Page 12

aukeama Pääkirjoitus

Jame vetää en

Janne Rantanen janne.rantanen@uusirauma.fi

Hyvä uutinen: sataman laajennus alkamassa kesällä

Tänään tästä

Heitä et löydä Googlesta Janne Rantanen

”Heitä et löydä Googlesta. Etkä juuri lehdistäkään. Entisaikojen lehdet eivät yhteiskunnan sivukulkijoihin kajonneet pitkällä tikullakaan. Paitsi kun nämä syyllistyivät rikoksiin”, kertoo ahkera paikallinen tietokirjailija Tapio Niemi. Eilen hän pääsi esitTäällä torilla he pyörivät. telemaan pokkarikirjaa, Osa silloin kun Öysti vielä oli joka miehellä oli pitkään talo. Tapio Niemi kirjoitti entis- mielessä. Raumalaisveijaaikojen kylähulluista. ”Toivotrit muistoissamme -kirja tavasti kukaan ei ota pahakkertoo sellaisista persooseen”, sanoo kirjailija. nista kuin Suutar-Jokko, Fonnu, Leikari, Ottavainen, Präjä-Hakala, Karstenin Onttu, Elon Ake, Satamapastori, Lammas-Martti ja Nappi-Inkeri. Meikäläinen on sen verran nuori, alle viidenkymmenen, että kyseiset kyläoriginellit ovat tuttuja lähinnä kuulopuheista. ”Aikanaan heidät tunsi koko kaupunki ja ympäröivä maaseutu. Heistä liikkui kertomuksia ja sattumuksia. Osa taisi olla sellaisiakin, että ne eivät olleet sattuneet juuri heille”, sanoo Niemi. Kirjailijan mukaan kylähullujen kulta-aika oli sata vuotta sitten. Kaupungistuminen ja hyvinvointiyhteiskunta jättivät poikkeavat ääritapaukset menneisyyden ilmiöiksi. ”Kuten Juice laulussaan sanoi, on valtio kylään tullut ja viimeinen kylähullu pois hoidetaan”, sanoo Niemi. Eiköhän kirjaselle lukijoita riitä. Hienoa, että Niemi ei ”Niemi ei tyydy vain tyydy vain kertaamaan kertaamaan kansan kansan suussa kulkeneisuussa kulkeneita ta tarinoita, vaan pysähtyy miettimään miksi omatarinoita.” peräisistä julkkiksista tuli sellaisia kuin tuli. Paljonko oli omaa valintaa, paljonko vaikeita aikoja, sotaa ja sattumaa? Mutta yhdessä Niemi on väärässä. Kyllä niitä kaikkien tuntemia erikoisia persoonia Raumalla – ja missä tahansa taajamassa - edelleen elää ja vaikuttaa. Vie vain aikansa ennen kuin värikkäät persoonat muuttuvat legendoiksi. Tämänkin päivän tyyppejä muistellaan samalla innolla vuosien päästä, kun ikäluokan enemmistö tykkää katsella enemmän taakse- kuin eteenpäin.

TOP 5

Rauman katsotut elokuvat

”Bond on klassikko. Paljon elokuvissa käyvien nuorten lisäksi se saa liikkeelle niitä, jotka ovat nähneet aiempia Bondeja”, sanoo Iso-Hannun Kari A. Ranta.

Katsotuimmat elokuvat Iso-Hannussa, Rauman ainoassa elokuvateatterissa, tänä vuonna. 1. Ice Age 4 3465 katsojaa. 2. Tie pohjoiseen 2842. 3. Risto Räppääjä ja viileä Venla 2641. 4. Madagascar 3 2525. 5. 007 Skyfall 2201.

Ice Age 4

Tie pohjoiseen

Risto Räppääjä ja viileä Venla

Eon Productions

Alkuviikon parhaisiin uutisiin kuului korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu Rauman sataman laajennusrahoja koskevaan valitukseen. Valtuuston kolmen vuoden takainen päätös sai lain voiman. Satamassa toimiville yrityksille ja ennen muuta niiden asiakkaille on iso ja tärkeä viesti, että kauan kaivattu sataman laajennus on alkamassa ensi kesänä. Ellei takapakkia enää tule, valmistuisi suuri projekti vuonna 2014. Satama saa 250 metriä uutta konttilaituria ja 7-8 hehtaaria uutta kenttätilaa. Tämä laajennus Ulko-Petäjäkseen tulee tarpeeseen ja riittää pitkäksi aikaa.

Uusi Rauma 7.11.2012  

Uusi Rauma 7.11.2012

Uusi Rauma 7.11.2012  

Uusi Rauma 7.11.2012

Advertisement