Page 1

KAUPUNKILEHTI

UUSI RAUMA

Pieni nokityttö vaan...

Pelaako Larsen tänään?

Riikka Poikela näyttää, että nainenkin pystyy muuraamaan ja rassaamaan savupiiput.

Saattaa olla, että ensimmäinen Rauman Lukon tanskalaisista NHL-avuista on tänään jäällä joukkueen kohdatessa Bluesin.

Minun ammattini

Lankin takaa

No 78 • LAUANTAI 29. 9. 2012 • 34. vuosikerta

www.ur.fi


UUSI RAUMA

2 – Lauantai 29. 9. 2012

TEAT TERIRAVINTOLA ANKKURISSA TAVATAAN

merkkipäivät

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja

Tuula Haatainen Teatteriravintola Ankkurissa to 4.10. klo 18.00 Tule kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta Tuleva vanhuuspoliittinen laki. Kahvitarjoilu Järjestää Rauman Sos.dem. kunnallisjärjestö ry.

Jari 60 v kutsuu sukulaiset, sukulaiset , ystävät ja työtoverit puolisoineen ruokailemaan Kollan Kalliopirtille Kollantie 158, Rauma 3.11. klo 15.00 alkaen. Jotta ruokailu saadaan järjestettyä, ilmoitathan tulostasi 21.10. mennessä puh. 040 550 7 303 / Jari ja Merja Toivonen.

212

Rytmiä sydämeen -konsertti Rauma-salissa to 4.10. klo 19 Liput: Pyyrman, Valtakatu 2, Rauma Hinta 29 € sisältää väliaikakahvin, pullan sekä narikan.

onnittelut

Tapio Ailasmaa

S R E D N A L FIN Muutama paikka vapaana! Numeroidut paikat

Rauman Seudun Sydänyhdistys ry

Täytit 27.9.2012 50 vuotta. Tänään ei juhlita suotta!

postityöntekijä

Vankkaa kokemusta, osaamista ja rohkeutta. Peruspalvelujen ja lähidemokratian puolesta.

Risto Räppääjä ja Viileä Venla -elokuvailta

Äänestä Tapsa edelleen valtuustoon

Chaconnesta Unen rumpuun Yhteiskonsertti

Eurajoki-salissa ma 1.10. klo 18 liput 5 € -S-

Jemina Kallio & Aki Siven vihitty Raumalla.

Kulttuuritoimi

Kuvaestradi Pekka Leino

Nuorisotoimi tiedottaa

Onnea toivottavat äiti, sisko ja sen veli perheineen

Ti 2.10. klo 17.30–20 Lasten viikon kunniaksi Walkers kahvilaan Kaharin nuoriso-kulttuuritalolle ovat tervetulleita myös 5-6 luokkalaiset! Pe 5.10. klo 19.30–23 Walkers Kahvilassa avoimet ovet aikuisille. Tervetuloa tutustumaan ja kahville! La 6.10. klo 12–14 (–16) Skeittikurssi aloittelijoille ja vähän kokeneemmillekin Liikuntakeskuksessa säävarauksella. Nuorisovaltuusto hakee uusia 13–19 v. ehdokkaita seuraavalle toimikaudelle, jos olet kiinnostunut ota yhteyttä nuorisotoimeen.

vihittyjä

Rauman Työväen Naiskuoro, johtajana Jani Huhtala & Harjavallan Laulusiskot, johtajana Merja Sjöblom Lauantaina 6.10.2012 klo 16.00, Poselli, Rauma

Lisätietoja yllä olevista p. 044 3124 265

Lippuja 15€ ovelta tai kuorolaisilta (sis. väliaikatarjoilun)

VOI HYVIN MESSUT 6.10.2012 Aino (o.s. Toivonen) & Pauli Aava 4.8.2012 Rauman Pyhän Ristin kirkossa. Maritza & Tommi Pirinen 16.6.2012 Merikarvialla.

TIEDOKSI Sosiaali- ja terveysviraston puhelinvaihteen muutostöiden yhteydessä on ilmennyt teknisiä ongelmia. Pahoittelemme asiakkaille ja kuntalaisille mahdollisesti aiheutuneita haittoja ja harmeja. Vikaa korjataan parhaillaan. Perjantaina 28.9.2012 Rauman sosiaali- ja terveysvirasto Salla (o.s. Laamanen) & Paolo Fornaro vihitty Raumalla. Santeri Laamanen

Jenny Villanen & Mika Kares vihitty 4.8.2012 Rauman Pyhän Ristin kirkossa. Kaisa Kaanela

YHTEISKOULULLA klo 10–14, Koulutie 2 Ohjelmassa: Klo 10 Messujen avaus Eko:n lemmikkihahmot tempaisevat isevat Klo 11 Virkkauskisailu Klo 12 Lemmikkihahmot laulattavat Klo 13 Valiovoimistelijoiden esitys Klo 14 Messujen päätös • Lapsille temppurata ja erilaisia toimintapisteitä intapisteitä ä • Talutusratsastusta klo 10–12 (säävaraus) • Nuorille skeittikurssi, uudella alueella • Perhepäivähoitajien järjestämä kirppis • Aikuisille testipiste ja hyvinvointipalveluita • Seppä Seppo Hannula sepän töissä • Keilailurata • Puffetti Messuilla esillä: • Ruokatorilla ruuantuottajia ja suuhunpantavaa; leivonnaisia, hilloja, keittoa, hunajaa… • Käsityötorilla kädentaitajia: veneenveistoa, kraatarin leninkejä, neuletöitä, nypläystä, lankojenvärjäystä, valokuvakirjan tekoa, puukon tekoa ja käsitöiden myyntiä. • Toimintaa ja osallistumista; askartelua, jousiammuntaa ja kisailuja, testauksia…

Syysristeilylle tarjoushintaan – Siljalla Silja Europan 23 h -risteilyt Turusta Hinta voimassa määrättyinä päivinä 31.10. asti, kun C-hytissä matkustaa 4 henkilöä.

alk./hlö

8€

”RISUVIIKOT” HEVOSSUON JÄTEASEMALLA Viikoilla 40–44, eli 1.10.– 2.11.2012, vietämme ”risuviikkoja” Hevossuon jäteasemalla. Haravointi- ja risujätteet 5 viikon ajan veloituksetta. Tervetuloa! Kotitalous- / ym. jätteistä perimme taksan mukaisen maksun. Lisätietoja asiasta: Hevossuon jäteasema, puh. 823 5954. Hevossuon jäteaseman aukioloajat ovat ma–pe 7–18.

LAPISSA RISUJA JA HARAVOINTIJÄTETTÄ OTETAAN VASTAAN SEURAAVASTI: Varaukset www.silja.fi, puh. 0600 157 00 tai Turun myymälästä Aurakatu 5. 0600-puhelut 1,74 €/vastattu puhelu + aina pvm/mpm. Lähtöselvityksessä lunastettavista matkalipuista veloitetaan 8 € palvelumaksu. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Paikkoja rajoitetusti. Koskee vain uusia varauksia. Hintoihin sisältyy polttoainemaksu.

– – –

oksat ja risut: Euran Energia Oy Seppolantien päässä ei aikarajoitusta isommat erät sopimuksen mukaan, puh. 0500 122 44

haravointijäte: Timo Lehtola puh. 041 451 1366, Sepäntie päässä merkitylle paikalle, ei aikarajoitusta


Toimitus:

puheenaiheet Lauantai 29. 9. 2012 – 3

Videolekuri? Uusi Rauma Haluaisitko hoitaa lääkärin kontrollikäynnin omalta tietokoneelta videoyhteyden välityksellä? Monet haluaisivat, selvisi Elisan teettämässä kyselyssä. Tällainen mahdollisuus kiinnosti varsinkin lapsiperheitä. Vielä isompi joukko pitäisi hyödyllisenä, jos esimerkiksi vapautuvista lääkäriajoista lähetettäisiin ”tarjouksia” sähköpostilla.

Lauantaina Tuulen suunta:

7 m/s

+13 +8

Sunnuntaina Tuulen suunta:

4 m/s

Päivän ylin Päivän alin

+10 +9

Maanantaina Tuulen suunta:

6 m/s

Päivän ylin Päivän alin

+13 +8

Tiistaina Tuulen suunta:

6 m/s

Päivän ylin Päivän alin

+13 +11

Nimipäivät: La 29.9.

Mikko, Mika

Su 30.9. Sorja, Sirja Ma 1.10. Rauno, Raine Ti 2.10.

Lappi on todellinen keskittymä

KAUPUNGIN KUULUMISIA

Sijaisperheen arki on ihan tavallista elämää

OHO!

Päivän ylin Päivän alin

Päätoimittaja Janne Rantanen janne.rantanen@uusirauma.fi Toimittaja Ari Anteroinen ari.anteroinen@uusirauma.fi Toimittaja Anna Riutta-Salo anna.riutta-salo@uusirauma.fi

Valio

TYÖTURVALLISUUSKURSSIT Soita 822 0230

Papinhaankatu 16, Rauma, p. (02) 822 0230

Vaalipaneeli Raumalla

Asko Tanhuanpää

Asko Tanhuanpää Raumalainen Marketta Raivio on tehnyt puolustusvoimien slogania mukaillen pitkään ”työtä, jolla on tarkoitus”. Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikköä johtava Raivio on sanan täydessä merkityksessä lapsen ja sitä kautta tietysti myös paremman tulevaisuuden asialla. – Olen ottanut tavakseni sanoa, että älä valita, vaan välitä. Siinä ei ole äkkiseltään kuin neljän pisteen ero, mutta tosiasiassa sanojen merkityksen ero on huomattavan paljon suurempi, Raivio naurahtaa. Moneen mukaan ehtivän Marketta Raivion tämän hetken ykkösprojekti on Perhehoitoliiton koordinoiman ”Ajoissa kotiin” -kampanjan jalkauttaminen Satakuntaan. Käytännössä kysymys on uusien sijais- ja tukiperheiden etsimisestä. – Sijaisperhe ottaa lapsen kokonaan kasvatusvastuulleen, mutta tukiperhe on enemmänkin avohuoltoa. Se voi tulla avuksi esimerkiksi viikonvaihteessa, vertaa Raivio. Raumalla järjestetään kaikille asiasta kiinnostuneille avoin informaatiotilaisuus kaupunginteatterin tiloissa. Tarjolla on tietoa niin tukihenkilö-, tukiperhe- kuin sijaisperhe-toiminnastakin samoin kuin monista muistakin lapsia, nuoria ja perheitä tukevista toimintamuodoista. – Haluamme tarjota ihmisille mahdollisimman helpon tavan tulla puhumaan asioista kasvokkain ilman minkäänlaista sitoutumisen velvoitetta. Yhteydenotot eivät ole lupaus mihinkään, sitä ei vielä tarkoita edes erityiselle valmennuskurssille osallistuminen, Marketta Raivio painottaa.

➤ Vaalipaneeli ti 2.10. klo 18 Järjestötalossa, Sinisaaressa.

Nälkä pois!

Lapsen asialla. Marketta Raivion mukaan sijaisperhe-elämä sopii perheille, joille lapsi ei ole työtä, vaan jotka haluavat antaa lapselle mahdollisuuden kasvaa rakastavan silmän alla.

Satakunnassa liki 200 tukiperhettä Raivion mukaan Satakunta oli vielä kymmenen vuotta sitten sellaisen maakunnan maineessa, josta sijaisperheitä ei ole kovinkaan helppo löytää. Totuus oli kuitenkin jotain ihan muuta. – Listoilla on nyt lähemmäs 200 perhettä, jotka kaikki ovat jossain vaiheessa olleet mukana toiminnassa. Erityisen ilahtunut olen ollut nuorten perheiden aktiivisuudesta, hän selvittää. – Rauman seudulla Lappi on ollut varsinainen sijaisperhekeskittymä ja pohjoisemmassa vastaavaa aktiivisuutta on löytynyt Karvialta. Tässäkin asiassa puskaradio on ollut paras markkinoija, Raivio

paljastaa. Tällä hetkellä Satakunnassa on Marketta Raivion mukaan erityisen suuri tarve sellaista perheistä jotka voisivat sijoittaa teini-ikäisiä nuoria. – Kysymys on nuorista, joiden ongelmat johtuvat jostain muusta kuin heistä itsestään. Nuorten kohdalla helpotusta ongelmiin ovat tuoneet niin sanotut läheisperheet, joista löytyy yleensä sukulaissuhde apua tarvitsevaan.

Tukiperheille ei lapsi ole työtä Kaikki sijais- ja tukiperheiksi ryhtyvät perheet luonnollisesti myös valmennetaan tehtäväänsä. – Sijaisperheen elämä on pääosin ihan tavallista perhe-elä-

mää ja normaaleja arjen haasteita niin iloineen kuin suruineenkin. Toki mukana on myös virallinen puoli eli sosiaalityöntekijät ja uusi suku eli lapsen oma perhe. Tietyllä tapaa se on rinnakkaista vanhemmuutta, Raivio kuvaa. – Sellaiset perheet lähtevät mukaan, jotka arvostavat lapsia, vanhemmuutta ja perheelämää. Tiivistettynä voisi sanoa, että näille perheille lapsi ei ole työtä. Ammattiratkaisun sijaan kysymys on pikemminkin rikastuttavasta elämänratkaisusta, itsekin sijaislapsia perheeseensä ottanut Marketta Raivio tiivistää. ➤ ”Ajoissa kotiin” -kampanjan infotilaisuus Rauman kaupunginteatterissa la 6.10. klo 10–12.

Ylikonstaapeli Juha Viianen Ramonassa:

”Raumalaiset nettomenettäjiä” Ari Anteroinen

Ari Anteroinen Liki 25 vuotta Raumalla poliisina toiminut ylikonstaapeli Juha Viianen vieraili torstaina Radio Ramonassa Risto Leinon aamuvieraana. Haastattelussa paljastui muun muassa, että itsekin televisiossa esiintynyt Viianen ei kertomansa mukaan katso Poliisi-TV:tä eikä poliisisarjojakaan. Mutta painavampaakin jutustelua kuultiin. – Loistavaa kenttätyötä tekevän Liikkuvan poliisin väki täällä Satakunnassakin siirretään valvonta- ja hälytyssektoriin. Mutta tosiasiassa he tulevat vain täyttämään eläkkeelle siirtyvien paikkoja ja uusia virkoja ei perusteta. Hallintoon tulee kyllä lisää väkeä, mutta kenttätyöstä vähenee, Viia-

Rauman Vammaisjärjestöjen Yhteistyötoimikunta järjestää kuntavaalipaneelin ensi tiistaina. Järjestötalolle on kutsuttu kaikkien Raumalla ehdokkaita asettaneiden puolueiden edustajat. – Yhdistysväki ja yleisö, tulkaa vaatimaan vastauksia, haastaa Tuomo Grundström.

Kovilla ollaan. Ylikonstaapeli Juha Viianen kertoi Ramonassa, että poliisit ovat nykyään todellisia moniosaajia. Mutta myös aika väsyneen näköisiä kavereita, kun kaikki revitään irti mitä saadaan.

nen kritisoi. – En haluaisi maalata piruja seinälle, mutta peruspoliisi-

tarjonta on vähenemässä Rauman kokoisissa kaupungeissa. Samoin on tutkinnan puolel-

la. Raumallakin kaksi poliisia on jäämässä eläkkeelle, mutta virkoja ei täytetä. Raumalaiset ovat nettomenettäjiä, kun palvelut heikentyvät. Juha Viiasen mielestä edessä on varsinainen kauhuskenaario, kun poliisilaitoksia yhdistetään ja vähennetään. – Porin poliisilaitoksesta tulee poliisiasema ja Rauman poliisiasemasta vain toimipiste. Aika minimeillä tässä mennään. Jos olisi valtaa niin kuin on mieli, niin Viianen toivoisi Rauman alueelle tutkintaan neljästä viiteen uutta virkaa ja saman verran valvonta- ja hälytyssektoriin eli järjestyspoliisin puolelle. – Olisi edes mahdollisuus jonkin laiseeen tasapuoliseen palveluun ja kenttä pyörisi ilman ylitöitä ja paikkauksia.

Rauman Nälkäpäiväkeräys tuotti 13 000 euroa. Lisäksi SPR:n paikallisosasto lahjoitti 5000 euroa. Operaatioon osallistui 135 lipaskerääjää. Raumalla kerättiin kolmen päivän aikana rahaa kauppakeskuksissa, oppilaitoksissa, työpaikoilla ja Silakkamarkkinoilla sekä myytiin 500 limppua. Operaatio Nälkäpäivän rahat on tilitetty lyhentämättömänä Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, josta annetaan tarvittaessa nopeaa apua tarvitsijoille kotimaassa ja ulkomailla.

Katu poikki Kaupunki aloittaa ensi tiistaina putkityöt Isopoikkikadulla. Sadevesiviemärin ja vesijohdon rakentaminen aiheuttaa tilapäisiä liikennekatkoksia Kauppakadulla ja Kuninkaankadulla.

Koulutuksella opettajaksi Rauman OKL:ssä alkaa ensi viikolla Aineenopettajasta luokanopettajaksi -työvoimakoulutus. Vajaasta sadasta hakijasta koulutukseen otettiin 18 ihmistä. Opintojen laajuus on 60 opintopistettä ja se tuottaa peruskoulun luokanopettajan kelpoisuuden.

Pro Rauma jakaa tukea Rauman Nuorkauppakamarin Pro Rauma Säätiö alkaa myöntää apurahoja, avustuksia tai tunnustuspalkintoja innovatiivisille teoille, jotka vievät Rauman seutua eteenpäin. Säätiö haluaa rohkaista yksityisiä ja yhteisöjä hankkeisiin, jotka luovat ja edistävät Rauman seudulla sekä henkistä että aineellista hyvinvointia. – Toivomme raikkaita ideoita ja uusia näkökulmia Rauman seudun kehittämiseen, sanoo yksi säätiön perustajajäsenistä Heikki Marva. Pro Rauma Säätiön myöntämää taloudellista tukea on haettavissa vapaamuotoisella hakemuksella säätiön hallitukselta. Tukea ei myönnetä perustutkinto-opiskeluun. ➤ Hakemukset tulee toimittaa 19.10. mennessä Rauman Nuorkauppakamarin postiosoitteeseen PL 48, 26101 Rauma.


UUSI RAUMA

4 – Lauantai 29. 9. 2012

Uusimmat ideat kylppäriisi! Olemme mukana RakennaSisusta-Asu messuilla. Tervetuloa tutustumaan syksyn uutuuksiin messuosastollemme 3.9

B-tyttöjen Kakkonen

Erä laatulaattoja nyt alk.

Pallo-Iirot vs

8,90 €

Varaa palveluaika Kolme varttia kylppärille -tapaamiseen osoitteessa

laattapiste.fi

15,90/m

Kaikille avoin peruskurssi pe 5.10. klo 8 Rauman Cumuluksessa sis. kurssimateriaalin, todistuksen, kortin, kahvin ja lounaan. TIEDUSTELUT JA ILMOITTAUTUMISET Yritys on sertifioitu.

RAUMAN KOHDETURVA P. 045 656 4333

Su 30.9. klo 17.00 Äijänsuo Vapaa pääsy

Arena -laatta lattioihin 10x10 cm 2

PJK

TYÖTURVALLISUUSKORTTI

(25,60m2)

FIRMALIIGA

MATOT PUHTAIKSI! Myös täkit, petauspatjat, haalarit, venekuomut ym., ym. Kuljetuspalvelu.

RAUMAN PESUAITTA OY Kairak. 38, p. 822 6911. Ark. 9-16.30, la 10-13

Flamingo -laatta seiniin ja lattioihin 20x40 cm

auneus- ja terveyspalvelut

14,90/m2 (19,90m ) 2

Hierontaa Urheiluhieroja JIRI HILAKARI

Veikkaukset la 29.9. pelistä Lukko– Blues Hovi Sales ..................... 2–1 Interrock ....................... 2–2 Kuntosumppu ................ 1–3 LähiTapiola .................... 4–3 Lämpö-Kartano .............. 3–3 Länsi-Suomen OP ......... 4–1 Marva Group ................. 3–1 Masku Kalustetalo ......... 4–2

Neste Kiikola.................. 4–3 Osuuskauppa Keula ....... 5–2 Satakunnan Kokoomus ... 4–2 Säästöpankki ................. 3–2 Uusi Rauma/myynti ..... 6–3 Wanhan Rauman Kellari 3–3 Villa Jussoila ................ 5–1

Rautatienkatu 19 Puh. 0400 779 922

Peruukkiliikkeet AFRODITE-SHOP Valtakatu 4 p. 050 575 8526. Peruukit, lisäkkeet ja hoitotuotteet.

TEKNIIKAN MAAILMA Testivoittaja 5/2012 HANKOOK kesärenkaat edullisesti

LAATTAPISTE KYLPYHUONEET RAUMA

Kairakatu 5. Puh. 0207 288 310. Ark. 10 -18, la 10-13.

RENGAS-ROSVALL Kaaritie 3 (Susivuoren yritysalue) Av. ark. 8–17, la 9–14 Puh. 825 0402, 0400 830 325 www.rengas-rosvall.fi

Länsi-Suomen Osuuspankki on toimialueensa johtava pankki. Vakavaraisuutemme ja yrityskuvamme ovat erinomaisella tasolla. Tavoitteemme on kasvattaa edelleen markkinaosuuttamme kaikilla pankkiliiketoiminnan osa-alueilla. Toimimme kattavasti Rauman, Porin, Eurajoen ja Kankaanpään talousalueilla. Pankin tase on 2 miljardia euroa ja konsernissamme työskentelee noin 300 finanssialan ammattilaista – satakuntalaisten ja Sinun parhaaksesi.

Pistetilanne HIFK-pelin jälkeen: 8 pistettä: Kuntosumppu. 7 pistettä: Lämpö-Kartano, Neste Kiikola, Säästöpankki, Uusi Rauma. 6 pistettä: Interrock. 5 pistettä: LähiTapiola. 4 pistettä: Marva Group. 3 pistettä: Hovi Sales. 2 pistettä: Länsi-Suomen OP, Osuuskauppa Keula, Villa Jussoila. 0 pistettä: Maskun Kalustetalo, Satakunnan Kokoomus, Wanhan Rauman Kellari.

Keulan asiakasomistajuus kannattaa! Haluatko ostoistasi rahaa takaisin?

Keulan asiakasomistajilla Bonus kertyy näin:

Liity asiakasomistajaksi nyt! Saat liittymislahjana 40 €:n edut! * Liittyä voit jo 20 eurolla. Asiakasomistajana saat mm. O O

O O

Maksat

20 40

O O

osaosuusmaksun

Bonusta vuodessa vähintään

5,0

540 €

800 €

4,5

432 €

700 €

4,0

336 €

600 €

3,5

252 €

500 €

3,0

180 €

400 €

2,5

120 €

300 €

2,0

72 €

*Syyskuussa liittymislahjana on 2 kpl 20 €:n lahjakortteja Keulan toimipaikkaan.

200 €

1,5

36 €

50 €

1,0

6€

Hius PRISMA PARTURI-KAMPAAMO RAUMAN

Prisma, Kortela, Laitila

=2x20 euron lahjakortit (norm. liittymisetu 20 €)

Bonus %

900 €

Saat

Talouden kuukausiostot vähintään

Bonusta eli rahaa takaisin jopa 5 % ostoistasi Maksutapaetua 0,5 %, kun maksat S-Etukortilla S-ryhmän toimipaikoissa Suomessa Hintaetuja eri tuotteista ja palveluista S-Etukortin, joka on avain etuihisi sekä kätevä maksuväline S-Pankin maksuttomat pankkipalvelut Vaikutusmahdollisuuden osuuskauppasi asioihin

(Sokos, Keulan Kirja, Rosso, Prisma, ABC Talliketo, ABC Kortela, ABC Laitila)

liittymislahjana syyskuussa

BONUSTAULUKKO Osuuskauppa Keula


henkilöt Lauantai 29. 9. 2012 – 5

Riikka Poikela rassaa ja muuraa savupiippuja

Ei nokipoika, vaan nokityttö Anna Riutta-Salo

MINUN AMMATTINI Anna Riutta-Salo

HENKILÖITÄ OTSIKOISSA

Janne Rantala.

Rantalasta toiminnanjohtaja Rauman Seudun Katulähetyksen hallitus on valinnut uudeksi toiminnanjohtajaksi vuodenvaihteesta alkaen Janne Rantalan. Hän on työskennellyt viimeiset kahdeksan vuotta Katulähetyksen palveluksessa, joista viime vuodet varatoiminnanjohtajana ja työ-ja koulutusyksikön johtajana. Uusi toiminnanjohtaja valittiin kymmenen hakijan joukosta. Edellinen toiminnanjohtaja Anne Babb siirtyi kansainvälisen Siniristin pääsihteeriksi. Rauman Seudun Katulähetys tavoittaa päivittäin toista sataa haastavassa asemassa olevaa henkilöä noin kolmenkymmenen ammattilaisen voimin.

Kun puhutaan piippujen nuohoamisesta tai muurauksista, ei ihan ensimmäiseksi odota näkevänsä nuorta naista niissä hommissa. Riikka Poikela on kuitenkin elävä esimerkki siitä, että nainen pystyy myös muuraamaan ja rassaamaan savupiiput. – Kyllä naisnuohoojiakin on, mutta hormisaneerauspuolelta en ole kuullut, että Suomessa työskentelisi muita naisia kuin minä, Poikela sanoo. Poikela itse ei ole vielä valmis nuohooja, mutta häntä voi kutsua nuohoojaoppilaaksi. – Olen menossa opiskelemaan nuohoojaksi alkuvuodesta. Se tapahtuu Jyväskylän seudulla. – Käytännössä olen lähiviikot siellä, muuten normaalisti töissä, Poikela selvittää.

Sottaista mutta mukavaa Miten Poikelasta sitten tuli rakennustyöläinen? – Muutin tänne etelään enkä löytänyt töitä, niinpä edessä oli alan vaihto. Suoritin rakennusalan koulun, Poikela kertoo. – Näihin töihin päädyin, kun Lehtimäen Jouko haki työntekijää, ja minä hain sitä paikkaa. Loppu onkin sitten historiaa. Poikelan työhön kuuluu monenlaista hommaa, jossa tahriintuvat haalarit jos toisetkin. – Nuohoushommia olen jo tehnyt jonkin verran Joukon kanssa. Sitten muuraamme piippuja ja teemme hormisa-

Katolla. Riikka Poikelan päätä ei huimaa. Kuvassa hän on parhaillaan muuraamassa piippua.

”Hurjiin tilanteisiin välillä joutuu, joten luonteeltaan pitää olla ronskinpuoleinen.”

kavaa hommaa se on. Käytetäänkö nuohoojan palveluja sitten riittävän usein? – No sanotaan niin, että nuohooja huomataan usein vasta silloin, kun tulee ongelmia, Poikela miettii.

Ronski luonne neerauksia. – Onhan se aika sottaista puuhaa, kun puhdistetaan takat ja hormit, mutta ihan mu-

Selvää on, ettei Poikela työkavereineen voi ainakaan korkeanpaikankammosta kärsiä. – Lähtökohta on se, että katolle täytyy uskaltaa mennä.

– En oikeastaan tiedä miksei nainen tätä työtä pystyisi tekemään. Täytyyhän tässä tietysti olla jonkinlainen fyysinen kunto, toki sekin kohenee työn ohessa. Ja hurjiin tilanteisiin välillä kyllä joutuu, joten luonteeltaan pitää ehkä olla ronskinpuoleinen. Poikela itse ei ole saanut kummasteluja osakseen. – Kaikki tutut ovat suhtautuneet erittäin positiivisesti uravalintaani, kukaan ei ole oikeastaan edes ihmetellyt. Minus-

ta voi varmaan kuvitella, että rupean tällaista tekemään, nainen hymähtää. Työn parhaat puolet: + saa olla ulkona + loistavat työkaverit Työn huonot puolet: – Kun vettä sataa eivätkä hommat suju, silloin ottaa päähän. ➤ Riikka Poikelan haastattelu kuullaan Ramonan taajuudella maanantaina klo 14.30.

Luovuttajaksi kelpaa yhä useampi

Verenpainelääkitys ei estä verenluovutusta Ls-Arkisto

Anna Riutta-Salo

Eveliina Selenius.

Eveliina sähäkin Specsavers lähetti kaksi mallimetsästäjää elokuun lopulla Vanhan Rauman kaduille etsimään kaupungin sähäkintä silmälasimallia. Kisaan osallistui 32 raumalaista. Voiton vei Eveliina Selenius. – Eveliina valloitti meidät kauniilla kasvonpiirteilllään, suloisella hymyllään ja näyttävyydellään. Kauniit silmät olivat toki vain plussaa silmälasimallikisassa, kertoo Noora Kaitila Specsaversiltä.

Usein kuvitellaan, että mikä tahansa lääkitys estää verenluovutuksen. Luulo on kuitenkin väärä, sillä yhä useampi kelpaa verenluovuttajaksi. – Esimerkiksi verenpainetai kolesterolilääkkeiden käyttäminen ei estä verenluovutusta. Edelleen usein ajatellaan, että kun ne liittyvät vereen, niin sitten ei voi luovuttaa. Vuosia sitten ne olivat este, mutta eivät enää, kertoo tiedottaja Päivi Sumsa Veripalvelusta. – Myöskään esimerkiksi yleisesti käytössä olevat masennuslääkkeet eivät estä luovutusta. Veripalvelun mukaan esteitä eivät ole myöskään oireeton punkinpurema tai allergialääkkeet. Osa tablettihoidolla olevista diabeetikoistakin voi nykyään luovuttaa verta. Miten luovutusta estävien lääkkeiden lista sitten lyhenee? – Tutkimuksia seurataan koko ajan. Kansainvälisellä tasol-

la sitten arvioidaan, että missä vaiheessa riskit ovat niin pieniä tai olemattomia, että lääkkeen käytöstä ei ole haittaa verenluovutuksessa, Sumsa selvittää. – Ja tietysti lääkkeetkin kehittyvät.

Joissain lääkkeissä on varoaika Joissakin lääkkeissä on varoajat, jotka pitää ottaa huomioon ennen verenluovutusta. Jos otan aamulla Buranan, voinko luovuttaa iltapäivällä verta? – Ennen kuin lähtee verenluovutukseen, kannattaa soittaa Veripalvelun maksuttomaan infopuhelimeen ja varmistaa oman sen hetkisen tilanteen. Lääkkeitä on paljon erilaisia: joissain on pidempi varoaika kuin toisissa, Sumsa muistuttaa. – Yleisesti ottaen itse sairaudella, johon lääkettä käytetään, on suurempi merkitys kuin lääkkeellä. Jos on huo-

nossa kunnossa, ei ole välttämättä järkevää juuri sinä päivänä lähteä luovuttamaan verta. Meille tärkeintä ovat sekä luovuttajan hyvinvointi että turvallisen verivalmisteen saaminen potilaalle. Veripalvelun mukaan sama pätee migreenilääkkeisiin. Suurin osa migreenilääkkeistä ei estä luovutusta, mutta luovuttajan hyvinvoinnin kannalta verenluovutus kannattaa suosiolla lykätä seuraavaan päivään.

Syöpä on este Esteitäkin luovutukselle kuitenkin on. – Esimerkiksi syöpä ja sydäninfarkti ovat pysyviä esteitä. Näillä suojellaan luovuttajan omaa terveyttä, Sumsa sanoo. – Tartuntatautitilastoissa miesten välinen seksi on tuoreen HIV-tartunnan suhteen merkittävä riski. Siksi miesten välinen seksi on pysyvä este luovuttaa verta. Tähän luo-

Verta voi luovuttaa jälleen alkuviikolla Posellissa.

vutusesteeseen etsitään parhaillaan yhteisiä kansainvälisiä linjauksia. ➤ Verenluovutussoveltuvuuden voi tarkastaa joko netis-

sä www.sovinkoluovuttajaksi.fi tai soittamalla maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801. Verta voi luovuttaa Raumalla Posellissa ma 1.10. ja ti 2.10. klo 13-18.


UUSI RAUMA

6 – Lauantai 29. 9. 2012

SUOMEN UUDISTAJIA Raumalta. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Toivoa on, nyt tarvitaan vahvaa tahtoa. Suomi kaipaa uudistusta, jotta meillä olisi hyvinvointiyhteiskunta tulevaisuudessakin. Ja uudistus onnistuu, kunhan uskallusta riittää. Peruuttamalla kun ei pääse eteenpäin.

138

139

140

141

142

143

Marja-Leena Alho Johtava ylilääkäri

Timo Elo Valmentaja, yrittäjä

Ilkka Elsilä Insinööri, yrittäjä

Lauri Heino Johtava sosiaalityöntekijä, VTM

Simo Heino Toiminnanjohtaja

Jarno Hillo Opiskelija

148

149

150

151

152

153

Virpi Joutsa Opettaja

Elina Junnila Sairaanhoitaja

Sami Järvenpää Rakennuspeltiseppä

Timo Järvenpää Myymäläpäällikkö

Päivi Karlsson Yrittäjä

Klaus Kauko Merikapteeni, luotsi

158

159

160

161

162

163

Ville Laamanen Yrittäjä, KM

Olli Lassila Kenttäedustaja, maatalousyrittäjä

Saku Latokartano Jaospäällikkö, Tekniikan Lisensiaatti

Marika Leppänen Avainasiakaspäällikkö

Merja Loutti Kirjanpitäjä

Merja Lovén Lähihoitaja, yrittäjä

168

169

170

171

172

173

Aila Nera Matematiikan opettaja, antiikkikauppias

Jarkko Nieminen Liikennemyymäläpäällikkö

Kirsi-Marja Nieminen FM, lehtori

Hannu Nordqvist Lääkäri

Jarmo Pelamo Yrittäjä

Leena Peltoniemi Myyntipäällikkö

178

179

180

181

182

183

Mikko Ruusu Yrittäjä

Anu Sallinen YTK, vientisihteeri

Henri Salo Opiskelija

Tuija Salo Terveyskeskuslääkäri

Jyrki Santala Yrittäjä

Anne Sieviläinen Sairaanhoitaja, osastonhoitaja

144 Leea Hiltunen Johtava hoitaja, SHJ, eläkeläinen

154 Salme Kauppi Taiteilija, mallisuunnittelija

164 Matias Marttinen Opiskelija, valtiotieteen yo

174 Ulla-Mari Piipponen Team leader locistics

184 Antti Starck DI

145

146

147

Juho Huttunen Insinööri

Jussi Hyppölä Yrittäjä

Kari Joutsa Varatuomari

155

156

157

Teemu Knuutila Yrittäjä

Markku Koskinen Merikapteeni

Juha Kuro KTM, lehtori

165

166

167

Hanna Marva Palveluneuvoja

Seppo Mäkelä Kunnossapitomies, eläkeläinen

Kim Narmala Yrittäjä, liikunnanohjaaja

175

176

177

Eija Puhakka Vakuutusedustaja

Timo Pursiheimo KM, opettaja

Pekka Rantanen Yrittäjä, eläkeläinen

185

186

187

Juha-Matti Tallila KM, luokanopettaja

Pauliina Tanttu Myyntineuvottelija, asuntomyyjä

Tarja Ujula YTM, vanhuspalvelujen johtaja

188

189

190

191

192

193

194

195

196

Samu Vahteristo Yrittäjä, YTK

Matti Vaimala Yrittäjä, opiskelija (AMK)

Mika Wessman Historian ja yhteiskuntaopin lehtori

Jari Vesterinen Opettaja

Sirpa Viertola Opettaja

Annika Viinikkala Opiskelija

Pentti Vilo Pankinjohtaja, eläkeläinen

Heli Virtanen Erikoislääkäri, Kirurgi

Olli-Matti Vuori Kappalainen

Parempi Suomi? Ei pöntömpi ajatus.

Maksaja: Kokoomuksen Rauman Kunnallisjärjestö ry


viihde Lauantai 29. 9. 2012 – 7

Brutaali musta komedia

Killer Joe

LEFFASSA

”Tervis”. Jonna Tervomaa on Hoedownin ja Tokelan kanssa Posellissa 17. lokakuuta.

Hoedownin tuplabileet lähenevät Mainion roots-yhtye Hoedownin kymmenvuotisjuhlat kahden keikan voimin Raumalla lähenevät. Esa Kaartamon, Olli Haaviston, Ninni Poijärven, Mika Kuokkasen, Masa Maijasen, Jarmo Nikun ja Topi Kurjen seitsikko on julkaissut kaksi kehuttua albumia ja soittanut mittavan määrän konsertteja, joissa bändin tukena on musisoinut suomalaisen rootsmusiikin valovoimaisimpia artisteja. Hoedown ystävineen konsertoi 17. ja 18.10. myös Raumalla kahden konsertin voimin kahden poikkeavien iltojen myötä. 17.10. kuultavassa White-teemaillassa kuullaan Hoedownin, Tokelan ja Jonna Tervomaan esittäminä pitkälti Amerikan valkoihoiseen perintöön painottuvaa materiaalia, kun taas 18.10. vietettävän Black-illan teemana soi blues ja sen sukuiset amerikkalaiset juurimusiikit. Black-illan vieraina musisoivat Marjo Leinonen ja Jukka Gustavson. Molemmissa konserteissa Hoedown esiintyy vieraineen yhdessä ja erikseen. ➤ Hoedown 10-v juhlakonsertit Posellissa 17. ja 18.10. Posellissa. Liput ennakkoon Casablancasta.

Terässeiväs rokkaa Pienessä raumalaisravintolassa on nyt tarjolla tiukalla soitolla, näyttävillä valoilla ja stadionsoundeilla varustettu kokonaisuus, kun raumalainen Terässeiväs heittää biisejä esimerkiksi bändeiltä Dio, Deep Purple, Brother Firetribe, Iron Maiden, Megadeth, Queen ja monilta muilta . Yllätyksiäkin luvataan, sillä ehkäpä yksi tyttöjen suosikkikin saattaa kaikua ilmoille. ➤ Terässeiväs, Ravintola Kiska 29.9.

Yhdysvaltalaisen Pulitzer-palkitun näytelmäkirjailija Tracy Lettsin vuonna 1991 kirjoittama Killer Joe on nähnyt päivänvalon näyttämöversiona useissa maissa mukaan lukien myös Suomessa. Legendaarisen William Friedkinin (Kovaotteiset miehet, Manaaja) ohjauksessa saadaan nyt nauttia myös valkokangasversiosta, joskin sana nauttia ei lienee se paras mahdollinen kuvaamaan tätä groteskia elokuvaa. Killer Joe on Texasiin sijoittuva brutaali musta komedia, jonka päähahmona nähdään idiootti nuorimies Chris. Tässä roolissa nähdään mm. elokuvista Erämaan armoilla ja Speed Racer tuttu Emile Hirsch. Chrisin äiti on saanut poikansa liriin diilattuaan tämän huumeet. Saadakseen itsensä pinteestä huumejengin kanssa Chris saa idean tapattaa äitinsä tämän huikean 50 000 taalan vakuutussumman takia. Juoneen mukaan tulevat tyhjäaivoinen isä Ansel, jota esittää huikeasti Thomas Haden Church (Sideways, Spiderman 3), Juno Templen (Yön ritarin paluu) näyttelemä teinisisko Dottie ja isän uusi vaimoke, jossa roolissa nähdään aina hyvä Gina Gershon (Showgirls). Tappoa suorittamaan palkataan Joe Cooper-niminen poliisi, joka sivutoimenaan työskentelee

Kulttielokuva, jossa on ällöttävä määrä väkivaltaa ja seksiäkin, summaa kriitikkomme.

palkkatappajana. Killer Joena nähdään aivan mahtava Matthew McConaughey, joka on sliipatusta olemuksestaan huolimatta osoittanut olevansa myös taitava näyttelijä. Killer Joe on elo-

kuva, jossa on sitä mainittua mustaa komiikkaa, mutta myös jopa ällöttävä määrä väkivaltaa ja seksuaalisuuttakin. Leffa on siis loppuhuipennusta myöten tiukka paketti ei niin lapsille sopivaa materiaa-

lia. Kulttielokuva, joka tuskin tulee tekemään suuria lipputiskeillä, mutta jää aikakirjoihin osoituksena Friedkinin ja varsinkin upeiden näyttelijöidensä ammattitaidosta.

UR-tähdet elokuvalle Killer Joe: ★★★+ Kenelle: Aikuisille, jotka ymmärtävät kyseessä olevan elokuvan, eikä otosta oikeasta elämästä. Petri Pirttikangas

Klooni Korhoset Raumalle

Ruokaa ja stand up -improa Klooni Korhoset

Uusi Rauma

ni Koivuniemi ja Jape Grönroos.

Suomen paras ja ainoa stand up -improvisaatioryhmä Klooni Korhoset saapuu Bar Hoviin. Tämä energinen ryhmä koomikoita fuusioi stand up -komiikkaa improvisaation ehdoilla. Luvassa yllättäviä käänteitä ja vartaloharhautuksia, kun vahvaa yhteishenkeä uhkuvien kaverusten aiheet tulevat yleisöltä ja jutut ovat sen mukaisia. Ilta on täynnä vahvaa vuorovaikutusta, myötäelämistä ja toisinaan myös iloista häpeää. Mikrofoni on auki ja yleisö toivottavasti valmis. Tule katsomaan, kun pojat ovat pulassa ja kovassa kunnossa. Ryhmän muodostavat koomikot Jussi Simola, Tommi Mujunen, Riku Sottinen, Jo-

TÄSTÄ ON TEHTÄVÄ LOPPU!

➤ Bar Hovissa 6.10. ➤ Viihdepaketti sisältää ruokailun Ravintola Kapteeninhuoneessa (irlantilainen pippuripihvi) 18.30–20.30 ja esityksen Bar Hovissa 20.30, hinta 35 euroa. ➤ Pelkkä esitys 15 euroa. ➤ Stand-upin jälkeen esiintyy Waistlife-bilebändi.

Monin verroin hauskaa. Klooni Korhoset -ryhmässä on viisi koomikkoa. Niin myös tässä kuvassa. Onhan?

©Baby Blues Partnership/Distr. KFS/Bulls

VIIHDEUUTISET

MINUN HÖYLÄPENKKINI EI OLE TARKOITETTU TEILLE SOPIVAKSI LASKUTILAKSI TURHILLE ROJUILLE!

SELVÄ.

SELVÄ.

SELVÄ.

MIKÄ SEN TARKOITUS SIIS ON?

OLLA PAIKKA, JOHON VOIN KERÄTÄ OMIA ROJUJANI.

Raumalta 20 kirjailijaa Turkuun Turun kirjamessujen kotimaisena ”teemamaana” ensi viikonvaihteessa on Rauma, joka esittäytyy messuilla noin 20 kirjailijan voimin. Rauma-lavalla on kaikkina kolmena päivänä kirjailijahaastatteluita, musiikkiesityksiä sekä murrekaksikko Nyyper ja Brander.


aukeama Pääkirjoitus

Rauman Kristillisdem

HALLIN NURKILTA

Valtuute kolmin

Wkipedia Commons

Janne Rantanen janne.rantanen@uusirauma.fi

Ilmaiset bussikyydit jäivät asemalle Rauman ensiviisaiden ideariihessä nousi puolitoista vuotta sitten esille ajatus ilmaisista paikallisbusseista. Tämä villi idea oli yksi niistä, joita ensiviisaiden nimissä esitettiin kaupungille työstettäväksi. Ehdotus ei ole edennyt minnekään. Apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto kertoi Länsi-Suomelle suvella miksei asiaa ole edes ruvettu selvittämään. Ensinnäkin siksi, ettei se ole ajankohtainen. Kaupungilla on ostosopimus paikallisliikenteestä vuoden 2014 loppuun saakka. Ensiviisaiden idea lähti siitä, ettei paikallisliikennettä Rauman kokoisessa kaupungissa saa mitenkään kannattavaksi. Välimatkat ovat lyhyitä, pyörätieverkosto erinomainen ja melkein kaikilla oma auto käytettävissä. Paikallisbussit pysähtyisivät heti huomenna ilman yhteiskunnan tukea. Kun paikallisliikennettä voi pitää kunnallisena peruspalveluna, pitää kaupungin aina avustaa tätä bisnestä. Ensiviisaiden kahvipöytäkeskustelussa haluttiin nähdä ongelma mahdollisuutena. Kannattaisiko sittenkin satsata, sillä ilmaisbussit olisivat kovaa pr:ää Raumalle? Voisiko kaupunki löytää sponsoreita? Lienee pakko tunnustaa, että idea on vaikea toteuttaa. Saisiko Rauma sittenkään valtavasti valtakunnallista positiivista julkisuutta? Eihän kaupungin ilmaisesta pysäköinnistäkään taideta tietää edes Porissa tai Turussa. Voisikin käydä niin, että ainutlaatuisen hieno palvelu herättäisi enemmän paikallista närää. Miksi noiden asuntoalueelle pääsee ilmaisbussilla, mutta meille ei?

Viikon varrelta

Remes-trilleri Repolan ihmeistä Menestystrillereitä tehtailevan Ilkka Remeksen tämän syksyn kirja, Ylösnousemus, herätti meikäläisen kiinnostuksen jo ennakkoon. Tarinan taustalla on mielenkiintoinen tositapaus. Neuvostoliiton tilaama Akademik Mstislav Keldysh -laiva valmistui Hollmingin telakalta Raumalta 1981. Rauma-Repolan Mir-sukellusalukset toimitettiin myöhemmin, vuonna 1987. Pentagon huolestui, kun selvisi, että aluksilla voi operoida yli kuuden kilometrin syvyydessä. USA:n presidentti George Bush vanhempi lähetti Mauno Koivistolle kirjeen, jonka mukaan projekti aiheuttaa vakavan uhan maailman turvallisuudelle. Kylmän sodan maailmassa jenkit olisivat voineet ajaa Repolan jopa konkurssiin. Niinpä suomalaisten piti luopua lupaavasta bisneksestä. “Toisinaan löytää asioita, jotka vaikuttavat keksityiltä vaikka ovat totta. Suomalaiset meriteollisuusinsinöörit onnistuivat eräässä projektissaan liian hyvin ja työnsivät tahtomattaan nenänsä suurvaltojen sotilasstrategisten intressien ytimeen. Asiaa edelleen selvitellessäni kohtasin suomalaiseen sotilastiedusteluun ja tiedeyhteisöön liittyviä vaiettuja ja kiehtovia tosiasioita”, kertoo Remes. Kirjailija sepitti kuvitteellisen jatkon, joka sitoo tarinan tähän päivään. Jäämeren energiavaroista käydään tiukkaa taistelua - myös elävässä elämässä. Sivumennen sanoen: Rauman telakalla toivotaan, että projektit poikisivat tilauksia. Laivakauppoja Remes ei pohdi. Hän vie lukijansa matkalle, jolla mennään, eikä meinata. Kirjan päähenkilö, entinen Repolan Kohutut ja kehutut Mir-sukelinsinööri, viilettää vauhdil- lusalukset ovat yhä käytösla seikkailusta seuraavaan. sä. Niillä pääsee vaikka TitaVaara vaanii miestä maal- nicin hylylle kuten menestysla, merellä - ja kyllä vain - leffan nähneet tietävät. myös ilmassa. Hyvän kirjan tuntee siitä, että sitä haluaisi lukea vielä pari sivua, vaikka uni silmään yrittäisi tunkea. Jos ja kun näin on, voi todeta Remeksen onnistuneen jälleen kerran. Yhtä vain kritisoin, enkä ensi kertaa. Remes itse sanoo, että ”sinänsä kiinnostava tapahtuma vaati ympärilleen varsinaisen tarinan. Ja se syntyy vain ihmisistä.” Tässä uutukaiskirjassakin ne ihmiset jäävät hieman ohuiksi, vaikka tekstiä piisaa päälle 400 sivua.

Smörrebröd.

Lås! Ari Anteroinen Tanskalaispelaajien määrä on noussut Rauman Lukossa. Niinpä meidän onkin nyt syytä ottaa haltuun muutama tanskalainen sana, jotta kommunikaatio juuttien kanssa sujuisi. Jääkiekko on tietenkin ishockey, maali on mål ja pelaaja spiller. Laukaus on sitten skud. Tyttöystävä on joko kæreste tai veninde. Jos tanskalaispelaaja on tervetullut, sano: velkommen. Jos ei, sano siinä tapauksessa farvel! Mikä tuo lås sitten on? No, se on tietenkin Lukko! ★★★ Tarkkakorvaisimmat huomasivat, että viime kotipelissä kuuluttajana toimi joku muu kuin tuttu Juha Kuro. Jo edellisessä pelissä oli kuunteluoppilaana jalkapallokentiltä, urheiluliikkeestä ja pesäpallokuuluttamosta tuttu Jani Andreasen. Nyt Kuro toimi takapiruna ja ”Ankku” pääsi mikin varteen. ★★★ Vaikka joidenkin tietojen mukaan Risto Dufva oli Kärpät-matsin aikaan lähes kuolemankielissä, se ei silti estänyt häntä tekstiviestittelemästä lakonisesti. RD lähetti Business Clubiin viestin, jossa hän hämmästeli sairastumisensa saamaa julkisuutta. Teksti-TV:n etusivulla Ripan sairaus oli heti presidentti Sauli Niinistön jälkeen. ★★★ Samaisella Business Clubilla oli haastattelussa Lukon esittämän kutsun mukaan Kärppien urheilutoimenjohtaja Ari Aho? Josko tuo aikanaan Lukossakin pelannut ex-pakki kuitenkin on edelleen etunimeltään Harri? ★★★ Sitten loppuun kollegan lohkaisu. Lukollahan on nyt rosterissaan jokunen varsin lyhyenläntä pelaaja, kuten Kimmo Koskenkorva ja Justin Azevedo. Eivätkä Tommi Kovanen ja Harri Tikkanenkaan mitään hujoppeja ole. – Kukaan ei ole vissiin sanonut Lukolle, että piti hankkia sellaisia pelaajia, joiden veto on grogilasin korkuinen, eikä sen korkuisia pelaajia, velmuili se toinen Ihoden vääräleuka.

Esa Urhonen

Asko Tanhuanpää Mikäli ennakkosuunnitelmilla olisi taipumusta muuttua lihaksi, olisi Kristillisdemokraatit tulevien kuntavaalien suurin voittaja Raumalla. KD:lla on valtuustossa tällä hetkellä kaksi paikkaa, mutta puolue tähtää lukumäärän kaksin-, ellei sitten jopa kolminkertaistamiseen. – Tavoite on realistinen. Meillä on koossa ehdokaslista, jossa on potentiaalia vaikka muille jakaa, itsekin ehdolle asettunut vaalipäällikkö Iina Väänänen tyhjentää. KD:n ehdokaslistalla on kaikkiaan 19 nimeä eli viisi enemmän kuin neljä vuotta sitten. Väänänen paljastaa, että viimeinen allekirjoitus saatiin vain 65 minuuttia ennen määräajan umpeutumista. – Istuva kansanedustaja eli Sauli Ahvenjärvi näkyy suosiossa. Hän on tuonut eduskunnasta ensikäden tietoa ja häntä on luonnollisesti hyödynnetty myös kuntavaalien ehdokasasettelussa, sanoo Väänänen. – Hallitusvastuulla ei sen sijaan ole paikallistasolla suurtakaan vaikutusta, ei suuntaan, eikä toiseen, hän tiivistää.

Kymmenen ensikertalaista

Privaattivisiitti. Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen tulee lokakuussa Raumalle.

pakasteita, hän paljastaa.

Sauli Ahvenjärvi on toinen KD:n istuvista valtuutetuista Raumalla, toinen on edelleen jatkopaikkaa hakeva Reijo Siivonen. – Kova juttu on se, että ehdokkaista yli puolet eli yhteensä kymmenen on mukana ensimmäistä kertaa. Henkilökohtaisesti olen riemuissani myös nuorten vahvasta panoksesta, alle kolmekymppisiä listalla on neljä, Iina Väänänen kertoo. KD:n nuorin ehdokas on viime keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut 19-vuotias Markus Metsala. Kakkospaikkaa nuoruudessa pitää hallussaan päivä vaalien jälkeen 25 vuotta täyttävä neljän lapsen äiti Anni Lähdemäki. – Uusista ehdokkaista odotan erityisen paljon Raumalla laajalti tunnetulta Lauri Torkkelilta, eläkkeellä olevalta isännöitsijältä, sekä sairaalanmäellä ylihoitajana työskentelevältä Anne Vertainen-Hiiroselta, vaalipäällikkö miettii. – Meillä on porukassa harvinaisen hyvä ryhmähenki ja vaaleihin mennään lippu korkealla. Varoja vaalityöhön on hankittu muun muassa myymällä jokioislaisen leipomon raaka-

Paikallistavoitteet koskettavat kaikkia Puolueensa tärkeimmiksi tavoitteiksi tulevalle valtuustokaudelle Iina Väänänen nostaa muun muassa lääkäripalvelujen saatavuuden parantamisen, päihde- ja mielenterveyspalvelujen säilymisen Raumalla sekä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lähipalvelujen turvaamisen. – Tärkeä asia on myös kaupungin vetovoiman vahvistaminen, jotta tänne saataisiin uusia yrityksiä ja sitä kautta uusia asukkaita. Sataman toimintaedellytykset on myös turvattava meriluontoa säästävällä tavalla ja myös satamien yhteistyötä Rauman ja Porin välillä tulee tiivistää. Alueellisen yhteistyön vahvistaminen Turun ja Porin välillä on muutenkin ensiarvoisen tärkeä asia, mikäli kilpailukyky halutaan säilyttää, linjaa Väänänen. Ja loppuun vielä yksi itsestäänselvyys. – Kaupungin talous on tietysti pidettävä tasapainossa. Sekin on meitä kaikkia koskettava tavoite, hän muistuttaa.

Raumalaiset h

”Kaikki ei o Janne Rantanen Rauman Seudun Katulähetys kyseli Rauman silakkamarkkinoilla raumalaisilta, mikä on kaupungin suurin sosiaalinen ongelma. Viikko sitten perattiin suurimmaksi pulmaksi koettua nuorten syrjäytymistä. Joka viides vastaaja piti vanhusten syrjäytymistä melkein yhtä pahana ongelmana. Nyt otetaan siitä kiinni. Vastaajat, joita oli reilut 300, ehdottivat tällaisia parannuksia: Vanhuksille seuraa, enemmän virikkeitä, lisää vanhainkotipaikkoja ja kuljetuksia syrjäseuduilta, enemmän työntekijöitä ja tietenkin lisää rahaa. Kommentteja ehdotuksista?

– Kaikki nämä ovat ensiarvoisen tärkeitä yhä kasvavan ikääntyneiden ihmisten joukon tukemiseksi. Tarvitaan lähimmäisyyttä ja lisäksi yhteiskunnan rakenteita, joissa on riittävästi mahdollisuuksia räätälöityihin tukiratkaisuihin. Päihdeasioissa pitää uskaltaa ottaa alkoholin tai lääkkeiden väärinkäyttö puheeksi ja on tärkeää, että ihmistä ei syyllistetä, vaan ammatillinen tuki saataisiin annettua. Sektorien ylittävä yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää, sanoo Kansainvälisen Siniristin toiminnanjohtaja Anne Babb. – Tulos herättää ajatuksia. Paljon puhutaan nykyään siitä, että vanhustenhuollossa pyritään auttamaan ikäihmisiä pärjäämään mahdollisimman pitkään kotona. Mutta otetaanko tarpeek-


Vieraskynä nä ä

mokraateilla kovat tavoitteet kuntavaaleissa:

ettujen määrä nkertaiseksi

Ville Niittynen

Lasten hyvinvointi ratkaisee tulevaisuuden Asko Tanhuanpää

Kaksinkertainen debytantti. Koulunkäyntiavustajana Uotilassa työskentelevä Iina Väänänen on ensimmäisen kerran ehdokkaana kuntavaaleissa ja ensimmäinen laatuaan on myös kokemus kristillisdemokraattien paikallisena vaalipäällikkönä.

Räsänen Raumalle, yksityishenkilönä Kristillisdemokraattien virallinen vaaliavaus on jo tehty, mutta työ jatkuu vaaleihin asti. Ohjelmassa on muun muassa kolme toritapahtumaa, joissa on tarjolla perinteisen vaalipropagandan sijaan lättyjä ja onkivälineitä. – Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen

”Istuva kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi näkyy suosiossa.”

tulee Raumalle vielä ennen vaaleja, mutta ei kuitenkaan vaalien merkeissä, vaan puhtaasti yksityishenkilönä. Hän osallistuu Rauman helluntaiseurakunnassa järjestettävään rukous- ja evankeliointitapahtumaan, Iina Väänänen paljastaa.

uolissaan vanhusten syrjäytymisestä

ole rahasta kiinni” si huomioon syrjäytymiskysymystä? Yksikseen kotona elävä vanhus voi olla todella yksinäinen! Julkisen talouden tilanteen vuoksi kaikkea vastuuta ei voi sysätä kunnalle. Mutta ehkä järjestökenttää voisi kannustaa suurempaan aktiivisuuteen tällä alueella? – Kyllä nämä huolet nuorten ja vanhusten syrjäytymisestä kertovat jotain myös meidän yhteiskunnastamme yleensä. Olemmeko kadottaneet yhteisöllisyyden ja luonnollisen sukupolvien välisen yhteydenpidon? Miten voitaisiin päästä esimerkiksi siihen, että eri sukupolvet olisivat läheisemmässä kanssakäymisessä toistensa kanssa? Olisiko vanhusten syrjäytymisen estämiseen kenties uudesta teknologiasta jotain apua?

Kuntavaalien alla olisi hyvä käydä keskustelua näistä teemoista. Ja sekin on huomattava, että kaikki ei ole rahasta kiinni! Erityisesti nuorten kohdalla ennaltaehkäisy tulee paljon halvemmaksi kuin syrjäytymisen seurausten korjaaminen, sanoo kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi. – Vanhuspalvelulain ympärillä on pyörinyt keskustelu myös vanhustemme asemasta ja hoivasta. Vastaukset noudattavat hyvin myös valtakunnallisen keskustelun linjaa. Mielikuva kotikaupunkimme vanhusten tilanteista syntyy usein omasta tai omaisten kokemuksesta. Kyllä meillä Raumallakin vielä on tehtävää, jotta vanhusten oloihin saadaan parannusta. Tärkeintä on saada kaik-

ki apua tarvitsevat oikeanlaisen hoidon piiriin, ja purettua hoitopaikkajono. – Samaan aikaan on asioita, joita me olemme toteuttaneet etunenässä, ja jotka tulevat nyt myös tulevaan lakiin. Esimerkiksi ikäihmisten neuvontapuhelin ja ikäihmisten ehkäisevät terveystarkastukset ovat juuri oikeita asioita vanhusten syrjäytymisen estämiseksi, sanoo kansanedustaja Kristiina Salonen. Ensi viikolla jatketaan mm. päihdeongelmista ja asuntokysymyksistä. PS. Kyselyn arvonnassa kotisiivouksen voitti Terttu Santamäki. Kotisiivouksen toteuttavat yhdistyksen vaihtoehtoisen ammattikoulun opiskelijat.

Lasten hyvinvointi ratkaisee kansakunnan tulevaisuuden. Mitä paremman ja turvatumman lapsuuden pystymme lapsillemme antamaan, sitä valoisammaksi Rauman ja Suomen tulevaisuus muodostuu. Äidit ja isät, heitä monin tavoin tukevat isovanhemmat, sekä opettajat ja lasten parissa työskentelevät kasvatuksen ammattilaiset ratkaisevat Suomen tulevaisuuden. Meidän perheellämme on takana viisi vuotta yhteiseloa Rauman kaupungin varhaiskasvatuksen kanssa. Kiitollisuudella mietin kuluneita päiväkotivuosia! Päiväkodin henkilökunnan ammattitaito, työhön sitoutuminen ja lapsista välittäminen ovat tehneet ison vaikutuksen. Päiväkodin elämä on näyttäytynyt tasapainoisena sekoituksena turvallista arkea sekä retkiä ja monenlaisia virikkeitä. Kasvatus on sen opettamista lapselle mitä rakastaa. Tämä on paras kasvatuksen määritelmä, jonka itse olen löytänyt. Raumalaisten päiväkotien kasvatustyössä sitä eletään oikeasti todeksi: toisen ihmisen kunnioittaminen ja huomioonottaminen, hyvät tavat, eettisyys, luomakunnan suojelu, yhteisöllisyys sekä turvallinen kristillisyys ovat kaikki hienosti mukana päiväkotien arjessa. Viime kuussa perheessämme alkoi kauan odotettu uusi elämänvaihe: pojasta tuli ekaluokkalainen. Kokemukset ovat tähän asti yksinomaan positiivisia. Aamuisin kouluun lähdetään mielellään ja innostus on niin suurta, että isä ja äiti tullaan herättämään jo puoli seitsemältä. Ekaluokkalaisen isänä olen saanut tutustua siihen, mitä tarkoittaa, että Rauman Normaalikoulu on KiVa Koulu, Vihreä Lippu -koulu, Unesco-koulu ja YVI-koulu. KiVa Koulu on niin hyvä hanke, ”KiVa Koulusta että siitä on tullut jopa menestyvä on tullut menessuomalainen vientyvä suomalainen tituote. KiVa tarvientituote.” koittaa koulukiusaamisesta vapaata koulua. Kiusaamiseen on nollatoleranssi, siihen puututaan aina, sen ennaltaehkäisemiseksi tehdään jatkuvaa ja pitkäjänteistä kasvatustyötä. Vihreä Lippu -koulussa ympäristönsuojelu, ympäristökuormituksen vähentäminen ja kestävä kehitys näkyvät kaikessa koulun toiminnassa. Kansainväliseen Unesco-kouluverkkoon kuuluminen merkitsee puolestaan ihmisoikeuksien, kulttuuriperinnön merkityksen ja demokratian painottamista. YVI-koulussa vahvistetaan nuorten yrittäjyysvalmiuksia. Oppilaita ohjataan entistä enemmän oma-aloitteisuuteen, luovuuteen, virheistä oppimiseen, yhdessä toimimiseen ja piilossa olevien mahdollisuuksien havaitsemiseen. Ahneesta voitontavoittelusta pyritään pois. Työllisyyden ja talouden kivijalan muodostavat vastakin eettisesti toimivat yrittäjät. Kuten huomaamme ovat suomalainen koululaitos ja opettajainkoulutus huippuluokkaa. Hyvä niin, sillä yhteiskunnan ja perheiden vaatimukset kasvavat. Myös lapset ovat erilaisten uhkien ja haittavaikutusten alituisessa pommituksessa. Voimme iloita siitä, että raumalaisten koulujen opettajat tekevät erinomaista työtä. Olemme lenkkejä sukupolvien ketjussa. Esivanhempamme ovat tämän hyvän maan rakentaneet, lapsillemme sen aikoinaan luovutamme. Pitämällä lapsista hyvän huolen rakennamme parempaa tulevaisuutta jo tänään. ➤ Kirjoittaja on johtava kappalainen, VTM, kuntavaaliehdokas (sd.)


kansansivu 10 – Lauantai 29. 9. 2012

Hae apurahaa! Uusi Rauma Satakunnan taidetoimikunnan apurahat ja avustukset ovat haettavissa edelleen lokakuun ajan. Lastenkulttuurin kohdeapurahoja ja erityisavustuksia haetaan nyt marraskuun loppuun mennessä, samoin kulttuurin hyvinvointivaikutusten yhteisöavustuksia. Toimikunta myöntää tukea taiteilijoille, työryhmille ja yhteisöille. Lomakkeita saa taidetoimikunnan toimistosta, kirjastoista ja kuntien kulttuuritoimistoista. Lomake on täytettävissä myös taidetoimikunnan kotisivuilla. ➤ www.satakunnantaidetoimikunta.fi

KOULURUOKAILU Viikko 40: 1.10.–5.10. Yläkoulut ja lukio. Nanun, Ankkurin, Karin, Kourujärven ja Pyynpään alakoulut. Ma: Makkarastroganoff Ti: Lihakeitto Ke: Broiler-pastavuoka To: Lohimurekepihvi Pe: Jauheliha-perunavuoka Muut alakoulut Ma: Makkarastroganoff Ti: Broiler-pastavuoka Ke: Lihakeitto To: Jauheliha-perunavuoka Pe: Lohimurekepihvi Normaalikoulu Ma: Kalapuikkoja Ti: Broileririsottoa Ke: Naudanlihapataa To: Kinkkukiusausta Pe: Lihakeittoa Freinetkoulu Ma: Peruna-kasvislaatikko Ti: Broilerikastike Ke: Lihamureke To: Naudanlihakastike Pe: Nakkikeitto Eurajoen koulut Ma: Jauhelihakastike Ti: Broilerkeitto Ke: Pikkunakit To: Mannapuuro Pe: Lohipastavuoka

RIIPPUMATON KAUPUNKILEHTI • 34. VUOSIKERTA Ilmestymispäivät keskiviikko ja lauantai Susivuorentie 2, 26100 Rauma, arkisin klo 9 –16 Keskus puh. 010 8336 555 Fax 010 8336 788 Palvelupiste Kauppatorin laidalla, Isokirkkokatu 9, arkisin 8–16.30 Puh. 010 8336 523 Fax 010 8336 288 Päätoimittaja Janne Rantanen, puh. 010 8336 510 Myyntipäällikkö Petri Lätti, puh. 010 8336 554 Sähköposti: yhdistykset@uusirauma.fi ilmoitukset@uusirauma.fi toimitus@uusirauma.fi tai etunimi.sukunimi@uusirauma.fi Julkaisija: Länsirannikon Viestintä Oy Toimitusjohtaja: Jari Naarmala Painopaikka: Westpoint

www.kaupunkiplus.fi

Jakelu: RAUMAN SUORAJAKELU OY

Isokirkkokatu 9, p. 010 8336 531

UR:n jakelupalaute 24 h/vrk automaattiin

010 295 5581

tai www.ur.fi ➤ Ja kelu ➤ Jakelupalaute

@

Kansantekstarit ja Kansankanavat: toimitus@uusirauma.fi HUOM! Tai 044 550 77 22 (viestin alkuun ur ja välilyönti)

Kotikaupungissa Raumalla, Hämeenlinnassa ja Oulussa

Workbox hoitaa kolmen seuran hallipalvelut Janne Rantanen

Janne Rantanen Lukon liigamatseissa käyvät ovat panneet merkille, että monen miehen ja naisen työasussa lukee Workbox. Mutta harvemmat kai tietävät, että sama raumalainen henkilöstövuokrausfirma hoitaa hallipalvelut myös Hämeenlinnassa ja Oulussa. – Ostamme osaamista. Haimme parasta kumppanit ravintolatoimintaan otteluissa ja tapahtumissa. Kärppien otteluissa käy kuutisen tuhatta katsojaa. Tarvitsemme liigaotteluissa viitisenkymmentä työntekijää: kokkeja, tarjoilijoita, klubiemäntiä, lipunmyyjiä ja niin edelleen. Olimme kuulleet Workboxista pelkkää hyvää ja keskitimme kaiken heille. Hyvin tyytyväisiä olemme, kertoi Raumalla tiistain ottelua seurannut Oulun Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno. – Ratkaisu on kustannustehokas, tarkentaa Kärppien ravintolapäällikkö Marika Jaakola. – Kärppien lisäksi HPK ostaa hallipalvelut ensimmäistä kautta meiltä, lisäsi Workboxin toimitusjohtaja ja omistaja Heikki Lamminpää. Workboxin myyntijohtaja ja

Rakkaus voi hyvin 2010-luvulla

Ruutukasvosta kehityspäälliköksi

Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno ja ravintolapäällikkö Marika Jaakola sekä Workboxin Mikko Grönman ja Teemu Vihervä Äijänsuolla.

toinen omistaja Teemu Vihervä kertoi, että Lukon kanssa mennään jo kolmatta kautta: – Tiedämme haasteet ja olemme oppineet ennakoimaan mm. lomat. Kausi on pitkä myös työntekijöille. Täällä Kivikylän Areenassa kun on otteluiden lisäksi paljon muitakin tapahtumia. Millaista väkeä Workboxin kautta Äijänsuolle töihin tulee? – Porukalla on kirjava taus-

KANSANKANAVAT

Näin uutisoitiin viimeisimmässä Yhteishyvä -lehdessä. Väitteen mukaan rakkaus voi hyvin. Entäpä ihmiset? Nyky-yhteiskunnassamme se on hyvinvointia, kun kaikki suvaitaan ja tasapäistetään. Se on sitä oikeanlaista tasa-arvoa! Kuitenkin jatkuvasti saamme lukea toinen toistaan murheellisimpia uutisia ratkaisuista, joihin hyvinvointivaltiomme asukkaat päätyvät. Ai niin, mutta unohdinkin jo, että riittää, kun rakkaus voi hyvin! Tässä alkaa jo kokea itsensä syrjityksi, kun on ollut saman ihmisen ja vieläpä vastakkaista sukupuolta olevan kanssa naimissa useita vuosia. Olenkohan minä jäänytkin kaappiin, enkä ole uskaltanut kokeilla rajojani ja etsiä todellista identiteettiäni? Lapsiltani varmaan kysytään muutaman vuoden päästä: ”Ai, ootsä ihan tavis. Et sulla on niinku äiti ja isä ja ne on naimisissakin?” Tämänhän piti olla suvaitsevainen rakkausyhteiskunta, jossa on tilaa kaikille ja kaikkien mielipiteille. Olen tainnutkin erehtyä suvaitsevaisuuden ja rakkauden sisällöistä. Pitääkin tässä alkaa opiskella. Jospa sitä kautta löytäisinkin sen todellisen identiteettini ja voisinkin tulla ulos kaapista. AK

Hiihtodopingista Onko hiihtodoping ikuisuusaihe mediassa? Eikö olisi jo aika kuopata koko juttu? Kyllä tähän vanhan luun kalvamiseen jo kyllästyy! Että vielä oikein elokuvakin mokomasta aiheesta, jota sitten kaupataan oikein ulkomaille – tietysti Norjaan ja Ruotsiin ja muuallekin. Sillä elokuvalla tehdään pilkkaa Suomikuvasta oikein omasta takaa ja muiden mai-

den edustajat pääsevät syljeskelemään sinivalkoisten hiihtäjien perään. Nyt on hiihtoikoni Mietaakin pistetty syntilistalle. Kurikassa Mietaan parta pärisee perkeleitä! Vain hän tietää asian oikean laidan. Rehellisyys ja moraali saakoon kunnian, mutta onko tuolla enää niin suurta media-arvoa, ottiko Mietaa muutakin kuin ohraleipää ladulle lähteissään vuosikymmeniä sitten? Uskon, että muiden maiden hiihtäjät eivät ole sen puhtoisempia näissä asioissa kuin suomalaiset, mutta he eivät lörpöttele ja mustamaalaa kilpakumppaneitaan. Kalle Pulkkinen, Pyhäranta

Viinakaupassa ei kehtaa käydä Eurajoelle tuli viinakauppa, mutta kaikki ei kehtaa käydä siellä, vaan menevät Raumalle, etteivät kyläläiset näe. Tyhjät pullot ja tölkit suhautetaan lasi- ja metallikeräyspisteisiin, kun ei kehdata viedä kauppaan. Laittaisitte vaikka pussiin pantilliset Molukin viereen, niin niitäkin löytyy, jotka kehtaavat pullot viedä ja saavat hyvän rahasumman palkaksi. Vakiokyttääjät kahviossa näkevät kuulemma kovasti vaivaa tietääkseen ketkä käyvät Alkossa. Eletään nykyaikaa. Sieltä kaupasta saa rentouttavaa oloa, eikä kaikkien tarvitse vetää päätä täyteen. Älä syytä Olkiluodon miehiä köyhiksi ja juopoiksi. Kyllä niitä riittää eurajokelaisissakin. Älä kadehdi, ota itsekin ihmeessä, voivat turhanpäiväiset paineet hävitä sinultakin. Kannatetaan oman kylän Alkoa, eikä välitetä kyttääjistä. Eurajokelainen

ta. On ravintola-alan ammattilaisia, opiskelijoita ja muiden alojen tekijöitä, jotka hakevat lisätuloa ja pientä vaihtelua, sanoi Vihervä. Jääkiekko-ottelut ovat vain yksi pieni osa Workboxin bisnestä. – Kaikki toimialat ja kaiken kokoiset yritykset käyvät. Kauttamme on päivittäin noin 350 ihmistä töissä, kertoi Lamminpää. Miten Workbox erottuu lu-

kuisista kilpailijoistaan? – Maksamme oikein ja teemme oikein. Kaikki palkat maksetaan tessin mukaan. Ja sitten palvelemme asiakkaitamme hyvin. Pyrimme rakentamaan pitkiä kumppanuussuhteita, vastasi Lamminpää. – Asiakastyytyväisyys lähtee siitä, että työntekijämme ovat tyytyväisiä. Pidämme tiiviisti yhteyttä työntekijöihimme, lisäsi Vihervä.

Hurja huhu: Lukko ulos liigasta

ta. Kansainvälistymisen myötä kielitaidon merkitys ei tulevaisuudessa vähene ja toisin kuin ministeriö on lausunut, koulutukselle on olemassa erittäin hyvät perusteet Raumalla. Lähimmät IB-lukiokoulutusta järjestävät lukiot sijaitsevat Turussa ja Tampereella. Satakunnan alueella ei siis ole mahdollista suorittaa IB-linjaa. Linjan perustaminen houkuttelisi siis nuoria Raumalle myös kaupungin ulkopuolelta. Nyt kun lukion tilat ovat nykyaikaiset ja koulun henkilökunta erittäin ammattitaitoista, IB-koulutuksen aloittamiselle löytyy riittävät perusteet. Uudesta kaupunginvaltuustosta onkin löydyttävä poliittista tukea koulutusluvan hakemiseksi uudelleen.

Ns. varma lähde tietää, että Rauman Lukko joutuu vetäytymään pois jääkiekon SM-liigasta ennen tulevaa vuodenvaihdetta. Vetäytyminen tullee johtumaan Lukon taustarahoittajan RTK-Palvelun fuusioimisesta merkittävästi suurempaan kilpailijaansa Lassila & Tikanoja konserniin. L&T keskittyy omistajiensa varallisuuden lisäämiseen, eli nykyinen runsaskätinen tuki jääkiekkoaskissa ahertavalle Lukolle ei jatku enää tämän jälkeen. Toisen vastaavan huhun mukaan Lukon pesään jäävä pääoma siirretään erityisryhmien liikuntaa tukevan perusteilla olevan uuden tyhteistuumin länsisuomalaisen ruotsinkielisien vähemmistön kanssa perustettavan järjestön Utsittarna Förbundet rf nimiin. J & A Taito

Rauman lukioon IB-opetusta Rauman kunnallispäättäjät päättivät syksyllä 2008 hakea Rauman lukiolle kansainvälisen IBkoulutusohjelman järjestämisoikeutta. IB-linjalla opiskelijat suorittavat kansainvälisen ylioppilastutkinnon, joka antaa saman jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin kuin suomalaisenkin ylioppilastutkinnon suorittaminen. Opetus tapahtuu normaalin lukiokoulutuksen rinnalla omana englanninkielisenä linjanaan. Opetusministeriö kuitenkin hylkäsi Rauman kaupungin hakemuksen vuonna 2009. Ministeriö ei pitänyt Rauman kaupungin hakemuksessa esittämiä perusteita riittävinä koulutuksen aloittamiseksi. Rauman on haettava lukiolleen uudestaan oikeutta järjestää kansainvälistä lukio-opetus-

Matias Marttinen Kunnallisvaaliehdokas (kok.)

Porilla ja Raumalla parannettavaa yritysilmastossaan Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) julkisti äskettäin kolmannen kuntien yritysilmastoa koskevan tutkimuksensa. Mukana oli 25 seutukuntaa ja 50 kuntaa. Tulokset perustuvat tilastoaineistoon (mm. työllisyysaste, yrittäjyysaste, aloittaneet yritykset/yrityskanta) sekä yritysjohtajille suoritettuun kyselyyn. Satakunnasta tutkimuksessa olivat mukana Porin ja Rauman kaupungit sekä Porin ja Rauman seutukunnat. Satakunnan kannalta tulokset eivät anna aihetta riemunkiljahduksiin. Rauman seutukunta oli 25:n seutukunnan vertailussa 13. ja Porin seutukunta 16. Yritysilmastotutkimuksen 50 kunnan joukossa Rauma oli 16. ja Pori vasta 41. Rauma paransi sijoitustaan viime vuodesta (31). Tulokset ovat tietenkin vain suuntaa antavia, mutta kyllä niiden viesti on syytä ottaa vakavasti.

Raumalaislähtöinen ruutukasvo Mikko Grönman jätti syksyllä media-alan ainakin toistaiseksi. Nyt hänen käyntikortissaan lukee ”kehityspäällikkö, Workbox”. – Pitkän harkinnan jälkeen päädyin tähän. Olin jo jonkin aikaa miettinyt, että voisin tehdä vielä muutakin kuin tuottaa ja juontaa jääkiekon tv-lähetyksiä. Toimittajana tein tietysti taustatyötä ja tutustuin toimialaan sekä yritykseen, kertoi Grönman. – Eka kuukausi on takana, joten opettelua riittää. Tuntuu kuitenkin, että omalla osaamisellani on käyttöä tässä raumalaisomisteisessa firmassa. Nämähän tekevät esimerkiksi paljon haastatteluja. Grönman myönsi, että hänellä oli vääriäkin ennakkokäsityksiä toimialasta. – Niiden oikominen on yksi tehtäväni. Henkilöstöpalvelut ovat mainettaan parempia. Näitä yrityksiä tarvitaan, kun yritykset etsivät työntekijöitä ja tekijät työtä, sanoi Grönman.

Hallitus ja eduskunta vastaavat päätöksillään siitä, että Suomi on yrityksille kilpailukykyinen maa. Suomi onkin vertailuissa ollut viime vuosina kärkipäässä. Ensi vuoden valtion talousarvioehdotus sisältää monia konkreettisia toimia yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi (mm. t&k-kannustin, hankintameno-olettaman korotus, poistojen kaksinkertaistaminen 2013-2015). Kuntapäättäjät puolestaan vastaavat siitä, miten kilpailukykyinen ja yritysystävällinen oma kunta on suhteessa muihin kuntiin. EK:nkin tutkimus osoittaa, että täällä Satakunnassa meillä on paljon parantamisen varaa. Elinkeinopolitiikalle ja yritysilmastolle pitää antaa nykyistä suurempi painoarvo. Valitettavasti on niin, että kunnallisvaalien alla puolueita ja ehdokkaita kiinnostavat enemmän lupaukset palvelujen ja etujen parantamisesta kuin konkreettiset esitykset työn ja työpaikkojen luomisesta. Tosiasia on, että ilman työpaikkoja ja yrityksiä ei synny sitä tulovirtaa, jolla kuntien tarjoamat palvelut kustannetaan. Onkin tärkeää ymmärtää yritysten merkitys kuntien taloudelle ja työllisyydelle sekä kuntalaisten hyvinvoinnille. Kuntien on huolehdittava yritystoiminnan yleisistä edellytyksistä (kaavoitus, kunnallistekniikka, toimitilat, koulutus, yrityspalvelut jne), mutta hyvän yritysilmaston luomiseen ei sinänsä tarvita suuria rahallisia panostuksia. Kyse on oikeasta asenteesta. On tärkeää, että yrityksiin pidetään aktiivisesti ja säännöllisesti yhteyttä, että keskusteluyhteys toimii ja yritysten edustajia kuullaan asioiden valmisteluvaiheessa. Yrityksiä ja yrittäjiä pitää myös kohdella tasapuolisesti koosta tai toimialasta riippumatta. Reijo Kallio


kansansivu

HUOM! Kansantekstarit ja Kansankanavat: toimitus@uusirauma.fi Tai 044 550 77 22 (viestin alkuun ur ja välilyönti)

@

Kuvaaja tuntematon

Kumpi Ilvan?

Toimittajalta

Vielä kadunnimistä

Anna Riutta-Salo anna.riutta-salo @uusirauma.fi

Ari Anteroinen Sain taannoisen (UR 25.8.) katujen nimistä kertovan jutun jälkeen palautetta. Rauman seurakunnan johtava kappalainen Ville Niittynen kirjoitti: – Uteliaisuuteni heräsi tuon Ilvaninkadun osalta, että oletko jostain selvittänyt, että se on varmasti nimetty Johan Michael Ilvanin mukaan? – Toinen mahdollisuus on näet Johan Michaelin pikkuserkku Kustaa Ilvan, joka oli Rauman seurakunnan pappi 40 vuoden ajan (1801–41) ja testamenttasi suuren omaisuutensa Vähäinlasten koulun perustamiseksi Raumalle. Ja testamenttivaroin sellainen myös perustettiin ja koulu toimi muutaman vuosikymmenen, kunnes se kansakoulu-uudistuksen myötä liitettiin osaksi kansakoululaitosta. Itselläni ei ole siis varmaa tietoa puoleen eikä toiseen, että onko Ilvaninkatu nimetty Jo-

Mystinen verkko

Anderssonin sillan ja kaupan ympäristöä 1920-luvun alussa.

han Michaelin vai Kustaan mukaan. Koska katu sijaitsee Rauman perinteisellä koulualueella (Seminaarinmäki, Norssi), niin mielestäni myös Kustaa on täysin mahdollinen. Ehkä asia selviäisi jostain teknisen

viraston papereista? Lähetin kyselyä kaupungin suuntaan, mutta vielä tähän päivään mennessä ei ole vastausta saatu. Mahtaisiko joku lukijoistamme tietää, kumpi Ilvan on ollut kadunnimen in-

noittajana. Sain myös Hilkka Länkälän lähettämän kirjeen sekä vanhan kuvan Anderssonin sillasta. Tuntemattoman kuvaajan joskus 1920-luvun alussa ottama kuva on otettu sil-

loisesta Kiikartornista. Kuvan keskellä on Anderssonin kauppa ja kahvila, etualalla satamapoliisin ja satamavalvojien talo. Pieni rakennus keskellä on ruiskuhuone. Anderssonin silta on merkattu nuolella.

❞ Lapseni aloitti uimakoulun uimahallissa. Hän on parikin kertaa valitellut, että vesi on kylmää! No mutta onneksi edes viikonloppuisin on veden lämpötila 32 astetta. Hieno parannus!

❞ Monnankadun Valintatalo viime keskiviikkona noin klo 16. Sinä farmariautolla ajanut. Tulin eteesi, koska en nähnyt sinua. Anteeksi. Onneksi peräänajolta vältyttiin! Kiitän.

❞ Mikäli raumalainen urheiluväki haluaa päästä juhlimaan kotijoukkueen maaleja niin Pallo-Iiroilla on tällä kaudella vielä yksi kotipeli jäljellä.

desta! Ja hänelle uskolliset taputtavat käsiään! Niin että tällaisiko päättäjiä meidän kuntaan? Voi hyvänen aika!

Olen ajanut ko. risteyksestä tuhansia kertoja eikä siinä ole ollut mitään vaikeuksia. Paljon suurempi tarve on liikenneympyrälle Karjalankadun ja Luoteisväylän risteykseen. Pitäisi ajatella ennen kun puhuu.

❞ Kiitos Riku, että sait Dannyn pitämään juhlakonsertin myös Raumalla. Me emme tarvitse vierailevia tähtiä esiintymään, meille riittää itse iso D. D’Voicen tytötkin voisivat olla vain taustalaulajina.

❞ Olipas fixu Uuden Rauman jakaja keskiviikkona Säikänkadulla. Kun ojensin käteni ja kiitin ottaakseni lehden, hän sanoi iloisesti ”Ole hyvä!” käytöstavat oli hallussa nuorella miehellä!

Konserttia innokkaasti odottavat

❞ Urpilainen sanoi että Suomen parlamentin on tehtävä myönteinen päätös rahaston laajentamisesta eli vivutuksesta. Mutta jos päätös tehdään kuten kesällä, kun edustajat kesken loman tekivät hyväksyvän päätoksen lisätä ”vastuita”. Täyttä vedätystä se oli ja tämä vivutuksen hyväksyntäkin on jo varmasti sovittu asia. Kun Saksakin hyväksyy, niin meidän nilkit menee perässä. Tämäkin on nähty. Suomalaista äänestäjää vain kusetetaan tällä puliveivauksella.

❞ Merkillisiä energiapakkauksia tarjolla, jos salatut energiat saadaan käyttöön. Esimerkiksi yhden puun massaenergialla saataisiin sähköä koko Amerikalle useitten vuosien ajoiksi? Yhden suolakiteen energialla omakotitalon sähkön tarve tyydyttyisi vuosiksi (TV 7 kiintoisasta tiedeohjelmasta 22.9).

❞ Miksi näistä dopingia käyttäneistä urheilijoista tehdään julkisuudessa suurrikollisia, kun samalla ”oikeat” rikolliset pääsevät vähemmällä? Miksi kaivella vuosikymmenten takaisia pikkuvilppejä, joita ei edes voi todistaa. On vain sana sanaa vastaan ja loataan maine ilman näyttöä. ❞ Ehdotan, että äidit tekevät koululaisilleen joka aamu eväät mukaan kouluun. Tuleepa sitten aina oikeanlaista ruokaa mukaan kun tuo verorahoillamme maksettu ruoka on aina vääränlaista. Hävettää tämä kouluruuan morkkaaminen. Se on nykyään monipuolista ja hyvää sekä monet asiat huomioonottavaa. Hyvää ruokahalua koululaiset ! ❞ Kaikki on niin hyvää ja kaunista Sagassa. On vain rikkaille mahdollinen. ❞ Koska mestiksen kausiliput tulee myyntiin. Lukkofani

❞ Lämmin kiitos muutama viikko sitten Citymarketin ottoautomaatilta ulkoa löytyneiden seteleiden infoon palauttaneille pariskunnalle! Pieni eläkeläinen

❞ Mahtaako se Sakari olla nakin ja kämpän myynnissä niin, että tarve määrittää määrän ja tutkinto rajoittaa kilpailua. Peräkamarinpoika

R.H.

Viku

❞ Nyt taitaa kuullun ymmärtäminen olla Timo Soinilla pahasti pielessä. Olen kuullut Päivi Räsäsen sanovan muutaman kerran että yhtäkään poliisia ei oteta kentältä pois, vaan poliisihallinnossa tehdään taloudellisia ratkaisuja. Eduskunta hyväksyi tämän, mutta Soini jatkaa vaahtoamistaan poliisin lakkauttamisesta ja kansalaisten tulevasta turvattomuu-

❞ Lauantain 22.9. oli Länsi-Suomessa kirjoitus Rauman vesipuistoista. On kyllä ikävä katsoa sitä todella tyhmää Neljäntuulentien viritelmää siellä Parpansalissa. Samalla rahalla olisi laitettu Vesitorninmäen puro vaikka 10 kertaa kuntoon, siellä ei tarvittaisi tusinaa keltapukuista seisomassa koko aikaa vieressä eikä puolta tusinaa työkonetta louskuttamassa aamusta iltaan. Työn voisi hoitaa muurari ja pari apumiestä ja puro voitais helposti jatkaa 50 metriä entistä pitemmäksikin. Kyllä kaupungin töissäkin on järjen käyttö sallittu ja jopa suositeltavaa. ❞ Jonkun Älykääpiön päähän tuli ajatus, että tehdään liikenneympyrä myöskin Monnankadun ja Tarvolantien risteykseen. Ei ole hullumpa ajatusta esiin tuotu.

❞ Raumalla on yksityinen ”kyläkoulu keskellä kaupunkia”, jossa ruoka tehdään itse. Käytetään lähiruokaa, luomuportailla ollaan. Ruoka on hyvää. Arvaa mikä koulu? Freinet-koulu! ❞ Minne voi tehdä ilmoituksen heitteille jätetystä vanhuksesta? Omaiset eivät välitä ja vanhus itse ei ymmärrä mistään mitään, kun on dementoitunut. Huolestunut naapuri

❞ Hienoa Lukko. Tarjolla on tällä hetkellä maailman parhaan kiekkoliigan pelaajia. Mutta mitä tekee Lukon johto. Hankkii tänne jonkun tanskalaisen maajussin, Bödkerin ja Larsenin. Ai että ketkä? Niinpä.

Se hiipi elämäämme pikkuhiljaa: ensin se oli pelottava musta aukko, avaruuden kaltainen päättymätön tila. Se oli vain harvoilla ja valituilla. Pikkuhiljaa se raivasi tiensä kohti valtaväestöä: sen lonkerot livahtivat ensin tietotekniikkayrityksiin, sitten pikkuhiljaa työpaikoille ja kouluihin. Yhtäkkiä se muuttui pelottavasta kesyksi, sitten taas vaaralliseksi, mutta monelle yhä tärkeämmäksi. Se on tullut jäädäkseen; koteihin, työpaikoille, mihin tahansa. Se on internet, tuo kaikentietävä mystinen maailma tuolla jossain, tietokoneruudun tai puhelimen näytön tuolla puolen. Myönnän, että käytän internetiä paljon. Toistaiseksi olen pysynyt erossa superälykkäistä puhelimista, mutta on vain ajan kysymys, koska moinen vekotin ilmestyy minunkin käsilaukkuuni. Kun lehtemme nettisivut uudistuivat taannoin ja olivat hetken aikaa pois käytöstä, myönnän olleeni ihan orpona, kun en päässytkään sitä kahdeksaatoista kertaa päivän aikana tiirailemaan itseni ja kollegoideni nettiin laittamia juttuja ja uutisia. Sähköposti on mielestäni mahtava keksintö. Sosiaalinen media on sekin ihan kiva juttu, mutta välillä menee kyllä pahasti överiksi esimerkiksi Facebookissa. Jotkut jakavat seinällään päivän aikana kaikki ne uutisotsikot ja videot, jotka vaan ikinä sattuvat silmiin osumaan. Onko oikeasti kaiken maailman uutisten, juorujen ja tutkimusten linkittäminen Facebookiin tarpeellista? Etenkin niitä ikäviä uutisia joutuu kyllä kuulemaan ja lukemaan muutenkin. Kaveripyynnöt ovat ihan oma lukunsa. Sain yhtenä päivänä kaveripyynnön ugandalaiselta akateemikolta, jolla oli sillä hetkellä tasan yksi kaveri. Lienee sanomattakin selvää, etten ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä miehestä enkä häntä myöskään kaverikseni hyväksynyt. Pistää kyllä miettimään, että miten ihmeessä juuri minä olin koko suuressa maailmassa henkilö numero kaksi, johon tämä ugandalaismies keksi Facebookissa ottaa yhteyttä? Maailma on ihmeellinen paikka, internet kaikessa ihanuudessaan ja kamaluudessaan vähintään yhtä kummallinen.


UUSI RAUMA

12 – Lauantai 29. 9. 2012

PALVELUHAKEMISTO ASELIIKKEET

KYLMÄHUOLTOA

SISSOS.FI

RAUMAN KYLMÄRAKENNE

Metallitie 3, Rauma ma–pe 9–17.30, la 10–14 02 822 8282

Myynti, asennus ja huolto, Teerentarhantie 8, puh. 822 7333 www.kylmarakenne.fi

AUTOKOULUT AJO-OPISTO SINISALO OY www.ajo-opistosinisalo.com Puh. 822 6310 •••

LIIKENNEOPISTO OLLI SELKÄMÖ OY www.liikenneopistoselkamo.fi Puh. 824 0070 •••

MAIKOLAN AUTOKOULU www.autokoulumaikola.fi Puh. 824 1402 •••

LVI-LIIKKEET PUTKILIIKE JUHA NURMINEN Yli 30 v kokemuksella kaikki putkityöt. posti@putkiliikenurminen.fi P. 040 096 2219, päivystys 24 h 0400 908 023

•••

Täyden palvelun LVI-talo VESI-VASA, Papinhaank. 2, puh. 555 3200. www.vesi-vasa.fi

MAALÄMPÖÄ

SANDHOLMIN AUTOKOULU www.sandholminautokoulu.fi Puh. 822 5888

AUTOPESULAT

SA-JARIX OY

LÄMPÖÄSSÄ. MAALÄMPÖJÄRJESTELMÄT. Puh. 0500 834 072

T:mi AUTO-ALANEN Peltivahe 4 Pesut, vahaukset, sisäpesut ym. Puh. 0400 599 181

HIEKAT • MURSKEET

MERKKIHUOLTOA HUOLTOKORJAAMO FRIMAN OY Citroën, Suzuki, Hyundai, Isuzu. Kairakatu 32, Rauma. Puh. (02) 822 5433, 823 9865

ERKKO NÄPPI OY Puh. 868 2645, 868 1515

ILMOITUSTILAA 3 RIVIÄ TEKSTIÄ (27 merkkiä rivillä)

MÖKKITALKKARIT METSÄNHOITO- JA MÖKKITALKKARI

SÄIKÄN METSÄPALVELUT KY Puh. 045 848 5910

12 e + alv. Lisärivi 3 e

KAIVONPORAUSTA KALLIOKAIVO OY J & J Lehtonen, Mynämäki Puh. 430 5324, 0400 124 124 www.kalliokaivo.fi •••

Pora- ja maalämpökaivot PAASSILTA OY, Rauma p. 0500 123 072, www.paassilta.fi

KEITTIÖKALUSTEET GLORIA-KEITTIÖT Kaikki mitä keittiöösi tarvitset. Satamakatu 1, p. 010 231 0500 gloriakeittio.fi

KODINKONEIDEN HUOLTOA LÄNSI-SUOMEN KODINKONEHUOLTO OY Ompelu- ja kodinkonehuolto Ilmalämpöpumppujen ja laitoskeittiölaitteiden myynti, asennus ja huolto. Teollisuuskatu 1, puh. 822 6301

•••

PAINOTALOJA SATA-SERI OY Teippaa, painaa, tulostaa. www.sata-seri.fi Puh. 8387 3400

•••

RAUMAN SEUDUN HUOLTO Kodinkone, kylmälaite, kiinteistöpesulahuolto, ilmalämpöpumput Puh. 044 743 7300 www.raumanseudunhuolto.fi

KOSTEUSKARTOITUKSIA RAUMAN RATKO Satamak. 9 Kosteusmittaukset, märkätilan vedeneristysten tarkastukset, kuntoarviot, myös kaikki rakennusalan työt. Puh. 822 3308

•••

IHODEN HÖYLÄÄMÖ Puh. 823 6265, 0400 821 020, sahattua, höyl. ja kyll. puutavaraa.

•••

KOLLANPOJAT -Puut ja pali muut- kollanpojat.fi Huittistent. 649, p. (02) 823 4244

REMONTTIPALVELUA RAUMAN RATKO Satamak. 9 Rakennusalan työt kokemuksella, korjaus, suunnittelu, kosteusmittaus, märkätilan vedeneristysten tarkastukset. Puh. 822 3308

•••

REMONTTI- JA ASENNUSTYÖT www.kalusteasennusrauma.com Jarno Liiten p. 0500 730272

SIIVOUSTARVIKKEET MÄKITALO OY Eteläpitkäkatu 1 (taksiaseman vieressä), puh. 822 2275

TIETOTEKNIIKKAPALVELUA DIGIPIIPARI Tietokone ja digiboxi huollot 044 9688 192 www.digipiipari.fi

TILITOIMISTOT

RAUMAN YMPÄRISTÖTEKNIIKKA OY

TILI- JA TOIMISTOPALVELU SANNA NIEMI 050 543 3578,

Kosteuskartoitukset, kuntoarvioinnit ja asuntokaupan kuntotarkastukset. Märkätilojen rakennusvalvonta, lämpökuvaukset. Puh. 040 763 4959

tilijatoimistoniemi@gmail.com www.sannaniemi.fi •••

KOTISIIVOUSPALVELUA KAISA FALTTU T:MI Kaikki kodin siivoukset, myös ikkunanpesut ja lattianvahaukset huolellisesti ja luotettavasti. Puh. 044 553 7695

Liikealan Seniorit. Ti 2.10. klo 13 tutustumme oppaan johdolla Rauman Pyhän Ristin kirkkoon. Kaikille avoin tilaisuus. Tilaisuuden jälkeen kahvit osaston toimistolla. Sekä ilmoittautumiset/maksut la 20.10. teatteriiltaan Uudenkaupungin teatterissa. Näytös Albatrossi ja Heiskanen. Juha Vainion lauluja. Seniorijaosto Rauman Seudun Sydänyhdistys ry. Vammaisten kirkkopyhä su 30.9. klo 10 Pyhän Ristin kirkossa. Messun jälkeen kahvitilaisuus. Huom! Rauman Invalidien vesijumppa jatkuu kuten ennenkin eli tiistaisin klo 12.3013.15. Tervetuloa mukaan! Uimahallimaksu. Vasemmistoliiton Rauman kunnallisjärjestön kokous Kaupungintalolla Alfonskabinetissa to 4.10.12 klo 18.00. Tervetuloa kaikki! El Rauman yhdistys. Tarinatupa Vermuntilan Rukoushuoneella ke 3.10. kello 13.00. Tervetuloa. EL-Eurajoki. Kuukausikokoontuminen Eurajoki-salissa to 4.10. 2012 klo 13.00. Kahvio ja kerhot 11.30. Leena Vajala ja Eija Mänty antavat selvityksen ikäihmisten ravitsemustilan selvitystyöstä. Lisäksi omaa ohj., yht.laulua, arvontaa ym. Tervetuloa! T. Hallitus RMVK:n lentopallovuorot alkavat jälleen 29.9.2012 ja siitä eteenpäin joka lauantai klo 13-15. Pelipaikkana Pyynpään ala-asteen liikuntasali. Tervetuloa kaikki mukaan!

PUUTAVARAA

RAUMAN HUOLTOPISTE www.raumanhuoltopiste.fi Metallitie 5. Puh. 040 502 9505

PAMin jäsenille tiedoksi; Liikealan toimistolla ei päivystystä pe 5.10.

TILI- JA TOIMISTOPALVELU SATA-EURO AY Rauma puh. 674 2072, 050 369 6237

VERHOILUA sisustusverhoomo

PUNAINEN HUONE Urheilukatu 5, 0400 318 706 www.punainenhuone.fi

Keskustan Rauman kunnallisjärjestön kokous to 4.10. klo 19 Rauman kaupungintalossa. Käsitellään kuntavaaliasioita. Tervetuloa! Rauman Demarit ry. Johtokunnan kokous Kuusistonkatu 1 kerhotilassa ke 3.10.2012 klo 18.00. Viimeistelemme vaalisuunnitelmaa ja päätämme syksyn kokouksista. Tervetuloa! Puheenjohtaja Yhdessäoloa ja laulamisen iloa! Rauman Seudun Mielenterveysseuran Hyvä Mieli -ryhmä järjestää kaikille avoimen laulutuokion ke 3.10. klo 10-12, Siikapolku 1. Säestäjänä Jukka. RMVK:n lipun lasku ja lauluilta on tukikohdissamme Vehaniemessä ja Meriniemessä vuosi-ilmoituksen mukaisesti la 29.9.2012 klo 18.00. Meriniemessä Make soittaa ja Alpo laulattaa. Tervetuloa!

Ti 2.10. klo 18 Marttailta HUOM: Meriristissä. (ota uikkarit mukaan, saunotaan ja uidaan). “opetellaan kävelemään oikein”. Tervetuloa iloiseen joukkoon. Rauman Lännen Martat ry

Raumalainen vanhanajan pitopöytä Rauman Seurakuntatalolla (Luostarinkatu 1) su 30.9. Kattaukset klo 12 ja 14. Liput: aikuinen 20 e, lapsi 4-12 v. 10 e. Lippuja voi ostaa palvelupiste Pyyrmannista (Valtakatu 2), sekä ovelta. Kodisjoen Marttayhdistys ry, Rauman Lännen Martat ry ja Rauman Marttayhdistys ry Syksy on tullut, aloitetaan taas naisten illat, Kaaron Rantasaunalla, Kaarojärventie 109, to 4.10.2012 klo 17. Kahvitellaan ja keskustellaan mitä syksyn aikana tehdään ja milloin kokoonnutaan. Naiset joukolla mukaan. Tervetuloa!

Rauman Seudun osaston n.s. tukihenkilöpäivystys on jälleen alkanut. Vertaistukihenkilö on tavattavissa paikan päällä Satamakatu 3, tai auttavan puhelimen vieressä numero 02-821 1264, tiistaisin klo 13-15.00, 25.9. alkaen. Jos on syövästä kysyttävää, selvitettävää tai jutun tarvetta, soita tai tule käymään. Rauman kunnantyöntekijät JHL ry 046. Yhdistyksen jäsenkokous pääluottamusmiestoimistolla Savilassa. 1. Kokouksen aiheena yhdistyksen purkautuminen. 1. purkukokous 4.10.2012 klo 18.00. 2. purkukokous 25.10.2102 klo 16.30. Uimahallikuljetukset taas torstaisin alkaen 4.10.12. Lähtö Uotilan ala-asteen pysäkiltä klo 17.15 ja paluu n. klo 20.00. Reitti ennallaan; Uotila - Kolla - Nihattula - Vasarainen - Monna. Hinta 2 e.Tervetuloa kaikki mukaan! Uotilan Asukasseura ry Viihderisteily 1314.11.2012 Silja Europalla. Kuljetus: Pori Eurajoki - Rauma - Turku /paluuu. Matkan hinta 0 e, ei sisällä ruokailuja. Sitovat ilmoittautumiset sunnuntaina 7.10. mennessä. puh. 0400-719 314 , (Matti Arvo). (40 paikkaa jaossa) B 1-2 hengen hyttipaikalla. Rauman Seudun Sydänyhdistys ry. Finlanders rytmiä sydämeen -konsertti Rauma-salissa to 4.10. klo 19.00. Muutama paikka vapaana. Paikat numeroitu. Liput Pyyrmannista, Valtakatu 2, Rauma. Hinta 29 e sis. väliaikakahvin, pullan sekä narikkamaksun.

Turun retki. Yhteinen päivä Turun keliakiayhdistyksen kanssa la 13.10.2012. Päivän teemana erityisesti lapset. Matkaamme yhteiskuljetuksella Turkuun. Lähtö Rauman linja-autoasemalta klo 10.00. Mahdollisuus kaupunkisota Megazoneen (yli 7 v.) 14,50 e tai Hoploppiin 10 e. Vaihtoehtoisesti voi jäädä kaupunkiin shoppailemaan.Yhdistys tarjoaa linja-autokuljetuksenjäsenilleen.Ilmoittautumiset Ma 1.10.2012 mennessä Ellalle P. 040-522 7751 tai ellunkana1.gmail.com Hallitus Matka Tampereelle, Pirkkahalliin Kädentaitomessuille sunnuntaina 18.11.2012, matka + pääsylippu 35 e/henkilö. Lähtö Kaaron Kyläkaupalta klo 10, matkalta mahdollisuus tulla mukaan. Paluumatkasta voidaan keskustella matkan aikana. Sitovat ilm. lokakuun aikana puh. 050549 4842. Matkalle voi tulla kuka vaan ja mistä vaan. Tervetuloa! Rauman metalliosastojen seuturyhmä järjestää ao 066, 102, 160, 299 ja 376:n jäsenille koulutuksen Cumuluksessa ti 9.10. klo 18.00-21.00 työehtosopimuksesta, kouluttajana toimii Turja Lehtonen koulutusyksiköstä. Ilmoittautumiset metallin toimistoon viimeistään pe 5.10. Tervetuloa koulutukseen. Rauman metallityöväen ao 066 ry:n toimikunnan kokous pidetään metallin toimistolla ti 2.10. klo 18.00. Tervetuloa kokoukseen. Pj. Rauman kone- ja valimotyöväen ammattiosasto 102 ja osaston säätiö järjestää matkan Tallinnaan 6.-8.12. 2012. Hinta jäsen 80 e ja seuralainen 100 e. Matkaan sisältyy edestakaiset kuljetukset, 1. yö Baltic Brinsess laivalla jaetussa B-hytissä, aamiainen ravintola Viru hotellissa, 2. yö hotelli Metropolissa, illallinen ravintola Maikrafissa, joulusyöminki. Lähtö Rauma tilausajolaituri 6.12. klo 13.15. Paluu 8.12. klo n. 21.00. Passi tai tarvittava henkilötodistus mukaan. Ilmoittautumiset 31.10. mennessä Harri Reivonen puh. 050-301 8695 ja maksut ammattiosaston tilille 563000-22770093, 31.10. menessä. Tervetuloa jouluostoksille Tallinnaan t: amm.os. säätiö ja ammosasto 102.

Rauman seudun Diabetesyhdistyksen väki. Vammaisten kirkkopyhä on 30.9.2012 klo 10 Pyhän Ristin kirkossa. Messun jälkeen kirkkokahvitilaisuus on Virastotalolla. Ohjelmaa myös. Tervetuloa! VYT maksaa kyydin tarvitsijoille. Pyydä palvelutaksia lähettämään laskun; Tuomo Grundström, Anundilankatu 3, 26100 Rauma.

VERENLUOVUTUS Posellissa, Nortamonkatu 12, ma 1.10. ja ti 2.10. klo 13-18. Kaikkien veriryhmien verta tarvitaan. Jokainen terve, 18–65-vuotias ja yli 50 kiloa painava henkilö voi luovuttaa verta. Verenluovutuskelpoisuus tutkitaan terveystietokyselyn avulla ennen luovutusta. Henkilöllisyys tunnistetaan virallisesta henkilötodistuksesta.

Ok-Eläkeläiset. Olemme varanneet lippuja Rauman Kaupungin teatteriin "ILTATÄHTI" näytökseen 28.11 klo 19.00 lippu 22 e, tilaa lippusi heti Urpo Nieminen 044-068 4303. Näytös on asukkaittensa tapaan parhaat päivänsä nähnyt vanhainkoti. Ok-eläkeläisten joulujuhla Posellissa 11.12. Terveisin Ok-eläkeläistoimikunta

Punainen Risti Rauman osasto. Punaisen Ristin vapaaehtoisten kuoro aloittaa toimintansa to 4.10.2012 klo 1314.30 Pikku-Jumbossa. Sinä kuorolaulusta innostunut jäsen, tule mukaan laulamaan. Kokoonnumme joka toinen torstai. Tervetuloa!

Rauman Akateemiset Naiset tutustuvat lähija luomuruokaan ruokapuoti Lumossa, Kuninkaankatu 26, to 4.10. klo 18. Illan hinta on 20 e. Maistelun aikana Lumo-puodin pitäjä kertoo juustojen ja lisukkeiden taustaa sekä pitää tarvittaessa yritysesittelyn. Ilmoittautuminen 2.10. klo 16 menn. Ainolle 044-710 5379 tai aino.pelto-huikko@iki.fi Rauman Vammaisjärjestöjen Yhteistyötoimikunta tiedottaa: Vammaisten kirkkopyhä on Rauman Pyhän Ristin kirkossa sunnuntaina 30.9. klo 10. Messun jälkeen on viereisessä seurakuntatalossa yhteiset kirkkokahvit, joissa on puheenvuoro VYT:llä, seurakunnalla ja musiikilla. VYT maksaa invataksin niille, jotka sitä tarvitsevat. Ilmoittakaa invataksin tarpeesta sihteerille (yhteystiedot alla), niin katsotaan reitit samalta suunnalta tuleville. Kuntavaalit tulossa. VYT järjestää vaalipaneelin tiistaina 2.10. klo 18. Järjestötalossa, Siikapolku 1. Yhdistysväki, tulkaa vaatimaan vastauksia. Paneeliin kutsutaan kaikkien puolueitten edustajat ja lehdistö. Rauman Seudun Mobilistit ry:n lokakuun kuukausikokous kerhohuoneella ke 3.10.-12 klo 18.00. RSM:n sihteeri Rauman Ilco ry. Sääntömääräinen syyskokous ke 3.10. klo 13.00. Kokoontumispaikka Järjestötalo, Siikapolku 1. Kahvitarjoilu! Tervetuloa! Tervetuloa Super ao. 620 sääntömääräiseen syyskokoukseen 29.10.12 klo 18.00. Paikkana Aarnkari. Aiheena mm. uuden hallituksen valitseminen. Ruokailun vuoksi ilmoittautuminen viimeistään 22.10.12 sirkka-liisa.juhola@superliitto.fi / 050-518 7887. Superilaisille teatteriesitys Rauman kaupunginteatterissa 8.11.12 klo 19.00. Musikaali Iltatähti, joka kertoo vanhainkodin asukkaiden unelmista, haaveista ja heidän arjestaan. Hinta jäseniltä 15 euroa, paikkoja rajoitetusti. Varaa lippusi 8.10.12 mennessä Tuija 0400-938 260 tai Mirva 0504436659. Rauman Paikallisjärjestö järjestääKultturitalo Posellissa to 11.10. klo 18.00-21.00 kunnallisvaalipaneelin, jossa jäsenjärjestöjemme kunnallisvaaliehdokkaat ovat mukana vastaamassa kysymyksiin ja kertomassa näkemyksiään kunnallispolitiikan kiemuroista. Tilaisuudessa yleisön sana on vapaa. Kahvitarjoilu. Mukana myös mies ja kitara – Ragnar B Hauta. Sinä SAK-lainen kunnallisvaaliehdokas, ota yhteys RAP:n puheenjohtaja Tarmo Marttiseen, puh. 050-516 7574 ja ilmoittaudu paneeliin 1.10.12 klo 12 mennessä. Tervetuloa! Rauman Paikallisjärjestö ry:n edustajiston syyskokous pidetään Rauman järjes-tötalolla, osoite Siikapolku 1, keskiviikkona 31.10. klo 18.00. Kahvi ja edustajavaltuuksien toteaminen aloitetaan klo 17.30. Kutsu asialistoineen on postitettu ammattiosastoille 15.8.2012. Tervetuloa! Hallitus

SPR Puoti ja Wanhat Tawarat, Valtakulma, avoinna ark. klo 11-17, la klo 10-14. Puh. 02822 8591. Alapuodissa on ryijynäyttely. Tule tutustumaan laajaan 1500 m² kierrätystavarataloon. Otamme vastaan kaikkea puhdasta ja ehjää tavaraa. Isommat haemme ilmaiseksi kotoa. Soita 02-822 8591. Tervetuloa! Rauman Karjalaiset, syksyn ohjelmaa: Tarinakerho kokoontuu ti 2.10. klo 13 Kuovinkuja 4:ssä. Tervetuloa! Luvian Karjalaseuran Tanhuryhmä järjestää 30-v.juhlakatrillin Tasalassa la 6.10. klo 18–24. Juhlassa on maittava karjalainen noutopöytä, tanhuesityksiä ja tanssia elävän musiikin tahdissa. Karjala-risteily 25.–26.11. Raumalta lähtee laivalle, oma bussi. Tiedustelut Pökkönen 044542 7190. Rauman Seudun Selkäyhdistys ry. Kauneus- ja terveysmessut Helsingissä 20.10. Matka ja messulippu yht. 30 e, lähtö linja-autoas. klo 8, Kortela ABC 8.10. Matka kaikille avoin, lähde päiväksi Helsinkiin. Tervetuloa mukaan. Sinitaivas-konsertti ke 14.11. Maksut 38 e, 8.10. menn. tilille 563045-25314. Varattu loppuun, kysy peruutuspaikkoja Seijalta 044-271 0142. Lähtö ilm. lähempänä ajankohtaa. Terv. Seija Rauman Seudun Työttömät ry, Satamakatu 2, Puh. (02) 822 4206, www.raumantyottomat. com Sähköposti: r a u m a s e u d u n - t y o t t o m a try@pp.inet.fi Aukioloajat: Toimisto ma - pe klo 9 -15, 10-ruokala aamiainen ma -pe klo 8.30-9.00 ja lounas ma pe klo 12-14.30 ja la klo 12-14, Kirpputorit Satamak. 2 ja 4 mape 9-18, la 10-15. Jäsenille ompelimopalvelut edullisesti ! Kirpputorilla paljon edullisia miesten vaatteita, myös isoja kokoja. Rauman Lukon kotiotteluihin seisomapaikkalippuja alk. 7 e/kpl. Vain jäsenille. Käsityö-/keskustelukerho kokoontuu keskiviikkoisin klo 12.30-15.00. Miniristeily Viking Isabellalla 24.-25.10.2012. Hinta jäseniltä ja lapsilta 14 e, muut 16 e. Ilmoittautumiset ja maksut toimistoon 12.10. mennessä. Ennakkotieto!!! Uusi upea Viking Grace Turusta Tukholmaan ja takaisin. Ensimmäinen asiakasristeily 16.-17.1.2013. Liikuntatapahtumat vko 40: vesijumppa ma 8.15-8.45 ja 8.459.15 pe 9.00-9.45, kuntosali to klo13-14 Winnova Satamakatu 19, Huom!! Keilailuaika muuttunut! Perjantaisin klo 10-11. Ruokalista vko 40: ma: spagetti + jauhelihakastike, ti: uunimakkara, ke: kermainen kanakeitto, to: kermainen uunikala, pe: monterilai, la: possunpihvi + maalaisperunat. Ateria sisältää salaatin, leivän, levitteen, ruokajuoman ja jälkiruoan tai kahvin. Muutokset mahdollisia. Aamiainen ma-pe klo 8.30-9.00, joka sisältää puuron, voileivän, leikkeleen, munan ja kahvin. Liity nyt jäseneksi 7 e/kalenterivuosi. Voit liittyä jäseneksi jos olet työtön, lomautettu, osa-aikatyössä, työvoimapoliittisessa toimenpiteessä tai työttömyyseläkkeellä. Voit liittyä myös kannatusjäseneksi 10 e/kalenterivuosi. Tervetuloa mukaan yhdistyksemme toimintaan ja tutustu kotisivuihimme www.raumantyottomat. com.


UUSI RAUMA urheiluseurat

Miesten 2-sarjan avausottelu Team Narvi - Auran Vannas Lapin hallilla tänään klo 14. Tervetuloa kannustamaan. Paikalla puffetti. Ennakkotietona jäsenille: RTU :n koko perheen joulujuhlaa vietetään tänä vuonna lauantaina 1.12 kello 14.00 kahvila-ravintola Pinjassa (Klapsakka) Kairakadulla. Varaa aika ja tule paikalle viettämään hetki jouluisessa tunnelmassa. Hallitus Oletko unohtanut? Avoin kaikille 6 v - 12 v tytöille tarkoitettu liikuntakoulu on käynnistynyt Rauman lukion liikuntasalissa Nummenvahe 5 tiistaisin kello 18-19.00. Ilmoittautumiset salilla Minttu Lahtiselle, mukaan mahtuu. Osanottomaksu on 20 euroa, sisaralennus 5 euroa. Osanottomaksu kattaa sekä syys- että kevätkauden, osanottomaksuun sisältyy ryhmävakuutus, T-paita ja kunniakirja. Mahdolliset tiedustelut Markku Malmsten puhelin 050-552 6140. Ay maastojuoksukilpailu lauantaina 27.10.2012 klo 12.00 Porissa Isometsän alueella (kisakanslia Porin maauimalan huoltotiloissa). Sarjat ja matkat Naiset yleinen, N-35 v, N-40 v, N-50 v, N-55 v, N-65 v 5 km, miehet yleinen M-35 v, M-40 v ja M-45 v 10 km, lisäksi M-50 v, M55 v, M-60 ja M-70 v 5 km. Osallistumismaksu on 10 e/juoksija, maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä viimeistään maanantaina 15.10. mennessä tilille FI92 55425420 0020 19, viestiksi ay maastojuoksut. Ilmoittautuminen TUL Satakunnan piiri Antinkatu 9 B 24, 28100 Pori tai sähköpostilla tiedotus@tulsatakunta.com. Ay-kilpailut on tarkoitettu SAK:n, STTK:n ja Akavan jäsenille. Mahdolliset tiedustelut TUL Satakunta (02) 630 6900 tai Markku Malmsten puh. 050552 6140. Järjestelyistä vastaavat Porin Pyrintö, Rauman Työväen Urheilijat, Kaaron Roima, Kiukaisten Kisailijat ja Lapin Tempo Tervetuloa kisailemaan. Seuran nuorten yleisurheilijoiden päätösja palkintojenjakotilaisuus pidetään keskiviikkona 17.10. kello 18.00 Länsi-Suomen Osuuspankin Rauman konttorin kerhohuoneella. Käynti Nortamonkadun puolelta väliköstä. Kaikki vähintään kahteen avoimeen sarjakisaan taikka 3-otteluun osallistuneet tullaan palkitsemaan. Nyt kannattaa jatkaa hyvää harrastusta tiistaisin kello 18-19 välisenä aikana Rauman lukion liikuntasalissa Nummenvahe 5. Ilmoittaudu tiistaina 2.10. paikan päällä. Olet tervetullut iloiseen joukkoomme! Mahdolliset tiedustelut Markku Malmsten puhelin 050-552 6140. TUL:n avoimet maastojuoksun mestaruuskilpailut juostaan Porin Isometsän alueella (kisakanslia Porin maauimalan huoltotiloissa) lauantaina 27.10. 2012 alkaen klo 10. Juoksumatkat: sarjat T-15 v ja P-15 v 3 km, T-13 ja P-13 2 km, T-11 ja P-11 ja T-9 ja P-9 v 1 km. Lisäksi 17 v, 19 v naiset ja miehet 5 km, Viiden kilometrin lenkki odottaa sarjoja: naiset yleinen, N35 v, 40 v, N-45 v , N-50 v, N 55 v ja N-65 v sekä M-50 v, M-55 v, M-60 v ja M-70 v. Miesten yleinen sarja, M-35 v, M-40 v ja M-45 sarjoissa matkana on 10 km. Osanottomaksut 9 v - 15 v sarjoissa 6 e/juoksija, muissa sarjoissa 10 e/juoksija, maksetaan TUL:n Satakunnan piirin tilille FI92 55425420 0020 19, viestiksi maastojuoksu, viimeistään perjantaina 19.10. 2012 mennessä TUL Satakunta Antinkatu 9 B 24 28100 Pori, sähköposti tiedotus@tulsatakunta.com. Jälkiilmoittautuminen on tehtävä viimeistään kaksi tuntia ennen kisojen alkua kisapaikalla. Mahdolliset tiedustelut Markku Malmsten puh. 050-552 6140. Järjestelyistä vastaavat Porin Pyrintö, Rauman Työväen Urheilijat, Kaaron Roima, Kiukaisten Kisailijat ja Lapin Tempo. Tervetuloa kisailemaan!

Rauman Lukko ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään Lukko Ry:n toimistolla jäähallilla maanantaina 8.10.2012 klo 19.30 alkaen. Tervetuloa. Lukkofanit ry järjestää matkan su 7.10. Jokerit-Lukko otteluun. Jäsenet 30 e/muut40 e, lähtö Savilanpuistosta klo 12.00. Sitovat ilmoittautumiset su 30.9. klo 21.00 mennessä Janille 044597 5251 tai 02-8381 6939. Lukkofanit ry järjestää matkan pe 12.10. TpsLukko peliin. Lähtö Savilanpuistosta klo 16.30. Hinta jäseniltä 15 e/muilta 25 e. Sitovat ilmoittautumiset su 7.10. klo 21.00 mennessä Janille 044-597 5251 tai 02-8381 6939. Vermuntilan Tempo ry. Sunnuntaina 30.9. klo 13.00 jäähallin vieressä sijaitsevalla pururadalla lapsille maastojuoksukilpailut. Sarjajako, tytöille ja pojille omat sarjansa: v. 2008 ja myöh. synt. (n. 400 m), v. 20062007 synt. (n. 400 m), v. 20042005 synt. (n. 800 m), v. 20022003 synt. (n. 1,3 km), v. 20002001 synt. (n. 1,3 km). Ilmoittautuminen klo 12.40 lähtien. Kilpailun jälkeen mehutarjoilu ja palkintojen jako. Lämpimästi tervetuloa osallistumaan ja/tai kannustamaan! Säävaraus. Lisätiedot: Meli Valo, p. 044-552 6782 Yu-koulun harjoitukset jatkuvat keskiviikkoisin. Lapin hallilla. 8-11 vuotiaat klo 18-19, 12 v ja vanh. klo 18.00-19.30. Lähempiä tietoja saa Laura Sulenilta puh. 050-331 4695. Temppu- ja urheilukoulu alkaa Lapin hallilla ti 2.10. Temppukoulu 2006-2008 syntyneillle klo 17.30-18.30 ja urheilukoulu 13 luokkalaisille klo 18.30-20.00. Temppukoulun hinta on 20 euroa ja urheilukoulun 30 euroa. Lähempiä tietoja kouluista saa Annika Hakalalta, puh. 040761 2191. Yleisurheilun talvikauden harjoitus- ja kilpailutoiminta alkaa 15.10. talviharj.hallilla. Urheilukoulu on tarkoitettu 19972006 synt. tytöille ja pojille. Toiminnasta kerrotaan tarkemmin myöhemmin tämän lehden ja Länsi-Suomen sivuilla. YU-jaosto Lentopallon Rauman kaupungin 570 v. juhlaturnaus puulaakijoukkueille su 7.10. Kourujärven palloiluhallissa. Pelit alkaa klo 9.30 (saliin pääsee klo 9.00). Osallistumismaksu 50 e/ joukkue. Voittajajoukkue palkitaan. Lisätiedot ja ilm. 3.10. mennessä 050-575 8526. Rauman Naisvoimistelijat aloittaa kaksi uutta ryhmää. OKL:n tornisalissa Seminaarinkatu 1, alkaa 1.10. klo 1717.45 uusi musiikkiliikutaryhmä 4-6 v. Torstaista 4.10. alkaen Winnovan liikuntasalissa Steniuksenkatu 8, klo 18.-18.45. Jumppamix ryhmä 7-9 v. tytöille. Ohjaajana kummassakin ryhmässä Elina Kilpeläinen. Ilmoittatutuminen ryhmiin seuran kotisivujen kautta. Tervetuloa!!!

myydään Käsinveistetyt savusaunat tilaustyönä p. 0500-325 869. Seka- ja koivuklapia. Puh. 046-570 3265 Kuivaa seka- ja koivuklapia tuotuna. Puh. 0400-723 938 3 digiboksia, 2 videota, 4 DVDsoitinta, pikkuvik. 050-526 1992. Tyrniä kokonaisena ja mehuna. Puh. 045-889 0995 Överum kääntöaurat 3-siip.ja mahonkilankkua. 046-570 3265 Mustaamultaa nurmik. myös hiekkaa ja murskeita. P. 0400-328 726 Olohuoneen pöytä + 6 tuolia, pyöreä sohvapöytä, 2 nojatuolia. Puh. 050-381 5534

Myydään hirsihuvila, Lappi Turajärvi. Purettava ja siirrettävä. Hintapyyntö 1800 e tai tarjous puh. 050 593 4394 Paneelit, eri puulajeja, eri kokoja. Höylätyt puutavarat, ulkovuorilaudat, erikoispuut. Auvintie 328, Eurajoki. Puh. 044095 4376 Hiace 14” talvirenk. uudehkot Michelin nast. renkaat sekä lähes ajamattomat kesärenk. erik. vantein, hp. 420 e. Puh. 0400324 788 Seulottua multaa, täytesoraa ja sepeliä sekä täytemaata, paikalle ajettuna. Nosto-Elonen Oy, p. 0400 533 259

MULTA, MURSKEET ym. toimitettuna Maarakennus JALONEN Oy 0400 721 743 tai 040 7211 660

ostetaan

ILMALÄMPÖPUMPUT LÄNSI-SUOMEN KODINKONEHUOLTO OY Teollisuuskatu 1, Rauma Puh. (02) 8226 301

Panasonic ilmalämpöpumput Raulalta

Ilma-vesilämpöpumput Kodin Huoltopalvelu

Puh. 044 342 5422 www.kodinhuoltopalvelu.fi VALTUUTETTU KAUKOMARKKINAT LÄHIENERGIA-ASENTAJA

OKL-opiskelijatyttö etsii asuntoa. Puh. 050-300 0386

Omakotitalolle tontti Rauman alueelta. Puh. 044-565 6654

Halutaan vuokrata mökki tai okt, kaksihenkinen perhe ja kaksi koiraa puh. 0400-636 018.

Ostetaan merellinen rivitalo 3-4 h+k esim. Otan alue/Merirauma. Yst.vast. 050-552 8833. Käteisellä kaikenlaisia romuja. Rauta, auto, metalli yms. Noudetaan/siivous. Puh. 0400-588 992 Rautaromu, sekapelti, autot, noudetaan nosturiautolla. Maksan hyvän hinnan, reilusti käteisellä. Puh. 045-678 7936 Paras hinta puhelinosakkeista. Maksan vs.veron. Rahat heti. P. 050-540 5004 www.ASIAKASTURVA.fi

Afrikan ja Egyptin vientiin Toyota Hiace, Toyota Liteace, Toyota Hilux, Toyota Corolla, Mazda 2200, Nissan Urvan, Nissan Sunny, Mitsubishi L300, myös katsastamaton. Hyvät ja huonot, isokaan vika ei ole kaupan este, kaikki käy. Puh. 044-587 6100. Noudetaan, kät.maksu. Myy autosi turvallisesti. Ost. autoja heti kät. Tarjoa kaikki merkit ja mallit, p-, h-, farm., lava-autot, maasturit, uudenkarheat vähän aj., myös vanhat paljon aj. Kät.maksu, loppuvelan lunastus. Huomio! Romuautoista teemme romutustodistuksen. Myös vaihto halvempaan. Tarj. rohk. 044587 6100

vuokrattavana ILMALÄMPÖPUMPUT Meiltä saat myös suodattimet ok-talojen ilmanvaihtokoneisiin.

Hakuninvahe 1, 26100 Rauma Puh. (02) 8376 6100 www.ilmatekniikka.com

ajoneuvoja myydään VW TRP paku 1.9 TD vm. 2000. Aj. 290 tkm, hyvä. 050-523 9670 Citroen Xantia farmari vm. -97. H. 800 e. Puh. 040-825 8049 Ford Escort 1.6 -90. Kats. 04.-13 asti. 2-r. H. 350 e. 0400-458711

halutaan vuokrata

Puukiuas ja vesipata. Puh. 040578 1755

ajoneuvoja ostetaan • valtuutettu myynti ja asennus

Lauantai 29. 9. 2012 – 13

Erikokoisia varastotiloja alk. 55 e/kk. Puh. 0400-464 401. Siisti 1 h + kk + parveke. Vapautuu nopeasti. P. 0400-941 121

Perhe etsii 3-4 h+k Kourujärven/Lensun/Paroalhon alueelta. P. 040-412 0444.

kirpputorit

Sisäkirppis la 29.9. ja su 30.9. klo 10-18 Lapintie 19, Kodisjoki. Mm. astioita, kod.tarv. lasten kirj., leluja, lehtiä, vaatt. aggreg. ym. Puh. 040-848 8481

Keittiöovien, väliovien ja kalust. ruiskumaal. P. 0400-735 660. Kaislanniittoa, imuruoppausta, pohjanjyrsintää. 045-3434654

Tietokoneen huoltotyöt ja digiboksin asennukset. Puh. 050-301 1418.

Rakennuspalvelua: Uudisrakennukset ja korjaukset. Harkkoperustukset. Parketit ja laminaatti. Lattioiden hionta ja lakkaus. Puh. 044-533 4971.

MUUTTOPALVELUA P. 045 1268 769, 050 405 3825 PARKETIN JA LAUTALATTIOIDEN HIONNAT JA LAKKAUKSET AMMATTITAIDOLLA. Puh. 044 555 1117

sekalaiset

Honda Civic -95, aj. 187 t, seur. kats. 3/13, 490 e. 040 556 3871

Omenat tuoremehuksi. Laukola, Murtamo. Puh. 050-525 1052

Mazda 323 1.5 vm. -97, 299 tkm, 2 x renkaat, katsastettu 4/12, h. 950 e. P. 044-520 5548

2 h, kk 46,5 m² Töyryntie 12. Hyväkuntoinen. Vuokra 530 e + vesi+sähkö. Tiedustelut: 040578 3434.

Piia ja Pystyorkesteri tilattavissa juhlaan kuin juhlaan p. 040-553 8189 www.pystyorkesteri.fi

Kiva kaksio ja parveke 45 m2 keskustassa. Vuokra 560 e + vesi. Vapaa 1.10. Tiedustelut 044765 7120

Aloita Astangajooga!!! Alkeiskurssi Raumalla 6.-7.10! llm. jooganiina@hotmail.com/ www.raumanastangajooga.fi

asuntoja myydään Kt 2 h+k 54 m² Kodisjoella. Etuovi ID 919966, p. 050-329 7214 Mummonmökki Jokirannassa Luvian Laitakarissa meren läh. Myydään tai vuokr. P. 050-572 5225.

eläimiä myydään Kaksi aikuista chihutyttöä samaan kotiin. Puh. 050-357 5989

veneitä ostetaan Pulpettivene n. 4,5-6 metriä. Minimissään 30 hv koneella. Hinta: 0-3000 e. P. 044-523 0622

2 h + k + iso terassiparveke 56,5 m². Täysin uusittu. Sis. pyykinpsukoneen ja 10 m nettiyhteyden. Viihtyisällä Talolan puutaloalueella. 670 e/kk. Puh. 0400-831 594, 040-583 8321 Raumalla pieniä varastotiloja/ moottoripyörät. Varastot ovat kooltaan 4,7-16 m², lämmöllä ja ilmastoinnilla varustettuja. Myös muutama isompi varstotila. Jokaisella oma tila lukolla varust. Vuokra-aika viikosta vuosiin. Hinnat alk. 60 e/kk. Puh. 045-868 9427. - Leikkaa talteen Hyvällä paikalla, Honkajuurentie 1, 5–185 m2 lämmintä VARASTO/LIIKETILAA P. 0500 828 636/Lujala

Toimittaja Ari Anteroinen p. 010 8336 509

Toimittaja Anna Riutta-Salo p. 010 8336 597

Myyntipäällikkö Petri Lätti p. 010 8336 554

Myyntineuvottelija Anne Harmainen p. 010 8336 504

Myyntineuvottelija Juha Salminen p. 010 8336 503

Myyntineuvottelija Julia Falck p. 010 8336 505

Metsuri suorittaa ongelmapuiden kaatoa talojen ym. ympäriltä. Vakuutus on. Puh. 044572 5214

Maan kattavaa

Siisti 1 h + kk + alkovi, 38 m². Lensunkalliontie 6:ssa. Näkymät Äyhönjärvelle. Vuokra 460 e (sis. veden ja sähkön). Puh. 822 5451 tai 0400-591 204

Päätoimittaja Janne Rantanen p. 010 8336 510

Oksa- ja risukuljetukset. - Vaihtolavat/kuljetukset. P. 0400 595 667 S & E Toivonen

Samkissa opiskeleva savuton tyttö haluaa vuokrata yksiön Raumalta. Puh. 050-596 7135

BMW 316i automaatti vm. 95, aj. 230 tkm, 100% ruosteeton, todella siisti! 2 x renkaat aluvanteilla, seuraava kats. 2014, hp. 2100 e. Puh. 046-882 3833

Toimitusjohtaja Jari Naarmala p. 010 8336 500

Kokenut timpuri vapaa uudis- ja korjausrak. 040-472 8043.

Töyryntie 8, 2 h+k 55 m². Ylin krs, lasit. parv. 600 e/kk (sis.vesi ja autop.) Puh. 040-356 8147

2 h + k kalustettuna tai ilman. 2 rooms + kitchen, furnished or empty. 044 543 4347

Palvelupiste Kauppatorin laidalla, Isokirkkokatu 9, arkisin 8–16.30 toimitus@uusirauma.fi ilmoitukset@uusirauma.fi yhdistykset@uusirauma.fi Henkilökohtaiset sähköpostit: etunimi.sukunimi@uusirauma.fi

työsuorituksia

SOODATYÖ OY, RAUMA P. 041 434 3323, 044 7224 242 Epäpuhtauksien poistoa soodapuhalluksin

KT 2 h+k+s+p+at 62 m² vuokra 620 e/kk + vesi 15 e/hlö, Pyynpää. P. 041-742 7269.

P. 010 8336 555

Suuri lastentavarakirppis Meriristissä huomenna su 30.9. klo 13-15. Paikalla yli 40 myyjää. Tervetuloa!

Kalustettu yksiö Sampaanala. Heti vapaa. Puh. 050-533 8551

Raumalla vapautuu 31.10.2012 alk. 3 h + k + p, 74 m². Puh. 045-1330 535

RIIPPUMATON KAUPUNKILEHTI 34. VUOSIKERTA www.ur.fi KONTTORI JA TOIMITUS Susivuorentie 2, 26100 Rauma Arkisin klo 9 – 16

Haluatko kotiisi säännöllisen siivouksen? Vaikka kerran kuukaudessa? Ammattitaidolla. Huolellisesti ja luotettavasti. Kaisa Falttu p. 044-553 7695 Intuitiivinen näkijä Seija Holm ratkaisee vaikeatkin ongelmasi jo yhdellä puhelinsoitolla. Erityisalana ihmissuhdekriisit, ahdistus ja masennus. 0700 -92838, 2,29 e/min. + pvm. Starms PL 105 10601 T-saari

Torin palvelupiste: Aila Nuutamo p. 010 8336 523 yhdistykset@uusirauma.fi Ilmoitusvalmistus: Jaana Rantanen p. 010 8336 521 Marita Valtanen p. 010 8336 522 Elina Vaahensalo p. 010 8336 524 Laskutus: Maarit Kiviaho p. 010 8336 501 Vakituiset avustajat: • Asko Tanhuanpää, 040 510 1518 asko.tanhuanpaa@jippii.fi • Anu Elo, 010 8336 512 anu.elo@radioramona.fi Ilmestymispäivät: keskiviikko ja lauantai Julkaisija: Länsirannikon Viestintä Oy Painopaikka: Westpoint Levikki keskiviikoisin 38.100: Rauma, Eurajoki, Eura, Laitila, Pyhäranta. Noutojakelussa: Pyhämaa, Säkylä. Levikki lauantaisin 30.000: Rauma, Eurajoki, Pyhäranta. Noutojakelussa: Pyhämaa, Säkylä, Laitila, Eura. Ilmoitusten sisäänjättö: • keskiviikkolehti: viimeistään ma klo 16 (myös yhdistykset), valmis aineisto viim. ti klo 12 • lauantailehti: viim. to klo 16, valmis aineisto viim. pe klo 12. Fax 010 8336 788 (Yhdistyspalsta: 010 8336 288) Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

myy alueellisia ja valtakunnallisia ilmoituspaketteja 29 kaupunkilehteen p. 010 322 980, www.kaupunkiplus.fi UR kuuluu Kaupunkiplus-pakettiin.

JAKELU:

Paikallinen kumppanisi vuodesta 1988

Isokirkkokatu 9, p. 010 8336 531 Minna Myllykangas Laitila UU-Korihait, Tero Kutila puh. 0440 534094, jakelu@korihait.fi Jakelupalaute 24 h/vrk

010 295 5581

tai www.ur.fi ➤ Jakelu ➤ Jakelupalaute


urheilu 14 – Lauantai 29. 9. 2012

Ur-arkisto

Dufva: Voiko tämän tason pelaajia jättää ottamatta?

”NHL-vahvistukset keskitason suomalaispelaajaa halvempia” Tanskan jääkiekkoliitto

Ainoa kuudesta. Oscar Ackeström Euroopan liigan ottelussa Lukon paidassa 1996.

Latvia, Ruotsi, Tanska Janne Rantanen Lukko pudotti pommin torstaina. Seura pestasi kolme tanskalaista NHLpelaajaa. Kun joukkueessa jo ennestään oli yksi tanskalainen, nyt saapuvan Frans Nielsenin velipoika Simon, alettiin puhua ”Juutinrauman Lukosta”. Sen kun puhuvat. Frans Nielsen on yli 300 NHL-pelissään tehnyt mukavasti pisteitä ja toiminut New York Islandersin varakapteenina. Hänestä voi puhua tähtenä. Mikkel Bödker ja Philip Larsen ovat NHL:ssä läpi lyöneitä kiekkoilijoita hekin. Kolmikko kelpaisi muillekin. Tämä kaappaus muistutti mieleen ruotsalaisten invaasion vuonna 1996. Sain silloin alkusyksystä kerättyä samaan kuvaan Lukon viisi uutta ruotsalaispelaajaa: Oscar Ackeström, Patrik Ross, Mattias Lööf, Mattias Olsson ja Peter Högardh. Rytmäpotretissa oli vielä kuudeskin svenski, päävalmentaja Freddy Lindfors. Onneksi toimin ripeästi. Keväällä sekstetistä oli jäljellä enää Ackeström. Pian myöhemmin oli latvialaisten maihinnousu. Lukko oli ensimmäisiä ja aktiivisimpia siinä touhussa. Kaudella 19981999 Lukon vakiokokoonpanoon kuului kolme latvialaista, kun Raumalla jo edelliskaudella pelanneet Aigars Cipruss ja Leonids Tambijevs saivat seurakseen Atvars Tribuntsovsin. Lisäksi Lukon junnuissa pelasi latvialaisnuorukaisia.

Vehanen Ramonan aamussa Lankin takaa live -haastattelut jatkuvat Radio Ramonan maanantaiaamuissa. Seuraavaksi suoraan radiolähetykseen on tulossa Lukon maalivahti Petri Vehanen. ➤ Radio Ramonan kiekkoaamut maanantaisin klo 8.

LANKIN TAKAA

”Usko ei missään nimessä ole joukkueelta loppumassa. Täältä tullaan, aivan varmasti.”

Janne Rantanen Lukosta viestittiin aikansa, ettei tilapäisiä NHL-vahvistuksia Raumalle olisi tulossa. Mikä muutti ajatukset, päävalmentaja Risto Dufva? Miksi katsottiin, että kannattaa ottaa? Eikä vain yhtä, vaan kolme? – Kysymyksesi voi kääntää toisinpäin: kannattaako jättää ottamatta, jos tuon tason pelaajat haluavat meille tulla ja joukkueella on viiden tappion putki? Halvalla ei NHL-miehiä ainakaan Suomeen saa. Frans Nielsenin neljän vuoden sopimus takaa tanskalaiselle peräti 11 miljoonan dollarin tienestit. Paljonko moisen diilin vakuuttaminen maksoi, toimitusjohtaja Timo Rajala? – Alle kymppitonnin kuussa. Vakuutuksen hintaa ei voi suoraan päätellä NHL-sopimuksen arvosta. Pelaajat itse päättävät millaisen vakuutuksen haluavat. Miksi kukaan haluaisi huonompaa vakuutusturvaa kuin saatavissa on? – Koska seurojen vinkkelistä kyse on aina pelaajan kokonaiskustannuksista. Suurempi vakuutus, pienempi palkka ja toisinpäin? – Siihen suuntaan. Kolmen uuden NHL-pelaajan kokonaiskustannukset meille jää-

Maali! Frans Nielsen (oik) juhlii Tanskan maalia Suomen verkkoon. Kaksi vuotta sitten Tanska kaatoi Leijonat MM-kisoissa maalein 4-1.

vät alle SM-liigan keskipalkan. Siis vakuutuksineen, sanoi Rajala. Dufva vahvisti, että näin on: – Vaikken vastaa näistä, niin maanantaina kolme agenttia Miljoonamies. Philip Larsen, 22, on pelannut 63 NHL-ottelua. Hän teki keväällä kahden vuoden sopimuksen Dallasin kanssa. Hän tienaa miljoona taalaa kaudessa, jos ja kun NHL taas alkaa.

soitti mullekin ja tarjosi oikeita NHL-pelaajia kohtuuhintaan. Päätösaikaa olisi saanut kaksi tuntia. Tämä kertoo, että monet NHL-miehet haluavat säilyttää pelituntuman.

Philip Larsen pelannee tänään Lukon tanskalaistriosta puolustaja Philip Larsenin odotetaan pelaavan tänään, kun Lukko kohtaa kovakuntoisen Bluesin Äijänsuolla. – Kaikkemme teemme, jot-

ta saisimme hänet mukaan, sanoi Dufva. Sentteri Frans Nielsen ja laitahyökkääjä Mikkel Bödker saapuvat Raumalle vasta huomenna sunnuntaina, joten he tekevät kotidebyyttinsä vasta viikon päästä. – Odotamme, että NHL-miehistä on meille apua. Lähtökohta on kuitenkin, että itse on nostettava tasoa. Voittoja ei ole tullut, joten rentous puuttuu otteista. Mutta hommia tekemällä niitä voittoja tulee. Usko ei missään nimessä ole joukkueelta loppumassa. Täältä tullaan, aivan varmasti, painotti Lukon hyökkääjä Teemu Nurmi. Dufva on muistuttanut porukalle, ettei mitään ole vielä menetetty: – Kolme kautta sitten hävisimme Jypissä seitsemän ensimmäistä ottelua. Silloin voitimme runkosarjan! ➤ Lukko-Blues Kivikylän Areenalla tänään klo 17. ➤ Lue lisää: ww.ur.fi ja www.kiekkoareena.fi

Lukko julkaisi sopimuksia

Joukkue on hyvällä mallilla Ari Anteroinen

Ari Anteroinen Naisten Superin Feran edustusjoukkue Rauman Lukko on allekirjoittanut viiden pelaajan kanssa sopimukset. Nipussa on kaksi jatkosopimusta ja kolme uutta sopimusta. Päättyneellä kaudella vakuuttaneet Iida Möttönen ja Hanna Väisänen sopivat jatkosopimukset. Nopea Möttönen pelasi sisäpelissä joukkueen kakkoskärjen etenijänä. Väisänen puolestaan esiintyi ykköskärjen vaihtajana. Uusina pelaajina joukkueeseen liittyvät Turku-Pesiksestä Emma Nieminen ja Johanna Käkönen sekä Feran reservijoukkuetta Ykköspesikseen nostamassa ollut raumalainen Tiina Andreasen. Raumalaisille tuttu Andreasen vakuutti valmennusjohdon lyöden viime kaudella suomensarjassa huimat kaksi kunnaria ja 38 tavallista vain kymmenessä pelaamassaan ottelussa. – Taas ainakin yksi vuosi pelataan superia. Ei parane sanoa muuta, naureskeli jälleen kerran paluuta tekevä ”Tenu”. – Pelataan niin kauan kuin huvittaa ja paikat kestävät. Pal-

taasen monipuoliseksi ulkopelaajaksi ja nopeajalkaiseksi etenijäksi.

Palaset kohdillaan

Nimet paperissa. Johanna Käkönen, Tiina ”Äitee” Andreasen ja Iida Mättänen kantavat ensi kesänä Lukon värejä.

lonlyöminen on kivaa puuhaa, Andreasen jatkoi.

Nopeutta lisää Turusta Raumalle siirtyvistä naisista Käkönen esiintyi joukkueensa ainoana pelaajana alkukaudesta pelatussa arvo-ottelussa Liitto vastaan Lehdistö. Nieminen on Turun kasvatti, joka kaapattiin kaksi kautta sitten Poriin, jossa kaulaan tarttui kauden päätteeksi pronssimitali.

Porista tie vei takaisin opiskeluiden johdosta Turkuun. – ”Käksä” Käkönen on ollut meidän hankintalistalla ennenkin. Samoin Niemistä on yritetty tänne, paljasti kilpailupäällikkö Hannu Toivonen. Kun naiset saivat opiskelupaikan Raumalta, homma loksahti kohdilleen. Emma Niemisestä odotetaan profiilipelaajaa etukentälle ja taitavaa vaihtolyöjää sekä etenijää. Johanna Käköstä luonnehditaan

Lukolla on tulevaksi kaudeksi nyt julkaistujen sopimusten lisäksi seitsemän aiemmin allekirjoitettua pelaajasopimusta: Miia Karppanen, Elina Perkiömäki, Marjut Rantanen, Loviisa Vaaheranta, Sini Strander, Karoliina Koski ja Ida Henriksson. Lukko neuvottelee vielä parin superpesisvahvistuksen kanssa. – Meillä on oikeat pelaajat oikeilla paikoilla. On saatu hyviä vahvistuksia ja jatkosopimuksia. Monella on jo nyt selkeä kuva siitä, mitä he lähtevät tekemään, luonnehti pelinjohtaja Jarkko Pokela. Muualle siirtyvät Kaisa-Maija Loutti, Emilia Harjunen, Enni Kylä-Kause ja Susanna Kylä-Kause. Mitä sanoo seuran puheenjohtaja Daniela Tanhua. KyläKausen ja Loutin perhe ovat olleet aika isossa roolissa seuran taustajoukoissa. Vieläkö he voivat antaa panoksensa raumalai-

selle pesäpalloilulle, kun tyttäret pelaavat toisaalla? – Seuran pyörittäminen nojautuu vahvasti vapaehtoisten henkilöiden työntekoon. Tottakai vanhemmat hakeutuvat niihin seuroihin, jossa oma lapsi harrastaa; ja jättäytyy usein pois toiminnasta, kun oma lapsi ei ole enää siinä. Iso haaste onkin, että saadaan uusien harrastajien kautta aina uusiutumaan myös vapaehtoiset toimitsijat, vastasi Tanhua. – Ferassa on tullut viime vuonna yli 30 uutta perhettä oman lapsen kautta mukaan seuraan. Olemme saaneet uusia valmentajia, aputuomareita, kirjureita, kioskinpitäjiä ja muita. Tulevaisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että pystymme jatkuvasti uusiutumaan. Yhtä tärkeää on tietenkin, että samalla kokeneet seuran takuuhenkilöt siirtävät omaa osaamista eteenpäin seuran sisällä. Uusiutuminen on tapahtumassa myös esimerkiksi Loutin perheen kannalta, koska seuraava sukupolvi on jo aloittanut pesistä ja sitä kautta he ovat edelleen myös Feran toiminnassa mukana, jatkoi Tanhua.


UUSI RAUMA

Lauantai 29. 9. 2012 – 15

POSSUPÄIVÄT VESSELISSÄ POSSUA PALA KUIN PALA etuselkä, lapa, potka

2

49 kg

1000 kg erä

3 kg/talous

TANKOMARKKINAT

LAUANTAI 1,5 kg HERKKUMAKSAMAKKARA 500 g

TANKOMARKKINAT

4.90 1.99

BALKAN 500 g KOTIMAINEN MEETWURSTI

/tanko

/tanko

1.59 7.90

/tanko

1 kg

/tanko

UUDISTIMME HEDELMÄ- JA VIHANNESOSASTOMME

1

Suomalainen

99

KURKKU

kg

Suomalainen

kg

TOMAATTI

VIHREÄ RYPÄLE

RUUKKULEHTISALAATTI

0 99 0

49 kg

29

Royal Gala

OMENA

kg

Suomalainen

KERÄKAALI

500 g rasia

kpl

BANAANI

2 1 49 49 1 0 99 99 1 0 49

kg

PERUNA

Conference

PÄÄRYNÄ

2 kg pussi

kg

TÄMÄN ILMOITUKSEN TARJOUKSET VOIMASSA VESSELISSÄ MA-KE 1.- 3.10. Vesseli Teollisuuskatu 2, 26100 Rauma 02-8378 7670 ark. 7-21, la 7-18 ja su 12-18


UUSI RAUMA

16 – Lauantai 29. 9. 2012

RAUMAN

Tukka MUODISSA tavataan! * parturi-kampaamo * rakennekynnet * intialainen päähieronta * ompelupalvelu

• Väripaketit (norm. 74€) • Raidat (norm. 80€) • Permanentti (norm. 75€)

KAIKKI PAKETTITYÖT

Tervetuloa uudet ja vanhat asiakkaat!

Tmi OUTI WALLENIUS Satamakatu 1 b, Rauma Ajanvaraus p. 040-766 9907

-10%

Parturi-kampaamo

CASSIOPEIA

Natalia 044 090 6669

Nortamonkatu 14

Meiju 050 546 6442

Joka 10. hiustenleikkaus ILMAISEKSI!

OLEMME MUUTTANEET! KONEVUOKRAUS JALONEN OY www.jalonen-yhtiot.fi

• Erikoispalkki moottoripyörien kuljetukseen

(02) 821 0030 0400 221 099 0400 320 555

10.-

• 30x130 • 100% villa • harmaa, valkoinen, viininpunainen

• 5 kerää yksiväristä (yksittäin 3,50) • 4 kerää liukuvärjättyä (yksittäin 3,90)

1 erä kumpaakin/ asiakas

(49,-) (49 ((4 4499,,-) ,---))

45.-

Erä Er E ä LAMMAS- JA MURATTIPYYHKEET PYY YYHK Y YHK HKEE EET

10.-

•4 48x70 8x7 70 % 2 kpl • 100% la ava a pellava 2 erää/asiakass

(11,95/kpl) (1 (11 1 95 95//kpl //k k ll)) kp

laadukas ja palveleva

• 40 x 180

(22,-)

20.-

LAHJA JA KÄSITYÖ SEIJA JAAKKOLA

Kuninkaank. 28, Vanha Rauma, p. 822 5437 ark. 9-17, la 9.30-14 • www.kajavarauma.fi

KENK ÄMARKKINAT

h

Kysy tarjous!

p. 040 589 5322 www.otc.fi

SEPELIÄ NOUTOMYYNTINÄ MA-LA

NOUTOHINNAT LASTATTUNA €/tonni 8,50 9,85 9,85

LAJIKE €/tonni 9,85 4– 8 9,85 8 – 16 55 – 200 14,00

ATHAN ILMOIT STASI TULO

Henkilöauton peräkärryllinen

Sirkku Eriksson

/kuorma

kaikki lajikkeet

TOIMITAMME MURSKEET MYÖS PERILLE! SOITA JA KYSY!

POHJANKULMA 203 Puh. 0500 592 548 (02) 856 200

☎ 040 532 2841

MURSKETTA

25 €

PALVELEVA ASIANTUNTIJALIIKE aikuisille naisille & miehille

(Suomalaisia laatukenkiä halvalla) Eurajoella K-supermarket Eurajoen portin pihalla tiistaina 2.10. klo 9–17. Tanssikenkiä, kävelykenkiä, syysnilkkureita, nahkasaappaita, työ- ja terveyssandaaleita, aamutossuja ym. SUOSIKKIKENKÄ p. 050 572 1565

Vermuntila

SUOSITTELEMME LOKAKUUSSA

Tervetuloa! KAUPPAKATU 8 Paikalla tiistai-perjantai

Tarjoukset voimassa 21.10.2012 asti tai niin kauan kuin tavaraa riittää. Tuotteet saattavat vaihdella myymälöittäin.

OSTA MYÖS KÄTEVÄSTI VERKKOKAUPASTA

www.luontaistuntijat.fi www

Pohjankulma n. 2 km

MURSKAAMO Rauma

10 km

Johanna Raunion energisyyden salaisuus: Johan

n. 4 km

MURSKETTA LAJIKE 0 – 16 0– 8 0–4

NEULELANKA NE N EUL UL

HARTIALÄMMITIN

Kauniit IT UIV L L E P AVAH

Ostetaan Finda Oy:n osakkeita!

TAATTUA AMMATTITAITOA. JATKUVA PÄIVYSTYS.

(sis. alv.) LAJIKE €/tonni 0 – 100 7,75 0 – 55 7,90 0 – 32 8,00

MA–TI Maija M

UUTUUS!

T-PAIDAT TARJOUSHINTAAN!

LOUNAISVÄYLÄ 3 (maalikaupan vieressä). P. (02) 8377 9925

24

Tervetuloa 17-vuotissynttäreille Tarjoamme hyvät kahvit ma 1.10. 1 kotona leivotun pullan kera!

BIO-QINON Q10 Gold 100 mg BIO-Q

Laitila

Energiaa ja suojaa sydämelle Energ

79 90

(ovh 96,30)

150+30 kaps. (624,20 €/kg)

LOUNASTARJOUKSET ARKISIN 11-14

PITAKEBAB 5.00 • pita ranskalaisilla 6.00 RUISKEBAB 5.00 KEBAB 6.00 • riisillä • ranskalaisilla • lohkoperunoilla • iskender

KEBAB • aura-, kerma-, juusto- tai valkosipuliperunoilla 6.50

+ kaupan päälle Q10 Revitalizing Day Cream (arvo 39 €) SUPER-D

REGULAT

NIVELTEHO

Hyvin imeytyvää D-vitamiinia

Luomuentsyymivalmiste

Nivelten nopea apu

1390

5990

3490

KEBABRULLA • normaali, aura, juusto, feta tai falafel 6.50

MARMARA

6.50

Kaikki annokset myös falafeleinä.

PIZZAT 4:llä täytteellä 6.50 KOTIINKULJETUS 2.50

PARHAAT PIDOT HUIPPURENKAISSA!

350 ml (ovh 61,54) 171,10 €/l + KAUPAN PÄÄLLE ENTSYYMI-KIRJA

120 kaps. (ovh 40,50) 436,25 €/kg

CANDIDA FORTE

SERRAPEPTAASI

PYCNOGENOL STRONG 40 mg

Hiivaongelmia?

Vahva (100.000U)

Luonnon antioksidantti

75 kaps. (ovh 15,40) 224,20 €/kg

HUIPPUTARJOUS!

2290

4550

60 tabl. + 60 tabl. (ovh 54,00)

2250

90 kaps. (ovh 57,20) 910 €/kg

60 tabl. (ovh 29,95)

KARPALACT STRONG

PH-BALANCE PASCOE

ECHINAFORCE

Naiselliseen hyvinvointiin

Puhdistu, virkisty, kevenny!

Elimistöä vahvistamaan!

2250

1490

1890 60 kaps. (ovh 24,20)

ALE -20%

260 g. (ovh 26,65) 86,55 €/kg + KAUPAN PÄÄLLE 20 TABLETTIA (ARVO 6,50 €)

30 DAYS ja 30 DAYS COLON CLEANSER

TOSITARJOUKSEN KUULET PAIKAN PÄÄLLÄ!

VANNE- JA RENGASPALVELU Köykäntie 3, Eurajoki, 8-tien laidalla p. 868 3000, av. ark. 8 – 17, la 9 – 13

39

90

120 tabl. (ovh 44,40) 291,25 €/kg kg

60

00

N!

30 DAYS

ISHINT TE

AA

Auttaa hoikistumaan

YH

Tuttu myös CM-Hiustalosta

Voimassa 31.10. asti

100 ml (ovh 16,95) 149 €/l

TRIO-KALAÖLJY Vahva omega-3 30 DAYS COLON -valmiste CLEANSER

90 2660 34 120 tabl. (ovh 29,60) 274,20 €/kg

120 kaps. (ovh 43,00) + KAUPAN PÄÄLLE 60 KAPS. (ARVO 23,20€)

®

RAUMA: RYYTIAITTA, Karjalankatu 5 (Citymarket), puh. 822 1254 PORI: RYYTIAITTA, Isolinnankatu 11, kauppahallin vieressä, puh. 641 3355

Uusi Rauma 29.9.2012  

uusi, rauma

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you