__MAIN_TEXT__

Page 1

RAUMAN KESÄ 2016

www.iloverauma.fi

MILLAISTA ON ASUA VANHASSA RAUMASSA?

Sulon kotona HUOM! Värityssivu lapsille lö ytyy s. 71

LISÄKSI:

KESÄLETTI KUNTOON!

Isi ja tytöt

VANHAN RAUMAN AVOIMET PIHAT

Kurkista sisään!

RMJ TEKEE PALUUN

Lavalla Robin


PARHAAT MERKIT KESÄÄN RAUMALLA - JO VUODESTA 1994 -

KUNINKAANKATU 11, RAUMA MA-PE 10-18 LA 10-15


Amiraali, kapu tai maakrapu kesällä kuuluu syödä hyvin! Rakkaudest ruakkaha. Herkkuja maalta, mereltä ja ilmasta. Avoinna 27.6.-31.7.: Ma-la 16-23 (keittiö 22.30) Muuten: Ma-pe 11-14 & 17-23 | La 16-23 | Su suljettu Kalliokatu 25, Rauma | Varaukset puh. (02) 838 81

Lounasta Vuojoella

Rauma Blues jo 31. kerran ja jälleen Parpansalin tunnelmallisessa teltassa, tule kokemaan nostalginen tunnelma kanssamme!

Kartanon lounas tarjolla a r K isin K lo 11–14 Buffet lounas 17,00 Sis. salaatteja, alkupaloja, keiton, leipäpöydän, lämpimän ruuan sekä jälkiruuan ja kahvin / teen.

Kevyt lounas 12,00 Sis. salaatteja, alkupaloja, leipäpöydän sekä jälkiruuan ja kahvin / teen Keittolounas 8,50 Sis. leipäpöydän sekä jälkiruuan ja kahvin / teen Kesälauantaisin 7.5.–27.8. klo 12–15 ja heinäkuussa myös sunnuntaisin MaalaisBuffet 28,00

Alle 12-vuotiaat lapset ruokailevat veloituksetta vanhempiensa seurassa. varaukset ja tiedustelut: sales@hovisales.fi 010 229 5210

www.vuojoki.fi

Tämän vuoden ruokateemana on italialaisen keittiön aarreaitta – herkkuja Piemontesta Calabriaan ja Toscanasta Sisiliaan – tule maistelemaan! Vip-lippu 140,- sisältää ohjelmamaksun, alkucocktailin, buffet-pöydällisen italialaisen keittiön antimia, ½ pulloa viiniä ja yöruoan. Varaukset ja tiedustelut: sales@hovisales.fi 010 229 5210

raumablues.com


ESIPUHE

Sävelten saattelemana Rauman kesään

R

auman kesästä puhuttaessa mainitaan yleensä aina ensimmäiseksi Pitsiviikko, joka toki onkin kaupungin suven päätapahtuma. Tulevassa kesässä riittää perinteisen tapahtumaviikon lisäksi paljon muutakin – tänä vuonna ei kerta kaikkiaan voi olla hehkuttamatta kaupungissa järjestettäviä lukuisia musiikkitapahtumia. Isoimmat jamit järjestää ehdottomasti RMJ, jonka tavoitteena on houkutella juhannuksena Otanlahden rannan tuntumaan yhteensä 25 000 juhlijaa. Tapahtuman päätähtenä bassoa jyskyttää David Guetta, mutta tapahtumaan on buukattu myös lukuisia kotimaisia artisteja jokaiselle jotakin -meiningillä. Ensimmäistä kertaa Raumalla tänä kesänä järjestetään IskelmäKesä-tapahtuma, joka marssittaa lavalle niin aikuisempaan kuin myös vähän nuorempaankin makuun iskevät Paula Koivuniemen, Jari Sillanpään sekä Ressun ja Jussin muutamia mainitakseni. Toinen täysin uusi tapahtuma Rauman kesässä on Augustin kalaasit, jotka järjestetään Poroholman lomakeskuksen tontilla. Elokuussa fiiliksen paviljongin lavalla kattoon nostavat J. Karjalainen, Ismo Alanko ja Happoradio. Raumalla toteutettavat kesäkeikat ovat yksi toisensa jälkeen poikkeuksellisen upeita myös miljööltään. Kun astelee räsymattoa pitkin Vanhan Rauman kesäpihalle kuuntelemaan letkeämpiä soundeja, on helppo asettautua lomafiilikseen. Myös kamarimusiikkifestivaali Festivo esittelee kaupunkia monipuolisena konserttipaikkana, kun se levittäytyy ja vie artistejaan aina Pyhän Ristin kirkosta Vanhan Rauman sisäpihoille. Kanalikaupungin musiikkitarjonta on kesästä toiseen aina myös täynnä yllätyksiä. Mustan pitsin yönä trubaduurit virittävät soittimensa mieleisen kadun varteen ja iltatoreillakin on kuultu perinteisesti monenlaisia sävelmiä eri artistien tulkitsemana. On vain itsestä kiinni, miten monipuolisen ja kesäisen musiikillisen kattauksen aikoo itselleen Rauma-vierailun aikana tarjota. 

Toimituks en kesämeno listan löydät siv uilta 76-77

Maija Männistö 7


Parhaat pihvit hyvässä tunnelmassa. 

Traditional steakhouse with local seafood dishes.

Avoinna joka päivä 

Open daily

Anundilankatu 8 p. (02) 866 6700 www.wrk.fi


Sisältö: 32

Tunnetko Hesa-Äijän?

Maailman raumalaisin hesalainen hauskuuttaa somessa ja valtaa radioaaltoja musiikillaan.

38

Retkeilykartta neuvoo matkailijaa

I love Rauma listasi Rauman herkullisimmat ravintolat, kahvilat ja terassit.

50

40 000 Legon Poroholma

Juho Ruohola suunnitteli ja rakensi Rauman lomakeskuksesta Lego-teoksen.

54

Paatin kanssa merelle

Raumalla vesille ja saaristokohteisiin pääsee joko omalla paatilla tai vesibussilla.

68

Ol niingon gotonas

Ota sanakirjan avulla rauman giäl haltuun!

Kannessa:

12 vinkkiä Rauman kesään Paikalliset julkkikset vinkkaavaat lehden sivuilla, mitä kesäisessä kaupungissa kannattaa tehdä.

10

Sulon kotona Vanhassa Raumassa

22

RMJ palaa Raumalle

Rauman kartta

25

Isin ja tyttöjen lettihommat

58

Pihakirppiksiä Pitsiviikolla

Lehden takaa sivuilta 80-81 löydät Rauman kartan, jossa on merkittynä punaisella katkoviivalla Kake Kaupunkijunan reitti. Sivulta 82 löytyy yksityiskohtaisempi Vanhan Rauman kartta.

Puutalokaupunginosa koostuu noin 600 rakennuksesta.

Legendaarinen juhannusfestari uudisti ilmeensä.

Raumalaisesta letittävästä isästä tuli valtakunnallinen hitti.

Rauman tapahtumakesän huipennuksessa riittää ohjelmaa.

I LOVE RAUMA on kesällä 2016 kuudetta kertaa ilmestyvä ilmaisjakelussa oleva kesälehti.

GRAAFINEN SUUNNITTELU Heli Lehtonen / MarvaLab heli.lehtonen@rmarvamedia.fi

PÄÄTOIMITTAJA Janne Rantanen janne.rantanen@marvamedia.fi

KANNEN KUVAT Jussi Hietikko, Anna Autio, LS-arkisto

TUOTTAJA Maija Männistö maija.mannisto@marvamedia.fi

TOIMITTAJAT Maija Männistö Jussi Hietikko

JULKAISIJA Marva Media Oy PL 5, 26101 RAUMA www.marvamedia.fi PAINOSMÄÄRÄ 15 000 kpl

OHOY! Lisää Rau mafiilistelyä netissä: www.ilov erauma.fi

PAINOPAIKKA PunaMusta Oy, Joensuu www.punamusta.com

9


10


Sanamaijan suvi kuluu maalla.

“Suven ihanuus tule auton akkunast sisäl”

VINKIT RAUMAN KESÄÄN

1

1. | RAUMAN PÄÄKIRJASTO Rauman pääkirjasto (Alfredinkatu 1) o hiano. Ainut vika o see, et ove ei meina löytä mistä (mitä o arkkitehti ajatellu!) ja see ettei siält malta lähte pois. Viäres o hurmaavan patinoitunu Sepäntalo, misä o usse joku näyttely taik performanssi meneilläs.

2. | VANHAN RAUMAN PUTIIKIT Vanhas Raumas o sulossi, omintakeissi putiikei. Kirjakaupas (Kuninkaankatu 23) o erityise hyvä merikirjaosasto, Taruliinast (Kuninkaankatu 17) voi löytä vaik puufäreist tehtyi rintarossei, Hellapuu designis (Kuninkaankatu 13) o vitsikkäi kuasei ja umpituarei vaattei, yläkerras surise ompelukone!

3. | MAASEUTU Raumal o huima maaseutuki. Lapinjokilaakso o mainittu iha valtakunnallisest merkittäväks kulttuurmaisemaks. Suven ihanuus tule auton akkunast sisäl ko kurvaile kyläteit. Kohteks voi otta vaik Kodiksamin kylän kesäkaffilan, ja ryystä kupin tyhjäks yli 100 vuat vanhas, kansallisromanttises koulus.

KUKA? Heli Laaksonen on murretaiteilija ja sanamaija, joka asuu Rauman Lapissa. Hän on julkaissut parisenkymmentä lounaissuomen murteella kirjoitettua teosta. Hän on myös julkaissut äänikirjoja ja DVD:itä sekä esiintynyt kesällä 2015 YLE:llä esitetyssä Helil kyläs -ohjelmassa. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

11


Iso-Enwallan vanhalta ulkoovelta on näkymä viiden eri huoneen läpi.

12


Talon edellinen omistaja löysi remontin yhteydessä 14 kerrosta tapettia, joista hän teki taulun. Seinän välistä löytyi myös vanha merimiehen runo.

Millaista on asua Vanhassa Raumassa? TEKSTI | JUSSI HIETIKKO

KUVAT | HELI LEHTONEN, JUSSI HIETIKKO

Tämä on kysymys, johon löytynee noin 800 erilaista vastausta. Niin paljon Vanhassa Raumassa asuu eri-ikäisiä raumalaisia.

13


Iso-Enwallan talosta on olemassa myös vanha raumalainen sanonta: ”Sillon go Kirstis kirnutti ni Enwallas hirnutti.”.

V

anhassa Raumassa eletään kuin maalaiskylässä keskellä kaupunkia. Kotikatua kävellessä tervehditään tutut ja tuntemattomatkin. Ainakin nyökkäämällä. Kuulumisia vaihdetaan, vaikkei välttämättä sukunimi muistuisikaan mieleen. Joskus tiedetään vain juttukaverin talon nimi. Roska nostetaan ylös ja laitetaan roskikseen, vaikkei se oma olisikaan. Vanhasta Raumasta ollaan ylpeitä, mutta selkä taipuu silti. VANHAAN RAUMAAN muutetaan nykyisin eri syistä kuin ennen. Nykyään asukkaat haluavat asua vanhassa ja historiallisessa ympäristössä. Jotkut ovat asuneet koko elämänsä samassa talossa, mutta Vanhaan Raumaan on muuttanut myös nuoria lapsiperheitä toisista kaupungeista.

Vielä 70-luvulla Vanhaan Raumaan muutettiin sen takia, että asuminen oli edullisempaa kuin uusissa taloissa. Iso osa taloista oli tuolloin myös huonossa kunnossa. Jo reilun parin vuosikymmenen ajan suunta on ollut aivan toinen, ja myytäviä asuntoja on Vanhassa Raumassa hyvin vähän. Usein kaupat tehdään suoraan, eikä kiinteistövälittäjää käytetä. Nykyisin Vanhan Rauman taloja arvostetaan eri lailla kuin ennen. Asukkaat ymmärtävät sen, että he ovat satoja vuosia vanhoissa taloissa vain käymässä. Talo jatkaa elämäänsä isännän tai emännän poistuttua pitkästä ketjusta. ASUMINEN VANHASSA talossa on erilaista jo vuodenaikojenkin valossa. Jos Vanhan Rauman asukkaalta kysyy tuntemuksia helmikuussa, hän vastaa siihen aivan eri tavalla kuin heinäkuussa.

Iso-Enwallan makuuhuoneen katto ja lattiat ovat nähneet lukuisten perheiden elämää vuosisatojen ajan.

14


Billnäsin työpöytä on Pohjankadun vanhan kaljatehtaan johtajan pöytä.

Siinä tapauksessa, jos taloa lämmitetään kaakeli- tai pönttöuuneilla, lämmittämistä voi talvella pitää yhtenä harrastuksena. Niin paljon siihen kuluu aikaa. Joka päivä kannetaan puuta sisälle ja sormenpäät ovat herkkänä kaikesta tuohen repimisestä sytykkeeksi. Nykyaikaisetkin lämmitysjärjestelmät ovat tuttuja joillekin Vanhassa Raumassa, kuten erilaiset ilma- ja maalämpöpumput, mutta silti monet lämmittävät talonsa puulla, kuten on tehty satoja vuosia aikaisemminkin. Kevät tuntuukin vanhassa talossa erilaiselta, kun ei tarvitse enää lämmittää kolmea, jopa neljää eri kakluunia yhden päivän aikana.

Vanhasta Raumasta ollaan ylpeitä, mutta selkä taipuu silti.

Voisi sanoa, että vanhan talon lämmittäminen kysyy huumorintajua talvella, mutta hymy nousee naamalle viimeistään kesähelteillä, kun hengittävä talo on viileä ilman koneellista ilmastointia. Kun keväällä ikkunoita eristävät pumpulit ja teipit poistetaan ja kissanluukut avataan, talo haukkaa happea.

15


VANHAN RAUMAN rakentamista säädellään entisestään, sillä tänä vuonna käyttöön otettiin osittainen rakennuskielto. Rakennuskielto estää rakennusten purkamisen ja uusien rakentamisen, tai ainakin tällaiset tapaukset tutkitaan hyvin tarkkaan. Vanhassa Raumassa asuvat ovat aiemminkin tottuneet tarkkoihin rakennussäädöksiin, joka on varmasti osaltaan vaikuttanut siihen, että rakennukset ovat säilyneet samanhenkisinä remonteista huolimatta.

VANHAN RAUMAN TALOISSA lattiat eivät ole vatupassinsuoria, eivät seinätkään. Eipä Vanhaan Raumaan muutakaan ne, jotka haluavat nykyaikaisen talon helppoine teknisine ratkaisuineen. Joka kesä vanhassa talossa on jotain pientä laitettavaa. Ikkunankarmien kunnostamista, katonmaalausta ja muuta vastaavaa. Jos jättää vuosittaiset huoltotoimenpiteet väliin, voi edessä olla isompi remontti, joten kesäkuukaudet kannattaa käyttää hyväksi.

Puuhellalla tehdään talvella ruokaa ja se myös lämmittää keittiötä.

16


TIETENKIN VANHASSA talossa asuminen on yhtä helppoa kuin uudessakin, kun vain ottaa selvää talon ominaisuuksista edellisiltä asukkailta. Raumalla apua saa myös Tammelan korjausrakentamiskeskuksesta. Naapuriltakin kannattaa kysyä apua ja varmasti sitä myös saa. Kun tekee oikeita ratkaisuja ja kunnioittaa perinteitä, elämä sujuu Vanhan Rauman talossa ihan kuin missä tahansa muuallakin. Voisikin sanoa, ettei vanhaa taloa tarvitse pelätä, kunhan rakastaa.

Monen Vanhan Rauman talon pihan perältä löytyy ulkorakennus. Iso-Enwallan ulkorakennuksessa on pieni vierashuone, verstas ja puuvaja.

17


Voisikin sanoa, ettei vanhaa taloa tarvitse pelätä, kunhan rakastaa.

Vanha Rauma on kaupungin sydän

R

aumalla on kaksi Unescon maailmaperintökohdetta: Vanhan Rauman puutaloalue ja Rauman Lapissa sijaitseva Sammallahden röykkiöalue. Parhaiten 574-vuotias Rauman kaupunki tunnetaan ehkä juuri värikkäistä Vanhan Rauman puutaloista. Pääosin 1700- ja 1800-luvuilta peräisin oleva rakennuskanta käsittää kaikkiaan 600 rakennusta. Esimerkiksi juuri kesäaikaan Vanhan Rauman puutalojen auringossa kylpevät seinät ovat suosittuja kuvauspaikkoja niin maisemien ikuistamiseen kuin vaikka päivän asu -kuvien taustoiksi blogeihin ja Instagramiin. Puutalokaupunginosassa asuu noin 800 ihmistä ja siellä toimii lukuisia yrityksiä – mistään museokohteesta ei siis ole kyse, päinvastoin. Kesällä Vanha Rauma herää aivan uudel-

18

la tavalla henkiin ja kaduilla riittää vilinää. Pitsiviikon aikoihin Vanhan Rauman pääkadut suljetaan autoliikenteeltä, jolloin ne ovat kävelijöiden ja pyöräilijöiden hallussa. Suosittu Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset -tapahtuma järjestetään jälleen Pitsiviikolla 23.–31.7.2016. Avoimilla pihoilla kannattaa ehdottomasti poiketa! Vanhassa Raumassa riittää mukulakivisiä sivukatuja, mutta sen pääkadut Kauppakatu ja Kuninkaankatu ovat tasaisemman kiveyksen peitossa. Talvisin Vanhan Rauman pääkadut pysyvät katusulatusjärjestelmän avulla sulina.


Kesän hehkua upeissa alusasuissa, uimapuvuissa ja bikineissä

Tervetuloa miellyttävän palvelun erikoisliikkeeseen

Kauniit asut arkeen ja juhlaan alusasuliike Kauppakatu 7 | 045 3195977 Avoinna: ma-pe 10-18 la 10-15 (kesä 10-14) www.cameoboutique.fi

miellyttävän palvelun erikoisliike

Nuorille ja nuorekkaille naisille

Kauppakatu 9, Vanha Rauma, p. (02) 822 7520 Avoinna arkisin 9-17.30, la 9-14

Kuninkaankatu 6 AVOINNA: ma– to 10 – 17.30 pe 10–18.00 la 10 –14.30

Torin laidalla p. 02 822 9055 ark. 9.30 – 17.30, la 9.30 – 14 www.alusasuliikehelmi.fi


VINKIT RAUMAN KESÄÄN

2

Laura Ruohola fanittaa Vanhan Rauman putiikkien lisäksi myös merellistä Raumaa.

Täysin rakastunut Raumaan 1. | SYVÄRAUMANLAHTI

Vierasvenesatama Merijamo-kahvioineen (Suvitie 14). Kävin ensimmäistä kertaa itse viime kesänä ja todella ilahduin ravintolan terassista ja yleisfiiliksestä. Olen myös vinkkaillut turistiystävilleni jo vuosikaudet vierailusta Poroholmaan, joka ansaitsee huomion sekin.

2. | PIZZERIA RIVIERA Suomen parasta pizzaa miltä tahansa vinkkeliltä katsottuna. Omat suosikkini vanha kunnon Bussola ja sitten Jalapeno. (Hallikatu 6)

3. | RMJ Se tulee vihdoinkin takaisin, jo oli aikakin! Parasta mitä päättäjät ovat voineet saada aikaan, on tämän festarin palauttaminen. Puitteet ovat upeat ja esiintyjäkaarti komea, joten Rauma todellakin toivottaa tervetulleeksi myös juhannusvieraat.

KUKA? Laura Ruohola on Rauman naapurikunnassa Pyhärannassa syntynyt toimittaja. Suomalaiset tuntevat hänet ehkä parhaiten Yleisradion urheilutoimittajan tehtävistä. Vuonna 2014 Ruohola toimi Kalajoella järjestettyjen loma-asuntomessujen projektijohtajana. Aikaisempina vuosina Ruohola on lisäksi pyörittänyt pop up -kauppoja Vanhassa Raumassa.

20


DESIGN HOUSE OY

HELLAPUU

Pystytä pöytä juhlallisesti keskelle kauneutta.

milona s a d ek a l l io design

Tuotteita rajoitetusti.

Lupiini -kangas

26,00/m

Lupiini -vahakangas

28,00/m

Lupiini -pöytäliina (145x250cm)

70,00

RAUMA Kuninkaankatu 18 . ma–pe 10–18, la 10–14 Palvelemme heinäkuun ajan myös sunnuntaisin 12–16.

KESÄKAUPUNGIN PARAS TUNNELMA Keskellä kaupunkia, torin kulmalla palveleva sisustus- ja lahjamyymälä: Sisustustekstiilit, valaisimet, tapetit, matot, kalusteet, kattaustuotteet ...mitä itsellesi tai lahjaksi sitten etsitkin!

Omat pellavaiset Rauma-tekstiilit: kankaat, tyynyt, keittiöpyyhkeet... Olet tervetullut! Palv. normaalisti 10-17.30, la 10-14 Poikkeavat ajat löytyvät www.kodinonnenhetket.net

Kauppakatu 17, RAUMA, torin kulmalla


Kodin kunnostukseen ja sisustukseen erikoistunut liike

Meiltä myös ihania piensisustustuotteita! SISUSTUSPINTAMATERIAALIT: TAPETIT, SISÄMAALIT, LAATAT, LATTIAPINTAMATERIAALIT, MATOT, MIKROSEMENTTI, PUUN KÄSITTELY, 3D-PANEELIT.

www.mattorauma.fi | mattorauma@mattorauma.fi Kauppakatu 12, 26100 Rauma | p.02-8227700 Avoinna: Arkisin 9–18, La 9–14, Su 12–15

RAUMAN PITSIKORUT VAIN MEILTÄ! MANDELTÄHT alk. 31;

SPINDELNATTO alk. 22;

Tutustu mallistoon WWW.KULTASEPPALAIHO.FI Kuninkaankatu 10, Vanha Rauma Puh. (02) 8378 6000 Arkisin 9-17, la 9-13 Kuninkaankatu 12, Rauma (02) 8221 211, 040 535 9147


Pentik

(Kuninkaankatu 18) Tuotevalikoimaan kuuluu keramiikka- ja lasisarjoja, sisustus- ja kattaustekstiilejä, valaisimia, huonekaluja sekä herkkuja.

Wanhan Rauman putiikki Taruliina

Sisustustalo Kodinonni

(Kuninkaankatu 17) Myytävät tuotteet ovat sydämellä suunniteltuja kotimaisia, ekologisia, laadukkaita käyttö-, lahja- ja sisustustuotteita sekä uniikkeja kierrätysmateriaalituotteita.

(Kauppakatu 17) Yritys valittiin vuoden 2015 sisustusliikkeeksi. Kattavista valikoimista löytyy niin huonekaluja, koriste-esineitä kuin myös kankaita ja keittiötarvikkeita.

Sisustuksellinen pyörähdys Vanhassa Raumassa Kahdella Vanhan Rauman pääkadulla on erilaisia sisustukseen painottuvia putiikkeja. Piipahda ja tee ihania löytöjä kotiin tai mökille!

Mattorauma

Sisustus Idea

(Kuninkaankatu 15) Lifestyleliikkeessä on tarjolla esimerkiksi sisustustekstiilejä, keittiötarvikkeita ja Lexingtonin vaatteita vauvoista aikuisiin.

(Kauppakatu 12) Mattorauma on toiminut Vanhan Rauman sydämessä vuodesta 1972 lähtien. Yrityksestä löytyy runsaiden lattia- ja pintamateriaalien lisäksi myös sisustustavaraa.

Höyhensaari

(Kauppakatu 5) Höyhensaari on kodintekstiileihin ja lahjatavaroihin suuntautunut sisustusliike.

23


Kuvia menneiltä RMJ-vuosilta.

Vanhat tutut Darude ja Maija Vilkkumaa kipuavat uusitun RMJ:n lavoille, mutta paljon Raumalla ennennäkemättömiäkin tähtiä on luvassa.

Legendaarinen juhannusfestari palaa Raumalle TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | LS-ARKISTO/ARTISTIEN PRESSIKUVAT

RMJ. Harva kirjainyhdistelmä herättää raumalaisissa yhtä paljon tunteita. Raumanmeren juhannusjuhlat elävät ihmisten mielissä legendaarisina festaribailuina, jotka näkyivät ja kuuluivat Rauman menneissä kesissä. Muistikuvissa nuo kesät olivat aina kuumia ja Otanlahden rannalle tuotujen palmujen alla elämä oli piirun verran helpompaa. Lavan ämyreistä pauhasi Popedan Pitkä kuuma kesä, eikä kellään ollut huolta huomisesta. AIKA ON epäilemättä kullannut Raumanmeren juhannusjuhlien muistot. Noita muistoja on kuitenkin mahdollista päästä ainakin jossain määrin tänä kesänä verestämään, sillä juhannusfestivaali tekee uudistetulla ilmeellä paluun. Tapahtuman isä Riku Räsänen on kuvioissa edelleen

24

mukana, mutta nykyään hän vastaa festarikokonaisuudessa pääasiassa tilojen ja majoituksen järjestämisestä. Musiikillinen vastuu on puolestaan siirretty Weekend Festivaaleja järjestäneelle Hardi Loogille.

OTANLAHDEN RANNALLE TUOTUJEN PALMUJEN ALLA ELÄMÄ OLI PIIRUN VERRAN HELPOMPAA.

Ja hyvä niin, on Räsänenkin todennut. – Musiikillinen vastuu siirtyi kavereille. Ihan hyvä saada tuoretta näkemystä tännekin.


RMJ:N HISTORIA 1999: Riku Räsänen järjesti Raumanmeren juhannuksen ensimmäisen kerran. 2005: Kolmipäiväisen festivaalin yhteenlaskettu kävijämäärä oli 99 000. 2007: Tapahtuman omistajaksi tuli Sedu Koskisen SK Entertainment Groupin sisaryhtiö SK Festivals Oy. Brändinimi RMJ säilyi, vaikka festivaali siirtyi Poriin 2008. 2009: SK Entertainment Group luopui pääomistajuudestaan ja vetovastuu siirrettiin yritykselle, jonka yhdeksi johtajaksi tuli Riku Räsänen. Tapahtuman nimi muutettiin RMJ Party Campiksi. 2010: Tapahtuma palasi Raumalle. Unajan juhannus -nimeä kantanut tapahtuma järjestettiin viimeisen kerran vuonna 2011.

RAUMA EI suinkaan ole 29-vuotiaalle Hardi Loogille entuudestaan tuntematon kaupunki, sillä hänen anoppinsa asuu festivaalialueen välittömässä läheisyydessä. Mies on kuljeskellut useita kertoja Otanlahden rannalla ja urheilukentän laitamilla mittaillen, kuinka hienot festivaalit paikkaan saisi. – Otanlahti on niin upea paikka, ettei sitä tarvitse mitenkään naamioida tai rakentaa. Se on vähintään yhtä hieno kuin toinen Weekendfestivaalipaikkamme Pärnussa, Loog fiilisteli jo marraskuussa sanomalehti Länsi-Suomen haastattelussa. EDELLÄMAINITTUA POPEDAA ei tänä vuonna RMJ:n festarilavoilla nähdä. Esiintyjikseen tapahtuma on sen sijaan kiinnittänyt muun muassa David Guettan, Jason Derulon, Pendulumin ja Tungevaag & Raabanin. Kotimaisista artisteista mainittakoon esimerkiksi Antti Tuisku, Apulanta, JVG ja Robin. Jokaiselle jotakin -meningillä RMJ:n artistit kapuavat juhannuksena neljälle eri teemalavalle: NRJ:n päälavalle, 90’s teltalle, Urban Stagelle ja EDM-lavalle. Kaksipäiväisen RMJ:n odotetaan vetävän 24.–25.6. Raumalle noin 25 000 juhlijaa.

Tämän vuoden esiintyjiä mm. Petri Nygård, JVG, Inna, Antti Tuisku ja Elastinen.

25


Matti Airola tunnetaan tuttavallisemmin jo Letti-Mattina ja hänen tyttärensä ovat kokeneita hiusmalleja.

Lettihypelle ei näy loppua

TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | ANNA AUTIO

Matti Airolan tyttäret Kerttu ja Maisa ovat jo kokeneita poseeraajia mallinhommissa.

M

atti Airola sukelsi lettien maailmaan kuin vahingossa. Kun hänen tyttärensä Maisa ja Kerttu toivoivat ranskanlettiä tarpeeksi useasti, kyllästyi hän siihen, ettei moista

osannut tehdä. Hän opetteli ranskanletin salat ja siinä sivussa myös muunlaisia lettejä. Valmiista lopputuloksista piti tietysti aina ottaa kuva tyttärille näytettäväksi. Ensialkuun lettiluomuksia nähtiin kuvina Airolan henkilökohtaisella Facebook-seinällä, mutta melko nopeasti hän perusti Isin ja tyttöjen hiushommille kokonaan omistetun Instagram-tilin. Tuolloin elettiin vuoden 2014 loppua.

”LETTIEN TEKEMISESTÄ ON ITSELLENI VAIN PIENI VAIVA, MUTTA NIILLÄ PYSTYY ANTAMAAN PALJON ILOA.”

Nyt vuoden 2016 kesällä Isin ja tyttöjen hiushommien meriittilista on kasvanut jo uskottaviin mittoihin somenkin puolella: IG-seuraajia on kasassa noin 24 000 ja Facebooktykkääjiä yli 18 000. Isin ja tyttöjen lettikirja oli puolestaan 20 000 myydyllä niteellä vuoden 2015 kahdeksanneksi myydyin tietokirja Suomessa ja kirjan käännösoikeudet on myyty edelleen myös Viroon.

LETTIHOMMAT JATKUVAT myös tulevaisuudessa. – Panostan edelleen päätoimiseen työhöni LVI-myyjänä, mutta siinä sivussa lähden mukaan lettibisnekseen yhdessä Isin ja tyttöjen hiushommien ja Biozellin kanssa lanseerattavalla hiustenhoitosarjalla. Lisäksi lettikirja on saamassa jatkokseen toisen kirjan. Ensimmäisen kirjan kuvaukset järjestettiin Raumalla, mikä oli Airolalle ihan ykkösjuttu. – Vaikka kirjan fokus olikin leteissä, tuli kuvissa hienosti esiin Vanhan Rauman katumaisemia ja kaupungin miljöötä. VAIKKA LETTIHYPE kasvoikin isoksi aivan odottamatta, ei lettien tekeminen ole alkanut kyllästyttää Airolaa. Raumalla hänet tunnetaankin tuttavallisesti Letti-Mattina, joka voi vaikka kesken yökerhossa vietetyn illan pysähtyä tekemään pyytäjälle lettiä – miehen taskuissa kun kulkee aina tätä nykyä mukana hiuslenkkejä. LETITTÄMISESTÄ ON tullut viime vuosina ehdottomasti ilmiö, ja Airolan esimerkki on tartuttanut intoa myös nimenomaan muihin miehiin. – Tosi monet isät ja miehet ovat tulleet kiittelemään ohjeista. Se on ihan kunnia, että on voinut innostaa myös muita. Lettirintamalla riittää myös aina lisää uusia malleja itsensä haastamiseen. Yksi Airolan tekemistä vaikeimmista leteistä on ollut letti, jossa piti hallita yhtä aikaa viisi hius- ja kaksi nauhaosiota. PSST! – Minulta pyydettiin sitä kerran Katso seu raa oikein erityisesti. Olin tehnyt letin aukeamalt valta aM vain kahdesti sitä ennen, joten ohjeet RM atin J:nkin kestävään tuolloin pieni ohjeiden kertaamilettiin! nen oli paikallaan, Airola naurahtaa.

27


RMJ:n kestävä letti

28

Näyttävä läpivetoletti kääntää katseita festareilla ja keikoilla.


1 | Aloita letin työstäminen

tekemällä etuhiuksiin pieni poninhäntä. Jatka poninhäntien tekemistä niin, että lo pulta koko päälaki on täynnä pieniä kumilenkillä kiinnitettyjä osioita. Korvan viereen voi jättää vapaaksi pienen ”tule luokseni -kiehkuran”.

4 | Lähde tämän jälkeen toistamaan edellä mainittua. Jaa siis tällä hetkellä päälaella ensimmäisenä oleva poninhäntä kolmeen ja sitä seuraava kahteen osaan. Siirrä taas taaimmaiset kaksi hiusosiota etummaisen poninhännän välistä jne.

2 | Jaa päälaen ensimmäinen

letti kolmeen osaan ja seuraava letti kahteen osaan. MATIN VINKKI! Tähän lettiin kannattaa käytä ohuita ja pieniä kumilenkkejä, mutta laita yhteen kohtaan lenkkejä aina kaksin kappalein.

5 | Kahden tehdyn osion jäl-

keen aloita letin lätyttäminen eli lenkkien hienovarainen nyppiminen ja löysyttäminen, jolloin niistä tulee muhkeampia. Jatka läpivetoletin tekemistä ja lätyttämistä niskaan asti.

3 | Siirrä taaimmaiset kaksi

hiusosiota etummaisen poninhännän väleistä ja yhdistä etummaisen poninhännän osiot kumilenkillä kiinni päälaen kolmanteen poninhäntään.

6 | Kun olet päässyt niskaan

asti, jatka lettiä vielä poninhäntäosioon samalla logiikalla ja uusia kumilenkkejä kiinnittämällä. Viimeistele kokonaisuus lätyttämällä lenkkejä tarvittaessa vielä lisää.

behind the scenes... MATTI AIROLAN näppärissä sormissa syntyy nopeasti letti jos toinenkin, mutta letittävän isän pitää muistaa hiushommien lomassa pitää huolta myös sometileistään. Monesti eri lettikeikkojen tunnelmia päätyy esimerkiksi Snapchatiin @isijatytot-tilille ilostuttamaan hänen seuraajiaan. Tätäkin juttua tehdessä myös toimittaja ikuistettiin Isin ja tyttöjen snäppiin. Isi ja tytöt löytyvät myös Instagramista, Facebookista ja blogi lily.fi:stä. Kuvat: Maija Männistö

29


Länsi-Suomen webbikamerat tarjoavat mielenkiintoista kuvaa Rauman ympäristöstä. Onko hyvä veneilytai golfkeli? Onko leirintäalueella tai torilla väkeä?

LS24.FI/WEB-KAMERAT


a i r ze

z i P RIVIERA

1.–30. 6. la–su 12 –16 1. 7. –31. 8. ke–su 12 –16 Kake Kaupunkijunalla saman päivän lipulla vapaa pääsy museoon.

DAL 1980

Hallikatu 6, 26100 Rauma Puh. 02 822 8991 www.riviera.fi

lonnstrominmuseot.fi

TRUMPetisti toitottaa ja toivottaa Taidegalleria Artturiin: Ihastu kesänäyttelyihin:

w w w. i l o v e r a u m a . f i

RAUMAN MERIMUSEO Avoinna kesällä joka päivä klo 11-17 Koko perheen merellinen museo Saa koskea! -pisteet, multimediaopastukset ja navigointisimulaattori

Kesäkuu: Teuvo Salminen 70 v. Heinäkuu: Terry Laakson pitsiaiheisia asetelmamaalauksia Elokuu: Ragnar Lätti, muistonäyttely Laivanrakentajien näyttely: Rakennettu Raumalla - Made in Rauma Isokirkkokatu 7, 26100 Rauma. Torin laidalla. Puh. 0400 498 926 Avoinna aina kun ovi on auki. Yläkerrassa Julkkis-Galleria. Vapaa sisään- ja ulospääsy. teuvo@teuvosalminen.com

KALLIOKATU 34 // 02 822 4911 // WWW.RMM.FI


VINKIT RAUMAN KESÄÄN

3

Jessica Uussaari lauloi itsensä raumalaisten sydämiin.

Koirat ilostuttavat TVOF-tähden kesää 1.

| KOIRAHARRASTUS

Raumalla on aktiivisia koiraharrastajia. Monet kesät on tullut vietettyä koiraharrastuksen parissa Rauman Käyttö- ja Seurakoirat ry:n kentällä (Isometsäntie 14, parkkiaulueen takana). Agilitykilpailut ovat oiva paikka päästä näkemään upeita suorituksia ja tutustumaan erilaisiin karvakuonoihin.

2.

| PITSIVIIKKO

Rauman ehdottomasti yksi parhaimmista tapahtumista on Pitsiviikko. Siellä pääsee harrastamaan kulttuuria monin eri tavoin: hyvää ruokaa, loistavaa musiikkia ja vaikka mitä muuta samalla kertaa.

3.

| OTANLAHTI

Otanlahti on yksi mieluisimmista paikoista hellepäivinä. Mikäs sen parempaa kun hyvät eväät mukaan ja rantsulle!

KUKA? Jessica Uussaari ponnisti suuren yleisön tietouteen keväällä käydyssä The Voice of Finlad -kilpailussa, jossa hän sijoittui 12 parhaan joukkoon. Raumalla varttunut Jessica kilpaili ohjelmassa Yö-yhtyeestä tunnetun Olli Lindholmin joukkueessa. Kuvat: Henriikka Korte, Saku Tiainen

32


33


Hesa-Äijä yhdistää julkisuuskuvassaan videoilla leikittelevän koomikon ja omaan uraan tähtäävän muusikon.

Kaveripiirin vitsi levisi ympäri Suomen TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | HESA-ÄIJÄ

K

un Hesa-Äijä valittiin vuoden 2015 lopulla Vuoden raumalaiseksi, piti miehen istahtaa managerinsa kanssa alas pitämään kunnon tuumaustauko. Hesa-Äijän ympärille oli jo tuolloin kasvanut ison kokoluokan ilmiö. Oli pakko pohtia tulevaa vuotta ja asettaa askelmerkkejä sille, miten suosiosta otetaan kaikki hyöty irti ja mitä kaikkea mukavaa faneille voidaan tarjota. ALUN PERIN Hesa-Äijän tarina alkoi vain kavereille lähetetyistä humoristisista videopätkistä, joita tutut yllyttivät jakamaan laajemmallekin yleisölle. Pian syntyikin Hesa-Äijän nimeä kantavat someprofiilit Instagramiin ja Facebookiin. Somessa itseään maailman raumalaisimmaksi hesalaiseksi tituleeraava Marios Kleovoulou huuteli raitsikkaa, valitteli keski-Hesan liikenneruuhkista ja uskalsi pistää itsensä alttiiksi kummasteleville katseille. Kansa tykkäsi ja seuraajia kertyi.

”HIHASTA NYPPIJÖITÄ RIITTÄÄ YMPÄRI SUOMEN, MUTTA EI SE MINUA HAITTAA.” SITTEMMIN HESA-ÄIJÄ on tullut suuren yleisön tietoisuuteen myös musiikintekijänä. Kappale keski-Hesasta on soinut muuallakin kuin Rauman yökerhoissa. – Niinhän se meni, että olen koko ikäni ollut kiinnostunut musiikista ja yrittänyt sillä pärjätä. Hesa-Äijän suosio kuitenkin mahdollisti homman tekemisen uudella tavalla, Kleovoulou puntaroi. Kun hän aikaisemmin mielsi itsensä rokkimieheksi, on Hesa-Äijän nimissä julkaistu musiikki ollut astetta tanssittavampaa. Kesän korvalla Hesa-Äijä ja taustajoukot ovat tietysti työstäneet myös lupaavaa kesähittiä. – Biisin nimi on Terassilta lentoon, ja siinä fiittaamassa on kultaa myynyt Mäkki, Kleovoulou vihjaa. VAIKKA HESA-ÄIJÄNÄ oleminen työllistääkin Kleovoulouta melko paljon, käy hän siitä huolimatta päivätöissä. Pääasiallinen elanto kertyy tällä hetkellä Helsingin Energialle tehtävistä promotöistä. – Tykkään siitä, että tekemistä riittää. Tulevaisuudessa siintää kuitenkin yhä vahvempia ajatuksia rakkaan musiikin saralla. – Syksymmälle on ajatuksia Hesa-Äijän omaan bändiin liittyen. NOIN 29 000 Facebook-seuraajaa ja yli 18 000 Instagram-seuraajaa takaavat sen, että Marios Kleovoulou todellakin tunnistetaan Hesa-Äijänä kadulla. – Hihasta nyppijöitä riittää ympäri Suomen, mutta ei se minua haittaa, hän kertoo. Ei, vaikka yleistä on myös raitsikka-huudon kajauttaminen kunnon volyymilla Hesa-Äijän korvaan.

34


VINKIT RAUMAN KESÄÄN

4

KUKA? Hesa-Äijä eli Marios Kleovoulou on mediamaailman viihdetaiteilija, joka ihastuttaa sosiaalisessa mediassa. Hän on ensimmäisellä Keski-Hesa-sinkullaan ottanut haltuun myös yökerhojen tanssilattioita. Hesa-Äijä valittiin vuonna 2015 Vuoden raumalaiseksi.

30 mittarissa – äijä alkaa golfaamaan 1. | GOLF Kun meikäläinenkin täytti keväällä kolmekymmentä ja tässä aletaan olla jo aikuisia niin päätin, että kesällä pitää mennä kokeilemaan golfia. Olen kuullut Rauman kentästä (AlaPomppustentie 20) kehuja, joten siellä olisi tarkoitus kesällä käydä.

2. | VANHA RAUMA Siellä on kesäisin mukava tallustella jätskituutti kädessä. Myös pystökaffeelle pysähtyminen on ihan ehdoton juttu.

3. | RMJ Odotan juhannusjuhlia innolla! Omankin pään menoksi on tapahtumaan kevään mittaan suunniteltu kaikenlaista, joten ihan pelkkänä tavallisena festarikävijänä en tule tapahtumassa hengailemaan.

35


VINKIT RAUMAN KESÄÄN

5

Pitsi-Tarmon kesää värittää kulttuuri 1. | SEPÄN TALO Kirjaston vieressä pitkään tyhjillään ollut Sepän talo (Alfredinkatu 3) on vallattu kulttuurikäyttöön. Toukokuusta elokuuhun kävijöillä on mahdollisuus aistia talon ja puutarhan ilmapiirin lisäksi tapahtumia ja taidetta. Tsekkaa www.sepantalo.fi

2. | FESTIVO Koska Pitsiviikko on liian ilmeinen ja sinne kaikki suuntaavat muutenkin, niin kehotan vahvasti osallistumaan kamarimusiikkifestivaali Festivoon ja erityisesti Carpe Diem -päivään. Torstaina 4.8. taiteilijat jalkautuvat Vanhaan Raumaan pitämään vartin mittaisia, mutta korkeatasoisia yllätyskonsertteja. Usein yleisö saa myös miniluennon instrumenteista, esitettävistä teoksista tai jostain muusta aiheeseen liittyvästä. Ihan parasta! www.raumanfestivo.fi

3. | FAHRENHEIT 451 Jos kaneli kalakeitossa ei kuulosta tarpeeksi eksoottiselta, niin miten olisi scifiä kesäteatterissa? Menee vähän itsensä mainostamisen puolelle, mutta esitän pääosaa Turkka Suuriniemen näytelmäsovituksessa klassikkoromaanista Fahrenheit 451. Esitykset 6.–14.8. pääkirjaston sisäpihalla.

KUKA? Tarmo Thorström, tai tuttavallisemmin Pitsi-Tarmo, on kaikkien raumalaisten tuntema pitsitaiteilija ja kaupunkiaktiivi. Hän on värittänyt Rauman kaupunkikuvaa niin pitsivaloteoksilla, pitsiheijastimella kuin julkinypläämiselläkin. Omien sanojensa mukaan mies nyplää, koska: ”Se tuntui hyvältä idealta ja kaikkea pitää kokeilla ainakin kerran.”. Kuvat: LS-arkisto

36


Kesäisin pihakahvilasta maankuulut vaniljamunkit!

Tervetuloa herkuttelemaan:

Runsas lounasbuffet ma-pe 10.30–14 la 12–15

Edusta lla aurink oinen terassi

Avoinna: ma-to 10.30-21.00 | pe 10.30-22.00 la 12.00-22.00 | su 13.00-21.00 Posellinkatu 6, Rauma | puh. (02) 822 7756 WWW.LABAMBA.FI

Vanhan Rauman kahvila, Kuninkaankatu 9 Leipomon kahvila, Leikari 1

Kesätarjouksia! Kesäpihvi HÄRÄN ULKOFILEESTÄ MAUSTEVOILLA 150 g 200 g

17€ 22€

Härkäburritos

14€

KANALINRANTA 5. PUH. (02) 822 7757

Tervetuloa herkuttelemaan!

WWW.RAVINTOLABUENAVISTA.COM

37


JUHA SINISALO

VINKIT RAUMAN KESÄÄN

6

Rauma maistuu hyvältä

KUKA? Raumalainen Maija Männistö on kirjoittanut Köökistä kajahtaa -ruokablogiaan jo reilun viiden vuoden ajan. Blogissa jaetaan reseptivinkkejä ja kerrotaan kokemuksia niin paikallisista kuin myös ulkomaanmatkoilla tutuiksi tulleista ravintoloista. Marva Median toimittajana ja digituottajana hän on toiminut vajaan kolmen vuoden ajan.

38

1. | RUOKAPUOTI LUMO Vanhassa Raumassa sijaitsevasta puodista (Kuninkaankatu 26) on lähes mahdotonta lähteä tyhjin käsin. Juustotiskin houkutukset, Lumon omat kahvit, pienpanimoiden siiderit ja oluet sekä monenlaiset superfoodit ja terveelliset herkut takaavat sen, että Lumosta voi hankkia itselleen maistuvia muistoja Raumasta.


PEKKA LEHMUSKALLIO

PEKKA LEHMUSKALLIO

2. | OTANLAHDEN RANTA

3. | KAUPPATORI

Vaikka tällä rannalla monesti jonkin verran tuuleekin, saa piknik-liinan pysymään paikoillaan, kun sen päälle kattaa tarpeeksi evästä ja riittävästi hyviä ystäviä. Rannalla on yleensä mukavasti ihmisiä – ei ole liian ahdasta, mutta hauskaa seurattavaa riittää esimerkiksi wakeboard-radalla ja muutamissa lasten leikkitelineissä.

Vanhan Rauman sydämessä voi nauttia niin pystökaffetta kuin myös hoitaa päivittäisiä ruokaostoksiaan. Kesäaikaan järjestettäviltä iltatoreilta on myös perinteisesti pystynyt varaamaan itselleen vaikka kirppispöydän ja torikauppaa värittää aina silloin tällöin livemusiikki.

LOUNASRAUMA KAIKKI LOUNASLISTAT KÄTEVÄSTI NETISTÄ

www.lounasrauma.fi

39


Jokaiselle herkkusuulle jotakin KUVAT | MAIJA MÄNNISTÖ

RAUMAN RAVINTOLAVALIKOIMA on kehittynyt valtavasti viime vuosina. Kaupunkiin on auennut muun muassa itämaisia ravintoloita ja sushilounaan nauttimiseen on nyt mahdollisuus melkein viikon jokaisena päivänä.

silmäkarkkia sisustuksessa. Esimerkiksi Vanhaan Raumaan mahtuu niin modernilla tyylillä laitettuja ravintoloita kuin myös vanhoja kalusteita somasti yhdisteleviä kahviloita ja ruokapaikkoja.

KAUPUNGISTA LÖYTYY myös ravintoloita, joissa hyvän ruuan merkeissä saa kulumaan aikaa helposti toista ja kolmattakin tuntia. Useamman ruokalajin kylkeen on kaupungin parhaissa ravintoloissa mahdollista valikoida myös niille erikseen räätälöidyt viinimenut.

ONNEKSI NÄLKÄ tulee monta kertaa päivässä, jotta Rauma-visiitillä ehtii tutustua kerralla useampaankin ruokapaikkaan! Tässä poimintoja Rauman ravintolatarjonnasta.

RAUMAN RAVINTOLOISSA saa takuuvarmasti tyydytystä makuhermoille, mutta useissa ravintoloissa riittää myös

40

MERKKIEN SELITYKSET: A A-oikeudet

L Leikkipiste

T Terassi


AASIALAISET Everest 8848 (Kuninkaankatu 6) Kadulle asti leijailevat intialaisen ruuan tuoksut houkuttelevat ihmisiä Everestiin runsaiden annosten ja tuoreen naanleivän äärelle. A T Lungi (Kuninkaankatu 19) Ravintolan tunnelma on parhaimmillaan ilta-aikaan, jolloin katosta roikkuvat lukuisat valot pääsevät oikeuksiinsa. Kannattaa käydä päiväsaikaankin tutustumassa buffetlounaaseen ja ihanaan sisäpihan terassiin! A T Min Yan (Kuninkaankatu 4) Ravintolassa pääsee tuttujen kiinalaisten makujen pariin. Min Yanin sisäpihalle kannattaa eksyä. Wen Jing (Kauppakatu 11) Ravintolan lounasbuffet susheineen ja aasialaisine herkkuineen on kaupungissa erittäin suosittu. Susheja voi iltaaikaan tilata myös kätevästi take awayna. A T

FIINIT Goto (Kuninkaankatu 17) Keittiömestari Rami Kurjen alaisuudessa toimiva ravintola Goto panostaa hyviin makuihin ja sujuvaan palveluun. A T Kalatori (Kalatori 4) Entinen S.J.Nyyper tarjoilee fiiniä ruokaa vuodenaikojen vaihtelua kunnioittaen. Huippukokki Hans Välimäki kävi keväällä preppaamassa keittiön henkilökuntaa. A T Kapteeninhuone (Kalliokatu 25) Kalaruuat ovat täällä kaupungin kärkeä. Sisustuksessa on onnistuttu tavoittamaan vanhan purjelaivan henkeä. A Villa Tallbo ja Wähä Tallbo (Petäjäksentie 178, Vanhankirkonkatu 3) Villa Tallbon pitsihuvilan tunnelmassa voi nauttia maittavan lounasbuffetin meren lähesiyydessä. Wähä Tallbo sijaitsee idyllisessä Vanhan Rauman puutalossa. A T Wanhan Rauman Kellari (Anundilankatu 8) Puitteet ovat nimensä mukaisesti kellarimaisen komeat. Yksi suosituimmista annoksista on Olivian kana. A T

41


BURGERIT Amarillo (Savilankatu 1) Keskiviikkoiltoina Caliente vetää Amarillon terassin täyteen väkeä. Nälkä lähtee ravintolassa nachoilla, burgereilla ja pihveillä. A T L

Café Passion (Valtakatu 2) Kahvila sijaitsee aivan keskuspuiston leikkihärveleiden vieressä, jonne lapsiperhe voi suunnata sulattelemaan nautittuja makeita leivoksia tai lounassalaatteja. T

Buena Vista (Kanalinranta 5) Perinteinen raumalainen ravintola on vakiinnuttanut paikkansa monen ruokailijan sydämessä. Kanalin varrella tarjoillaan nimikoidun Vistan burgerin lisäksi myös muun muassa pannuruokia, pastaa ja monenlaista kanaa. A T L

Café Sali (Kuninkaankatu 22) Kahvien ja kakkujen lisäksi kansainvälisyyttä henkivä Sali tunnetaan myös lounassalaateistaan ja viikonloppuisin tarjolla olevasta brunssistaan. A T L

Captain Jack’s (Poroholmantie 8) Poroholmassa burgereita ja juustokakkua voi nauttia ulkoilmassa laivan kansiravintolassa. A T Mr. Jones (Valtakatu 5) Tässä seurusteluravintolassa saa tyydytettyä niin wingsien kuin myös burgerin himon. Kesäaikaan ravintolan edustalla voi ruokailla myös aurinkoisella terassilla. A T

PIZZAA La Bamba (Posellinkatu 6) Terassille on kesäaikaan helppo pysähtyä ja ravintola tarjoaa mutkatonta ruokaa, josta löytyy suosikkeja myös lapsiperheille. A L T Osteria Da Filippo (Kauppakatu 20) Filippossa vähän jokainen astia ja tuoli on eriparia, mutta ne sopivat mutkattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Testaat sitten pizzan tai pasta-annoksen, muista jättää tilaa italialaisille jäätelöille! A L T Riviera (Hallikatu 6) Perinteisten kinkkujen ja kebabien lisäksi Rivieran pizzatäytteiden valikoimasta löytyy mm. ilmakuivattua kinkkua, parsaa, paahdettuja pinjansiemeniä, simpukoita… A T KEBAB-PIZZERIOITA: Antalya (Valtakatu 4) Deniss (Valtakatu 10) Eti Kebab (Nortamonkatu 16) Jubu Pizza (Vähäkirkkokatu 10)

42

KAHVILAT

Kontio (kuninkaankatu 9) Perinteinen Kontion kahvila on kesäaikaan kuuluisa etenkin vaniljamunkeistaan, joita voi nauttia myös sisäpihan suojaisalla terassilla. A T Männistön lippakioski (Syväraumankatu 1-3) Viime kesänä henkiin herätetty lippakioski taltuttaa makeannälän vaikka jäätelöllä tai leivonnaisilla. Kioski sijaitsee sopivasti Vanhan Rauman ja Otanlahden rannan välissä, joten siinä voi hörpätä kahvit matkalla merelle. T Prassen (Posellinkatu 6) Pikkuisen kahvilan vitriinien tarjottavat saavat paatuneimmankin makeanhampaan kolotuksen laantumaan. Kahvittelun lomassa lapset voivat leikkiä portaiden alta löytyvässä leikkinurkkauksessa. T L Pystökaffe (Rauman Kauppatori) Rauman torin legendaarinen kahvikoju, jolla vaihdetaan niin päivän kuulumiset kuin mutustetaan maukkaita possumunkkejakin. T Torni (Vesitornintie 2) Kaupungin korkeimmat näköalat tarjoaa kahvila-ravintola Torni, jossa voi piipahtaa kahvituokiolla tai runsaammankin ruuan merkeissä. A Tullin Kaffe (Kuninkaankatu 50) Kotoisa lounaskahvila sijaitsee Vanhan Rauman sydämessä Hauenguanossa. Wanhan Rauman kaffebar (Kuninkaankatu 27) Vanhan Rauman sydämessä sijaitseva kahvila on vanhoine puukalusteineen ja pitsipöytäliinoineen symppis! Valikoimassa on paljon itseleivottuja tuotteita. A T L


a yli l a ö k ä n a Koe upe asti! e l l e r e m aina n i g n u p u ka RUOKAILU Á LA CARTE -LISTALTA klo 21 asti, A-oikeudet LOUNAS arkisin klo 11-15 TERASSIT Kissan katto (Anundilankatu 8) Wanhan Rauman Kellarin kattotasanteella sijaitseva terassi on aurinkoisena päivänä lämmin paikka paistatteluun. A T Merijakamo (Suvitie 14) Merifiilis on huipussaan tällä terassilla, joka sijaitsee aivan Syvärauman pienvenesataman kupeessa. A T Rantatalo (Otanlahden ranta, Suvitie) Otanlahden rannalla sijaitsevan Rantatalon terassilla voi nautiskella juomien ohessa niin pizzaa, panineita kuin ohukaisiakin. A T

RUNSAS NOUTOPÖYTÄ lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16

Ruormies (Poroholmantie 8) Rauman merellisin ja isoin terassi sijaitsee Poroholmassa. Terassikansaa on edelliskesinä viihdytetty niin elävällä musiikilla kuin myös stand upilla. A T Teatteriravintola Ankkuri (Alfredinkatu 2) Kaupunginteatterin yhteydessä olevan ravintolan terassilta voi kuunnella kanaalin solinaa. A T

Rauman perinneruoka lapskoussia saa mm. , Augustin Paviljongista Mr. Jonesista ja Wähä Tallbosta.

Avoinna kesä-elokuussa JOKA PÄIVÄ iltamyöhään!

Meiltä myös t herkulliset kaku ja pullat kahvittelijoille!

Vesitornintie 2, puh. 050 3388 069 www.rosmariini.fi


Museoturisti viilettää kartta kädessä TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | LS-ARKISTO

M

useokävijöitä hemmotellaan tänä kesänä, sillä kevään aikana Rauman museot yhteen kokoava kartta uudistettiin ja päivitettiin tämän päivän tietojen mukaiseksi. Raumalla pääosa museoista on melko lähellä toisiaan, joten kovin suureksi ei kartan kokoa tarvinnut edes kasvattaa. – Sopivan kokoisessa kaupungissa museotkin ovat kävelymatkan päässä toisistaan, museoamanuenssi Hanna-Leena Salminen iloitsee. Rauman museokohteet yhteen kokoava kartta on saatavilla palvelupiste Pyyrmannista (Valtakatu 2), museokohteista, valikoiduista hotelleista ja Vanhan Rauman liikkeistä. KUN RAUMAN museoiden kävijämäärät suhteuttaa niiden aukiolopäivien määrään, on yksi museokohde ylitse muiden. – Vain kesäaikaan avoinna oleva merimiehen kotimuseo Kirsti on näin laskettuna kaikista suosituin kohde. Sen pihapiiri onkin idyllinen ja Kirstissä pääsee nauttimaan isoäitien ja -isien aikaisesta tunnelmasta, Salminen kertoo. Erityisen tulevasta Rauman museokesästä tekee myös se, että Rauman museo täyttää tänä vuonna 120 vuotta ja raatihuoneella vietetään puolestaan 240-vuotisjuhlavuotta. – Raatihuonehan on erityisesti jo ihan kaupunkimiljöön kannalta erityinen kohde, Salminen kuvailee torin laidalla olevaa näyttävää keltaista rakennusta. RAUMAN KESÄSSÄ museokäynneille otollisia säätyyppejä on aiempien vuosien havaintojen ja kokemuksen perusteella kaksi. – Kun sataa, niin ihmiset kiertävät mielellään museokohteita, mutta myös oikein kovalla helteellä museoihin voidaan tulla vilvoittelemaan, Salminen kertoo.

44


Rauman museoita: Rauman merimuseo Kalliokatu 34, Rauma Vanha raatihuone Kauppakatu 13, Rauma Laivanvarustajan kotimuseo Marela Kauppakatu 24, Rauma Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo Syväraumankatu 41, Rauma Merimiehen kotimuseo Kirsti Pohjankatu 3, Rauma Rauman taidemuseo Kuninkaankatu 37, Rauma Savenvalaja Gustaf Löfmanin verstas Nummenkatu 12, Rauma Kiikartorni Suvitie 10, Rauma Kodisjoen kotimuseot Makasiini ja Sepän torppa Kodisjoentie 1445, Kodisjoki Kotiseutumuseo Muina Muinantie 7, Vasarainen Lapin kotiseutumuseo ja kirkkotallit Museotie 2, Lappi

Kotimuseo Kirsti on Rauman kesän vierailluimpia museoita.

45


VINKIT N RAUMA KESÄÄN

7

Mustan pitsin yö löytyy Kristiina Salosen kesäkalenterista.

Vaniljamunkin jälkeen merta fiilistelemään 1. | VANILJAMUNKKI Kesääni kuuluu nauttia tuore ja herkullinen vaniljamunkki Kontion kahvilan (Kuninkaankatu 9) sisäpihalla. Kiireettömän kiertelyn aurinkoisessa Vanhassa Raumassa, esimerkiksi mielenkiintoisena avoimien pihojen -päivänä, kruunaa vaniljamunkilla herkuttelu.

2. | PITSITURNAUS JA MUSTAN PITSIN YÖ Pitsiturnaus ja Mustan pitsin yö ovat jo vuosia olleet tapahtumapäiviä, jotka löytyvät kesäkalenteristani. Molemmissa tapahtumissa on kesäisen rento tunnelma, ja ihmisiä liikkeellä niin paljon, että aika kuluu siivillä jo pelkästään tuttuja tapaamalla. Välillä meinaa jopa sen takia tulla kiire ehtiä ennakkoon ohjelmasta katsottuun konserttiin tai peliin.

3. | MERI Merellinen Rauma kiehtoo kesäisin myös paljaskonttisia raumalaisia. Otanlahden uimaranta, Poroholma (Poroholmantie 8) tai Syväraumanlahden Merijakamo (Suvitie 14) venelaitureineen vetävät puoleensa ihastelemaan esimerkiksi kesäillan pyörälenkillä. Melontareissulla saaristoon tai veneretkellä Kylmäpihlajaan pääsee kokemaan ja näkemään sitä kauneinta osaa Raumasta.

KUKA? Kristiina Salonen (sd.) on raumalainen toisen kauden kansanedustaja. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa hän sai yhteensä 9 547 ääntä, minkä johdosta hänet

46

kruunattiin Satakunnan äänikuningattareksi niukasti ennen perussuomalaisten Laura Huhtasaarta. Kuva: Juha Sinisalo


www.vormu.fi

Kesäkuun tarjous

KESÄPEITTEET 150x200/80g/m²

25,-

Meiltä asuntovaunuj en ja veneiden sijauspat jat mittatilaustyönä

kpl

Heinäkuun tarjous

TYYNYT

50x60/400–600g AJANVARAUS MYÖS NETISSÄ 24/7!

15,kpl

Elokuun tarjous

MICROKUITUINEN IHANA VIGNE Yhteensä TYYNY 50x60/500g + , PEITE 150*200/200g

TURUNTIE

OTTILANTIE

HITSAAJANTIE

(kesälauantait suljettu vk. 25-31)

WWW.LAAKARIKESKUSMINERVA.FI

VALAJANTIE

NIITTAAJANTIE

SAMPAANALAN TEOLLISUUSALUE Tehtaanmyymälä av. ark. 9-17, la 9-13

8

35 -

Niittaajantie 7, 26820 RAUMA. Puh. 824 0100

1KM ABCASEMALTA

TUTTU MYYMÄLÄ – UUSI NIMI Kaikki tutut Eskimo-tuotteet saat nyt Fredmanilta. Fredmanit ovat antaneet suomalaiselle osaamiselle kasvonsa – nyt myös nimensä. Tehtaanmyymälä avoinna arkisin 10–17. Eurajoentie 10 27230 Lappi. Puhelin (02) 8387 2726.

Vastaanotot

Avoinna ma–to 8–18, pe 8–16

raumanerikoislaakarikeskus.fi

Laboratorio p. 8378 7044

Avoinna ma–to 7.30–14, pe 7.30–13

Kuvantaminen p. 822 2925 Avoinna ma–to 9–17, pe 9–12

Työterveyshuolto Avoinna ma–pe 8–16

Tarkista kesän aukioloajat kotisivuiltamme! www.fredmangroup.com | www.eskimofinland.fi

Valtakatu 9–11, 26100 Rauma Ajanvaraus 8378 7000

47


#iloverauma Ihastelitko Vanhan Rauman puutaloja, uskaltauduitko mereen uimaan vai tipautitko tötterön mukulakiville? Jaa Rauma-kuvasi Instagramissa käyttäen #iloverauma-hashtagia. Kaikki #iloverauma-merkityt kuvat nousevat esille verkkosivuillemme osoitteeseen www.iloverauma.fi/iloverauma.


Tilaa uudistunut Länsi-Suomi!

UUTTA!

LS-etukortti nyt myös mobiilissa! Paikallisia etuja vain Länsi-Suomen tilaajille. HANKI OMASI: ETUKORTTI.LS24.FI

! Tilaan Länsi-Suomen 2 kk + 2 viikkoa kaupan päälle! Vain 49 e (norm. 78 e)

Tilaan Länsi-Suomen 3 kk + 1 kk kaupan päälle! Nyt vain 86 e (norm. 123 e)

Maksan laskun

Maksan laskun

yhdessä erässä 49 e kahdessa erässä 2 x 24,50 e

Nimi Jakeluosoite Postinumero ja -toimipaikka

yhdessä erässä 86 e neljässä erässä 4 x 21,50 e

Tiesithän, että tilaukseen kuuluu Länsi-Suomen täydet digioikeudet: lukuoikeus LS Päivän lehti -sovellukseen ja LS-näköislehteen sekä LS-näköislehtiarkistoon vuodesta 2005. Uutena tuotteena LS-mobiilietukortti.

Länsi-Suomi maksaa postimaksun puolestasi

Puhelinnumero Sähköposti Allekirjoitus

Tarjous on voimassa 15.9.2016 asti.

Tunnus 5004072 00003 Vastauslähetys

VOIT 50 TILATA MYÖS: Netin kautta: ls24.fi tai maksuttomasta palvelunumerostamme: 0800-39-8338 (ma-pe klo 8–16)


VINKIT RAUMAN KESÄÄN

8 Kesälläkin kannattaa poiketa leffassa 1. | BLUE SEA FILM FESTIVAL

Persoonallinen tapahtuma on osoitus siitä, että talkoohenki on pienen kaupungin voimavara. Tarjolla on tuolloin kotimaista ja ulkomaista laatua. Hyvien elokuvien lisäksi perinteisessä tapahtumassa on myös oheisohjelmaa ja hauskaa seuraa. BSFF järjestetään tänä vuonna 19.–21.8.

2. | TORI Kesäaamuna kannattaa suunnata torille ostamaan mansikoita. Aika tasalaatuista tarjonta yleensä on, mutta kannattaa sitä aina vähän katsella ja maistella eri vaihtoehtoja.

3. | MERI Ellei omista omaa paattia, kannattaa käyttää yleisiä vesiteitse kulkevia kyytejä esimerkiksi Kylmäpihlajaan ja Reksaareen. Päiväretkelle kannattaa ottaa eväät mukaan, prasutella (suom. polttaa nuotiota) ja nauttia meren aavasta.

KUKA? Tapio Koivukarin teos Unissasaarnaaja voitti vuoden 2016 Runeberg-palkinnon. Koivukari on julkaissut romaaneja, novelleja ja kuunnelmia. Hän on myös tunnettu lukuisista kääntämistään islantilaisista kirjateoksista. Kuvat: LS-arkisto

51


Tämän projektin jälkeen Juho Ruoholakin aikoo pitää Lego-rakentelusta vähän taukoa.

Lego-maestron massiivinen taidonnäyte TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | JUHO RUOHOLA

R

52

aumalaislähtöinen Juho Ruohola on vienyt Lego-harrastuksen aivan uudelle levelille. Kesän kynnyksellä mies on viimeistellyt noin 40 000 Lego-palaa käsittävää teosta lomakeskus Poroholmasta. – Itsellekin ehti lapsuuden jälkeen tulla aika pitkä suvantovaihe ennen kuin innostuin Legoista taas uudestaan, Ruohola kertoo. Kipinä syttyi uudelleen Tallinnassa pari vuotta sitten Titanic-näyttelyssä laivan pienoismallin äärellä. – Jättimäisestä pienoismallista syntyi tuolloin ajatus, että sen voisi valmistaa Legoista. – Suunnittelin sen itse pitkälti lennosta. Tavoittelin mahdollisimman realistista ulkonäköä ja mittasuhteita. Mielestäni onnistuinkin siinä varsin hyvin.

LOMAKESKUKSEN VALTAISAAN Lego-projektiin hän sai kimmokkeen Poroholman isännältä Riku Räsäseltä, joka tilasi Ruoholalta kesätiluksiaan kuvastavan teoksen. – Suunnittelutyötä olen tehnyt pääasiassa saamieni kuvien perusteella, vaikka olen pariin otteeseen Poroholmassa itsekin käynyt, nykyisin pääkaupunkiseudulla asuva Ruohola kertoo.

SEURAAVAKSI HAASTEEKSI Ruohola asetti itselleen Rauman raatihuoneen valmistamisen. Tässä projektissa hänen apunaan oli Legon nettisivuilta ladattava suunnitteluohjelma, jonka avulla voi itse luoda virtuaalisesti Lego-rakennelmia, minkä jälkeen ohjelma tekee rakennusohjeen sekä luettelon tarvittavista palikoista. – Itse suunnitellut Lego-teokset pitää koota tavallaan kahteen kertaan – ensin virtuaalisesti ja sitten vielä uudestaan konkreettisesti palasista.

– Ainahan jää jotain kuolleita kulmia, joten vähän taiteilijan vapauksiakin saa työssä käyttää. Vapauksista huolimatta Ruohola ja projektia yhdessä hänen kanssaan työstänyt veli Matti tunnustautuvat jossain määrin myös täydellisyyttä tavoitteleviksi Lego-maestroiksi. – Kun veli valmisti paatteja Poroholman edustalle, joitain ihan yksittäisiäkin Lego-osia tilattiin tuolloin Keski-Euroopasta. Siinä tulee jo yhdelle palalle enemmän postimaksuja kuin mitä palasen hinta yksistään on, Ruohola naurahtaa.

”ITSELLEKIN EHTI LAPSUUDEN JÄLKEEN TULLA PITKÄ SUVANTOVAIHE ENNEN KUIN INNOSTUIN LEGOISTA UUDESTAAN.”


Augustin paviljonki oli yksi Poroholman haastavimpia rakennuksia.

VAIKKA SUUNNITELTUJEN Lego-teosten mukana tulee myös niiden kokoamista avustavat ohjeet, välillä kokoamisvaiheessa käy ilmi, että alkuperäisestä suunnitelmasta pitää vähän joustaa. – Aina kaikki kohdat eivät toimikaan niin kuin on suunnitellut tai jokin kohta ei näytä hyvältä ja silloin suunnitelmia pitää vaihtaa lennossa. Poroholman lomakeskuksen Lego-kokonaisuuden yksi haastavimpia rakennuksia on ollut ehdottomasti Augustin paviljonki, 1800-luvun lopulla rakennutettu pitsihuvila. – Erityisesti sen kahdeksankulmainen katon osa oli hankala koota Legoista, Ruohola kuvailee. Augustin paviljonki oli jo viime kesänä yleisölle esillä juurikin paviljongilla, mutta tänä kesänä sen kylkeen on tarkoitus kasata myös muut Poroholman kohteet ja saada kokonainen noin 3 x 2-metrinen teos lomakeskuksessa kaiken kansan nähtäville.

– Lego-palasten toimituksessa voi välillä olla pientä viivettä, mikä vaikuttaa aina valmistumisaikatauluun, mutta juhannus meillä on tavoitteena, Ruohola kertoo. Osa Lego-teoksen osista pitää majaansa vielä Ruoholan luona Keravalla, mutta kesän tullen ne on tarkoitus kuljettaa Raumalle, jossa koittaa vielä viimeistely ja Legorakennelmien kokoaminen isossa kuvassa yhdeksi kokonaisuudeksi. KAIKEN KAIKKIAAN Poroholman lomakeskus on ollut Ruoholalle mieluisa rakennusprojekti. – Silloin kun itse asui Raumalla ja Poroholma ei ollut vielä nykyisessä loistossaan, ei aluetta osannut arvostaa. Nythän se ehdottomasti aivan huikea paikka ja pitää nostaa Riku Räsäselle hattua alueen eteen tehdystä työstä. – Nyt alue houkuttelee koukkaamaan sen kautta, kun on vaikka pyörällä liikenteessä.

53


TAPAHTUMIA KESÄLLÄ 2016

Viiden tähden lomakeskus meren äärellä .. ja silti kaupungin keskustassa! Poroholma on Raumalla, Otanlahden hiekkarannalla sijaitseva, puistomainen lomakeskus, jonka ainutlaatuinen miljöö 1800-luvun pitsihuviloineen ja purjelaivasatamineen tarjoaa loistavat puitteet onnistuneeseen lomailuun.

Alueen yksi helmistä on purjelaivasatama, joka laajenee uudella aluksella kesäksi 2016, kun Poroholmaan saapuu raakapurjeilla varustettu 49 metrinen priki Gerda, Suomen suurin purjehduskuntoinen purjelaiva.

Lomakeskuksen korkeatasoisella caravan- ja mökkialueella on mahdollista majoittua aivan rantaan tai puiden siimekseen. Alueelta löytyy useiden ruoka- ja iltaravintoloiden lisäksi monenlaista aktiviteettia, aina karaokesta monipuoliseen rantaelämään, kuten vesilautailuun kaapeliradalla.

Lomakeskus on osa Otanlahden rantapuistoa, josta lisäksi löytyy maauimala, kesäteatteri sekä monia urheilualueita. Poroholma on myös kaupungin virallinen vesibussisatama, josta lähtevät risteilyt Rauman saaristoon, Kylmäpihlajan majakalle sekä muihin matkailusaariin.

Rauman rantafutis 17–19.6. Rantafutisturnaus Otanladen rannalla. RMJ Raumanmeren Juhannus 24–25.6. Esiintyjinä mm. David Guetta, JVG ja Apulanta. Poroholman Elorieha 12–14.8. Koko perheen tapahtuma, jossa kaikkea kivaa autoista pomppulinnaan. Augustin kalaasit 19–20.8. Poroholman oma pieni musiikkifestivaali. Esiintyjinä mm. J. Karjalainen, Happoradio ja Ismo Alanko. Poroholman Venetsialaiset 27.8. Perinteinen koko perheen kesäkaudenpäätösjuhla. Ohjelmassa mm. karaokea, laituritanssit ja ilotulitus. Lisäksi terassikahvila Ruormiehessä esiintyjiä läpi koko lomakauden. Lisätietoja tapahtumista: www.poroholma.fi

Kävelymatkan päässä Poroholmasta sijaitsee idyllinen Vanha Rauma, Unescon maailmanperintökohde, jonka pikkukaupoissa ja kahviloissa voi aistia entisajan tunnelmaa omine kielineen ja perinneherkkuineen. Vanhaan Raumaan pääsee kätevästi myös kaupunkijuna Kakella, jolla on säännöllinen yhteys lomakeskuksen ja keskustan välillä. Tervetuloa Raumalle, Suomen aurinkoisimpaan kaupunkiin, ja ol niingon gotonas!

Puh. (02) 533 5522 | Email info@poroholma.fi | Poroholmantie 8, 26100 Rauma | www.poroholma.fi

KOE AINUTLAATUINEN ELÄMYS,

RISTEILE AIDOLLA PURJELAIVALLA 54

Kuunari Kathrina purjehtii Helsingin saaristossa 1.5.–15.6. sekä 5.8.–30.9. ja Rauman saaristossa 20.6.–31.7.2016 W W W. K AT H R I N A . F I


55


Merellisen Rauman helmet

Vanhan Rauman mukulakivikadut kannattaa vaihtaa jossain kohtaa Rauma-visiittiä meren liplatukseen ja rantahiekkaan varpaiden välissä.

S

yvärauman pienvenesatamassa (Suvitie) kävellessä voisi kesäpäivänä helposti kuvitella olevansa ihan jossain muualla kuin Suomessa.

MIKÄLI HALAJAA rannalta oikein kunnolla merelle, mutta ei omista omaa paattia, tarjoaa kesäaikaan liikennöivä vesibussi ja erilaiset venetaksipalvelut siihen oivan mahdollisuuden. Lisätietoja kuljetuksista löytyy www.visitrauma.fi -sivustolta. Minne venekyydillä sitten Rauman saaristossa kannattaa suunnata? KYLMÄPIHLAJAN MAJAKKASAARI toimii nykyään matkailukohteena ja sen ehdoton katseenvangitsija on vuonna 1953 valmistunut majakka. Se on Suomen viimei-

56

nen miehitetyksi rakennettu majakka, joka toimi myös luotsiasemana. Majakan torni kohoaa merenpinnasta 36 metrin korkeuteen, mikä takaakin sen näköalatasanteelta komeat maisemat ulapalle. Majakan hotellihuoneet sijaitsevat myös kyseisessä tornissa, ja saarella pääsee myös herkuttelemaan ravintola- ja kahvilapalveluiden parissa. Lisätiedot: www.kylmapihlaja.com KUUSKAJASKARIN LOMA- JA LINNAKESAARELLA pystyy aistimaan armeijan tunnelmaa esimerkiksi käytöstä poistettujen rannikkotykkien ja tykkiluolien muodossa. Viime vuonna saaren vanhalle kasarmille rakennettiin mahdollisuus päästä pelaamaan lasersotaa siitä kiinnostuneille ryhmille.


PEKKA LEHMUSKALLIO

Saarelta löytyy majoitus-, kahvila- ja ravintolapalvelut sekä kokous- ja saunapalvelut. Saarella pääsee kesäpäivänä myös jaloittelemaan Kuuskajaskari-polulla, joka opastaa saaren historiaan ja geologiaan. Lisätiedot: www.kuuskajaskari.fi

EDELLISKEVÄÄNÄ KAUPUNKI julkaisi kartan saaristoretkeilijöiden avuksi. Raumanmeren luonto- ja retkeilyalueen kartassa kuvaillaan kaupungin ylläpitämiä käyntikohteita, niiden varustusta ja reittejä. Kartta: www.rauma.fi/ palvelut/saariston-luonto-ja-retkeilykartta

RAUMAN VANHIN MATKAILUSAARI REKSAARI tarjoaa oivan paikan tutustua saariston monipuoliseen kasvistoon ja linnustoon. Perheen pienimmät – ja miksei vähän vanhemmatkin, viihtyvät mainiosti saaren hiekkarannalla ja vesiurheilun parissa. Saarella on myös kesäkahvila, sauna, nuotiopaikkoja sekä yöpymis- ja telttailumahdollisuus. Alueen sauna on kuuluisa makoisista löylyistään. Lisätiedot: www.raumansaaristokuljetus.fi

VEDEN LIPLATUSTA voi Raumalla ihailla myös rannoilta käsin. Rauman suurin biitsi löytyy Otanlahdesta (Suvitie 2), jossa riittää myös kesäisiä harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi wake boardingin muodossa. Saharannan uimaranta (Purjehtijankatu 26) on lapsiystävällinen ja sieltä voi seurata sataman veneliikennettä. Kesäaikaan myös Bergströmin lampi (Monnankatu 23) ja Lapin uimaranta (Ruonantie 319) saunoineen ovat suosittuja virkistyspaikkoja.

57


VINKIT N RAUMA KESÄÄN

9

Pitsitärpit suoraan missiltä!

Pitsimissi muistelee kauttaan lämmöllä 1. | MUSTAN PITSIN YÖ Pitsiviikon huipennus on Mustan pitsin yö 29.7. Ympäri Rauman on tuolloin tapahtumia ja torikojuja riittää katujen varsilla. Kyseessä on uniikki ja hieno tapahtuma.

2. | VESITORNI Kahvila-ravintola Tornissa (Vesitornintie 2) kannattaa piipahtaa. Siellä yhdistyy upeat maisemat ja hyvä ruoka. Vierailimme Tornissa syömässä viime vuonna Pitsimissifinalistien kanssa finaaliviikolla maukkaan buffetlounaan äärellä.

3. | PITSINNYPLÄYSKILPAILU Itse sain osallistua viime vuonna kilpailuun tuoreena Pitsimissinä ja olihan se varmasti yleisölle viihdyttävää katseltavaa, vaikka nyplääminen pientä piperrystä onkin. Kilpailua kannattaa tulla seuraamaan, sillä Rauma on tunnettu pitsistään ja kyseessä on ainutlaatuinen tapahtuma. Pitsinnypläyskilpailu järjestetään Marelassa (Kauppakatu 24) 29.7. klo 14.

KUKA? Jenni Peräinen kruunattiin viime kesänä järjestyksessään 38. Pitsimissiksi. Tamperelainen Jenni on tämän jälkeen ehtinyt vierailla Raumalla monta kertaa erilaisissa edustustehtävissä. Uusi Pitsimissi kruunataan Raumalla torstaina 28.7.2016. Kuvat: Hans Lehtinen

58


Heinäkuun lopulla järjestettävä Pitsiviikko on Rauman kesän päätapahtuma.

Pitsiviikko on Riston hyppysissä TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | ESA URHONEN, PEKKA LEHMUSKALLIO

V

aikka Rauman kulttuuripäällikkö Risto Kupari on toiminut Pitsiviikon vastuuhenkilönä jo vuodesta 2011 asti, pystyi hän melko pitkään välttämään ensikosketuksen nypläykseen. – Kerran sitten Tarmo Thorström tuli minua vastaan Kuninkaankadulla pyöränsä ja nypläystyynynsä kanssa sanoen, että nyt Risto on sinunkin aika kokeilla nypläämistä. – Siitä tilanteesta en enää päässyt pakoon. Ihmisiä alkoi tietysti kerääntyä ympärille suoritusta seuraamaan.

– Perinteisenä Mustan pitsin yönä Savilanpuiston lavallekaan ei ole kivunnut JVG:n tai Sannin kaltaisia nimiä, joita pitäisi alkaa buukkaamaan tapahtumaan noin vuotta ennen h-hetkeä. Ennemminkin Kupari kuvailee Pitsiviikon musiikkivalintojen tulevan niin sanotusti kakkosaallossa. Aikaisempina vuosina Savilanpuiston lavan on illalla viimeiseksi haltuunsa ottanut artisteista muun muassa Irina ja Pepe Willberg.

Risto Kupari on päässyt vuosien varrella tuomaroimaan myös Pitsimissifinaalia.

– Mieleeni on jäänyt erityisesti erään naisen kommentti: Olen aina tiennyt, että nyplääminen on vaikeaa, mutta että noin vaikeaa! Kupari kertoo naurahdellen tarinaa yhdestä makeimmista muistoistaan menneiltä Pitsiviikoilta. TULEVAN KESÄN järjestyksessään 46. Pitsiviikkoa Kupari odottaa jälleen innolla, vaikka kaupungin kiristynyt taloustilanne vaikuttaa myös Rauman kesän ykköstapahtuman järjestämiseen. – Kun budjetti pienenee, olemme joutuneet hieman karsimaan tapahtumapaikkoja, Kupari kertoo. Ohjelmaa riittää silti tälläkin Pitsiviikolla runsaasti, ja mahtavan tapahtumaviikon järjestämiseksi käytetään lukuisia työtunteja. – Pitsiviikko ei ole luonteeltaan sellainen tapahtuma, että yhden päälavan eteen kokoontuisi valtavia ihmismassoja, vaan tuolloin kaupunki täyttyy lukuisista pienemmistä ja pieteetillä kootuista tapahtumista, kulttuuripäällikkö Kupari kuvailee.

VAIKKA RAUMAN Pitsiviikolla onkin pitkät perinteet, pyritään tapahtumaan tuomaan joka vuosi myös uusia ideoita. – Viimeisinä kahtena vuotena Pitsiviikkoa on esimerkiksi väritetty kansainvälisillä markkinoilla, jotka ovat luvassa tänäkin kesänä. – Tietysti myös esiintyjien vaihtuvuus tuo tapahtumaan väriä ja ohjaamme tapahtumia aina vähän eri paikkoihin. Pitsiviikko heijastelee jonkin verran myös aina vuoden aikana kulttuurin saralla tapahtuneita asioita, Kupari luettelee. Pitsiviikko 23.–31.7. Käännä si vua ja katso vi ikon ohjelmatä rpit!

59


Pitsiviikon menotärpit Rauman Pitsiviikkoa vietetään 23.–31.7. Yhdeksän päivää on tuolloin täpösen täynnä monenkirjavaa ohjelmaa, joista tässä on listattuna vain osa. Kaikenkattava Pitsiviikon ohjelmalista löytyy verkosta osoitteesta www.pitsiviikko.fi. LAUANTAI 23.7. 9.00 Agipitsi 2016 -kisatapahtuma Susivuoren koirakentällä (Pulttivahe 2). Tapahtuman pääosassa agility ja pitsiin pukeutuneet ohjaajat. Kilpailussa nähdään arviolta yli tuhat agilitysuoritusta. 10.00 Pitsiviikon avajaiset Helsingintorilla. Viikko avataan Nyplääjäpatsaan lakituksella, musiikilla ja Rauman museojohtaja Kirsi-Marja Siltavuori-Ilmerin puheella. 11.30 Nyplääjät ry:n näyttelyn avajaiset Vanhalla kansalaisopistolla (Vähäkoulukatu 8). Pitsiä asusteissa arkeen ja juhlaan -näytös.

SUNNUNTAI 24.7. 12.00–16.30 Saariston perinnepäivä Nurmeksen saaressa Päivärannan torpan pihapiirissä. Perinteisiä työtapoja, pientä syötävää, kanoja ja lampaita. Vesibussikuljetus Syväraumanlahdelta Merijakamolta (Suvitie 14), lähtö klo 12 ja paluulähtö klo 16.30. 13.00 Knypylpallo-ottelu Karin koulun pihalla (Savilankatu 5). Maailman ensimmäisessä knypylpallo-ottelussa kohtaavat raumalaiset Fera ja SalBa. Paikalla huutokauppa ja kaffetta. Tapahtuman tuotto hyväntekeväisyyteen. 14.00–16.00 Tapahtumailtapäivä Sammallahdenmäellä (Savulaaksontie 181). Keritys ry:n pronssikauden työmenetelmiä esitteleviä työpajoja, mahdollisuus maistella maksua vastaan pronssikauden malliin nuotiolla tehtyjä ruokia. Huom! Säävaraus.

60

MAANANTAI 25.7. 10.00–11.00 Puistojooga Katariinanpuistossa Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioiden vieressä. Oma joogamatto tai muu alusta mukaan. Säävaraus. 16.30 Talot tarinoivat -kierros. Lähtö Vanhalta Raatihuoneelta (Kauppakatu 13). Kävelykierros Vanhan Rauman talojen ja asukkaiden tarinoiden parissa. Kesto 1,5 tuntia, maksu 6 € käteisellä oppaalle.

TIISTAI 26.7. 11.00–14.00 Perinneruokaa Rauman taidemuseon pihalla (Kuninkaankatu 37). Rauman Marttayhdistys ry myy perinneruokaa. Tarjolla lapskoussia, pankakkoa, topseilvellinkiä ja maalaissämpylöitä. Varaudu jonottamaan! 13.00 Kunnossa kaiken ikää -levykaraoketanssit Rauman Järjestötalolla (Siikapolku 1). 14.00 Paljastuksia Rauman merimuseosta – opastus aikuisille Rauman merimuseossa (Kalliokatu 34). Oliko laivan nimi poliittinen protesti? Kuka tappoi albatrossin? Miten kävi Hilman ja Juhon rakkaudelle?

KESKIVIIKKO 27.7. 12.00–16.00 Pitsiviikon miesparkki Spärrin sisäpihalla (Kuninkaankatu 10). Häplänperän Valittajien miesparkissa kaffet ja pullaa, tikanheittoa ja rentoa äijämeininkiä. Pitsivapaa vyöhyke!


KUVAT: LS ARKISTO

TORSTAI 28.7. 10.00–20.00 Kansainväliset suurmarkkinat alkavat Rauman keskustassa kanaalin varrella Nortamonkadulla ja Kauppakadulla. Viikonlopun kestävillä markkinoilla mukana yli 120 yrittäjää 30 eri maasta.

SUNNUNTAI 31.7. 20.00 Pitsiviikon viimeinen iltasoitto kuullaan Vanhan kaupungintalon tornista (Valtakatu 2).

11.30–22.30 Savilanpuistossa muun muassa puhallinmusiikkia ja uuden Pitsimissin valitseminen. 12.00 Sirpa & Kari Kontion kahvilan sisäpihalla (Kuninkaankatu 9). Laulajaflikk Sirpa Jokinen ja säestäjä Kari Vuorisalo esittävät raumangiälellä laulettuja ikivihreitä.

PERJANTAI 29.7. 14.00–01.30 Mustan pitsin yö Savilanpuistossa, jossa musisoidaan yömyöhään asti. Esiintymässä mm. Tiisu, Dave Lindholm, Anna Puu ja Aikakone. 17.30–21.00 Prännvahdik kiärtelevä Vanhas Raumas ja varjelevak kaupunkki valuvaarald ja pahandekkjöild. Nortamo-seor on elvyttänyt 1600-luvulta 1800-luvun loppupuolelle asti käytössä olleen palovahtien yöllisen vartiotoiminnan.

LAUANTAI 30.7. 12.00 Pitsiviikon kulttuurihölkkä. Sightseeing by running -tyyppinen tapahtuma, jossa juostaan pitkin Vanhan Rauman katuja ja tutustutaan samalla taideteoksiin ja historiaan. Lähtöpaikka Rauman tori, pystökaffekioskien edusta. Ilmoittautuminen paikan päällä klo 11.30 alkaen.

61


VINKIT N RAUMA KESÄÄN

10

Niskala suuntaa paatin kanssa vesille 1. | PITSIVIIKKO Koko viikko on täynnä kivaa ohjelmaa ja ravintolat ovat laittaneet terassinsa iskuun. Jos viikolla on hyvä keli, kaupungilla on mukava kierrellä ja pysähtyä nauttimaan hyvästä ruuasta. Pitsiviikon jälkeen järjestettävässä Pitsiturnauksessa pääsee aistimaan puolestaan erilaista kiekkofiilistä. Pelaajallehan turnauksessa on vähän hankalat lähtökohdat, kun kyseessä on ensimmäiset pelit kesätreenien jälkeen, mutta siitä huolimatta kaikki pelaajat ovat kiitelleet tapahtuman hyvää meininkiä.

2. | SAARISTO Rauman saaret Kuuskajaskari, Kylmäpihlaja ja Reksaari. Kaveriporukalla voidaan hienolla kelillä lähteä kiertämään saaria kenen paatilla milloinkin. Kuuskajaskarissa olen nauttinut erityisesti hyvästä ruuasta.

3. | RMJ Monet tämän varmasti tietävätkin, mutta Raumanmeren juhannusfestarit tekevät paluun tänä kesänä. Itsekin olen kyseisillä festareilla käynyt silloin 2000-luvun alussa joitain bändejä katsomassa. Hienoa, että Raumalla on meininkiä.

KUKA? Janne Niskala on 34-vuotias puolustaja ja Rauman Lukon kasvatti. Rannikkotykin lempinimeä aina säännöllisesti kuulevan Niskalan otteita on menneinä vuosina päästy seuraamaan myös maajoukkueessa. Viime kaudella Lukko sijoittui runkosarjassa kuudennelle sijalle, eikä joukkue yltänyt mitalipeleihin. Kuva: Pekka Lehmuskallio

62 62


PITSITURNAUS Rauman kesän erikoisuuksiin kuuluu ehdottomasti Pitsiturnaus – 5.8. Kivikylän Areenalla (Nortamonkatu 23) pelattava jääkiekkoturnaus, jota fanit odottavat pitkän kiekottoman kesän jälkeen vesi kielellä. Vaikka ulkona olisi hellettä, tuhannet paikkakuntalaiset ja kauempaakin matkustavat jääkiekon ystävät saapuvat jäähallille. Tässä turnauksessa ei kuitenkaan

olla turhan vakavasti liikkeellä: uusia pelaajia ollaan katsomassa ensimmäistä kertaa ja parkkialueilla vallitsee festaritunnelma. Silti totta kai jännitetään, saavuttaako Lukko jo viidennen peräkkäisen Pitsiturnausvoittonsa. Lue lisää: kiekkoareena.fi

63 63


Lötää ilmaan! Raumalla on vuonna 2016 kolme pelikuntoista ja keskenään hyvin erilaista rataa.

Uotila (Laaksotie) Pururadan ympäristössä sijaitseva 18-väyläinen frisbeegolfrata pitää sisällään jonkin verran korkeuseroja, mitkä luovat omat haasteensa heittäjille. CITYFRIBAAJAN KOMMENTTI: ”Rata on aloittelijalle melko haastava, sillä väylillä on jonkin verran puita edessä. Heitoilta vaaditaan Uotilassa tarkkuutta ja pituutta. Koko radan kiertämiseen menee minimissään noin tunti.”

Aronahde (Moisionkatu 1) Kai Vesan suunnittelema 9-väyläinen puistorata on perustettu Raumalle vuonna 2009. Rata sijaitsee melko lähellä keskustaa aivan autoteiden viereisellä nurmialueella. CITYFRIBAAJAN KOMMENTTI: ”Radalla on paljon aukeita väyliä, eivätkä väylät ole kauhean pitkiä. Rata on hyvä esimerkiksi aloittelijoille, mutta aivan vieressä kulkeva autotie luo heitoille omat haasteensa.”

Latumaja (Lemmenkujantie 61) Rauman latumajalta starttaava frisbeegolfrata on kaupungin uusin rata. Yhdeksän korin frisbeerata valmistui vuonna 2015. CITYFRIBAAJAN KOMMENTTI: ”Latumajan rata on tavallaan Uotilan ja Aronahteen välimalli, sillä tällä radalla on niin metsäisempiä kuin myös aukeampia pelto-osuuksia. Radalle mahtuu myös pari vähän pidempää heittoa vaativaa väylää.”

65


66


Kapteeni käskee:

Sankoin joukoin pesiskatsomoon ääntä pitämään!

VINKIT RAUMAN KESÄÄN

11

1. | POROHOLMA Mahtava paikka viettää vaikka koko kesäpäivä. Poroholmassa riittää tekemistä kaikille, vauvasta vaariin. Minigolfradoilla on kiva haastaa kaverit kisaan!

2. | VANHA RAUMA PITSIVIIKOLLA Kun asui muualla parin kesän ajan, oppi ihan uudella tavalla arvostamaan Vanhaa Raumaa. Pitsiviikolla on mukava kierrellä sisäpihoja ja pieniä katuja, ja löytää joka päivä uutta nähtävää. Välillä voi pysähtyä vaikka Kaffebariin (Kuninkaankatu 27), joka on ihanan idyllinen kahvila Vanhan Rauman sydämessä.

3. | PESISPELIT OTANLAHDESSA Pesisbuumi on muutaman viime kesän aikana noussut Raumalla huomattavasti ja monet ovat löytäneet tiensä katsomoon (Urheilukatu 23) ensimmäistä kertaa elämässään. Me tarvitsemme ihan jokaista katsojaa, ja mikäs sen mahtavampaa kuin pelata täyden kotikatsomon edessä. Tällä kaudella sadekaan ei haittaa, kun saimme katokset katsomoiden päälle.

KUKA? Lukon pesäpallojoukkueen kipparina toimiva Enni Kylä-Kause johdatti tiiminsä viime vuonna historiallisesti pronssijoukkueeksi. Jokerin tontilla häärivä Kylä-Kause on määrätietoinen pelaaja, jonka otteet eivät jätä ketään katsomossa kylmäksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

67 67


Kaupungin kauneuksia ihastelemaan TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | JENNA YLIPURANEN

Opastetut kierrokset ovat herkkua turisteille, mutta paikallinenkin oppii yleensä aina jotain uutta kotikaupungistaan Raumasta.

K

apteenin rouva Catherine Westerling saapui Suomeen Tanskasta 1860-luvulla ja hänet tunnettiin Raumalla tarmokkaana naisvaikuttajana ja kaupungin kaunistajana. Koska Catherine oli tottunut kotikaupungissaan istutuksiin ja puistoihin, otti hän julkisten istutusten lisäämisen sydämen asiakseen tuolloin myös Raumalla. Pyhän kolminaisuuden kirkon raunioiden vieressä sijaitseekin yhä edelleen hänen nimeään kantava puisto. Tänä kesänä Raumalla on mahdollista päästä heittäytymään Catherinen aikaisen kaupungin kauniiseen tunnelmaan rooliopastetulla kierroksella, jolla opas on pukeutunut upeaan vanhanaikaiseen leninkiin Westerlingin tyyliin. – Kierroksella tulevat tutuksi monet Vanhaa Raumaa koskevat asiat. Välillä pysähdytään Catherinen tavoin ihastelemaan kaikkea kaunista, kuten talojen pieniä yksityiskohtia, Rauman oppaiden puheenjohtaja Erja Saari kertoo.

VIIME VUONNA aloitetuilla Catherine Westerlingin rooliopastuskierroksilla on ollut muita kierroksia enemmän esimerkiksi lapsia, sillä näyttävään asuun pukeutunut opas on heillekin mielenkiintoinen kuunneltava. Catherine Westerlingin kierroksille pääsee osallistumaan heinäkuussa aina torstaisin. Puolentoista tunnin kierrokset alkavat kaupungintalon (Kanalinranta 3) edustalta aina kello 17.30. Ennakkoilmoittautumista kierroksille ei tarvita, riittää kun ilmestyy ennen kierroksen alkua paikalle. RAUMAN OPPAAT järjestävät tänäkin vuonna noin 60 opastusta. Tämän vuoden erikoiskierroksista mainittakoon muun muassa Nortamon syntymäpäivänä 13.6. järjestettävä Nortamo-kierros, sekä 30.8. ja 6.9. järjestettävät Seminaarinmäen opastetut kierrokset Seminaarin 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. – Kierrokset ovat ihanteellisia turisteille, mutta niissä käy myös paikallisia, jotka ovat yleensä aina kierroksen jälkeen oppineet jotain uutta kotikaupungistaan, Saari kertoo. Lisätietoa Rauman oppaista ja opastetuista kierroksista: www.raumanoppaat.yhdistysavain.fi

68


Ravintola Puosun kellari on jälleen koko heinäkuun ajan Poroholman lomakeskuksen laiturissa, purjelaiva kuunari Kathrinan ruumassa. Avoinna heinäkuun ajan, joka päivä, klo 15 alkaen. Lisätiedot, menu ja pöytävaraukset: www.kathrina.fi


LYHYT OPPIMÄÄRÄ RAUMAN GIÄLEEN

Mnää en ymmär lainkka mist tep paohatt Raumalla murteestakin puhutaan giälenä – se kertoo siitä, että omintakeinen puhetapa on kaupunkilaisille eräänlainen syy laittaa rinta rottingille. Nuorempi sukupolvi ei enää aivan kaikkia giälen koukeroita hallitse, mutta raumalaisia fraaseja on siitä huolimatta kerrasta toiseen hauska lukea! JUHA SINISALO

”Uskallaisik tosa Kanalis uid?” Voiko Kanalissa uida?

Kerttu Horilan Kolme Sulotarta -veistos sijaitsee Rauman kanalissa.

KAUPUNGILL

70

RAFLAS

”Mnää en ymmär lainkka mist tep paohatt.” En ymmärrä ollenkaan, mistä te puhutte.

”Ming trahtööri ruaksedelill mahta oll lapskoussi?” Minkä ravintolan ruokalistalla on lapskoussia?

”Mistäst likemälttä mahdais hyys löytty?” Missä on lähin vessa?

”Tämmöst lonkka vois käyttä vaikk pesäpallomaelan.” Tätä pullapitkoa voisi käyttää pesäpallomailana.

”Eik likemälttä lasaretti olk kom Poris?” Ei kai lähin sairaala ole Porissa asti? ”Misä kaikk ihmise oikke ova?” Missä kaikki ihmiset ovat?

”Kyllai täsä snoolsopas om bali suala. Vetä frisyyri valla suaraks!” Onpas tässä kesäkeitossa paljon suolaa. Permanenttini ihan suoristuu!

”Mitälai sortti tua teijän goeran mahta ollakka?” Minkä rotuinen koiranne on?

”Saakost siäll laillist troppi?” Tarjoillaanko siellä väkeviä?

”Mnuum bolkpyärästän on gumm puhjen.” Polkupyörästäni on kumi puhki.

”Saising mnää viäl yhde olupotu?” Saisinko vielä yhden pullon olutta?

”Teijäm biilin on barkkeeratt nuram baikka.” Autonne on parkkeerattu väärään paikkaan.

”Ehto o viäl nuar. Passak mnuu följät teijäk kotti?” Ilta on vielä nuori. Voinko saattaa teidät kotiin?


Raumlaine

MERELL

”Misä meri o? Kui mnää pääse mere rantta?” Missä on meri? Miten pääsen meren rantaan? ”Antteks hyvä herr, mutt teijä uimhousun o nurimbäi.” Anteeksi herra, mutta uimahousunne ovat väärinpäin. ”Uskallaisik tosa Kanalis uid?” Voiko Kanalissa uida? ”Vuatak tämä paatt vai luuleng mnää vaa?” Vuotaako tämä vene vai kuvittelenko minä?

SANASTOA

Suomeksi

Raum giäl

kahvitauko

kaffeholan

santsikuppi

pootoor

iltapäiväkahvit

ehtopualkaffe

korvapuusti

öö rfliitt

jäätelötötterö

alaklastötterö

mansikkahillo

mansikassyltti

nakkimakkara

knakkmakkar

jälkiruoka

efterräät/peräruak

Rauman giäleen pääsee virittäytymään myös kerran vuodessa julkaistavan Raumlaine-lehden parissa. Se on kesällä julkaistava raumangiäline ekstra aviis –­ koko lehti on täynnä raumangiälisiä juttuja. Nappaa lehti 23.7. lähtien ilmaiseksi mukaan kaupungilta ständistä, jos sellainen osuu silmiin! Lehti on luettavissa näköislehtenä myös osoitteessa: www.raumalainen.fi.

ravintola trahtöör pitojen päätarjoilija

edeskäyp

juovuksissa kaffes/krääsäs/ piänes/seilis/pöffis... raitis

nyhter

pankkikortti

kuttaperkkane raha

liike/kauppa

puad

auto fängstiil puisto espenaad matkailija ulkseorkundlaine kesä suvi

KUKA? Rauman gaupungin gunniporvar, kirimaakar Hj. Nortamo, o jaarituksillas tuank kaikkitten diattohon, gummost o raumlaine lyst. Nortamom berinttö, Rauman giäld, vanha merimiäskultturi ja raumlaist henkki Raumall hoeva ja tua framill Nortamo-Seor. Seoram besättning o niingo laevam besättning jungmannist kapteenihi. Kapteen o niingom buhejohtaja. Uus miäs o ussemite jungman, taikk jos rookka sivilis olema merikapteen ni saa armolisest matruusi hyyry. Seorahan guulumise merkiks pesättning käyttä kokkouksisas ölikankkast tehty, smörjätty syydvästi. Täll hetkellk kapteeni naakeli varres o Markku Toivonen. Lähde: Nortamo-Seoran gotopladi

71


Paikalliset kuvat ovat ihana matkamuisto ja ne iskevät hyvin vallalla olevaan väritysbuumiin.

Puuväreillä erilainen tuntuma Raumaan TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVA | HELI LEHTONEN

R

auma-aiheinen värityskirja näki päivänvalon viime kesänä ja se upposi kuin häkä vallalla olleeseen väritysbuumiin. – Olin useita vuosia haaveillut värityskirjan tekemisestä, joten ajatus Rauma-aiheisesta teoksesta oli muhinut mielessäni jo hyvän aikaa ennen varsinaisen värityskirjabuumin alkua, kirjan piirrokset tehnyt Design House Hellapuu Oy:n kuosisuunnittelija Milona Sadekallio taustoittaa. Värityskirja onkin hänen ”KANNATTAA EHDOTTOMASTI eräänlainen kunnianosoituksensa rakasta Raumaa kohtaan. LÄHTEÄ VÄRITYSKIRJAN KANSSA – Kuvia syntyi kirjaa varten noin viitisenkymmentä. Arvaa, RAUMALLA MEREN RANNALLE.” miten vaikeaa niistä oli karsia! Mukaan pyrittiin saamaan kuitenkin kaikki ne itselle merkityksellisimmät kuvat, Sadekallio kertoo kolmetoista piirrosta sisällään pitävästä värityskirjasta. Koska kuvia jäi runsaasti yli ja Rauma inspiroi piirtäjää yhä edelleen, on suunnitelmissa myös toisen värityskirjan julkaiseminen jossain käänteessä. – Tästä värityskirjasta on tykätty todella paljon ja se on ollut erityisen suosittu lahja ulkopaikkakuntalaisille tuttaville, Sadekallio kertoo. Kuvien ohessa kirjasta löytyy myös lyhyet kuvaukset piirretyistä kohteista suomeksi ja englanniksi, joten värityskirjaa on lähetetty myös ympäri Euroopan. Ilokseen Sadekallio on saanut huomata, että värityskirjaa on hankittu kaikille ikään katsomatta. – Kirjasta löytyy niin isompaa kuin pienempääkin väritettävää pintaa eli jokaiselle jotakin. – Kannattaa ehdottomasti lähteä värityskirjan kanssa Raumalla meren rannalle ja napata mukaan viltti pepun alle, Sadekallio suosittelee kesätekemiseksi.

72

Raumavärityskir jaa on saatavi lla Hellapuun liikkeessä (Kuninkaa nka ja verkkoka tu 13) upassa www.hell apuu.com


Väritä kylmäpihlajan majakan kesäpäivä!

73


Merikaupungissa uskalletaan yrittää Rauman teollisuus on ollut viime vuosina myllerryksessä STX:n telakan lakkauttamisen vuoksi. Kaupungissa ei kuitenkaan ole jääty laakereilleen lepäämään, vaan ovia uusille yrityksille ja toimialoille on avattu vilkkaassa tahdissa. Listasimme Rauman seudun teollisuuden tunnettuja ja isoja nimiä. BMH TECHNOLOGY

NARVI

Lönnström-yhtiöiden perintöä jatkava BMH kuuluu Hollming-konserniin. Yhtiön lippulaiva on Tyrannosaurus-jätteenkäsittelyjärjestelmä.

Vuonna 1937 perustettu yritys valmisti aluksi muuripatoja. Nykyisin Narvi on markkinoiden ainoa iso kiuasvalmistaja, jonka kaikki saunatuotteet ovat Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja. Yritys työllistää noin 70 henkilöä.

EUROPORTS Euroports Rauma on täyden palvelun satamaoperaattori. Yhtiön toimialaan kuuluvat kaikki satamaoperoinnissa tarvittavat palvelut kuten lastinkäsittely, varastointi ja kansainväliset kuljetukset.

FORCHEM Forchemin mäntyöljytislaamo on eturivin biojalostamo.

KIVIKYLÄN KOTIPALVAAMO Palvaamo aloitti 1980-luvulla Mikko Laihosen puolittaisesta harrastetoiminnasta: tyhjäksi jäänyttä vuosisadan alkuista saunaa käytettiin tuolloin joululihan palvaamiseen. Nykyään yrityksen tehtaanmyymälät palvelevat Rauman Lapissa (Savulaaksontie 121) ja Huittisissa (Palvarinkatu 10), tuotteita on saatavilla ruokakaupoissa kautta maan ja sen lihoja löytyy myös raumalaisten ravintoloiden listoilta.

74

ORAS Oras on vuonna 1945 Raumalla perustettu hana- ja suihkutuotteita valmistava suomalainen yritys. Oras Groupin pääkonttori on Raumalla. Konsernilla on kaksi vahvaa hanabrändiä, Oras ja Hansa.

RAUMA MARINE CONSTRUCTIONS Laivanrakennusyhtiö RMC perustettiin Raumalle vuonna 2014 sen jälkeen, kun STX päätti lopettaa telakkatoiminnan kaupungissa. Yritys on yksi isoista toimijoista Rauman teollisuuspuistossa Seaside Industry Parkissa.

RAUMASTER Raumaster on raumalainen 1984 perustettu teollisuusalan yritys, joka valmistaa kuljetinjärjestelmiä teollisuuden tarpeisiin.


ROLLS-ROYCE Rolls-Roycen Rauman-yksikkö on maailman johtava azimuth-tyyppisten potkurilaitteiden valmistaja. Tuotannosta 99 prosenttia menee vientiin.

STEERPROP Steerprop valmistaa Raumalla laivojen potkurijärjestelmiä. Steerprop on saavuttanut vahvan markkina-aseman erityisesti off shore -markkinoilla ja jäissä toimivien alusten potkurilaitetoimittajana.

TVO Teollisuuden Voima on ydinvoimaa tuottava suomalainen yhtiö. TVO:lla on Eurajoen Olkiluodossa kaksi ydinvoimalaa ja kolmas rakenteilla.

UPM UPM:n Rauman tehtaalla on kolme aikakauslehtipaperia valmistavaa paperikonetta.

75


VINKIT RAUMAN KESÄÄN

12 Darude kapuaa stagelle juhannuksena 1. | RMJ Se on back! Huikea uudistunut meininki, joka rakentuu vanhan mahtavan menon päälle ja jatkoksi! Tapahtuma on kiinnittänyt isoja artisteja ulkomaita myöten. Olen todella fiiliksissä, että olen mukana menossa!

2. | MUSTAN PITSIN YÖ Siellä on tullut haahuiltua ja katseltua menoa sekä alaikäisenä että myöhemminkin. Kaupunki kuhisee hyväntuulisia ihmisiä, jotkut pitsin perässä, jotkut pitkälle iltaan jatkuvien terassikelien ja huurteisten oluiden perässä.

3. | RANNAT Mikä vaan hiekkainen tai kivinen ranta Rauman ympäristössä on kesällä oiva kohde vaikka perhepiknikin järjestämiseksi! En ole varsinaisesti meriihminen, mutta mökeillä on tullut vietettyä tovi ja toinen. Esimerkiksi RMJ:n humua voi paeta polttelemaan kokkoa (turvallisesti tietenkin!) jollekin saarelle perheen tai kaveripiirin kera. Rauman luonnossa silmä ja korva lepää.

KUKA?

KUVA: PRESSIKUVA

Darude eli Ville Virtanen ponkaisi vuonna 2000 maailmanmaineeseen Sandstorm-hitillään. Miehen tuorein albumi Moments näki päivänvalon viime vuoden elokuussa. Uutta musaa Rauman naapurikunnasta Eurasta kotoisin oleva Darude työstää tasaiseen tahtiin, ja hänen suunnitelmissaan on kesään mennessä aloittaa säännölliset livelähetykset esimerkiksi Facebook-sivullaan. Luvassa on niin musan kirjoittamista ja miksaamista kuin myös keskustelua kollegoiden ja fanien kanssa.


KESÄTAPAHTUMIA 2016 KESÄKUU

17.–19.6. Rauman Rantafutis

Otanlahden rantapuiston sannalla potkitaan palloa ja kannustetaan omaa suosikkijoukkuetta.

24.–25.6. RMJ

Raumanmeren juhannusjuhlat tekevät tänä kesänä paluun. Festarin tähtinä muun muassa David Guetta ja Jason Derulo.

HEINÄKUU

10.7. Suomen kuvataiteen päivä

Lähialueiden taiteilijat avaavat työhuoneensa ja galleriansa kävijöille. Erityisesti Vanhassa Raumassa on paljon taiteilijoiden työhuoneita. Tarkemmat tiedot kohteista löytyvät erillisestä kartasta, joka julkaistaan lähempänä ajankohtaa.

23.-31.7. Pitsiviikko

Perinteistä Pitsiviikkoa vietetään Raumalla jo 46. kerran. Luvassa on tietenkin pitsiä, markkinatunnelmaa, musiikkia ja esimerkiksi Pitsimissin kruunaaminen.

23.-31.7. Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset

Osaan Vanhan Rauman kauniista pihoista pääsee tutustumaan Pitsiviikolla järjestettävässä tapahtumassa. Kartta avoimista pihoista ilmestyy lähempänä ajankohtaa.

28.-30.7. Kansainväliset suurmarkkinat

Kaupungin keskustassa kaupitellaan markkinoilla niin herkullisia suupaloja ja ruokaa kuin myös taitavasti valmistettuja käsitöitä.

29.7. Mustan Pitsin yö 29.–30.7. IskelmäKesä-festivaali

Parpansalin puistossa esiintyvät muun muassa Paula Koivuniemi, Ressu & Jussi, Jari Sillanpää ja Laura Voutilainen.


Poimintoja Rauman seudun kesätapahtumista.

ELOKUU

2.–6.8. Rauma Festivo

Viisipäiväinen kamarimusiikkifestivaali koostuu Vanhan Rauman ja lähiseudun ainutlaatuisia konserttipaikkoja hyödyntävistä tapahtumista.

5.8. Pitsiturnaus

Jääkiekkokauden avajaiset Raumalla Kivikylän Areenalla (Nortamonkatu 23).

5.–7.8. Lapin löylypäivät

Musiikkia ja markkinatunnelmaa Rauman Lapissa.

6.-14.8. Fahrenheit 451 –näytelmä

Kesäteatterisovitus Ray Bradburyn klassikkoromaanista Fahrenheit 451. Esitykset Rauman pääkirjaston (Alfredinkatu 1) sisäpihalla.

12.–13. 8 Rauma Blues

Parpansaliin pystytettävässä teltassa soi blues.

13.8. Poroholman EloRieha

Markkinatunnelmaa, kumivenesoudun SM-kisat, Miss Rantatyttö -kilpailu, katusählyturnaus…

17.–20.8. Life Aquatic – Underwater Art in Rauma

Rauman uimahallissa (Hankkarintie 8) järjestettävä Life Aquatic -teoskokonaisuus koostuu vedenalaisesta äänimaisemasta, veden alla koettavista livekonserteista ja uima-altaaseen toteutettavasta veistotaidetta ja elävää vesiluontoa yhdistävästä visuaalisesta installaatiosta. Kokonaistaideteos on osa Rauma Biennale Balticumin ohjelmistoa.

19.–20.8. Augustin Kalaasit

Musiikkiviikonloppu 1800-luvun pitsihuvilan pihapiirissä. Esiintymässä J. Karjalainen, Ismo Alanko ja Happoradio.

19.–21.8. Blue Sea Film Festival

Sinisen Meren Elokuvajuhlilla nautitaan elävän kuvan tunnelmista. Elokuvajuhlien päänäyttämönä toimii elokuvateatteri Iso-Hannu (Savilankatu 4).

27.8. Poroholman venetsialaiset

Perinteinen koko perheen kesäkaudenpäätösjuhla. Ohjelmassa muun muassa karaokea, laituritanssit ja ilotulitus.


Narvi on saunomisen asiantuntija ja suomalaisten laatukiukaiden valmistaja. Valikoimaamme kuuluvat Narvi-, Aito- ja Kota-kiukaat. Meiltä jokainen löytää makuunsa ja saunaansa sopivan kiuasvaihtoehdon. Kun kaipaat kunnon löylyjä, tule osoitteeseen narvi.fi

Oma koti Raumalla? ASUNTORAUMA TEKEE UNELMISTASI TOTTA!


Kesäkeskiviikot Olkiluodossa Tervetuloa opastetulle vierailulle Olkiluotoon keskiviikkoisin klo 10 ajalla 29.6.-17.8.2016. Vierailu alkaa Olkiluodon Vierailukeskuksesta sisältäen tervetulokahvit, TVO:n toiminnan esittelyn, opastetun kiertoajelun alueella, vierailun voimalaitosjäteluolaan ja ONKALO-näyttelyyn sekä omatoimisen tutustumisen Sähköä uraanista -tiedenäyttelyyn ja Havaintopolkuun. Vierailua varten tarvitaan jokaiselta henkilötiedot etukäteen (nimi, henkilötunnus, kotivaltio, syntymäpaikka ja työnantajan nimi). Ota voimassaoleva henkilötodistus mukaan. Ilmoittautuminen viimeistään edellisenä päivänä klo 14 menessä, puh. (02) 8381 5221. Olkiluoto, 27160 Eurajoki. Opastus on maksuton. Tervetuloa!

www.tvo.fi


a unkijun p u a K e Kak a kuljetta stasta,

kesku tunnein a s a t olelta ö t Läh noin pu ja a lt io auk Savilan asta. Poroholm . .7.–14.8 Ajalla 1 15, 16 4 1 , 13, , 2 1 , 1 1 lo 14, 15 ma-pe k , 12, 13, la klo 11 1, 12, 13 su klo 1

6 SYVÄ

E

TI

RAU

VI

SU

SINKOKATU

U KAT MAN

POR

NKA TU

OHO

ERE

P 12

KATU

PIDESLUODON

LMA

NTIE

NM

14

MA

13

RAU

11

KALASTAJANTIE

OTANTIE

TU OKA

RIST

SAA

U KAT

HAN

RAU

PETÄJÄKSENTIE

NTIE

UNI

HAK

2 SATAMAKATU

U

KAT

EILU

URH


Rauman kartta 2016

U

1 | Domino Nightclub

8 | Panama Joe

15 | Rauma Blues/

2 | Euroports

9 | Pizzeria Riviera

3 | Kahvila-Ravintola Torni

10 | Porin Lääkäritalo

16 | Rauman Merimuseo

4 | Kontion Kahvila (Leikari)

11 | Poroholma, Augustin Paviljonki

17 | Ravintola Buena Vista

5 | Lääkärikeskus Minerva

12 | Poroholman Lomakeskus

18 | Ravintola Kapteeninhuone

6 | Lönnströmin Kotimuseo

13 | Poroholma, Puosun Kellari

7 | Mr Jones

14 | Poroholma, Wakepark

Superpikkujoulut

P

Kake Kaupunkijunan reitti ja pysäkki

ATU

ÄNK

NPÄ

PYY

SY

VÄ R

AU

M

AN

KA TU

NTIE

UNI

HAK

KANAVAKA TU

VÄ YL

ATU

O

TE

IS

PORINTIE

5

KATU

9

17

ISJÄR

VENK

7

AT U

KAUN

16

ATU

18

KALLIOKA TU

1

VA LT AK

RINK

TU AKA

AM SAT

NKATU

NORTAMO N

INAA

SEM

10

LU

U

4

KARJALA

Ä

8

AT ANK

JAL

KUNINKA

ANKATU

P

KAUPPAKATU

NKATU

AITTAKARINKATU ETELÄKA TU

NORTAMO

M EN

KA TU

Vanhan tan kar Raumandät y lö lta seuraava ! sivulta

3

NU M

KAR

E

NTI

UNI

HAK

15

C Rauman kaupunki 2012

0

500 m


M

D

O

J

L S

H

B

N

E G K

Q

C

I

A

P F

R

Vanha Rauma A | Alusasuliike Helmi B | Cafe Sali

F | Hotelli Vanha Rauma/

Ravintola Kalatori

J | Kultaseppä Petri Laiho

O | Silmäoptikot Palmu

K | Mattorauma

P | Sisustustalo Kodinonni

C | Cameo Boutique

G | Julkkis-Galleria

L | Pentik

Q | Timanttiset

D | Candida

H | Kontion Kahvila

M | Ravintola La Bamba

R | Wanhan Rauman Kellari

E | Hellapuu

I | Koti-Vakka

N | Ruokapuoti Lumo

S | Westlook

Vanhankirkonkatu 26, Rauma

VIIHTYISÄ JA PERSOONALLINEN VAIHTOEHTO VIEHÄTTÄVÄSSÄ VANHAN RAUMAN MILJÖÖSSÄ.

Vanhankirkonkatu 26, Rauma

HUONEVARAUKSET

PÖYTÄVARAUKSET

www.hotelvanharauma.fi puh. 02 8376 2200

www.ravintolakalatori.fi puh. 02 8376 2200

AMMATTITAIDOLLA VALMISTETTUA MODERNIA LÄHIRUOKAA.


pandora.net

Myym채l채ss채mme Kalevala Koru Shop in shop, laaja valikoima.

Huippu-uutuudet nyt meill채! KOTIMAISET TIMANTTISORMUKSET 18K KULTAA, W/VS-TIMANTEIN.

RAUMA: Potkur, ark. 10-18, la 10-15, p. 044-740 3379, verkkokauppa www.timanttiset.fi. Ostamme kultaa.


RAUMA

MAnnermainen kahvila torin laidalla Kuninkaankatu 22, vanha rauma www.cafesali.fi myyntipalvelu@cafesali.fi 010 423 3161

Profile for Marva Group

I love Rauma 2016  

Ilmainen kesälehti kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi.

I love Rauma 2016  

Ilmainen kesälehti kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi.

Advertisement