__MAIN_TEXT__

Page 1

RAUMAN KESÄ 2015

RAUMA SUMMER GUIDE 2015

www.iloverauma.fi

RAUMALLA PITSI ON PERINTEITÄ JA NYKYAIKAA

Suomen upein pitsikaupunki

LISÄKSI:

TSEKKAA KAUPUNGIN KUUMIMMAT

Tinder-viikonloput

LAPSIPERHEET VIIHTYVÄT RAUMALLA

Lystimbitto vähäll rahall 3


PARHAAT MERKIT KESÄÄN - JO VUODESTA 1994 -

MA-PE 10-18 LA 10-15 SU 12-16 (19. ja 26.7.) 4

WESTLOOK KUNINKAANKATU 11, RAUMA


Amiraali, kapu tai maakrapu kesällä kuuluu syödä hyvin! Rakkaudest ruakkaha. Herkkuja maalta, mereltä ja ilmasta. Avoinna 22.6.-17.8.: Ma-la 16-23 (keittiö 22.30) Muuten: Ma-pe 11-14 & 17-23 | La 16-23 | Su suljettu Kalliokatu 25, Rauma | Varaukset puh. (02) 838 81

www.kapteeninhuone.fi mm-Purjehdus raumalla 8.–15.8.2015

Kisateltan ohjelma:

Haloo H 11.8. el

sin

PitsiturNauksEN jatkot

8.8.

rauma BluEs katso lisää: www.raumablues.com

10.8.

mm-purjehduskisojen avajaiset YHtEislaulua, How maNY BoYs

11.8.

osuuskauppa keulan ja lähi-tapiolan asiakasilta Haloo HElsiNki + PuHuri

12.8.

sailor’s night mm-kisaoHjElmaa, YHtEislaulua, VaNHa jENgi + How maNY BoYs

14.8.

olut- ja possufestarit kivikylän ja laitilan tapaan DallaPE + PilsNErials

15.8.

mm-purjehduskisojen päättäjäiset PalkiNtojENjakoa, EPPu Normaali ja PoP-Era

ki

7.8.

15. 8

li aa . Eppu Norm

Virallinen kisateltta Parpansalissa. lisätiedot osoitteesta hovisales.fi

010 229 5210 | sales@hovisales.fi | www.hovisales.fi


RAKASTU SINÄKIN! Rauman sydämessä, Vanhassa Raumassa ja kivenheiton säteellä on kymmenittäin ihania putiikkeja ja palveluita. Täältä löydät iloisia ilmeitä, uniikkeja tuotteita ja ystävällistä raumalaista palvelua. Tervetuloa Rakastumaan Raumaan! Yli 80 Rakastunut Raumaan -kauppiaan yhteystiedot, aukioloajat ja erikoistarjoukset löydät osoitteesta:

www.rakastunutraumaan.fi Kauppatori on tapahtumien keskipiste: • Toripäivät maanantai-lauantai • Iloiset iltatorit tiistaisin ja torstaisin 23.6.-13.8. klo 16-20 • Sunnuntai-kirppikset 14.6.-9.8. klo 12-16 • Muista myös Rauman Pitsiviikko 18.-26.7.!

OSALLISTU ARVONTAAN! Arvomme 22.6.–16.8. välisenä aikana viikoittain Rakastunut Raumaan -tuotteita. Osallistu arvontaan palauttamalla tämä kuponki Rauman kaupungin matkailupisteeseen Valtakatu 2. Nimi: Puhelinnumero: Sähköpostiosoite:

□ Minulle saa jatkossa lähettää Rakastunut Raumaan -markkinointipostia.


ESIPUHE

Rauma vie mennessään

M

inusta tuli raumalainen reilut puolitoista vuotta sitten. Tuolloin elettiin vielä lämpimiä syyskuun päiviä ja Vanhan Rauman puutalot kylpivät kauniisti ilta-auringossa. Pyöräilin paikasta toiseen mukulakivillä ja pääsin heti tutustumaan paikallisiin poliiseihinkin, kun he huomauttivat minun pyöräilevän yksisuuntaista katua väärään suuntaan. En moisesta lannistunut, vaan suuntasin pyöräni kanssa yhä innokkaammin Raumaa tutkimaan. Ensimmäinen viikkoni raumalaisena huipentui yhden suosikkilaulajani akustiseen ja intiimiin kahvilakeikkaan. Samalla tiesin, ettei minulla olisi mitään vaikeuksia asettua Raumalle – tänne haluaisin luoda kotini. Puolessatoista vuodessa ehtii paljon, mutta myös pidennetyn viikonlopun aikana ehtii päästä kärryille Rauman rennosta elämänmenosta. Me olemme tehneet I love Rauma –lehden juuri sitä varten, että sinä saisit kauniista kotikaupungistamme kaiken irti. Lehden vinkit ja tarinat jatkuvat myös verkossa. Lue lisää sivulta 39. Ihanaa kesää ja rattoisaa Rauma-aikaa!

FOREWORD

Gone with Rauma

A

lmost two years ago I moved to Rauma. I remember biking in Old Rauma one warm and still sunny late summer evening. Autumn sun colored old wooden houses when I circled around cobblestone streets and run into local police. I was cycling a one way street to the wrong direction! Never mind that, my journey in Rauma continued. You get to experience a lot in two years but a long weekend in Rauma can also offer much to see and do. And that’s why we made this magazine so that You might enjoy our beautiful hometown. Tips and stories in this magazine continue in web. Read more from page 39. Enjoy your time in Rauma!  Maija Männistö digituottaja/digital producer

9


Parhaat pihvit hyvässä tunnelmassa. 

Traditional steakhouse with local seafood dishes.

Avoinna joka päivä 

Open daily

Anundilankatu 8 p. (02) 866 6700 www.wrk.fi


Sisältö: 10

Jaa sinäki n kuvasi Inst agramissa hashtagill a #iloverau ma RAUMAN KESÄ 2015

Kirpputoriyrittäjä on myös paikallisopas Modern Asian style Rauma-aiheinen vanha tavara on harvassa. Tee ostopäätös kirppiksillä nopeasti!

RAUMALLA PITSI ON PERINTEITÄ JA NYKYAIKAA

kitchen + terrace

Retkeilykartta neuvoo matkailijaa

Suomen upein pitsikaupunki

Kuninkaankatu 19, Vanha Rauma www.lungiasian.fi lungi@lungiasian.fi

Saariston uunituore opaskartta neuvoo muun muassa 010 4233 163 levähdyspaikat ja melontareitit.

33

Rauma numeroina

Tiesitkö, että Rauman Lukko on voittanut yhden Kahvilan varaukset: caddiemaster@raumagolf.fi Suomen mestaruuden ja yhdessä kiekkopelissä Ala-Pomppustentie 20, Rauma | www.raumagolf.fi myydään noin 400 makkaraa?

54

Jokainen näytös on erilainen

Tule nauttimaan kahvilan herkuista ja salaatista seesteisessä ja vehreässä maisemassa golf kentän laidalla.

Sisäänpääsy ilman green cardia.

Paikalliset kesäteatterit panostavat tänäkin vuonna huumoriin ja suurten tunteiden tulkintaan.

70

Teollisuusalan jätit

Kaksi suurta – Oras ja Teollisuuden Voima vaikuttavat vahvasti Raumalla.

16

Tarmo tomuttaa pitsikäsityksiä

63

Lystimbitto vähäll rahall

68

LISÄKSI:

TSEKKAA KAUPUNGIN KUUMIMMAT

Tinder-viikonloput

LAPSIPERHEET VIIHTYVÄT RAUMALLA

Lystimbitto vähäll rahall

In english, please! This year we have expanded our expertise and services to suite our English speaking readers. You will find short summaries in the end of Finnish articles and double language stories. Enjoy I love Rauma!

KANNESSA:

www.iloverauma.fi

RAUMAN KESÄ 2015

28

RAUMA SUMMER GUIDE 2015

Pitsi on esillä Raumalla erityisesti Pitsiviikolla.

We

Lapsiperheiden on hyvä olla Rauman kesässä. Lystimbitto-passi vinkkaa menot ja meiningit alennuksineen.

Lue toimituksen vinkit ihanan kesä-päivän viettoon Raumalla sivuilta 58-59. Tärppejä on luvassa niin paljasjalkaisten kuin myös tullista tulleiden raumalaisten näkövinkkelistä.

Kuumimmat Tinder-viikonloput Muutama viikonloppu Rauman kesässä on ylitse muiden, ja silloin kannattaa panna deittisovellus Tinder laulamaan!

I LOVE RAUMA on kesällä 2015 viidettä kertaa ilmestyvä ilmaisjakelussa oleva kesälehti. PÄÄTOIMITTAJA Janne Rantanen janne.rantanen@marvamedia.fi TUOTTAJA Maija Männistö maija.mannisto@marvamedia.fi

Rauma

GRAAFINEN SUUNNITTELU MarvaLab Heli Lehtonen heli.lehtonen@rmarvamedia.fi

JULKAISIJA Marva Media Oy PL 5, 26101 RAUMA www.marvamedia.fi

KANNEN KUVA Juha Sinisalo

PAINOSMÄÄRÄ 20 000 kpl

TOIMITTAJAT Maija Männistö Johanna Sydänoja

PAINOPAIKKA Scanweb Oy, Kouvola www.scanweb.fi

OHOY! Lisää Rau mafiilistelyä netissä: www.ilov erauma.fi

11


Kirpputoriyrittäjä on kesällä myös paikallisopas TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | HELI LEHTONEN

Rauma-aiheinen tavara tekee kauppansa, mutta muitakin tuliaisia kirpputoreilta hankitaan.

J

uhannuksen tienoilla ihmiset vetäytyvät mökeillensä, mutta muuten käytetyn tavaran putiikeissa käy Raumalla kesäaikaan mukava kuhina. – Kesä on todella hyvää myyntiaikaa, sillä silloin ihmisiä liikkuu kaupungissa. Mikäli on oikein kunnon helteitä, niin silloin myyjät ja ostajat viettävät aikaansa ennemmin vaikka rannalla kuin sisällä kirpputoreilla, Torin Kymppi -kirpputorin yrittäjä Juha Lehtola kertoo. – Erityisesti Rauma-aiheinen tavara tekee kesällä kauppansa, kun turistit hankkivat matkamuistoja. Sitä ei kuitenkaan ole ihan kauhean paljon looseissa tarjolla, Vanhan tavaran puoti Eveliinan yrittäjä Laura Mikkonen kertoo.

12


Agnes Altmäe ja Nadja Suuntela viikkaavat Torin Kympistä tehdyt vaatelöydöt.

13


Vanhan tavaran puoti Eveliinan yrittäjä Laura Mikkonen etsii myös itse löytöjä kirpputoreilta.

Rauma-aiheista tavaraa ei aikoinaan kovin paljon ole valmistettukaan, joten mikäli sattuu löytämään esimerkiksi peltitarjottimia paikallisilla teksteillä, kannattaa sellainen hankkia matkamuistoksi. – Vanhaa Raumaa kuvaavat postikortit ovat myös mieluisia löytöjä tutuille postitettavaksi tai itselle muistoksi. Monesti kirpputorilta hankitaan myös sisustustavaraa mökille, Lehtola kertoo. RAUMALTA LÖYTYY runsaasti tarjontaa vaatteisiin keskittyneistä kirpputoreista, mutta matkailija saattaa tehdä myös huonekalulöytöjä. – Mikäli turisti ihastuu vähän isompaan huonekaluun, eikä se sovi oman auton kyytiin, niin ei se ole ongelma. Kyllä tavara aina perille saadaan – joko Matkahuollon kautta tai itse viemällä, Lehtola lupaa.

”NYKYÄÄN MONEN TURISTIN MIELESTÄ KIRPPUTORIVIERAILUT KUULUVAT JO LOMAOHJELMAAN.”

– Vanhan tavaran puoti Eveliinassa karsimme jonkin verran niitä huonekaluja, joita otamme myyntiin. Etteivät myytävät kalusteet olisi sellaista jokapäiväistä lastulevytavaraa, Mikkonen sanoo. Puiset ja kauniisti ajan kuluttamat kalusteet sen sijaan ovat monelle aarteita ja ne aiheuttavat riemunkiljahduksia löytäjälleen. – Nykyään monen turistin mielestä kirpputorivierailut kuuluvat jo lomaohjelmaan – niissä pitää käydä tarkistamassa kaupungin tarjonta, Mikkonen kertoo. – Pääkaupunkiseudulta tulevat matkailijat arvostavat etenkin sitä, että täällä maaseudulla kirpputorituotteiden hinnat ovat pysyneet maltillisina, Lehtola sanoo.

14


MIKKOLALLE MIELUISIN kirpputorilöytö osui silmiin viime kesänä Vanhan Rauman pihakirppiksellä. – Olin etsinyt yhtä Arabian kahvipurkkia jo useamman vuoden ajan, kunnes se vihdoin löytyi täältä Raumalta, Mikkonen iloitsee. Lehtolakin hankkii paljon tavaroita käytettynä, mieleenpainuvin kirpparimuisto on kuitenkin eräs asiakaskohtaaminen. – Murrerunoilija Heli Laaksonen tuli kassalle ja kertoi, että haluaa ostaa yhdestä loosista purkin, jossa on valkoista jauhetta. Hän halusi tehdä palveluksen muille asiakkaille, sillä purkissa myytävä jauhe oli hintalapun ilmoituksesta poiketen kipsijauhetta eikä vauvan talkkia, Lehtola kertoo.

Piipahda myös näillä kirpputoreilla:

KESÄAIKA TARJOAA kirpputoriyrittäjille mahdollisuuksia myös laajentaa toimintaansa. – Meillä on puoti Eveliinassa tarkoitus järjestää kesällä pihakirppistapahtumia. Viime vuonnakin jo pääsimme vastaavaa testaamaan, kunnes tunnin myyntiajan jälkeen alkoi sataa kaatamalla. Nyt otetaan uusi yritys! Mikkonen kertoo. Kuluvana vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävä Torin Kymppi puolestaan järjestää kesällä huutokauppoja. Kesäaikaan kirpputoriyrittäjät pääsevät kauppiaiden lisäksi toimimaan myös paikallisoppaina. – Kyllähän turistit kyselevät vinkkejä, etenkin lounaspaikkoja. Vinkkaan heille myös muista kaupungin kirpputoreista, Mikkonen kertoo.

Lasten kirppis Karuselli Sahankatu 2

Vanhan tavaran puoti Eveliina, Monnankatu 39. Torin Kymppi, Myllymäenkatu 3.

Susivuoren kirppis Köydenpunojanvahe 4

Kirppis Retriika Hakunintie 10 Kirpputori Pomppunen Teerentarhantie 2

Lokkikirppis Satamakatu 2 Ratamakasiinin kirpputori Hakunintie 6 SPR:n puoti ja wanhat tawarat -puotimyymälä Karjalankatu 15

IN ENGLISH: THERE ARE many fleemarkets in Rauma that offer a variety of clothes, furniture and home decoration. You might find something interesting for souvenirs also. Old Rauma-themed goods are sought after but hard to find. If you come across for example old postcards from Rauma you should definitely consider buying them.

15


16


TOP 5 -vinkit nuorille matkailijoille

ESA URHONEN

JUHA SINISALO

ESA URHONEN

ELINA HELKELÄ

JUHA SINISALO

TOP 5 -TIPS FOR YOUNG TRAVELLERS

1. | MAAUIMALA LIDO, Suvitie 2 Maauimala eli tuttavallisemmin makis on miltei pakollinen elämys Raumalla. Maauimala on vuosien saatossa päässyt hieman rapistumaan, mutta perinteitä henkivä makis yhdistää edelleen auringonpalvojat ja hurjapäiset uimahyppääjät. A must-see, Rauma’s old lido gathers sunbathers as well as many courageous swimmers.

2. | VESITORNI WATERTOWER, Vesitornintie 2 Vesitornia kutsutaan leikkisästi Rauman omaksi Eiffeliksi. Ylhäällä ruokailun ja kahvittelun lomassa pääsee katselemaan Raumaa lintuperspektiivistä. Tuulisena päivänä hiukset taatusti hulmuavat yläilmoissa terassin puolella! Rauma’s own Eiffel Tower. Besides coffee and refreshments you can enjoy a fantastic view up in the air.

3. | OSTERIA DA FILIPPO, Kauppakatu 20 Sympaattinen kahvilaravintola Osteria da Filippo sijaitsee Vanhassa Raumassa. Tiloissa on yhdistetty hauskasti eriparisia huonekaluja ja astioita. Pizzan ja italialaisen jäätelön jälkeen jaksaa taas ihastella kaupunki-idylliä. Funny and sweet restaurant Osteria da Filippo in Old Rauma serves pizza and Italian ice cream.

4. | FRISBEEGOLF Frisbeegolf on mukava harrastus kauniina kesäpäivänä. Jos frisbeekiekon sattuu heittämään pahasti pusikkoon, pääsee Raumaan ainakin tutustumaan hieman erilaisesta näkövinkkelistä! Uotilan 18-väyläinen rata sijaitsee pururadan tuntumassa Laaksotiellä. Aron frisbeegolfrata sijaitsee Rauman keskustan eteläpuolella aivan 8-tien vieressä Moisionkadun kupeessa. Nice hobby for a sunny summer day! Frisbeegolf tracks: Laaksotie, 26510 Rauma and Moisionkatu, 26100 Rauma.

5. | KAUPUNKIPYÖRÄ CITYBIKE Raumaan pystyy tutustumaan melko kattavasti vaikka kävellen, mutta Vuoden pyöräilykunnaksikin vuonna 2010 valittu kaupunki on paras ottaa haltuun kaksipyöräisellä. Kaupunkipyörän saa vuokrattua itselleen esimerkiksi Poroholman lomakeskuksen vastaanotosta (Poroholmantie 8), urheiluliike Pyörä-Nurmelta (Kauppakatu 3) ja Hotelli Vanhasta Raumasta (Vanhankirkonkatu 26). It’s okay to walk around the city, but with a citybike you can see and experience more in one day! Rental places: Poroholmantie 8, PyöräNurmi, Kauppakatu 3, Hotel Old Rauma, Vanhankirkonkatu 26.

17


Pitsi ei ole pelkkiä pöytäliinoja – nypläämällä voi tehdä vaikka selfien!

Tarmo tomuttaa ja ravisuttaa vanhoja käsityksiä pitsistä TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ KUVAT | JOONAS SALO, ESA URHONEN, TARMO THORSTRÖM

K

aikki raumalaiset tuntevat Tarmo Thorströmin. Tuttavallisimmillaan miehestä voi käyttää nimitystä pitsimies. Thorströmin ansiosta pitsistä on tullut osa raumalaisten arkipäivää. Viime talvena kirjastoon kulkiessa saattoi ihastella Dronttohtorilai-teosta, jossa Sepän talon seinälle heijastettiin iltahämärissä pitsikuviolla leikitteleviä valoja. Hän on myös osallistunut Pitsi goes pub -tapahtumaan, jossa pitsiteoksia tuotiin oluttuopillisen äärelle, ja onpa hän jenkannut Vanhan Rauman mukulakivikaduilla pitsikuvioisella Jopollakin. Thorström on kaiken kukkuraksi nyplännyt parisenkymmentä pitsikravattia, ja yksi viimeisimmistä nypläysprojekteista on ollut selfien tekeminen nypläystekniikalla.

”PITSI ON TOTTA KAI MYÖS PÖYTÄLIINOJA, MUTTA KÄSITYSTÄ SIITÄ VOI LAAJENTAA.”

PITSIIN LIITTYVÄN filosofiansa Thorström kiteyttää ystäväänsä lainaten; ”Hei, sen voi nyplätä!”. – Pitsi on totta kai myös pöytäliinoja, mutta käsitystä siitä voi laajentaa. Haluan osaltani tomuttaa ja ravisuttaa käsityksiä siitä, mitä pitsi voi olla, Tarmo Thorström kertoo. – Osa raumalaisista voi jo olla kurkkuaan myöten täynnä pitsiä. Kaikille muille raumalainen pitsiperinne ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Thorström pelkääkin, että turisti pettyy Rauman pitsitarjontaan – varsinkin jos saapuu kaupunkiin lomalle Pitsiviikon ulkopuolella, jolloin nypläys on kaikkien huulilla. – Pitsille pitäisi perustaa Raumalle moniulotteinen oma näyttely. 600 näytettä vitriinissä ei riitä. Pitäisi olla syvällisempää ja luoda erilaisia vaihtuvia sisältöjä. Rauman pitsin historian rinnalle näytteille pitäisi tuoda modernia nykypitsiä, Thorström suunnittelee. – Minusta on ihan hyvä, että pitsi-etuliitteen alla on monenlaisia tapahtumia, vaikka ne eivät suoranaisesti pitsiin liittyisikään, hän pohtii viitaten jäähallilla pelattavaan Pitsiturnaukseen. Pitsitiaralla kruunattu Pitsimissi kun kuitenkin saa omakohtaista nypläyskokemusta osallistumalla nopein nyplääjä -kilpailuun Pitsiviikolla.

18


OMALTA OSALTAAN Thorström pyrkii osallistamaan turisteja Rauman pitsiperinteeseen nykyaikaisin ottein mahdollisimman paljon. – Kesällä esittelen kaupunkilaisille ja turisteille nyplätyn riippukeinun. Siinä pitäisi voida ihan oikeasti istua, sillä se on nyplätty laskuvarjoissakin käytetystä kestävästä materiaalista, Thorström kertoo. Juhannuksen jälkeen Vanhassa Raumassa Marelan kotimuseossa Thorström pitää nuorille Nypläämöä, jossa nypylöitä pääsee tyynyllä konkreettisesti siirtelemään. – Aikoinaan, 1700-luvulla pitsin nypläyksellä oli Raumalle suuri taloudellinen merkitys ja se laskettiinkin yhdeksi teollisuudenalaksi. – Vuonna 1807 kaupungin kirjoista puolestaan löytyi tiedot, että 1200 asukkaan Raumalla oli noin 600 nypläystyynyä, mikä tarkoittaa, että joka toista kaupunkilaista kohden Raumalta löytyi nypläystyyny. Mikäli luvun suhteuttaa nykyiseen 40 000 hengen kokoiseen kaupunkiin, tarkoittaisi se yhteensä 20 000 nypläystyynyä, Thorström maalailee. Vastaaviin lukuihin tuskin koskaan päästään, mutta kesäaikaan – erityisesti Pitsiviikolla heinäkuussa – Raumalla on parhaat mahdollisuudet päästä perille pitsin syvimmästä olemuksesta ja nypläyksen nykymuodoista. Pitsiviikkoa vietetään Raumalla 18.–26.7.

IN ENGLISH: RAUMA IS famous for it’s lace. Lace in Rauma isn’t just tableclothes, thanks to Tarmo Thorström. Thorström has made light work, neckties and even a selfie out of lace and because of that he is called laceman. – Of course lace is also tableclothes but conception of lace can be extended. I want to challenge the opinions of what lace can be. The best time to get acquainted with lace is in July during Lace Week. There is a lot of lace on display, citizens and tourists are able to try lace making and Rauma will crown her own Miss Lace. Lace Week is held in 18.–26.7.2015.

19


Viime kesänä kruunattu Pitsimissi Riikka Uusitalo kokeili nypläystä ensi kerran kruunaamisensa jälkeen. Toista kertaa ei vielä ole tullut, mutta Raumaa hän ei aio jättää.

”Raumasta tuli toinen kotini” TEKSTI | JOHANNA SYDÄNOJA

KUVAT | ESA URHONEN

A

ika on mennyt todella äkkiä, ja kruunusta luopuminen tuntuu haikealta, sanoo vuoden 2014 Pitsimissi, oululainen Riikka Uusitalo. Päällimmäisenä mielessä ovat kuitenkin hyvät ystävät ja muistot, joita Raumalta on tarttunut mukaan paljon. – Raumasta tuli toinen kotini Oulun lisäksi, Uusitalo tiivistää. Miten pohjoisen kasvatti päätyi kilpailemaan raumalaisesta tittelistä? – Kuulin Pitsimissikilpailusta tutuiltani, ja se jäi mieleeni. Eräs ystäväni on joskus osallistunut kisaan, ja aloin miettiä, että se voisi olla sen tyyppinen missikilpailu, johon itse voisin osallistua.

PARASTA RAUMASSA ON KAUPUNKI ITSE.

Etukäteen Uusitalo ei tiennyt Raumasta mitään. Kun hän haki kisaan, hän alkoi hakea tietoa myös Raumasta ja sen historiasta. Paikallinen kulttuuri alkoi vetää puoleensa. Parasta Raumassa on kaupunki itse. – Kun näin vanhan Rauman ensimmäistä kertaa, minusta tuntui kuin olisin jossakin ulkomailla. Vanhaa on säilynyt paljon enemmän kuin Oulussa. Uusitaloa ilahduttaa myös, miten helposti ihmiset tulevat juttelemaan hänelle.

20


– Raumalaisten murre kuulostaa hauskalta, mutta onhan omakin murteeni omanlaisensa. Rauman murre ei pistä korvaani, ja ymmärrän sitä hyvin. Omasta mielestään Uusitalo on viettänyt aikaansa Raumalla liian vähän. Jatkossa hän aikookin korjata tilanteen ja palata maisemiin myös kesän jälkeen.

Pitsimissi-kilpailu: Raumalla vuodesta 1978 lähtien järjestetty kauneuskilpailu. Aiempia voittajia ovat olleet muun muassa Kirsi Syrjänen (1988) ja Viivi Suominen (2010).

UUSITALOA ILAHDUTTAA, MITEN HELPOSTI IHMISET TULEVAT JUTTELEMAAN HÄNELLE.

– Mieluusti olisin ollut kaupungissa enemmänkin. Kesällä jäin Pitsimissikilpailun jälkeen pidemmäksi aikaa, ja myöhemmin olen käynyt joitakin kertoja esimerkiksi messuilla. Uusitalo myöntää, että pitsikruunusta huolimatta hänestä ei ole tullut käsityöihmistä. – Juuri kruunaamiseni jälkeen minulle opetettiin vähän nypläystä, ja pääsin osallistumaan myös kilpailuun, jossa nypläsin kaksi senttiä. – Se oli ihan kivaa. Voisin kokeilla uudestaan, hän hihkaisee.

Vuonna 2013 Pitsimissiksi kruunattiin Milla Romppanen ja vuonna 2014 kirkkaimman kruunun kutreilleen sai Riikka Uusitalo. Pitsimissi 2015 valitaan Raumalla Pitsiviikolla 23. heinäkuuta. Pitsimissin lisäksi tilaisuudessa valitaan kaksi perintöprinsessaa ja julkistetaan yleisöäänestyksen voittaja.

KOTISEUDULLA PITSIMISSIN titteliä joutuu toisinaan selittelemään, ja se myös kuullaan helposti väärin. – Moni on ihmetellyt ikkunalaudallani olevaa pokaalia, eivätkä ole kuulleet aikaisemmin Pitsimissikilpailusta. Tällä hetkellä Uusitalo työskentelee myymäläpäällikkönä korukaupassa. Muutoin hän ei halua suunnitella tulevaisuuttaan liian tarkasti, sillä hänellä on tapana tarttua tilaisuuksiin nopein liikkein. Uusia missikisakokemuksiakaan Uusitalo ei sulje pois. – Aika moni on kysynyt, aionko hakea Miss Suomi -kilpailuun. Tänä vuonna en hakenut siihen, mutta aika näyttää, haenko joskus myöhemmin. Vuoden 1990 pitsimissi Taina Raitanen.

21


Uusitalo painottaa, että perinteisestä poikkeava missikilpailu oli tilaisuus osallistua myös omalla persoonalla. – Pitsimissin on oltava sopusuhtainen ja terveellä tavalla nätti, mutta kriteerit eivät mielestäni ole niin tiukat kuin monissa muissa kilpailuissa. Todella tärkeää on se, mitä pitsimissi antaa itsestään. Kilpailusta kiinnostuneita hän kannustaa lähtemään liikkeelle avoimella ja ihmisläheisellä asenteella. – Itse pärjäsin myös sillä, että olin ottanut selvää Raumasta ja olin täysillä mukana.

Riikka Uusitalo palaa kesällä Raumalle luovuttamaan kruununsa seuraavalle. Kokonaan hän ei aio kaupunkia jättää missivuoden jälkeenkään.

IN ENGLISH: MISS LACE 2014 Riikka Uusitalo from Oulu, Northern Finland, has already fallen in love with Rauma. – First time I saw Old Rauma I felt like being abroad. There are so many old buildings being preserved than in Oulu, she sighs. The year has given her many new friends and good memories. She feels a bit sad passing on the crown. Miss Lace competition is a beauty contest in Rauma since 1978. New Miss Lace is being crowned during Lace Week on Friday 23th of July.

22


Pitsiviikko 18.–26.7.2015 Tapahtumien täyteisen festivaaliviikon ohjelmasta löytyy kiinnostavaa tekemistä ja kokemista aivan jokaiselle. Ohessa ohjelmapoimintoja festivaaliviikon ajalta.

TUTUSTU NÄYTTELYIHIN Laajasta näyttelyohjelmasta löytyy tänäkin vuonna yli 40 käyntikohdetta. Tutustu esimerkiksi Heikkilän pihan (Itäkatu 4) taiteilijoiden töihin ja käy tapaamassa tekijöitä heidän omilla työhuoneillaan. Pitsinäyttelyissä on tänä vuonna esillä Rauman pitsin ja modernin pitsitaiteen lisäksi eri puolilta Suomea tulevien nyplääjien töitä. Näyttelyistä löytää myös uutta ja vanhaa saksalaista pitsiä (Rauman museo, Kauppakatu 24) ja vuoden 2014 nyplääjän arvonimellä palkitun Aila Rismalan töitä (Kanalinranta 3).

PITSIMEININKEJÄ LAPSILLE Mukavaa ilmaisohjelmaa lapsille järjestetään Posellin Lastentalossa (Nortamonkatu 12) 23.–24.7. Koko perheen konsertissa 25.7. Savilanpuistossa esiintyy riemastuttava Mimmit-yhtye. Keppihevosten Pitsi Grand Prix -estekilpailut järjestetään 22.7. Tekkalanpuistossa. Lystimbitto-pajoissa Rauman Taitokeskuksessa (Lensunkatu 4) järjestetään kädentaitojen työpajoja Pitsiviikon jokaisena arkipäivänä. Ohjelmalliset iltapäivät pidetään Kodisjoen museomakasiinilla (Kodisjoentie 1445) 22.7. ja Marelassa (Kauppakatu 24) 23.–24.7. Esiintymässä muun muassa Nyyper & Brander, Rauman Vaskiset, Mirku Flika ja Sirpa ja Kari.

MARKKINATUNNELMAA Pinnalan Pihafestivaali järjestetään 23.7. Nuorten omassa konsertissa Rauman taidemuseon pihamaalla (Kuninkaankatu 37) nähdään paikallisia bändejä ja illan pääesiintyjänä on Mikael Gabriel. Perinteiset Pitsiviikon Käsityöläismarkkinat järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti kaupungintalon sisäpihalla (Kanalinranta 3). Käsityöläisten itse valmistamia tuotteita tarjoava tori on avoinna 24.7. kello 10–22 ja lauantaina 25.7. kello 10–16. Kansainväliset suurmarkkinat valtaavat Kanalinrannan, Kauppakadun ja koko ydinkeskustan 23.–25.7. Maailman maut ja kansainväliset herkut ovat saatavilla aamupäivästä myöhäiseen iltaan asti.

KUVAT: LS ARKISTO

Katso koko Pitsiviikon ohjelma netistä: www.pitsiviikko.fi.

23


Kaupunkijuna käynnistyy taas Vilkkaasti kesäisin liikennöinyt Kake Kaupunkijuna puksuttaa jälleen välillä 22.6.–2.8. Junan kyydissä Rauma tulee tutuksi alle tunnissa.

T

alven yli Pitkäjärven tuntumassa majaillut Kake Kaupunkijunan veturi käynnistyi keväällä ensimmäisellä yrittämällä. – Se on varmaa ja kotimaista tekoa, kiittelee junaa kuljettava Toivo Jäntti. Kake Kaupunkijuna kulkee Rauman päänähtävyyksien kautta. Se ohittaa sataman, torin, Kalatorin, vanhan hautausmaan sekä Poroholman pienvenesataman, leirintäalueen ja maauimalan. Junaan voi hypätä keskustasta, jossa se lähtee tasatunnein La Bamban edestä. Poroholmassa sijaitsevan toisen pysäkkinsä juna saavuttaa puolen tunnin kuluttua lähdöstään. Matkustaja maksaa viiden euron matkansa noustessaan junaan. KOMEAN KUOREN alla on vanha kunnon traktori, joten junan vauhti ei päätä huimaa. Juna kulkee noin 20­­–25 kilometrin tuntinopeudella, kierros vie noin 50 minuuttia. – Polkupyörällä pääsee tarvittaessa ohi, ja täysillä ei ole tarkoituskaan huristella. Siinä vauhdissa matkustajat ehtivät napata kuviakin, kuvailee veturin ohjaamossa istuva Jäntti. Ajon lisäksi kuljettaja vastaa myös matkustajien turvallisuudesta. Kun matkustajia on paljon hän varmistaa peilistä, että uhkarohkeimmatkin matkalaiset pysyvät kyydissä. Junan ulkopuolella ei ole lupa roikkua. – Monia houkuttaisi työntää päätään hieman pidemmälle ikkunasta. Kukaan ei kuitenkaan ole pudonnut junasta. Jäntiltä kaupunkijunailu sujuu jo rutiinilla viime kesien tapaan, eikä loppua kuljettajan uralle vielä näy. – Ajattelin nyt tämänkin kesän vielä ajella. Joka vuosi minut puhutaan ympäri. Johanna Sydänoja

24

KAKE NUMEROINA Junaan mahtuu kerralla 55–60 matkustajaa. Junan kulkema reitti on hieman alle 10 kilometriä.

KAKE KULKEE MA - PE klo 11, 12, 13, 14, 15, 16 LA klo 11, 12, 13, 14, 15 SU klo 11, 12, 13 Lähtöpaikka: Ravintola La Bamban edestä, Kuninkaankadun alkupäästä Lisätiedot: www.kakekaupunkijuna.fi

IN ENGLISH

!

CITY TRAIN Kake goes ro und Rauma sights in one hour. Ka ke runs during 22.6.-2 .8. Departure is in front of Resta urant La Bam ba in the beginning of Kuninkaankatu . Tickets are sold in the tra in (5€/adult). The train pass through holid ess ay resort Poro holma in the middle of the route. TIMES OF DE PARTURE: MON-FRI 11 , 12, 13, 14, 15 , 16 SAT 11, 12, 13 , 14, 15 SUN 11, 12, 13 JU HA SIN ISA LO


KOE RAUMA HELPOSTI KAUPUNKIJUNALLA AIKATAULU 22.6.-2.8.2015 Lähtö tasatunnein keskustasta, Savilan aukiolta ja noin puolelta Poroholmasta. MA-PE LA SU

klo 11, 12, 13, 14, 15, 16 klo 11, 12, 13, 14, 15 klo 11, 12, 13

REITTI Kaupunkijunan reitti kiertää Rauma Sightseeingin, jonka aikana tutustutaan kaupungin legendaarisiin nähtävyyksiin. Normaali kierros kestää n. 50min. Kiertoajelun puolivälissä juna pysähtyy Poroholman lomakeskuksessa, jossa voi hypätä pois kyydistä ja jäädä esim. syömään 1800-luvun pitsihuvilaan lounasbuffettiin, purjelaiva Maritaan jossa ravintola Captain Jack´s, tai muuten vaan nauttimaan kesästä meren rannalla.

LIPUNMYYNTI Junalipun hinta 5€/suunta (lapset 4€). Liput junasta. Vain käteismaksu.

YHTEYSTIEDOT 040 552 7457 info@kakekaupunkijuna.fi

JUNALIPULLA 2 € ALENNUS AUGUSTIN PAVILJONGIN BUFFETISTA!


Kaffet rauman giälel, kiitos! COFFEE IN RAUMA LANGUAGE, THANK YOU! PAIKALLISTEN RAVINTOLOIDEN henkilökunta ymmärtää Raumalla kyllä suomea, mutta turisti voi yrittää tehdä erityisen vaikutuksen käyttämällä tilauksen yhteydessä rauman giält. Kaikki raumalaisetkaan eivät ole aivan suvereeneja paikallisen murteen käyttäjiä, mutta jokainen kaupunkilainen on rauman giälestä silti ylpeä ja se on usein yksi ensimmäisiä asioita, joista vieraspaikkakuntalaisille kehaistaan. Rauman giälessä kuulee vivahteita muista lounaismurteista, vaikka se onkin hyvin omaleimainen. Raumalaisten puheen pulputukselle on ominaista muun muassa sanojen lyhentely ja germaanisten kielten lainasanat. Myös f-kirjainta esiintyy runsaasti ruotsalaisperäisissä lainasanoissa. Rauman murteeseen ovat antaneet vaikutteita ennen kaikkea merimiesten käyttämien ruotsin ja englannin kielien lisäksi viron, venäjän ja ranskan kielet.

LOCAL RESTAURANT personnel in Rauma understands Finnish as well as English, but a tourist may try to make an impression by ordering in restaurant in Rauma language. Not all the locals speak Rauma language, but they are proud of it and may brag about it to their guests. Rauma language is one of a kind dialect. Words are shorter than normally in Finnish language and vocabulary consists of many Germanic loanwords. Rauma language is influenced by Swedish and German that seamen mainly used and also by Estonian, Russian and French. Nortamo-Seor ylläpitää ja tuo esille rauman giält, purjelaivakauden merimieskulttuuria ja kotiseutuhenkeä. MINNA PAANANEN

Suomeksi

Raum giäl

rosolli

sallatti salad

nakkimakkara

knakkmakkar

grill sausage

mansikkahillo

mansikassyltti

strawberry jam

iltapäiväkahvit

ehtopualkaffe

afternoon cafe

santsikuppi

pootoor

refill

kahvitauko

kaffeholan

coffee break

korvapuusti

örfliitt

cinnamon bun

pitojen päätarjoilija

edeskäyp

head waitress

jälkiruoka

efterräät/peräruak dessert

jäätelötötterö

alaklastötterö

In English

ice cream cone

juovuksissa kaffes/krääsäs/ piänes/seilis/pöffis... drunk

26

raitis

nyhter sober

pankkikortti

kuttaperkkane raha

debit card

Raumlaine

Rauman giäleen pääsee virittäytymään myös kerran vuodessa julkaistavan Raumlainelehden parissa. Se on kesällä julkaistava raumangiäline ekstra aviis, joka jatkaa aikanaan ilmestyneiden Uusraum-lehtien linjaa –­ koko lehti on tuolloin täynnä raumangiälisiä juttuja. Nappaa lehti 18.7. lähtien ilmaiseksi mukaan kaupungilta ständistä, jos sellainen osuu silmiin! Lehti on luettavissa näköislehtenä myös osoitteessa: www.raumalainen.fi.


> Missä on lähin ravintola? Misä kaike likemälttä on drahtöör? Where is the nearest restaurant?

KUVAT: MAIJA MÄNNISTÖ

> Tarjoillaanko siellä väkeviä? Saakost siäll lailist troppi? Do they serve alcohol? > Hernekeittoko se vatsan sekoitti? Papuruakakost se ruumi rikott? Did the pea soup upset the stomach? > Ojennahan se lautasesi. Annast tänns se taltrikkis. Can you pass your plate please? > Käykö torilla pankkikortti? Voikost torill maksak kuttaperkkasell rahall? Is the credit card okay in the markep place? > Tuletko aamiaiselle? Tleekkost syämä suurust? Are you coming to the breakfast? > Aiotko ruokalevolle? Meinaks men ruam bääll maat? Are you going to take a nap after meal?

”Kaad liiveihis ryypp, hyväs seoras vaikk kaks, kaad kolmaski viäl jos snuu veres om baks! Älä usemppa kaad ann menn siut suu, sill muuton käy nii et se ryypp kaata snuu!”

Kesätarjouksia! Kesäpihvi HÄRÄN ULKOFILEESTÄ PIPPURIMAUSTEVOILLA 150 g 200 g

17€ 22€

Lohisalaatti SAVUSTETTUA SELKÄMERENLOHTA

13€

KANALINRANTA 5. PUH. (02) 822 7757

Tervetuloa herkuttelemaan!

WWW.RAVINTOLABUENAVISTA.COM

27


NUORILLE JA NUOREKKAILLE NAISILLE

RAUMAN PITSIKORUT VAIN MEILTÄ! MANDELTÄHT alk. 31;

SPINDELJERTTA alk. 71;

Tutustu mallistoon WWW.KULTASEPPALAIHO.FI

Kuninkaank. 6, ma– to 10 – 17.30, pe 10–18, la 10 –14.30

Arkisin 9-17, la 9-13 Kuninkaankatu 12, Rauma (02) 8221 211, 040 535 9147

KOE UPEA NÄKÖALA YLI KAUPUNGIN AINA MERELLE ASTI! Ruokailu á la carte -listalta klo 21 asti, A-oikeudet

Avoinna kesä-elokuussa JOKA PÄIVÄ iltamyöhään

Lounas arkisin klo 11-15 NOUTOPÖYTÄ lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16

Vesitornintie 2, puh. 050 3388 069 www.rosmariini.fi


Kesän hehkua upeissa uimapuvuissa, bikineissä ja alusasuissa

Kauniit asut arkeen ja juhlaan

Tervetuloa miellyttävän palvelun erikoisliikkeeseen alusasuliike miellyttävän palvelun erikoisliike

Torin laidalla p. 822 9055 ark. 9.30 – 17.30, la 9.30 – 14 www.alusasuliikehelmi.fi

Kauppakatu 7 | 045 3195977 Avoinna: ma-pe 10-18 la 10-15 (kesä 10-14) www.cameoboutique.fi

KESÄKAUPUNGIN PARAS TUNNELMA Keskellä kaupunkia, torin kulmalla palveleva sisustus- ja lahjamyymälä: Sisustustekstiilit, valaisimet, tapetit, matot, kalusteet, kattaustuotteet ...mitä itsellesi tai lahjaksi sitten etsitkin!

Omat pellavaiset Rauma-tekstiilit: kankaat, tyynyt, keittiöpyyhkeet...

Olet tervetullut!

www.kodinonni.net www.kodinonnenhetket.net

Kauppakatu 17, RAUMA, torin kulmalla Palvemme ark. 10–17.30, la 10–14


25′

000

21° 20′

21° 15′ 16′

N 60° 15′

14′

13′

800 000

VUORISOLA VUORISOLA UUSALMI

W

12′

A VESILUOMA

REKSAARI

NURMEKSENNOKKA

ROHELA

RISTOS

11′

LEMMENPUHTI

PINOKARI

PÄIVÄRANTA NTA

PIHLUKSEN SÄIKKÄ

KATAV KATAVISTO

PIHLUS

N 60° 10′

HEVOSKARTA

E 21° 15′

09′

KYLMÄ-PIHLAJA

B KUUSKAJASKARI

KASKINEN

RISKONPÖLLÄ

C 30


21° 35′

10 000

21° 30′

35′

000

21° 25′

30′

00 000

MERI ON OSA RAUMAA, JA RETKEILY SAARISTOSSA ON MAINIO TAPA PÄÄSTÄ KESÄISEN MERIKAUPUNGIN TUNNELMAAN.

Retkeilykartta näyttää, missä on lähin polku tai puucee N 60° 15′

N 60° 15′

LAHDENPERÄ

LAHDENPERÄ

KAUNISSAARI

KAUNISSAARI

6 800 000

TEKSTI | JOHANNA SYDÄNOJA

6 800 000

KUVAT | LS/ARKISTO

VUORISOLA

UUSALMI

W

K NTA

aupungin kiinteistö- ja mittaustoimi julkaisi keväällä kartan saaristoretkeilijöiden avuksi. Raumanmeren luonto- ja retkeilyalueen kartassa kuvataan kaupungin ylläpitämiä A käyntikohteita, niiden varustusta ja reittejä – selkeillä merkeillä ja symboleilla. Ajantasainen kartta auttaa hahmottamaan esimerkiksi, missä kiemurtelee sopivin polku ja mistä retkeilijä löytää lähimmän makkaranpaistopaikan tai käymälän. – Esimerkiksi Raumanmeren isoimmassa saaressa Nurmeksessa retkeilypolkuja risteilee yli 20 kilometriä. Niiden kanssa kartta on tarpeen, A kertoo saaristoisäntä Uula Jänkävaara. – Hiihtoreiteistä on kartta ennestään, mutta Nurmeksenkin kohdalta tämä retkeilykartta on tarkempi, hän jatkaa. Myöskään vesillä liikkuvaa saariston ystävää ei ole unohdettu. Tuoreesta retkeilykartasta myös melojan on helppo katsoa, missä saaret sijaitsevat ja missä suojaisat melontareitit kulkevat. REKSAARI

ROHELA

A

KATAVISTO

HEVOSKARTA

RETKEILYKARTTA ON kaupungilta ensimmäinen laatuaan. Kartta on sähköisenä internetissä, josta sen voi tulostaa mukaan ulkoiluun. Karttatuloste on myös ostettavissa Rauman kaupungin matkailuneuvonnasta palvelupiste Pyyrmannista, Valtakatu 2 sekä kesäisin lisäksi Kylmäpihlajan Opasvajasta. B 0

200 m

400 m

600 m

800 m

0

1000 m

200 m

400 m

600 m

800 m

1000 m

N 60° 10′

N 60° 10′

B

Kartta on saatavilla osoitteessa: www.rauma.fi/palvelut/saariston- luonto-ja-retkeilykartta Vesibussiaikataulut Rauman saaristoon löytyvät sivustoilta: www.raumansaaristokuljetus.fi ja www.rsp-charter.fi KASKINEN

C 0

200 m

400 m

600 m

800 m

1000 m

0

200 m

400 m

600 m

800 m

1000 m

31


Kuuskajaskari (P 61˚8, 206’ I 21˚22, 069’) LINNAKE- JA lomasaari tarjoaa kävijälle merellisiä elämyksiä ja metsäisen saaren suojaista rauhaa. Saaren maisemaan ja geologiaan voi tutustua Kuuskajaskari-polkua pitkin, ja mukaan pääsee myös opastetuille kierroksille. Saarella on kahvila, ravintola, sauna ja yöpymismahdollisuus.

ALKUASUKKAAN VINKKI: ”Luonto valtaa monille varusmiesaikansa rannikkotykistössä palvelleille tuttuja maisemia. Silti voit aistia puolustusvoimien läsnäolon ja tutustua muun muassa kasarmirakennuksiin, ampumavalmiiseen tykkiin ja merivalvonta- tai tulenjohtotorniin.”

Kylmäpihlaja (P 61˚8, 662’ I 21˚18, 145’) KYLMÄPIHLAJAN MAJAKKASAARI sijaitsee ulkomeren äärellä, noin 10 kilometriä mantereelta. Kylmäpihlajan majakan näköalatasanteelta ja tornin hotellihuoneista avautuu näkymä suoraan avomerelle. Lisäksi majakalla on ravintola, kahvila, kappeli ja sauna.

ALKUASUKKAAN VINKKI: ”Karun kaunis saaristoluonto näyttäytyy kävijöille lintujen pesimäyhdyskuntana, aaltojen siloittamina rantakallioina ja tuulen tuivertamina katajapensastoina.” ”Merimatka ulkomeren reunalle on elämys etenkin sopivan länsituulen sattuessa. Pohjanlahden leveimmällä kohdalla tuulella on aikaa kerätä voimiaan ja nostaa aallokon, joka kohtaa majakkasaaren kalliot pärskeiden muodossa.”

Reksaari (P 61˚11, 759’ I 21˚25, 866’) RAUMAN VANHIMPANA matkailusaarena tunnettu Reksaari on kesällä erinomainen luontokohde kaikenikäisille. Sen lehdoissa ja luontopoluilla voi tutustua saariston monipuoliseen kasvistoon ja linnustoon. Noin 300 hehtaarin Reksaari tarjoaa hyvät virkistysmahdollisuudet. Lapsille saarelta löytyy esimerkiksi leikkivälineitä ja hiekkaranta. Saarella on myös kahvila, sauna ja yöpymismahdollisuus.

ALKUASUKKAAN VINKKI: ”Reksaari on monille paikallisille tuttu veneretkeilyn ja virkistyskalastuksen kohde.” ”Kartun kalastajatilan suojaisa pihapiiri on täydellinen vastakohta ulkosaariston karuille maisemille. Päivän aikana saaristomatkailija ehtii tutustua kumpaankin.”

32


#iloverauma IHASTELITKO VANHAN Rauman puutaloja, uskaltauduitko mereen uimaan vai tipautitko tötterön mukulakiville? Jaa Rauma-kuvasi Instagramissa käyttäen #iloverauma-hashtagia. Kaikki #iloverauma-merkityt kuvat nousevat esille verkkosivuillemme osoitteeseen www.iloverauma.fi/iloverauma.

#iloverauma DID YOU marvel at the wooden houses in Old Rauma, did you dare to swim in the sea or did you drop your ice cream cone to the cobblestone? Share your Rauma pictures in Instagram using #iloverauma-hashtag. All the photos with #iloveraumahashtag will be published automatically in www.iloverauma.fi/iloverauma.


RAUMAN MERIMUSEO Avoinna kesällä joka päivä klo 11-17 Koko perheen merellinen museo Saa koskea! -pisteet, multimediaopastukset ja navigointisimulaattori

AJANVARAUS MYÖS NETISSÄ 24/7!

Uusi näyttely: Rakennettu Raumalla - Made in Rauma

WWW.LAAKARIKESKUSMINERVA.FI

KALLIOKATU 34 // 02 822 4911 // WWW.RMM.FI

SINISEN MEREN ELOKUVAJUHLAT TARJOAA 22. KERRAN LAATUELOKUVIA VANHAN RAUMAN IDYLLISSÄ ELOKUUN 21.-23. PÄIVINÄ JA ÖINÄ! Uusia kotimaisia fiktioita ja dokumentteja tekijävieraineen, eurooppalaisia helmiä, lyhytelokuvia ympäri Itämerta. Pohjoismaista esiin nousee upea kattaus islantilaisia elokuvia! Tervetuloa elokuvien lumoavaan maailmaan!

www.blueseafilmfestival.net


Rauma numeroina RAUMA IN NUMBERS

1

Suomen mestaruus Rauman Lukolla FINNISH CHAMPIONSHIP FOR RAUMA ICE HOCKEY TEAM LUKKO IN 1963


573 Rauma on

vuotta vanha. YEARS OLD CITY.

%%%%%%% %%%%%%% %%%%% Raumalla tuloveroprosentti on vuonna 2015 19. RAUMA’S INCOME TAX RATE IN 2015 IS 19.

Rauman väkiluku on

39 994.

31.12.2014.

POPULATION IN RAUMA: 39 994.

Rauman vesitornin näköalatasanne on 66,5 metriä merenpinnan yläpuolella. WATER TOWER’S LOOKOUT SPOT IS 66,5 METERS ABOVE SEA LEVEL.

2

Rauman koordinaatit:

Raumalla on kaksi maailmanperintökohdetta, Vanha Rauma ja Sammallahdenmäen röykkiöalue. 2 WORLD HERITAGE SITES IN RAUMA, OLD RAUMA AND SAMMALLAHTI BURIAL SITE.

COORDINATES OF RAUMA:

61°07′45′N, 021°30′20′E Vanhan Rauman pääosin 1700- ja 1800-luvuilta peräisin oleva rakennuskanta käsittää kaikkiaan 600 rakennusta. OLD RAUMA CONSISTS OF 600 HOUSES BUILT IN 1700-1800.

600 36

taloa


68 Lukon pelissä myydään noin

400

makkaraa illan aikana. 400 SAUSAGES ARE SOLD DURING ONE ICE HOCKEY GAME.

Nortamonkadun ja kanaalin välissä, lähellä teatteria oleva Kanali Helm -niminen naispatsas täyttää kuluvana vuonna 68 vuotta. Muistomerkin lahjoitti Raumalle Alfred Kordelinin säätiö 25-vuotisen toimintansa kunniaksi. Patsas paljastettiin 29.6.1947. KANALI HELM OR “THE PEARL OF THE CANAL” CELEBRATES HER 68TH BIRTHDAY THIS YEAR. THE STATUE WAS UNVEILED ON JUNE 29TH, 1947.

80,61

ihmistä asuu Raumalla yhtä neliökilometriä kohden. Raumalla on mukavan väljää asua, sillä esimerkiksi Helsingissä vastaava luku on lähes 3000 asukasta per neliökilometri. 80,61 PEOPLE LIVE IN RAUMA PER ONE SQUARE KILOMETER. IN HELSINKI THE CORRESPONDING NUMBER IS 3000.

Rauma on perustettu huhtikuun 17. päivänä 1442. RAUMA WAS GRANTED TOWN PRIVILEGES IN 1442.

600,60 km²

Rauman pinta-alasta on merta. Vajaat 500 neliökilometriä on maa-aluetta ja noin 14 neliökilometriä sisävesialueita. OF RAUMA’S SURFACE AREA IS SEA.

37


38


Vierailemisen arvoinen talvellakin!

K

esäkaupungiksi kehuttu Rauma on vierailemisen arvoinen kaupunki talvellakin! Viime vuonna joulutorilla viihdyttiin lähes keskieurooppalaisissa tunnelmissa, kun yhdelle myyntikojulle myönnettiin anniskeluoikeudet. Lämmikkeen lisäksi joulutorilla pystyy vuosittain maistelemaan myös jouluisia leivonnaisia ja tekemään sisustushankintoja talven juhlaa silmällä pitäen. Pitsitaiteilija Tarmo Thorström kiipesi viime vuonna raatihuoneen torniin ja nappasi kuvan, joka lähti leviämään sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Eikä ihme, onhan kuva pullollaan Rauman lämminhenkistä tunnelmaa!

Worth a visit in winter too! SUMMER CITY Rauma gives a reason to visit in the winter too. Rauma’s Christmas market brought Central European atmosphere to the north. Mulled wine, handcrafts and season delicacies attracted citizens and visitors to Old Rauma. Lace artist Tarmo Thorström took the picture from town hall tower last year.

39


I love Rauma Tervetuloa herkuttelemaan: ma-to 10.30-21.00 | pe 10.30-22.00 la 12.00-22.00 | su 13.00-21.00 Edusta lla aurink oinen terassi

Posellinkatu 6, Rauma | puh. (02) 822 7756 WWW.LABAMBA.FI

STREETBAR VALTAKATU 4, RAUMA | PUH. 02 8228459 | WWW.STREETBAR.FI AVOINNA: MA-TO 15-23, PE-LA 15-02, SU 12-23 | TERASSI!

AIKAISEMMISTA VUOSISTA poiketen I love Rauma -kesälehti julkaistaan myös verkossa. Nettisivuilta löytyy lisämateriaaleja printtilehden juttuihin, kuten videoita rauman giälen lausumisesta sekä esimakua Poroholman Wake park -kaapelivesihiihtoradasta. Verkosta löydät lisäksi kattavat listat siitä, missä Raumalla kannattaa syödä, juoda ja kokea unohtumattomia kesäelämyksiä.


on tänä vuonna myös verkossa! I LOVE Rauman -printtilehti on oiva paikallisopas, mutta verkon avulla matkakohteeseen pystyy tutustumaan jo ennakkoon, ja sivuston tiedot ovat baikam pääl yhtä lähellä kuin taskussa tai laukussa mukana kulkeva kännykkä. Verkko tarjoaa myös viihdettä. I love Rauman sivuilla pystyt esimerkiksi tekemään huippusuositun testin siitä, miten raumalainen olet! Hallitsetko murresanat, Rauman perusfaktat sekä muutamat jyväset nippelitietoa?

ÄLÄ UNOHDA I love Raumaa myöskään Rauma-visiittisi jo päätyttyä. Reissulla napatut parhaat kuvat kannattaa jakaa muidenkin matkailijoiden ja kaupunkilaisten iloksi Instagramiin hashtagilla #iloverauma, jolloin ne nousevat näkyviin I love Rauman verkkosivuille. Paas piipahtaen: www.iloverauma.fi

41


Kaapelivesihiihtorata tarjoaa vauhdikkaat kyydit TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVA | FREEIMAGES.COM

Aikaisempina kesinä Otanlahden rannan ympäristössä on voinut pelata beach volleyta, pötköttää auringossa ja seurailla kiipeilytelineissä leikkiviä lapsia. Nyt meren pärskeistä pääsee nauttimaan myös kaapelivesihiihtoradalla.

42


L

omakeskus Poroholman isäntä Riku Räsänen oli bongannut kaapelivesihiihtoradan maailmalta ja päätti, että sellainen pitää saada tänne Raumallekin. Poroholman henkilökunta suoritti koeajot radalla jo varhain keväällä. Yleisölle rata aukeaa kesäkuun ensimmäinen päivä. – Märkäpuvun ja muutkin lautailukamppeet kuuluvat lautailun hintaan. Kesällä vaijerin vedettäväksi tarkenee varmaan mennä jo ilman märkäpukuakin, Räsänen maalailee ja kehuu, että lautailu sopii aivan kaikille. Meinaako Räsänen itse testata uutta kaupunkiin hankkimaansa aktiviteettia? – No ehkä sitten, kun on tarpeeksi pimeää, eikä kukaan ole näkemässä, hän naurahtaa. ALOITTELEVIEN VESIHIIHTÄJIEN menoa ohjaa ratamies. Kokeneemmat lautailijat voivat ohjata menoaan myös itse omalla kaukosäätimellään. Vauhdin hurmaan radalla todella pääsee, sillä sähkömoottoroitu kaapelivesihiihtorata pystyy kiidättämään lautailijaa aina 40 kilometrin vauhdilla. Vauhdikkaasta vesimenosta ei ole haittaa muille rannalla olijoille – päinvastoin. – Radasta on varmasti iloa muillekin rannalla olijoille, jotka voivat seurata lautailijoita auringon oton lomassa, Räsänen suunnittelee. – Tämä on hiljainen, eikä haittaa uimista. Metallitolpatkin jäävät kasvuston suojaan, kun puissa on lehtiä, hän jatkaa.

”RADASTA ON VARMASTI ILOA MUILLEKIN RANNALLA OLIJOILLE, JOTKA VOIVAT SEURATA LAUTAILIJOITA AURINGON OTON LOMASSA.” KÄYTÄNNÖSSÄ KAAPELIVESIHIIHTORATAA käytetään niin, että aika radan käyttöön varataan ennalta tai astellaan Otanlahden rantatalolle paikan päälle kyselemään vapaita aikoja. Varauksia otetaan rantatalossa vastaan 11.5. lähtien. Myös kaikki lautailukamppeet saa keltaisesta rantatalosta itselleen, minkä jälkeen onkin jo valmis vaijerin kyytiin. – Lähtö tapahtuu laiturilta, jossa pidetään kiinni vaijerista. Se alkaa vähitellen kiristyä ja nappaa lopulta lautailijan matkaansa. Vaijerista kiinni pitämällä pääsee surffailemaan muutaman kierroksen Otanlahden rannalla, eikä haittaa, vaikka välillä kyydistä tippuisikin. Vaijeri palaa noutamaan vedessä kelluvan lautailijan taas mukaan matkaansa. Radan voi varata itselleen ensimmäisellä kerralla vaikka kymmeneksi minuutiksi. – Kymmenen minuuttiakin on jo yllättävän pitkä aika, sillä kyllä radalla liikkuminen on jonkin verran rankkaa, Räsänen taustoittaa kesälajia. KAUPUNGIN YLEISENÄ ideanikkarina tunnettu Räsänen ei toki tyydy pelkkään kesäiseen kaapelivesihiihtorataan, vaan ajatuksia pulppuaa jo tulevaa varten. – Myöhemmin rakennamme ehkä vaijerireitille esteitä, mutta odotetaan nyt ensin, että jengi oppii systeemiä tällaisenaan käyttämään, Räsänen suunnittelee. – Valonheittimillä saisi syksyllä radasta makean näköisen. Ja mikä estää käyttämästä rataa talvellakin, kun meri on jäässä. Silloin vaijerin perässä voisi vetää vaikka pulkkaa. Raumalla ei ole laskettelurinteitä, joten tämä olisi sellainen pieni korvike, Räsänen sanoo.

43


Viiden tähden kesäkeidas TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | PEKKA LEHMUSKALLIO, LS/ARKISTO

P

orholman lomakeskus sijaitsee Otanlahdessa (Poroholmantie 8) aivan kaupunkikeskustan kupeessa, mutta se tarjoaa toisenlaisen kesäidyllin kuin vaikka Vanhan Rauman puutaloalue. Poroholma on kesällä karavaanareiden ja merenrantamökkeilijöiden suosima tukikohta, mutta sen terassille, karaokeen ja minigolfia pelaamaan fillaroivat myös kaupunkilaiset. PERINTEISESTI LOMAKESKUKSEN aluetta on uudistettu joka vuosi, eikä tämäkään kesä tee poikkeusta. Kevään aikana Poroholman aluetta reunustamaan on rakennettu kivetty rantabulevardi, tehty lisää merenrantapaikkoja karavaanareille ja kesää varten valmistellaan vielä toinen minigolf-rata aivan kaapeliköysiradan tuntumaan.

44

LOMAKESKUKSESTA LÖYTYY myös Rauman ainoa ravintolalaiva. Jo viime kesänä asiakkaita ilahdutti Captain Jack’s purjelaivaravintola rentoine burgereineen. Sen oheen on tänä kesänä tulossa myös astetta fiinimpi kellariravintola museopurjelaiva Kathrinan tiloihin. – Ei mitään hehkulamppuja, vaan oikeasti tunnelmallinen ravintola ja maukkaita pihvejä, Poroholman isäntä ja yrittäjä Riku Räsänen lupaa. POROHOLMAAN PÄÄSEE saapumaan myös meritse. Lomakeskuksen yhteydessä toimii yksi kaupungin vierasvenesatamista, johon pääsee lipumaan isommallakin jahdilla – aina kahden metrin syväykseen asti. Laiturista löytyy paikkoja 15 ja niihin kiinnitytään peräpoijuista.


45


Tässä kuvassa liehuvat liput kertovat vielä Venäjän vallasta. Kauppatori sijaitsi aivan raatihuoneen edessä. Rakennuskanta on hyvin samanlainen kuin tälläkin hetkellä.

RAUMAN KAUPUNKIKUVA ON EHTINYT VUOSIEN SAATOSSA MUUTTUA AIKA LAILLA. SYMPAATTISEN PIKKUKAUPUNGIN TUNNELMA ON KUITENKIN SÄILYNYT VUOSIEN SAATOSSA.

KUVAT | RAUMAN MUSEON KOKOELMAT

Tuulahdus vanhaa Raumaa

46


1 1 | Kuva torilta kirkon suuntaan. Komean kaksikerroksisen talon paikalla on nyt kivitalo. Vasemmalla näkyvä rakennus toimii edelleen liikekäytössä. 2 | Elokuvateatteri Fennian edessä oli jonoa vuonna 1917. Samassa talossa toimi puutavaraliike A. Ranta sekä muotiliike. Rakennuksen edessä oli rajattu puistikko. 2

3 | Kuninkaankatu 1900-luvun alussa. Etualalla oikealla näkyvien rakennusten paikalla on nykyään kerrostaloja. 4 | Kalatorilla ei nimestään huolimatta ole tiettävästi koskaan myyty kalaa. 1900-luvun alun taloista suurin osa on vieläkin näkyvissä, kuten taustalla oleva Marela. Hevospelit ovat vaihtuneet autoihin Kalatorilla. 5 | VPK:n komea tornirakennus valmistui 1900-luvun alussa. Kanalin varren lehmukset oli kuvan ottamisen aikaan juuri istutettu.

3

Aisti mustavalkoista vanhaa Raumaa!

4

Paikallinen sanomalehti Länsi-Suomi julkaisee Instagram-tilillään mustavalkoisia arkistokuvia vuosien takaa. Kuvia julkaistaan yksi päivässä, joten lehden 110-vuotisjuhlavuoden lopulla koossa on komea 365 kuvan galleria. Pysy tunnelmien tasalla ja ota Instagramissa seurantaan @lansisuomi! P.S. Jaa myös omat Rauma-kuvasi Instagramissa, ja muista käyttää hashtagia #iloverauma. Lue lisää s. 31.

5

47


Raumalta maistuvia reseptejä LAPSKOUSSI ON raumalaista perinneruokaa, jota Pitsiviikon aikaan jonotetaan Marttojen padoista ja kattiloista. Alun perin lapskoussi on merimiesten syömä ruoka, joka tunnetaan satamakaupungeissa aina Liverpooliin saakka. Erilaisten kertomusten mukaan merillä ruokaan laitettiin kaikki saatavilla olleet raaka-aineet, eikä ruoka aina ollut puhdasta. Ehkä senkin vuoksi reseptejä on yhtä monta kuin kokkiakin. Mitään pikaruokaa lapskoussi ei ole, sillä lihoja saa keittää maltilla useita tunteja. Panostus kuitenkin kannattaa. Ja muistathan tarjota lapskoussin ison voisilmän, säilykepunajuurien ja –suolakurkkujen kanssa!

RAUMALLE HALUTTIIN edelliskesänä oma ihmishahmoinen ulkotaideteos, kun Porista lainassa ollut Maire-patsas otettiin vuoden 2013 kesällä niin hyvin vastaan. Patsashankkeeseen kuului varainkeruukampanja, jonka yhtenä osana kaupattiin Rauma Flika suukoiksi nimettyjä pipareita. Niiden makuun pääsee kotioloissa, kunhan seuraa tätä ohjetta ja koristelee valmiit piparit vaaleanpunaisilla huulipursotuksilla.

Rauma Flika suukko (60 kpl) Taikina:

Lapskoussi Rauman Marttojen ohjeella: (noin 15 annosta) 1 kg naudan lapaa luulla 0,75 kg porsaan lapaa luulla 3 kg perunoita 4 kpl keskikokoista sipulia (voi käyttää myös kuivattua sipulia) 2 rkl suolaa 1 rkl maustepippuria 1 rkl maustepippuria lihojen keitinliemeen Laita lihat kylmään veteen ja kiehauta, kuori aluksi lihoista muodostuva vaahto pois. Liemen kirkastuessa lisää sekaan pippurit, osa sipuleista ja suolaa. Keitä noin neljä tuntia miedolla lämmöllä. Nosta kypsät lihat pois liemestä, keitä kuoritut perunat lihaliemessä, lisää vettä tarpeen mukaan. Lisää sipuli pienenä silppuna sekä pippurit. Lisää puolikypsien perunoiden joukkoon pieniksi paloiksi nyhdetyt lihat ja keitä perunat kypsiksi. Survo perunat hienoksi ja mausta tarvittaessa suolalla.

48

250 g margariinia 250 g sokeria 350 vehnäjauhoja 1 tl siirappia 1 tl soodaa 1 tl kardemummaa 1 tl kanelia 1 muna Kuorrutus: 2 dl tomusokeria 2-3 tl vettä pari tippaa vaaleanpunaista elintarvikeväriä Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota sokeri ja margariini hyvin. Lisää ensin muna ja siirappi ja lopuksi kuivat aineet siivilän läpi. Pyörittele pieniksi palloiksi, laita leivinpaperin päälle pellille ja litistä vähän. Paista 190-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Pursota jäähtyneen piparin pinnalle suukko tomusokerista, vedestä ja elintarvikeväristä valmistetulla kuorrutteella.


VIHDOIN SE ON VALMIS

MR.

ON NYT

JONESIN JONESIN

! ENUU! M N EWME | NNEW S E N | . JO ES MRR. JON M

TASTY NEWS: MENU RENEWED! TASTY NEWS: MENU RENEWED!

PALJON PALJON HERKULLISIA HERKULLISIA UUTUUKSIA UUTUUKSIA

UUDISTUNUT UUDISTUNUT NEW MENU AVAILABLE MON 11.5. 16:00 NEW MENU AVAILABLE MON 11.5. 16:00

UUSI MENU MENU UUSI

MAANANTAINA 11.5. 11.5. MAANANTAINA KLO 16.00 16.00 ALKAEN ALKAEN KLO

TULE IHMEESSÄ TUTUSTUMAAN! TULE IHMEESSÄ TUTUSTUMAAN! MR. JONES | BAR & KITCHEN | RAUMA | SINCE 2005 MR. JONES | BAR & KITCHEN | RAUMA | SINCE 2005

UUTTA UULLTTÄA2015 KESÄ KESÄ • Ran LLtabÄulev20 ard15 i • Kaa pel • Ran

ives tab ihiih ulev tora ard i ta Museo •• Kaa purjela pelives ihiihival aitu tora ta ri • Laa • Mu seojenn ettuival purjela mer en-ri aitu ran taleettu irintäalue • Laa jenn merenrantaleirintäalue

rintä kkaranta, leirin jossa upea hiekk tä , lei ta n tuntumaan,jos aran sta ita sku hie ilijo ke ea tka an up ma um sa kin Ra viä en n,ä, kuin yöpy aa tum npätun lomakeskukseen öit sta ita vij en sku kä ilijo ke lise ivä tka rel an ma n me um n nii kin Ra de viä sän yöpy kukse den täh merelliseen lom akesod ta avattu ottavat koko ke Tervetuloa viide Kaapelivesihiihtora eytttu n päiväkävijöitä, kuin dentolat ja aktiiviteetitod n täh ava een! viionet nantayht ranora ravin ottavat koko kesän niile burger- tai kkaiiht hiesih enive Te tit pel alue nm ee Kaa eeoa vit tii alutul jarve ak ja n een! tte lat lmaeyt rku to yht oho He nan Por vin ti ran ra yyn kka et hie unm on en Lip a alue oiss aidtai a, rass rge ja alueen m bu vinletol viratte pih Herku losstia.Poroholman tatayyn ytä päivittäin Noutopö in kar äin eek vitt päi ytäapt pö15 uto11Noklo in n karusti Aug ssa,eek vilaapt ihu15 pits11klo ustin gissa! ssa, Aug vilailjon pitsihupav paviljongissa!

a ritassa Maoiss a, aid M/S issaass ivotol jelavin purvira pih ! ritassa Maassa Kathrin uxM/S issa M/A tai ivo purjela ! tai M/Aux Kathrinassa

Lisätiedot ja varaukset Lisätiedot ja varaukset

Ran unm Lip Rantatalossa.

www.poroholma.fi www.poroholma.fi

49


1 1 | Patsas Rauman aluesairaalan odotushuoneessa kohtaa kaupunkilaiset hämmästyneellä ilmeellä. Statue at Rauma regional hospital lounge. 2 | Yksi Kolmesta sulottaresta ei kameraa Rauman uimahallissa kaihtanut. One out of three ladies in the swimming hall. 3 | Toinen vuonna 1999 valmistuneista sulottarista ei karttanut selfiessään alaperspektiiviä. Lady in the swimming hall. 4 | Nainen kirkon penkillä on valmistunut vuonna 2008. Elderly lady in the church. 5 | Marilyn-fani nauttii Rauman kirjaston lehtilukusalin rauhallisesta tunnelmasta. Marilyn fan in the main library.

But first, let me take a selfie! I love Rauman toimitus avusti julkisilla paikoilla istuskelevia Kerttu Horilan patsaita kuvaamaan itsensä selfie-tyyliin. 2

I love Rauma editorial staff helped Kerttu Horila’s statues take selfies. 4

3 5

50


Museokortilla lähes 200 museoon Suomessa TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | PEKKA LEHMUSKALLIO, ESA URHONEN

T

oukokuun alkupuolella lanseerattiin maanlaajuinen museoiden yhteinen pääsylippu. 54 euron kertamaksua vastaan se oikeuttaa kortin haltijan vierailemaan vuoden aikana kaikissa lähes 200 kohteessa, jotka ovat mukana museokortti-hankkeessa. Museokortti on saatavilla 5. toukokuuta alkaen kaikista järjestelmässä mukana olevista museoista ja toukokuussa avattavasta museot.fi -verkkokaupasta kautta maan. RAUMALLA MUSEOKORTIN piiriin kuuluvat merimuseo, Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Rauman taidemuseo, kotimuseo Marela, kotimuseo Kirsti ja vanha raatihuone. Merimuseo pitää majaansa vuonna 1900 valmistuneessa vanhassa merikoulussa (Kalliokatu 34). Merenkulkuperinnettä esittelevä museo on kaikkea muuta kuin tylsä. Siellä riittää nähtävää lattiasta kattoon aina isoista esineistä vanhoihin historiaa henkiviin valokuviin.

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo on avoinna yleisölle osoitteessa Syväraumankatu 41. Museossa on esillä koti-interiöörin lisäksi kesällä 2015 tanskalaista posliinia ja uudempaa kuvataidetta. Rauman taidemuseon Säätiön ylläpitämä Rauman taidemuseo (Kuninkaankatu 37) esittelee kesällä 2015 taiteilija Eila Minkkisen kuvanveisto- ja korutuotantoa. Marela puolestaan esittelee vauraan raumalaisen laivanvarustajaperheen asumista ja elämistä Rauman purjelaivamerenkulun kukoistuksen aikana 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Museo sijaitsee Vanhassa Raumassa (Kauppakatu 24). Kotimuseo Kirsti (Pohjankatu 12) esittelee asumista Vanhassa Raumassa 1900-luvun alusta 1970-luvulle. Aivan torin laidalla sijaitseva vanha raatihuone (Kauppakatu 13) on yksi raumalaisen pitsin tyyssijoista. Siellä on esillä pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä sekä vaihtuvia näyttelyitä.

51


Laadukkaat kattaustuotteet

Pa Pa

lv

lv

el

el

un ta

un ta

rj

rj

PARANET PARANET PIAN PIAN oa

ja

oa

t:

ja

t:

Lä Lä

hi

hi

LähiTapiolan henkilövakuutusasiakkaana voit soittaa maksutta Ta p

Ta p

io

io

la

la

Ke Ke

TerveysHelppiin, jossa Lääkärikeskus Dextranvoit ammattilaiset tarjoavat LähiTapiolan henkilövakuutusasiakkaana soittaa maksutta sk

sk

in

in

äi

äi

ne

ne

n

n

TerveysHelppiin, jossa Lääkärikeskus Dextran ammattilaiset tarjoavat Va k Va k

uu

uu

tu

tu

Suomessa. Tarvittaessa saat heti ajan erikoislääkärille sy

sy

ht i

ht i

ö, L

ö, L

äh

äh

ja korvausasiasi vireille. nopeammin, Suomessa. Tarvittaessa saatKuntoudut heti ajan erikoislääkärille iT ap

iT ap

io

io

la

la

kun hoito hoidetaan alusta astinopeammin, oikein. ja korvausasiasi vireille. Kuntoudut Ke Ke

sk

sk

in

in

äi

äi

lahitapiola.fi/terveyshelppi kun hoito hoidetaan alusta asti oikein. ne

ne

n

n

H H

en

en

ki

ki

lahitapiola.fi/terveyshelppi va

va

ku

ku

ut

ut

us

us

yh ti

yh ti

ö, L

ö, L

äh

äh

iT ap

iT ap

io

io

la

la

al al

ue

ue

yh ti

yh ti

öt

öt

ja ja

D D

ex

ex

tr

tr

a.

a.

SAIRAUDEN TAI TAPATURMAN SATTUESSA, SOITA SAIRAUDEN TAI TAPATURMAN SATTUESSA, SOITA

PÖYTÄLIINAT, SERVETIT, KERTA-ASTIAT, PIKARIT, ATERIMET...

KAIRAKATU 7 (02) 823 0945 ark. 9-17, la 9-13, kesäla sulj.

WWW.TEHOPAKKAUS.FI

Papinhaankatu 12, Rauma p. 02-83878100 WWW.SIEMEN-FLORA.FI

Tervetuloa tutustumaan laajaan Laadukkaat Klippo ja Jonsered mallistoomme! Champion 590,–

FR 2216 RUNKO-OHJATTAVA HYDRO, 4X4

4990,–

letkut liittimet kastelupistoolit sadettimet automaattikelat


Vaikket tajuaisi purjehduksesta mitään, Rauman Purjehdusseura lupaa järjestää MM-kisojen ympärille sellaiset häppeningit, että maakrapukin niissä viihtyy!

MM-tuulta purjeissa TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVA | PEKKA LEHMUSKALLIO

R

aumalla järjestetään elokuussa 2.4mR-purjeveneluokan maailmanmestaruuskilpailut. Kilpailukeskuksena toimii Rauman Purjehdusseuran tukikohta Kuuskari. Logistisista syistä katsojat ohjataan seuraamaan kisojen etenemistä ja aistimaan purjehdustunnelmaa aivan kaupungin keskustaan. – Varsinainen kilpailualue on rauhoitettu purjehtijoille ja yhteistyökumppaneille, mutta haluamme kuitenkin tuoda kilpailun lähelle kaupunkilaisia, Rauman Purjehdusseuran varakommodori Teemu Luovila sanoo. Rauman kaupunkikeskustaan Parpansalin puistoalueelle rakennetaankin kisaviikon ajaksi yli 2000 henkeä vetävä teltta, jossa on purjehdusseurannan lisäksi tarjolla myös ruokaa, juomaa ja viihdettä koko kansalle. – Menee varmaan kaksikymmentä vuotta, kun Raumalla järjestetään vastaavanlainen tapahtumaviikko, Luovila lupailee. Teltan suojissa esiintymislavalle tulevat viikon mittaan nousemaan esimerkiksi Haloo Helsinki!, Eppu Normaali sekä Dallape. TAPAHTUMAAN ODOTETAAN yhteensä noin 100 kilpailijaa eri puolilta maailmaa ja kilpailujen järjestämiseen tarvitaan toinen mokoma vapaaehtoisia. – Jo toukokuussa Raumalle on saavuttu treenaamaan aina UuttaSeelantia myöten, Luovila kertoo. MM-purjehdukset järjestetään Raumalla 8.–15.8.2015.

2.4MR-VENELUOKKA 2.4MR-LUOKAN vene on yksinpurjehdittava vene pienoiskoossa. Vene on hieman yli neljä metriä pitkä ja noin 0,7 metriä leveä. Painoa veneellä on noin 256 kiloa. Venettä ohjataan joko jalkapolkimilla tai käsiohjauksella. Käsiohjauksen avulla myös liikuntarajoitteiset henkilöt voivat purjehtia veneellä. 2.4mR on paralympialaisten veneluokka. Veneluokan samoissa lähdöissä kilpailevat naiset sekä miehet.

53


Tiesitkö?

Did you know?

Raumalla riittää ihmeteltävää. Toimittajamme kokosi viisi erikoisinta asiaa, jotka hämmästyttävät ja kummastuttavat vierailijaa sekä kulkijaa.

There are many interesting things in Rauma. Here are five most surprising facts that may cause you wonder…

ESA URHONEN

Juorupeili Gossip mirror Juorupeilin avulla pystyy tarkkailemaan kotoaan Vanhassa Raumassa liikkuvia ihmisiä ilman, että tulee itse nähdyksi. Peili kiinnitetään ikkunakarmin keskipuuhun. With the gossip mirror one can keep an eye on people in the old Rauma without being seen by anyone. Mirror is being placed on the centre window frame.

KUVA: ESA URHONEN

PEKKA LEHMUSKALLIO

Kitukränn Narrow Lane Kitukränn on Vanhassa Raumassa sijaitseva Suomen kapein katu. Leveyttä sillä on vain vajaat kolme metriä ja pituutta noin 60 metriä. Moottoriajoneuvoilla ei saa nykyään ajaa Kuninkaankatua ja Kauppakatua yhdistävää Kitukränniä pitkin. Kitukränn in Old Rauma is the narrowest street in Finland. It’s only 60 meters long and almost three meters wide. Kitukränn is nowadays only for pedestrian use.

54


JUHA SINISALO

Prännvaht Fireguard Palovahteja on aikoinaan kiertänyt puisessa Vanhassa Raumassa turvaamassa asukkaiden eloa. Nykyään prännvahteja kiertää mustiin pukeutuneina Mustan pitsin yönä.

Äijä mustas hapetis, ponksuun pääll ja stormar pääs, kon drasikoittevap pisi Rauman kadui, ova niit Nortamo-Seoram brännvahtei, eik mittäm brovastei. Hes syynävä, etei prasu ja pahandekkijäp pääs vallales. Nortamo-Seor

Fireguards used to circle around the wooden old Rauma to secure it’s citizens. Nowadays fireguards show up at Black Lace night dressed up in black.

PEKKA LEHMUSKALLIO

Rauma Flikk Rauma Girl Rauma Flikk on paikallisen taiteilija Kerttu Horilan tekemä patsashahmo, joka istuskelee kesäaikaan Vanhassa Raumassa turistien ja kaupunkilaisten kuvattavana. Talvella Rauma Flikk viihtyy jäähallin lämmössä kiekkofanien kanssa. A statue Rauma Flikk spends her summer days in Old Rauma among tourists and locals. For the winter she moves to an ice hockey hall with Lukko-fans. A statue is made by a local artist Kerttu Horila.

Kaatuileva tolppa Falling post Rauman torin laidalla on surullisen kuuluisa tolppa, joka on jo useamman kerran ajettu nurin. Paikallinen pitsitaiteilija Tarmo Thorström kiinnitti tolppaan kertaalleen heijastavan pitsin, joka kuitenkin vohkittiin tolpan kyljestä.

EL IN A

H EL KE

The infamous post in the corner of the Old City’s marketplace has been run down for several times. Local lace artist Tarmo Thorström attached a reflective lacebanner to the post. It was stolen soon after.

55


Ulkoilmateatterissa jokainen näytös on erilainen TEKSTI | JOHANNA SYDÄNOJA

KUVAT | RAUMAN TEATTERI

Kesä on Raumalla ulkoilmateattereiden aikaa. Millä mielellä näyttelijät odottavat näytöksiä ja miten he kokevat roolihahmonsa?

R

auman kesäteatterissa pyörii tänä kesänä Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen kirjoittama komedia Tankki täyteen 2 – Maallamuuttajat. Näytelmässä Sulon, Emmin ja Juhanan harmiksi uuden tien alle jäävä huoltamon tontti pakkolunastetaan. Vauhdikkaiden käänteiden jälkeen Vilénin pariskunnasta tulee kuitenkin kertaheitolla maatilan isäntä ja emäntä. SULOA NÄYTTELEVÄ helsinkiläinen Mikko Kivinen on muuttanut kesäksi Raumalle. Hän luonnehtii roolihahmoaan Suloa tyypilliseksi suomalaiseksi perushahmoksi. Myös näytelmän muut hahmot edustavat suomalaista arkkityyppiä. – Sulo on mies, jota vaimo luulee komentelevansa. Hän tekee kuitenkin itsenäisiä päätöksiä, joista suuri osa on vääriä. Kivinen toteaa, että Sulon saappaisiin on helppo hypätä. Hahmoa on mukava näytellä, kun siitä voi tehdä omia tulkintoja. – Sulona ei tarvitse ollenkaan hikoilla, kun rooli on minulle luonteva. Ainoastaan se voi aiheuttaa vähän hikikarpaloita, kun joutuu olemaan kuuma pipo päässä, hän naurahtaa.

56

Oman haasteensa näyttelijän työhön tuo, että jokaisen näytöksen on oltava erilainen. – Näyttelijälläkin pitää olla silmät ja korvat auki esityksen aikana. Yleisön täytyy nähdä, että teemme jotain, mitä emme ole tehneet aikaisemmin. – Tarina kuvaa tyhjenevää maaseutua, ja lavalle meidän on saatava sellainen illuusio, että tuollaista se juuri on!

”SULO ON MIES, JOTA VAIMO LUULEE KOMENTELEVANSA. HÄN TEKEE ITSENÄISIÄ PÄÄTÖKSIÄ, JOISTA SUURI OSA ON VÄÄRIÄ.” HUOLTAMON BAARIAPULAINEN Ulla Korpela saa uuden työpaikan ompelimosta. Häntä näyttelee tuttuun tapaan raumalaissyntyinen Kirsi Ylijoki. Kun Ylijoki sai keväällä käsiinsä dramatisoidun käsikirjoituksen, ensimmäinen tunne oli innostus.


– Käsikirjoitus sisältää nyt äärimmäisen paljon vauhdikkaita käänteitä. Tekijöille Tankki täyteen -maailma on jo niin tuttu, että jokainen saa jatkaa roolihahmossaan. Tankki täyteen -näytelmän ensimmäinen osa saapui Rauman kesäteatteriin vuonna 2013. – Tilanteet ovat kuitenkin uusia, mikä on näyttelijälle melko ainutlaatuinen mahdollisuus. Toisaalta vuosikymmeniä sitten kirjoitetun näytelmän maailma on yhä ajankohtainen. Hahmot tarttuvat kaikkeen, mistä voivat saada leipänsä. – Mielestäni juoni on yhä tätä päivää. Eletään pirstaloituneessa Suomessa laman kourissa, ja mietitään, mistä ihmisille saadaan työpaikat. Ulla pysyy Ullana eli tiukkana oman tiensä kulkijana. Näyttelijä näkee yhtäläisyyksiä itsensä ja roolinsa välillä. – Semmoinen oman tieni kulkija olen itsekin omassa elämässäni ollut. Uskallan sanoa, mitä ajattelen, ja luotan, että elämä kantaa. – Ulla tosin ei halua pois pienestä kylästä, ja itse olen käynyt kokeilemassa kaupunkielämää, hän lisää.

Ylijoki kertoo, että kesäteatteria tekevät ovat kuin tiivis perhe. – On aina sattumaa, miten työryhmä toimii. Meillä on syntynyt hyvä tapa olla ja tehdä yhdessä.

VAIKKA HARJOITUSAIKATAULU ON TIUKKA, TREENEISSÄ EHDITÄÄN NAURAA JA RENTOUTUA.

TIIVIS RYHMÄHENKI jyllää myös Lapin Patolampiteatterissa. Tulevan kesän Voi tähtien tähteet -näytelmässä julkisuudenkipeää Jenni Vartolaista näyttelevä Maija Toivonen nousee Patolammen lavalle jo 20. kerran. Vaikka harjoitusaikataulu on juhannuksesta lähtien tiukka, treeneissä ehditään nauraa ja rentoutua. – Olen ollut mukana 13-vuotiaasta lähtien ja tykkään siitä joka kesä, Toivonen kertoo.

57


Sisustussuunnittelija Jenni ja puuartesaani Vilho Vartolainen ovat ostaneet kodikseen vanhan koulurakennuksen. He ovat menettäneet rahansa Suomen kaunein koti -kilpailussa ja etsivät keinoja tienata elantonsa. Roolihahmona Jenni Vartolainen tekee kaikkensa saadakseen perheensä julkisuuden valokeilaan. Aina kun yksi tositelevisio-ohjelma karkaa ulottuvilta, Vartolainen tarttuu seuraavaan tilaisuuteen. – Roolia alkaa ymmärtää sitä paremmin mitä pidemmälle harjoitukset etenevät. Rooli alkaa istua kohdalleen aina, kun lavastukset ja hahmot ovat paikoillaan näyttämöllä. Oman mielenkiintoisen sävynsä näyttelemiseen tuo roolin ja oman persoonan erilaisuus. – Jennillä on kaksi lasta kuten minullakin, mutta muuten olen aivan erilainen persoona kuin hän. Myös aikaisemmissa rooleissani olen saanut olla vähän hömppämäinen. Jokaisen näytelmän juonta yhdistävät ainakin suhdekoukerot. Tarina on silti aina erilainen. – Näytelmä tehdään aina meille, eikä sitä esitä mikään muu teatteri. Silloin ennakkoluuloja ei ole sen kummemmin yleisöllä kuin meillä näyttelijöilläkään. Rauman kesäteatteri, Suvitie 3, www.raumanteatteri.fi Tankki täyteen 2 – Maallamuuttajat esitetään: 4.–6.6.; 9.–13.6.; 24.–27.6.; 30.6. 1.–4.7.; 8.–11.7. Patolampiteatteri, Kivisillantie 6, www.patolampiteatteri.fi Voi tähtien tähteet esitetään: 26.–30.7. ja 2.–7.8.

Muita kesäteattereita:

58

Kaivolan kesäteatteri Jätöntie 11, Laitila www.kaivolankesateatteri.fi

Pyhäjärvi-Teatteri Vohlaistentie 1, Eura www.pyhajarviteatteri.fi

Kuivalahden kesäteatteri Särkäntie 199, Eurajoki www.kuivalahti.com

Santtion kesäteatteri Santtionranta, Pyhäranta www.iltanayttelijat.fi

Kuuskajaskarin kesäteatteri 61°08.2’N, 21°22.0’E, Rauman saaristo www.kuuskajaskari.fi

Tuiskulan kesäteatteri Ilmiintie 27, Köyliö www.tuiskula.info


UUTTA!

NYT VERKOSSA Navigoi osoitteeseen

iloverauma.fi

59


1

2

3

4

5

6

60


TOIMITUS VINKKAA I love Rauman poppoossa on niin tullista tulleita kuin paljasjalkaisiakin raumalaisia. Halusimme jakaa parhaat vinkit kotikaupungistamme! 1 | JOHANNA SYDÄNOJA, DIGITOIMITTAJA Raumalla luonto on lähellä, ja ulkoilureiteissä on varaa valita. Esimerkiksi Lähdepellon ulkoilualue kuntoratoineen ja luontopolkuineen on todellinen lenkkeilijän unelma! Raumalla vierailevan kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa polkupyörä mukaan. Kaupungissa välimatkat ovat sopivan lyhyet pyöräiltäviksi, ja pyöräteitäkin on riittävästi myös keskusta-alueella.

2 | MAIJA MÄNNISTÖ, DIGITUOTTAJA Kesällä ehdoton ykköspaikka Raumalla on Otanlahden ranta. Siellä voi ihailla meren selän taakse painuvaa iltaaurinkoa, eikä minua ole päiväsaikaan lannistanut edes se, että kerran lokki paskoi jalalleni kylpypyyhkeellä pötkötellessäni! Polkupyörä! Ehdottomasti paras väline ottaa Rauma haltuun. Kesällä kaupungissa on suorastaan synti ajella, ellei auto ole avomallia. Jos olet pakannut Rauma-visiitillesi mukaan rantalentopallon, suuntaa Otanlahden beach-kentille. Sieltä yleensä löytää joukkuekavereita lentismittelöön.

3 | HELI LEHTONEN, GRAAFIKKO Meri on ihan must, monesta suunnasta ja paikasta nautittuna. Vakiolenkki vaunutellen Suvitietä pitkin, joskus Kiikartornin kallioille pysähtyen.

4 | MIKA KIVILÄHDE, DIGIMYYNTIPÄÄLLIKKÖ Kalastusta harrastavalle hyviä apajia Rauman merialueelta löytyy paljon, mutta useimmat niistä edellyttävät vesille lähtöä. Lähivesille riittää pienempikin paatti ja kalastusopaspalvelujen avulla pääsee venettä omistamatonkin parhaille ”hot spoteille”. Silakka on kaloista jaloin ja sitähän löytyy mm. Petäjäksen kärjestä. Koordinaatit (61°07’57.8”N 21°25’28.2”E) gepsiin ja sitten vaan kalareseptejä kaivelemaan. Saalis on taattu ainakin alkukesällä. Ilman venettä pääsee ongelle helposti vaikkapa Äyhönjärven rantaan. Mikäli haluat pyyntivinkkejä muilta paikallaolijoilta, kannattaa varustautua puolankielen sanakirjalla. Talvella ahvenen pilkkijät suuntaavat Lahdenaukean yli Ryssänkiven suuntaan.

5 | LAURI TUOMOLA, DIGIKEHITYSPÄÄLLIKKÖ Teollinen Raumakin voi monen mielestä olla nähtävyys. Tajusin tämän, kun eräs vieraspaikkakuntalainen ystäväni halusi kerta toisensa jälkeen ajella ympäriinsä paperitehtaan ja sataman suunnalla. Poroholma on pop! Kaunis kesäilta, hyvä bändi, purjelaivat, laskeva aurinko, paljon matkailijoita ja maistuva kylmä juoma. Poroholmassa voi joskus tuntua melkein kuin ulkomaan lomamatkalla olisi. Vanhan Rauman sisäpihoilla on ihan oma maailmansa. Vieraiden ihmisten pihoille ei tietenkään kannata suinpäin ängetä, mutta Pitsiviikolla tarjoutuu mahdollisuus kurkkia upeille sisäpihoille.

6 | IIDA MÖTTÖNEN, DIGIMYYJÄ

Sisustus- ja lifestyleliikkeet kuten Kodinonni ja Sisustus Idea ovat ihania. Pelkkä liikkeissä ”pyöriminen” ja kauniiden interiöörien ja asetelmien katsominen lataa akkuja arjen keskellä.

Naisten Superpesis on valtakunnan suosituin naisten pääsarja. Tunteita ja tuuletuksia on luvassa Raumallakin Otanlahden Topteam-Areenalla ja otteluita voi seurata myös aurinkoiselta kesäterassilta.

Vanha Rauma ja muut kaupungin vanhat rakennukset ovat ehdoton nähtävyys! Suomen turhimmaksi kaupungiksi tituleeratusta Kouvolasta kotoisin olevana vanhat rakennukset ja historian havina sekä viehättävät pikku putiikit ihastuttavat. Pitsiviikon avoimet pihat ja pihakirppikset jaksavat vetää puoleensa ja joka kerta tulee hankittua jotain ”uutta”.

Frisbeegolf on mukavaa ajanvietettä kesäpäiviin sekä yksin että isommassakin porukassa. Rauman frisbeegolf-radat löytyvät Uotilasta ja Aronahteelta. Kesäisin on kiva kierrellä Rauman lukuisia kirpputoreja ja tehdä löytöjä edullisesti.

61


Poimintoja Rauman seudun kesätapahtumista 2015 KESÄKUU

6.6. | Klustermus

Jo kolmattatoista kertaa Raumalla järjestettävä Klustermus esittelee jälleen kerran uutta musiikkia Syväraumanlahden pastoraalimaisemassa. Esiintymässä muun muassa Joosua, Musta Valo ja The Hearing. Vapaaehtoinen pääsymaksu. Lisätiedot: www.klustermus.fi

6.6. | Power run -puolimaraton

Puolimaratonmatkan lisäksi tapahtuma tarjoaa lyhyemmät 10 kilometrin ja 6 kilometrin matkat rennompaan osallistumiseen. Lähtö ja maali sijaitsevat meren rannalla Fåfängan Paviljongilla. Iltaohjelman pääesiintyjäksi on kiinnitetty Elastinen. Lisätiedot: www.powerrun.fi

13.–14.6. | Laitilan Munamarkkinat

Viikonlopputapahtuman ohjelmistossa on muun muassa Matin ja Tepon musisointia sekä vuoden kukon valinta. Lisätiedot: www.munamarkkinat.fi

18.–20.6. | Sieravuoren juhannus

Euran Honkilahdella, Pyhäjärven rannalla järjestetään jo perinteiset juhannusfestarit. Päätähtinä tänä vuonna ovat muun muassa JVG, Kasmir, Pariisin kevät ja Darude.

19.–21.6. | Poroholman juhannus

Alueen ravintolat sekä muut palvelut avoinna. Ohjelmassa mm. karaokea, stand-up -komiikkaa ja live-musiikkia. Lisätiedot: www.poroholma.fi

26.–28.6. | Rauman Rantafutis

Rauman Rantafutis potkitaan tutusti kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Otanlahden rannalla. Jatkobileet Panama Joe -yökerhossa. Lisätiedot: www.raumanrantafutis.fi

62

HEINÄKUU

18.–26.7. | Pitsiviikko

Raumalla järjestetään Pitsiviikko tänä vuonna jo 45. kertaa. Viikon tapahtumissa pitsiperinnettä yhdistellään kadut valtaaviin musiikkitapahtumiin ja kaduille levittäytyvään markkinatunnelmaan. Viikon yksi kohokohta on Pitsimissin kruunaaminen. Lisätiedot: www.pitsiviikko.fi

24.7. | Mustan pitsin yö Lisätiedot: www.pitsiviikko.fi

18.–26.7. | Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset

Vanhan Rauman idyllisille pihoille pääsee kurkistamaan luvan kanssa ja ohessa voi tehdä löytöjä pihakirppiksiltä. Lisätiedot: www.pitsiviikko.fi

23.7. | Kesäpihalla Happoradio

Happoradio musisoi tunnelmallisella Vanhan Rauman kesäpihalla (Savilankatu 2).

31.7.–2.8. | Lapin Löylypäivät

Musiikkia ja markkinatunnelmaa Rauman Lapissa.


ELOKUU

4.–8.8. | Rauma Festivo -musiikkitapahtuma

Viisipäiväinen kamarimusiikkifestivaali koostuu Vanhan Rauman ja lähiseudun ainutlaatuisia konserttipaikkoja hyödyntävistä tapahtumista. Lisätiedot: www.raumafestivo.fi

7.8. | Jääkiekon Pitsiturnaus Lisätiedot: www.raumanlukko.fi

7.–8.8. | Rauma Blues 2015

Legendaarinen, Suomen laadukkaimpiin musiikkitapahtumiin luokiteltu, Rauma Blues järjestetään tänä vuonna jo 30. kertaa. Lisätiedot: www.raumablues.com

8.–15.8. | Purjehduksen MM-kisat

Raumalla järjestetään elokuussa 2.4mR-veneluokan purjehduskilpailut. Kisoja pystyy seuraamaan Parpansalin kentälle rakennettavasta, reilut 2000 ihmistä vetävästä teltasta. Luvassa on purjehdustunnelman lisäksi ruokaa, juomaa ja huippuartisteja. Lisätiedot: www.rauma24worlds.com

16.8. | Ravintolapäivä

Tarkista verkosta, millaista pöperöä Raumalla on pop up -ravintoloissa tarjolla! Lisätiedot: www.restaurantday.org

21.–23.8. | Blue Sea Film Festival

Sinise mere elävi kuvi vahdata vanhatte ja uusitten gambraatteittem bareis elokuun doiseks viimsell viikoll. Lysti pidetä millo misäki salis ja välist trekolim buolellakki. Tehkä hyvi, elävinkuvi, fiirata suvi! Lisätiedot: www.blueseafilmfestival.net

29.8. | Poroholman venetsialaiset Lisätiedot: www.poroholma.fi

63


a i r e z

z i P RIVIERA DAL 1980

Kesäisin pihakahvilasta maankuulut vaniljamunkit!

Hallikatu 6, 26100 Rauma Puh. 02 822 8991 www.riviera.fi

w w w. i l o v e r a u m a . f i

Vanhan Rauman kahvila, Kuninkaankatu 9 Leipomon kahvila, Leikari 1

RAUMAN MUSEO Vanha Raatihuone

Kauppakatu 13, puh. 02 834 3532

Marela

Kauppakatu 24, puh. 02 834 3528

Kirsti

Pohjankatu 3, puh. 02 834 3529

Avoinna kesällä 2015: 19.5.–30.6. ti–su 10–17 1.7.–31.7. joka päivä 10–17 1.8.–31.8. ti–su 10–17

Kesänäyttelyt Marelassa:

Suomen Pitsinnyplääjät 25 vuotta 18.7.–4.9. Perinteistä ja modernia pitsiä Annabergista Saksasta 18.7.–4.9. Pääsymaksut:

Yhteislippu (avoinna oleviinkohteisiin) 7/6 € Kertalippu (yhteen kohteeseen) 4/3 € Alle 18-v. ja opiskelijat opiskelijakortilla 0 € Opastukset tilauksesta

LOUNASRAUMA Muista, että Vanhalta Raatihuoneelta museokauppa Kistupuadista löydät lahjat, tuliaiset sekä matkamuistot!

Lisätiedot: www.rauma.fi/museo rauman.museo@rauma.fi

KAIKKI LOUNASLISTAT KÄTEVÄSTI NETISTÄ KAIKKI LOUNASLISTAT

KÄTEVÄSTI NETISSÄ

www.lounasrauma.fi


Raumalla saa lapsettaa Lystimbitto-passia on kiitelty erityisesti siitä, että lapsiperheiden menovinkit ovat yksissä kansissa. Edut ovat saatavilla riippumatta siitä, liikkuuko Raumalla kesäkuun alussa vai elokuun lopulla. Passi on voimassa 1.6.–31.8.2015.

R

auman matkailupäällikkö Irene Villanen kertoo, että osalle tämänvuotisen Lystimbitto-passin hakeneista se oli tuttu jo entuudestaan. Passi ilmestyi ensimmäisen kerran viime vuonna. – Tänä vuonna etuna on, että passi on kattava. On museota, majoitusta, ruokaa ja tekemistä. – Meillä Raumalla ei ole särkänniemiä eikä muumimaailmoja. Olemme silti laadukas kotimaan matkailukohde. Villanen muistuttaa, että lapsille yllättävätkin asiat voivat olla mieleenpainuvia kokemuksia. – Esimerkiksi jo hissimatka voi olla elämys lapselle, joka asuu maaseudulla omakotitalossa. – Ajatuksena on tarjota laadukasta tekemistä, johon koko perhe voi osallistua. Uusina Lystimbitto-kohteina löytyy Hauskis, Tammela ja Rauman taidemuseo, Rauman museo sekä Sisustustalo Kodinonni. Muuten peruselementit ovat suunnilleen samat kuin aikaisemminkin. Matkailupäällikkö huomauttaa, että tapahtumat on kuitenkin jätetty passin ulkopuolelle. Esimerkiksi Pitsiviikko (18.–26.7.) sisältää paljon myös lapsille suunnattua ohjelmaa.

Puuhaa kesäpäiviin Tuomen perhe muutti Raumalle viime vuonna. Lapset löysivät pian mieluisaa tekemistä uudelta paikkakunnalta.

N

elivuotias Aura ja kuusivuotias Otso Tuomi huristelevat pitkin liikennepuiston teitä. Aikuisten valvovien silmien alla vauhdin hurma on turvallista, ja liikennesäännöt tulevat tutuiksi. Otson, Auran ja yksivuotiaan Kertun äiti Heidi Tuomi kertoo, että Kipparinpuiston liikennepuisto on lasten ehdoton suosikki Raumalla. Tuomet muuttivat Raumalle yli vuosi sitten, ja lapsille löytyi nopeasti harrastuksia. Otso käy kaupungin järjestämässä jumpassa ja Aura paikallisen voimisteluseuran musiikkiliikunnassa. Kerttu ihmettelee maailman menoa vielä rattaista. Heidi Tuomi toteaa, että lapsille suunnattuja harrastusryhmiä on Raumalla hyvin tarjolla. Myös muuta mukavaa tekemistä riittää. Leikkipuistoissa käyminen kuuluu äidin ja lasten iltapäivien ohjelmaan. Lämpiminä päivinä kutsuvat Rauman monet uimarannat. – Myös maauimala on mukava, vaikka se ei vielä aivan Otson ja Auran ikäisille sovikaan.

Aura Tuomi nautti vauhdista​. Leikkipuistoissa käyminen äidin ja sisarusten kanssa kuuluu iltapäivien ohjelmaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

65


Lystimbitto vähäll rahall Raumall on lapsiperheiden elämyskaupunki Lystimbitto Raumalla onnistuu kevyelläkin kukkarolla! Jo viime kesästä tutussa Lystimbitto-passissa yhdistyy kartta sekä aktiviteetit ja nähtävyydet, joita Raumalla vieraileva tai asuva lapsiperhe voi kiertää kesäaikaan. Hauskis

Kake kaupunkijuna

Lystihinta: Pääsylipulla lapset saavat pyöräyttää maksutta onnenpyörää, josta on jokaiselle luvassa pieni palkinto. • Hauskis on puuhakeskus, jossa on monenlaista puuhaa lapsille ja perheille. • Kävijä voi muun muassa sukeltaa pallomeressä, kipeillä kiipeilytelineillä ja -seinällä sekä kurvailla miniautolla. • Kahvilassa on tarjolla suolaista ja makeaa syötävää.

Lystihinta: Junalippu lapsilta 4 euroa, aikuisilta 5 euroa. • Loistava tapa tutustua kaupunkiin. Verkkainen ajelu kaupunkijunan kyydissä sopii aikuisille ja lapsille. • Reitin puolivälissä juna pysähtyy Poroholmassa, jossa on lapsille minigolf-rata ja leikkipuisto.

Kahvila-ravintola Torni

Lystihinta: Lokariautolla huristelu maksaa euron kymmeneltä minuutilta. Pyöräily ja polkuautoilu ovat maksuttomia. • Kipparinpuistossa ja liikennepuistossa tekemistä on perheen pienimmillekin. Liikennepuistossa pääsee aukioloaikojen puitteissa testaamaan erilaisia menopelejä. • Puistossa aikuisetkin voivat hetken hengähtää. Puisto on kokonaan aidattu ja siten myös turvallinen. • Kipparinpuisto on Merimuseon vieressä, joten museokäynti onnistuu vaikkapa samalla reissulla.

Lystihinta: Päivän lounaasta koko perhe (kaksi aikuista ja kahdesta neljään lasta) saa 20 prosenttia alennusta. • Vesitornin huipulta voi ihailla upeita näköaloja, ja kaupungin katselu parvekkeen korkeuksista on kaikenikäisille vaikuttava kokemus. • Kahvilan asiakkailta ei peritä tornimaksua. Torniin voi poiketa myös muulloin kuin lounasaikaan!

66

KUVITUS: ANNASTIINA MÄKITALO 2013

Kipparinpuisto ja liikennepuisto


Pyhän Ristin kirkko

Rauman taidemuseo

Maksuton • Yli 500 vuotta vanhassa Pyhän Ristin kirkossa on paljon mielenkiintoista katsottavaa. • Kirkon vanhimmat esineet, esimerkiksi alttarikaappi, ovat peräisin 1400-luvulta. Uusimpaan kirkkotaiteeseen kuuluu Kerttu Horilan Veisaaja-patsas. • Lasten oma paikka on kirkon asehuone, jossa on vaihtuvia raamatunkertomuksia. • Kesäaikana kirkkoon voi tutustua lasten kanssa valokuvasuunnistuksen avulla.

Lystihinta: Alle 18-vuotiaat vierailevat taidemuseossa ilmaiseksi, aikuiset kolmella eurolla (normaalihinta kuusi euroa). • Eila Minkkisen veistokset panevat mielikuvituksen liikkeelle. • Esimerkiksi paperista tehdyt korut ja kuparista muotoiltu omena innostavat luovaan askarteluun myös kotioloissa.

Rauman Kesähotelli Lystihinta: Perhepaketti maksaa 69 euroa huoneistolta. Perhepaketilla majoittuu kaksi aikuista ja kahdesta neljään lasta, ja se sisältää aamiaisen sekä liinavaatteet. Vaatii ennakkovarauksen. • Kesähotellista voi tarvittaessa varata saunan, pesukoneen ja kuivurin, mikä voi helpottaa varsinkin kaukaa tulleiden lomalaisten hotelliyöpymistä. • Kesähotelli sijaitsee kaupungin keskustassa Vanhan Rauman vieressä.

Ravintola Kapteeninhuone Lystihinta: Alle 12-vuotiaat syövät veloituksetta vanhempien seurassa. • Ravintolan kiireetön ja rento ilmapiiri rauhoittaa lapsiakin. • Erillistä leikkipaikkaa ravintolassa ei ole, mutta ravintolan yhteydessä olevan hotellin vastaanotosta voi tarvittaessa löytyä puuhaa lapsille.

Sisustustalo Kodinonni Lystihinta: Kolme servettipakettia kahden hinnalla. • Vanhassa Raumassa sijaitsevaan sisustusliikkeeseen on nopea piipahtaa katselemaan vaikkapa museokäyntien välillä. • Värit, kuviot ja yksityiskohdat saavat mielikuvituksen liikkeelle.

Rauman merimuseo

Taitokeskus Rauma

Lystihinta: Perhelippu lapsille 21 euroa. Sisältää kaksi aikuista ja kaksi tai kolme lasta. Lystimbitto-passilla saa opaskompassin maksutta (normaalisti kaksi euroa). Opaskompasseja on rajoitetusti. • Interaktiivinen ja aktivoiva museo, joka soveltuu noin viisivuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. • Opaskompassi on tabletti, jonka avulla kävijä voi tutustua esineisiin, valokuviin, piirroksiin ja filmeihin. • Merimuseon yläkerrassa voi seilata navigointisimulaattorilla kaukaisiin satamiin ja kurkistaa purjelaivojen aikaiseen merenkulkuun.

Lystihinta: Kertahinta lapsille on kolme euroa (normaalisti viisi euroa). Materiaalit maksavat käytön mukaan. • Kädentaitopajassa voi tehdä itse kotiinviemisiä, esimerkiksi maanantaisin pitsiä betoniin ja torstaisin mosaiikkilyhtyjä. • Sopii yli kahdeksanvuotialle, nuoremmille aikuisen kanssa.

Rauman museo Lystihinta: Alle 18-vuotiaat pääsevät museoihin ilmaiseksi ja aikuiset kolmella eurolla (normaalihinta neljä euroa). Yhteislippu maksaa kuusi euroa (normaalihinta seitsemän euroa) ja on voimassa kaksi päivää. • Vanhassa Raumassa voi seikkailla kolmessa eri museossa. Laivanvarustajan kotimuseo Marelassa sekä Merimiehen kotimuseo Kirstissä on lapsillekin paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. • Vanhalla Raatihuoneella voi tutustua lelujen historiaan, ja perheen pienimmille on lelunurkkaus. • Maksuttomalla tehtäväkierroksella lapset voivat etsiä Raatihuoneelle piilotettuja pikkuisia bandakarhuja.

Tammela Maksuton • Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammelassa lapset voivat etsiä aarrearkkua Henri-hiiren kanssa. • Aikuisille näkemistä on maailmanperinnössä, Tammelan näyttelyssä ja pihapiirissä sekä varaosapankissa.

Teatteriravintola Ankkuri Lystihinta: Alle 12-vuotiaalle lounasbuffet aikuisen seurassa 0,50 euroa ikävuotta kohti (yksi lapsi/yksi aikuinen). Aikuiselle hinta on 10 euroa. • Ankkuri sijaitsee Rauman Ganalin mutkassa, ja sen terassilta on näkymät teatterisillalle ja suihkulähteille. • Perjantaisin ravintolassa voi tutustua raumalaiseen perinneruokaan lapskoussiin. • Ankkurista saa mukaan tarinakäärön, jonka opastamana voi opetella kokkaamaan lapskoussia rauman giälel.

67


FORMING SUCCESS IN EUROPE


Kiekkonälkää pystyy potemaan Rauman kesässä pesäpallon ja jalkapallon parissa

Paikallistunnelmaan kiinni urheilukentän laidalla TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | JUHA SINISALO

F

era on raumalainen vuonna 1958 perustettu pesäpallon erikoisseura, joka keskittyy naisten ja tyttöjen pesäpalloon. Tällä hetkellä seurassa palloilee noin 200 pelaajaa. Superpesistä pelaavan naisten edustusjoukkueen kotiareena löytyy aurinkoisesta Otanlahdesta. Erityistä mielenkiintoa kuluvaan kauteen tuo joukkueen uusi pelinjohtaja Jarmo Ania, joka saatiin Raumalle viuhkan varteen vuoden alussa. Otteluajankohdat: www.fera.fi

Raumalla jäähallin kupeessa Äijänsuon stadionilla pelataan kesäisin jalkapalloa. Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkueen tämänhetkinen sarjataso on Kakkonen. Tulevaisuuden tavoitteena joukkueella on olla hyvää Ykkösen tasoa. Erityisen maininnan arvoinen tapahtuma Pallo-Iirojen kesäkaudessa on Pitsiviikolla pelattava Pitsiyön spesiaali, joka perinteisesti on houkutellut katsomoon runsaasti väkeä ennen Mustan pitsin yön (24.7.) tunnelmointia. Otteluajankohdat: www.palloiirot.fi

69


Kesän kuumimmat Tinder-viikonloput Raumalla TEKSTI | MAIJA MÄNNISTÖ

KUVAT | JUHA SINISALO, ESA URHONEN, PEKKA LEHMUSKALLIO

Rauman kesässä muutama viikonloppu ja tapahtuma tuovat kaupunkiin ihmisiä ympäri Suomen. Mikäli kesäheila on hakusessa, silloin kannattaa laittaa deittisovellus Tinder laulamaan! 6.6. Klustermus

26.–28.6. Rauman Rantafutis

Musiikkitapahtuma Klustermus marssittaa Syväraumanlahdella lavalle uutta musiikkia soittavia bändejä. Lauteilla on menneinä vuosina kuultu muun muassa Lapkoa, Minä ja Ville Ahosta sekä Samae Koskista. Tapahtumaan on vapaa pääsy, joskin kävijät voivat tullessaan maksaa vapaaehtoisen pääsymaksun.

Otanlahden hiekkakentillä pelataan rantafutista kolmipäiväisessä turnauksessa ja illalla tehtyjä saksipotkuja sekä hattutemppuja voi juhlistaa paikallisissa yökerhoissa. Tapahtumaan mahtuu pelaamaan sata ensimmäiseksi ilmoittautunutta joukkuetta ja kaupunkilaisia kerääntyy myös katsomoihin pelien ajaksi kiitettävästi. Joukkueita on ilmoittautunut turnaukseen ympäri Suomen – Rauman lisäksi esimerkiksi Helsingistä, Turusta ja Lappeenrannasta.

MILLAISTA SEURAA? Luvassa on ainakin takuuvarmasti musadiggareita. Suosikkiyhtyeesi keikalla vieressäsi saattaa jammailla vaikka kuinka mukavanoloisia tyyppejä. Unohda siis Tinder, siirry suoraan livekontaktiin ja pyydä tanssimaan!

Rantafutiksessa pelaavat niin nais-, mies- kuin sekajoukkueetkin.

Klustermuksessa sopivan matchin kanssa voi vaikka jakaa piknik-eväänsä.

MILLAISTA SEURAA? Sporttista ja kovan turnauskestävyyden omaavaa porukkaa. Osa pelaajista tavoittelee viimevuotisen sijoituksen parantamista, mutta suurin osa on paikalla pitämässä ihan vaan hauskaa.

70


24.7. Mustan pitsin yö

7.8. Jääkiekon Pitsiturnaus

Mustan pitsin yönä tapahtumia riittää nimestä huolimatta pitkin päivää. Mikäli kelit ovat kohdillaan, Vanha Rauma täyttyy ihmisistä. Iltaa kohden väki kerääntyy Savilanpuistoon kuuntelemaan musiikkia ja nauttimaan virvokkeita.

Vaikka ulkona olisi helle, elokuussa joukko kiekon ystäviä anoo töistä vapaata, jotta voi ahtautua liigakauden epäviralliseen ennakkotapahtumaan Kivikylän Areenaan. Kiekon pelaamisen lisäksi tapahtuma on kuin minifestari, sillä läheisillä parkkialueilla näkee jos jonkinmoista retkituoliviritelmää ja auton takaluukusta raikaavaa poppivehjettä.

MILLAISTA SEURAA? Liikkeellä on iso joukko paikallisia, mutta myös monet turistit ajoittavat kesän Rauma-visiittinsä Pitsiviikkoon ja Mustan pitsin yöhön. Monet myös pukeutuvat tapahtuman teeman mukaisesti mustaan pitsiin. Bongaa kivannäköisen tyypin päältä pitsiä, unohda Tinder ja heitä avausrepliikiksi rohkeasti jotain pitsiin liittyvää!

Pitsiturnauksessa populaa piisaa katsomon täydeltä!

Mustan pitsin yössä tavataan niin tuttuja kuin tuntemattomiakin.

MILLAISTA SEURAA? Raumalla kiekkokatsomo ei koskaan täyty suinkaan pelkästään miehistä, vaan kummallakin sukupuolella on Pitsiturnauksessa yhtä hyvät tsäänssit tinderöimiseen. Voisiko tapahtumassa syntyä jopa rakkautta eri joukkueiden kannattajien välille tai löytyykö joku turnauksen pelaajista jopa deittisovelluksen käyttäjien joukosta?

AI MIKÄ TINDER? Paikkatietoja hyödyntävä sosiaalisen verkostoitumisen ja nettideittailun mobiilisovellus. Näyttää kuvia lähellä liikkuvista muista palvelun käyttäjistä, joista voi joko tykätä tai olla tykkäämättä. Mikäli kaksi käyttäjää tykkää toistensa kuvista, heidän välilleen aukeaa keskustelumahdollisuus. Käyttö edellyttää Facebook-profiilia ja GPS-paikannuksen päällä olemista.

71


RAUMAN SEUDUN YRITYSHISTORIAA

Tiesitkö, että Oraksen hanat tehdään Raumalla?

Valimohalli 1950-luvulla. Oraksen henkilökunta 1957.

Paikallinen sanomalehti Länsi-Suomi viettää parhaillaan 110-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi lehti on julkaissut toimittaja Janne Rantasen kattavia historiikkeja paikallisten suuryritysten vaiheista. Tässä niistä parhaat palat!

72

T

oukokuussa 1945 Erkki Paasikivi aloitti yritystoiminnan Kosti Oraksen omistaman kiinteistön alakerrassa Syväraumankadulla. Oras, joka oli Erkin Irja-vaimon isä, antoi yritykselle paitsi nimen myös alkurahoitusta. Kukaan kolmikosta tuskin tuolloin arvasi millaiseksi Oras kasvaisi. Nykypäivänä Oraksella on tehtaita Rauman lisäksi Puolassa, Saksassa ja Tshekissä. Oras Group syntyi vuonna 2013, kun Oras osti saksalaisen kilpailijansa Hansan. Oras Groupin vuoden 2014 liikevaihto oli 258,1 miljoonaa euroa ja tilikauden lopussa konserni työllisti 1420 henkilöä.


Pekka Kuusniemi johtaa Oras Groupia.

Syväraumankadulta Oras muutti Rauhankadulle, jossa toimittiin 1980-luvun lopulle. Hanatuotanto alkoi 1951.

PAIKALLISTEN KORVAAN kuulostaa hienolta sanoa, että suuren konsernin pääkonttori sijaitsee edelleen Raumalla. Näin tulee olemaan jatkossakin. – Rauman rooli säilyy vahvana. Raumalle on rakentunut erittäin hyvä hanatuotannon verkosto. On työkalu- ja komponenttivalmistajia ja palveluyrityksiä. Tehtaalla on käytetty robotteja jo kymmeniä vuosia. Siitä on hyvä jatkaa, sanoo isäänsä Oraksen toimitusjohtajana seurannut vuorineuvos Pekka Paasikivi. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Paasikivi näkee, että

Norjalaiset hanakauppiaat vierailivat tehtaalla 1985.

hanoja valmistavan yrityksen paukut tulee keskittää entistä enemmän toiminnan tiivistämiseen asiakkaasta aina raakaaineentoimittajaan. TULEVAISUUTEEN PONNISTAMISEN perustat ainakin ovat raumalaisyrityksellä vahvat ja jykevät. – Raumalaiset hanantekijät ovat vastanneet lähes kokonaan Suomen koteihin saadusta puhtaan veden mukavuudesta sen jälkeen, kun maahamme oli saatu vesijohtoverkosto, on hallituksen puheenjohtaja Erkki Paasikivi muotoillut.

73


RAUMAN SEUDUN YRITYSHISTORIAA

TVO - teollisuusalan jätti TOINEN SUURI paikallinen teollisuusalan jätti on Teollisuuden Voima Oy. Toistatuhatta ihmistä tekee vakituisesti hommia Eurajoella Olkiluodossa. Melkein toinen mokoma rakentaa parhaillaan Olkiluodon kolmatta ydinvoimalaa. – 40 vuotta on täällä oltu ja ainakin 60 vuotta vielä ollaan. Ei Olkiluoto-kolmonen telikärryillä Kiinaan lähde, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo. Virallisen tiedon mukaan Olkiluodon kolmosreaktorin on ilmoitettu valmistuvan vuonna 2018. Alun perin voimalan piti valmistua jo vuonna 2009. Projektin viivästyminen on kuitenkin tuonut Rauman seudulle elinvoimaa ja kaikesta huolimatta mukavaa yrityspöhinää. – OL3-projektin työllistävä vaikutus on ollut Olkiluodolle ja koko seudulle ajateltua isompi. Alussahan tuntui olevan yleinen käsitys, että tulee paljon ulkomaalaisia puolen vuoden keikoille. Tällaista ei ole tapahtunut, vaan ulkomaalaisetkin ovat maksaneet veronsa Suomeen. Ei ammattilaisia, vaikkapa luokkahitsaajia, voi vaihtaa sadoittain, sanoo Tanhua.

TOUKOKUUSSA OLKILUODON ykkös- ja kakkosyksiköissä suoritettiin vuosihuollot. Kaiken aikaa yrityksen toiminnassa on pinnalla myös OL4-ydinvoimala, jonka jatkoaika jatkoaikahakemus hylättiin eduskunnassa. Onko hanke kuopattu kokonaan vai ainoastaan jäissä? – En voi sanoa paljon mitään. Hyvin se voidaan rakentaa, mutta milloin, millä tavalla ja millaisen poliittisen tien kautta ovat hyviä kysymyksiä, Tanhua muotoilee. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Varsinkin, kun tiirailee vuosikymmenien päähän. –  Ratkaiseeko aurinkoenergia energiakysymyksen isommassa mitassa? En minä tiedä. – Se harmittaa, että puhutaan avoimista sähkömarkkinoista, mutta samalla lisätään kansallisia veroja ja tukiviidakkoa. Aitoa markkinaa ei ole olemassa. Kaikki investoijat odottavat jotain selkeyttä. Järjen täytyy voittaa, huokaa Tanhua.

Greenpeacen aktivistit valtasivat OL3:n työmaan suuren nosturin 29.5.2007.

74


METSÄN PARAATI Tervetuloa opastetulle kierrokselle Metsä Fibren Rauman tehtaalle sunnuntaisin 28.6.-9.8.2015 kello 15.00. Tutustu Kake-kaupunkijunan matkassa sellutehtaan toimintaan ja luontoon. Näe missä kotimainen puu jalostuu selluksi ja bioenergiaksi. Matkan aikana opas kertoo sinulle Metsä Groupin metsäasioista ja Rauman kaupungista. Lähtö Kake-kaupunkijunalla tapahtuu Poroholman leirintäalueelta. Matka on maksuton ja kestää noin 1,5 tuntia. Vierailun päätteeksi saat Luontoa lähellä –julkaisun. Varaa paikkasi www.metsafibre.fi tai Poroholman leirintäalueen infosta, p. (02) 533 5522, josta tehdyn varauksen jälkeen lunastetaan matkalippu.

TERVETULOA!


www.vormu.fi

Kesäkuun tarjous

KESÄPEITTEET 150x200/80g/m²

Meiltä asuntovaunuj en ja veneiden sijauspat jat mittatilaustyönä

27,kpl

Heinäkuun tarjous

TYYNYT

50x60/400–600g

15,kpl

@eskimofin

Elokuun tarjous

Tarvikkeita leivontaan ja ruoanlaittoon Eskimon tehtaanmyymälästä ja nettikaupasta: eskimofinland.f i

MICROKUITUINEN IHANA VIGNE Yhteensä TYYNY 50x60/500g + , PEITE 150*200/200g (kesälauantait suljettu vk. 25-32)

Niittaajantie 7, 26820 RAUMA. Puh. 824 0100

HITSAAJANTIE 1KM ABCASEMALTA

TURUNTIE

OTTILANTIE

VALAJANTIE

NIITTAAJANTIE

SAMPAANALAN TEOLLISUUSALUE Tehtaanmyymälä av. ark. 9-17, la 9-13

8

35 -

Eskimo Finland -tehtaanmyymälä Eurajoentie 10, 27230 Lappi. Auki ma-pe klo 10-17. Puh: (02) 8387 2726, www.eskimofinland.fi.


RaumaCosta on maailman paras paikka? PEKKA LEHMUSKALLIO

Kunnon kesään kuuluu pulahdus Otanlahden maauimalassa. Ilman muuta. Tulevana kesänä tulen pulahtamaan siellä kymmeniä kertoja. Mansikat maistuvat herkullisimmilta Rauman torilta ostettuna. Täytyy vielä kokeilla. Viime kesänä olin mansikka-aikaan Espanjassa. Paras asuste uimarannalle on Lukko-Speedot. (Nauraa.) Tota. Täytyy harkita. Tämä on Östmanista kiinni. (Lukon viestintä- ja markkinointipäällikkö) Rauman Lukon joukkueen kalakisa on kesän odotetuin tapahtuma. Niin ne väittävät. Viime vuonna en vielä päässyt kalakisaan osallistumaan. Mustan pitsin yönä pitää pukeutua mustaan pitsiin. Ilman muuta täytyy. Ja ihonkin pitää olla musta. Todellinen kiekkofani pyytää pekkaspäivän Pitsiturnausta varten. Totta kai. Olen kuullut, että se on perinne. Kaikki näyttää kauniimmalta sinikeltaisten lasien läpi katseltuna. 100-prosenttisesti. Myyntimies on myyntimies lomallakin. Myyntimies on myyntimies 24/7. Myyntimiehen lomailukin on kaupankäyntiä. Aamu ei käynnisty ilman pystökaffetta. Perjantai on mun pystökaffepäivä. Sitä ennen käyn joko lenkillä tai kuntosalilla.

KUKA? Joni Vesalainen toimii Rauman Lukon myyntipäällikkönä ja vastaa valtakunnallisista yhteistyökumppaneista. Hän muutti Jyväskylästä Raumalle vuosi sitten elokuussa. Vesalaisen sosiaalisen median profiileja seuraamalla on help-

po huomata, että Rauma on vienyt miehen sydämen. Hän onkin lanseerannut oman RaumaCosta-hashtagin ja toimii vapaa-aikanaan eräänlaisena Rauma-lähettiläänä. Katso verkosta parhaat #RaumaCosta palat! www.iloverauma.fi

77


!

A TT

UU

LS Digi Lukuoikeus kaikkiin digitaalisiin palveluihimme.

13,90e/kk

TUTUSTU KAIKKIIN TILAUSVAIHTOEHTOIHIN JA TEE TILAUS: www.ls24.fi


Palveleva kauppakeskus Vanhassa Raumassa KAUPPAKESKUS POTKUR, KAUPPAKATU 3, 26100 RAUMA

Tule ja herkuttele! – – – –

salaatit bufeesta täytetyt patongit omat paniinit leivonnaiset

Puh. (02) 822 8878 ma-pe 7.30-17, kesäla sulj.

AVAIMIA

LÄHES JOKA LÄHTÖÖN!

- auton siruavaimet - mopoautojen, pyörien, moottoripyörien avaimet - teemme myös autonlukkojen sarjoitukset

RAUMA: Potkur, www.timanttiset.fi

AVAIN JA SUUTARI

VÄLINEET JA VARUSTEET RANNALLE JA SANNALLE

KAUPUNGIN LAAJIN RIEKERVALIKOIMA NAISILLE JA MIEHILLE! MONIPUOLINEN VALIKOIMA KÄSILAUKKUJA! Ma-pe 9.30-18, la 9.30-14 | Kauppakatu 3 www.clickshoes.fi | facebook.com/ClickShoesRauma

Lukeminen kannattaa aina. Kauppakeskus Potkur puh. 010 292 6530 www.facebook.com/pyoranurmi www.pyora-nurmi.com

Kauppakeskus Potkur p. 02-549 4000


Ville Andersson: Passage (2010) Kuva Saara Salmi

Lönnströmin taidemuseo

Valon leikki – uudempia teoksia Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön taidekokoelmasta

1.7.2015 alkaen Galleriassa

Kuvataiteen päivänä 10.7. 12.30 13.00 14.30 15.30

Valon leikki -taidevartti Italian valoa -opastus Valon leikki -taidevartti Valon leikki -taidevartti

Vapaa sisäänpääsy museoon ja tapahtumiin!

Pitsiviikolla 22.–24.7.

11.00 Kurkistus kotimuseoon -lastenkierros 13.00 Valon leikki -taidevartti

Tyylikäs Teresia – erikoisnäyttelyssä Teresia Lönnströmin (1895–1986) pukuja ja asusteita

TERESIA JA RAFAEL LÖNNSTRÖMIN KOTIMUSEO LÖNNSTRÖMIN TAIDEMUSEO Syväraumankatu 41, 26100 Rauma kesäkuussa la–su 12–16, heinä-elokuussa ke–su 12–16 joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko 16–19 045 2610 504, info@lonnstromintaidemuseo.fi WWW.LONNSTROMINTAIDEMUSEO.FI

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo


9

SINKOKATU

23 SYVÄ

E

TI

RAU

VI

SU

U KAT MAN

3

NKA TU ERE

OHO

NM

POR

LMA

NTIE

MA

16

14 15

RAU

13

KALASTAJANTIE

OTANTIE

KATU

PIDESLUODON

TU OKA

RIST

SAA

U KAT

HAN

RAU

PETÄJÄKSENTIE

NTIE

UNI

HAK

2 SATAMAKATU

CHARTER VIIKKOPURJEHDUKSET UPEALLA 44-JALKAISELLA PURJEVENEELLÄ Rauman saaristoon ja Selkämerelle Lähdöt: Tiistai-iltaisin 2.6. alkaen Poroholmasta n. klo 17 Liput: alk. 50e/aik. perhelippu 110e (2 aik. 2 lasta) Lisätiedot ja varaukset: Petri Suominen p. 050 558 7630

U

KAT

EILU

URH

Torstaisin Uusikaupunki-Katanpää lmoittautumiset ke klo 15 mennessä

Kysy lisää!


Rauman kartta 2015

U

1 | Domino Nightclub

10 | Mr Jones

19 | Rauman Teatteri

2 | Euroports

11 | Panama Joe

20 | Ravintola Buena Vista

3 | Fåfangan Paviljonki

12 | Pizzeria Riviera

21 | Ravintola Kapteeninhuone

4 | Kahvila-Ravintola Torni

13 | Poroholma, Augustin Paviljonki

22 | Siemen-Flora

5 | Kontion Kahvila (Leikari)

14 | Poroholma, Captain Jack’s

23 | Suvitien Merijakamo

6 | Kulttuurikuppila Brummi

15 | Poroholma, Puosun Kellari

7 | Lähitapiola

16 | Poroholma, Rantatalo/Wakepark

8 | Lääkärikeskus Minerva

17 | Rauma Blues (Äijänsuo)

9 | Lönnströmin Taidemuseo

18 | Rauman Merimuseo

ATU

ÄNK

NPÄ

PYY

Kake Kaupunkijunan reitti

22

SY

VÄ R

AU

M

AN

KA TU

NTIE

UNI

HAK

Ä

NKATU

PORINTIE

ATU VENK

10

18

8

KANAVAKA TU

7

20

NORTAMO N

12

KATU

AT U

ISJÄR

LU

O

TE

IS ATU

21

KALLIOKA TU

1

VA LT AK

RINK

INAA

SEM

TU AKA

AM SAT

5

KARJALA

VÄ YL

U

11

KUNINKA

ANKATU

KAUPPAKATU

19 AITTAKARINKATU ETELÄKA TU

Vanhan tan kar Raumandät löy lta seuraava ! a lt u iv s

M EN

KA TU

NORTAMO

NKATU

KAUN

6

AT ANK

JAL

4

NU M

KAR

E

NTI

UNI

HAK

17

C Rauman kaupunki 2012

0

500 m


J

I

E

C M

H B G

D

A

K F

L

Vanha Rauma A | Alusasuliike Helmi

F | Hotelli Vanha Rauma/S.J. Nyyper

K | Sisustustalo Kodinonni

B | Blue Sea Film Festival

G | Kauppakeskus Potkur

L | Wanhan Rauman Kellari

C | Cafe Sali

H | Kontion Kahvila

M | Westlook

D | Cameo Boutique

I | Kultaseppä Petri Laiho

E | Candida

J | Ravintola La Bamba

KOE VANHAN RAUMAN AITO TUNNELMA HOTELLI VANHA RAUMA

RAVINTOLA S.J. NYYPER

– idyllistä viihtyisyyttä

– maistuvaa ruokaa tuoreista raaka-aineista

Tervetuloa majoittumaan Vanhan Rauman sydämessä. Aidon funkisrakennuksen levollinen tunnelma, mukavat huoneet ja välittävä palvelu tarjoavat erilaisen elämyksen niin lomalla kuin työmatkallakin. Huonevaraukset kätevästi kotisivultamme: www.hotelvanharauma.fi

Kattavan à la carte-listamme ohella tarjolla ovat kausittain vaihtuva keittiömestarin suosituslista sekä päivittäisiä sesongin herkkuja. Tervetuloa nauttimaan herkullisemmasta ruoasta ja paremmasta palvelusta.

Vanhankirkonkatu 26, 26100 Rauma, Puh./Tel. +358 2 8376 2200, www.hotelvanharauma.fi, info@hotelvanharauma.fi


RAUMAN KESĂ„TEATTERISSA 4.6. - 11.7.2015 LIPUNMYYNTI

Alfredinkatu 2 puh. (02) 8376 9900 raumanteatteri@raumanteatteri.fi

85


Modern Asian style kitchen + terrace

Kuninkaankatu 19, Vanha Rauma www.lungiasian.fi lungi@lungiasian.fi 010 4233 163

Tule nauttimaan kahvilan herkuista ja salaatista seesteisessä ja vehreässä maisemassa golf kentän laidalla. Sisäänpääsy ilman green cardia. Kahvilan varaukset: caddiemaster@raumagolf.fi Ala-Pomppustentie 20, Rauma | www.raumagolf.fi 86

Profile for Marva Group

I love Rauma 2015  

Ilmainen kesälehti kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi.

I love Rauma 2015  

Ilmainen kesälehti kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi.

Advertisement