEAVING SYSTEM TO CREATE SURFACE

STEP 3: MANIPULATE INTO A COLUMN


05 HSA

The Harlem School of the Arts Harlem, New York

During a time of turmoil around the 1960, Harlem was no place for children to grow and to have a broadening of their minds. But the collaboration of brutalist architect, Ulrich Franzen and the music and arts program, The Harlem School of the Arts (HSA) created a nest for these children to become artistically nurtured. The school became an ‘oasis’ away from the violence happening in Harlem for these children. The goal of the music and arts program was not only to enlighten young minds with music and art, but to understand the meaning of a community. ‘Beautifying Harlem’ was the initial goal. The integration of the community, the children, and their craft was the solution to the community’s problem. To this day, HSA serves more than a 1000 children each year. In need of restoring the award winning facility, the concept with HSA, is simply to continue beautifying Harlem by sharing the ‘oasis’ within the HSA facility by opening up the solid brick wall that fortresses this oasis from the community.


06


07 HSA

This Page: 1 Ground Floor Plan 2 Second Floor Plan Opposite Page: 3 Third Floor Plan 4 Model of Building and Site

01

02


08

03

04


09 HSA

05

06


10

The real learning environment is outside the walls of the Space that have nurtured These young minds.

Opposite Page: 5 Rendering of HSA contextual relationship. 6 Elevation of Learning Environment

06


11 HSA While HSA gets programmatically diviided into four main programs: dance, art, music, and theatre, its structure is kept in its original state. This page: 7. Section through studios Opposite page: 8. Section through theatre

07


12

The learning environment is composed of multiple courtyards on different levels. These courtyards create visual connections within the different programs.

08


13 HSA

10

This page: 9 Wall Section Detail of Elevation facing street. 10 Detail of Louver connection to glass curtain wall 11 Detail Render of Floor to wall connection. Opposite Page: 12 Programmatic analysis 13 Theatre Render 14 Lobby Render

09 11


14

12 14

13


15 Artists’ ALLEY

Artists' Alley East Williamsburg, Brooklyn

Within the Artists’ Alley, one will find a congregation of innovation and interaction. It is not only the people that congregate with each other, but the buildings themselves communicate with each other. Eventually coming to a full circle, these buildings create gaps and space that allow for the congregation of these these people. The dichotomy of home and work has changed and continues to change the layout of homes and neighborhoods, especiallly within the Brooklyn. But what is truly defined here is the meaning of home and work. Work is where one fosters ideas and craft. Homes are just as a playful thing as a work environment; it is a ground for learning and understanding those who share this same sanctuary.


16


17 Artists’ alley This page: 1. Detail of elevation facing the alley 2. site map. Opposite page: 3. Model of design 4. Back East Elevation.

aLUMINUM cAVITY cappng

Glass Curtian Wall

Congregation fosters innovation and collaboration. steel I-Beam

02

dOUBLE gLAZED tRANSLUCENT Wall

40 mm Polycarbonate Cladding

Concrete foundation w/ 1’ by 1’ gap.

01


18

03

04


19 Artists’ alley

05


20

06 Ground Floor Plan

07

07

Student Lounge

This page: 6. Ground floor plan 7. Second floor plan of Student’s studio 8. Living Space of Family House building. On the Opposite page: 5. Render of interstitial space.

Study Room


21 GARDEN TOOL

Garden Tool

The Garden Tool explores the relationship between the hand and the physical tool itself. The hands become an extension of the tool. The relationship between the two create a push and pull motion between the hand and the tool and more importantly with the ground. The Garden Tool is composed of different types of rectangular modules to represent the irregularity of the ground when it interacts with the garden hoe. The push and pull motion is contained inward to represent the sychronized control of the hand and the tool when plowing the ground. The push and pull of the rectangular modules brings definition to the exterior and interior. The interior reflects scale and creates multi-functional spaces while the exterior is defined through the openings and exposed cantilevered modules. There is a play of light and shadow within both the exterior and interior as a result of the push and pull motion.


22


23 GARDEN TOOL

02


24

This page: 1. Elevation of model Opposite page: 2 interior of model

THe interaction that happens between THE artist and machine produces a refinement in craft but more importantly in the artist themself. 01


25 Experimental house

aLVAR Aalto experimental house Study Muuratsalo, Finland

Located in the woods of extreme climates in Muuratsalo, Finland is an experimental study of construction, materiality, and philosophies. Within its simple courtyard parti, the Experimental House presents an elaborate array of brick work. Aalto used over 50 different types of bricks for the courtyard. The different shades of red bricks from the different types contrast with the exterior white painted brick. Not only did Alvar Alto experiment with free-form brick construction, he also experimented with foundation-less construction, free-form column structure and solar heating. Along with its unrestricted design, is its playful site. The unrestrained design finds its way to harmonize with its natural context. The white brick exterior walls contrast beautifully with the stones, lush moss that grows around it, and the tall crowd of trees that enclose the house itself.


26


27 Experimental HOUSE 01 This page: 1 Section through courtuyard. 2 Model of The Experimental House. Opposite page: 3 Site Plan

02

The context here becomes of the Experimental House space.


28

the walls and ceiling e. Nature encloses the

03


29 PLACE

PLACE

Understanding space requires a process to be partaken. In other words, space involves an experiential condition; it is a condition that involves thresholds, paths, and the relation between the two. Place creates an intrinsic relationship between the two representational materials. The plywood is the given conditions, whereas the basswood responds and relates to the given conditions of the plywood. The plywood represents one path. There is an interrelationship of thresholds within the plywood itself, but it is only truly emphasized through the presence of the basswood. The juxtaposition of the two materials emphasizes the characteristic of each. The thin grain of the basswood follows the direction of the thick grain of the plywood. The basswood is an infill to its plywood context.


30


31 PLACE

01


32

Opposite Page: 1 Hand Drawing/ Muybridge Collage Frontal Section. This Page: 2. Hand Drawing/ Muybridge Collage Side Section

Space cannot be defined unless an experiential condition is partaken.

02


33 Social media project

Social Media Project http://instagram.com/mmuhry

The goal with the Social Media Project is to inform the youth about their physical surrounding via social media platforms that have impacted the development of the young minds. Here, we capture the built environments and cities that have shaped the way we live. Like how our built environment shapes our way of living, social media does the same with the way we, especially our youth, think. Instagram can be a powerful influence to the minds of the youth, but it can be used in an enlightening way to bring awareness of our built surrounding and our architecture.


34


35 Social media project


34


tHE beRNARD AND ANNE SPITZER SCHOOL OF ARCHITECTURE Architecture Aug 2010- May 2014

Portfolio _mbdr  
Portfolio _mbdr  
Advertisement